RAPORT privind cererea de ridicare a imunității lui Georgios Toussas
25.11.2011 - (2011/2057(IMM))
Comisia pentru afaceri juridice
Raportor: Tadeusz Zwiefka
PROPUNERE DE DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN
privind cererea de ridicare a imunității lui Georgios Toussas
Parlamentul European,
– având în vedere cererea de ridicare a imunității lui Georgios Toussas, din data de 9 februarie 2011, transmisă de judecătorul Ilias Stavropoulos de la Tribunalul de Primă Instanță Pireu, Secția a șaptea și comunicată în ședința plenară din 9 martie 2011,
– având în vedere audierea lui Georgios Toussas la 19 septembrie 2011, în conformitate cu articolul 7 alineatul (3) din Regulamentul de procedură,
– având în vedere articolul 9 din Protocolul privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene din 8 aprilie 1965 și articolul 6 alineatul (2) din Actul din 20 septembrie 1976 privind alegerea membrilor Parlamentului European prin vot universal direct,
– având în vedere hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene din 12 mai 1964, 10 iulie 1986, 15 și 21 octombrie 2008 și 19 martie 2010[1],
– având în vedere articolul 62 din Constituția Republicii Elene,
– având în vedere articolul 6 alineatul (2) și articolul 7 din Regulamentul său de procedură,
– având în vedere raportul Comisiei pentru afaceri juridice (A7-0410/2011),
A. întrucât judecătorul de la Tribunalul de Primă Instanță Pireu, Secția a șaptea, a solicitat ridicarea imunității lui Georgios Toussas, deputat în Parlamentul European, pentru a-i permite efectuarea urmăririi penale începute în urma instrucțiunilor emise de biroul procurorului de pe lângă Tribunalul Pireu privind un presupus abuz de încredere, care a avut drept consecințe daune care depășesc suma de 147 000 de euro (articolul 390 din Codul penal al Republicii Elene și articolul 1 din Legea 1608/1950) și pentru care s-a dispus deschiderea unei anchete judiciare (articolele 246, 248 și 250 din Codul de procedură penală al Republicii Elene);
B. întrucât judecătorul intenționează să-l convoace pe Georgios Toussas pentru a depune mărturie în calitate de pârât și a răspunde acuzațiilor care i se aduc, menționate mai sus, în conformitate cu articolele 270, 271 și 273 din Codul de procedură penală al Republicii Elene;
C. întrucât este recomandabil, prin urmare, să se recomande ridicarea imunității parlamentare în cazul de față,
1. hotărăște să ridice imunitatea lui Georgios Toussas;
2. încredințează Președintelui sarcina de a transmite imediat prezenta decizie, precum și raportul comisiei competente, autorităților competente ale Republicii Elene și lui Georgios Toussas.
- [1] Cauza 101/63 Wagner/Fohrmann și Krier, Repertoriu, [1964], p. 195; Cauza 149/85 Wybot/Faure și alții, Repertoriu, [1986], p. 2391; Cauza T-345/05 Mote/Parlament, Repertoriu, [2008], p. II-2849; Cauzele conexate C-200/07 și C-201/07 Marra/De Gregorio și Clemente, Repertoriu, [2008], p. I-7929; Cauza T-42/06 Gollnisch/Parlament, (JO C 134, 22.5.2010, p. 29).
EXPUNERE DE MOTIVE
1. Introducere
În cadrul ședinței plenare din 9 martie 2011, Președintele a anunțat, în conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din Regulamentul de procedură, că a primit o scrisoare din partea lui Illias Stavropoulos, judecător la Tribunalul de Primă Instanță Pireu, Secția a șaptea, datată 9 februarie 2011, prin care se solicita ridicarea imunității parlamentare a lui Georgios Toussas.
Președintele a transmis această solicitare comisiei competente, în conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din Regulamentul de procedură.
