RAPORT referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind emiterea de monede euro

7.12.2011 - (COM(2011)0295 – C7‑0140/2011 – 2011/0131(COD)) - ***I

Comisia pentru afaceri economice și monetare
Raportor: Hans-Peter Martin


Procedură : 2011/0131(COD)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
A7-0439/2011
Texte depuse :
A7-0439/2011
Dezbateri :
Texte adoptate :

PROIECT DE REZOLUŢIE LEGISLATIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN

referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind emiterea de monede euro

(COM(2011)0295 – C7‑0140/2011 – 2011/0131(COD))

(Procedura legislativă ordinară: prima lectură)

Parlamentul European,

–   având în vedere propunerea Comisiei prezentată Parlamentului și Consiliului (COM(2011)0295),

–   având în vedere articolul 294 alineatul (2) și articolul 133 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în temeiul cărora propunerea a fost prezentată de către Comisie (C7–0140/2011),

–   având în vedere articolul 294 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

–   având în vedere avizul Băncii Centrale Europene din 23 august 2011[1],

–   având în vedere articolul 55 din Regulamentul său de procedură,

–   având în vedere raportul Comisiei pentru afaceri economice și monetare (A7-0439/2011),

1.  adoptă poziția în primă lectură prezentată în continuare;

2.  solicită Comisiei să îl sesizeze din nou în cazul în care intenționează să modifice în mod substanțial propunerea sau să o înlocuiască cu un alt text;

3.  încredințează Președintelui sarcina de a transmite Consiliului și Comisiei, precum și parlamentelor naționale poziția Parlamentului.

Amendamentul  1

Propunere de regulament

Considerentul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Lipsa dispozițiilor obligatorii privind emiterea de monede euro poate avea ca efect existența unor practici diferite de la un stat membru la altul și nu creează un cadru suficient de integrat pentru moneda unică. Prin urmare, în interesul transparenței și al securității juridice, este necesar să se introducă norme obligatorii privind emiterea de monede euro.

(2) Fără a aduce atingere articolului 128 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care permite statelor membre să emită monede euro, lipsa dispozițiilor generale obligatorii privind emiterea de monede euro poate avea ca efect existența unor practici diferite de la un stat membru la altul și nu creează un cadru suficient de integrat pentru moneda unică. Prin urmare, în interesul transparenței, al securității juridice și al bunei înțelegeri, este necesar să se introducă norme obligatorii privind emiterea de monede euro.

Amendamentul  2

Propunere de regulament

Considerentul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5) De asemenea, statele membre trebuie să poată emite monede euro de colecție, care nu sunt destinate circulației și care trebuie să poată fi distinse cu ușurință de monedele euro destinate circulației. Monedele euro de colecție trebuie să aibă statut de mijloc legal de plată numai în statul membru emitent și nu trebuie emise în vederea intrării lor în circulație.

(5) De asemenea, statele membre trebuie să poată emite monede euro de colecție, care nu sunt destinate circulației. În acest sens, este important ca acestea să poată fi distinse cu ușurință de monedele euro destinate circulației.

Amendamentul  3

Propunere de regulament

Considerentul 7a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(7a) Prețul monedelor destinate circulației de calitate deosebită sau cu un ambalaj special ar trebui stabilit anterior punerii acestora în circulație.

Amendamentul  4

Propunere de regulament

Considerentul 8a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(7b) Comisia ar trebui să realizeze o evaluare a impactului privind continuarea emiterii de monede de 1 și 2 cenți. O astfel de evaluare a impactului ar trebui să ia în considerare costul real al acestor monede de 1 și 2 cenți. Comisia ar trebui să realizeze și o evaluare a impactului privind posibilitatea emiterii de bancnote de 1 și 2 euro.

Amendamentul  5

Propunere de regulament

Articolul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Prezentul regulament stabilește norme cu privire la emiterea de monede euro destinate circulației, inclusiv de monede comemorative destinate circulației, la emiterea de monede euro de colecție și la consultarea anterioară distrugerii monedelor euro proprii circulației.

Fără a aduce atingere articolului 128 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care prevede dreptul statelor membre de a emite monede euro, prezentul regulament stabilește norme generale cu privire la emiterea de monede euro destinate circulației, la emiterea de monede euro de colecție și la consultarea anterioară distrugerii monedelor euro proprii circulației.

