Betänkande - A7-0211/2010Betänkande
A7-0211/2010

ANDRABEHANDLINGS-REKOMMENDATION om rådets ståndpunkt vid första behandlingen inför antagandet av Europaparlamentets och rådets direktiv om en ram för införande av intelligenta transportsystem på vägtransportområdet och för gränssnitt mot andra transportsätt

22.6.2010 - (06103/4/2010 – C7-0119/2010 – 2008/0263(COD)) - ***II

Utskottet för transport och turism
Föredragande: Anne E. Jensen

Förfarande : 2008/0263(COD)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A7-0211/2010
Ingivna texter :
A7-0211/2010
Antagna texter :

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION

om rådets ståndpunkt vid första behandlingen inför antagandet av Europaparlamentets och rådets direktiv om en ram för införande av intelligenta transportsystem på vägtransportområdet och för gränssnitt mot andra transportsätt

(06103/4/2010 – C7-0119/2010 – 2008/0263(COD))

(Ordinarie lagstiftningsförfarande: andra behandlingen)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av rådets ståndpunkt vid första behandlingen (06103/4/2010 – C7‑0119/2010),

–   med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2008)0887),

–   med beaktande av artiklarna 251.2 och 71.1 i EG-fördraget, i enlighet med vilka kommissionen har lagt fram sitt förslag för parlamentet (C6-0512/2008),

–   med beaktande av kommissionens meddelande till Europaparlamentet och rådet ”Konsekvenser av Lissabonfördragets ikraftträdande för pågående interinstitutionella beslutsförfaranden” (KOM(2009)0665),

–   med beaktande av artiklarna 294.7 och 91.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

–   med beaktande av parlamentets ståndpunkt vid första behandlingen[1],

–   med beaktande av yttrandet från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén av den 13 maj 2009[2],

–   efter att ha hört Regionkommittén,

–   med beaktande av artiklarna 70 och 72 i arbetsordningen,

–   med beaktande av andrabehandlingsrekommendationen från utskottet för transport och turism (A7-0211/2010).

1.  Europaparlamentet godkänner rådets ståndpunkt.

2.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända parlamentets ståndpunkt till rådet, kommissionen och de nationella parlamenten.

  • [1]  Antagna texter från sammanträdet 23.4.2009, P6_TA(2009)0283.
  • [2]  EUT C 277, 17.11.2009, s. 85.

MOTIVERING

1. Bakgrund och kommentarer om förfarandet

Den 16 december 2008 lade kommissionen fram ett förslag till direktiv om en ram för införande av intelligenta transportsystem på vägtransportområdet och för gränssnitt mot andra transportsätt inför Europaparlamentet och rådet[1]. Förslaget till direktiv innehåller en rättslig ram för genomförandet av handlingsplanen för införande av intelligenta transportsystem i Europa[2] som åtföljde kommissionens förslag.

Ekonomiska och sociala kommittén antog sitt yttrande om kommissionens förslag den 13 april 2009[3]. Europeiska regionkommittén tillfrågades, men avstod från att avge något yttrande[4].

Vid sammanträdet den 23 april 2009 antog Europaparlamentet vid första behandlingen en lagstiftningsresolution om ändring av kommissionens förslag[5].

Europeiska datatillsynsmannen antog sitt yttrande om kommissionens förslag den 22 juli 2009[6].

Vid sitt sammanträde den 21 juli 2009 bekräftade utskottet för transport och turism Europaparlamentets förstabehandling som antogs under den sjätte valperioden för innevarande valperiod, och föredraganden fick i uppdrag att inleda förhandlingar med rådet om en tidig andrabehandlingsöverenskommelse.

Enligt bestämmelserna i artikel 251.2 i EG-fördraget och den gemensamma förklaringen om praktiska bestämmelser för medbeslutandeförfarandet[7], har ett antal informella kontakter ägt rum mellan rådet och Europaparlamentet i syfte att nå en tidig överenskommelse vid andra behandlingen. De båda institutionernas ansvariga organ[8] nådde mot den bakgrunden en överenskommelse som bekräftades av Coreper den 9 december 2009 och den 10 mars 2010 och av utskottet för transport och turism genom skrivelser från utskottets ordförande av den 16 december 2009 och den 11 mars 2010.

Den 10 maj 2010 antog rådet sin ståndpunkt, som innefattar överenskommelsen, vid första behandlingen i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarande som beskrivs i artikel 294 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget).

2. Kommissionens förslag: syfte och huvudpunkter

Det allmänna syftet (tillämpningsområdet) är att inrätta en ram för ett samordnat införande och användande av intelligenta transportsystem och att utveckla specifikationer för vägtransporten, inklusive gränssnitt mot andra transportsätt.

