RAPORT referitor la propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a unui program comunitar de sprijinire a activităților specifice în domeniul serviciilor financiare, al raportării financiare și al auditului

6.4.2009 - (COM(2009)0014 – C6‑0031/2009 – 2009/0001(COD)) - ***I

Comisia pentru afaceri economice și monetare
Raportor: Karsten Friedrich Hoppenstedt
Raportor pentru aviz(*):
Giuseppe Gargani, Comisia pentru afaceri juridice
(*) Procedura comisiilor asociate – articolul 47 din Regulamentul de procedură

Procedură : 2009/0001(COD)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
A6-0246/2009

PROIECT DE REZOLUȚIE LEGISLATIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN

referitoare la propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a unui program comunitar de sprijinire a activităților specifice în domeniul serviciilor financiare, al raportării financiare și al auditului

(COM(2009)0014 – C6‑0031/2009 – 2009/0001(COD))

(Procedura de codecizie: prima lectură)

Parlamentul European,

–   având în vedere propunerea Comisiei prezentată Parlamentului European și Consiliului (COM(2009)0014),

–   având în vedere articolul 251 alineatul (2) și articolul 95 din Tratatul CE, în temeiul cărora propunerea a fost prezentată de către Comisie (C6-0031/2009),

–   având în vedere articolul 51 din Regulamentul său de procedură,

–   având în vedere raportul Comisiei pentru afaceri economice și monetare și avizul Comisiei pentru bugete, precum și cel al Comisiei pentru afaceri juridice (A6-0246/2009),

1.  aprobă propunerea Comisiei astfel cum a fost modificată;

2.  consideră că valoarea de referință indicată în propunerea legislativă trebuie să fie compatibilă cu plafonul de la rubrica 1a din cadrul financiar multianual 2007-2013 și subliniază că valoarea anuală va fi decisă în cadrul procedurii bugetare anuale, în conformitate cu punctul 37 din Acordul interinstituțional din 17 mai 2006 dintre Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind disciplina bugetară și buna gestiune financiară[1] (AII);

3.  consideră că punctul 47 din AII se aplică în cazul în care organismele europene cofinanțate prin „Programul de sprijinire a activităților specifice în domeniul serviciilor financiare, al raportării financiare și al auditului” devin agenții;

4.  solicită Comisiei să îl sesizeze din nou în cazul în care intenționează să modifice în mod substanțial această propunere sau să o înlocuiască cu un alt text;

5.  încredințează Președintelui sarcina de a transmite Consiliului și Comisiei poziția Parlamentului.

Amendamentul  1

Propunere de decizie

Considerentul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Într-o economie globală, există, de asemenea, necesitatea convergenței standardelor între jurisdicții sau a elaborării de standarde internaționale. Prin urmare, este important pentru Comunitate să joace un rol în procesul de stabilire a standardelor internaționale pentru piețele financiare. Pentru a garanta că interesele Comunității sunt respectate și că standardele globale sunt de înaltă calitate și compatibile cu legislația comunitară, este esențial ca interesele Comunității să fie reprezentate în mod adecvat în procesele de stabilire a standardelor internaționale.

(2) Într-o economie globală, există, de asemenea, necesitatea convergenței standardelor între jurisdicții sau a elaborării de standarde internaționale în cadrul unui proces transparent și democratic. Prin urmare, este important pentru Comunitate să joace un rol în procesul de stabilire a standardelor internaționale pentru piețele financiare. Pentru a garanta că interesele Comunității sunt respectate și că standardele globale sunt de înaltă calitate și compatibile cu legislația comunitară, este esențial ca interesele Comunității să fie reprezentate în mod adecvat în procesele de stabilire a standardelor internaționale.

Justificare

Parlamentul s-a exprimat de nenumărate ori cu privire la necesitatea de a ameliora guvernanța instituțiilor internaționale care elaborează standardele contabile și financiare.

Amendamentul  2

Propunere de decizie

Considerentul 2a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2a) Criza financiară a demonstrat necesitatea ameliorării guvernanței Consiliului pentru standarde internaționale de contabilitate potrivit orientărilor menționate în Rezoluția Parlamentului European din 24 aprilie 2008 privind standardele internaționale de raportare financiară (IFRS) și guvernarea Consiliului pentru standarde internaționale de contabilitate (IASB)1.

 

1. JO C ...

Amendamentul  3

Propunere de decizie

Considerentul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5) Este, de asemenea, indicat să se ofere subvenții pentru acțiuni celor trei structuri de sprijin legale, al căror obiectiv exclusiv constă în furnizarea de sprijin administrativ Comitetului autorităților europene de reglementare a piețelor valorilor mobiliare, instituit prin Decizia 2001/527/CE a Comisiei, Comitetului european al inspectorilor bancari, instituit prin Decizia 2004/5/CE a Comisiei, și Comitetului european al inspectorilor pentru asigurări și pensii ocupaționale, instituit prin Decizia 2004/6/CE a Comisiei, pentru realizarea proiectelor referitoare la, inter alia, formarea personalului autorităților naționale de supraveghere și gestionarea proiectelor de tehnologia informației.

