Betänkande - A7-0054/2012Betänkande
A7-0054/2012

BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om tillämpning av Allmänna preferenssystemet

8.3.2012 - (COM(2011)0241 – C7‑0116/2011 – 2011/0117(COD)) - ***I

Utskottet för internationell handel
Föredragande: Christofer Fjellner


Förfarande : 2011/0117(COD)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A7-0054/2012
Ingivna texter :
A7-0054/2012
Antagna texter :

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION

om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om tillämpning av Allmänna preferenssystemet

(COM(2011)0241 – C7‑0116/2011 – 2011/0117(COD))

(Ordinarie lagstiftningsförfarande: första behandlingen)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (COM(2011)0241),

–   med beaktande av artiklarna 294.2 och 207 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, i enlighet med vilka kommissionen har lagt fram sitt förslag för parlamentet (C7‑0116/2011),

–   med beaktande av artikel 294.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

–   med beaktande av artikel 55 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från utskottet för internationell handel och yttrandet från utskottet för utveckling (A7‑0054/2011).

1.  Europaparlamentet antar nedanstående ståndpunkt vid första behandlingen.

2.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en ny text för parlamentet om den har för avsikt att väsentligt ändra sitt förslag eller ersätta det med ett nytt.

3.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända parlamentets ståndpunkt till rådet, kommissionen och de nationella parlamenten.

Ändringsförslag    1

Förslag till förordning

Skäl 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(3) Europeiska unionen strävar efter att fastställa och vidta åtgärder som främjar en hållbar ekonomisk, social och miljömässig utveckling i utvecklingsländerna, med det primära syftet att utrota fattigdom.

(3) Europeiska unionen strävar efter att fastställa och vidta åtgärder som främjar en hållbar ekonomisk, social och miljömässig utveckling i utvecklingsländerna, med det primära syftet att utrota fattigdom och bidra till att millennieutvecklingsmålen uppnås.

Motivering

Texten hänvisar till ett av de viktigaste målen för EU:s politik gentemot utvecklingsländerna.

Ändringsförslag  2

Förslag till förordning

Skäl 6

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(6) Rådets förordning (EG) nr 732/2008 om tillämpning av Allmänna preferenssystemet under perioden 1 januari 2009–31 december 2011, som förlängs genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr … om ändring av rådets förordning (EG) nr 732/2008…, gäller för tillämpningen av Allmänna preferenssystemet (nedan kallat systemet) tills denna förordning tillämpas. Därefter kommer systemet att tillämpas utan tidsbegränsning. Det kommer dock att ses över fem år efter att det trätt i kraft.

(6) Rådets förordning (EG) nr 732/2008 om tillämpning av Allmänna preferenssystemet under perioden 1 januari 2009–31 december 2011, som förlängs genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr … om ändring av rådets förordning (EG) nr 732/2008…, gäller för tillämpningen av Allmänna preferenssystemet (nedan kallat systemet) tills denna förordning tillämpas. Därefter kommer systemet att tillämpas under 10 år, med undantag för den särskilda ordningen för de minst utvecklade länderna, vilken bör fortsätta att gälla utan någon tidsbegränsning. Systemet kommer att ses över fem år efter det att det trätt i kraft.

Motivering

The European Commission proposes an open-ended regulation, with no limited duration. Given the major changes proposed, and that this is the first time the European Parliament has the possibility to contribute to this regulation under the Ordinary Legislative Procedure, it would be more appropriate to propose a limited duration of ten years. This would still be a period long enough in order to ensure predictability and stability, and would also coincide with the timeframe presently set out for the guidelines for the application of the scheme of generalised tariff preferences. The Everything But Arms scheme should however, as has been the case up to now, be open-ended.

Ändringsförslag  3

Förslag till förordning

Skäl 7

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(7) Eftersom systemet ger utvecklingsländer förmånstillträde till Europeiska unionens marknad kan det hjälpa dem i deras arbete för att minska fattigdom och främja hållbar utveckling och goda styrelseformer genom att det bidrar till att skapa inkomster från internationell handel som sedan kan återinvesteras till stöd för deras egen utveckling. De tullförmåner som beviljas inom ramen för systemet bör användas för att hjälpa utvecklingsländer som har större behov i fråga om handel, utveckling och ekonomiskt bistånd.

(7) Eftersom systemet ger utvecklingsländer förmånstillträde till Europeiska unionens marknad kan det hjälpa dem i deras arbete för att minska fattigdom och främja hållbar utveckling och goda styrelseformer genom att det bidrar till att diversifiera deras ekonomier och skapa inkomster från internationell handel som sedan kan återinvesteras till stöd för deras egen utveckling. De tullförmåner som beviljas inom ramen för systemet bör användas för att hjälpa utvecklingsländer som har större behov i fråga om handel, utveckling och ekonomiskt bistånd.

Motivering

Diversifieringen av ekonomin är en central faktor för att ett utvecklingsland ska ta sig ur fattigdomen.

Ändringsförslag  4

Förslag till förordning

Skäl 14a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(14a) Rapporter från övervakningsorgan är viktiga för övervakning och upphävning av tullförmåner. Rapporterna kan emellertid kompletteras med andra informationskällor om de är exakta och tillförlitliga. Utan att det påverkar användningen av andra källor kan detta omfatta information från det civila samhället och Europaparlamentet.

Ändringsförslag  5

Förslag till förordning

Artikel 2 – led aa (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

aa) länder: länder och territorier som har en tulladministration,

Motivering

Detta förtydligande behövs för att undvika missförstånd avseende länder i den mening som ordet har i denna förordning.

