Betänkande - A7-0280/2011Betänkande
A7-0280/2011

REKOMMENDATION om utkastet till rådets beslut om ingående på Europeiska unionens vägnar av 2006 års internationella avtal om tropiskt timmer

18.7.2011 - (05812/2011 – C7-0061/2011 – 2006/0263(NLE)) - ***

Utskottet för internationell handel
Föredragande: Vital Moreira

Förfarande : 2006/0263(NLE)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A7-0280/2011
Ingivna texter :
A7-0280/2011
Debatter :
Antagna texter :

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION

om utkastet till rådets beslut om ingående på Europeiska unionens vägnar av 2006 års internationella avtal om tropiskt timmer

(05812/2011 – C7-0061/2011 – 2006/0263(NLE))

(Godkännande)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

 med beaktande av utkastet till rådets beslut (05812/2011),

 med beaktande av förslaget till det internationella avtalet om tropiskt timmer 2006 (11964/2007),

 med beaktande av den begäran om godkännande som rådet har lagt fram i enlighet med artiklarna 192, 207 och 218.6 andra stycket a i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (C7-0061/2011),

 med beaktande av artiklarna 81 och 90.8 i arbetsordningen,

 med beaktande av rekommendationen från utskottet för internationell handel (A7‑0280/2011).

1.  Europaparlamentet godkänner att avtalet ingås.

2.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att på begäran från parlamentet tillhandahålla all relevant information om genomförandet av detta avtal, det vill säga handlingsplaner och program samt beslut som fattats av de organ som inrättats genom avtalet.

3.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att under avtalets sista giltighetsår, och innan förhandlingar om att förnya avtalet inleds, förelägga parlamentet och rådet en rapport om avtalets tillämpning, framför allt i förhållande till unionens egna instrument för att inom skogssektorn genomdriva lagstiftningen och utforma politiken samt för handeln med skogsprodukter.

4.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att delge rådet och kommissionen samt regeringarna och parlamenten i medlemsstaterna och Internationella organisationen för tropiskt timmer parlamentets ståndpunkt.

MOTIVERING

Förslaget till rådets beslut om ingående på Europeiska gemenskapens vägnar samt provisorisk tillämpning av 2006 års internationella avtal om tropiskt timmer är resultatet av ett nytt samråd om ett förfarande som hänsköts till parlamentet redan 2007. Den 23 september 2008 antog parlamentet en resolution som lagts fram av utskottet för internationell handel (P6_TA(2008)0454) med en förklaring till varför parlamentet valde att inte anta förslaget till betänkande (A6‑0313/2008) om förslaget till rådets beslut om ingående av 2006 års internationella avtal om tropiskt timmer (11964/2007 – C6‑0326/2007 – 2006/0263(CNS)). Genom det nya förslaget bekräftas parlamentets inledande krav om att få rätt att godkänna eller avvisa avtalet i enlighet med artiklarna 207 och 218.6 a i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

2006 års internationella avtal om tropiskt timmer och Internationella organisationen för tropiskt timmer

Den 27 januari 2006 godkändes vid den förhandlingskonferens som inrättats inom ramen för UNCTAD (FN:s konferens för handel och utveckling) texten till 2006 års internationella avtal om tropiskt timmer. avtalet från 2006 förhandlades fram i syfte att ersätta 1994 års förlängda internationella avtal om tropiskt timmer som fortsätter att gälla till dess att avtalet från 2006 träder i kraft. Samtliga EU-medlemsstater har uttryckt sin avsikt att underteckna och på lämpligt sätt bidra till den provisoriska tillämpningen av avtalet från 2006.

Avtalet från 2006, som ingicks av producenter och konsumenter av timmerprodukter, är ett tioårigt avtal som ska ses över vart femte år. Målen med avtalet från 2006 är bland annat att främja utökning och diversifiering av den internationella handeln med tropiskt timmer från hållbart förvaltade och lagligen avverkade skogar och att främja en hållbar förvaltning av timmerproducerande tropiska skogar genom att skapa en effektiv ram för samråd, internationellt samarbete och utveckling av normer mellan samtliga medlemmar beträffande alla aspekter av betydelse för timmerekonomin i världen.

