Betänkande - A7-0214/2010Betänkande
A7-0214/2010

BETÄNKANDE om begäran om fastställelse av Valdemar Tomaševskis immunitet och privilegier

29.6.2010 - (2010/2047(IMM))

Utskottet för rättsliga frågor
Föredragande: Bernhard Rapkay

Förfarande : 2010/2047(IMM)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A7-0214/2010
Ingivna texter :
A7-0214/2010
Debatter :
Antagna texter :

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS BESLUT

om begäran om fastställelse av Valdemar Tomaševskis immunitet och privilegier

(2010/2047(IMM))

Europaparlamentet fattar detta beslut

–   med beaktande av den begäran om fastställelse av Valdemar Tomaševskis immunitet och privilegier som ingavs till Europaparlamentets talman den 2 februari 2010 och tillkännagavs i kammaren den 24 mars 2010,

–   efter att ha hört Valdemar Tomaševski i enlighet med artikel 7.3 i arbetsordningen,

–   med beaktande av artiklarna 8 och 9 i protokoll (nr 7) om Europeiska unionens immunitet och privilegier och artikel 6.2 i akten av den 20 september 1976 om allmänna direkta val av ledamöter av Europaparlamentet,

–   med beaktande av Europaparlamentets ledamotsstadga, som antogs den 28 september 2005,

–   med beaktande av artiklarna 6.2 och 7 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från utskottet för rättsliga frågor (A7‑0214/2010), och av följande skäl:

A. Valdemar Tomaševski är ledamot av Europaparlamentet.

B.  Valdemar Tomaševski är inte föremål för rättsliga åtgärder enligt vad som avses i artikel 8 i protokollet, och därför rör det sig inte om ett fall av parlamentarisk immunitet.

C. Enligt vad som anges i uppförandereglerna för statlig politisk personal, som infördes genom lagen av den 19 september 2006 (N.X-816) och vilkas efterlevnad säkras genom Republiken Litauens huvudkommitté för etiska frågor i officiella sammanhang som inrättades genom lagen av den 1 juli 2008 (N.X-1777), är detta dokument tillämpligt även på de litauiska ledamöterna av Europaparlamentet.

D. Den 22 januari 2010 antog Republiken Litauens huvudkommitté för etiska frågor i officiella sammanhang ett beslut om ”offentlig varning” mot Valdemar Tomaševski på grundval av de ovan nämnda uppförandereglerna, med beaktande av hans politiska verksamhet som ledamot av Europaparlamentet.

E.  Artikel 2 i Europaparlamentets ledamotsstadga[1] föreskriver följande: ”Ledamöterna är fria och obundna.”

F.  Principen om unionsrättens företräde gäller.

G. Det berörda beslutet, och Republiken Litauens lagstiftning som beslutet grundar sig på, innebär en överträdelse av unionsrätten genom att de inte respekterar de principer om frihet och obundenhet för ledamöterna av Europaparlamentet som fastställs i artikel 2 i ledamotsstadgan.

H. Det åligger Europeiska kommissionen att, i sin egenskap av fördragens väktare, inleda ett fördragsbrottsförfarande mot Republiken Litauen på grundval av artikel 258 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

1.  Europaparlamentet uppmanar Europeiska kommissionen att vända sig till de litauiska myndigheterna för att se till att Europeiska unionens lagstiftning respekteras och att vid behov inleda ett fördragsbrottsförfarande i enlighet med artikel 258 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

2.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att omedelbart översända detta beslut och det ansvariga utskottets betänkande till Europeiska kommissionen och de behöriga myndigheterna i Republiken Litauen.

  • [1]  EUT L 262, 7.10.2005, s. 1.

MOTIVERING

I.         BAKGRUND

Den 2 februari 2010 sände ledamoten av Europaparlamentet Valdemar Tomaševski en skrivelse till Europaparlamentets talman med en begäran om att skydda obundenheten av hans mandat som ledamot av Europaparlamentet, som påverkats negativt genom den varning som den 22 januari 2010 utfärdats av Republiken Litauens huvudkommitté för etiska frågor i officiella sammanhang, ett organ som är underställt Republiken Litauens parlament.

Den 24 mars 2010 meddelade Europaparlamentets talman att han mottagit begäran från Tomaševski. Sedan översändes denna begäran i enlighet med artikel 6.3 i arbetsordningen till det ansvariga utskottet, det vill säga utskottet för rättsliga frågor.

Den 22 januari 2010 hade Republiken Litauens huvudkommitté för etiska frågor i officiella sammanhang beslutat följande:

Utan att ifrågasätta rätten för ledamoten av Europaparlamentet Valdemar Tomaševski att uttrycka sig fritt och att försvara de nationella minoriteternas rättigheter, konstateras att det offentliga uppträdande och det sätt att agera som Valdemar Tomaševski, medborgare i Republiken Litauen, politiskt ansvarig och ordförande för ett politiskt parti som är företrätt i Litauens parlament, valt inte respekterar vare sig staten eller medborgarna, inte är rättvist och inte ökar förtroendet för staten och dess institutioner.

