ΣΥΣΤΑΣΗ σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου που αφορά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης βραχείας διαμονής για τους κατόχους διπλωματικών, υπηρεσιακών ή επίσημων διαβατηρίων

27.1.2011 - (16362/2010 – C7-0399/2010 – 2010/0222(NLE)) - ***

Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων
Εισηγητής: Ioan Enciu

Διαδικασία : 2010/0222(NLE)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A7-0010/2011
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A7-0010/2011
Συζήτηση :
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου που αφορά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης βραχείας διαμονής για τους κατόχους διπλωματικών, υπηρεσιακών ή επίσημων διαβατηρίων

(16362/2010 – C7-0399/2010 – 2010/0222(NLE))

(Έγκριση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου (16362/2010),

–   έχοντας υπόψη το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης βραχείας διαμονής για τους κατόχους διπλωματικών, υπηρεσιακών ή επίσημων διαβατηρίων (13708/2010),

–   έχοντας υπόψη την αίτηση έγκρισης που υπέβαλε το Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 77, παράγραφος 2, στοιχείο α), και το άρθρο 218, παράγραφος 6, δεύτερο εδάφιο, στοιχείο α), της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C7-0399/2010),

–   έχοντας υπόψη τα άρθρα 81 και 90, παράγραφος 8, του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη τη σύσταση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (A7-0010/2011),

1.  εγκρίνει τη σύναψη της συμφωνίας·

2.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή, καθώς και στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Βάσει του κανονισμού (ΕΚ) 539/2001, η Βραζιλία συγκαταλέγεται στον λεγόμενο «θετικό κατάλογο» των χωρών των οποίων οι πολίτες εξαιρούνται από τις απαιτήσεις θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας, στην οποία βασίζεται ο κανονισμός αυτός, όλοι οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να έχουν το ίδιο δικαίωμα όταν ταξιδεύουν στη Βραζιλία.

Ως τώρα, η αρχή της αμοιβαιότητας εφαρμόζεται στην πράξη με διμερείς συμφωνίες άρσης της απαίτησης για θεώρηση μεταξύ της Βραζιλίας και των επιμέρους κρατών μελών. Ωστόσο, τέσσερα κράτη μέλη, η Εσθονία, η Λετονία, η Μάλτα και η Κύπρος, δεν έχουν υπογράψει τέτοιες συμφωνίες. Επομένως, οι πολίτες τους εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν θεώρηση προκειμένου να ταξιδέψουν στη Βραζιλία, γεγονός που αντίκειται στην αρχή της αμοιβαιότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, και λαμβανομένου υπόψη ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η κοινή πολιτική θεωρήσεων έναντι των τρίτων χωρών εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ, συμφωνία για την κατάργηση της θεώρησης με τη Βραζιλία μπορεί να διαπραγματευτεί και να συνάψει μόνο η ΕΕ, και όχι τα επιμέρους κράτη μέλη.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο εξέδωσε στις 18 Απριλίου 2008 απόφαση με την οποία εξουσιοδοτούσε την Επιτροπή να διαπραγματευτεί τέτοια συμφωνία εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπογράψουν δύο ξεχωριστές συμφωνίες: μία για τους κατόχους κοινών διαβατηρίων και μία για τους κατόχους διπλωματικών, επίσημων και υπηρεσιακών διαβατηρίων. Ο λόγος για την επιλογή αυτή έγκειται στο γεγονός ότι η δεύτερη συμφωνία δεν υπόκειται σε επικύρωση από το Κογκρέσο της Βραζιλίας και μπορεί να τεθεί σε ισχύ συντομότερα.

Οι διαπραγματεύσεις με τη Βραζιλία για τη συμφωνία που αφορά τους κατόχους διπλωματικών, επίσημων και υπηρεσιακών διαβατηρίων άρχισαν στις 2 Ιουλίου 2008 και ολοκληρώθηκαν στις 19 Νοεμβρίου. Η συμφωνία μονογραφήθηκε στις 28 Απριλίου 2010, η δε επίσημη υπογραφή της εξ ονόματος της Ένωσης και της Βραζιλίας έγινε στις Βρυξέλλες στις 8 Νοεμβρίου 2010.

Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βραζιλίας δεν θα αντικαταστήσει τις άλλες διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με διάφορα κράτη μέλη, αλλά θα τις συμπληρώσει. Ωστόσο, η συμφωνία που συνάφθηκε από την Ένωση θα υπερισχύει των διμερών συμφωνιών στους τομείς που καλύπτουν, και συγκεκριμένα στις επισκέψεις για τουρισμό και για επαγγελματικούς λόγους.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας συνοψίζεται στα ακόλουθα:

Σκοπός

Η συμφωνία προβλέπει αμοιβαία απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για ταξίδια με σκοπό τη βραχεία διαμονή, για όλους τους πολίτες της Βραζιλίας και της ΕΕ που κατέχουν διπλωματικό, υπηρεσιακό ή επίσημο διαβατήριο. Προκειμένου να διασφαλίζεται ίση μεταχείριση όλων των πολιτών της ΕΕ, το άρθρο 8 της συμφωνίας προβλέπει ότι η Βραζιλία μπορεί να αναστείλει ή να καταγγείλει τη Συμφωνία μόνον όσον αφορά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι, στη βάση της αμοιβαιότητας, η Ένωση μπορεί επίσης να αναστείλει ή να καταγγείλει τη Συμφωνία μόνον όσον αφορά όλα τα κράτη μέλη της.

