MIETINTÖ Viktor Uspaskichin parlamentaarisen koskemattomuuden pidättämistä koskevasta pyynnöstä

3.9.2010 - (2009/2147(IMM))

Oikeudellisten asioiden valiokunta
Esittelijä: Bernhard Rapkay

Menettely : 2009/2147(IMM)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A7-0244/2010
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A7-0244/2010
Keskustelut :
Hyväksytyt tekstit :

EUROOPAN PARLAMENTIN PÄÄTÖSEHDOTUS

Viktor Uspaskichin parlamentaarisen koskemattomuuden pidättämistä koskevasta pyynnöstä

(2009/2417(IMM))

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon Liettuan oikeusviranomaisten välittämän, 14. heinäkuuta 2009 päivätyn pyynnön Viktor Uspaskichin parlamentaarisen koskemattomuuden pidättämiseksi, josta ilmoitettiin täysistunnossa 7. lokakuuta 2009,

–   on kuullut Viktor Uspaskichia työjärjestyksen 7 artiklan 3 kohdan mukaisesti,

–   ottaa huomioon perussopimuksiin liitetyn, Euroopan unionin erioikeuksista ja vapauksista tehdyn pöytäkirjan (N:o 7) 8 ja 9 artiklan,

–   ottaa huomioon Euroopan unionin tuomioistuimen 12. toukokuuta 1964 ja 10. heinäkuuta 1986 antamat tuomiot[1],

–   ottaa huomioon Liettuan tasavallan perustuslain 62 pykälän,

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 6 artiklan 2 kohdan ja 7 artiklan,

–   ottaa huomioon oikeudellisten asioiden valiokunnan mietinnön (A7-0244/2010),

A. toteaa, että Euroopan parlamentin jäsentä Viktor Uspaskichia vastaan on aloitettu rikosoikeudellinen menettely ja että häntä syytetään Vilnan alueellisessa tuomioistuimessa vireillä olevassa oikeudenkäynnissä rikoksista, joita tarkoitetaan Liettuan rikoslain 24 pykälän 4 momentissa luettuna yhdessä 222 pykälän 1 momentin ja 220 pykälän 1 momentin kanssa, 24 pykälän 4 momentissa luettuna yhdessä 220 pykälän 1 momentin ja 205 pykälän 1 momentin kanssa sekä 24 pykälän 4 momentissa luettuna yhdessä 205 pykälän 1 momentin kanssa,

B.  ottaa huomioon, että Euroopan unionin erioikeuksista ja vapauksista tehdyn pöytäkirjan 9 artiklan mukaisesti Euroopan parlamentin istuntojen ajan sen jäsenillä on oman valtionsa alueella kansanedustajille myönnetty koskemattomuus ja että koskemattomuuteen ei voida vedota silloin, kun jäsen tavataan itse teosta, eikä se estä Euroopan parlamenttia käyttämästä oikeuttaan pidättää koskemattomuuden yhden jäsenen osalta,

C. ottaa huomioon, etteivät Uspaskichia vastaan nostetut syytteet liity hänen Euroopan parlamentin jäsenen tehtäviään hoitaessaan ilmaisemiinsa mielipiteisiin tai äänestyksiinsä,

D. toteaa, että Liettuan tasavallan perustuslain 62 pykälän mukaan maan parlamentin (Seimas) jäsentä ei voida saattaa rikosoikeudelliseen vastuuseen tai pidättää eikä hänen vapauttaan voida muuten rajoittaa ilman parlamentin suostumusta,

E.  toteaa, että 62 pykälän mukaan Seimasin jäsentä ei myöskään voida haastaa oikeuteen hänen äänestystensä tai Seimasissa käyttämiensä puheenvuorojen perusteella, vaikka hänet voidaankin saattaa vastuuseen kunnianloukkausta koskevan yleisen menettelyn mukaan,

F.  huomauttaa, että Uspaskichia syytetään lähinnä puolueen rahoitusta koskevasta kirjanpitorikoksesta ennen hänen valitsemistaan Euroopan parlamenttiin,

G. ottaa huomioon, ettei tarkoitushakuisesta syytteestä (fumus persecutionis) ole esitetty vakuuttavia todisteita ja etteivät rikokset, joista Uspaskichia syytetään, liity millään tavoin hänen työhönsä Euroopan parlamentin jäsenenä,

1.  päättää pidättää Viktor Uspaskichin parlamentaarisen koskemattomuuden;

2.  kehottaa puhemiestä välittämään tämän päätöksen sekä asiasta vastaavan valiokunnan mietinnön viipymättä Liettuan tasavallan toimivaltaiselle viranomaiselle.