Justificare

These insertions are needed to:(a) confirm with sufficient legal certainty that the proposed regulation does not affect Member States’ competence to issue euro coins under Article 128(2) of the TFEU; and (b) acknowledge the gap in relation to general binding provisions for issuance of euro coins. In addition, they add value by defining better the subject matter of the proposed regulation in relation to the relevant requirements under points 13.1 and 13.3 of the Joint Practical Guide of the European Parliament, the Council and the Commission10. Since the amended definition of ‘euro circulation coins’ explicitly comprises the commemorative euro coins intended for circulation11, there is no need to repeat this in the context of Article 1.

Amendamentul  6

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) „monede euro destinate circulației” înseamnă monede euro destinate circulației, ale căror denominări și specificații tehnice sunt stabilite de Regulamentul (CE) nr. 975/98 al Consiliului din 3 mai 1998.

(1) „monede euro destinate circulației” înseamnă monede euro obișnuite destinate circulației și monede euro comemorative destinate circulației, ale căror denominări și specificații tehnice sunt stabilite de Regulamentul (CE) nr. 975/98 al Consiliului din 3 mai 1998.

Justificare

Actuala definiție a monedelor euro destinate circulației ar trebui clarificată și ar trebui adăugată o definiție separată pentru monede euro obișnuite destinate circulației, spre a se evita orice ambiguitate relativ la această terminologie.

Amendamentul  7

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 1a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1a) „monede euro obișnuite destinate circulației” înseamnă monede euro destinate circulației, mai puțin monede euro comemorative destinate circulației.

Justificare

Actuala definiție a monedelor euro destinate circulației ar trebui clarificată și ar trebui adăugată o definiție separată pentru monede euro obișnuite destinate circulației, spre a se evita orice ambiguitate relativ la această terminologie.

Amendamentul  8

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3) „monede euro de colecție” înseamnă monede euro destinate colecționării și nu intrării în circulație.

eliminat

Amendamentul  9

Propunere de regulament

Articolul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Tipuri de monede euro

Tipuri de monedă euro

Statele membre pot emite două tipuri de monede euro: monede euro destinate circulației, care includ monedele euro comemorative destinate circulației, și monede euro de colecție.

Statele membre pot emite două tipuri de monedă euro: monede euro destinate circulației și monede euro de colecție.

Justificare

Întrucât definiția modificată a „monedelor euro destinate circulației” include în mod explicit monedele euro destinate circulației, nu este necesară această repetiție la articolul 3.

Amendamentul  10

Propunere de regulament

Articolul 3 – paragraful 1a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Comisia realizează o evaluare a impactului privind continuarea emiterii de monede de 1 și 2 cenți. Respectiva evaluare a impactului include o analiză cost-beneficiu care ia în considerare costurile reale de producție a monedelor de 1 și 2 cenți, în raport cu valoarea și beneficiile acestora.

Amendamentul  11

Propunere de regulament

Articolul 3 – paragraful 1b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Comisia realizează și o evaluare a impactului privind posibilitatea emiterii de bancnote de 1 și 2 euro.

 

În urma evaluării impactului menționată la cel de-al treilea paragraf, Comisia pregătește un raport prezentând avantajele și dezavantajele emiterii de bancnote de 1 și 2 euro.

Amendamentul  12

Propunere de regulament

Articolul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Emiterea monedelor euro destinate circulației

Emiterea și vânzarea monedelor euro destinate circulației

(1) Monedele euro destinate circulației se emit la valoarea facială.

(1) Monedele euro destinate circulației se emit și se pun în circulație de către autoritățile competente ale fiecărui stat membru la valoarea facială.

(2) Prin derogare de la alineatul (1), o proporție redusă, care nu depășește 5 % din valoarea și volumul total al monedelor euro emise, poate fi emisă la o valoare mai mare decât valoarea facială, dacă acest lucru este justificat de calitatea specială a monedei sau de ambalajul special al acesteia.

(2) O proporție redusă, care nu depășește 5 % din valoarea și volumul total al monedelor euro rămase, poate fi vândută la o valoare mai mare decât valoarea facială, dacă acest lucru este justificat de calitatea specială a monedei sau de ambalajul special al acesteia.

Justificare

BCE recomandă alinierea articolului 4 din regulamentul propus la alineatul (1) din Recomandarea 2009/23/CE și, astfel, conformarea prezentei dispoziții cu practicile relevante ale statelor membre în temeiul respectivei Recomandări.

