BETÆNKNING om anmodning om ophævelse af Hans-Peter Martins immunitet
13.7.2011 - (2011/2104 (IMM))
Retsudvalget
Ordfører: Tadeusz Zwiefka
FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS AFGØRELSE
om anmodning om ophævelse af Hans-Peter Martins immunitet
(2011/2104 (IMM))
Europa-Parlamentet,
– der henviser til anmodning af 29. april 2011 fra anklagemyndigheden i Wien om ophævelse af Hans-Peter Martins immunitet, hvorom der blev givet meddelelse på plenarmødet den 12. maj 2011,
– der har hørt Hans-Peter Martin den 21. maj 2011, jf. forretningsordenens artikel 7, stk. 3,
– der henviser til artikel 9 i protokollen af 8. april 1965 vedrørende Den Europæiske Unions privilegier og immuniteter samt artikel 6, stk. 2, i akten af 20. september 1976 om almindelige direkte valg af medlemmerne af Europa-Parlamentet,
– der henviser til Den Europæiske Unions Domstols domme af 12. maj 1964, 10. juli 1986, 15. og 21. oktober 2008 og 19. marts 2010[1],
– der henviser til artikel 57 i Østrigs forfatning,
– der henviser til forretningsordenens artikel 6, stk. 2, og artikel 7,
– der henviser til betænkning fra Retsudvalget (A7-0267/2011),
A. der henviser til, at anklagemyndigheden i Wien har anmodet om ophævelse af medlem af Europa-Parlamentet Hans-Peter Martins immunitet for at gøre det muligt for de østrigske myndigheder at foretage de nødvendige undersøgelser og at retsforfølge Hans-Peter Martin, at kræve husundersøgelse eller ransagning af hans kontorer, at beslaglægge dokumenter og at foretage computerundersøgelser eller andre elektroniske undersøgelser, der måtte være nødvendige, og at indlede straffesag mod Hans-Peter Martin på grund af underslæb med hensyn til partistøtte eller enhver anden retlig beskrivelse, der måtte blive givet af den/de påståede lovovertrædelse(r) ved de kompetente straffedomstole,
B. der henviser til, at ophævelsen af Hans-Peter Martins immunitet vedrører påstået underslæb med hensyn til partistøtte, der er omfattet af artikel 2b i loven om politiske partier,
C. der henviser til, at det derfor er tilrådeligt at anbefale ophævelse af den parlamentariske immunitet i det foreliggende tilfælde,
1. vedtager at ophæve Hans-Peter Martins immunitet;
2. pålægger sin formand straks at sende denne afgørelse og det kompetente udvalgs betænkning til de kompetente myndigheder i Østrig og til Hans-Peter Martin.
- [1] Sag 101/63, Wagner mod Fohrmann og Krier, Sml. 1954-1964, s. 483, sag 149/85, Wybot mod Faure m.fl., Sml. 1986, s. 2391, sag T-345/05, Mote mod Parlamentet, Sml. 2008 II, s. 2849, forenede sager C-200/07 og C-201/07, Marra mod De Gregorio og Clemente, Sml. 2008 I, s. 7929, og sag T-42/06, Gollnisch mod Parlamentet.
BEGRUNDELSE
1. Indledning
På plenarmødet den 12. maj 2011 meddelte Parlamentets formand i overensstemmelse med forretningsordenens artikel 6, stk. 2, at han den 29. april 2011 fra Østrigs Faste Repræsentation ved Den Europæiske Union havde modtaget en skrivelse fra anklagemyndigheden i Wien med anmodning om ophævelse af Hans-Peter Martins parlamentariske immunitet.
Formanden henviste anmodningen til Udvalget om Retlige Anliggender i henhold til forretningsordenens artikel 6, stk. 2.
2. Baggrund
Anklagemyndigheden i Wien agter at anlægge sag mod Hans-Peter Martin, medlem af Europa-Parlamentet, på grundlag af påstande om, at Hans-Peter Martin har overtrådt bestemmelserne i artikel 2b i den østrigske lov om politiske partier ved uberettiget at have brugt støtte fra staten til at afholde private udgifter og til at betale oppustede fakturaer, som venner eller forretningsforbindelser har sendt til ham. Påstandene vedrører perioden for valgkampen op til valget til Europa-Parlamentet mellem 2008 og 2009.
Martin er desuden sigtet for at have vildledt de revisorer, der er ansvarlige for at kontrollere anvendelsen af midlerne, ved at indsende "fiktive dokumenter" som dokumentation for lovligheden af regnskabsførelsen og/eller det retlige grundlag for anvendelsen af midler.
Under den indledende undersøgelse agter anklagemyndigheden i Wien at foretage ransagning, især i de lokaler, der anvendes af personalet hos "Liste Martin", og at få frigivet oplysninger om bankkonti og banktransaktioner i både Østrig og Tyskland.
Under høringen af Martin i Retsudvalget fastholdt han, at tiltalen er et resultat af et andet medlems og hans assistents bestræbelser på at overtage hans plads som medlem af Europa-Parlamentet. Der har i den forbindelse været tale om ulovlig fjernelse af dokumenter fra Europa-Parlamentets bygninger og opfangning af Martins e-mails, hvilket Martin har klaget over til formand Buzek.
3. Relevante bestemmelser
EU-ret
Protokol nr. 7 vedrørende Den Europæiske Unions privilegier og immuniteter, knyttet til traktaterne som bilag, bestemmer følgende:
Artikel 9
Under Europa-Parlamentets sessioner nyder medlemmerne:
a) på deres eget lands område de immuniteter, der tilstås medlemmerne af deres lands lovgivende forsamling
b) på en anden medlemsstats område fritagelse for enhver form for tilbageholdelse og retsforfølgning.
