RAPORT privind propunerea de numire a lui Vítor Manuel da Silva Caldeira ca membru al Curții de Conturi

28.11.2011 - (C7-0344/2011 – 2011/0809(NLE))

Comisia pentru control bugetar
Raportoare: Inés Ayala Sender

Procedură : 2011/0809(NLE)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
A7-0423/2011
Texte depuse :
A7-0423/2011
Dezbateri :
Texte adoptate :

PROPUNERE DE DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN

privind propunerea de numire a lui Vítor Manuel da Silva Caldeira ca membru al Curții de Conturi

(C7-0344/2011 – 2011/0809(NLE))

(Procedura de consultare)

Parlamentul European,

–   având în vedere articolul 286 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în temeiul căruia Parlamentul a fost consultat de către Consiliu (C7-0344/2011),

–   având în vedere că, la reuniunea sa din 23 noiembrie 2011, Comisia pentru control bugetar a audiat candidatul propus de Consiliu pentru a fi membru al Curții de Conturi,

–   având în vedere articolul 108 din Regulamentul său de procedură,

–   având în vedere raportul Comisiei pentru control bugetar (A7-0423/2011),

A. întrucât Vítor Manuel da Silva Caldeira îndeplinește condițiile prevăzute la articolul 286 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

1.  emite un aviz favorabil privind propunerea Consiliului de numire a lui Vítor Manuel da Silva Caldeira ca membru al Curții de Conturi;

2.  încredințează Președintelui sarcina de a transmite prezenta decizie Consiliului și, spre informare, Curții de Conturi, precum și celorlalte instituții ale Uniunii Europene și instituțiilor de control din statele membre.

ANEXA 1: CURRICULUM VITAE AL LUI VÍTOR MANUEL DA SILVA CALDEIRA

Născut în localitatea Campo Maior (Portugalia) în 1960.

Licențiat în drept (Universitatea din Lisabona, Portugalia). Diplomă postuniversitară în studii europene (Institutul European al Facultății de Drept din cadrul Universității din Lisabona).

Asistent universitar la Facultatea de Drept a Universității din Lisabona (1983-1984) și la Institutul Superior pentru Noi Profesii (1996-1999).

1984-2000: și-a desfășurat activitatea în cadrul Inspectoratului General de Finanțe (IGF) în calitate de inspector de finanțe/director (1989-1995), iar începând din 1995 și până în februarie 2000, în calitate de inspector general adjunct de finanțe.

Începând din 1995, s-a ocupat de domeniul de coordonare a auditurilor comunitare de care era responsabil IGF, precum și de sistemul de control intern al administrației financiare de stat, printre sarcinile sale numărându-se următoarele: președinte al Comitetului interministerial pentru coordonarea și controlul sistemului de finanțare a FEOGA – secțiunea garantare; participarea în cadrul Grupului de reprezentanți personali ai miniștrilor de finanțe pentru buna gestiune financiară (SEM 2000), precum și în cadrul grupurilor de lucru ad-hoc ale Consiliului având drept temă protejarea intereselor financiare ale Comunităților și combaterea fraudelor; membru al delegației portugheze din cadrul Comitetului consultativ pentru coordonarea în domeniul combaterii fraudei (COCOLAF) sub egida Comisiei Europene.

Consultant al OCDE în cadrul inițiativei SIGMA (Support for Improvement in Governance and Management in Central and Eastern European Countries – Sprijin pentru îmbunătățirea guvernării și a gestiunii în țările din Europa Centrală și de Est), cu misiuni la ministerele de finanțe din Republica Cehă (1997), Polonia (1998) și Estonia (1999).

Din martie 2000, este membru al Curții de Conturi Europene și, până la sfârșitul anului 2001, a fost responsabil de auditul activităților bancare ale UE, inclusiv al CECO, al Școlilor europene, al organismelor descentralizate și al Agenției de aprovizionare a Euratom.

Din ianuarie 2002 și până la 8 martie 2006, a fost responsabil de Declarația de asigurare a Curții (DAS), precum și raportor pentru Avizul nr. 2/2004 al Curții privind modelul de audit unic (și propunerea privind un cadru comunitar de control intern).

În martie 2005 a fost ales decan al grupului CEAD (coordonare, comunicare, evaluare, asigurare și dezvoltare), iar în perioada cuprinsă între 9 martie 2006 și 15 ianuarie 2008 a fost membrul Curții responsabil de secția ADAR (Audit Development and Reports – Dezvoltarea instrumentelor de audit și rapoarte).

A fost, de asemenea, membru al Comitetului administrativ al Curții.

La 16 ianuarie 2008, a fost ales președinte al Curții de Conturi pentru un mandat de trei ani. A fost reales pentru încă un mandat de trei ani la 12 ianuarie 2011. În calitatea sa de președinte al Curții, este responsabil de supravegherea modului în care se desfășoară activitatea Curții, de relațiile cu instituțiile Uniunii Europene, de relațiile cu instituțiile supreme de audit și cu organizațiile internaționale de audit, de aspectele juridice și de auditul intern.