(5) Este, de asemenea, indicat să se ofere subvenții celor trei structuri de sprijin legale în vederea sprijinirii Comitetului autorităților europene de reglementare a piețelor valorilor mobiliare, instituit prin Decizia 2001/527/CE a Comisiei, Comitetului european al inspectorilor bancari, instituit prin Decizia 2004/5/CE a Comisiei, și Comitetului european al inspectorilor pentru asigurări și pensii ocupaționale, instituit prin Decizia 2004/6/CE a Comisiei, pentru îndeplinirea mandatelor lor referitoare la, inter alia, formarea personalului autorităților naționale de supraveghere și gestionarea proiectelor de tehnologia informației.

Amendamentul  4

Propunere de decizie

Considerentul 7

Propunerea Comisiei

Amendamentul

(7) Printr-o cofinanțare comunitară se asigură că aceste organisme beneficiază de finanțare transparentă, stabilă, diversificată, solidă și adecvată și că își pot duce la bun sfârșit misiunea de interes public într-un mod independent și eficient.

(7) Printr-o cofinanțare comunitară se asigură că aceste organisme beneficiază de finanțare transparentă, stabilă, diversificată, solidă și adecvată și că își pot duce la bun sfârșit misiunea de interes public într-un mod independent și eficient. Comisia ar trebui să se asigure că organismele care desfășoară activități în țări terțe, precum Consiliul de supraveghere a interesului public (PIOB) și Fundația Comitetului pentru standarde internaționale de contabilitate (IASCF) nu beneficiază de programul comunitar atât timp cât sursele de finanțare neutre nu reprezintă majoritatea finanțării lor totale, inclusiv din partea țărilor terțe.

Amendamentul  5

Propunere de decizie

Considerentul 7a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(7a) Ar trebui să se prevadă fonduri suficiente în vederea unei contribuții comunitare pentru funcționarea comitetelor Lamfalussy de nivelul 3, precum și pentru stabilirea standardelor internaționale de contabilitate, în special pentru IASCF, inclusiv pentru IASB și reprezentantul său european, Grupul consultativ european pentru raportări financiare (EFRAG).

Amendamentul  6

Propunere de decizie

Considerentul 7b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(7b) Finanțarea comunitară a comitetelor de nivelul 3, precum și a EFRAG, IASCF și PIOB ar trebui, în special în ceea ce privește IASCF, să fie condiționată de îndeplinirea concretă a cerințelor referitoare la guvernanță stabilite de Comunitate.

Justificare

În timp ce necesitatea ameliorării guvernanței IASCF este în prezent recunoscută și integrată în discuțiile privind reforma arhitecturii sistemului financiar mondial, orice finanțare comunitară a IASCF ar trebui să fie condiționată de îndeplinirea concretă a cerințelor referitoare la guvernanță stabilite de Uniune.

Amendamentul  7

Propunere de decizie

Considerentul 8

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(8) Pe lângă modificarea modelelor de finanțare ale acestora, IASCF și EFRAG sunt în plin proces de realizare a unor reforme în materie de guvernanță pentru a garanta că structura și procesele lor le oferă posibilitatea de a-și îndeplini misiunea de interes public într-un mod independent și eficient. Aceste reforme trebuie puse în aplicare înainte de demararea cofinanțării comunitare.

(8) Pe lângă modificarea modelelor de finanțare ale acestora, IASCF și EFRAG sunt în plin proces de realizare a unor reforme în materie de guvernanță pentru a garanta că structura și procesele lor le oferă posibilitatea de a-și îndeplini misiunea de interes public într-un mod independent, eficient, transparent și democratic. Importanța acestor reforme a fost subliniată de grupul G20, de grupul de Larosière și în Comunicarea Comisiei către Consiliul European de primăvară din 4 martie 2009, intitulată „Stimularea redresării economiei europene”. Aceste reforme ar trebui puse în aplicare înainte de demararea cofinanțării comunitare. În ceea ce privește IASCF, reformele ar trebui, printre altele, să îndeplinească așteptările formulate în Concluziile Consiliului din 8 iulie 2008 și în Rezoluția Parlamentului European din 24 aprilie 2008, în special cele referitoare la instituirea unui consiliu de monitorizare cu competențe relevante și o componență adecvată; sporirea transparenței și a legitimității proceselor de stabilire a standardelor și a programului de lucru ale IASCF; sporirea eficacității Consiliului consultativ pentru standarde; oficializarea rolului studiilor de impact ca parte integrantă a procedurilor IASB; și stabilirea unui sistem de finanțare stabil și independent.