  • [1]  Asia 101/63, Wagner v. Fohrmann ja Krier, Kok. 1964, s. 383, Kok. Ep. I, s. 203, ja asia 149/85, Wybot v. Faure ym., Kok. 1986, s. 2391, Kok. Ep. VIII, s. 729.

PERUSTELUT

I. TOSIASIAT

Parlamentin puhemies ilmoitti 7. lokakuuta 2009 pidetyssä istunnossa työjärjestyksen 6 artiklan 2 kohdan mukaisesti, että hän oli vastaanottanut Liettuan oikeusviranomaisten 14. heinäkuuta 2009 lähettämän kirjeen, jossa pyydettiin Uspaskichin parlamentaarisen koskemattomuuden pidättämistä.

Puhemies lähetti pyynnön käsiteltäväksi oikeudellisten asioiden valiokuntaan työjärjestyksen 6 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

Liettuan tasavallan valtakunnansyyttäjä pyysi Vilnan alueellisen tuomioistuimen 29. kesäkuuta 2009 tekemän päätöksen nojalla Euroopan parlamenttia pidättämään parlamentaarisen koskemattomuuden sen jäsenen Viktor Uspaskichin osalta, jota vastaan on aloitettu rikosoikeudellinen menettely asiassa 1-38/2009, jotta häntä vastaan aloitettu rikosoikeudenkäynti voi jatkua ja tuomioistuimen häntä vastaan takuista turvaamistoimenpiteenä antama määräys voidaan panna täytäntöön.

Viktor Uspaskichia syytetään Vilnan alueellisessa tuomioistuimessa vireillä olevassa oikeudenkäynnissä rikoksista, joita tarkoitetaan Liettuan rikoslain 24 pykälän 4 momentissa luettuna yhdessä 222 pykälän 1 momentin ja 220 pykälän 1 momentin kanssa, 24 pykälän 4 momentissa luettuna yhdessä 220 pykälän 1 momentin ja 205 pykälän 1 momentin kanssa sekä 24 pykälän 4 momentissa luettuna yhdessä 205 pykälän 1 momentin kanssa.

Viktor Uspaskichia syytetään siitä, että hän olisi Vilnassa 13. heinäkuuta 2004 ja 17. toukokuuta 2006 välisenä aikana työväenpuolueen puheenjohtajana toimiessaan yhdessä muiden kanssa a) puolueen – tässä tapauksessa työväenpuolueen – rahoittamiseksi laittomasti ja b) puolueen ja sen poliittisten kampanjoiden rahoituksen asianmukaisen valvonnan välttämiseksi ohjannut järjestäytynyttä ryhmää, jonka he perustivat tehdäkseen useita rikoksia. Tätä varten hän ohjasi Vilnassa vuosina 2004–2006 henkilöstöä pitämään työväenpuoluetta varten laitonta, valheellista kirjanpitoa, minkä vuoksi puolueen varoista ja veloista tai sen rakenteesta ei voida saada tarkkaa käsitystä vuosina 2004, 2005 ja 2006.

Liettuan viranomaiset syyttävät Viktor Uspaskichia – joka Liettuan tasavallan kirjanpitolain 21 pykälän mukaan vastasi puolueen kirjanpidon järjestämisestä ja toimi oikeushenkilön eli työväenpuolueen hyödyksi ja sen etujen mukaisesti – siitä, että hän olisi ohjannut erästä henkilöä pitämään työväenpuoluetta varten kaksinkertaista kirjanpitoa keväällä 2004. Lisäksi väitetään, että liiketoimet, joiden kirjaaminen tileille oli pakollista, sekä työväenpuolueen toimintaan liittyvät, epävirallisesti vastaanotetut ja maksetut varat olisi kirjattu epävirallisille tileille. Häntä syytetään myös siitä, että hän olisi antanut erityisohjeita, joiden mukaan tietyt liike- ja rahoitustoimet olisi suoritettava kirjaamatta niitä puolueen tileille.

Liettuan parlamentti (Seimas) hyväksyi 9. joulukuuta 2008 Uspaskichin parlamentaarisen koskemattomuuden pidättämisen edellä mainituissa menettelyissä. On syytä mainita, ettei Uspaskich ollut Euroopan parlamentin jäsen väitettyjen rikosten oletettuna tekoaikana.

