RAPORT referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de implementare a unei cooperări consolidate în domeniul creării unei protecții unitare prin brevet

11.1.2012 - (COM(2011)0215 – C7‑0099/2011 – 2011/0093(COD)) - ***I

Comisia pentru afaceri juridice
Raportor: Bernhard Rapkay


Procedură : 2011/0093(COD)
Stadiile documentului în şedinţă

PROIECT DE REZOLUȚIE LEGISLATIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN

referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de implementare a unei cooperări consolidate în domeniul creării unei protecții unitare prin brevet

(COM(2011)0215 – C7‑0099/2011 – 2011/0093(COD))

(Procedura legislativă ordinară: prima lectură)

Parlamentul European,

–   având în vedere propunerea Comisiei prezentată Parlamentului European și Consiliului (COM(2011)0215),

–   având în vedere articolul 294 alineatul (2) și articolul 118 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în temeiul cărora propunerea a fost prezentată de către Comisie (C7-0099/2011),

–   având în vedere articolul 294 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

–   având în vedere articolul 55 din Regulamentul său de procedură,

–   având în vedere raportul Comisiei pentru afaceri juridice și avizul Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (A7–0001/2012),

1.  adoptă poziția în primă lectură prezentată în continuare;

2.  solicită Comisiei să îl sesizeze din nou în cazul în care intenționează să modifice în mod substanțial propunerea sau să o înlocuiască cu un alt text;

3.  încredințează Președintelui sarcina de a transmite Consiliului, Comisiei și parlamentelor naționale poziția Parlamentului.

Amendamentul  1

Propunere de regulament

Considerentul 7

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(7) Crearea unei protecții unitare prin brevet trebuie să se realizeze conferind efect unitar brevetelor europene în faza post-acordare în temeiul prezentului regulament, pentru statele membre participante. Principala caracteristică a brevetelor europene cu efect unitar trebuie să fie caracterul lor unitar, adică să asigure o protecție uniformă și să aibă aceleași efecte în toate statele membre participante. Prin urmare, un brevet european cu efect unitar poate fi limitat, licențiat, transferat, revocat sau poate expira numai în ansamblu pentru toate statele membre participante. Pentru a asigura un domeniu uniform de aplicare a protecției conferite de protecția unitară prin brevet, numai brevetele europene care au fost acordate pentru toate statele membre participante cu același ansamblu de revendicări trebuie să beneficieze de efect unitar. Totuși, pentru asigurarea certitudinii juridice în caz de limitare sau revocare pe motive de lipsă de noutate în conformitate cu articolul 54 alineatul (3) din CBE, limitarea sau revocarea unui brevet european cu efect unitar trebuie să intre în vigoare doar în statul sau statele membre participante desemnate în cererea de brevet european publicată anterior. În final, efectul unitar atribuit unui brevet european trebuie să aibă un caracter accesoriu și să înceteze sau să fie limitat, în măsura în care brevetul european de bază a fost revocat sau limitat.

(7) Crearea unei protecții unitare prin brevet trebuie să se realizeze conferind efect unitar brevetelor europene în faza post-acordare în temeiul prezentului regulament, pentru toate statele membre participante. Principala caracteristică a brevetelor europene cu efect unitar trebuie să fie caracterul lor unitar, adică să asigure o protecție uniformă și să aibă aceleași efecte în toate statele membre participante. Prin urmare, un brevet european cu efect unitar poate fi limitat, transferat, revocat sau poate expira numai în ansamblu pentru toate statele membre participante. Ar trebui să fie posibil ca un brevet european cu efect unitar să fie licențiat pentru întregul teritoriu al statelor membre participante sau pentru o parte a acestuia. Pentru a asigura un domeniu uniform de aplicare a protecției conferite de protecția unitară prin brevet, numai brevetele europene care au fost acordate pentru toate statele membre participante cu același ansamblu de revendicări trebuie să beneficieze de efect unitar. În final, efectul unitar atribuit unui brevet european trebuie să aibă un caracter accesoriu și să înceteze sau să fie limitat, în măsura în care brevetul european de bază a fost revocat sau limitat.

Amendamentul  2

Propunere de regulament

Considerentul 9a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(9a) Chestiunea licențelor obligatorii nu este reglementată de prezentul regulament. Licențele obligatorii pentru brevetele europene cu efect unitar ar trebui reglementate de legislațiile naționale ale statelor membre participante pe teritoriile lor respective.

Amendamentul  3

Propunere de regulament

Considerentul 11a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(11a) Regimul aplicabil daunelor ar trebui să fie reglementat de legislația statelor membre participante, în special de dispozițiile de punere în aplicare a articolului 13 din Directiva 2004/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Amendamentul  4

Propunere de regulament

Considerentul 15

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(15) Statele membre participante trebuie să confere Oficiului European de Brevete anumite sarcini administrative referitoare la brevetele europene cu efect unitar, în special în ceea ce privește administrarea cererilor de efect unitar, înregistrarea efectului unitar, a oricărei limitări și licențe, a transferului, revocării sau expirării brevetelor europene cu efect unitar, precum și în ceea ce privește colectarea și redistribuirea taxelor de reînnoire, publicarea traducerilor în scop informativ în timpul unei perioade de tranziție și administrarea unui sistem de compensare a costurilor de traducere pentru solicitanții care depun cereri de brevet european în altă limbă decât una dintre limbile oficiale ale Oficiului European de Brevete. Statele membre participante trebuie să se asigure că cererile de efect unitar sunt depuse la Oficiul European de Brevete în termen de o lună de la data publicării mențiunii acordării brevetului european în Buletinul European de Brevete și că acestea sunt depuse în limba procedurii în fața Oficiului European de Brevete, împreună cu traducerea prevăzută, pe parcursul unei perioade de tranziție, prin Regulamentul …/… al Consiliului[dispoziții în materie de traducere].

(15) Statele membre participante trebuie să confere Oficiului European de Brevete anumite sarcini administrative referitoare la brevetele europene cu efect unitar, în special în ceea ce privește administrarea cererilor de efect unitar, înregistrarea efectului unitar, a oricărei limitări și licențe, a transferului, revocării sau expirării brevetelor europene cu efect unitar, precum și în ceea ce privește colectarea și redistribuirea taxelor de reînnoire, publicarea traducerilor în scop informativ în timpul unei perioade de tranziție și administrarea unui sistem de compensare a costurilor de traducere pentru solicitanții care depun cereri de brevet european în altă limbă decât una dintre limbile oficiale ale Oficiului European de Brevete.

Amendamentul  5

Propunere de regulament

Considerentul 15a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(15a) În cadrul comitetului restrâns, statele membre participante ar trebui să asigure guvernanța și supravegherea activităților legate de sarcinile încredințate Oficiului European de Brevete de statele membre participante, să se asigure că cererile de efect unitar sunt depuse la Oficiul European de Brevete în termen de o lună de la data publicării mențiunii privind acordarea brevetului în Buletinul european de brevete și că acestea sunt depuse în limba de procedură la Oficiul European de Brevete împreună cu traducerea prevăzută, în perioada de tranziție, de Regulamentul nr. …/… al Consiliului [dispoziții în materie de traducere]. De asemenea, statele membre participante ar trebui să asigure stabilirea, în conformitate cu modalitățile de vot prevăzute la articolul 35 alineatul (2) din CBE, a nivelului taxelor de reînnoire și a cotei de distribuire a taxelor de reînnoire în conformitate cu criteriile prevăzute în prezentul regulament.

Amendamentul  6

Propunere de regulament

Considerentul 16

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(16) Titularii brevetelor trebuie să plătească o taxă anuală comună de reînnoire pentru brevetele europene cu efect unitar. Taxele de reînnoire trebuie să fie progresive pe toată durata protecției conferite de brevet și, împreună cu taxele care trebuie plătite către Organizația Europeană de Brevete în etapa premergătoare acordării brevetului, trebuie să acopere toate costurile asociate acordării brevetului european și administrării protecției unitare prin brevet. Nivelul taxelor de reînnoire trebuie să fie stabilit astfel încât să faciliteze inovarea și să încurajeze competitivitatea întreprinderilor europene. Acesta trebuie să reflecte, de asemenea, dimensiunea pieței căreia se i adresează brevetul și să fie similar cu nivelul taxelor naționale de reînnoire pentru un brevet european mediu care produce efecte în statele membre participante în momentul în care nivelul taxelor de reînnoire este stabilit pentru prima dată de Comisie.