Republiken Litauens huvudkommitté för etiska frågor i officiella sammanhang fattade detta beslut efter att den mottagit en begäran från organisationen ”Lietuvos Sajūdis” den 5 november 2009 i fråga om offentliga uttalanden av Valdemar Tomaševski, ledamot av Europaparlamentet (ECR-gruppen) och ordförande för partiet ”Lietuvos lenkų rinkimų akcija” (ett politiskt parti som är företrätt i parlamentet), om den diskriminering som polacker enligt hans uppgift utsätts för i Republiken Litauen. Enligt organisationen ”Lietuvos Sajūdis” hade Valdemar Tomaševski vid ett möte med ECR-gruppen i Europaparlamentet den 7 september 2009 beklagat sig över polackernas situation i Litauen för José Manuel Barroso, Europeiska kommissionens ordförande. Vidare hade han, före Europaparlamentets talman Jerzy Buzeks officiella besök i Litauen, vänt sig till talmannen tillsammans med andra ledamöter av Europaparlamentet som har polskt medborgarskap för att begära skydd av den polska nationella minoritetens rättigheter, som uppgavs ha kränkts.

Detta beslut har offentliggjorts på webbplatsen www.vtek.lt, som tillhör Republiken Litauens huvudkommitté för etiska frågor i officiella sammanhang. Det är slutgiltigt och kan inte överklagas.

Den rättsliga grunden för detta beslut är följande:

· Artikel 17.4 i lagen om huvudkommittén för etiska frågor i officiella sammanhang (N.X‑1777).

· Artiklarna 6.2, 9.1.2 och 9.3 i uppförandereglerna för politiska företrädare i Republiken Litauen (N.X-816).

II.       MOTIVERING TILL DET FÖRESLAGNA BESLUTET

Genom beslutet av Republiken Litauens huvudkommitté för etiska frågor i officiella sammanhang utfärdades en ”offentlig varning” mot Valdemar Tomaševski på grundval av uppförandereglerna ”Code of Conduct for State Politicians”, som infördes genom den litauiska lagen av den 19 september 2006 (N.X-816), för de uttalanden som denna ledamot av Europaparlamentet gjort inom ramen för sin parlamentariska verksamhet.

Mot bakgrund av att denna kommitté inte är någon domstol och att man inte kan anse att Tomaševski är föremål för rättsliga åtgärder enligt vad som avses i artikel 8 i protokollet om Europeiska unionens immunitet och privilegier utgör dessa fakta inte något fall av parlamentarisk immunitet.

I ledamotsstadgan fastställs dock i artikel 2 att ”ledamöterna är fria och obundna”. I samma andemening fastställs följande i artikel 3 i stadgan: ”1. Ledamöterna skall rösta individuellt och personligen. De får inte bindas av instruktioner eller uppdrag. 2. Alla överenskommelser om hur mandatet skall utövas skall betraktas som ogiltiga.”

Det framgår således klart att beslutet av huvudkommittén för etiska frågor i officiella sammanhang utgör en kränkning av principerna om ledamöternas frihet och obundenhet, vilka fastställs i Europaparlamentets ledamotsstadga som är en del av unionsrätten, och följaktligen utgör det faktum att den litauiska lagstiftningen ger huvudkommittén för etiska frågor i officiella sammanhang behörighet att övervaka den verksamhet som bedrivs av litauiska ledamöter av Europaparlamentet en kränkning av unionsrätten.

Det åligger således Europeiska kommissionen att, i sin egenskap av fördragens väktare och enda organ med behörighet att inleda fördragsbrottsförfaranden, ta initiativ till ett sådant förfarande mot Republiken Litauen på grundval av artikel 258 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

Utskottet för rättsliga frågor rekommenderar därför att Europeiska kommissionen ska uppmanas att vända sig till de litauiska myndigheterna för att se till att Europeiska unionens lagstiftning respekteras och att vid behov inleda ett fördragsbrottsförfarande i enlighet med artikel 258 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

III.      SLUTSATS

På grundval av ovanstående överväganden rekommenderar utskottet för rättsliga frågor att Europeiska kommissionen ska uppmanas att vända sig till de litauiska myndigheterna för att se till att Europeiska unionens lagstiftning respekteras och att vid behov inleda ett fördragsbrottsförfarande i enlighet med artikel 258 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

RESULTAT AV SLUTOMRÖSTNINGEN I UTSKOTTET

Antagande

23.6.2010

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

9

0

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Luigi Berlinguer, Sebastian Valentin Bodu, Gerald Häfner, Klaus‑Heiner Lehne, Bernhard Rapkay, Evelyn Regner, Francesco Enrico Speroni, Zbigniew Ziobro, Tadeusz Zwiefka

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Vytautas Landsbergis