Betänkande - A7-0423/2011Betänkande
A7-0423/2011

BETÄNKANDE om nomineringen av Vítor Manuel da Silva Caldeira till ämbetet som ledamot av revisionsrätten

28.11.2011 - (C7‑0344/2011 – 2011/0809(NLE))

Budgetkontrollutskottet
Föredragande: Inés Ayala Sender

Förfarande : 2011/0809(NLE)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A7-0423/2011
Ingivna texter :
A7-0423/2011
Debatter :
Antagna texter :

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS BESLUT

om nomineringen av Vítor Manuel da Silva Caldeira till ämbetet som ledamot av revisionsrätten

(C7‑0344/2011 – 2011/0809(NLE))

(Samråd)

Europaparlamentet utfärdar detta beslut

–   med beaktande av artikel 286.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, i enlighet med vilken rådet har hört parlamentet (C7‑0344/2011),

–   med beaktande av att budgetkontrollutskottet vid sitt sammanträde den 23 november 2011 höll en utfrågning med den kandidat som rådet föreslagit till ämbetet som ledamot av revisionsrätten,

–   med beaktande av artikel 108 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från budgetkontrollutskottet (A7‑0423/2011), och av följande skäl:

A. Vítor Manuel da Silva Caldeira uppfyller villkoren i artikel 286.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

1.  Europaparlamentet tillstyrker rådets förslag till utnämning av Vítor Manuel da Silva Caldeira till ledamot av revisionsrätten.

2.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända detta beslut till rådet och, för kännedom, till revisionsrätten samt till Europeiska unionens övriga institutioner och medlemsstaternas revisionsorgan.

BILAGA 1: VÍtor Manuel da Silva CaldeiraS MERITFÖRTECKNING

Född 1960 i Campo Maior (Portugal).

Juristexamen (Lissabons universitet, Portugal). Påbyggnadsexamen i Europastudier (Europainstitutet, juridiska fakulteten, Lissabons universitet).

Universitetslektor vid juridiska fakulteten, Lissabons universitet (1983–1984) och vid högre institutet för nya yrken (1996–1999).

1984–2000: Tjänstgjorde vid allmänna finansinspektionen som finansinspektör/direktör (1989 till 1995) och biträdande generalinspektör från1995 till februari 2000.

Från 1995 ansvarig för allmänna finansinspektionens område av samordningen av gemenskapens kontroller och systemet för intern kontroll av statens finansförvaltning, vilket bland annat innebar följande uppgifter: ordförande för den interministeriella kommittén för samordning och kontroll av finansieringssystemet för EUGFJ:s garantisektion, deltagande i gruppen med finansministrarnas personliga representanter för en sund ekonomisk förvaltning (SEM 2000) och rådets särskilda arbetsgrupper för skydd av gemenskapernas ekonomiska intressen och bekämpning av bedrägerier samt medlem av den portugisiska delegationen vid den rådgivande kommittén för samordning av bedrägeribekämpningen (Cocolaf) under kommissionens ledning.

OECD:s rådgivare för det så kallade Sigma-initiativet (stödprogram för förbättring av förvaltningen och ledningen i central- och östeuropeiska länder) med uppdrag i finansministerierna i Tjeckien (1997), Polen (1998) och Estland (1999).

Ledamot av Europeiska revisionsrätten sedan mars 2000, till utgången av 2001 ansvarig för granskningen av EU:s bankverksamhet samt Europeiska kol- och stålgemenskapen (EKSG), Europaskolorna, de decentraliserade byråerna och Euratoms försörjningsbyrå.

Från januari 2002 till den 8 mars 2006 ansvarig för revisionsrättens revisionsförklaring (DAS) och rapportör för revisionsrättens yttrande nr 2/2004 över en modell för samordnad granskning (samt förslaget till ram för gemenskapens internkontroll).

I mars 2005 vald till doyen i CEAD-gruppen (samordning, kommunikation, utvärdering, revisionsförklaring och utveckling) och från den 9 mars 2006 till den 15 januari 2008 ansvarig ledamot för ADAR (utveckling av granskningsmetoder och granskningsrapporter).

Även ledamot av revisionsrättens förvaltningskommitté.

Den 16 januari 2008 vald till ordförande för revisionsrätten med ett mandat på tre år. Återvald den 12 januari 2011 för en andra mandatperiod på tre år. I sin egenskap av ordförande ska han övervaka revisionsrättens arbete. Han ansvarar också för förbindelserna med Europeiska unionens institutioner, förbindelserna med nationella revisionsorgan och internationella revisionsorganisationer, rättsliga frågor och internrevision.

