ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την τροποποίηση του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης των Υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καθώς και του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό των Κοινοτήτων αυτών

18.10.2010 - (COM(2010)0309 – C7‑0146/2010 – 2010/0171(COD)) - ***I

Επιτροπή Νομικών Θεμάτων
Εισηγητής: Bernhard Rapkay


Διαδικασία : 2010/0171(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A7-0288/2010
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A7-0288/2010
Συζήτηση :
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την τροποποίηση του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης των Υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καθώς και του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό των Κοινοτήτων αυτών

(COM(2010)0309 – C7‑0146/2010 – 2010/0171(COD))

(Συνήθης νομοθετική διαδικασία: πρώτη ανάγνωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2010)0309),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 294, παράγραφος 2, και το άρθρο 336 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C7-0146/2010),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 294, παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

–  έχοντας υπόψη την απόφαση του Συμβουλίου 2010/427/ΕΕ της 26ης Ιουλίου 2010 για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης[1],

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 55 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, της Επιτροπής Ανάπτυξης, της Επιτροπής Προϋπολογισμών και της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού (A7-0288/2010),

1.  εγκρίνει τη θέση του σε πρώτη ανάγνωση όπως εμφαίνεται κατωτέρω·

2.  ζητεί από την Επιτροπή να του υποβάλει εκ νέου την πρόταση, αν προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή να την αντικαταστήσει με νέο κείμενο·

3.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στα εθνικά κοινοβούλια.

Τροπολογία  1

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Σύμφωνα με το άρθρο 27 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας πρέπει να επικουρείται από μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ). Η υπηρεσία αυτή πρέπει να συνεργάζεται με τις διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών και να απαρτίζεται από υπαλλήλους των αρμοδίων διευθύνσεων της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου και της Επιτροπής, καθώς και αποσπασμένους υπαλλήλους των εθνικών διπλωματικών υπηρεσιών των κρατών μελών.

(1) Σύμφωνα με το άρθρο 27 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (ο Ύπατος Εκπρόσωπος) πρέπει να επικουρείται από μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ). Η υπηρεσία αυτή πρέπει να συνεργάζεται με τις διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών και να απαρτίζεται από υπαλλήλους των αρμοδίων διευθύνσεων της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου και της Επιτροπής, καθώς και αποσπασμένους υπαλλήλους των εθνικών διπλωματικών υπηρεσιών των κρατών μελών. Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι να αποτελέσει μέρος της ανοιχτής, ικανής και ανεξάρτητης ευρωπαϊκής διοίκησης της Ένωσης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 298 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τροπολογία  2

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να ενεργεί ως αρμόδια για τους διορισμούς αρχή και ως αρχή για τη σύναψη συμβάσεων για το προσωπικό της ΕΥΕΔ, με δυνατότητα ανάθεσης των σχετικών εξουσιών στην ΕΥΕΔ. Δεδομένου ότι ορισμένοι υπάλληλοι της ΕΥΕΔ, συμπεριλαμβανομένων των Προϊσταμένων Αντιπροσωπειών, θα πρέπει, στο πλαίσιο των συνήθων καθηκόντων τους, να εκτελούν καθήκοντα για λογαριασμό της Επιτροπής, πρέπει να προβλεφθεί διάταξη για τη συμμετοχή της Επιτροπής σε αποφάσεις που αφορούν τα εν λόγω μέλη του προσωπικού.

(3) Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα πρέπει να ενεργεί ως αρμόδια για τους διορισμούς αρχή και ως αρχή για τη σύναψη συμβάσεων για το προσωπικό της ΕΥΕΔ, με δυνατότητα ανάθεσης των σχετικών εξουσιών στην ΕΥΕΔ. Δεδομένου ότι οι Προϊστάμενοι Αντιπροσωπειών θα πρέπει, στο πλαίσιο των συνήθων καθηκόντων τους, να εκτελούν καθήκοντα για λογαριασμό της Επιτροπής, πρέπει να προβλεφθεί διάταξη για τη συμμετοχή της Επιτροπής σε ορισμένες αποφάσεις που αφορούν τα εν λόγω μέλη του προσωπικού.

Τροπολογία  3

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3a) Υπάλληλοι της Ένωσης και έκτακτοι υπάλληλοι προερχόμενοι από τις διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις καθώς και την ίδια αντιμετώπιση, ιδίως όσον αφορά την επιλεξιμότητά τους για την ανάληψη κάθε θέσης υπό ισότιμους όρους. Καμία διάκριση δεν πρέπει να γίνεται μεταξύ έκτακτου προσωπικού προερχόμενου από τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες και των υπαλλήλων της Ένωσης όσον αφορά την ανάθεση καθηκόντων που πρέπει να εκτελεσθούν σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων και τις πολιτικές που εφαρμόζει η ΕΥΕΔ.

Τροπολογία  4

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(4) Ενδείκνυται επίσης να διευκρινιστεί ότι οι υπάλληλοι της ΕΥΕΔ που εκτελούν καθήκοντα για λογαριασμό της Επιτροπής στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, θα πρέπει να ακολουθούν οδηγίες της Επιτροπής. Επίσης, οι υπάλληλοι της Επιτροπής που υπηρετούν σε Αντιπροσωπείες της Ένωσης θα πρέπει να ακολουθούν οδηγίες του Προϊσταμένου Αντιπροσωπείας, ιδίως σε οργανωτικά και διοικητικά ζητήματα και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης.

(4) Ενδείκνυται επίσης να διευκρινιστεί ότι οι υπάλληλοι της ΕΥΕΔ που εκτελούν καθήκοντα για λογαριασμό της Επιτροπής στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους θα πρέπει, σύμφωνα με το άρθρο 221, παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ακολουθούν οδηγίες της Επιτροπής Επίσης, οι υπάλληλοι της Επιτροπής που υπηρετούν σε Αντιπροσωπείες της Ένωσης θα πρέπει να ακολουθούν οδηγίες του Προϊσταμένου Αντιπροσωπείας.

Τροπολογία  5

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 5

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(5) Για την αποφυγή αμφιβολιών, θα πρέπει να επιβεβαιώνεται ότι οι μόνιμοι και οι έκτακτοι υπάλληλοι που καλύπτουν θέσεις σε μια διοικητική οντότητα η οποία μεταφέρεται από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου ή της Επιτροπής στην ΕΥΕΔ σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου που αναφέρεται στο άρθρο 27 παράγραφος 3 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούνται ότι μετατίθενται μαζί με τη θέση που καλύπτουν. Τούτο πρέπει να ισχύει και για τους συμβασιούχους και τους τοπικούς υπαλλήλους που υπηρετούν στην εν λόγω διοικητική οντότητα. Ειδικά μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να διασφαλιστεί η παροχή κατάλληλων συμβουλών σταδιοδρομίας και υποστήριξης στους υπαλλήλους τους οποίους αφορά η μετάθεση.

(5) Για την αποφυγή αμφιβολιών, θα πρέπει να επιβεβαιώνεται ότι οι μόνιμοι και οι έκτακτοι υπάλληλοι που καλύπτουν θέσεις σε μια διοικητική οντότητα η οποία μεταφέρεται από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου ή της Επιτροπής στην ΕΥΕΔ σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου 2010/427/ΕΕ, της 26ης Ιουλίου 2010, που θεσπίζει την οργάνωση και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης1, θεωρούνται ότι μετατίθενται μαζί με τη θέση που καλύπτουν. Τούτο πρέπει να ισχύει τηρουμένων των αναλογιών και για τους συμβασιούχους και τους τοπικούς υπαλλήλους που υπηρετούν στην εν λόγω διοικητική οντότητα. Το προσωπικό το οποίο αφορά αυτή η μετάθεση ενημερώνεται εκ των προτέρων.

 

1 ΕΕ L 201 της 3.8.2010, σελ. 30.

Τροπολογία  6

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 6

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(6) Οι υπάλληλοι του Συμβουλίου ή της Επιτροπής, οι οποίοι έχουν αναλάβει καθήκοντα στην ΕΥΕΔ θα πρέπει να δύνανται να υποβάλλουν υποψηφιότητα για την κάλυψη κενών θέσεων στο όργανο από το οποίο προέρχονται, σε ισότιμη βάση με τους εσωτερικούς υποψηφίους των εν λόγω θεσμικών οργάνων.

(6) Οι υπάλληλοι των θεσμικών οργάνων εκτός από την ΕΥΕΔ, οι οποίοι έχουν αναλάβει καθήκοντα στην ΕΥΕΔ θα πρέπει να δύνανται να υποβάλλουν υποψηφιότητα για την κάλυψη κενών θέσεων στο όργανο από το οποίο προέρχονται, σε ισότιμη βάση με τους εσωτερικούς υποψηφίους του εν λόγω θεσμικού οργάνου.

Τροπολογία  7

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(7) Για να ληφθούν υπόψη οι ειδικές περιστάσεις με ευέλικτο τρόπο (για παράδειγμα, η επείγουσα ανάγκη να καλυφθεί μια θέση ή η μελλοντική μεταφορά καθηκόντων υποστήριξης από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ), θα πρέπει επίσης, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να καταστεί εφικτή η μετάθεση μονίμων υπαλλήλων προς το συμφέρον της υπηρεσίας, δηλαδή χωρίς προηγούμενη δημοσίευση της κενής θέσης, από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ. Ομοίως, θα πρέπει να είναι εφικτή η μετάθεση μονίμων υπαλλήλων, προς το συμφέρον της υπηρεσίας, από την ΕΥΕΔ στο Συμβούλιο ή την Επιτροπή.

(7) Έως τις 30 Ιουνίου 2013, για να ληφθούν υπόψη οι ειδικές περιστάσεις με ευέλικτο τρόπο (για παράδειγμα, ανάγκη για μελλοντική μεταφορά καθηκόντων τεχνικής υποστήριξης από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου ή από την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ), θα πρέπει επίσης, σε δεόντως αιτιολογημένες εξαιρετικές περιπτώσεις, να καταστεί εφικτή η μετάθεση μονίμων υπαλλήλων προς το συμφέρον της υπηρεσίας με τη θέση τους, δηλαδή χωρίς προηγούμενη δημοσίευση κενής θέσης, από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ.

Τροπολογία  8

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 7 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(7a) Έως τις 30 Ιουνίου 2014, σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου ή από την Επιτροπή οι οποίοι έχουν μετατεθεί στην ΕΥΕΔ κατά τη φάση εκκίνησης, πρέπει να είναι δυνατή η μετάθεση των εν λόγω υπαλλήλων χωρίς τη θέση τους, προς το συμφέρον της υπηρεσίας, από την ΕΥΕΔ στο Συμβούλιο ή την Επιτροπή.

Τροπολογία  9

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 8

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(8) Είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι το προσωπικό που προέρχεται από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες, οι υποψήφιοι από το Συμβούλιο και την Επιτροπή, καθώς και οι εσωτερικοί υποψήφιοι δύνανται να υποβάλλουν σε ισότιμη βάση υποψηφιότητα για θέσεις στην ΕΥΕΔ. Τούτο πρέπει επίσης να ισχύσει το αργότερο από την 1η Ιουλίου 2013 και για τους μονίμους υπαλλήλους άλλων θεσμικών οργάνων. Εντούτοις, για τη διασφάλιση της ενδεδειγμένης εκπροσώπησης του προσωπικού από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες στην ΕΥΕΔ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να δύναται να αποφασίσει ότι, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013, για θέσεις της ομάδας καθηκόντων AD μπορεί να δίδεται προτεραιότητα σε υποψηφίους από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών εφόσον αυτοί διαθέτουν ουσιωδώς ισοδύναμα προσόντα.

(8) Για την εφαρμογή του άρθρου 27, παράγραφος 3, της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο ορίζει τρεις πηγές προσωπικού για την ΕΥΕΔ, πρέπει να προβλεφθεί ότι έως τις 30 Ιουνίου 2013 η ΕΥΕΔ θα προσλάβει αποκλειστικά υπαλλήλους από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου και της Επιτροπής καθώς και προσωπικό από τις διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών. Κατά την περίοδο αυτή, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι το προσωπικό που προέρχεται από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες, οι υποψήφιοι από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου και την Επιτροπή, καθώς και οι εσωτερικοί υποψήφιοι δύνανται να υποβάλλουν σε ισότιμη βάση υποψηφιότητα για θέσεις στην ΕΥΕΔ. Κατά την ίδια περίοδο, θα είναι όμως δυνατόν, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αφού έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες πρόσληψης από τις τρεις αποκλειστικές πηγές, να γίνονται προσλήψεις εκτός αυτών των πηγών προσωπικού τεχνικής υποστήριξης στην ομάδα καθηκόντων AD, αναγκαίου για τη σωστή λειτουργία της ΕΥΕΔ, όπως είναι οι ειδικοί στους τομείς διαχείρισης κρίσεων, ασφάλειας και τεχνολογίας πληροφοριών. Από την 1η Ιουλίου 2013 θα πρέπει να δοθεί δυνατότητα πρόσβασης στην ΕΥΕΔ και σε μόνιμους υπαλλήλους από τα άλλα θεσμικά όργανα.

Τροπολογία  10

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 8 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(8a) Επιπλέον, για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος του να αντιπροσωπεύει το προσωπικό από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες τουλάχιστον το ένα τρίτο του συνόλου του προσωπικού της ΕΥΕΔ στην ομάδα καθηκόντων AD, χρειάζεται να προβλεφθεί προσωρινή παρέκκλιση έως τις 30 Ιουνίου 2013 από το άρθρο 98, παράγραφος 1, του Κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων, με την οποία ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα μπορέσει να δώσει την προτεραιότητα για ορισμένες θέσεις της ομάδας καθηκόντων AD στην ΕΥΕΔ σε υποψηφίους από τις εν λόγω διπλωματικές υπηρεσίες στην περίπτωση ισότιμων προσόντων.

Τροπολογία  11

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 8 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(8β) Προκειμένου να εξασφαλισθεί σωστή ισορροπία ανάμεσα στις διαφορετικές συνιστώσες του προσωπικού της ΕΥΕΔ και σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου 2010/427/ΕΕ, όταν η ΕΥΕΔ έχει φθάσει το πλήρες δυναμικό της, το προσωπικό από τα κράτη μέλη πρέπει να εκπροσωπεί τουλάχιστον το ένα τρίτο του συνόλου του προσωπικού της ΕΥΕΔ σε θέσεις AD και οι μόνιμοι υπάλληλοι της Ένωσης πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 60% του συνόλου του προσωπικού της ΕΥΕΔ σε θέσεις AD. Στο ποσοστό αυτό πρέπει να περιλαμβάνεται και το προσωπικό από τις διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών που έχουν γίνει μόνιμοι υπάλληλοι της Ένωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΥΚΥ.

Τροπολογία  12

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 9

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(9) Οι προερχόμενοι από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες επιλεγμένοι υποψήφιοι που αποσπώνται από τα κράτη μέλη προέλευσής τους πρέπει να προσλαμβάνονται ως έκτακτοι υπάλληλοι και, συνεπώς, να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους μονίμους υπαλλήλους. Οι διατάξεις εφαρμογής που θα εγκριθούν από την ΕΥΕΔ πρέπει να εξασφαλίζουν προοπτικές σταδιοδρομίας για τους εκτάκτους υπαλλήλους που είναι ισότιμοι με τους εν λόγω μονίμους υπαλλήλους.

(9) Οι επιλεγμένοι υποψήφιοι που αποσπώνται από τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών πρέπει να προσλαμβάνονται ως έκτακτοι υπάλληλοι και, συνεπώς, να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους μονίμους υπαλλήλους. Αυτοί πρέπει να προσλαμβάνονται με αντικειμενική και διαφανή διαδικασία και οι διατάξεις εφαρμογής που θα εγκριθούν από την ΕΥΕΔ πρέπει να εξασφαλίζουν ισότιμες προοπτικές σταδιοδρομίας εντός της ΕΥΕΔ για τους εκτάκτους υπαλλήλους με τους μονίμους υπαλλήλους.

Τροπολογία  13

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 9 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(9a) Σύμφωνα με το άρθρο 27 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων και το πρώτο εδάφιο του άρθρου 12 παράγραφος 1 καθώς και το άρθρο 82 του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό, στόχος της πρόσληψης είναι η εξασφάλιση για την ΕΥΕΔ των υπηρεσιών μονίμων και εκτάκτων υπαλλήλων υψηλών προσόντων, απόδοσης και ακεραιότητας, οι οποίοι έχουν προσληφθεί σε ευρύτερη δυνατή γεωγραφική βάση από υπηκόους των κρατών μελών της Ένωσης. Η υποχρέωση αυτή ισχύει για ολόκληρη την ΕΥΕΔ αλλά και τη διαφορετική σύνθεση του προσωπικού της, συμπεριλαμβανομένου και του έκτακτου προσωπικού που αναφέρεται στο άρθρο 2 στοιχείο ε) του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό. Επιπλέον, το προσωπικό της ΕΥΕΔ απαρτίζεται από ικανοποιητικό και σημαντικό αριθμό υπηκόων όλων των κρατών.

Τροπολογία  14

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 9 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(9β) Ο Ύπατος Εκπρόσωπος λαμβάνει κατάλληλα μέτρα, όπως ακριβώς προβλέπεται στο άρθρο 1δ, παράγραφοι 2 και 3, του ΚΥΚΥ, για την προώθηση ίσων ευκαιριών για το λιγότερο εκπροσωπούμενο φύλο σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων, και συγκεκριμένα στην ομάδα καθηκόντων AD.

Τροπολογία  15

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 10

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(10) Για την αποφυγή περιττών περιορισμών όσον αφορά την απασχόληση προσωπικού από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες στην ΕΥΕΔ, θα πρέπει να εγκριθούν ειδικές ρυθμίσεις για τη διάρκεια των συμβάσεων. Για τη συγκεκριμένη αυτή κατηγορία έκτακτων υπαλλήλων, οι ρυθμίσεις οι σχετικές με την απόσπαση, την άδεια για προσωπικούς λόγους και τη μέγιστη ηλικία συνταξιοδότησης πρέπει να ευθυγραμμιστούν με εκείνες που ισχύουν για τους μονίμους υπαλλήλους.

(10) Για την αποφυγή περιττών περιορισμών όσον αφορά την απασχόληση προσωπικού από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες στην ΕΥΕΔ, θα πρέπει να εγκριθούν ειδικές ρυθμίσεις για τη διάρκεια των συμβάσεων, καθώς και εγγύηση επαναφοράς στο τέλος της περιόδου υπηρεσίας τους, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις. Για τη συγκεκριμένη αυτή κατηγορία έκτακτων υπαλλήλων, οι ρυθμίσεις σχετικά με την απόσπαση και τη μέγιστη ηλικία συνταξιοδότησης πρέπει να ευθυγραμμιστούν με εκείνες που ισχύουν για τους μονίμους υπαλλήλους.

Τροπολογία  16

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 11

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(11) Οι εν λόγω ειδικές ρυθμίσεις πρέπει επίσης να εφαρμόζονται, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, σε έκτακτους υπαλλήλους από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών, οι οποίοι προσλήφθηκαν από τις σχετικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου ή της Επιτροπής πριν από τη σύσταση της ΕΥΕΔ, μετά όμως από την έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισαβόνας.

(11) Οι εν λόγω ειδικές ρυθμίσεις πρέπει επίσης να εφαρμόζονται, κατόπιν συμφωνίας του Ύπατου Εκπροσώπου και της ενδιαφερόμενης εθνικής διπλωματικής υπηρεσίας, σε έκτακτους υπαλλήλους από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών, οι οποίοι προσλήφθηκαν από τις σχετικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου ή της Επιτροπής, ή των οποίων η σύμβαση τροποποιήθηκε, πριν από τη σύσταση της ΕΥΕΔ, μετά όμως από την έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισαβόνας.

Τροπολογία  17

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 11 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(11a) Η ΕΥΕΔ δύναται, σε ειδικές περιπτώσεις, να διαθέτει περιορισμένο αριθμό άκρως εξειδικευμένων αποσπασμένων εθνικών εμπειρογνωμόνων (ΑΕΕ), οι οποίοι αποσπώνται για να εκτελέσουν ειδικά καθήκοντα, και συγκεκριμένα εκείνα που αφορούν τη διαχείριση κρίσεων ή στρατιωτικά καθήκοντα, και επί των οποίων πρέπει να ασκεί εξουσία ο Ύπατος Εκπρόσωπος. Η απόσπασή τους δεν πρέπει να συνυπολογίζεται στο ένα τρίτο του συνολικού προσωπικού της ΕΥΕΔ σε θέσεις AD, προσωπικό από τα κράτη μέλη που πρέπει να αριθμεί η ΕΥΕΔ όταν επανδρωθεί πλήρως.

Τροπολογία  18

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 12

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(12) Για την ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου της ΕΥΕΔ, το πειθαρχικό συμβούλιο στην Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως πειθαρχικό συμβούλιο για την ΕΥΕΔ, εκτός αν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αποφασίσει να συσταθεί πειθαρχικό συμβούλιο για την ΕΥΕΔ.

