MIETINTÖ ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi direktiivin 97/68/EY muuttamisesta joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatettuja moottoreita koskevien säännösten osalta

29.3.2011 - (KOM(2010)0362 – C7‑0171/2010 – 2010/0195(COD)) - ***I

Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta
Esittelijä: Sirpa Pietikäinen


Menettely : 2010/0195(COD)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A7-0080/2011
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A7-0080/2011
Keskustelut :
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi direktiivin 97/68/EY muuttamisesta joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatettuja moottoreita koskevien säännösten osalta

(KOM(2010)0362 – C7‑0171/2010 – 2010/0195(COD))

(Tavallinen lainsäätämisjärjestys: ensimmäinen käsittely)

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon komission ehdotuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle (KOM(2010)0362),

–   ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 2 kohdan ja 114 artiklan, joiden mukaisesti komissio on antanut ehdotuksen Euroopan parlamentille (C7‑0171/2010),

–   ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 3 kohdan,

–   ottaa huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean 27. joulukuuta 2010 antaman lausunnon[1],

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 55 artiklan ja 37 artiklan,

–   ottaa huomioon ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnan mietinnön sekä liikenne- ja matkailuvaliokunnan lausunnon (A7-0080/2011),

1.  vahvistaa jäljempänä esitetyn ensimmäisen käsittelyn kannan;

2.  pyytää komissiota antamaan asian uudelleen Euroopan parlamentin käsiteltäväksi, jos se aikoo tehdä ehdotukseensa huomattavia muutoksia tai korvata sen toisella ehdotuksella;

3.  kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle sekä kansallisille parlamenteille.

Tarkistus  1

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

Johdanto-osan 1 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(1) Direktiivi 97/68/EY9 käsittelee liikkuviin työkoneisiin asennettavien moottoreiden pakokaasupäästöjä. Useimpien puristussytytysmoottoreiden tyyppihyväksyntään nykyisin sovellettavat vaiheen III A päästörajat korvataan tiukemmilla vaiheen III B rajoilla. Uusia rajoja sovelletaan kyseisten moottoreiden tyyppihyväksyntään 1 päivästä tammikuuta 2010 ja markkinoille saattamiseen 1 päivästä tammikuuta 2011.

(1) Direktiivi 97/68/EY9 käsittelee liikkuviin työkoneisiin asennettavien moottoreiden pakokaasupäästöjä ja ilmaa pilaavien päästöjen päästörajoja ja samalla suojelee ihmisten terveyttä ja ympäristöä. Useimpien puristussytytysmoottoreiden tyyppihyväksyntään nykyisin sovellettavat vaiheen III A päästörajat korvataan tiukemmilla vaiheen III B rajoilla. Uusia rajoja sovelletaan kyseisten moottoreiden tyyppihyväksyntään 1 päivästä tammikuuta 2010 ja markkinoille saattamiseen 1 päivästä tammikuuta 2011.

Perustelu

Yhdenmukaistaminen direktiivin 97/68/EY kanssa, jonka tarkoituksena on liikkuviin työkoneisiin asennettavien moottorien päästöstandardeja ja tyyppihyväksyntämenettelyjä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentäminen, myötävaikuttaminen sisämarkkinoiden moitteettomaan toimintaan ja samalla ihmisten terveyden ja ympäristön suojeleminen.

Tarkistus  2

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

Johdanto-osan 1 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(1 a) Komissiossa valmistellaan parhaillaan direktiivin 97/68/EY tarkistamista Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/24/EY 2 artiklassa säädettyjen suositusten mukaisesti.

 

Varmistaakseen, että tarkistettu direktiivi on EU:n hyvää ilmanlaatua koskevien normien mukainen, ja kokemusten, tieteellisten löydösten ja käytettävissä olevan teknologian valossa komission olisi direktiivin 97/68/EY tulevassa tarkistuksessa vaikutustenarvioinnin perusteella

 

– ehdotettava uuden päästövaiheen eli vaiheen V perustamista; vaihe tulisi mukauttaa raskaita ajoneuvoja koskeviin Euro VI -normien vaatimuksiin;

 

– otettava käyttöön uudet hiukkaspitoisuuden vähentämiseen tähtäävät vaatimukset eli hiukkasten määrään perustuvat raja-arvot kaikille moottoriluokille, jotta voidaan varmistaa mikrohiukkasten tehokas vähentäminen;

 

– määriteltävä kattava lähestymistapa päästöjen vähentämistä koskevien määräysten edistämiseksi ja olemassa oleviin liikkuviin työkoneisiin jälkikäteen asennettavien jälkikäsittelyjärjestelmien edistämiseksi jälkikäteen asennettavien päästöjenrajoituslaitteiden yhdenmukaistetuista vaatimuksista Yhdistyneiden kansakuntien Euroopan talouskomission johdolla paraikaa käytävien keskustelujen pohjalta. Jäsenvaltiot voivat edelleen ryhtyä kyseisten moottorien käyttöä koskeviin toimiin tekniikan tason mukaisesti ennen tämän kattavan lähestymistavan määrittämistä työturvallisuuden vuoksi ja alueilla, joilla ilmanlaadusta ja sen parantamisesta 21 päivänä toukokuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/50/EY1 päästöjä koskevat raja-arvot ylitetään, sikäli kuin nämä toimet ovat aiheuttajaperusteisia, syrjimättömiä ja tarkoituksenmukaisia;

 

– otettava käyttöön menetelmä, jolla liikkuvat työkoneet tarkistetaan säännöllisesti sen osalta, vastaavatko niiden päästöt todella rekisteröinnin yhteydessä annettuja arvoja;

 

– tutkittava mahdollisuutta yhdenmukaistaa raiteilla liikkuvia koneita koskevat erityiset päästönormit pohjoisamerikkalaisten EPA-normien kanssa, jotta varmistetaan, että saatavilla on asetettujen päästörajojen mukaisia kohtuuhintaisia moottoreita.

 

____________________

1 EUVL L 152, 11.6.2008, s. 1.

Tarkistus  3

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

Johdanto-osan 2 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(2) Siirtyminen vaiheeseen III B käsittää askelmuutoksen teknologiassa, ja tästä aiheutuu huomattavat kustannukset, kun moottorit on suunniteltava uudelleen ja on kehitettävä edistyksellisiä teknisiä ratkaisuja. Siirtymävaihe osuu aikaan, jolloin alalla on vakavia taloudellisia ongelmia.

(2) Siirtyminen vaiheeseen III B käsittää askelmuutoksen teknologiassa, ja tästä aiheutuu huomattavat kustannukset, kun moottorit on suunniteltava uudelleen ja on kehitettävä edistyksellisiä teknisiä ratkaisuja. Pienten ja keskisuurten valmistajien voi olla vaikea selviytyä näistä kustannuksista, koska vaatimusten noudattamisesta aiheutuvat kustannukset ovat niille suhteessa korkeammat kuin muille.

 

Maailmanlaajuista talous- ja rahoituskriisiä ei voida käyttää syynä ympäristönormien vesittämiseen. Investoinnit ympäristöä säästävään teknologiaan ovat tärkeitä tulevan kasvun, työpaikkojen ja terveyden turvaamisen edistämisen kannalta.

Tarkistus  4

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

Johdanto-osan 5 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(5) Markkinoille joustojärjestelmän puitteissa saatettujen, muissa sovelluksissa kuin moottorivaunujen ja vetureiden käyttövoimana käytettävien moottoreiden osuus asianomaisen laitevalmistajan kyseisen luokan moottoreilla varustettujen laitteiden vuosimyynnistä olisi kasvatettava vaiheesta III A vaiheeseen III B siirtymisen ajaksi 20 prosentista 50 prosenttiin. Tämän mukaisesti olisi myös mukautettava joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatettavien moottoreiden enimmäismäärää.

(5) Markkinoille joustojärjestelmän puitteissa saatettujen, muissa sovelluksissa kuin moottorivaunujen, vetureiden ja sisävesialusten käyttövoimana käytettävien moottoreiden osuus asianomaisen laitevalmistajan kyseisen luokan moottoreilla varustettujen laitteiden vuosittain markkinoille saatetusta määrästä olisi kasvatettava vaiheen III B aikana 20 prosentista 30 prosenttiin.

 

Olisi tarjottava myös toista vaihtoehtoa, jonka mukaan markkinoille saatetaan joustojärjestelmän mukaisesti kiinteä määrä moottoreita. Tämä kiinteä määrä moottoreita ei saisi ylittää liitteessä XIII olevassa 1.2.2 kohdassa esitettyjä arvoja.

Tarkistus  5

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

Johdanto-osan 6 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(6) Joustojärjestelmään sovellettavia sääntöjä olisi mukautettava siten, että järjestelmä ulotetaan koskemaan myös moottorivaunujen ja vetureiden käyttövoimana käytettäviä moottoreita.

(6) Joustojärjestelmään sovellettavia sääntöjä olisi mukautettava siten, että järjestelmä ulotetaan koskemaan myös vetureiden käyttövoimana käytettäviä moottoreita tarkkaan rajoitetuksi ajanjaksoksi.

