ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την τροποποίηση της οδηγίας 97/9/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα συστήματα αποζημιώσεως των επενδυτών

19.4.2011 - (COM(2010)0371 – C7‑0174/2010 – 2010/0199(COD)) - ***I

Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής
Εισηγητής: Olle Schmidt


Διαδικασία : 2010/0199(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A7-0167/2011
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A7-0167/2011
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την τροποποίηση της οδηγίας 97/9/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα συστήματα αποζημιώσεως των επενδυτών

(COM(2010)0371 – C7‑0174/2010 – 2010/0199(COD))

(Συνήθης νομοθετική διαδικασία: πρώτη ανάγνωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2010)0371),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 294, παράγραφος 2, και το άρθρο 53, παράγραφος 1, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C7‑0174/2010),

–   έχοντας υπόψη την αιτιολογημένη γνώμη που απηύθυνε το Κοινοβούλιο του Βασιλείου της Σουηδίας και η Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου,

–   έχοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων επί της προτεινόμενης νομικής βάσης,

–   έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας[1],

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 294, παράγραφος 3, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 55 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων (A7-0167/2011),

1.  εγκρίνει τη θέση σε πρώτη ανάγνωση όπως παρατίθεται κατωτέρω·

2.. ζητεί από την Επιτροπή να του υποβάλει εκ νέου την πρόταση, αν προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή να την αντικαταστήσει με νέο κείμενο·

3.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στα εθνικά κοινοβούλια.

Τροπολογία  1

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 5

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(5) Οι επενδυτές μπορεί να μην γνωρίζουν την ύπαρξη τυχόν ορίων στις άδειες των εταιριών επενδύσεων και, ως εκ τούτου, πρέπει να προστατεύονται στις περιπτώσεις που οι εταιρίες επενδύσεων ενεργούν κατά παράβαση της άδειάς τους, ιδίως όταν κατέχουν περιουσιακά στοιχεία πελατών ή παρέχουν υπηρεσίες σε ένα συγκεκριμένο τύπο πελατών κατά παράβαση των όρων της άδειάς τους. Επομένως, τα συστήματα δεν θα πρέπει καλύπτουν περιουσιακά στοιχεία των πελατών που κατέχουν εκ των πραγμάτων οι εταιρίες επενδύσεων σε σχέση με επενδυτικές δραστηριότητες.

(5) Οι επενδυτές μπορεί να μην γνωρίζουν την έλλειψη ή τους περιορισμούς αδείας των εταιριών επενδύσεων και, ως εκ τούτου, πρέπει να προστατεύονται στις περιπτώσεις που οι εταιρίες επενδύσεων ενεργούν χωρίς άδεια ή κατά παράβαση της άδειάς τους, ιδίως όταν κατέχουν περιουσιακά στοιχεία πελατών ή παρέχουν υπηρεσίες σε ένα συγκεκριμένο τύπο πελατών χωρίς άδεια ή κατά παράβαση των όρων της άδειάς τους. Επομένως, τα συστήματα δεν θα πρέπει καλύπτουν περιουσιακά στοιχεία των πελατών που κατέχουν εκ των πραγμάτων οι εταιρίες επενδύσεων σε σχέση με επενδυτικές δραστηριότητες.

Τροπολογία  2

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 8

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(8) Εφόσον πλέον η κάλυψη της αποζημίωσης βάσει της οδηγίας 94/19/ΕΚ είναι υψηλότερη από εκείνη της παρούσας οδηγίας, πρέπει να εξασφαλισθεί ο υψηλότερος δυνατός βαθμός προστασίας των επενδυτών στις περιπτώσεις που και οι δύο οδηγίες 94/19/ΕΚ και 97/9/ΕΚ θα μπορούσαν να καλύψουν περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών. Επομένως, στις περιπτώσεις αυτές, ο επενδυτής θα πρέπει να αποζημιώνεται βάσει της οδηγίας 94/19/ΕΚ.

(8) Στις περιπτώσεις όπου τα από τράπεζες κατεχόμενα για λογαριασμό πελατών περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να καλύπτονται από τις οδηγίες 94/19/ΕΚ και 97/9/ΕΚ, οι επενδυτές πρέπει να αποζημιώνονται δυνάμει της οδηγίας 94/19/ΕΚ.

Τροπολογία  3

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 9

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(9) Προκειμένου να μπορέσουν να ανακτήσουν τα κεφάλαια που καταβάλλονται για αποζημίωση, τα συστήματα που προβαίνουν σε πληρωμές για την αποζημίωση των επενδυτών σε περίπτωση πτώχευσης θεματοφύλακα ή τρίτου θα πρέπει να έχουν δικαίωμα υποκατάστασης αυτών των επενδυτών, της εταιρίας επενδύσεων ή οργανισμών συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (εφεξής «ΟΣΕΚΑ») προς τα δικαιώματά τους στις περιπτώσεις διαδικασιών εκκαθάρισης και για ποσό ίσο προς τις πληρωμές τους. Η οδηγία αυτή δεν προορίζεται να μειώσει την ευθύνη των εταιριών επενδύσεων ή των ΟΣΕΚΑ σε σχέση με την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων από κάποιον θεματοφύλακα.

(9) Προκειμένου να μπορέσουν να ανακτήσουν τα κεφάλαια που καταβάλλονται για αποζημίωση, τα συστήματα που προβαίνουν σε πληρωμές για την αποζημίωση των επενδυτών σε περίπτωση πτώχευσης θεματοφύλακα ή τρίτου θα πρέπει να έχουν δικαίωμα υποκατάστασης αυτών των επενδυτών ή της εταιρίας επενδύσεων προς τα δικαιώματά τους στις περιπτώσεις διαδικασιών εκκαθάρισης και για ποσό ίσο προς τις πληρωμές τους. Η οδηγία αυτή δεν προορίζεται να μειώσει την ευθύνη των εταιριών επενδύσεων σε σχέση με την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων από κάποιον θεματοφύλακα.

Τροπολογία  4

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 10

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(10) Σύμφωνα με την οδηγία 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009, που αφορά το συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) τα περιουσιακά στοιχεία ΟΣΕΚΑ πρέπει να φυλάσσονται από ένα θεματοφύλακα. Εάν ο θεματοφύλακας ή ένας από τους υποθεματοφύλακές του δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και αδυνατεί να επιστρέψει τους τίτλους που είχε αναλάβει προς φύλαξη, επηρεάζεται η αξία των μεριδίων ή των μετοχών των ΟΣΕΚΑ. Για να αυξηθεί σε αυτή την περίπτωση η προστασία, οι κάτοχοι μεριδίων και μετοχών ΟΣΕΚΑ θα πρέπει να τυγχάνουν του ίδιου βαθμού προστασίας με αυτούς που επενδύουν απευθείας στους συγκεκριμένους τίτλους στις περιπτώσεις που η οντότητα που κατέχει τους τίτλους αδυνατεί να τους επιστρέψει. Οι κάτοχοι μεριδίων και μετοχών ΟΣΕΚΑ θα πρέπει να αποζημιώνονται στην περίπτωση μείωσης της αξίας του ΟΣΕΚΑ. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μπορούν να διατηρούν τα μερίδια ή τις μετοχές ΟΣΕΚΑ προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμά εξαγοράς τους, όταν το κρίνουν σκόπιμο.

(10) Σύμφωνα με την οδηγία 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009, που αφορά το συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) τα περιουσιακά στοιχεία ΟΣΕΚΑ πρέπει να φυλάσσονται από ένα θεματοφύλακα. Στη διάρκεια του 2011, η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για τροποποίηση της οδηγίας 2009/65/ΕΚ προς αποσαφήνιση της ευθύνης του θεματοφύλακα οσάκις ο θεματοφύλακας ή ένας από τους υποθεματοφύλακές του δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και αδυνατεί να επιστρέψει τους τίτλους που είχε αναλάβει προς φύλαξη. Αφού ολοκληρώσει την ανασκόπηση της οδηγίας 2009/65/ΕΚ, η Επιτροπή πρέπει να αναλύσει σε ποιες καταστάσεις η πτώχευση θεματοφύλακα ΟΣΕΚΑ ή υποθεματοφύλακα θα μπορούσε να επηρεάσει την αξία των μεριδίων ή των μετοχών των ΟΣΕΚΑ. Η ως άνω ανάλυση πρέπει να υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συνοδευόμενη, εάν χρειάζεται, από νομοθετικές προτάσεις.

Αιτιολόγηση

Το πεδίο κάλυψης για τον ΟΣΕΚΑ δεν ορίζεται σαφώς στις περιπτώσεις απάτης. Αναμένεται να προταθούν από την Επιτροπή τροποποιήσεις των ευθυνών των θεματοφυλάκων στη διάρκεια του 2011. Η ανάγκη επέκτασης του πεδίου της ΟΣΑΕ προς κάλυψη των κεφαλαίων ΟΣΕΚΑ απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση όσον αφορά την τροποποιημένη οδηγία ΟΣΕΚΑ.

Τροπολογία  5

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 12

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(12) Το ελάχιστο ποσό αποζημίωσης καθορίσθηκε το 1997 και έκτοτε δεν έχει τροποποιηθεί. Το ποσό αυτό θα πρέπει να αυξηθεί στις 50.000 ευρώ, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στο νομοθετικό πλαίσιο της Ένωσης. Το ποσό αυτό καθορίσθηκε με βάση τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην Ένωση και την ανάγκη εναρμόνισης του ποσού της αποζημίωσης με τη μέση αξία των επενδυτικών τίτλων που κατέχουν οι μικροεπενδυτές στα κράτη μέλη. Για να αυξηθεί η προστασία που παρέχεται στους επενδυτές, πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα την οποία έχουν επί του παρόντος τα κράτη μέλη να περιορίζουν ή να εξαιρούν από την κάλυψη κεφάλαια σε νομίσματα διαφορετικά από εκείνα των κρατών μελών.

(12) Το ελάχιστο ποσό αποζημίωσης καθορίσθηκε το 1997 και έκτοτε δεν έχει τροποποιηθεί. Το ποσό αυτό θα πρέπει να αυξηθεί στις 100.000 ευρώ, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στο νομοθετικό πλαίσιο της Ένωσης. Το ποσό αυτό καθορίσθηκε με βάση τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην Ένωση και την ανάγκη εναρμόνισης του ποσού της αποζημίωσης με τη μέση αξία των επενδυτικών τίτλων που κατέχουν οι μικροεπενδυτές στα κράτη μέλη. Για να αυξηθεί η προστασία που παρέχεται στους επενδυτές, πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα την οποία έχουν επί του παρόντος τα κράτη μέλη να περιορίζουν ή να εξαιρούν από την κάλυψη κεφάλαια σε νομίσματα διαφορετικά από εκείνα των κρατών μελών.

Αιτιολόγηση

Η προστασία των καταναλωτών πρέπει να αυξηθεί. Μία υψηλότερη εγγύηση θα διευκόλυνε το διασυνοριακό ανταγωνισμό και θα υπηρετούσε το συμφέρον των επενδυτών. Εάν το κατώφλι αποζημίωσης “εναρμονισθεί στο μέγιστο” και ορισθεί σε ποσό 100.000 ευρώ, μόνο ένα κράτος μέλος της ΕΕ θα υποχρεωθεί να χαμηλώσει το επί του παρόντος ισχύον μέγιστο ποσό αποζημίωσης. Εάν ως κατώφλι ορισθεί το ποσό των 50.000, τρία κράτη θα πρέπει να χαμηλώσουν τα μέγιστα ποσά αποζημίωσης που έχουν.

Τροπολογία  6

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 13

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(13) Προκειμένου να διασφαλισθεί ότι οι επενδυτές θα λαμβάνουν την προβλεπόμενη αποζημίωση βάσει της παρούσας οδηγίας και ότι ο βαθμός προστασίας των επενδυτών θα είναι συγκρίσιμο σε όλα τα κράτη μέλη, πρέπει να θεσπισθούν κοινοί κανόνες οι οποίοι θα διέπουν τη χρηματοδότηση των συστημάτων. Η χρηματοδότηση των συστημάτων αυτών θα πρέπει να είναι ανάλογη προς τις υποχρεώσεις τους. Θα πρέπει να διασφαλισθεί επαρκές επίπεδο προχρηματοδότησης και τα συστήματα θα πρέπει να εφαρμόζουν επαρκείς ρυθμίσεις για την αξιολόγηση και την επίτευξη του επιπέδου χρηματοδότησης που έχουν θέσει ως στόχο, πριν από την πρόκληση τυχόν ζημιών κατά την έννοια της οδηγίας 97/9/ΕΚ. Ένα ελάχιστο ενιαίο επίπεδο χρηματοδότησης θα πρέπει να επιτευχθεί εντός δέκα ετών.

(13) Προκειμένου να διασφαλισθεί ότι οι επενδυτές θα λαμβάνουν την προβλεπόμενη αποζημίωση βάσει της οδηγίας 97/9/EΚ και ότι ο βαθμός προστασίας των επενδυτών θα είναι συγκρίσιμο σε όλα τα κράτη μέλη, πρέπει να θεσπισθούν κοινοί κανόνες οι οποίοι θα διέπουν τη χρηματοδότηση των συστημάτων. Η χρηματοδότηση των συστημάτων αυτών θα πρέπει να είναι ανάλογη προς τις υποχρεώσεις τους. Θα πρέπει να διασφαλισθεί επαρκές επίπεδο προχρηματοδότησης και τα συστήματα θα πρέπει να εφαρμόζουν επαρκείς ρυθμίσεις για την αξιολόγηση και την επίτευξη του επιπέδου χρηματοδότησης που έχουν θέσει ως στόχο, πριν από την πρόκληση τυχόν ζημιών κατά την έννοια της οδηγίας 97/9/ΕΚ. Ένα ελάχιστο κοινό επίπεδο ασφάλισης τίθεται ως στόχος που πρέπει να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό και οπωσδήποτε εντός πέντε ετών.

Τροπολογία  7

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 15

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(15) Η λειτουργία των συστημάτων σήμερα παρουσιάζει μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη και η οδηγία αυτή αποσκοπεί στη επίτευξη περαιτέρω εναρμόνισης, ενώ αφήνει περιθώρια ευελιξίας στα κράτη μέλη όσον αφορά τη λεπτομερή οργάνωση των συστημάτων. Η Επιτροπή θα πρέπει να διαθέτει την εξουσία να εγκρίνει πράξεις κατ’ εξουσιοδότηση για συγκεκριμένα βασικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας των συστημάτων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης. Ειδικότερα, κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις θα πρέπει να εκδίδονται για τη μέθοδο προσδιορισμού των πιθανών ευθυνών των συστημάτων, τις εναλλακτικές ρυθμίσεις χρηματοδότησης που πρέπει να εφαρμόζουν τα συστήματα, ώστε να μπορούν, κατά περίπτωση, να λαμβάνουν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, τα κριτήρια για τον καθορισμό των εισφορών των οντοτήτων που καλύπτονται από τα συστήματα αποζημίωσης και τους παράγοντες οι οποίοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση της ικανότητας επιπρόσθετων συνεισφορών, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ενός κράτους μέλους. Για να καθορισθούν οι όροι εφαρμογής των διατάξεων σχετικά με τη χρηματοδότηση των συστημάτων, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών που συστάθηκε με τον κανονισμό …/… του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [ΕΑΚΑΑ] θα πρέπει να καταρτίσει τεχνικά πρότυπα σχετικά με τα στοιχεία που πρέπει να δημοσιοποιούνται από τα συστήματα.

(15) Η λειτουργία των συστημάτων σήμερα παρουσιάζει μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη και η οδηγία αυτή αποσκοπεί στη επίτευξη περαιτέρω εναρμόνισης, ενώ αφήνει περιθώρια ευελιξίας στα κράτη μέλη όσον αφορά τη λεπτομερή οργάνωση των συστημάτων. Η εξουσία έγκρισης πράξεων κατ’ εξουσιοδότηση για συγκεκριμένα βασικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας των συστημάτων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) θα πρέπει να ανατίθεται στην Επιτροπή. Ειδικότερα, κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις θα πρέπει να εκδίδονται για τη μέθοδο προσδιορισμού των πιθανών ευθυνών των συστημάτων, τις εναλλακτικές ρυθμίσεις χρηματοδότησης που πρέπει να εφαρμόζουν τα συστήματα, ώστε να μπορούν, κατά περίπτωση, να λαμβάνουν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, τα κριτήρια για τον καθορισμό των εισφορών των οντοτήτων που καλύπτονται από τα συστήματα αποζημίωσης και τους παράγοντες οι οποίοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση της ικανότητας επιπρόσθετων συνεισφορών, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ενός κράτους μέλους. Για να καθορισθούν οι όροι εφαρμογής των διατάξεων σχετικά με τη χρηματοδότηση των συστημάτων, η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών) που συστάθηκε με τον κανονισμό 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου1 (ΕΑΚΑΑ) πρέπει να καταρτίσει σχέδιο εκτελεστικών τεχνικών προτύπων σχετικά με τα στοιχεία που πρέπει να δημοσιοποιούνται από τα συστήματα.

 

________________

 

1 ΕΕ L 331, 15.12.2010, σ. 84.

Αιτιολόγηση

Ευθυγράμμιση προς τον κανονισμό ΕΑΚΑΑ.

Τροπολογία  8

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 16 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(16α) Οι αρχές χρηματοπιστωτικής εποπτείας των κρατών μελών θα πρέπει να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους και με την ΕΑΚΑΑ προς εντοπισμό και πρόληψη της απάτης, των διοικητικών παρατυπιών και των επιχειρησιακών σφαλμάτων των εταιρειών επενδύσεων εντός της Ένωσης.

Αιτιολόγηση

Για να εντοπίζεται η απάτη και η παράβαση καθήκοντος μεταξύ των εταιρειών επενδύσεων, η συνεργασία μεταξύ εποπτικών αρχών των κρατών μελών και της ΕΑΚΑΑ έχει μεγάλη σημασία.

