ΣΥΣΤΑΣΗ σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη της συμφωνίας υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βασιλείου του Μαρόκου σχετικά με αμοιβαία μέτρα ελευθέρωσης για τα γεωργικά προϊόντα, τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα, τα ψάρια και τα αλιευτικά προϊόντα, με την αντικατάσταση των πρωτοκόλλων αριθ. 1, 2 και 3 και των παραρτημάτων τους, και με τις τροποποιήσεις της ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και του Βασιλείου του Μαρόκου, αφετέρου.

1.2.2012 - (15975/2010 – C7‑0432/2010 – 2010/0248(NLE)) - ***

Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου
Εισηγητής: José Bové

Διαδικασία : 2010/0248(NLE)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A7-0023/2012
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A7-0023/2012
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη της συμφωνίας υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βασιλείου του Μαρόκου σχετικά με αμοιβαία μέτρα ελευθέρωσης για τα γεωργικά προϊόντα, τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα, τα ψάρια και τα αλιευτικά προϊόντα, με την αντικατάσταση των πρωτοκόλλων αριθ. 1, 2 και 3 και των παραρτημάτων τους, και με τις τροποποιήσεις της ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και του Βασιλείου του Μαρόκου, αφετέρου.

(15975/2010 – C7‑0432/2010 – 2010/0248(NLE))

(Έγκριση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου (15975/2010),

–   έχοντας υπόψη το σχέδιο συμφωνίας υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βασιλείου του Μαρόκου σχετικά με αμοιβαία μέτρα ελευθέρωσης για τα γεωργικά προϊόντα, τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα, τα ψάρια και τα αλιευτικά προϊόντα, με την αντικατάσταση των πρωτοκόλλων αριθ. 1, 2 και 3 και των παραρτημάτων τους, και με τις τροποποιήσεις της ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και του Βασιλείου του Μαρόκου, αφετέρου (15974/2010),

–   έχοντας υπόψη το αίτημα έγκρισης που υπέβαλε το Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 207 παράγραφος 4 πρώτο εδάφιο και το άρθρο 218 παράγραφος 6 εδάφιο 2 στοιχείο α) σημείο v) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C7-0432/2010),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 81 και το άρθρο 90 παράγραφος 7 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη τη σύσταση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου και της Επιτροπής Αλιείας (A7-0023/2012),

1.  εγκρίνει τη σύναψη της συμφωνίας·

2.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή, καθώς και στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών και του Βασιλείου του Μαρόκου.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στο πλαίσιο της διαδικασίας της Βαρκελώνης που τέθηκε σε εφαρμογή το 1995, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνήψε Συμφωνίες Σύνδεσης με δώδεκα χώρες του Νότου της Μεσογείου προκειμένου να ενισχύσει τον διάλογο και τη συνεργασία με σκοπό την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.

Στη συνέχεια, υπερίσχυσε ο στόχος της δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, αρχής γενομένης από την ελευθέρωση των συναλλαγών γεωργικών προϊόντων. Το 2005 και σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη που συμφωνήθηκε στο Ραμπάτ, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις με ορισμένες μεσογειακές χώρες με σκοπό τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων για την ελευθέρωση των συναλλαγών γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων. Το Βασίλειο του Μαρόκου συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των ενδιαφερόμενων χωρών.

Η συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μαρόκου τέθηκε σε ισχύ το 2000. Τον Δεκέμβριο του 2010, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψε το έγγραφο το οποίο, μετά την κύρωσή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άνοιγε το δρόμο για μια δεύτερη φάση ελευθέρωσης των συναλλαγών γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βασιλείου του Μαρόκου.

