MIETINTÖ Krzysztof Lisekin parlamentaarisen koskemattomuuden pidättämistä koskevasta pyynnöstä

29.10.2010 - (2009/2244(IMM))

Oikeudellisten asioiden valiokunta
Esittelijä: Eva Lichtenberger


Menettely : 2009/2244(IMM)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A7-0301/2010
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A7-0301/2010
Keskustelut :
Hyväksytyt tekstit :

EUROOPAN PARLAMENTIN PÄÄTÖSEHDOTUS

Krzysztof Lisekin parlamentaarisen koskemattomuuden pidättämistä koskevasta pyynnöstä

(2009/2244(IMM))

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon Puolan oikeusviranomaisten välittämän, 5. marraskuuta 2009 päivätyn pyynnön Krzysztof Lisekin parlamentaarisen koskemattomuuden pidättämiseksi, josta ilmoitettiin täysistunnossa 14. joulukuuta 2009,

–   on kuullut Krzysztof Lisekiä työjärjestyksen 7 artiklan 3 kohdan mukaisesti,

–   ottaa huomioon perussopimuksiin liitetyn Euroopan unionin erioikeuksista ja vapauksista tehdyn pöytäkirjan N:o 7 8 ja 9 artiklan,

–   ottaa huomioon Euroopan unionin tuomioistuimen 12. toukokuuta 1964 ja 10. heinäkuuta 1986 antamat tuomiot[1],

–   ottaa huomioon Puolan tasavallan perustuslain 151 pykälän,

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 6 artiklan 2 kohdan ja 7 artiklan,

–   ottaa huomioon oikeudellisten asioiden valiokunnan mietinnön (A7‑0301/2010),

A. ottaa huomioon, että Puolan oikeusviranomaiset ovat panneet Euroopan parlamentin jäsenen Krzysztof Lisekin syytteeseen ja että hän on syytettynä Koszalinin rikostuomioistuimessa 6. kesäkuuta 1997 annetun rikoslain (julkaistu Puolan virallisessa lehdessä (Dziennik Ustaw) N:o 88/1997, kohta 553, sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna) 296 pykälän 1 ja 3 momentin nojalla, 15. syyskuuta 2000 annetun yhtiölain (julkaistu Puolan virallisessa lehdessä (Dziennik Ustaw) N:o 94/2000, kohta 1037, sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna) 586 pykälän nojalla ja 29. syyskuuta 1994 annetun kirjanpitolain (konsolidoitu teksti julkaistu Puolan virallisessa lehdessä (Dziennik Ustaw) N:o 76/2002, kohta 694, sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna) 77 pykälän 1 ja 2 momentin nojalla,

B.  ottaa huomioon, että Euroopan unionin erioikeuksista ja vapauksista tehdyn pöytäkirjan 9 artiklan mukaan Euroopan parlamentin istuntojen ajan sen jäsenillä on oman valtionsa alueella kansanedustajille myönnetty koskemattomuus; ottaa huomioon, ettei koskemattomuuteen voida vedota silloin, kun jäsen tavataan itse teosta, ja sen, ettei tämä estä Euroopan parlamenttia käyttämästä oikeuttaan pidättää koskemattomuus yhden jäsenen osalta,

C. ottaa huomioon, etteivät Krzysztof Lisekiä vastaan nostetut syytteet liity hänen Euroopan parlamentin jäsenen tehtäviä hoitaessaan ilmaisemiinsa mielipiteisiin tai äänestämiseensä,

D. ottaa huomioon, että Puolan tasavallan perustuslain 105 pykälän mukaan kansallisen parlamentin (Sejm) jäsentä ei voida asettaa rikosoikeudelliseen vastuuseen ilman parlamentin suostumusta,

E.  ottaa huomioon, että 105 pykälässä säädetään edelleen, että kansallisen parlamentin jäsentä ei voida saattaa vastuuseen jäsenen toimivallan piiriin kuuluvasta toiminnasta jäsenen toimikauden aikana tai toimikauden päättymisen jälkeen,

