ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου όσον αφορά τη διαχείριση αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων

31.5.2011 - (COM(2010)0618 – C7-0387/2010 – 2010/0306(NLE)) - *

Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας
Εισηγήτρια: Romana Jordan Cizelj


Διαδικασία : 2010/0306(NLE)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A7-0214/2011
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A7-0214/2011
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου όσον αφορά τη διαχείριση αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων

(COM(2010)0618 – C7-0387/2010 – 2010/0306(NLE))

(Διαβούλευση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο (COM(2010)0618),

–   έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, και ιδίως τα άρθρα 31 και 32, με βάση τα οποία το Συμβούλιο κάλεσε σε διαβούλευση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (C7-0387/2010),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 55 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (A7-0214/2011),

1.  εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε·

2.  καλεί την Επιτροπή να τροποποιήσει αναλόγως την πρότασή της, σύμφωνα με το άρθρο 293, παράγραφος 2, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 106, εδάφιο α της Συνθήκης Eυρατόμ·

3.  καλεί το Συμβούλιο, σε περίπτωση που προτίθεται να απομακρυνθεί από το κείμενο που ενέκρινε το Κοινοβούλιο, να το ενημερώσει σχετικά·

4.  ζητεί να κληθεί εκ νέου να γνωμοδοτήσει σε περίπτωση που το Συμβούλιο προτίθεται να επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στην πρόταση της Επιτροπής·

5.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει την θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο και την Επιτροπή.

Τροπολογία  1

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Το άρθρο 2 παράγραφος β της συνθήκης προβλέπει ότι πρέπει να θεσπιστούν ομοιόμορφοι κανόνες ασφαλείας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του ευρέος κοινού.

(1) Το άρθρο 2 παράγραφος β της συνθήκης Ευρατόμ προβλέπει ότι πρέπει να θεσπιστούν ομοιόμορφοι κανόνες ασφαλείας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του ευρέος κοινού.

Τροπολογία  2

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Το άρθρο 30 της συνθήκης προβλέπει τη θέσπιση βασικών προτύπων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του ευρέος κοινού από τους κινδύνους που προκύπτουν από ιονίζουσες ακτινοβολίες.

(2) Το άρθρο 30 της συνθήκης Ευρατόμ προβλέπει τη θέσπιση βασικών προτύπων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του ευρέος κοινού από τους κινδύνους που προκύπτουν από ιονίζουσες ακτινοβολίες.

Τροπολογία  3

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Το άρθρο 37 της συνθήκης απαιτεί από τα κράτη μέλη να υποβάλλουν στην Επιτροπή γενικά δεδομένα για κάθε πρόγραμμα διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων.

(3) Το άρθρο 37 της συνθήκης Ευρατόμ απαιτεί από τα κράτη μέλη να υποβάλλουν στην Επιτροπή γενικά δεδομένα για κάθε πρόγραμμα διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων.

Τροπολογία  4

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3a) Η οδηγία 89/391/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 12ης Ιουνίου 1989 προβλέπει τη λήψη μέτρων για την προώθηση βελτιώσεων στον τομέα της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία.

________________________________

1 ΕΕ L 183 της 29.6.1989, σ. 1.

Τροπολογία  5

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(4) Η οδηγία 96/29/Ευρατόμ του Συμβουλίου της 13ης Μαΐου 1996 για τον καθορισμό των βασικών προτύπων ασφάλειας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του ευρέος κοινού από τους κινδύνους που προκύπτουν από ιονίζουσες ακτινοβολίες22 εφαρμόζεται σε όλες τις πρακτικές που συνεπάγονται κίνδυνο από ιονίζουσες ακτινοβολίες εκπεμπόμενες είτε από τεχνητή, είτε από φυσική πηγή ακτινοβολίας στην περίπτωση που γίνεται ή έχει γίνει επεξεργασία φυσικών ραδιονουκλεϊδίων λόγω των ραδιενεργών, σχάσιμων ή αναπαραγωγικών ιδιοτήτων τους. Επίσης καλύπτει τις εγκεκριμένες εκλύσεις υλικών που προκύπτουν από αυτές τις πρακτικές. Οι διατάξεις της οδηγίας έχουν συμπληρωθεί με πιο συγκεκριμένη νομοθεσία.

(4) Η οδηγία 96/29/Ευρατόμ του Συμβουλίου της 13ης Μαΐου 199622 καθορίζει τα βασικά πρότυπα ασφαλείας. Η εν λόγω οδηγία εφαρμόζεται σε όλες τις πρακτικές που συνεπάγονται κίνδυνο από ιονίζουσες ακτινοβολίες εκπεμπόμενες είτε από τεχνητή, είτε από φυσική πηγή ακτινοβολίας στην περίπτωση που γίνεται ή έχει γίνει επεξεργασία φυσικών ραδιονουκλεϊδίων λόγω των ραδιενεργών, σχάσιμων ή αναπαραγωγικών ιδιοτήτων τους. Επίσης καλύπτει τις εγκεκριμένες εκλύσεις υλικών που προκύπτουν από αυτές τις πρακτικές. Οι διατάξεις της οδηγίας έχουν συμπληρωθεί με πιο συγκεκριμένη νομοθεσία.

22 ΕΕ L 159 της 29.06.96, σ. 1.

22Οδηγία 96/29/Ευρατόμ του Συμβουλίου της 13ης Μαΐου 1996 για τον καθορισμό των βασικών κανόνων ασφάλειας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του πληθυσμού από τους κινδύνους που προκύπτουν από ιονίζουσες ακτινοβολίες (ΕΕ L 159, 29.06.96, σ. 1).

Τροπολογία  6

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 15 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(15a) Οι τρείς πρώην υποψήφιες προς ένταξη χώρες, Λιθουανία, Σλοβακία και Βουλγαρία, είχαν σε λειτουργία παλαιές πυρηνικές εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής σοβιετικού σχεδιασμού που δεν μπορούσαν να αναβαθμιστούν με οικονομικό τρόπο ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ· κατά συνέπεια, οι εγκαταστάσεις αυτές έκλεισαν και ακολούθως παροπλίσθηκαν.

Τροπολογία  7

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 15 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(15β) Ο παροπλισμός των πυρηνικών εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής των τριών χωρών της ΕΕ επέβαλε ένα σημαντικό χρηματοδοτικό και οικονομικό βάρος που δεν μπορούσε να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και κατά συνέπεια η Κοινότητα τους παρέσχε οικονομικούς πόρους προκειμένου να καλύψουν μέρος του κόστους παροπλισμού και των έργων διαχείρισης αποβλήτων και να αντισταθμίσουν τις οικονομικές συνέπειες.

Τροπολογία  8

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 18

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(18) Το 2006 ο ΔΟΑΕ επικαιροποίησε ολόκληρο το σύνολο των κανόνων του και εξέδωσε τις θεμελιώδεις αρχές ασφαλείας με συγχορηγούς την Ευρατόμ, τον Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας του ΟΑΣΑ (ΟΟΣΑ/ΝΕΑ) και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Όπως αναφέρουν οι συγχορηγοί οργανισμοί , η εφαρμογή των θεμελιωδών αρχών ασφαλείας θα διευκολύνει την εφαρμογή διεθνών κανόνων ασφαλείας και θα επιφέρει υψηλότερη ομοιομορφία μεταξύ των ρυθμίσεων που ισχύουν σε διαφορετικά κράτη. Πρέπει επομένως όλα τα κράτη να σέβονται και να τηρούν αυτές τις αρχές. Οι αρχές αυτές θα είναι δεσμευτικές για τον ΔΟΑΕ όσον αφορά τη λειτουργία του και για τα κράτη όσον αφορά τη λειτουργία που επικουρείται από τον ΔΟΑΕ. Τα κράτη ή οι χορηγοί οργανισμοί μπορούν να εγκρίνουν τις αρχές, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, προκειμένου να τις εφαρμόζουν στις δικές τους δραστηριότητες.

(18) Το 2006 ο ΔΟΑΕ επικαιροποίησε ολόκληρο το σύνολο των κανόνων του και εξέδωσε τις θεμελιώδεις αρχές ασφαλείας που καταρτίσθηκαν από κοινού από την Ευρατόμ, τον Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας του ΟΑΣΑ (ΟΟΣΑ/ΝΕΑ) και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Όπως αναφέρουν οι συγχορηγοί οργανισμοί , η εφαρμογή των θεμελιωδών αρχών ασφαλείας θα διευκολύνει την εφαρμογή διεθνών κανόνων ασφαλείας και θα επιφέρει υψηλότερη ομοιομορφία μεταξύ των ρυθμίσεων που ισχύουν σε διαφορετικά κράτη. Πρέπει επομένως όλα τα κράτη να σέβονται και να τηρούν αυτές τις αρχές. Οι αρχές αυτές θα είναι δεσμευτικές για τον ΔΟΑΕ όσον αφορά τη λειτουργία του και για τα κράτη όσον αφορά τη λειτουργία που επικουρείται από τον ΔΟΑΕ. Τα κράτη ή οι χορηγοί οργανισμοί μπορούν να εγκρίνουν τις αρχές, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, προκειμένου να τις εφαρμόζουν στις δικές τους δραστηριότητες.

Τροπολογία 9

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 19 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Η Σύμβαση του Aarhus της 25ης Ιουνίου 1998 για την Πρόσβαση στις Πληροφορίες, τη Συμμετοχή του Κοινού στη Λήψη Αποφάσεων και την Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για Περιβαλλοντικά Θέματα αναγνωρίζει στο κοινό δικαιώματα και επιβάλλει στα συμβαλλόμενα μέρη και στις δημόσιες αρχές υποχρεώσεις σχετικά με την πρόσβαση στις πληροφορίες και τη συμμετοχή του κοινού καθώς και σχετικά με την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη επί περιβαλλοντικών θεμάτων, όπου περιλαμβάνεται και η διαχείριση αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων.

Τροπολογία  10

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 19 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(19β) Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ενέκρινε μια Σύμβαση1και μια Σύσταση2 για την Προστασία από την Ακτινοβολία, που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες που σνεπάγονται έκθεση των εργαζομένων σε ιονίζουσα ακτινοβολία στη διάρκεια της εργασίας και απαιτούν τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την επίτευξη της αποτελεσματικής προστασίας των εργαζομένων βάσει των διαθέσιμων γνώσεων.

 

___________________________

1 Σύμβαση C115 περί προστασίας των εργαζομένων από τις ιονίζουσες ακτινοβολίες, εγκριθείσα στις 22 Ιουνίου 1960.

2 Σύσταση C114 περί προστασίας των εργαζομένων από τις ιονίζουσες ακτινοβολίες, εγκριθείσα στις 22 Ιουνίου 1960.

Τροπολογία   11

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 22 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(22α) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διευκρίνισε επίσης πως σε όλα τα κράτη μέλη όλες οι πυρηνικές εταιρίες θα πρέπει να έχουν επαρκείς χρηματικούς πόρους διαθέσιμους για να καλύψουν το πλήρες κόστος του παροπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των αποβλήτων, ώστε να τηρείται η αρχή του «ο ρυπαίνων πληρώνει» και να αποτρέπεται οποιαδήποτε προσφυγή σε κρατικές ενισχύσεις, ενώ κάλεσε επίσης την Επιτροπή να εκπονήσει ακριβείς ορισμούς ως προς τη χρήση οικονομικών πόρων προοριζόμενων για τον παροπλισμό σε καθένα από τα κράτη μέλη, ώστε να καλύπτονται ο παροπλισμός καθώς και η διαχείριση, συσκευασία και τελική διάθεση των παραγόμενων ραδιενεργών αποβλήτων1.

_________________________________

 

1 Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 16ης Νοεμβρίου 2005 για τη χρήση οικονομικών πόρων προοριζόμενων για τον παροπλισμό πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, (ΕΕ C 280 E, 18.11.2006, σ. 117).

Τροπολογία  12

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 23

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(23) Τόσο στην Ένωση όσο και παγκοσμίως αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο η ανάγκη υπεύθυνης χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, η οποία να καλύπτει κυρίως την πυρηνική ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της διαχείρισης των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων προκειμένου να επιτευχθεί η ασφαλής, βέλτιστη και βιώσιμη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

(23) Τόσο στην Ένωση όσο και παγκοσμίως, ιδίως μετά το πρόσφατο σοβαρό πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία, αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο η ανάγκη ενίσχυσης των κανόνων σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να αντιμετωπιστεί το κεφαλαιώδες ζήτημα της διαχείρισης των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων προκειμένου να επιτευχθεί η ασφαλής, βέλτιστη και βιώσιμη αποθήκευση και/ή διάθεση.

Τροπολογία  13

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 23 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(23α) Πρέπει να σημειωθεί εν προκειμένω ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των υλικών των αναλωμένων καυσίμων είναι ανακτήσιμο. Η ανακύκλωση των αναλωμένων καυσίμων συνιστά, συνεπώς, πτυχή που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, παράλληλα με τη διάθεση των τελικών αποβλήτων.

Τροπολογία  14

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 24

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(24) Ενώ στα κράτη μέλη εναπόκειται να ορίσουν το ενεργειακό τους μείγμα, όλα παράγουν ραδιενεργά απόβλητα, είτε διαθέτουν πυρηνικούς αντιδραστήρες είτε όχι. Τα ραδιενεργά απόβλητα προκύπτουν κυρίως από δραστηριότητες του κύκλου ζωής των πυρηνικών καυσίμων, όπως η λειτουργία πυρηνικών σταθμών και η επανεπεξεργασία αναλωμένου καυσίμου, καθώς και από άλλες δραστηριότητες, όπως οι εφαρμογές των ραδιενεργών ισοτόπων στην ιατρική, στην έρευνα και στη βιομηχανία.

(24) Όλα τα κράτη μέλη παράγουν ραδιενεργά απόβλητα, είτε διαθέτουν πυρηνικούς αντιδραστήρες είτε όχι. Τα ραδιενεργά απόβλητα προκύπτουν κυρίως από δραστηριότητες σχετιζόμενες με την παραγωγή ηλεκτρισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται η λειτουργία πυρηνικών σταθμών και ο παροπλισμός τους, καθώς και από άλλες δραστηριότητες, όπως οι εφαρμογές των ραδιενεργών ισοτόπων στην ιατρική, στην έρευνα και στη βιομηχανία.

Τροπολογία  15

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 25

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(25) Η λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων παράγει και αυτή αναλωμένα καύσιμα. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να ορίσει την πολιτική του ως προς τον κύκλο ζωής των καυσίμων θεωρώντας τα αναλωμένα καύσιμα πολύτιμους πόρους που μπορούν να υποβληθούν σε επανεπεξεργασία ή αποφασίζοντας να προβεί στη διάθεσή τους ως αποβλήτων. Όποια επιλογή και αν γίνει, πρέπει να εξεταστεί η διάθεση των αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας που διαχωρίζονται κατά την επανεπεξεργασία ή των αναλωμένων καυσίμων που θεωρούνται απόβλητα.

(25) Η λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων παράγει και αυτή αναλωμένα καύσιμα. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να ορίσει την πολιτική του ως προς τον κύκλο ζωής των καυσίμων θεωρώντας τα αναλωμένα καύσιμα πολύτιμους πόρους που μπορούν να υποβληθούν σε επανεπεξεργασία και ανακύκλωση ή αποφασίζοντας να προβεί στη διάθεσή τους ως αποβλήτων. Όποια επιλογή και αν γίνει, πρέπει να εξεταστεί η διάθεση των αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας που διαχωρίζονται κατά την επανεπεξεργασία ή των αναλωμένων καυσίμων που θεωρούνται απόβλητα.

Τροπολογία  16

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 27

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(27) Τα ραδιενεργά απόβλητα, συμπεριλαμβανομένων και των αναλωμένων καυσίμων που θεωρούνται απόβλητα, απαιτούν περιορισμό και απομόνωση από τους ανθρώπους και το περιβάλλον διαβίωσής τους μακροπρόθεσμα. Λόγω της συγκεκριμένης φύσης τους, (περιεκτικότητα σε ραδιονουκλεΐδια), απαιτούνται ρυθμίσεις για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από κινδύνους οι οποίοι προκύπτουν από την ιονίζουσα ακτινοβολία, συμπεριλαμβανομένης και της διάθεσης σε κατάλληλες εγκαταστάσεις η οποία πρέπει να αποτελεί το τελικό σημείο της διαχείρισής τους. Η αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης και της μακροπρόθεσμης αποθήκευσης, αποτελεί μια ενδιάμεση λύση, αλλά όχι εναλλακτική λύση της διάθεσης.

(27) Τα ραδιενεργά απόβλητα, συμπεριλαμβανομένων και των αναλωμένων καυσίμων που θεωρούνται απόβλητα, απαιτούν την κατάλληλη μετατροπή, περιορισμό και απομόνωση από τους ανθρώπους και το περιβάλλον διαβίωσής τους μακροπρόθεσμα. Λόγω της συγκεκριμένης φύσης τους, (περιεκτικότητα σε ραδιονουκλεΐδια), απαιτούνται ρυθμίσεις για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από κινδύνους οι οποίοι προκύπτουν από την ιονίζουσα ακτινοβολία, συμπεριλαμβανομένης και της διάθεσης σε κατάλληλες εγκαταστάσεις η οποία πρέπει να αποτελεί το τελικό σημείο της διαχείρισής τους. Η αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης και της μακροπρόθεσμης αποθήκευσης, αποτελεί μια ενδιάμεση λύση, αλλά όχι εναλλακτική λύση της διάθεσης.

Αιτιολόγηση

Η μετατροπή σε σταθερές μορφές αποβλήτων και η κατάλληλη συσκευασία αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ασφαλή περιορισμό και απομόνωση από την βιόσφαιρα.

Τροπολογία  17

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 28

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(28) Αναμένεται ότι με ένα εθνικό καθεστώς ταξινόμησης ραδιενεργών αποβλήτων θα δοθεί στήριξη στις ανωτέρω ρυθμίσεις με πλήρη συνεκτίμηση των ιδιαίτερων τύπων και ιδιοτήτων των ραδιενεργών αποβλήτων. Τα επακριβή κριτήρια σύμφωνα με τα οποία τα απόβλητα εντάσσονται σε συγκεκριμένη κλάση αποβλήτων θα εξαρτηθούν από την ιδιαίτερη κατάσταση του κράτους σε σχέση με τη φύση των αποβλήτων και τις διαθέσιμες ή υπό σκέψη επιλογές διάθεσης.

(28) Αναμένεται ότι με ένα εθνικό καθεστώς ταξινόμησης ραδιενεργών αποβλήτων θα δοθεί στήριξη στις ανωτέρω ρυθμίσεις με πλήρη συνεκτίμηση των ιδιαίτερων τύπων και ιδιοτήτων των ραδιενεργών αποβλήτων. Τα επακριβή κριτήρια σύμφωνα με τα οποία τα απόβλητα εντάσσονται σε συγκεκριμένη κλάση αποβλήτων θα εξαρτηθούν από την ιδιαίτερη κατάσταση του κράτους σε σχέση με τη φύση των αποβλήτων και τις διαθέσιμες ή υπό σκέψη επιλογές διάθεσης. Για να διευκολυνθεί η επικοινωνία και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, και για να διασφαλιστεί η διαφάνεια, θα πρέπει στο εθνικό πρόγραμμα να περιγραφεί λεπτομερώς ένα σύστημα ταξινόμησης.

Αιτιολόγηση

Η ταξινόμηση των ραδιενεργών αποβλήτων έχει σχέση με την ασφαλή διαχείρισή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει σχέση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά των αποβλήτων και στους στόχους επί θεμάτων ασφαλείας που έχουν τεθεί από ένα ρυθμιστικό φορέα ή από τον φορέα που διαχειρίζεται μια εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων. Ένα τέτοιο σύστημα ταξινόμησης χρησιμεύει στο σχεδιασμό στρατηγικών για τη διαχείριση των αποβλήτων και στην εκπόνηση εθνικών προγραμμάτων και γι΄αυτό πρέπει να περιγραφεί λεπτομερώς και να δημοσιευθεί μαζί με το αντίστοιχο εθνικό πρόγραμμα.

Τροπολογία  18

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 29

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(29) Συνήθως η διάθεση των βραχύβιων αποβλήτων χαμηλής και μεσαίας ραδιενέργειας γίνεται κοντά στην επιφάνεια. Έπειτα από 30 έτη έρευνας, είναι ευρέως αποδεκτή σε τεχνικό επίπεδο η άποψη ότι η διάθεση σε γεωλογικούς σχηματισμούς μεγάλου βάθους αποτελεί την ασφαλέστερη και βιωσιμότερη επιλογή ως τελικό σημείο της διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων και των αναλωμένων καυσίμων που θεωρούνται απόβλητα. Επομένως, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την εφαρμογή της διάθεσης.

(29) Οι ιδέες για τη διάθεση των βραχύβιων αποβλήτων χαμηλής και μεσαίας ραδιενέργειας ξεκινούν από τη διάθεση κοντά στην επιφάνεια (σε κτίρια, κατόρυξη σε μικρό βάθος ή μερικές δεκάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια) και φτάνουν μέχρι την πλέον σύγχρονη τεχνική διάθεσης σε γεωλογικούς χώρους εναπόθεσης 70 έως 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Σχεδόν όλα τα μακρόβια απόβλητα χαμηλής και μεσαίας ραδιενέργειας αποθηκεύονται. Έπειτα από 30 έτη έρευνας, έχει αποδειχθεί σε επιστημονικό επίπεδο το εφικτό της διάθεσης σε γεωλογικούς σχηματισμούς μεγάλου βάθους κι ότι αυτή μια ασφαλή και βιώσιμη αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της «Τεχνολογικής Πλατφόρμας για την Εφαρμογή Μεθόδων Γεωλογικής Διάθεσης των Ραδιενεργών Αποβλήτων» (IGD-TP) θα μπορούσε να διευκολύνει την προσφυγή στη σχετική πραγματογνωμοσύνη και τεχνολογία. Διάφορες άλλες επιλογές είναι επίσης υπό μελέτη, όπως οι τεχνικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην επιφάνεια ή κοντά στην επιφάνεια, η διάθεση μέσα σε ξηρά πετρώματα ή η διάθεση σε βαθέα φρέατα (3000 έως 5000 μέτρων βάθους), συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αναστρεψιμότητας και δυνατότητας ανάκτησης. Επομένως, πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για όλες τις επιλογές.

Τροπολογία  19

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 29 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(29α) Ενόψει της έρευνας για τη διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων μέσω της μεταστοιχείωσης ή άλλων μορφών μείωσης της έντασης της ακτινοβολίας και του χρόνου υποδιπλασιασμού, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η μακροπρόθεσμη αναστρέψιμη αποθήκευση των ραδιενεργών αποβλήτων σε γεωλογικούς σχηματισμούς μεγάλου βάθους.

Τροπολογία  20

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 30

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(30) Παρόλο που το κάθε κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την πολιτική του σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, η πολιτική αυτή πρέπει να σέβεται τις σχετικές θεμελιώδεις αρχές ασφαλείας που έχει ορίσει ο ΔΟΑΕ. Αποτελεί ηθική υποχρέωση του κάθε κράτους μέλους να αποφεύγει να δημιουργεί άσκοπες επιβαρύνσεις για τις μελλοντικές γενιές σε σχέση με τα υπάρχοντα αναλωμένα καύσιμα και ραδιενεργά απόβλητα, καθώς και με εκείνα που αναμένεται να προκύψουν από τον παροπλισμό υπαρχουσών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

(30) Παρόλο που το κάθε κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την πολιτική του σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, η πολιτική αυτή πρέπει όχι μόνο να σέβεται τις σχετικές θεμελιώδεις αρχές ασφαλείας που έχει ορίσει ο ΔΟΑΕ αλλά και να επιβάλλει τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας που αντικατοπτρίζουν τελευταίας τεχνολογίας ρυθμιστικές και λειτουργικές πρακτικές κανονιστικού και πρακτικές βέλτιστης διαθέσιμης τεχνολογίας (ΒΔΤ). Αποτελεί ηθική υποχρέωση του κάθε κράτους μέλους να αποφεύγει να δημιουργεί άσκοπες επιβαρύνσεις για τις μελλοντικές γενιές σε σχέση με τα παλαιά και υπάρχοντα αναλωμένα καύσιμα και ραδιενεργά απόβλητα, καθώς και με εκείνα που αναμένεται να προκύψουν από τον παροπλισμό υπαρχουσών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Θα πρέπει κατά συνέπεια να σχεδιάσουν τα κράτη μέλη μια πολιτική παροπλισμού που να εγγυάται τη διάλυση των εγκαταστάσεων κατά τον ασφαλέστερο τρόπο το συντομότερο μετά το κλείσιμό τους.

