BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om makrofinansiel bistand til Ukraine
23.3.2010 - (KOM(2009)0580 – C7–0277/2009 – 2009/0162(COD)) - ***I
Udvalget om International Handel
Ordfører: Vital Moreira
FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING
om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om makrofinansiel bistand til Ukraine
(KOM(2009)0580 – C7-0277/2009 – 2009/0162(COD))
(Almindelig lovgivningsprocedure: førstebehandling)
Europa-Parlamentet,
– der henviser til Kommissionens forslag til Rådet (KOM(2009)0580),
– der henviser til EF-traktatens artikel 308, der danner grundlag for Rådets høring af Parlamentet (C7-0101/2009),
– der henviser til Kommissionens meddelelse til Europa-Parlamentet og Rådet om følgerne af Lissabontraktatens ikrafttræden for de igangværende interinstitutionelle beslutningsprocedurer (KOM(2009)0665),
– der henviser til artikel 294, stk. 3, og artikel 212, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,
– der henviser til forretningsordenens artikel 55,
– der henviser til betænkning fra Udvalget om International Handel og udtalelse fra Udenrigsudvalget (A7–0058/2010),
1. vedtager nedenstående holdning ved førstebehandlingen;
2. anmoder om fornyet forelæggelse, hvis Kommissionen agter at ændre dette forslag i væsentlig grad eller erstatte det med en anden tekst;
3. pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet, Kommissionen og de nationale parlamenter.
EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING VED FØRSTEBEHANDLINGEN*
EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS BESLUTNING
om makrofinansiel bistand til Ukraine
EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR –
under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 212, stk. 2,
under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen[1],
efter høring af Det Økonomiske og Finansielle Udvalg, og
efter den almindelige lovgivningsprocedure[2],
ud fra følgende betragtninger:
(1) Forbindelserne mellem Ukraine og Den Europæiske Union udvikles inden for rammerne af den europæiske naboskabspolitik. I 2005 aftalte Fællesskabet og Ukraine en handlingsplan under den europæiske naboskabspolitik, hvori der blev identificeret prioriteter på mellemlang sigt for forbindelserne mellem EU og Ukraine, og som blev afløst af associeringsagendaen EU-Ukraine i november 2009. Fællesskabet og Ukraine har siden 2007 ført forhandlinger om en associeringsaftale, som forventes at træde i stedet for den nuværende partnerskabs- og samarbejdsaftale. Rammerne for forbindelserne mellem EU og Ukraine er blevet udvidet i kraft af det nye østlige partnerskab.
(2) Den ukrainske økonomi har i stigende grad været ramt af den internationale finanskrise med drastisk faldende output, forringet budgetsituation og stadig større behov for ekstern finansiering.
(3) Ukraines økonomiske stabilisering og genopretning støttes med finansiel bistand fra Den Internationale Valutafond (IMF). IMF's standby-aftale for Ukraine blev godkendt i november 2008.
(4) Efter en yderligere forringelse af budgetsituationen blev en stor del af den anden rate under standby-aftalen med IMF og hele den tredje rate kanaliseret til budgettet.
(5) Ukraine har anmodet om makrofinansiel bistand fra Unionen på baggrund af den stadig ringere økonomiske situation og fremtidsudsigt.
(6) I betragtning af at der fortsat vil være et finansieringsunderskud på betalingsbalancen i 2009-2010, anses det for hensigtsmæssigt at yde makrofinansiel bistand som svar på Ukraines anmodning for at støtte den økonomiske stabilisering i koordination med det igangværende IMF-program. Denne finansielle bistand forventes også at bidrage til at lette behovene for ekstern finansiering af statsbudgettet.
(6a) Unionens makrofinansielle bistand kan kun bidrage til økonomisk stabilisering, hvis de vigtigste politiske kræfter i Ukraine sikrer politisk stabilitet og skaber bred enighed om en strikt gennemførelse af de nødvendige strukturreformer.
(7) Den makrofinansielle bistand ydes til Ukraine ud over lånefaciliteten i medfør af Rådets afgørelse 2002/639/EF af 12. juli 2002 om supplerende makrofinansiel bistand til Ukraine[3].
(7a) Unionens makrofinansielle bistand bør ikke alene supplere programmer og ressourcer fra IMF og Verdensbanken men bør sikre, at EU’s engagement skaber merværdi.