Κατόπιν των όσων ήρθαν στο φως με τα γεγονότα της άνοιξης του 2011 σε Τυνησία, Αίγυπτο, Λιβύη και Συρία, ο εισηγητής διαπιστώνει ότι οι συμφωνίες ελευθέρωσης που έχουν εφαρμοσθεί έως σήμερα δεν έχουν επιτύχει τους στόχους τους και διερωτάται εάν είναι φρόνιμο να συνεχίζεται να ακολουθείται μία πολιτική που ευνοεί τα οικονομικά συμφέροντα των ισχυρών χωρίς να εκτιμά ούτε τις επιπτώσεις στον πληθυσμό ούτε τις ζημίες που έχουν διαπιστωθεί στο περιβάλλον.

Όσον αφορά τη γεωργία και την αλιεία, η νέα αυτή συμφωνία ευνοεί και στις δύο πλευρές την ενίσχυση μιας βιομηχανικής γεωργίας υψηλής κεφαλαιοποίησης εις βάρος της οικογενειακής και της παραδοσιακής γεωργίας. Η αύξηση του αριθμού των ποσοστώσεων με μειωμένους συντελεστές για ένα ευρύ φάσμα λαχανικών (ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, σκόρδο, αγγούρια) και οπωρικών (πορτοκάλια, κλεμεντίνες, πεπόνια, φράουλες) θα κάνει τους ευρωπαίους παραγωγούς να αντέξουν δύσκολα τον ανταγωνισμό ενώ ταυτόχρονα δεν πρόκειται να ενισχύσει μια ισορροπημένη γεωργική ανάπτυξη στο Μαρόκο.

Ο βασικός παράγων που υπεισέρχεται στη σύνθεση των τιμών των οπωρολαχανικών είναι το κόστος των εργατικών. Στο Μαρόκο, τα ημερομίσθια των εργαζομένων στη γεωργία είναι της τάξης των 5 ευρώ. Το χαμηλό επίπεδο των αμοιβών οφείλεται στο ότι οι εργαζόμενοι στη γεωργία δεν έχουν, σύμφωνα με τον κώδικα εργατικής νομοθεσίας του Μαρόκου, τη δυνατότητα να συνδικαλίζονται και, συνεπώς, να αρχίζουν συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Εξηγείται επίσης από το ότι εξακολουθεί να υπάρχει παιδική εργασία. Σύμφωνα με έκθεση της 'UNICEF "στο Μαρόκο περισσότερα από 1.500.000 παιδιά σχολικής ηλικίας στερούνται του δικαιώματός τους σε εκπαίδευση" ενώ στην ίδια έκθεση υπογραμμίζεται ότι "για τα περισσότερα από τα παιδιά που δεν φοιτούν στο σχολείο υπάρχει κίνδυνος οικονομικής εκμετάλλευσης με τις εργασίες που τους αναθέτουν στη βιοτεχνία, στη γεωργία, υπό συνθήκες που δεν είναι πάντα ικανοποιητικές για την υγεία τους και την ψυχολογική τους ισορροπία".

Η αναγνώριση και ο σεβασμός των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων καθώς και η εφαρμογή μιας αποφασιστικής πολιτικής για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας συγκαταλέγονται μεταξύ των απαρέγκλιτων όρων για την κύρωση μιας εμπορικής συμφωνίας με το Μαρόκο.

Πρόβλημα αποτελεί επίσης η αξιοπιστία του συστήματος των τιμών εισόδου των οπωρολαχανικών. Πολλές είναι οι οργανώσεις παραγωγών που βρίσκουν ιδιαίτερα ανησυχητικό για τον τομέα το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται κατά την εισαγωγή το σύστημα των τιμών εισόδου, ιδιαίτερα για τις νωπές ντομάτες. Η δυσλειτουργία αυτή παρέχει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες, με κατάχρηση των ισχυουσών διατάξεων για τις δασμολογικές αξίες, να πληρώνουν χαμηλότερους εισαγωγικούς δασμούς για τα οπωρολαχανικά. Η FEPEX (Ισπανική Ομοσπονδία Παραγωγών και Εξαγωγέων Οπωρολαχανικών) έχει προσφύγει σχετικά με το ζήτημα αυτό στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιβάλλεται, πριν από οποιαδήποτε νέα φάση ανοίγματος των αγορών σε συμπληρωματικές ποσοστώσεις, να καταστεί αποτελεσματική η δασμολογική προστασία και να εξασφαλιστεί ο έλεγχος των εισαγόμενων αξιών.