Tarkistus  6

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

Johdanto-osan 6 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(6 a) Ilmanlaatua on parannettava kiireellisesti monissa jäsenvaltioissa, mikä edellyttää useissa niistä päättäväisempää toimintaa direktiivin 2008/50/EY vaatimusten täyttämiseksi. Päästöjen vähentäminen niiden lähteellä on välttämätöntä, jotta voidaan saavuttaa nämä tavoitteet, mukaan lukien liikkuvien työkoneiden alan aiheuttamien päästöjen vähentäminen.

Tarkistus  7

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

Johdanto-osan 6 b kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(6 b) Yritysten, jotka käyttävät tämän direktiivin soveltamisalaan kuuluvia koneita, olisi saatava tukea EU:n rahoitusohjelmista tai jäsenvaltioiden tukiohjelmista. Olisi harkittava näistä ohjelmista tukea saaville yrityksille asetettavaa vaatimusta hyödyntää parasta alallaan käytettävissä olevaa tekniikkaa. Tukea olisi myönnettävä vain niille yrityksille, jotka käyttävät tiukimmat päästövaatimukset täyttävää teknologiaa.

Tarkistus  8

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

Johdanto-osan 7 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(7) Tässä direktiivissä säädettyjen toimenpiteiden yhteydessä on otettu huomioon teollisuudenalaa tilapäisesti koettelevat ongelmat. Toimenpiteet olisi sen vuoksi rajoitettava vaiheiden III A ja III B väliseen siirtymäaikaan, ja niiden voimassaolon olisi päätyttävä viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2013.

(7) Tässä direktiivissä säädettyjen toimenpiteiden yhteydessä on otettu huomioon teollisuudenalaa tilapäisesti koettelevat ongelmat, ja siksi ne eivät johda kestävään mukautukseen ja niitä olisi sovellettava ainoastaan vaiheen III B ajan tai 3 vuoden ajan, ellei peräkkäistä vaihetta ole olemassa.

Tarkistus  9

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

1 artikla – -1 kohta (uusi)

Direktiivi 97/68/EY

2 artikla – uusi luetelmakohta

 

Komission teksti

Tarkistus

 

(-1) Lisätään 2 artiklaan luetelmakohta seuraavasti:

 

– hiukkaspäästöjä vähentävillä pakokaasun käsittelyjärjestelmillä laitteita ja suodatinjärjestelmiä, jotka keräävät vähintään 90 prosenttia hiukkasista ja joiden määrällinen kriteeri on 1012 kWh,

Perustelu

Hiukkaspäästöjä vähentäviä pakokaasun käsittelyjärjestelmiä ei määritellä direktiivissä 97/68/EY tarkasti tekniikan tason mukaan. Maanalaisissa kaivoksissa käytettävissä työkoneissa dieselhiukkasten suodatusjärjestelmät ovat kuitenkin olleet jo vuosia pakollisia työturvallisuussyistä. Yksiselitteinen EU:n oikeudellinen määritelmä kuitenkin puuttuu, mikä johtaa tulkintavaikeuksiin viranomaisten ja valmistajien tapauksessa.

Tarkistus  10

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

1 artikla – 1 kohta

Direktiivi 97/68/EY

4 artikla – 6 kohta

 

Komission teksti

Tarkistus

6) Puristussytytysmoottorit, joita käytetään muussa tarkoituksessa kuin sisävesialusten käyttövoimana, voidaan saattaa markkinoille joustojärjestelmän mukaisesti soveltamalla liitteessä XIII tarkoitettua menettelyä 1–5 kohdan lisäksi

6) Puristussytytysmoottorit, joita käytetään muussa tarkoituksessa kuin moottorivaunujen ja sisävesialusten käyttövoimana, voidaan saattaa markkinoille joustojärjestelmän mukaisesti soveltamalla liitteessä XIII tarkoitettua menettelyä 1–5 kohdan lisäksi.

Perustelu

III B ‑vaatimukset täyttäviä moottorivaunuja on jo olemassa ja moottoriratkaisut on jo kehitetty. Moottorivaunuissa hyödynnetään yleensä raskaiden ajoneuvojen moottoreita, joille on jo olemassa III B ‑ratkaisuja. Moottorivaunut tulisi tämän vuoksi jättää pois joustojärjestelmän soveltamisalasta direktiivissä 2004/26/EY säädetyllä tavalla.

Tarkistus  11

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

1 artikla – 2 kohta – -a alakohta (uusi)

Direktiivi 97/68/EY

10 artikla – 1 a kohta – 2 alakohta

 

Komission teksti

Tarkistus

 

(-a) Poistetaan 1 a kohdan toinen alakohta.

 

(-a b) Lisätään kohdat seuraavasti:

 

"1 b. Jos moottorivaunu tai veturi on alun perin varustettu moottorilla, joka ei ole vaiheen III A päästörajojen mukainen tai on pelkästään vaiheen III A rajojen mukainen, siihen asennettavan vaihtomoottorin on täytettävä vähintään vaiheessa III A määritetyt päästörajat, jos

 

i) vaiheen III B vaatimusten soveltaminen johtaisi merkittäviin teknisiin vaikeuksiin, jotka liittyvät raideleveyteen, akselikuormaan, korin/alustan suunnittelun tai moottorin tai moottorien monikäyttöön tarkoitettuihin hallintajärjestelmiin ja näin ollen vaarantaisivat hankkeen taloudellisen kannattavuuden; tai

 

ii) ei ole saatavilla vaiheen III B moottoria, joka voitaisiin asentaa tällaiseen moottorivaunuun tai veturiin.

 

Näihin moottoreihin ei sovelleta 9 artiklan 3 g, 3 i ja 4 a kohtaa.

 

1 c. Edellä olevaa 1 b kohtaa sovelletaan viiden vuoden ajan siitä päivästä alkaen, jolloin vaiheeseen III B siirrytään.

 

1 d. Teksti "VAIHTOMOOTTORI" on liitettävä 1 a  ja 1 b kohdan mukaisesti markkinoille saatettuihin moottoreihin kiinnitettävään merkintään tai sisällytettävä omistajan käyttöoppaaseen.

 

1 e. Komissio antaa vuosittain Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen vaiheen III B raja-arvot täyttävien veturien kehittämisen etenemisestä."

Tarkistus  12

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

1 artikla – 2 kohta – a c alakohta (uusi)

Direktiivi 97/68/EY

10 artikla – 1 d ja1 e kohta

 

Komission teksti

Tarkistus

 

(-a c) Lisätään seuraavat kohdat:

 

"1 d. Jäsenvaltio voi seuraavissa tapauksissa myöntää poikkeusluvan sellaisten vaihtomoottorien valmistukseen ja asennukseen, jotka eivät täytä vaiheen III A vaatimuksia:

 

i) olemassa olevan moottorivaunun, junan tai veturin uusiminen tai päivitys, jos vaiheen III A vaatimusten soveltaminen johtaisi merkittäviin teknisiin vaikeuksiin, jotka liittyvät raideleveyteen, akselikuormaan, korin/alustan suunnittelun tai moottorin tai moottorien monikäyttöön tarkoitettuihin hallintajärjestelmiin ja näin ollen vaarantaisivat hankkeen taloudellisen kannattavuuden, sillä edellytyksellä, että käyttöön liittyy vaikutusten arviointi, joka antaa riittävät perustelut poikkeamiselle, ja sillä edellytyksellä, että kokonaispäästötasot paranevat alkuperäisiin moottoreihin nähden.

 

ii) jos moottorivaunun, junan tai veturin onnettomuuden tai sen moottorin tai moottorien vakavan vaurion vuoksi vaiheen III A vaatimusten soveltaminen johtaisi merkittäviin teknisiin vaikeuksiin ja näin ollen vaarantaisi vaurioituneen moottorivaunun, junan tai veturin taloudelliset korjausmahdollisuudet. Moottoreihin, joihin sovelletaan tätä kohtaa, ei sovelleta 9 artiklan 3 g, 3 i ja 4 a kohtaa. Jos poikkeus myönnetään, sen myöntävän jäsenvaltion on toimitettava kuuden kuukauden kuluessa komissiolle ja muiden jäsenvaltioiden hyväksyntäviranomaisille sekä paperimuodossa että tiedostoina asiakirjan, joka sisältää seuraavat tiedot:

 

– poikkeuksen yksilöivä viitenumero, joka on merkitty jokaiseen sellaiseen moottoriin kiinnitettyyn kilpeen, joihin poikkeusta sovelletaan

 

– poikkeuksen luonne, mukaan lukien päästörajojen kuvaus verrattuna vaiheen III A raja-arvoihin ja sovellettavien vaihtoehtoisten säännösten yksityiskohtainen kuvaus

 

– yksityiskohtainen perustelu poikkeuksen myöntämiselle, mukaan luettuina tärkeimmät tekniset ongelmat ja niiden taloudelliset vaikutukset ja ympäristövaikutukset, ja kuvaus suunnittelutoimista vaiheen III A vaatimusten täyttämiseksi sekä tarvittaessa muista kaluston kehittämiseen ja käyttöön liittyvistä toimista

 

– niiden moottorien määrä, joita poikkeus koskee

 

– valmistajan tiedot ja tiedot niiden moottorien tyypeistä ja sarjanumeroista, joita poikkeus koskee

 

– yksityiskohtaiset tiedot raideliikenteen kulkuneuvojen sarjoista, joihin moottorit asennetaan, sekä niiden käyttöalueista

 

– mahdolliset muut tiedot, joiden avulla poikkeuspyyntöä on perusteltu.