Ändringsförslag  6

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Punkt 1 b gäller inte de minst utvecklade länderna.

2. Punkt 1 gäller inte de minst utvecklade länderna.

Motivering

Detta förtydligande behövs för att klargöra att de minst utvecklade länderna alltid kommer att ha ”allt utom vapen-status” så länge FN klassificerar dem som minst utvecklade länder.

Ändringsförslag  7

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a. Först två år efter det att denna förordning trätt i kraft ska punkt 1 a gälla för länder som vid tidpunkten för denna förordnings ikraftträdande har slutfört förhandlingarna om en överenskommelse med EU om bilateralt förmånstillträde till marknaden, vilken ännu inte tillämpas på grund av att ratificeringsprocessen fortfarande pågår.

Motivering

Om ett land har kommit överens med Europeiska unionen om förmånstillträde till marknaden, men ännu inte har möjlighet att tillämpa denna överenskommelse vid tidpunkten för denna förordnings ikraftträdande på grund av en oavslutad ratificeringsprocess ska detta land inte uteslutas från Allmänna preferenssystemet från början. Denna bestämmelse syftar till att undvika att tullsatsen för mest gynnad nation återinförs under en övergångsperiod, vilket skulle kunna leda till störningar i handeln för länder som har åtagit sig att förstärka handelsförbindelserna med Europeiska unionen.

Ändringsförslag  8

Förslag till förordning

Artikel 8 – punkt 4a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

4a. För att underlätta informationen och förbättra transparensen ska kommissionen också se till att de relevanta statistiska uppgifterna om Allmänna preferenssystemets avdelningar regelbundet finns tillgängliga i en offentlig databas.

Motivering

För att förbättra transparensen för alla inblandade aktörer är det nödvändigt att de statistiska uppgifter som ligger till grund för utvärderingen offentliggörs regelbundet även mellan de faktiska uppdateringarna av förteckningen.

Ändringsförslag  9

Förslag till förordning

Artikel 9 – punkt 1 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

b) Landet har ratificerat alla de konventioner som anges i bilaga VIII och de berörda övervakningsorganen har i sina senaste slutsatser inte påtalat någon allvarlig brist när det gäller genomförandet av dessa konventioner.

b) Landet har ratificerat alla de konventioner som anges i bilaga VIII utan att ett organ som inrättats enligt samma konventioner gjort några förbehåll som påvisats vara oförenliga med konventionernas mål och syften, och de berörda övervakningsorganen har i sina senaste slutsatser inte påtalat någon allvarlig brist när det gäller genomförandet av dessa konventioner.

Ändringsförslag  10

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. Efter att ansökan har prövats ska kommissionen besluta om det ansökande landet ska få omfattas av den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre.

4. Efter det att ansökan har prövats ska kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 för att upprätta eller ändra bilaga III i syfte att besluta om det ansökande landet ska få omfattas av den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre och lägga till landet i förteckningen över förmånsländer inom den särskilda stimulansordningen.

Ändringsförslag  11

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

5. Om ett förmånsland inom den särskilda stimulansordningen inte längre uppfyller villkoren i artikel 9.1 a eller om det återtar något av de bindande åtaganden som anges i artikel 9.1 c–e ska det avföras från förteckningen över förmånsländer inom den särskilda stimulansordningen.

5. Om ett förmånsland inom den särskilda stimulansordningen inte längre uppfyller villkoren i artikel 9.1 a eller om det återtar något av de bindande åtaganden som anges i artikel 9.1 c–e ska kommissionen ges befogenhet att anta en delegerad akt i enlighet med artikel 36 för att ändra bilaga III i syfte att avföra detta land från förteckningen över förmånsländer inom den särskilda stimulansordningen.

Ändringsförslag  12

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt 6

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

6. Vid tillämpningen av punkterna 4 och 5 får kommissionen anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 för att upprätta och ändra bilaga III i syfte att lägga till eller avföra ett land från förteckningen över förmånsländer inom den särskilda stimulansordningen.

utgår

Ändringsförslag  13

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt 7

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

7. Kommissionen ska underrätta det ansökande landet om alla beslut som fattas i enlighet med punkterna 4 och 5. Om det beslutas att det ansökande landet omfattas av den särskilda stimulansordningen, ska landet underrättas om vilken dag beslutet träder i kraft.

7. Kommissionen ska underrätta det ansökande landet om alla beslut som fattas i enlighet med punkterna 4 och 5 efter det att bilagan har ändrats samt offentliggöra ett meddelande om sitt beslut tillsammans med en motivering i Europeiska unionens officiella tidning. Om det beslutas att det ansökande landet omfattas av den särskilda stimulansordningen, ska landet underrättas om vilken dag den delegerade akten i fråga träder i kraft.

Motivering

Ett av målen med reformen av Allmänna preferenssystemet bör vara att öka transparensen.

Ändringsförslag  14

Förslag till förordning

Artikel 13 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Från och med den dag då tullförmånerna inom ramen för den särskilda stimulansförordningen för hållbar utveckling och gott styre beviljas ska kommissionen övervaka hur ratificeringen och det praktiska genomförandet av de konventioner som anges i bilaga VIII framskrider genom att granska slutsatser och rekommendationer från de berörda övervakningsorganen.

1. Från och med den dag då tullförmånerna inom ramen för den särskilda stimulansförordningen för hållbar utveckling och gott styre beviljas ska kommissionen övervaka hur ratificeringen och det praktiska genomförandet av de konventioner som anges i bilaga VIII framskrider och hur samarbetet med övervakningsorganen fortlöper genom att granska slutsatser och rekommendationer från de berörda övervakningsorganen.