(7b) Kommissionen bør sikre, at Unionens makrofinansielle bistand juridisk og indholdsmæssigt er i overensstemmelse med de foranstaltninger, der træffes som led i de forskellige eksterne foranstaltninger og andre af Unionens relevante politikker.
(7c) Betingelserne for udbetalingen af rater fra den ekstraordinære bistand bør omfatte særlige målsætninger med henblik på at øge effektiviteten, gennemsigtigheden og ansvarligheden. Den finansielle bistand bør først tildeles, når det er blevet fastslået, at disse betingelser er blevet tilfredsstillende opfyldt.
(7d) Betingelserne for, at der stilles makrofinansiel bistand til rådighed, bør afspejle de vigtigste principper og målsætninger i EU's politik over for Ukraine.
(8) For at sikre en effektiv beskyttelse af Unionens finansielle interesser i forbindelse med denne finansielle bistand er det nødvendigt at påse, at Ukraine træffer hensigtsmæssige foranstaltninger for at forebygge og bekæmpe svig, korruption og andre uregelmæssigheder i forbindelse med denne bistand, og at Kommissionen og Revisionsretten udfører den fornødne kontrol og revision.
(9) Tilrådighedsstillelsen af Unionens finansielle bistand sker med forbehold af budgetmyndighedens beføjelser.
(10) Bistanden bør forvaltes af Kommissionen i samråd med Europa-Parlamentet og Det Økonomiske og Finansielle Udvalg.
▌
VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:
Artikel 1
1. Unionen stiller ekstraordinær makrofinansiel bistand til rådighed for Ukraine i form af en lånefacilitet med en hovedstol på højst 500 mio. EUR og en gennemsnitlig løbetid på højst 15 år med henblik på at støtte Ukraines økonomiske stabilisering og lette de betalingsbalance- og budgetbehov, som er identificeret i det igangværende IMF-program.
2. Kommissionen bemyndiges med henblik herpå til at låne de nødvendige midler på Det Europæiske Fællesskabs vegne.
3. Tilrådighedsstillelsen af Unionens finansielle bistand forvaltes af Kommissionen på en måde, der er i overensstemmelse med de aftaler eller overenskomster, der er indgået mellem IMF og Ukraine, og med de centrale principper og målsætninger i den økonomiske reform, som er fastlagt i associeringsagendaen EU-Ukraine. Kommissionen orienterer regelmæssigt Europa-Parlamentet om proceduren i Det Økonomiske og Finansielle Udvalg og forelægger det den relevante dokumentation.
4. Unionens finansielle bistand stilles til rådighed i to år fra første dag efter ikrafttrædelsen af det aftalememorandum, der henvises til i artikel 2, stk. 1. ▌
Artikel 2
1. Kommissionen bemyndiges til efter høring af Det Økonomiske og Finansielle Udvalg at aftale de økonomisk-politiske betingelser, der er knyttet til Unionens makrofinansielle bistand, med de ukrainske myndigheder, og disse betingelser fastlægges i et aftalememorandum, som omfatter en tidsramme for overholdelse heraf. Betingelserne skal være i overensstemmelse med de aftaler eller overenskomster, der er indgået mellem IMF og Ukraine, og med de centrale principper og målsætninger i den økonomiske reform, der er fastlagt i associeringsagendaen EU-Ukraine. Disse betingelser omfatter særlige målsætninger med henblik på at styrke effektiviteten, gennemsigtigheden og ansvaret i forbindelse med bistanden, herunder især de offentlige finansforvaltningssystemer i Ukraine. Reelle fremskridt med hensyn til opnåelse af ovennævnte målsætninger skaber grundlag for udbetalingen af de enkelte rater i denne bistand. De detaljerede finansielle betingelser for bistanden fastlægges i en låneaftale, der indgås mellem Kommissionen og Ukraines myndigheder.
2. I forbindelse med tilrådighedsstillelsen af Unionens finansielle bistand overvåger Kommissionen, om Ukraine råder over fornuftige finansielle arrangementer, administrative procedurer, interne og eksterne kontrolmekanismer, der er relevante for denne bistand, og overvåger overholdelsen af den fastlagte tidsramme.
3. Kommissionen kontrollerer jævnligt, om Ukraines økonomiske politik er i overensstemmelse med målene for Unionens bistand, og om de aftalte økonomisk-politiske betingelser opfyldes på tilfredsstillende vis. I den forbindelse arbejder Kommissionen tæt sammen med IMF og Verdensbanken og, når det er nødvendigt, Det Økonomiske og Finansielle Udvalg.