 

1 e. Edellä olevan 1 a, 1 b ja 1 c kohdan mukaisesti markkinoille saatettujen moottorien kilpeen on kiinnitettävä tai moottorien omistajan käsikirjaan on lisättävä teksti 'VAIHTOMOOTTORI'."

Perustelu

Useimmissa vanhoissa ajoneuvoissa ei ole riittävästi tilaa asentaa vastaavan tehoista vaiheen III B mukaista moottoria, minkä vuoksi mahdollisuus korvata vanhoihin ajoneuvoihin asennetut vaihetta III A edeltävät ja vaiheen III A moottorit vaiheen III A mukaisilla moottoreilla tarjoaa alalle tilaisuuden siirtyä puhtaampiin vaiheen III A päästönormeihin. Vaiheen III A mukaisten moottorien asentamista koskevat poikkeukset ovat tarpeen hyvin harvoissa tapauksissa ajoneuvon raideleveyden, akselipainon ja suunnittelusta johtuvien rajoitusten vuoksi. Ala katsoo, että tällaisia poikkeuksia saa tehdä ainoastaan tiukan valvonnan ja rajoitusten perusteella sekä esittämällä yksityiskohtaiset perustelut.

Tarkistus  13

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

1 artikla – 2 kohta – a alakohta

Direktiivi 97/68/EY

10 artikla – 7 kohta

Komission teksti

Tarkistus

7) Jäsenvaltioiden on sallittava liitteessä I olevan 1 jakson A i, A ii, A iv ja A v kohdassa määriteltyjen moottoreiden saattaminen markkinoille joustojärjestelmää soveltaen liitteen XIII säännösten mukaisesti.

7) Jäsenvaltioiden on sallittava liitteessä I olevan 1 jakson A i, A ii ja A v kohdassa määriteltyjen moottoreiden saattaminen markkinoille joustojärjestelmää soveltaen liitteen XIII säännösten mukaisesti.

 

Moottoreita voidaan saattaa markkinoille joustojärjestelmän puitteissa siitä päivästä alkaen, jolloin vaiheeseen III B siirrytään, kyseisen vaiheen päättymiseen saakka, mutta kuitenkin enintään kolmen vuoden ajan vaiheen alusta lukien.

Tarkistus  14

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

1 artikla – 2 kohta – b alakohta

Direktiivi 97/68/EY

10 artikla – 8 kohta

 

Komission teksti

Tarkistus

b) Lisätään 8 kohta seuraavasti:

Poistetaan.

”8) Joustojärjestelmää sovelletaan liitteessä XIII olevan 1.2 jakson mukaisesti ja ainoastaan vaiheiden III A ja III B väliseen siirtymäaikaan, ja sen voimassaolo päättyy 31 päivänä joulukuuta 2013.”

 

Tarkistus  15

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

Liite

Direktiivi 97/68/EY

Liite XIII 1.1 kohta

 

Komission teksti

Tarkistus

1.1. Vaiheen III A ja vaiheen III B välistä siirtymäaikaa lukuun ottamatta alkuperäisen laitevalmistajan, joka haluaa käyttää joustojärjestelmää, on pyydettävä hyväksyntäviranomaiselta lupa saada ostaa kahden päästövaiheen välisenä aikana moottoritoimittajiltaan 1.1.1 ja 1.1.2 kohdassa kuvatut määrät moottoreita, jotka eivät vastaa sen hetkisiä päästöjen raja-arvoja mutta on hyväksytty lähimpään aikaisempaan päätösrajojen vaiheeseen.

1.1. Alkuperäisen laitevalmistajan, joka haluaa käyttää joustojärjestelmää, on veturien ja moottorivaunujen käyttövoimana käytettäviä moottoreita lukuun ottamatta pyydettävä hyväksyntäviranomaiselta alkuperäisen laitevalmistajan moottorien valmistajille lupa saattaa markkinoille moottoreita, jotka on tarkoitettu pelkästään alkuperäisen laitevalmistajan käyttöön. Vaihetta III B lukuun ottamatta moottorien määrät eivät saa ylittää 1.1.1 ja 1.1.2 kohdassa kuvattuja määriä moottoreita, jotka eivät vastaa sen hetkisiä päästöjen raja-arvoja mutta on hyväksytty lähimpään aikaisempaan päätösrajojen vaiheeseen.

Tarkistus  16

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

Liite

Direktiivi 97/68/EY

Liite XIII – 1.1.1 kohta

 

Komission teksti

Tarkistus

1.1.1. Joustojärjestelmän puitteissa markkinoille saatettujen moottoreiden määrä ei saa missään moottoriluokassa ylittää 20 prosenttia alkuperäisen laitevalmistajan kyseiseen moottoriluokkaan kuuluvia moottoreita sisältävästä laitemyynnistä (laskettuna keskiarvona viidestä viimeisestä myyntivuodesta EU:n markkinoilla). Jos alkuperäinen laitevalmistaja on markkinoinut laitteita EU:ssa vähemmän kuin viisi vuotta, keskiarvo lasketaan sen ajanjakson mukaan, jona kyseinen valmistaja on markkinoinut laitteita EU:ssa.

1.1.1 Joustojärjestelmän puitteissa markkinoille saatettujen moottoreiden määrä ei saa missään moottoriluokassa ylittää 20 prosenttia alkuperäisen laitevalmistajan kyseiseen moottoriluokkaan kuuluvia moottoreita sisältävien laitteiden markkinoille saattamisen määrästä (laskettuna keskiarvona viidestä viimeisestä myyntivuodesta EU:n markkinoilla). Jos alkuperäinen laitevalmistaja on saattanut EU:n markkinoille laitteita vähemmän kuin viisi vuotta, keskiarvo lasketaan sen ajanjakson mukaan, jona kyseinen valmistaja on saattanut laitteita EU:n markkinoille.

Tarkistus  17

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

Liite

Direktiivi 97/68/EY

Liite XIII – 1.1.2 kohta

 

Komission teksti

Tarkistus

1.1.2. Vaihtoehtona 1.1.1 kohdalle ja moottorivaunujen ja vetureiden käyttövoimana käytettäviä moottoreita lukuun ottamatta alkuperäinen laitevalmistaja voi halutessaan hakea moottorivalmistajalleen lupaa saattaa markkinoille joustojärjestelmän puitteissa kiinteän määrän moottoreita. Moottoreiden määrä kussakin moottoriluokassa ei saa ylittää seuraavia arvoja:

1.1.2. Vaihtoehtona 1.1.1 kohdalle ja moottorivaunujen ja vetureiden käyttövoimana käytettäviä moottoreita lukuun ottamatta alkuperäinen laitevalmistaja voi halutessaan hakea moottorivalmistajilleen lupaa saattaa markkinoille kiinteän määrän moottoreita pelkästään kyseisen alkuperäisen laitevalmistajan käyttöön. Moottoreiden määrä kussakin moottoriluokassa ei saa ylittää seuraavia arvoja:

Tarkistus  18

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

Liite

Direktiivi 97/68/EY

Liite XIII 1.2 kohta

 

Komission teksti

Tarkistus

1.2 Vaiheen III A ja vaiheen III B välisenä siirtymäaikana, moottorivaunujen ja vetureiden käyttövoimana käytettäviä moottoreita lukuun ottamatta, alkuperäisen laitevalmistajan, joka haluaa käyttää joustojärjestelmää, on pyydettävä hyväksyntäviranomaiselta lupa saada ostaa moottoritoimittajiltaan 1.2.1 ja 1.2.2 kohdassa kuvatut määrät moottoreita, jotka eivät noudata sen hetkisiä päästöjen raja-arvoja mutta on hyväksytty lähimpään aikaisempaan päätösrajojen vaiheeseen.

1.2 Poikkeuksena 1.1 kohdasta vaiheen III B aikana, mutta enintään kolmen vuoden ajan kyseisen vaiheen alusta lukien, moottorivaunujen ja vetureiden käyttövoimana käytettäviä moottoreita lukuun ottamatta, alkuperäisen laitevalmistajan, joka haluaa käyttää joustojärjestelmää, on pyydettävä hyväksyntäviranomaiselta moottorivalmistajilleen lupa saattaa markkinoille moottoreita pelkästään kyseisen alkuperäisen laitevalmistajan käyttöön. Niiden moottoreiden määrät, jotka eivät noudata sen hetkisiä päästöjen raja-arvoja mutta on hyväksytty lähimpään aikaisempaan päätösrajojen vaiheeseen, eivät saa ylittää 1.2.1 ja 1.2.2 kohdassa kuvattuja määriä.

Tarkistus  19

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

Liite

Direktiivi 97/68/EY

Liite XIII 1.2.1 kohta

 

Komission teksti

Tarkistus

1.2.1. Tällaisen joustojärjestelmän puitteissa markkinoille saatettujen moottoreiden määrä ei saa missään moottoriluokassa ylittää 50 prosenttia alkuperäisen laitevalmistajan kyseiseen moottoriluokkaan kuuluvia moottoreita sisältävästä laitemyynnistä (laskettuna keskiarvona viidestä viimeisestä myyntivuodesta EU:n markkinoilla). Jos alkuperäinen laitevalmistaja on markkinoinut laitteita EU:ssa vähemmän kuin viisi vuotta, keskiarvo lasketaan sen ajanjakson mukaan, jona kyseinen valmistaja on markkinoinut laitteita EU:ssa.

