RECOMANDARE referitoare la propunerea de decizie a Consiliului privind încheierea unui acord sub forma unui schimb de scrisori între Uniunea Europeană și Regatul Norvegiei cu privire la acordarea de preferințe comerciale suplimentare pentru produsele agricole, în temeiul articolului 19 din Acordul privind Spațiul Economic European

15.7.2011 - (14206/2010– C7‑0101/2011 – 2010/0243(NLE)) - ***

Comisia pentru comerț internațional
Raportor: Helmut Scholz

Procedură : 2010/0243(NLE)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
A7-0276/2011
Texte depuse :
A7-0276/2011
Dezbateri :
Texte adoptate :

PROIECT DE REZOLUȚIE LEGISLATIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN

referitoare la propunerea de decizie a Consiliului privind încheierea unui acord sub forma unui schimb de scrisori între Uniunea Europeană și Regatul Norvegiei cu privire la acordarea de preferințe comerciale suplimentare pentru produsele agricole, în temeiul articolului 19 din Acordul privind Spațiul Economic European

(14206/2010– C7‑0101/2011 – 2010/0243(NLE))

(Procedura de aprobare)

Parlamentul European,

–   având în vedere proiectul de decizie a Consiliului (14206/2010),

–   având în vedere Acordul sub forma unui schimb de scrisori între Uniunea Europeană și Regatul Norvegiei privind acordarea de preferințe comerciale suplimentare pentru produsele agricole, în temeiul articolului 19 din Acordul privind Spațiul Economic European (14372/2010),

–   având în vedere cererea de aprobare prezentată de Consiliu în conformitate cu articolul 207 alineatul (4) primul paragraf și cu articolul 218 alineatul (6) al doilea paragraf litera (a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (C7‑0101/2011),

–   având în vedere articolul 81 și articolul 90 alineatul (8) din Regulamentul său de procedură,

–   având în vedere recomandarea Comisiei pentru comerț internațional și avizul Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (A7–0276/2011),

1.  aprobă încheierea acordului;

2.  încredințează Președintelui sarcina de a transmite poziția Parlamentului Consiliului, Comisiei, precum și guvernelor și parlamentelor statelor membre și ale Regatului Norvegiei.

EXPUNERE DE MOTIVE

Ca membră a Spațiului Economic European (SEE), Norvegia beneficiază de piața internă, dar produsele agricole și piscicole nu au drept de liberă circulație prin acordul privind SEE din 1992. În schimb, articolul 19 prevede liberalizarea progresivă a produselor agricole în urma unor revizuiri ale condițiilor de desfășurare a comerțului cu produse agricole, realizate la intervale de doi ani, și hotărârea, în mod bilateral sau multilateral, reciproc și în beneficiul ambelor părți, a altor acțiuni în această direcție prin care să se reducă alte tipuri de bariere din calea comerțului cu produse agricole.

Ultimul acord între Regatul Norvegiei și Comunitatea Europeană, încheiat în temeiul articolului 19 din Acordul SEE, a intrat în vigoare în iulie 2003. Acordul respectiv cuprindea măsuri cu privire la comerțul reciproc cu brânzeturi și concesii reciproce pentru o varietate de produse agricole, inclusiv contingente tarifare.

Din martie 2008 până în ianuarie 2010, au avut loc noi negocieri care au condus la prezentul proiect de acord, care conține următoarele dispoziții.

Concesii acordate de Norvegia Uniunii Europene:

O liberalizare completă suplimentară reprezentând în mare circa 20% din exporturile UE către Norvegia sau 250 de milioane EUR. În total, circa 60% (reprezentând valoarea comercială) din comerțul cu produse agricole dintre Regatul Norvegiei și Uniunea Europeană va fi complet liberalizat.

