HENSTILLING om forslag til Rådets afgørelse om indgåelse af en protokol til Euro-Middelhavs-aftalen om oprettelse af en associering mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Kongeriget Marokko på den anden side vedrørende en rammeaftale mellem Den Europæiske Union og Kongeriget Marokko om de generelle principper for Kongeriget Marokkos deltagelse i Unionens programmer.

26.1.2012 - (12712/2010 – C7‑0430/2010 – 2010/0125(NLE)) - ***

Udenrigsudvalget
Ordfører: Annemie Neyts-Uyttebroeck

Procedure : 2010/0125(NLE)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb :  
A7-0016/2012
Indgivne tekster :
A7-0016/2012
Forhandlinger :
Vedtagne tekster :

FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING

om forslag til Rådets afgørelse om indgåelse af en protokol til Euro-Middelhavs-aftalen om oprettelse af en associering mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Kongeriget Marokko på den anden side vedrørende en rammeaftale mellem Den Europæiske Union og Kongeriget Marokko om de generelle principper for Kongeriget Marokkos deltagelse i Unionens programmer

(12712/2010 – C7‑0430/2010 – 2010/0125(NLE))

(Godkendelse)                    

Europa-Parlamentet,

–   der henviser til forslag til Rådets afgørelse (12712/2010),

–   under henvisning til protokollen til Euro-Middelhavs-aftalen om oprettelse af en associering mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Kongeriget Marokko på den anden side vedrørende en rammeaftale mellem Den Europæiske Union og Kongeriget Marokko om de generelle principper for Kongeriget Marokkos deltagelse i Unionens programmer (12711/2010),

–   der henviser til den anmodning om godkendelse, som Rådet har forelagt, jf. artikel 217 og artikel 218, stk. 6, litra a), og artikel 218, stk. 8, andet afsnit, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (C7‑0430/2010),

–   der henviser til forretningsordenens artikel 81 og artikel 90, stk. 7,

–   der henviser til henstilling fra Udenrigsudvalget (A7-0016/2012),

1.  godkender indgåelsen af aftalen;

2.  pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen samt til medlemsstaternes regeringer og parlamenter og Kongeriget Marokko.

BEGRUNDELSE

På Associeringsrådets møde den 13. oktober 2008 vedtog EU og Kongeriget Marokko et fælles EU-Marokko dokument vedrørende styrkelsen af de bilaterale forbindelser/Marokkos avancerede status. Dette dokument bekræfter målene for den avancerede status, som EU har givet som svar på Marokkos ønske om at udbygge sit partnerskab med EU. Disse mål fokuserer på en større hensyntagen til de to parters respektive strategiske prioriteter og en gradvis integration af Marokko i det indre marked.

De store ændringer, som er sket i det sydlige Middelhavsområde efter den tunesiske revolution, og de efterfølgende begivenheder i nabolandene er en opfordring til EU om at yde bedre støtte til de ønsker og behov, som disse landes ledere udtrykker på vegne af deres befolkninger.

Kongeriget Marokko har gennem flere år arbejdet med en samlet politisk, økonomisk og social reformproces. EU har hele tiden støttet Marokkos bestræbelser på at gennemføre sit reformprogram. Den avancerede status er et udtryk for en fælles vilje til at støtte Marokkos egen reformproces med en struktureret og åben dialog, hvor menneskerettighederne udgør et grundlæggende element. Denne dialog skal opfølges og uddybes på topmøder mellem EU og Marokko, på møder i Associeringsrådet og i underudvalget for menneskerettigheder, demokratisering og god regeringsførelse.

Marokkos avancerede status vil fremover strække sig ud over det bilaterale samarbejde til områder, som ikke indgik i den associeringsaftale, der blev undertegnet i 1996 i forbindelse med Barcelonaprocessen. Set i lyset af dette vidner den politiske og strategiske dialog, som er etableret gennem bilaterale topmøder mellem EU og Marokko samt andre bilaterale ad hoc-møder, om den store politiske betydning, som begge parter tillægger deres forbindelser. Det politiske og strategiske samarbejde går hånd i hånd med en uddybning af det økonomiske og finansielle samarbejde i overensstemmelse med målene for den europæiske naboskabspolitik (ENP).

De overordnede principper i ENP og naboskabshandlingsplanen, som sammen blev vedtaget i juli 2005, markerede starten på et nyt kapitel i de bilaterale forbindelser ved at give Marokko mulighed for gradvist at blive integreret i EU's indre marked. Marokkos avancerede status giver følgende strategiske muligheder: De åbner for, at Marokko kan deltage i Unionens agenturer og programmer, og omfatter en finansiel støtte, som står mål med omfanget af og ambitionerne for udviklingen. I den forbindelse vil EU især sikre, at de marokkanske politikker kommer alle landets regioner samt Vestsahara til gode.

Protokollen til Euro-Middelhavsassocieringsaftalen mellem EU og Marokko om de generelle principper for Kongeriget Marokkos deltagelse i Unionens programmer markerer en afgørende fase i de bilaterale forbindelser. Den tillader Marokko at deltage i alle igangværende og fremtidige EU-programmer, som er åbne for Marokko. Denne nye situation er i overensstemmelse med målene for EU's nye naboskabspolitik.

Protokollen er et stærkt udtryk for EU's støtte til Marokkos indsats for at udbygge allerede eksisterende reformer og påbegynde de fremtidige med en garanti for borgernes reelle indflydelse. Afholdelsen af parlamentsvalg i Marokko den 25. november 2011 under forhold, der sikrer en høj valgdeltagelse, kommer til at udgøre en vigtig fase i den konstitutionelle og demokratiske reformproces, som er sat i gang.

RESULTAT AF DEN ENDELIGE AFSTEMNING I UDVALGET

Dato for vedtagelse

24.1.2012

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

59

2

0

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Pino Arlacchi, Bastiaan Belder, Elmar Brok, Jerzy Buzek, Tarja Cronberg, Arnaud Danjean, Michael Gahler, Marietta Giannakou, Ana Gomes, Andrzej Grzyb, Takis Hadjigeorgiou, Richard Howitt, Anna Ibrisagic, Liisa Jaakonsaari, Jelko Kacin, Ioannis Kasoulides, Tunne Kelam, Nicole Kiil-Nielsen, Evgeni Kirilov, Andrey Kovatchev, Wolfgang Kreissl-Dörfler, Eduard Kukan, Vytautas Landsbergis, Ryszard Antoni Legutko, Krzysztof Lisek, Ulrike Lunacek, Mario Mauro, Kyriakos Mavronikolas, Francisco José Millán Mon, Annemie Neyts-Uyttebroeck, Norica Nicolai, Raimon Obiols, Kristiina Ojuland, Ria Oomen-Ruijten, Justas Vincas Paleckis, Pier Antonio Panzeri, Ioan Mircea Paşcu, Alojz Peterle, Bernd Posselt, Cristian Dan Preda, Libor Rouček, Nikolaos Salavrakos, György Schöpflin, Werner Schulz, Marek Siwiec, Charles Tannock, Inese Vaidere, Johannes Cornelis van Baalen, Kristian Vigenin, Sir Graham Watson, Boris Zala

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

Laima Liucija Andrikienė, Nikolaos Chountis, Véronique De Keyser, Kinga Gál, Marietje Schaake, Indrek Tarand, Traian Ungureanu, Ivo Vajgl

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere, jf. art. 187, stk. 2

Marije Cornelissen, Spyros Danellis