I avtalet fastställs metoder för att garantera ett trovärdigt licenssystem och se till att enbart lagligt producerade timmerprodukter släpps in på marknaden[1]. Dessutom bekräftas att Internationella organisationen för tropiskt timmer (ITTO), som upprättades genom 1983 års avtal om tropiskt timmer, ska finnas kvar, och metoder för hur den ska drivas fastställs. Över 80 procent av producenterna och importörerna av tropiska timmerprodukter är medlemmar i organisationen och parter i det internationella avtalet om tropiskt timmer.[2]

EU:s ytterligare åtgärder för att bekämpa olaglig skogsavverkning

2003 presenterade EU en handlingsplan för skogslagstiftningens efterlevnad samt förvaltning av och handel med skog (Flegt) för att ta itu med det växande problemet med olaglig avverkning. I handlingsplanerna för Flegt fastställs åtgärder för att bekämpa olaglig skogsavverkning samt utveckla multilaterala partnerskap som utformats för att öka medvetenheten om de negativa effekterna av olaglig avverkning. Hörnstenen i Flegt och dess ansikte utåt är de frivilliga partnerskapsavtalen, bilaterala avtal som EU förhandlar fram med enskilda timmerexporterande länder. Parter som har undertecknat ett frivilligt partnerskapsavtal åtar sig att främja bättre förvaltning och spårbarhet genom leveranskedjan. I enlighet med det frivilliga partnerskapsavtalet införs övervakningsmekanismer för att kontrollera att timmer som exporteras till EU producerats lagenligt. Hittills har EU undertecknat frivilliga partnerskapsavtal med Kamerun, Kongo (Brazzaville) och Ghana[3]. Förhandlingar pågår med Centralafrikanska republiken, Demokratiska republiken Kongo, Gabon, Indonesien, Liberia, Malaysia och Vietnam.

Den 20 oktober 2010 antog Europaparlamentet och rådet förordning (EU) nr 995/2010 om fastställande av skyldigheter för verksamhetsutövare som släpper ut timmer och trävaror på marknaden.[4] Genom denna förordning förbjuds utsläppande på den inre marknaden av timmer från olaglig avverkning eller trävaror som härrör från sådant timmer. Handlare ska genom hela leveranskedjan kunna identifiera de verksamhetsutövare eller handlare som har levererat timret eller trävarorna och vid behov även de handlare som de har levererat timmer och trävaror till. Genom förordningen införs dessutom ett system för tillbörlig aktsamhet som innebär att verksamhetsutövare som för första gången släpper ut timmer eller trävaror på den inre marknaden måste visa tillbörlig aktsamhet genom ett system som omfattar tre aspekter av riskhantering (tillgång till information, riskbedömning och reducering av den risk som fastställs genom åtgärder och förfaranden).

När det gäller sanktioner ska EU-medlemsstaterna införa bestämmelser om påföljder som ska tillämpas vid överträdelser av bestämmelserna i denna förordning, och vidta alla nödvändiga åtgärder för att se till att de tillämpas. Sanktionerna måste vara effektiva, proportionella och avskräckande och kan bestå av böter som står i proportion till miljöskadorna, värdet på timret eller trävarorna samt skatteförlusterna och den ekonomiska skada som följer av överträdelsen, beslag av det timmer och de trävaror som berörs eller omedelbart tillbakadragande av tillståndet att bedriva affärsverksamhet.

Slutsatser

Enligt OECD:s beräkningar försvinner varje år ursprunglig skog av en omfattning som motsvarar Greklands yta, vilket hotar oersättlig biologisk mångfald och ökar risken för global uppvärmning. Trots att det är över 20 år sedan det första internationella avtalet om tropiskt timmer ingicks är överutnyttjande och olaglig avverkning fortfarande vanligt förekommande. Nästan hälften av all avverkningsverksamhet i regioner som Amazonas, området kring Kongofloden, Sydostasien och Ryssland är olaglig.

Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen stöder 2006 års internationella avtal om tropiskt timmer och anser att de mest brådskande frågorna inom timmersektorn hanteras i detta avtal. Internationella organisationen för tropiskt timmer kommer att fortsätta sitt arbete med frågor som avskogning och olaglig avverkning. Mer kan emellertid göras för att stärka skogslagstiftningens efterlevnad, vilket framgår av de ovannämnda åtgärderna som antagits av EU.

Föredraganden välkomnar detta avtal och föreslår att parlamentet godkänner det.