Motivering

De skyldigheter och åtaganden som ett land ska ikläda sig, och som är uppräknade i artikel 9.1 innefattar även accepterande av regelbunden övervakning och deltagande i och samarbete inom övervakningsförfarandena. Därför är det viktigt att denna aspekt också ingår i den regelbundna utvärdering som kommissionen ska genomföra.

Ändringsförslag  15

Förslag till förordning

Artikel 14 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. När kommissionen drar sina slutsatser om huruvida de konventioner som anges i bilaga VIII genomförs i praktiken kommer den att bedöma de berörda övervakningsorganens slutsatser och rekommendationer.

4. När kommissionen drar sina slutsatser om huruvida de konventioner som anges i bilaga VIII genomförs i praktiken kommer den att bedöma de berörda övervakningsorganens slutsatser och rekommendationer samt, utan att det påverkar tillämpningen av andra källor, information från tredje part, inklusive det civila samhället, fackföreningar eller Europaparlamentet.

Motivering

Övervakningen av hur sociala normer och miljönormer samt goda styrelseformer genomförs måste bli mer transparent. Det civila samhället, fackföreningar och Europaparlamentet bör kunna bidra till övervaknings- och bedömningsprocessen.

Ändringsförslag  16

Förslag till förordning

Artikel 15 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Tillämpningen av den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre ska tillfälligt upphävas för alla eller vissa produkter med ursprung i ett förmånsland inom den särskilda stimulansordningen, om detta land inte efterlever de bindande åtaganden som anges i artikel 9.1 c–e.

1. Tillämpningen av den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre ska tillfälligt upphävas för alla eller vissa produkter med ursprung i ett förmånsland inom den särskilda stimulansordningen, om detta land inte efterlever de bindande åtaganden som anges i artikel 9.1 c–e eller inte fullgör skyldigheten att samarbeta med kommissionen och lämna alla nödvändiga uppgifter i enlighet med artikel 13.2.

Ändringsförslag  17

Förslag till förordning

Artikel 15 – punkt 8

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

8. Om kommissionen anser att slutsatserna inte motiverar ett tillfälligt upphävande, ska den i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 38.2 besluta att avsluta förfarandet för tillfälligt upphävande.

8. Om kommissionen anser att slutsatserna inte motiverar ett tillfälligt upphävande, ska den i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 38.2 besluta att avsluta förfarandet för tillfälligt upphävande. Beslutet ska till fullo motiveras, på grundval av de bevis som fåtts, och offentliggöras omedelbart.

Motivering

Ett av målen med reformen av Allmänna preferenssystemet bör vara att öka transparensen.

Ändringsförslag  18

Förslag till förordning

Artikel 15 – punkt 10

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

10. Om kommissionen fattar ett beslut om tillfälligt upphävande av tullförmånerna ska det beslutet träda i kraft sex månader efter att beslutet antogs.

10. Om kommissionen fattar ett beslut om tillfälligt upphävande av tullförmånerna ska det beslutet träda i kraft sex månader efter att respektive delegerad akt har trätt i kraft.

Ändringsförslag  19

Förslag till förordning

Artikel 16

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Om kommissionen konstaterar att de skäl som anges i artikel 15.1 och som låg till grund för det tillfälliga upphävandet av tullförmånerna inte längre föreligger, ska den återinföra de tullförmåner som beviljades enligt den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre. Kommissionen får i detta syfte anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 för att ändra bilaga III.

Om kommissionen konstaterar att de skäl som anges i artikel 15.1 och som låg till grund för det tillfälliga upphävandet av tullförmånerna inte längre föreligger, ska den ha befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 för att ändra bilaga III i syfte att återinföra de tullförmåner som beviljades enligt den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre.

Ändringsförslag  20

Förslag till förordning

Artikel 17 – punkt 2 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Kommissionen ska regelbundet se över denna förteckning på grundval av de senaste tillgängliga uppgifterna. Om ett förmånsland inom initiativet Allt utom vapen inte längre uppfyller kriterierna i punkt 1 ska det genom ett beslut av kommissionen avföras från förteckningen efter en övergångsperiod på tre år från den dag då kommissionens beslut antogs.

Kommissionen ska regelbundet se över denna förteckning på grundval av de senaste tillgängliga uppgifterna. Om ett förmånsland inom initiativet Allt utom vapen inte längre uppfyller kriterierna i punkt 1 ska kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 för att ändra bilaga IV i syfte att avföra detta land från förteckningen efter en övergångsperiod på tre år från den dag då den delegerade akten trädde i kraft.

Ändringsförslag  21

Förslag till förordning

Artikel 17 – punkt 3 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Vid tillämpning av punkt 2 andra stycket får kommissionen anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 i syfte att ändra bilaga IV.

utgår

Ändringsförslag  22

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 10a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

10a. För vart och ett av de fall som det hänvisas till i punkterna 9 och 10 ska beslutet grundas på de upplysningar som mottagits, och det ska offentliggöras omedelbart.

Motivering

Man måste garantera transparens under alla stadier i processen.

Ändringsförslag  23

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 11

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

11. Om kommissionen fattar ett beslut om tillfälligt upphävande av tullförmånerna ska det beslutet träda i kraft sex månader efter att det har antagits.

11. Om kommissionen fattar ett beslut om tillfälligt upphävande av tullförmånerna ska det beslutet träda i kraft sex månader efter det att respektive delegerad akt har trätt i kraft.