Amendamentul  8

Propunere de decizie

Considerentul 9a (nou)

Propunerea Comisiei

Amendamentul

 

(9a) Deși A opta directivă a Consiliului din 10 aprilie 1984 în temeiul articolului 54 alineatul (3) litera (g) din Tratatul CEE, privind autorizarea persoanelor care răspund de controlul legal al documentelor contabile1 impune statelor membre obligația de a institui organisme de supraveghere independente în domeniul auditului, criza financiară a relevat deficiențe cu privire la supravegherea firmelor de audit, în special cu privire la cooperarea comunitară dintre organismele de supraveghere. Comisia ar trebui să prezinte, până la 1 iulie 2010, un plan de consolidare a cooperării comunitare dintre organismele de supraveghere a firmelor de audit, iar consolidarea ar trebui să se realizeze în mod similar cu dezvoltarea sau consolidarea comitetelor de nivelul 3.

 

1. JO L 126, 12.5.1984, p. 20.

Amendamentul  9

Propunere de decizie

Considerentul 11

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(11) Întrucât selecția de noi beneficiari reprezintă o măsură cu sferă de aplicabilitate generală în înțelesul articolului 2 din Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei, această selecție trebuie efectuată prin utilizarea procedurii de reglementare prevăzute la articolul 5 din respectiva decizie.

(11) Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentei decizii ar trebui să fie adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a procedurilor de exercitare a competențelor de executare conferite Comisiei.

 

(11a) În special, Comisia ar trebui să fie împuternicită să stabilească valorile și procentul maxim de finanțare și să selecteze noi beneficiari ai programului. Întrucât măsurile respective au un domeniu general de aplicare și sunt destinate să modifice elementele neesențiale ale prezentei decizii, acestea trebuie să fie adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control prevăzută la articolul 5a din Decizia 1999/468/CE.

Amendamentul  10

Propunere de decizie

Considerentul 13a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(13a) Criza financiară a evidențiat necesitatea unei reforme a modelelor de reglementare și de supraveghere a sectorului financiar din Uniunea Europeană. În Comunicarea sa din 29 octombrie 2008, intitulată „De la criza financiară la redresare: un cadru de acțiune la nivel european”, Comisia a anunțat că a instituit un grup de experți, prezidat de Jacques de Larosière, pentru a studia organizarea instituțiilor financiare din Comunitate, cu scopul de garanta soliditatea prudențială, buna funcționare a piețelor și o mai bună cooperare europeană în materie de supraveghere a stabilității financiare, mecanisme de avertizare rapidă și de gestionare a crizelor, inclusiv pentru gestionarea riscurilor transfrontaliere și intersectoriale. Grupul de experți are sarcina de a evalua cooperarea dintre Uniunea Europeană și alte jurisdicții importante pentru a contribui la garantarea stabilității financiare pe plan mondial. Cât mai curând posibil și cel târziu până la 1 iulie 2010, Comisia ar trebui să prezinte Parlamentului European și Consiliului rezultatele practice ale lucrărilor grupului și eventualele propuneri legislative necesare pentru a elimina deficiențele constatate în cadrul dispozițiilor privind colaborarea în materie de supraveghere.

Amendamentul  11

Propunere de decizie

Articolul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Beneficiarii programului sunt cei menționați în anexă.

Beneficiarii programului sunt cei menționați în anexă. Beneficiarii care desfășoară activități în țări terțe, precum IASCF și PIOB, nu beneficiază de acest program atât timp cât sursele de finanțare neutre nu reprezintă majoritatea finanțării lor totale, inclusiv din partea țărilor terțe.

Justificare

Scopul propunerii de a diminua dependența acestor organisme de finanțarea din partea sectorului va fi mai bine realizat dacă se exercită presiune asupra părților din afara UE să facă același lucru. Finanțarea UE nu are sens atât timp cât finanțarea din partea sectorului este dominantă în altă parte.

Amendamentul  12

Propunere de decizie

Articolul 5 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Finanțarea comunitară a beneficiarilor menționați în secțiunea A din anexă se acordă doar sub formă de subvenții de funcționare, care se utilizează pentru finanțarea costurilor și cheltuielilor de funcționare ale acestora, inclusiv funcționarea secretariatelor și remunerarea angajaților acestora. În caz de reînnoire, aceste subvenții de funcționare nu sunt diminuate automat.

(2) Beneficiarilor menționați în secțiunile A și B din anexă li se acordă finanțare comunitară sub formă de subvenții de funcționare. Subvențiile de funcționare se utilizează pentru finanțarea costurilor și cheltuielilor de funcționare ale beneficiarilor, inclusiv funcționarea secretariatelor și remunerarea angajaților acestora. În caz de reînnoire, aceste subvenții de funcționare nu sunt diminuate automat.