Τροπολογία  21

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 31

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(31) Προκειμένου να γίνεται υπεύθυνη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, το κάθε κράτος μέλος πρέπει να δημιουργήσει ένα εθνικό πλαίσιο που να διασφαλίζει την υλοποίηση πολιτικών δεσμεύσεων και σταδιακής λήψης αποφάσεων μέσω επαρκούς νομοθεσίας, ρύθμισης και οργάνωσης με σαφή κατανομή ευθυνών.

(31) Προκειμένου να γίνεται υπεύθυνη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, το κάθε κράτος μέλος πρέπει να δημιουργήσει ένα εθνικό πλαίσιο που να διασφαλίζει την υλοποίηση πολιτικών δεσμεύσεων και σταδιακής λήψης αποφάσεων σύμφωνα με τη σύμβαση του Aarhus μέσω επαρκούς νομοθεσίας, ρύθμισης και οργάνωσης με σαφή κατανομή ευθυνών.

Αιτιολόγηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί από τις 25 Ιουνίου 1998 ως συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης του Aarhus για την πρόσβαση στην πληροφόρηση, τη δημόσια συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε θέματα περιβάλλοντος, να σέβεται τις αρχές αυτής και έχει ενσωματώσει αυτές στην οδηγία 2003/35/ΕΚ της 26ης Μαΐου 2003 για τη συμμετοχή του κοινού όσον αφορά την κατάρτιση ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων που αφορούν το περιβάλλον.

Τροπολογία  22

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 32 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(32a) Τα κράτη μέλη οφείλουν να διασφαλίσουν επαρκή χρηματοδότηση για τη διαχείριση και αποθήκευση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

Τροπολογία  23

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 32 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(32β) Πρέπει να διατεθούν κι άλλα κονδύλια για ενεργειακά έργα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας μελλοντικών έργων παροπλισμού και, κατά συνέπεια, για έργα διαχείρισης αποβλήτων.

Τροπολογία  24

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 33

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(33) Πρέπει να δημιουργηθεί ένα εθνικό πρόγραμμα που να διασφαλίζει τον μετασχηματισμό των πολιτικών αποφάσεων σε σαφείς διατάξεις για την έγκαιρη υλοποίηση όλων των βημάτων που περιλαμβάνονται στη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων από την παραγωγή έως τη διάθεση. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον χειρισμό, την προεπεξεργασία, την επεξεργασία, τη προετοιμασία, την αποθήκευση και τη διάθεση ραδιενεργών αποβλήτων. Το εθνικό πρόγραμμα μπορεί να είναι ένα έγγραφο αναφοράς ή ένα σύνολο εγγράφων.

(33) Πρέπει να δημιουργηθεί ένα εθνικό πρόγραμμα που να διασφαλίζει τον μετασχηματισμό των πολιτικών αποφάσεων σε σαφείς διατάξεις για την έγκαιρη υλοποίηση όλων των βημάτων που περιλαμβάνονται στη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων από την παραγωγή έως τη διάθεση. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον χειρισμό, την προεπεξεργασία, την επεξεργασία, τη προετοιμασία, την αποθήκευση και τη διάθεση ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένων καυσίμων και πρέπει να συνάδει με τις αρχές της σύμβασης Aarhus. Το εθνικό πρόγραμμα μπορεί να είναι ένα έγγραφο αναφοράς ή ένα σύνολο εγγράφων.

Αιτιολόγηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί από τις 25 Ιουνίου 1998 ως συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης του Aarhus για την πρόσβαση στην πληροφόρηση, τη δημόσια συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε θέματα περιβάλλοντος, να σέβεται τις αρχές αυτής και έχει ενσωματώσει αυτές στην οδηγία 2003/35/ΕΚ της 26ης Μαΐου 2003 για τη συμμετοχή του κοινού όσον αφορά την κατάρτιση ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων που αφορούν το περιβάλλον.

Τροπολογία  25

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 34 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(34a) Οι εργαζόμενοι σε όλη την αλυσίδα της διαχείρισης των αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων πρέπει να προστατεύονται και να καλύπτονται από τη νομοθεσία τη σχετική με θέματα υγείας και ασφαλείας, ανεξάρτητα από τη δραστηριότητά τους και το καθεστώς τους, οι δε μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε οιοδήποτε σύστημα διαχείρισης αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων. Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκείνη των κρατών μελών που αφορά τα θέματα υγείας και ασφάλειας κατά την εργασία καλύπτει επίσης τους εργαζόμενους που εμπλέκονται στη διαχείριση αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων, η δε μη συμμόρφωση προς την νομοθεσία αυτή πρέπει να επισύρει άμεσες και αυστηρές κυρώσεις.

Τροπολογία  26

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 35

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(35) Η διαφάνεια είναι σημαντική σε σχέση με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων. Αυτή πρέπει να διασφαλίζεται μέσω απαιτήσεων για την αποτελεσματική πληροφόρηση του κοινού και ευκαιριών για τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

(35) Η διαφάνεια είναι σημαντική σε σχέση με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων και γι΄αυτό έχει ζωτική σημασία το να υπάρχει εμπιστοσύνη από το κοινό απέναντι στις βασικές αρχές που διέπουν την ασφάλεια των τόπων εναπόθεσης και τα προγράμματα διαχείρισης αποβλήτων. Αυτή πρέπει να διασφαλίζεται μέσω αποτελεσματικής πληροφόρησης του κοινού και ευκαιριών για τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, των τοπικών και περιφερειακών αρχών και του κοινού, στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Τροπολογία  27

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 36

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(36) Η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και σε διεθνές επίπεδο, θα μπορούσε να διευκολύνει και να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων μέσω πρόσβασης σε εμπειρογνωμοσύνη και τεχνολογία.

(36) Η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και σε διεθνές επίπεδο, θα μπορούσε να διευκολύνει και να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων μέσω πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας εμπειρογνωμοσύνη και τεχνολογία, καθώς και σε βέλτιστες πρακτικές.

Τροπολογία  28

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 37

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(37) Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν πως η κοινή χρήση εγκαταστάσεων διαχείρισης των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων και εγκαταστάσεων διάθεσης, αποτελεί μια πιθανώς επωφελή επιλογή εφόσον βασίζεται σε συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατών μελών.

(37) Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν πως η κοινή χρήση εγκαταστάσεων διαχείρισης των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων και εγκαταστάσεων διάθεσης, αποτελεί μια πιθανώς επωφελή, ασφαλή και οικονομικά αποδοτική επιλογή εφόσον βασίζεται σε συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών. Είναι σημαντικό εν προκειμένω να υπάρξει μέριμνα ώστε να μην παρακωλυθούν ορισμένες ιδιαίτερες περιπτώσεις, κυρίως οι προϋπάρχουσες συμφωνίες σχετικά με τα αναλωμένα καύσιμα ερευνητικών αντιδραστήρων. Η παρούσα Οδηγία θα πρέπει να ορίσει σωστά τις αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προτού εκκινήσουν τέτοια κοινά έργα.

Τροπολογία  29

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 39

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(39) Η μελέτη ασφαλείας και η κλιμακωτή προσέγγιση πρέπει να παρέχουν μια βάση για αποφάσεις σχετικά με την ανάπτυξη, τη λειτουργία και το κλείσιμο μιας εγκατάστασης διάθεσης και πρέπει να επιτρέπουν τον εντοπισμό τομέων αβεβαιότητας όπου απαιτείται να εστιαστεί η προσοχή στην περαιτέρω βελτίωση της κατανόησης εκείνων των πτυχών που επηρεάζουν την ασφάλεια του συστήματος διάθεσης, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών (γεωλογικών) και τεχνητών φραγμών, και της αναμενόμενης εξέλιξής τους με την πάροδο του χρόνου. Η μελέτη ασφαλείας πρέπει να περιλαμβάνει τα ευρήματα της αξιολόγησης ασφαλείας και των πληροφοριών για τη ορθότητα και την αξιοπιστία της αξιολόγησης ασφαλείας και των παραδοχών της. Επομένως πρέπει να παρέχει τα επιχειρήματα και τα στοιχεία εκείνα που υποστηρίζουν την ασφάλεια της εγκατάστασης ή της δραστηριότητας που σχετίζεται με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

(39) Η μελέτη ασφαλείας και η κλιμακωτή προσέγγιση πρέπει να παρέχουν μια βάση για αποφάσεις σχετικά με την ανάπτυξη, τη λειτουργία και το κλείσιμο μιας εγκατάστασης διάθεσης και πρέπει να επιτρέπουν τον εντοπισμό τομέων αβεβαιότητας όπου απαιτείται να εστιαστεί η προσοχή στην περαιτέρω βελτίωση της κατανόησης εκείνων των πτυχών που επηρεάζουν την ασφάλεια του συστήματος διάθεσης, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών (γεωλογικών) και τεχνητών φραγμών, και της αναμενόμενης εξέλιξής τους με την πάροδο του χρόνου. Η μελέτη ασφαλείας πρέπει να περιλαμβάνει τα ευρήματα της αξιολόγησης ασφαλείας και των πληροφοριών για τη ορθότητα και την αξιοπιστία της αξιολόγησης ασφαλείας και των παραδοχών της. Επομένως η απόδειξη της ασφάλειας θα βασίζεται στα επιχειρήματα και τα στοιχεία εκείνα που υποστηρίζουν την ασφάλεια της εγκατάστασης ή της δραστηριότητας που σχετίζεται με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

Τροπολογία  30

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 40

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(40) Η παρούσα οδηγία, μολονότι αναγνωρίζει ότι στο εθνικό πλαίσιο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, δεν καλύπτει τους μη ακτινολογικούς κινδύνους, οι οποίοι εμπίπτουν στη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(40) Η παρούσα οδηγία, μολονότι αναγνωρίζει ότι στο εθνικό πλαίσιο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, δεν καλύπτει τους μη ακτινολογικούς κινδύνους με μη ακτινολογικές συνέπειες, οι οποίοι εμπίπτουν στη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τροπολογία  31

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 41

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(41) Η διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων ως ουσιώδους στοιχείου για την επίτευξη υψηλών επιπέδων ασφαλείας πρέπει να βασίζεται σε έναν συνδυασμό εκπαίδευσης μέσω επιχειρησιακής πείρας, επιστημονικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, καθώς στην τεχνική συνεργασία όλων των φορέων.

(41) Η διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων ως ουσιώδους στοιχείου για την επίτευξη υψηλών επιπέδων προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος, ασφαλείας και διαφάνειας, πρέπει να βασίζεται σε έναν συνδυασμό εκπαίδευσης μέσω επιχειρησιακής πείρας, επιστημονικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, καθώς στην τεχνική συνεργασία όλων των φορέων.

Τροπολογία  32

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 42 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(42a) επ΄αυτού, η Ομάδα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών σε θέματα πυρηνικής ασφάλειαςn (ENSREG) θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην ομοιόμορφη εφαρμογή της παρούσας Οδηγίας, διευκολύνοντας έτσι τις διαβουλεύσεις, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

Αιτιολόγηση

Επί πλέον των διεθνών αξιολογήσεων μεταξύ ισοτίμων εταίρων, πρέπει να μνημονευθεί ο ρόλος της ENSREG στην εφαρμογή της Οδηγίας. Βλέπε παρόμοια μνεία στην Οδηγία 2009/71/Ευρατόμ περί Πυρηνικής Ασφαλείας, αιτιολογική σκέψη (16).

Τροπολογία  33

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 42 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(42β) Η παρούσα Οδηγία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο κείμενο που θα λαμβάνεται υπόψη για να επαληθεύεται πως τα προγράμματα που λαμβάνουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο πλαίσιο της οικονομικής ή τεχνικής βοήθειας της Ευρατόμ προς εγκαταστάσεις ή δραστηριότητες διαχείρισης αναλωμένων καυσίμων ή ραδιενεργών αποβλήτων όντως προβλέπουν τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

Αιτιολόγηση

Βλέπε πρώην άρθρο 15(4) που θα ήταν καλύτερο να αναδιατυπωθεί ως αιτιολογική σκέψη αντί για νομική διάταξη: (i) ο βαθμός συμμόρφωσης προς την παρούσα Οδηγία αποτελεί μέρος της γενικής αξιολόγησης της Επιτροπής όταν αποφασίζει για την παροχή τεχνική ή οικονομικής βοήθειας, αλλά δεν αποτελεί από μόνη της, ούτε στη Συνθήκη ούτε στα σχετικά βασικά κείμενα, προϋπόθεση για την παροχή της βοήθειας, (ii) η μνεία που το άρθρο 15(4) κάνει περί του άρθρου 43 της Συνθήκης Ευρατόμ βάσει του οποίου η Επιτροπή διαθέτει μόνο την εξουσία να «κοινοποιεί τις απόψεις της στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη» χωρίς καμία επιχειρησιακή συνέπεια, έχει περιορισμένη προστιθέμενη αξία.

Τροπολογία  34

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη θα θεσπίζουν κατάλληλες εθνικές ρυθμίσεις με σκοπό την επίτευξη υψηλού επιπέδου ασφαλείας όσον αφορά τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων για την προστασία των εργαζομένων και του ευρέος κοινού από κινδύνους που προκύπτουν από την ιονίζουσα ακτινοβολία.

(2) Διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη θα θεσπίζουν κατάλληλες εθνικές ρυθμίσεις με σκοπό την επίτευξη του υψηλότερου δυνατού επιπέδου ασφαλείας όσον αφορά τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων για την προστασία των εργαζομένων, του ευρέος κοινού και του φυσικού περιβάλλοντος από κινδύνους που προκύπτουν από την ιονίζουσα ακτινοβολία.

Τροπολογία  35

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Διατηρεί και προωθεί την ενημέρωση και συμμετοχή του κοινού όσον αφορά τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

(3) Διασφαλίζει την απαραίτητη ενημέρωση και συμμετοχή του κοινού σε σχέση με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

Τροπολογία  36

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – παράγραφος 4 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(4a) Η παρούσα οδηγία θέτει ελάχιστα πρότυπα για τα κράτη μέλη, αλλά τα κράτη μέλη έχουν την ευχέρεια να επιβάλουν υψηλότερα πρότυπα για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

Τροπολογία  37

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 2 – παράγραφος 1 – εισαγωγικό μέρος

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Η παρούσα οδηγία ισχύει:

(1) Με την επιφύλαξη της Οδηγίας 2009/71/Ευρατόμ, η παρούσα οδηγία ισχύει:

Τροπολογία  38

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 2 – παράγραφος 1 – στοιχείο α

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(α) για όλα τα στάδια της διαχείρισης αναλωμένων καυσίμων όταν το αναλωμένο καύσιμο προκύπτει από τη λειτουργία μη στρατιωτικών πυρηνικών αντιδραστήρων ή όταν η διαχείρισή του γίνεται στο πλαίσιο μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

(α) για όλα τα στάδια της διαχείρισης αναλωμένων καυσίμων όταν το αναλωμένο καύσιμο προκύπτει από τη λειτουργία μη στρατιωτικών πυρηνικών αντιδραστήρων ή όταν η διαχείρισή του γίνεται στο πλαίσιο μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην επικράτεια της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αναλωμένων καυσίμων που προέρχονται από στρατριωτικά αμυντικά προγράμματα εάν και εφόσον η μόνιμη μεταβίβαση και διαχείριση αυτών των αναλωμένων καυσίμων γίνεται στο πλαίσιο αποκλειστικά μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Τροπολογία  39

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 2 – παράγραφος 1 – στοιχείο β

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(β) για όλα τα στάδια της διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων, από την παραγωγή έως τη διάθεσή τους, όταν τα ραδιενεργά απόβλητα προκύπτουν από μη στρατιωτικές δραστηριότητες ή όταν η διαχείρισή τους γίνεται στο πλαίσιο μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

(β) για όλα τα στάδια της διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων, από την παραγωγή έως και τη διάθεσή τους, όταν τα ραδιενεργά απόβλητα προκύπτουν από μη στρατιωτικές δραστηριότητες ή όταν η διαχείρισή τους γίνεται στο πλαίσιο μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην επικράτεια της ΕΕ.

Τροπολογία  40

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος -1 (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(-1) ως "επιτρεπόμενη έκλυση" νοείται η προγραμματισμένη και ελεγχόμενη έκλυση αερίου ή υγρού ραδιενεργού υλικού στο περιβάλλον η οποία προέρχεται από ρυθμιζμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις ή από δραστηριότητες στο πλαίσιο της κανονικής λειτουργίας, εντός των ορίων που επιτρέπει η αρμόδια ρυθμιστική αρχή και σε συμφωνία με τις βασικές αρχές και τους περιορισμούς της Οδηγίας 96/29/Ευρατόμ·

 

 

Τροπολογία  41

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) ως «διάθεση» νοείται η τοποθέτηση αναλωμένου καυσίμου ή ραδιενεργών αποβλήτων σε μια εγκεκριμένη εγκατάσταση χωρίς πρόθεση επανάκτησης.

(3) ως «διάθεση» νοείται η κατά τρόπον πιθανώς οριστικό τοποθέτηση αναλωμένου καυσίμου ή ραδιενεργών αποβλήτων σε μια εγκεκριμένη εγκατάσταση με τη δέουσα προσοχή ως προς την αρχή της αναστρεψιμότητας.

Αιτιολόγηση

Κάθε διάθεση αποβλήτων πρέπει να εξασφαλίζει την αφαίρεση της συσκευασίας των αποβλήτων ή την πρόσβαση σε εναποθέσεις ευρισκόμενες σε γεωλογικούς σχηματισμούς μεγάλου βάθους. Η αρχή της αναστρεψιμότητας αποτελεί μέρος του κοινωνικά αποδεκτού χαρακτήρα αυτών των τρόπων διάθεσης και σχετίζεται με την μακροπρόθεσμη επίβλεψη του τόπου εναπόθεσης και τη διατήρηση της γνώσης της ύπαρξής του.

Τροπολογία  42

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 6

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(6) ως «ραδιενεργά απόβλητα» νοούνται ραδιενεργά υλικά σε αέρια, υγρή ή στερεά μορφή, των οποίων η περαιτέρω χρήση δεν προβλέπεται από το κράτος μέλος, ή από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο του οποίου την απόφαση αποδέχεται το κράτος μέλος, και τα οποία ελέγχονται ως ραδιενεργά απόβλητα από αρμόδια ρυθμιστική αρχή βάσει του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου του κράτους μέλους.

(6) ως «ραδιενεργά απόβλητα» νοούνται ραδιενεργά υλικά σε αέρια, υγρή ή στερεά μορφή, συμπεριλαμβανομένων των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών υλικών που προέρχονται από επανεπεξεργασία, των οποίων η περαιτέρω χρήση, λαμβανομένων υπόψη των μελλοντικών τεχνολογικών εξελίξεων και της προόδου δεν εξετάζεται από το κράτος μέλος, ή από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο του οποίου την απόφαση αποδέχεται το κράτος μέλος, και τα οποία ελέγχονται ως ραδιενεργά απόβλητα από αρμόδια ρυθμιστική αρχή βάσει του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου του κράτους μέλους.

Αιτιολόγηση

Τα αναλωμένα καύσιμα πρέπει να ορίζονται ως απόβλητα, εκτός εάν είναι σαφές ότι μπορούν να τύχουν επανεπεξεργασίας σύντομα χωρίς περαιτέρω αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Τροπολογία  43

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 9 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(9a) ως 'τόπος' νοοείται μια γεωγραφική περιοχή που περιέχει μια εγκεκριμένη εγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε εγκατάστασης διάθεσης αναλωμένων καυσίμων ή ραδιενεργών υλικών, ή μια εγκεκριμένη δραστηριότητα·

Τροπολογία  44

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 9 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(9β) ως 'αξιολόγηση ασφαλείας' νοείται η συστηματική διεργασία που λαμβάνει χώρα κατά τη διεργασία σχεδιασμού προκειμένου να διασφαλιστεί ότι με τον προτεινόμενο σχεδιασμό τηρούνται όλες οι σχετικές απαιτήσεις ασφαλείας, και που περιλαμβάνει, αλλά όχι μόνο, την τυπική ανάλυση ασφαλείας·

Τροπολογία  45

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 9 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(9γ) ως 'μελέτη ασφαλείας' νοείται μια συλλογή στοιχείων και αποδείξεων που τεκμηριώνει την ασφάλεια μιας εγκατάστασης ή δραστηριότητας, και που περιλαμβάνει τα ευρήματα μιας αξιολόγησηςς ασφαλείας και μια δήλωση εμπιστοσύνης προς αυτά τα ευρήματα. Για μια εγκατάσταση διάθεσης, η μελέτη ασφαλείας μπορεί να αφορά ένα συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η μελέτη ασφαλείας οφείλει να αναγνωρίζει την ύπαρξη πεδίων αβεβαιότητας ή μη επιλυθέντων ζητημάτων και να παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για την επίλυση αυτών των ζητημάτων σε μεταγενέστερες φάσεις ανάπτυξης·

Αιτιολόγηση

Βλέπε το Γλωσσάριο Ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA): 'Terminology used in nuclear safety and radiation protection' - έκδοση 2007.

Τροπολογία  46

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 13

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(13) ως «αποθήκευση» νοείται η διατήρηση αναλωμένων καυσίμων ή ραδιενεργών αποβλήτων σε μια εγκεκριμένη εγκατάσταση με πρόθεση επανάκτησης.

(13) ως «αποθήκευση» νοείται η προσωρινή διατήρηση αναλωμένων καυσίμων ή ραδιενεργών αποβλήτων σε μια εγκεκριμένη εγκατάσταση εν αναμονή της επανάκτησής τους.

Αιτιολόγηση

Η αποθήκευση αντιστοιχεί στην προσωρινή κράτηση αποβλήτων, μια αναγκαία φάση στην ασφαλή διαχείριση των περισσότερων τύπων ραδιενεργών αποβλήτων.

Τροπολογία  47

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 13 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(13α) ως 'κοινό' νοούνται ένα ή περισσότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα καθώς και, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή πρακτική, οι ενώσεις, οργανώσεις ή ομάδες αυτών·

Τροπολογία  48

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και διατηρούν εθνικές πολιτικές για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων. Έχουν την τελική ευθύνη για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων τους.

(1) Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και διατηρούν εθνικές πολιτικές για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων. Κάθε κράτος μέλος έχει την τελική ευθύνη για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων που παράγονται στο έδαφός του.

Τροπολογία  49

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 1 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1a) Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν την εφαρμογή των εθνικών πολιτικών για τη διαχείριση και για τα αναλωμένα καύσιμα και τα ραδιενεργά απόβλητα μέσω μιας έγκυρης και τεκμηριωμένης σταδιακής διαδικασίας λήψης αποφάσεων που λαμβάνει υπόψη τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια.

Τροπολογία  50

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 2 – εισαγωγικό μέρος

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε:

(2) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι εθνικές πολιτικές να βασίζονται στις εξής αρχές:

Τροπολογία  51

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 2 – στοιχείο α

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(α) η παραγωγή ραδιενεργών αποβλήτων να τηρείται στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο, τόσο ως προς τη δραστηριότητα όσο και ως προς τον όγκο, μέσω κατάλληλων μέτρων σχεδιασμού και πρακτικών λειτουργίας και παροπλισμού, που περιλαμβάνουν την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση συμβατικών υλικών,

(α) η παραγωγή ραδιενεργών αποβλήτων να τηρείται στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο τηρουμένης της αρχής της ALARA (το κατώτερο ευλόγως εφικτό επίπεδο), τόσο ως προς τη δραστηριότητα όσο και ως προς τον όγκο, μέσω κατάλληλων μέτρων σχεδιασμού και πρακτικών λειτουργίας και παροπλισμού, που περιλαμβάνουν την επανεπεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση υλικών,

Τροπολογία  52

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 2 – στοιχείο δ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(δ) να γίνεται με ασφάλεια η διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, ακόμη και μακροπρόθεσμα.