Artikel 3
1. Kommissionen stiller Unionens finansielle bistand til rådighed for Ukraine i to lånerater under iagttagelse af betingelserne i stk. 2. Raternes størrelse fastlægges i aftalememorandummet.
2. Kommissionen frigiver raterne under forudsætning af en tilfredsstillende opfyldelse af de økonomisk-politiske betingelser i aftalememorandummet. Anden rate må ikke udbetales tidligere end tre måneder efter, at den første rate er frigivet.
3. Unionsmidlerne betales til Ukraines centralbank. Med forbehold af de bestemmelser, der fastlægges i aftalememorandummet, herunder en bekræftelse af de resterende budgetfinansieringsbehov, kan midlerne overføres til Ukraines statskasse som den endelige modtager.
Artikel 4
1. De låntagnings- og långivningstransaktioner, der henvises til i denne afgørelse, skal udføres i euro med samme valørdato og må for Unionen ikke indebære nogen ændring af forfaldsdatoen, valutakurs- eller renterisici eller nogen anden kommerciel risiko.
2. Kommissionen træffer, hvis Ukraine ønsker det, de nødvendige foranstaltninger til at sikre, at der i lånebetingelserne indføjes en klausul om førtidig tilbagebetaling, og at vilkårene for låntagningstransaktionerne indeholder en tilsvarende klausul.
3. Efter anmodning fra Ukraine kan Kommissionen, hvis omstændighederne tillader en forbedring af udlånsrentesatsen, foretage en refinansiering eller ændre de finansielle betingelser for sin oprindelige lånoptagelse eller dele heraf. En sådan refinansiering eller ændring skal finde sted på de vilkår, som er fastsat i stk. 1, og må ikke resultere i en forlængelse af den gennemsnitlige løbetid for de berørte lån eller i en forhøjelse af restgælden på datoen for disse transaktioner.
4. Ukraine bærer alle de omkostninger, som Unionen afholder i forbindelse med de låntagnings- og långivningstransaktioner, der er omfattet af denne afgørelse.
5. Europa-Parlamentet og Det Økonomiske og Finansielle Udvalg holdes løbende underrettet om udviklingen i de transaktioner, der er omhandlet i stk. 2 og 3.
Artikel 5
Unionens finansielle bistand gennemføres i overensstemmelse med Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 af 25. juni 2002 om finansforordningen vedrørende De Europæiske Fællesskabers almindelige budget[4] samt gennemførelsesbestemmelserne hertil[5]. Især gælder det, at det aftalememorandum og den låneaftale, der indgås med Ukraines myndigheder, skal indeholde bestemmelser om, at Ukraine skal træffe og gennemføre specifikke foranstaltninger for at forebygge og bekæmpe svig, korruption og andre uregelmæssigheder, der kan berøre bistanden. For at sikre større gennemsigtighed i forvaltningen og udbetalingen af midler, skal de også indeholde bestemmelser om kontrol, som giver Kommissionen, herunder Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF), ret til at udføre kontrol og inspektion på stedet og Revisionsretten ret til at udføre revision, eventuelt på stedet.
Artikel 6
Senest den 31. august hvert år forlægger Kommissionen en rapport for Europa-Parlamentet og Rådet med en vurdering af gennemførelsen af denne afgørelse i det foregående år. I rapporten redegøres der for forbindelsen mellem de politiske betingelser, der i henhold til artikel 2, stk. 1, er fastlagt i aftalememorandummet, Ukraines aktuelle økonomiske og finanspolitiske resultater og Kommissionens beslutninger om frigivelsen af bistandsraterne.
Senest to år efter udløbet af den disponibilitetsperiode, der henvises til i artikel 1, stk. 4, forelægger Kommissionen Europa-Parlamentet og Rådet en efterfølgende evalueringsrapport.
Artikel 7
Denne afgørelse træder i kraft på dagen for offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.
Udfærdiget i
På Europa-Parlamentets vegne På Rådets vegne
Formand Formand
BEGRUNDELSE
Kommissionen foreslår, at der ydes makrofinansiel bistand til Ukraine på indtil 500 mio. EUR i form af et lån, som Kommissionen skal have bemyndigelse til at optage på kapitalmarkederne eller fra finansieringsinstitutter. Bistanden skal efter planen udbetales i to rater.