1.2.1. Joustojärjestelmän puitteissa markkinoille saatettujen moottoreiden määrä ei saa missään moottoriluokassa ylittää 30 prosenttia alkuperäisen laitevalmistajan kyseiseen moottoriluokkaan kuuluvia moottoreita sisältävien laitteiden markkinoille saattamisen määrästä (laskettuna keskiarvona viidestä viimeisestä myyntivuodesta EU:n markkinoilla). Jos alkuperäinen laitevalmistaja on saattanut markkinoille laitteita EU:ssa vähemmän kuin viisi vuotta, keskiarvo lasketaan sen ajanjakson mukaan, jona kyseinen valmistaja on saattanut laitteita markkinoille EU:ssa.

Tarkistus  20

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

Liite

Direktiivi 97/68/EY

Liite XIII 1.2.2 kohta – johdantokappale

 

Komission teksti

Tarkistus

 

 

1.2.2.  Vaihtoehtona 1.2.1 kohdalle alkuperäinen laitevalmistaja voi halutessaan hakea moottorivalmistajalleen lupaa saattaa markkinoille joustojärjestelmän puitteissa kiinteän määrän moottoreita. Moottoreiden määrä kussakin moottoriluokassa ei saa ylittää seuraavia arvoja:

1.2.2. Vaihtoehtona 1.2.1 kohdalle alkuperäinen laitevalmistaja voi halutessaan hakea alkuperäisen laitevalmistajan moottorivalmistajille lupaa saattaa markkinoille kiinteän määrän moottoreita pelkästään kyseisen alkuperäisen laitevalmistajan käyttöön. Moottoreiden määrä kussakin moottoriluokassa ei saa ylittää seuraavia arvoja:

Tarkistus  21

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

Liite

Direktiivi 1997/68/EY

Liite XIII 1.3 kohta

 

Komission teksti

Tarkistus

1.3. Moottorivaunujen käyttövoimana käytettäviin moottoreihin sovelletaan vaiheen III A ja vaiheen III B välisestä siirtymäajasta alkaen 1.1.1 jaksossa määriteltyä joustojärjestelmää.

Poistetaan.

Perustelu

III B ‑vaatimukset täyttäviä moottorivaunuja on jo olemassa ja moottoriratkaisut on jo kehitetty. Moottorivaunuissa hyödynnetään yleensä raskaiden ajoneuvojen moottoreita, joille on jo olemassa III B ‑ratkaisuja. Niinpä moottorivaunut olisi jätettävä joustojärjestelmän ulkopuolelle, kuten direktiivissä 2004/26/EY säädetään.

Tarkistus  22

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

Liite

Direktiivi 97/68/EY

Liite XIII 1.4 kohta

 

Komission teksti

Tarkistus

1.4 Vetureiden käyttövoimana käytettävien moottoreiden osalta alkuperäinen laitevalmistaja voi vaiheen III A ja vaiheen III B välisenä siirtymäaikana halutessaan hakea moottorivalmistajilleen lupaa saattaa markkinoille joustojärjestelmän puitteissa enintään 12 moottoria veturin käyttövoimana käytettäväksi.

1.4 Vetureiden käyttövoimana käytettävien moottoreiden osalta alkuperäinen laitevalmistaja voi vaiheen III A ja vaiheen III B välisenä siirtymäaikana halutessaan hakea moottorivalmistajilleen lupaa saattaa markkinoille joustojärjestelmän puitteissa enintään 20 moottoria veturin käyttövoimana käytettäväksi. Alkuperäinen laitevalmistaja voi myös hakea moottoritoimittajilleen lupaa saattaa markkinoille lisäksi 10 moottoria asennettavaksi vetureihin, jotka täyttävät GERT 8073:n, julkaisu 2, aukean tilan ulottumaa koskevat vaatimukset siten kuin ne on määritelty rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta yhteisössä 17 päivänä kesäkuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/57/EY 17 artiklan 3 kohdan mukaisesti ilmoitetuissa kansallisissa teknisissä säännöissä.

 

Tätä joustovaraa olisi sovellettava ainoastaan jos on olemassa teknisiä syitä, joiden vuoksi vaiheen III B raja-arvojen noudattaminen ei ole mahdollista.

 

____________________

1 EUVL L 191, 18.7.2008, s. 1.

Tarkistus  23

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

Liite

Direktiivi 97/68/EY

Liite XIII – 1.5. kohta – johdantokappale

 

Komission teksti

Tarkistus

1.5. Alkuperäisen laitevalmistajan on liitettävä hakemukseensa hyväksyntäviranomaiselle seuraavat tiedot:

1.5. Alkuperäisen laitevalmistajan on liitettävä hakemukseen hyväksyntäviranomaiselle seuraavat tiedot:

Tarkistus  24

Ehdotus direktiiviksi

Liite

Direktiivi 97/68/EY

Liite XIII – 1.7 kohta

 

Komission teksti

Tarkistus

1.7. Alkuperäisen laitevalmistajan on toimitettava jäsenvaltioiden erilaisille tyyppihyväksyntäviranomaisille pyynnöstä kaikki tiedot, joita tyyppihyväksyntäviranomainen tarvitsee vahvistaakseen, että kaikkien sellaisten moottoreiden osalta, jotka on ilmoitettu tai merkitty saatetuiksi markkinoille joustojärjestelmän puitteissa, asianomainen ilmoitus tai merkintä on tehty asianmukaisesti.”

1.7. Alkuperäisen laitevalmistajan on toimitettava jäsenvaltioiden erilaisille tyyppihyväksyntäviranomaisille pyynnöstä kaikki tiedot, joita tyyppihyväksyntäviranomainen tarvitsee vahvistaakseen ja todetakseen, että kaikkien sellaisten moottoreiden osalta, jotka on ilmoitettu tai merkitty saatetuiksi markkinoille joustojärjestelmän puitteissa, asianomainen ilmoitus tai merkintä on tehty asianmukaisesti."

  • [1]  EUVL C ... / Ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä.

PERUSTELUT

Direktiivillä 97/68/EY säädetään liikkuvien työkoneiden dieselmoottoreiden pakokaasupäästöihin sisältyvien hiilimonoksidin (CO), hiilivetyjen (HC), typen oksidien (NOx) ja hiukkasten enimmäismääristä. Kun direktiiviä muutettiin vuonna 2004 (2004/26/EY), otettiin käyttöön nykyisin sovellettavat vaiheen III A päästörajat ja asetettiin seuraavan vaiheen III B määräajat ja raja-arvot. Kyseisiä tiukempia raja-arvoja aletaan soveltaa asteittain tammikuusta 2011 alkaen moottorin teholuokan mukaan. Direktiivin soveltamisalaan kuuluvat muun muassa erilaiset maalla käytettävät rakennus-, metsä- ja maatalouskoneet. Sitä sovelletaan myös vetureihin, moottorivaunuihin ja sisävesialuksiin.

Direktiiviä sovelletaan moninaisiin konevalmistajiin (arviolta 1 500 yritykseen), joista monet eivät valmista koneissa käytettyjä moottoreita. Moottoreiden valmistus on vain muutamien suurten yritysten käsissä.

Direktiivillä 2004/26/EY otettiin myös käyttöön niin kutsuttu joustojärjestelmä helpottamaan valmistajien siirtymistä vaiheesta toiseen. Joustojärjestelmän ansiosta valmistajat voivat pakokaasupäästöjen raja-arvojen kahden peräkkäisen vaiheen välisenä aikana saattaa markkinoille rajatun määrän sellaisia koneita, joihin asennetut moottorit ovat vielä edellisessä vaiheessa pakokaasupäästöjen raja-arvoille asetettujen vaatimusten mukaisia. Enimmäismäärä on joko 20 prosenttia valmistajan vuosimyynnistä – laskettuna viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana toteutuneen myynnin keskiarvona – tai säädetty kiinteä konemäärä. Jälkimmäinen vaihtoehto on tarkoitettu pienemmille valmistajille. Joustojärjestelmää sovelletaan maatalous-, metsä- ja rakennuskoneisiin, kun taas veturit, moottorivaunut ja sisävesialukset on jätetty järjestelmän ulkopuolelle.

Liikkuvia työkoneita koskeva direktiivi on tärkeä osa unionin ympäristölainsäädäntöä, ja sen myötävaikutus erityisesti kohteena olevien päästövähennysten aikaansaamiseen on merkittävä. Alan aiheuttamista päästöistä hiukkaspäästöt ja typen oksidien päästöt aiheuttavat eniten ilman pilaantumista. Liikkuvien työkoneiden arvioitu osuus hiukkaspäästöistä koko EU:ssa on 7 prosenttia (kun tieliikenteen osuus näistä päästöistä on 13 prosenttia); lisäksi liikkuvat työkoneet tuottavat 16 prosenttia kaikista EU:n typen oksidien päästöistä (kun tieliikenteen osuus näistä päästöistä on 42 prosenttia).

Komission ehdotus

Komission nykyisellä ehdotuksella pyritään laajentamaan joustojärjestelmää.

Komissio ehdottaa ensinnäkin prosenttiosuuden nostamista nykyisestä 20:stä 50:een. Myös kiinteitä määriä mukautetaan vastaavasti.