(16) Titularii brevetelor trebuie să plătească o taxă anuală comună de reînnoire pentru brevetele europene cu efect unitar. Taxele de reînnoire trebuie să fie progresive pe toată durata protecției conferite de brevet și, împreună cu taxele care trebuie plătite către Organizația Europeană de Brevete în etapa premergătoare acordării brevetului, trebuie să acopere toate costurile asociate acordării brevetului european și administrării protecției unitare prin brevet. Nivelul taxelor de reînnoire trebuie să fie stabilit astfel încât să faciliteze inovarea și să încurajeze competitivitatea întreprinderilor europene, ținând seama de situația unor entități specifice, precum întreprinderile mici și mijlocii, pentru care, de exemplu, nivelul acestor taxe ar putea fi mai redus. Acesta trebuie să reflecte, de asemenea, dimensiunea pieței căreia se i adresează brevetul și să fie similar cu nivelul taxelor naționale de reînnoire pentru un brevet european mediu care produce efecte în statele membre participante în momentul în care nivelul taxelor de reînnoire este stabilit pentru prima dată.

Amendamentul  7

Propunere de regulament

Considerentul 18

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(18) Taxele de reînnoire trebuie plătite către Organizația Europeană de Brevete. 50% din aceste taxe, minus cheltuielile suportate de Oficiul European de Brevete pentru îndeplinirea sarcinilor referitoare la protecția unitară prin brevet se distribuie între statele membre participante; aceste fonduri trebuie utilizate în scopuri care țin de brevete. Cotele de distribuire trebuie să fie stabilite pe baza unor criterii corecte, echitabile și relevante, adică nivelul activității de brevetare și dimensiunea pieței. Distribuirea trebuie să prevadă compensații pentru statele cu o altă limbă oficială decât una dintre limbile oficiale ale Oficiului European de Brevete, pentru cele cu o activitate de brevetare disproporționat de redusă și pentru cele care au dobândit calitatea de membru al Organizației Europene de Brevete relativ recent.

(18) Taxele de reînnoire trebuie plătite către Organizația Europeană de Brevete. Oficiul European de Brevete reține o sumă pentru a acoperi cheltuielile generate în cadrul Oficiul European de Brevete de îndeplinirea sarcinilor legate de protecția unitară prin brevet în conformitate cu articolul 146 din CBE. Soldul se distribuie între statele membre participante; aceste fonduri trebuie utilizate în scopuri care țin de brevete. Cotele de distribuire ar trebui să fie stabilite pe baza unor criterii corecte, echitabile și relevante, adică nivelul activității de brevetare și dimensiunea pieței, și să garanteze o sumă minimă care să fie redistribuită fiecărui stat membru participant, pentru a se menține o funcționare echilibrată și durabilă a sistemului. Distribuirea trebuie să prevadă compensații pentru statele cu o altă limbă oficială decât una dintre limbile oficiale ale Oficiului European de Brevete, pentru cele cu o activitate de brevetare disproporționat de redusă stabilită pe baza Tabloului de bord european privind inovarea și pentru cele care au dobândit calitatea de membru al Organizației Europene de Brevete relativ recent.

Amendamentul  8

Propunere de regulament

Considerentul 19

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(19) În vederea asigurării nivelului și distribuției adecvate a taxelor de reînnoire, în conformitate cu principiile prevăzute de prezentul regulament, competența de a adopta acte legislative în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene trebuie delegată Comisiei în ceea ce privește nivelul taxelor de reînnoire pentru brevetele europene cu efect unitar și distribuirea acestor taxe între Organizația Europeană de Brevete și statele membre participante. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți. Atunci când pregătește și elaborează acte delegate, Comisia trebuie să asigure transmiterea simultană, la timp și adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European și Consiliu.

eliminat

Amendamentul  9

Propunere de regulament

Considerentul 21a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(21a) Jurisdicția pentru brevetele europene cu efect unitar ar trebui stabilită și reglementată de un instrument care să instituie un sistem unificat de soluționare a litigiilor pentru brevetele europene și brevetele europene cu efect unitar.

Amendamentul  10

Propunere de regulament

Considerentul 21b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(21b) Pentru a asigura funcționarea adecvată a brevetului european cu efect unitar, coerența jurisprudenței în materie și, astfel, securitatea juridică, precum și un bun raport între costuri și eficacitate pentru titularii de brevete, este esențială instituirea unei instanțe unice pentru brevete care să audieze cauzele privind brevetul european cu efect unitar. Prin urmare, este de maximă importanță ca statele membre participante să ratifice acordul privind instanța unică pentru brevete, conform procedurilor lor constituționale și parlamentare naționale, și să ia măsurile necesare pentru ca instanța respectivă să devină operațională într-un timp cât mai scurt.

Amendamentul  11

Propunere de regulament

Articolul 2 – litera c

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) „brevet european cu efect unitar” înseamnă un brevet european care beneficiază de efect unitar pe teritoriul statelor membre participante în temeiul prezentului regulament;

(c) „brevet european cu efect unitar” înseamnă un brevet european care beneficiază de efect unitar pe teritoriul tuturor statelor membre participante în temeiul prezentului regulament;

Amendamentul  12

Propunere de regulament

Articolul 2 – litera da (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(da) „Registrul pentru protecție unitară prin brevet” înseamnă registrul care face parte din Registrul european de brevete în care se înregistrează efectul unitar, precum și orice limitare, licență, transfer, revocare sau expirare a unui brevet european cu efect unitar;

Amendamentul  13

Propunere de regulament

Articolul 3 – alineatul 1 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Brevetele europene acordate cu aceeași sferă de protecție în toate statele membre participante beneficiază de efect unitar în statele membre participante, cu condiția ca efectul unitar să fi fost înregistrat în Registrul pentru protecție unitară prin brevet menționat la articolul 12 alineatul (1) litera (b).

Brevetele europene acordate cu același set de revendicări în toate statele membre participante beneficiază de efect unitar în statele membre participante, cu condiția ca efectul unitar să fi fost înregistrat în Registrul pentru protecție unitară prin brevet menționat la articolul 2 litera (da).

Amendamentul  14

Propunere de regulament

Articolul 3 – alineatul 2 – paragraful 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Fără a aduce atingere dispozițiilor de la articolul 5, un brevet european cu efect unitar poate fi limitat, licențiat, transferat, revocat sau poate expira numai în ansamblu pentru toate statele membre participante.

Un brevet european cu efect unitar poate fi limitat, transferat, revocat sau poate expira numai în ansamblu pentru toate statele membre participante.

 

Un brevet european cu efect unitar poate fi licențiat pentru întregul teritoriu al statelor membre participante sau pentru o parte a acestuia.

Amendamentul  15

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Statele membre participante iau măsurile necesare pentru a se asigura că, în cazul în care efectul unitar al unui brevet european a fost înregistrat, brevetul european se consideră că nu a intrat în vigoare ca brevet național pe teritoriul lor la data publicării mențiunii acordării brevetului în Buletinul european de brevete.

(2) Statele membre participante iau măsurile necesare pentru a se asigura că, în cazul în care efectul unitar al unui brevet european a fost înregistrat și se extinde pe teritoriul lor, brevetul european se consideră că nu produce efecte ca brevet național pe teritoriul lor la data publicării mențiunii acordării brevetului în Buletinul european de brevete.

Amendamentul  16

Propunere de regulament

Articolul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolul 5

eliminat

Drepturi anterioare

 

În caz de limitare sau revocare pe motive de lipsă de noutate în conformitate cu articolul 54 alineatul (3) din CBE, limitarea sau revocarea unui brevet european cu efect unitar intră în vigoare doar în statul(statele) membru(e) participant(e) desemnat(e) în cererea de brevet european publicată anterior.

 

Amendamentul  17

Propunere de regulament

Articolul 6 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) să utilizeze un proces care face obiectul brevetului sau, în cazul în care terța parte știe sau ar fi trebuit să știe că utilizarea procesului este interzisă fără consimțământul titularului brevetului, să ofere procesul spre utilizare în statele membre participante;

(b) să utilizeze un proces care face obiectul brevetului sau, în cazul în care terța parte știe sau ar fi trebuit să știe că utilizarea procesului este interzisă fără consimțământul titularului brevetului, să ofere procesul spre utilizare pe teritoriul statelor membre participante în care brevetul are efect unitar;

Amendamentul  18

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Brevetul european cu efect unitar conferă titularului dreptul de a împiedica orice terță parte să furnizeze sau să ofere spre furnizare, fără acordul titularului, în statele membre participante oricărei persoane, alta decât o parte care are dreptul de a exploata o invenție brevetată, mijloace legate de un element esențial al respectivei invenții, pentru exploatarea acesteia, atunci când terța parte știe sau ar fi trebuit să știe că respectivele mijloace sunt adecvate și sunt destinate exploatării invenției în cauză.

