ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 573/2007/ΕΚ σχετικά με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων για την περίοδο 2008 έως 2013 ως μέρος του γενικού προγράμματος «Αλληλεγγύη και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών» και για την κατάργηση της απόφασης 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου

29.4.2010 - (COM(2009)0456 – C7‑0123/2009 – 2009/0127(COD)) - ***I

Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων
Εισηγητής: Rui Tavares


Διαδικασία : 2009/0127(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A7-0125/2010
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A7-0125/2010
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 573/2007/ΕΚ σχετικά με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων για την περίοδο 2008 έως 2013 ως μέρος του γενικού προγράμματος «Αλληλεγγύη και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών» και για την κατάργηση της απόφασης 2004/904/ΕΚ του Συμβουλίου

(COM(2009)0456 – C7‑0123/2009 – 2009/0127(COD))

(Συνήθης νομοθετική διαδικασία: πρώτη ανάγνωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2009)0456),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 251, παράγραφος 2, και το άρθρο 63, παράγραφος 2, εδάφιο β της Συνθήκης ΕΚ, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C7‑0123/2009),

–   έχοντας υπόψη την ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με τίτλο «Συνέπειες της έναρξης ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας στις τρέχουσες διοργανικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων» (COM(2009)0665),

–   έχοντας υπόψη τα άρθρα 294, παράγραφος 3 και 78, παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 55 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (A7‑0125/2010),

1.  εγκρίνει τη θέση σε πρώτη ανάγνωση όπως εμφαίνεται κατωτέρω·

2.  ζητεί από την Επιτροπή να του υποβάλει εκ νέου την πρόταση, αν προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή να την αντικαταστήσει με νέο κείμενο·

3.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στα κοινοβούλια των κρατών μελών.

Τροπολογία  1

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Θα πρέπει ως εκ τούτου η Επιτροπή να καθορίζει κοινές ευρωπαϊκές ετήσιες προτεραιότητες σε σχέση με ορισμένες γεωγραφικές περιφέρειες και εθνικότητες, καθώς και σε σχέση με ορισμένες κατηγορίες προσφύγων προς επανεγκατάσταση.

(2) Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της απόφασης αριθ. 573/2007/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου1 θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί η Επιτροπή να εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα θεσπίζουν κοινές ευρωπαϊκές ετήσιες προτεραιότητες σε σχέση με γεωγραφικές περιφέρειες, καθώς και σε σχέση με ορισμένες κατηγορίες προσφύγων προς επανεγκατάσταση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διενεργεί η Επιτροπή τις δέουσες διαβουλεύσεις κατά τις προπαρασκευαστικές εργασίες της μεταξύ άλλων και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

 

Προκειμένου να επικαιροποιήσει επειγόντως αυτές τις κοινές ετήσιες προτεραιότητες της ΕΕ σε περίπτωση απρόβλεπτων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η Επιτροπή πρέπει να εκδώσει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με τη διαδικασία του επείγοντος.

 

1 ΕΕ L 144, 6.6.2007, σ. 1.

Τροπολογία  2

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 4 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(4α) Προκειμένου περισσότερα κράτη μέλη να εμπλακούν σε δράσεις επανεγκατάστασης είναι αναγκαίο να λάβουν επιπρόσθετη οικονομική υποστήριξη εκείνα τα κράτη μέλη που για πρώτη φορά συμμετέχουν στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης.

Τροπολογία  3

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 1

Απόφαση αριθ. 573/2007/ΕΚ

Άρθρο 13 – παράγραφος 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη λαμβάνουν κατ’αποκοπή ποσό ύψους 4000 ευρώ ανά επανεγκατεστημένο άτομο που υπάγεται σε μία από τις κατηγορίες που ορίζονται από τις κοινές ετήσιες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες καθορίζονται, σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 6, σε σχέση με τις γεωγραφικές περιοχές και τις εθνικότητες καθώς και με ειδικές κατηγορίες προσφύγων προς επανεγκατάσταση.

4. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν κατ’αποκοπή ποσό ύψους 4000 ευρώ ανά επανεγκατεστημένο άτομο σύμφωνα με τις κοινές ετήσιες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρόκειται να καθορισθούν σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφοι 6 και 6α, σε σχέση με τις γεωγραφικές περιοχές και τις εθνικότητες καθώς και με ειδικές κατηγορίες προσφύγων προς επανεγκατάσταση.