Τροπολογία  9

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 16 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(16β) Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνουν το θεσμοθετημένο διάλογο μεταξύ φορέων προστασίας των καταναλωτών, αρχών, αρχών εποπτείας και συστημάτων αποζημίωσης επενδυτών προς αποφυγή περαιτέρω κρουσμάτων καταβολής αποζημίωσης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν πλαίσιο διαλόγου προς εντοπισμό των προβλημάτων σε πρώιμο στάδιο και να αναφέρουν προβλήματα όπως πρακτικές δυσλειτουργίας της αγοράς, εμφανείς πάροχοι, προϊόντα ή δομές επιχείρησης, στα συστήματα εποπτείας και αποζημίωσης επενδυτών.

Τροπολογία  10

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 17

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(17) Ο μηχανισμός δανεισμού δεν θα πρέπει να θίγει καμιά δημοσιονομική αρμοδιότητα των κρατών μελών. Τα συστήματα δανεισμού θα πρέπει να μπορούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας δανεισμού που προβλέπεται από αυτήν την οδηγία , αφού πρώτα εξαντληθούν τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί για την εξασφάλιση του επιδιωκόμενου επιπέδου χρηματοδότησης, και έχουν αποσταλεί οι προσκλήσεις στα μέλη τους για την καταβολή πρόσθετων εισφορών. Σεβόμενη την εποπτεία των συστημάτων αποζημίωσης των επενδυτών από τα κράτη μέλη, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει ταυτόχρονα να συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της διευκόλυνσης των εργασιών των εταιριών επενδύσεων και των ΟΣΕΚΑ, εξασφαλίζοντας παράλληλα αποτελεσματική προστασία για τους επενδυτές. Για το σκοπό αυτό, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να επιβεβαιώνει ότι πληρούνται οι όροι δανεισμού μεταξύ των συστημάτων αποζημίωσης των επενδυτών που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία και να δηλώνει, στο πλαίσιο των αυστηρών ορίων που θέτει η παρούσα οδηγία, τα ποσά που πρέπει να παρέχονται για δανειοδότηση από κάθε σύστημα, το αρχικό επιτόκιο καθώς και τη διάρκεια του δανείου. Προς το σκοπό αυτό, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει επίσης να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με συστήματα αποζημίωσης των επενδυτών, ειδικότερα σχετικά με το ύψος κεφαλαίων και των τίτλων που καλύπτονται σε κάθε σύστημα, οι οποίες επιβεβαιώνονται από τις αρμόδιες αρχές. Θα πρέπει να ενημερώνει τα υπόλοιπα συστήματα αποζημίωσης των επενδυτών σχετικά με την υποχρέωσή τους να προβαίνουν σε δανειοδοτήσεις.

(17) Ο μηχανισμός δανεισμού δεν θα πρέπει να θίγει καμιά δημοσιονομική αρμοδιότητα των κρατών μελών. Τα συστήματα δανεισμού θα πρέπει να μπορούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας δανεισμού που προβλέπεται από αυτήν την οδηγία, αφού πρώτα εξαντληθούν τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί για την εξασφάλιση του επιδιωκόμενου επιπέδου χρηματοδότησης, και έχουν αποσταλεί οι προσκλήσεις στα μέλη τους για την καταβολή πρόσθετων εισφορών. Σεβόμενη την εποπτεία των συστημάτων αποζημίωσης των επενδυτών από τα κράτη μέλη, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει ταυτόχρονα να συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της διευκόλυνσης των εργασιών των εταιρειών επενδύσεων εξασφαλίζοντας παράλληλα αποτελεσματική προστασία για τους επενδυτές. Για το σκοπό αυτό, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να επιβεβαιώνει ότι πληρούνται οι όροι δανεισμού μεταξύ των συστημάτων αποζημίωσης των επενδυτών που προβλέπονται στην οδηγία 97/9/EΚ και να δηλώνει, στο πλαίσιο των αυστηρών ορίων που θέτει η παρούσα οδηγία, τα ποσά που πρέπει να παρέχονται για δανειοδότηση από κάθε σύστημα, το αρχικό επιτόκιο καθώς και τη διάρκεια του δανείου. Προς το σκοπό αυτό, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει επίσης να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με συστήματα αποζημίωσης των επενδυτών, ειδικότερα σχετικά με το ύψος κεφαλαίων και των τίτλων που καλύπτονται σε κάθε σύστημα, οι οποίες επιβεβαιώνονται από τις αρμόδιες αρχές. Θα πρέπει να ενημερώνει τα υπόλοιπα συστήματα αποζημίωσης των επενδυτών σχετικά με την υποχρέωσή τους να προβαίνουν σε δανειοδοτήσεις.

Τροπολογία  11

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 22

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(22) Η οδηγία 97/9/ΕΚ επιτρέπει στα κράτη μέλη να εξαιρούν επαγγελματίες και θεσμικούς επενδυτές από την κάλυψη, αλλά ο σχετικός κατάλογος δεν έχει προσαρμοσθεί με την κατάταξη των πελατών των εταιριών επενδύσεων βάσει της οδηγίας 2004/39/ΕΚ. Για να διασφαλισθεί η εναρμόνιση των οδηγιών 97/9/ΕΚ και 2004/39/ΕΚ, να απλοποιηθεί η αξιολόγηση των συστημάτων αποζημίωσης και ο πιθανός αποκλεισμός, στην περίπτωση των εταιριών, να περιοριστεί μόνο στις μεγάλες νομικές οντότητες, η οδηγία 97/9/ΕΚ θα πρέπει να αναφέρεται σε επενδυτές οι οποίοι θεωρούνται επαγγελματίες επενδυτές σύμφωνα με την οδηγία 2004/39/ΕΚ.

(22) Η οδηγία 97/9/ΕΚ επιτρέπει στα κράτη μέλη να εξαιρούν επαγγελματίες και θεσμικούς επενδυτές από την κάλυψη, αλλά ο σχετικός κατάλογος δεν έχει προσαρμοσθεί με την κατάταξη των πελατών των εταιριών επενδύσεων βάσει της οδηγίας 2004/39/ΕΚ. Για να διασφαλισθεί η εναρμόνιση των οδηγιών 97/9/ΕΚ και 2004/39/ΕΚ, να απλοποιηθεί η αξιολόγηση των συστημάτων αποζημίωσης και ο πιθανός αποκλεισμός, στην περίπτωση των εταιριών, να περιοριστεί μόνο στις μεγάλες νομικές οντότητες, η οδηγία 97/9/ΕΚ θα πρέπει να αναφέρεται σε επενδυτές οι οποίοι θεωρούνται επαγγελματίες επενδυτές σύμφωνα με την οδηγία 2004/39/ΕΚ. Για να εξασφαλίζεται αρμόζον επίπεδο προστασίας για όλους τους σχετικούς επενδυτές, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να περιλαμβάνουν μικρομονάδες, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και δημόσιες αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να υπόκεινται στις διατάξεις της οδηγίας 97/9/EΚ.

Τροπολογία  12

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 23

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(23) Η Επιτροπή θα πρέπει να διαθέτει την εξουσία να εκδίδει πράξεις κατ’ εξουσιοδότηση σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης. Ειδικότερα, κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις θα πρέπει να εκδίδονται μόνο όσον αφορά τον καθορισμό της μεθόδου υπολογισμού του επιδιωκόμενου επιπέδου χρηματοδότησης που θα καθορισθεί από τα συστήματα και τροποποίησης αυτού του επιδιωκόμενου επιπέδου χρηματοδότησης, το ποσοστό του καθορισμένου ανώτατου ορίου των διαθέσιμων κεφαλαίων δανεισμού μεταξύ των εθνικών συστημάτων αποζημίωσης, τη διαδικασία διαχείρισης των απαιτήσεων των επενδυτών και τα τεχνικά κριτήρια για τον υπολογισμό της απώλειας αξίας ενός ΟΣΕΚΑ στις περιπτώσεις οι οποίες καλύπτονται από την παρούσα οδηγία. Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να διαθέτει την εξουσία να τροποποιεί, με κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, το ποσοστό των διαθέσιμων κεφαλαίων για δανειοδότηση, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

(23) Η εξουσία έγκρισης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή όσον αφορά τον καθορισμό της μεθόδου υπολογισμού του επιδιωκόμενου επιπέδου χρηματοδότησης που θα καθορισθεί από τα συστήματα και τροποποίησης αυτού του επιδιωκόμενου επιπέδου χρηματοδότησης, το ποσοστό του καθορισμένου ανώτατου ορίου των διαθέσιμων κεφαλαίων δανεισμού μεταξύ των εθνικών συστημάτων αποζημίωσης και τη διαδικασία διαχείρισης των απαιτήσεων των επενδυτών. Η εξουσία έγκρισης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή όσον αφορά επίσης τις τροποποιήσεις στο ποσοστό των διαθέσιμων κεφαλαίων για δανειοδότηση, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τροπολογία  13

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 1 – στοιχείο α α (νέο)

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 1 – παράγραφος 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

αα) Το σημείο 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

 

"3. "μέσα" νοούνται εκείνα που παρατίθενται στο Τμήμα Γ του παραρτήματος Ι της οδηγίας 2004/39/ΕΚ·"

Αιτιολόγηση

Ο ορισμός των μέσων πρέπει επίσης να επικαιροποιηθεί σύμφωνα με τη MiFID.

Τροπολογία  14

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 1 – στοιχείο β

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 1 – παράγραφος 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. "επενδυτής": το πρόσωπο που καταθέτει χρήματα ή τίτλους σε μια επιχείρηση επενδύσεων, στο πλαίσιο της διεξαγωγής επενδυτικών εργασιών, και στο πλαίσιο δραστηριοτήτων ΟΣΕΚΑ, κάτοχος μεριδίων ή μετοχών ΟΣΕΚΑ (εφεξής «κάτοχος μεριδίων»)·

4. "επενδυτής": το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, περιλαμβανομένων των μικρομονάδων, των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και των δημόσιων αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, που καταθέτει χρήματα ή τίτλους σε μια επιχείρηση επενδύσεων·

Αιτιολόγηση

Ο ΟΣΕΚΑ ως προϊόν υπόκειται ήδη σε αυστηρές κανονιστικές διατάξεις και εμφανίζει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό αθέτησης υποχρεώσεων, διότι η μόνη δυνατότητα στην πράξη για αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων συνδέεται με εγκληματική συμπεριφορά του θεματοφύλακα. Κατά νόμο, τα περιουσιακά στοιχεία ενός ΟΣΕΚΑ πρέπει να φυλάσσονται χωριστά και στην περίπτωση αφερεγγυότητας δεν θα αποτελούν τμήμα των περιουσιακών στοιχείων πτώχευσης. Πέραν τούτων, οι διατάξεις ΟΣΕΚΑ V θα επιλαμβάνονται ζητημάτων που σχετίζονται με τους θεματοφύλακες και τρίτους υποθεματοφύλακες, στοιχείο που θα αυξήσει το επίπεδο προστασίας των επενδυτών.

Τροπολογία  15

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 1 – στοιχείο δ

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 1 – παράγραφος 8

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

8. "ΟΣΕΚΑ": μια επιχείρηση όπως ορίζεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 και 3 της οδηγίας 2009/65/ΕΚ·

διαγράφεται

Τροπολογία  16

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 1 – στοιχείο δ

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 1 – παράγραφος 9

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

9. "θεματοφύλακας": στο πλαίσιο της διεξαγωγής δραστηριοτήτων ΟΣΕΚΑ, ένας οργανισμός όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο α) της οδηγίας 2009/65/ΕΚ·

διαγράφεται

Τροπολογία  17

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 1 – στοιχείο δ

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 1 – παράγραφος 10

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

10. "τρίτος": στο πλαίσιο της διεξαγωγής επενδυτικών εργασιών, ένας οργανισμός στον οποίο μια επιχείρηση επενδύσεων έχει καταθέσει τίτλους τους οποίους κατέχει για λογαριασμό των πελατών της όπως αναφέρετε στο άρθρο 17 της οδηγίας 2006/73/ΕΚ ή στον οποίο ο εν λόγω οργανισμός έχει καταθέσει τους τίτλους· στο πλαίσιο της διεξαγωγής των εργασιών ενός ΟΣΕΚΑ, ένας οργανισμός στον οποίο ο θεματοφύλακας του ΟΣΕΚΑ έχει καταθέσει περιουσιακά στοιχεία για λογαριασμό του ΟΣΕΚΑ·

10. "τρίτος": στο πλαίσιο της διεξαγωγής επενδυτικών εργασιών, ένας οργανισμός στον οποίο μια επιχείρηση επενδύσεων έχει καταθέσει τίτλους τους οποίους κατέχει για λογαριασμό των πελατών της όπως αναφέρετε στο άρθρο 17 της οδηγίας 2006/73/ΕΚ της Επιτροπής, της 10ης Αυγούστου 2006 , για την εφαρμογή της οδηγίας 2004/39/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά τις οργανωτικές απαιτήσεις και τους όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων επενδύσεων, καθώς και τους ορισμούς που ισχύουν για τους σκοπούς της εν λόγω οδηγίας* ή στον οποίο ο εν λόγω οργανισμός έχει καταθέσει τους τίτλους·

 

________________

 

* ΕΕ L 241, 2.9.2006, σ. 26.

Τροπολογία  18

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 2 – στοιχείο α

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 2 – παράγραφος 1 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Κάθε κράτος μέλος φροντίζει ώστε να δημιουργηθούν και να αναγνωρισθούν επίσημα στην επικράτειά του ένα ή περισσότερα συστήματα αποζημίωσης επενδυτών. Εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπονται στο δεύτερο εδάφιο και στο άρθρο 5 παράγραφος 3, κάθε εταιρία επενδύσεων με άδεια λειτουργίας στο εν λόγω κράτος μέλος ή ΟΣΕΚΑ με άδεια λειτουργίας στο εν λόγω κράτος μέλος δεν δικαιούται να ασκεί επενδυτικές εργασίες ή να ασκεί δραστηριότητες ως ΟΣΕΚΑ, εάν δεν συμμετέχει σε τέτοιο σύστημα.

1. Κάθε κράτος μέλος φροντίζει ώστε να δημιουργηθούν και να αναγνωρισθούν επίσημα στην επικράτειά του ένα ή περισσότερα συστήματα αποζημίωσης επενδυτών. Εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπονται στο δεύτερο εδάφιο του παρόντος άρθρου και στο άρθρο 5 παράγραφος 3, ουδεμία εταιρία επενδύσεων με άδεια λειτουργίας στο εν λόγω κράτος μέλος δικαιούται να ασκεί επενδυτικές εργασίες εάν δεν συμμετέχει σε τέτοιο σύστημα.

Τροπολογία  19

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 2 – στοιχείο β

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – στοιχείο α

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

α) οι αρμόδιες αρχές έχουν διαπιστώσει ότι μια εταιρία επενδύσεων δεν φαίνεται προς το παρόν ικανή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της τις απορρέουσες από απαιτήσεις επενδυτών, για λόγους έχοντες άμεση σχέση με την οικονομική της κατάσταση ή την οικονομική κατάσταση τρίτου στον οποίο η εταιρία επενδύσεων έχει καταθέσει χρηματοπιστωτικούς τίτλους, ούτε προβλέπεται ότι θα καταστεί ικανή στο προσεχές μέλλον, ή όταν

α) οι αρμόδιες αρχές έχουν διαπιστώσει ότι μια εταιρία επενδύσεων δεν φαίνεται προς το παρόν ικανή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της τις απορρέουσες από απαιτήσεις επενδυτών, για λόγους έχοντες άμεση σχέση με την οικονομική της κατάσταση ή την οικονομική κατάσταση τρίτου στον οποίο η εταιρία επενδύσεων έχει καταθέσει χρηματοπιστωτικούς τίτλους ή χρηματικά ποσά που δεν εμπίπτουν στο πεδίο της οδηγίας 94/19/ΕΚ ούτε προβλέπεται ότι θα καταστεί ικανή στο προσεχές μέλλον, ή όταν

Αιτιολόγηση

Εάν τα χρήματα δεν καλύπτονται από τα συστήματα εγγυήσεως των καταθέσεων πρέπει να προστατεύονται από την παρούσα οδηγία.

Τροπολογία  20

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 2 – στοιχείο γ

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 2 – παράγραφος 2α – εδάφιο 1 – στοιχείο β

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

β) να επιστρέψει στους επενδυτές τίτλους οι οποίοι τους ανήκουν και τους οποίους κρατεί, διοικεί ή διαχειρίζεται για λογαριασμό τους σε σχέση με επενδυτικές εργασίες,

β) να επιστρέψει στους επενδυτές τίτλους οι οποίοι τους ανήκουν και τους οποίους κρατεί, διοικεί ή διαχειρίζεται για λογαριασμό τους σε σχέση με επενδυτικές εργασίες, υπό την προϋπόθεση ότι η αδυναμία της εταιρίας επενδύσεων ή του τρίτου είναι αποτέλεσμα απάτης, διοικητικής παρατυπίας, επιχειρησιακού σφάλματος ή πλημμελούς παροχής συμβουλών σε σχέση με την εκτέλεση των υποχρεώσεων της εταιρίας κατά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών στους πελάτες.