Amendamentul  13

Propunere de decizie

Articolul 5 – alineatul 3 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3) Finanțarea comunitară a beneficiarilor menționați în secțiunea B din anexă se acordă doar sub formă de subvenții pentru acțiuni. Subvențiile pentru acțiuni se acordă doar pentru activitățile stabilite la articolul 6, sub rezerva îndeplinirii tuturor condițiilor următoare:

(3) Beneficiarilor menționați în secțiunile A și B din anexă li se acordă finanțare comunitară sub formă de subvenții pentru acțiuni. Subvențiile pentru acțiuni se acordă doar pentru activitățile stabilite la articolul 6, sub rezerva îndeplinirii condițiilor următoare:

Amendamentul  14

Propunere de decizie

Articolul 5 – alineatul 3 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) acestea nu vizează activitățile incluse în mandatele Comitetului autorităților europene de reglementare a piețelor valorilor mobiliare, Comitetului european al inspectorilor bancari și Comitetului european al inspectorilor pentru asigurări și pensii ocupaționale;

(a) subvențiile pentru acțiuni finanțează toate activitățile care contribuie la realizarea mandatelor Comitetului autorităților europene de reglementare a piețelor valorilor mobiliare, Comitetului european al inspectorilor bancari și Comitetului european al inspectorilor pentru asigurări și pensii ocupaționale și pot finanța și alte activități decât cele menționate la articolul 6;

Amendamentul  15

Propunere de decizie

Articolul 5 – alineatul 3 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) funcția de sprijin administrativ a beneficiarilor identificați în secțiunea B din anexă este menționată clar în statutele acestora. Funcția de sprijin administrativ constituie unicul scop al beneficiarilor menționați în secțiunea B din anexă și include derularea activităților prevăzute la articolul 6 în interesul Comitetului autorităților europene de reglementare a piețelor valorilor mobiliare, al Comitetului european al inspectorilor bancari și al Comitetului european al inspectorilor pentru asigurări și pensii ocupaționale.

(b) funcțiile de sprijin administrativ sunt exercitate de beneficiarii menționați în secțiunile A și B din anexă și includ derularea activităților prevăzute la articolul 6 în interesul Comitetului autorităților europene de reglementare a piețelor valorilor mobiliare, al Comitetului european al inspectorilor bancari și al Comitetului european al inspectorilor pentru asigurări și pensii ocupaționale.

Amendamentul  16

Propunere de decizie

Articolul 5 – alineatul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(4) Comisia decide sumele și procentul maxim de finanțare. Aceste decizii ale Comisiei sunt făcute publice.

(4) Comisia decide sumele și procentul maxim de finanțare. Aceste decizii ale Comisiei sunt făcute publice. Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentei decizii, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 13 alineatul (2).

Amendamentul  17

Propunere de decizie

Articolul 9 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Valoarea financiară de referință pentru punerea în aplicare a prezentei decizii în perioada 2010-2013 este de 36,2 milioane de euro.

(1) Pachetul financiar pentru punerea în aplicare a prezentei decizii în perioada 2010-2012 este de 60 milioane EUR.

Amendamentul  18

Propunere de decizie

Articolul 9 – alineatul 2a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(2a) În cazul în care prezintă autorității bugetare prima cerere de credite legată de Fundația Comitetului pentru standarde internaționale de contabilitate, Comisia atașează cererii un raport privind reformele din domeniul guvernanței realizate de organismul respectiv care urmează să fie evaluat de Parlamentul European și de Consiliu până la data de 15 aprilie a anului în care este prezentată cererea. Raportul se axează pe structura și procesele de guvernanță, inclusiv pe componența și competențele Consiliului de monitorizare. Raportul analizează și capacitatea IASCF și IASB de a-și îndeplini misiunea de interes public în mod transparent și eficient. Raportul precizează, de asemenea, progresele înregistrate cu privire la foile de parcurs pentru introducerea IFRS de către țările terțe pentru emitenții lor naționali.

Amendamentul  19

Propunere de decizie

Articolul 11 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Comisia se asigură că, pentru toate acțiunile finanțate prin program, beneficiarul prezintă anual un raport tehnic și financiar privind desfășurarea lucrărilor și că un raport final este prezentat după finalizarea acțiunii. Comisia stabilește forma și conținutul rapoartelor.

(1) Comisia se asigură că, pentru toate acțiunile finanțate prin program, beneficiarul prezintă anual un raport tehnic și financiar privind desfășurarea lucrărilor și că un raport final este prezentat după finalizarea acțiunii. Comisia stabilește forma și conținutul rapoartelor. Beneficiarul prezintă, de asemenea, un raport anual Parlamentului European.

Justificare

Parlamentul European, în calitate de autoritate bugetară, ar trebui să participe la supravegherea și evaluarea eficacității finanțării organismelor beneficiare prin intermediul unor rapoarte anuale.

Amendamentul  20

Propunere de decizie

Articolul 13 – alineatul 2 –paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) În situațiile în care se fac trimiteri la acest alineat, se aplică procedura de reglementare prevăzută la articolul 5 din Decizia 1999/468/CE, în conformitate cu articolele 7 și 8 din prezenta decizie.

(2) Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică procedura de reglementare cu control prevăzută la articolul 5a alineatele (1) – (4) și la articolul 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispozițiile articolului 8 din respectiva decizie.