Europaparlamentets roll med avseende på detta förslag

I och med att Lissabonfördraget trädde i kraft fick Europaparlamentet utvidgade befogenheter när det gäller internationella handelsavtal. I artikel 19 i ramavtalet om förbindelserna mellan Europaparlamentet och kommissionen[5] anges att ”när det gäller internationella avtal, inklusive handelsavtal, ska kommissionen på ett tydligt sätt informera parlamentet så snart som möjligt, såväl under den förberedande fasen inför avtalen som under genomförandet och slutförandet av internationella förhandlingar. Denna information ska täcka förslagen till förhandlingsdirektiv och de antagna förhandlingsdirektiven samt det därpå följande genomförandet och slutförandet av förhandlingarna”. Den ovannämnda informationen ”ska översändas till parlamentet i så god tid att parlamentet ges möjlighet att framföra sina eventuella synpunkter och kommissionen ges möjlighet att i största möjliga mån ta hänsyn till parlamentets synpunkter”. I artikel 218.10 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt fastställs följande: ”Europaparlamentet ska omedelbart och fullständigt informeras i alla skeden av förfarandet”. Denna bestämmelse måste således få full verkan, vilket också anges i punkt 3 h i parlamentets resolution av den 9 februari 2010 om en översyn av ramavtalet om förbindelserna mellan Europaparlamentet och kommissionen.

Kommissionen ska regelbundet informera Europaparlamentet om genomförandet av 2006 års internationella avtal om tropiskt timmer. Kommissionen ska därvid kontrollera genomförandet av det internationella avtalet om tropiskt timmer i förhållande till EU:s egen efterlevnad av skogslagstiftningen, skogsförvaltning och handelspolitik.

I enlighet med Europaparlamentets lagstiftningsresolution av den 24 september 2008[6] erinrar föredraganden om att kommissionen vid upprättandet av utkastet till förhandlingsmandat för översyn av 2006 års internationella avtal om tropiskt timmer bör föreslå att den nuvarande texten omarbetas så att skyddet och en hållbar förvaltning av tropiska skogar och återställande av utarmad skogsmark får en central ställning i avtalet för att betona vikten av en strategi för utbildning och information i de länder som har avskogningsproblem så att allmänhetens medvetenhet om de negativa följder som oriktigt utnyttjande av timmerresurser medför ökar. Handel med tropiskt timmer bör främjas endast i en utsträckning som är förenlig med dessa primära mål. I synnerhet bör det i mandatet för en översyn av 2006 års internationella avtal om tropiskt timmer föreslås ett röstsystem för det Internationella rådet för tropiskt timmer som klart belönar återställande och en hållbar användning av tropiska skogar.

  • [1]  http://www.itto.int/about_itto/
  • [2]  http://www.itto.int/about_itto/
  • [3]  A. Attah/F. Ioras/I.V. Abrudan/ J. Ratnasingam: ”The Voluntary Partnership Agreement: the Ghanaian and Malaysian experience” i International Forestry Review vol. 11, nr 3, s. 311–319; Chris Beeko/Camilla Adelle: ”The Implementation Of The EU’s Voluntary Partnership Agreement Initiative To Combat Illegal Logging: Reflections From The Supply Side” i Studia Diplomatica vol. LXII: 2009, nr 4, s. 173.
  • [4]  EUT L 295, 12.11.2010, s. 23.
  • [5]  EUT C 117 E, 18.5.2006, s. 123.
  • [6]  P6_TA-PROV(2008)0453.

RESULTAT AV SLUTOMRÖSTNINGEN I UTSKOTTET

Antagande

13.7.2011

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

25

0

1

Slutomröstning: närvarande ledamöter

William (The Earl of) Dartmouth, Laima Liucija Andrikienė, Kader Arif, David Campbell Bannerman, Daniel Caspary, Marielle De Sarnez, Christofer Fjellner, Metin Kazak, David Martin, Vital Moreira, Paul Murphy, Cristiana Muscardini, Franck Proust, Godelieve Quisthoudt-Rowohl, Niccolò Rinaldi, Helmut Scholz, Peter Šťastný, Keith Taylor, Paweł Zalewski

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Josefa Andrés Barea, George Sabin Cutaş, Norbert Glante, Syed Kamall, Elisabeth Köstinger

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 187.2)

Rosa Estaràs Ferragut, Vicky Ford