Lisäksi komissio ehdottaa, että moottorivaunujen ja vetureiden käyttövoimana käytettävät moottorit sisällytetään joustojärjestelmään. Koska vetureiden markkinat ovat verrattain pienet, komissio ehdottaa joustomahdollisuutta 12 veturille. Moottorivaunujen osalta ehdotetaan 20 prosentin jouston sallimista.

Näiden lisäjoustoa koskevien toimenpiteiden voimassaolon ehdotetaan päättyvän 31. joulukuuta 2013.

Komissio perustelee ehdotusta suurelta osin talouskriisillä. Kriisi on koetellut syksystä 2008 suurinta osaa unionissa tapahtuvasta liikkuvien työkoneiden tuotannosta, ja etenkin rakennus- ja maatalousala on kärsinyt myynnin jyrkästä laskusta. Komissio katsoo, että uusiin vaiheen III B vaatimuksiin mukautumisesta aiheutuvat kustannukset ovat liian korkeat teollisuudenalalla, jota kriisi on koetellut ankarasti.

Komissio perustelee lisäjouston tarvetta myös sillä, että III B -moottoreiden edellyttämät tekniset ratkaisut eivät ole vielä valmiita, ja toteaa, että valmistajat eivät voi ryhtyä suunnittelemaan koneita uudelleen ennen kuin niillä on vaatimusten mukainen moottori. Komissio katsoo, että tämä on suurin syy sille, että veturien valmistajien on vaikea noudattaa vaatimuksia.

Komissio antaa ehdotuksensa hyvin myöhään, sillä uusien päästörajojen ensimmäistä vaihetta sovelletaan jo tammikuusta 2011 alkaen.

Koska komissio on myös valmistelemassa koko direktiivin 97/68/EY tarkistamista, esittelijä ehdottaa, että odotetaan sitä eikä hyväksytä haitallista hajanaista lainsäädäntöä.

Esittelijän ehdotus

Esittelijän mielestä komission ehdotukseen sisältyy lukuisia ongelmia. Suurin ongelma on periaatteellinen, sillä ehdotus uhkaa muodostaa vaarallisen ennakkotapauksen ympäristölainsäädännön vesittämisestä yleisten taloudellisten vaateiden vuoksi.

Jos ehdotus hyväksytään, rikotaan myös sitä periaatetta, että kannustetaan noudattamaan vaatimuksia ja palkitaan niitä, jotka tekevät sen ensimmäisinä. Direktiivi tuli voimaan vuonna 2004, joten teollisuudella on ollut huomattavasti aikaa mukautua siinä säädettyyn suuntaan. Yrityksiä, jotka eivät ryhtyneet noudattamaan vaatimuksia näissä aikarajoissa, ei pitäisi palkita siitä, että ne eivät tehneet mitään; myöskään niitä yrityksiä, jotka tekivät kotiläksynsä, ei pitäisi rangaista siitä, että ne toimivat ajoissa.

Vaikka ehdotus on suhteellisen rajoitettu, siinä annetut säännökset sovitun ympäristölainsäädännön noudattamisesta ovat erittäin kyseenalaisia. Lainsäädännön on oltava sellaista, että teollisuus voi olla varma siitä, että kaikilla on tasapuoliset toimintaedellytykset ja että kaikki toimijat noudattavat sääntöjä – tätä periaatetta ei kuitenkaan ole ehdotuksessa noudatettu.

Terveys ja ympäristö

Hiukkaspäästöille direktiivissä asetetut päästörajat ovat noin 90 prosenttia ja typen oksideille asetetut päästörajat noin 30 prosenttia alhaisemmat vaiheessa III B kuin vaiheessa III A. Komissio arvioi vaikutustenarvioinnissa, että jos kaikki valmistajat käyttävät ensimmäisenä vuonna sallitun jousto-osuuden täysimääräisesti hyväkseen, päästöt kasvaisivat ensimmäisenä vuonna noin 0,3 prosenttia, jos joustovara nostetaan 20:stä 50 prosenttiin.

Tässä arviossa jätetään kuitenkin huomiotta päätöksen vaikutukset pitkällä aikavälillä. Kyseessä olevien koneiden käyttöikä on suhteellisen pitkä: rakennuskoneiden käyttöikä on noin 16 vuotta tai 10 000 tuntia[1] ja vetureiden jopa pidempi. Täten lisäjouston haitalliset vaikutukset ulottuvat mahdollisesti vuosikymmenien päähän.

On syytä huomata, että monilla jäsenvaltioilla on vaikeuksia noudattaa direktiivejä, joilla asetetaan ilman laatua koskevia normeja, kuten ilmanlaatudirektiiviä ja kansallisia päästörajoituksia koskevaa direktiiviä. Esimerkiksi IIASA:n NEC-raporttia varten tekemissä ennusteissa arvioidaan, että liikkuvien työkoneiden osuus typen oksidien kokonaispäästöistä saattaa nousta 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. On äärimmäisen tärkeää puuttua päästöihin niiden lähteellä, jotta ilmanlaatua koskevat normit saavutettaisiin, eikä vaatimusten höllentämiseen yhdeltä tärkeimmistä päästöjen lähteistä voi suhtautua kevyesti.

Kokonaisarviossa ei myöskään oteta huomioon kyseisten päästöjen paikallista vaikutusta. Liikkuvia työkoneita käytetään hyvin usein kaupunkiympäristössä tai sen kaltaisessa ympäristössä ja lähellä työntekijöitä. Tutkimusten mukaan terveydenhuoltokustannuksissa säästetään huomattavasti, kun näitä haitallisia päästöjä vähennetään, mikä on syytä ottaa huomioon laskettaessa tässä ehdotettujen kaltaisten toimenpiteiden kustannuksia.

Laskiessaan lisäjoustosta mahdollisesti saatavia säästöjä komissio jättää huomiotta tämän monitahoisen vuorovaikutuksen terveyden, ympäristön ja tiukempien päästönormien välillä. Siinä missä teollisuus saattaa hyötyä tilanteesta taloudellisesti, ulkoiset kustannukset lankeavat koko yhteiskunnan maksettaviksi.

Rakennusala on hyvä esimerkki tästä: sadat tuhannet työntekijät altistuvat EU:ssa päivittäin päästöille rakennustyömailla. Olisi kiinnostavaa nähdä tutkimus siitä, miten tämä vaikuttaa heidän terveyteensä ja terveydenhuoltojärjestelmiimme.

Taloudelliset arviot

Talouskriisi on todellisuutta, mutta merkkejä elpymisestä on jo näkyvissä. Myynnin kivutessa jälleen kasvuun komission ehdotuksen pohja heikkenee. Joidenkin suurempien tuottajien osalta, joita koskevat tiedot ovat paremmin saatavilla, myynti näyttää olevan pienempi kuin teollisuuden niin kutsuttuina kukoistusvuosina, mutta nykyiset myyntiluvut eivät kuitenkaan ole juurikaan pienemmät kuin tätä kukoistusta edeltävinä vuosina. Kaiken kaikkiaan voidaan todeta, että koska lainsäädäntö ja uuden vaiheen III B raja-arvot ovat olleet käytössä ja vuodesta 2004, jonka jälkeen teollisuudenala koki joitakin huomattavan vahvoja vuosia, kehittämisvarojen puutetta koskevilla väitteillä ei tunnu olevan pohjaa.

On syytä huomata, että komissio ei pysty esittämään minkäänlaisia arvioita siitä, kuinka suurella osalla teollisuudenalasta on vaikeuksia mukautua vaatimuksiin.

Jos laajennetaan kuvaa hiukan, huomataan, että jotkin yritykset myös kärsivät jouston lisäämisestä, mikä olisi niin ikään otettava huomioon: Euroopassa on monia suuria ja pienempiä yrityksiä, jotka tuottavat jälkikäsittelyjärjestelmiä ja hiukkassuodattimia. Näille yrityksille on yksinomaan hyödyksi, jos annetaan lainsäädäntöä, jossa asetetaan entistä tiukempia päästönormeja.

Esittelijä haluaisi myös kiistää komission näkemyksen siitä, että valmistajat menettävät kilpailukykynsä, jos ne joutuvat noudattamaan tiukempaa ympäristölainsäädäntöä. Vihreät innovaatiot ja vähäpäästöinen tekniikka saavat jalansijaa vain niitä tukevan lainsäädäntökehyksen avulla. Jotta Eurooppa 2020 -strategian tavoitteet voitaisiin saavuttaa ja pystyttäisiin siirtymään kohti vähähiilistä yhteiskuntaa, on pyrittävä kaikilla rintamilla eteenpäin eikä taaksepäin.

Koska tilanne voi kuitenkin olla erityisen vaikea pienille ja keskisuurille valmistajille, joille aiheutuu vaatimusten noudattamisesta suhteessa korkeammat kustannukset, esittelijä ehdottaa, että nimenomaan pk-yrityksille tarkoitettua joustovaraa lisätään komission ehdottamalla tavalla korottamalla kiinteitä määriä, jotka sisältyvät liitteessä XVIII olevassa 1.2.2 kohdassa esitettyyn taulukkoon.

Tämä antaa pk-yrityksille mahdollisuuden tasoittaa tutkimus- ja kehitysponnisteluiden määrää ja muita uudelleensuunnittelusta aiheutuvia kustannuksia samalla, kun ne pystyvät jyvittämään nämä kustannukset pidemmälle aikavälille.