 

Οι ακόλουθες κατηγορίες ευαίσθητων ομάδων προσφύγων θεωρούνται, ανά πάσα στιγμή, κοινές ετήσιες προτεραιότητες της ΕΕ, ανεξαρτήτως ετησίων προτεραιοτήτων σε σχέση με γεωγραφικές περιοχές και εθνικότητες:

 

– παιδιά και γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο, ιδίως λόγω ψυχολογικής, σωματικής ή γενετήσιας βίας ή εκμετάλλευσης,

 

– ασυνόδευτοι ανήλικοι προς το συμφέρον των οποίων είναι η επανεγκατάσταση, σύμφωνα με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού,

 

– πρόσωπα με σοβαρές ιατρικές ανάγκες που απαιτούν ειδική μεταχείριση, ιδίως καταστάσεις που μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο μετά την επανεγκατάσταση,

 

επιζώντες βίας και βασανιστηρίων,

 

πρόσωπα χρήζοντα επείγουσας και επιτακτικής επανεγκατάστασης λόγω αναγκών νομικού χαρακτήρα και προστασίας.

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία αυτή λαμβάνει υπόψη τις εμπειρίες με τις έως τώρα διατάξεις επανεγκατάστασης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και συνδυάζει τα ειδικά κριτήρια (που συμπεριλαμβάνονταν στο προηγούμενο κείμενο) και τα οποία ανταποκρίνονται με ευελιξία σε κάθε πραγματική ανάγκη προκειμένου να αντιμετωπίζονται επαρκώς καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Τροπολογία  4

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 1 α (νέο)

Απόφαση αριθ. 573/2007/ΕΚ

Άρθρο 13 – παράγραφος 4 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1α) Στο άρθρο 13 παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος:

 

4α. Για τα κράτη μέλη που αιτούνται πρώτη φορά χρηματοδότησης βάσει του παρόντος Άρθρου, το σταθερό ποσό για κάθε επανεγκατεστημένο άτομο είναι 6.000 ευρώ το πρώτο ημερολογιακό έτος και 5.000 ευρώ το δεύτερο. Στα επόμενα έτη το σταθερό ποσό ανέρχεται σε 4.000 ευρώ για κάθε επανεγκατεστημένο άτομο. Το επιπλέον ποσό που λαμβάνουν τα δύο πρώτα χρόνια της συμμετοχής τους τα κράτη μέλη που συμμετέχουν πρώτη φορά επενδύεται στην ανάπτυξη βιώσιμου προγράμματος επανεγκατάστασης."

Τροπολογία  5

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 4

Απόφαση αριθ. 573/2007/ΕΚ

Άρθρο 13 – παράγραφος 6

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Η Επιτροπή καθορίζει τις κοινές ετήσιες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την επανεγκατάσταση σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 52 παράγραφος 2.

6. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της παρούσας απόφασης ώστε να καταστεί η επανεγκατάσταση αποτελεσματικό μέσο προστασίας, η Επιτροπή καθορίζει τις κοινές ετήσιες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την επανεγκατάσταση μέσω κατ' εξουσιοδότηση πράξεων σύμφωνα με τα άρθρα 52α, 52β και 52γ.

Τροπολογία  6

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 4 α (νέο)

Απόφαση αριθ. 573/2007/ΕΚ

Άρθρο 13 – παράγραφος 6 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

6α. Σε περίπτωση απρόβλεπτης κατάστασης έκτακτης ανάγκης που απαιτεί επείγουσα επικαιροποίηση των κοινών ετησίων προτεραιοτήτων της ΕΕ για επανεγκατάσταση, το άρθρο 52δ εφαρμόζεται σε κατ' εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

Τροπολογία  7

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Απόφαση αριθ. 573/2007/ΕΚ

Άρθρο 13 – παράγραφος 7 (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Εντός είκοσι ημερολογιακών ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης της Επιτροπής με την οποία καθορίζονται οι κοινές ετήσιες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την επανεγκατάσταση σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 6, τα κράτη μέλη παρέχουν στην Επιτροπή εκτίμηση του αριθμού προσώπων που θα επανεγκαταστήσουν κατά τη διάρκεια του επόμενου ημερολογιακού έτους σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προτεραιότητες. Η Επιτροπή ανακοινώνει τις πληροφορίες αυτές στην επιτροπή του άρθρου 52.