(12) Για την ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου της ΕΥΕΔ, το πειθαρχικό συμβούλιο στην Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως πειθαρχικό συμβούλιο για την ΕΥΕΔ, έως ότου ο Ύπατος Εκπρόσωπος αποφασίσει να συσταθεί πειθαρχικό συμβούλιο για την ΕΥΕΔ. Μια τέτοια απόφαση πρέπει να ληφθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2011 το αργότερο.

Τροπολογία  19

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 13

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(13) Για τη διασφάλιση της συνεπούς εκπροσώπησης της Επιτροπής και του προσωπικού της ΕΥΕΔ σε Αντιπροσωπείες, θα πρέπει να προβλεφθεί ότι η επιτροπή προσωπικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκπροσωπεί και το προσωπικό της ΕΥΕΔ, που θα έχει δικαίωμα να ψηφίζει και να θέτει υποψηφιότητα στις εκλογές της.

(13) Έως ότου συσταθεί Επιτροπή Προσωπικού εντός της ΕΥΕΔ σύμφωνα με την πρώτη παύλα του άρθρου 9, παράγραφος 1, στοιχείο α) του ΚΥΚΥ, το οποίο πρέπει να συμβεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011, θα πρέπει να προβλεφθεί ότι η επιτροπή προσωπικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκπροσωπεί και το προσωπικό της ΕΥΕΔ, που θα έχει δικαίωμα να ψηφίζει και να θέτει υποψηφιότητα στις εκλογές της.

Τροπολογία  20

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 19

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(19) Ο παρών κανονισμός πρέπει να αρχίσει να ισχύει το συντομότερο δυνατόν, δεδομένου ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης και του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της ΕΥΕΔ.

(19) Ο παρών κανονισμός πρέπει να αρχίσει να ισχύει το συντομότερο δυνατόν, δεδομένου ότι οι τροποποιήσεις του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης και του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της ΕΥΕΔ.

Τροπολογία  21

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 6

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Άρθρο 1β – στοιχείο α

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

"α) η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης υπό την εποπτεία του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπροέδρου της Επιτροπής (καλούμενη εφεξής "ΕΥΕΔ"),"·

"α) η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (καλούμενη εφεξής "ΕΥΕΔ"),"·

Τροπολογία  22

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIIIα – Άρθρο 95 – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Οι εξουσίες που ανατίθενται δυνάμει του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης στην αρμόδια για τους διορισμούς αρχή ασκούνται από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής όσον αφορά το προσωπικό της ΕΥΕΔ. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος δύναται να καθορίσει το πρόσωπο εντός της ΕΥΕΔ το οποίο θα ασκεί τις εν λόγω εξουσίες. Εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 2 παράγραφος 2.

1. Οι εξουσίες που ανατίθενται δυνάμει του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης στην αρμόδια για τους διορισμούς αρχή ασκούνται από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (εφεξής θα αναφέρεται ως Ύπατος Εκπρόσωπος) όσον αφορά το προσωπικό της ΕΥΕΔ. Ο ή Η Ύπατος/-η Εκπρόσωπος δύναται να καθορίσει το πρόσωπο εντός της ΕΥΕΔ το οποίο θα ασκεί τις εν λόγω εξουσίες. Εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 2 παράγραφος 2.

Τροπολογία  23

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIIIα – Άρθρο 95 – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Εντούτοις, σε ό,τι αφορά τους Προϊσταμένους Αντιπροσωπειών, οι εξουσίες οι σχετικές με τους διορισμούς ασκούνται με βάση κατάλογο των υποψηφίων για τους οποίους έχει συμφωνήσει η Επιτροπή στο πλαίσιο των εξουσιών που της έχουν ανατεθεί από τις συνθήκες στον τομέα αυτό. Τούτο εφαρμόζεται τηρουμένων των αναλογιών σε μεταθέσεις προς το συμφέρον της υπηρεσίας.

2. Σε ό,τι αφορά τους Προϊσταμένους Αντιπροσωπειών, οι εξουσίες οι σχετικές με τους διορισμούς ασκούνται μέσα από ενδελεχή διαδικασία επιλογής βάσει προσόντων και λαμβανομένης υπόψη της ισορροπίας των φύλων και της γεωγραφικής προέλευσης, με βάση κατάλογο των υποψηφίων για τους οποίους έχει συμφωνήσει η Επιτροπή στο πλαίσιο των εξουσιών που της παρέχουν οι Συνθήκες1. Τούτο εφαρμόζεται τηρουμένων των αναλογιών σε μεταθέσεις προς το συμφέρον της υπηρεσίας οι οποίες γίνονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για καθορισμένη έκτακτη περίοδο σε θέση Προϊσταμένου Αντιπροσωπείας.

 

____________________

1 Δήλωση της Επιτροπής: "Η Επιτροπή αιτιολογεί δεόντως ενώπιον του Ύπατου Εκπροσώπου οποιαδήποτε αρνητική γνώμη ενδέχεται να εκφράσει σχετικά με πρόσωπο που εμφαίνεται στον κατάλογο των υποψηφίων".

Τροπολογία  24

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIIIα – Άρθρο 95 – παράγραφος 3 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους της ΕΥΕΔ που υποχρεούνται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, να εκτελούν καθήκοντα για την Επιτροπή, η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή διεξάγει διοικητικές έρευνες και κινεί πειθαρχικές διαδικασίες όπως προβλέπεται στα άρθρα 22 και 86 καθώς και στο παράρτημα ΙΧ, εφόσον ζητηθεί από την Επιτροπή.

3. Σε ό,τι αφορά τους Προϊσταμένους Αντιπροσωπείας, στις περιπτώσεις όπου αυτοί υποχρεούνται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, να εκτελούν καθήκοντα για την Επιτροπή, η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή διεξάγει διοικητικές έρευνες και κινεί πειθαρχικές διαδικασίες όπως προβλέπεται στα άρθρα 22 και 86 καθώς και στο παράρτημα ΙΧ, εφόσον ζητηθεί από την Επιτροπή.

Τροπολογία  25

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIIIα – Άρθρο 96

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Κατά παρέκκλιση του άρθρου 11, ένας υπάλληλος της Επιτροπής που εργάζεται σε Αντιπροσωπεία της Ένωσης λαμβάνει οδηγίες από τον Προϊστάμενο της Αντιπροσωπείας, ιδίως για οργανωτικά και διοικητικά θέματα και, σύμφωνα με τις εγκριθείσες νομικές πράξεις δυνάμει του άρθρου 322 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης.

Κατά παρέκκλιση του άρθρου 11, ένας υπάλληλος της Επιτροπής που εργάζεται σε Αντιπροσωπεία της Ένωσης λαμβάνει οδηγίες από τον Προϊστάμενο της Αντιπροσωπείας σύμφωνα με το ρόλο του τελευταίου όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 της απόφασης του Συμβουλίου 2010/427/EΕ της 26ης Ιουλίου 2010 που θεσπίζει την οργάνωση και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης1.

Υπάλληλος της ΕΥΕΔ ο οποίος πρέπει, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, να εκτελεί καθήκοντα για την Επιτροπή, λαμβάνει για την άσκηση των εν λόγω καθηκόντων οδηγίες από την Επιτροπή.

Υπάλληλος της ΕΥΕΔ ο οποίος πρέπει, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, να εκτελεί καθήκοντα για την Επιτροπή, λαμβάνει για την άσκηση των εν λόγω καθηκόντων οδηγίες από την Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 221, παράγραφος 2, της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου αποφασίζονται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ της Επιτροπής και της ΕΥΕΔ.

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου αποφασίζονται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ της Επιτροπής και της ΕΥΕΔ.

 

1 ΕΕ L 201 της 3.8.2010, σελ. 30.

Τροπολογία  26

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIIIα – Άρθρο 97

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 και κατά παρέκκλιση των άρθρων 4 και 29, οι αρμόδιες για τους διορισμούς αρχές των ενδιαφερομένων οργάνων δύνανται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ενεργώντας κατόπιν κοινής συμφωνίας και αποκλειστικά προς το συμφέρον της υπηρεσίας, μετά από ακρόαση του συγκεκριμένου υπαλλήλου, να τον μεταθέσουν από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ, χωρίς κοινοποίηση στο προσωπικό σχετικά με την κενή θέση. Υπό τους ίδιους όρους, μπορεί να μετατεθεί ένας υπάλληλος της ΕΥΕΔ στο Συμβούλιο ή στην Επιτροπή.

Έως τις 30 Ιουνίου 2014, σε ό,τι αφορά του υπαλλήλους εκείνους που έχουν μετατεθεί στην ΕΥΕΔ σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου 2010/427/ΕΕ, κατά παρέκκλιση των άρθρων 4 και 29 του ισχύοντος ΚΥΚΥ και σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1, οι αρμόδιες για τους διορισμούς αρχές των ενδιαφερομένων οργάνων δύνανται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ενεργώντας κατόπιν κοινής συμφωνίας και αποκλειστικά προς το συμφέρον της υπηρεσίας, μετά από ακρόαση του συγκεκριμένου υπαλλήλου, να μεταθέσουν υπάλληλο της ΕΥΕΔ από την ΕΥΕΔ σε κενή θέση του ιδίου βαθμού στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου ή στην Επιτροπή, χωρίς κοινοποίηση στο προσωπικό σχετικά με την κενή θέση.

Τροπολογία  27

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIIIα – Άρθρο 98 – παράγραφος 1 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Για τους σκοπούς του άρθρου 29 παράγραφος 1 σημείο α) και με την επιφύλαξη του άρθρου 97, κατά την πλήρωση μιας κενής θέσης στην ΕΥΕΔ, η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή εξετάζει τις αιτήσεις υπαλλήλων του Συμβουλίου, της Επιτροπής και της ΕΥΕΔ, εκτάκτων υπαλλήλων στους οποίους εφαρμόζεται το άρθρο 2 σημείο ε) του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό, και υπαλλήλων εθνικών διπλωματικών υπηρεσιών των κρατών μελών, χωρίς να δίδεται προτεραιότητα σε οποιαδήποτε από τις εν λόγω κατηγορίες.

1. Για τους σκοπούς του άρθρου 29 παράγραφος 1 σημείο α), κατά την πλήρωση μιας κενής θέσης στην ΕΥΕΔ, η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή εξετάζει τις αιτήσεις υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου, της Επιτροπής και της ΕΥΕΔ, εκτάκτων υπαλλήλων στους οποίους εφαρμόζεται το άρθρο 2 σημείο ε) του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό, και υπαλλήλων εθνικών διπλωματικών υπηρεσιών των κρατών μελών, χωρίς να δίδεται προτεραιότητα σε οποιαδήποτε από τις εν λόγω κατηγορίες. Έως τις 30 Ιουνίου 2013, κατά παρέκκλιση του άρθρου 29, για πρόσληψη εκτός των θεσμικών οργάνων, η ΕΥΕΔ προσλαμβάνει αποκλειστικά υπαλλήλους από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου και της Επιτροπής καθώς και προσωπικό από τις διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών. Παρά ταύτα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αφού έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες πρόσληψης σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις, η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή ενδέχεται να αποφασίσει να προσλάβει εκτός των πηγών που απαριθμούνται στην πρώτη πρόταση προσωπικό τεχνικής υποστήριξης στην ομάδα καθηκόντων AD, αναγκαίο για τη σωστή λειτουργία της ΕΥΕΔ, όπως είναι οι ειδικοί στους τομείς διαχείρισης κρίσεων, ασφάλειας και τεχνολογίας πληροφοριών.

Τροπολογία  28

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIIIα – Άρθρο 98 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Από την ημερομηνία που καθορίζεται από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, και το αργότερο από την 1η Ιουλίου 2013, η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή εξετάζει επίσης τις αιτήσεις των υπαλλήλων άλλων οργάνων, χωρίς να δίδει προτεραιότητα σε οποιαδήποτε από τις εν λόγω κατηγορίες.

Από 1ης Ιουλίου 2013 η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή εξετάζει επίσης τις υποψηφιότητες υπαλλήλων θεσμικών οργάνων πέραν εκείνων που αναφέρονται στην πρώτη υποπαράγραφο χωρίς να δίνει προτεραιότητα σε καμία από αυτές τις κατηγορίες.

Τροπολογία  29

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIIIα – Άρθρο 98 – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Για τους σκοπούς του άρθρου 29 παράγραφος 1 σημείο α) και με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 97, η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή λαμβάνει υπόψη, για την κάλυψη κενής θέσεως στο Συμβούλιο ή στην Επιτροπή, τις αιτήσεις εσωτερικών υποψηφίων και υπαλλήλων της ΕΥΕΔ οι οποίοι ήταν υπάλληλοι του συγκεκριμένου οργάνου πριν να γίνουν υπάλληλοι της ΕΥΕΔ, χωρίς να δίδει προτεραιότητα σε οποιαδήποτε από τις εν λόγω κατηγορίες.

2. Για τους σκοπούς του άρθρου 29 παράγραφος 1 σημείο α) και με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 97, η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή των θεσμικών οργάνων εκτός της ΕΥΕΔ λαμβάνει υπόψη, για την κάλυψη κενής θέσεως, τις αιτήσεις εσωτερικών υποψηφίων και υπαλλήλων της ΕΥΕΔ οι οποίοι ήταν υπάλληλοι του συγκεκριμένου οργάνου πριν να γίνουν υπάλληλοι της ΕΥΕΔ, χωρίς να δίδει προτεραιότητα σε οποιαδήποτε από τις εν λόγω κατηγορίες.

Τροπολογία  30

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIIIα – Άρθρο 99 – παράγραφος 1 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Με εξαίρεση την περίπτωση που ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αποφασίσει να συσταθεί πειθαρχικό συμβούλιο για την ΕΥΕΔ, το πειθαρχικό συμβούλιο της Επιτροπής θα εκτελεί επίσης χρέη πειθαρχικού συμβουλίου για την ΕΥΕΔ.

1. Έως ότου ο Ύπατος Εκπρόσωπος αποφασίσει να συσταθεί πειθαρχικό συμβούλιο για την ΕΥΕΔ, το πειθαρχικό συμβούλιο της Επιτροπής θα εκτελεί επίσης χρέη πειθαρχικού συμβουλίου για την ΕΥΕΔ. Η απόφαση του Ύπατου Εκπροσώπου θα ληφθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Τροπολογία  31

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIIIα – Άρθρο 99 – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Κατά παρέκκλιση του πρώτου εδαφίου του άρθρου 9 παράγραφος 1 σημείο α), η επιτροπή προσωπικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκπροσωπεί και τους μόνιμους και λοιπούς υπαλλήλους της ΕΥΕΔ.

2. Έως ότου συσταθεί επιτροπή προσωπικού εντός της ΕΥΕΔ σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο του άρθρου 9, παράγραφος 1 σημείο α), πράγμα το οποίο πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011, και κατά παρέκκλιση της διάταξης που περιέχεται στο εν λόγω εδάφιο, η επιτροπή προσωπικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκπροσωπεί και τους μόνιμους και λοιπούς υπαλλήλους της ΕΥΕΔ.

Τροπολογία  32

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 2 – σημείο 10

Καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Κεφάλαιο 10 – Άρθρο 50 β – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Μπορούν να προσληφθούν για μέγιστη περίοδο τεσσάρων ετών. Οι συμβάσεις δύνανται να ανανεωθούν περισσότερο από μία φορά για μέγιστη περίοδο τεσσάρων ετών κάθε φορά. Η ανανέωση εγκρίνεται υπό τον όρο να παραταθεί η απόσπαση από την εθνική διπλωματική υπηρεσία για την περίοδο της ανανέωσης.

2. Μπορούν να προσληφθούν για μέγιστη περίοδο τεσσάρων ετών. Οι συμβάσεις μπορούν να ανανεώνονται για μέγιστη περίοδο τεσσάρων ετών. Συνολικά οι προσλήψεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν την οκταετία. Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιστάσεις και προς το συμφέρον της υπηρεσίας, στο τέλος της οκταετίας η σύμβαση μπορεί να παρατείνεται για μέγιστη περίοδο δύο ετών. Κάθε κράτος μέλος παρέχει στους υπαλλήλους του που έχουν γίνει έκτακτο προσωπικό της ΕΥΕΔ την εγγύηση άμεσης επανατοποθέτησής τους στο τέλος της περιόδου υπηρεσίας τους στην ΕΥΕΔ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του εθνικού του δικαίου.

Τροπολογία  33

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 2 – σημείο 10

Καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Κεφάλαιο 10 – Άρθρο 50 β – παράγραφος 2 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

2a. Τα κράτη μέλη στηρίζουν την Ένωση στην ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης σύμφωνα με το άρθρο 22 του κανονισμού για το έκτακτο προσωπικό της ΕΥΕΔ στο οποίο αναφέρεται το άρθρο 2, σημείο (ε) αυτού του ΚΛΠ.

Τροπολογία  34

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 2 – σημείο 10

Καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Κεφάλαιο 10 – Άρθρο 50 γ – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Το άρθρο 40 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης εφαρμόζεται κατ' αναλογία. Η άδεια για προσωπικούς λόγους δεν εκτείνεται πέραν της λήξης της σύμβασης. Το άρθρο 17 του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό δεν εφαρμόζεται.

διαγράφεται

Τροπολογία  35

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 2 – σημείο 13

Καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Άρθρο 121

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση, το όργανο είναι υπεύθυνο για το εργοδοτικό μερίδιο των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις στον τόπο εκτέλεσης των καθηκόντων του υπαλλήλου, εκτός και αν υπάρχει διαφορετική πρόβλεψη στη συμφωνία για την έδρα. Το όργανο ενδέχεται να θεσπίσει αυτόνομο ή επικουρικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για χώρες στις οποίες η κάλυψη από το τοπικό σύστημα είναι είτε ανύπαρκτη είτε ανεπαρκής.

Όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση, το όργανο είναι υπεύθυνο για το εργοδοτικό μερίδιο των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις στον τόπο εκτέλεσης των καθηκόντων του υπαλλήλου, εκτός και αν υπάρχει διαφορετική πρόβλεψη στη συμφωνία για την έδρα. Το όργανο θεσπίζει αυτόνομο ή επικουρικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για χώρες στις οποίες η κάλυψη από το τοπικό σύστημα είναι είτε ανύπαρκτη είτε ανεπαρκής.

Τροπολογία  36

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 3 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Οι μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι που κατέχουν θέση σε διοικητική οντότητα που μεταφέρεται από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου ή της Επιτροπής στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου που εγκρίνεται σύμφωνα με το άρθρο 27 παράγραφος 3 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρείται ότι μεταφέρθηκαν στην ΕΥΕΔ από τα συγκεκριμένα όργανα κατά την ημερομηνία που καθορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Τούτο ισχύει και για τους συμβασιούχους και τους τοπικούς υπαλλήλους που υπηρετούν στην εν λόγω διοικητική οντότητα, για τους οποίους οι όροι της σύμβασης παραμένουν αμετάβλητοι.

1. Το μόνιμο ή έκτακτο προσωπικό που κατέχει θέση σε διοικητική οντότητα που μεταφέρεται από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου ή της Επιτροπής στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου 2010/427/ΕΕ, θεωρείται ότι μεταφέρθηκε στην ΕΥΕΔ από τα συγκεκριμένα όργανα κατά την ημερομηνία που καθορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Τούτο ισχύει τηρουμένων των αναλογιών και για τους συμβασιούχους και τους τοπικούς υπαλλήλους που υπηρετούν στην εν λόγω διοικητική οντότητα, για τους οποίους οι όροι της σύμβασης παραμένουν αμετάβλητοι. Η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή του Συμβουλίου ή της Επιτροπής, αναλόγως με την περίπτωση, ενημερώνει εκ των προτέρων το προσωπικό το οποίο αφορά αυτή η μετάθεση.

Σε περίπτωση μεταφοράς τμήματος διοικητικής οντότητας και εφόσον οι μόνιμοι και λοιποί υπάλληλοι που υπηρετούν στο εν λόγω τμήμα της διοικητικής οντότητας δεν δύνανται να εντοπιστούν αυτομάτως, το Συμβούλιο ή η Επιτροπή, ανάλογα με την περίπτωση, αποφασίζει για τη μετάθεση των υπαλλήλων κατόπιν συμφωνίας με τον Ύπατο Εκπρόσωπο και αφού ακουστεί η άποψη των μονίμων και άλλων υπαλλήλων τους οποίους ενδεχομένως αφορά η μετάθεση.

 

Τροπολογία  37

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 3 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων, οι συμβάσεις εκτάκτων υπαλλήλων από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών, οι οποίοι προσελήφθησαν μετά την 30ή Νοεμβρίου 2009 και κατέχουν θέση σε διοικητική οντότητα που μεταφέρεται από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου ή της Επιτροπής στην ΕΥΕΔ σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου που εγκρίθηκε δυνάμει του άρθρου 27 παράγραφος 3 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπονται, χωρίς νέα διαδικασία επιλογής, σε συμβάσεις σύμφωνα με το άρθρο 2 σημείο ε) του καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού. Κατά τα λοιπά, οι όροι της σύμβασης παραμένουν αμετάβλητοι. Η αίτηση πρέπει να υποβάλλεται εντός ενός έτους από την ημερομηνία μεταφοράς, όπως ορίζεται στην εγκριθείσα σύμφωνα με το άρθρο 27 παράγραφος 3 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση απόφαση του Συμβουλίου.