(δ) να γίνεται με ασφάλεια η διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, ακόμη και μακροπρόθεσμα, με τη δέουσα προσοχή για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

Τροπολογία  53

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 2 – στοιχείο δ α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(δα) η ενδιάμεση αποθήκευση σε δεξαμενές αναλωμένων καυσίμων πρέπει να πραγματοποιείται μέσα στο προστατευτικό περίβλημα και να διαρκεί όσο το δυνατόν λιγότερο μέχρι την ψύξη των αναλωμένων καυσίμων πριν από τη μεταφορά τους εκτός της εγκατάστασης.

Τροπολογία  54

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 2 – στοιχείο δ β (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(δβ) να ληφθούν μέτρα που να καλύπτουν τους μελλοντικούς υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους για τους εκτεθέντες εργαζομένους και για το ευρύ κοινό·

Τροπολογία  55

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 2 – στοιχείο δ γ (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(δγ) τα έξοδα της διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των αναλωμένων καυσίμων, να βαρύνουν εκείνους που παράγουν αυτά τα απόβλητα.

Τροπολογία  56

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 2 – στοιχείο δ δ (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(δδ) τα χρηματοοικονομικά αποθέματα που οι παραγωγοί των αποβλήτων πρέπει να παρέχουν για την κάλυψη όλων των εξόδων που προκύπτουν από τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων να τα διαχειρίζεται ένα ταμείο που θα ελέγχεται από το κράτος, ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτά θα διατίθενται για σκοπούς σχετιζόμενους με τη μόνιμη και ασφαλή διάθεση.

Τροπολογία  57

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 2 – στοιχείο δ ε (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(δε) να συμμετέχουν οι αρμόδιοι εθνικοί φορείς στην επίβλεψη της ύπαρξης των κατάλληλων οικονομικών πόρων.

Τροπολογία  58

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 2 – στοιχείο δ στ (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(δστ) να συμμετέχουν τα εθνικά κοινοβούλια στην επίβλεψη της ύπαρξης των κατάλληλων οικονομικών πόρων.

Τροπολογία  59

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Η διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων πραγματοποιείται στα κράτη μέλη που τα παράγουν, εκτός εάν έχουν συναφθεί συμφωνίες μεταξύ κρατών μελών για χρήση εγκαταστάσεων διάθεσης σε κάποιο από αυτά.

(3) Η διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων πραγματοποιείται στα κράτη μέλη που τα παράγουν, εκτός εάν το κράτος μέλος έχει συνάψει συμφωνία με άλλο κράτος μέλος ή με τρίτη χώρα για χρήση των εγκαταστάσεων διάθεσης σε αυτό το άλλο κράτος μέλος ή στην τρίτη χώρα. Εάν επιτευχθεί με τρίτη χώρα συμφωνία για τη διάθεση ραδιενεργών αποβλήτων, το κράτος μέλος που αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας οφείλει να μεριμνά ώστε η διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας.

Τροπολογία  60

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 3 – εδάφιο 1 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(α) σε περίπτωση εξαγωγής σε τρίτη χώρα, το κράτος μέλος εξαγωγής λαμβάνει εύλογα μέτρα για να βεβαιωθεί ότι η τρίτη χώρα διαθέτει πρόγραμμα διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων με στόχους ασφαλείας ισοδύναμους προς τους στόχους που ορίζει η παρούσα οδηγία.

Τροπολογία  61

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 3 – εδάφιο 1 β (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(β) όλες αυτές οι συμφωνίες κοινοποιούνται στην Επιτροπή.

Τροπολογία  62

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3a) τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν σε προαιρετική βάση να δημιουργήσουν, σε συνεργασία με άλλα κράτη μέλη ή με μια τρίτη χώρα, μια κοινή ή περιφερειακή εγκατάσταση οριστικής διάθεσης, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές γεωλογικές ή τεχνικές συνθήκες μιας συγκεκριμένης τοποθεσίας και να μοιραστούν το οικονομικό βάρος του κοινού έργου.

Τροπολογία  63

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 3 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3β) Προτού εκκινήσουν ένα τέτοιο έργο μέσω κάποιας διακυβερνητικής συμφωνίας, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη οφείλουν να μεριμνούν ότι η πρωτοβουλία θα τηρεί τις αναγκαίες απαιτήσεις, καλύπτοντας τουλάχιστον τα εξής:

 

(a) η αποδοχή από το κοινό και η υποστήριξη από όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θα προωθούνται συνεχώς σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης του έργου και καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της εγκατάστασης τελικής διάθεσης αποβλήτων μέσα από τη διασφάλιση της πρόσβασης του κοινού στις πληροφορίες και της δυνατότητας συμμετοχής του κοινού στη διαδικασία της διαβούλευσης,

 

(β) θα διασφαλιστεί η συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων εποπτικών φορέων και των εθνικών αρχών ασφαλείας και η εκ μέρους τους εποπτεία· η μελέτη ασφαλείας και οι υποστηρικτικές αξιολογήσεις ασφαλείας θα διενεργούνται σε καθένα από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη καλύπτοντας τις φάσεις αναζήτησης χώρου, επιλογής και υλοποίησης της εγκατάστασης·

 

(γ) θα υπάρχει συμφωνία ως προς τα ζητήματα ευθύνης και ως προς μια σαφή κατανομή ευθυνών, με το κάθε κράτος μέλος να έχει την ύστατη ευθύνη για τα δικά του ραδιενεργά απόβλητα.

 

(δ) θα συμφωνηθούν οικονομικές διευθετήσεις που θα εγγυώνται ότι έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια για τον κύκλο ζωής της εγκατάστασης τελικής διάθεσης και για το διάστημα μετά το κλείσιμό της, κι ότι υπάρχει διαθέσιμο το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, με επαρκή αριθμό σωστά εκπαιδευμένου προσωπικού·

 

(ε) θα δημοσιεύεται στα εθνικά προγράμματα των ενδιαφερομένων κρατών μελών προηγούμενη κοινοποίηση του νομικού πλαισίου, της οργανωτικής δομής και των τεχνικών συστημάτων και διευθετήσεων που θα αποδεικνύουν ότι, εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση τελικής διάθεσης πληροί τις απαιτήσεις που ορίζει η παρούσα Οδηγία.

Τροπολογία  64

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – παράγραφος 1 – στοιχείο α

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(α) ένα εθνικό πρόγραμμα εφαρμογής της πολιτικής σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων·

(α) ένα εθνικό πρόγραμμα εφαρμογής της πολιτικής σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, με σεβασμό προς την αρχή της επικουρικότητας, που θα διασφαλίζει ότι όλοι οι παραγωγοί ραδιενεργών αποβλήτων έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς εγκαταστάσεις τελικής διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων υπό τους ίδιους όρους·

Τροπολογία  65

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – παράγραφος 1 – στοιχείο β α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(βα) εθνικές απαιτήσεις για την υγεία και ασφάλεια, την εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων·

Τροπολογία  66

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – παράγραφος 1 – στοιχείο γ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(γ) ένα σύστημα αδειοδότησης για τις δραστηριότητες και εγκαταστάσεις διαχείρισης αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων, το οποίο περιλαμβάνει και την απαγόρευση της λειτουργίας μιας εγκατάστασης διαχείρισης αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων η οποία δεν διαθέτει σχετική άδεια·

(γ) ένα σύστημα αδειοδότησης για τις δραστηριότητες και εγκαταστάσεις διαχείρισης αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων, το οποίο περιλαμβάνει και την απαγόρευση της λειτουργίας μιας εγκατάστασης διαχείρισης αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων η οποία δεν διαθέτει σχετική άδεια και εξασφαλίζει τη χωρίς διακρίσεις διαχείριση όλων των ραδιενεργών αποβλήτων, από οποιονδήποτε κι αν παράγονται·

Τροπολογία  67

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – παράγραφος 1 – στοιχείο δ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(δ) ένα σύστημα κατάλληλου θεσμικού ελέγχου, ρυθμιστικών επιθεωρήσεων, τεκμηρίωσης και υποβολής εκθέσεων·

(δ) ένα σύστημα κατάλληλου θεσμικού ελέγχου, ρυθμιστικών επιθεωρήσεων, τεκμηρίωσης και υποβολής εκθέσεων, το οποίο προβλέπει επίσης την απαιτούμενη κατάρτιση για τους εργαζομένους που συμμετέχουν στην όλη διαδικασία, προκειμένου να εξασφαλισθεί και να διατηρηθεί η εργασιακή τους ασφάλεια και υγεία·

Τροπολογία  68

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – παράγραφος 1 – στοιχείο ε α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(εα) μέτρα για τη μακροπρόθεσμη διασφάλιση των κατάλληλων οικονομικών πόρων για δραστηριότητες και εγκαταστάσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων·

Τροπολογία  69

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – παράγραφος 1 – σημείο στ α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(στ α) μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση που απαιτείται για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων και για τη διάθεσή τους θα ορίζεται από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή με διαφανή διαδικασία που θα αναθεωρείται τακτικά και με τακτική διαβούλευση όλων των ενδιαφερομένων.

Αιτιολόγηση

Η προτεινόμενη τροπολογία έχει ως στόχο τη θέσπιση διατάξεων για να καθοριστεί τόσο το κονδύλι διαχείρισης των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων όσο και το κονδύλι για την αποθήκευση, μέσω ενός διαφανούς και αποτελεσματικού μηχανισμού, στον οποίο θα εξασφαλίζεται η συμμετοχή των κατόχων της άδειας.

Τροπολογία  70

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – παράγραφος 1 – σημείο στ β (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(στβ) υπολογισμό όλων των εξόδων που προκύπτουν από τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων. Τα στοιχεία που παρέχονται επ΄αυτού πρέπει να προσδιορίζουν μεταξύ άλλων τους οργανισμούς που επωμίζονται τα έξοδα αυτά.

Τροπολογία  71

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Τα κράτη μέλη μεριμνούν για τη διατήρηση και βελτίωση του εθνικού πλαισίου κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη την επιχειρησιακή πείρα, τα διδάγματα που αποκτώνται από τις μελέτες ασφαλείας οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 8, την τεχνολογική ανάπτυξη και τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας.

(2) Τα κράτη μέλη μεριμνούν για τη διατήρηση και βελτίωση του εθνικού πλαισίου κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη την επιχειρησιακή πείρα, τα διδάγματα που αποκτώνται από τις μελέτες ασφαλείας οι οποίες αναφέρονται στο στοιχείο 9γ του άρθρου 3, την καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία (best available technology=BAT), τα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας και τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας.

Τροπολογία  72

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 6 – παράγραφος 1 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1a) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι ρυθμιστικές αρχές τους να υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο.

Τροπολογία  73

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 6 – παράγραφος 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3a) Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή πρέπει να διαθέτει τις εξουσίες και τους πόρους για την τακτική διεξαγωγή αξιολογήσεων πυρηνικής ασφάλειας, ερευνών και ελέγχω και, όπου κρίνεται σκόπιμο, για τη λήψη μέτρων επιβολής στις εγκαταστάσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παροπλισμού. Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των τυχόν υπεργολάβων, καθώς και ο αριθμός των υπαλλήλων και η κατάρτιση, πρέπει να αποτελούν μέρος αυτών των αξιολογήσεων.

Τροπολογία  74

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 7 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε η πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια της διαχείρισης των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων να βαρύνει τον κάτοχο της άδειας. Η ευθύνη αυτή δεν μπορεί να μεταβιβαστεί.

(1) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε η πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια της διαχείρισης των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων να βαρύνει τους κατόχους της άδειας στους οποίους έχει ανατεθεί η συνολική ευθύνη για τα αναλωμένα καύσιμα και τα ραδιενεργά απόβλητα από τη ρυθμιστική αρχή του οικείου κράτους μέλους.

Τροπολογία  75

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 7 – παράγραφος 1 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1a) Τα κράτη μέλη μεριμνούν για την εκπόνηση μιας μελέτης ασφαλείας και μιας υποστηρικτικής αξιολόγησης ασφαλείας στο πλαίσιο της αίτησης αδειοδότησης για την άσκηση δραστηριότητας διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων ή για τη λειτουργία εγκατάστασης τελικής διάθεσης ευρισκόμενης στο έδαφος της ΕΕ, και για την επικαιροποίησή τους όποτε χρειαστεί καθ΄όλη την περίοδο άσκησης της δραστηριότητας ή ύπαρξης της εγκατάστασης. Η μελέτη ασφαλείας και οι υποστηρικτικές αξιολογήσεις ασφαλείας πρέπει να καλύπτουν τη χωροθέτηση, τη μελέτη, την κατασκευή, τη λειτουργία ή το κλείσιμο μιας δεξαμενής αναλωμένων καυσίμων, μιας εγκατάστασης αποθήκευσης ή μιας εγκατάστασης τελικής διάθεσης, καθώς και η μακροπρόθεσμη ασφάλεια μετά το κλείσιμο, συμπεριλαμβανομένων των παθητικών μέσων, πρέπει δε να περιγράφουν όλες τις πτυχές που αφορούν την ασφάλεια της εγκατάστασης, το σχεδιασμό της εγκατάστασης, τις δεξαμενές ψύξης για την ενδιάμεση αποθήκευση (συμπεριλαμβανομένων των τακτικών εκθέσεων για τις ποσότητες αναλωμένων καυσίμων που αυτές περιέχουν), τον παροπλισμό της εγκατάστασης ή τμημάτων της και τα . διοικητικά μέτρα ελέγχου και τους κανονιστικούς ελέγχους. Η μελέτη ασφαλείας και η υποστηρικτική αξιολόγηση ασφαλείας πρέπει να περιλαμβάνουν αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων των υπεργολάβων, και των απαραίτητων επιπέδων δεξιοτήτων και προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασης ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούν να γίνουν ενέργειες ακόμη και σε περίπτωση ατυχήματος.

Αιτιολόγηση

Βλέπε τις διατάξεις του πρώην άρθρου 8, που τώρα ενσωματώνονται στο άρθρο 7 και στους ορισμούς.

Τροπολογία  76

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 7 – παράγραφος 1 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1β) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι κάτοχοι αδειών να υποβάλλουν εκθέσεις στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή και στους άλλους σχετικούς αρμόδιους οργανισμούς, και να παρέχουν στο ευρύ κοινό πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν τις δραστηριότητές τους ή τις εγκαταστάσεις τους.

Τροπολογία  77

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 7 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να απαιτεί από τους κατόχους άδειας, υπό την εποπτεία της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, να προβαίνουν σε τακτικές αξιολογήσεις και επαληθεύσεις, καθώς και σε συνεχή βελτίωση, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, της ασφάλειας των δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεών τους με συστηματικό και ελεγχόμενο τρόπο.

(2) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να απαιτεί από τους κατόχους άδειας, υπό την εποπτεία της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, να προβαίνουν σε τακτικές αξιολογήσεις και επαληθεύσεις, καθώς και σε συνεχή βελτίωση, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, της ασφάλειας των δραστηριοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των υπεργολάβων και της ασφάλειας των εγκαταστάσεών τους με συστηματικό και ελεγχόμενο τρόπο, σύμφωνα με τη βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία (best available technology =BAT). Οι κάτοχοι άδειας υποβάλλουν εκθέσεις στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή και σε άλλους σχετικούς αρμόδιους οργανισμούς, στους εκπροσώπους των εργαζομένων τους, στους υπεργολάβους καθώς και στο ευρύ κοινό, σχετικά με τα αποτελέσματα των αξιολογήσεών τους.

Τροπολογία  78

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 7 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Οι αξιολογήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 περιλαμβάνουν την επαλήθευση της εφαρμογής μέτρων για την πρόληψη ατυχημάτων και την άμβλυνση των συνεπειών των ατυχημάτων, με παράλληλη επαλήθευση των φυσικών φραγμάτων προστασίας και των διοικητικών διαδικασιών του κατόχου της άδειας, των οποίων η αστοχία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική έκθεση των εργαζομένων και του ευρέος κοινού σε ιονίζουσες ακτινοβολίες.

(3) Οι ενέργειες που αναφέρονται στην παράγραφο 2 πρέπει να ααποτελούν αντικείμενο επίσημων αιτήσεων προς την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, στο πλαίσιο της αίτησης αδειοδότησης, παρέχοντας τις απαιτούμενες βεβαιώσεις ως προς την ασφάλεια της δραστηριότητας και να περιλαμβάνουν την επαλήθευση της εφαρμογής μέτρων για την πρόληψη ατυχημάτων και πράξεων βίας και για την άμβλυνση των συνεπειών των ατυχημάτων και των πράξεων βίας, με παράλληλη επαλήθευση των φυσικών φραγμάτων προστασίας και των διοικητικών διαδικασιών του κατόχου της άδειας, των οποίων η αστοχία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική έκθεση των εργαζομένων , του ευρέος κοινού και του φυσικού περιβάλλοντος σε ιονίζουσες ακτινοβολίες.

Τροπολογία  79

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 7 – παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(4) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να υποχρεώνει τους κατόχους άδειας να θεσπίζουν και να εφαρμόζουν συστήματα διαχείρισης τα οποία να αποδίδουν τη δέουσα προτεραιότητα στην ασφάλεια και να επαληθεύονται τακτικά από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή.

(4) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να υποχρεώνει τους κατόχους άδειας να θεσπίζουν και να εφαρμόζουν συστήματα διαχείρισης τα οποία να αποδίδουν ύψιστη προτεραιότητα στην ακεραιότητα και ασφάλεια και να επαληθεύονται τακτικά από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή και τους εκπροσώπους των εργαζομένων που είναι εντεταλμένοι για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων.

Αιτιολόγηση

Η απώλεια της ασφάλειας μπορεί να έχει παρεμφερείς ή χειρότερες συνέπειες από τα ατυχήματα στην υγεία των εργαζομένων και του κοινού. Είναι προς το συμφέρον εκείνων που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα να συμμετέχουν στην αξιολόγηση των προτύπων και των συστημάτων.

Τροπολογία  80

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 7 – παράγραφος 5

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(5) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να υποχρεώνει τους κατόχους άδειας να προβλέπουν και να διατηρούν επαρκείς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους όσον αφορά την ασφάλεια της διαχείρισης αναλωμένου καυσίμου και ραδιενεργών αποβλήτων, όπως περιγράφεται στις παραγράφους 1 έως 4.

(5) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να υποχρεώνει τους κατόχους άδειας να προβλέπουν και να διατηρούν επαρκείς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους όσον αφορά την ασφάλεια της διαχείρισης αναλωμένου καυσίμου και ραδιενεργών αποβλήτων, όπως περιγράφεται στις παραγράφους 1 έως 4.

Τροπολογία  81

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 7 – παράγραφος 5 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(5a) Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι κάτοχοι άδειας ενημερώνουν το νωρίτερο δυνατό τις διασυνοριακές περιφερειακές και τοπικές αρχές για τα σχέδιά τους να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων εάν οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε τέτοια απόσταση από τα εθνικά σύνορα που είναι πιθανόν να έχουν διασυνοριακές επιπτώσεις κατά την ανέγερση ή τη λειτουργία τους, ή μετά την εγκατάλειψή τους, ή σε περίπτωση που σημειωθεί κάποιο ατύχημα ή περιστατικό σε σχέση με τις εγκαταστάσεις.

Τροπολογία  82

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Άρθρο 8

διαγράφεται

Μελέτη ασφαλείας

 

(1) Εκπονείται μια μελέτη ασφαλείας και μια υποστηρικτική αξιολόγηση ασφαλείας στο πλαίσιο της αίτησης αδειοδότησης για μια εγκατάσταση ή δραστηριότητα. Η μελέτη και η αξιολόγηση επικαιροποιούνται, κατά περίπτωση, κατά την εξέλιξη της εγκατάστασης ή της δραστηριότητας. Το εύρος και ο βαθμός λεπτομέρειας της μελέτης ασφαλείας και της αξιολόγησης ασφαλείας είναι ανάλογος της περιπλοκότητας των εργασιών και του μεγέθους των κινδύνων που σχετίζονται με την εν λόγω εγκατάσταση ή δραστηριότητα.

 

(2) Η μελέτη ασφαλείας και η υποστηρικτική αξιολόγηση ασφαλείας καλύπτουν τη χωροθέτηση, τη μελέτη, την κατασκευή, τη λειτουργία και τον παροπλισμό μιας εγκατάστασης ή το κλείσιμο μιας εγκατάστασης διάθεσης· στη μελέτη ασφαλείας ορίζονται τα πρότυπα που εφαρμόσθηκαν για την εν λόγω αξιολόγηση. Εξετάζεται η μακροπρόθεσμη ασφάλεια μετά το κλείσιμο, ιδίως δε ο τρόπος διασφάλισής της με παθητικά μέσα στον υψηλότερο δυνατό βαθμό.

 

(3) Η μελέτη ασφαλείας μιας εγκατάστασης περιγράφει όλες τις πτυχές του χώρου που σχετίζονται με την ασφάλεια, τη μελέτη της εγκατάστασης, καθώς και τα διαχειριστικά μέτρα ελέγχου και τους ρυθμιστικούς ελέγχους. Η μελέτη ασφαλείας και η υποστηρικτική αξιολόγηση ασφαλείας καταδεικνύουν το επίπεδο προστασίας που παρέχεται και διαβεβαιώνουν την αρμόδια ρυθμιστική αρχή και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς ότι πληρούνται οι απαιτήσεις ασφαλείας.

 

(4) Η μελέτη ασφαλείας και η υποστηρικτική αξιολόγηση ασφαλείας υποβάλλονται για έγκριση στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή.

 

Αιτιολόγηση

Βλέπε νέο άρθρο 7 (1a) και ορισμούς στο άρθρο 3, νέα εδάφια 9a και 9β.

Τροπολογία  83

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 8α

 

Καταγραφή και ιχνηλάτηση, ιδίως όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων

 

(1) Τα κράτη μέλη θεσπίζουν σύστημα καταγραφής και ιχνηλάτησης στον τομέα της διαχείρισης των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

 

(2) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το σύστημα καταγραφής και ιχνηλάτησης να είναι σε θέση να προσδιορίζει τη θέση και τις συνθήκες παραγωγής, χρήσης, μεταφοράς, αποθήκευσης ή διάθεσης των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

 

(3) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα στοιχεία που αφορούν εργαζομένους που έχουν εκτεθεί σε αναλωμένα καύσιμα ή σε ραδιενεργά απόβλητα κατά την εργασία τους να αποθηκεύονται, είτε από τον κάτοχο αδείας είτε από κρατικό φορέα, ώστε να είναι δυνατή η μακροπρόθεσμη παρακολούθηση οποιωνδήποτε νόσων συνδέονται με την εργασία.

Τροπολογία  84

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 β (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 8β

 

Διαδικασίες και κυρώσεις

 

Σύμφωνα με τις γενικές αρχές, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε σε περίπτωση μη τήρησης κάποιας εκ των υποχρεώσεων που απορρέουν από την παρούσα οδηγία να εφαρμόζονται διοικητικές ή διακστικές διαδικασίες και κυρώσεις, οι οποίες να είναι αποτελεσματικές, αποτρεπτικές και ανάλογες με τη σοβαρότητα της παράβασης.

Τροπολογία  85

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης που να καλύπτει τις ανάγκες όλων όσοι ευθύνονται για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, με σκοπό τη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη της εμπειρογνωμοσύνης και των δεξιοτήτων που απαιτούνται.

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την παροχή εκπαίδευσης και τακτικής και προληπτικής κατάρτισης που να καλύπτει τις ανάγκες όλων όσοι ευθύνονται για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, με σκοπό τη διατήρηση, την περαιτέρω ανάπτυξη και διάχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής εμπειρογνωμοσύνης και των δεξιοτήτων που απαιτούνται, αναλόγως της τεχνικής και επιστημονικής προόδου. Τα κράτη μέλη δίδουν ιδιαίτερη προσοχή σε όσους εμπλέκονται επιτόπου και μεριμνούν ώστε να τους δίδεται επικαιροποιημένη κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση πριν από την εκτέλεση των εργασιών διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένων καυσίμων. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι κάτοχοι άδειας να μπορούν να εφαρμόζουν και να χρηματοδοτούν αυτές τις ρυθμίσεις, με σκοπό την προστασία της ασφάλειας και υγείας όλων των μερών που εμπλέκονται στη διαδικασία. Η εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων πρέπει να συμμορφώνεται με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα ώστε να ενισχύει τη συνολική ευθύνη για την υγεία και την ασφάλεια στην πυρηνική βιομηχανία. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ομοίως ώστε να προβλέπονται ρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο που θα προωθούν την περαιτέρω επιστημονική έρευνα σε σχέση με τα υφιστάμενα έργα διάθεσης.