Στο Μαρόκο, τις εξαγωγικές ποσοστώσεις τις χειρίζεται μία εθνική δομή, η ΕΑCCE, (Αυτόνομο Ίδρυμα Ελέγχου και Συντονισμού των Εξαγωγών) που δημιουργήθηκε το 1986 και ευνοεί τους μεγάλους ομίλους εξαγωγών μικτού κεφαλαίου (Μαρόκο-Γαλλία, κυρίως). Όσον αφορά τη ντομάτα, το 70% των εξαγωγών γίνεται από τρεις ομίλους. Η οικογενειακή γεωργία του Μαρόκου δεν πρόκειται να ωφεληθεί παρά μόνο στο περιθώριο της συμφωνίας αυτής.

Το Πράσινο πρόγραμμα του Μαρόκου στοχεύει στην προώθηση της ανάπτυξης μιας εξαγωγικής γεωργίας μέσω της προσέλκυσης αλλοδαπών επενδυτών στη διάθεση των οποίων θέτει τις καλύτερες αρδεύσιμες γαίες. Πολλές προσωπικότητες και ερευνητές του Μαρόκου καταγγέλλουν την ανεπάρκεια των μέσων που τίθενται στη διάθεση της οικογενειακής γεωργίας και των καλλιεργειών που προορίζονται για τη διατροφή της οικογένειας.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται στη μελέτη που πραγματοποίησε η "Invest in MED" στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΝΡΙ (Επενδύσεις στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης), με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Survey N°14 / Aπρίλιος 2010 – σελ. 83)· είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί η εγκυρότητα των πληροφοριών αυτών: πρόκειται για την επένδυση που πραγματοποίησε ο όμιλος επενδύσεων TIRIS EURO ARAB (ΤΕΑ) του Αμπού Νταμπί, στον οποίο παραχωρήθηκαν 700 000 εκτάρια κοντά στην πόλη Guelmin, στον νότο του Μαρόκου, για την ανάπτυξη φυτειών εσπεριδοειδών, ελαιοδένδρων και κηπευτικών. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου προγράμματος δείχνει πόσο η προοπτική μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών «άνοιξε την όρεξη» των οικονομικών επιχειρηματιών για να σπεύσουν να καταλάβουν θέση μπροστά στις πόρτες της Ένωσης.

Σε περιβαλλοντικό επίπεδο, ο απολογισμός είναι επίσης αρνητικός και δημιουργεί αμφιβολίες ως προς το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει όντως ως αρχή να προστατεύει το περιβάλλον και να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο αλλαγής του κλίματος. Σύμφωνα με συγκριτική μελέτη που διεξήγαγε το ΙΝRΑ (Εθνικό Ινστιτούτο Αγρονομικής Έρευνας), για την παραγωγή ενός κιλού ντομάτας στο Μαρόκο χρειάζονται 100 λίτρα νερού αντί 10 μόνο στη Γαλλία.

Η εξαγωγή 250 000 τόνων τομάτας ισοδυναμεί με εξαγωγή 25 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού. Σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, στην περιοχή του Souss, όπου είναι συγκεντρωμένη η παραγωγή ντομάτας, η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα, μετά από διαδοχικά χρόνια μειωμένων βροχοπτώσεων, κατέρχεται μεταξύ ενός και δύο μέτρων ετησίως. Το ετήσιο έλλειμμα υπολογίζεται σε 260 εκατομμύρια κυβικών μέτρων. Η εξαγωγή ντομάτας αντιστοιχεί, συνεπώς, στο 10% περίπου του ελλείμματος αυτού. Γίνεται σπατάλη του πόρου αυτού, που έχει αρχίσει να σπανίζει, και τούτο εις βάρος των τοπικών παραγωγών ειδών διατροφής.