II. LAINSÄÄDÄNTÖ

a) Unionin lainsäädäntö

8 artikla

Euroopan parlamentin jäseniä ei voida alistaa tutkittavaksi, pidättää tai haastaa oikeuteen heidän tehtäviään hoitaessaan ilmaisemiensa mielipiteiden tai äänestystensä perusteella.

9 artikla

Euroopan parlamentin istuntojen ajan sen jäsenillä on

a)   oman valtionsa alueella kansanedustajille myönnetty koskemattomuus;

b)   toisen jäsenvaltion alueella vapaudenriistoa koskeva koskemattomuus sekä lainkäytöllinen koskemattomuus.

Koskemattomuus koskee jäseniä myös silloin kun he matkustavat Euroopan parlamentin istuntoihin tai palaavat niistä.

Koskemattomuuteen ei voida vedota silloin, kun jäsen tavataan itse teosta, eikä se estä Euroopan parlamenttia käyttämästä oikeuttaan pidättää koskemattomuuden yhden jäsenen osalta.

Menettelystä Euroopan parlamentissa määrätään työjärjestyksen 6 ja 7 artiklassa. Asiaa koskevat määräykset kuuluvat seuraavasti:

"6 artikla – Koskemattomuuden pidättäminen

1.   Erioikeuksia ja vapauksia koskevaa toimivaltaa käyttäessään parlamentti pyrkii ensisijaisesti säilyttämään täysivaltaisuutensa demokraattisena lainsäädäntöelimenä ja varmistamaan jäsentensä riippumattomuuden heidän hoitaessaan tehtäviänsä.

2.   Jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen puhemiehelle osoittamasta, jäsenen parlamentaarisen koskemattomuuden pidättämistä koskevasta pyynnöstä ilmoitetaan täysistunnossa, ja pyyntö lähetetään käsiteltäväksi asiasta vastaavaan valiokuntaan.

(...)

7 artikla – Koskemattomuutta koskevat menettelyt

1.   Asiasta vastaava valiokunta käsittelee koskemattomuuden pidättämistä sekä koskemattomuuden ja erioikeuksien puolustamista koskevat pyynnöt viipymättä niiden jättämisjärjestyksessä.

2.   Valiokunta antaa perustellun päätösehdotuksen, jossa on suositus koskemattomuuden pidättämistä koskevan pyynnön tai koskemattomuuden ja erioikeuksien puolustamista koskevan pyynnön hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

3.   Valiokunta voi pyytää asianomaiselta viranomaiselta ne lisätiedot tai selvitykset, jotka valiokunta katsoo tarpeellisiksi voidakseen muodostaa mielipiteensä koskemattomuuden pidättämisestä tai puolustamisesta. Hänellä on oikeus esittää kaikki tässä yhteydessä aiheellisiksi katsomansa asiakirjat tai muut kirjalliset todisteet. Toinen jäsen voi toimia hänen edustajanaan.

(...)

7.   Valiokunta voi antaa perustellun lausunnon kyseisen viranomaisen toimivallasta asiassa ja pyynnön käsiteltäväksi ottamisesta, mutta se ei missään tapauksessa ilmaise kantaansa jäsenen syyllisyyteen tai syyttömyyteen eikä siihen, oikeuttavatko lausumat tai teot, joihin jäsenen väitetään syyllistyneen, syytteeseen asettamisen, vaikka valiokunta pyyntöä käsitellessään saisi yksityiskohtaista tietoa tapaukseen liittyvistä tosiasioista.

(...)"

b) Kansallinen lainsäädäntö

Liettuan tasavallan perustuslaki

(Liettuan tasavallan kansalaiset hyväksyivät perustuslain 25. lokakuuta 1992 pidetyssä kansanäänestyksessä, ja se tuli voimaan 2. marraskuuta 1992.)

"62 §

Seimasin jäsenen henkilö on loukkaamaton.

Seimasin jäsentä ei voida saattaa rikosoikeudelliseen vastuuseen tai pidättää eikä hänen vapauttaan voida muuten rajoittaa ilman Seimasin suostumusta.

Seimasin jäsentä ei voida haastaa oikeuteen hänen äänestystensä tai Seimasissa käyttämiensä puheenvuorojen perusteella. Hänet voidaan kuitenkin saattaa vastuuseen kunnianloukkausta koskevan yleisen menettelyn mukaan."