F.  ottaa huomioon, että Krzysztof Lisekiä syytetään lähinnä rikoksista, jotka liittyvät hänen johto- ja kirjanpitotehtäviinsä Puolan nuorisokorttiyhdistyksen ja Campus-rajavastuuyhtiön hallituksen puheenjohtajana hänen Euroopan parlamentin jäseneksi valitsemistaan edeltävänä ajanjaksona; ottaa huomioon, etteivät rikokset, joista Krzysztof Lisekiä syytetään, liity millään tavalla hänen toimintaansa Euroopan parlamentin jäsenenä,

G. ottaa huomioon, ettei mitään painavia todisteita ole esitetty sen puolesta, että kyseessä olisi fumus persecutionis -oletus,

H. katsoo, että näin ollen on asianmukaista pidättää Krzysztof Lisekin koskemattomuus,

1.  päättää pidättää Krzysztof Lisekin parlamentaarisen koskemattomuuden;

2.  kehottaa puhemiestä välittämään tämän päätöksen sekä asiasta vastaavan valiokunnan mietinnön viipymättä Puolan tasavallan toimivaltaiselle viranomaiselle.

  • [1]  Asia 101/63 Wagner vastaan Fohrmann ja Krier [1964], Kok. suomenk. erityispainos s. 203, ja asia 149/85 Wybot vastaan Faure ym. [1986], Kok. suomenk. erityispainos s. 729.

PERUSTELUT

I. TOSISEIKAT

Puhemies ilmoitti 14. joulukuuta 2009 pidetyssä istunnossa työjärjestyksen 6 artiklan 2 kohdan mukaisesti, että hän oli saanut 5. marraskuuta 2009 päivätyn, Puolan oikeusviranomaisten lähettämän kirjeen, jossa pyydettiin Krzysztof Lisekin parlamentaarisen koskemattomuuden pidättämistä.

Puhemies lähetti pyynnön käsiteltäväksi oikeudellisten asioiden valiokuntaan työjärjestyksen 6 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

Koszalinin aluesyyttäjä pyysi Euroopan parlamenttia pidättämään jäsenensä Krzysztof Lisekin koskemattomuuden, jota vastaan on käynnistetty oikeuskäsittely asiassa V Ds 24/09.

Krzysztof Lisek on pantu syytteeseen Koszalinin rikostuomioistuimessa meneillään olevassa oikeuskäsittelyssä seuraavien lainkohtien nojalla:

–    6. kesäkuuta 1997 annetun rikoslain (julkaistu Puolan virallisessa lehdessä (Dziennik Ustaw) N:o 88/1997, kohta 553, sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna) 296 pykälän 1 ja 3 momentti;

–    15. syyskuuta 2000 annetun yhtiölain (julkaistu Puolan virallisessa lehdessä (Dziennik Ustaw) N:o 94/2000, kohta 1037, sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna) 586 pykälä;

–    29. syyskuuta 1994 annetun kirjanpitolain (konsolidoitu teksti julkaistu Puolan virallisessa lehdessä (Dziennik Ustaw) N:o 76/2002, kohta 694, sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna) 77 pykälän 1 ja 2 momentti.

Krzysztof Lisekiä vastaan nostetut syytteet perustuvat seuraaviin seikkoihin: ajanjaksona, joka ulottuu ainakin joulukuun 31. päivästä 2002 lokakuun 31. päivään 2006, hän, toimiessaan Gdanskissa Puolan nuorisokorttiyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana ja vastatessaan siinä ominaisuudessa kyseisen yhdistyksen aineellisen omaisuuden hoidosta ja sen aineellisten etujen turvaamisesta, rikkoi niitä velvoitteita, jotka hänelle tämän aseman johdosta lankesivat.

      Helmikuun 10. päivän 2005 ja marraskuun 22. päivän 2006 välisenä aikana, toimiessaan iławalaisen CAMPUS-rajavastuuyhtiön hallituksen puheenjohtajana, hän ei hakenut CAMPUS-yhtiön asettamista konkurssiin, vaikka yhtiön sitoumukset ylittivät sen omaisuuden arvon ja siten yhtiö täytti konkurssiin asettamisen edellytykset.