Ändringsförslag  24

Förslag till förordning

Artikel 20

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Om kommissionen konstaterar att de skäl som anges i artikel 19.1 och som låg till grund för det tillfälliga upphävandet av tullförmånerna inte längre föreligger, ska den återinföra de tullförmåner som beviljades under de förmånsordningar som anges i artikel 1.2. Kommissionen får i detta syfte anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 för att ändra bilagorna II, III eller IV, beroende på vilken som är tillämplig.

Om kommissionen konstaterar att de skäl som anges i artikel 19.1 och som låg till grund för det tillfälliga upphävandet av tullförmånerna inte längre föreligger, ska den anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 för att ändra bilagorna II, III eller IV, beroende på vilken som är tillämplig för att återinföra de tullförmåner som beviljades under de förmånsordningar som anges i artikel 1.2.

Ändringsförslag  25

Förslag till förordning

Artikel 21 – punkt 6

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

6. Det tillfälliga upphävandet får inte gälla längre än sex månader. När tidsperioden har löpt ut ska kommissionen i enlighet med det skyndsamma förfarande som avses i artikel 38.4 besluta att antingen avsluta det tillfälliga upphävandet eller att förlänga den period under vilken det tillfälliga upphävandet gäller.

6. Det tillfälliga upphävandet får inte gälla längre än sex månader. Senast när tidsperioden löper ut ska kommissionen i enlighet med det skyndsamma förfarande som avses i artikel 38.4 besluta att antingen avsluta det tillfälliga upphävandet eller att förlänga den period under vilken det tillfälliga upphävandet gäller.

Ändringsförslag  26

Förslag till förordning

Artikel 24 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. Undersökningen, inbegripet de steg i förfarandet som avses i artiklarna 25, 26 och 27, ska slutföras inom 12 månader från det att den inleddes.

4. Undersökningen, inbegripet de steg i förfarandet som avses i artiklarna 25, 26 och 27, ska slutföras inom 6 månader från det att den inleddes. Den tidsfristen får förlängas med ytterligare tre månader till följd av exceptionella omständigheter, såsom ett ovanligt högt antal involverade parter eller komplexa marknadsförhållanden. Kommissionen ska meddela alla berörda parter om en sådan förlängning och ange de skäl som förlängningen grundas på.

Motivering

Tolv månader är en alltför lång tid. En tidsfrist på sex månader förefaller rimligare, i kombination med en möjlig förlängning med tre månader i exceptionella situationer.

Ändringsförslag  27

Förslag till förordning

Artikel 25

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Om det föreligger vederbörligen motiverade skäl till skyndsamhet när det gäller en försämring av unionstillverkarnas ekonomiska och/eller finansiella situation som skulle vara svår att åtgärda får kommissionen anta genomförandeakter som ska tillämpas omedelbart, i enlighet med det skyndsamma förfarande som avses i artikel 38.4, i syfte att återinföra tullarna enligt Gemensamma tulltaxan under en period på högst 12 månader.

Om det föreligger vederbörligen motiverade skäl till skyndsamhet när det gäller en försämring av unionstillverkarnas ekonomiska och/eller finansiella situation, och om dröjsmål i tillämpningen av tillfälliga skyddsåtgärder kan orsaka en skada som skulle vara svår att åtgärda, får kommissionen anta genomförandeakter som ska tillämpas omedelbart, i enlighet med det skyndsamma förfarande som avses i artikel 38.4, i syfte att återinföra tullarna enligt Gemensamma tulltaxan under en period på högst 12 månader.

Ändringsförslag  28

Förslag till förordning

Artikel 26 – punkt 1a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

1a. Kommissionen ska, med vederbörlig hänsyn till skyddet av konfidentiella uppgifter i den mening som avses i artikel 37a, lägga fram en rapport för Europaparlamentet, i vilken kommissionen redogör för sina resultat och motiverade slutsatser beträffande samtliga sakliga och rättsliga aspekter på ärendet i fråga. Senast sex månader efter det att rapporten har lagts fram för Europaparlamentet ska kommissionen offentliggöra den.

Motivering

Det är viktigt att anpassa skyddsbestämmelserna i förordningen om Allmänna preferenssystemet till andra skyddsbestämmelser som har antagits av Europeiska unionen, och även att hålla Europaparlamentet fullständigt informerat om dessa viktiga aspekter av förordningens tillämpning. Dock behövs det särskilda bestämmelser om konfidentialitet, vilket har förklarats i de horisontella ändringsförslagen till den s.k. Omnibus I (COM(2011)0082).

Ändringsförslag  29

Förslag till förordning

Artikel 27

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Om det med stöd av de fakta som framkommit kan fastställas att villkoren i artikel 22.1 inte är uppfyllda ska kommissionen anta ett beslut om att avsluta undersökningen och förfarandet i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 38.3. Beslutet ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning. Undersökningen ska anses vara avslutad om inget beslut offentliggörs inom den tidsperiod som avses i artikel 24.4, och alla eventuella skyndsamma förebyggande åtgärder ska automatiskt upphöra att gälla.

Om det med stöd av de fakta som framkommit kan fastställas att villkoren i artikel 22.1 inte är uppfyllda ska kommissionen anta ett beslut om att avsluta undersökningen och förfarandet i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 38.2. Beslutet ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning. Undersökningen ska anses vara avslutad om inget beslut offentliggörs inom den tidsperiod som avses i artikel 24.4, och alla eventuella skyndsamma förebyggande åtgärder ska automatiskt upphöra att gälla. Eventuella tullar som tagits ut till följd av dessa provisoriska åtgärder ska betalas tillbaka.