Norvegia va acorda unele contingente sau reduceri tarifare pentru produse mai sensibile, precum carnea, produsele lactate, fructele, legumele și plantele ornamentale:

· noi contingente tarifare în sectorul cărnii (600 t pentru carnea de porc, 800 t pentru carnea de pui și 900 t pentru carnea de vită) cu condiția ca aceste cantități să se transforme în contingente CNF conform OMC atunci când se va aplica un viitor acord OMC; pentru anumite specialități din carne sunt oferite contingente mici;

· contingente tarifare suplimentare privind brânzeturile (2700 t), cerealele (grâu dur 5000 tone, porumb 10 000 tone, secară 1000 tone), fructe și legume (căpșune 300 tone, cartofi 3000 tone, salată verde 400 tone), produse din carne (cârnați 200 tone, șuncă 200 tone, jambon crocant 100 tone) și sucuri (mere 1000 tone, afine 200 tone, coacăze 150 tone). Valoarea comercială este estimată la circa 50 de milioane EUR. Cota de brânză de 2700 de tone se va adăuga la cotele existente de 4500 de tone, ceea ce va conduce la o cotă totală pentru brânzeturi de 7200 de tone, care corespunde schimburilor comerciale existente între UE și Norvegia și reprezintă în jur de 8-10% din piața actuală a brânzeturilor din Norvegia. Sunt eliminate condițiile privind tipurile de brânză;

· reduceri tarifare aplicate unor plante și flori ornamentale, și anume begoniilor, trandafirilor, lalelelor și crinilor. Valoarea comercială a acestor concesii este de 3,5 milioane EUR.

Concesii acordate de Uniunea Europeană Norvegiei:

Liberalizarea completă a produselor pentru care Norvegia acordă liberalizare completă, precum și contingente tarifare suplimentare pentru brânzeturi (3 200 t), zmeură proaspătă (400 t), chipsuri de cartofi (200 tone) și hrană pentru animale de companie (13 000 t).

Acordul în cauză ține seama de caracterul sensibil al anumitor produse importante pentru producția agricolă atât din UE, cât și din Norvegia, prevăzând acorduri adecvate privind contingentele și reducerile tarifare, care trebuie să joace, de asemenea, un rol pe termen mediu și lung în cadrul producției agricole în condițiile prealabile legate de reformele radicale din cadrul PAC după 2013.

În timp ce Norvegia beneficiată de o balanță comercială totală pozitivă în raport cu UE, balanța comercială agricolă este în favoarea UE. Exporturile de produse agricole ale UE s-au dublat între anii 2000 și 2007, ajungând la 1,6 miliarde EUR.

Acordul în cauză va avea implicații bugetare; pierderea din venituri vamale este estimată la aproximativ 4,96 milioane EUR (valoare netă după deducerea costurilor de colectare).

Raportorul recomandă Comisiei pentru comerț internațional să propună Parlamentului European să își dea aprobarea pentru semnarea acordului.

AVIZ al Comisiei pentru agricultură Și dezvoltare ruralĂ (25.5.2011)

destinat Comisiei pentru comerț internațional

referitor la propunerea de decizie a Consiliului privind încheierea unui acord sub forma unui schimb de scrisori între Uniunea Europeană și Regatul Norvegiei cu privire la acordarea de preferințe comerciale suplimentare pentru produsele agricole, în temeiul articolului 19 din Acordul privind Spațiul Economic European

(14206/2010 – C7‑0101/2011 – 2010/0243(NLE))

Raportor pentru aviz: Richard Ashworth

JUSTIFICARE SUCCINTĂ

Ultimul acord sub forma unui schimb de scrisori între Uniunea Europeană (pe atunci Comunitatea Europeană) și Regatul Norvegiei, încheiat în temeiul articolului 19 din Acordul SEE, a intrat în vigoare în iulie 2003. Acordul respectiv cuprindea măsuri cu privire la comerțul reciproc cu brânzeturi și concesii reciproce pentru o varietate de produse agricole, inclusiv contingente tarifare.

Articolul 19 din Acordul privind Spațiul Economic European (SEE) prevede liberalizarea progresivă a comerțului cu produse agricole între părțile contractante. În acest scop, părțile vor revizui, la intervale de doi ani, condițiile de desfășurare a comerțului cu produse agricole și vor decide, în cadrul prezentului acord, în mod preferențial, bilateral sau multilateral, reciproc și în beneficiul ambelor părți, să reducă în continuare orice fel de bariere din calea schimburilor comerciale din sectorul agricol.