Amendamentul  21

Propunere de decizie

Articolul 13 – alineatul 2 –paragraful 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Perioada prevăzută la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE este de 3 luni.

eliminat

Amendamentul  22

Propunere de decizie

Articolul 14 – alineatul 1 – partea introductivă

Propunerea Comisiei

Amendamentul

(1) Cel târziu la data de 31 decembrie 2014, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport bazat, inter alia, pe rapoartele anuale menționate la articolul 11 alineatul (1) privind realizarea obiectivelor programului.

(1) Cel târziu cu 6 luni înainte de finalizarea programului, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport bazat, inter alia, pe rapoartele anuale menționate la articolul 11 alineatul (1) privind realizarea obiectivelor programului.

Amendamentul  23

Propunere de decizie

Articolul 14 – alineatul 1a (nou)

Propunerea Comisiei

Amendamentul

 

(1a) Până la 1 iulie 2010, Comisia prezintă un plan de consolidare a cooperării comunitare dintre organismele de supraveghere a firmelor de audit, inclusiv modalitățile de instituire și finanțare a unui organism similar celor avute în vedere cu privire la comitetele de nivelul 3.

Amendamentul  24

Propunere de decizie

Articolul 14 – alineatul 2a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(2a) Cât mai curând posibil și cel târziu până la 1 iulie 2010, Comisia prezintă Parlamentului European, Consiliului și Băncii Centrale Europene un raport privind necesitatea altor reforme ale sistemului de supraveghere, ținând seama de responsabilitățile prevăzute în tratat, și prezintă propunerile legislative necesare.

  • [1]               JO C 139, 14.6.2006, p. 1.

EXPUNERE DE MOTIVE

Raportorul salută decizia Comisiei de a răspunde la apelul Parlamentului European și de a propune sprijinirea financiară a Comunității în sectorul serviciilor financiare și în domeniul raportării financiare și al auditului, precum și a activităților anumitor organisme europene și internaționale. O astfel de cofinanțare a comitetelor autorităților de supraveghere, IASCF, EFRAG și PIOB, ar permite acestora să-și îndeplinească misiunea în mod independent și eficient.

De asemenea, raportorul este de acord cu Comisia asupra faptului că trebuie evitat ca IASCF, EFRAG și PIOB, comitetele autorităților de supraveghere, să depindă de finanțarea nediversificată și voluntară de către părțile interesate. În acest context, ar trebui să fie posibilă sprijinirea financiară a comitetelor autorităților de supraveghere, IASCF, EFRAG și PIOB, astfel încât acestea să dispună de mijloace financiare suficiente pentru realizarea anumitor proiecte strategice și pentru a asigura astfel o finanțare diversificată și adecvată a organismelor în cauză. Din acest motiv, programul trebuie să fie structurat în mod flexibil, astfel încât, cel puțin, comitetele autorităților de supraveghere, IASCF, EFRAG și PIOB, să poată primi toate subvențiile de funcționare și subvențiile pentru acțiuni de care au nevoie.

În contextul crizei financiare actuale, pare indispensabil să se acorde o mai mare importanță sporirii convergenței în materie de supraveghere și cooperării în domeniul serviciilor financiare și în ceea ce privește raportarea financiară și auditul. Raportorul este de acord cu Consiliul[1] și Comisia cu privire la necesitatea de a redefini „modelul normativ și de supraveghere din sectorul financiar al UE, în special pentru marile instituții financiare transfrontaliere”[2]. Propunerea de instituire a colegiilor autorităților de control în contextul diferitelor directive este cu siguranță un mic pas în direcția bună.

În schimb, raportorul consideră lipsită de ambiții inițiativa Comisiei de a modifica doar deciziile sale de instituire a comitetelor autorităților de supraveghere[3], în ciuda faptului că Parlamentul European a cerut, în repetate rânduri, asigurarea unui cadru juridic adecvat și pentru aceste comitete. Comisia ar fi putut prezenta propunerile legislative necesare pentru crearea unui cadru juridic de reglementare adecvat, fără a aduce atingere rezultatelor grupului Larosière[4]. De aceea, raportorul consideră că există motive întemeiate pentru a limita cofinanțarea comitetelor mai întâi la o perioadă de 3 ani, până la pronunțarea concluziilor politice adecvate de către grupul Larosiere și până la punerea în aplicare a acestora.

Având în vedere aceste considerente, raportorul recomandă Comisiei să prezinte Parlamentului European, Consiliului și BCE, până la 1 iulie 2010 cel târziu, un raport și propunerile legislative necesare în vederea continuării reformei privind reglementarea și supravegherea piețelor financiare europene.

În încheiere, raportorul propune ca, în momentul stabilirii cadrului financiar de referință, să se țină cont și de faptul că este vorba de un sprijin financiar acordat unui număr de minimum 6 organisme, pe o perioadă de 3 ani. În acest context, raportorul consideră că respectivul cadru financiar de referință ar trebui mărit pentru a putea pune anual la dispoziția organismelor cel puțin 20 milioane EUR, astfel încât să poată fi finanțate cât mai bine cu putință proiecte specifice sub formă de proiecte de tehnologia informației, precum și înnoirile aduse, în acest fel, la nivelul infrastructurii.