Motivering

Det är viktigt att anpassa skyddsbestämmelserna i förordningen om Allmänna preferenssystemet till andra skyddsbestämmelser som har antagits av Europeiska unionen. Om villkoren för att återinföra tullarna enligt Gemensamma tulltaxan inte uppfylls bör tullmedlen betalas tillbaka till förmånstagaren.

Ändringsförslag  30

Förslag till förordning

Artikel 29 – punkterna 1–2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Utan att det påverkar tillämpningen av bestämmelserna i avsnitt I i detta kapitel, ska kommissionen den 1 januari varje år, på eget initiativ och i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 38.2, dra in de tullförmåner som avses i artiklarna 7 och 13 för import av produkter som har sitt ursprung i ett förmånsland och som omfattas av avdelning 11 b enligt Allmänna preferenssystemet eller av KN-numren 22071000, 22072000, 29091910, 38140090, 38200000 och 38249097, enligt bilaga V eller bilaga IX beroende på vilken som är tillämplig,

1. Utan att det påverkar tillämpningen av bestämmelserna i avsnitt I i detta kapitel, ska kommissionen den 1 januari varje år, på eget initiativ och i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 38.2, dra in de tullförmåner som avses i artiklarna 7 och 12 för import av produkter som har sitt ursprung i ett förmånsland och som omfattas av avdelningarna 11 a och 11 b i Allmänna preferenssystemet eller av KN‑numren 22071000, 22072000, 29091910, 38140090, 38200000 och 38249097, enligt bilaga V eller bilaga IX beroende på vilken som är tillämplig,

a) om den sammanlagda importens mängd (i volym) har ökat med minst 15 % jämfört med föregående kalenderår, eller

a) om den sammanlagda importens mängd (i volym) har ökat med minst 12,5 % jämfört med föregående kalenderår, eller

b) om den sammanlagda importen av produkter i avdelning 11 b enligt Allmänna preferenssystemet från något av de länder eller territorier som anges i bilaga I överstiger under en period på tolv månader den procentandel av värdet på Europeiska unionens import som anges i punkt 2 i bilaga VI.

b) om den sammanlagda importen av produkter i avdelningarna 11 a och 11 b i Allmänna preferenssystemet från något av de länder eller territorier som anges i bilaga II under en period på tolv månader överstiger den procentandel av värdet på Europeiska unionens import som anges i punkt 2 i bilaga VI.

2. Punkt 1 ska inte tillämpas på förmånsländerna inom initiativet Allt utom vapen eller på länder som står för mindre än 8 % av importen till Europeiska unionen av produkter i bilaga V eller bilaga IX, beroende på vilken är tillämplig.

2. Punkt 1 ska inte tillämpas på förmånsländerna inom initiativet Allt utom vapen eller på länder som, när det gäller de produkter som avses i artikel 29.1, står för mindre än 6 % av den totala importen till Europeiska unionen av samma produkter i bilaga V eller bilaga IX, beroende på vilken är tillämplig.

Ändringsförslag  31

Förslag till förordning

Artikel 32 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Utan att det påverkar tillämpningen av bestämmelserna i avsnitt I i detta kapitel får produkter som ingår i kapitlen 1–24 i Gemensamma tulltaxan enligt förordning (EEG) nr 2658/87 och som har sitt ursprung i ett förmånsland ställas under en särskild övervakningsmekanism för att undvika störningar på marknaderna i Europeiska unionen. Kommissionen ska, på eget initiativ eller på en medlemsstats begäran, efter samråd med kommittén för den berörda gemensamma organisationen av marknaden för jordbruks- och fiskeriprodukter, besluta, i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 38.3, om denna särskilda övervakningsmekanism ska tillämpas och i så fall vilka produkter den ska gälla.

1. Utan att det påverkar tillämpningen av bestämmelserna i avsnitt I i detta kapitel får produkter som ingår i kapitlen 1–24 i Gemensamma tulltaxan enligt förordning (EEG) nr 2658/87 och som har sitt ursprung i ett förmånsland ställas under en särskild övervakningsmekanism för att undvika störningar på marknaderna i Europeiska unionen. Kommissionen ska, på eget initiativ eller på en medlemsstats begäran, efter samråd med kommittén för den berörda gemensamma organisationen av marknaden för jordbruks- och fiskeriprodukter, besluta, i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 38.2, om denna särskilda övervakningsmekanism ska tillämpas och i så fall vilka produkter den ska gälla.

Motivering

Det är lämpligt att det rådgivande förfarandet används för att anta övervakningsåtgärder med hänsyn till dessa åtgärders effekter och deras logiska placering i tiden i förhållande till antagandet av slutgiltiga skyddsåtgärder.

Ändringsförslag  32

Förslag till förordning

Artikel 35 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Medlemsstaterna ska inom sex veckor efter varje kvartalsslut till Eurostat lämna statistiska uppgifter över de produkter som under kvartalet i fråga hänförts till tullförfarandet för övergång till fri omsättning och som omfattas av tullförmåner enligt rådets förordning (EG) nr 471/2009. Uppgifterna ska lämnas genom hänvisning till nummer i Kombinerade nomenklaturen (KN‑nummer) och i förekommande fall nummer i Europeiska gemenskapernas integrerade tulltaxa (Taric-nummer) och ska per ursprungsland ange värde, kvantitet och de ytterligare enheter som krävs enligt definitionerna i denna förordning.