De särskilda målen omfattar åtgärder för att öka systemens driftskompabilitet, garantera obehindrad tillgång, främja tjänsternas kontinuitet och inrätta en effektiv samarbetsmekanism mellan alla aktörer på ITS-området.

Skyldigheter för medlemsstaterna har till syfte att säkerställa att införandet och användandet av driftskompatibla ITS-tillämpningar och tjänster sker på ett samordnat sätt.

Antagandet av gemensamma specifikationer av kommissionen med stöd av en kommitté som består av företrädare för medlemsstaterna (Europeiska ITS-kommittén) enligt det föreskrivande förfarandet med kontroll omfattar framför allt fyra prioriterade områden:

1. Optimalt utnyttjande av väg-, trafik- och reseinformation.

2. Kontinuitet i ITS-tjänster för trafikledning och godshantering för europeiska transportkorridorer och tätortsområden.

3. De intelligenta transportsystemens trafiksäkerhet och transportskydd.

4. Integration av fordon i transportinfrastrukturen.

En rådgivande ITS-grupp på EU-nivå ska inrättas. Företrädare för relevanta ITS-aktörer ska bjudas in att delta i gruppen.

Det ömsesidiga erkännandet av typgodkännanden som utfärdats av nationella organ är avsett att omfatta väginfrastrukturrelaterad ITS-utrustning och programvara.

Bestämmelser om dataskydd föreslås för att garantera personlig integritet och säkerhet.

Viktiga principer såsom effektivitet, kostnadseffektivitet, geografisk kontinuitet, driftskompatibilitet och mognadsgrad bör beaktas av medlemsstaterna.

3. Parlamentets första behandling

Europaparlamentets lagstiftningsresolution som antogs med mycket stor majoritet (529 röster för, 42 mot och 16 nedlagda röster) vid första behandlingen åtföljdes av 58 ändringsförslag. I dessa ändringsförslag försökte Europaparlamentet i första hand stödja ett samordnat och konsekvent införande och driftskompatibelt användande av ITS och definiera den ram inom vilka ITS-applikationer och tjänster ska tillämpas. De viktigaste ändringarna gällde följande frågor:

Syfte och tillämpningsområde: Parlamentet pekade på behovet av ett konsekvent införande och användande av intelligenta transportsystem, inbegripet driftskompatibla intelligenta transportsystem (ÄF 6) och att direktivet ska vara tillämpligt på alla intelligenta transportsystem för resenärer, fordon och infrastruktur och samverkan mellan dessa på vägtransportområdet, inklusive på stadstransportområdet, samt på gränssnitt mot andra transportsätt (ÄF 7). Bestämmelser om oskyddade trafikanter (ÄF 10, 11, 59, 50 och 55) och om trafikledning och rörlighetshantering, inklusive bestämmelsen om multimodalt, driftskompatibelt biljettutställande (ÄF 9) antogs under tillämpningsområde och specifikationer.

Antagandet av gemensamma specifikationer skulle begränsas till de föreslagna fyra prioriterade områdena, medan möjligheten för kommissionen att ändra innehållet i specifikationerna genom ett kommittéförfarande ströks (ÄF 19 och 37). Specifikationer om driftskompatibilitet och ansvarsskyldighet ska vid behov tillhandahållas och tjänsteleverantörernas skyldigheter ska definieras (ÄF 23 och 24). Parlamentet begärde också en konsekvensbedömning innan specifikationer och mål och tidsfrister för deras genomförande antas (ÄF 26 och 43).

Minimiutbud av ITS-tillämpningar och tjänster för de transeuropeiska transportnäten infördes för följande fyra prioriterade områden där kommissionen skulle ange specifikationer för deras obligatoriska införande och användande (ÄF 12, 20):

a) Tillhandahållande av EU-omfattande tjänster för trafik- och reseinformation i realtid.

b) Data och förfaranden för fritt tillhandahållande av ett minimiutbud av samhällsomfattande trafikinformationstjänster.

c) Det harmoniserade införandet av eCall i Europa.

d) Lämpliga åtgärder för säkra parkeringsplatser för lastbilar och fordon i yrkestrafik och för telematikkontrollerade parkerings- och reservationssystem.

Skyldigheterna för medlemsstaterna i samband med införandet av ITS skulle om möjligt omfatta bakåtkompatibilitet (ÄF 14), gälla alla transportsätt och gränssnitten mellan dem (ÄF 57) och undvika att skapa geografisk splittring och diskontinuitet (ÄF 15) med särskilda bestämmelser om morfologiska egenheter (ÄF 18).

När det gällde dataskydd var parlamentets strävan att garantera den personliga integriteten, användningen av anonyma uppgifter samt begränsning genom nödvändighet och krav på förhandsmedgivande för behandling av personuppgifter (ÄF 32–36).