Sedan den 1 juni 2010, efter revisionsrättens omorganisation, är han ordförande för förvaltningskommittén.

Medlem i Europols gemensamma kontrollkommitté (2002–2004). För närvarande medlem i rådgivande kommittén vid Europeiska rättsakademin (Trier).

Inbjuds som talare vid olika konferenser och seminarier. Har publicerat artiklar om offentliga finanser, ekonomistyrning och revision.

BILAGA 2: VÍTOR MANUEL DA SILVA CALDEIRAS SAMMANFATTNING AV SINA ERFARENHETER SOM LEDAMOT AV REVISIONSRÄTTEN OCH HANS MÅL FÖR EN NY MANDATPERIOD

Det är ett privilegium men innebär också ett stort ansvar att verka som ledamot av Europeiska revisionsrätten. Denna har ett viktigt uppdrag att utföra som unionens externa revisionsorgan. Sedan jag blev ledamot i mars 2000 har jag i olika roller, bland annat som revisionsrättens nuvarande ordförande, strävat efter att bistå revisionsrätten att utföra detta uppdrag

Mina erfarenheter som ledamot av revisionsrätten

Jag inledde mitt första mandat i mars 2000 som ledamot med ansvar för granskningen av EU:s bankverksamhet och byråer. I januari 2002 blev jag “DAS-ledamot” med ansvar för granskningen av EU:s årliga räkenskaper och revisionsförklaring. Jag var också rapportör för revisionsrättens yttrande över samordnad granskning (single audit) som gav upphov till den ram för integrerad internkontroll för användningen av EU-medel som sedan utarbetades av kommissionen med stöd av Europaparlamentet och rådet.

När min andra mandatperiod inleddes i mars 2006 blev jag doyen för CEAD-gruppen och ansvarig ledamot för utveckling av granskningsmetoder och granskningsrapporter. I januari 2008 valdes jag till ordförande för revisionsrätten för en mandatperiod på tre år som förnyades i januari 2011 för ytterligare tre år.

Under mitt ordförandeskap har revisionsrätten genomgått en betydande intern reformprocess i vilken det även ingick en sakkunnigbedömning (peer review). Som ett resultat av denna ändrade revisionsrätten sina interna regler för att förbättra beslutsfattandet och effektiviteten samt införde ett system med avdelningar för antagande av rapporter och yttranden liksom en bättre förvaltningsstruktur. Den antog också sin första granskningsstrategi, förbättrade befintlig output och bidrog i betydande grad till de offentliga debatterna om EU:s budgetreform, offentlig upphandling och utvecklingen av EU:s ekonomiska styrning.

Personliga mål för en eventuell ny mandatperiod

Mina prioriteringar skulle vara följande:

· Att tillse att revisionsrättens strategi för 2009–2012 på ett framgångsrikt sätt slutförs och att rekommendationerna från 2008 års sakkunnigbedömning till fullo beaktas.

· Att styra utvecklandet av en ny utåtriktad strategi för revisionsrätten efter 2013 som fokuseras på att göra revisionsrätten och dess arbete mer relevant för dess intressenters förväntningar och för de stora utmaningar som EU står inför.

· Att dra nytta av revisionsrättens nya interna regler för att använda dess resurser mer flexibelt och för att ytterligare förbättra effektiviteten och ändamålsenligheten.

· Att främja en verklig offentlig ansvars- och redovisningsskyldighet samt offentlig revision inom EU genom att arbeta tillsammans med Europaparlamentet och även andra EU-institutioner och nationella institutioner, inbegripet de högsta revisionsorganen.

· Att förbättra revisionsrättens kontakter med sina intressenter för att se till att dess budskap når fram och för att behålla det goda rykte som institutionen kämpat hårt för att uppnå.

RESULTAT AV SLUTOMRÖSTNINGEN I UTSKOTTET

Antagande

23.11.2011

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

21

2

1

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Jean-Pierre Audy, Inés Ayala Sender, Andrea Cozzolino, Tamás Deutsch, Jens Geier, Ingeborg Gräßle, Iliana Ivanova, Monica Luisa Macovei, Jan Mulder, Jan Olbrycht, Crescenzio Rivellini, Georgios Stavrakakis, Søren Bo Søndergaard

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Zuzana Brzobohatá, Edit Herczog, Sidonia Elżbieta Jędrzejewska, Czesław Adam Siekierski, Derek Vaughan

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 187.2)

George Sabin Cutaş, Leonidas Donskis, Pat the Cope Gallagher, Cristina Gutiérrez-Cortines, Marian Harkin, Sampo Terho