(1) Brevetul european cu efect unitar conferă titularului dreptul de a împiedica orice terță parte care nu are acordul titularului să furnizeze sau să ofere spre furnizare, în statele membre participante în care brevetul are efect unitar, oricărei persoane, alta decât o parte care are dreptul de a exploata o invenție brevetată, mijloace legate de un element esențial al respectivei invenții, pentru exploatarea acesteia, atunci când terța parte știe sau ar fi trebuit să știe că respectivele mijloace sunt adecvate și sunt destinate exploatării invenției în cauză.

Amendamentul  19

Propunere de regulament

Articolul 8 – litera e

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(e) utilizarea invenției brevetate la bordul navelor din alte țări în afară de statele membre participante, la corpul navei, mașini, unelte, dispozitive și alte accesorii, în cazul în care aceste nave pătrund temporar sau accidental în apele statelor membre participante, cu condiția ca respectiva invenție să fie utilizată în exclusivitate pentru necesitățile navei;

(e) utilizarea invenției brevetate la bordul navelor din alte țări în afară de statele membre participante în care brevetul în cauză are efect unitar, la corpul navei, în mașini, unelte, dispozitive și alte accesorii, în cazul în care aceste nave pătrund temporar sau accidental în apele statelor membre participante în care brevetul are efect unitar, cu condiția ca respectiva invenție să fie utilizată în exclusivitate pentru necesitățile navei;

Amendamentul  20

Propunere de regulament

Articolul 8 – litera f

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(f) utilizarea unei invenții brevetate la construirea sau exploatarea aeronavelor, a vehiculelor terestre sau a altor mijloace de transport ale altor state în afară de statele membre participante, sau a accesoriilor pentru astfel de aeronave sau vehicule terestre, atunci când acestea pătrund temporar sau accidental în statele membre participante;

(f) utilizarea unei invenții brevetate la construirea sau exploatarea aeronavelor, a vehiculelor terestre sau a altor mijloace de transport ale altor state în afară de statele membre participante în care brevetul în cauză are efect unitar sau a accesoriilor pentru astfel de aeronave sau vehicule terestre, atunci când acestea pătrund temporar sau accidental pe teritoriul statelor membre participante în care brevetul are efect unitar;

Amendamentul  21

Propunere de regulament

Articolul 8 – litera g

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(g) actele menționate la articolul 27 din Convenția privind aviația civilă internațională din 7 decembrie 1944, în cazul în care aceste acțiuni privesc aeronavele unei țări care nu este stat membru participant;

(g) actele menționate la articolul 27 din Convenția privind aviația civilă internațională din 7 decembrie 1944, în cazul în care aceste acțiuni privesc aeronavele unei țări care nu este stat membru participant în care brevetul în cauză are efect unitar;

Amendamentul  22

Propunere de regulament

Articolul 8 – litera h

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(h) actele care fac obiectul privilegiului agricultorilor în temeiul articolul 14 din Regulamentul (CE) nr. 2100/94 care se aplică mutatis mutandis;

(h) utilizarea de către un fermier a produsului recoltei sale pentru propagare sau multiplicare în propria exploatare, cu condiția ca materialul de reproducere vegetală să fi fost vândut sau comercializat sub alte forme către fermier de către titularul brevetului sau cu consimțământul acestuia, în scopuri agricole. Domeniul de aplicare și metodele detaliate aferente unei astfel de utilizări sunt stabilite la articolul 14 din Regulamentul (CE) nr. 2100/94;

Justificare

Această formulare este mai clară decât cea din propunerea Comisiei, în care se făcea o simplă trimitere la aplicarea mutatis mutandis a Regulamentului 2100/04.

Amendamentul  23

Propunere de regulament

Articolul 8 – litera j

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(j) actele și utilizarea informațiilor obținute, permise în conformitate cu articolele 5 și 6 din Directiva 91/250/CEE1 a Consiliului, în special prin dispozițiile privind decompilarea și interoperabilitatea; precum și

(j) actele și utilizarea informațiilor obținute, permise în conformitate cu articolele 5 și 6 din Directiva 2009/24/CE1, în special prin dispozițiile privind decompilarea și interoperabilitatea; precum și

____________________

____________________

1Directiva 91/250/CEE a Consiliului din 14 mai 1991 privind protecția juridică a programelor pentru calculator (JO L 122, 17.5.1991, p. 42).

1Directiva 2009/24/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind protecția juridică a programelor pentru calculator (JO L 111, 5.5.2009, p. 16).

Amendamentul  24

Propunere de regulament

Articolul 9

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Drepturile conferite de un brevet european cu efect unitar nu se extind la acte privind produsul care face obiectul respectivului brevet care sunt efectuate pe teritoriul statelor membre participante după ce produsul respectiv a fost introdus pe piață în Uniune de către titularul brevetului sau cu consimțământul acestuia, cu excepția cazului în care există motive justificate pentru ca titularul să se opună comercializării ulterioare a produsului.

Drepturile conferite de un brevet european cu efect unitar nu se extind la acte privind produsul care face obiectul respectivului brevet care sunt efectuate pe teritoriul statelor membre participante în care brevetul are efect unitar după ce produsul respectiv a fost introdus pe piață în Uniune de către titularul brevetului sau cu consimțământul acestuia, cu excepția cazului în care există motive justificate pentru ca titularul să se opună comercializării ulterioare a produsului.

Amendamentul  25

Propunere de regulament

Articolul 10 – alineatul 1 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Un brevet european cu efect unitar ca obiect de proprietate se consideră, în totalitatea sa și în toate statele membre participante, drept brevet național acordat de statul membru participant în care, conform Registrului european de brevete:

(1) Un brevet european cu efect unitar ca obiect de proprietate se consideră, în totalitatea sa și în toate statele membre participante, drept brevet național acordat de statul membru participant în care brevetul în cauză are efect unitar și în care, conform Registrului european de brevete:

Amendamentul  26

Propunere de regulament

Articolul 10 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3) În cazul în care niciunul dintre titulari nu are reședința sau un punct de lucru într-un stat membru participant în sensul alineatelor (1) sau (2), brevetul european cu efect unitar ca obiect de proprietate se consideră, în totalitatea sa și în toate statele membre participante, drept brevet național al statului în care se află sediul Organizației Europene de Brevete în conformitate cu articolul 6 alineatul (1) din CBE.

(3) În cazul în care niciunul dintre titulari nu are reședința, locul principal de desfășurare a activității sau un punct de lucru într-un stat membru participant în care brevetul are efect unitar în sensul alineatelor (1) sau (2), brevetul european cu efect unitar ca obiect de proprietate se consideră, în totalitatea sa și în toate statele membre participante, drept brevet național al statului în care se află sediul Organizației Europene de Brevete în conformitate cu articolul 6 alineatul (1) din CBE.

Amendamentul  27

Propunere de regulament

Articolul 12 – titlu

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Implementarea de către statele membre participante

Sarcini administrative în cadrul Organizației Europene de Brevete

Amendamentul  28

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul 1 – paragraful 1 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) includerea și administrarea unui Registru pentru protecție unitară prin brevet în care se înregistrează efectul unitar, precum și orice limitare, licență, transfer, revocare sau expirare a unui brevet european cu efect unitar, în Registrul european de brevete;

(b) includerea în Registrul european de brevete și administrarea Registrului pentru protecție unitară prin brevet;

Amendamentul  29

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul 1 – paragraful 1 – litera e

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(e) colectarea și administrarea taxelor de reînnoire pentru brevetele europene cu efect unitar, în ceea ce privește anii următori celui în care se menționează acordarea lor în registrul precizat la litera b); colectarea și administrarea taxelor suplimentare plătite în caz de întârziere la plata taxelor de reînnoire, în termen de șase luni de la data scadenței, precum și distribuirea unei părți din taxele de reînnoire colectate către statele membre participante; precum și

(e) colectarea și administrarea taxelor de reînnoire pentru brevetele europene cu efect unitar, în ceea ce privește anii următori celui în care se menționează acordarea lor în Buletinul european de brevete; colectarea și administrarea taxelor suplimentare plătite în caz de întârziere la plata taxelor de reînnoire, în termen de șase luni de la data scadenței, precum și distribuirea unei părți din taxele de reînnoire colectate către statele membre participante; precum și