Τροπολογία  86

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9 – παράγραφος 1 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το εθνικό πλαίσιο περιλαμβάνει προγράμματα για τη στήριξη της έρευνας στον τομέα της μείωσης της παραγωγής και της διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων.

Τροπολογία  87

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 10 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να εγγυάται τη διαθεσιμότητα επαρκών οικονομικών πόρων όταν αυτοί απαιτούνται για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη των παραγωγών ραδιενεργών αποβλήτων.

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε στο εθνικό πλαίσιο να υπάρχουν διαθέσιμοι επαρκείς οικονομικοί πόροι όποτε αυτοί απαιτούνται για την κάλυψη όλων των αναγκαίων δαπανών που σχετίζονται με τον παροπλισμό και τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, σεβόμενα έτσι πλήρως την ευθύνη των παραγωγών ραδιενεργών αποβλήτων σύμφωνα με την αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει" και χωρίς οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση.

Τροπολογία  88

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 10 – παράγραφος 1 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1a) Σύμφωνα με τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε:

 

(a) να διενεργείται σωστά μια αξιολόγηση του κόστους που έχει σχέση με τις στρατηγικές διαχείρισης αποβλήτων, και ειδικότερα μια αξιολόγηση του κόστους που έχει σχέση με την εφαρμογή μακροπρόθεσμων διαχειριστικών λύσεων για μακράς διάρκειας ζωής ραδιενεργά υλικά χαμηλού, μέσου και υψηλού επιπέδου, αναλόγως της φύσης τους. Στην αξιολόγηση θα πρέπει να περιληφθεί ειδικότερα το κόστος παροπλισμού των πυρηνικών εγκαταστάσεων και, ως προς τις εγκαταστάσεις διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων, το κόστος του οριστικού κλεισίματος, της συντήρησης και της επίβλεψής τους,

 

(β) να έχουν δημιουργηθεί αποθεματικά για να καλύψουν το κόστος που αναφέρεται στο ανωτέρω στοιχείο (α) και να έχουν κρατηθεί τα αναγκαία στοιχεία ενεργητικού αποκλειστικά για την κάλυψη αυτών των αποθεματικών·

 

(γ) να ελέγχεται επαρκώς εάν τα αποθέματα και η διαχείριση των μέσων επαρκούν για την κάλυψη του κόστους που αναφέρεται στο σημείο (α), και ότι πραγματοποιούνται περιοδικές προσαρμογές.

Τροπολογία  89

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 10 – παράγραφος 1 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1β) Οι δαπάνες της διάθεσης καθορίζονται με διαφάνεια και δημοσιοποιούνται από τα κράτη μέλη και επαναξιολογούνται κάθε χρόνο. Οι υποχρεώσεις των παραγωγών ραδιενεργών αποβλήτων αναπροσαρμόζονται αναλόγως.

Τροπολογία  90

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 10 – παράγραφος 1 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1γ) Τα κράτη μέλη θα δημιουργήσουν ή θα διορίσουν έναν εθνικό φορέα που θα είναι ικανός να παρέχει εκτιμήσεις εμπειρογνώμονα για θέματα διαχείρισης πιστώσεων και κόστους παροπλισμού, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 2. Ο εν λόγω φορέας θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος από τους χρηματοδότες των πιστώσεων.

Τροπολογία  91

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 10 – παράγραφος 1 δ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1δ) Τα κράτη μέλη οφείλουν να υποβάλλουν τακτικά εκθέσεις στην Επιτροπή σχετικά με τα αποτελέσματα των ενεργειών των αρμοδίων εθνικών φορέων, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 16.

Τροπολογία  92

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 11

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη μεριμνούν για τη θέσπιση και την υλοποίηση κατάλληλων προγραμμάτων διασφάλισης ποιότητας σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

Τα κράτη μέλη μεριμνούν για τη θέσπιση και την υλοποίηση κατάλληλων προγραμμάτων διασφάλισης ποιότητας σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

Αιτιολόγηση

(Η τροπολογία αυτή δεν αφορά το ελληνικό κείμενο.)

Τροπολογία  93

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 12 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων για τους εργαζομένους και το ευρύ κοινό. Η υποχρέωση αυτή περιλαμβάνει και τη μέριμνα για την ενημέρωση του κοινού από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή στους τομείς της αρμοδιότητάς της. Η ενημέρωση του κοινού θα πρέπει να καθίσταται διαθέσιμη σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο άλλα συμφέροντα που αναγνωρίζονται από την εθνική νομοθεσία ή τις διεθνείς υποχρεώσεις, όπως, μεταξύ άλλων, η ασφάλεια.

(1) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε όλα τα πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων που είναι απαραίτητα για την διασφάλιση της υγείας, της ακεραιότητας και της ασφάλειας των εργαζομένων και του κοινού να είναι διαθέσιμα σε τακτική βάση. Η υποχρέωση αυτή περιλαμβάνει και τη μέριμνα για την ενημέρωση του κοινού από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή στους τομείς της αρμοδιότητάς της. Η ενημέρωση του κοινού θα πρέπει να καθίσταται διαθέσιμη σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις, ιδίως τη Σύμβαση του Aarhus. Πληροφορίες που έχουν άμεση σχέση με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και του κοινού, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εκπομπές ραδιενεργών και τοξικών ουσιών και την έκθεση στις εκπομπές αυτές, πρέπει να δημοσιοποιούνται ανεξάρτητα από τις περιστάσεις.

Τροπολογία  94

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 12 – παράγραφος 1 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1a) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση για το κοινό σχετικά με τους οικονομικούς πόρους για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων που αναφέρονται στο άρθρο 10, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη το ποσοστό κόστους με το οποίο επιβαρύνονται οι παραγωγοί.

Τροπολογία  95

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 12 – παράγραφος 1 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1β) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε σε όλες τις αποφάσεις σχετικά με τους χώρους και τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων που βρίσκονται κοντά σε γειτονικές χώρες να συμμετέχουν το κοινό και τα θεσμικά όργανα των εν λόγω χωρών.

Τροπολογία  96

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 12 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να παρέχονται στο κοινό ευκαιρίες για ουσιαστική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

διαγράφεται

(βλέπε επόμενη τροπολογία, δεδομένου ότι μέρος του κειμένου της Επιτροπής ενσωματώνεται στο νέο άρθρο 12 α στοιχείο 1)

Τροπολογία  97

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 12 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 12α

 

Συμμετοχή του κοινού

 

(1) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να προσφέρονται στα μέλη του κοινού εγκαίωρς δυνατότητες αποτελεσματικής συμμετοχής στην προπαρασκευή ή την αναθεώρηση των εθνικών προγραμμάτων διαχείρισης αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων που πρέπει να καταρτισθούν δυνάμει του άρθρου 13, τα δε μέλη του κοινού πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτά ευθύς μόλις καταρτίζονται. Τα κράτη μέλη τοποθετούν τα σχέδια και τα προγράμματα σε ιστοχώρο στον οποίο έχει πρόσβαση το κοινό.

 

(2) Προς το σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε:

 

(a) το κοινό να ενημερώνεται, είτε με ανακοινώσεις είτε με άλλα πρόσφορα μέσα, όπως τα ηλεκτρονικά μέσα, όπου αυτά είναι διαθέσιμα, για κάθε πρόταση που αφορά τέτοια σχέδια ή προγράμματα ή την τροποποίηση ή αναθεώρησή τους, και για να τίθενται οι πληροφορίες για τις εν λόγω προτάσεις στη διάθεση του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και σχετικά με την αρμόδια αρχή στην οποία μπορούν να υποβάλλονται τυχόν παρατηρήσεις ή ερωτήσεις·

 

(β)τα μέλη του κοινού να δικαιούνται να εκφράζουν σχόλια και απόψεις όταν όλες οι εναλλακτικές λύσεις είναι ανοικτές πριν από τη λήψη των αποφάσεων για τα προγράμματα·

 

(γ) για τη λήψη αυτών των αποφάσεων, να λαμβάνονται δεόντως υπόψη τα αποτελέσματα της συμμετοχής του κοινού·

 

(δ) να καταβάλλει η αρμόδια αρχή, αφού έχει πρώτα εξετάσει τα σχόλια και τις απόψεις του κοινού, εύλογες προσπάθειες για να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τις ληφθείσες αποφάσεις και τους λόγους και τα σκεπτικά επί των οποίων βασίζονται, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης για τη διαδικασία συμμετοχής του κοινού.

 

(3) Τα κράτη μέλη οφείλουν να προσδιορίζουν το κοινό που δικαιούται να συμμετάσχει για τους σκοπούς της παραγράφου 2. Οι λεπτομερείς διευθετήσεις για τη συμμετοχή του κοινού δυνάμει του παρόντος άρθρου θα καθορισθούν από τα κράτη μέλη κατά τρόπο που να επιτρέπει στο κοινό την αποτελεσματική προπαρασκευή και συμμετοχή του. Θα προβλέπονται εύλογα χρονικά πλαίσια που να παρέχουν επαρκή χρόνο για καθένα από τα διαφορετικά στάδια συμμετοχής του κοινού τα οποία απαιτούνται από το παρόν άρθρο.

(βλέπε προηγούμενη τροπολογία, μέρος του κειμένου του σημείου 1 ήταν αρχικά στο σημείο 2 του άρθρου 12)

Τροπολογία  98

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 13 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Τα εθνικά προγράμματα συνάδουν με τις διατάξεις των άρθρων 4 έως 12.

(2) Τα εθνικά προγράμματα συνάδουν με τις διατάξεις των άρθρων 4 έως 12α.

Τροπολογία  99

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 13 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Τα κράτη μέλη επανεξετάζουν και επικαιροποιούν τακτικά τα εθνικά τους προγράμματα, λαμβάνοντας υπόψη την τεχνική και επιστημονική πρόοδο, κατά περίπτωση.

(3) Τα κράτη μέλη επανεξετάζουν και επικαιροποιούν τακτικά τα εθνικά τους προγράμματα, λαμβάνοντας υπόψη την τεχνική και επιστημονική πρόοδο, κατά περίπτωση, και ενσωματώνοντας στοιχεία προερχόμενα από τις εμπειρίες άλλων κρατών μελών από τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων, καθώς και τα αποτελέσματα διεθνών αξιολογήσεων από ομοτίμους.

Τροπολογία  100

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 13 – παράγραφος 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3a) Τα κράτη μέλη ενημερώνουν το νωρίτερο δυνατόν τις διασυνοριακές περιφερειακές και τοπικές αρχές για τα εθνικά τους προγράμματα, εάν η εφαρμογή τους είναι ικανή να έχει διασυνοριακές επιπτώσεις.

Τροπολογία  101

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 13 – παράγραφος 3 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3β) Στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων, τα κράτη μέλη οφείλουν να αναφέρουν ευκρινώς τους οικονομικούς πόρους που είναι διαθέσιμοι για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

Τροπολογία  102

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 14 – παράγραφος -1 (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(-1) ένα ενιαίο λεπτομερές σύστημα ταξινόμησης των ραδιενεργών αποβλήτων που να καλύπτει όλες τις φάσεις διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων, από την παραγωγή μέχρι την τελική διάθεσή τους·

Αιτιολόγηση

Βλέπε σύσταση της Επιτροπής της 15ης Σεπτεμβρίου 1999 για ένα σύστημα ταξινόμησης στερεών ραδιενεργών αποβλήτων, ΕΕ L 265 της 13.10.1999, σ. 37.

Τροπολογία  103

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 14 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) έναν κατάλογο όλων των αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων, καθώς και προβλέψεις για μελλοντικές ποσότητες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προέρχονται από παροπλισμό. Ο κατάλογος αναφέρει σαφώς την τοποθεσία και την ποσότητα του υλικού και, μέσω ενδεδειγμένης κατάταξης, το επίπεδο κινδύνου·

(1) βάσει του προβλεπόμενου στο ανωτέρω σημείο (-1) συστήματος ταξινόμησης, έναν κατάλογο όλων των αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων, καθώς και προβλέψεις για μελλοντικές ποσότητες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προέρχονται από παροπλισμό. Ο κατάλογος αναφέρει σαφώς την τοποθεσία και την ποσότητα του υλικού και το επίπεδο κινδύνου και την πηγή των αποβλήτων·

Τροπολογία  104

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 14 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) ιδέες και σχέδια για την περίοδο μετά το κλείσιμο μιας εγκατάστασης διάθεσης, που περιλαμβάνουν και τον χρόνο κατά τον οποίον ασκούνται οι θεσμικοί έλεγχοι, καθώς και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση της γνώσης της εγκατάστασης μακροπρόθεσμα·

(3) ιδέες και σχέδια για την περίοδο μετά το κλείσιμο μιας εγκατάστασης διάθεσης, που περιλαμβάνουν και τον χρόνο κατά τον οποίον ασκούνται οι θεσμικοί έλεγχοι, καθώς και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για τη διασφάλιση της επίβλεψης και της συντήρησης της εγκατάστασης και για τη διατήρηση της γνώσης της εγκατάστασης μακροπρόθεσμα·

Τροπολογία  105

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 14 – παράγραφος 7 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(7a) μια περιγραφή της προβλεπόμενης στο στοιχείο α του άρθρου 10(1α) αξιολόγησης του κόστους και των μεθόδων που ακολουθούνται για τον υπολογισμό των αντίστοιχων αποθεμάτων·

Τροπολογία  106

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 14 – παράγραφος 8

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(8) περιγραφή του σχεδίου(ων) χρηματοδότησης που ισχύει(ουν) προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη όλων των δαπανών του προγράμματος σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρόγραμμα.

(8) περιγραφή των επιλογών ως προς τη σύνθεση και τη διαχείριση των στοιχείων ενεργητικού που κρατούνται βάσει του στοιχείου (β) του άρθρου 10(1α) και του σχεδίου(ων) χρηματοδότησης που ισχύει(ουν) προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη όλων των δαπανών του προγράμματος σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρόγραμμα και με αυστηρή τήρηση της αρχής "ο ρυπαίνων πληρώνει".

Τροπολογία  107

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 14 – παράγραφος 8 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(8a) ένα δεσμευτικό και επαληθεύσιμο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των εθνικών προγραμμάτων και τη συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις που προβλέπουν οι παράγραφοι 1 έως 8 ανωτέρω.

Τροπολογία  108

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 14 – παράγραφος 8 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(8β) σχέδια εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της εμπειρογνωμοσύνης και των δεξιοτήτων που είναι αναγκαίες για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

Τροπολογία  109

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 15 – παράγραφος 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3a) Η Επιτροπή επιβλέπει τη συμμόρφωση προς τα χρονοδιαγράμματα που έχουν υποβληθεί σύμφωνα με το άρθρο 14, σημείο 8α, για την υλοποίηση των εθνικών προγραμμάτων των κρατών μελών.

Τροπολογία  110

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 15 – παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(4) Όταν αποφασίζει για την παροχή οικονομικής ή τεχνικής βοήθειας Ευρατόμ για εγκαταστάσεις ή δραστηριότητες διαχείρισης αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων, ή όταν διατυπώνει τις απόψεις της για επενδυτικά σχέδια σύμφωνα με το άρθρο 43 της συνθήκης Ευρατόμ, η Επιτροπή θα λαμβάνει υπόψη τις διευκρινίσεις και την πρόοδο των κρατών μελών ως προς τα εθνικά προγράμματα διαχείρισης αποβλήτων.

διαγράφεται

Αιτιολόγηση

Βλέπε νέα αιτιολογική σκέψη (42β).

Τροπολογία  111

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 16 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Τα κράτη μέλη μεριμνούν για τη διενέργεια περιοδικών, τουλάχιστον ανά δέκα έτη, αξιολογήσεων του εθνικού πλαισίου τους, της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής τους, καθώς και του εθνικού προγράμματός τους και της υλοποίησής του, και ζητούν τη διενέργεια διεθνούς αξιολόγησης από ομοτίμους του εθνικού πλαισίου, της αρχής ή/και του προγράμματός τους με σκοπό την επίτευξη υψηλών κανόνων κατά τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων. Υποβάλλονται εκθέσεις σχετικά με τα αποτελέσματα οποιασδήποτε αξιολόγησης από ομοτίμους προς τα κράτη μέλη και την Επιτροπή.

(3) Τα κράτη μέλη μεριμνούν για τη διενέργεια περιοδικών, τουλάχιστον ανά δέκα έτη, αξιολογήσεων του εθνικού πλαισίου τους, της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής τους, καθώς και του εθνικού προγράμματός τους και της υλοποίησής του, και ζητούν τη διενέργεια διεθνούς αξιολόγησης από ομοτίμους του εθνικού πλαισίου, της αρχής ή/και του προγράμματός τους με σκοπό την επίτευξη υψηλών κανόνων κατά τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων. Υποβάλλονται εκθέσεις σχετικά με τα αποτελέσματα οποιασδήποτε αξιολόγησης από ομοτίμους προς την Επιτροπή η οποία οφείλει να υποβάλλει περιοδικές εκθέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο όπου θα καλύπτονται συνολικά τα πορίσματα που εξήχθησαν στη διάρκεια των αξιολογήσεων από ομοτίμους.

Τροπολογία  112

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 16 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 16α

 

Αναθεώρηση

 

Η Επιτροπή, το αργότερο δύο έτη μετά τις επιθεωρήσεις από ομοτίμους στα κράτη μέλη, δυνάμει των οριζομένων στο άρθρο 16, παράγραφος 3, οφείλει να υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο που να εστιάζει σε μια επαναξιολόγηση της έννοιας της διαχείρισης των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων. Η επαναξιολόγηση αυτή πρέπει να εξετάσει ιδίως τα ζητήματα της αναστρεψιμότητας και της ανακτησιμότητας των αποβλήτων από τη στιγμή που τοποθετούνται σε χώρο διάθεσης ή τελικής αποθήκευσης, υπό το πρίσμα των εξελίξεων στον χώρο της έρευνας και της περαιτέρω επιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης στο εν λόγω πεδίο.Η έκθεση πρέπει να συνοδεύεται, εάν χρειαστεί, από αναθεώρηση της παρούσας Οδηγίας, προκειμένου να συνυπολογιστούν οι τελευταίες τεχνολογικές έρευνες στο θέμα της διαχείρισης των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

Τροπολογία  113

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 17 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία το αργότερο έως την ... Ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή σχετικά. Τα μέτρα αυτά, όταν θεσπίζονται από τα κράτη μέλη, περιλαμβάνουν αναφορά στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από παρόμοια αναφορά κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Τα κράτη μέλη καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η αναφορά αυτή.

(1) Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία το αργότερο έως την ... Ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή σχετικά. Τα μέτρα αυτά, όταν θεσπίζονται από τα κράτη μέλη, περιλαμβάνουν αναφορά στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από παρόμοια αναφορά κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Τα κράτη μέλη καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η αναφορά αυτή.

 

* ΕΕ: Παρακαλείστε να εισάγετε ημερομηνία δύο έτη μετά την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της παρούσας οδηγίας.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στις 3 Νοεμβρίου, η Επιτροπή εξέδωσε πρόταση οδηγίας που ορίζει ένα νομικό πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων (COM(2010)618). Η πρόταση ορίζει συγκεκριμένες απαιτήσεις ώστε τα κράτη μέλη να θεσπίσουν ένα εθνικό κανονιστικό και οργανωτικό πλαίσιο και να εκπονήσουν τα κατάλληλα εθνικά προγράμματα για τη διαχείριση αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων, από τη στιγμή της παραγωγής τους μέχρι την τελική διάθεσή τους.

1. Η Εισηγήτρια επικροτεί και στηρίζει το γενικό πνεύμα της πρότασης:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάντα ζητούσε εναρμονισμένες προδιαγραφές και αυστηρή νομοθεσία για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων, ιδίως με το ψήφισμα 'Αξιολόγηση της Ευρατόμ -50 χρόνια ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της ατομικής ενέργειας'[1].

Προς το σκοπό αυτό, μετά την έγκριση της Οδηγίας περί Πυρηνικής Ασφάλειας τον Ιούνιο 2009, που κάλυψε μόνο τις εγκαταστάσεις διάθεσης αναλωμένων καυσίμων που σχετίζονται άμεσα με πυρηνικές εγκαταστάσεις, η σημερινή πρόταση συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός στέρεου νομοθετικού corpus για την ασφαλή μακροπρόθεσμη διαχείριση των υπαρχόντων και μελλοντικών ραδιενεργών αποβλήτων, ανεξάρτητα από τις προοπτικές ηλεκτροπαραγωγικών ή μη ηλεκτροπαραγωγικών εφαρμογών.

Η Εισηγήτρια επικροτεί τη δομή της πρότασης η οποία, σύμφωνα με τις ήδη υπάρχουσες σε διεθνές επίπεδο βασικές αρχές[2], συνεχίζει βάσει της αντίληψης που έχει υιοθετηθεί στα πιο προηγμένα κράτη μέλη και προβλέπει ένα πλαίσιο για μια πιο υπεύθυνη διαχείριση μέσω (i) ενός εθνικού πλαισίου στηριζόμενου σε σαφή καθήκοντα και ευθύνες για κάθε εμπλεκόμενο, (ii) ενός εθνικού προγράμματος που θα ποροβλέπει φάσεις, προθεσμίες, και σαφήνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τα ραδιενεργά απόβλητα, (iii) ισορροπημένων κανόνων σχετικά με τη διαφάνεια και την ενημέρωση, την εποπτεία και τον έλεγχο.

2. Η Εισηγήτρια εκτιμά πως θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες βελτιώσεις για μια υπεύθυνη και ασφαλή διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων χωρίς να καθυστερήσουν οι αποφάσεις που πρέπει τώρα να ληφθούν.

Σε σχέση με τις τροπολογίες που στο σχέδιο έκθεσης προτείνονται υπόψιν των Μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής μας, η Εισηγήτρια θέλει να τονίσει τα ακόλουθα ζητήματα που αποτελούν και τις βασικές προτεραιότητές της:

Ø Τελική διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων και των αναλωμένων καυσίμων:

(i) Η Εισηγήτρια εκτιμά πως οι ιδέες και οι τεχνικές λύσεις για την τελική διάθεση, και ειδικότερα η διάθεση των αναλωμένων καυσίμων και των υψηλού επιπέδου ραδιενεργών αποβλήτων σε βαθείς γεωλογικούς σχηματισμούς, θα πρέπει να εξεταστούν με τη δέουσα έμφαση στην αρχή της αναστρεψιμότητας. Στόχος είναι να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης και ανάκτησης των αποβλήτων για τεχνικούς λόγους ή εάν η πρόοδος στις έρευνες επιτρέψει την εμφάνιση νέων τεχνολογικών λύσεων μεταγενέστερα (όπως π.χ. την μεταστοιχείωση). Τούτο δεν εμποδίζει το κλείσιμο της εγκατάστασης τελικής διάθεσης μετά από μια ορισμένη περίοδο λειτουργίας και επίβλεψης, εάν έτσι αποφασίσουν οι επόμενες γενεές. Συνεπώς, η αναστρεψιμότητα αφήνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε προσεκτικά προς ασφαλέστερες λύσεις χάρη στη βελτίωση των γνώσεων που αποκτήθηκαν κατά τη φάση της έρευνας, μέσω της διαρκούς επίβλεψης και απόκτησης εμπειριών. Κατά την άποψη της Εισηγήτριας, η φάση αυτή της αναστρεψιμότητας, αντί να αποδυναμώνει οποιαδήποτε τελική κυβερνητική λύση για την τελική διάθεση σε βαθείς γεωλογικούς σχηματισμούς, θα συμβάλει στην κοινωνική αποδοχή αυτού του τρόπου εναπόθεσης και συνδέεται με την μακροπρόθεσμη επίβλεψη του χώρου διάθεσης και με τη διατήρηση της γνώσης για την ύπαρξή του.