Αγροβιομηχανικές εκμεταλλεύσεις έχουν εγκατασταθεί από το 2006 στην περιφέρεια της Dakhla (Δυτική Σαχάρα) και αντλούν από τον υδροφόρο ορίζοντα των παράκτιων περιοχών. Η υπερεκμετάλλευση των αποθεμάτων αυτών θα επιφέρει εν καιρώ αλάτωση των γλυκών υδάτων, θέτοντας σε κίνδυνο τον εφοδιασμό των πληθυσμών της περιοχής.

Η Επιτροπή δεν έχει μέχρι στιγμής εκτιμήσει τον κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό αντίκτυπο της συμφωνίας αυτής, επικεντρωμένη καθώς είναι στα δασμολογικά ζητήματα. Είναι αναγκαία μια εμπεριστατωμένη μελέτη, προκειμένου το Κοινοβούλιο να μπορέσει να αποφανθεί εν πλήρει γνώσει της κατάστασης.

Η υπογραφή συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει άμεση μηχανική επίπτωση στους ιδίους πόρους του κοινοτικού προϋπολογισμού, συνεπεία της απώλειας εσόδων από τελωνειακούς δασμούς. Ο εισηγητής λυπάται που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δώσει παρά αόριστες εκτιμήσεις ως προς το σημείο αυτό. Ο εισηγητής επιθυμεί η Επιτροπή να παρουσιάσει σύντομα μελέτη και να προτείνει λύσεις για την εξασφάλιση της ακεραιότητας του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τους τελευταίους μήνες, ο εισηγητής έχει επανειλημμένως θέσει το ζήτημα του εδαφικού πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μαρόκου. Διάφορα κράτη, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν συνάψει συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με το Βασίλειο του Μαρόκου, αποκλείοντας ρητώς τη Δυτική Σαχάρα. Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν για να μην επηρεάσουν το αποτέλεσμα των διεθνών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών μεταξύ των διαφόρων μερών. Επειδή ως προς το ζήτημα αυτό υφίσταται διάσταση απόψεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Νομικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου, ο εισηγητής εκτιμά ότι δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι η συμφωνία αυτή ελεύθερων συναλλαγών συνάδει προς τις διεθνείς συνθήκες που δεσμεύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το σύνολο των κρατών μελών της.

Για να τηρηθεί το άρθρο 52 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο εισηγητής είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει ότι η σύσταση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου είναι να εγκριθεί η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βασιλείου του Μαρόκου, παρά την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου και τα επιχειρήματα του ιδίου, όπως εκτίθενται στην παρούσα αιτιολογική έκθεση.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (13.7.2011)

προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου

σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη της συμφωνίας υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βασιλείου του Μαρόκου σχετικά με αμοιβαία μέτρα ελευθέρωσης για τα γεωργικά προϊόντα, τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα, τα ψάρια και τα αλιευτικά προϊόντα, με την αντικατάσταση των πρωτοκόλλων αριθ. 1, 2 και 3 και των παραρτημάτων τους, και με τις τροποποιήσεις της ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και του Βασιλείου του Μαρόκου, αφετέρου.
(15975/2010 – C7‑0432/2010 – 2010/0248(NLE))