Amendamentul  30

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul 1 – paragraful 1 – litera fa (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(fa) asigurarea faptului că cererile depuse de titularul brevetului pentru un brevet european cu efect unitar sunt depuse în limba de procedură, în sensul articolului 14 alineatul (3) din CBE, în termen de cel mult o lună de la publicarea mențiunii de acordare a brevetului în Buletinul european de brevete;

Amendamentul  31

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul 1 – paragraful 1 – litera fb (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(fb) asigurarea faptului că efectul unitar se indică în Registrul pentru protecție unitară prin brevet, în cazul în care a fost depusă o cerere de efect unitar și, în perioada de tranziție prevăzută la articolul 6 din Regulamentul nr. …/… al Consiliului [dispoziții în materie de traducere], a fost prezentată împreună cu traducerile menționate la articolul respectiv, iar Oficiul European de Brevete este informat cu privire la orice limitări, licențe, transferuri și revocări ale brevetelor europene cu efect unitar;

Amendamentul  32

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul 1 – paragraful 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

În sensul literei (a), statele membre participante se asigură că cererile de efect unitar depuse de titularul brevetului pentru un brevet european sunt depuse în limba în care se desfășoară procedura, astfel cum este definită la articolul 14 alineatul (3) din cadrul CBE, în termen de cel mult o lună de la publicarea mențiunii de acordare a brevetului în Buletinul european de brevete.

eliminat

Amendamentul  33

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul 1 – paragraful 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

În sensul literei (b), statele membre participante se asigură că efectul unitar se indică în Registrul pentru protecție unitară prin brevet, în cazul în care a fost depusă o cerere de efect unitar și, în perioada de tranziție prevăzută la articolul 6 din Regulamentul nr. …/… al Consiliului [dispoziții în materie de traducere], a fost prezentată împreună cu traducerile menționate la articolul respectiv, iar Oficiul European de Brevete este informat cu privire la limitările și revocările brevetelor europene cu efect unitar.

eliminat

Amendamentul  34

Articolul 12 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) În calitate de state contractante la CBE, statele membre participante asigură guvernanța și supravegherea activităților legate de sarcinile menționate la alineatul (1) desfășurate de către Oficiul European de Brevete. În acest scop, ele instituie un comitet restrâns al Consiliului de administrație al Organizației Europene de Brevete în sensul articolului 145 din CBE.

(2) Statele membre asigură respectarea dispozițiilor prezentului regulament în aplicarea obligațiilor lor internaționale asumate prin CBE și cooperează între ele în acest scop. În calitate de state contractante la CBE, statele membre participante asigură guvernanța și supravegherea activităților legate de sarcinile menționate la alineatul (1) desfășurate de către Oficiul European de Brevete și asigură stabilirea nivelului taxelor de reînnoire în conformitate cu articolul 15 și stabilirea cotei de distribuire a taxelor de reînnoire în conformitate cu articolul 16.

 

În acest scop, ele instituie un comitet restrâns al Consiliului de administrație al Organizației Europene de Brevete în sensul articolului 145 din CBE.

 

În componența comitetului restrâns, intră reprezentanți ai statelor membre și un reprezentant al Comisiei, în calitate de observator, precum și supleanții acestora. Membrii comitetului restrâns pot beneficia de asistență din partea unor consilieri sau experți.

 

Comitetul restrâns al Consiliului de administrație adoptă hotărâri ținând seama în mod corespunzător de poziția Comisiei și în conformitate cu reglementările prevăzute la articolul 35 alineatul (2) din CBE.

Amendamentul  35

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3) Statele membre participante asigură protecția juridică eficientă în fața instanțelor naționale împotriva deciziilor luate de Oficiul European de Brevete în îndeplinirea atribuțiilor prevăzute la alineatul (1).

(3) Statele membre participante asigură protecția juridică eficientă în fața instanței competente din unul sau mai multe state membre împotriva deciziilor luate de Oficiul European de Brevete în îndeplinirea atribuțiilor prevăzute la alineatul (1).

Amendamentul  36

Propunere de regulament

Articolul 15 – alineatul 2 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Nivelul taxelor de reînnoire se stabilește cu scopul de

(2) Nivelul taxelor de reînnoire se stabilește ținând seama, printre altele, de situația unor entități specifice, precum întreprinderile mici și mijlocii, cu scopul de:

Amendamentul  37

Propunere de regulament

Articolul 15 – alineatul 2 – litera c

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) a fi similar cu nivelul taxelor naționale de reînnoire pentru un brevet european mediu care intră în vigoare în statele membre participante în momentul în care nivelul taxelor de reînnoire este stabilit pentru prima dată de Comisie.

(c) a fi similar cu nivelul taxelor naționale de reînnoire pentru un brevet european mediu care intră în vigoare în statele membre participante în momentul în care nivelul taxelor de reînnoire este stabilit pentru prima dată.

Amendamentul  38

Propunere de regulament

Articolul 15 – alineatul 3 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3) Pentru atingerea obiectivelor stabilite în prezentul capitol, Comisia stabilește nivelul taxelor de reînnoire la un nivel care:

(3) Pentru atingerea obiectivelor stabilite în prezentul capitol, nivelul taxelor de reînnoire se stabilește de către Comisie la un nivel care:

Amendamentul  39

Propunere de regulament

Articolul 15 – alineatul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(4) Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu alineatele (1) – (3) și cu articolul 17 în ceea ce privește stabilirea nivelului taxelor de reînnoire pentru brevetele europene cu efect unitar.

eliminat

Amendamentul  40

Propunere de regulament

Articolul 16 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Partea taxelor de reînnoire colectate care urmează a fi distribuită statelor membre participante menționată la articolul 12 alineatul (1) litera (e) este de 50% din taxele de reînnoire prevăzute la articolul 14 plătite pentru brevetele europene cu efect unitar minus costurile asociate administrării protecției unitare prin brevet menționate la articolul 12.

(1) Oficiul European de Brevete reține 50% din taxele de reînnoire prevăzute la articolul 14 plătite pentru brevetele europene cu efect unitar. Soldul se distribuie statelor membre participante în conformitate cu cota de distribuire a taxelor de reînnoire stabilită în conformitate cu articolul 12 alineatul (2).

Amendamentul  41

Propunere de regulament

Articolul 16 – alineatul 2 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Pentru atingerea obiectivelor stabilite în prezentul capitol, Comisia stabilește cota de distribuire a taxelor de reînnoire prevăzută la alineatul (1) pentru statele membre participante pe baza următoarelor criterii corecte, echitabile și pertinente:

(2) Pentru atingerea obiectivelor stabilite în prezentul capitol, cota de distribuire a taxelor de reînnoire între statele membre participante se stabilește pe baza următoarelor criterii corecte, echitabile și pertinente:

Amendamentul  42

Propunere de regulament

Articolul 16 – alineatul 2 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) dimensiunea pieței exprimată în numărul de locuitori,

(b) dimensiunea pieței, asigurându-se totodată o sumă minimă care să fie distribuită fiecărui stat membru participant,

Amendamentul  43

Propunere de regulament

Articolul 16 – alineatul 2 – litera c

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) prevederea unor compensații pentru statele membre cu o altă limbă oficială decât una dintre limbile oficiale ale Oficiului European de Brevete, pentru cele cu o activitate de brevetare disproporționat de redusă și pentru cele care au dobândit calitatea de membru al Organizației Europene de Brevete relativ recent.

(c) prevederea unor compensații pentru statele membre cu o altă limbă oficială decât una dintre limbile oficiale ale Oficiului European de Brevete și/sau pentru cele cu o activitate de brevetare disproporționat de redusă și/sau pentru cele care au dobândit calitatea de membru al Organizației Europene de Brevete relativ recent.

Amendamentul  44

Propunere de regulament

Articolul 16 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3) Statele membre participante utilizează suma alocată în conformitate cu alineatul (1) în scopuri legate de brevete.

eliminat

Amendamentul  45

Propunere de regulament

Articolul 16 – alineatul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(4) Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu alineatele (1) – (3) și cu articolul 17 în ceea ce privește stabilirea cotei de distribuire a taxelor de reînnoire între statele membre participante.

eliminat

Amendamentul  46

Propunere de regulament

Articolul 17

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolul 17

eliminat

Exercitarea competențelor delegate

 

(1) Comisia este abilitată să adopte acte delegate, cu respectarea condițiilor stabilite în prezentul articol.