Formålet med den foreslåede bistand er at bidrage til dækning af Ukraines generelle betalingsbalancebehov og behovene for ekstern finansiering af statsbudgettet som fastsat af Den Internationale Valutafond (IMF). Bistanden vil støtte myndighedernes stabiliseringsprogram med henblik på at sikre, at de offentlige finanser og betalingsbalancen er bæredygtige, og vil således hjælpe Ukraine med at håndtere konsekvenserne af den globale finanskrise. Ukraines overgang fra statsstyret planøkonomi til markedsøkonomi har været relativt vanskelig, og siden den globale krise brød ud, er der sket en drastisk forværring i landets økonomiske situation. Efter vedtagelsen af en pakke med kriserelaterede tilpasninger (herunder en valutadevaluering) er der sket en betydelig forbedring i Ukraines løbende poster på betalingsbalancen, men landet har ikke desto mindre haft et underskud på kapitalbalancen, og de internationale reserver har kun kunnet opretholdes på et rimeligt niveau takket være IMF’s finansiering under standby-aftalen (SBA).
Formålet med den foreslåede makrofinansielle bistand er at supplere støtten fra IMF som fastsat under standby-aftalen (der godkendtes af IMF’s bestyrelse i november 2008 og i den reviderede udgave, der godkendtes af IMF’s bestyrelse i maj 2009), samt Verdensbankens støtte, der vil blive ydet i form af et lån til budgetstøtte.
Den foreslåede nye makrofinansielle bistand er også et supplement til Fællesskabets makrofinansielle bistand til Ukraine på op til 110 mio. EUR, der blev ydet inden for rammerne af Rådets direktiv 2002/639/EF. Der er endnu ikke foretaget udbetalinger under programmet for 2002, eftersom betingelserne for sådanne udbetalinger ikke blev opfyldt. Rådets afgørelse er stadig gældende, og Kommissionen agter at gennemføre den inden den foreslåede nye bistand.
Fællesskabets makrofinansielle bistandsprogram supplerer også andre former for EU-finansiering (især ENPI-budgetstøtten på mellemlang sigt, som gennemføres inden for rammerne af landestrategien for EU-samarbejdet med Ukraine, og budgetstøtten som et led i førtiltrædelsesinstrumentet (IPA).
Fællesskabets finansielle bistand afspejler Ukraines strategiske betydning som et potentielt kandidatland til medlemskab af EU. Der ydes makrofinansiel bistand på et tidspunkt, hvor EU også bidrager til at mobilisere finansiering til støtte af reformen inden for den ukrainske energisektor. Kommissionen og de andre involverede institutioner (IMF, Verdensbanken, EBRD og EIB) arbejder sammen om en støttepakke til de ukrainske myndigheder med henblik på at hjælpe dem med at udvikle en bæredygtig løsning på Ukraines gastransit- og gasbetalingsforpligtelser på mellemlang sigt. Selv om formålet med den foreslåede makrofinansielle bistand ikke er direkte knyttet til denne pakke, ville den – især hvis der stilles en række passende betingelser – støtte Ukraines økonomiske stabilisering og reformer.
Derfor har ordføreren, selv om han kan tilslutte sig forslaget om at yde Ukraine ekstraordinær makrofinansiel bistand, dog stillet flere ændringsforslag med henblik på at øge forslagets klarhed, gennemsigtighed og ansvar. Endvidere bør Europa-Parlamentets rolle styrkes. I særdeleshed bør Kommissionen forbedre sine indberetninger til Parlamentet med hensyn til den aktuelle gennemførelse af dette støtteinstrument og forelægge Parlamentet en efterfølgende evalueringsrapport ud over den årlige beretning.
UDTALELSE fra Udenrigsudvalget (16.3.2010)
til Udvalget om International Handel
om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om makrofinansiel bistand til Ukraine
(KOM(2009)0580 – C7‑0277/2009 – 2009/0162(COD))
Rådgivende ordfører: Ryszard Antoni Legutko
KORT BEGRUNDELSE
Ukraine, som er en af EU's vigtigste partnere i det østlige naboskabsområde, er blevet hårdt ramt af den globale økonomiske krise.
Ordføreren foreslår, at man tilslutter sig Kommissionens forslag om at stille makrofinansiel bistand til rådighed (op til 500 mio. EUR i form af et lån, der skal bidrage til at dække Ukraines generelle betalingsbalancebehov og behovene for ekstern finansiering af statsbudgettet som fastslået af Den Internationale Valutafond (IMF)), da det er vigtigt at hjælpe Ukraine med at styrke dets makrofinansielle stabilitet på lang sigt.