Συντάκτης γνωμοδότησης: Lorenzo Fontana

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η πρόταση συμφωνίας θα επιτρέψει στο Μαρόκο την άμεση ελευθέρωση του 45% (σε αξία) των εισαγωγών που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ - από την κοινοτική πλευρά - οι εισαγωγές από το Μαρόκο θα ελευθερωθούν κατά 55%. Η συμφωνία προβλέπει επίσης αύξηση των παραχωρήσεων στον τομέα των οπωροκηπευτικών, τομέα στον οποίο τα μαροκινά προϊόντα αποτελούν το 80% των εισαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εγκρίνοντας μια τέτοια συμφωνία, η κοινοτική αγορά υπόκειται σε κινδύνους, οι οποίοι οφείλονται στις πιθανές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για τις περιοχές όπου καλλιεργούνται λαχανικά. Με βάση την σοβαρή κρίση στην αγορά που πλήττει τον τομέα των οπωροκηπευτικών, ακόμα και μικρές ποσότητες προϊόντων που προέρχονται από τρίτες χώρες μπορούν να αποτελέσουν στοιχείο περαιτέρω αστάθειας.

Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η ικανότητα του κοινοτικού συστήματος παρακολούθησης και τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και των δασμολογικών ποσοστώσεων, που συχνά παραβλέπεται από τους μαροκινούς φορείς, όπως έχουν υπογραμμίσει αρκετές εμπορικές ενώσεις το 2009 και το 2010.

Εν ολίγοις, αποτελεί αντικειμενικό στοιχείο η ανισορροπία μεταξύ των δασμολογικών μειώσεων που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών.

Τα υψηλά κοινοτικά πρότυπα για την περιβαλλοντική προστασία, τις συνθήκες εργασίας, την προστασία του συνδικαλισμού, τους κανόνες αντιντάμπινγκ και την επισιτιστική ασφάλεια δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν για τα μαροκινά προϊόντα που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά με το θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας, ειδικότερα, υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά, σε υγειονομικό και φυτοϋγειονομικό επίπεδο, μεταξύ των ευρωπαϊκών και των μαροκινών προϊόντων.

Η πρόταση συμφωνίας δεν προβλέπει την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ), τα οποία μετατίθενται στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν μετά τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας.

Για το θέμα των περιοχών της Δυτικής Σαχάρας, σχετικά με το οποίο έχει ζητηθεί νομική γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία του Κοινοβουλίου, απαιτείται να γίνει σταθμισμένη αξιολόγηση. Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι περιοχές αυτές μπορεί να συμπεριληφθούν είτε όχι στην συμφωνία, παραμένει το πρόβλημα της συστηματικής παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων: για την επίτευξη ουσιαστικής προστασίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να εξετάσει την αξιοποίηση των οικονομικών και εμπορικών επιχειρημάτων, εξαρτώντας την υπογραφή τέτοιων συμφωνιών από τον ουσιαστικό σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Στην προκείμενη περίπτωση, με την συμφωνία επιτείνονται τα ήδη σοβαρά προβλήματα, που προκαλούνται στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας, λόγω του διαφορετικού κόστους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μαρόκο, του οποίου η πολιτική τροφίμων αποσκοπεί στις εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων.

Επιπλέον, οι κοινοτικοί παραγωγοί πρέπει ήδη να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές δασμολογικές αυξήσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες με τις λοιπές μεσογειακές χώρες.

Οι ευρωπαίοι παραγωγοί επιβαρύνονται από το γεγονός ότι τα μαροκινά προϊόντα, όπως για παράδειγμα οι ντομάτες, εισέρχονται στην κοινοτική αγορά σε διαφορετικές εποχές σε σχέση με τις συνήθεις περιόδους εμπορίας των ευρωπαϊκών προϊόντων, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην εξέλιξη των αγορών και, κυρίως, στην αστάθεια των τιμών.

Εκτιμάται, επίσης, ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι σε θέση - όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας - να παρέχει μεγαλύτερη βοήθεια στην Επιτροπή, στο επίπεδο της συνέργειας, της συνεργασίας, του επιμερισμού των προβλημάτων και της ανταλλαγής καλών πρακτικών κατά την διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας.

Στην περίπτωση αυτή, η συμφωνία θα μπορούσε να εξισορροπηθεί εάν ενσωμάτωνε τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος των τιμών εισόδου στην αγορά, την απάμβλυνση των υγειονομικών, φυτοϋγειονομικών και περιβαλλοντικών διαφορών και τις απαραίτητες κοινωνικές ρήτρες και ρήτρες αντιντάμπινγκ.