7. Εντός είκοσι ημερολογιακών ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης της Επιτροπής με την οποία καθορίζονται οι κοινές ετήσιες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την επανεγκατάσταση σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφοι 6 και 6α, τα κράτη μέλη παρέχουν στην Επιτροπή εκτίμηση του αριθμού προσώπων που θα επανεγκαταστήσουν κατά τη διάρκεια του επόμενου ημερολογιακού έτους σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προτεραιότητες. Η Επιτροπή ανακοινώνει τις συγκεκριμένες πληροφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Τροπολογία  8

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 10 α (νέο)

Απόφαση αριθ. 573/2007/ΕΚ

Άρθρο 52 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(10α) Παρεμβάλλεται το ακόλουθο νέο άρθρο:

 

"Άρθρο 52α

Άσκηση της εξουσιοδότησης

 

1. Η εξουσία έκδοσης των πράξεων κατ' εξουσιοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 6 και 6α ανατίθεται στην Επιτροπή για την περίοδο που προβλέπεται στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 1.

 

2. Η Επιτροπή, μόλις εγκρίνει πράξη κατ' εξουσιοδότηση, την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

 

3. Η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στα άρθρα 52β και 52γ. Όταν το απαιτούν επιτακτικοί λόγοι επείγουσας ανάγκης, εφαρμόζεται το άρθρο 52δ."

Τροπολογία  9

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 10 β (νέα)

Απόφαση αριθ. 573/2007/ΕΚ

Άρθρο 52 β (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(10β) Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο:

 

"Άρθρο 52β

Ανάκληση της εξουσιοδότησης

 

1. Η ανάθεσης εξουσίας που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφο 6 και 6α μπορεί να ανακαλείται ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο.

 

2. Το θεσμικό όργανο που κινεί εσωτερική διαδικασία προκειμένου να αποφασιστεί κατά πόσο θα ανακληθεί η εξουσιοδότηση ενημερώνει το άλλο θεσμικό όργανο και την Επιτροπή, αναφέροντας τις υπό εξουσιοδότηση εξουσίες που ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο ανάκλησης και τους πιθανούς λόγους ανάκλησης.

 

3. Η απόφαση ανάκλησης θέτει τέλος στην εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ ή τίθεται σε ισχύ σε μεταγενέστερη προθεσμία που καθορίζεται σ' αυτήν. Δεν θίγει το κύρος των κατ' εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη. Δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης."

Τροπολογία  10

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – παράγραφος 10 γ (νέα)

Απόφαση αριθ. 573/2007/ΕΚ

Άρθρο 52 γ (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(10γ) Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο:

 

"Άρθρο 52γ

Αντιρρήσεις στις κατ' εξουσιοδότηση πράξεις

 

1. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο μπορούν να αντιταχθούν στην κατ' εξουσιοδότηση πράξη εντός περιόδου ενός μηνός από την ημερομηνία κοινοποίησης. Κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου η εν λόγω περίοδος παρατείνεται κατά ένα μήνα.

 

2. Εάν, κατά τη λήξη της ανωτέρω περιόδου, ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε το Συμβούλιο έχει εγείρει αντίρρηση κατά της πράξης κατ' εξουσιοδότηση, η κατ' εξουσιοδότηση πράξη δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τίθεται σε ισχύ την ημερομηνία που προβλέπεται σε αυτήν.

 

3. Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο αντιταχθεί σε μια κατ' εξουσιοδότηση πράξη, αυτή δεν τίθεται σε ισχύ. Το θεσμικό όργανο που προβάλλει αντιρρήσεις εκθέτει τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στην κατ' εξουσιοδότηση πράξη."

Τροπολογία  11

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 10 δ (νέο)

Απόφαση αριθ. 573/2007/ΕΚ

Άρθρο 52 δ (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(10δ) Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο:

 

"Άρθρο 52δ

Διαδικασία επείγοντος

 

1. Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται σύμφωνα με τη διαδικασία του επείγοντος τίθεται σε ισχύ αμέσως και εφαρμόζεται εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση σύμφωνα με την παράγραφο 2.

 

Η κοινοποίηση της πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο εκθέτει τους λόγους για τους οποίους γίνεται χρήση της διαδικασίας του επείγοντος.

 

2. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μπορούν να αντιταχθούν στην κατ' εξουσιοδότηση πράξη εντός περιόδου τριών μηνών από την ημερομηνία κοινοποίησης. Στην περίπτωση αυτή, η πράξη δεν είναι πλέον εφαρμοστέα.