Vad gäller typgodkännande introducerade parlamentet ett stort antal nya bestämmelser för ITS som omfattade programvarutillämpningar och marknadsöverensstämmelse (ÄF 27–29) samt tekniska standarder och föreskrifter (ÄF 30 och 31).

4. Bedömning av rådets första behandling och kommentar

Rådet stöder den överenskommelse som uppnåtts av parlamentets och rådets ansvariga organ vid de förhandlingar som förts under informella trepartssamtal.

Ett mycket begränsat antal av Europaparlamentets ändringsförslag har inte helt, delvis eller i princip accepterats av rådet (ÄF 2, 5, 16, 53, 12, 21 och 57). De områden som Europaparlamentet ansåg vara centrala, dvs. tillämpningsområde, oskyddade trafikanter, specifikationer för nyckelområden inom ITS, ansvarighet och dataskydd, behandlas i texten. En del nya inslag har tillkommit, till exempel antagandet av icke-bindande åtgärder, medan andra förtydligas, till exempel bestämmelserna om införande och standarder samt bedömning av överensstämmelse.

Syfte och tillämpningsområde: Kravet på konsekvent införande och användande av ITS ingår i artikel 1, och den gränsöverskridande dimensionen har lagts till i samma artikel. En definition av oskyddade trafikanter fastställs (artikel 4) med bestämmelser om specifikationer i bilaga I (prioriterat område III, 4.2) och i principerna i bilaga II a. Stadsdimensionen och multimodalt driftskompatibelt biljettutställande skulle omfattas av specifikationerna i samband med ITS‑arkitektur respektive trafikkontinuitet (bilaga I).

Antagandet av gemensamma specifikationer och standarder (artikel 2) inom de fyra prioriterade områdena bekräftas. Specifikationer av driftskompatibilitet och kontinuitet lämnas i artikel 6.1 och 6.3, inklusive bestämmelser, vid behov, som avser funktioner, teknik, organisation och tjänster för olika intressenter i artikel 6.4. En konsekvensbedömning krävs innan specifikationen antas.

Införande (artikel 5): Rådet kunde visserligen acceptera Europaparlamentets tanke om att fastställa prioriterade åtgärder inom de prioriterade områdena för ITS, men det kunde inte acceptera ett automatiskt eller obligatoriskt införande av ITS enligt vad parlamentet föreslog, i första hand på grund av de okända finansiella effekterna. I stället kom man överens om att lägga fram ett lagstiftningsförslag för införandet enligt det ordinarie lagstiftningsförfarandet (tidigare medbeslutandeförfarandet), tolv månader efter det att specifikationerna antagits (artikel 6.2).

De sex prioriterade åtgärderna för antagandet av ITS-specifikationer (artikel 3) motsvarar de fyra nyckelområden som parlamentet ville se som miniminivåer för intelligenta transportsystem från första behandlingen. Kommissionen gjorde ett uttalande som innebär ett åtagande att snabbt införa specifikationerna enligt en mycket snäv tidsplan

a) tillhandahållande av EU-omfattande multimodala reseinformationstjänster (2014),

b) tillhandahållande av EU-omfattande realtidstrafiksinformationstjänster (2013),

c) data och förfaranden för kostnadsfritt tillhandahållande, när så är möjligt, av ett minimum av vägsäkerhetsrelaterad universell trafikinformation för användare (2012),

d) harmoniserat tillhandahållande av driftskompatibelt EU-omfattande eCall (2012),

e) tillhandahållande av informationstjänster för säkra och skyddade parkeringsplatser för lastbilar och kommersiella fordon (2012).

f)  tillhandahållande av bokningstjänster för säkra och skyddade parkeringsplatser för lastbilar och kommersiella fordon (2013).

Vad gäller dataskydd (artikel 10) återspeglar texten innehållet i Europaparlamentets ändringsförslag fullt ut.

Vad gäller ansvarighet (artikel 11) införs en bestämmelse för att täcka produkter i enlighet EU:s lagstiftning. För ITS-tjänsterna gjorde kommissionen ett uttalande om antagande av riktlinjer.

Kommittéförfarande/delegerade akter: Sedan Lissabonfördraget trädde i kraft har kommittébestämmelserna enligt det föreskrivande förfarandet med kontroll ersatts av delegerade akter (artikel 290 EUF-fördraget). Kommissionen kommer att anta de specifikationer som anges i bilaga I enligt systemet för delegerade akter och därvid börja med dem som ingår i de prioriterade åtgärderna. Varaktigheten för den delegerade behörighet som ges till kommissionen har fastställts till sju år.

5. Rekommendationens innehåll

Föredraganden rekommenderar att rådets första behandling godkänns. Innehållet i rådets text återspeglar i stort sett parlamentets första behandling. Texten är resultatet av hårda förhandlingar mellan det svenska och det spanska ordförandeskapet och Europaparlamentets förhandlingsteam från oktober 2009 till mars 2010.