Τροπολογία  21

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 2 – στοιχείο γ

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 2 – παράγραφος 2β

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2β. Ένα σύστημα παρέχει επίσης κάλυψη σε κατόχους μεριδίων ΟΣΕΚΑ σύμφωνα με το άρθρο 4, όταν πληρούται μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

διαγράφεται

α) η αρμόδια αρχή έχει διαπιστώσει ότι ένας θεματοφύλακας ή τρίτος στον οποίο έχουν κατατεθεί τα περιουσιακά στοιχεία του ΟΣΕΚΑ αδυνατεί, προς το παρόν, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τον ΟΣΕΚΑ, για λόγους έχοντες άμεση σχέση με την οικονομική κατάσταση του θεματοφύλακα ή του τρίτου, ούτε προβλέπεται ότι θα καταστεί ικανή στο προσεχές μέλλον·

 

β) δικαστική αρχή, βασιζόμενη σε λόγους που έχουν άμεση σχέση με την οικονομική κατάσταση του θεματοφύλακα ή τρίτου στον οποίο έχουν κατατεθεί τα περιουσιακά στοιχεία του ΟΣΕΚΑ, εξέδωσε απόφαση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή της δυνατότητας του ΟΣΕΚΑ να επιδιώξει την ικανοποίηση των απαιτήσεών του έναντι του θεματοφύλακα ή του εν λόγω τρίτου.

 

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι αρμόδιες αρχές να προβαίνουν στη διαπίστωση που αναφέρεται στο στοιχείο α) του πρώτο εδαφίου το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός 3 μηνών αφότου ενημερώνονται για πρώτη φορά ότι ο θεματοφύλακας ή ο τρίτος στον οποίο έχουν κατατεθεί τα περιουσιακά στοιχεία του ΟΣΕΚΑ αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του τις απορρέουσες από απαιτήσεις ΟΣΕΚΑ.

 

Τροπολογία  22

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 2 – στοιχείο γ

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 2 – παράγραφος 2γ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2γ. Η κάλυψη που αναφέρεται στην παράγραφο 2β παρέχεται κατά τα προβλεπόμενα εκ του νόμου ή εκ συμβάσεως για την επιδίωξη ικανοποίησης απαίτησης ενός κατόχου μεριδίων ΟΣΕΚΑ εξαιτίας της μείωσης της αξίας των μεριδίων του ΟΣΕΚΑ λόγω της αδυναμίας του θεματοφύλακα ή τρίτου στον οποίο έχουν κατατεθεί τα περιουσιακά στοιχεία του ΟΣΕΚΑ να προβεί σε μια από τις ακόλουθες ενέργειες:

διαγράφεται

α) να αποδώσει τα κεφάλαια τα οποία οφείλει ή ανήκουν στον ΟΣΕΚΑ και τα οποία κρατεί για λογαριασμό του σε σχέση με δραστηριότητες ΟΣΕΚΑ,

 

β) να επιστρέψει στον ΟΣΕΚΑ τίτλους οι οποίοι του ανήκουν και τους οποίους κρατεί, διοικεί ή διαχειρίζεται για λογαριασμό του σε σχέση με δραστηριότητες ΟΣΕΚΑ.

 

Τροπολογία  23

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Αποκλείεται η καταβολή αποζημίωσης από τα συστήματα αποζημίωσης επενδυτών για απαιτήσεις απορρέουσες από συναλλαγές σε περίπτωση ποινικής καταδίκης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κατά την έννοια του άρθρου 1 της οδηγίας 2005/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ή απορρέουσες από απαγορευμένη συμπεριφορά σύμφωνα με την οδηγία 2003/6/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Αποκλείεται η καταβολή αποζημίωσης από τα συστήματα αποζημίωσης επενδυτών για τις ακόλουθες απαιτήσεις:

 

α) απαιτήσεις απορρέουσες από συναλλαγές σε περίπτωση ποινικής καταδίκης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κατά την έννοια του άρθρου 1 της οδηγίας 2005/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2005, σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας

 

β) απαιτήσεις απορρέουσες από απαγορευμένη συμπεριφορά σύμφωνα με την οδηγία 2003/6/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιανουαρίου 2003, για τις πράξεις προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και τις πράξεις χειραγώγησης της αγοράς**, και

 

γ) απαιτήσεις σχετιζόμενες με την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων όπως ορίζεται στη σύσταση του Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου 1999***.

 

________________

 

* ΕΕ L 309, 25.11.2005, σ. 15.

 

** ΕΕ L 96, 12.4.2003, σ. 16.

 

*** ΕΕ C 373, 23.12.1999 σ. 1.

Τροπολογία  24

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 4 – στοιχείο α

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4 – παράγραφος 1 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το σύστημα να παρέχει κάλυψη για 50.000 ευρώ ανά επενδυτή για τις απαιτήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2α ή 2γ.

1. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το σύστημα να παρέχει κάλυψη για 100.000 ευρώ ανά επενδυτή για τις απαιτήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2α ή 2γ.

Αιτιολόγηση

Η προστασία των καταναλωτών πρέπει να αυξηθεί. Μία υψηλότερη εγγύηση θα διευκόλυνε το διασυνοριακό ανταγωνισμό και θα υπηρετούσε το συμφέρον των επενδυτών. Εάν το κατώφλι αποζημίωσης “εναρμονισθεί στο μέγιστο” και ορισθεί σε ποσό 100.000 ευρώ, μόνο ένα κράτος μέλος της ΕΕ θα υποχρεωθεί να χαμηλώσει το επί του παρόντος ισχύον μέγιστο ποσό αποζημίωσης.. Εάν ως κατώφλι ορισθεί το ποσό 50.000, τρία κράτη θα πρέπει να χαμηλώσουν τα μέγιστα ποσά αποζημίωσης που έχουν.

Τροπολογία  25

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 4 – στοιχείο α

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Κράτη μέλη στα οποία προβλέπεται κάλυψη άνω των 50.000 ευρώ κατά το χρόνο έγκρισης της παρούσας οδηγίας δύνανται να διατηρήσουν το ύψος της κάλυψης το ανώτερο μέχρι 3 έτη από την ημερομηνία μεταφοράς της παρούσας οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο. Μετά την ημερομηνία αυτή τα εν λόγω κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το ύψος της παρεχόμενης κάλυψης να είναι 50.000 ευρώ.

Κράτη μέλη στα οποία προβλέπεται κάλυψη άνω των 100.000 ευρώ κατά το χρόνο έγκρισης της παρούσας οδηγίας δύνανται να διατηρήσουν το ύψος της κάλυψης το ανώτερο μέχρι 3 έτη από …*. Μετά την ημερομηνία αυτή τα εν λόγω κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το ύψος της παρεχόμενης κάλυψης να είναι 100.000 ευρώ.

 

* ΕΕ: παρακαλείσθε να εγγράψετε την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τροποποιητικής οδηγίας.

Αιτιολόγηση

Η προστασία των καταναλωτών πρέπει να αυξηθεί. Μία υψηλότερη εγγύηση θα διευκόλυνε το διασυνοριακό ανταγωνισμό και θα υπηρετούσε το συμφέρον των επενδυτών. Εάν το κατώφλι αποζημίωσης “εναρμονισθεί στο μέγιστο” και ορισθεί σε ποσό 100.000 ευρώ, μόνο ένα κράτος μέλος της ΕΕ θα υποχρεωθεί να χαμηλώσει το επί του παρόντος ισχύον μέγιστο ποσό αποζημίωσης.. Εάν ως κατώφλι ορισθεί το ποσό 50.000, τρία κράτη θα πρέπει να χαμηλώσουν τα μέγιστα ποσά αποζημίωσης που έχουν.

Τροπολογία  26

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 4 – στοιχείο α

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4 – παράγραφος 1 – εδάφιο 5

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Με την επιφύλαξη του τετάρτου εδαφίου τα κράτη μέλη προσαρμόζουν τα ποσά κάλυψης που μετατρέπονται σε ένα άλλο νόμισμα με βάση το ποσό που προβλέπεται στην παρούσα παράγραφο κάθε πέντε έτη. Τα κράτη μέλη μπορούν να προσαρμόσουν νωρίτερα τα ποσά κάλυψης εκτός στις περιπτώσεις απρόβλεπτων γεγονότων, όπως είναι οι νομισματικές διακυμάνσεις.

Με την επιφύλαξη του τετάρτου εδαφίου τα κράτη μέλη προσαρμόζουν τα ποσά κάλυψης που μετατρέπονται σε ένα άλλο νόμισμα με βάση το ποσό που προβλέπεται στην παρούσα παράγραφο κάθε δύο έτη. Τα κράτη μέλη μπορούν να προσαρμόσουν νωρίτερα τα ποσά κάλυψης εκτός στις περιπτώσεις απρόβλεπτων γεγονότων, όπως είναι οι νομισματικές διακυμάνσεις.

Τροπολογία  27

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 4 – στοιχείο β

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4 – παράγραφος 1α – εισαγωγικό μέρος

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1α. Η Επιτροπή δύναται να προσαρμόσει με κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις το ποσό το οποίο αναφέρεται στην παράγραφος 1 λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες παραμέτρους:

1α. Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα µε το άρθρο 13 α, για να προσαρμόσει το ποσό το οποίο αναφέρεται στην παράγραφος 1 λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες παραμέτρους:

Τροπολογία  28

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4α – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα συστήματα να διαθέτουν επαρκείς μηχανισμούς για τον προσδιορισμό των πιθανών υποχρεώσεών τους. Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα συστήματα αποζημίωσης χρηματοδοτούνται επαρκώς κατ αναλογία των υποχρεώσεών τους.

1. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα συστήματα να διαθέτουν επαρκείς μηχανισμούς για τον προσδιορισμό των πιθανών υποχρεώσεών τους. Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα συστήματα αποζημίωσης χρηματοδοτούνται επαρκώς κατ αναλογία των υποχρεώσεών τους.Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν τακτικά στην ΕΑΚΑΑ σχετικές πληροφορίες που αφορούν τις πιθανές υποχρεώσεις καταβολής και τη σχετική με αυτές αναλογική χρηματοδότηση.

Τροπολογία  29

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 2 – παράγραφος 1 – εδάφιο 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε κάθε σύστημα να προβλέπει ένα κεφάλαιο τουλάχιστον ίσο με 0,5% της αξίας των κεφαλαίων και των χρηματοπιστωτικών τίτλων που κατέχουν, διοικούν ή διαχειρίζονται οι εταιρίες επενδύσεων ή ΟΣΕΚΑ οι οποίοι καλύπτονται από την προστασία του συστήματος αποζημίωσης των επενδυτών. Η αξία των καλυπτόμενων κεφαλαίων και χρηματοπιστωτικών τίτλων υπολογίζεται ετησίως την 1η Ιανουαρίου.

2. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε κάθε σύστημα να προβλέπει ένα κεφάλαιο τουλάχιστον ίσο με 0,3% της αξίας των κεφαλαίων και των χρηματοπιστωτικών τίτλων που κατέχουν, διοικούν ή διαχειρίζονται οι εταιρίες επενδύσεων οι οποίοι καλύπτονται από την προστασία του συστήματος αποζημίωσης των επενδυτών. Η αξία των καλυπτόμενων κεφαλαίων και χρηματοπιστωτικών τίτλων υπολογίζεται ετησίως την 31η Δεκεμβρίου.

Αιτιολόγηση

Το προτεινόμενο ελάχιστο του επιδιωκόμενου επιπέδου χρηματοδότησης 0,5% – βασιζόμενο σε ανάλυση δεδομένων από αξιώσεις συστημάτων αποζημίωσης στα κράτη μέλη – είναι υπέρμετρα υψηλό. Πρέπει να θεωρείται ότι το κόστος τελικά θα πρέπει να βαρύνει τους επενδυτές. Έχει σημασία να μπορεί να αιτιολογείται το ελάχιστο επίπεδο χρηματοδότησης σε σχέση με τους κινδύνους και να εξασφαλίζεται ότι οι αξιώσεις μπορούν να καλύπτονται.

Τροπολογία  30

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – εδάφιο 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Η Επιτροπή εγκρίνει, με πράξεις κατ’ εξουσιοδότηση σύμφωνα με το άρθρο 13α και βάσει των προϋποθέσεων των άρθρων 13β και 13γ, μέτρα για τον προσδιορισμό της μεθόδου υπολογισμού της αξίας των κεφαλαίων και των χρηματοπιστωτικών μέσων που καλύπτονται από την προστασία των συστημάτων αποζημίωσης των επενδυτών, προκειμένου να προσδιορίζεται και να τροποποιείται το ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να καθορίζεται από τα συστήματα , με βάση τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει πράξεις κατ’ εξουσιοδότηση σύμφωνα με το άρθρο 13α για τον προσδιορισμό της μεθόδου υπολογισμού της αξίας των κεφαλαίων και των χρηματοπιστωτικών μέσων που καλύπτονται από την προστασία των συστημάτων αποζημίωσης των επενδυτών, προκειμένου να προσδιορίζεται το ύψος των επιδιωκόμενων κεφαλαίων.

 

Λαμβανομένης υπόψη της αξίας των καλυπτόμενων κεφαλαίων υπολογιζομένης κατ' έτος όπως ορίζεται στο πρώτο εδάφιο και λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την ανάγκη εξασφάλισης ουσιαστικής αποζημίωσης για τους επενδυτές, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει πράξεις κατ’ εξουσιοδότηση σύμφωνα με το άρθρο 13α που τροποποιούν το κατώτατο επιδιωκόμενο επίπεδο χρηματοδότησης. Σε κάθε περίπτωση εντός ...*, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση με θέμα την ανάγκη προσαρμογής του επιδιωκόμενου επιπέδου χρηματοδότησης που προβλέπεται δυνάμει της παρούσας παραγράφου.

 

Προκειμένου να μπορεί η Επιτροπή να υπολογίσει ένα αρμόζον επιδιωκομένο επίπεδο χρηματοδότησης όπως αναφέρεται στο τρίτο εδάφιο, κάθε κράτος μέλος παρέχει κατ' έτος στην Επιτροπή και την ΕΑΚΑΑ τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με τη χρηματοδότηση των εθνικών συστημάτων έως τις 31 Δεκεμβρίου. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν τα στοιχεία αυτά στην Επιτροπής έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους.

 

Τα κράτη μέλη παρέχουν επίσης στην Επιτροπή και την ΕΑΚΑΑ στοιχεία όσον αφορά:

 

α) το ποσό των καλυπτόμενων κινητών αξιών και χρηματικών ποσών που κατέχουν οι εταιρίες επενδύσεων για λογαριασμό των επενδυτών·

 

β) την αξία των κεφαλαίων και των χρηματοπιστωτικών τίτλων που κατέχουν ή διαχειρίζονται·

 

γ) τον αριθμό των πελατών.

 

δ) τα έσοδα ή το εισόδημα που παράγονται από επενδυτικές δραστηριότητες·

 

ε) το επίπεδο κεφαλαίου κάθε εταιρείας επενδύσεων·

 

στ) το μέγιστο ποσό αποζημίωσης ανά πελάτη·

 

ζ) το μέσο κύκλο εργασιών των συναλλαγών αγοράς και πώλησης αξιών·

 

η) τον αριθμό των εγκεκριμένων προσώπων ή επιχειρηματιών.

 

________________

 

* ΕΕ: παρακαλείσθε να εγγράψετε την ημερομηνία: 2 χρόνια από την έναρξη ισχύος της τροποποιητικής οδηγίας.

Αιτιολόγηση

Λόγω των περιπτώσεων απάτης και της έκβασης διαφόρων περιπτώσεων απάτης δεν υπάρχει ανάγκη να προταθεί υψηλότερο επίπεδο χρηματοδότησης. Πρέπει να αναληφθεί η εκπόνηση μελέτης πριν να επέλθει αυτή η αλλαγή στην ΟΣΑΕ. Ωστόσο η παρούσα ανασκόπηση της οδηγίας προσφέρει σημαντική δυνατότητα έναρξης εναρμόνισης των επιπέδων χρηματοδότησης.

Τροπολογία  31

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – εδάφιο 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Το επιδιωκόμενο κεφάλαιο καταβάλλεται εκ των και ανεξάρτητα από την εμφάνιση οποιουδήποτε περιστατικού που προβλέπεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 ή 2β. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το επίπεδο χρηματοδότησης για κάθε σύστημα να επιτυγχάνεται εντός δέκα ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας, και κάθε σύστημα να πραγματοποιεί και να τον ενδεικνυόμενο προγραμματισμό, προκειμένου να εκπληρώνει το στόχο του.

3. Το επιδιωκόμενο κεφάλαιο καταβάλλεται εκ των προτέρων και ανεξάρτητα από την εμφάνιση οποιουδήποτε περιστατικού που προβλέπεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 ή 2β. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το επίπεδο χρηματοδότησης για κάθε σύστημα να επιτυγχάνεται εντός ...*, και κάθε σύστημα να εγκρίνει και να συμμορφώνεται με τον ενδεικνυόμενο προγραμματισμό, προκειμένου να εκπληρώνει το στόχο του.

 

________________

 

* ΕΕ: παρακαλείσθε να εγγράψετε την ημερομηνία: 5 χρόνια από την έναρξη ισχύος της τροποποιητικής οδηγίας.

Αιτιολόγηση

Δεκαετία για την υλοποίηση είναι υπέρμετρα μακρά χρονική περίοδος. Για να εξασφαλισθεί η υλοποίηση της οδηγίας στην πράξη και να διασφαλίζεται η προστασία επενδυτών και καταναλωτών, οι κανόνες δυνάμει των οποίων επιδιώκεται ένα επίπεδο χρηματοδότησης πρέπει να πληρούνται εντός πενταετίας.

Τροπολογία  32

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4α– παράγραφος 3 – εδάφιο 2 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Η εισφορά σε ένα σύστημα προσδιορίζεται για έκαστο μέλος βάσει του βαθμού κινδύνου που διατρέχει. Για να επιτευχθεί ένα ορισμένο επίπεδο εναρμόνισης μεταξύ των κρατών μελών στην εφαρμογή αυτής της διάταξης, η Επιτροπή εγκρίνει πράξεις κατ’ εξουσιοδότηση σύμφωνα με το άρθρο 13α για να καθίσταται σαφές πώς πρέπει να προσδιορίζεται η εισφορά εκάστου μέλους στο σύστημα.