2. Με τη σύμφωνη γνώμη του Ύπατου Εκπροσώπου και της σχετικής εθνικής διπλωματικής υπηρεσίας, οι συμβάσεις εκτάκτων υπαλλήλων από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών, οι οποίοι προσελήφθησαν ή η σύμβαση των οποίων τροποποιήθηκε μετά την 30ή Νοεμβρίου 2009 και κατέχουν θέση σε διοικητική οντότητα που μεταφέρεται από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου ή της Επιτροπής στην ΕΥΕΔ σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου 2010/427/ΕΕ, μετατρέπονται, χωρίς νέα διαδικασία επιλογής, σε συμβάσεις σύμφωνα με το άρθρο 2 σημείο ε) του καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού. Κατά τα λοιπά, οι όροι της σύμβασης παραμένουν αμετάβλητοι.

Τροπολογία  38

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 3 – παράγραφος 2 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(2a) Έως τις 30 Ιουνίου 2013 και κατά παρέκκλιση του άρθρου 7 του ΚΥΚΥ, οι μόνιμοι υπάλληλοι και το λοιπό προσωπικό της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου ή της Επιτροπής που ασκούν καθήκοντα τεχνικής στήριξης για την ΕΥΕΔ μπορούν, κατόπιν ακρόασής τους, να μετατεθούν στην ΕΥΕΔ με κοινή συμφωνία των ενδιαφερομένων θεσμικών οργάνων και με πλήρη σεβασμό των προνομίων της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής. Η μετάθεση αυτή τίθεται σε ισχύ κατά την ημερομηνία που ορίζεται στη σχετική δημοσιονομική απόφαση η οποία προβλέπει τις αντίστοιχες θέσεις και πιστώσεις στην ΕΥΕΔ.

Τροπολογία  39

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 3 – παράγραφος 2 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(2β) Σύμφωνα με το άρθρο 27 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων και το πρώτο εδάφιο του άρθρου 12 παράγραφος 1 καθώς και το άρθρο 82 του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό, στόχος της πρόσληψης είναι η εξασφάλιση για την ΕΥΕΔ των υπηρεσιών μονίμων και εκτάκτων υπαλλήλων υψηλών προσόντων, απόδοσης και ακεραιότητας, οι οποίοι έχουν προσληφθεί σε ευρύτερη δυνατή γεωγραφική βάση από υπηκόους των κρατών μελών της Ένωσης. Η υποχρέωση αυτή ισχύει για ολόκληρη την ΕΥΕΔ αλλά και τη διαφορετική σύνθεση του προσωπικού της, συμπεριλαμβανομένου και του έκτακτου προσωπικού που αναφέρεται στο άρθρο 2 στοιχείο ε) του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό. Επιπλέον, το προσωπικό της ΕΥΕΔ απαρτίζεται από ικανοποιητικό και σημαντικό αριθμό υπηκόων όλων των κρατών μελών1.

 

____________________

1 Δήλωση της Υπάτου Εκπροσώπου σχετικά με τη γεωγραφική ισορροπία στην ΕΥΕΔ:

 

"Η Ύπατη Εκπρόσωπος προσδίδει υψίστη σημασία στην πρόσληψη σε ευρύτερη δυνατή γεωγραφική βάση από υπηκόους των κρατών μελών της Ένωσης, καθώς και στην εξασφάλιση ικανοποιητικής και σημαντικής παρουσίας υπηκόων όλων των κρατών μελών στην Υπηρεσία.

 

Η ΕΥΕΔ πρέπει να επωφεληθεί πλήρως από την ποικιλομορφία και τον πλούτο της πείρας και εμπειρογνωμοσύνης που αποκτώνται στις διάφορες εξωτερικές υπηρεσίες στην Ένωση.

 

Η Ύπατη Εκπρόσωπος χρησιμοποιεί κάθε δυνατότητα που παρέχεται από την εφαρμογή της διαδικασίας διορισμών της ΕΥΕΔ με σκοπό την επίτευξη των στόχων αυτών. Θα αφιερώσει δε στο θέμα αυτό τμήμα από την ετήσια έκθεσή της σχετικά με την κάλυψη των θέσεων στην ΕΥΕΔ."

Τροπολογία  40

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 3 – παράγραφος 2 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(2γ) Ο Ύπατος Εκπρόσωπος λαμβάνει κατάλληλα μέτρα, όπως ακριβώς προβλέπεται στο άρθρο 1δ, παράγραφοι 2 και 3 του ΚΥΚΥ, για την προώθηση ίσων ευκαιριών για το λιγότερο εκπροσωπούμενο φύλο σε ορισμένες ομάδες καθηκόντων, και συγκεκριμένα στην ομάδα καθηκόντων AD1.

 

____________________

1 Δήλωση της Υπάτου Εκπροσώπου σχετικά με τη ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στην ΕΥΕΔ:

 

" Η Ύπατη Εκπρόσωπος προσδίδει υψίστη σημασία στην προώθηση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων κατά τη στελέχωση της ΕΥΕΔ.

 

Κλειδί για την προώθηση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων είναι η ενθάρρυνση υποβολής αιτήσεων από γυναίκες για θέσεις στην ΕΥΕΔ και την άρση των σχετικών φραγμών. Με βάση την πείρα από τη διαδικασία διορισμών για την εναλλαγή των Προϊσταμένων Αντιπροσωπειών το 2010, η ΕΥΕΔ θα εξετάσει πως μπορεί να λαμβάνει καλύτερα υπόψη τα συχνά μη γραμμικά σχήματα γυναικείων αιτήσεων κατά τις μελλοντικές διαδικασίες διορισμών και πως να άρει άλλα πιθανά εμπόδια. Η Ύπατη Εκπρόσωπος θα εντοπίσει επίσης τις βέλτιστες πρακτικές από τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες και θα τις εφαρμόσει κατά το δυνατόν στην ΕΥΕΔ.

 

Η Ύπατη Εκπρόσωπος θα κάνει πλήρη χρήση όλων των δυνατοτήτων που τις παρέχουν τα άρθρα 1δ(2) και (3) του ΚΥΚΥ κατά την προώθηση της απασχόλησης γυναικών στην Υπηρεσία.

 

Θα αφιερώσει δε στην ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων τμήμα από την ετήσια έκθεσή της σχετικά με την κάλυψη των θέσεων στην ΕΥΕΔ."

Τροπολογία  41

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 3 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Για τη διασφάλιση της επαρκούς εκπροσώπησης του προσωπικού από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες στην ΕΥΕΔ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής δύναται να αποφασίσει ότι, κατά παρέκκλιση του άρθρου 98 παράγραφος 1 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, μπορεί να δίδεται προτεραιότητα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013 για ορισμένες θέσεις της ομάδας καθηκόντων AD στην ΕΥΕΔ σε υποψηφίους από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών εφόσον αυτοί διαθέτουν ουσιωδώς ισοδύναμα προσόντα.

3. Για τη διασφάλιση της επαρκούς εκπροσώπησης του προσωπικού από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες στην ΕΥΕΔ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αποφασίζει ότι, κατά παρέκκλιση των άρθρων 29 και 98, παράγραφος 1, πρώτη υποπαράγραφος του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, μπορεί να δίδεται προτεραιότητα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013 για ορισμένες θέσεις της ομάδας καθηκόντων AD στην ΕΥΕΔ σε υποψηφίους από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών εφόσον αυτοί διαθέτουν ισότιμα προσόντα.

Τροπολογία  42

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 3 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 3α

 

Έως τα μέσα του 2013, ο Ύπατος Εκπρόσωπος υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού αυτού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ισόρροπη εκπροσώπηση των δυο φύλων και των διαφόρων γεωγραφικών περιοχών στο προσωπικό της ΕΥΕΔ.

  • [1]  ΕΕ L 201 της 3.8.2010, σ. 30.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (30.9.2010)

προς την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων και του καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
(COM(2010)0309 – C7‑0146/2010 – 2010/0171(COD))

Εισηγητής: Jacek Saryusz-Wolski

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Οι τροπολογίες που περιέχονται στην παρούσα γνωμοδότηση εντάσσονται στο πλαίσιο που καθόρισε το νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Ιουλίου 2010 σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και επιβεβαιώνει το συνολικό νομικό πλαίσιο που καθορίζεται στην απόφαση αυτή όσον αφορά τη διασφάλιση μιας συνεκτικής, αποτελεσματικής, ανεξάρτητης και πραγματικά Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης που έχει σχεδιαστεί και συσταθεί με πλήρη συμμόρφωση προς την ενωσιακή μέθοδο. Οι τροπολογίες που περιελήφθησαν στην παρούσα γνωμοδότηση έχουν τρεις σημαντικούς στόχους: (i) να παράσχουν ένα επιχειρησιακό πλαίσιο που μπορεί να διασφαλίσει την πλήρη ανεξαρτησία και αφοσίωση του προσωπικού της ΕΥΕΔ όσον αφορά την εκπλήρωση των καθηκόντων του, ιδίως στον βαθμό που το προσωπικό αυτό προέρχεται από τις εμπλεκόμενες εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες, που δεν θα πρέπει να έχουν "διπλή ταυτότητα", δηλαδή να λογοδοτούν αφενός στον Ύπατο Εκπρόσωπο και, αφετέρου, στην ιεραρχία της εθνικής διπλωματικής υπηρεσίας της χώρας καταγωγής τους, αλλά πρέπει να λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο υπό τις οδηγίες και την ευθύνη του Ύπατου Εκπροσώπου, που είναι και η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή τους· (ii) να υποδηλώνουν στον Ύπατο Εκπρόσωπο - που σύμφωνα με το άρθρο 6, παράγραφος 12 της απόφασης του Συμβουλίου για τη σύσταση της ΕΥΕΔ είναι αρμόδια για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για τη στελέχωση της υπηρεσίας με τη δέουσα κοινή κατάρτιση, στηριζόμενη κατά κύριο λόγο στις υφιστάμενες εθνικές και ενωσιακές πρακτικές και δομές εντός του έτους που ακολουθεί την έναρξη ισχύος της απόφασης αυτής - ένα εξαιρετικά χρήσιμο σύστημα κατάρτισης και επαγγελματικής εξέλιξης που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πραγματικά συναδελφικού πνεύματος μεταξύ του προσωπικού της ΕΥΕΔ, συνδυάζοντας τη βόρεια, την ανατολική και τη νότια πανεπιστημιακή και ερευνητική διάσταση της ΕΕ· και (iii) να διασφαλίσει επαρκή γεωγραφική αντιπροσωπευτικότητα και ισορροπία των φύλων στη σύνθεση του προσωπικού της ΕΥΕΔ. Προς τούτο, οι τροπολογίες που περιλαμβάνονται στην παρούσα γνωμοδότηση επαναλαμβάνουν τα κομβικά στοιχεία της απόφασης για τη σύσταση της ΕΥΕΔ, όπως, επί παραδείγματι, τη θεμελιώδη ανάγκη για ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες σταδιοδρομίας για το σύνολο του προσωπικού της ΕΥΕΔ, την ανάγκη διασφάλισης το νωρίτερο δυνατόν της δυνατότητας των υπαλλήλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ πέρα από το Συμβούλιο και την Επιτροπή, και ειδικότερα των υπαλλήλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να υποβάλουν υποψηφιότητα για τις κενές θέσεις της ΕΥΕΔ. Ταυτόχρονα, οι τροπολογίες αυτές συμβάλλουν στην περαιτέρω αποσαφήνιση συγκεκριμένων πτυχών που περιέχονται τόσο στο νομοθετικό ψήφισμα που συνοδεύει την απόφαση για τη σύσταση της ΕΥΕΔ όσο και την απόφαση καθαυτή. Σε σχέση με αυτό, η δήλωση που περιλαμβάνεται στην παράγραφο 7 του εν λόγω ψηφίσματος ότι "τα πρόσθετα ειδικά μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 6, παράγραφος 6, της απόφασης του Συμβουλίου για την ενίσχυση της ισόρροπης γεωγραφικής εκπροσώπησης και της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων, θα πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα ανάλογα με αυτά που προβλέπει ο κανονισμός του Συμβουλίου (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 401/2004", σε περίπτωση που οι υπήκοοι ενός ή περισσοτέρων κρατών μελών υποεκπροσωπούνται στην ΕΥΕΔ, στοιχειοθετείται πλέον καλύτερα με τη ρητή διάταξη που υπαγορεύει στον Ύπατο Εκπρόσωπο να προστρέχει στο μέγεθος αναφοράς Kinnock που ορίστηκε ενόψει της διεύρυνσης του 2004 και να θεσπίζει ειδικά προσωρινά μέτρα, όπου περιλαμβάνεται και η προκήρυξη εσωτερικών και εξωτερικών διαγωνισμών που θα αφορούν μόνο τα εν λόγω κράτη μέλη, που ενδεχομένως υποεκπροσωπούνται, η οποία αφίσταται από τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης και αποσκοπεί στην πλήρη αποκατάσταση της κατάλληλης γεωγραφικής αντιπροσωπευτικότητας. Το γεγονός ότι το προσωπικό της ΕΥΕΔ θα υπόκειται στον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης, όσον αφορά τους υπαλλήλους της ΕΕ και στο καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό, για το προσωπικό που προέρχεται από τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες, τους προσωρινούς υπαλλήλους και το επί συμβάσει προσωπικό, συνεπάγεται ότι πρέπει, εφόσον κριθεί σκόπιμο, η ίδια τροπολογία να κατατεθεί δύο φορές, μία για να διασφαλιστεί η σωστή αντανάκλασή της στον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης και, συνεπώς, στην εφαρμογή της στους υπαλλήλους της ΕΕ, και μία για να διασφαλίσει την ορθή αντανάκλαση στο καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό, για το προσωπικό που προέρχεται από τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες, τους προσωρινούς υπαλλήλους και το επί συμβάσει προσωπικό.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων καλεί την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Σύμφωνα με το άρθρο 27 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας πρέπει να επικουρείται από μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ). Η υπηρεσία αυτή πρέπει να συνεργάζεται με τις διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών και να απαρτίζεται από υπαλλήλους των αρμοδίων διευθύνσεων της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου και της Επιτροπής, καθώς και αποσπασμένους υπαλλήλους των εθνικών διπλωματικών υπηρεσιών των κρατών μελών.

(1) Σύμφωνα με το άρθρο 27, παράγραφος 3 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας πρέπει να επικουρείται από μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ). Η υπηρεσία αυτή πρέπει να συνεργάζεται με τις διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών και να απαρτίζεται από υπαλλήλους των αρμοδίων διευθύνσεων της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου και της Επιτροπής, καθώς και υπαλλήλους προερχόμενους από τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών.

Αιτιολόγηση

Η ορολογία που χρησιμοποιείται στον κανονισμό για την τροποποίηση του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων και του καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, πρέπει να είναι συνεκτικός με την απόφαση του Συμβουλίου για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης. Ειδικότερα ο όρος "αποσπασμένοι" πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε σχέση με τους "εξειδικευμένους αποσπασμένους εθνικούς εμπειρογνώμονες", που αναφέρονται στην αιτιολογική σκέψη 12 και το άρθρο 6, παράγραφος 3 της απόφασης αυτής. Αυτοί πρέπει να είναι περιορισμένοι σε αριθμό και δεν πρέπει να συνυπολογίζονται στο εν τρίτο του προσωπικού από τα κράτη μέλη που πρέπει να αριθμεί η ΕΥΕΔ όταν επανδρωθεί πλήρως.

Τροπολογία  2

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 1 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1α) Σκοπός της ΕΥΕΔ είναι να αποτελέσει μέρος της ανοιχτής, αποτελεσματικής και ανεξάρτητης ευρωπαϊκής διοίκησης της Ένωσης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 298 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αιτιολόγηση

Σε συμφωνία με το εισηγητή της επιτροπής JURI. Η τροπολογία υπογραμμίζει τη φύση της ΕΥΕΔ ως μέρος μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής δημόσιας διοίκησης.

Τροπολογία  3

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 1 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1β) Όταν η ΕΥΕΔ φθάσει το πλήρες δυναμικό της, και σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 9 της απόφασης 2010/427/ΕΕ του Συμβουλίου της 26ης Ιουλίου 2010 για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης1, οι μόνιμοι υπάλληλοι της Ένωσης, πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 60% του συνόλου του προσωπικού της ΕΥΕΔ σε θέσεις κατηγορίας AD, πράγμα που πρέπει να αντικατοπτρίζεται σε όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας της ΕΥΕΔ.

 

___________________

1 ΕΕ L 201, 3.8.2010, σ. 30.

Τροπολογία  4

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 1 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1γ) Η έννοια της ευρωπαϊκής διοίκησης προϋποθέτει, ως θεμελιώδη αρχή, επαρκή γεωγραφική αντιπροσωπευτικότητα και ισορροπία ως προς τα φύλα όσον αφορά το προσωπικό. Οι προσλήψεις για θέσεις στην ΕΥΕΔ μολονότι βασίζονται στην αξία, πρέπει να περιλαμβάνουν και επαρκή παρουσία σε όλα τα επίπεδα υπηκόων απ' όλα τα κράτη μέλη. Πρέπει επίσης να διασφαλιστεί και η ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων. Όταν στο μέλλον η ΕΥΕΔ θα διοργανώνει διαγωνισμούς για πρόσληψη στην ΕΥΕΔ, οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στους καταλόγους επιτυχόντων της EPSO για απασχόληση στην ΕΥΕΔ θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα όταν πληρούνται κενές θέσεις.

Αιτιολόγηση

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η έννοια της ευρωπαϊκής διοίκησης περιλαμβάνει ως προϋπόθεση την ανάγκη η ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικής δράσης να είναι πραγματικά αντιπροσωπευτική για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους πολίτες της και, ως τέτοια, πρέπει να χαρακτηρίζεται από την κατάλληλη γεωγραφική αντιπροσωπευτικότητα και την ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων.

Τροπολογία  5

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 1 δ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1δ) Η παράγραφος 7 του νομοθετικού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Ιουλίου 2010 σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης ορίζει ότι τα πρόσθετα ειδικά μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 6 παράγραφος 6 της απόφασης του Συμβουλίου για την ενίσχυση της γεωγραφικής εκπροσώπησης, της θεσμικής ισορροπίας και της ισορροπίας των φύλων θα πρέπει να περιλαμβάνουν, όσον αφορά τη γεωγραφική εκπροσώπηση, μέτρα ανάλογα με εκείνα που προβλέπονται στον κανονισμό του Συμβουλίου (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 401/2004.

Αιτιολόγηση

Όπως καθορίζεται στην παράγραφο 7 του νομοθετικού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Ιουλίου 2010 σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της ΕΥΕΔ, πρέπει να καταστεί σαφές ότι η έννοια της ευρωπαϊκής διοίκησης περιλαμβάνει ως προϋπόθεση την ανάγκη η ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικής δράσης να είναι πραγματικά αντιπροσωπευτική για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους πολίτες της και, ως τέτοια, πρέπει να χαρακτηρίζεται από την κατάλληλη γεωγραφική αντιπροσωπευτικότητα και την ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων.

Τροπολογία  6

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 1 ε (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1ε) Όσον αφορά την υφιστάμενη υποεκπροσώπηση ορισμένων κρατών μελών στη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικών Σχέσεων της Επιτροπής, με τον συνεπακόλουθο κίνδυνο αυτό να συνεχίσει να ισχύει και για την ΕΥΕΔ, πρέπει να θεσπιστούν προσωρινά μέτρα τα οποία να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Αιτιολόγηση

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικής δράσης πρέπει να είναι πραγματικά αντιπροσωπευτική για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους πολίτες της και, ως τέτοια, πρέπει να χαρακτηρίζεται από την κατάλληλη γεωγραφική αντιπροσωπευτικότητα και την ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων. Η υφιστάμενη υποεκπροσώπηση ορισμένων κρατών μελών στη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικών Σχέσεων της Επιτροπής δικαιολογεί τη θέσπιση μακροπρόθεσμων ειδικών μέτρων που θα διασφαλίζουν ότι η ανισορροπία αυτή δεν θα χαρακτηρίζει και την ΕΥΕΔ..

Τροπολογία  7

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 1 στ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1στ) Τα μέλη του προσωπικού της ΕΥΕΔ πρέπει να εκτελούν τα καθήκοντά τους και να συμπεριφέρονται αποκλειστικά και μόνο προς το συμφέρον της Ένωσης. Δεν πρέπει να ζητούν ούτε να λαμβάνουν οδηγίες από οιαδήποτε κυβέρνηση, αρχή, οργανισμό ή άτομο εκτός της ΕΥΕΔ ή οποιοδήποτε όργανο ή άτομο πέρα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας. Επ’ ουδενί αποδέχονται οιασδήποτε μορφής πληρωμές από οιαδήποτε πηγή πέραν της ΕΥΕΔ.