 

(2) Delegarea de competențe menționată la articolele 15 și 16 se acordă pentru o perioadă nedeterminată de la [data intrării în vigoare a prezentului regulament].

 

(3) Delegarea competențelor menționată la articolele 15 și 16 poate fi revocată în orice moment de către Parlamentul European sau de către Consiliu. Prin decizia de revocare încetează delegarea competenței specificate în respectiva decizie. Aceasta intră în vigoare în ziua următoare publicării deciziei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau la o dată ulterioară specificată în decizie. Decizia nu aduce atingere validității actelor delegate deja în vigoare.

 

(4) Imediat ce adoptă un act delegat, Comisia notifică simultan acest lucru Parlamentului European și Consiliului.

 

(5) Un act delegat adoptat în temeiul articolelor 15 și 16 intră în vigoare doar dacă Parlamentul European sau Consiliul nu a formulat nicio obiecție în termen de 2 luni de la comunicarea actului către Parlamentul European și Consiliu, sau dacă, înainte de expirarea acestui termen, atât Parlamentul European cât și Consiliul au informat Comisia că nu au obiecții. Acest termen se prelungește cu 2 luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

 

Amendamentul  47

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) În termen de cel mult șase ani de la data la care primul brevet european cu efect unitar produce efecte pe teritoriul statelor membre participante, Comisia prezintă Consiliului un raport privind funcționarea prezentului regulament și, în cazul în care este necesar, prezintă propuneri adecvate de modificare a acestuia. La fiecare șase ani, Comisia prezintă rapoarte ulterioare privind funcționarea prezentului regulament.

(1) În termen de cel mult trei ani de la data la care primul brevet european cu efect unitar produce efecte pe teritoriul statelor membre participante, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind funcționarea prezentului regulament și, în cazul în care este necesar, prezintă propuneri adecvate de modificare a acestuia. La fiecare cinci ani, Comisia prezintă rapoarte ulterioare privind funcționarea prezentului regulament.

Amendamentul  48

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Comisia prezintă periodic rapoarte privind funcționarea taxelor de reînnoire menționate la articolul 14 cu un accent deosebit pe respectarea continuă a principiilor prevăzute la articolul 15.

(2) Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului rapoarte periodice privind funcționarea taxelor de reînnoire menționate la articolul 14 cu un accent deosebit pe respectarea continuă a principiilor prevăzute la articolul 15.

Amendamentul  49

Propunere de regulament

Articolul 21

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Statele membre participante informează Comisia în legătură cu măsurile adoptate în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) și cu articolul 12 până la data stabilită la articolul 22 alineatul (2).

(1) Statele membre participante informează Comisia în legătură cu măsurile adoptate în conformitate cu articolul 12 până la data stabilită la articolul 22 alineatul (2).

 

(1a) Fiecare stat membru participant notifică Comisiei măsurile adoptate în conformitate cu dispozițiile articolului 4 alineatul (2) până la data aplicării prezentului regulament sau, în cazul unui stat membru participant în care instanța unică pentru brevete nu are jurisdicție exclusivă în ceea ce privește brevetele europene cu efect unitar, la data aplicării prezentului regulament, până la data începând de la care instanța unică pentru brevete are o astfel de jurisdicție exclusivă în statul membru participant în cauză.

Amendamentul  50

Propunere de regulament

Articolul 22 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Prezentul regulament de aplică de la [se va stabili o dată specifică și va coincide cu data aplicării Regulamentului …/…al Consiliului de implementare a cooperării consolidate în domeniul creării unei protecții unitare prin brevet în ceea ce privește dispozițiile aplicabile în materie de traducere].

(2) Prezentul regulament se aplică de la 1 ianuarie 2014 sau de la data intrării în vigoare a Acordului privind instanța unică pentru brevete, în funcție de care dintre evenimente are loc ultimul.

 

Prin derogare de la dispozițiile articolului 3 alineatele (1)-(2) și ale articolului 4 alineatul (1), un brevet european pentru care efectul unitar este înregistrat în Registrul pentru protecție unitară prin brevet menționat la articolul 2 litera (da) are efect unitar numai în acele state membre participante în care instanța unică pentru brevete are jurisdicție exclusivă cu privire la brevetele europene cu efect unitar la data înregistrării.

 

(2a) Fiecare stat membru participant notifică Comisiei ratificarea acordului în momentul depunerii instrumentului de ratificare. Comisia publică data intrării în vigoare a acordului și lista statelor membre care au ratificat acordul la data intrării sale în vigoare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. În continuare, Comisia actualizează cu regularitate lista statelor membre participante care au ratificat acordul și o publică în Jurnalul Oficial.

Amendamentul  51

Propunere de regulament

Articolul 22 – alineatul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(4) Protecția unitară prin brevet poate fi solicitată pentru orice brevet european acordat la sau după data prevăzută la alineatul (2).

(4a) Protecția unitară prin brevet poate fi solicitată pentru orice brevet european acordat la sau după data prevăzută la alineatul (2) primul paragraf.

AVIZ al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (25.11.2011)

destinat Comisiei pentru afaceri juridice

Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de implementare a unei cooperări consolidate în domeniul creării unei protecții unitare prin brevet

(COM(2011)0215 – C7‑0099/2011 – 2011/0093(COD))

Raportor pentru aviz: Alajos Mészáros

JUSTIFICARE SUCCINTĂ

Din 2000 până în prezent, Uniunea Europeană a încercat, fără succes, să adopte un sistem de brevet unitar la nivel european (denumit brevet comunitar înaintea intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona), care să poată coexista cu brevetele naționale emise de oficiile naționale de brevete ale statelor membre (SM) și cu brevetele europene eliberate în temeiul Convenției brevetului european (CBE) de către Oficiul European de Brevete (OEB).

Din cauza dificultăților insurmontabile întâmpinate în încercarea de a se ajunge la un acord unanim în cadrul Consiliului cu privire la regimul lingvistic aplicabil, negocierile s-au încheiat, de mai multe ori, cu un eșec. La sfârșitul anului 2010, formațiunea Competitivitate a Consiliului a declarat imposibilă instituirea unei protecții unitare prin brevet în întreaga Uniune Europeană într-un termen rezonabil sau într-un viitor previzibil.

În urma acestei declarații, 12 state membre au solicitat Comisiei să prezinte o propunere de autorizare a cooperării consolidate în domeniul protecției unitare prin brevet cu scopul de a putea progresa în acest domeniu foarte important. La 10 martie 2011, în urma aprobării de către Parlamentul European la data de 15 februarie, Consiliul Competitivitate a adoptat decizia de autorizare a instituirii protecției unitare prin brevet pe teritoriile celor 25 de state membre participante. La 19 martie 2011, PE a aprobat inițierea cooperării consolidate. Trei săptămâni mai târziu, la 13 aprilie a.c., Comisia a prezentat un pachet de două propuneri legislative care, dacă va fi adoptat, ar permite oricărei societăți comerciale sau oricărei persoane fizice să-și protejeze invențiile prin intermediul unui brevet unic european, care să fie valabil în 25 de state membre.

Crearea unui sistem de brevete cu adevărat unitar ar permite, înainte de toate, simplificarea sistemului actual, care este cât se poate de necesară. În acest mod, utilizatorii ar beneficia de o reducere cu 80% a poverii administrative, ceea ce ar duce la îmbunătățirea funcționării și protecției liberei circulații a bunurilor pe piața internă și ar permite inovarea și proliferarea spiritului antreprenorial în Europa.

Costurile ridicate și complexitatea validării brevetelor europene în mai multe SM reprezintă principalele motive pentru care titularii brevetelor par să fie reticenți cu privire la obținerea unei protecții prin brevet pe întregul teritoriu al UE. De exemplu, costul total de validare (inclusiv costurile directe aferente traducerii și costurile estimate, precum onorariile agenților de brevete și taxele de publicare) pentru un brevet european având o lungime standard se situează, potrivit estimărilor, între 22 000 și 26 000 EUR, dacă se dorește acoperirea întregului teritoriu al UE. Cifrele demonstrează că societățile comerciale au cheltuit anual, în toate statele membre ale UE, între 205 și 230 de milioane de euro cu traducerile, validările și onorariile plătite profesioniștilor. Crearea unui brevet UE va contribui nu doar la reducerea acestor costuri la 680 EUR pe brevet, dar și la crearea unor condiții mai propice investițiilor în C&D, ceea ce va facilita atingerea obiectivului de a investi echivalentul a 3% din PIB în C&D, înscris în Strategia Europa 2020.