  • [1]  A se vedea Declarația privind planul de acțiune concertată al țărilor din zona euro (14239/08), Reuniunea la nivel înalt a țărilor din zona euro de la Bruxelles, 12 octombrie 2008, și Concluziile Consiliului European (14368/08) de la Bruxelles din 15-16 octombrie 2008, punctul 1 și următoarele.
  • [2]  Comunicarea Comisiei „De la criza financiară la redresare: un cadru de acțiune la nivel european”, COM(2008)706 final, Bruxelles, 29 octombrie 2008, p. 4.
  • [3]  http://ec.europa.eu/internal_market/finances/committees/index_en.htm.
  • [4]  A se vedea comunicatul de presă al Comisiei din 11 noiembrie 2008 (IP/08/1679), disponibil la adresa: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1679&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en.

AVIZ AL COMISIEI PENTRU AFACERI JURIDICE (*)

COMISIA PENTRU AFACERI JURIDICE

PREȘEDINTE

Ref.: D(2009)19017

(*) Procedura comisiilor asociate – articolul 47 din Regulamentul de procedură

Dnei Pervenche BERÈS

Președintă

Comisia pentru afaceri economice și monetare

ASP 14G206

BRUXELLES

Ref.:           Programul comunitar de sprijinire a activităților specifice în domeniul serviciilor financiare, al raportării financiare și al auditului (COM(2009)0014 – C6-0031/2009 – 2009/0001(COD)

Stimată dnă Berès,

În conformitate cu articolul 47 din Regulamentul de procedură, Comisia pentru afaceri juridice a fost sesizată în cadrul procedurii comisiilor asociate să emită un aviz referitor la propunerea menționată privind un program comunitar. Comisia pentru afaceri juridice este competentă în special cu privire la actele comunitare care afectează ordinea juridică a statelor membre, și anume în domeniul dreptului societăților comerciale, care include domeniile specifice ale contabilității și auditului.

Din cauza timpului extrem de scurt de care dispune comisia dumneavoastră, Comisia pentru afaceri juridice nu va fi în măsură să emită un aviz oficial înainte de adoptarea raportului în comisia dumneavoastră.

Comisia pentru afaceri juridice a convenit totuși să vă transmită observațiile de mai jos.

Comisia pentru afaceri juridice salută propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a unui program comunitar de sprijinire a activităților specifice în domeniul serviciilor financiare, al raportării financiare și al auditului.

Comisia pentru afaceri juridice salută, de asemenea, recomandarea raportorului Comisiei pentru afaceri economice și monetare adresată Comisiei de a prezenta Parlamentului European, Consiliului și BCE, până la 1 iulie 2010 cel târziu, un raport și propunerile legislative necesare în vederea continuării reformei privind reglementarea și supravegherea piețelor financiare europene.

Pe lângă acestea, Comisia pentru afaceri juridice are câteva observații care speră să fie luate în considerare de Comisia pentru afaceri economice și monetare.

În raportul său referitor la punerea în aplicare a Directivei 2006/43/CE privind auditul legal al conturilor anuale și al conturilor consolidate (2008/2247(INI)), Comisia pentru afaceri juridice a declarat deja că „regretă că nu toate statele membre au introdus sistemul de supraveghere publică impus de directivă” și că „supravegherea publică în temeiul directivei trebuie organizată astfel încât conflictele de interese să fie evitate”. A subliniat și faptul că, în opinia sa „este foarte important ca autoritățile publice de supraveghere să coopereze conform cerințelor directivei, deoarece cooperarea strânsă dintre autoritățile de supraveghere facilitează convergența între statele membre și poate împiedica sarcinile administrative suplimentare care rezultă din proceduri și cerințe naționale diferite”.

În acord cu cele de mai sus, Comisia pentru afaceri juridice propune următoarele amendamente privind două noi considerente și un alineat nou care să fie introdus la articolul 14 din propunere, referitoare la organismele de supraveghere independente din domeniul auditului, și solicită președintei Comisiei pentru afaceri economice și monetare să ia în considerare aceste amendamente în conformitate cu articolul 47 din Regulamentul de procedură.

Considerentul 7

(7) Printr-o cofinanțare comunitară se asigură că aceste organisme beneficiază de finanțare transparentă, stabilă, diversificată, solidă și adecvată și că își pot duce la bun sfârșit misiunea de interes public într-un mod independent și eficient. Comisia ar trebui să se asigure că beneficiarii care desfășoară activități în țări terțe, precum Consiliul de supraveghere a interesului public (PIOB), elaborează o politică prin care garantează că sursele de finanțare neutre reprezintă majoritatea finanțării lor totale, inclusiv din partea țărilor terțe.

Considerentul 9a (nou)

(9a) Deși A opta directivă privind dreptul societăților comerciale impune statelor membre obligația de a institui organisme de supraveghere independente în domeniul auditului, criza a relevat deficiențe cu privire la supravegherea firmelor de audit, în special cu privire la cooperarea la nivel european dintre organismele de supraveghere. Comisia ar trebui să prezinte, până la 1 iulie 2010, un plan de consolidare a cooperării la nivel european dintre organismele de supraveghere a firmelor de audit, iar consolidarea ar trebui să se realizeze în mod similar cu dezvoltarea sau consolidarea comitetelor Lamfalussy.