Αιτιολόγηση

Εξασφαλίζεται η συνέπεια με την απόφαση του Συμβουλίου που θεσπίζει την οργάνωση και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και επιβεβαιώνει ότι, ανεξαρτήτως του κατά πόσον το προσωπικό της ΕΥΕΔ προέρχεται από τις διοικητικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών, πρέπει να λογοδοτεί πολύ αποκλειστικά στον Ύπατο Εκπρόσωπο.

Τροπολογία  8

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3α) Όλα τα μέλη του προσωπικού της ΕΥΕΔ που καλύπτονται από τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης και το καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, ανεξαρτήτως του αν είναι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έκτακτο προσωπικό προερχόμενο από τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών, και την ίδια αντιμετώπιση, ιδίως όσον αφορά την επιλεξιμότητα για την ανάληψη κάθε θέσης εντός της ΕΥΕΔ υπό ισοδύναμους όρους. Καμία διάκριση δεν γίνεται μεταξύ έκτακτου προσωπικού προερχόμενου από τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες και των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ανάθεση καθηκόντων που πρέπει να εκτελεσθούν σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων και τις πολιτικές που εφαρμόζει η ΕΥΕΔ.

Αιτιολόγηση

Η εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων καθώς και προοπτικών επαγγελματικής σταδιοδρομίας είναι κεφαλαιώδες θέμα για την εξασφάλιση συνεπούς και ανεξάρτητης ΕΥΕΔ.

Τροπολογία  9

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 5

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(5) Για την αποφυγή αμφιβολιών, θα πρέπει να επιβεβαιώνεται ότι οι μόνιμοι και οι έκτακτοι υπάλληλοι που καλύπτουν θέσεις σε μια διοικητική οντότητα η οποία μεταφέρεται από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου ή της Επιτροπής στην ΕΥΕΔ σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου που αναφέρεται στο άρθρο 27 παράγραφος 3 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούνται ότι μετατίθενται μαζί με τη θέση που καλύπτουν. Τούτο πρέπει να ισχύει και για τους συμβασιούχους και τους τοπικούς υπαλλήλους που υπηρετούν στην εν λόγω διοικητική οντότητα. Ειδικά μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να διασφαλιστεί η παροχή κατάλληλων συμβουλών σταδιοδρομίας και υποστήριξης στους υπαλλήλους τους οποίους αφορά η μετάθεση.

(5) Για την αποφυγή αμφιβολιών, θα πρέπει να επιβεβαιώνεται ότι οι μόνιμοι και οι έκτακτοι υπάλληλοι που καλύπτουν θέσεις σε μια διοικητική οντότητα η οποία μεταφέρεται από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου ή της Επιτροπής στην ΕΥΕΔ σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου που αναφέρεται στο άρθρο 27 παράγραφος 3 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούνται ότι μετατίθενται μαζί με τη θέση που καλύπτουν. Τούτο πρέπει να ισχύει και για τους συμβασιούχους και τους τοπικούς υπαλλήλους που υπηρετούν στην εν λόγω διοικητική οντότητα.

Αιτιολόγηση

Μολονότι εναπόκειται στον Αντιπρόεδρο/ΥΕ να λάβει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την κοινή κατάρτιση του προσωπικού της ΕΥΕΔ σύμφωνα με το άρθρο 6, παράγραφος 12, της απόφασης του Συμβουλίου, κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει ειδική αιτιολογική σκέψη σχετικά με τα σημαντικά αυτά θέματα.

Τροπολογία  10

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 5 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(5α) Στο προσωπικό της ΕΥΕΔ πρέπει να παρέχεται επαρκής κοινή ευρωπαϊκή επαγγελματική εξέλιξη και κατάρτιση, με στόχο τη δημιουργία κοινής συνείδησης περί του ανήκειν και πνεύματος αφοσίωσης, αξιοποιώντας ιδίως τις υφιστάμενες ενωσιακές πρακτικές και δομές. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σε συνεργασία με την Επιτροπή, ιδιαίτερα δε με τον αντιπρόεδρο τον αρμόδιο για τις διοργανικές σχέσεις και τη διοίκηση, και κατόπιν διαβουλεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα προς τούτο μέτρα εντός του έτους που έπεται της έναρξης ισχύος της απόφασης του Συμβουλίου …/... της ... που θεσπίζει την οργάνωση και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης. Προς τον σκοπό αυτό, τα ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά κέντρα αριστείας που διαθέτουν μακρά παράδοση στην παροχή βοήθειας στα θεσμικά όργανα της Ένωσης και αναγνωρισμένο ιστορικό στον τομέα της εκπαίδευσης, της έρευνας και της ανάλυσης της ενωσιακής νομοθεσίας και των πολιτικών, όπως το Κολλέγιο της Ευρώπης στη Μπρυζ και το Νατολίν και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, σε συνεννόηση με την ΕΥΕΔ, θεσπίζουν σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης του προσωπικού της ΕΥΕΔ. Επιπλέον, με βάση τους στόχους που θέτει η ΕΥΕΔ, αξιοποιούν το υφιστάμενο δυναμικό δεξιοτήτων των σχολών διπλωματών των κρατών μελών. Τούτο θα πρέπει να οδηγήσει σε δεύτερη φάση, αφού αποκτηθεί επαρκής πείρα, στη δημιουργία Ευρωπαϊκής Διπλωματικής Ακαδημίας.

Αιτιολόγηση

Ένα σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης που θα βασίζεται στα ευρωπαϊκά κέντρα αριστείας όπως το Κολλέγιο της Ευρώπης στη Μπρυζ και το Νατολίν και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, καθώς και οι σχολές διπλωματών των κρατών μελών, θα μπορούσε να φέρει σε σύγκλιση τη βόρεια (Μπρυζ), την ανατολική (Νατολίν) και τη νότια (Φλωρεντία) πανεπιστημιακή και ερευνητική διάσταση της ΕΕ και να διατηρήσει τη δυνατότητα συνέχισης της προσφυγής, με συντονισμένο και ορθολογικό τρόπο, στα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης των εθνικών διπλωματικών υπηρεσιών ως εξαιρετικά χρήσιμη πηγή.

Τροπολογία  11

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(7) Για να ληφθούν υπόψη οι ειδικές περιστάσεις με ευέλικτο τρόπο (για παράδειγμα, η επείγουσα ανάγκη να καλυφθεί μια θέση ή η μελλοντική μεταφορά καθηκόντων υποστήριξης από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ), θα πρέπει επίσης, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να καταστεί εφικτή η μετάθεση μονίμων υπαλλήλων προς το συμφέρον της υπηρεσίας, δηλαδή χωρίς προηγούμενη δημοσίευση της κενής θέσης, από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ. Ομοίως, θα πρέπει να είναι εφικτή η μετάθεση μονίμων υπαλλήλων, προς το συμφέρον της υπηρεσίας, από την ΕΥΕΔ στο Συμβούλιο ή την Επιτροπή.

(7) Για να ληφθούν υπόψη οι ειδικές περιστάσεις με ευέλικτο τρόπο (για παράδειγμα, η επείγουσα ανάγκη να καλυφθεί μια θέση ή η μελλοντική μεταφορά καθηκόντων υποστήριξης από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ), θα πρέπει επίσης, σε δεόντως αιτιολογημένες εξαιρετικές περιπτώσεις, να καταστεί εφικτή η μετάθεση μονίμων υπαλλήλων προς το συμφέρον της υπηρεσίας, δηλαδή χωρίς προηγούμενη δημοσίευση της κενής θέσης, από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ. Ομοίως, θα πρέπει να είναι εφικτή η μετάθεση μονίμων υπαλλήλων, προς το συμφέρον της υπηρεσίας, από την ΕΥΕΔ στο Συμβούλιο ή την Επιτροπή.

Τροπολογία  12

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 8 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(8α) Με δεδομένο τον σχετικό ρόλο και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά τον καθορισμό των στόχων και των βασικών επιλογών της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και τον συνυπολογισμό του θεμελιώδους ρόλου του Κοινοβουλίου ως αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής καθώς και του ρόλου του στον τομέα του δημοκρατικού ελέγχου, πρέπει να δοθεί όσο το δυνατόν συντομότερα δυνατότητα στους υπαλλήλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υποβάλουν υποψηφιότητα για θέσεις της ΕΥΕΔ.

Τροπολογία  13

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 11 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(11α) Η ΕΥΕΔ δύναται, σε ειδικές περιπτώσεις, να διαθέτει περιορισμένο αριθμό άκρως εξειδικευμένων αποσπασμένων εθνικών εμπειρογνωμόνων (ΑΕΕ), οι οποίοι αποσπώνται για να εκτελέσουν ειδικά καθήκοντα, βάσει λεπτομερούς περιγραφής καθηκόντων, επί των οποίων πρέπει να ασκεί εξουσία ο Ύπατος Εκπρόσωπος και των οποίων η απόσπαση δεν πρέπει να υπολογίζεται στο ένα τρίτον του προσωπικού της ΕΥΕΔ που πρέπει να προέρχονται από τα κράτη μέλη, όταν αυτή επανδρωθεί πλήρως.

Αιτιολόγηση

Εξασφαλίζεται η συνέπεια με την απόφαση του Συμβουλίου για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης. Κρίνεται σημαντικό να αποσαφηνισθεί η θέση των ΑΕΕ στην ΕΥΕΔ εντός της νομοθεσίας για θέματα προσωπικού.

Τροπολογία  14

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των Υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIII α – ΄Αρθρο 95 – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Εντούτοις, σε ό,τι αφορά τους Προϊσταμένους Αντιπροσωπειών, οι εξουσίες οι σχετικές με τους διορισμούς ασκούνται με βάση κατάλογο των υποψηφίων για τους οποίους έχει συμφωνήσει η Επιτροπή στο πλαίσιο των εξουσιών που της έχουν ανατεθεί από τις συνθήκες στον τομέα αυτό. Τούτο εφαρμόζεται τηρουμένων των αναλογιών σε μεταθέσεις προς το συμφέρον της υπηρεσίας.

2. Εντούτοις, σε ό, τι αφορά τους Προϊσταμένους Αντιπροσωπειών, οι εξουσίες οι σχετικές με τους διορισμούς ασκούνται μέσα από ενδελεχή διαδικασία επιλογής βάσει προσόντων και εξασφαλίζοντας τη δέουσα γεωγραφική εκπροσώπηση, τη θεσμική ισορροπία και την ισορροπία των φύλων, με βάση κατάλογο των υποψηφίων για τους οποίους έχει συμφωνήσει η Επιτροπή στο πλαίσιο των εξουσιών που της παρέχουν οι Συνθήκες.

Αιτιολόγηση

Σε συμφωνία με τον εισηγητή της επιτροπής JURI. Αποσαφηνίζεται η διαδικασία. Η δε δεύτερη πρόταση δεν ισχύει σε όλες τις μεταθέσεις προς το συμφέρον της υπηρεσίας αλλά μόνο για τις μεταθέσει των Επικεφαλής Αντιπροσωπείας.

Τροπολογία  15

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των Υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIII α – ΄Αρθρο 96 – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Υπάλληλος της ΕΥΕΔ ο οποίος πρέπει, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, να εκτελεί καθήκοντα για την Επιτροπή, λαμβάνει για την άσκηση των εν λόγω καθηκόντων οδηγίες από την Επιτροπή.

Στους τομείς όπου η Επιτροπή ασκεί τις αρμοδιότητες που της έχουν ανατεθεί από τις Συνθήκες, η Επιτροπή δύναται επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 221 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εκδίδει οδηγίες προς τις αντιπροσωπείες, οι οποίες εκτελούνται υπό τη γενική ευθύνη του επικεφαλής της αντιπροσωπείας. Η Επιτροπή και η ΕΥΕΔ εγκρίνουν τους λεπτομερείς κανόνες που αφορούν το θέμα των οδηγιών της Επιτροπής προς τις αντιπροσωπείες. Οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να προβλέπουν ιδίως ότι όταν η Επιτροπή εκδίδει οδηγίες στους επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ταυτόχρονα διαβιβάζει αντίγραφό τους στην κεντρική διοίκηση της ΕΥΕΔ.

Αιτιολόγηση

Εξασφαλίζεται η συνέπεια με την απόφαση του Συμβουλίου για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης

Τροπολογία  16

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των Υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIII α – ΄Αρθρο 96 – παράγραφος 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου αποφασίζονται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ της Επιτροπής και της ΕΥΕΔ.

διαγράφεται

Αιτιολόγηση

Συνέπεια της τροπολογίας 15.

Τροπολογία  17

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIII α – Άρθρο 97

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 και κατά παρέκκλιση των άρθρων 4 και 29, οι αρμόδιες για τους διορισμούς αρχές των ενδιαφερομένων οργάνων δύνανται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ενεργώντας κατόπιν κοινής συμφωνίας και αποκλειστικά προς το συμφέρον της υπηρεσίας, μετά από ακρόαση του συγκεκριμένου υπαλλήλου, να τον μεταθέσουν από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ, χωρίς κοινοποίηση στο προσωπικό σχετικά με την κενή θέση. Υπό τους ίδιους όρους, μπορεί να μετατεθεί ένας υπάλληλος της ΕΥΕΔ στο Συμβούλιο ή στην Επιτροπή.

Σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 και κατά παρέκκλιση των άρθρων 4 και 29, και για περίοδο ενός έτους μετά την έναρξη της ισχύος αυτού του κανονισμού, οι αρμόδιες για τους διορισμούς αρχές των ενδιαφερομένων οργάνων δύνανται, βάσει δεόντως αιτιολογημένης απόφασης και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ενεργώντας κατόπιν κοινής συμφωνίας και αποκλειστικά προς το συμφέρον της υπηρεσίας, μετά από ακρόαση του συγκεκριμένου υπαλλήλου, να τον μεταθέσουν από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ, χωρίς κοινοποίηση στο προσωπικό σχετικά με την κενή θέση. Υπό τους ίδιους όρους, μπορεί να μετατεθεί ένας υπάλληλος της ΕΥΕΔ στο Συμβούλιο ή στην Επιτροπή.

Αιτιολόγηση

Σε συμφωνία με τον εισηγητή της επιτροπής JURI. Η παρέκκλιση αυτή είναι αναγκαία μόνο για την αρχή. Κατά συνέπεια, πρέπει να περιορισθεί χρονικά.

Τροπολογία  18

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των Υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIII α – Άρθρο 98 – παράγραφος 1 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Για τους σκοπούς του άρθρου 29 παράγραφος 1 σημείο α) και με την επιφύλαξη του άρθρου 97, κατά την πλήρωση μιας κενής θέσης στην ΕΥΕΔ, η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή εξετάζει τις αιτήσεις υπαλλήλων του Συμβουλίου, της Επιτροπής και της ΕΥΕΔ, εκτάκτων υπαλλήλων στους οποίους εφαρμόζεται το άρθρο 2 σημείο ε) του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό, και υπαλλήλων εθνικών διπλωματικών υπηρεσιών των κρατών μελών, χωρίς να δίδεται προτεραιότητα σε οποιαδήποτε από τις εν λόγω κατηγορίες.

1. Για τους σκοπούς του άρθρου 29 παράγραφος 1 σημείο α) και με την επιφύλαξη του άρθρου 97, κατά την πλήρωση μιας κενής θέσης στην ΕΥΕΔ, η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή εξετάζει τις αιτήσεις υπαλλήλων του Συμβουλίου, της Επιτροπής και της ΕΥΕΔ, εκτάκτων υπαλλήλων στους οποίους εφαρμόζεται το άρθρο 2 σημείο ε) του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό, και υπαλλήλων εθνικών διπλωματικών υπηρεσιών των κρατών μελών, χωρίς να δίδεται προτεραιότητα σε οποιαδήποτε από τις εν λόγω κατηγορίες. Σύμφωνα με το άρθρο 27 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το πρώτο εδάφιο του άρθρου 12 παράγραφος 1 του καθεστώτος που διέπει το λοιπό προσωπικό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στόχος της πρόσληψης είναι η εξασφάλιση για το θεσμικό όργανο των υπηρεσιών μονίμων και εκτάκτων υπαλλήλων κατέχουν τα πιο υψηλά προσόντα ικανότητας, αποδόσεως και ακεραιότητας, οι οποίοι προσλαμβάνονται με βάση τη γεωγραφική εκπροσώπηση εξασφαλίζοντας παράλληλα θεσμική ισορροπία και ισορροπία των φύλων. Η υποχρέωση αυτή ισχύει για ολόκληρη την ΕΥΕΔ αλλά και τη διαφορετική σύνθεση του προσωπικού της, συμπεριλαμβανομένου και του έκτακτου προσωπικού που αναφέρεται στο άρθρο 2 στοιχείο ε) του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό.

Τροπολογία  19

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των Υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIII α – Άρθρο 98 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Από την ημερομηνία που καθορίζεται από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, και το αργότερο από την 1η Ιουλίου 2013, η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή εξετάζει επίσης τις αιτήσεις των υπαλλήλων άλλων οργάνων, χωρίς να δίδει προτεραιότητα σε οποιαδήποτε από τις εν λόγω κατηγορίες.

Από την ημερομηνία που καθορίζεται από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, και το αργότερο από την 1η Ιανουαρίου 2012, η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή εξετάζει επίσης τις αιτήσεις των υπαλλήλων άλλων οργάνων, οι οποίοι υπόκεινται στον ίδιο κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων και στο καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό και υπό τους ίδιους όρους, χωρίς να δίδει προτεραιότητα σε οποιαδήποτε από τις εν λόγω κατηγορίες.

Αιτιολόγηση

Σε συμφωνία με τον εισηγητή της επιτροπής JURI. Μετά τη Λισσαβόνα στον κατάλογο των θεσμικών οργάνων (άρθρο 13 ΣΕΕ) περιελήφθη και η ΕΚΤ, η οποία όμως εφαρμόζει τον δικό της κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης (που έχει εκπονηθεί με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, συχνά όμως με διαφορετικούς όρους) και διαθέτει διαφορετικό, απλοποιημένο σύστημα προσλήψεων και συμβάσεων. Πρέπει να αποσαφηνισθεί ότι μόνο οι υπάλληλοι για τους οποίους ισχύει ο ίδιος κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης, υπό τους ίδιους όρους, μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα για να προβληθούν στην ΕΥΕΔ.

Τροπολογία  20

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των Υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIII α – Άρθρο 98 – παράγραφος 1 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

1α. Κατά την εξέταση των αιτήσεων η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή εφαρμόζει τον στόχο της επαρκούς γεωγραφικής εκπροσώπησης, της θεσμικής ισορροπίας και της ισορροπίας των φύλων. Λόγω της ιδιαίτερης φύσης της κατάστασης και των προβλεπόμενων μελλοντικών γενικών αναγκών, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 οι διαγωνισμοί πρέπει να διενεργούνται για την πρόσληψη υπαλλήλων από τα υποεκπροσωπούμενα κράτη μέλη, προκειμένου να διασφαλιστεί ο σεβασμός των αρχών που περιέχονται στο άρθρο 27 του εν λόγω κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων και προσλήψεων με όσο το δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική βάση.

 

Κατά την εξέταση των αιτήσεων η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή τηρεί πάντοτε, σύμφωνα με το άρθρο 6, παράγραφος 9 της απόφασης του Συμβουλίου 2010/427/EΕ, την αρχή σύμφωνα με την οποία οι μόνιμοι υπάλληλοι της Ένωσης εκπροσωπούν τουλάχιστον το 60% του συνόλου του προσωπικού της ΕΥΕΔ, και ότι τούτο πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην ιεραρχία της ΕΥΕΔ.

Τροπολογία  21

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των Υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIII α – Άρθρο 98 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 98α

 

Μια Συμβουλευτική Επιτροπή Διορισμών (ΣΕΔ), η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών, της Επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμβουλεύει τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας/Αντιπρόεδρο της Επιτροπής για θέματα πρόσληψης εντός της ΕΥΕΔ. Η ΣΕΔ παρακολουθεί τις διαδικασίες επιλογής σε όλα τα επίπεδα της ΕΥΕΔ καθώς και την εξέλιξη της στελέχωσης της ΕΥΕΔ, και συγκεκριμένα σε ό, τι αφορά την επίτευξη του στόχου για ισορροπία σε σχέση με το φύλο και τη γεωγραφική προέλευση.

Αιτιολόγηση

Σε συμφωνία με τον εισηγητή της επιτροπής JURI. Πρέπει να εφαρμοσθεί μια διαφανής και αντικειμενική διαδικασία για την πρόσληψη προσωπικού στην ΕΥΕΔ κάνοντας χρήση υφισταμένων πρακτικών με ενδεδειγμένες τροποποιήσεις.