Αιτιολόγηση

Η χρηματοδότηση χρειάζεται να είναι βιώσιμη και σε δίκαιη βάση, για να εξασφαλίζει εναρμονισμένο επίπεδο προστασίας των επενδυτών, αποφεύγοντας τη στρέβλωση του ανταγωνισμού και την καταχρηστική επιλογή ευνοϊκότερου καθεστώτος μεταξύ των εταιριών επενδύσεων. Η απαίτηση να προσδιορίζονται οι εισφορές εκάστου μέλους βάσει του βαθμού κινδύνου που διατρέχει αντικατοπτρίζει τη διάταξη να χρηματοδοτούνται τα συστήματα επαρκώς κατ' αναλογία προς τις υποχρεώσεις τους και θα βοηθήσει στην εξασφάλιση ίσων όρων τόσο μεταξύ των μελών του ιδίου συστήματος όσο και μεταξύ των διαφόρων συστημάτων σε επίπεδο κράτους μέλους και σε επίπεδο εσωτερικής αγοράς.

Τροπολογία  33

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4α – παράγραφος 3 – εδάφιο 2 β (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να ελαττώσουν τις εισφορές των μελών του συστήματος εάν τα εν λόγω μέλη λάβουν σε εθελοντική βάση πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κινδύνου.

 

Οι αρμόδιες αρχές μπορούν επίσης να μειώσουν τις εισφορές εάν τα μέλη αποδείξουν ότι οι υποθεματοφύλακες τους οποίους χρησιμοποιούν πληρούν τα ίδια πρότυπα για τη μείωση του λειτουργικού κινδύνου.

 

Το επιδιωκόμενο επίπεδο χρηματοδότησης του συστήματος δεν επηρεάζεται από καμία μείωση.

Τροπολογία  34

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4α – παράγραφος 3 – εδάφιο 2 γ (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων για τον καθορισμό των όρων μείωσης των εισφορών στο σύστημα, όπως προβλέπεται στο τέταρτο εδάφιο.

 

Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή σε ετήσια βάση.

 

Η Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει τα σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

 

Η αξιολόγηση των όρων για μειώσεις βάσει κινδύνου βασίζεται σε κριτήρια όπως ό όγκος των κεφαλαίων και των χρηματοπιστωτικών τίτλων, η κεφαλαιακή επάρκεια και η σταθερότητα κάθε μέλους, λαμβανομένων υπόψη του νομικού καθεστώτος του και του νομικού πλαισίου που είναι εφαρμοστέο στην έδρα του.

Τροπολογία  35

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4 α – παράγραφος 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Τα κράτη μέλη μεριμνούν, ώστε τα συστήματα να απευθύνουν στα μέλη του συστήματος προσκλήσεις για την καταβολή συμπληρωματικών συνεισφορών, σε περίπτωση που το επιδιωκόμενο επίπεδο χρηματοδότησης δεν επαρκεί για την ικανοποίηση των απαιτήσεων αποζημίωσης που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 2. Οι εν λόγω συμπληρωματικές συνεισφορές δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 0,5% των καλυπτόμενων κεφαλαίων και χρηματοπιστωτικών τίτλων που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου. Οι εν λόγω συμπληρωματικές συνεισφορές δεν πρέπει να υπονομεύουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος του οικείου κράτους μέλος και να καθορίζονται με βάση κριτήρια οικονομικής δυνατότητας.

4. Τα κράτη μέλη μεριμνούν, ώστε τα συστήματα να απευθύνουν στα μέλη του συστήματος προσκλήσεις για την καταβολή συμπληρωματικών συνεισφορών, σε περίπτωση που το επιδιωκόμενο επίπεδο χρηματοδότησης δεν επαρκεί για την ικανοποίηση των απαιτήσεων αποζημίωσης που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 2. Οι εν λόγω συμπληρωματικές συνεισφορές δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 0,3% των καλυπτόμενων κεφαλαίων και χρηματοπιστωτικών τίτλων που προβλέπονται στην παράγραφο 2. Οι εν λόγω συμπληρωματικές συνεισφορές δεν πρέπει να υπονομεύουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος του οικείου κράτους μέλος και να καθορίζονται με βάση κριτήρια οικονομικής δυνατότητας. Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν συμπληρωματικές εισφορές αφού διαβουλευθούν με την ΕΑΚΑΑ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1092/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010 , σχετικά με τη μακροπροληπτική επίβλεψη του χρηματοοικονομικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου*.

 

________________

 

* ΕΕ L 331, 15.12.2010, σ. 1.

Τροπολογία  36

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4 α – παράγραφος 5

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

5. Τα κράτη μέλη μεριμνούν, ώστε τα συστήματα να διαθέτουν επαρκείς εναλλακτικές ρυθμίσεις χρηματοδότησης για να μπορούν να λαμβάνουν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση με στόχο την ικανοποίηση των απαιτήσεων βάσει του συστήματος, αφότου εξαντληθεί το αρχικό ποσό χρηματοδότησης. Οι ρυθμίσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ευκολίες δανεισμού από εμπορικές τράπεζες. Περιλαμβάνουν, επίσης, ευκολίες δανεισμού από δημόσια ιδρύματα, με την προϋπόθεση ότι οι ευκολίες αυτές βασίζονται σε εμπορικά κριτήρια.

5. Τα κράτη μέλη μεριμνούν, ώστε τα συστήματα να διαθέτουν επαρκείς εναλλακτικές ρυθμίσεις χρηματοδότησης για να μπορούν να λαμβάνουν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση με στόχο την ικανοποίηση των απαιτήσεων βάσει του συστήματος, αφότου εξαντληθεί το αρχικό ποσό χρηματοδότησης. Οι ρυθμίσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ρυθμίσεις για χορήγηση εμπορικών δανείων και ευκολίες δανεισμού από εμπορικές τράπεζες και δημόσια ιδρύματα, μεταξύ άλλων από τα κράτη μέλη, υπό την προϋπόθεση ότι οι ευκολίες αυτές βασίζονται σε εμπορικά κριτήρια.

Τροπολογία  37

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4 α – παράγραφος 6

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

6. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το κόστος της χρηματοδότησης των συστημάτων, σε σχέση με επενδυτικές εργασίες, να βαρύνει, τελικώς, τις εταιρίες επενδύσεων ή τους θεματοφύλακες που καλύπτονται από το σύστημα και, σε σχέση με δραστηριότητες των ΟΣΕΚΑ, από τους ΟΣΕΚΑ ή τους θεματοφύλακές του ή τους τρίτους που καλύπτονται από το σύστημα. Οι τακτικές συνεισφορές των μελών πρέπει να εισπράττονται ετησίως.

6. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το κόστος της χρηματοδότησης των συστημάτων, σε σχέση με επενδυτικές εργασίες, να βαρύνει, τελικώς, τις εταιρίες επενδύσεων και μόνο. Οι τακτικές εισφορές των μελών πρέπει να εισπράττονται ετησίως.

Αιτιολόγηση

Λόγω των αβεβαιοτήτων που θα προέκυπταν ενδεχομένως από τον τρόπο με τον οποίο θα απαιτούνταν οι εισφορές κατά μήκος της αλυσίδας των συμμετεχόντων στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της εταιρίας διαχείρισης των ΟΣΕΚΑ, είναι σκόπιμο να αφεθεί στην αγορά η κατανομή του κόστους για τα συστήματα αποζημίωσης.

Τροπολογία  38

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4 α – παράγραφος 6 – εδάφιο 1 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Προκειμένου να υποστηρίξουν περαιτέρω τη λειτουργία του συστήματος, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι:

 

α) τα συστήματα είναι σε θέση να εισπράττουν εισφορές από τα μέλη τους, ούτως ώστε να πραγματοποιούν πληρωμές εντός της περιόδου που ορίζεται στο άρθρο 9, παράγραφος 2, πριν και μετά την πραγματοποίηση των πληρωμών, αναλόγως.

 

β) οι αρμόδιες αρχές είναι εξουσιοδοτημένες να αναλαμβάνουν δράση εναντίον κάθε εταιρίας που αδυνατεί να καταβάλει εισφορά όταν της ζητείται.

Τροπολογία  39

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4 α – παράγραφος 7 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

7α. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα συστήματα αποζημίωσης των επενδυτών, ανά πάσα στιγμή και εφόσον τους το ζητήσουν, λαμβάνουν από τα μέλη τους κάθε αναγκαία πληροφορία προκειμένου να προετοιμάσουν εξόφληση των επενδυτών.

Τροπολογία  40

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4 α – παράγραφος 8

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

8. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το 10% της εκ των προτέρων χρηματοδότησης των συστημάτων που προβλέπεται στο άρθρο 4α παράγραφος 2 διατίθεται για δανεισμό σε άλλα συστήματα υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 4γ.

8. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το 5% της εκ των προτέρων χρηματοδότησης των συστημάτων που προβλέπεται στην παράγραφο 2 διατίθεται για δανεισμό σε άλλα συστήματα υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 4β. Η εν λόγω μέθοδος χρηματοδότησης, χρησιμοποιείται μόνον όταν δεν είναι διαθέσιμα τα συνήθη μέσα χρηματοδότησης.

Η Επιτροπή δύναται να τροποποιήσει με πράξεις κατ’ εξουσιοδότηση σύμφωνα με το άρθρο 13α και βάσει των όρων των άρθρων 13β και 13γ το ποσοστό της εκ των προτέρων χρηματοδότησης που διατίθεται για δανεισμό σε άλλα συστήματα, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

 

Αιτιολόγηση

Ο μηχανισμός δανεισμού, βασιζόμενος στην αρχή της αλληλεγγύης, μπορεί να διευκολύνει το συντονισμό μεταξύ συστημάτων αποζημίωσης που θεσπίζουν τα κράτη μέλη. Ο μηχανισμός δανεισμού επίσης θα οδηγήσει σε περισσότερο εναρμονισμένες πρακτικές και διαδικασίες στον τρόπο εφαρμογής των συστημάτων αποζημίωσης. Τα δυνάμει προβλήματα που αφορούν τον ηθικό κίνδυνο θα μειωθούν με την εναρμόνιση των κανονιστικών διατάξεων των συστημάτων αποζημίωσης των επενδυτών μεταξύ όλων των κρατών μελών και μέσω της αλλαγής των απαιτήσεων και προϋποθέσεων συμβατών προς τα κίνητρα.

Τροπολογία  41

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4α – παράγραφος 9 – εδάφιο 1 – στοιχείο α

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

α) της μεθόδου προσδιορισμού των πιθανών υποχρεώσεων των συστημάτων που προβλέπονται στην παράγραφο 1·

α) της μεθόδου προσδιορισμού των πιθανών υποχρεώσεων των συστημάτων και των βάσει κινδύνου εισφορών που προβλέπονται στην παράγραφο 1·

Αιτιολόγηση

Η χρηματοδότηση χρειάζεται να είναι βιώσιμη και σε δίκαιη βάση, για να εξασφαλίζει εναρμονισμένο επίπεδο προστασίας των επενδυτών, ενώ θα αποφεύγεται η στρέβλωση του ανταγωνισμού και η καταχρηστική επιλογή ευνοϊκότερου καθεστώτος μεταξύ των εταιρειών επενδύσεων. Η απαίτηση να προσδιορίζονται οι εισφορές εκάστου μέλους βάσει του βαθμού κινδύνου που διατρέχει αντικατοπτρίζει τη διάταξη να χρηματοδοτούνται τα συστήματα επαρκώς κατ' αναλογία προς τις υποχρεώσεις τους και θα βοηθήσει στην εξασφάλιση ίσων όρων τόσο μεταξύ των μελών του ιδίου συστήματος όσο και μεταξύ των διαφόρων συστημάτων σε επίπεδο κράτους μέλους και σε επίπεδο εσωτερικής αγοράς.

Τροπολογία  42

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4 α – παράγραφος 10

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

10. Προκειμένου να διασφαλίσει ομοιόμορφους όρους εφαρμογής της παραγράφου 7, εδάφιο 2, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών, η οποία συστάθηκε με τον κανονισμό …/… του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [ΕΑΚΑΑ] (εφεξής αναφερόμενη ως «ΕΑΚΑΑ») καταρτίζει σχέδια τεχνικών προτύπων για τον λεπτομερή προσδιορισμό των πληροφοριών που πρέπει να δημοσιεύονται από τα συστήματα.

10. Προκειμένου να διασφαλίσει ομοιόμορφους όρους εφαρμογής του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 7, η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων για το λεπτομερή προσδιορισμό των πληροφοριών που πρέπει να δημοσιεύονται από τα συστήματα.

Η ΕΑΚΑΑ υποχρεούται να υποβάλει τα εν λόγω σχέδια τεχνικών προτύπων, που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, στην Επιτροπή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Η ΕΑΚΑΑ υποχρεούται να υποβάλει τα εν λόγω σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Η Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει το σχέδιο των τεχνικών προδιαγραφών που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 7ε του κανονισμού …/… [ΕΑΚΑΑ].

Η Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει τα σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 15 του κανονισμού αριθ. 1095/2010.

Αιτιολόγηση

Ευθυγράμμιση προς τον κανονισμό ΕΑΚΑΑ.

Τροπολογία  43

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4β – παράγραφος 1 – εδάφιο 1 – εισαγωγικό μέρος

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα συστήματα δύνανται να δανειστούν από άλλα συστήματα που αναφέρονται στο άρθρο 2 εντός της Ένωσης, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλοι οι ακόλουθοι όροι:

1. Μετά την ...*, θα υπάρχει η δυνατότητα τα συστήματα να δανειστούν από άλλα συστήματα που αναφέρονται στο άρθρο 2 εντός της Ένωσης, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλοι οι ακόλουθοι όροι:

 

________________

 

* ΕΕ: παρακαλείσθε να εγγράψετε την ημερομηνία 5 χρόνια από την έναρξη ισχύος της τροποποιητικής οδηγίας.

Τροπολογία  44

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4β – παράγραφος 1 – εδάφιο 1 – στοιχείο β

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

β) η κατάσταση που αναφέρεται στο στοιχείο α) του παρόντος εδαφίου οφείλεται σε έλλειψη κεφαλαίων που προβλέπεται στο άρθρο παράγραφος 3·

β) το σύστημα το οποίο βρίσκεται να αντιμετωπίζει την κατάσταση που αναφέρεται στο στοιχείο α) του παρόντος εδαφίου είχε επιτύχει προηγουμένως το επιδιωκόμενο επίπεδο χρηματοδότησης που προβλέπεται στο άρθρο , παράγραφος 2·

Τροπολογία  45

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4 β – παράγραφος 1 – εδάφιο 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα άλλα συστήματα ενεργούν ως συστήματα δανειοδότησης. Για το σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη στα οποία λειτουργούν περισσότερα του ενός συστήματα ορίζουν ένα σύστημα το οποίο θα ενεργεί ως σύστημα δανειοδότησης του εν λόγω κράτους μέλους και ενημερώνουν σχετικά την ΕΑΚΑΑ. Τα κράτη μέλη δύνανται να αποφασίσουν εάν και με ποιον τρόπο θα αποζημιώνεται το σύστημα δανειοδότησης από άλλα συστήματα τα οποία λειτουργούν στο ίδιο κράτος μέλος.

Τα άλλα συστήματα ενεργούν ως συστήματα δανειοδότησης. Για το σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη στα οποία λειτουργούν περισσότερα του ενός συστήματα ορίζουν ένα σύστημα το οποίο θα ενεργεί ως σύστημα δανειοδότησης του εν λόγω κράτους μέλους και ενημερώνουν σχετικά την ΕΑΚΑΑ. Τα κράτη μέλη προβαίνουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι παράγοντες ενημερώνονται σχετικά με το ποιο σύστημα είναι το σύστημα δανειοδότησης και με ποιο τρόπο λειτουργεί. Τα κράτη μέλη δύνανται να αποφασίσουν εάν και με ποιο τρόπο θα αποζημιώνεται το σύστημα δανειοδότησης από άλλα συστήματα τα οποία λειτουργούν στο ίδιο κράτος μέλος.

Τροπολογία  46

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4 β – παράγραφος 2 – σημείο γ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

γ) το επιτόκιο ισούται με το συντελεστή διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της περιόδου πίστωσης.

γ) το επιτόκιο κατά τη διάρκεια της περιόδου δανεισμού πρέπει να ισούται με το συντελεστή διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας που εκδίδει το νόμισμα στο οποίο συνήφθη το δάνειο.

Τροπολογία  47

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4β – παράγραφος 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Τα κράτη μέλη μεριμνούν, ώστε οι εισφορές που εισπράττονται από το σύστημα δανεισμού να επαρκούν για την επιστροφή του ποσού του δανεισμού και τον επανακαθορισμό του επιδιωκόμενου επιπέδου χρηματοδότησης το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο εντός δέκα ετών από την είσπραξη του δανείου.

4. Τα κράτη μέλη μεριμνούν, ώστε οι εισφορές που εισπράττονται από το σύστημα δανεισμού να επαρκούν για την επιστροφή του ποσού του δανεισμού και τον επανακαθορισμό του επιδιωκόμενου επιπέδου χρηματοδότησης το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο εντός πέντε ετών από την είσπραξη του δανείου.

Αιτιολόγηση

Ο μηχανισμός δανεισμού βασιζόμενος στην αρχή της αλληλεγγύης μπορεί να διευκολύνει καλύτερο συντονισμό μεταξύ συστημάτων αποζημίωσης που θεσπίζουν τα κράτη μέλη και να οδηγήσει σε περισσότερο εναρμονισμένες πρακτικές και διαδικασίες στον τρόπο εφαρμογής των συστημάτων αποζημίωσης Η τροπολογία προβλέπει εναρμονισμένες κανονιστικές διατάξεις συστημάτων σε όλα τα κράτη μέλη και θα μειώσει δυνάμει προβλήματα ηθικού κινδύνου. Η τροπολογία προσπαθεί να επιληφθεί του ενδεχομένου ηθικού κινδύνου μέσω της αλλαγής των απαιτήσεων και προϋποθέσεων συμβατών προς τα κίνητρα.