      Syyskuun 30. päivän 2004 ja joulukuun 31. päivän 2005 välisenä aikana, toimiessaan Puolan nuorisokorttiyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana, hän salli laittomasti virheellisten tietojen kirjaamisen Puolan nuorisokorttiyhdistyksen vuosien 2004 ja 2005 kirjanpitoon, vuosittaiseen tasekirjaan ja tilinpäätökseen sekä sen liitetietoihin, sillä kyseisen yhdistyksen vuosien 2004 ja 2005 kirjanpitoon ei merkitty eikä samojen vuosien tasekirjoihin, tilinpäätöksiin tai niiden liitetietoihin sisällytetty yhdistyksen myöntämiä lainoja.

II. LAINSÄÄDÄNTÖ

(a) Unionin lainsäädäntö

8 artikla:

Euroopan parlamentin jäseniä ei voida alistaa tutkittavaksi, pidättää tai haastaa oikeuteen heidän tehtäviään hoitaessaan ilmaisemiensa mielipiteiden tai äänestystensä perusteella.

9 artikla:

Euroopan parlamentin istuntojen ajan sen jäsenillä on

a)        oman valtionsa alueella kansanedustajille myönnetty koskemattomuus;

b)        toisen jäsenvaltion alueella vapaudenriistoa koskeva koskemattomuus sekä lainkäytöllinen koskemattomuus.

Koskemattomuus koskee jäseniä myös silloin kun he matkustavat Euroopan parlamentin istuntoihin tai palaavat niistä.

Koskemattomuuteen ei voida vedota silloin, kun jäsen tavataan itse teosta, eikä se estä Euroopan parlamenttia käyttämästä oikeuttaan pidättää koskemattomuuden yhden jäsenen osalta.

Menettelystä Euroopan parlamentissa määrätään työjärjestyksen 6 ja 7 artiklassa. Asiaa koskevat määräykset kuuluvat seuraavasti:

6 artikla – Koskemattomuuden pidättäminen:

1.        Erioikeuksia ja vapauksia koskevaa toimivaltaa käyttäessään parlamentti pyrkii ensisijaisesti säilyttämään täysivaltaisuutensa demokraattisena lainsäädäntöelimenä ja varmistamaan jäsentensä riippumattomuuden heidän hoitaessaan tehtäviänsä.

2.        Jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen puhemiehelle osoittamasta, jäsenen parlamentaarisen koskemattomuuden pidättämistä koskevasta pyynnöstä ilmoitetaan täysistunnossa, ja pyyntö lähetetään käsiteltäväksi asiasta vastaavaan valiokuntaan.

(...)

7 artikla – Koskemattomuutta koskevat menettelyt:

1.        Asiasta vastaava valiokunta käsittelee koskemattomuuden pidättämistä sekä koskemattomuuden ja erioikeuksien puolustamista koskevat pyynnöt viipymättä niiden jättämisjärjestyksessä.

2.        Valiokunta antaa perustellun päätösehdotuksen, jossa on suositus koskemattomuuden pidättämistä koskevan pyynnön tai koskemattomuuden ja erioikeuksien puolustamista koskevan pyynnön hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

3.        Valiokunta voi pyytää asianomaiselta viranomaiselta ne lisätiedot tai selvitykset, jotka valiokunta katsoo tarpeellisiksi voidakseen muodostaa mielipiteensä koskemattomuuden pidättämisestä tai puolustamisesta. Jäsenelle annetaan tilaisuus tulla kuulluksi. Hänellä on oikeus esittää kaikki tässä yhteydessä aiheellisiksi katsomansa asiakirjat tai muut kirjalliset todisteet. Toinen jäsen voi toimia hänen edustajanaan.

(...)

6.        Erioikeuden tai vapauden puolustamista koskevissa tapauksissa valiokunta toteaa, muodostavatko olosuhteet hallinnollisen tai muun esteen parlamentin kokouspaikkaan matkustavien tai sieltä palaavien jäsenten vapaalle liikkumiselle, mielipiteen ilmaisemiselle tai äänestyskäyttäytymiselle heidän hoitaessaan edustajantoimeensa kuuluvia tehtäviä tai kuuluvatko kyseiset olosuhteet erioikeuksista ja vapauksista tehdyn pöytäkirjan 10 artiklassa tarkoitettuihin asioihin, jotka eivät kuulu kansallisen oikeuden alaan, ja tekee ehdotuksen, jossa kehotetaan asianomaista viranomaista tekemään tarvittavat johtopäätökset.