 

Το θεσμικό όργανο που προβάλλει αντιρρήσεις εκθέτει τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στην κατ' εξουσιοδότηση πράξη."

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Μία από τις «επιλέξιμες δράσεις» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων (ΕΤΠ) είναι η επανεγκατάσταση. Ως επανεγκατάσταση νοείται η διαδικασία με την οποία, κατόπιν αιτήματος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με βάση την ανάγκη ενός προσώπου για την παροχή διεθνούς προστασίας, οι υπήκοοι τρίτων χωρών ή οι απάτριδες μεταφέρονται από τρίτη χώρα προς κράτος μέλος στο οποίο τους χορηγείται άδεια παραμονής α) με το καθεστώς του πρόσφυγα ή β) με καθεστώς που παρέχει τα ίδια δικαιώματα και οφέλη με το καθεστώς του πρόσφυγα βάσει του εθνικού και του κοινοτικού δικαίου.[1] Η επανεγκατάσταση αποτελεί συχνά μία από τις βιώσιμες λύσεις για πρόσφυγες των οποίων η προστασία δεν μπορεί να διασφαλιστεί σε χώρες της πρώτης παροχής ασύλου.[2]

Στην παράγραφο 6.2.3 του προγράμματος της Στοκχόλμης σχετικά με την εξωτερική διάσταση του ασύλου αναφέρεται ρητά ότι η ΕΕ πρέπει να ενεργεί σε σύμπραξη και συνεργασία με τρίτες χώρες που φιλοξενούν μεγάλους πληθυσμούς προσφύγων. Επίσης αναγνωρίζεται ότι η προώθηση της αλληλεγγύης εντός της ΕΕ είναι μεν ζωτικής σημασίας, αλλά δεν αρκεί για να επιτευχθεί μια αξιόπιστη και βιώσιμη κοινή πολιτική ασύλου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ενθαρρύνει, από κοινού με το Συμβούλιο και την Επιτροπή, την εθελοντική συμμετοχή των κρατών μελών στο κοινό κοινοτικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης και να αυξήσει τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που επανεγκαθίστανται. Επίσης, η Επιτροπή πρέπει να αξιολογήσει το κοινό πρόγραμμα επανεγκατάστασης της ΕΕ το 2014 προκειμένου να εντοπίσει σημεία που χρήζουν βελτίωσης. Όσον αφορά αυτό το κοινό κοινοτικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης, ο εισηγητής θα εκφράσει τις απόψεις του στην έκθεσή του σχετικά με την ανακοίνωση.

Η πρόταση τροποποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων

Στο άρθρο 6, παράγραφος ε της απόφασης 2007/573/ΕΚ αναφέρονται ως ομάδα στόχος οι υπήκοοι τρίτων χωρών ή οι απάτριδες στους οποίους παρέχεται ή είχε παρασχεθεί επανεγκατάσταση σε κράτος μέλος. Οι ειδικές διατάξεις σχετικά με την επανεγκατάσταση περιέχονται κυρίως στο άρθρο 13.

Η πρόταση αναθέτει στην Επιτροπή την αρμοδιότητα να προσδιορίζει ετησίως τις κοινές κοινοτικές προτεραιότητες όσον αφορά τα άτομα προς επανεγκατάσταση. Αυτές οι ετήσιες προτεραιότητες θα μπορούν, σύμφωνα με την Επιτροπή, να σχετίζονται με γεωγραφικές περιοχές, ιθαγένειες ή ορισμένες ειδικές κατηγορίες προσφύγων προς επανεγκατάσταση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την ιδέα της Επιτροπής και είναι της άποψης ότι η επανεγκατάσταση θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις εξωτερικές πολιτικές περί ασύλου της ΕΕ. Η επανεγκατάσταση θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω και να επεκταθεί έτσι ώστε να καταστεί ένα αποτελεσματικό μέσο προστασίας που θα χρησιμοποιεί η ΕΕ. Σχετικά με τον προσδιορισμό των κοινών κοινοτικών προτεραιοτήτων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ του προσδιορισμού συγκεκριμένων κατηγοριών, αφήνοντας όμως ταυτόχρονα περιθώρια ευελιξίας για ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η τροπολογία 2 ανταποκρίνεται στο πρόβλημα αυτό απαριθμώντας μόνιμες κατηγορίες γενικού χαρακτήρα που περιλαμβάνουν επίσης περιπτώσεις που δεν προσδιορίζονται σαφώς, δεδομένου ότι θα ήταν από νομική άποψη αδύνατο να απαριθμούνται όλες οι ειδικές ανάγκες. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γυναίκες που διατρέχουν τον κίνδυνο του καταναγκαστικού γάμου ή που είναι θύματα ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων θα εντάσσονταν στη γενική κατηγορία "γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο" ή ότι τα άτομα με αναπηρία θα θεωρούνταν "πρόσωπα με σοβαρές ιατρικές ανάγκες". Τα άτομα που υφίστανται δυσμενείς διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους σε χώρες στις οποίες ποινικοποιείται ο σεξουαλικός προσανατολισμός θα πληρούσαν επίσης τις προϋποθέσεις επιλογής, όπως ακριβώς και τα άτομα από θρησκευτικές ή μη θρησκευτικές μειονότητες σε περίπτωση ποινικοποίησης της θρησκευτικής ελευθερίας ή των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Άλλες περιπτώσεις θα εντάσσονταν στη διατύπωση "για λόγους νομικού χαρακτήρα και προστασίας."