Τροπολογία  22

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των Υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIII α – Άρθρο 98 β (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 98 β

 

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση όλων των μελών του προσωπικού της ΕΥΕΔ, ανεξαρτήτως του αν προέρχονται από τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών, ιδίως όσον αφορά την επιλεξιμότητα σχετικά με την ανάληψη όλων των θέσεων και αρμοδιοτήτων εντός της ΕΔΥΕ υπό ισοδύναμες συνθήκες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ως αρμόδια για τους διορισμούς αρχή, καταρτίζει πίνακα ισοδυναμίας μεταξύ των διοικητικών βαθμίδων της ΕΕ, ιδίως σε επίπεδο AD, και τους τίτλους αρχαιότητας στο διπλωματικό σώμα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι, κατά την στιγμή της πρόσληψης του, το προσωπικό που προέρχεται από τα κράτη μέλη θα κατατάσσεται κατά τρόπο που θα αντιστοιχεί με τη μέση αρχαιότητα για τον συγκεκριμένο βαθμό.

Αιτιολόγηση

With the new grading system for ADs it takes between 9 to 12 years for an official to become AD 8. In the Classification on the diplomatic list used by the Commission, AD 8 corresponds to the diplomatic title of First Secretary. Often in the national diplomatic services only 3 to 5 years of experience are required to acquire such ranking. The same difference in time applies to higher rankings too, with the career path for ADs being much longer in comparison to national diplomats. A new table based on a comparative analysis of seniority would ensure full equality and equal career prospects and responsibilities for all EEAS staff.

Τροπολογία  23

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των Υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIII α – Άρθρο 98 γ (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 98γ

 

Όταν η ΕΥΕΔ έχει φθάσει το πλήρες δυναμικό της, το προσωπικό από τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το ένα τρίτο του συνόλου του προσωπικού της ΕΥΕΔ σε θέσεις AD. Επίσης, οι μόνιμοι υπάλληλοι της Ένωσης πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 60% του συνόλου του προσωπικού της ΕΥΕΔ σε θέσεις AD.

Αιτιολόγηση

Εξασφαλίζεται η συνέπεια με την απόφαση του Συμβουλίου για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης

Τροπολογία  24

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των Υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIII α – Άρθρο 98 β (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 98δ

 

Η ετήσια έκθεση σχετικά με την κάλυψη των θέσεων της ΕΥΕΔ που θα υποβάλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 6, παράγραφος 9 της απόφασης του Συμβουλίου 2010/427/EΕ, περιλαμβάνει κατανομή του συνόλου του προσωπικού με βάση το προσωρινό ή μόνιμο καθεστώς του, την εθνικότητα και το φύλο, κατά κατηγορία AD/AST, κατειλημμένους βαθμούς και θέσεις. Οιεσδήποτε αποκλίσεις από το ελάχιστο όριο του 60% και τη γεωγραφική εκπροσώπηση που θεσπίζει ως στόχους η απόφαση του Συμβουλίου 2010/427/EΕ, αποκαθίστανται εντός ενός έτους, μέσω μεταξύ άλλων της εφαρμογής πρόσθετων μέτρων.

Τροπολογία  25

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των Υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIII α – Άρθρο 98 ε (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 98ε

 

Παρά τις διατάξεις του άρθρου 4, δεύτερη και τρίτη παράγραφος, του άρθρου 7 παράγραφος 1, του άρθρου 27 δεύτερη παράγραφος, και του άρθρου 29 παράγραφος 1 στοιχεία α), β) και γ) του εν λόγω κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, οι κενές θέσεις θα πληρούνται, σύμφωνα με τους ενδεικτικούς στόχους πρόσληψης που καθορίζονται με βάση την τιμή αναφοράς Kinnock1, με τον ορισμό υπηκόων από τα υποεκπροσωπούμενα κράτη μέλη. Οι ορισμοί γίνονται για όλους τους βαθμούς της κατηγορίας AD, μετά από εσωτερικούς και εξωτερικούς διαγωνισμούς βάσει προσόντων και εξετάσεων που διοργανώνονται σύμφωνα με το παράρτημα III του εν λόγω κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης.

 

 

____________

1 Κατάλληλοι ενδεικτικοί στόχοι πρόσληψης ανά κράτος μέλος που αντιπροσωπεύει το μέσο όρο του σχετικού μεγέθους των τριών κριτηρίων (εκπεφρασμένων σε ποσοστά): (1) αριθμός κατοίκων, (2) αριθμός εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, (3) στάθμιση των ψήφων στο Συμβούλιο (C(2003)0436).

Αιτιολόγηση

Όπως καθορίζεται στην παράγραφο 7 του νομοθετικού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Ιουλίου 2010 σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της ΕΥΕΔ, πρόκειται για σύστημα ανάλογο με εκείνο που εισάγεται με τον κανονισμό του Συμβουλίου (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 401/2004 για τη διόρθωση της γεωγραφικής ανισορροπίας.

Τροπολογία  26

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης των Υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIII α – Άρθρο 99 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 99α

 

Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους, και εφεξής όποτε κρίνεται σκόπιμο, όλα τα μέλη του προσωπικού της ΕΥΕΔ στο επίπεδο της κατηγορίας AD, λαμβάνουν κοινή κατάρτιση. Προς τούτο, δημιουργείται Ευρωπαϊκή Διπλωματική Ακαδημία. Η Ακαδημία συνεργάζεται στενά με τα αρμόδια όργανα των κρατών μελών και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας, η οποία και θα ενσωματωθεί σε αυτήν μετά από μεταβατική περίοδο. Η κατάρτιση βασίζεται σε ενιαία εναρμονισμένα προγράμματα σπουδών, αναλόγως της περιπτώσεως, κατάρτιση στις προξενικές και γραμματειακές διαδικασίες, τη διπλωματία, τη διαμεσολάβηση σε περίπτωση συγκρούσεων και τις διεθνείς σχέσεις, καθώς και γνώση στον τομέα της ιστορίας και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ακαδημία καταρτίζει επίσης το προσωπικό για αποστολές της ΚΕΠΑΑ και θα είναι ανοικτή, ανάλογα με την περίπτωση, σε άλλα μέλη προσωπικού που εργάζονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τα κράτη μέλη.

Τροπολογία  27

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 2 – σημείο 5 – στοιχείο β

Καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό

Άρθρο 2 – στοιχείο ε

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

"ε) υπάλληλοι αποσπασμένοι από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών, οι οποίοι προσλαμβάνονται για την προσωρινή κάλυψη μόνιμων θέσεων στην ΕΥΕΔ."

"ε) υπάλληλοι προερχόμενοι από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών, οι οποίοι προσλαμβάνονται για την προσωρινή κάλυψη μόνιμων θέσεων στην ΕΥΕΔ."

Αιτιολόγηση

Η ορολογία που χρησιμοποιείται στον κανονισμό για την τροποποίηση του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων και του καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, πρέπει να είναι συνεκτική με την απόφαση του Συμβουλίου για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης. Ειδικότερα ο όρος "αποσπασμένοι" πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε σχέση με τους "εξειδικευμένους αποσπασμένους εθνικούς εμπειρογνώμονες", που αναφέρονται στην αιτιολογική σκέψη 12 και το άρθρο 6, παράγραφος 3 της απόφασης αυτής. Αυτοί πρέπει να είναι περιορισμένοι σε αριθμό και δεν πρέπει να συνυπολογίζονται στο εν τρίτο του προσωπικού από τα κράτη μέλη που πρέπει να αριθμεί η ΕΥΕΔ όταν επανδρωθεί πλήρως.

Τροπολογία  28

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 2 – σημείο 6

Καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό

Άρθρο 3 α – παράγραφος 1 – εδάφιο 1 α

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

6. Στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 3α προστίθεται η ακόλουθη φράση:

διαγράφεται

"Στους υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί σε Αντιπροσωπείες της Ένωσης για την εκτέλεση καθηκόντων με πλήρες ή μειωμένο ωράριο δύνανται να ανατεθούν προσωρινά καθήκοντα στην έδρα του οργάνου, σύμφωνα με τη διαδικασία κινητικότητας που ορίζεται στα άρθρα 2 και 3 του παραρτήματος X του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης."

 

Αιτιολόγηση

Σε συμφωνία με τον εισηγητή της επιτροπής JURI. Είναι ασυμβίβαστο με τις αρχές της νομιμότητας και χρηστής διαχείρισης να χρησιμοποιούνται συμβασιούχοι στην έδρα της ΕΥΕΔ όταν αυτοί έχουν προσληφθεί ειδικά για να εργασθούν σε αντιπροσωπείες. Αποτελεί διεύρυνση της δυνατότητας απασχόλησης συμβασιούχων πράγμα που είναι ασυμβίβαστο με την ανεξαρτησία της δημόσιας διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τροπολογία  29

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 2 – σημείο 7

Καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό

Άρθρο 3 α – παράγραφος 1 – εδάφιο 1 α

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

7. Στο άρθρο 3β, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

διαγράφεται

"Με εξαίρεση τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 3α της παραγράφου 1, η χρησιμοποίηση συμβασιούχων για επικουρικά καθήκοντα αποκλείεται όταν εφαρμόζεται το άρθρο 3α."

 

Αιτιολόγηση

Σε συμφωνία με τον εισηγητή της επιτροπής JURI. Είναι ασυμβίβαστο με τις αρχές της νομιμότητας και χρηστής διαχείρισης να χρησιμοποιούνται συμβασιούχοι στην έδρα της ΕΥΕΔ όταν αυτοί έχουν προσληφθεί ειδικά για να εργασθούν σε αντιπροσωπείες. Αποτελεί διεύρυνση της δυνατότητας απασχόλησης συμβασιούχων πράγμα που είναι ασυμβίβαστο με την ανεξαρτησία της δημόσιας διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τροπολογία  30

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 2 – σημείο 10

Καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό

Κεφάλαιο 10 – Άρθρο 50 β – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Οι υπάλληλοι από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών, οι οποίοι επελέγησαν με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 98 παράγραφος 1 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης και οι οποίοι έχουν αποσπασθεί από τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των χωρών τους, προσλαμβάνονται ως έκτακτοι υπάλληλοι σύμφωνα με το άρθρο 2 σημείο ε).

1. Οι υπάλληλοι που προέρχονται από τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών, οι οποίοι επελέγησαν με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 98 παράγραφος 1 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, προσλαμβάνονται ως έκτακτοι υπάλληλοι σύμφωνα με το άρθρο 2 σημείο ε). Ο διοικητικός βαθμός που χορηγείται σε επιλεγμένους υπαλλήλους που προέρχονται από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών πρέπει να είναι ο βαθμός στον οποίο αντιστοιχούν τα έτη αρχαιότητας και ο αριθμός των προαγωγών στην εθνική διπλωματική υπηρεσία καταγωγής, με βάση το σύστημα προαγωγών που εφαρμόζεται στους υπαλλήλους της ΕΕ.

Αιτιολόγηση

Η ορολογία που χρησιμοποιεί ο κανονισμός για την τροποποίηση του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων και του καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πρέπει να συνάδει με αυτόν της απόφασης του Συμβουλίου για τη σύσταση της ΕΥΕΔ. Ο όρος "αποσπασμένος" πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για τους εξειδικευμένους αποσπασμένους εθνικούς εμπειρογνώμονες. Το προσωπικό της ΕΥΕΔ, ανεξαρτήτως της προέλευσής του, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διεκδικεί τις ίδιες προοπτικές σταδιοδρομίας.

Τροπολογία  31

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό

Άρθρο 50 β α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 50β α

 

Από το 2012, ο Ύπατος Εκπρόσωπος, ως αρμόδια για τους διορισμούς αρχή για την ΕΥΕΔ, υποβάλλει ετήσια έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την κάλυψη των θέσεων στην ΕΥΕΔ, το επίπεδο συμμόρφωσης προς τον όρο που θεσπίζει το άρθρο 6 , παράγραφος 9 της απόφασης του Συμβουλίου .../... της ... για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης όσον αφορά τη σύνθεση του προσωπικού της ΕΥΕΔ, και την κατανομή του προσωπικού αυτού ανά εθνικότητα και φύλο, σύμφωνα με τις κατηγορίες AD/AST, τους κατειλημμένους βαθμούς και τις θέσεις.

Αιτιολόγηση

Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ως συννομοθέτες για τις τροποποιήσεις που απαιτούνται στο κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων και του καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων όσον αφορά τη σύσταση της ΕΥΕΔ, πρέπει να ευθυγραμμίζονται όσον αφορά την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα των τροποποιήσεων αυτών με ιδιαίτερη αναφορά στη συμμόρφωση με τα αριθμητικά όρια που ορίζει η απόφαση του Συμβουλίου και τον στόχο της δέουσας γεωγραφικής αντιπροσωπευτικότητας και της ισόρροπης εκπροσώπησης των δύο φύλων στο προσωπικό της ΕΥΕΔ.

Τροπολογία  32

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 2 – σημείο 10

Καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό

Κεφάλαιο 10 – Άρθρο 50 β β (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 50β β

 

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση όλων των μελών του προσωπικού της ΕΥΕΔ, ανεξαρτήτως του αν προέρχονται από τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών, ιδίως όσον αφορά την επιλεξιμότητα σχετικά με την ανάληψη όλων των θέσεων και αρμοδιοτήτων εντός της ΕΔΥΕ υπό ισοδύναμες συνθήκες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ως αρμόδια για τους διορισμούς αρχή, καταρτίζει πίνακα ισοδυναμίας μεταξύ των διοικητικών βαθμίδων της ΕΕ, ιδίως σε επίπεδο AD, και τους τίτλους αρχαιότητας στο διπλωματικό σώμα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι, κατά την στιγμή της πρόσληψης του, το προσωπικό που προέρχεται από τα κράτη μέλη θα κατατάσσεται κατά τρόπο που θα αντιστοιχεί στη μέση αρχαιότητα για τον συγκεκριμένο βαθμό.

Αιτιολόγηση

With the new grading system for ADs it takes between 9 to 12 years for an official to become AD 8. In the Classification on the diplomatic list used by the Commission, AD 8 corresponds to the diplomatic title of First Secretary. Often in the national diplomatic services only 3 to 5 years of experience are required to acquire such ranking. The same difference in time applies to higher rankings too, with the career path for ADs being much longer in comparison to national diplomats. A new table based on a comparative analysis of seniority would ensure full equality and equal career prospects and responsibilities for all EEAS staff.

Τροπολογία  33

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό

Άρθρο 50 β γ (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 50β γ

 

Παρά τις διατάξεις του άρθρου 4, δεύτερη και τρίτη παράγραφος, του άρθρου 7 παράγραφος 1, του άρθρου 27 δεύτερη παράγραφος, και του άρθρου 29 παράγραφος 1 στοιχεία α), β) και γ) του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, οι κενές θέσεις θα πληρούνται, σύμφωνα με τους ενδεικτικούς στόχους πρόσληψης που καθορίζονται με βάση την τιμή αναφοράς Kinnock1, με τον ορισμό υπηκόων από τα υποεκπροσωπούμενα κράτη μέλη. Οι ορισμοί γίνονται για όλους τους βαθμούς της κατηγορίας AD, μετά από εσωτερικούς και εξωτερικούς διαγωνισμούς βάσει προσόντων και εξετάσεων που διοργανώνονται σύμφωνα με το παράρτημα III του εν λόγω κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης.

 

 

____________

1 Κατάλληλοι ενδεικτικοί στόχοι πρόσληψης ανά κράτος μέλος που αντιπροσωπεύει το μέσο όρο του σχετικού μεγέθους των τριών κριτηρίων (εκπεφρασμένων σε ποσοστά): (1) αριθμός κατοίκων, (2) αριθμός εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, (3) στάθμιση των ψήφων στο Συμβούλιο (C(2003)0436).

Αιτιολόγηση

Όπως καθορίζεται στην παράγραφο 7 του νομοθετικού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Ιουλίου 2010 σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της ΕΥΕΔ, πρόκειται για σύστημα ανάλογο με εκείνο που εισάγεται με τον κανονισμό του Συμβουλίου (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 401/2004 για τη διόρθωση της γεωγραφικής ανισορροπίας.

Τροπολογία  34

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 2 – σημείο 10

Καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό

Άρθρο 50 β δ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 50β δ

 

1. Το προσωπικό που προέρχεται από τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών πρέπει να έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για την κάλυψη κενών θέσεων στην εθνική διπλωματική υπηρεσία καταγωγής, με τους ίδιους όρους που υποβάλλουν και οι εσωτερικοί υποψήφιοι των εν λόγω εθνικών διπλωματικών υπηρεσιών.

 

2. Σε περίπτωση που η εθνική διπλωματική υπηρεσία καταγωγής επικουρικών υπαλλήλων της ΕΥΕΔ απαιτεί, για λόγους εσωτερικής οργάνωσης και ανθρώπινων πόρων, ετήσια έκθεση προόδου ή αξιολόγησης του προσωπικού, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η αντίστοιχη εθνική διπλωματική υπηρεσία καταγωγής συμφωνούν όσον αφορά τις διαδικασίες της αυτόματης αναγνώρισης και εγκυρότητας της έκθεσης προόδου ή αξιολόγησης του προσωπικού που διενεργεί ο Ύπατος Εκπρόσωπος όσον αφορά το σύνολο του προσωπικού της ΕΥΕΔ που προέρχεται από την εν λόγω εθνική διπλωματική υπηρεσία.

 

3. Σε καμία περίπτωση οι ετήσιες εκθέσεις προόδου ή αξιολόγησης του προσωπικού της ΕΥΕΔ που προέρχεται από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών δεν καταρτίζονται ή διεκπεραιώνονται από την εθνική διπλωματική υπηρεσία προέλευσης.

Αιτιολόγηση

Το προσωπικό που προέρχεται από τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες και υπηρετεί στην ΕΥΕΔ πρέπει να έχει τις ίδιες ευκαιρίες σταδιοδρομίας με το προσωπικό που υπηρετεί στην εθνική διπλωματική υπηρεσία καταγωγής. Για να διασφαλισθεί η ανεξαρτησία της ΕΥΕΔ, το προσωπικό που προέρχεται από τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες και υπηρετεί στην ΕΥΕΔ που θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους ανθρώπινους πόρους των εθνικών διπλωματικών υπηρεσιών καταγωγής όσον αφορά τις αιτήσεις αξιολόγησης ή της έκθεσης προόδου του προσωπικού. Ο μόνος αρμόδιος για την αξιολόγηση του προσωπικού της ΕΥΕΔ πρέπει να είναι ο αντιπρόεδρος/ΥΕ, ανεξαρτήτως της προέλευσης του προσωπικού.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Τροποποίηση του καθεστώτος υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό των Κοινοτήτων αυτών

Έγγραφα αναφοράς

COM(2010)0309 – C7-0146/2010 – 2010/0171(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

JURI

Γνωμοδοτική επιτροπή

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

AFET

23.6.2010

 

 

 

Συντάκτης γνωμοδότησης

Ημερομηνία ορισμού

Jacek Saryusz-Wolski

27.4.2010

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

20.9.2010

29.9.2010

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

29.9.2010

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

55

4

6

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Gabriele Albertini, Pino Arlacchi, Bastiaan Belder, Franziska Katharina Brantner, Frieda Brepoels, Elmar Brok, Michael Gahler, Ana Gomes, Andrzej Grzyb, Anna Ibrisagic, Anneli Jäätteenmäki, Tunne Kelam, Nicole Kiil-Nielsen, Paweł Robert Kowal, Wolfgang Kreissl-Dörfler, Eduard Kukan, Alexander Graf Lambsdorff, Vytautas Landsbergis, Krzysztof Lisek, Ulrike Lunacek, Mario Mauro, Francisco José Millán Mon, Alexander Mirsky, Annemie Neyts-Uyttebroeck, Norica Nicolai, Raimon Obiols, Ria Oomen-Ruijten, Pier Antonio Panzeri, Ioan Mircea Paşcu, Alojz Peterle, Hans-Gert Pöttering, Cristian Dan Preda, Fiorello Provera, Libor Rouček, José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra, Jacek Saryusz-Wolski, Adrian Severin, Ernst Strasser, Hannes Swoboda, Charles Tannock, Zoran Thaler, Inese Vaidere, Graham Watson, Ιωάννης Κασουλίδης, Μαρία-Ελένη Κοππά, Κυριάκος Μαυρονικόλας, Кристиан Вигенин

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Laima Liucija Andrikienė, Kader Arif, Elena Băsescu, Malika Benarab-Attou, Véronique De Keyser, Andrew Duff, Marietje Schaake, György Schöpflin, Konrad Szymański, Indrek Tarand, Traian Ungureanu, Ivo Vajgl, Евгени Кирилов

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Zigmantas Balčytis, Olle Ludvigsson, Marek Henryk Migalski, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, Pavel Poc

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Ανάπτυξης (6.10.2010)

προς την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την τροποποίηση του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης των Υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καθώς και του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό των Κοινοτήτων αυτών
(COM(2010)0309 – C7‑0146/2010 – 2010/0171(COD))

Συντάκτης γνωμοδότησης: Filip Kaczmarek

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ο συντάκτης γνωμοδότησης στηρίζει τις τροπολογίες που προτείνονται στο σχέδιο έκθεσης της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων, και ιδιαίτερα τις τροπολογίες που αποσκοπούν να εξασφαλίσουν ότι η πρόσληψη προσωπικού για την ΕΥΕΔ εξακολουθεί να βασίζεται στις αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες που θεσπίζονται στον Κανονισμό Υπηρεσιακής Κατάστασης των Υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και στο καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό των Κοινοτήτων αυτών.