Prezenta propunere, care prevede o mai mare liberalizare a schimburilor de produse agricole, este rezultatul unor negocieri comerciale bilaterale privind sectorul agricol, desfășurate în perioada martie 2008 – ianuarie 2010. Noile preferințe vor consta într-o liberalizare completă suplimentară pentru unele produse sensibile, permițându-se astfel liberalizarea completă a aproximativ 60% din comerțul agricol dintre Regatul Norvegiei și Uniunea Europeană. Au fost convenite contingente sau reduceri tarifare pentru produse mai sensibile, precum carnea, produsele lactate, fructele, legumele și plantele ornamentale. Sunt prevăzute dispoziții specifice cu privire la gestionarea contingentelor tarifare pentru brânzeturi.

Implicații bugetare Potrivit estimărilor, pierderile de venituri din taxe vamale se ridică la aproximativ 4,96 milioane EUR (valoare netă după deducerea costurilor de colectare).

Având în vedere cele menționate mai sus, Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală consideră că acordul în cauză, care va fi încheiat pe baza propunerii de decizie a Consiliului, se înscrie în continuitatea eforturilor menite să ducă la liberalizarea progresivă a schimburilor agricole dintre Uniunea Europeană și Regatul Norvegiei. Pe lângă aceasta, Comisia ia act de faptul că acordul, care a luat în considerare în mod corespunzător produsele sensibile menționate mai sus, cuprinde dispozițiile necesare în ceea ce privește contingentele tarifare și reducerile tarifare.

******

Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală invită Comisia pentru comerț internațional, competentă în fond, să propună Parlamentului să își dea aprobarea.

REZULTATUL VOTULUI FINAL ÎN COMISIE

Data adoptării

24.5.2011

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

35

1

2

Membri titulari prezenți la votul final

John Stuart Agnew, Richard Ashworth, Liam Aylward, José Bové, Luis Manuel Capoulas Santos, Vasilica Viorica Dăncilă, Michel Dantin, Paolo De Castro, Albert Deß, Herbert Dorfmann, Hynek Fajmon, Lorenzo Fontana, Béla Glattfelder, Martin Häusling, Esther Herranz García, Peter Jahr, Elisabeth Jeggle, Jarosław Kalinowski, Elisabeth Köstinger, Agnès Le Brun, George Lyon, Mairead McGuinness, Krisztina Morvai, Mariya Nedelcheva, James Nicholson, Rareș-Lucian Niculescu, Wojciech Michał Olejniczak, Georgios Papastamkos, Marit Paulsen, Britta Reimers, Alfreds Rubiks, Giancarlo Scottà, Czesław Adam Siekierski, Sergio Paolo Francesco Silvestris, Csaba Sándor Tabajdi, Marc Tarabella

Membri supleanți prezenți la votul final

Luís Paulo Alves, Salvatore Caronna, Esther de Lange

Membri supleanți [articolul 187 alineatul (2)] prezenți la votul final

Pablo Zalba Bidegain

REZULTATUL VOTULUI FINAL ÎN COMISIE

Data adoptării

13.7.2011

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

24

1

1

Membri titulari prezenți la votul final

William (The Earl of) Dartmouth, Laima Liucija Andrikienė, Kader Arif, David Campbell Bannerman, Daniel Caspary, Marielle De Sarnez, Christofer Fjellner, Metin Kazak, David Martin, Vital Moreira, Paul Murphy, Cristiana Muscardini, Franck Proust, Godelieve Quisthoudt-Rowohl, Niccolò Rinaldi, Helmut Scholz, Peter Šťastný, Keith Taylor, Paweł Zalewski

Membri supleanți prezenți la votul final

Josefa Andrés Barea, George Sabin Cutaș, Norbert Glante, Syed Kamall, Elisabeth Köstinger

Membri supleanți [articolul 187 alineatul (2)] prezenți la votul final

Rosa Estaràs Ferragut, Vicky Ford