Föredraganden vill understryka följande:

- Den frivilliga strategin för intelligenta transportsystem har inte fungerat och ett minimum av standardisering krävs om användarna ska kunna använda sådana system under sina resor.

- Rådets attityd har förändrats dramatiskt under den senaste perioden, eftersom medlemsstaterna ursprungligen var emot en lagstiftningsakt.

Antagandet av ITS-direktivet kommer att påskynda införandet av ITS-lösningar inom vägtransporter och för gränssnitten med andra transportsätt, något som har gått långsamt under de senaste åren. Ett splittrat införande leder till ett lapptäcke av nationella, regionala och lokala lösningar, medan det nya ITS-direktivet ger EU en ram för ett konsekvent införande av intelligenta transportsystem.

Avtalet lägger därför en grund för arbetet att ta igen förseningarna i införandet av ITS‑utrustning och tjänster och avlägsna effektivitetsbrister i samband med resande genom att göra transporterna effektivare, säkrare och tryggare, samtidigt som det bidrar till det politiska målet att göra transporterna renare.

  • [1]  KOM(2008)0887 – 2008/0263 (COD).
  • [2]  KOM(2008)0886/2.
  • [3]  EUT C 277, 17.11.2009, s. 85.
  • [4]  CoR. Avstående 13.03.2009.
  • [5]  T6-0283/2009.
  • [6]  EUT C047, 25.2.2010, s. 6.
  • [7]  EUT C 145, 30.6.2007, s. 5.
  • [8]  Coreper och utskottet för transport och turism.

BILAGA

Directive on ITS

Steps and informal meetings between the EP negotiating team (1)

and the Presidency of the Council

Date

Place

Meeting on ITS draft Directive

2009

23 April

Strasbourg

EP adopts its first reading

21 July

Brussels

TRAN Committee meeting: confirmation of the first reading and decision on the mandate to enter into negotiations

14 October

Brussels

The first technical informal trilogue/ SE Presidency*

3 November

Brussels

Second technical informal trilogue *

10 November

Brussels

 

TRAN Committee meeting: report back

Third technical informal trilogue *

19 November

Brussels

Fourth technical informal trilogue *

24 November

Strasbourg

First informal trilogue / SE Presidency**

1 December

Brussels

Second informal trilogue / SE Presidency**

2 December

Brussels

TRAN Committee meeting: report back

8 December

Brussels

 

Third informal trilogue / SE Presidency**

Agreement in substance of the Directive

16 December

Strasbourg

TRAN Coordinators meeting: report back

TRAN Chair letter confirming the agreement on the substance of the Directive without Comitology provisions and adaptation to Lisbon Treaty.

2010

3 March

Brussels

Fourth informal trilogue / ES Presidency*

Agreement on Comitology provisions: introduction of implementing acts and delegated acts

11 March

 

TRAN Chair letter to Coreper confirming the early second reading agreement

10 May

Brussels

Council adopts its first reading

(1) Rapporteur Ms A. E. Jensen, Shadow-rapporteurs: Mr D-L. Koch (EPP); Ms S-A. Ţicău (S&D); Ms F. Brepoels (Greens/EFA); Mr R. Czarnecki (ECR).

* Council represented by Chair of Working Party on Intermodal Questions and Networks.

** Council represented by Chair of COREPER I.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Intelligenta transportsystem på vägtransportområdet och gränssnitt mot andra transportslag

Referensnummer

06103/4/2010 – C7-0119/2010 – 2008/0263(COD)

Parlamentets första behandling –

P-nummer

23.4.2009                     T6-0283/2009

Kommissionens förslag

KOM(2008)0887 - C6-0512/2008

Mottagande av rådets ståndpunkt vid första behandlingen: tillkännagivande i kammaren

20.5.2010

Ansvarigt utskott

       Tillkännagivande i kammaren

TRAN

20.5.2010

Föredragande

       Utnämning

Anne E. Jensen

12.5.2010

 

 

Behandling i utskott

21.6.2010

 

 

 

Antagande

22.6.2010

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

28

2

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Inés Ayala Sender, Georges Bach, Antonio Cancian, Luis de Grandes Pascual, Saïd El Khadraoui, Ismail Ertug, Jacqueline Foster, Mathieu Grosch, Jim Higgins, Ville Itälä, Georgios Koumoutsakos, Werner Kuhn, Jörg Leichtfried, Gesine Meissner, Vilja Savisaar, Brian Simpson, Keith Taylor, Silvia-Adriana Ţicău, Thomas Ulmer, Dominique Vlasto, Artur Zasada

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Zigmantas Balčytis, Philip Bradbourn, Frieda Brepoels, Anne E. Jensen, Dominique Riquet, Alfreds Rubiks, Janusz Władysław Zemke

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 187.2)

Morten Løkkegaard, Traian Ungureanu