(ii) Επί πλέον, η Εισηγήτρια πρόσθεσε διάσπαρτα στο κείμενο μια σειρά από τροπολογίες που απηχούν τις απόψεις της, ότι : (α) η διάθεση πρέπει να γίνεται βάσει διεθνώς αποδεκτών κριτηρίων, απαιτήσεων και μεθοδολογιών ασφαλείας. Προς το σκοπό αυτό, μεγάλη σημασία έχουν η κατάρτιση, η διάχυση γνώσεων και η διατήρηση των ικανοτήτων, (β) υπάρχει ανάγκη οργάνωσης της κατάλληλης διαχείρισης των γνώσεων σε κάθε εναπόθεση για επιχειρήσεις που διαρκούν επί δεκαετίες και, επίσης, να ετοιμάσουμε τη διαφύλαξη της μνήμης. Πραγματικά ζωτικής σημασίας είναι η επίβλεψη και η συντήρηση των εγκαταστάσεων και η επίβλεψη του περιβάλλοντος μετά το χρονικό διάστημα που ακολουθεί το κλείσιμο, (γ) η διεθνής συνεργασία είναι βασική για την ανταλλαγή και διάχυση πραγματογνωμοσύνης, ενώ τα κοινά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης επίσης θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Συνεπώς, ο ρόλος των διεθνών αξιολογήσεων από ομοτίμους και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών έχει σημασία από αυτή την άποψη και τα εθνικά προγράματα θα πρέπει να στηριχθούν σε αυτές τις εμπειρίες.

Ø Οικονομικοί πόροι

Η Εισηγήτρια θα ήθελε να αναφέρει εδώ συγκεκριμένα ψηφίσματα του Κοινοβουλίου για τη χρηματοδότηση των στρατηγικών παροπλισμού[3], υπενθυμίζοντας κυρίως ότι το θέμα έχει μια διάσταση σε επίπεδο εσωτερικής αγοράς. Έτσι όπως έχει, η πρόταση της Επιτροπής είναι μάλλον αδύναμη, χωρίς άλλες δεσμευτικές υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη πέρα από τη γενική υποχρέωση περί διασφάλισης της ύπαρξης των κατάλληλων οικονομικών πόρων.

Για την Εισηγήτρια, σκοπός της πρότασης θα έπρεπε να είναι να διασφαλίσει την ύπαρξη οικονομικών πόρων για την τήρηση των απαιτήσεων που σχετίζονται με τον παροπλισμό μιας πυρηνικής εγκατάστασης καθώς και για τη διαχείριση, συσκευασία και τελική διάθεση των παραγώμενων ραδιενεργών αποβλήτων και για τη διαθεσιμότητά τους όποτε χρειαστεί και για τη διαχείρίσή τους με διαφανή τρόπο.

Αυτός είναι ο σκοπός των τροπολογιών στο άρθρο 10, που ορίζουν δεσμευτικότερες υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη, εφαρμοστέες βάσει των εθνικών τους διαδικασιών: αξιολόγηση κόστους ως προς τη στρατηγική στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, δημιουργία αποθεματικών για τη χρηματοδότηση των μελλοντικών δραστηριοτήτων παροπλισμού ή διαχείρισης αποβλήτων, και αναγκαία στοιχεία ενεργητικού προοριζόμενα για την κάλυψη αυτών των αποθεματικών· κατάλληλη επίβλεψη των επιπέδων των αποθεματικών και της διαχείρισης των στοιχείων του ενεργητικού· έλεγχοι από ανεξάρτητο εθνικό φορέα για να επαληθευθεί ότι τα έσοδα που προκύπτουν από αυτές τις μελλοντικές δραστηριότητες θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για εργασίες παροπλισμού ή διαχείρισης αποβλήτων· τακτική υποβολή εκθέσεων από τα κράτη μέλη στην Επιτροπή. Παράλληλα στο άρθρο 14 εισάγονται περαιτέρω απαιτήσεις για το περιεχόμενο των εθνικών προγραμμάτων.

Ø Ανάπτυξη περιφερειακών εγκαταστάσεων τελικής διάθεσης

Η τελική ευθύνη για την ασφαλή διαχείριση, μαζί με την τελική διάθεση, των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, ανήκει στα κράτη μέλη που τα παράγουν. Η Εισηγήτρια εκτιμά πως η τήρηση αυτής της θεμελιώδους απαίτησης μπορεί να συνδυασθεί με την αναζήτηση μιας κοινής λύσης μεταξύ κρατών μελών για τα ραδιενεργά απόβλητα, υπό τον όρο να εφαρμόζεται βάσει συγκεκριμένων αυστηρών κριτηρίων σωστά πλαισιωμένων. Αν και είναι ζωτικής σημασίας το να μπορέσει το κάθε κράτος μέλος να αναπτύξει το δικό του εθνικό πρόγραμμα και να λάβει τελικές αποφάσεις για τα αναλωμένα καύσιμα και τα ραδιενεργά απόβλητα, η Εισηγήτρια εκτιμά ότι η προτεινόμενη οδηγία -που ήδη αναγνωρίζει στην αιτιολογική σκέψη 37 το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι πιθανές κοινές λύσεις- θα πρέπει να ορίζει τις προκαταρκτικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται για την εκκίνηση τέτοιων κοινών σχεδίων σε προαιρετική βάση.

Διερευνητικές μελέτες ή σχέδια για πολυεθνική συνεργασία ήδη υπάρχουν, όπως η συνεχής δουλειά που γίνεται στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας[4] και που έλαβε νέα πνοή για το θέμα της μη διάδοσης των πυρηνικών, ή το έργο της Ομάδας Εργασίας της ERDO[5] όπου μετέχουν αρκετά κράτη μέλη[6] για τη μελέτη του εφικτού της δημιουργίας ενός πολυεθνικού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ανάπτυξης Χώρων Οριστικής Εναπόθεσης. Οι εργασίες αυτές ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας που θα διαμορφώσει την έννοια του κοινού χώρου οριστικής διάθεσης σε βαθείς γεωλογικούς σχηματισμούς, με τρόπο ασφαλή, αβλαβή και κοινωνικά αποδεκτό.

Στηριζόμενη σε αυτές τις εργασίες και αναγνωρίζοντας ότι η έννοια αυτή μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα κάτω από ορισμένες περιστάσεις, η Εισηγήτρα εκτιμά εντούτοις ότι η λύση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει το μέσον για τα κράτη μέλη για να αποφύγουν τις εθνικές ευθύνες τους, όπως αυτές ορίζονται στην υπό εξέταση πρόταση, ή για να καθυστερήσουν την έγκριση μιας τελικής απόφασης επί της διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων. Συνεπώς, όπως και για τις σε εθνικό επίπεδο λύσεις, οποιαδήποτε κοινή ή περιφερειακή πρωτοβουλία για εγκαταστάσεις τελικής διάθεσης θα μπορούσε να περιγράφεται μέσα από την αντίστοιχη εθνική στρατηγική, να οδηγεί σε εκτεταμένη γνωμοδότηση του κοινού και να εκκινά μετά την εκπλήρωση των προκαταρκτικών απαιτήσεων που προτείνονται στο άρθρο 4, κυρίως για τις προδιαγραφές ασφαλείας, τα συστήματα ευθυνών, και τη διασφάλιση χρηματοδότησης για τη διάρκεια ζωής της εγκατάστασης τελικής διάθεσης αλλά και για το διάστημα μετά το κλείσιμό της.

Ως προς αυτό, πρέπει να επαναφερθεί στις διατάξεις του άρθρου 4 η δυνατότητα διασυνοριακών μεταφορών ραδιενεργών αποβλήτων, δεόντως εγκεκριμένων δυνάμει της Οδηγίας του 2006.

Ø Διαφάνεια και συμμετοχή του κοινού

Η Εισηγήτρια θεωρεί σημαντική την οικοδόμηση συναίνεσης μέσω της συμμετοχής του κοινού στην επεξεργασία και την αναθεώρηση του εθνικού προγράμματος, σε συμφωνία με την Οδηγία 2003/35/ΕΚ[7]. Η συμμετοχή του κοινού οδηγεί σε έγκριση και συμμετοχή, συνεπώς και σε κοινωνική νομιμοποίηση των στρατηγικών διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων.

Συγκεκριμένες διατάξεις εισάγονται με το νέο άρθρο 12α.

Επί πλέον, προτείνονται και άλλες λεπτομερείς τροπολογίες σε διάφορα σημεία του κειμένου, όπως είναι π.χ. οι τροποποιήσεις που αφορούν τη "μελέτη ασφαλείας" η οποία αρχικά υπήρχε σε ένα χωριστό άρθρο 8 του οποίου οι διατάξεις μεταφέρθηκαν τώρα στα οικεία άρθρα- ορισμούς και στο άρθρο 7 περί "κατόχου αδείας" - και αναδιαμορφώθηκαν σε συνάρτηση με το αντικείμενο της Οδηγίας.

* *

*

  • [1]  Έκθεση Maldeikis, 10 Μαΐου 2007
  • [2]  IAEA Joint Convention on the Safety of Spent Fuel Management and on the Safety of Radioactive Waste Management ('Κοινή Σύμβαση') INFCIRC/546 της 24ης Δεκεμβρίου 1997 και οι αναπτυσσόμενες σε αυτή Προδιαγραφές Ασφαλείας.
  • [3]  Έκθεση Harms για το 'Πρόγραμμα Kozloduy', εγκριθείσα από την Ολομέλεια στις 20 Μαΐου 2010
    Έκθεση Harms για την 'Πυρηνική ασφάλεια: χρησιμοποίηση των οικονομικών πόρων που προορίζονται για τον παροπλισμό των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής' - εγκριθείσα τον Νοέμβριο 2005
  • [4]  'Developing multinational radioactive waste repositories: infrastructural framework and scenarios of cooperation' October 2004, IAEA-TECDOC-1413
  • [5]  www.erdo-wg.eu
  • [6]  Αυστρία, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία
  • [7]  Οδηγία 2003/35/ΕΚ της 26ης Μαΐου 2003 σχετικά με τη συμμετοχή του κοινού στην κατάρτιση ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων που αφορούν το περιβάλλον, ΕΕ L 156, 25.6.2003, σ.17.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (15.4.2011)

προς την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας

σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου όσον αφορά τη διαχείριση αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων
(COM(2010)0618 – C7-0387/2010 – 2010/0306(NLE))

Συντάκτρια γνωμοδότησης: Jean Lambert

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Αυτή η πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου, για την οποία ζητείται απλώς η γνώμη του Κοινοβουλίου, έχει ως νομική βάση τη Συνθήκη ΕΥΡΑΤΟΜ. Η Επιτροπή θεωρεί ότι το Κεφάλαιο 3 και το άρθρο 2, στοιχείο β), καθώς και το άρθρο 30 της Συνθήκης ΕΥΡΑΤΟΜ παρέχουν μια σωστή νομική βάση. Ωστόσο, η συντάκτριά σας θεωρεί ότι εγείρονται ερωτήματα ως προς την δυνατότητα εφαρμογής ορισμένων προτύπων σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια, τις διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους και σχετικά με άλλες νομοθετικές διατάξεις στο πλαίσιο των Συνθηκών της ΕΕ – εξού και η πρώτη τροπολογία της συντάκτριάς σας για την νομική βάση. Μια τέτοια αλλαγή θα επιτρέψει επίσης στο Κοινοβούλιο να συμμετάσχει σε πλήρη διαδικασία συναπόφασης σε αυτό το σημαντικό ζήτημα.

Η υποστηρικτική αιτιολόγηση της Επιτροπής αναφέρει:

Η βασική αρχή της διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων περιλαμβάνει τον περιορισμό και την απομόνωση από τους ανθρώπους και τη βιόσφαιρα για όσο διάστημα αυτά συνιστούν ραδιολογικό κίνδυνο. Επιπλέον, αποτελεί αποδεκτή δεοντολογική αρχή ότι η κοινωνία πρέπει να αποφεύγει να επιβάλλει άσκοπες επιβαρύνσεις στις μελλοντικές γενιές, γεγονός που επιβάλλει στη σημερινή γενιά, η οποία έχει επωφεληθεί από τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή για ιατρικές επεμβάσεις, την υποχρέωση να διαχειριστεί κατάλληλα όλα τα υπάρχοντα απόβλητα.

Δεδομένης της σημασίας της «απομόνωσης» ο συντάκτριά σας προτείνει να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας προκειμένου να συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους που ενδέχεται να επιφορτιστούν με την διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένων καυσίμων: δεν είναι δυνατό να υποτεθεί ότι η διαχείριση στρατιωτικού υλικού δεν θα γίνεται από ιδιώτες ή σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Προτείνει επίσης έναν πληρέστερο ορισμό του τι είναι «ραδιενεργά απόβλητα» και «αναλωμένα καύσιμα» (Άρθρο 3) προκειμένου να συμπεριληφθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός εργαζομένων. Παλαιά απόβλητα παρουσιάζουν επίσης ιδιαίτερα προβλήματα χειρισμού λόγω της υποβάθμισης των συνθηκών αποθήκευσης και αυτό θα πρέπει να εξετασθεί στα πλαίσια τους ασφαλούς προγραμματισμού και να του δοθεί η δέουσα σημασία.

Δεδομένων των δυνάμει καταστροφικών συνεπειών του ανθρώπινου λάθους στη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένων καυσίμων, είναι απαραίτητο να υπάρχουν αυστηρά πρότυπα κατάρτισης, ασφάλειας στο χώρο εργασίας και ελέγχου από ανεξάρτητους παράγοντες. Θα πρέπει να γίνονται διαβουλεύσεις με τους ίδιους τους εργαζόμενους, ή με εκπροσώπους τους, καθώς και να συμμετέχουν στη εκπόνηση και εφαρμογή των διαδικασιών ασφάλειας. Θα πρέπει να παρέχεται διαρκής κατάρτιση για όλους τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσεται επικίνδυνο υλικό ή για εκείνους που εμπλέκονται στην μεταφορά τέτοιου υλικού: Αυτό δεν σημαίνει μόνο το τεχνικό προσωπικό αλλά όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας τους ή του ρόλου τους στην εγκατάσταση. Σε κάθε επίπεδο αποβλήτων, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιλαμβάνονται τους πιθανούς κινδύνους. Δεδομένου ότι στους εργαζόμενους που χειρίζονται τις πλέον επικίνδυνες ουσίες τίθενται ορισμένα όρια όσον αφορά την έκθεσή τους σε αυτές, είναι κρίσιμης σημασίας να υπάρχει επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό και χρειάζεται επίσης να προβλέπονται μέσα για την παρακολούθηση στο μέλλον της υγείας των εργαζομένων. Είναι επίσης σημαντικό οι υπεργολάβοι να πληρούν αυστηρά κριτήρια ασφάλειας και κατάρτισης και να είναι απόλυτα ικανοί να προβούν στη συντήρηση, την κατασκευή ή οποιαδήποτε άλλη εργασία χρειάζεται. Η συντάκτριά σας κατέθεσε προτάσεις όσον αφορά όλα αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανόμενης και της ευθύνης για τυχόν μακροπρόθεσμα συνδεόμενα με την εργασία προβλήματα υγείας και τη διάθεση των απαραίτητων πόρων.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων καλεί την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική αναφορά 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, και ιδίως τα άρθρα 31 και 32,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 153,

Αιτιολόγηση

Σκοπός της οδηγίας όπως έχει σήμερα είναι ο συντονισμός των εθνικών κοινωνικών πολιτικών στον τομέα της προστασίας της υγείας των εργαζομένων από κινδύνους που προκύπτουν από αναλωμένα καύσιμα και ραδιενεργά απόβλητα, και δεν ορίζει κανένα βασικό πρότυπο ασφάλειας, όπως απαιτείται από τη νομική βάση της Ευρατόμ. Κατά συνέπεια η κατάλληλη νομική βάση είναι το Άρθρο 153 της ΣΛΕΕ (κοινωνική πολιτική).

Τροπολογία  2

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική αναφορά 1 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

έχοντας υπόψη τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως δε τα άρθρα 31 και 35,

Τροπολογία  3

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Το άρθρο 2 παράγραφος β της συνθήκης προβλέπει ότι πρέπει να θεσπιστούν ομοιόμορφοι κανόνες ασφαλείας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του ευρέος κοινού.

(1) Το άρθρο 2 στοιχείο β) της Συνθήκης Ευρατόμ πρoβλέπει ότι πρέπει να θεσπιστούν ομοιόμορφοι κανόνες ασφαλείας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του ευρέος κοινού.

Τροπολογία  4

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Το άρθρο 30 της συνθήκης προβλέπει τη θέσπιση βασικών προτύπων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του ευρέος κοινού από τους κινδύνους που προκύπτουν από ιονίζουσες ακτινοβολίες.

(2) Το άρθρο 30 της Συνθήκης Ευρατόμ προβλέπει τη θέσπιση βασικών προτύπων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του ευρέος κοινού από τους κινδύνους που προκύπτουν από ιονίζουσες ακτινοβολίες.

Τροπολογία  5

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Το άρθρο 37 της συνθήκης απαιτεί από τα κράτη μέλη να υποβάλλουν στην Επιτροπή γενικά δεδομένα για κάθε πρόγραμμα διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων.

(3) Το άρθρο 37 της Συνθήκης Ευρατόμ απαιτεί από τα κράτη μέλη να υποβάλλουν στην Επιτροπή γενικά δεδομένα για κάθε πρόγραμμα διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων.

Τροπολογία  6

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3α) Το άρθρο 153 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) προβλέπει τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Τροπολογία  7

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 3 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3β) Η οδηγία 89/391/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 12ης Ιουνίου 1989 προβλέπει την εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία.

Τροπολογία  8

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 3 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3γ) Το άρθρο 31 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων θεσπίζει το βασικό δικαίωμα που έχει κάθε εργαζόμενος σε συνθήκες εργασίας οι οποίες σέβονται την υγεία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά του.

Τροπολογία  9

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 3 δ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3δ) Το άρθρο 35 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων προβλέπει ότι κάθε πρόσωπο δικαιούται να έχει πρόσβαση στην πρόληψη σε θέματα υγείας.

Τροπολογία  10

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 19 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(19α) Η ΔΟΕ ενέκρινε σύμβαση1 και σύσταση2 για την προστασία από την ακτινοβολία σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες συνεπάγονται έκθεση των εργαζομένων σε ιονίζουσα ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της εργασίας και απαιτούν τη λήψη των κατάλληλων μέτρων προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων με βάση τις διαθέσιμες την δεδομένη χρονική στιγμή γνώσεις.

 

___________________________

1 C115 Σύμβαση περί της προστασίας των εργαζομένων από ιονίζουσες ακτινοβολίες, 22. 6. 1960.

2 C114 Σύσταση περί της προστασίας των εργαζομένων από ιονίζουσες ακτινοβολίες, 22. 6. 1960.

Τροπολογία  11

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 27

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(27) Τα ραδιενεργά απόβλητα, συμπεριλαμβανομένων και των αναλωμένων καυσίμων που θεωρούνται απόβλητα, απαιτούν περιορισμό και απομόνωση από τους ανθρώπους και το περιβάλλον διαβίωσής τους μακροπρόθεσμα. Λόγω της συγκεκριμένης φύσης τους, (περιεκτικότητα σε ραδιονουκλεΐδια), απαιτούνται ρυθμίσεις για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από κινδύνους οι οποίοι προκύπτουν από την ιονίζουσα ακτινοβολία, συμπεριλαμβανομένης και της διάθεσης σε κατάλληλες εγκαταστάσεις η οποία πρέπει να αποτελεί το τελικό σημείο της διαχείρισής τους. Η αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης και της μακροπρόθεσμης αποθήκευσης, αποτελεί μια ενδιάμεση λύση, αλλά όχι εναλλακτική λύση της διάθεσης.

(27) Τα ραδιενεργά απόβλητα, συμπεριλαμβανομένων και των αναλωμένων καυσίμων που θεωρούνται απόβλητα, απαιτούν κατάλληλη επεξεργασία, περιορισμό και απομόνωση από τους ανθρώπους και το περιβάλλον διαβίωσής τους μακροπρόθεσμα. Λόγω της συγκεκριμένης φύσης τους, (περιεκτικότητα σε ραδιονουκλεΐδια), απαιτούνται ρυθμίσεις για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από κινδύνους οι οποίοι προκύπτουν από την ιονίζουσα ακτινοβολία, συμπεριλαμβανομένης και της διάθεσης σε κατάλληλες εγκαταστάσεις η οποία πρέπει να αποτελεί το τελικό σημείο της διαχείρισής τους. Η αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης και της μακροπρόθεσμης αποθήκευσης, αποτελεί μια ενδιάμεση λύση, αλλά όχι εναλλακτική λύση της διάθεσης.

Αιτιολόγηση

Η επεξεργασία σε σταθερές μορφές αποβλήτων και η κατάλληλη συσκευασία αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ασφαλή περιορισμό και απομόνωση από την βιοσφαίρα.

Τροπολογία  12

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 30

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(30) Παρόλο που το κάθε κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την πολιτική του σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, η πολιτική αυτή πρέπει να σέβεται τις σχετικές θεμελιώδεις αρχές ασφαλείας που έχει ορίσει ο ΔΟΑΕ. Αποτελεί ηθική υποχρέωση του κάθε κράτους μέλους να αποφεύγει να δημιουργεί άσκοπες επιβαρύνσεις για τις μελλοντικές γενιές σε σχέση με τα υπάρχοντα αναλωμένα καύσιμα και ραδιενεργά απόβλητα, καθώς και με εκείνα που αναμένεται να προκύψουν από τον παροπλισμό υπαρχουσών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

(30) Παρόλο που το κάθε κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την πολιτική του σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, η πολιτική αυτή πρέπει να σέβεται τις σχετικές θεμελιώδεις αρχές ασφαλείας που έχει ορίσει ο ΔΟΑΕ. Αποτελεί ηθική υποχρέωση του κάθε κράτους μέλους να αποφεύγει να δημιουργεί άσκοπες επιβαρύνσεις για τις μελλοντικές γενιές σε σχέση με τα υπάρχοντα αναλωμένα καύσιμα και ραδιενεργά απόβλητα, καθώς και με εκείνα που αναμένεται να προκύψουν από τον παροπλισμό υπαρχουσών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Τα κράτη μέλη πρέπει ως εκ τούτου να θεσπίσουν μια πολιτική για τον παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων που θα εγγυάται ότι οι εγκαταστάσεις θα διαλύονται με τον ασφαλέστερο τρόπο και το συντομότερο δυνατό μετά το κλείσιμό τους.

Αιτιολόγηση

Το υφιστάμενο τεράστιο χρονικό περιθώριο παροπλισμού που ξεκινά από τον άμεσο παροπλισμό και φτάνει στα 100 χρόνια μετά αναλόγως του κράτους μέλους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό με βάση την ηθική υποχρέωση όπως ορίζεται στην προηγούμενη πρόταση.

Τροπολογία  13

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 34 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(34α) Σε όλο το μήκος της αλυσίδας της διαχείρισης των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατεύονται και να καλύπτονται από τη νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια, ανεξάρτητα από τη δραστηριότητά τους ή το καθεστώς τους καιπρέπει επίσης οι μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων να λαμβάνονται υπόψη σε οιοδήποτε μέσο διαχείρισης των αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων.

Τροπολογία  14

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 34 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(34β) Κατά την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται στους εργαζομένους που αντιμετωπίζουν κινδύνους και πρέπει η μη συμμόρφωση προς την νομοθεσία σε θέματα υγείας και ασφάλειας να επισύρει άμεσες και αυστηρές κυρώσεις.

Τροπολογία  15

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 39 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(39α) Η νομοθεσία της ΕΕ σε θέματα υγείας και ασφάλειας κατά την εργασία ισχύει επίσης για τη διαχείριση αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων.

Τροπολογία  16

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 41

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(41) Η διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων ως ουσιώδους στοιχείου για την επίτευξη υψηλών επιπέδων ασφαλείας πρέπει να βασίζεται σε έναν συνδυασμό εκπαίδευσης μέσω επιχειρησιακής πείρας, επιστημονικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, καθώς στην τεχνική συνεργασία όλων των φορέων.

(41) Η διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων ως ουσιώδους στοιχείου για την επίτευξη υψηλών επιπέδων ασφαλείας και για την προστασία των εργαζομένων, πρέπει να βασίζεται σε έναν συνδυασμό εκπαίδευσης μέσω προληπτικής κατάρτισης, επιχειρησιακής πείρας, επιστημονικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, καθώς στην τεχνική συνεργασία όλων των φορέων.

Τροπολογία  17

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη θα θεσπίζουν κατάλληλες εθνικές ρυθμίσεις με σκοπό την επίτευξη υψηλού επιπέδου ασφαλείας όσον αφορά τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων για την προστασία των εργαζομένων και του ευρέος κοινού από κινδύνους που προκύπτουν από την ιονίζουσα ακτινοβολία.

2. Διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη θα θεσπίζουν κατάλληλες εθνικές ρυθμίσεις με σκοπό την επίτευξη του υψηλότερου δυνατού επιπέδου ασφαλείας όσον αφορά τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων για την προστασία των εργαζομένων και του ευρέος κοινού από κινδύνους που προκύπτουν από την ιονίζουσα ακτινοβολία.

Αιτιολόγηση

Θα πρέπει να γίνεται πάντοτε αναφορά στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας.

Τροπολογία  18

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Διατηρεί και προωθεί την ενημέρωση και συμμετοχή του κοινού όσον αφορά τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

(3) Διατηρεί και προωθεί ένα υψηλό επίπεδο ενημέρωσης και συμμετοχής του κοινού όσον αφορά τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

Τροπολογία  19

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – παράγραφος 4 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(4α) Η παρούσα οδηγία θέτει ελάχιστα πρότυπα για τα κράτη μέλη, αλλά τα κράτη μέλη έχουν την ευχέρεια να επιβάλουν υψηλότερα πρότυπα για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

Τροπολογία  20

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 2 – παράγραφος 1 – στοιχείο β

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

β) για όλα τα στάδια της διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων, από την παραγωγή έως τη διάθεσή τους, όταν τα ραδιενεργά απόβλητα προκύπτουν από μη στρατιωτικές δραστηριότητες ή όταν η διαχείρισή τους γίνεται στο πλαίσιο μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

β) για όλα τα στάδια της διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων, από την παραγωγή έως και τη διάθεσή τους·

Αιτιολόγηση

Λείπει αναφορά στο πλαίσιο που εφαρμόζεται για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι και ιδιώτες εργάζονται για τον στρατό και υπάρχει συνεπώς η πιθανότητα να παροπλίσουν τις στρατιωτικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και να καθαρίσουν τα απόβλητα. Μερικές υπηρεσίες ανατίθενται εκτός στρατού. Έχει ζωτική σημασία για την προστασία των πολιτών των κρατών μελών η διαχείριση όλων των πυρηνικών αποβλήτων να γίνεται με τα ασφαλέστερα δυνατά πρότυπα.

Τροπολογία  21

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 2 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Τα απόβλητα της εξορυκτικής βιομηχανίας που μπορεί να είναι ραδιενεργά και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2006/21/ΕΚ δεν υπόκεινται στην παρούσα οδηγία.

2. Τα απόβλητα της εξορυκτικής βιομηχανίας που μπορεί να είναι ραδιενεργά και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2006/21/ΕΚ υπόκεινται επίσης στην παρούσα οδηγία.

Αιτιολόγηση

Όλα τα φυσικά ραδιενεργά απόβλητα που έχουν τύχει κάποιας διαχείρισης και που πληρούν τις προϋποθέσεις για την ταξινόμησή τους ως ραδιενεργών αποβλήτων πρέπει επίσης να καλύπτονται από την παρούσα οδηγία. Δεν υφίσταται λόγος για τον αποκλεισμό π.χ. των ραδιενεργών αποβλήτων από εξόρυξη και επεξεργασία ουρανίου από την παρούσα οδηγία.

Τροπολογία  22

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 2 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Η παρούσα οδηγία δεν ισχύει για τις εγκεκριμένες εκλύσεις.

διαγράφεται

Αιτιολόγηση

Υφίσταται αριθμός πυρηνικών εγκαταστάσεων σε κράτη μέλη, κυρίως δε εγκαταστάσεις επανεπεξεργασίας και ίσως επίσης εγκαταστάσεις που έχουν μολυνθεί από πυρηνικά ατυχήματα, όπου οι «εγκεκριμένες εκλύσεις» έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση όπου οι δραστηριότητες καθαρισμού παράγουν ραδιενεργά απόβλητα για τα οποία στη συνέχεια πρέπει να υπάρχει εποπτεία και διαχείριση.

Τροπολογία  23

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – σημείο 5 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(5α) ως «εκτιθέμενος εργαζόμενος» νοείται κάθε πρόσωπο που συμμετέχει σε δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στην αλυσίδα διαχείρισης αναλωμένων καυσίμων ή ραδιενεργών αποβλήτων, ανεξαρτήτως της απασχόλησης ή του καθεστώτος του·

Τροπολογία 24

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 2 – στοιχείο δ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

δ) να γίνεται με ασφάλεια η διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, ακόμη και μακροπρόθεσμα.

δ) να γίνεται με ασφάλεια η διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, για όσο διάστημα είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον.

Τροπολογία  25

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 2 – στοιχείο δ α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

δα) να αποφεύγεται η έκθεση των εργαζομένων και του κοινού στα αναλωμένα καύσιμα και τα ραδιενεργά απόβλητα·

Αιτιολόγηση

Το άρθρο 4 δεν περιλαμβάνει μια γενική αρχή προστασίας για τους εργαζόμενους και το ευρύ κοινό.

Τροπολογία  26

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 2 – στοιχείο δ β (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

δβ) να λαμβάνονται μέτρα για την κάλυψη των μελλοντικών κινδύνων για την υγεία των εκτεθειμένων εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων όσων δεν εργάζονται επί μονίμου βάσεως.

Τροπολογία  27

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 2 – στοιχείο δ γ (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

δγ) να λαμβάνονται μέτρα για την κάλυψη όλων των εργαζομένων που εμπλέκονται στη διαδικασία διαχείρισης αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται έμμεσα, όπως οι μεταφορείς, οι εργαζομένοι στον τομέα της ασφάλειας, το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και η αστυνομία·

Τροπολογία  28

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 2 – στοιχείο δ δ (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

δδ) να υφίσταται από κοινού και εις ολόκληρον ευθύνη ούτως ώστε να προστατεύονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διαχείριση αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων παράγοντες.

Τροπολογία  29

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – παράγραφος 1 – στοιχείο β α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

βα) εθνικές απαιτήσεις για την υγεία και ασφάλεια, την εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων·

Τροπολογία  30

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – παράγραφος 1 – στοιχείο δ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

δ) ένα σύστημα κατάλληλου θεσμικού ελέγχου, ρυθμιστικών επιθεωρήσεων, τεκμηρίωσης και υποβολής εκθέσεων·

δ) ένα σύστημα κατάλληλου θεσμικού ελέγχου, ρυθμιστικών επιθεωρήσεων, τεκμηρίωσης και υποβολής εκθέσεων, το οποίο προβλέπει επίσης την απαραίτητη κατάρτιση για τους εργαζομένους που συμμετέχουν στην όλη διαδικασία, προκειμένου να εξασφαλισθεί και να διατηρηθεί η εργασιακή τους ασφάλεια και υγεία·

Τροπολογία  31

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – παράγραφος 1 – στοιχείο ε

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

ε) μέτρα επιβολής, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής λειτουργίας και της τροποποίησης ή ανάκλησης μιας άδειας·

ε) μέτρα επιβολής, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής λειτουργίας και της τροποποίησης ή ανάκλησης μιας άδειας, που θα καλύπτουν, μεταξύ άλλων, παραβιάσεις της νομοθεσίας στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας για τους οικείους εργαζόμενους·

Αιτιολόγηση

Θα πρέπει επίσης να επιβάλλονται κυρώσεις στις εγκαταστάσεις διαχείρισης των αποβλήτων εάν δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας.

Τροπολογία  32

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 6 – παράγραφος 1 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1α) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε η ρυθμιστική αρχή να υπόκειται σε δημοκρατικό έλεγχο.

Τροπολογία  33

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 6 – παράγραφος 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3α) Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή διαθέτει τις εξουσίες και τους πόρους για την τακτική διεξαγωγή αξιολογήσεων πυρηνικής ασφάλειας, ερευνών και ελέγχων, και, όπου κρίνεται σκόπιμο, για την λήψη μέτρων επιβολής στις εγκαταστάσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια του παροπλισμού. Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των υπεργολάβων, καθώς και τα επίπεδα προσωπικού και κατάρτισης πρέπει να αποτελούν μέρος αυτών των αξιολογήσεων.

Τροπολογία  34

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 6 – παράγραφος 3 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3β) Η αναφερόμενη στην παράγραφο 3α αξιολόγηση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων διεξάγεται σε συνεργασία με τις αρχές που είναι αρμόδιες για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Τροπολογία  35

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 6 – παράγραφος 3 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3γ) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε η αρμόδια ρυθμιστική αρχή να έχει την εξουσία να διατάξει την αναστολή των εργασιών οσάκις δεν υπάρχουν εχέγγυα ασφαλείας.

Τροπολογία  36

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 6 – παράγραφος 3 δ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3δ) Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή υποβάλλει έκθεση στα κράτη μέλη και στις σχετικές αρμόδιες οργανώσεις, στους κατόχους αδειών, στους εκπροσώπους εργαζομένων του κατόχου της άδειας, στους υπεργολάβους και η οποία διατίθεται στο κοινό, σχετικά με τα αποτελέσματα των αξιολογήσεών της.

Τροπολογία  37

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 6 – παράγραφος 3 ε (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3ε) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε η αρμόδια ρυθμιστική αρχή να δημιουργήσει ή να ορίσει φορέα αρμόδιο για την τήρηση αρχείων, επί πενηντακονταετία τουλάχιστον, σχετικά με τους εργαζομένους που εργάστηκαν με αναλωμένα καύσιμα και ραδιενεργά απόβλητα, αρχείων των οποίων η εκπόνηση γίνεται ανεξάρτητα από εργοδότες ή υπεργολάβους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία δεδομένων. Ο εν λόγω φορέας υποχρεούται να παρέχει πληροφορίες στους εν λόγω εργαζομένους και στους απογόνους τους.

Τροπολογία  38

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 7 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να απαιτεί από τους κατόχους άδειας, υπό την εποπτεία της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, να προβαίνουν σε τακτικές αξιολογήσεις και επαληθεύσεις, καθώς και σε συνεχή βελτίωση, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, της ασφάλειας των δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεών τους με συστηματικό και ελεγχόμενο τρόπο.

(2) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να απαιτεί από τους κατόχους άδειας, υπό την εποπτεία της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, να προβαίνουν σε τακτικές αξιολογήσεις και επαληθεύσεις, καθώς και σε συνεχή βελτίωση, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, της ασφάλειας των δραστηριοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των υπεργολάβων καθώς και της ασφάλειας των εγκαταστάσεών τους με συστηματικό και ελεγχόμενο τρόπο. Ο κάτοχος της άδειας υποβάλλει έκθεση στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή και σε άλλες αντίστοιχες αρμόδιες οργανώσεις, στους εκπροσώπους εργαζομένων του κατόχου της άδειας, στους εκπροσώπους των υπαλλήλων τους, στους υπεργολάβους και η οποία διατίθεται στο κοινό, σχετικά με τα αποτελέσματα των αξιολογήσεών του.

Τροπολογία  39

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 7 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Οι αξιολογήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 περιλαμβάνουν την επαλήθευση της εφαρμογής μέτρων για την πρόληψη ατυχημάτων και την άμβλυνση των συνεπειών των ατυχημάτων, με παράλληλη επαλήθευση των φυσικών φραγμάτων προστασίας και των διοικητικών διαδικασιών του κατόχου της άδειας, των οποίων η αστοχία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική έκθεση των εργαζομένων και του ευρέος κοινού σε ιονίζουσες ακτινοβολίες.

(3) Οι αξιολογήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 περιλαμβάνουν την επαλήθευση της εφαρμογής μέτρων για την πρόληψη ατυχημάτων και σωματικών επιθέσεων καθώς και την άμβλυνση των συνεπειών των ατυχημάτων και των σωματικών επιθέσεων, με παράλληλη επαλήθευση των φυσικών φραγμάτων προστασίας και των διοικητικών διαδικασιών του κατόχου της άδειας, των οποίων η αστοχία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική έκθεση των εργαζομένων και του ευρέος κοινού σε ιονίζουσες ακτινοβολίες.

Αιτιολόγηση

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, ιδιαίτερα με εκ των ένδον βοήθεια, μπορεί να έχουν εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων και του κοινού.

Τροπολογία  40

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 7 – παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(4) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να υποχρεώνει τους κατόχους άδειας να θεσπίζουν και να εφαρμόζουν συστήματα διαχείρισης τα οποία να αποδίδουν τη δέουσα προτεραιότητα στην ασφάλεια και να επαληθεύονται τακτικά από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή.

(4) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να υποχρεώνει τους κατόχους άδειας να θεσπίζουν και να εφαρμόζουν συστήματα διαχείρισης τα οποία να αποδίδουν τη δέουσα προτεραιότητα στην προστασία και ασφάλεια και να επαληθεύονται τακτικά από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή και τους εκπροσώπους των εργαζομένων που είναι εντεταλμένοι για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων.

Αιτιολόγηση

Η απώλεια της ασφάλειας μπορεί να έχει παρεμφερείς ή χειρότερες συνέπειες από τα ατυχήματα στην υγεία των εργαζομένων και του κοινού. Είναι προς το συμφέρον εκείνων που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα να συμμετέχουν στην αξιολόγηση των προτύπων και των συστημάτων.

Τροπολογία  41

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 7 – παράγραφος 5 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(5α) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι κάτοχοι αδείας να μπορούν να εγγυηθούν και να εκτελέσουν την εφαρμογή των προτύπων υγείας και ασφάλειας κατά την εργασία σε όλους τους εργαζομένους που συμμετέχουν στη διαδικασία, καθώς και να διασφαλίσουν σε αυτούς την απαιτούμενη κατάρτιση καθ' όλη τη διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές εξελίξεις.

Τροπολογία  42

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Η μελέτη ασφαλείας και η υποστηρικτική αξιολόγηση ασφαλείας καλύπτουν τη χωροθέτηση, τη μελέτη, την κατασκευή, τη λειτουργία και τον παροπλισμό μιας εγκατάστασης ή το κλείσιμο μιας εγκατάστασης διάθεσης· στη μελέτη ασφαλείας ορίζονται τα πρότυπα που εφαρμόσθηκαν για την εν λόγω αξιολόγηση. Εξετάζεται η μακροπρόθεσμη ασφάλεια μετά το κλείσιμο, ιδίως δε ο τρόπος διασφάλισής της με παθητικά μέσα στον υψηλότερο δυνατό βαθμό.

(2) Η μελέτη ασφαλείας και η υποστηρικτική αξιολόγηση ασφαλείας καλύπτουν τη χωροθέτηση, τη μελέτη, την κατασκευή, τη λειτουργία και τον παροπλισμό μιας εγκατάστασης ή το κλείσιμο μιας εγκατάστασης διάθεσης· στη μελέτη ασφαλείας ορίζονται τα πρότυπα που εφαρμόσθηκαν για την εν λόγω αξιολόγηση. Εξετάζεται η μακροπρόθεσμη ασφάλεια μετά το κλείσιμο, ιδίως δε ο τρόπος διασφάλισής της με παθητικά μέσα στον υψηλότερο δυνατό βαθμό. Η μελέτη ασφαλείας και η υποστηρικτική αξιολόγηση ασφαλείας περιλαμβάνουν αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων για τους υπεργολάβους, καθώς και αξιολόγηση του απαραίτητου επιπέδου δεξιοτήτων και του αριθμού του προσωπικού που απαιτείται για την ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασης ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούν να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση ατυχήματος.

Τροπολογία  43

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(4) Η μελέτη ασφαλείας και η υποστηρικτική αξιολόγηση ασφαλείας υποβάλλονται για έγκριση στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή.

(4) Η μελέτη ασφαλείας και η υποστηρικτική αξιολόγηση ασφαλείας υποβάλλονται για έγκριση στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή. Οι εκπρόσωποι των εν λόγω εργαζομένων τηρούνται ενήμεροι και ζητείται η γνώμη τους πριν την υποβολή των αξιολογήσεων ασφάλειας στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή.

Τροπολογία  44

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 4 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(4α) Η μελέτη ασφαλείας περιλαμβάνει πληροφορίες που δεν αφορούν μόνον την ίδια την εγκατάσταση αλλά και οποιαδήποτε σχετικά θέματα, όπως η μεταφορά ραδιενεργών αποβλήτων προς την εγκατάσταση ή η απομάκρυνση των αναλωμένων καυσίμων από αυτήν.

Τροπολογία  45

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 8 α

 

Καταγραφή και εντοπισμός ιδίως όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων

 

(1) Τα κράτη μέλη θεσπίζουν σύστημα καταγραφής και εντοπισμού στον τομέα της διαχείρισης των αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων.

 

(2) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το σύστημα καταγραφής και εντοπισμού να είναι σε θέση να προσδιορίζει τη θέση και τις συνθήκες παραγωγής, χρήσης, μεταφοράς, αποθήκευσης ή διάθεσης των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

 

(3) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα στοιχεία που αφορούν εργαζομένους που έχουν εκτεθεί σε αναλωμένα καύσιμα ή σε ραδιενεργά απόβλητα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους να αποθηκεύονται, είτε από τον κάτοχο αδείας είτε από κρατικό όργανο, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση οποιωνδήποτε νόσων συνδέονται με την εργασία σε βάθος χρόνου.

Τροπολογία  46

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 β (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 8β

 

Διαδικασίες και κυρώσεις

 

Σύμφωνα με τις γενικές αρχές, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε, σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεων που απορρέουν από την παρούσα οδηγία, να εφαρμόζονται διοικητικές ή δικαστικές διαδικασίες, καθώς και κυρώσεις που είναι αποτελεσματικές, αποτρεπτικές και ανάλογες προς τη σοβαρότητα της παραβίασης που διεπράχθη και της ζημίας που προκλήθηκε εις βάρος των εργαζομένων.

Τροπολογία  47

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης που να καλύπτει τις ανάγκες όλων όσοι ευθύνονται για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, με σκοπό τη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη της εμπειρογνωμοσύνης και των δεξιοτήτων που απαιτούνται.

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την παροχή εκπαίδευσης και τακτικής και προληπτικής κατάρτισης που να καλύπτει τις ανάγκες όλων όσοι ευθύνονται για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, με σκοπό τη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη της εμπειρογνωμοσύνης και των δεξιοτήτων που απαιτούνται, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές και επιστημονικές εξελίξεις. Τα κράτη μέλη δίδουν ιδιαίτερη προσοχή σε όσους εμπλέκονται επιτόπου μεν, εμμέσως δε και μεριμνούν ώστε να τους δίδεται ενημερωμένη κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση πριν διεκπεραιωθούν οι εργασίες διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένων καυσίμων. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι κάτοχοι άδειας να μπορούν να εφαρμόζουν και να χρηματοδοτούν αυτές τις ρυθμίσεις, με στόχο την εξασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας όλων των μερών που εμπλέκονται στη διαδικασία.

Τροπολογία  48

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 10

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να εγγυάται τη διαθεσιμότητα επαρκών οικονομικών πόρων όταν αυτοί απαιτούνται για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη των παραγωγών ραδιενεργών αποβλήτων.

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να εγγυάται τη διαθεσιμότητα επαρκών οικονομικών πόρων όταν αυτοί απαιτούνται για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη των παραγωγών ραδιενεργών αποβλήτων, θέματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια καθώς και τις επαγγελματικές ασθένειες που ενδέχεται να παρουσιασθούν ως συνέπεια της μακροπρόθεσμης έκθεσης σε ραδιενέργεια.

Τροπολογία  49

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 11

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη μεριμνούν για τη θέσπιση και την υλοποίηση κατάλληλων προγραμμάτων διασφάλισης ποιότητας σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

Τα κράτη μέλη μεριμνούν για τη θέσπιση και την τακτική υλοποίηση κατάλληλων προγραμμάτων διασφάλισης ποιότητας, συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης και κατάρτισης, σχετικά με την ασφαλή διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

Τροπολογία  50

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 12 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων για τους εργαζομένους και το ευρύ κοινό. Η υποχρέωση αυτή περιλαμβάνει και τη μέριμνα για την ενημέρωση του κοινού από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή στους τομείς της αρμοδιότητάς της. Η ενημέρωση του κοινού θα πρέπει να καθίσταται διαθέσιμη σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο άλλα συμφέροντα που αναγνωρίζονται από την εθνική νομοθεσία ή τις διεθνείς υποχρεώσεις, όπως, μεταξύ άλλων, η ασφάλεια.

(1) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε όλα τα πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων που είναι απαραίτητα στην προσπάθεια διασφάλισης της υγείας, της ασφάλειας και της προστασίας των εργαζομένων και του κοινού να είναι διαθέσιμα σε τακτική βάση Η υποχρέωση αυτή περιλαμβάνει και τη μέριμνα για την ενημέρωση του κοινού από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή στους τομείς της αρμοδιότητάς της. Η ενημέρωση του κοινού θα πρέπει να καθίσταται διαθέσιμη σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο άλλα συμφέροντα που αναγνωρίζονται από την εθνική νομοθεσία ή τις διεθνείς υποχρεώσεις, όπως, μεταξύ άλλων, η ασφάλεια. Πληροφορίες που έχουν άμεση σχέση με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και του κοινού, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εκπομπές ραδιενεργών και τοξικών ουσιών και την έκθεση στις εκπομπές αυτές, πρέπει να δημοσιοποιούνται ανεξάρτητα από τις περιστάσεις.

Τροπολογία  51

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 14 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) ιδέες, σχέδια και τεχνικές λύσεις, από την παραγωγή έως τη διάθεση·

(2) ιδέες, σχέδια και τεχνικές λύσεις, από την παραγωγή έως τη διάθεση. Υψηλή προτεραιότητα πρέπει να δίδεται στα παλαιά ραδιενεργά απόβλητα και αναλωμένα καύσιμα που ευρίσκονται σε προσωρινές δεξαμενές αποθήκευσης, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις τους στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων·

Αιτιολόγηση

Επί δεκαετίες γινόταν ανεκτή η έλλειψη κατάλληλης επεξεργασίας και αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων ραδιενεργών αποβλήτων. Μερικά αναλωμένα καύσιμα σε δεξαμενές αποθήκευσης είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα σε περίπτωση επίθεσης. Επείγει η αποκατάσταση και είναι επίσης απαραίτητο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ακούσιας έκθεσης σε κίνδυνο για το προσωπικό και το κοινό.

Τροπολογία  52

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 14 – παράγραφος 1 – σημείο 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(7) αξιολόγηση των δαπανών του προγράμματος, μαζί με την υποκείμενη βάση και τις υποθέσεις της εν λόγω αξιολόγησης, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει και ένα χρονολογικό προφίλ·

(7) λεπτομερή προγράμματα όσον αφορά τον αριθμό των ελέγχων, τους πόρους για έλεγχο και την κατάρτιση των ελεγκτικών οργάνων·

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ημερομηνία έγκρισης

14.4.2011

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

44

4

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Regina Bastos, Edit Bauer, Heinz K. Regina Bastos, Edit Bauer, Jean-Luc Bennahmias, Pervenche Berès, Mara Bizzotto, Philippe Boulland, Milan Cabrnoch, David Casa, Alejandro Cercas, Ole Christensen, Derek Roland Clark, Sergio Gaetano Cofferati, Marije Cornelissen, Tadeusz Cymański, Karima Delli, Proinsias De Rossa, Frank Engel, Sari Essayah, Richard Falbr, Ilda Figueiredo, Thomas Händel, Marian Harkin, Roger Helmer, Liisa Jaakonsaari, Danuta Jazłowiecka, Martin Kastler, Ádám Kósa, Patrick Le Hyaric, Veronica Lope Fontagné, Olle Ludvigsson, Elizabeth Lynne, Thomas Mann, Elisabeth Morin-Chartier, Csaba Őry, Siiri Oviir, Rovana Plumb, Κωνσταντίνος Πουπάκης, Συλβάνα Ράπτη, Licia Ronzulli, Elisabeth Schroedter, Joanna Katarzyna Skrzydlewska, Jutta Steinruck, Traian Ungureanu

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Tunne Kelam, Gesine Meissner, Ria Oomen-Ruijten, Csaba Sógor, Cecilia Wikström, Gabriele Zimmer

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Edit Herczog, María Muñiz De Urquiza

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (14.4.2011)

προς την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας

σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου όσον αφορά τη διαχείριση αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων
(COM(2010)0618 – C7-0387/2010 – 2010/0306(NLE))

Συντάκτης γνωμοδότησης: Pavel Poc

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η προτεινόμενη οδηγία ορίζει ένα νομικό πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων. Αποτελεί αναθεώρηση της πρότασης της Επιτροπής για οδηγία του Συμβουλίου (της Ευρατόμ) σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων[1].