Τροπολογία  48

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4β – παράγραφος 4 – εδάφιο 1α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Όλες οι λοιπές απαιτήσεις υπόκεινται σε εκείνη που προβλέπεται στο σύστημα αποζημίωσης που χορήγησε το δάνειο. Το σύστημα θεωρείται προτιμησιακός πιστωτής και εντάσσεται στην πρώτη σειρά προτεραιότητας μεταξύ των πιστωτών.

Αιτιολόγηση

Επειδή η δανειοδότηση από άλλο σύστημα αποζημίωσης αποτελεί την έσχατη και έκτακτη λύση και το σύστημα αυτό είναι ξένο μέρος, το δάνειο πρέπει προηγουμένως να αποπληρωθεί.

Τροπολογία  49

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4β – παράγραφος 4 – εδάφιο 1β (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Υπό την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου, τα κράτη μέλη μπορούν να καθορίζουν άλλη σειρά προτεραιότητας μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών πιστωτών.

Αιτιολόγηση

Επειδή η δανειοδότηση από άλλο σύστημα αποζημίωσης αποτελεί την έσχατη και έκτακτη λύση και το σύστημα αυτό είναι ξένο μέρος, το δάνειο πρέπει προηγουμένως να αποπληρωθεί.

Τροπολογία  50

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4β – παράγραφος 5 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

5. Για λόγους αποτελεσματικής συνεργασίας των συστημάτων αποζημίωσης των επενδυτών, τα συστήματα ή, κατά περίπτωση, οι αρμόδιες αρχές, πρέπει να συνάπτουν γραπτές συμφωνίες συνεργασίας. Οι εν λόγω συμφωνίες βασίζονται στις διατάξεις της οδηγίας 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

5. Για λόγους αποτελεσματικής συνεργασίας των συστημάτων αποζημίωσης των επενδυτών, τα συστήματα ή, κατά περίπτωση, οι αρμόδιες αρχές, πρέπει να συνάπτουν γραπτές συμφωνίες συνεργασίας. Οι εν λόγω συμφωνίες βασίζονται στις διατάξεις της οδηγίας 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου 1995 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών*.

 

________________

 

*ΕΕ L 281, 23.11.1995, σ.31.

Αιτιολόγηση

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των συστημάτων έχουν υποχρεωτικό και όχι προαιρετικό χαρακτήρα.

Τροπολογία  51

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 6

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 5

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Άρθρο 5

Άρθρο 5

1. Εάν μια εταιρία επενδύσεων, ένας ΟΣΕΚΑ, ένας θεματοφύλακας ή ένας τρίτος που υποχρεούται να συμμετέχει σε σύστημα αποζημίωσης βάσει του άρθρου 2 παράγραφος 1, δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που υπέχει ως μέλος αυτού του συστήματος, οι αρμόδιες αρχές οι οποίες χορήγησαν την άδεια λειτουργίας ενημερώνονται σχετικά και, σε συνεργασία με το σύστημα αποζημίωσης, λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα, περιλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων, για να εξασφαλίσουν ότι η εταιρία ο ΟΣΕΚΑ, ο θεματοφύλακας ή ο τρίτος θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

1. Εάν μια εταιρία επενδύσεων ή ένας τρίτος που υποχρεούται να συμμετέχει σε σύστημα αποζημίωσης βάσει του άρθρου 2, παράγραφος 1 δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που υπέχει ως μέλος αυτού του συστήματος, οι αρμόδιες αρχές οι οποίες χορήγησαν την άδεια λειτουργίας ενημερώνονται σχετικά και, σε συνεργασία με το σύστημα αποζημίωσης, λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα, περιλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων, για να εξασφαλίσουν ότι η εταιρία ή ο τρίτος θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

2. Εάν, παρά τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, η εταιρία επενδύσεων, ο ΟΣΕΚΑ, ο θεματοφύλακας ή ο τρίτος εξακολουθούν να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, το σύστημα αποζημίωσης μπορεί, με ρητή συγκατάθεση των αρμόδιων αρχών, να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να αποβάλει την εταιρία επενδύσεων, τον ΟΣΕΚΑ, το θεματοφύλακα ή τον τρίτο από το σύστημα, μετά από δωδεκάμηνη προθεσμία προειδοποίησης τουλάχιστον. Η κάλυψη, που προβλέπεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2α και 2γ, συνεχίζει να διασφαλίζεται για τις επενδυτικές εργασίες ή δραστηριότητες του ΟΣΕΚΑ που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν μετά την πάροδο της προθεσμίας προειδοποίησης, η εταιρία επενδύσεων, ο ΟΣΕΚΑ, ο θεματοφύλακας ή ο τρίτος δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, το σύστημα αποζημίωσης μπορεί, πάντα με ρητή συναίνεση των αρμόδιων αρχών, να τους αποβάλει.

2. Εάν, παρά τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, η εταιρία επενδύσεων ή ο τρίτος εξακολουθούν να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, το σύστημα αποζημίωσης μπορεί, με ρητή συγκατάθεση των αρμόδιων αρχών, να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να αποβάλει την εταιρία επενδύσεων ή τον τρίτο από το σύστημα, μετά από εξάμηνη προθεσμία προειδοποίησης τουλάχιστον. Η κάλυψη, που προβλέπεται στο άρθρο 2, παράγραφος 2, συνεχίζει να διασφαλίζεται για τις επενδυτικές εργασίες που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν μετά την πάροδο της προθεσμίας προειδοποίησης, η εταιρία επενδύσεων ή ο τρίτος δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, το σύστημα αποζημίωσης μπορεί, πάντα με ρητή συναίνεση των αρμόδιων αρχών, να τους αποβάλει.

3. Ένας ΟΣΕΚΑ, ένας θεματοφύλακας ή ένας τρίτος που έχει αποβληθεί από ένα σύστημα αποζημίωσης επενδυτών μπορεί να συνεχίσει να ασκεί επενδυτικές εργασίες, δραστηριότητες ΟΣΕΚΑ ή να αναλαμβάνει τη φύλαξη χρηματοπιστωτικών τίτλων επενδυτών ή ΟΣΕΚΑ υπό τον όρο ότι

3. Μία εταιρία επενδύσεων ή ένας τρίτος που έχει αποβληθεί από ένα σύστημα αποζημίωσης επενδυτών μπορεί να συνεχίσει να ασκεί επενδυτικές εργασίες ή να αναλαμβάνει τη φύλαξη χρηματοπιστωτικών τίτλων επενδυτών υπό τον όρο ότι

α) πριν από την αποβολή, είχε εναλλακτικές ρυθμίσεις αποζημίωσης, οι οποίες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν στους επενδυτές και οι ΟΣΕΚΑ αποζημίωση τουλάχιστον ίση με εκείνη η οποία προσφέρεται από το επισήμως αναγνωρισμένο σύστημα αποζημίωσης και ότι τα χαρακτηριστικά αυτών των εναλλακτικών ρυθμίσεων αποζημίωσης θα ήταν ισοδύναμα με αυτά του επίσημα αναγνωρισμένου συστήματος.

α) πριν από την αποβολή, είχε εναλλακτικές ρυθμίσεις αποζημίωσης, οι οποίες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν στους επενδυτές αποζημίωση τουλάχιστον ίση με εκείνη η οποία προσφέρεται από το επισήμως αναγνωρισμένο σύστημα αποζημίωσης και ότι τα χαρακτηριστικά αυτών των εναλλακτικών ρυθμίσεων αποζημίωσης θα ήταν ισοδύναμα με αυτά του επίσημα αναγνωρισμένου συστήματος.

β) η αρμόδια η οποία είναι αρμόδια για την χορήγηση της άδειας αρχή λειτουργίας της επιχείρησης επενδύσεων ή του ΟΣΕΚΑ, έχει επιβεβαιώσει ότι πληρούνται οι όροι που προβλέπονται στο στοιχείο α).

β) η αρμόδια η οποία είναι αρμόδια για την χορήγηση της άδειας αρχή λειτουργίας της επιχείρησης επενδύσεων έχει επιβεβαιώσει ότι πληρούνται οι όροι που προβλέπονται στο στοιχείο α).

4. Εάν μια εταιρία επενδύσεων ή ένας ΟΣΕΚΑ, της οποίας ή του οποίου προτείνεται η αποβολή από το σύστημα αποζημίωσης βάσει της παραγράφου 2, αδυνατεί να προβλέψει εναλλακτικές ρυθμίσεις που να πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3, οι αρμόδιες αρχές που χορήγησαν την άδεια λειτουργίας οφείλουν:

4. Εάν μια εταιρία επενδύσεων της οποίας προτείνεται η αποβολή από το σύστημα αποζημίωσης βάσει της παραγράφου 2 αδυνατεί να προβλέψει εναλλακτικές ρυθμίσεις που να πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3, οι αρμόδιες αρχές που χορήγησαν την άδεια λειτουργίας την ανακαλούν πάραυτα.

α) όσον αφορά την εταιρία επενδύσεων στην οποία χορήγησαν την άδεια λειτουργίας, να ανακαλέσουν πάραυτα την άδεια·

 

β) όσον αφορά τον ΟΣΕΚΑ τον οποίο έχουν εγκρίνει, να ανακαλέσουν πάραυτα την άδειά του.

 

5. Εάν ένας θεματοφύλακας ή ένας τρίτος, του οποίου προτείνεται η αποβολή από το σύστημα αποζημίωσης βάσει της παραγράφου 2, αδυνατεί να προβλέψει εναλλακτικές ρυθμίσεις που να πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3, δεν επιτρέπεται να αναλαμβάνει τη φύλαξη περιουσιακών στοιχείων των επενδυτών ή των ΟΣΕΚΑ.

5. Εάν ένας τρίτος, του οποίου προτείνεται η αποβολή από το σύστημα αποζημίωσης βάσει της παραγράφου 2, αδυνατεί να προβλέψει εναλλακτικές ρυθμίσεις που να πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3, δεν επιτρέπεται να αναλαμβάνει τη φύλαξη περιουσιακών στοιχείων των επενδυτών.

Τροπολογία  52

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 6

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 6

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Εξακολουθεί να παρέχεται η κάλυψη που προβλέπεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2α και 2γ και μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης επενδύσεων ή του ΟΣΕΚΑ, για τις επενδυτικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι την ανάκληση.

Εξακολουθεί να παρέχεται η κάλυψη που προβλέπεται στο άρθρο 2, παράγραφος 2 και μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης επενδύσεων για τις επενδυτικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι την ανάκληση.

Τροπολογία  53

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 7

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 8 – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Η κάλυψη που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 και 3 ισχύει για το σύνολο της απαίτησης του επενδυτή έναντι της ίδιας επιχείρησης επενδύσεων ή του ίδιου ΟΣΕΚΑ βάσει της παρούσας οδηγίας, ανεξαρτήτως αριθμού λογαριασμών, νομίσματος και τόπου εντός της Ένωσης.

1. Η κάλυψη που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 και 3 ισχύει για το σύνολο της απαίτησης του επενδυτή έναντι της ίδιας επιχείρησης επενδύσεων βάσει της παρούσας οδηγίας, ανεξαρτήτως αριθμού λογαριασμών, νομίσματος και τόπου εντός της Ένωσης.

Τροπολογία  54

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 7

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 8 – παράγραφος 2 – εδάφιο 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Εάν δεν υπάρχουν ειδικές διατάξεις, οι απαιτήσεις κατανέμονται ισομερώς μεταξύ των επενδυτών.

διαγράφεται

Τροπολογία  55

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 7

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 8 – παράγραφος 2 – εδάφιο 2 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Ο επενδυτής η απαίτηση του οποίου δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί πλήρως απολαύει του ιδίου ποσοστού κάλυψης που ισχύει για το σύνολο της απαίτησης.

Αιτιολόγηση

Η αρχή του κατ' αναλογίαν υπολογισμού πρέπει να διατυπωθεί με κατηγορηματικό τρόπο.

Τροπολογία  56

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 7

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 8 – παράγραφος 3 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Όταν ο επενδυτής δεν είναι δικαιούχος των ποσών ή των τίτλων που κατέχει η εταιρία επενδύσεων, η αποζημίωση καταβάλλεται στο δικαιούχο, εφόσον η ταυτότητά του διαπιστώνεται ή μπορεί να διαπιστωθεί πριν από την ημερομηνία της διαπίστωσης ή της απόφασης που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 και 2β.

Όταν ο επενδυτής δεν είναι δικαιούχος των ποσών ή των τίτλων που κατέχει η εταιρία επενδύσεων, η αποζημίωση καταβάλλεται στο δικαιούχο, εφόσον η ταυτότητά του διαπιστώνεται ή μπορεί να διαπιστωθεί πριν από την ημερομηνία της διαπίστωσης ή της απόφασης που αναφέρονται στο άρθρο 2, παράγραφος 2.

Τροπολογία  57

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 7

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 9 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Το σύστημα αποζημίωσης δεν μπορεί να επικαλεστεί τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας, για να αρνηθεί την κάλυψη σε επενδυτή ο οποίος δεν ήταν σε θέση να απαιτήσει εγκαίρως την αποζημίωση.

Το σύστημα αποζημίωσης δεν μπορεί να επικαλεστεί τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας, για να αρνηθεί την πλήρη κάλυψη σε επενδυτή ο οποίος δεν ήταν σε θέση να απαιτήσει εγκαίρως την αποζημίωση.

Τροπολογία  58

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 7

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 9 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Οι εταιρίες επενδύσεων δημοσιεύουν στις ιστοσελίδες τους όλες τις πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις κάλυψης και τα διαβήματα για την καταβολή της πληρωμής σύμφωνα με την παρούσα οδηγία.

Τροπολογία  59

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 7

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 9 – παράγραφος 2 – εδάφιο 6

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Η Επιτροπή εγκρίνει, με πράξεις κατ’ εξουσιοδότηση σύμφωνα με το άρθρο 13α και με την επιφύλαξη των όρων των άρθρων 13β και 13γ, μέτρα για τον καθορισμό της διαδικασίας διευθέτησης των απαιτήσεων των επενδυτών και τα τεχνικά κριτήρια για τον υπολογισμό της μείωσης της αξίας ενός ΟΣΕΚΑ, ως αποτέλεσμα των περιστατικών που προβλέπονται στο άρθρο 2 παράγραφοι 2β και 2γ.

Η Επιτροπή εγκρίνει πράξεις κατ’ εξουσιοδότηση σύμφωνα με το άρθρο 13α για τον καθορισμό της διαδικασίας διευθέτησης των απαιτήσεων των επενδυτών.

Τροπολογία  60

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 7

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 9 – παράγραφος 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Παρά την προθεσμία της παραγράφου 2, πρώτο εδάφιο, εάν επενδυτής ή άλλος δικαιούχος ή έχων συμφέρον σε επενδυτική εργασία βαρύνεται με κατηγορία περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της οδηγίας 2005/60/ΕΚ ή η οποία αποτελεί αντικείμενο προσφυγής για παράβαση της οδηγίας 2003/6/ΕΚ, το σύστημα αποζημίωσης μπορεί να αναστέλλει οιαδήποτε καταβολή, εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου ή διαπίστωσης αρμόδιας αρχής.

3. Παρά την προθεσμία της παραγράφου 2, πρώτο εδάφιο, εάν επενδυτής ή άλλος δικαιούχος ή έχων συμφέρον σε επενδυτική εργασία βαρύνεται με κατηγορία περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της οδηγίας 2005/60/ΕΚ σε σχέση με τα έσοδα που αποτελούν αντικείμενο της οδηγίας αυτής ή σε σχέση με την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων, όπως ορίζεται στη σύσταση του Συμβουλίου ή η οποία αποτελεί αντικείμενο προσφυγής για παράβαση της οδηγίας 2003/6/ΕΚ, το σύστημα αποζημίωσης μπορεί να αναστέλλει οιαδήποτε καταβολή, εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου ή διαπίστωσης αρμόδιας αρχής.

Τροπολογία  61

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 8

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 10 – παράγραφος 1 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι εταιρίες επενδύσεων ή οι ΟΣΕΚΑ λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να παρέχουν στους επενδυτές ή τους υποψήφιους επενδυτές τις απαραίτητες πληροφορίες για τον προσδιορισμό του συστήματος αποζημίωσης επενδυτών στο οποίο συμμετέχουν οι εταιρίες επενδύσεων ή οι ΟΣΕΚΑ και τα υποκαταστήματά τους εντός της Ένωσης, ή κάθε άλλη εναλλακτική ρύθμιση δυνάμει του δευτέρου εδαφίου του άρθρου 2, παράγραφος 1, ή του άρθρου 5 παράγραφος 3. Οι επενδυτές ενημερώνονται για τις διατάξεις του συστήματος αποζημίωσης επενδυτών ή κάθε άλλης εναλλακτικής ρύθμισης, και ιδίως για το ποσό και την έκταση της κάλυψης που προσφέρει το εν λόγω σύστημα αποζημίωσης, καθώς και για τους κανόνες που ενδεχομένως έχουν θεσπίσει τα κράτη μέλη βάσει του άρθρου 2 παράγραφος 3. Οι πληροφορίες παρέχονται κατά τρόπο που είναι απόλυτα κατανοητός.

1. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι εταιρίες επενδύσεων λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να παρέχουν στους επενδυτές ή τους υποψήφιους επενδυτές τις απαραίτητες πληροφορίες για τον προσδιορισμό του συστήματος αποζημίωσης επενδυτών στο οποίο συμμετέχουν οι εταιρίες επενδύσεων και τα υποκαταστήματά τους εντός της Ένωσης, ή κάθε άλλη εναλλακτική ρύθμιση δυνάμει του δευτέρου εδαφίου του άρθρου 2, παράγραφος 1 ή του άρθρου 5, παράγραφος 3. Οι επενδυτές ενημερώνονται για τις διατάξεις του συστήματος αποζημίωσης επενδυτών ή κάθε άλλης εναλλακτικής ρύθμισης, και ιδίως για το ποσό και την έκταση της κάλυψης που προσφέρει το εν λόγω σύστημα αποζημίωσης, καθώς και για τους κανόνες που ενδεχομένως έχουν θεσπίσει τα κράτη μέλη βάσει του άρθρου 2 παράγραφος 3. Οι πληροφορίες παρέχονται κατά τρόπο που είναι απόλυτα κατανοητός.