Mai mult decât atât, actuala propunere legislativă de instituire a procedurii cooperării consolidate și propunerea așteptată din partea Comisiei privind crearea unui sistem european unic de soluționare a litigiilor în materie de brevete, legată de aceasta, va conferi securitatea juridică atât de necesară în domeniul brevetelor în Europa.

Actuala propunere reprezintă cel mai important și concret progres pe calea materializării acestei inițiative îndelung așteptate. Parlamentul European s-a afirmat ca un apărător fervent al acesteia, solicitând timp de mai mulți ani crearea unui veritabil brevet european. În acest scop, raportorul salută călduros propunerea Comisiei, care oferă o soluție echilibrată și realistă și care a fost aprobată cu o largă majoritate în cadrul Consiliului.

Tot în acest scop, raportorul consideră, în plus, că acordul fragil la care s-a ajuns până în acest stadiu ar trebui transpus în practică fără întârziere, efectuându-se doar schimbări neesențiale de natură să aducă noi îmbunătățiri propunerii, fără a periclita progresele realizate până în prezent.

O astfel de îmbunătățire ar fi disocierea efectului unitar al acordării de licențe și limitarea/transferul/revocarea sau expirarea brevetelor europene; astfel, în timp ce emiterea/rezilierea etc. a unui brevet ar trebui să producă efecte pe teritoriile tuturor SM participante, acordarea unei licențe nu ar trebui să fie posibilă decât într-un număr restrâns de SM, dacă aceasta este dorința societății comerciale.

Mai mult decât atât, propunerea Comisiei recunoaște, oarecum pe bună dreptate, importanța unui parteneriat între OEB și oficiile centrale naționale din domeniul proprietății industriale (considerentul 20), îndeosebi în ceea ce privește avantajele pe care un astfel de parteneriat le-ar putea oferi întreprinderilor mici și mijlocii în activitățile legate de înregistrarea de brevete. Astfel, raportorul consideră că un astfel de parteneriat ar trebui încurajat, iar Comisia ar trebui să poată fi ținută la curent în legătură cu evoluția acestei cooperării pe calea colaborării sale oficiale cu OEB.

În cele din urmă, dar nu în ultimul rând, ar trebui reiterat faptul că orice drepturi care decurg dintr-un brevet european cu efect unitar ar trebui să respecte pe deplin drepturile conferite de tratate și de dreptul Uniunii.

În fine, în calitatea sa de colegislator, este esențial ca Parlamentul să fie informat în mod corespunzător în legătură cu orice aspecte ale obligațiilor Comisiei față de legislatori în ceea ce privește actualul regulament.

AMENDAMENTELE

Comisia pentru industrie, cercetare și energie recomandă Comisiei pentru afaceri juridice, competentă în fond, să includă în raportul său următoarele amendamente:

Amendamentul  1

Propunere de regulament

Considerentul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) În conformitate cu articolul 3 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană, Uniunea instituie o piață internă, acționează pentru dezvoltarea durabilă a Europei, întemeiată pe o creștere economică echilibrată, și promovează progresul științific și tehnic. Crearea condițiilor juridice care permit întreprinderilor să își adapteze activitățile de producție și distribuție dincolo de frontierele naționale și care le oferă mai multe opțiuni și oportunități contribuie la atingerea acestor obiective. Protecția uniformă prin brevet în cadrul pieței interne, sau cel puțin în cadrul unei părți semnificative din această piață, ar trebui să figureze printre instrumentele juridice pe care întreprinderile le au la dispoziție.

(1) În conformitate cu articolul 3 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană, Uniunea instituie o piață internă, acționează pentru dezvoltarea durabilă a Europei, întemeiată pe o creștere economică echilibrată, și promovează diseminarea de informații privind progresul științific și tehnic. Crearea condițiilor juridice care permit întreprinderilor să își adapteze activitățile de producție și distribuție dincolo de frontierele naționale și care le oferă mai multe opțiuni și oportunități contribuie la atingerea acestor obiective. Protecția uniformă prin brevet în cadrul pieței interne, sau cel puțin în cadrul unei părți semnificative din această piață, ar trebui să figureze printre instrumentele juridice pe care întreprinderile le au la dispoziție.

Amendamentul  2

Propunere de regulament

Considerentul 7

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(7) Crearea unei protecții unitare prin brevet trebuie să se realizeze conferind efect unitar brevetelor europene în faza post-acordare în temeiul prezentului regulament, pentru statele membre participante. Principala caracteristică a brevetelor europene cu efect unitar trebuie să fie caracterul lor unitar, adică să asigure o protecție uniformă și să aibă aceleași efecte în toate statele membre participante. Prin urmare, un brevet european cu efect unitar poate fi limitat, licențiat, transferat, revocat sau poate expira numai în ansamblu pentru toate statele membre participante. Pentru a asigura un domeniu uniform de aplicare a protecției conferite de protecția unitară prin brevet, numai brevetele europene care au fost acordate pentru toate statele membre participante cu același ansamblu de revendicări trebuie să beneficieze de efect unitar. Totuși, pentru asigurarea certitudinii juridice în caz de limitare sau revocare pe motive de lipsă de noutate în conformitate cu articolul 54 alineatul (3) din CBE, limitarea sau revocarea unui brevet european cu efect unitar trebuie să intre în vigoare doar în statul sau statele membre participante desemnate în cererea de brevet european publicată anterior. În final, efectul unitar atribuit unui brevet european trebuie să aibă un caracter accesoriu și să înceteze sau să fie limitat, în măsura în care brevetul european de bază a fost revocat sau limitat.

(7) Crearea unei protecții unitare prin brevet trebuie să se realizeze conferind efect unitar brevetelor europene în faza post-acordare în temeiul prezentului regulament, pentru statele membre participante. Principala caracteristică a brevetelor europene cu efect unitar trebuie să fie caracterul lor unitar, adică să asigure o protecție uniformă și să aibă aceleași efecte în toate statele membre participante. Prin urmare, un brevet european cu efect unitar poate fi limitat, transferat, revocat sau poate expira numai în ansamblu pentru toate statele membre participante. Ar trebui să fie posibil ca un brevet european cu efect unitar să fie licențiat pentru întregul teritoriu al statelor membre participante sau pentru o parte a acestuia. Pentru a asigura un domeniu uniform de aplicare a protecției conferite de protecția unitară prin brevet, numai brevetele europene care au fost acordate pentru toate statele membre participante cu același ansamblu de revendicări trebuie să beneficieze de efect unitar. În final, efectul unitar atribuit unui brevet european trebuie să aibă un caracter accesoriu și să înceteze sau să fie limitat, în măsura în care brevetul european de bază a fost revocat sau limitat.

Justificare

Emiterea și rezilierea unui brevet european cu efect unitar ar trebui, într-adevăr, să producă efecte în toate statele membre participante. Cu toate acestea, în ceea ce privește acordarea de licențe, aceasta ar trebui să fie posibilă doar pe teritoriile câtorva state participante, ci nu ale tuturor.

Amendamentul  3

Propunere de regulament

Considerentul 16

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(16) Titularii brevetelor trebuie să plătească o taxă anuală comună de reînnoire pentru brevetele europene cu efect unitar. Taxele de reînnoire trebuie să fie progresive pe toată durata protecției conferite de brevet și, împreună cu taxele care trebuie plătite către Organizația Europeană de Brevete în etapa premergătoare acordării brevetului, trebuie să acopere toate costurile asociate acordării brevetului european și administrării protecției unitare prin brevet. Nivelul taxelor de reînnoire trebuie să fie stabilit astfel încât să faciliteze inovarea și să încurajeze competitivitatea întreprinderilor europene. Acesta trebuie să reflecte, de asemenea, dimensiunea pieței căreia se i adresează brevetul și să fie similar cu nivelul taxelor naționale de reînnoire pentru un brevet european mediu care produce efecte în statele membre participante în momentul în care nivelul taxelor de reînnoire este stabilit pentru prima dată de Comisie.