De la 1 iunie 2010, ca urmare a reorganizării Curții, este președintele Comitetului administrativ.

Membru al Comitetului comun de audit al Europol (2002-2004). În prezent, este membru al Comitetului consultativ al Academiei de Drept European (Trier).

Este invitat să susțină alocuțiuni la diferite conferințe și seminarii. A publicat articole în domeniul finanțelor publice, al controlului financiar și al auditului.

ANEXA 2: PREZENTARE SUCCINTĂ, ÎNTOCMITĂ DE VÍTOR MANUEL DA SILVA CALDEIRA, A EXPERIENȚEI SALE CA MEMBRU AL CURȚII ȘI A OBIECTIVELOR PENTRU UN VIITOR MANDAT

Calitatea de membru al Curții de Conturi Europene (CCE) este atât un privilegiu, cât și o mare responsabilitate. CCE îi revine o misiune importantă în calitatea ei de auditor extern al Uniunii. Din momentul în care am devenit membru al Curții în martie 2000, am depus eforturi, în multiplele mele roluri, inclusiv în calitate de președinte actual al CCE, pentru a contribui la îndeplinirea de către CCE a misiunii sale.

Experiența în calitate de membru al CCE

Mi-am început primul mandat în martie 2000 ca membru responsabil de auditul activităților bancare și al agențiilor UE. În ianuarie 2002, am devenit „membru DAS”, responsabil pentru auditul conturilor anuale ale UE și pentru declarația de asigurare. De asemenea, am fost membrul raportor pentru avizul Curții referitor la „auditul unic”, aviz care a inspirat cadrul integrat de control intern al utilizării fondurilor UE ce a fost elaborat ulterior de Comisie cu sprijinul Parlamentului European și al Consiliului.

În martie 2006, la începutul celui de-al doilea mandat, am fost numit decan al grupului CEAD și membru responsabil pentru dezvoltarea instrumentelor de audit și rapoarte. În ianuarie 2008, am fost ales președinte al CCE pentru un mandat de trei ani, care a fost prelungit cu încă trei ani în ianuarie 2011.

În perioada în care am deținut funcția de președinte, CCE a finalizat un important proces de reformă internă, care a inclus și o analiză inter pares. Ca urmare, CCE și-a modificat regulamentul intern în vederea îmbunătățirii procesului decizional și a eficienței, introducând un sistem de camere pentru adoptarea rapoartelor și a avizelor, precum și o structură mai bună de gestiune. De asemenea, Curtea a adoptat prima sa strategie de audit, și-a îmbunătățit randamentul și a contribuit semnificativ la dezbaterile publice privind reforma bugetară a UE, achizițiile publice și evoluțiile în materie de guvernanță economică a UE.

Obiective personale pentru un eventual mandat

Prioritățile mele sunt următoarele:

· să asigur finalizarea cu succes a strategiei Curții pentru perioada 2009-2012 și aplicarea integrală a recomandărilor formulate în urma analizei inter pares din 2008;

· să dirijez dezvoltarea unei noi strategii a CCE după 2013, care să fie orientată spre exterior și axată pe sporirea pertinenței Curții și a activității sale în raport cu așteptările părților interesate și cu provocările principale cu care se confruntă UE;

· să valorific noul regulament intern al CCE pentru a utiliza în mod mai flexibil resursele Curții și pentru a îmbunătăți mai mult eficiența și eficacitatea sa;

· să promovez responsabilitatea publică efectivă și auditul public în UE prin cooperarea cu Parlamentul European și cu alte instituții de la nivelul UE și de la nivel național, inclusiv cu instituțiile supreme de audit;

· să îmbunătățesc comunicarea CCE cu părțile interesate pentru a garanta că mesajele Curții ajung la destinație și pentru a-i proteja reputația, câștigată cu mult efort.

REZULTATUL VOTULUI FINAL ÎN COMISIE

Data adoptării

23.11.2011

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

21

2

1

Membri titulari prezenți la votul final

Jean-Pierre Audy, Inés Ayala Sender, Andrea Cozzolino, Tamás Deutsch, Jens Geier, Ingeborg Gräßle, Iliana Ivanova, Monica Luisa Macovei, Jan Mulder, Jan Olbrycht, Crescenzio Rivellini, Georgios Stavrakakis, Søren Bo Søndergaard

Membri supleanți prezenți la votul final

Zuzana Brzobohatá, Edit Herczog, Sidonia Elżbieta Jędrzejewska, Czesław Adam Siekierski, Derek Vaughan

Membri supleanți [articolul 187 alineatul (2)] prezenți la votul final

George Sabin Cutaș, Leonidas Donskis, Pat the Cope Gallagher, Cristina Gutiérrez-Cortines, Marian Harkin, Sampo Terho