2. Medlemsstaterna ska inom den period som avses i artikel 8.1 i rådets förordning (EG) nr 471/2009 till Eurostat lämna statistiska uppgifter över de produkter som under den månatliga referensperioden hänförts till tullförfarandet för övergång till fri omsättning och som omfattas av tullförmåner enligt rådets förordning (EG) nr 471/2009. Uppgifterna ska lämnas genom hänvisning till nummer i Kombinerade nomenklaturen (KN‑nummer) och i förekommande fall nummer i Europeiska gemenskapernas integrerade tulltaxa (Taric-nummer) och ska per ursprungsland ange värde, kvantitet och de ytterligare enheter som krävs enligt definitionerna i denna förordning. Eurostat ska sprida dessa statistiska uppgifter i enlighet med artikel 10 i den förordningen.

Motivering

För att förbättra transparensen för alla inblandade aktörer, och inte minst för att göra det möjligt för exportörer och importörer att uppmärksamma riskerna för att en viss produkt blir graderad, är det nödvändigt att de statistiska uppgifterna regelbundet görs tillgängliga, i linje med bestämmelserna för annan handelsrelaterad statistik.

Ändringsförslag  33

Förslag till förordning

Artikel 36 – punkt 3a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

3a. Så snart kommissionen antagit en delegerad akt, ska den samtidigt underrätta Europaparlamentet och rådet.

Motivering

Det är uppenbart att Europaparlamentet och rådet efter Lissabonfördragets antagande måste informeras samtidigt, och denna punkt ingår normalt i den artikel som innehåller bestämmelserna för antagande av delegerade akter.

Ändringsförslag  34

Förslag till förordning

Artikel 36 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. En delegerad akt som antagits i enlighet med punkt 2 ska träda i kraft endast om Europaparlamentet eller rådet inte har gjort några invändningar inom två månader efter det att akten anmäldes till Europaparlamentet och rådet, eller om Europaparlamentet och rådet, innan den perioden löpt ut, har informerat kommissionen om att de inte har några invändningar. Perioden ska förlängas med två månader på initiativ av Europaparlamentet eller rådet.

4. En delegerad akt som antagits i enlighet med punkt 2 ska träda i kraft endast om Europaparlamentet eller rådet inte har gjort några invändningar inom två månader efter det att akten anmäldes till Europaparlamentet och rådet, eller om Europaparlamentet och rådet, innan den perioden löpt ut, har informerat kommissionen om att de inte har några invändningar. Perioden ska förlängas med fyra månader på initiativ av Europaparlamentet eller rådet.

Ändringsförslag  35

Förslag till förordning

Artikel 37a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Artikel 37a

 

1. Uppgifter som tas emot enligt denna förordning får endast användas för de ändamål för vilka de begärdes.

 

2. Inga uppgifter av konfidentiell natur eller uppgifter som tagits emot konfidentiellt enligt denna förordning får lämnas ut utan uttryckligt tillstånd från uppgiftslämnaren.

 

3. I varje begäran om konfidentiell behandling ska det anges varför uppgifterna ska behandlas konfidentiellt. Om uppgiftslämnaren varken vill offentliggöra dem eller godkänna att de offentliggörs i allmän eller sammanfattad form, och om det visar sig att begäran om konfidentiell behandling är oberättigad, får dock uppgifterna lämnas utan avseende.

 

4. Uppgifterna ska under alla omständigheter anses konfidentiella om det är troligt att offentliggörandet av dem skulle medföra betydande negativa effekter för uppgiftslämnaren eller för källan till uppgifterna i fråga.

 

5. Punkterna 1–4 ska inte hindra att unionens myndigheter hänvisar till allmän information och särskilt till grunderna för de beslut som har fattats enligt denna förordning. Dessa myndigheter ska dock ta hänsyn till de berörda fysiska och juridiska personernas berättigade intresse av att deras affärshemligheter inte röjs.

Motivering

Det är viktigt att anpassa skyddsbestämmelserna i förordningen om Allmänna preferenssystemet till andra skyddsbestämmelser som har antagits av Europeiska unionen, och även att hålla Europaparlamentet fullständigt informerat om dessa viktiga aspekter av förordningens tillämpning. Dock behövs det särskilda bestämmelser om konfidentialitet, vilket har förklarats i de horisontella ändringsförslagen till den s.k. Omnibus I (COM(2011)0082).

Ändringsförslag  36

Förslag till förordning

Artikel 38 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. När det hänvisas till denna punkt ska artikel 8 i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas tillsammans med artikel 5 i den förordningen.

4. När det hänvisas till denna punkt ska artikel 8 i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas tillsammans med artikel 4 i den förordningen.

Ändringsförslag  37

Förslag till förordning

Artikel 38 – punkt 4 – stycke 2 (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Om kommitténs yttrande ska inhämtas genom skriftligt förfarande ska det förfarandet avslutas utan resultat om kommitténs ordförande så beslutar, inom tidsfristen för att avge yttrandet, eller om en majoritet av kommitténs medlemmar begär det.

Motivering

Det är också nödvändigt att specificera förfarandet i de fall när det yttrande som begärs i enlighet med artikel 8 i förordning (EU) nr 182/2011 ska inhämtas genom skriftligt förfarande.

Ändringsförslag  38

Förslag till förordning

Artikel 39

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Kommissionen ska vartannat år till rådet och Europaparlamentet överlämna en rapport som beskriver effekterna av systemet och som omfattar den senaste tvåårsperioden och samtliga de ordningar som anges i artikel 1.2.