2. Fapte
Judecătorul de la Tribunalul de Primă Instanță Pireu, Secția a șaptea, a solicitat ridicarea imunității lui Georgios Toussas, deputat în Parlamentul European, pentru a-i permite efectuarea urmăririi penale începute în urma instrucțiunilor emise de biroul procurorului de pe lângă Tribunalul Pireu. Dl Toussas, împreună cu opt alte persoane, este acuzat de a fi fraudat în cunoștință de cauză, în folosul unei alte părți, o sumă de peste 147 000 de euro din proprietatea Fondului marinarilor din marina comercială (Merchant Seamen’s Fund – NAT), o entitate juridică de drept public, a cărui administrare îi fusese încredințată. Presupusa fraudă a fost comisă de dl Toussas în calitatea sa de membru în Consiliul de administrație al NAT, având, în această calitate, statutul de angajat în sensul dreptului penal elen. Acuzațiile, pentru care s-a dispus deschiderea unei anchete judiciare (articolele 246, 248 și 250 din Codul de procedură penală al Republicii Elene), se întemeiază pe articolul 390 din Codul penal al Republicii Elene și articolul 1 din Legea 1608/1950.
În cursul audierii sale, la 10 octombrie 2011, de către Comisia pentru afaceri juridice, Georgios Toussas a subliniat faptul că este posibil ca urmărirea penală împotriva sa să constituie o persecuție politică. Cu toate acestea, comisia nu a găsit niciun temei pentru fumus persecutionis în acest caz.
3. Drept
Legislație UE
Protocolul nr. 7 privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene, anexat la tratate, prevede următoarele:
Articolul 9:
Pe durata sesiunilor Parlamentului European, membrii acestuia beneficiază:
a)pe teritoriul național, de imunitățile recunoscute membrilor Parlamentului propriei țări;
b)pe teritoriul oricărui alt stat membru, de exceptare privind orice măsură de detenție sau urmărire penală.
Imunitatea este valabilă inclusiv pe perioada deplasării la locul reuniunii Parlamentului European, cât și la întoarcere.
Imunitatea nu poate fi invocată în caz de flagrant delict și nici nu poate constitui o piedică pentru Parlamentul European de a ridica imunitatea unuia dintre membri.
Legislația elenă
Articolul 62 din Constituția Republicii Elene prevede următoarele:
„În timpul mandatului parlamentar, niciun deputat nu este urmărit, arestat, închis sau supus altor restricții fără permisiunea prealabilă a Parlamentului. De asemenea, niciun deputat din parlamentul dizolvat nu este urmărit pentru infracțiuni cu caracter politic în perioada dintre dizolvarea Parlamentului și declarația privind alegerea deputaților în noul Parlament. Se consideră că permisiunea este refuzată în cazul în care Parlamentul nu se pronunță în termen de trei luni de la data transmiterii cererii de urmărire de către procuror Președintelui Parlamentului.
Termenul de trei luni se suspendă pe perioada vacanțelor parlamentare.În caz de flagrant delict, nu este necesară permisiunea Parlamentului.
”
4. Concluzii
În temeiul celor de mai sus și în conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din Regulamentul de procedură, Comisia pentru afaceri juridice, în urma examinării motivelor pentru și împotriva ridicării imunității deputatului, recomandă Parlamentului European să ridice imunitatea parlamentară lui Georgios Toussas.
REZULTATUL VOTULUI FINAL ÎN COMISIE
Data adoptării |
21.11.2011 |
|
|
|
|
Rezultatul votului final |
+: –: 0: |
10 0 0 |
|||
Membri titulari prezenți la votul final |
Raffaele Baldassarre, Luigi Berlinguer, Klaus-Heiner Lehne, Alajos Mészáros, Bernhard Rapkay, Alexandra Thein, Cecilia Wikström |
||||
Membri supleanți prezenți la votul final |
Kurt Lechner, Eva Lichtenberger, József Szájer |
||||