Όλα τα κράτη μέλη διαθέτουν ραδιενεργά απόβλητα. Όποιο και να είναι το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή και των πυρηνικών εφαρμογών εκτός ηλεκτροπαραγωγής, η εφαρμογή της διάθεσης ως τελικού σημείου της διαχείρισης των υπαρχόντων και μελλοντικών ραδιενεργών αποβλήτων είναι απαραίτητη προκειμένου να κατοχυρωθεί η ασφάλεια μακροπροθέσμως.

Συνολικά, περίπου 40.000 μ³ ραδιενεργών αποβλήτων παράγονται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκ των οποίων περίπου το 80% είναι βραχύβια απόβλητα με χαμηλό επίπεδο ραδιενέργειας, περίπου 5% μακρόβια απόβλητα με χαμηλό επίπεδο ραδιενέργειας και λιγότερο του 10% απόβλητα με υψηλό επίπεδο ραδιενέργειας, που περιλαμβάνει τόσο υαλοποιημένα απόβλητα από επανεπεξεργασία όσο και αναλωμένα καύσιμα που θεωρούνται ως απόβλητα.

Κύρια σημεία του εγγράφου της Επιτροπής

Απαιτούνται ειδικές ρυθμίσεις, αναλόγως των χαρακτηριστικών των αποβλήτων, προς προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος από τους κινδύνους που προκαλεί η ιονίζουσα ακτινοβολία. Η βασική αρχή της διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων περιλαμβάνει τον περιορισμό και την απομόνωση από τους ανθρώπους και τη βιόσφαιρα για όσο διάστημα αυτά συνιστούν ραδιολογικό κίνδυνο. Μακροπρόθεσμα, μόνο η διάθεση με τα εγγενή χαρακτηριστικά παθητικής ασφαλείας, μπορεί να εγγυηθεί την προστασία από όλους τους πιθανούς κινδύνους. Για τα απόβλητα με υψηλό επίπεδο ραδιενέργειας επικρατεί παγκοσμίως επιστημονική και τεχνική συναίνεση ότι η διάθεση σε βαθειά γεωλογικά στρώματα αποτελεί την ασφαλέστερη και βιωσιμότερη λύση.

Παρά το γεγονός αυτό, δεν υπάρχουν σήμερα εγκαταστάσεις τελικής διάθεσης σε κανένα κράτος μέλος για τα υψηλής ραδιενέργειας και μακρόβια ραδιενεργά απόβλητα που δημιουργεί η χρήση πυρηνικής ενέργειας. Δεν έχει δημιουργηθεί ούτε μία εγκατάσταση τελικής διάθεσης στα 50 και πλέον έτη ύπαρξης της πυρηνικής βιομηχανίας, και προς το παρόν τα ραδιενεργά απόβλητα αποθηκεύονται σε προσωρινές εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Η τελική ευθύνη για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων εμπίπτει στα κράτη. Επιπλέον, αποτελεί αποδεκτή δεοντολογική αρχή ότι η κοινωνία πρέπει να αποφεύγει να επιβάλλει άσκοπες επιβαρύνσεις για τις μελλοντικές γενιές, και ως εκ τούτου, η σημερινή γενιά, η οποία έχει επωφεληθεί από τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή για ιατρικές επεμβάσεις, έχει την υποχρέωση να διαχειριστεί κατάλληλα όλα τα υπάρχοντα απόβλητα.

Παρά τους ανωτέρω προβληματισμούς, οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ακόμη λάβει βασικές αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων. Η ασφαλής διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων και των αναλωμένων καυσίμων, σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή έως τη διάθεσή τους, απαιτεί ένα εθνικό πλαίσιο που να εγγυάται πολιτικές δεσμεύσεις, σαφή κατανομή αρμοδιοτήτων, καθώς και διασφάλιση της διαθεσιμότητας επαρκών επιστημονικών, τεχνικών και οικονομικών πόρων όταν αυτοί είναι απαραίτητοι. Δεδομένης της εξαιρετικά ευαίσθητης φύσης του θέματος, πρέπει να διασφαλιστεί και η ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Επομένως, ο γενικότερος στόχος αυτής της πρότασης είναι να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, το οποίο θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ασφαλούς χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού, καθώς και της ιονίζουσας ακτινοβολίας στην ιατρική, στη βιομηχανία, στη γεωργία, στην έρευνα και στην εκπαίδευση.

Η άποψη του συντάκτη γνωμοδότησης

Ο συντάκτης γνωμοδότησης χαιρετίζει το σχέδιο πρότασης οδηγίας του Συμβουλίου επειδή θα βοηθήσει όλα τα κράτη μέλη να λάβουν τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις για να θεσπίσουν και υλοποιήσουν τα δικά τους εθνικά προγράμματα, ιδίως όσον αφορά την υπεύθυνη και ασφαλή διαχείριση των υψηλής ραδιενέργειας αποβλήτων και των αναλωμένων καυσίμων.

Πρέπει να δοθεί ειδική προσοχή ώστε να εξασφαλιστεί ότι η προτεινόμενη οδηγία είναι σύμφωνη προς την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πρέπει να ληφθούν υπόψη η τρέχουσα βιομηχανική πρακτική και η επικρατούσα συναίνεση μεταξύ των διεθνών εμπειρογνωμόνων.

Με στόχο την αειφόρο χρήση της πυρηνικής ενέργειας, η προτεινόμενη οδηγία δεν θα πρέπει να εξαλείψει την πιθανότητα της μελλοντικής χρήσης ραδιενεργών υλικών μακροπρόθεσμα ούτε πρέπει να οδηγήσει σε κάποια νέα ταξινόμηση ανακτούμενων υλικών ως ραδιενεργών αποβλήτων.

Επικρατεί ευρύτατη διεθνής συναίνεση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων ότι η γεωλογική διάθεση αποτελεί την καταλληλότερη μέθοδο μακροπρόθεσμης διαχείρισης των πλέον επικίνδυνων μορφών στερεών και στερεοποιημένων ραδιενεργών αποβλήτων. Θα χρειαστούν όμως έτη έρευνας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτών των αποθηκών. Από την άποψη αυτή θα πρέπει να διατηρηθούν και υποστηριχθούν οικονομικά η έρευνα και τεχνική εξέλιξη.

Δεν θα πρέπει να απαγορευθούν αλλά να επανεξεταστούν χωριστά οι συμφωνίες εξαγωγών ραδιενεργών αποβλήτων που έχουν συναφθεί μεταξύ χωρών. Πράγματι, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες κράτη μέλη στέλνουν/έχουν στείλει τα αναλωμένα καύσιμά τους για επανεπεξεργασία σε τρίτες χώρες και μέρος των υπολειμματικών αποβλήτων που δημιουργούνται παρέμειναν στη χώρα υποδοχής· παρομοίως, τα κράτη μέλη που προβαίνουν σε δραστηριότητες επανεπεξεργασίας θα πρέπει να μπορούν να στέλνουν τα υπολειμματικά απόβλητα στις χώρες στις οποίες δημιουργήθηκαν καταρχήν τα αναλωμένα καύσιμα.

Οι μελέτες ασφαλείας δεν πρέπει να εξεταστούν στο παρόν σχέδιο πρότασης οδηγίας του Συμβουλίου εκτός εάν αναφέρονται αποκλειστικά σε μελέτες ασφαλείας που σχετίζονται με εγκαταστάσεις διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων.

Ο συντάκτης γνωμοδότησης είναι πεπεισμένος ότι, ανεξάρτητα από συγκεκριμένες πολιτικές στα κράτη μέλη, η διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων είναι θέμα επίκαιρο, υπαρκτό και αναμένον λύση. Η εξέταση της προτεινόμενης οδηγίας πρέπει να παραμείνει τεχνικής φύσης και δεν πρέπει να καταστεί πεδίο πολιτικής μάχης όσον αφορά το μέλλον της ίδιας της πυρηνικής ενέργειας.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων καλεί την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία   1

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 19 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(19α) Η Σύμβαση του Aarhus της 25ης Ιουνίου 1998 για την Πρόσβαση στις Πληροφορίες, τη Συμμετοχή του Κοινού στη Λήψη Αποφάσεων και την Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για Περιβαλλοντικά Θέματα αναγνωρίζει στο κοινό δικαιώματα και επιβάλλει στα συμβαλλόμενα μέρη και στις δημόσιες αρχές υποχρεώσεις σχετικά με την πρόσβαση στις πληροφορίες και τη συμμετοχή του κοινού καθώς και σχετικά με την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη επί περιβαλλοντικών θεμάτων, όπου περιλαμβάνεται και η διαχείριση αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων.

Τροπολογία  2

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 25

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(25) Η λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων παράγει και αυτή αναλωμένα καύσιμα. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να ορίσει την πολιτική του ως προς τον κύκλο ζωής των καυσίμων θεωρώντας τα αναλωμένα καύσιμα πολύτιμους πόρους που μπορούν να υποβληθούν σε επανεπεξεργασία ή αποφασίζοντας να προβεί στη διάθεσή τους ως αποβλήτων. Όποια επιλογή και αν γίνει, πρέπει να εξεταστεί η διάθεση των αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας που διαχωρίζονται κατά την επανεπεξεργασία ή των αναλωμένων καυσίμων που θεωρούνται απόβλητα.

(25) Η λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων, όπως και ο παροπλισμός τους, επίσης παράγουν αναλωμένα καύσιμα και ραδιενεργά απόβλητα. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να ορίσει την πολιτική του ως προς τον κύκλο ζωής των καυσίμων θεωρώντας τα αναλωμένα καύσιμα πολύτιμους πόρους που μπορούν να υποβληθούν σε επανεπεξεργασία ή αποφασίζοντας να προβεί στη διάθεσή τους ως αποβλήτων. Όποια επιλογή και αν γίνει, πρέπει να εξεταστεί η τελική αποθήκευση ή διάθεση των αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας που διαχωρίζονται κατά την επανεπεξεργασία ή των αναλωμένων καυσίμων που θεωρούνται απόβλητα.

Τροπολογία  3

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 25 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(25α) Τα αναλωμένα καύσιμα που αποθηκεύονται σε δεξαμενές αποτελούν πρόσθετη πιθανή πηγή ραδιενεργού ακτινοβολίας στο περιβάλλον, ειδικότερα εάν οι δεξαμενές ψύξης δεν είναι πλέον καλυμμένες, όπως είδαμε πρόσφατα στη Φουκουσίμα.

Τροπολογία  4

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 27 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(27α) Οι κίνδυνοι τους οποίους εγκυμονεί η διάθεση ραδιενεργών αποβλήτων έγιναν φανεροί στο ατύχημα της Φουκουσίμα, ενώ παρόμοια ατυχήματα θα μπορούσαν να συμβούν σε υφιστάμενες ή υπό κατασκευή πυρηνικές εγκαταστάσεις σε περιοχές της Ένωσης και σε γειτονικές της χώρες που χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο σεισμικού και παλλιροϊκού κινδύνου, όπως π.χ. το Akkuyu (Τουρκία). Η ΕΕ θα πρέπει να λάβει κάθε κατάλληλο μέτρο για την αποτροπή διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων σε τέτοιες περιοχές.

Τροπολογία  5

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 29

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(29) Συνήθως η διάθεση των βραχύβιων αποβλήτων χαμηλής και μεσαίας ραδιενέργειας γίνεται κοντά στην επιφάνεια. Έπειτα από 30 έτη έρευνας, είναι ευρέως αποδεκτή σε τεχνικό επίπεδο η άποψη ότι η διάθεση σε γεωλογικούς σχηματισμούς μεγάλου βάθους αποτελεί την ασφαλέστερη και βιωσιμότερη επιλογή ως τελικό σημείο της διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων και των αναλωμένων καυσίμων που θεωρούνται απόβλητα. Επομένως, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την εφαρμογή της διάθεσης.

(29) Συνήθως η διάθεση των βραχύβιων αποβλήτων χαμηλής και μεσαίας ραδιενέργειας γίνεται κοντά στην επιφάνεια. Έπειτα από 30 έτη έρευνας, είναι ευρέως αποδεκτή σε τεχνικό επίπεδο η άποψη ότι η διάθεση σε γεωλογικούς σχηματισμούς μεγάλου βάθους θα μπορούσε να αποτελέσει την ασφαλέστερη και βιωσιμότερη επιλογή ως τελικό σημείο της διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων και των αναλωμένων καυσίμων που θεωρούνται απόβλητα. Η εφαρμογή της δύναται να συνεχισθεί εάν λυθούν τα εναπομένοντα προβλήματα ασφαλείας.

Τροπολογία  6

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 30

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(30) Παρόλο που το κάθε κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την πολιτική του σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, η πολιτική αυτή πρέπει να σέβεται τις σχετικές θεμελιώδεις αρχές ασφαλείας που έχει ορίσει ο ΔΟΑΕ. Αποτελεί ηθική υποχρέωση του κάθε κράτους μέλους να αποφεύγει να δημιουργεί άσκοπες επιβαρύνσεις για τις μελλοντικές γενιές σε σχέση με τα υπάρχοντα αναλωμένα καύσιμα και ραδιενεργά απόβλητα, καθώς και με εκείνα που αναμένεται να προκύψουν από τον παροπλισμό υπαρχουσών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

(30) Παρόλο που το κάθε κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την πολιτική του σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, η πολιτική αυτή πρέπει να σέβεται τις σχετικές θεμελιώδεις αρχές ασφαλείας που έχει ορίσει ο ΔΟΑΕ. Αποτελεί ηθική υποχρέωση του κάθε κράτους μέλους να αποφεύγει να δημιουργεί άσκοπες επιβαρύνσεις για τις μελλοντικές γενιές σε σχέση με τα υπάρχοντα αναλωμένα καύσιμα και ραδιενεργά απόβλητα, καθώς και με εκείνα που αναμένεται να προκύψουν από τον παροπλισμό υπαρχουσών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει ως εκ τούτου να θεσπίσουν μια πολιτική για τον παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων που θα εγγυάται ότι οι εγκαταστάσεις θα διαλύονται με τον ασφαλέστερο τρόπο το συντομότερο δυνατό μετά το κλείσιμό τους.

Τροπολογία  7

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 31

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(31) Προκειμένου να γίνεται υπεύθυνη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, το κάθε κράτος μέλος πρέπει να δημιουργήσει ένα εθνικό πλαίσιο που να διασφαλίζει την υλοποίηση πολιτικών δεσμεύσεων και σταδιακής λήψης αποφάσεων μέσω επαρκούς νομοθεσίας, ρύθμισης και οργάνωσης με σαφή κατανομή ευθυνών.

(31) Προκειμένου να γίνεται υπεύθυνη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, το κάθε κράτος μέλος πρέπει να δημιουργήσει ένα εθνικό πλαίσιο που να διασφαλίζει την υλοποίηση πολιτικών δεσμεύσεων και σταδιακής λήψης αποφάσεων σύμφωνα με τη σύμβαση του Aarhus μέσω επαρκούς νομοθεσίας, ρύθμισης και οργάνωσης με σαφή κατανομή ευθυνών.

Αιτιολόγηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί από τις 25 Ιουνίου 1998 ως συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης του Aarhus για την πρόσβαση στην πληροφόρηση, τη δημόσια συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε θέματα περιβάλλοντος, να σέβεται τις αρχές αυτής και έχει ενσωματώσει αυτές στην οδηγία 2003/35/ΕΚ της 26ης Μαΐου 2003 για τη συμμετοχή του κοινού όσον αφορά την κατάρτιση ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων που αφορούν το περιβάλλον.

Τροπολογία  8

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 33

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(33) Πρέπει να δημιουργηθεί ένα εθνικό πρόγραμμα που να διασφαλίζει τον μετασχηματισμό των πολιτικών αποφάσεων σε σαφείς διατάξεις για την έγκαιρη υλοποίηση όλων των βημάτων που περιλαμβάνονται στη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων από την παραγωγή έως τη διάθεση. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον χειρισμό, την προεπεξεργασία, την επεξεργασία, τη προετοιμασία, την αποθήκευση και τη διάθεση ραδιενεργών αποβλήτων. Το εθνικό πρόγραμμα μπορεί να είναι ένα έγγραφο αναφοράς ή ένα σύνολο εγγράφων.

(33) Πρέπει να δημιουργηθεί ένα εθνικό πρόγραμμα που να διασφαλίζει τον μετασχηματισμό των πολιτικών αποφάσεων σε σαφείς διατάξεις για την έγκαιρη υλοποίηση όλων των βημάτων που περιλαμβάνονται στη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων από την παραγωγή έως τη διάθεση. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον χειρισμό, την προεπεξεργασία, την επεξεργασία, τη προετοιμασία, την αποθήκευση και τη διάθεση ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένων καυσίμων και πρέπει να συνάδει με τις αρχές της σύμβασης Aarhus. Το εθνικό πρόγραμμα μπορεί να είναι ένα έγγραφο αναφοράς ή ένα σύνολο εγγράφων.

Αιτιολόγηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί από τις 25 Ιουνίου 1998 ως συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης του Aarhus για την πρόσβαση στην πληροφόρηση, τη δημόσια συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε θέματα περιβάλλοντος, να σέβεται τις αρχές αυτής και έχει ενσωματώσει αυτές στην οδηγία 2003/35/ΕΚ της 26ης Μαΐου 2003 για τη συμμετοχή του κοινού όσον αφορά την κατάρτιση ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων που αφορούν το περιβάλλον.

Τροπολογία  9

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 34 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(34α) Οι εργαζόμενοι σε όλη την αλυσίδα της διαχείρισης των αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων πρέπει να προστατεύονται και να καλύπτονται, ανεξάρτητα από τη δραστηριότητά τους και το καθεστώς τους. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε οιοδήποτε μέσο διαχείρισης των αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων.

Τροπολογία  10

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 34 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(34β) Κατά την εφαρμογή της παρούσας Οδηγίας, θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στους εργαζομένους που αντιμετωπίζουν κινδύνους. Η μη συμμόρφωση προς την νομοθεσία που ισχύει σε θέματα υγείας και ασφάλειας πρέπει να επισύρει άμεσες και αυστηρές κυρώσεις.

Τροπολογία  11

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 35

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(35) Η διαφάνεια είναι σημαντική σε σχέση με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων. Αυτή πρέπει να διασφαλίζεται μέσω απαιτήσεων για την αποτελεσματική πληροφόρηση του κοινού και ευκαιριών για τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

(35) Η σύμβαση Aarhus πρέπει να τηρείται κατά τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων. Προς τούτο πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση του κοινού και όλων των εμπλεκομένων στο σύνολο των πληροφοριών που σχετίζονται με τη διάθεση των αποβλήτων και να υπάρχει υποχρεωτική και έγκαιρη συμμετοχή του κοινού και των εμπλεκομένων ομάδων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο πρέπει να έχει δικαίωμα αντίταξης ή προσφυγής σε περίπτωση άρνησης της πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με αποφάσεις για τις οποίες προβλέπεται συμμετοχή του κοινού, καθώς και γενικώς σε περίπτωση παράβασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Αιτιολόγηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί από τις 25 Ιουνίου 1998 ως συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης του Aarhus για την πρόσβαση στην πληροφόρηση, τη δημόσια συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε θέματα περιβάλλοντος, να σέβεται τις αρχές αυτής και έχει ενσωματώσει αυτές στην οδηγία 2003/35/ΕΚ της 26ης Μαΐου 2003 για τη συμμετοχή του κοινού όσον αφορά την κατάρτιση ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων που αφορούν το περιβάλλον.

Τροπολογία  12

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 37

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(37) Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν πως η κοινή χρήση εγκαταστάσεων διαχείρισης των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων και εγκαταστάσεων διάθεσης, αποτελεί μια πιθανώς επωφελή επιλογή εφόσον βασίζεται σε συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατών μελών.

(37) Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν πως η κοινή χρήση εγκαταστάσεων διαχείρισης των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων και εγκαταστάσεων διάθεσης, αποτελεί μια πιθανώς επωφελή και οικονομικώς συμφέρουσα επιλογή εφόσον βασίζεται σε συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατών μελών.

Τροπολογία  13

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 41

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(41) Η διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων ως ουσιώδους στοιχείου για την επίτευξη υψηλών επιπέδων ασφαλείας πρέπει να βασίζεται σε έναν συνδυασμό εκπαίδευσης μέσω επιχειρησιακής πείρας, επιστημονικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, καθώς στην τεχνική συνεργασία όλων των φορέων.

(41) Η διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων ως ουσιώδους στοιχείου για την επίτευξη υψηλών επιπέδων προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος, ασφαλείας και διαφάνειας, πρέπει να βασίζεται σε έναν συνδυασμό εκπαίδευσης μέσω επιχειρησιακής πείρας, επιστημονικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, καθώς στην τεχνική συνεργασία όλων των φορέων.

Τροπολογία  14

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη θα θεσπίζουν κατάλληλες εθνικές ρυθμίσεις με σκοπό την επίτευξη υψηλού επιπέδου ασφαλείας όσον αφορά τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων για την προστασία των εργαζομένων και του ευρέος κοινού από κινδύνους που προκύπτουν από την ιονίζουσα ακτινοβολία.

(2) Διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη θα θεσπίζουν κατάλληλες εθνικές ρυθμίσεις με σκοπό την επίτευξη του υψίστου επιπέδου ασφαλείας όσον αφορά τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων για την προστασία των εργαζομένων και του ευρέος κοινού από κινδύνους που προκύπτουν από την ιονίζουσα ακτινοβολία.

Τροπολογία  15

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 2 – παράγραφος 1 – στοιχείο α

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

α) για όλα τα στάδια της διαχείρισης αναλωμένων καυσίμων όταν το αναλωμένο καύσιμο προκύπτει από τη λειτουργία μη στρατιωτικών πυρηνικών αντιδραστήρων ή όταν η διαχείρισή του γίνεται στο πλαίσιο μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

α) για όλα τα στάδια της διαχείρισης αναλωμένων καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τους, όταν το αναλωμένο καύσιμο προκύπτει από τη λειτουργία μη στρατιωτικών πυρηνικών αντιδραστήρων ή όταν η διαχείρισή του γίνεται στο πλαίσιο μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Τροπολογία  16

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 2 – παράγραφος 1 – στοιχείο β

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

β) για όλα τα στάδια της διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων, από την παραγωγή έως τη διάθεσή τους, όταν τα ραδιενεργά απόβλητα προκύπτουν από μη στρατιωτικές δραστηριότητες ή όταν η διαχείρισή τους γίνεται στο πλαίσιο μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

β) για όλα τα στάδια της διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων, από την παραγωγή έως και την τελική αποθήκευση και διάθεσή τους, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τους·

Τροπολογία  17

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(7) ως «διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων» νοούνται όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον χειρισμό, την προεπεξεργασία, την επεξεργασία, την προετοιμασία, την αποθήκευση ή τη διάθεση ραδιενεργών αποβλήτων, εξαιρουμένης της μεταφοράς εκτός εγκατάστασης.

(7) ως «διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων» νοούνται όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον χειρισμό, την προεπεξεργασία, την επεξεργασία, την προετοιμασία, την αποθήκευση ή τη διάθεση ραδιενεργών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της εποπτείας των μεταγενέστερων ενεργειών και εργασιών συντήρησης στον χώρο προσωρινής ή τελικής διάθεσης των ραδιενεργών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς εκτός εγκατάστασης·

Τροπολογία  18

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 11

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(11) ως «διαχείριση αναλωμένων καυσίμων» νοούνται όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το χειρισμό, την αποθήκευση, την επανεπεξεργασία ή τη διάθεση αναλωμένων καυσίμων, εξαιρουμένης της μεταφοράς εκτός εγκατάστασης.

(11) ως «διαχείριση αναλωμένων καυσίμων» νοούνται όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το χειρισμό, την αποθήκευση, συμπεριλαμβανομένων των προσωρινών δεξαμενών αποθήκευσης, την επανεπεξεργασία ή τη διάθεση αναλωμένων καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς εκτός εγκατάστασης.

Τροπολογία  19

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 13

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(13) ως «αποθήκευση» νοείται η διατήρηση αναλωμένων καυσίμων ή ραδιενεργών αποβλήτων σε μια εγκεκριμένη εγκατάσταση με πρόθεση επανάκτησης.