Επιπλέον, η πρόταση της Επιτροπής βελτιώνεται με τις τροπολογίες που προτείνονται από τον επικεφαλής εισηγητή, οι οποίες εισάγουν τις διατάξεις για το προσωπικό της ΕΥΕΔ που περιλαμβάνονται στην πολιτική συμφωνία για την ΕΥΕΔ που επετεύχθη στη Μαδρίτη τον Ιούνιο, ιδίως τις διατάξεις που αφορούν την ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων και των γεωγραφικών περιοχών καθώς και την ισορροπία μεταξύ του προσωπικού που προέρχεται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και του προσωπικού από τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες. Οι τροπολογίες αυτές πρέπει να στηριχθούν, όπως και οι τροπολογίες που αποσκοπούν στο άνοιγμα θέσεων της ΕΥΕΔ για υπαλλήλους προερχόμενους από το Κοινοβούλιο και από τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα από 1ης Ιανουαρίου 2012.

Ο εισηγητής εντόπισε δύο περιπτώσεις - και οι δύο σημαντικές για την αναπτυξιακή πολιτική της Ένωσης -, στις οποίες θεωρεί ότι η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη από τα θεσμικά όργανα στις 21 Ιουνίου στη Μαδρίτη δεν αντικατοπτρίζεται με επαρκή σαφήνεια στο κείμενο του σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της ΕΥΕΔ, περιπτώσεις για τις οποίες ο κανονισμός που τροποποιεί τον Κανονισμό Υπηρεσιακής Κατάστασης πρέπει να παρέχει την αναγκαίες διευκρινίσεις.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Ανάπτυξης καλεί την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο -1 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο -1

 

Ορισμός

 

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, εφαρμόζεται ο ακόλουθος ορισμός:

 

–"διπλωματική υπηρεσία" σημαίνει οιαδήποτε υπηρεσία κράτους μέλους που ασχολείται με κάθε πτυχή της εξωτερικής δράσης αυτού του κράτους μέλους η οποία συνδέεται με το έργο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών άμυνας και ασφάλειας, ανάπτυξης, περιβάλλοντος και άλλων πολιτικών.

Αιτιολόγηση

Στις ομάδες εργασίας για την ΕΥΕΔ υπήρξε συμφωνία ότι οι υπάλληλοι των κρατών μελών που εργάζονται στους τομείς της άμυνας, της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και σε άλλους τομείς πολιτικής που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της ΕΥΕΔ πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται στους κόλπους της ΕΥΕΔ. Δεδομένου ότι σε πολλά κράτη μέλη οι υπάλληλοι που εργάζονται σε άλλους τομείς εξωτερικής δράσης δεν ανήκουν στη "διπλωματική υπηρεσία", είναι αναγκαίο να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του ορισμού της "διπλωματικής υπηρεσίας".

Τροπολογία  2

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIIIα – Άρθρο 96 – παράγραφος 2α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται ιδιαιτέρως στο άρθρο 9, παράγραφοι 3, 4 και 5 (σχετικά με τα μέσα και τον προγραμματισμό της εξωτερικής δράσης) της απόφασης 2010/427/ΕΕ του Συμβουλίου, της 26ης Ιουλίου 2010, για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης1.

 

________________________________

1 ΕΕ L 201, 3.8.2010, σελ.. 30.

Αιτιολόγηση

Article 9(3) of the Council decision states that the EEAS "shall have responsibility" for preparing Commission decisions on the three first stages of the programming cycle. Articles 9(4) and (5) provide that with regard to the EDF, the DCI and the ENPI, "any proposals (...) shall be prepared jointly by the relevant services in the EEAS and in the Commission under the responsibility of the Commissioner responsible for Development Policy." Articles 1(3) and 6(4), however, determine that "the EEAS shall be placed under the authority of the High Representative" and that "the staff of the EEAS shall (...) neither seek nor take instructions from any government, authority, organisation or person outside the EEAS or from any body or person other than the High Representative." The explicit clarification that the EEAS shall take instructions from the relevant Commissioners in the application of Article 9 is therefore absolutely necessary.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Τροποποίηση του καθεστώτος υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό των Κοινοτήτων αυτών

Έγγραφα αναφοράς

COM(2010)0309 – C7-0146/2010 – 2010/0171(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

JURI

Γνωμοδοτική επιτροπή

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

DEVE

23.6.2010

 

 

 

Συντάκτης γνωμοδότησης

Ημερομηνία ορισμού

Filip Kaczmarek

22.6.2010

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

30.8.2010

 

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

5.10.2010

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

28

0

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Thijs Berman, Michael Cashman, Corina Creţu, Leonidas Donskis, Charles Goerens, Catherine Grèze, Enrique Guerrero Salom, András Gyürk, Eva Joly, Gay Mitchell, Norbert Neuser, Bill Newton Dunn, Maurice Ponga, David-Maria Sassoli, Birgit Schnieber-Jastram, Michèle Striffler, Alf Svensson, Ελένη Θεοχάρους, Ivo Vajgl, Anna Záborská, Gabriele Zimmer

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Κρίτων Αρσένης, Santiago Fisas Ayxela, Isabella Lövin, Miguel Angel Martínez Martínez, Bart Staes, Patrizia Toia

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Róża Gräfin von Thun και Hohenstein

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Προϋπολογισμών (30.9.2010)

προς την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων και του καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
(COM(2010)0309 – C7‑0146/2010 – 2010/0171(COD))

Συντάκτρια γνωμοδότησης: Nadezhda Neynsky

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το άρθρο 27, παράγραφος 3, της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) πρέπει να συνεργάζεται με τις διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών και να απαρτίζεται από υπαλλήλους των αρμοδίων διευθύνσεων της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου και της Επιτροπής καθώς και αποσπασμένο προσωπικό από τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών.

Όπως συμβαίνει με όλα τα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης, το προσωπικό και η πολιτική προσωπικού της ΕΥΕΔ θα ενταχθούν στο πλαίσιο που καθορίζεται από τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης) και το καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού (ΚΕΛΥ) των Κοινοτήτων αυτών. Για να παρασχεθεί στην ΕΥΕΔ η δυνατότητα να λειτουργεί όπως ορίζεται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτούνται ορισμένες τροποποιήσεις του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης και του καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού.

Το σχέδιο γνωμοδότησης της επιτροπής BUDG εκπονήθηκε με βάση το έγγραφο εργασίας της συντάκτριας γνωμοδότησης που συζητήθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής της 13ης Ιουλίου 2010 (PE 445.751).

Η πρόταση της Επιτροπής έχει κυρίως διττό στόχο:

-  να εισαγάγει τις τροποποιήσεις που απαιτούνται για τη σύσταση και τη λειτουργία της ΕΥΕΔ

-  να μεταβάλει τις συνθήκες εργασίας στις αντιπροσωπείες της Ένωσης με περισσότερο τεχνικές (αλλά δαπανηρές) τροποποιήσεις που αφορούν το παράρτημα Χ του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης (που εφαρμόζεται στο προσωπικό που υπηρετεί σε τρίτες χώρες), τους συμβασιούχους και τους τοπικούς υπαλλήλους.

Τόσο για λόγους διαφάνειας όσο και για δημοσιονομικούς λόγους[1], η συντάκτρια γνωμοδότησης εκτιμά ότι οι αλλαγές πρέπει να περιορίζονται στα απαραίτητα για τη σύσταση και τη λειτουργία της ΕΥΕΔ, με δύο εξαιρέσεις που αναφέρονται κατωτέρω που εκτιμά ότι είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να υποστηριχθούν:

-  εφαρμογή των οφελών του παραρτήματος 10 όταν λαμβάνεται γονική/οικογενειακή άδεια, προκειμένου να υποστηριχθεί ο γενικός στόχος του αποτελεσματικότερου συνδυασμού της ιδιωτικής με την επαγγελματική ζωή και να αρθεί ιδίως το εμπόδιο για γυναίκες που θα μπορούσαν, σε διαφορετική περίπτωση, να ενδιαφερθούν να αναλάβουν μια θέση σε αντιπροσωπεία της Ένωσης

-  και επίσημη αναγνώριση στον ΚΕΛΥ των ταμείων ασφάλισης και ασθενείας για τους τοπικούς υπαλλήλους σε χώρες με ανύπαρκτη ή ανεπαρκή κοινωνική προστασία.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι, εξ όσων γνωρίζει η συντάκτρια γνωμοδότησης, οι προτεινόμενες τροπολογίες είναι συμβατές - ή ακόμη και συνεκτιμούν - με την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στις 21 Μαΐου 22010 στη Μαδρίτη.

Στο έγγραφο εργασίας, η συντάκτρια γνωμοδότησης επισήμανε ορισμένα αδύνατα σημεία στις δημοσιονομικές επιπτώσεις του κανονισμού όπως παρουσιάζονται στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο και τα δικαιολογητικά έγγραφα (κυρίως ως προς το προαναφερθέν ζήτημα της γονικής άδειας) που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αμφιβολίες ως προς τη διακηρυσσόμενη δημοσιονομική ουδετερότητα της πρότασης. Ως προς το θέμα αυτό, η προτεινόμενη απόρριψη τόσο της νέας διαδικασίας κινητικότητας όσο και της εφαρμογής του παραρτήματος 10 για τους συμβασιούχους αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανεξαρτησία της δημόσιας διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζητείται επίσης ειδική έκθεση από τον Ύπατο Εκπρόσωπο σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού, μόλις η ΕΥΕΔ φτάσει σε μια αποδοτική ταχύτητα, κυρίως όσον αφορά την ισορροπία από άποψη φύλου και γεωγραφίας στην ΕΥΕΔ και τις πραγματικές δημοσιονομικές επιπτώσεις της επέκτασης του οφέλους του παραρτήματος 10 στο προσωπικό που λαμβάνει γονική άδεια (αύξηση της λαμβανόμενης γονικής/οικογενειακής άδειας, αναπλήρωση προσωπικού, αντίκτυπος στην εύρυθμη λειτουργία των αντιπροσωπειών).

Άλλες τροπολογίες αφορούν:

-  την προστασία των προνομίων του Κοινοβουλίου όσον αφορά τον προϋπολογισμό,

-  την απόρριψη της δυνατότητας απόσπασης του προσωπικού που έχει ήδη αποσπασθεί από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες,

-  την αποσαφήνιση των δημοσιονομικών αρμοδιοτήτων,

-  την απόρριψη της αλλαγής στην πολιτική για την άδεια διέλευσης στο πλαίσιο των αντιπροσωπειών,

-  και την ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων στην ΕΥΕΔ.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Προϋπολογισμών καλεί την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Σχέδιο νομοθετικού ψηφίσματος

Παράγραφος 2 α (νέα)

Σχέδιο νομοθετικού ψηφίσματος

Τροπολογία

 

2α. τονίζει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στον Κανονισμό Υπηρεσιακής Κατάστασης και το καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες και, κατά συνέπεια, συμβατές με το ανώτατο όριο του τομέα 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου· υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι οιαδήποτε απόφαση για πιστώσεις που δεν έχουν προβλεφθεί και οι οποίες είναι απαραίτητες για την εφαρμογή του κανονισμού θα πρέπει να λαμβάνεται στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού·

Τροπολογία  2

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

3α. Όλα τα μέλη του προσωπικού της ΕΥΕΔ που καλύπτονται από τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης και το καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις στην ΕΥΕΔ, ανεξαρτήτως του αν είναι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έκτακτο προσωπικό προερχόμενο από τις διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών, και την ίδια αντιμετώπιση, ιδίως όσον αφορά την επιλεξιμότητα για την ανάληψη κάθε θέσης υπό ισοδύναμους όρους. Καμία διάκριση δεν θα πρέπει να γίνεται μεταξύ έκτακτου προσωπικού προερχόμενου από τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες και των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ανάθεση καθηκόντων που πρέπει να εκτελεσθούν σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων και τις πολιτικές που εφαρμόζει η ΕΥΕΔ.

Αιτιολόγηση

Τα ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις έχουν ζωτική σημασία για τη διασφάλιση μιας σύντονης και ανεξάρτητης υπηρεσίας. Η ΕΥΕΔ θα πρέπει να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, με την εξαίρεση, ως εκ τούτου, της δυνατότητας απόσπασης του προσωπικού που έχει ήδη αποσπασθεί από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες.

Τροπολογία  3

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 3 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3β) Ο προϊστάμενος της αντιπροσωπείας θα πρέπει να προΐσταται όλων των μελών του προσωπικού της αντιπροσωπείας, ανεξάρτητα από το καθεστώς τους και για όλες τις δραστηριότητες. Θα πρέπει να λογοδοτεί στον Ύπατο Εκπρόσωπο για τη συνολική διαχείριση του έργου της αντιπροσωπείας και για τη διασφάλιση συντονισμού σε όλες τις δράσεις της Ένωσης.

 

Στις περιπτώσεις που οι προϊστάμενοι αντιπροσωπειών ενεργούν ως κύριοι διατάκτες σύμφωνα με τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 51, θα πρέπει να υπάγονται στην Επιτροπή που είναι το αρμόδιο θεσμικό όργανο για τον καθορισμό, την άσκηση, τον έλεγχο και την αποτίμηση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων τους ως κύριων διατακτών.

 

Οι υπάλληλοι που εργάζονται σε Αντιπροσωπεία της Ένωσης θα πρέπει να λαμβάνουν οδηγίες από τον προϊστάμενο της αντιπροσωπείας σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης.

Τροπολογία  4

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(4) Ενδείκνυται επίσης να διευκρινιστεί ότι οι υπάλληλοι της ΕΥΕΔ που εκτελούν καθήκοντα για λογαριασμό της Επιτροπής στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, θα πρέπει να ακολουθούν οδηγίες της Επιτροπής. Επίσης, οι υπάλληλοι της Επιτροπής που υπηρετούν σε Αντιπροσωπείες της Ένωσης θα πρέπει να ακολουθούν οδηγίες του Προϊσταμένου Αντιπροσωπείας, ιδίως σε οργανωτικά και διοικητικά ζητήματα και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης.

(4) Ενδείκνυται επίσης να διευκρινιστεί ότι οι υπάλληλοι της ΕΥΕΔ που εκτελούν καθήκοντα για λογαριασμό της Επιτροπής στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, θα πρέπει να ακολουθούν οδηγίες της Επιτροπής υπό τη γενική ευθύνη του Προϊσταμένου της Αντιπροσωπείας. Επίσης, οι υπάλληλοι της Επιτροπής που υπηρετούν σε Αντιπροσωπείες της Ένωσης θα πρέπει να ακολουθούν οδηγίες του Προϊσταμένου Αντιπροσωπείας, ιδίως σε οργανωτικά και διοικητικά ζητήματα και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης.

Αιτιολόγηση

Είναι προφανές ότι η εκτέλεση του επιχειρησιακού προϋπολογισμού της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνει στο πλαίσιο και στην αρμοδιότητα της Επιτροπής και του προσωπικού της, σύμφωνα με το άρθρο 317 της ΣΛΕΕ. Δεν φαίνεται σκόπιμο να διευκρινίζεται ότι ο Προϊστάμενος Αντιπροσωπείας θα πρέπει να δίνει οδηγίες σχετικά. Ωστόσο, η ΥΕ/ΑΠ και οι Προϊστάμενοι Αντιπροσωπειών θα πρέπει να ενημερώνονται για τις οδηγίες.

Τροπολογία  5

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 4 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(4α) Η έννοια της ευρωπαϊκής διοίκησης επιτάσσει, ως θεμελιώδη αρχή, την κατάλληλη γεωγραφική αντιπροσωπευτικότητα σε επίπεδο προσωπικού. Η πρόσληψη σε θέσεις της ΕΥΕΔ, μολονότι αξιοκρατική, θα πρέπει να διασφαλίζει την κατάλληλη παρουσία πολιτών από όλα τα κράτη μέλη σε όλα τα επίπεδα. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζεται η δέουσα ισορροπία των φύλων σε όλα τα επίπεδα.

Αιτιολόγηση

Όπως επισημαίνεται στην παράγραφο 7β του νομοθετικού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να είναι σαφές ότι η έννοια της ευρωπαϊκής διοίκησης επιβάλλει ως προϋπόθεση την ανάγκη για μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης που θα αντιπροσωπεύει πραγματικά όλα τα κράτη μέλη και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως τέτοια, θα χαρακτηρίζεται από τη δέουσα γεωγραφική αντιπροσωπευτικότητα και την ισορροπία των φύλων.

Τροπολογία  6

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 4 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(4β) Η παράγραφος 7 του νομοθετικού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Ιουλίου 2010 σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης αναφέρει ότι τα πρόσθετα ειδικά μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 6, παράγραφος 6, της απόφασης του Συμβουλίου για την ενίσχυση της ισόρροπης γεωγραφικής εκπροσώπησης και της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων, θα πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα ανάλογα με αυτά που προβλέπει ο κανονισμός του Συμβουλίου (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 401/2004.

Αιτιολόγηση

Όπως επισημαίνεται στην παράγραφο 7 του νομοθετικού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Ιουλίου 2010 σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της ΕΥΕΔ, θα πρέπει να είναι σαφές ότι η έννοια της ευρωπαϊκής διοίκησης επιβάλλει ως προϋπόθεση την ανάγκη για μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης που θα αντιπροσωπεύει πραγματικά όλα τα κράτη μέλη και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως τέτοια, θα χαρακτηρίζεται από τη δέουσα γεωγραφική αντιπροσωπευτικότητα και την ισορροπία των φύλων.

Τροπολογία  7

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 4 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(4γ) Λόγω της σημερινής υποεκπροσώπησης πολιτών από ορισμένα κράτη μέλη στη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικών Σχέσεων της Επιτροπής, θα πρέπει να ληφθούν προσωρινά μέτρα και να παραμείνουν σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Αιτιολόγηση

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης πρέπει να αντιπροσωπεύει πραγματικά όλα τα κράτη μέλη και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως τέτοια, να χαρακτηρίζεται από τη δέουσα γεωγραφική αντιπροσωπευτικότητα και την ισορροπία των φύλων. Η σημερινή υποεκπροσώπηση ορισμένων κρατών μελών στη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικών Σχέσεων της Επιτροπής δικαιολογεί την πρόβλεψη μακροπρόθεσμων ειδικών μέτρων για να διασφαλιστεί ότι η ανισορροπία αυτή δεν θα χαρακτηρίζει την ΕΥΕΔ.

Τροπολογία  8

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(7) Για να ληφθούν υπόψη οι ειδικές περιστάσεις με ευέλικτο τρόπο (για παράδειγμα, η επείγουσα ανάγκη να καλυφθεί μια θέση ή η μελλοντική μεταφορά καθηκόντων υποστήριξης από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ), θα πρέπει επίσης, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να καταστεί εφικτή η μετάθεση μονίμων υπαλλήλων προς το συμφέρον της υπηρεσίας, δηλαδή χωρίς προηγούμενη δημοσίευση της κενής θέσης, από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ. Ομοίως, θα πρέπει να είναι εφικτή η μετάθεση μονίμων υπαλλήλων, προς το συμφέρον της υπηρεσίας, από την ΕΥΕΔ στο Συμβούλιο ή την Επιτροπή.

(7) Για να ληφθούν υπόψη οι ειδικές περιστάσεις με ευέλικτο τρόπο (για παράδειγμα, η επείγουσα ανάγκη να καλυφθεί μια θέση ή η μελλοντική μεταφορά καθηκόντων υποστήριξης από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ), θα πρέπει επίσης, σε δεόντως αιτιολογημένες εξαιρετικές περιπτώσεις, να καταστεί εφικτή η μετάθεση μονίμων υπαλλήλων προς το συμφέρον της υπηρεσίας, δηλαδή χωρίς προηγούμενη δημοσίευση της κενής θέσης, από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ. Ομοίως, θα πρέπει να είναι εφικτή η μετάθεση μονίμων υπαλλήλων, προς το συμφέρον της υπηρεσίας, από την ΕΥΕΔ στο Συμβούλιο ή την Επιτροπή.

Αιτιολόγηση

Θα πρέπει να προσδιορίζονται ακριβέστερα οι "εξαιρετικές περιπτώσεις" για τη μετάθεση ενός υπαλλήλου της ΕΥΕΔ προς το συμφέρον της υπηρεσίας, προκειμένου να αποφεύγονται οι αυθαίρετοι διορισμοί και να διασφαλίζεται η διαφάνεια.