*******

Η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου καλεί την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να προτείνει στο Κοινοβούλιο να αρνηθεί την έγκρισή του.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ημερομηνία έγκρισης

12.7.2011

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

24

14

2

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Richard Ashworth, Liam Aylward, José Bové, Luis Manuel Capoulas Santos, Vasilica Viorica Dăncilă, Paolo De Castro, Albert Deß, Herbert Dorfmann, Lorenzo Fontana, Iratxe García Pérez, Béla Glattfelder, Sergio Gutiérrez Prieto, Martin Häusling, Esther Herranz García, Peter Jahr, Elisabeth Jeggle, Jarosław Kalinowski, Elisabeth Köstinger, Agnès Le Brun, George Lyon, Gabriel Mato Adrover, Mairead McGuinness, Mariya Nedelcheva, James Nicholson, Γεώργιος Παπαστάμκος, Marit Paulsen, Britta Reimers, Ulrike Rodust, Alfreds Rubiks, Giancarlo Scottà, Czesław Adam Siekierski, Sergio Paolo Francesco Silvestris, Alyn Smith, Marc Tarabella

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Luís Paulo Alves, Salvatore Caronna, Σπύρος Δανέλλης, Giovanni La Via, Maria do Céu Patrão Neves

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Oreste Rossi

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Αλιείας (28.9.2011)

προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου

σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη της συμφωνίας υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βασιλείου του Μαρόκου σχετικά με αμοιβαία μέτρα ελευθέρωσης για τα γεωργικά προϊόντα, τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα, τα ψάρια και τα αλιευτικά προϊόντα, με την αντικατάσταση των πρωτοκόλλων αριθ. 1, 2 και 3 και των παραρτημάτων τους, και με τις τροποποιήσεις της ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και του Βασιλείου του Μαρόκου, αφετέρου.
(15975/2010 – C7‑0432/2010 – 2010/0248(NLE))

Συντάκτρια γνωμοδότησης: Carmen Fraga Estévez

Η Επιτροπή Αλιείας καλεί την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να προτείνει στο Κοινοβούλιο να εγκρίνει τη σύναψη της συμφωνίας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ημερομηνία έγκρισης

26.9.2011

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

12

8

2

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Josefa Andrés Barea, Alain Cadec, João Ferreira, Carmen Fraga Estévez, Pat the Cope Gallagher, Marek Józef Gróbarczyk, Carl Haglund, Iliana Malinova Iotova, Werner Kuhn, Isabella Lövin, Gabriel Mato Adrover, Guido Milana, Maria do Céu Patrão Neves, Crescenzio Rivellini, Ulrike Rodust, Struan Stevenson

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Luis Manuel Capoulas Santos, Diane Dodds, Matthias Groote, Raül Romeva i Rueda, Νικόλαος Σαλαβράκος

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Iratxe García Pérez

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ημερομηνία έγκρισης

26.1.2012

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

21

7

1

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

William (The Earl of) Dartmouth, Laima Liucija Andrikienė, María Auxiliadora Correa Zamora, Marielle De Sarnez, Christofer Fjellner, Yannick Jadot, Metin Kazak, Bernd Lange, Emilio Menéndez del Valle, Vital Moreira, Paul Murphy, Cristiana Muscardini, Godelieve Quisthoudt-Rowohl, Niccolò Rinaldi, Helmut Scholz, Peter Šťastný, Gianluca Susta, Keith Taylor, Jan Zahradil, Paweł Zalewski

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Amelia Andersdotter, José Bové, George Sabin Cutaş, Mário David, Syed Kamall, Silvana Koch-Mehrin, Inese Vaidere

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Véronique De Keyser, Jutta Haug, Younous Omarjee, Pier Antonio Panzeri, Jean Roatta