Liettuan tasavallan Seimasin työjärjestys

(17. helmikuuta 1994 – nro I-399)

(Sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna 23. huhtikuuta 2009 – nro XI-228) (23. huhtikuuta 2009 päivitetyn oikeudellisen asiakirjan englanninkieliseen versioon perustuva suomennos)

"22 §. Seimasin jäsenen koskemattomuus

1.   Seimasin jäsenen henkilö on loukkaamaton.

2.   Seimasin jäsentä ei voida haastaa oikeuteen hänen äänestystensä tai Seimasissa eli Seimasin istunnoissa, Seimasin valiokunnissa, toimikunnissa ja parlamentaarisissa ryhmissä käyttämiensä puheenvuorojen perusteella, mutta hänet voidaan saattaa vastuuseen kunnianloukkauksesta yleisen menettelyn mukaan.

3.   Seimasin jäsentä vastaan ei voida aloittaa rikosoikeudellista menettelyä, häntä ei voida pidättää eikä hänen henkilökohtaista vapauttaan voida muulla tavoin rajoittaa ilman Seimasin suostumusta lukuun ottamatta tapauksia, joissa hänet tavataan itse teosta (in flagrante delicto). Tällaisissa tapauksissa valtakunnansyyttäjän on välittömästi ilmoitettava asiasta Seimasille."

Liettuan rikoslaki

24 §. Osallisuus rikokseen ja rikokseen osallisten lajit

1.   Osallisuus on kahden tai useamman yhdessä toimivan, oikeuskelpoisen ja tämän lain 13 §:ssä tarkoitetun iän saavuttaneen henkilön tahallista yhteistä osallistumista rikoksen tekemiseen.

2.   Rikokseen osallisia ovat tekijä, järjestäjä, yllyttäjä ja avunantaja.

3.   Tekijä on henkilö, joka on tehnyt rikoksen joko itse tai ottamalla siihen mukaan vajaavaltaisia henkilöitä tai henkilöitä, jotka eivät ole vielä saavuttaneet tämän lain 13 §:ssä tarkoitettua ikää, taikka muita henkilöitä, jotka eivät ole syyllisiä kyseiseen rikokseen. Jos useat yhdessä toimivat henkilöt ovat tehneet rikoksen, kutakin heistä pidetään tekijänä tai osatekijänä.

4.   Järjestäjä on henkilö, joka on perustanut järjestäytyneen ryhmän tai rikollisen yhteenliittymän, ollut siitä vastuussa tai koordinoinut sen jäsenten toimintaa taikka valmistellut rikosta tai ollut vastuussa sen tekemisestä.

5.   Yllyttäjä on henkilö, joka on yllyttänyt toista henkilöä tekemään rikoksen.

6.   Avunantaja on henkilö, joka on avustanut rikoksen tekemisessä antamalla neuvoja, ohjeita tai välineitä, poistamalla esteitä tai suojelemalla muita osallisia, joka on luvannut ennalta piilottaa rikollisen, rikoksen tekemiseen käytetyt välineet, rikoksen jäljet tai rikollisin keinoin hankittua omaisuutta taikka joka on luvannut ennalta huolehtia rikoksella hankitusta omaisuudesta tai rikoksen tuottamasta hyödystä.

222 §. Petollinen tilien hoito

1.   Henkilölle, joka petollisesti hoitaa säädöksissä edellytettyjä tilejä tai piilottaa, tuhoaa tai vahingoittaa kirjanpitoasiakirjoja silloin kun tämä kokonaan tai osittain estää henkilön toiminnan tai varojen, oman pääoman tai vastuiden määrän tai rakenteen määrittämisen, määrätään sakkorangaistus, hänet pidätetään tai hänet tuomitaan enintään neljäksi vuodeksi vankeuteen.

2.   Myös oikeushenkilö voidaan saattaa vastuuseen tässä pykälässä tarkoitetuista teoista.

220 §. Tuloja, voittoja tai varoja koskevien virheellisten tietojen antaminen

1.   Henkilöltä, joka veronmaksun välttämiseksi antaa veroilmoituksessa tai hyväksytyn menettelyn mukaisesti hyväksytyssä kertomuksessa tai muussa asiakirjassa henkilön tuloista, voitoista tai varoista taikka niiden käytöstä tietoja, joiden tiedetään olevan virheellisiä, ja toimittaa tällaiset tiedot valtion valtuuttamalle taholle, pidätetään oikeus toimia tietyssä tehtävässä tai harjoittaa tietynlaista toimintaa tai hänet tuomitaan enintään kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

2.   Henkilön, joka tekee tämän pykälän 1 momentissa tarkoitetun teon veronmaksun välttämiseksi siten, että määrä on enintään 10 toimeentulominimiä, katsotaan tehneen rikkomuksen, ja hänet tuomitaan yhdyskuntapalveluun, hänelle määrätään sakkorangaistus tai hänen vapauttaan rajoitetaan.