Τροπολογία  9

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 8

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(8) Είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι το προσωπικό που προέρχεται από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες, οι υποψήφιοι από το Συμβούλιο και την Επιτροπή, καθώς και οι εσωτερικοί υποψήφιοι δύνανται να υποβάλλουν σε ισότιμη βάση υποψηφιότητα για θέσεις στην ΕΥΕΔ. Τούτο πρέπει επίσης να ισχύσει το αργότερο από την 1η Ιουλίου 2013 και για τους μονίμους υπαλλήλους άλλων θεσμικών οργάνων. Εντούτοις, για τη διασφάλιση της ενδεδειγμένης εκπροσώπησης του προσωπικού από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες στην ΕΥΕΔ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να δύναται να αποφασίσει ότι, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013, για θέσεις της ομάδας καθηκόντων AD μπορεί να δίδεται προτεραιότητα σε υποψηφίους από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών εφόσον αυτοί διαθέτουν ουσιωδώς ισοδύναμα προσόντα.

(8) Είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι το προσωπικό που προέρχεται από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες, οι υποψήφιοι από το Συμβούλιο και την Επιτροπή και οι εσωτερικοί υποψήφιοι δύνανται να υποβάλλουν σε ισότιμη βάση υποψηφιότητα για θέσεις στην ΕΥΕΔ. Τούτο πρέπει επίσης να ισχύσει το αργότερο από την 1η Ιανουαρίου 2012 και για τους μονίμους υπαλλήλους άλλων θεσμικών οργάνων. Εντούτοις, για τη διασφάλιση της ενδεδειγμένης εκπροσώπησης του προσωπικού από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες στην ΕΥΕΔ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να δύναται να αποφασίσει ότι για θέσεις της ομάδας καθηκόντων AD, είτε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 είτε έως ότου το προσωπικό που προέρχεται από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες φθάσει το ένα-τρίτο του συνολικού προσωπικού της ΕΥΕΔ, ανάλογα με το ποια προϋπόθεση θα εκπληρωθεί πρώτη, μπορεί να δίδεται προτεραιότητα σε υποψηφίους από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών εφόσον αυτοί διαθέτουν ουσιωδώς ισοδύναμα προσόντα.

Αιτιολόγηση

Ένα έτος φαίνεται αρκετό για να εξασφαλισθεί ότι οι εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες εκπροσωπούνται σωστά εντός της ΕΥΕΔ. Επί πλέον, η παρέκκλιση αυτή πρέπει να σταματήσει νωρίτερα εάν ο στόχος της επιτευχθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Η παρούσα τροπολογία στοχεύει στο ταχύτερο άνοιγμα των θέσεων της ΕΥΕΔ και σε υπαλλήλους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα θεσμικά όργανα.

Τροπολογία  10

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 9

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(9) Οι προερχόμενοι από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες επιλεγμένοι υποψήφιοι που αποσπώνται από τα κράτη μέλη προέλευσής τους πρέπει να προσλαμβάνονται ως έκτακτοι υπάλληλοι και, συνεπώς, να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους μονίμους υπαλλήλους. Οι διατάξεις εφαρμογής που θα εγκριθούν από την ΕΥΕΔ πρέπει να εξασφαλίζουν προοπτικές σταδιοδρομίας για τους εκτάκτους υπαλλήλους που είναι ισότιμοι με τους εν λόγω μονίμους υπαλλήλους.

(9) Οι προερχόμενοι από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες επιλεγμένοι υποψήφιοι που αποσπώνται από τα κράτη μέλη προέλευσής τους πρέπει να προσλαμβάνονται βάσει αντικειμενικής και διαφανούς διαδικασίας ως έκτακτοι υπάλληλοι και, συνεπώς, να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους μονίμους υπαλλήλους. Οι διατάξεις εφαρμογής που θα εγκριθούν από την ΕΥΕΔ πρέπει να εξασφαλίζουν ισοδύναμες προοπτικές σταδιοδρομίας για τους έκτακτους υπαλλήλους και τους μονίμους υπαλλήλους της ΕΥΕΔ.

Αιτιολόγηση

Η πρώτη πρόταση είναι αυτονόητη. Η δεύτερη πρόταση στοχεύει στην εξασφάλιση ισοδύναμων προοπτικών σταδιοδρομίας μεταξύ έκτακτων και μόνιμων υπαλλήλων, ενώ το αρχικό κείμενο μπορούσε να ερμηνευθεί σαν να επικεντρωνόταν κυρίως στις προοπτικές σταδιοδρομίας για τους έκτακτους υπαλλήλους.

Τροπολογία  11

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 10

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(10) Για την αποφυγή περιττών περιορισμών όσον αφορά την απασχόληση προσωπικού από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες στην ΕΥΕΔ, θα πρέπει να εγκριθούν ειδικές ρυθμίσεις για τη διάρκεια των συμβάσεων. Για τη συγκεκριμένη αυτή κατηγορία έκτακτων υπαλλήλων, οι ρυθμίσεις οι σχετικές με την απόσπαση, την άδεια για προσωπικούς λόγους και τη μέγιστη ηλικία συνταξιοδότησης πρέπει να ευθυγραμμιστούν με εκείνες που ισχύουν για τους μονίμους υπαλλήλους.

(10) Για την αποφυγή περιττών περιορισμών όσον αφορά την απασχόληση προσωπικού από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες στην ΕΥΕΔ, θα πρέπει να εγκριθούν ειδικές ρυθμίσεις για τη διάρκεια των συμβάσεων. Για τη συγκεκριμένη αυτή κατηγορία έκτακτων υπαλλήλων, οι ρυθμίσεις οι σχετικές με την άδεια για προσωπικούς λόγους και τη μέγιστη ηλικία συνταξιοδότησης πρέπει να ευθυγραμμιστούν με εκείνες που ισχύουν για τους μονίμους υπαλλήλους.

Αιτιολόγηση

Οι υπάλληλοι από τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες που έχουν ήδη αποσπασθεί στην ΕΥΕΔ δεν θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επωφελούνται από τις διατάξεις που αφορούν την απόσπαση και ισχύουν για τους μόνιμους υπαλλήλους. Αυτή η "δεύτερη" απόσπαση θα τους επέτρεπε να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας σε άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ και θα οδηγούσε ενδεχομένως σε απώλεια δεξιοτήτων για τη νέα αυτή υπηρεσία καθώς και στην είσοδο στα θεσμικά όργανα της ΕΕ προσωπικού το οποίο δεν θα έχει υποβληθεί στις συνήθεις διαδικασίες επιλογής.

Τροπολογία  12

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 12

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(12) Για την ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου της ΕΥΕΔ, το πειθαρχικό συμβούλιο στην Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως πειθαρχικό συμβούλιο για την ΕΥΕΔ, εκτός αν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αποφασίσει να συσταθεί πειθαρχικό συμβούλιο για την ΕΥΕΔ.

(12) Για την ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου της ΕΥΕΔ, το πειθαρχικό συμβούλιο στην Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως πειθαρχικό συμβούλιο για την ΕΥΕΔ.

Αιτιολόγηση

Προκειμένου να αποφεύγονται περιττές επικαλύψεις σε επίπεδο οργάνωσης και να διασφαλίζεται η συνέπεια των δράσεων σε παρεμφερείς τομείς δραστηριότητας, το πειθαρχικό συμβούλιο της Επιτροπής θα πρέπει, όπως προτείνεται για την επιτροπή προσωπικού του, να εκτελεί χρέη πειθαρχικού συμβουλίου και για την ΕΥΕΔ. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να αφεθεί κανένα περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στον Ύπατο Εκπρόσωπο ως προς το θέμα αυτό. Προτείνεται, ωστόσο, ρήτρα επανεξέτασης προκειμένου να ελεγχθεί κατά πόσον τα ειδικά αυτά σώματα θα έχουν σημασία για την ΕΥΕΔ.

Τροπολογία  13

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 15

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(15) Με βάση την κτηθείσα πείρα από το 2004 μέχρι σήμερα, υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν δικαιολογείται η διατήρηση του ισχύοντος περιορισμού όσον αφορά την εφαρμογή του παραρτήματος Χ του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης στους συμβασιούχους. Τούτο σημαίνει ειδικότερα ότι οι συμβασιούχοι θα πρέπει να συμμετέχουν πλήρως στη διαδικασία κινητικότητας δυνάμει των άρθρων 2 και 3 του παραρτήματος Χ. Προς το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η δυνατότητα να απασχολούνται στην έδρα του οργάνου οι απασχολούμενοι σε Αντιπροσωπείες συμβασιούχοι, για τους οποίους ισχύει το άρθρο 3α του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό.

διαγράφεται

Αιτιολόγηση

Για τη σύσταση και τη λειτουργία της ΕΥΕΔ, οι οποίες πρέπει και να καθορίζουν το πεδίο εφαρμογής της πρότασης της Επιτροπής, δεν είναι απαραίτητες οι διατάξεις αυτές (βλέπε αιτιολογική έκθεση της Επιτροπής). Επιπλέον, οι συμβασιούχοι προσλαμβάνονται ειδικά για να εργαστούν στις αντιπροσωπείες.

Τροπολογία  14

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 17

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(17) Για τη διευκόλυνση της κατάστασης για το προσωπικό που ταξιδεύει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του, θα πρέπει να καταστεί δυνατή η έκδοση άδειας διέλευσης, εφόσον επιβάλλεται προς το συμφέρον της υπηρεσίας, και οι ειδικοί σύμβουλοι πρέπει να καλύπτονται από τη δυνατότητα αυτή.

διαγράφεται

Αιτιολόγηση

Για τη σύσταση και τη λειτουργία της ΕΥΕΔ, οι οποίες πρέπει και να καθορίζουν το πεδίο εφαρμογής της πρότασης της Επιτροπής, δεν είναι απαραίτητη η διάταξη αυτή (βλέπε αιτιολογική έκθεση της Επιτροπής). Δεν υπάρχει λόγος να γενικευθεί η άδεια διέλευσης η οποία επί του παρόντος προβλέπεται μόνο για τους ανώτατους υπαλλήλους των αντιπροσωπειών.

Τροπολογία  15

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 7

Κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Άρθρο 23 – παράγραφος 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

7. Στο άρθρο 23, το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

διαγράφεται

"Η άδεια διέλευσης που προβλέπεται στο πρωτόκολλο περί προνομίων και ασυλιών εκδίδονται για τους προϊσταμένους μονάδας, για μονίμους υπαλλήλους των βαθμών AD12 έως AD16, για μονίμους υπαλλήλους που υπηρετούν εκτός του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για άλλους υπαλλήλους για τους οποίους απαιτείται η εν λόγω άδεια διέλευσης προς το συμφέρον της υπηρεσίας."

 

Αιτιολόγηση

Για τη σύσταση και τη λειτουργία της ΕΥΕΔ, οι οποίες πρέπει και να καθορίζουν το πεδίο εφαρμογής της πρότασης της Επιτροπής, δεν είναι απαραίτητη η διάταξη αυτή (βλέπε αιτιολογική έκθεση της Επιτροπής). Δεν υπάρχει λόγος να γενικευθεί η άδεια διέλευσης η οποία επί του παρόντος προβλέπεται μόνο για τους ανώτατους υπαλλήλους των αντιπροσωπειών.

Τροπολογία  16

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – παράγραφος 9

Κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VΙΙΙα – Άρθρο 96 – παράγραφος 1 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Ο προϊστάμενος της αντιπροσωπείας προΐσταται όλων των μελών του προσωπικού της αντιπροσωπείας, ανεξάρτητα από το καθεστώς τους και για όλες τις δραστηριότητες. Λογοδοτεί στον Ύπατο Εκπρόσωπο για τη συνολική διαχείριση του έργου της αντιπροσωπείας και για τη διασφάλιση συντονισμού σε όλες τις δράσεις της Ένωσης.

 

Στις περιπτώσεις που οι προϊστάμενοι αντιπροσωπειών ενεργούν ως κύριοι διατάκτες σύμφωνα με τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 51, υπάγονται στην Επιτροπή που είναι το αρμόδιο θεσμικό όργανο για τον καθορισμό, την άσκηση, τον έλεγχο και την αποτίμηση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων τους ως κύριων διατακτών.

 

Οι υπάλληλοι που εργάζονται σε Αντιπροσωπεία της Ένωσης λαμβάνουν οδηγίες από τον προϊστάμενο της αντιπροσωπείας σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης.

Τροπολογία  17

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIIIα – Άρθρο 96 – παράγραφοι 1 και 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Κατά παρέκκλιση του άρθρου 11, ένας υπάλληλος της Επιτροπής που εργάζεται σε Αντιπροσωπεία της Ένωσης λαμβάνει οδηγίες από τον Προϊστάμενο της Αντιπροσωπείας, ιδίως για οργανωτικά και διοικητικά θέματα και, σύμφωνα με τις εγκριθείσες νομικές πράξεις δυνάμει του άρθρου 322 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης.

Κατά παρέκκλιση του άρθρου 11, ένας υπάλληλος της Επιτροπής που εργάζεται σε Αντιπροσωπεία της Ένωσης λαμβάνει οδηγίες από τον Προϊστάμενο της Αντιπροσωπείας, ιδίως για οργανωτικά και διοικητικά θέματα και, σύμφωνα με τις εγκριθείσες νομικές πράξεις δυνάμει του άρθρου 322 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης.

Υπάλληλος της ΕΥΕΔ ο οποίος πρέπει, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, να εκτελεί καθήκοντα για την Επιτροπή, λαμβάνει για την άσκηση των εν λόγω καθηκόντων οδηγίες από την Επιτροπή.

Υπάλληλος της ΕΥΕΔ ο οποίος πρέπει, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, να εκτελεί καθήκοντα για την Επιτροπή, λαμβάνει για την άσκηση των εν λόγω καθηκόντων οδηγίες από την Επιτροπή, υπό τη γενική ευθύνη του Προϊσταμένου της Αντιπροσωπείας.

Αιτιολόγηση

Είναι προφανές ότι η εκτέλεση του επιχειρησιακού προϋπολογισμού της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνει στο πλαίσιο και στην αρμοδιότητα της Επιτροπής και του προσωπικού της, σύμφωνα με το άρθρο 317 της ΣΛΕΕ. Δεν φαίνεται σκόπιμο να διευκρινίζεται ότι ο Προϊστάμενος Αντιπροσωπείας θα πρέπει να δίνει οδηγίες σχετικά. Ωστόσο, ο ΥΕ/ΑΠ και οι Προϊστάμενοι Αντιπροσωπειών θα πρέπει να ενημερώνονται για τις οδηγίες.

Τροπολογία  18

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIIIα – Άρθρο 97 – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 και κατά παρέκκλιση των άρθρων 4 και 29, οι αρμόδιες για τους διορισμούς αρχές των ενδιαφερομένων οργάνων δύνανται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ενεργώντας κατόπιν κοινής συμφωνίας και αποκλειστικά προς το συμφέρον της υπηρεσίας, μετά από ακρόαση του συγκεκριμένου υπαλλήλου, να τον μεταθέσουν από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ, χωρίς κοινοποίηση στο προσωπικό σχετικά με την κενή θέση. Υπό τους ίδιους όρους, μπορεί να μετατεθεί ένας υπάλληλος της ΕΥΕΔ στο Συμβούλιο ή στην Επιτροπή.

Σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 και κατά παρέκκλιση των άρθρων 4 και 29, οι αρμόδιες για τους διορισμούς αρχές των ενδιαφερομένων οργάνων δύνανται, σε δεόντως αιτιολογημένες εξαιρετικές περιπτώσεις, ενεργώντας κατόπιν κοινής συμφωνίας και αποκλειστικά προς το συμφέρον της υπηρεσίας, μετά από ακρόαση του συγκεκριμένου υπαλλήλου, να τον μεταθέσουν από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ, χωρίς κοινοποίηση στο προσωπικό σχετικά με την κενή θέση. Υπό τους ίδιους όρους, μπορεί να μετατεθεί ένας υπάλληλος της ΕΥΕΔ στο Συμβούλιο ή στην Επιτροπή.

Αιτιολόγηση

Θα πρέπει να προσδιορίζονται ακριβέστερα οι "εξαιρετικές περιπτώσεις" για τη μετάθεση ενός υπαλλήλου της ΕΥΕΔ προς το συμφέρον της υπηρεσίας, προκειμένου να αποφεύγονται οι αυθαίρετοι διορισμοί και να διασφαλίζεται η διαφάνεια.

Τροπολογία  19

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VΙΙΙα – Άρθρο 98 – παράγραφος 1 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Για τους σκοπούς του άρθρου 29 παράγραφος 1 σημείο α) και με την επιφύλαξη του άρθρου 97, κατά την πλήρωση μιας κενής θέσης στην ΕΥΕΔ, η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή εξετάζει τις αιτήσεις υπαλλήλων του Συμβουλίου, της Επιτροπής και της ΕΥΕΔ, εκτάκτων υπαλλήλων στους οποίους εφαρμόζεται το άρθρο 2 σημείο ε) του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό, και υπαλλήλων εθνικών διπλωματικών υπηρεσιών των κρατών μελών, χωρίς να δίδεται προτεραιότητα σε οποιαδήποτε από τις εν λόγω κατηγορίες.

1. Για τους σκοπούς του άρθρου 29 παράγραφος 1 σημείο α) και με την επιφύλαξη του άρθρου 97, κατά την πλήρωση μιας κενής θέσης στην ΕΥΕΔ, η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή εξετάζει τις αιτήσεις υπαλλήλων του Συμβουλίου, της Επιτροπής και της ΕΥΕΔ, εκτάκτων υπαλλήλων στους οποίους εφαρμόζεται το άρθρο 2 σημείο ε) του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό, και υπαλλήλων εθνικών διπλωματικών υπηρεσιών των κρατών μελών, χωρίς να δίδεται προτεραιότητα σε οποιαδήποτε από τις εν λόγω κατηγορίες. Κατά το διορισμό προσωπικού στην ΕΥΕΔ, δίνεται η δέουσα προσοχή στο στόχο της εξασφάλισης της δέουσας γεωγραφικής αντιπροσώπευσης καθώς και ισορροπίας μεταξύ των φύλων σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας και οργάνωσης και για όλα τα μέλη του προσωπικού.

Τροπολογία  20

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – παράγραφος 9

Κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VΙΙΙα – Άρθρο 98 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 4, δεύτερη και τρίτη παράγραφος, του άρθρου 7, εδάφιο 1, του άρθρου 27, παράγραφος 2 και του άρθρου 29, εδάφιο 1, στοιχεία (a), (β) και (γ) του παρόντος Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης, οι κενές θέσεις καλύπτονται, σύμφωνα με τους ενδεικτικούς στόχους ως προς την πρόσληψη όπως καθορίζονται βάσει της τιμής αναφοράς Kinnock [1], με το διορισμό υπηκόων από τα υποεκπροσωπούμενα κράτη μέλη. Οι διορισμοί γίνονται για όλους τους βαθμούς της ομάδας καθηκόντων AD με εσωτερικούς και εξωτερικούς διαγωνισμούς βάσει προσόντων και δοκιμασιών που διοργανώνονται όπως ορίζεται στο Παράτημα ΙΙΙ του παρόντος Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης.

 

[1] Ανακοίνωση KINNOCK C(2003)436/4

 

KRV (τιμή αναφοράς Kinnock) - κατάλληλοι ενδεικτικοί στόχοι ως προς την πρόσληψη ανά κράτος μέλος που αντιπροσωπεύουν το μέσο όρο της σχετικής αξίας τριών κριτηρίων (εκπεφρασμένων ποσοστιαία): 1. αριθμός κατοίκων, 2. αριθμός εδρών στο ΕΚ, 3. στάθμιση ψήφων στο Συμβούλιο

Αιτιολόγηση

Όπως ορίζεται στην παράγραφο 7 του νομοθετικού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα ανάλογο με αυτό που καθιερώθηκε με τον κανονισμό του Συμβουλίου (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 401/2004 για τη διόρθωση της γεωγραφικής ανισορροπίας.

Τροπολογία  21

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIIIα – Άρθρο 99 – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Με εξαίρεση την περίπτωση που ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αποφασίσει να συσταθεί πειθαρχικό συμβούλιο για την ΕΥΕΔ, το πειθαρχικό συμβούλιο της Επιτροπής θα εκτελεί επίσης χρέη πειθαρχικού συμβουλίου για την ΕΥΕΔ.

1. Το πειθαρχικό συμβούλιο της Επιτροπής θα εκτελεί επίσης χρέη πειθαρχικού συμβουλίου για την ΕΥΕΔ.

Αιτιολόγηση

Προκειμένου να αποφεύγονται περιττές επικαλύψεις σε επίπεδο οργάνωσης και να διασφαλίζεται η συνέπεια των δράσεων σε παρεμφερείς τομείς δραστηριότητας, το πειθαρχικό συμβούλιο της Επιτροπής θα πρέπει, όπως προτείνεται για την επιτροπή προσωπικού του, να εκτελεί χρέη πειθαρχικού συμβουλίου και για την ΕΥΕΔ. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να αφεθεί κανένα περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στον Ύπατο Εκπρόσωπο ως προς το θέμα αυτό. Προτείνεται ωστόσο ρήτρα επανεξέτασης προκειμένου να ελεγχθεί κατά πόσον τα ειδικά αυτά σώματα θα έχουν σημασία για την ΕΥΕΔ.