Τροπολογία  62

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 8

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 10 – παράγραφος 1 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

1a. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν σαφήνεια και διαφάνεια σχετικά με το ποσό που ένας επενδυτής πληρώνει σε ένα σύστημα αποζημίωσης των επενδυτών. Το ποσό που χρεώνεται σε κάθε επιμέρους επενδυτή για ένα σύστημα, είτε ως ποσοστό της επένδυσής του είτε ως επιπρόσθετο προς την επένδυση ποσό, γνωστοποιείται με σαφήνεια στο συγκεκριμένο υπαρκτό ή δυνητικό επενδυτή.

Αιτιολόγηση

Αυτοί που θα πληρώσουν για τα συστήματα αποζημίωσης θα είναι τελικά οι επενδυτές. Θα πρέπει να υπάρχει υψηλό επίπεδο διαφάνειας όσον αφορά το ακριβές ποσό που πληρώνουν οι επενδυτές, ούτως ώστε να υπάρχουν συστήματα αποζημίωσης.

Τροπολογία  63

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 12 – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Με την επιφύλαξη άλλων δικαιωμάτων που ενδεχομένως έχουν δυνάμει του εθνικού δικαίου, τα συστήματα που προβαίνουν σε πληρωμές για την αποζημίωση των επενδυτών υποκαθιστούν τους επενδυτές ως προς τα δικαιώματά τους κατά την εκκαθάριση και για ποσό ίσο προς τις πληρωμές τους.

1. Με την επιφύλαξη άλλων δικαιωμάτων που ενδεχομένως έχουν δυνάμει του εθνικού δικαίου, τα συστήματα που προβαίνουν σε πληρωμές για την αποζημίωση των επενδυτών υποκαθιστούν ως προς τα δικαιώματά τους όσους βρίσκονται σε διαδικασίες εκκαθάρισης και για ποσό ίσο προς τις πληρωμές τους.

Αιτιολόγηση

Οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία εκκαθάρισης είναι οι εταιρίες επενδύσεων, ο θεματοφύλακας ή το τρίτο μέρος και όχι οι επενδυτές.

Τροπολογία  64

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 12 – παράγραφος 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Στην περίπτωση, που προβλέπεται το άρθρο 2 παράγραφος 2γ, όπου οι ζημιές οφείλονται στην οικονομική κατάσταση του θεματοφύλακα ή του τρίτου στον οποίο έχει ανατεθεί η φύλαξη των περιουσιακών στοιχείων ΟΣΕΚΑ, τα συστήματα που προβαίνουν σε πληρωμές για την αποζημίωση κατόχων μεριδίων ΟΣΕΚΑ υποκαθιστούν τον κάτοχο μεριδίων ΟΣΕΚΑ ή τον ΟΣΕΚΑ ως προς τα δικαιώματά του κατά την εκκαθάριση και για ποσά ίσα προς τις πληρωμές τους.

διαγράφεται

Τροπολογία  65

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 9

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 12 – παράγραφος 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Εάν ο τρίτος που κατέχει χρηματοπιστωτικούς τίτλους οι οποίοι ανήκουν σε έναν επενδυτή σε σχέση με επενδυτικές εργασίες ή σε θεματοφύλακα ή τρίτο στον οποίο έχει ανατεθεί η φύλαξη των περιουσιακών στοιχείων του ΟΣΕΚΑ βρίσκεται σε τρίτη χώρα, όπου το δικαστικό σύστημα δεν επιτρέπει να υποκαθιστά το σύστημα ως προς τα δικαιώματά τους την εταιρία επενδύσεων ή το ΟΣΕΚΑ, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι η επιχείρηση επενδύσεων ή ο ΟΣΕΚΑ επιστρέφουν στο σύστημα αποζημίωσης ποσά ίσα προς τις πληρωμές τους, σε περίπτωση που λάβουν οποιοδήποτε ποσό κατά την εκκαθάριση.

4. Εάν ο τρίτος που κατέχει χρηματοπιστωτικούς τίτλους οι οποίοι ανήκουν σε έναν επενδυτή σε σχέση με επενδυτικές εργασίες βρίσκεται σε τρίτη χώρα, όπου το δικαστικό σύστημα δεν επιτρέπει να υποκαθιστά το σύστημα ως προς τα δικαιώματά τους την εταιρία επενδύσεων, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι η επιχείρηση επενδύσεων επιστρέφουν στο σύστημα αποζημίωσης ποσά ίσα προς τις πληρωμές τους, σε περίπτωση που λάβουν οποιοδήποτε ποσό κατά την εκκαθάριση.

Τροπολογία  66

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 10

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 13α

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Άρθρο 13α

Άρθρο 13α

 

1. Η εξουσία έκδοσης κατ’εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο παρόν άρθρο.

1. Οι εξουσίες έγκρισης πράξεων κατ’ εξουσιοδότηση στις οποίες αναφέρεται το άρθρο 4α, παράγραφος 2, το άρθρο 4α, παράγραφος 8, το άρθρο 4α παράγραφος 9 και το άρθρο 9 παράγραφος 2 εκχωρούνται στην Επιτροπή επ’ αόριστον.

2. Η εξουσιοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1a, το άρθρο 4a παράγραφος 2 εδάφια 2 και 3, το άρθρο 4a παράγραφος 3 εδάφιο 2α, το άρθρο 4α παράγραφος 9 και το άρθρο 9 παράγραφος 2 εκχωρούνται στην Επιτροπή για περίοδο 4 ετών, από ...*. Η Επιτροπή εκπονεί έκθεση σχετικά με την εξουσιοδότηση το αργότερο έξι μήνες πριν από τη λήξη της τετραετούς περιόδου. Η εξουσιοδότηση ανανεώνεται αυτομάτως για περιόδους ίδιας διάρκειας, εφόσον δεν διατυπωθεί σχετικώς αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο.

 

3. Η εξουσιοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1a, το άρθρο 4a παράγραφος 2 εδάφια 2 και 3, το άρθρο 4a παράγραφος 3 εδάφιο 2α, το άρθρο 4α παράγραφος 9 και το άρθρο 9 παράγραφος 2 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο.

2. Μόλις εγκρίνει κάποια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

4. Μόλις εγκρίνει κάποια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

 

5. Μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εγκρίθηκε σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1a, το άρθρο 4a παράγραφος 2 εδάφια 2 και 3, το άρθρο 4a παράγραφος 3 εδάφιο 2α, το άρθρο 4α παράγραφος 9 και το άρθρο 9 παράγραφος 2 τίθεται σε ισχύ μόνο εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο δεν εκφράσει αντιρρήσεις εντός τριών μηνών από την κοινοποίηση της πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ή εφόσον, πριν από την παρέλευση της εν λόγω χρονικής περιόδου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν αμφότερα ενημερώσει την Επιτροπή ότι δεν σκοπεύουν να εκφράσουν αντίρρηση. Με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου, η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά τρεις μήνες.

 

_____________

* ΕΕ: παρακαλείσθε να εγγράψετε την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τροποποιητικής οδηγίας.

Αιτιολόγηση

Ευθυγράμμιση προς την διατύπωση από την πλέον πρόσφατη αναθεώρηση του ενημερωτικού δελτίου.

Τροπολογία  67

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

2α. Κατά παρέκκλιση των παραγράφων 1 και 2, τα κράτη μέλη στα οποία βάσει των Συνθηκών Προσχώρησης έχει παραχωρηθεί μεταβατική περίοδος σχετικά με τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο του άρθρου 4 της οδηγίας 97/9/ΕΚ, συμμορφώνονται με τις παραγράφους 1 και 2 άμα τη εκπνοή της εν λόγω μεταβατικής περιόδου.

Αιτιολόγηση

Οι τροποποιήσεις στην παρούσα οδηγία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση των κρατών μελών στα οποία έχει παραχωρηθεί μεταβατική περίοδος εκ του γεγονότος ότι η περίοδος αυτή μνημονεύεται στις Συνθήκες Προσχώρησης.

Τροπολογία  68

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 2 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 2α

 

Έκθεση από την ΕΑΚΑΑ

 

Έως την 31η Δεκεμβρίου 2012, η ΕΑΚΑΑ προβαίνει σε αποτίμηση των αναγκών σε προσωπικό και πόρους που απορρέουν από την ανάληψη των εξουσιών και των καθηκόντων της σύμφωνα με την παρούσα οδηγία και υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

Αιτιολόγηση

Ευθυγράμμιση με την οδηγία περί διαχειριστών οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (οδηγία ΔΟΕΕ).

Τροπολογία  69

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 2 β (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 2β

 

Αναθεώρηση του συστήματος αποζημίωσης επενδυτών και μεταχείριση των ΟΣΕΚΑ

 

Έως την 31η Ιουλίου 2012 και μετά από ανοικτή διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους παράγοντες, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση που αναλύει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της θέσπισης ενός συστήματος ασφαλιστικών συμβάσεων συμπηρωματικά ή σε αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος αποζημίωσης επενδυτών.

 

Προκειμένου να εξασφαλίζεται το ίδιο επίπεδο προστασίας στους επενδυτές, είτε επενδύουν απευθείας μέσω εταιριών επενδύσεων είτε έμμεσα μέσω ΟΣΕΚΑ, η έκθεση επισημαίνει επίσης, με βάση την επικείμενη πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τους θεματοφύλακες της οδηγίας ΟΣΕΚΑ και μετά από ανοικτή διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους παράγοντες, νομοθετικά κενά, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ισοδύναμη αντιστάθμιση, και αξιολογεί το κόστος και τα πλεονεκτήματα της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας 97/9/ΕΚ στους ΟΣΕΚΑ. Εάν είναι σκόπιμο, η έκθεση περιλαμβάνει νομοθετικές προτάσεις για τις πρακτικές ρυθμίσεις που σχετίζονται με την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της στους ΟΣΕΚΑ.

Αιτιολόγηση

Δεν είναι σαφές ποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις προορίζεται να καλύψει η επέκταση του πεδίου στους ΟΣΕΚΑ, πολλώ δε μάλλον δεδομένου ότι η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει τροποποιήσεις των ευθυνών των θεματοφυλάκων στη διάρκεια του 2011. Η ανάγκη επέκτασης του πεδίου της ΟΣΑΕ προς κάλυψη των κεφαλαίων ΟΣΕΚΑ απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση και πρέπει να διενεργηθεί λαμβάνοντας πλήρως υπόψη την τροποποίηση της οδηγίας περί ΟΣΕΚΑ.

  • [1]  ΕΕ C 99, 31.3.2011 σ. 1

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. Η πορεία προς τα εμπρός

Η νέα νομοθεσία της ΕΕ πρέπει να αυξάνει την εναρμόνιση και την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, να ενισχύει την προστασία των καταναλωτών και να δημιουργεί περισσότερη εμπιστοσύνη για τους καταναλωτές και τους καταθέτες και να βελτιώνει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ο εισηγητής έχει τρεις κύριους στόχους:

α. Να αυξήσει την προστασία των καταναλωτών μέσω υψηλότερης κάλυψης. Σκοπός των αλλαγών στην ΟΣΑΕ πρέπει να είναι η αυξημένη προστασία των καταναλωτών. Υπάρχει ανάγκη για καλύτερη προστασία των καταναλωτών και για ισχυρότερους κοινούς κανόνες, ειδικά όσον αφορά τη χρηματοδότηση των συστημάτων στο επίπεδο των κρατών μελών. Οι με διασυνοριακές επενδύσεις επενδυτές πρέπει να έχουν το αυτό επίπεδο προστασίας σε όλα τα κράτη μέλη.

Τα δικαιώματα των καταναλωτών πρέπει να ενισχυθούν χάρις σε βελτίωση της κάλυψης, ταχύτερες και καλύτερες εκταμιεύσεις και ευρύτερη προστασία. Εάν μία εταιρεία επενδύσεων κατέχει για λογαριασμό καταναλωτών χρηματοπιστωτικούς τίτλους, πρέπει να υπάρχει και αποζημίωση των επενδυτών.

β. Να βελτιώσει την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και να επιτύχει ευρωπαϊκή εναρμόνιση των συστημάτων αποζημίωσης των επενδυτών στην Ένωση.

Τούτο θα ενισχύει την προστασία των επενδυτών και θα συμβάλει στη δημιουργία περιβάλλοντος επί ίσοις όροις, Η εν ισχύι νομοθεσία χρειάζεται περισσότερη και καλύτερη εναρμόνιση σε επίπεδο ΕΕ. Οι κανόνες πρέπει να τονώνουν την εσωτερική αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και να δημιουργούν ισχυρότερη ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Η πρόταση της Επιτροπής δηλώνει ότι όλες οι υπηρεσίες και δραστηριότητες επενδύσεων που καλύπτονται από την οδηγία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (MiFID) πρέπει να αποτελούν αντικείμενο της ΟΣΑΕ και ότι, εάν οι επιχειρήσεις κατέχουν εκ των πραγμάτων περιουσιακά στοιχεία πελατών, τότε οι πελάτες πρέπει να δικαιούνται αποζημίωση δυνάμει της ΟΣΑΕ. Ο εισηγητής υποστηρίζει ευθυγράμμιση προς την MIFID όσον αφορά τους ορισμούς και τη διάκριση ανάμεσα σε μικροεπενδυτές και επαγγελματίες επενδυτές.

γ. Να προτείνει μακροπρόθεσμες γερές αρχές χρηματοδότησης για τα συστήματα αποζημίωσης των επενδυτών.

Οι συνεισφορές στα συστήματα πρέπει να λειτουργούν ως μηχανισμοί αλληλασφάλισης και να μην είναι τόσο υψηλές ώστε να μπορούν να θεωρούνται φόρος ή καταβολή δημοσιονομικού χαρακτήρα. Μεταξύ των συστημάτων πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια η προσέγγιση βάσει κινδύνου, ο δε υπολογισμός των συνεισφορών πρέπει να βασίζεται στον δυνάμει κίνδυνο αποζημίωσης που διατρέχει μία επιχείρηση.

2. Διεύρυνση του πεδίου – πτώχευση τρίτου θεματοφύλακα και θεματοφύλακα ΟΣΕΚΑ

Η Επιτροπή προτείνει η κάλυψη των συστημάτων αποζημίωσης επενδυτών να επεκταθεί και σε επιχειρήσεις εξουσιοδοτημένες να επιδίδονται σε πάσης μορφής υπηρεσίες επενδύσεων και σε κατόχους μεριδίων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) στην περίπτωση πτώχευσης θεματοφύλακα ΟΣΕΚΑ, υποθεματοφύλακα και τρίτου θεματοφύλακα.

Ο εισηγητής είναι υπέρ της διεύρυνσης του πεδίου για να περιλαμβάνει την πτώχευση τρίτων θεματοφυλάκων, δεν υποστηρίζει όμως τη διεύρυνση του πεδίου για να περιλάβει τους ΟΣΕΚΑ.

Σήμερα ο καταναλωτής αντλεί προστασία από διατάξεις στις οδηγίες ΟΣΕΚΑ και MIFID. Η οδηγία ΟΣΕΚΑ παρέχει υψηλού βαθμού προστασία σε κατόχους μεριδίων χάρις στις απαιτήσεις που επιβάλλει στις δραστηριότητες των θεματοφυλάκων. Τα εν ισχύι συστήματα αποζημίωσης επενδυτών καλύπτουν επίσης απώλειες από μη βασικές υπηρεσίες – στο πλαίσιο της οδηγίας MiFID – θεματοφυλακής και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Μερίδια ή μετοχές σε μερίδια καλύπτονται έναντι κινδύνου απάτης στους ΟΣΕΚΑ, εφόσον ευρίσκονται στην κατοχή εταιρείας επενδύσεων.

Τα κεφάλαια ΟΣΕΚΑ δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία πλην του χαρτοφυλακίου χρηματοπιστωτικών τίτλων που διαχειρίζονται για τους κατόχους μεριδίων τους. Συνεπώς τέλη ή κόστη που επιβαρύνουν τους ΟΣΕΚΑ θα έχουν αυτομάτως αντίκτυπο στους κατόχους μεριδίων ΟΣΕΚΑ μειώνοντας την καθαρή αξία του ενεργητικού των μεριδίων τους. Εάν θεματοφύλακες πρέπει να συμβάλουν στη χρηματοδότηση των συστημάτων, το κόστος θα επιβαρύνει τους επενδυτές. Το να ζητείται από τους ΟΣΕΚΑ να συνεισφέρουν στα συστήματα θα έχει αποτέλεσμα οι κάτοχοι μεριδίων ΟΣΕΚΑ να πληρώνουν δύο φορές για την ίδια προστασία.

Πέραν τούτων έχει σημασία να εξασφαλίζεται στη νομοθετική διεργασία ότι υπάρχει συνέπεια ανάμεσα στις νέες διατάξεις που εγγράφονται στην οδηγία περί οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (AIFMD), την επικείμενη πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τη λειτουργία των θεματοφυλάκων της οδηγίας ΟΣΕΚΑ (ΟΣΕΚΑ V) και την ανασκόπηση της οδηγίας MiFID. Πρέπει επομένως να διερωτάται κανείς πόσο χρήσιμη είναι η διεύρυνση του πεδίου την παρούσα χρονική στιγμή.