Τα τελευταία έτη, ολοένα και περισσότερα κράτη μέλη συμμετέχουν σε μηχανισμούς επανεγκατάστασης της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί ύψιστης σημασίας να δίνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη μέλη η ευκαιρία να συμμετέχουν στο κοινοτικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης. Για τον λόγο αυτόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί να θεσπιστεί ένα σύστημα εναρμόνισης. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να παρασχεθούν στα κράτη μέλη που μέχρι τώρα δεν συμμετείχαν σε σημαντικό βαθμό στα προγράμματα επανεγκατάστασης της ΕΕ κίνητρα ώστε να αρχίσουν να συμμετέχουν(τροπολογία 3).

Προκειμένου να διασφαλίζονται τα προνόμια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τον προσδιορισμό των προτεραιοτήτων, οι τροπολογίες 1 και 4 προτείνουν να ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 290 της ΣΛΕΕ (κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις).

  • [1]  Άρθρο 3 της απόφασης 2007/573/ΕΚ, ΕΕ L 144 της 6.6.2007, σελ. 5.
  • [2]  Βλ. επίσης τις παρατηρήσεις της UNHCR σχετικά με το κοινό κοινοτικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τροποποίηση του ΕΤΠ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Ευρωπαϊκό ταμείο για τους πρόσφυγες για την περίοδο 2008-2013 (τροποποίηση της απόφασης αριθ. 573/2007/ΕΚ του Συμβουλίου)

Έγγραφα αναφοράς

KOM(2009)0456 – C7-0123/2009 – 2009/0127(COD)

Ημερομηνία υποβολής στο ΕΚ

2.9.2009

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

LIBE

17.9.2009

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

AFET

17.9.2009

DEVE

17.9.2009

EMPL

17.9.2009

 

Αποφάσισε να μη γνωμοδοτήσει

       Ημερομηνία της απόφασης

AFET

16.9.2009

DEVE

6.10.2009

EMPL

17.9.2009

 

Εισηγητής(ές)

       Ημερομηνία ορισμού

Rui Tavares

6.10.2009

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

6.10.2009

22.2.2010

16.3.2010

27.4.2010

Ημερομηνία έγκρισης

27.4.2010

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

40

2

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Roberta Angelilli, Rita Borsellino, Emine Bozkurt, Simon Busuttil, Philip Claeys, Carlos Coelho, Cornelis de Jong, Agustín Díaz de Mera García Consuegra, Cornelia Ernst, Hélène Flautre, Kinga Gál, Kinga Göncz, Sylvie Guillaume, Ágnes Hankiss, Anna Hedh, Sophia in ‘t Veld, Teresa Jiménez-Becerril Barrio, Clemente Mastella, Louis Michel, Claude Moraes, Carmen Romero López, Judith Sargentini, Birgit Sippel, Csaba Sógor, Renate Sommer, Rui Tavares, Wim van de Camp, Axel Voss, Tatjana Ždanoka, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, Γεώργιος Παπανικολάου

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Alexander Alvaro, Edit Bauer, Anna Maria Corazza Bildt, Ioan Enciu, Ana Gomes, Nadja Hirsch, Franziska Keller, Petru Constantin Luhan, Norica Nicolai, Cecilia Wikström, Мария Неделчева

Ημερομηνία κατάθεσης

29.4.2010