Esittelijä myöntää myös, että veturialan on vaikea mukautua vaatimuksiin, koska vain hyvin harvoilla valmistajilla on tarjota vaiheen III B vaatimusten mukaisia vetureita ja koska on erittäin vaikeaa asentaa uusia kookkaampia vaiheen III B vaatimusten mukaisia moottoreita vanhempiin vetureihin. Koska markkinat ovat kuitenkin verrattain pienet, koska vaiheen III B vaatimusten mukaisia ratkaisuja on jo valmiina ja koska jouston tarkoituksena on myöntää vain rajoitettu mahdollisuus käyttää aiemman vaiheen moottoreita, esittelijä ehdottaa, että lisätään veturien määrää 20:een.

Koska vaiheen III B vaatimusten mukaisten ratkaisujen kehittäminen vetureille on näyttänyt olevan erityisen vaikeaa, esittelijä katsoo, että komission olisi kiinnitettävä erityistä huomiota tähän alaan ja raportoitava Euroopan parlamentille alan kehityksestä.

Koska direktiivin 97/68/EY tarkistaminen on jo valmisteilla, esittelijä ehdottaa lisäksi, että komissio suuntaa katseensa tulevaisuuteen suunnitellessaan vetureita koskevia uusia vaiheita, ja toivoo yhteisiä toimia vaatimusten yhdenmukaistamiseksi Yhdysvaltojen vastaavan lainsäädännön kanssa.

  • [1]  Ks. http://ec.europa.eu/enterprise/newsroom/cf/_getdocument.cfm?doc_id=5017

LIIKENNE- JA MATKAILUVALIOKUNNAN LAUSUNTO (26.1.2011)

ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnalle

ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi direktiivin 97/68/EY muuttamisesta joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatettuja moottoreita koskevien säännösten osalta
(KOM(2010)0362 – C7‑0171/2010 – 2010/0195(COD))

Valmistelija: Olga Sehnalová

LYHYET PERUSTELUT

Komission ehdotuksen pääkohdat

Direktiivillä 97/68/EY (liikkuvia työkoneita koskeva direktiivi) säädetään rakennus-, maatalous- ja metsäkoneisiin, moottorivaunuihin ja vetureihin tai sisävesialuksiin asennettujen dieselmoottoreiden, vakionopeusmoottoreiden ja erityyppisissä koneissa käytettävien bensiinimoottoreiden pakokaasupäästöihin sisältyvien hiilimonoksidin (CO), hiilivetyjen (HC), typen oksidien (NOx) ja hiukkasten enimmäismääristä.

Tällä hetkellä voimassa olevat raja-arvot (vaihe III A) korvataan tiukemmilla vaiheen III B raja-arvoilla asteittain 1. tammikuuta 2011 alkaen. Näiden moottoreiden tyyppihyväksyntäkausi alkoi 1. tammikuuta 2010. Vaikutukset kohdistuvat hyvin moninaiseen koneiden tuotantoon (noin 1 500:aan EU:ssa toimivaan yritykseen).

Joustojärjestelmä

Direktiivillä 2004/26/EY otettiin käyttöön niin kutsuttu joustojärjestelmä helpottamaan siirtymistä päästövaiheesta toiseen. Joustojärjestelmän ansiosta alkuperäiset laitevalmistajat voivat pakokaasupäästöjen raja-arvojen kahden peräkkäisen vaiheen välisenä aikana saattaa markkinoille rajatun määrän sellaisia liikkuvia työkoneita, joihin asennetut moottorit ovat vielä edellisessä vaiheessa pakokaasupäästöjen raja-arvoille asetettujen vaatimusten mukaisia. Joustojärjestelmää sovelletaan rakennus-, maatalous- ja metsäkoneissa käytettäviin puristussytytysmoottoreihin (diesel), vakionopeusmoottoreita käyttäviin generaattoreihin ja pumppuihin mutta ei vetureihin, moottorivaunuihin eikä sisävesialuksiin. Sen ansiosta alkuperäiset laitevalmistajat voivat saattaa markkinoille koneita joko 1) kussakin moottorin teholuokassa rajoitetun määrän eli enintään 20 prosenttia asianomaisen laitevalmistajan koneiden vuosimyynnistä tai 2) kiinteän määrän. Jälkimmäinen vaihtoehto on tarkoitettu pienille yrityksille, jotka tuottavat moottoreita pieniä määriä.

Taloudelliset näkökohdat ja kilpailukyky

Mukautuminen uusiin päästörajoihin aiheuttaa valmistajille huomattavat kustannukset. Niihin kuuluvat tutkimus- ja kehittämiskustannukset, laitteiden uudelleensuunnittelusta aiheutuvat kustannukset, jälkikäsittelylaitteiden kustannukset, dokumentointi- ja merkintäkustannukset jne. Lisäksi maailmanlaajuinen talous- ja finanssikriisi on koetellut suurinta osaa unionissa tapahtuvasta liikkuvien työkoneiden tuotannosta ennakoimattomalla ja ankaralla tavalla. Vaikutus on kohdistunut erityisesti rakennus- ja maatalouskoneisiin. Myynnin huomattava lasku (42 prosenttiyksiköllä vuonna 2009) on vähentänyt suuresti tuloja sekä käytettävissä olevaa pääomaa, jolla olisi voitu rahoittaa tarpeellista teknistä tutkimus- ja kehitystyötä koneiden varustamiseksi vaiheen III B vaatimusten mukaisilla moottoreilla kaikissa teholuokissa ja sovelluksissa direktiivin 97/68/EY mukaisessa määräajassa. Nämä olosuhteet vaikuttavat etenkin pienempiin alkuperäisiin laitevalmistajiin.

Moottorivaunujen ja vetureiden osalta komissio totesi asiantuntijoita kuultuaan, että osa moottorivalmistajista on onnistunut kehittämään vetureita varten vaiheen III B vaatimusten mukaisia moottoreita, kun taas alkuperäiset laitevalmistajat eivät ole täysin valmiita saattamaan markkinoille vaiheeseen III B sopivia vetureita vielä 1. tammikuuta 2012 alkaen kuten direktiivissä 97/68/EY säädetään. Tässä direktiivissä ei säädetä vaiheeseen III B sopivista sisävesialuksista, minkä vuoksi niihin ei ole tarpeen soveltaa joustojärjestelmää.

Maailmassa ainoastaan EU:lla, Yhdysvalloilla, Kanadalla ja jossain määrin Japanilla on vastaavia liikkuvien työkoneiden moottorien päästöjä koskevia sääntelytavoitteita. EU:n lisäksi joustojärjestelmiä on otettu käyttöön Yhdysvalloissa ja Kanadassa ja niiden oletetaan tarjoavan valmistajille enemmän joustovaraa EU:ssa nykyisin käytössä olevaan järjestelmään verrattuna.

Tällaisia vaatimuksia ei ole asetettu muilla maantieteellisesti merkittävillä alueilla, kuten Kiinassa, Intiassa, Venäjällä tai Latinalaisessa Amerikassa. Näin ollen EU:n liikkuvien työkoneiden tuottajat joutuvat epäoikeudenmukaiseen kilpailuasemaan kolmansien maiden tuottajien kanssa, koska Euroopan unioniin kohdistuvan koneiden tuonnin valvontatoimet eivät ole tehokkaita.

Ympäristönäkökohdat

Alan aiheuttamista päästöistä hiukkaspäästöt ja typen oksidipäästöt aiheuttavat eniten ilman pilaantumista. Komission vaikutustenarvioinnin mukaan liikkuvien työkoneiden arvioitujen PM10-hiukkaspäästöjen osuus on 27 EU-maassa seitsemän prosenttia verrattuna tieliikenteen 13 prosenttiin. Liikkuvat työkoneet tuottavat 16 prosenttia kaikista 27 EU-maan typen oksidipäästöistä, kun taas tieliikenteen osuus näistä päästöistä on 42 prosenttia.

Liikkuvien työkoneiden puristussytytysmoottorien (diesel) päästöt kasvaisivat ehdotetun 50 prosentin joustovaran vuoksi ensimmäisenä vuonna 0,3 prosenttia nykyisen 20 prosentin järjestelmän aiheuttamiin päästöihin verrattuna. Huomattakoon, että tarkistuksessa edellytetään ainoastaan uusien tiukempien päästörajojen pitempää käyttöönottoaikaa. Näiden raja-arvojen taso säilyy muuttumattomana. On myös otettava huomioon, että päästöt ovat vähentyneet talouskriisin aiheuttaman huomattavan myynnin vähenemisen vuoksi.

Komissio ehdottaa näin ollen seuraavaa:

1)  Kasvatetaan maalla käytettävien koneiden sovelluksissa käytettävien, joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatettavien moottoreiden prosenttiosuutta tai lukumäärää kussakin moottoriluokassa 20 prosentista 50 prosenttiin alkuperäisen laitevalmistajan vuotuisesta laitemyynnistä ja mahdollisesti mukautetaan markkinoille joustojärjestelmän puitteissa päästövaiheiden III A ja III B välisenä aikana saatettavien moottoreiden enimmäismäärää.

2)  Sisällytetään moottorivaunujen ja vetureiden käyttövoimana käytettävät moottorit joustojärjestelmään.