Amendamentul  13

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 1 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Fiecare stat membru participant poate emite într-un an numai o singură monedă euro comemorativă destinată circulației, cu excepția cazurilor în care:

(1) Fiecare stat membru participant poate emite o dată la șase luni numai o singură monedă euro comemorativă destinată circulației, cu excepția cazurilor în care:

Amendamentul  14

Propunere de regulament

Articolul 6 – alineatul 1 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Monedele euro de colecție au statut de mijloc legal de plată numai în statul membru emitent.

eliminat

Amendamentul  15

Propunere de regulament

Articolul 6 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3) Monedele euro de colecție pot fi emise la valoarea facială sau la o valoare mai mare.

(3) Monedele euro de colecție pot fi vândute la valoarea facială sau la o valoare mai mare.

Justificare

Prezenta propunere ar reflecta în mod corect acordul convenit între statele membre la reuniunea Consiliului Ecofin din 5 noiembrie 2002, care permite vânzarea monedelor euro de colecție la o valoare mai mare decât cea facială.

Amendamentul  16

Propunere de regulament

Articolul 6 – alineatul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5) Statele membre iau toate măsurile adecvate pentru a preveni utilizarea monedelor euro de colecție ca mijloace de plată, precum folosirea unui ambalaj special, eliberarea unui certificat de autenticitate, anunțul prealabil din partea autorității emitente sau emiterea la o valoare mai mare decât valoarea facială.

eliminat

Amendamentul  17

Propunere de regulament

Articolul 7 – paragraful 1a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Statul membru indică ce tip de monede (monedă euro destinată circulației, monedă euro de colecție, monedă euro comemorativă) urmează a fi distruse, întrucât acest lucru afectează direct plafoanele menționate la articolul 5 alineatul (2) literele (a) și (b).

  • [1]  JO C 273, 16.9.2011, p.2.

EXPUNERE DE MOTIVE

Optimizarea monedei euro

1. Deși prezentul raport privește emiterea de monede euro, Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană pot avea în vedere, pentru viitorul monedei euro, și emiterea de bancnote de 1 și 2 euro.

2. Deși emiterea de bancnote de 1 și 2 euro ar reduce numărul de monede de 1 și 2 euro aflate în circulație, utilizarea de astfel de bancnote ar aduce totodată și avantaje statelor membre.

3. Emiterea de bancnote de 1 și 2 euro ar spori manevrabilitatea și gradul de acceptare al devizei și ar avea o influența pozitivă asupra turismului european, fără a reduce valoarea celorlalte monede euro destinate circulației.

4. Emiterea de bancnote de 1 și 2 euro ar crește și valoarea monedelor euro de colecție.

5. Prin reducerea numărului de monede comemorative aflate în circulație se produce o simplificare administrativă și, în plus, valoarea monedelor comemorative respective crește prin faptul că acestea sunt mai rare.

PROCEDURĂ

Titlu

Emiterea de monede euro

Referințe

COM(2011)0295 – C7-0140/2011 – 2011/0131(COD)

Data prezentării la PE

25.5.2011

 

 

 

Comisie competentă în fond

       Data anunțului în plen

ECON

7.6.2011

 

 

 

Raportor(i)

       Data numirii

Hans-Peter Martin

7.6.2011

 

 

 

Examinare în comisie

22.9.2011

24.10.2011

22.11.2011

 

Data adoptării

29.11.2011

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

36

0

0

Membri titulari prezenți la votul final

Udo Bullmann, Pascal Canfin, Rachida Dati, Leonardo Domenici, Derk Jan Eppink, Markus Ferber, Elisa Ferreira, Ildikó Gáll-Pelcz, José Manuel García-Margallo y Marfil, Jean-Paul Gauzès, Sven Giegold, Sylvie Goulard, Gunnar Hökmark, Othmar Karas, Wolf Klinz, Philippe Lamberts, Astrid Lulling, Hans-Peter Martin, Arlene McCarthy, Anni Podimata, Edward Scicluna, Peter Simon, Peter Skinner, Theodor Dumitru Stolojan, Ivo Strejček, Kay Swinburne, Marianne Thyssen, Ramon Tremosa i Balcells

Membri supleanți prezenți la votul final

Elena Băsescu, Pervenche Berès, Thijs Berman, Sari Essayah, Vicky Ford, Carl Haglund, Iliana Ivanova, Anne E. Jensen, Olle Ludvigsson

Data depunerii

7.12.2011