3.   Myös oikeushenkilö voidaan saattaa vastuuseen tässä pykälässä tarkoitetuista teoista.

205 §. Harhaanjohtava ilmoitus oikeushenkilön toiminnasta

1.   Henkilöltä, joka oikeushenkilön puolesta esittää virallisessa kertomuksessa tai hakemuksessa harhaanjohtavia tietoja oikeushenkilön toiminnasta tai varoista ja siten johtaa harhaan valtion laitosta, kansainvälistä julkisoikeudellista organisaatiota, velkojaa, oikeushenkilön jäsentä taikka muuta henkilöä, jolle sen seurauksena aiheutuu merkittävää omaisuusvahinkoa, pidätetään oikeus toimia tietyssä tehtävässä tai harjoittaa tietynlaista toimintaa, hänen vapauttaan rajoitetaan, hänet pidätetään tai hänet tuomitaan enintään kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

2.   Myös oikeushenkilö voidaan saattaa vastuuseen tässä pykälässä tarkoitetusta teosta.

III. YLEISIÄ HUOMIOITA JA EHDOTETUN PÄÄTÖKSEN PERUSTELUT

Euroopan unionin erioikeuksista ja vapauksista tehdyn pöytäkirjan 8 artiklan sovellettavuuden osalta on syytä ottaa huomioon, etteivät Uspaskichia vastaan nostetut syytteet liity hänen Euroopan parlamentin jäsenen tehtäviään hoitaessaan ilmaisemiinsa mielipiteisiin tai äänestyksiinsä.

Euroopan unionin erioikeuksista ja vapauksista tehdyn pöytäkirjan 9 artiklan yhteydessä on otettava huomioon, että Uspaskichia vastaan nostetut syytteet liittyvät tapahtumiin Liettuassa, jonka kansalainen hän oli kyseisenä aikana. Niinpä ainoa sovellettava osa on osuus, jonka mukaan "Euroopan parlamentin istuntojen ajan sen jäsenillä on a) oman valtionsa alueella kansanedustajille myönnetty koskemattomuus".

Parlamentaarisen koskemattomuuden soveltamisala Liettuassa on hyvin samankaltainen kuin koskemattomuuden, joka Euroopan parlamentin jäsenillä on muun kuin oman jäsenvaltionsa alueella pöytäkirjan 9 artiklan nojalla, kuten Liettuan perustuslain 62 pykälän 1 momentista (ks. edellä) voidaan nähdä.

Euroopan parlamentti voi vakiintuneen käytäntönsä mukaan päättää olla pidättämättä koskemattomuutta yhden jäsenensä osalta, jos epäillään, että syytetoimien taustalla on pyrkimys haitata jäsenen poliittista toimintaa. Tässä tapauksessa tarkoitushakuisesta syytteestä (fumus persecutionis) ei kuitenkaan ole esitetty sellaisia todisteita, joiden perusteella parlamentin olisi kieltäydyttävä pidättämästä Uspaskichin koskemattomuutta.

On syytä huomata, että Liettuan viranomaiset ovat olleet erittäin yhteistyöhaluisia oikeudellisten asioiden valiokunnassa vireillä olevassa menettelyssä ja antaneet sille tyydyttäviä vastauksia ja tietoja.

Edellä esitetyn ja saatavilla olevien asiakirjojen perusteella on todettava, ettei Uspaskichin parlamentaarisen koskemattomuuden pidättämättä jättämiseen ole mitään perusteita.

IV. PÄÄTELMÄT

Edellä esitettyjen seikkojen perusteella ja työjärjestyksen 6 artiklan 2 kohdan mukaisesti oikeudellisten asioiden valiokunta suosittelee jäsenen koskemattomuuden pidättämistä puoltavia ja sitä vastaan esitettyjä perusteita käsiteltyään, että Euroopan parlamentti pidättää Viktor Uspaskichin parlamentaarisen koskemattomuuden.

VALIOKUNNAN LOPULLISEN ÄÄNESTYKSEN TULOS

Hyväksytty (pvä)

2.9.2010

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

10

3

2

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Luigi Berlinguer, Françoise Castex, Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, Klaus-Heiner Lehne, Antonio Masip Hidalgo, Bernhard Rapkay, Evelyn Regner, Alexandra Thein, Diana Wallis, Zbigniew Ziobro, Tadeusz Zwiefka

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Piotr Borys, Vytautas Landsbergis, Eva Lichtenberger, Toine Manders, Derek Vaughan