(16) Titularii brevetelor trebuie să plătească o taxă anuală comună de reînnoire pentru brevetele europene cu efect unitar. Taxele de reînnoire trebuie să fie progresive pe toată durata protecției conferite de brevet și, împreună cu taxele care trebuie plătite către Organizația Europeană de Brevete în etapa premergătoare acordării brevetului, trebuie să acopere costurile asociate acordării brevetului european și administrării protecției unitare prin brevet. Nivelul taxelor de reînnoire trebuie să fie stabilit astfel încât să faciliteze inovarea, să încurajeze competitivitatea întreprinderilor europene și să ia în considerare statutul și capacitățile de finanțare ale microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii1. Acesta trebuie să reflecte, de asemenea, dimensiunea pieței căreia se i adresează brevetul și să fie similar cu nivelul taxelor naționale de reînnoire pentru un brevet european mediu care produce efecte în statele membre participante în momentul în care nivelul taxelor de reînnoire este stabilit pentru prima dată.

 

_____________________

 

1În conformitate cu definiția formulată în Recomandarea Comisiei 2003/361/CE din 6 mai 2003 privind definiția microîntreprinderilor, a întreprinderilor mici și mijlocii (JO L 124, 20.5.2003, p. 36).

Amendamentul  4

Propunere de regulament

Considerentul 18

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(18) Taxele de reînnoire trebuie plătite către Organizația Europeană de Brevete. 50% din aceste taxe, minus cheltuielile suportate de Oficiul European de Brevete pentru îndeplinirea sarcinilor referitoare la protecția unitară prin brevet se distribuie între statele membre participante; aceste fonduri trebuie utilizate în scopuri care țin de brevete. Cotele de distribuire trebuie să fie stabilite pe baza unor criterii corecte, echitabile și relevante, adică nivelul activității de brevetare și dimensiunea pieței. Distribuirea trebuie să prevadă compensații pentru statele cu o altă limbă oficială decât una dintre limbile oficiale ale Oficiului European de Brevete, pentru cele cu o activitate de brevetare disproporționat de redusă și pentru cele care au dobândit calitatea de membru al Organizației Europene de Brevete relativ recent.

(18) Taxele de reînnoire trebuie plătite către Organizația Europeană de Brevete. 50% din aceste taxe, minus cheltuielile suportate de Oficiul European de Brevete pentru îndeplinirea sarcinilor referitoare la protecția unitară prin brevet se distribuie între statele membre participante; aceste fonduri trebuie utilizate pentru aplicarea prezentului regulament și în alte scopuri legate de brevete și inovare, inclusiv pentru acordarea de consultanță și sprijin întreprinderilor mici și mijlocii. Cotele de distribuire trebuie să fie stabilite pe baza unor criterii corecte, echitabile și relevante, adică nivelul activității de brevetare și dimensiunea pieței. Distribuirea trebuie să prevadă compensații pentru statele cu o altă limbă oficială decât una dintre limbile oficiale ale Oficiului European de Brevete, pentru cele cu o activitate de brevetare disproporționat de redusă și pentru cele care au dobândit calitatea de membru al Organizației Europene de Brevete relativ recent.

Justificare

Pentru a garanta că taxele de reînnoire distribuite contribuie la obiectivul regulamentului și sunt utile sistemului îmbunătățit de brevetare în Europa, trebuie indicate scopurile în care statele membre participante pot folosi aceste taxe.

Amendamentul  5

Propunere de regulament

Articolul 3 – alineatul 2 – paragraful 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Fără a aduce atingere dispozițiilor de la articolul 5, un brevet european cu efect unitar poate fi limitat, licențiat, transferat, revocat sau poate expira numai în ansamblu pentru toate statele membre participante.

Fără a aduce atingere dispozițiilor de la articolul 5, un brevet european cu efect unitar poate fi limitat, transferat sau revocat sau poate expira numai în ansamblu pentru toate statele membre participante.

Justificare

Emiterea și rezilierea unui brevet european cu efect unitar ar trebui, într-adevăr, să producă efecte în toate statele membre participante. Cu toate acestea, în ceea ce privește acordarea de licențe, aceasta ar trebui să fie posibilă doar pe teritoriile câtorva state participante, ci nu ale tuturor.

Amendamentul  6

Propunere de regulament

Articolul 3 – alineatul 2 – paragraful 2a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Un brevet european cu efect unitar poate fi totuși licențiat pentru întregul teritoriu al statelor membre participante sau pentru o parte a acestuia.

Justificare

Emiterea și rezilierea unui brevet european cu efect unitar ar trebui, într-adevăr, să producă efecte în toate statele membre participante. Cu toate acestea, în ceea ce privește acordarea de licențe, aceasta ar trebui să fie posibilă doar pe teritoriile câtorva state participante, ci nu ale tuturor.

Amendamentul  7

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Un brevet european cu efect unitar intră în vigoare pe teritoriile statelor membre participante la data publicării, de către Oficiul European de Brevete, a mențiunii de acordare a brevetului european în Buletinul european de brevete.

(1) Un brevet european cu efect unitar intră în vigoare pe teritoriile statelor membre participante în cea de-a paisprezecea zi de la data publicării, de către Oficiul European de Brevete, a mențiunii de acordare a brevetului european în Buletinul european de brevete.

Justificare

Prezentul amendament urmărește să instituie o perioadă de tranziție în țările în care va intra în vigoare brevetul european în cauză, oferind posibilitatea de a adresa solicitări de publicare.

Amendamentul  8

Propunere de regulament

Articolul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolul 5

eliminat

Drepturi anterioare

 

În caz de limitare sau revocare pe motive de lipsă de noutate în conformitate cu articolul 54 alineatul (3) din CBE, limitarea sau revocarea unui brevet european cu efect unitar intră în vigoare doar în statul(statele) membru(e) participant(e) desemnat(e) în cererea de brevet european publicată anterior.

 

Justificare

Deoarece, în urma modificării Convenției Brevetului European, în 2009, o posibilitate precum cea prevăzută de prezentul articol nu mai există, aceasta ar putea fi eliminată și din regulament.

Amendamentul  9

Propunere de regulament

Articolul 6 – alineatul 1 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Brevetul european cu efect unitar conferă titularului dreptul de a împiedica orice terță parte care nu deține acordul titularului:

(1) Brevetul european cu efect unitar conferă titularului un drept care poate fi exercitat în justiție în temeiul căruia este ilegal ca orice terță parte care nu deține acordul titularului:

Amendamentul  10

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Brevetul european cu efect unitar conferă titularului dreptul de a împiedica orice terță parte să furnizeze sau să ofere spre furnizare, fără acordul titularului, în statele membre participante oricărei persoane, alta decât o parte care are dreptul de a exploata o invenție brevetată, mijloace legate de un element esențial al respectivei invenții, pentru exploatarea acesteia, atunci când terța parte știe sau ar fi trebuit să știe că respectivele mijloace sunt adecvate și sunt destinate exploatării invenției în cauză.

(1) Brevetul european cu efect unitar conferă titularului un drept care poate fi exercitat în justiție în temeiul căruia este ilegal ca orice terță parte să furnizeze sau să ofere spre furnizare, fără acordul titularului, în statele membre participante oricărei persoane, alta decât o parte care are dreptul de a exploata o invenție brevetată, mijloace legate de un element esențial al respectivei invenții, pentru exploatarea acesteia, atunci când terța parte știe sau ar fi trebuit să știe că respectivele mijloace sunt adecvate și sunt destinate exploatării invenției în cauză.

Amendamentul  11

Propunere de regulament

Articolul 8 – teza introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Drepturile conferite de brevetul european cu efect unitar nu se extind la:

Drepturile conferite de brevetul european cu efect unitar sunt conforme cu drepturile conferite de tratate și de dreptul Uniunii și nu se extind la:

Justificare

Drepturile conferite de brevetul european cu efect unitar ar putea fi contrare, în anumite cazuri, altor domenii de politică ale UE. Prin urmare, se impune asigurarea conformității cu dreptul UE, în conformitate cu dispozițiile articolului 326 TFUE („Formele de cooperare consolidată respectă tratatele și dreptul Uniunii”).

Amendamentul  12

Propunere de regulament

Articolul 8 – litera ba (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ba) utilizarea de material biologic în scopul cultivării, descoperirii și dezvoltării oricărui nou soi de plante;

Justificare

Este important să se prevadă o limitare a privilegiului producătorilor de soiuri de plante pentru a asigura libertatea de acțiune în ceea ce privește materialul biologic în scopul dezvoltării și descoperirii unui nou soi de plante.