Τροπολογία  22

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 2 – σημείο 6

Καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Άρθρο 3 α – παράγραφος 1 – εδάφιο 1 α

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

6. Στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 3α προστίθεται η ακόλουθη φράση:

διαγράφεται

"Στους υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί σε Αντιπροσωπείες της Ένωσης για την εκτέλεση καθηκόντων με πλήρες ή μειωμένο ωράριο δύνανται να ανατεθούν προσωρινά καθήκοντα στην έδρα του οργάνου, σύμφωνα με τη διαδικασία κινητικότητας που ορίζεται στα άρθρα 2 και 3 του παραρτήματος X του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης."

 

Αιτιολόγηση

Για τη σύσταση και τη λειτουργία της ΕΥΕΔ, οι οποίες πρέπει και να καθορίζουν το πεδίο εφαρμογής της πρότασης της Επιτροπής, δεν είναι απαραίτητες οι διατάξεις αυτές (βλέπε αιτιολογική έκθεση της Επιτροπής). Επιπλέον, οι συμβασιούχοι προσλαμβάνονται ειδικά για να εργαστούν στις αντιπροσωπείες.

Τροπολογία  23

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 2 – σημείο 7

Καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Άρθρο 3 β – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

7. Στο άρθρο 3β, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

διαγράφεται

"Με εξαίρεση τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 3α της παραγράφου 1, η χρησιμοποίηση συμβασιούχων για επικουρικά καθήκοντα αποκλείεται όταν εφαρμόζεται το άρθρο 3α."

 

Αιτιολόγηση

Για τη σύσταση και τη λειτουργία της ΕΥΕΔ, οι οποίες πρέπει και να καθορίζουν το πεδίο εφαρμογής της πρότασης της Επιτροπής, δεν είναι απαραίτητες οι διατάξεις αυτές (βλέπε αιτιολογική έκθεση της Επιτροπής). Επιπλέον, οι συμβασιούχοι προσλαμβάνονται ειδικά για να εργαστούν στις αντιπροσωπείες.

Τροπολογία  24

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 2 – σημείο 10

Καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Κεφάλαιο 10 – άρθρο 50 β – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Μπορούν να προσληφθούν για μέγιστη περίοδο τεσσάρων ετών. Οι συμβάσεις δύνανται να ανανεωθούν περισσότερο από μία φορά για μέγιστη περίοδο τεσσάρων ετών κάθε φορά. Η ανανέωση εγκρίνεται υπό τον όρο να παραταθεί η απόσπαση από την εθνική διπλωματική υπηρεσία για την περίοδο της ανανέωσης.

2. Μπορούν να προσληφθούν για μέγιστη περίοδο τεσσάρων ετών. Οι συμβάσεις μπορούν να ανανεώνονται περισσότερο από μία φορά για μέγιστη περίοδο τεσσάρων ετών. Συνολικά, οι προσλήψεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν την οκταετία. Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιστάσεις και προς το συμφέρον της υπηρεσίας, στο τέλος της οκταετίας η σύμβαση μπορεί να παρατείνεται για μέγιστη περίοδο δύο ετών. Η ανανέωση εγκρίνεται υπό τον όρο να παραταθεί η απόσπαση από την εθνική διπλωματική υπηρεσία για την περίοδο της ανανέωσης.

Αιτιολόγηση

Στόχος της τροπολογίας είναι η ευθυγράμμιση της πρότασης της Επιτροπής με τη συμφωνία που επετεύχθη στη Μαδρίτη.

Τροπολογία  25

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 2 – σημείο 10

Καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Κεφάλαιο 10 – άρθρο 50 γ – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα άρθρα 37, 38 και 39 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης εφαρμόζονται κατ’ αναλογία. Η απόσπαση δεν επεκτείνεται πέραν της λήξης της σύμβασης.

διαγράφεται

Αιτιολόγηση

Οι υπάλληλοι από τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες που έχουν ήδη αποσπασθεί στην ΕΥΕΔ δεν θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επωφελούνται από τις διατάξεις που αφορούν την απόσπαση και ισχύουν για τους μόνιμους υπαλλήλους. Αυτή η "δεύτερη" απόσπαση θα τους επέτρεπε να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας σε άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ και θα οδηγούσε ενδεχομένως σε απώλεια δεξιοτήτων για τη νέα αυτή υπηρεσία καθώς και στην είσοδο στα θεσμικά όργανα της ΕΕ προσωπικού το οποίο δεν θα έχει υποβληθεί στις συνήθεις διαδικασίες επιλογής.

Τροπολογία  26

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 2 – σημείο 12

Καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Άρθρο 118

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

12. Το άρθρο 118 αντικαθίσταται από τα ακόλουθα:

διαγράφεται

"Άρθρο 118

 

Το παράρτημα Χ του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης εφαρμόζεται κατ' αναλογία στους συμβασιούχους που υπηρετούν σε τρίτες χώρες. Εντούτοις, το άρθρο 21 του εν λόγω παραρτήματος εφαρμόζεται μόνον εάν η διάρκεια της σύμβασης δεν είναι μικρότερη από ένα έτος."

 

Αιτιολόγηση

Για τη σύσταση και τη λειτουργία της ΕΥΕΔ, οι οποίες πρέπει και να καθορίζουν το πεδίο εφαρμογής της πρότασης της Επιτροπής, δεν είναι απαραίτητες οι διατάξεις αυτές (βλέπε αιτιολογική έκθεση της Επιτροπής). Τούτο θα συνεπαγόταν πρόσθετες δαπάνες και μείωση των πιστώσεων που διατίθενται στο πλαίσιο του τομέα 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας χρειάζονται επιπλέον κονδύλια.

Τροπολογία  27

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 3 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 3α

 

Εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή του, με ιδιαίτερη έμφαση στην ισορροπία μεταξύ των φύλων και τη γεωγραφική ισορροπία του προσωπικού της ΕΥΕΔ, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των διατάξεων που έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, συγκεκριμένα την εφαρμογή του παραρτήματος 10 για το προσωπικό που λαμβάνει γονική άδεια. Στην εν λόγω έκθεση πρέπει να αξιολογείται επίσης κατά πόσον θα ήταν σκόπιμη η σύσταση ειδικής επιτροπής προσωπικού και πειθαρχικού συμβουλίου στο πλαίσιο της ΕΥΕΔ.

Αιτιολόγηση

Μια ρήτρα αναθεώρησης θα βελτίωνε τη διαφάνεια στην πολική προσωπικού της ΕΥΕΔ και θα αποτελούσε ευκαιρία να διακριβωθεί η ισορροπία από άποψη φύλου και γεωγραφίας εντός της υπηρεσίας, καθώς και η ενδεχόμενη ανάγκη να αποκτήσει η ΕΥΕΔ τη δικής της επιτροπή προσωπικού και πειθαρχικό συμβούλιο.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Τροποποίηση του καθεστώτος υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό των Κοινοτήτων αυτών

Έγγραφα αναφοράς

COM(2010)0309 – C7-0146/2010 – 2010/0171(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

JURI

Γνωμοδοτική επιτροπή

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

BUDG

23.6.2010

 

 

 

Συντάκτης γνωμοδότησης

Ημερομηνία ορισμού

Надежда Нейнски

21.6.2010

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

29.9.2010

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

36

2

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Damien Abad, Alexander Alvaro, Marta Andreasen, Francesca Balzani, Reimer Böge, Lajos Bokros, Giovanni Collino, Andrea Cozzolino, Jean-Luc Dehaene, James Elles, Göran Färm, José Manuel Fernandes, Eider Gardiazábal Rubial, Salvador Garriga Polledo, Jens Geier, Ivars Godmanis, Ingeborg Gräßle, Estelle Grelier, Carl Haglund, Lucas Hartong, Jutta Haug, Jiří Havel, Anne E. Jensen, Sergej Kozlík, Jan Kozłowski, Alain Lamassoure, Giovanni La Via, Barbara Matera, Dominique Riquet, László Surján, Helga Trüpel, Derek Vaughan, Angelika Werthmann, Ивайло Калфин, Надежда Нейнски

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Jan Olbrycht, Γεώργιος Σταυρακάκης

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Sabine Verheyen

  • [1]  Και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση στην πρόταση της Επιτροπής όπου αναφέρεται: "(...) Εκτός από τις προσαρμογές στη νέα ορολογία που προκύπτει από την έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισαβόνας, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις περιορίζονται στο απολύτως απαραίτητο για τη σύσταση και τη λειτουργία της ΕΥΕΔ."

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού (29.9.2010)

προς την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων και του καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
(COM(2010)0309 – C7‑0146/2010 – 2010/0171(COD))

Συντάκτρια γνωμοδότησης: Edit Herczog

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού καλεί την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(4) Ενδείκνυται επίσης να διευκρινιστεί ότι οι υπάλληλοι της ΕΥΕΔ που εκτελούν καθήκοντα για λογαριασμό της Επιτροπής στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, θα πρέπει να ακολουθούν οδηγίες της Επιτροπής. Επίσης, οι υπάλληλοι της Επιτροπής που υπηρετούν σε Αντιπροσωπείες της Ένωσης θα πρέπει να ακολουθούν οδηγίες του Προϊσταμένου Αντιπροσωπείας, ιδίως σε οργανωτικά και διοικητικά ζητήματα και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης.

(4) Ενδείκνυται επίσης να διευκρινιστεί ότι οι υπάλληλοι της ΕΥΕΔ που εκτελούν καθήκοντα για λογαριασμό της Επιτροπής στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, θα πρέπει να ακολουθούν οδηγίες της Επιτροπής υπό τη γενική ευθύνη του Προϊσταμένου της Αντιπροσωπείας. Επίσης, οι υπάλληλοι της Επιτροπής που υπηρετούν σε Αντιπροσωπείες της Ένωσης θα πρέπει να ακολουθούν οδηγίες του Προϊσταμένου Αντιπροσωπείας, ιδίως σε οργανωτικά και διοικητικά ζητήματα.

Τροπολογία  2

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 4 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(4α) Πρέπει να διασφαλίζεται η νομιμοφροσύνη και ανεξαρτησία όλων των υπαλλήλων της ΕΥΕΔ, είτε είναι μόνιμοι υπάλληλοι της ΕΕ είτε έκτακτοι υπάλληλοι Πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης, να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις.

Τροπολογία 3

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 4 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(4β) Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής εγκρίνει κανόνες, αντίστοιχους με εκείνους που καθορίζονται στην απόφαση της Επιτροπής C (2008) 6866 στις 12 Νοεμβρίου 2008 που θεσπίζει κανόνες σχετικά με την απόσπαση στην Επιτροπή εθνικών εμπειρογνωμόνων σε επαγγελματική επιμόρφωση και στην απόφαση του Συμβουλίου 2007/829/ΕΚ1, σύμφωνα με την οποία οι Αποσπασμένοι Εθνικοί Εμπειρογνώμονες (ΑΕΕ) τίθενται στη διάθεση της ΕΥΕΔ προκειμένου να παρέχουν εξειδικευμένη εμπειρογνωμοσύνη. Οι εν λόγω κανόνες ορίζουν ειδικότερα ότι οι ΑΕΕ ασκούν τα καθήκοντά τους και συμπεριφέρονται αποκλειστικά προς το συμφέρον της Ένωσης και, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, δεν δέχονται εντολές από τον εργοδότη τους ή από οποιαδήποτε εθνική κυβέρνηση.

__________

1 Απόφαση του Συμβουλίου 2007/829/ΕΚ της 5ης Δεκεμβρίου 2007 που αφορά τους κανόνες που εφαρμόζονται στους εθνικούς εμπειρογνώμονες και το στρατιωτικό προσωπικό που έχει αποσπαστεί στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου και που καταργεί την απόφαση 2003/479/ΕΚ (ΕΕ L 327 της 13.12.2007).

Τροπολογία  4

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(7) Για να ληφθούν υπόψη οι ειδικές περιστάσεις με ευέλικτο τρόπο (για παράδειγμα, η επείγουσα ανάγκη να καλυφθεί μια θέση ή η μελλοντική μεταφορά καθηκόντων υποστήριξης από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ), θα πρέπει επίσης, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να καταστεί εφικτή η μετάθεση μονίμων υπαλλήλων προς το συμφέρον της υπηρεσίας, δηλαδή χωρίς προηγούμενη δημοσίευση της κενής θέσης, από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ. Ομοίως, θα πρέπει να είναι εφικτή η μετάθεση μονίμων υπαλλήλων, προς το συμφέρον της υπηρεσίας, από την ΕΥΕΔ στο Συμβούλιο ή την Επιτροπή.

(7) Για να ληφθούν υπόψη οι ειδικές περιστάσεις με ευέλικτο τρόπο (για παράδειγμα, η επείγουσα ανάγκη να καλυφθεί μια θέση ή η μελλοντική μεταφορά καθηκόντων υποστήριξης από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ), θα πρέπει επίσης, σε δεόντως αιτιολογημένες εξαιρετικές περιπτώσεις, να καταστεί εφικτή η μετάθεση μονίμων υπαλλήλων προς το συμφέρον της υπηρεσίας, δηλαδή χωρίς προηγούμενη δημοσίευση της κενής θέσης, από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ. Ομοίως, θα πρέπει να είναι εφικτή η μετάθεση μονίμων υπαλλήλων, προς το συμφέρον της υπηρεσίας, από την ΕΥΕΔ στο Συμβούλιο ή την Επιτροπή.

Αιτιολόγηση

Προκειμένου να αποφεύγονται αυθαίρετοι διορισμοί, κρίνεται αναγκαίο να αιτιολογούνται δεόντως αυτού του είδους οι μεταθέσεις.

Τροπολογία  5

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 12

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(12) Για την ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου της ΕΥΕΔ, το πειθαρχικό συμβούλιο στην Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως πειθαρχικό συμβούλιο για την ΕΥΕΔ, εκτός αν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αποφασίσει να συσταθεί πειθαρχικό συμβούλιο για την ΕΥΕΔ.

(12) Για την ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου της ΕΥΕΔ, το πειθαρχικό συμβούλιο στην Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως πειθαρχικό συμβούλιο για την ΕΥΕΔ.

Αιτιολόγηση

Προκειμένου να αποφεύγονται περιττές επαναλήψεις, το πειθαρχικό συμβούλιο της Επιτροπής θα πρέπει να ενεργεί επίσης ως πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΥΕΔ.

Τροπολογία  6

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIIIα – Άρθρο 95 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 95α

Οι διαδικασίες επιλογής του προσωπικού της ΕΥΕΔ διενεργούνται μέσω μιας διαφανούς διαδικασίας που βασίζεται στην αξία όσον αφορά τις δεξιότητες και την εμπειρογνωμοσύνη που απαιτούνται για τα καθήκοντα που ασκεί η ΕΥΕΔ με στόχο την εξασφάλιση υπηρεσιών προσωπικού του υψηλοτέρου επιπέδου ικανοτήτων, αποτελεσματικότητας και ακεραιότητας και με σκοπό να επιτευχθεί στην ΕΥΕΔ ισορροπία σε περιφερειακό και γεωγραφικό επίπεδο και όσον αφορά την ισότητα των φύλων. Το προσωπικό της ΕΥΕΔ πρέπει να αποτελείται σε ικανοποιητικό βαθμό από πολίτες όλων των κρατών μελών.

Τροπολογία  7

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIIIα – Άρθρο 98 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 98α

 

Ανεξάρτητα από τις διατάξεις του Δημοσιονομικού Κανονισμού, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί μόνιμος ή έκτακτος υπάλληλος της ΕΥΕΔ να αποδεχθεί πληρωμές, συμπληρωματικές οικονομικές ή άλλες εισφορές οιουδήποτε είδους από οιαδήποτε πηγή εκτός της ΕΥΕΔ.

Τροπολογία  8

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIIIα – Άρθρο 98 β (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 98β

Ο Κώδικας Επαγγελματικής Συμπεριφοράς που συντάσσεται από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπροέδρου της Επιτροπής τηρείται και ακολουθείται από όλο το προσωπικό της ΕΥΕΔ.

Τροπολογία  9

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIIIα – Άρθρο 99 – παράγραφος 1 –εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Με εξαίρεση την περίπτωση που ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αποφασίσει να συσταθεί πειθαρχικό συμβούλιο για την ΕΥΕΔ, το πειθαρχικό συμβούλιο της Επιτροπής θα εκτελεί επίσης χρέη πειθαρχικού συμβουλίου για την ΕΥΕΔ.

1. Το πειθαρχικό συμβούλιο της Επιτροπής θα εκτελεί επίσης χρέη πειθαρχικού συμβουλίου για την ΕΥΕΔ.

Αιτιολόγηση

Προκειμένου να αποφεύγονται περιττές επαναλήψεις, το πειθαρχικό συμβούλιο της Επιτροπής θα πρέπει να ενεργεί επίσης ως πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΥΕΔ.

Τροπολογία  10

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 - σημείο 9

Κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Τίτλος VIIIα – Άρθρο 99 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 99α

Οι μεμονωμένοι μόνιμοι και λοιποί υπάλληλοι της ΕΥΕΔ συνεργάζονται στενότατα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης που διαθέτει αποκλειστική αρμοδιότητα στον τομέα της καταπολέμησης της απάτης όσον αφορά την ΕΥΕΔ.

Τροπολογία  11

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 2 – σημείο 10

Καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Άρθρο 50 β – παράγραφος 2 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2α. Παραμένουν υπεύθυνοι, σύμφωνα με το άρθρο 66 του Δημοσιονομικού Κανονισμού, για τη δράση τους ως έκτακτοι υπάλληλοι της ΕΥΕΔ, ακόμη και μετά την επιστροφή τους στις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες τους.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Τροποποίηση του καθεστώτος υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό των Κοινοτήτων αυτών

Έγγραφα αναφοράς

COM(2010)0309 – C7-0146/2010 – 2010/0171(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

JURI

Γνωμοδοτική επιτροπή

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

CONT

23.6.2010

 

 

 

Συντάκτης γνωμοδότησης

Ημερομηνία ορισμού

Edit Herczog

23.3.2010

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

26.4.2010

31.5.2010

22.6.2010

12.7.2010

Ημερομηνία έγκρισης

27.9.2010

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

25

2

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Marta Andreasen, Jean-Pierre Audy, Inés Ayala Sender, Zigmantas Balčytis, Andrea Češková, Jorgo Chatzimarkakis, Andrea Cozzolino, Ryszard Czarnecki, Luigi de Magistris, Tamás Deutsch, Martin Ehrenhauser, Jens Geier, Gerben-Jan Gerbrandy, Ingeborg Gräßle, Ville Itälä, Cătălin Sorin Ivan, Jan Olbrycht, Crescenzio Rivellini, Christel Schaldemose, Bart Staes, Søren Bo Søndergaard, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Γεώργιος Σταυρακάκης, Илиaна Ивaнова

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Christofer Fjellner, Edit Herczog, Véronique Mathieu

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Τροποποίηση του καθεστώτος υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό των Κοινοτήτων αυτών

Έγγραφα αναφοράς

COM(2010)0309 – C7-0146/2010 – 2010/0171(COD)

Ημερομηνία υποβολής στο ΕΚ

9.6.2010

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

JURI

23.6.2010

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

AFET

23.6.2010

DEVE

23.6.2010

INTA

23.6.2010

BUDG

23.6.2010

 

CONT

23.6.2010

ENVI

23.6.2010

AFCO

23.6.2010

FEMM

23.6.2010

Αποφάσισε να μη γνωμοδοτήσει

Ημερομηνία της απόφασης

INTA

23.6.2010

ENVI

22.6.2010

AFCO

6.9.2010

FEMM

23.9.2010

Εισηγητής(ές)

Ημερομηνία ορισμού

Bernhard Rapkay

18.1.2010

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

8.3.2010

29.4.2010

23.6.2010

2.9.2010

Ημερομηνία έγκρισης

18.10.2010

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

18

7

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Alfredo Antoniozzi, Raffaele Baldassarre, Sebastian Valentin Bodu, Françoise Castex, Marielle Gallo, Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, Klaus-Heiner Lehne, Antonio López-Istúriz White, Antonio Masip Hidalgo, Jiří Maštálka, Bernhard Rapkay, Evelyn Regner, Francesco Enrico Speroni, Alexandra Thein, Diana Wallis, Cecilia Wikström, Zbigniew Ziobro, Tadeusz Zwiefka, Димитър Стоянов

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Jan Philipp Albrecht, Paolo Bartolozzi, Luis de Grandes Pascual, Sajjad Karim, Kurt Lechner, Eva Lichtenberger, Arlene McCarthy, Angelika Niebler

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Emine Bozkurt, Elmar Brok, Τάκης Χατζηγεωργίου, Метин Казак, Γεώργιος Κουμουτσάκος, Baroness Sarah Ludford, Κυριάκος Μαυρονικόλας, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, Γεώργιος Παπαστάμκος, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης

Ημερομηνία κατάθεσης

19.10.2010