De er ligeledes dækket af immuniteten på vej til eller fra Europa-Parlamentets mødested.
Immuniteten kan ikke påberåbes af et medlem, som gribes på fersk gerning, og kan ikke hindre Europa-Parlamentets ret til at ophæve et af dets medlemmers immunitet.
Østrigsk ret
Artikel 2b i den østrigske lov om politiske partier lyder således:
1) Der udbetales efter anmodning støtte fra forbundsstaten til alle politiske partier til pr-arbejde i henhold til følgende bestemmelser.
2) Støtten beregnes på følgende måde:
a) Hvert parti, der er repræsenteret i Nationalrådet med mindst fem medlemmer (mindstekrav for at udgøre en gruppe), modtager et årligt grundbeløb på 218 019 EUR;
b) de midler som omhandlet i stk. 1, der er tilbage efter fradrag af den støtte, der skal udbetales i henhold til litra a), fordeles mellem de i Nationalrådet repræsenterede partier i forhold til deres stemmetal ved det sidste valg til Nationalrådet;
c) politiske partier, der ikke er repræsenteret i Nationalrådet, men som har opnået over 1 % af de gyldige stemmer ved et valg til Nationalrådet, har i valgåret krav på støtte til pr-arbejde (stk. 1) som de i litra b) omhandlede politiske partier; støtten udbetales i kvartalet efter valget til Nationalrådet.
3) Støtten i henhold til stk. 2 udgør 14 383 200 EUR. Beløbet nedsættes eller forhøjes fra 2005 i forhold til det af “Statistik Österreich” offentliggjorte forbrugerprisindeks1996 for det foregående år.
Martin er sigtet for overtrædelser af den østrigske straffelov (§ 146 (bedrageri), § 147 (groft bedrageri), § 153 (underslæb), § 153b (misbrug af støtte) og § 223 (dokumentfalsk)).
Eftersom der i protokollens artikel 9, litra a), henvises til den nationale lovgivning om immunitet, skal der endelig henvises til den østrigske forfatning, som i artikel 57 bestemmer følgende:
Artikel 57
1) Nationalrådets medlemmer kan aldrig drages til ansvar for stemmeafgivelser, der har fundet sted under udøvelsen af deres hverv, og de kan kun af Nationalrådet drages til ansvar for mundtlige eller skriftlige erklæringer, der er afgivet under udøvelsen af dette hverv.
2) Nationalrådets medlemmer kan kun med Nationalrådets samtykke arresteres for en strafbar handling, undtagen hvis de gribes på fersk gerning. På samme måde kræver det Nationalrådets samtykke at foretage husundersøgelser hos medlemmer af Nationalrådet.
3) Uden Nationalrådets samtykke kan dets medlemmer i øvrigt kun retsforfølges for en strafbar handling, hvis det er åbenbart, at denne handling ikke har nogen tilknytning til den pågældendes politiske virksomhed. Myndighederne skal dog indhente udtalelse fra Nationalrådet om en sådan tilknytning efter anmodning fra det pågældende medlem eller en tredjedel af medlemmerne af det stående udvalg med kompetence i sådanne sager. I tilfælde af en sådan anmodning skal myndighederne straks opgive eller afbryde enhver retsforfølgning.
4) Nationalrådets samtykke betragtes i alle disse tilfælde som meddelt, hvis det inden for en frist på otte uger ikke har truffet afgørelse om en sådan anmodning fra den myndighed, som er anmodet om at indlede en retsforfølgning; til en rettidig afgørelse fra Nationalrådet forudsættes det, at dets formand senest den næstsidste dag før fristens udløb sætter anmodningen under afstemning. Mødefrie perioder medregnes ikke ved fastsættelsen af denne frist.
5) I tilfælde af, at et medlem gribes på fersk gerning i færd med at begå en strafbar handling, underretter myndighederne straks Nationalrådets formand om, at der er foretaget en anholdelse. Efter anmodning fra Nationalrådet eller, i mødefrie perioder, det relevante stående udvalg, skal anholdelsen ophæves eller selve retsforfølgelsen opgives.
6) Medlemmernes immunitet ophører på den dag, hvor det nyvalgte nationalråd træder sammen; for organer under Nationalrådet, hvis hverv fortsætter efter dette tidspunkt, ophører immuniteten ved afslutningen af dette hverv.
7) Forbundsloven om Nationalrådets interne forretningsorden indeholder nærmere bestemmelser herom.
4. Konklusion
På grundlag af ovenstående betragtninger, i henhold til artikel 6, stk. 2, i forretningsordenen og efter at have overvejet argumenterne for og imod ophævelse af medlemmets immunitet, anbefaler Retsudvalget, at Parlamentet ophæver Hans-Peter Martins parlamentariske immunitet.
RESULTAT AF DEN ENDELIGE AFSTEMNING I UDVALGET
Dato for vedtagelse |
11.7.2011 |
|
|
|
|
Resultat af den endelige afstemning |
+: –: 0: |
21 0 0 |
|||
Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer |
Raffaele Baldassarre, Luigi Berlinguer, Sebastian Valentin Bodu, Christian Engström, Marielle Gallo, Klaus-Heiner Lehne, Antonio Masip Hidalgo, Bernhard Rapkay, Evelyn Regner, Francesco Enrico Speroni, Dimitar Stoyanov, Alexandra Thein, Rainer Wieland, Cecilia Wikström, Tadeusz Zwiefka |
||||
Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere |
Kurt Lechner, Eva Lichtenberger, Toine Manders, Paulo Rangel, Dagmar Roth-Behrendt |
||||
Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere, jf. art. 187, stk. 2 |
Giuseppe Gargani |
||||