Eftersom der i Kommissionens forslag ved flere lejligheder henvises til betingelser, som Ukraine har opnået enighed om med IMF, foreslår ordføreren, at forslaget til afgørelse ændres for at sikre, at den bistand, der ydes over EU’s budget, ikke kun er i overensstemmelse med IMF-programmet men også med de centrale principper og målsætninger i EU’s politik over for Ukraine. EU’s bistand bør også, baseret på positive betingelser, udløse yderligere nødvendige strukturreformer i Ukraine, som er altafgørende for Ukraines integration i Den Europæiske Union.
ÆNDRINGSFORSLAG
Udenrigsudvalget opfordrer Udvalget om International Handel, som er korresponderende udvalg, til at optage følgende ændringsforslag i sin betænkning:
Ændringsforslag 1 Forslag til afgørelse Betragtning 1 | |
Kommissionens forslag |
Ændringsforslag |
(1) Forbindelserne mellem Ukraine og Den Europæiske Union udvikles inden for rammerne af den europæiske naboskabspolitik. I 2005 aftalte Fællesskabet og Ukraine en handlingsplan under den europæiske naboskabspolitik, hvori der blev identificeret prioriteter på mellemlang sigt for forbindelserne mellem EU og Ukraine. Fællesskabet og Ukraine har siden 2007 ført forhandlinger om en associeringsaftale, som forventes at træde i stedet for den nuværende partnerskabs- og samarbejdsaftale. Rammerne for forbindelserne mellem EU og Ukraine er blevet udvidet i kraft af det nye østlige partnerskab. |
(1) Forbindelserne mellem Ukraine og Den Europæiske Union udvikles inden for rammerne af den europæiske naboskabspolitik. I 2005 aftalte Fællesskabet og Ukraine en handlingsplan under den europæiske naboskabspolitik, hvori der blev identificeret prioriteter på mellemlang sigt for forbindelserne mellem EU og Ukraine, og som blev afløst af associeringsagendaen EU-Ukraine i november 2009. Fællesskabet og Ukraine har siden 2007 ført forhandlinger om en associeringsaftale, som forventes at træde i stedet for den nuværende partnerskabs- og samarbejdsaftale. Rammerne for forbindelserne mellem EU og Ukraine er blevet udvidet i kraft af det nye østlige partnerskab. |
Ændringsforslag 2 Forslag til afgørelse Betragtning 6 a (ny) | |
Kommissionens forslag |
Ændringsforslag |
|
(6a) EU’s makrofinansielle bistand kan kun bidrage til økonomisk stabilisering, hvis de vigtigste politiske kræfter i Ukraine sikrer politisk stabilitet og skaber bred enighed om en strikt gennemførelse af de nødvendige strukturreformer. |
Ændringsforslag 3 Forslag til afgørelse Betragtning 7 a (ny) | |
Kommissionens forslag |
Ændringsforslag |
|
(7a) Betingelserne for, at der stilles makrofinansiel bistand til rådighed, bør afspejle de centrale principper og målsætninger i EU's politik over for Ukraine. |
Ændringsforslag 4 Forslag til afgørelse Betragtning 10 | |
Kommissionens forslag |
Ændringsforslag |
(10) Denne bistand bør forvaltes af Kommissionen i samråd med Det Økonomiske og Finansielle Udvalg. |
(10) Bistanden bør forvaltes af Kommissionen i samråd med Europa-Parlamentet og Det Økonomiske og Finansielle Udvalg. |
Ændringsforslag 5 Forslag til afgørelse Artikel 1 – stk. 3 | |
Kommissionens forslag |
Ændringsforslag |
3. Tilrådighedsstillelsen af Fællesskabets finansielle bistand forvaltes af Kommissionen på en måde, der er i overensstemmelse med de aftaler eller overenskomster, der er indgået mellem IMF og Ukraine. |
3. Tilrådighedsstillelsen af Unionens finansielle bistand forvaltes af Kommissionen på en måde, der er i overensstemmelse med de aftaler eller overenskomster, der er indgået mellem IMF og Ukraine, og med de principper og målsætninger i den økonomiske reform, som er fastlagt i associeringsagendaen EU-Ukraine. |
Ændringsforslag 6 Forslag til afgørelse Artikel 2 – stk. 1 | |