Η προστασία των καταναλωτών πρέπει να αυξηθεί και άρα οι τρίτοι θεματοφύλακες πρέπει να περιληφθούν στο πεδίο της οδηγίας. Ο εισηγητής υποστηρίζει την πρόταση να καλυφθεί η πτώχευση του θεματοφύλακα που επιλέγει η εταιρεία επενδύσεων ο οποίος αδυνατεί να επιστρέψει τους χρηματοπιστωτικούς τίτλους. Ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει άλλη εταιρεία επενδύσεων, αλλά δεν φέρει ευθύνη για την επιλογή θεματοφύλακα – ο οποίος επιλέγεται από την εταιρεία – και δεν πρέπει να φέρει ευθύνη εάν πτωχεύσει.

Ο εισηγητής προτείνει τις εξής αλλαγές:

· Οι δυνατές επεκτάσεις της κάλυψης των ΟΣΕΚΑ και των θεματοφυλάκων τους από την οδηγία σχετικά με τα συστήματα αποζημιώσεως των επενδυτών (ΟΣΑΕ) πρέπει να εξετασθούν αναλυτικά στην επικείμενη επανεξέταση της οδηγίας ΟΣΕΚΑ σχετικά με το καθεστώς ευθύνης του θεματοφύλακα ΟΣΕΚΑ, όταν θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι πτυχές της οδηγίας. Δεν πρέπει να υπάρξει χωριστή νομοθεσία για τους ΟΣΕΚΑ με την παρούσα οδηγία.

3. Βαθμός εναρμόνισης σχετικά με το επίπεδο αποζημίωσης

Η Επιτροπή προτείνει υψηλότερο επίπεδο ελαχίστης αποζημίωσης για έκαστον επενδυτή, 50 000 ευρώ αντί των 20 000 που ορίζει η εν ισχύι νομοθεσία. Υπάρχουν ωστόσο κράτη με ανώτερα όρια αποζημίωσης: Το Ηνωμένο Βασίλειο (£ 50 000), η Ισπανία (€ 100 000) και η Γαλλία (€ 70 000).

Ο εισηγητής είναι υπέρ μιας πλήρους εναρμόνισης – σε αντίστιξη προς μία ελάχιστη εναρμόνιση – σε αποζημίωσης που ορίζεται στο επίπεδο των 100 000 ευρώ (θα μπορούσε επίσης να επιτρέπεται ανώτερο όριο). Το ορισμένο επίπεδο αποζημίωσης αυξάνει την προστασία των καταναλωτών, παρέχει ισχυρότερη προστασία στους επενδυτές και δεν προκαλεί κίνδυνο καταχρηστικής επιλογής ευνοϊκότερου καθεστώτος (αρμπιτράζ) μεταξύ κρατών μελών.

Ο εισηγητής είναι της γνώμης ότι κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να υποχρεωθεί να χαμηλώσει το επίπεδο αποζημίωσης που έχει. Το αποτέλεσμα θα ήταν χαμηλότερη προστασία για τους καταναλωτές.

Πελάτες που επιλέγουν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην αγορά μέσω εταιρείας επενδύσεων πρέπει να έχουν την ίδια προστασία ως εάν είχαν επενδύσει τα χρήματα μέσω τραπέζης ή άλλου πιστωτικού ιδρύματος. Ποσά που κατατίθενται από την εταιρεία επενδύσεων πρέπει να προστατεύονται με τον ίδιο τρόπο όπως ποσά που κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό.

Ο εισηγητής προτείνει τις εξής αλλαγές:

· Υψηλότερο επίπεδο ελάχιστης αποζημίωσης για έκαστο επενδυτή, 100 000 ευρώ αντί των 50 000 ευρώ.

4. Αρχές και μηχανισμός χρηματοδότησης Εναρμόνιση του τρόπου χρηματοδότησης των συστημάτων

Η εναρμόνιση της χρηματοδότησης των συστημάτων αποζημίωσης χαιρετίζεται και ο εισηγητής είναι υπέρ ενός ελαχίστου επιδιωκομένου επιπέδου χρηματοδότησης και της εκ των προτέρων χρηματοδότησης.

Η Επιτροπή έχει προβεί σε προσομοίωση βάσει του ποσού των κινητών αξιών και χρηματικών ποσών που καλύπτονται, το οποίο φρονεί ότι είναι η πλέον αρμόζουσα βάση υπολογισμού, για να υπολογίσει το ποσό του επιδιωκομένου επιπέδου χρηματοδότησης. Η Επιτροπή έχει βασίσει τους υπολογισμούς της σε συστήματα από μόνον 10 κράτη μέλη. Η έλλειψη δεδομένων στο επίπεδο των συστημάτων των κρατών μελών καθιστά τη βαθμονόμηση ενός αρμόζοντος επιδιωκομένου επιπέδου χρηματοδότησης πολύ δύσκολη.

Υπάρχουν ωστόσο αδιάσειστα στοιχεία από τα οποία συνάγεται ότι το προτεινόμενο επίπεδο χρηματοδότησης 0,5 % είναι υπερβολικά υψηλό, ειδικότερα διότι τα κεφάλαια πρέπει να καλύπτουν περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και απάτης σε σχέση με τις κατατεθείσες κινητές αξίες.

Μελέτη των αξιώσεων που έχουν εγερθεί στο σύστημα αποζημίωσης χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Financial Services Compensation Scheme) κατά το πρόσφατο παρελθόν δεικνύει ότι οι αξιώσεις ήταν σχετικά χαμηλές. Από τη μελέτη συνάγεται ότι η συνεισφορά προχρηματοδότησης πρέπει να ορισθεί κατ' ανώτατο στο 0,2 % (20 μονάδες βάσης). Με βάση την εμπειρία από ιστορικές σειρές από την πατρίδα μου, τη Σουηδία, επίπεδο χρηματοδότησης 0,05 % θα επαρκούσε.

Ο οικονομολόγος και ανεξάρτητος πάροχος συμβουλών István Farkas αναλύει το επιδιωκόμενο επίπεδο στο ενημερωτικό του έγγραφο "Safeguarding investors' interests by ensuring sound financing of ICS: Funding principles and mechanisms" ("Διασφάλιση των συμφερόντων των επενδυτών χάρις στην εξασφάλιση σταθερής χρηματοδότησης συστήματος αποζημιώσεως των επενδυτών: Αρχές και μηχανισμοί χρηματοδότησης"). "Σύμφωνα με την έκθεση OXERA μεταξύ 1999 και 2003 στην ΕΕ15 ο συνολικός αριθμός αξιώσεων ήταν περίπου 61 000. Το μέσο μέγεθος των αξιώσεων δεν υπερέβαινε 20.000 ευρώ. Με αυτό ως οδηγό μπορεί κανείς να πει ότι το επιδιωκόμενο επίπεδο για τα συστήματα αποζημιώσεως των επενδυτών πρέπει να θεωρείται επαρκές οσάκις καλύπτει περίπου 200 000 υποθέσεις, εκάστη των οποίων είναι αξίας 50 000 ευρώ. 200.000 αξιώσεις θα αντιστοιχούν σε πτώχευση 1-3 μεγάλων (μεσαίου μεγέθους) εταιρειών επενδύσεων ή σε αντιμετώπιση σοβαρής δυσκολίας από δύο δωδεκάδες μικρές εταιρείες. Στη βάση αυτή το επιδιωκόμενο επίπεδο θα ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ. Μολονότι ο υπολογισμός του 0,5 % των περιουσιακών στοιχείων που καλύπτονται ως επιπέδου κάλυψης δεν είναι πολύ σαφής, χρησιμοποιώντας χονδρική εκτίμηση και τις αντιδράσεις των συνεισφορών των παραγόντων της αγοράς στην πρόσκληση υποβολής στοιχείων το ποσό θα μπορούσε να ανέρχεται περίπου σε 50 δισ. ευρώ, ήτοι τουλάχιστον 5 φορές υψηλότερο." Ο Farkas συνάγει ότι "το επίπεδο κάλυψης συναρτήσει 10 μονάδων βάσης των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται εταιρείες επενδύσεων εξ ονόματος επιλεξίμων πελατών πρέπει να θεωρείται επαρκές".

Ο εισηγητής προτείνει επίσης να περιληφθεί μία βασιζόμενη στον κίνδυνο αρχή στην ΟΣΑΕ όπου η συνεισφορά σε σύστημα θα προσδιορίζεται για έκαστο μέλος βάσει του βαθμού κινδύνου τον οποίον διατρέχει η εταιρεία.

Ο εισηγητής προτείνει τις εξής αλλαγές:

· Η συνεισφορά σε σύστημα προσδιορίζεται για έκαστο μέλος βάσει του βαθμού κινδύνου που διατρέχει.

· Τα προτεινόμενα εκ των προτέρων ποσά πρέπει να έχουν τεθεί σε λειτουργία και να έχουν φθάσει στο επιδιωκόμενο επίπεδο χρηματοδότησης σε όλα τα κράτη μέλη εντός πενταετίας αντί δεκαετίας.

· Το επίπεδο χρηματοδότησης, οι συνεισφορές πρέπει να μειωθούν σε επίπεδο που να αιτιολογείται. Τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι έκαστο σύστημα θεσπίζει επιδιωκόμενο επίπεδο χρηματοδότησης ανερχόμενο σε τουλάχιστον 0,3 % της αξίας των χρηματικών ποσών και χρηματοπιστωτικών τίτλων που κατέχουν, διοικούν ή διαχειρίζονται οι εταιρείες επενδύσεων.

5. Μηχανισμός δανεισμού μεταξύ των συστημάτων των κρατών μελών

Ο προτεινόμενος μηχανισμός δανεισμού είναι μηχανισμός αλληλεγγύης μεταξύ κρατών μελών και ως εκ τούτου πρέπει να τον καλωσορίζουμε ως ιδέα. Ωστόσο τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να έχουν την ευθύνη της λειτουργίας κατάλληλων μηχανισμών χρηματοδότησης.

Για να αποφευχθεί το να έχουν μερικά κράτη μέλη πολύ μικρά ταμεία, ο εισηγητής προτείνει ο μηχανισμός δανεισμού να μην δρομολογηθεί πριν να έχουν τροφοδοτηθεί όλοι οι μηχανισμοί με επαρκή χρηματικά ποσά.

Τα περισσότερα κράτη μέλη κατά πάσαν πιθανότητα θα μπορέσουν να εξεύρουν άλλους πόρους για την παροχή δανείων και συνεπώς οι υποχρεωτικοί μηχανισμοί παροχής δανείων θα έχουν στόχο χαμηλότερο ποσοστό των διαθέσιμων οικονομικών πόρων από ό,τι προτείνει η Επιτροπή· θα είναι επίπεδο 5 % αντί 10 %.

Ο εισηγητής προτείνει τις εξής αλλαγές:

· Ο υποχρεωτικός μηχανισμός δανεισμού δεν πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί πριν να έχουν τροφοδοτηθεί όλα τα συστήματα με πόρους στο επιδιωκόμενο επίπεδο χρηματοδότησης.

· Μετά την παρέλευση της πενταετίας ένα σύστημα θα έχει το δικαίωμα να δανείζεται από όλα τα άλλα συστήματα εντός της Ένωσης υπό την προϋπόθεση ότι το σύστημα που ευρίσκεται να αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση είχε επιτύχει προηγουμένως το επιδιωκόμενο επίπεδο χρηματοδότησης.

· Το επίπεδο υποχρεωτικού δανεισμού μειώνεται από δέκα σε πέντε τοις εκατό του συστήματος. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι 5 % του ποσού της εκ των προτέρων χρηματοδότησης των συστημάτων διατίθεται για δανεισμό σε άλλα συστήματα.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων (23.3.2011)

προς την Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής

σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 1997/9/ΕΚ σχετικά με τα συστήματα αποζημιώσεως των επενδυτών
(COM(2010)0371 – C7‑0174/2010 – 2010/0199(COD))

Συντάκτης γνωμοδότησης: Sebastian Valentin Bodu

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η οδηγία 97/9/ΕΚEC σχετικά με τα συστήματα αποζημιώσεως των επενδυτών

(ΟΣΑΕ) εγκρίθηκε το 1997 για να συμπληρώσει την οδηγία περί επενδυτικών υπηρεσιών (η τελευταία αντικαταστάθηκε αργότερα από την οδηγία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (MiFID).

Μια δεκαετία μετά την έναρξη ισχύος της ΟΣΑΕ και αμέσως μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, είναι καιρός πλέον να αναθεωρηθεί η λειτουργία της ΟΣΑΕ.

Η αναθεώρηση της οδηγίας αυτής απορρέει από το γεγονός ότι υπεβλήθησαν στην Επιτροπή πολλές καταγγελίες από επενδυτές σχετικά με την εφαρμογή της, ενίοτε με σοβαρές απώλειες εκ μέρους τους. Λαμβάνεται, επίσης, υπόψη ο στόχος που έχει τεθεί στο επίπεδο της G-20 για την αντιμετώπιση τυχόν κενών στο κανονιστικό και εποπτικό σύστημα και ο στόχος της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι στόχοι της πρότασης δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη. Το τρέχον θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ προβλέπει μόνο ορισμένες αρχές ελάχιστης εναρμόνισης, επαφίοντας στα κράτη μέλη την περαιτέρω ανάπτυξή του. Ωστόσο, τα προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει σε ορισμένα κράτη μέλη αποδεικνύουν ότι απαιτείται επιπρόσθετη και, κυρίως, εντονότερη εναρμόνιση σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να διασφαλισθεί η επίτευξη των στόχων της οδηγίας εντός της ΕΕ.

Η πρόταση αποσκοπεί στη βελτίωση της ορθής λειτουργίας μιας ενιαίας αγοράς επενδυτικών υπηρεσιών, αυξάνοντας την προστασία των επενδυτών και την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ. Ειδικότερα, αποσκοπεί στη βελτίωση της πρακτικής λειτουργίας της ΟΣΑΕ, στην αποσαφήνιση του πεδίου εφαρμογής της ΟΣΑΕ, λαμβανομένης υπόψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των πρόσφατων αλλαγών στο κανονιστικό τοπίο της ΕΕ, στη μείωση των κενών στο κανονιστικό σύστημα και των ανομοιοτήτων μεταξύ της προστασίας πελατών επιχειρήσεων επενδύσεων και των εχόντων τραπεζικές καταθέσεις. Ενόψει των υφιστάμενων διαφορών στη λειτουργία των συστημάτων σε εθνικό επίπεδο η πρόταση εισάγει κοινούς κανόνες για την επίτευξη κάποιας εναρμόνισης της χρηματοδότησης των συστημάτων και της καθημερινής πρακτικής. Αυτό αποτελεί επίσης τη βάση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού δανεισμού μεταξύ των εθνικών συστημάτων, ως ύστατου μέσου για την αντιμετώπιση τυχόν προσωρινών αναγκών χρηματοδότησης, τα οποία υπόκεινται σε αυστηρή αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών και στην υποχρέωση εξόφλησης κάθε δανείου εντός πέντε ετών κατ΄ ανώτατο όριο.

Η πρόταση τηρεί την αρχή της αναλογικότητας καθώς όλες οι λύσεις αξιολογήθηκαν με βάση τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των αγορών των κρατών μελών. Η πρόταση δεν υπερβαίνει τα όρια του αναγκαίου για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων και συγκεκριμένα, τηρεί τις αρχές της ελάχιστης εναρμόνισης, εφόσον θεωρείται εύστοχο, παραδείγματος χάρη όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους τα μέλη των συστημάτων αποζημίωσης πρέπει να συνεισφέρουν στο σύστημα. Η θέσπιση ενός συστήματος δανεισμού μεταξύ των εθνικών συστημάτων συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας, καθώς δεν προσκρούει σε καμία δημοσιονομική ευθύνη των κρατών μελών, αποτελεί ύστατο μέτρο το οποίο βασίζεται στην προηγούμενη χρήση άλλων χρηματοδοτικών μηχανισμών (τακτικές και συμπληρωτικές εισφορές μελών), εισάγει απλώς μια δυνατότητα δανεισμού που υπόκειται στην καταβολή τόκων και στην υποχρέωση εξόφλησης από το σύστημα δανεισμού και είναι περιορισμένο ως προς τη διάρκεια και το μέγεθος.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων καλεί την Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία              1

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – παράγραφος 1 – στοιχείο α

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 1 – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. επενδυτικές υπηρεσίες όπως ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 και 2 της οδηγίας 2004/39/ΕΟΚ και η βοηθητική υπηρεσία που αναφέρεται στο σημείο 1 του τμήματος Β του παραρτήματος Ι της οδηγίας 2004/39/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου·

2. οποιεσδήποτε επενδυτικές υπηρεσίες όπως ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 και 2 της οδηγίας 2004/39/ΕΟΚ και η βοηθητική υπηρεσία που αναφέρεται στο σημείο 1 του τμήματος Β του παραρτήματος Ι της οδηγίας 2004/39/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου·

Τροπολογία  2

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – παράγραφος 1 – στοιχείο α α (νέο)

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 1 – παράγραφος 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(αα) Το σημείο 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

 

"3. "μέσα" νοούνται εκείνα που παρατίθενται στο Τμήμα Γ του παραρτήματος Ι της οδηγίας 2004/39/ΕΚ·"

Αιτιολόγηση

Ο ορισμός των μέσων πρέπει επίσης να επικαιροποιηθεί σύμφωνα με την MiFID.

Τροπολογία  3

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – παράγραφος 2 – στοιχείο β

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – στοιχείο β

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(β) δικαστική αρχή, βασιζόμενη σε λόγους που έχουν άμεση σχέση με την οικονομική κατάσταση μιας εταιρίας επενδύσεων ή την οικονομική κατάσταση τρίτου στον οποίο η εταιρεία επενδύσεων έχει καταθέσει χρηματοπιστωτικούς τίτλους, εξέδωσε απόφαση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή της δυνατότητας των επενδυτών να επιδιώξουν την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους έναντι της εν λόγω εταιρίας επενδύσεων ή της δυνατότητας της επιχείρησης να επιδιώξει την ικανοποίηση των απαιτήσεών της έναντι τρίτων.