7         Valiokunta voi antaa perustellun lausunnon kyseisen viranomaisen toimivallasta asiassa ja pyynnön käsiteltäväksi ottamisesta, mutta se ei missään tapauksessa ilmaise kantaansa jäsenen syyllisyyteen tai syyttömyyteen eikä siihen, oikeuttavatko lausumat tai teot, joihin jäsenen väitetään syyllistyneen, syytteeseen asettamisen, vaikka valiokunta pyyntöä käsitellessään saisi yksityiskohtaista tietoa tapaukseen liittyvistä tosiasioista. (b)

(...)’

(b) Kansallinen lainsäädäntö

Puolan tasavallan perustuslaki

105 pykälä

1. Jäsentä ei voida saattaa vastuuseen jäsenen toimivallan piiriin kuuluvasta toiminnasta jäsenen toimikauden aikana tai toimikauden päättymisen jälkeen. Kyseisen toiminnan osalta jäsen voidaan saattaa vastuuseen ainoastaan Sejmissä ja kun on kyse tapauksesta, jossa jäsen on loukannut kolmannen osapuolen oikeuksia, häntä vastaan voidaan käynnistää tuomioistuinmenettely ainoastaan Sejmin suostumuksella.

2. Vaalien tulosten julkistamispäivästä jäsenen toimikauden päättymispäivään asti jäsentä ei voida asettaa rikosoikeudelliseen vastuuseen ilman Sejmin suostumusta.

3. Rikosoikeudelliset toimet, jotka on käynnistetty henkilöä vastaan ennen tämän valintaa Sejmin jäseneksi, on keskeytettävä Sejmin pyynnöstä siihen päivään saakka, jolloin kyseisen jäsenen toimikausi päättyy. Tällöin kyseisiä rikosoikeudellisia toimia koskevan vanhentumissäännön soveltamisaikaa jatketaan vastaavasti.

4. Jäsen voi suostua siihen, että hänet asetetaan rikosoikeudellisen vastuuseen. Tällöin 2 ja 3 kohdan säännöksiä ei sovelleta.

5. Jäsentä ei voida pidättää tai vangita ilman Sejmin suostumusta, paitsi silloin, kun jäsen saadaan kiinni itse teossa ja kun hänen pidättämisensä on tarpeen asianmukaisen menettelyn varmistamiseksi. Kyseisenlaisista pidätyksistä on ilmoitettava viipymättä Sejmin puhemiehelle, joka voi määrätä jäsenen välittömän vapauttamisen.

6. Jäsenten saattamista rikosoikeudelliseen vastuuseen koskevat yksityiskohtaiset periaatteet ja menettelyt vahvistetaan erillisessä säädöksessä.

6. kesäkuuta 1997 annetun rikoslain (julkaistu Puolan virallisessa lehdessä (Dziennik Ustaw) N:o 88/1997, kohta 553, sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna) 296 pykälän 1 ja 3 momentti

1. Henkilölle, jonka laki, toimivaltaisen elimen päätös tai sopimus velvoittaa hoitamaan luonnollisen henkilön, oikeushenkilön tai oikeushenkilöyttä vailla olevan organisaatioyksikön omaisuutta tai liiketoimintaa ja joka aiheuttaa merkittävää taloudellista vahinkoa ylittämällä hänelle annetun toimivallan tai laiminlyömällä velvoitteidensa täyttämisen, määrätään vankeusrangaistus, jonka pituus on kolmesta kuukaudesta viiteen vuoteen.

3. Jos 1 tai 2 kohdassa tarkoitettu rikoksentekijä aiheuttaa laajamittaista taloudellista vahinkoa, hänelle määrätään vankeusrangaistus, jonka pituus on yhdestä vuodesta 10 vuoteen.