Kommissionens forslag |
Ændringsforslag |
1. Kommissionen bemyndiges til efter høring af Det Økonomiske og Finansielle Udvalg at aftale de økonomisk-politiske betingelser, der er knyttet til Fællesskabets makrofinansielle bistand, med de ukrainske myndigheder, og disse betingelser fastlægges i et aftalememorandum. Betingelserne skal være i overensstemmelse med de aftaler eller overenskomster, der er indgået mellem IMF og Ukraine. De detaljerede finansielle betingelser for bistanden fastlægges i en låneaftale, der indgås mellem Kommissionen og Ukraines myndigheder. |
1. Kommissionen bemyndiges til efter høring af Det Økonomiske og Finansielle Udvalg at aftale de økonomisk-politiske betingelser, der er knyttet til Unionens makrofinansielle bistand, med de ukrainske myndigheder, og disse betingelser fastlægges i et aftalememorandum, som omfatter en tidsramme for overholdelse heraf. Betingelserne skal være i overensstemmelse med de aftaler eller overenskomster, der er indgået mellem IMF og Ukraine, og med de centrale principper og målsætninger i den økonomiske reform, der er fastlagt i associeringsagendaen EU-Ukraine. De detaljerede finansielle betingelser for bistanden fastlægges i en låneaftale, der indgås mellem Kommissionen og Ukraines myndigheder. |
Ændringsforslag 7 Forslag til afgørelse Artikel 2 – stk. 2 | |
Kommissionens forslag |
Ændringsforslag |
2. I forbindelse med tilrådighedsstillelsen af Fællesskabets finansielle bistand overvåger Kommissionen, om Ukraine råder over fornuftige finansielle arrangementer, administrative procedurer samt interne og eksterne kontrolmekanismer, der er relevante for denne bistand. |
2. I forbindelse med tilrådighedsstillelsen af Unionens finansielle bistand overvåger Kommissionen, om Ukraine råder over fornuftige finansielle arrangementer, administrative procedurer, interne og eksterne kontrolmekanismer, der er relevante for denne bistand, og overvåger overholdelsen af den fastlagte tidsramme. |
Ændringsforslag 8 Forslag til afgørelse Artikel 4 – stk. 5 | |
Kommissionens forslag |
Ændringsforslag |
5. Det Økonomiske og Finansielle Udvalg holdes løbende underrettet om udviklingen i de transaktioner, der er omhandlet i stk. 2 og 3. |
5. Europa-Parlamentet og Det Økonomiske og Finansielle Udvalg holdes løbende underrettet om udviklingen i de transaktioner, der er omhandlet i stk. 2 og 3. |
Ændringsforslag 9 Forslag til afgørelse Artikel 5 | |
Kommissionens forslag |
Ændringsforslag |
Fællesskabets finansielle bistand gennemføres i overensstemmelse med Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 af 25. juni 2002 om finansforordningen vedrørende De Europæiske Fællesskabers almindelige budget samt gennemførelsesbestemmelserne hertil. Især gælder det, at det aftalememorandum og den låneaftale, der indgås med Ukraines myndigheder, skal indeholde bestemmelser om, at Ukraine skal træffe hensigtsmæssige foranstaltninger for at forebygge og bekæmpe svig, korruption og andre uregelmæssigheder, der kan berøre bistanden. De skal også indeholde bestemmelser, som giver Kommissionen, herunder Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF), ret til at udføre kontrol og inspektion på stedet og Revisionsretten ret til at udføre revision, eventuelt på stedet. |