(β) δικαστική αρχή, βασιζόμενη σε λόγους που έχουν άμεση σχέση με την οικονομική κατάσταση μιας εταιρίας επενδύσεων ή την οικονομική κατάσταση τρίτου στον οποίο η εταιρεία επενδύσεων έχει καταθέσει χρηματοπιστωτικούς τίτλους, εξέδωσε απόφαση, η οποία εφαρμόζεται σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους μέλους και έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή της δυνατότητας των επενδυτών να επιδιώξουν την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους έναντι της εν λόγω εταιρίας επενδύσεων ή της δυνατότητας της επιχείρησης να επιδιώξει την ικανοποίηση των απαιτήσεών της έναντι τρίτων.

Αιτιολόγηση

Μια δικαστική απόφαση μπορεί επίσης να αποτελεί αντικείμενο εφέσεων ή απλώς να εφαρμόζεται. Η παρούσα διάταξη αναφέρεται αποκλειστικά στις αποφάσεις που εφαρμόζονται.

Τροπολογία  4

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – παράγραφος 4 – στοιχείο δ

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4 – παράγραφος 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(δ) Η παράγραφος 4 διαγράφεται.

(δ) Η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

 

"4. Ένα κράτος μέλος μπορεί να περιορίζει την κάλυψη που προβλέπει η παρούσα οδηγία σε συγκεκριμένο ποσοστό της απαίτησης ενός επενδυτή. Το καλυπτόμενο ποσοστό ανέρχεται ωστόσο στο 80 % και άνω της απαίτησης στο βαθμό που το ποσόν το οποίο πρέπει να καταβληθεί βάσει του συστήματος αποζημίωσης είναι κατώτερο εκείνου που προβλέπεται στην παρούσα οδηγία."

Αιτιολόγηση

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η χρηματοδότηση του συστήματος αποζημίωσης πραγματοποιείται από τις εισφορές των μελών, γεγονός που συνεπάγεται σημαντική οικονομική επιβάρυνσή τους, είναι σωστό, μέρος των πιθανών απωλειών να επωμίζονται και οι επενδυτές (όπως στην περίπτωση καλής ασφάλειας). Το 20% θα ήταν ένα δίκαιο ποσοστό.

Τροπολογία  5

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – παράγραφος 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4β – παράγραφος 1 – στοιχείο β

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(β) η κατάσταση που αναφέρεται στο στοιχείο α) του παρόντος εδαφίου οφείλεται σε έλλειψη κεφαλαίων που προβλέπεται στο άρθρο 4α παράγραφος 3·

(β) η κατάσταση που αναφέρεται στο στοιχείο α) του παρόντος εδαφίου οφείλεται στο γεγονός ότι το επιδιωκόμενο επίπεδο των κεφαλαίων που προβλέπεται στο άρθρο 4α παράγραφος 3 δεν έχει επιτευχθεί·

Αιτιολόγηση

Για διευκρινιστικούς λόγους.

Τροπολογία  6

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – παράγραφος 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4β – παράγραφος 3 – εδάφιο 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Η ΕΑΚΑΑ διαβιβάζει την επιβεβαίωσή της συνοδευόμενη από τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο ζ) στα συστήματα δανεισμού. Τα συστήματα λαμβάνουν την επιβεβαίωση και τις πληροφορίες εντός 15 εργάσιμων ημερών. Τα συστήματα δανεισμού, χωρίς καθυστέρηση, αλλά το αργότερο εντός 15 εργάσιμων ημερών μετά την παραλαβή, προβαίνει σε καταβολή του δανείου υπέρ του συστήματος δανεισμού.

Η ΕΑΚΑΑ διαβιβάζει την επιβεβαίωσή της συνοδευόμενη από τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο ζ) στα συστήματα δανεισμού. Τα συστήματα λαμβάνουν την επιβεβαίωση και τις πληροφορίες εντός 15 εργάσιμων ημερών. Τα συστήματα δανεισμού, χωρίς καθυστέρηση, αλλά το αργότερο εντός 30 εργάσιμων ημερών μετά την παραλαβή, προβαίνει σε καταβολή του δανείου υπέρ του συστήματος δανεισμού.

Αιτιολόγηση

Οι 30 ημέρες είναι ρεαλιστικότερη προθεσμία.

Τροπολογία  7

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – παράγραφος 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4β – παράγραφος 4 – εδάφιο 1α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Όλες οι λοιπές απαιτήσεις υπόκεινται σε εκείνη που προβλέπεται στο σύστημα αποζημίωσης που χορήγησε το δάνειο. Το σύστημα θεωρείται προνομιούχος πιστωτής και εντάσσεται στην πρώτη σειρά προτίμησης.

Αιτιολόγηση

Επειδή η δανειοδότηση από άλλο σύστημα αποζημίωσης αποτελεί την έσχατη και έκτακτη λύση και το σύστημα αυτό είναι ξένο μέρος, το δάνειο πρέπει προηγουμένως να αποπληρωθεί.

Τροπολογία  8

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – παράγραφος 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4β – παράγραφος 4 – εδάφιο 1β (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Υπό την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου, τα κράτη μέλη μπορούν να καθορίζουν άλλη σειρά προτεραιότητας μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών πιστωτών.

Αιτιολόγηση

Βλ. αιτιολόγηση τροπ.7.

Τροπολογία  9

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – παράγραφος 5

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 4β – παράγραφος 5 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

5. Για λόγους αποτελεσματικής συνεργασίας των συστημάτων αποζημίωσης των επενδυτών, τα συστήματα ή, κατά περίπτωση, οι αρμόδιες αρχές, πρέπει να συνάπτουν γραπτές συμφωνίες συνεργασίας. Οι εν λόγω συμφωνίες βασίζονται στις διατάξεις της οδηγίας 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

5. Για λόγους αποτελεσματικής συνεργασίας των συστημάτων αποζημίωσης των επενδυτών, τα συστήματα ή, κατά περίπτωση, οι αρμόδιες αρχές, πρέπει να συνάπτουν γραπτές συμφωνίες συνεργασίας. Οι εν λόγω συμφωνίες βασίζονται στις διατάξεις της οδηγίας 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου 1995 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών.

Αιτιολόγηση

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των συστημάτων έχουν υποχρεωτικό και όχι προαιρετικό χαρακτήρα.

Τροπολογία  10

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – παράγραφος 6

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 5 – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Εάν, παρά τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, η εταιρία επενδύσεων, ο ΟΣΕΚΑ, ο θεματοφύλακας ή ο τρίτος εξακολουθούν να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, το σύστημα αποζημίωσης μπορεί, με ρητή συγκατάθεση των αρμόδιων αρχών, να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να αποβάλει την εταιρία επενδύσεων, τον ΟΣΕΚΑ, το θεματοφύλακα ή τον τρίτο από το σύστημα, μετά από δωδεκάμηνη προθεσμία προειδοποίησης τουλάχιστον. Η κάλυψη, που προβλέπεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2α και 2γ, συνεχίζει να διασφαλίζεται για τις επενδυτικές εργασίες ή δραστηριότητες του ΟΣΕΚΑ που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν μετά την πάροδο της προθεσμίας προειδοποίησης, η εταιρία επενδύσεων, ο ΟΣΕΚΑ, ο θεματοφύλακας ή ο τρίτος δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, το σύστημα αποζημίωσης μπορεί, πάντα με ρητή συναίνεση των αρμόδιων αρχών, να τους αποβάλει.

2. Εάν, παρά τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, η εταιρία επενδύσεων, ο ΟΣΕΚΑ, ο θεματοφύλακας ή ο τρίτος εξακολουθούν να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, το σύστημα αποζημίωσης μπορεί, με ρητή συγκατάθεση των αρμόδιων αρχών, να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να αποβάλει την εταιρία επενδύσεων, τον ΟΣΕΚΑ, το θεματοφύλακα ή τον τρίτο από το σύστημα, μετά από εξάμηνη προθεσμία προειδοποίησης τουλάχιστον. Η κάλυψη, που προβλέπεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2α και 2γ, συνεχίζει να διασφαλίζεται για τις επενδυτικές εργασίες ή δραστηριότητες του ΟΣΕΚΑ που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν μετά την πάροδο της προθεσμίας προειδοποίησης, η εταιρία επενδύσεων, ο ΟΣΕΚΑ, ο θεματοφύλακας ή ο τρίτος δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, το σύστημα αποζημίωσης μπορεί, πάντα με ρητή συναίνεση των αρμόδιων αρχών, να τους αποβάλει.

Αιτιολόγηση

6 μήνες είναι πιο σωστή προθεσμία για την ακραία αυτή κατάσταση.

Τροπολογία  11

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – παράγραφος 7

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 8 – παράγραφος 2 – εδάφιο 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Εάν δεν υπάρχουν ειδικές διατάξεις, οι απαιτήσεις κατανέμονται ισομερώς μεταξύ των επενδυτών.

διαγράφεται

Τροπολογία  12

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – παράγραφος 7

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 8 – παράγραφος 2 – εδάφιο 2 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Στην περίπτωση που απαίτηση ενός επενδυτή δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί πλήρως, ο επενδυτής αυτός απολαμβάνει του ιδίου ποσοστού κάλυψης που ισχύει για το σύνολο της απαίτησης.

Αιτιολόγηση

Η αρχή της κατ' αναλογίας υπολογισμού πρέπει να διατυπωθεί με κατηγορηματικό τρόπο.

Τροπολογία  13

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – παράγραφος 7

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 8 – παράγραφος 3 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Όταν ο επενδυτής δεν είναι δικαιούχος των ποσών ή των τίτλων που κατέχει η εταιρία επενδύσεων, η αποζημίωση καταβάλλεται στο δικαιούχο, εφόσον η ταυτότητά του διαπιστώνεται ή μπορεί να διαπιστωθεί πριν από την ημερομηνία της διαπίστωσης ή της απόφασης που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 και 2β.

Όταν ο επενδυτής δεν είναι δικαιούχος των ποσών ή των τίτλων που κατέχει η εταιρία επενδύσεων, η αποζημίωση καταβάλλεται στο δικαιούχο, εφόσον η ταυτότητά του διαπιστώνεται ή μπορεί να διαπιστωθεί πριν από την ημερομηνία της διαπίστωσης ή της απόφασης που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 και 2β.

Τροπολογία  14

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – παράγραφος 7

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 9 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Το σύστημα αποζημίωσης δεν μπορεί να επικαλεστεί τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας, για να αρνηθεί την κάλυψη σε επενδυτή ο οποίος δεν ήταν σε θέση να απαιτήσει εγκαίρως την αποζημίωση.

Το σύστημα αποζημίωσης δεν μπορεί να επικαλεστεί τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας, για να αρνηθεί την κάλυψη σε επενδυτή ο οποίος δεν ήταν σε θέση να απαιτήσει εγκαίρως την αποζημίωση, εκτός από περιπτώσεις αμελείας εκ μέρους του επενδυτή.

Τροπολογία  15

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – παράγραφος 7

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 9 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Οι επιχειρήσεις επενδύσεων και οι ΟΣΕΚΑ δημοσιεύουν στις ιστοσελίδες τους ή σε έντυπη μορφή όλες τις πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις όσον αφορά την πρόσβαση στο σύστημα αποζημίωσης και την αντίστοιχη διαδικασία καταβολής πληρωμής.

Τροπολογία  16

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – παράγραφος 7

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 9 – παράγραφος 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Παρά την προθεσμία της παραγράφου 2, πρώτο εδάφιο, εάν επενδυτής ή άλλος δικαιούχος ή έχων συμφέρον σε επενδυτική εργασία βαρύνεται με κατηγορία περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της οδηγίας 2005/60/ΕΚ ή η οποία αποτελεί αντικείμενο προσφυγής για παράβαση της οδηγίας 2003/6/ΕΚ, το σύστημα αποζημίωσης μπορεί να αναστέλλει οιαδήποτε καταβολή, εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου ή διαπίστωσης αρμόδιας αρχής.

3. Παρά την προθεσμία της παραγράφου 2, πρώτο εδάφιο, εάν επενδυτής ή άλλος δικαιούχος ή έχων συμφέρον σε επενδυτική εργασία βαρύνεται με κατηγορία περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της οδηγίας 2005/60/ΕΚ σε σχέση με τα έσοδα που αποτελούν αντικείμενο της οδηγίας αυτής ή η οποία αποτελεί αντικείμενο προσφυγής για παράβαση της οδηγίας 2003/6/ΕΚ, το σύστημα αποζημίωσης μπορεί να αναστέλλει οιαδήποτε καταβολή, εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου ή διαπίστωσης αρμόδιας αρχής.

Αιτιολόγηση

Αναφέρεται σαφώς ότι δεν απορρίπτεται η οποιαδήποτε αποζημίωση αλλά μόνον εκείνη που υπόκειται στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τροπολογία  17

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – παράγραφος 9

Οδηγία 97/9/ΕΚ

Άρθρο 12 – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Με την επιφύλαξη άλλων δικαιωμάτων που ενδεχομένως έχουν δυνάμει του εθνικού δικαίου, τα συστήματα που προβαίνουν σε πληρωμές για την αποζημίωση των επενδυτών υποκαθιστούν τους επενδυτές ως προς τα δικαιώματά τους κατά την εκκαθάριση και για ποσό ίσο προς τις πληρωμές τους.

1. Με την επιφύλαξη άλλων δικαιωμάτων που ενδεχομένως έχουν δυνάμει του εθνικού δικαίου, τα συστήματα που προβαίνουν σε πληρωμές για την αποζημίωση των επενδυτών υποκαθιστούν τους ενδιαφερόμενους ως προς τα δικαιώματά τους κατά την εκκαθάριση και για ποσό ίσο προς τις πληρωμές τους.

Αιτιολόγηση

Οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία εκκαθάρισης είναι οι επενδυτικές εταιρίες, ο θεματοφύλακας ή το τρίτο μέρος και όχι οι επενδυτές.

Τροπολογία  18

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

2a. Κατά παρέκκλιση των παραγράφων 1 και 2, τα κράτη μέλη στα οποία βάσει των Συνθηκών Προσχώρησης έχει παραχωρηθεί μεταβατική περίοδος σχετικά με τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο του άρθρου 4 της οδηγίας 97/9/ΕΚ συμμορφώνονται με τις παραγράφους 1 και 2 άμα τη εκπνοή της εν λόγω μεταβατικής περιόδου.

Αιτιολόγηση

Οι τροποποιήσεις στην παρούσα οδηγία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση των κρατών μελών στα οποία έχει παραχωρηθεί μεταβατική περίοδος εκ του γεγονότος ότι η περίοδος αυτή μνημονεύεται στις Συνθήκες Προσχώρησης.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Τροποποίηση της οδηγίας 97/9/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα συστήματα αποζημίωσης επενδυτών

Έγγραφα αναφοράς

COM(2010)0371 – C7-0174/2010 – 2010/0199(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

ECON

Γνωμοδοτική επιτροπή

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

JURI

7.9.2010

 

 

 

Συντάκτης γνωμοδότησης

       Ημερομηνία ορισμού

Sebastian Valentin Bodu

27.10.2010

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

2.12.2010

27.1.2011

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

22.3.2011

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

12

10

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Raffaele Baldassarre, Luigi Berlinguer, Sebastian Valentin Bodu, Françoise Castex, Marielle Gallo, Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, Klaus-Heiner Lehne, Antonio Masip Hidalgo, Jiří Maštálka, Alajos Mészáros, Bernhard Rapkay, Evelyn Regner, Alexandra Thein, Rainer Wieland, Cecilia Wikström, Tadeusz Zwiefka, Димитър Стоянов

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Jan Philipp Albrecht, Luis de Grandes Pascual, Sajjad Karim, Kurt Lechner, Eva Lichtenberger, Angelika Niebler

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Τροποποίηση της οδηγίας 97/9/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα συστήματα αποζημίωσης επενδυτών

Έγγραφα αναφοράς

KOM(2010)0371 – C7-0174/2010 – 2010/0199(COD)

Ημερομηνία υποβολής στο ΕΚ

12.7.2010

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

ECON

7.9.2010

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

IMCO

7.9.2010

JURI

7.9.2010

 

 

Αποφάσισε να μη γνωμοδοτήσει

       Ημερομηνία της απόφασης

IMCO

2.9.2010

 

 

 

Εισηγητής(ές)

       Ημερομηνία ορισμού

Olle Schmidt

6.9.2010

 

 

Αμφισβήτηση της νομικής βάσης

       Ημερομ. γνωμοδότησης JURI

JURI

27.1.2011

 

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

9.11.2010

14.2.2011

22.3.2011

 

Ημερομηνία έγκρισης

13.4.2011

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

35

0

5

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Burkhard Balz, Sharon Bowles, Udo Bullmann, George Sabin Cutaş, Rachida Dati, Leonardo Domenici, Derk Jan Eppink, Diogo Feio, Elisa Ferreira, Vicky Ford, Ildikó Gáll-Pelcz, Sven Giegold, Sylvie Goulard, Liem Hoang Ngoc, Astrid Lulling, Íñigo Méndez de Vigo, Sławomir Witold Nitras, Ivari Padar, Alfredo Pallone, Antolín Sánchez Presedo, Olle Schmidt, Edward Scicluna, Peter Simon, Theodor Dumitru Stolojan, Ivo Strejček, Kay Swinburne, Marianne Thyssen, Ramon Tremosa i Balcells, Corien Wortmann-Kool, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Άννυ Ποδηματά, Νικόλαος Χουντής

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

François Alfonsi, Elena Băsescu, Pervenche Berès, David Casa, Robert Goebbels, Carl Haglund, Thomas Händel, Krišjānis Kariņš

Ημερομηνία κατάθεσης

19.4.2011