3)  Kyseisten toimenpiteiden voimassaolo päättyy 31. joulukuuta 2013.

Esittelijän kanta

Esittelijän mielestä on tarpeen varmistaa yhtäältä alan kehitys ja kilpailukyky ja toisaalta ympäristönsuojelu. Tässä mielessä esittelijä katsoo, että ehdotus direktiivin 97/68/EY muuttamiseksi on tasapainoinen ehdotus, jolla pyritään lieventämään parhaalla mahdollisella tavalla tämänhetkisen talouskriisin vaikutuksia kone- ja laitevalmistajille, jotta säilytetään kilpailukyky ja työpaikat ja vältetään samalla mahdollisimman pitkälle ympäristöhaittoja, joita aiheutuu, kun korvataan rajallinen määrä sellaisia tällä hetkellä käytössä olevia koneita, jotka eivät vielä täytä uusia tiukempia päästörajoja.

Samalla esittelijä haluaa kiinnittää huomiota oikeudenmukaiseen kilpailuun maailmanmarkkinoilla ja ympäristöä saastuttavien koneiden EU:hun tuonnin kieltämiseen. Tässä yhteydessä komissiota olisi kehotettava toimittamaan tietoja siitä, miten se aikoo varmistaa, että EU:n ulkopuoliset tuottajat noudattavat liikkuvien työkoneiden moottorien päästöjä koskevia EU:n sääntöjä.

TARKISTUKSET

Liikenne- ja matkailuvaliokunta pyytää asiasta vastaavaa ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokuntaa sisällyttämään mietintöönsä seuraavat tarkistukset:

Tarkistus  1

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

Johdanto-osan 7 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(7) Tässä direktiivissä säädettyjen toimenpiteiden yhteydessä on otettu huomioon teollisuudenalaa tilapäisesti koettelevat ongelmat. Toimenpiteet olisi sen vuoksi rajoitettava vaiheiden III A ja III B väliseen siirtymäaikaan, ja niiden voimassaolon olisi päätyttävä viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2013.

(7) Tässä direktiivissä säädettyjen toimenpiteiden yhteydessä on otettu huomioon teollisuudenalaa tilapäisesti koettelevat ongelmat. Toimenpiteet olisi sen vuoksi rajoitettava vaiheiden III A ja III B väliseen siirtymäaikaan, ja niiden voimassaolon olisi päätyttävä viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2013. Kun otetaan huomioon Yhdistyneen kuningaskunnan rautatieverkon erityispiirteet ja vaiheen III B ratkaisujen kehittämiseen tarvittava lisäaika ja -kustannukset, voimassaolon olisi päätyttävä Yhdistyneessä kuningaskunnassa 31 päivänä joulukuuta 2015.

Perustelu

Direktiivin vaatimuksissa ei tässä luonnostellussa muodossa oteta huomioon Yhdistyneen kuningaskunnan rautatieverkon raideväliä ja painoa koskevia erityispiirteitä eikä tämän tyyppisten moottoreiden pienten ja suppeiden markkinoiden tuomia rajoitteita. Tämä uhkaa heikentää junarahdin kasvua ja estää siirtymisen tieliikenteestä junaliikenteeseen, mikä on yksi EU:n liikennepolitiikan ensisijaisia tavoitteita.

Tarkistus  2

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

1 artikla – 2 kohta – a a alakohta (uusi)

Direktiivi 97/68/EY

10 artikla – 1 a kohta – 2 alakohta

 

Komission teksti

Tarkistus

 

-a a) Poistetaan 1 a kohdan toinen alakohta.

Tarkistus  3

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

1 artikla – 2 kohta – a a alakohta (uusi)

Direktiivi 97/68/EY

10 artikla – 1 b, 1 c ja 1 d kohta (uusi)

 

Komission teksti

Tarkistus

 

-a a) Lisätään kohdat seuraavasti:

 

"1 b. Jos moottorivaunu, juna tai veturi on alun perin varustettu moottorilla, joka ei ole vaiheen III A päästörajojen mukainen tai on pelkästään vaiheen III A rajojen mukainen, siihen asennettavan vaihtomoottorin on täytettävä vähintään vaiheessa III A määritetyt päästörajat. Tällaisiin moottoreihin ei sovelleta 9 artiklan 3 kohdan g ja i alakohtaa eikä 4 kohdan a alakohtaa.

 

1 c. Jäsenvaltiot voivat seuraavissa tapauksissa poikkeuksellisesti antaa luvan valmistaa ja asentaa vaihtomoottoreita, jotka eivät ole vaiheen III A vaatimusten mukaisia:

 

i) uusittaessa tai ajanmukaistettaessa nykyisiä moottorivaunuja, junia tai vetureita, kun vaiheen III A vaatimusten soveltaminen aiheuttaisi huomattavia teknisiä ongelmia raideleveyden, akselipainon, korin/rungon suunnittelun tai moottori(e)n monitoimintaisten valvontajärjestelmien osalta ja vaarantaisi siten hankkeen kannattavuuden;

 

ii) moottorivaunu-, juna- tai veturionnettomuuden tai tuhoisan moottori(e)n rikkoontumisen sattuessa, jos vaiheen III A vaatimusten soveltaminen aiheuttaisi huomattavia teknisiä ongelmia ja siten vaarantaisi vahingoittuneen moottorivaunun, junan tai veturin korjaamisen kohtuullisin kustannuksin.

 

Tällaisiin moottoreihin ei sovelleta 9 artiklan 3 kohdan g ja i alakohtaa eikä 4 kohdan a alakohtaa.

 

Jos poikkeus myönnetään, poikkeuksen myöntävän jäsenvaltion on kuuden kuukauden kuluessa toimitettava komissiolle ja muiden jäsenvaltioiden hyväksyntäviranomaisille sekä painetussa että sähköisessä muodossa asiakirja, josta käyvät ilmi seuraavat seikat:

 

– poikkeuksen yksilöllinen viitenumero, joka ilmenee kuhunkin moottoriin kiinnitetystä, kyseiseen moottoriin viittaavasta merkinnästä,

 

– poikkeuksen luonne, mukaan lukien päästörajojen kuvaus verrattuna vaiheen III A raja-arvoihin ja sovellettavien vaihtoehtoisten säännösten yksityiskohtainen kuvaus,

 

– yksityiskohtainen perustelu poikkeuksen myöntämiselle, mukaan luettuina tärkeimmät tekniset ongelmat ja niiden taloudelliset vaikutukset ja ympäristövaikutukset, ja kuvaus suunnittelutoimista vaiheen III A vaatimusten täyttämiseksi sekä tarvittaessa muista kaluston kehittämiseen ja käyttöön liittyvistä toimista,

 

– poikkeuksen soveltamisalaan kuuluvien moottorien lukumäärä,

 

– yksityiskohtaiset tiedot valmistajasta ja poikkeuksen soveltamisalaan kuuluvien moottorien tyypeistä ja sarjanumeroista,

 

– yksityiskohtaiset tiedot raideliikenteen kulkuneuvojen sarjoista, joihin moottorit asennetaan, sekä niiden käyttöalueista,

 

– mahdolliset muut seikat, joilla poikkeuspyyntöä voidaan perustella.

 

1 d. Teksti "VAIHTOMOOTTORI" on liitettävä 1 a, 1 b ja 1 c kohdan mukaisesti markkinoille saatettuihin moottoreihin kiinnitettävään merkintään tai sisällytettävä omistajan käyttöoppaaseen."

Perustelu

Useimmissa vanhoissa ajoneuvoissa ei ole riittävästi tilaa asentaa vastaavan tehoista vaiheen III B mukaista moottoria, minkä vuoksi mahdollisuus korvata vanhoihin ajoneuvoihin asennetut vaihetta III A edeltävät ja vaiheen III A moottorit vaiheen III A mukaisilla moottoreilla tarjoaa alalle tilaisuuden siirtyä puhtaampiin vaiheen III A päästönormeihin. Vaiheen III A mukaisten moottorien asentamista koskevat poikkeukset ovat tarpeen hyvin harvoissa tapauksissa ajoneuvon raideleveyden, akselipainon ja suunnittelusta johtuvien rajoitusten vuoksi. Ala katsoo, että tällaisia poikkeuksia saa tehdä ainoastaan tiukan valvonnan ja rajoitusten perusteella sekä esittämällä yksityiskohtaiset perustelut.

Tarkistus  4

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

1 artikla – 2 kohta – b alakohta

Direktiivi 97/68/EY

10 artikla – 8 kohta

 

Komission teksti

Tarkistus

8) Joustojärjestelmää sovelletaan liitteessä XIII olevan 1.2 jakson mukaisesti ja ainoastaan vaiheiden III A ja III B väliseen siirtymäaikaan, ja sen voimassaolo päättyy 31 päivänä joulukuuta 2013.

8) Joustojärjestelmää sovelletaan liitteessä XIII olevan 1.2 jakson mukaisesti ja ainoastaan vaiheiden III A ja III B väliseen siirtymäaikaan, ja sen voimassaolo päättyy 31 päivänä joulukuuta 2013. Yhdistyneen kuningaskunnan rautatieverkossa toimiviin vetureihin sovellettavan joustojärjestelmän voimassaolo päättyy 31 päivänä joulukuuta 2015.