Articolul 14 – alineatul 1a (nou)

(1a) Până la 1 iulie 2010, Comisia prezintă un plan de consolidare a cooperării la nivel european dintre organismele de supraveghere a firmelor de audit, inclusiv modalitățile de instituire și finanțare a unui organism similar celor avute în vedere cu privire la comitetele Lamfalussy.

Raportoarea pentru aviz, dna Van den Burg, desemnată de Comisia pentru afaceri juridice pentru propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a unui program comunitar de sprijinire a activităților specifice în domeniul serviciilor financiare, al raportării financiare și al auditului, este pregătită să participe pe deplin la lucrările Comisiei pentru afaceri economice și monetare pe această temă.

În concluzie, după examinarea chestiunii în cadrul reuniunii sale din 30 martie 2009, Comisia pentru afaceri juridice, în unanimitate[1], a decis să recomande comisiei dumneavoastră, în calitate de comisie competentă în fond, să examineze propunerea menționată anterior ținând seama de sugestiile făcute.

Cu stimă,

Giuseppe Gargani

  • [1]  Au fost prezenți următorii membri: Giuseppe Gargani (președinte), Francesco Enrico Speroni (vicepreședinte), Bert Doorn, Jean-Paul Gauzès, Neena Gill, Klaus-Heiner Lehne, Manuel Medina Ortega, Aloyzas Sakalas, Eva-Riitta Siitonen, Diana Wallis, Jaroslav Zvěřina, Tadeusz Zwiefka.

AVIZ al Comisiei pentru bugete (11.3.2009)

destinat Comisiei pentru afaceri economice și monetare

referitor la propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a unui program comunitar de sprijinire a activităților specifice în domeniul serviciilor financiare, al raportării financiare și al auditului

(COM(2009)0014 – C6‑0031/2009 – 2009/0001(COD))

Raportor: Gary Titley

JUSTIFICARE SUCCINTĂ

Propunerea Comisiei

Comisia propune instituirea unui program comunitar, care să garanteze finanțarea directă de la bugetul comunitar a celor trei comitete de supraveghetori ale Uniunii Europene (Comitetul european al autorităților de reglementare a piețelor valorilor mobiliarele - CESR, Comitetul european al controlorilor bancari - CEBS și Comitetul european al controlorilor asigurărilor și pensiilor profesionale - CEIOPS) și a principalelor organisme internaționale și europene asociate procesului de elaborare a standardelor de raportare financiară și de audit. Aceste organisme sunt: Fundația comitetului pentru standarde internaționale de contabilitate (IASCF), Grupul consultativ european pentru raportări financiare (EFRAG) și Consiliul de supraveghere a interesului public (PIOB).

Comisia consideră că o finanțare stabilă, diversificată, solidă și suficientă a acestor organisme le va permite să își îndeplinească misiunea în mod independent și eficient. Consolidarea convergenței și a cooperării în materie de supraveghere va contribui la stabilitatea piețelor financiare. În același timp, existența unor reguli de înaltă calitate, armonizate la scară internațională, în materie de raportare financiară și de audit și existența unor condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile europene pe piețele mondiale sunt esențiale pentru crearea unui mediu economic favorabil. Consolidarea resurselor și a rolului EFRAG ar trebui, de asemenea, să favorizeze prezența europeană în dezbaterea internațională cu privire la regulile contabile.

Contribuțiile s-ar ridica la 36,2 milioane de EUR pe o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie 2010 și 31 decembrie 2013. Propunerea prevede cofinanțarea de către beneficiari prin utilizarea fondurilor proprii sau a fondurilor primite de la terți (de exemplu, organizații membre, părți interesate).

Această propunere necesită o reprogramare a rubricii corespunzătoare din perspectiva financiară (și anume rubrica 1a), fără a avea o incidență financiară asupra veniturilor.

Poziția raportorului pentru aviz

1. În climatul economic actual, salutăm propunerea Comisiei, reamintind în special avizul Parlamentului European din septembrie 2008, în care acesta solicită „prevederea unei finanțări suficiente pentru fixarea unor standarde internaționale de contabilitate”.

2. Raportorul consideră că valoarea de referință indicată în propunerea legislativă este compatibilă cu plafonul din rubrica 1a din cadrul financiar multianual actual (2007-2013), însă observă că această valoare ar implica o reducere a marjei disponibile, ceea ce ar putea avea repercusiuni asupra finanțării viitoarelor proiecte în această rubrică. Prin urmare, raportorul pentru aviz salută valoarea propusă de Comisie, fără a recomanda, cu toate acestea, o creștere, cu excepția cazului în care se demonstrează clar o nevoie în acest sens.