1. Kommissionen ska lägga fram en årlig rapport för Europaparlamentet om tillämpningen och genomförandet av denna förordning. Rapporten ska behandla samtliga förmånsordningar som nämns i artikel 1.2, inklusive kraven gällande handelshinder, och lägga fram en sammanfattning av statistiken och utvecklingen av handeln med förmånsländerna och förmånsterritorierna.

 

2. Kommittén för allmänna tullförmåner och Europaparlamentet ska med utgångspunkt i rapporten utvärdera effekterna av systemet. Europaparlamentet får kalla kommissionen till ett sammanträde med sitt ansvariga utskott för att presentera och förklara eventuella frågor om tillämpningen av denna förordning.

 

3. Kommissionen ska offentliggöra rapporten senast sex månader efter det att den har lagts fram för Kommittén för allmänna tullförmåner och för Europaparlamentet.

Motivering

Det är viktigt att förvissa sig om att rapporteringskraven definieras tydligt i förordningen.

Ändringsförslag  39

Förslag till förordning

Artikel 42 – punkt 2a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a. Systemet gäller under tio år från och med det datum då denna förordning träder i kraft. Den sista tillämpningsdagen ska dock inte gälla för den särskilda ordningen för de minst utvecklade länderna eller för andra bestämmelser i denna förordning i den mån de tillämpas i förbindelse med den ordningen.

Motivering

The European Commission proposes an open-ended regulation, with no limited duration. Given the major changes proposed, and that this is the first time the European Parliament has the possibility to contribute to this regulation under the Ordinary Legislative Procedure, it would be more appropriate to propose a limited duration of ten years. This would still be a period long enough in order to ensure predictability and stability, and would also coincide with the timeframe presently set out for the guidelines for the application of the scheme of generalised tariff preferences. The Everything But Arms scheme should however, as has been the case up to now, be open-ended.

Ändringsförslag  40

Förslag till förordning

Bilaga V – ny text

Kommissionens förslag

 

 

Parlamentets ändringsförslag

KN-nummer

Beskrivning

Känslig/icke-känslig

280519

Andra alkaliska jordartsmetaller än natrium och kalcium

IK

280530

Sällsynta jordartsmetaller, skandium och yttrium, även blandade eller legerade med varandra

IK

281820

Aluminiumoxid (ej konstgjord korund)

IK

310221

Ammoniumsulfat

IK

310240

Blandningar av ammoniumnitrat med kalciumkarbonat eller andra oorganiska ämnen utan gödselverkan

IK

310250

Natriumnitrat

IK

310260

Dubbelsalter och blandningar av kalciumnitrat och ammoniumnitrat

IK

780199

Annat bly i obearbetad form än raffinerat (inte nämnt någon annanstans i 78.01)

IK

810194

Volfram i obearbetad form, inbegripet stång som erhållits enbart genom sintring

IK

810411

Magnesium i obearbetad form, innehållande minst 99,8 viktprocent magnesium

IK

810419

Magnesium i obearbetad form (exkl. ingående i 8104.11)

IK

810720

Kadmium i obearbetad form; pulver

IK

810820

Titan i obearbetad form; pulver

IK

810830

Skrot av titan

IK

Motivering

Med tanke på att många av de mer konkurrenskraftiga länderna har avförts från systemet finns det utrymme för att låta det omfatta fler produkter för att öka dess utvecklingspotential. När fler produkter omfattas bör de valda produkterna naturligtvis vara av icke obetydligt värde för de länder som finns kvar i systemet, samtidigt som man noga måste undvika att skada de minst utvecklade länderna och EU:s näringsliv.

Ändringsförslag  41

Förslag till förordning

Bilaga V – ny text

Kommissionens förslag

 

 

Parlamentets ändringsförslag

Avdelning

KN-nummer

Beskrivning

Känslig/icke-känslig

S-6b

3103 10

Superfosfater

K

 

3105

Mineraliska eller kemiska gödselmedel som innehåller två eller tre av grundämnena kväve, fosfor och kalium; andra gödselmedel; varor enligt kapitel 31 i tablettform eller liknande former eller i förpackningar med en bruttovikt av högst 10 kg

K

 

ex kapitel 32

Garvämnes- och färgämnesextrakt; garvsyror och garvsyraderivat; pigment och andra färgämnen; lacker och andra målningsfärger; kitt och andra tätnings- och utfyllningsmedel; tryckfärger, bläck och tusch; utom produkter enligt nr 3204 och 3206, och utom produkter enligt undernummer 3201 20 00, 3201 90 20, ex 3201 90 90 (garvämnesextrakt av eukalyptus), ex 3201 90 90 (garvämnesextrakt som är derivat av gambir och myrobalaner) och ex 3201 90 90 (andra garvämnesextrakt av vegetabiliskt ursprung)

IK

 

3204

Syntetiska organiska färgämnen, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte; preparat enligt anmärkning 3 till kapitel 32 baserade på syntetiska organiska färgämnen; syntetiska organiska produkter av sådant slag som används som optiska vitmedel eller som luminoforer, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte

K

 

3206

Andra färgämnen; preparat enligt anmärkning 3 till kapitel 32, andra än sådana enligt nr 3203, 3204 eller 3205; oorganiska produkter av sådana slag som används som luminoforer, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte

K

 

kapitel 33

Eteriska oljor och resinoider; parfymerings-, skönhets- och kroppsvårdsmedel

IK

 

kapitel 34

Tvål och såpa, organiska ytaktiva ämnen, tvättmedel, smörjmedel, konstgjorda vaxer, beredda vaxer, puts- och skurmedel, ljus och liknande artiklar, modelleringspastor (dentalvax) samt dentalpreparat baserade på gips