Perustelu

Direktiivin vaatimuksissa ei tässä luonnostellussa muodossa oteta huomioon Yhdistyneen kuningaskunnan rautatieverkon raideväliä ja painoa koskevia erityispiirteitä eikä tämän tyyppisten moottoreiden pienten ja suppeiden markkinoiden tuomia rajoitteita. Tämä uhkaa heikentää junarahdin kasvua ja estää siirtymisen tieliikenteestä junaliikenteeseen, mikä on yksi EU:n liikennepolitiikan ensisijaisia tavoitteita.

Tarkistus  5

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

Liite

Direktiivi 97/68/EY

Liite XIII – 1 jakso – 1.1 kohta

 

Komission teksti

Tarkistus

1.1. 1.1 Vaiheen III A ja vaiheen III B välistä siirtymäaikaa lukuun ottamatta alkuperäisen laitevalmistajan, joka haluaa käyttää joustojärjestelmää, on pyydettävä hyväksyntäviranomaiselta lupa saada ostaa kahden päästövaiheen välisenä aikana moottoritoimittajiltaan 1.1.1 ja 1.1.2 kohdassa kuvatut määrät moottoreita, jotka eivät vastaa sen hetkisiä päästöjen raja-arvoja mutta on hyväksytty lähimpään aikaisempaan päätösrajojen vaiheeseen.

1.1. 1.1. Vaiheen III A ja vaiheen III B välistä siirtymäaikaa lukuun ottamatta alkuperäisen laitevalmistajan, joka haluaa käyttää joustojärjestelmää, on pyydettävä hyväksyntäviranomaiselta lupa saada ostaa kahden päästövaiheen välisenä aikana moottoritoimittajiltaan 1.1.1 ja 1.1.2 kohdassa kuvatut määrät moottoreita, jotka eivät vastaa sen hetkisiä päästöjen raja-arvoja mutta on hyväksytty lähimpään aikaisempaan päätösrajojen vaiheeseen. Hyväksyntäviranomaisen on myönnettävä tämä lupa ilman tarpeettomia viivytyksiä.

Tarkistus  6

Ehdotus direktiiviksi – muutossäädös

Liite

Direktiivi 97/68/EY

Liite XIII – 1 jakso – 1.4 kohta

 

Komission teksti

Tarkistus

1.4 Vetureiden käyttövoimana käytettävien moottoreiden osalta alkuperäinen laitevalmistaja voi vaiheen III A ja vaiheen III B välisenä siirtymäaikana halutessaan hakea moottorivalmistajilleen lupaa saattaa markkinoille joustojärjestelmän puitteissa enintään 12 moottoria veturin käyttövoimana käytettäväksi.

Vetureiden käyttövoimana käytettävien moottoreiden osalta alkuperäinen laitevalmistaja voi vaiheen III A ja vaiheen III B välisenä siirtymäaikana halutessaan hakea moottorivalmistajilleen lupaa saattaa markkinoille joustojärjestelmän puitteissa enintään 40 moottoria veturin käyttövoimana käytettäväksi.

Perustelu

Locomotive manufacturers do not design and built diesel engines themselves but buy them from suppliers. Currently however suppliers do not offer IIIB compliant engines for the entire range of locomotive types. IIIB compliant engines only start to become available for the highest power segment. However, no engines are yet on the market for various other types of locomotives, and information is still insufficient for the locomotive manufacturers to be able to adapt their design to potentially new engines layouts. This situation will persist beyond 2012. Without available engines, manufacturers cannot offer locomotives, which would have negative consequences for rail market opening, the replacement of rolling stock and could lead to a modal shift from rail to road. Under the current proposal the unavailability of engines will lead to a serious disruption of the flow of orders and put at risk the economic viability of these medium size manufacturers that have already been severely hit by the economic crisis. The typical yearly production of one of these manufacturers would be in the range of 50 to 100 locomotives. These locomotives are sold to a highly fragmented market, answering to many different needs and requests. A number of 40 locomotives in total in the flexibility scheme, for the two years duration of the transition period (2012-2013) would hopefully allow the manufacturers to continue production of their diverse portfolio of locomotives and to satisfy market demand. The number of 40 was originally proposed by the French and the British representatives in the Commission’s supporting group of experts (GEME).

(Perustelua ei ole käännetty, koska sen pituus ylittää sallitun merkkimäärän.)

Tarkistus  7

Ehdotus direktiiviksi

Liite

Direktiivi 97/68/EY

Liite XIII – 1 jakso – 1.7 kohta

 

Komission teksti

Tarkistus

1.7. 1.7. Alkuperäisen laitevalmistajan on toimitettava jäsenvaltioiden erilaisille tyyppihyväksyntäviranomaisille pyynnöstä kaikki tiedot, joita tyyppihyväksyntäviranomainen tarvitsee vahvistaakseen, että kaikkien sellaisten moottoreiden osalta, jotka on ilmoitettu tai merkitty saatetuiksi markkinoille joustojärjestelmän puitteissa, asianomainen ilmoitus tai merkintä on tehty asianmukaisesti."

1.7. Alkuperäisen laitevalmistajan on toimitettava jäsenvaltioiden erilaisille tyyppihyväksyntäviranomaisille pyynnöstä kaikki tiedot, joita tyyppihyväksyntäviranomainen tarvitsee vahvistaakseen ja todetakseen, että kaikkien sellaisten moottoreiden osalta, jotka on ilmoitettu tai merkitty saatetuiksi markkinoille joustojärjestelmän puitteissa, asianomainen ilmoitus tai merkintä on tehty asianmukaisesti."

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Direktiivin 97/68/EY muuttaminen joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatettuja moottoreita koskevien säännösten osalta

Viiteasiakirjat

KOM(2010)0362 – C7-0171/2010 – 2010/0195(COD)

Asiasta vastaava valiokunta

ENVI

Lausunnon antanut valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

TRAN

7.9.2010

 

 

 

Valmistelija

       Nimitetty (pvä)

Olga Sehnalová

2.9.2010

 

 

Valiokuntakäsittely

9.11.2010

24.1.2011

 

 

Hyväksytty (pvä)

25.1.2011

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

35

4

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Inés Ayala Sender, Georges Bach, Izaskun Bilbao Barandica, Antonio Cancian, Michael Cramer, Christine De Veyrac, Saïd El Khadraoui, Ismail Ertug, Carlo Fidanza, Jacqueline Foster, Mathieu Grosch, Jim Higgins, Juozas Imbrasas, Ville Itälä, Dieter-Lebrecht Koch, Georgios Koumoutsakos, Werner Kuhn, Eva Lichtenberger, Marian-Jean Marinescu, Gesine Meissner, Hella Ranner, Vilja Savisaar-Toomast, Olga Sehnalová, Brian Simpson, Keith Taylor, Silvia-Adriana Ţicău, Giommaria Uggias, Thomas Ulmer, Peter van Dalen, Dominique Vlasto, Artur Zasada, Roberts Zīle

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Philip Bradbourn, Spyros Danellis, Anne E. Jensen, Petra Kammerevert, Guido Milana, Dominique Riquet, Janusz Władysław Zemke

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Direktiivin 97/68/EY muuttaminen joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatettuja moottoreita koskevien säännösten osalta

Viiteasiakirjat

KOM(2010)0362 – C7-0171/2010 – 2010/0195(COD)

Annettu EP:lle (pvä)

7.7.2010

Asiasta vastaava valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ENVI

7.9.2010

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ITRE

7.9.2010

TRAN

7.9.2010

 

 

Valiokunnat, jotka eivät antaneet lausuntoa

       Päätös tehty (pvä)

ITRE

29.9.2010

 

 

 

Esittelijä(t)

       Nimitetty (pvä)

Sirpa Pietikäinen

9.9.2010

 

 

Valiokuntakäsittely

25.1.2011

17.2.2011

 

 

Hyväksytty (pvä)

16.3.2011

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

51

5

2

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Elena Oana Antonescu, Kriton Arsenis, Pilar Ayuso, Paolo Bartolozzi, Sandrine Bélier, Sergio Berlato, Martin Callanan, Nessa Childers, Chris Davies, Bairbre de Brún, Bas Eickhout, Edite Estrela, Elisabetta Gardini, Julie Girling, Satu Hassi, Jolanta Emilia Hibner, Dan Jørgensen, Karin Kadenbach, Christa Klaß, Holger Krahmer, Jo Leinen, Corinne Lepage, Peter Liese, Linda McAvan, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Miroslav Ouzký, Vladko Todorov Panayotov, Gilles Pargneaux, Antonyia Parvanova, Andres Perello Rodriguez, Sirpa Pietikäinen, Pavel Poc, Vittorio Prodi, Frédérique Ries, Anna Rosbach, Oreste Rossi, Dagmar Roth-Behrendt, Daciana Octavia Sârbu, Carl Schlyter, Horst Schnellhardt, Richard Seeber, Theodoros Skylakakis, Bogusław Sonik, Salvatore Tatarella, Åsa Westlund, Glenis Willmott, Sabine Wils, Marina Yannakoudakis

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

João Ferreira, Jutta Haug, Miroslav Mikolášik, Bill Newton Dunn, Bart Staes, Eleni Theocharous, Thomas Ulmer, Marita Ulvskog, Anna Záborská

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet sijaiset (187 art. 2 kohta)

Francesco Enrico Speroni

Jätetty käsiteltäväksi (pvä)

23.3.2011