Στο προοίμιο της συμφωνίας λαμβάνεται υπόψη η ιδιαίτερη κατάσταση της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

Πεδίο εφαρμογής και διάρκεια διαμονής

Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης καλύπτει τα τουριστικά ή τα επαγγελματικά ταξίδια προσώπων που κατέχουν διπλωματικό, υπηρεσιακό ή επίσημο διαβατήριο. Οι πολίτες κάθε συμβαλλόμενου μέρους δύνανται να μείνουν στο έδαφος του άλλου συμβαλλόμενου μέρους για τρεις μήνες ανά εξάμηνο κατ’ ανώτατο όριο, από την ημερομηνία της πρώτης εισόδου στο έδαφος του άλλου συμβαλλόμενου μέρους. Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για σκοπούς άλλους από εκείνους που ορίζονται στη συμφωνία μπορεί να γίνει με βάση τις διατάξεις των διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει η Βραζιλία με τα 23 από τα 27 κράτη μέλη.

Στη Συμφωνία λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση των κρατών μελών που δεν εφαρμόζουν ακόμη πλήρως το κεκτημένο Σένγκεν. Εφόσον τα συγκεκριμένα κράτη μέλη (Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία) δεν αποτελούν μέρος του χώρου Σέγκεν, η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης παρέχει στους πολίτες της Βραζιλίας το δικαίωμα τρίμηνης διαμονής στο έδαφος καθενός από αυτά, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που υπολογίζεται για ολόκληρο το χώρο Σέγκεν.

Άλλες διατάξεις

Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διευθέτηση διαφορών που μπορεί να προκύψουν από την ερμηνεία ή την εφαρμογή των διατάξεών της. Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης η ανταλλαγή δειγμάτων διαβατηρίων μεταξύ της Βραζιλίας και των κρατών μελών.

***

Ο εισηγητής εγκρίνει, συνεπώς, τη σύναψη της συμφωνίας.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην αλληλογραφία μεταξύ του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, Jacques Barrot, και των αρχών της Βραζιλίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να αποδίδει ύψιστη σημασία στη διαφύλαξη των υπαρχουσών διμερών συμφωνιών, δεδομένου ότι οι συμφωνίες αυτές επιτρέπουν την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για διαμονή μικρής διάρκειας, για κατηγορίες ταξιδιωτών που δεν καλύπτονται από τη συμφωνία ΕΕ-Βραζιλίας. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να κάνει χρήση της ρήτρας αναστολής της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης μεταξύ ΕΕ-Βραζιλίας, αν η Βραζιλία καταγγείλει τις διμερείς συμφωνίες.

Η τρέχουσα συμφωνία περί απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για κατόχους διπλωματικού, επίσημου ή υπηρεσιακού διαβατηρίου συνιστά βήμα προς την κατεύθυνση της καθιέρωσης πλήρους και αμοιβαίας κατάργησης της θεώρησης σύμφωνα με τον κανονισμό 539/2001.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Επιτροπή στην έκτη έκθεση σχετικά με την αμοιβαιότητα των θεωρήσεων (COM (2010) 620), δύο άλλα κράτη -ο Καναδάς και οι ΗΠΑ- εξακολουθούν να διατηρούν απαίτηση θεώρησης για τρία και τέσσερα, αντίστοιχα, κράτη μέλη, παραβιάζοντας έτσι την αρχή της αμοιβαιότητας. Ο εισηγητής θεωρεί ότι η Επιτροπή θα πρέπει να καταβάλλει διαρκείς και πιεστικές προσπάθειες προκειμένου τα κράτη αυτά να άρουν τις απαιτήσεις θεώρησης. Η σύναψη ειδικών συμφωνιών για κατόχους διπλωματικών, επίσημων και υπηρεσιακών διαβατηρίων στα πρότυπα της παρούσας θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους ελευθέρωσης των θεωρήσεων με τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ημερομηνία έγκρισης

26.1.2011

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

44

2

3

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Sonia Alfano, Roberta Angelilli, Rita Borsellino, Emine Bozkurt, Simon Busuttil, Philip Claeys, Carlos Coelho, Agustín Díaz de Mera García Consuegra, Cornelia Ernst, Tanja Fajon, Kinga Göncz, Nathalie Griesbeck, Sylvie Guillaume, Ágnes Hankiss, Anna Hedh, Salvatore Iacolino, Sophia in ‘t Veld, Teresa Jiménez-Becerril Barrio, Timothy Kirkhope, Juan Fernando López Aguilar, Clemente Mastella, Véronique Mathieu, Louis Michel, Claude Moraes, Carmen Romero López, Judith Sargentini, Birgit Sippel, Csaba Sógor, Renate Sommer, Rui Tavares, Wim van de Camp, Daniël van der Stoep, Axel Voss, Renate Weber, Tatjana Ždanoka, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, Γεώργιος Παπανικολάου

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Edit Bauer, Ioan Enciu, Monika Hohlmeier, Ádám Kósa, Wolfgang Kreissl-Dörfler, Jean Lambert, Petru Constantin Luhan, Norica Nicolai, Raül Romeva i Rueda, Ernst Strasser, Marie-Christine Vergiat, Станимир Илчев