15. syyskuuta 2000 annetun yhtiölain (julkaistu Puolan virallisessa lehdessä (Dziennik Ustaw) N:o 94/2000, kohta 1037, sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna) 586 pykälä

Henkilölle, joka toimiessaan yhtiön johtoryhmän jäsenenä tai selvitysmiehenä jättää hakematta kaupallisen yhtiön asettamista konkurssiin, vaikka yhtiön konkurssiin asettamisen oikeuttavat lailliset edellytykset täyttyvät,

– määrätään sakko- tai vapaudenrajoitusrangaistus tai enintään vuoden pituinen vankeusrangaistus.

29. syyskuuta 1994 annetun kirjanpitolain (konsolidoitu teksti julkaistu Puolan virallisessa lehdessä (Dziennik Ustaw) N:o 76/2002, kohta 694, sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna) 77 pykälän 1 ja 2 momentti

Henkilölle joka laittomasti sallii:

1)        kirjanpidon tekemättä jättämisen, kirjanpidon tekemisen lainvastaisella tavalla tai väärien tietojen sisällyttämisen tileihin,

2)        tilinpäätöksen tekemättä jättämisen, tilinpäätöksen tekemisen lainvastaisella tavalla tai väärien tietojen sisällyttämisen tilinpäätökseen

– määrätään sakkorangaistus tai enintään kahden vuoden pituinen vankeusrangaistus tai molemmat.

III. YLEISIÄ NÄKÖKOHTIA JA EHDOTETUN PÄÄTÖKSEN PERUSTELU

Edellä esitettyä taustaa vasten Koszalinin aluesyyttäjän pyyntöä olisi käsiteltävä pyyntönä Euroopan parlamentin päätöksen tekemiseksi Krzysztof Lisekin parlamentaarisen koskemattomuuden pidättämiseksi, jotta hänet voitaisiin asettaa rikosoikeudelliseen vastuuseen, mihin Puolan perustuslain 105 pykälän 2 momentti antaa mahdollisuuden.

Mitä tulee pöytäkirjan 8 artiklan sovellettavuuteen, on syytä panna merkille, etteivät Krzysztof Lisekiä vastaan nostetut syytteet liity hänen Euroopan parlamentin jäsenen tehtäviä hoitaessaan ilmaisemiinsa mielipiteisiin tai äänestämiseensä.

Kun otetaan huomioon, että Krzysztof Lisekiä vastaan nostetut syytteet liittyvät Puolassa tehtyihin tekoihin, maassa, jonka kansalainen hän kyseisenä aikana oli, 9 artiklan osalta ainoa sovellettavissa oleva kohta on se, jonka mukaan "Euroopan parlamentin istuntojen ajan sen jäsenillä on a) oman valtionsa alueella kansanedustajille myönnetty koskemattomuus".

Vakiintuneen käytäntönsä mukaisesti Euroopan parlamentti voisi päättää olla pidättämättä jäsenensä koskemattomuutta, jos on olemassa epäilys, että syytteeseenpano perustui aikomukseen tuottaa haittaa jäsenen poliittiselle toiminnalle (fumus persecutionis -oletus). Tästä ei ole tässä tapauksessa selvää näyttöä.

Edellä esitetyn ja käytettävissä olevien asiakirjojan perusteella on tehtävä se johtopäätös, että Krzysztof Lisekin koskemattomuus olisi pidätettävä.

IV. PÄÄTELMÄT

Edellä esitettyjen seikkojen perusteella ja työjärjestyksen 6 artiklan 2 kohdan mukaisesti oikeudellisten asioiden valiokunta suosittelee jäsenen koskemattomuuden pidättämistä puoltavia ja sitä vastaan esitettyjä perusteita käsiteltyään, että Euroopan parlamentti pidättää Krzysztof Lisekin parlamentaarisen koskemattomuuden.

VALIOKUNNAN LOPULLISEN ÄÄNESTYKSEN TULOS

Hyväksytty (pvä)

27.10.2010

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

9

0

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Raffaele Baldassarre, Marielle Gallo, Antonio Masip Hidalgo, Bernhard Rapkay, Diana Wallis, Cecilia Wikström, Tadeusz Zwiefka

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Piotr Borys, Eva Lichtenberger