Unionens finansielle bistand gennemføres i overensstemmelse med Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 af 25. juni 2002 om finansforordningen vedrørende De Europæiske Fællesskabers almindelige budget samt gennemførelsesbestemmelserne hertil. Især gælder det, at det aftalememorandum og den låneaftale, der indgås med Ukraines myndigheder, skal indeholde bestemmelser om, at Ukraine skal træffe hensigtsmæssige foranstaltninger for at forebygge og bekæmpe svig, korruption og andre uregelmæssigheder, der kan berøre bistanden. De skal også indeholde bestemmelser, som giver Kommissionen, herunder Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF), ret til at udføre kontrol og inspektion på stedet og Revisionsretten ret til at udføre revision, eventuelt på stedet. Senest tre måneder efter at den første rate er stillet til rådighed, foretager Kommissionen en operationel vurdering af de finansielle kredsløb og administrative procedurer i Ukraine. |
PROCEDURE
Titel |
Makrofinansiel bistand til Ukraine |
|||||||
Referencer |
KOM(2009)0580 – C7-0277/2009 – 2009/0162(COD) |
|||||||
Korresponderende udvalg |
INTA |
|||||||
Udtalelse fra Dato for meddelelse på plenarmødet |
AFET 24.11.2009 |
|
|
|
||||
Rådgivende ordfører Dato for valg |
Ryszard Antoni Legutko 26.1.2010 |
|
|
|||||
Behandling i udvalg |
23.2.2010 |
16.3.2010 |
|
|
||||
Dato for vedtagelse |
16.3.2010 |
|
|
|
||||
Resultat af den endelige afstemning |
+: –: 0: |
57 0 4 |
||||||
Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer |
Gabriele Albertini, Sir Robert Atkins, Franziska Katharina Brantner, Frieda Brepoels, Michael Gahler, Marietta Giannakou, Ana Gomes, Andrzej Grzyb, Takis Hadjigeorgiou, Anna Ibrisagic, Ioannis Kasoulides, Tunne Kelam, Nicole Kiil-Nielsen, Maria Eleni Koppa, Eduard Kukan, Vytautas Landsbergis, Ryszard Antoni Legutko, Krzysztof Lisek, Sabine Lösing, Ulrike Lunacek, Mario Mauro, Kyriakos Mavronikolas, Willy Meyer, Francisco José Millán Mon, Alexander Mirsky, Andreas Mölzer, Norica Nicolai, Raimon Obiols, Kristiina Ojuland, Ria Oomen-Ruijten, Justas Vincas Paleckis, Pier Antonio Panzeri, Ioan Mircea Paşcu, Vincent Peillon, Alojz Peterle, Mirosław Piotrowski, Cristian Dan Preda, José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra, Nikolaos Salavrakos, Jacek Saryusz-Wolski, Werner Schulz, Adrian Severin, Marek Siwiec, Charles Tannock, Zoran Thaler, Johannes Cornelis van Baalen, Geoffrey Van Orden, Kristian Vigenin |
|||||||
Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere |
Charalampos Angourakis, Elena Băsescu, Reinhard Bütikofer, Kinga Gál, Evgeni Kirilov, Georgios Koumoutsakos, Emilio Menéndez del Valle, Doris Pack, Marietje Schaake, György Schöpflin, Traian Ungureanu, Renate Weber, Janusz Władysław Zemke |
|||||||
PROCEDURE
Titel |
Makrofinansiel bistand til Ukraine |
|||||||
Referencer |
KOM(2009)0580 – C7-0277/2009 – 2009/0162(COD) |
|||||||
Dato for høring af EP |
29.10.2009 |
|||||||
Korresponderende udvalg Dato for meddelelse på plenarmødet |
INTA 24.11.2009 |
|||||||
Rådgivende udvalg Dato for meddelelse på plenarmødet |
AFET 24.11.2009 |
BUDG 24.11.2009 |
|
|
||||
Ingen udtalelse Dato for afgørelse |
BUDG 25.11.2009 |
|
|
|
||||
Ordfører Dato for valg |
Vital Moreira 10.11.2009 |
|
|
|||||
Behandling i udvalg |
14.1.2010 |
27.1.2010 |
|
|
||||
Dato for vedtagelse |
17.3.2010 |
|
|
|
||||
Resultat af den endelige afstemning |
+: –: 0: |
22 0 2 |
||||||
Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer |
William (The Earl of) Dartmouth, Laima Liucija Andrikienė, David Campbell Bannerman, Daniel Caspary, Joe Higgins, Yannick Jadot, Metin Kazak, Bernd Lange, David Martin, Vital Moreira, Godelieve Quisthoudt-Rowohl, Tokia Saïfi, Helmut Scholz, Peter Šťastný, Robert Sturdy, Gianluca Susta, Iuliu Winkler, Jan Zahradil, Pablo Zalba Bidegain, Paweł Zalewski |
|||||||
Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere |
Catherine Bearder, George Sabin Cutaş, Salvatore Iacolino, Libor Rouček, Michael Theurer, Jarosław Leszek Wałęsa |
|||||||
Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere, jf. art. 187, stk. 2 |
Sylvie Guillaume |
|||||||
Dato for indgivelse |
23.3.2010 |
|||||||