3. Comisia trebuie să precizeze dacă organismele la care se face referire în propunerea sa vor ajunge să devină quasi-agenții ale Uniunii Europene, în măsura în care primesc fonduri comunitare. În acest caz, raportorul reamintește Comisiei și Consiliului necesitatea de a respecta punctul 47 din AII din 17 mai 2006, deoarece resursele financiare destinate creării de noi agenții sunt foarte limitate, în condițiile marjei fixate în fiecare rubrică.

AMENDAMENTELE

Comisia pentru bugete recomandă Comisiei pentru afaceri economice și monetare, competentă în fond, să includă în raportul său următoarele amendamente:

Amendamentul  1

Propunere de rezoluție legislativă

Punctul 1a (nou)

Propunerea de rezoluție legislativă

Amendamentul

 

1a. consideră că valoarea de referință indicată în propunerea legislativă trebuie să fie compatibilă cu plafonul prevăzut în rubrica 1a din noul cadru financiar multianual (CFM) 2007-2013 și subliniază faptul că valoarea anuală va fi decisă în cadrul procedurii bugetare anuale, în conformitate cu dispozițiile punctului 37 din Acordul inter-instituțional (AII) din 17 mai 2006;

Amendamentul  2

Propunere de rezoluție legislativă

Punctul 1b (nou)

Propunerea de rezoluție legislativă

Amendamentul

 

1b. consideră că, în cazul în care organismele europene cofinanțate prin „Programul de sprijinire a activităților specifice în domeniul serviciilor financiare, al raportării financiare și al auditului” ajung să devină agenții, va trebui să se aplice punctul 47 din AII menționat mai sus;

Amendamentul  3

Propunere de decizie

Articolul 14 – alineatul 1 – partea introductivă

Propunerea de decizie

Amendamentul

1. Cel târziu la data de 31 decembrie 2014, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport bazat, inter alia, pe rapoartele anuale menționate la articolul 11 alineatul (1) privind realizarea obiectivelor programului.

1. Cel târziu în termen de 6 luni înainte de finalizarea programului, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport bazat, inter alia, pe rapoartele anuale menționate la articolul 11 alineatul (1) privind realizarea obiectivelor programului.

PROCEDURĂ

Titlu

Program comunitar de sprijinire a activităților specifice în domeniul serviciilor financiare, al raportării financiare și al auditului

Referințe

COM(2009)0014 – C6-0031/2009 – 2009/0001(COD)

Comisia competentă în fond

ECON

Aviz emis de către              

        Data anunțului în plen

BUDG

3.2.2009

 

 

 

Raportor pentru aviz :       

        Data numirii

Gary Titley

4.2.2009

 

 

Examinare în comisie

23.2.2009

11.3.2009

 

 

Data adoptării

11.3.2009

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

25

0

0

Membri titulari prezenți la votul final

Richard James Ashworth, Reimer Böge, Brigitte Douay, Göran Färm, Szabolcs Fazakas, Vicente Miguel Garcés Ramón, Ingeborg Gräßle, Catherine Guy-Quint, Jutta Haug, Anne E. Jensen, Vladimír Maňka, Mario Mauro, Jan Mulder, Gérard Onesta, Margaritis Schinas, Nina Škottová, Theodor Dumitru Stolojan, László Surján, Gary Titley, Helga Trüpel, Kyösti Virrankoski, Ralf Walter

Membri supleanți prezenți la votul final

Călin Cătălin Chiriță, Marusya Ivanova Lyubcheva, Peter Šťastný

PROCEDURĂ

Titlu

Program comunitar de sprijinire a activităților specifice în domeniul serviciilor financiare, al raportării financiare și al auditului

Referințe

COM(2009)0014 – C6-0031/2009 – 2009/0001(COD)

Data prezentării la PE

23.1.2009

Comisia competentă în fond

  Data anunțului în plen

ECON

3.2.2009

Comisia (comisiile) sesizată(e) pentru avizare

  Data anunțului în plen

BUDG

3.2.2009

JURI

3.2.2009

 

 

Raportor(i)

  Data numirii

Karsten Friedrich Hoppenstedt

15.1.2009

 

 

Examinare în comisie

2.3.2009

23.3.2009

 

 

Data adoptării

31.3.2009

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

27

0

0

Membri titulari prezenți la votul final

Paolo Bartolozzi, Zsolt László Becsey, Pervenche Berès, Sebastian Valentin Bodu, Sharon Bowles, Udo Bullmann, David Casa, Jonathan Evans, Elisa Ferreira, Ingo Friedrich, Jean-Paul Gauzès, Benoît Hamon, Karsten Friedrich Hoppenstedt, Sophia in ‘t Veld, Wolf Klinz, Kurt Joachim Lauk, Astrid Lulling, Gay Mitchell, Sirpa Pietikäinen, John Purvis, Dariusz Rosati, Olle Schmidt, Margarita Starkevičiūtė, Ieke van den Burg

Membri supleanți prezenți la votul final

Harald Ettl, Gianni Pittella, Eva-Riitta Siitonen