Amendamentul  13

Propunere de regulament

Articolul 8 – litera h

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(h) actele care fac obiectul privilegiului agricultorilor în temeiul articolul 14 din Regulamentul (CE) nr. 2100/94 care se aplică mutatis mutandis;

(h) utilizarea de către un fermier a producției agricole pentru propagare sau multiplicare prin propriile mijloace, în propria exploatare, în cazul în care titularul brevetului i-a vândut fermierului în cauză material de înmulțire și plantare sau și-a exprimat consimțământul pentru utilizarea acestuia în scopuri agricole, în conformitate cu articolul 14 al Regulamentului (CE) nr. 2100/94;

Justificare

În ceea ce privește privilegiul fermierului, este important să se alinieze formularea limitării la formularea din Directiva 98/44/CE privind protecția juridică a invențiilor biotehnologice.

Amendamentul  14

Propunere de regulament

Articolul 8 – litera i

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(i) utilizarea de animale protejate de către un fermier în scopuri agricole, cu condiția ca animalele de reproducere sau alte materiale de reproducere animală să fi fost vândute sau comercializate în alt mod fermierului de către titularul brevetului sau cu consimțământul acestuia. O astfel de utilizare include furnizarea animalelor sau a altor materiale de reproducere animală în scopul activității sale agricole, dar nu pentru vânzare în cadrul sau în scopul unei activități reproductive de natură comercială;

(i) utilizarea unui animal sau a unor materiale de reproducere animală de către un fermier în scopuri agricole, în cazul în care titularul brevetului i-a vândut fermierului animale de reproducere sau alte materiale de reproducere animală care constituie sau conțin o invenție brevetată sau și-a dat consimțământul pentru utilizarea acestora. Aceasta nu include orice vânzare în cadrul sau în scopul unei activități reproductive de natură comercială;

Justificare

În ceea ce privește privilegiul fermierului, este important să se alinieze formularea limitării la formularea din Directiva 98/44/CE privind protecția juridică a invențiilor biotehnologice.

Amendamentul  15

Propunere de regulament

Articolul 15 – alineatul 1 – litera ca (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ca) și să ia în considerare statutul și capacitățile de finanțare ale microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii.

Amendamentul  16

Propunere de regulament

Articolul 15 – alineatul 2 – litera ba (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ba) a lua în considerare situația specifică întreprinderilor mici și mijlocii, astfel cum sunt definite în Recomandarea 2003/361/CE a Comisiei;

Amendamentul  17

Propunere de regulament

Articolul 16 – alineatul 2 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) dimensiunea pieței exprimată în numărul de locuitori,

(b) dimensiunea pieței, asigurându-se totodată o sumă minimă care să fie distribuită fiecărui stat membru participant,

Justificare

S-ar putea dovedi mai practic ca repartizarea taxelor de reînnoire între statele membre să se bazeze pe dimensiunea pieței (nu în ceea ce privește populația, ci în funcție de piața căreia i se adresează brevetul), cu condiția să se asigure, cu toate acestea, o formă de plată minimă tuturor statelor membre participante.

Amendamentul  18

Propunere de regulament

Articolul 18

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Comisia instituie o cooperare strânsă, prin intermediul unui acord de lucru cu Oficiul European de Brevete în domeniile reglementate de prezentul regulament. Această cooperare include schimburi periodice de opinii cu privire la funcționarea acordului de lucru și în special referitoare la problema taxelor de reînnoire și la impactul asupra bugetului Organizației Europene de Brevete.

Comisia instituie o cooperare strânsă, prin intermediul unui acord de lucru cu Oficiul European de Brevete în domeniile reglementate de prezentul regulament. Această cooperare include schimburi periodice de opinii cu privire la funcționarea acordului de lucru și în special referitoare la problema taxelor de reînnoire și la impactul asupra bugetului Organizației Europene de Brevete, precum și legate de cooperarea dintre Oficiul European de Brevete și oficiile centrale din domeniul proprietății industriale ale statelor membre participante, îndeosebi în ceea ce privește sprijinul acordat întreprinderilor mici și mijlocii pentru activitățile legate de înregistrarea de brevete.

Justificare

După cum se indică la considerentul 20, un „parteneriat consolidat” între OEB și oficiile centrale naționale din domeniul proprietății industriale ar prezenta un avantaj evident, îndeosebi în ceea ce privește activitățile IMM-urilor legate de înregistrarea de brevete. O astfel de cooperare ar trebui încurajată, iar Comisia ar trebui să fie informată în cadrul cooperării sale cu OEB.

Amendamentul  19

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) În termen de cel mult șase ani de la data la care primul brevet european cu efect unitar produce efecte pe teritoriul statelor membre participante, Comisia prezintă Consiliului un raport privind funcționarea prezentului regulament și, în cazul în care este necesar, prezintă propuneri adecvate de modificare a acestuia. La fiecare șase ani, Comisia prezintă rapoarte ulterioare privind funcționarea prezentului regulament.

(1) În termen de cel mult trei ani de la data la care primul brevet european cu efect unitar produce efecte pe teritoriul statelor membre participante, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind funcționarea prezentului regulament și, în cazul în care este necesar, prezintă propuneri adecvate de modificare a acestuia. La fiecare trei ani, Comisia prezintă rapoarte ulterioare privind funcționarea prezentului regulament.

PROCEDURĂ

Titlu

Cooperare consolidată în domeniul creării unei protecții a brevetelor unitare

Referințe

COM(2011)0215 – C7-0099/2011 – 2011/0093(COD)

Comisie competentă în fond

       Data anunțului în plen

JURI

10.5.2011

 

 

 

Comisie(i) sesizată(e) pentru avizare

       Data anunțului în plen

ITRE

7.7.2011

 

 

 

Raportor(i)

       Data numirii

Alajos Mészáros

1.9.2011

 

 

 

Examinare în comisie

5.10.2011

 

 

 

Data adoptării

23.11.2011

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

45

4

0

Membri titulari prezenți la votul final

Jean-Pierre Audy, Ivo Belet, Bendt Bendtsen, Jan Březina, Giles Chichester, Pilar del Castillo Vera, Christian Ehler, Vicky Ford, Adam Gierek, Norbert Glante, Robert Goebbels, Fiona Hall, Jacky Hénin, Edit Herczog, Kent Johansson, Romana Jordan Cizelj, Lena Kolarska-Bobińska, Béla Kovács, Philippe Lamberts, Angelika Niebler, Jaroslav Paška, Aldo Patriciello, Anni Podimata, Herbert Reul, Teresa Riera Madurell, Paul Rübig, Amalia Sartori, Francisco Sosa Wagner, Konrad Szymański, Patrizia Toia, Evžen Tošenovský, Ioannis A. Tsoukalas, Vladimir Urutchev, Kathleen Van Brempt, Alejo Vidal-Quadras, Henri Weber

Membri supleanți prezenți la votul final

Francesco De Angelis, Satu Hassi, Jolanta Emilia Hibner, Yannick Jadot, Ivailo Kalfin, Seán Kelly, Holger Krahmer, Werner Langen, Alajos Mészáros, Mario Pirillo, Vladimír Remek

Membri supleanți [articolul 187 alineatul (2)] prezenți la votul final

Cristian Silviu Bușoi, Anna Hedh

PROCEDURÃ

Titlu

Cooperare consolidată în domeniul creării unei protecții a brevetelor unitare

Referințe

COM(2011)0215 – C7-0099/2011 – 2011/0093(COD)

Data prezentării la PE

13.4.2011

 

 

 

Comisie competentă în fond

       Data anunțului în plen

JURI

10.5.2011

 

 

 

Comisie(i) sesizată(e) pentru avizare

       Data anunțului în plen

ITRE

7.7.2011

 

 

 

Raportor(i)

       Data numirii

Bernhard Rapkay

11.4.2011

 

 

 

Examinare în comisie

21.6.2011

11.10.2011

21.11.2011

 

Data adoptării

20.12.2011

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

17

4

0

Membri titulari prezenți la votul final

Raffaele Baldassarre, Luigi Berlinguer, Sebastian Valentin Bodu, Françoise Castex, Christian Engström, Marielle Gallo, Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, Klaus-Heiner Lehne, Antonio López-Istúriz White, Antonio Masip Hidalgo, Alajos Mészáros, Bernhard Rapkay, Evelyn Regner, Francesco Enrico Speroni, Alexandra Thein, Diana Wallis, Rainer Wieland, Cecilia Wikström, Tadeusz Zwiefka

Membri supleanți prezenți la votul final

Jan Philipp Albrecht, Jean-Marie Cavada, Luis de Grandes Pascual, Vytautas Landsbergis, Kurt Lechner, Eva Lichtenberger

Data depunerii

11.1.2012