(13) ως «αποθήκευση» νοείται η διατήρηση αναλωμένων καυσίμων ή ραδιενεργών αποβλήτων σε μια εγκεκριμένη εγκατάσταση με συγκεκριμένη δυνατότητα επανάκτησης μακροπρόθεσμα.

Τροπολογία  20

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 2 – παράγραφος 1 – στοιχείο α

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

α) η παραγωγή ραδιενεργών αποβλήτων να τηρείται στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο, τόσο ως προς τη δραστηριότητα όσο και ως προς τον όγκο, μέσω κατάλληλων μέτρων σχεδιασμού και πρακτικών λειτουργίας και παροπλισμού, που περιλαμβάνουν την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση συμβατικών υλικών,

α) η παραγωγή ραδιενεργών αποβλήτων να τηρείται στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο, τόσο ως προς τη δραστηριότητα όσο και ως προς τον όγκο, μέσω της χρήσης εναλλακτικών λύσεων εκεί όπου υπάρχουν οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, κατάλληλων μέτρων σχεδιασμού και πρακτικών λειτουργίας και παροπλισμού, που περιλαμβάνουν την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση συμβατικών υλικών,

Τροπολογία  21

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 2 – στοιχείο δ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

δ) να γίνεται με ασφάλεια η διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, ακόμη και μακροπρόθεσμα.

δ) να γίνεται με ασφάλεια η διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, στο μέτρο που είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον.

Τροπολογία  22

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 2 – στοιχείο δ α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

δα) να αποφεύγεται η έκθεση εργαζομένων, κοινού και περιβάλλοντος σε αναλωμένα καύσιμα και ραδιενεργά απόβλητα·

Τροπολογία  23

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 2 – στοιχείο δ β (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

δβ) να ληφθούν μέτρα που να καλύπτουν τους μελλοντικούς υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους για τους εκτεθέντες εργαζομένους και για το ευρύ κοινό·

Τροπολογία  24

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Η διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων πραγματοποιείται στα κράτη μέλη που τα παράγουν, εκτός εάν έχουν συναφθεί συμφωνίες μεταξύ κρατών μελών για χρήση εγκαταστάσεων διάθεσης σε κάποιο από αυτά.

(3) Η διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων πραγματοποιείται στα κράτη μέλη που τα παράγουν, εκτός εάν έχουν συναφθεί εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ κρατών μελών για χρήση εγκαταστάσεων αποθήκευσης ή διάθεσης σε κάποιο από αυτά.

Τροπολογία  25

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3α) Η παρούσα οδηγία δεν θίγει το δικαίωμα ενός κράτους μέλους ή μιας επιχείρησης εντός του κράτους μέλους όπου:

 

α) τα ραδιενεργά απόβλητα πρόκειται να σταλούν προς επεξεργασία· ή

 

β) άλλο υλικό πρόκειται να σταλεί με σκοπό την επανάκτηση των ραδιενεργών αποβλήτων,

 

να επαναπροωθεί τα ραδιενεργά απόβλητα στη χώρα προέλευσής τους μετά την επεξεργασία. Ούτε θίγει το δικαίωμα κράτους μέλους ή επιχείρησης του κράτους μέλους στο οποίο πρόκειται να σταλεί αναλωμένο καύσιμο προς επανεπεξεργασία, να επαναπροωθεί στη χώρα προέλευσης τα ραδιενεργά απόβλητα που επανακτήθηκαν με την διαδικασία επανεπεξεργασίας.

Αιτιολόγηση

Οι συναπτόμενες μεταξύ χωρών συμφωνίες για τις εξαγωγές ραδιενεργών αποβλήτων πρέπει να επανεξετάζονται καθεμιά χωριστά, και όχι να απαγορευθούν. Η Οδηγία δεν πρέπει να δημιουργήσει νομική αβεβαιότητα ως προς το ότι τα τελικά απόβλητα θα επανέρχονται στη χώρα όπου είχε χρησιμοποιηθεί το πυρηνικό καύσιμ, ενώ πρέπει να είναι σε πλήρη αρμονία με την Οδηγία 2006/117/Ευρατόμ του Συμβουλίου σχετικά με την επιτήρηση και τον έλεγχο των αποστολών ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου.

Τροπολογία  26

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 3 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3β) Τα ραδιενεργά απόβλητα δεν πρέπει να διατίθενται σε περιοχές υψηλού σεισμικού ή παλλιροιακού κινδύνου.

Τροπολογία  27

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – παράγραφος 1 – στοιχείο ε

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

ε) μέτρα επιβολής, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής λειτουργίας και της τροποποίησης ή ανάκλησης μιας άδειας·

ε) μέτρα επιβολής, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής λειτουργίας και της τροποποίησης ή ανάκλησης μιας άδειας, που θα καλύπτουν, μεταξύ άλλων, παραβιάσεις της νομοθεσίας στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας για τους οικείους εργαζόμενους·

Τροπολογία  28

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – παράγραφος 1 – σημείο στ α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

στ α) μέτρα προκειμένου το ποσόν που προορίζεται για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων καθώς και για τη δημιουργία της εγκατάστασης τελικής διάθεσης να καθορίζεται από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή μέσω μιας διαφανούς διαδικασίας, να επανεξετάζεται τακτικά και με τη διαρκή συμμετοχή του κατόχου της αδείας.

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία επιδιώκει, ο καθορισμός του ποσού που προορίζεται για τη διαχείριση του αναλωμένου καυσίμου και των ραδιενεργών αποβλήτων καθώς και του ποσού που προορίζεται για τη δημιουργία της εγκατάστασης τελικής διάθεσης να γίνεται μέσω ενός διαφανούς, αποτελεσματικού μηχανισμού, που να κατοχυρώνει το δικαίωμα των κατόχων των αδειών να υποστηρίξουν τις δικές τους θέσεις.

Τροπολογία  29

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Τα κράτη μέλη μεριμνούν για τη διατήρηση και βελτίωση του εθνικού πλαισίου κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη την επιχειρησιακή πείρα, τα διδάγματα που αποκτώνται από τις μελέτες ασφαλείας οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 8, την τεχνολογική ανάπτυξη και τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας.

(2) Τα κράτη μέλη μεριμνούν για τη διατήρηση και βελτίωση του εθνικού πλαισίου κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη την επιχειρησιακή πείρα, τα διδάγματα που αποκτώνται από τις μελέτες ασφαλείας οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 8, την καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία (best available technology=BAT) και τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας.

Τροπολογία  30

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – παράγραφος 2 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(2α) Τα εθνικά προγράμματα θα υπόκεινται σε αξιολογήσεις κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θα εγγυώνται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής ουρανίου.

Τροπολογία  31

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 6 – παράγραφος 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3α) Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή διαθέτει τις εξουσίες και τους πόρους για την τακτική διεξαγωγή αξιολογήσεων πυρηνικής ασφάλειας, ερευνών και ελέγχων και, όπου κρίνεται απαραίτητο, για την επιβολή μέτρων στις εγκαταστάσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια του παροπλισμού. Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης τυχόν υπεργολάβων, καθώς και τα επίπεδα προσωπικού και κατάρτισης πρέπει να αποτελούν μέρος αυτών των αξιολογήσεων.

Τροπολογία  32

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 6 – παράγραφος 3 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3β) Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή έχει την εξουσία να διατάξει την αναστολή των εργασιών οσάκις δεν υπάρχουν εχέγγυα ασφαλείας.

Τροπολογία  33

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 6 – παράγραφος 3 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3γ) Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή υποβάλλει έκθεση στα κράτη μέλη και στις σχετικές αρμόδιες οργανώσεις, στους κατόχους αδειών, στους αντιπροσώπους εργαζομένων του κατόχου της άδειας, στους υπεργολάβους και στο ευρύ κοινό, σχετικά με τα αποτελέσματα των αξιολογήσεών της.

Τροπολογία  34

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 7 – παράγραφος 1 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1α) Τα κράτη μέλη ορίζουν τη στιγμή που η ευθύνη για τη διαχείριση του αναλωμένου καυσίμου και των ραδιενεργών αποβλήτων μεταβιβάζεται από τον κάτοχο της άδειας στον αρμόδιο για τη διαχείριση οργανισμό βάσει της εθνικής νομοθεσίας.

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία επιδιώκει να ορίσει σαφώς τη στιγμή όπου η ευθύνη της διαχείρισης του αναλωμένου καυσίμου και των ραδιενεργών αποβλήτων μεταβιβάζεται από τον κάτοχο της αδείας στον φορέα που έχει ορισθεί για τη μακροπρόθεσμη διαχείρισή τους. Το ραδιενεργό υλικό θα μπορούσε όντως να μεταφερθεί πριν από το τέλος του κύκλου ζωής μιας εγκατάστασης. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κάτοχος της αδείας δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνος για το υλικό που δεν ευρίσκεται πλέον στην πυρηνική εγκατάσταση.

Τροπολογία  35

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 7 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να απαιτεί από τους κατόχους άδειας, υπό την εποπτεία της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, να προβαίνουν σε τακτικές αξιολογήσεις και επαληθεύσεις, καθώς και σε συνεχή βελτίωση, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, της ασφάλειας των δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεών τους με συστηματικό και ελεγχόμενο τρόπο.

(2) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να απαιτεί από τους κατόχους άδειας, υπό την εποπτεία της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, να προβαίνουν σε τακτικές αξιολογήσεις και επαληθεύσεις, καθώς και σε συνεχή βελτίωση, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, της ασφάλειας των δραστηριοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των υπεργολάβων και των εγκαταστάσεών τους, με συστηματικό και ελεγχόμενο τρόπο. Ο κάτοχος της άδειας υποβάλλει έκθεση στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή και σε άλλες σχετικές αρμόδιες οργανώσεις, στους αντιπροσώπους εργαζομένων του κατόχου της άδειας και στους υπεργολάβους καθώς και στο ευρύ κοινό, σχετικά με τα αποτελέσματα των αξιολογήσεών του.

Τροπολογία  36

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 7 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Οι αξιολογήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 περιλαμβάνουν την επαλήθευση της εφαρμογής μέτρων για την πρόληψη ατυχημάτων και την άμβλυνση των συνεπειών των ατυχημάτων, με παράλληλη επαλήθευση των φυσικών φραγμάτων προστασίας και των διοικητικών διαδικασιών του κατόχου της άδειας, των οποίων η αστοχία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική έκθεση των εργαζομένων και του ευρέος κοινού σε ιονίζουσες ακτινοβολίες.

(3) Οι αξιολογήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 περιλαμβάνουν την επαλήθευση της εφαρμογής μέτρων για την πρόληψη ατυχημάτων και φυσικών προσβολών καθώς και την άμβλυνση των συνεπειών των ατυχημάτων και των φυσικών προσβολών, με παράλληλη επαλήθευση των φυσικών φραγμάτων προστασίας και των διοικητικών διαδικασιών του κατόχου της άδειας, των οποίων η αστοχία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική έκθεση των εργαζομένων και του ευρέος κοινού σε ιονίζουσες ακτινοβολίες.

Τροπολογία  37

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 7 – παράγραφος 5 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(5α) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι κάτοχοι αδείας να ενημερώνουν το νωρίτερο δυνατόν τις διασυνοριακές περιφερειακές και τοπικές αρχές για την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων, εάν η εγκατάσταση ευρίσκεται σε απόσταση από τα εθνικά σύνορα τέτοια που να υπάρχει πιθανότητα διασυνοριακών επιπτώσεων κατά την κατασκευή, τη λειτουργία ή μετά την εγκατάλειψη της εγκατάστασης ή ακόμη σε περίπτωση ατυχήματος ή πυρκαγιάς που να έχει σχέση με την εγκατάσταση.

Τροπολογία  38

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 7 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 7α

 

Σήμανση και τεκμηρίωση

 

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι κάτοχοι των σχετικών αδειών μεριμνούν ώστε η σήμανση στις συσκευασίες και η τεκμηρίωση σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων παρέχεται σε ανθεκτική μορφή. Η τεκμηρίωση περιλαμβάνει τη χημική, τοξικολογική και ραδιολογική σύσταση των αποθεμάτων καθώς και την κατάσταση αυτών, αν δηλαδή βρίσκονται σε στερεά, υγρή ή αέριο μορφή.

Αιτιολόγηση

Αυτό αποσκοπεί στο να υπάρχει για τις επόμενες γενιές η δυνατότητα αναγνώρισης εάν τα προϊόντα αποτελούν χρήσιμες πρώτες ύλες ή/και επικίνδυνα υλικά.

Τροπολογία  39

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Η μελέτη ασφαλείας και η υποστηρικτική αξιολόγηση ασφαλείας καλύπτουν τη χωροθέτηση, τη μελέτη, την κατασκευή, τη λειτουργία και τον παροπλισμό μιας εγκατάστασης ή το κλείσιμο μιας εγκατάστασης διάθεσης· στη μελέτη ασφαλείας ορίζονται τα πρότυπα που εφαρμόσθηκαν για την εν λόγω αξιολόγηση. Εξετάζεται η μακροπρόθεσμη ασφάλεια μετά το κλείσιμο, ιδίως δε ο τρόπος διασφάλισής της με παθητικά μέσα στον υψηλότερο δυνατό βαθμό.

(2) Η μελέτη ασφαλείας και η υποστηρικτική αξιολόγηση ασφαλείας καλύπτουν τη χωροθέτηση, τη μελέτη, την κατασκευή, τη λειτουργία και τον παροπλισμό μιας εγκατάστασης ή τη λειτουργία δεξαμενών αναλωμένων καυσίμων, μια εγκατάσταση τελικής αποθήκευσης ή τη λειτουργία και το κλείσιμο μιας εγκατάστασης διάθεσης· στη μελέτη ασφαλείας ορίζονται τα πρότυπα που εφαρμόσθηκαν για την εν λόγω αξιολόγηση. Εξετάζεται η μακροπρόθεσμη ασφάλεια και η ασφάλεια μετά το κλείσιμο, ιδίως δε ο τρόπος διασφάλισής της με παθητικά μέσα στον υψηλότερο δυνατό βαθμό. Η μελέτη ασφαλείας και η υποστηρικτική αξιολόγηση ασφαλείας περιλαμβάνουν αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων των υπεργολάβων, καθώς και αξιολόγηση των απαραίτητων επιπέδων δεξιοτήτων και του αριθμού του προσωπικού που απαιτείται για την ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασης ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούν να γίνουν ενέργειες σε περίπτωση ατυχήματος.

Τροπολογία  40

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Η μελέτη ασφαλείας μιας εγκατάστασης περιγράφει όλες τις πτυχές του χώρου που σχετίζονται με την ασφάλεια, τη μελέτη της εγκατάστασης, καθώς και τα διαχειριστικά μέτρα ελέγχου και τους ρυθμιστικούς ελέγχους. Η μελέτη ασφαλείας και η υποστηρικτική αξιολόγηση ασφαλείας καταδεικνύουν το επίπεδο προστασίας που παρέχεται και διαβεβαιώνουν την αρμόδια ρυθμιστική αρχή και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς ότι πληρούνται οι απαιτήσεις ασφαλείας.

(3) Η μελέτη ασφαλείας μιας εγκατάστασης περιγράφει όλες τις πτυχές του χώρου που σχετίζονται με την ασφάλεια, τη μελέτη της εγκατάστασης, τον παροπλισμό της εγκατάστασης ή τμημάτων αυτής, καθώς και τα διαχειριστικά μέτρα ελέγχου και τους ρυθμιστικούς ελέγχους. Η μελέτη ασφαλείας και η υποστηρικτική αξιολόγηση ασφαλείας καταδεικνύουν το επίπεδο προστασίας που παρέχεται και διαβεβαιώνουν την αρμόδια ρυθμιστική αρχή και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς ότι πληρούνται οι απαιτήσεις ασφαλείας.

Τροπολογία  41

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης που να καλύπτει τις ανάγκες όλων όσοι ευθύνονται για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, με σκοπό τη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη της εμπειρογνωμοσύνης και των δεξιοτήτων που απαιτούνται.

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης που να καλύπτει τις ανάγκες όλων όσοι ευθύνονται για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, με σκοπό τη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη της εμπειρογνωμοσύνης και των δεξιοτήτων που απαιτούνται, σε συμφωνία με την τεχνική και επιστημονική πρόοδο.

Τροπολογία  42

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9 – παράγραφος 1 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το εθνικό πλαίσιο περιλαμβάνει προγράμματα για τη στήριξη της έρευνας στον τομέα της μείωσης της παραγωγής και της διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων.

Τροπολογία  43

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 10

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να εγγυάται τη διαθεσιμότητα επαρκών οικονομικών πόρων όταν αυτοί απαιτούνται για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη των παραγωγών ραδιενεργών αποβλήτων.

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το εθνικό πλαίσιο να εγγυάται τη διαθεσιμότητα επαρκών οικονομικών πόρων όταν αυτοί απαιτούνται για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη των παραγωγών ραδιενεργών αποβλήτων, τα θέματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια και τις επαγγελματικές ασθένειες που μπορούν να παρουσιασθούν μακροπρόθεσμα μετά από έκθεση σε ραδιενέργεια, βάσει της αρχής "ο ρυπαίνων πληρώνει".

Τροπολογία  44

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 11

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη μεριμνούν για τη θέσπιση και την υλοποίηση κατάλληλων προγραμμάτων διασφάλισης ποιότητας σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

Τα κράτη μέλη μεριμνούν για τη θέσπιση και την υλοποίηση κατάλληλων προγραμμάτων διασφάλισης ποιότητας σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

Αιτιολόγηση

(Η τροπολογία αυτή δεν αφορά το ελληνικό κείμενο.)

Τροπολογία  45

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 12 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων για τους εργαζομένους και το ευρύ κοινό. Η υποχρέωση αυτή περιλαμβάνει και τη μέριμνα για την ενημέρωση του κοινού από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή στους τομείς της αρμοδιότητάς της. Η ενημέρωση του κοινού θα πρέπει να καθίσταται διαθέσιμη σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο άλλα συμφέροντα που αναγνωρίζονται από την εθνική νομοθεσία ή τις διεθνείς υποχρεώσεις, όπως, μεταξύ άλλων, η ασφάλεια.

(1) Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι εργαζόμενοι και το ευρύ κοινό να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων και τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων. Η υποχρέωση αυτή περιλαμβάνει και την παροχή τακτικής ενημέρωσης σχετικά με τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων σε κάθε νομικό η φυσικό πρόσωπο κατόπιν αιτήματος με δέοντα και αποτελεσματικό τρόπο από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή. Κάθε κράτος μέλος διασφαλίζει ότι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για την πρόσβαση στην ενημέρωση σε κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο. Η ενημέρωση του κοινού θα πρέπει να καθίσταται διαθέσιμη σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις, ιδίως τη Σύμβαση του Aarhus. Οι πληροφορίες που έχουν άμεση σχέση με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και του κοινού (ιδιαίτερα όσον αφορά τις εκπομπές ραδιενεργών και τοξικών ουσιών και την έκθεση στις εκπομπές αυτές) δημοσιοποιούνται ανεξάρτητα από τις περιστάσεις.

Τροπολογία  46

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 12 – παράγραφος 2 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(2α) Οι διαδικασίες δημόσιας συμμετοχής περιλαμβάνουν εύλογα χρονικά πλαίσια για τις διάφορες φάσεις, που να παρέχουν επαρκή χρόνο για την πληροφόρηση του κοινού και για την αποτελεσματική προετοιμασία και συμμετοχή του κοινού κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Τροπολογία  47

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 12 – παράγραφος 2 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(2β) Κάθε κράτος μέλος διασφαλίζει ότι, κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, το αποτέλεσμα της συμμετοχής του κοινού συνυπολογίζεται δεόντως.

Τροπολογία  48

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 13 – παράγραφος 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3α) Τα κράτη μέλη ενημερώνουν το νωρίτερο δυνατόν τις διασυνοριακές περιφερειακές και τοπικές αρχές για τα εθνικά τους προγράμματα, εάν η εφαρμογή τους είναι ικανή να έχει διασυνοριακές επιπτώσεις.

Τροπολογία  49

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 13 – παράγραφος 3 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3β) Στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων, τα κράτη μέλη οφείλουν να αναφέρουν ευκρινώς τους οικονομικούς πόρους που είναι διαθέσιμοι για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

Τροπολογία  50

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 15 – παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(4) Όταν αποφασίζει για την παροχή οικονομικής ή τεχνικής βοήθειας Ευρατόμ για εγκαταστάσεις ή δραστηριότητες διαχείρισης αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων, ή όταν διατυπώνει τις απόψεις της για επενδυτικά σχέδια σύμφωνα με το άρθρο 43 της συνθήκης Ευρατόμ, η Επιτροπή θα λαμβάνει υπόψη τις διευκρινίσεις και την πρόοδο των κρατών μελών ως προς τα εθνικά προγράμματα διαχείρισης αποβλήτων.

(4) Όταν αποφασίζει για την παροχή οικονομικής ή τεχνικής βοήθειας Ευρατόμ για εγκαταστάσεις ή δραστηριότητες διαχείρισης αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων, ή όταν διατυπώνει τις απόψεις της για επενδυτικά σχέδια σύμφωνα με το άρθρο 43 της συνθήκης Ευρατόμ, η Επιτροπή θα λαμβάνει υπόψη τις επισημάνσεις και την πρόοδο των κρατών μελών ως προς τα εθνικά προγράμματα διαχείρισης αποβλήτων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ημερομηνία της έγκρισης

12.4.2011

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

29

12

17

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

János Áder, Elena Oana Antonescu, Κρίτων Αρσένης, Sophie Auconie, Pilar Ayuso, Paolo Bartolozzi, Sergio Berlato, Milan Cabrnoch, Martin Callanan, Nessa Childers, Chris Davies, Esther de Lange, Anne Delvaux, Bas Eickhout, Elisabetta Gardini, Gerben-Jan Gerbrandy, Julie Girling, Françoise Grossetête, Satu Hassi, Jolanta Emilia Hibner, Dan Jørgensen, Karin Kadenbach, Christa Klaß, Holger Krahmer, Jo Leinen, Corinne Lepage, Peter Liese, Linda McAvan, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Miroslav Ouzký, Gilles Pargneaux, Antonyia Parvanova, Sirpa Pietikäinen, Mario Pirillo, Pavel Poc, Vittorio Prodi, Frédérique Ries, Oreste Rossi, Dagmar Roth-Behrendt, Daciana Octavia Sârbu, Horst Schnellhardt, Richard Seeber, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Åsa Westlund, Glenis Willmott, Sabine Wils

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Margrete Auken, Tadeusz Cymański, Matthias Groote, Riikka Manner, Miroslav Mikolášik, Renate Sommer, Bart Staes, Marianne Thyssen, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Anna Záborská

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Ashley Fox

  • [1]  Αρχική πρόταση της Επιτροπής του 2003 (COM(2003) 0032) και αναθεωρημένη έκδοση του 2004 (COM(2004) 0526).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ημερομηνία έγκρισης

26.5.2011

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

33

6

12

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Jean-Pierre Audy, Ivo Belet, Bendt Bendtsen, Jan Březina, Reinhard Bütikofer, Maria Da Graça Carvalho, Jorgo Chatzimarkakis, Giles Chichester, Christian Ehler, Gaston Franco, Adam Gierek, Robert Goebbels, Fiona Hall, Jacky Hénin, Edit Herczog, Romana Jordan Cizelj, Krišjānis Kariņš, Lena Kolarska-Bobińska, Philippe Lamberts, Bogdan Kazimierz Marcinkiewicz, Judith A. Merkies, Jaroslav Paška, Άννυ Ποδηματά, Herbert Reul, Teresa Riera Madurell, Michèle Rivasi, Jens Rohde, Paul Rübig, Amalia Sartori, Francisco Sosa Wagner, Konrad Szymański, Britta Thomsen, Νίκη Τζαβέλα, Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, Evžen Tošenovský, Adina-Ioana Vălean, Kathleen Van Brempt, Alejo Vidal-Quadras, Henri Weber, Владимир Уручев

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Maria Badia i Cutchet, Antonio Cancian, Vicky Ford, Rebecca Harms, Jolanta Emilia Hibner, Mario Pirillo, Algirdas Saudargas, Peter Skinner, Hannes Swoboda, Ивайло Калфин, Владко Тодоров Панайотов