IK

 

3501

Kasein, kaseinater och andra kaseinderivat; kaseinlim

K

 

3502 90 90

Albuminater och andra albuminderivat

IK

 

3503 00

Gelatin (inbegripet gelatinfolier med kvadratisk eller rektangulär form, även ytbehandlade eller färgade) och gelatinderivat; husbloss; annat lim av animaliskt ursprung, utom kaseinlim enligt nr 3501

IK

 

3504 00 00

Peptoner och peptonderivat; andra proteinämnen samt derivat av sådana ämnen, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; hudpulver, även behandlat med kromsalt

IK

 

3505 10 50

Företrad eller förestrad stärkelse

IK

 

3506

Lim och klister, beredda, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; produkter lämpliga för användning som lim eller klister, förpackade för försäljning i detaljhandeln som lim eller klister, med en nettovikt av högst 1 kg

IK

 

3507

Enzymer; enzympreparat, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans

K

 

kapitel 36

Krut och sprängämnen; pyrotekniska produkter; tändstickor; pyrofora legeringar; vissa brännbara produkter

IK

 

kapitel 37

Varor för foto- eller kinobruk

IK

 

ex kapitel 38

Diverse kemiska produkter, utom produkter enligt nr 3802 och 3817 00, undernummer 3823 12 00 och 3823 70 00 samt nr 3825, och utom produkter enligt undernummer 3809 10 och 3824 60

IK

 

3802

Aktiverat kol; aktiverade naturliga mineraliska produkter; djurkol, inbegripet använt djurkol

K

 

3817 00

Blandningar av alkylbensener och blandningar av alkylnaftalener, andra än sådana som omfattas av nr 2707 eller 2902

K

 

3823 12 00

Oljesyra

K

 

3823 70 00

Tekniska fettalkoholer

K

 

3825

Restprodukter från kemiska eller närstående industrier, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; kommunalt avfall; avloppsslam; annat avfall specificerat i anmärkning 6 till kapitel 38

K

Motivering

I bilaga V i kommissionens förslag har beteckningen ”6b” strukits av misstag. Avsnitt 6b i Allmänna preferenssystemet bör omfatta de tullpositioner som införs genom detta ändringsförslag.

Ändringsförslag  42

Förslag till förordning

Bilaga IX – ny text

Kommissionens förslag

 

 

Parlamentets ändringsförslag

KN-nummer

Beskrivning

Känslig/icke-känslig

280519

Andra alkaliska jordartsmetaller än natrium och kalcium

IK

280530

Sällsynta jordartsmetaller, skandium och yttrium, även blandade eller legerade med varandra

IK

281820

Aluminiumoxid (ej konstgjord korund)

IK

780199

Annat bly i obearbetad form än raffinerat, (inte nämnt någon annanstans i 78.01)

IK

Motivering

Med tanke på att många av de mer konkurrenskraftiga länderna har avförts från systemet finns det utrymme för att låta det omfatta fler produkter för att öka dess utvecklingspotential. När fler produkter omfattas bör de valda produkterna naturligtvis vara av icke obetydligt värde för de länder som finns kvar i systemet, samtidigt som man noga måste undvika att skada de minst utvecklade länderna och EU:s näringsliv.

MOTIVERING

Inledning

Europeiska unionen har beviljat icke-ömsesidiga handelsförmåner i form av nedsatt tull för varor från utvecklingsländer när dessa förs in på den europeiska marknaden inom ramen för Allmänna preferenssystemet sedan 1971. I enlighet med de allmänna bestämmelserna om EU:s yttre åtgärder är Allmänna preferenssystemet en del av den gemensamma handelspolitiken och har tidigare genomförts genom rådets förordningar. Det nuvarande systemet infördes 2008 och ska nu ses över. Eftersom Lissabonfördraget trätt i kraft ska förordningen för första gången omfattas av det ordinarie lagstiftningsförfarandet.

Syftet med detta viktiga handelsinstrument är att göra det möjligt för utvecklingsländerna att i större utsträckning delta i den internationella handeln och på så sätt skapa ytterligare exportinkomster som stöder inkomsttillväxten och genomförandet av deras egna strategier för hållbar utveckling och fattigdomsminskning.

Värdet av EU:s import inom ramen för systemet uppgick 2009 till ungefär 60 miljarder euro, det vill säga 4 procent av EU:s totala import.

Allmänna preferenssystemet omfattar tre olika preferensområden:

 Det ”normala” allmänna preferenssystemet.

 Den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre (GSP+). Den erbjuder ytterligare tullnedsättningar för att ge stöd till sårbara utvecklingsländer vid ratificeringen och genomförandet av relevanta internationella konventioner för skydd av grundläggande mänskliga rättigheter och arbetstagares rättigheter samt för goda styrelseformer.

 Ordningen ”Allt utom vapen” som ger alla produkter från de minst utvecklade länderna, med undantag av vapen och ammunition, tullfritt och kvotfritt tillträde.

Det nya lagstiftningsförslaget innebär att den allmänna strukturen bibehålls, men att flera förändringar görs i systemet för import från utvecklingsländer i syfte att ”rikta in förmånerna bättre på de mest behövande länderna”. I praktiken innebär detta att förmåner dras in från vissa länder och därmed ökar förmånernas värde för de länder som är kvar i systemet; en process som skulle kunna kallas ”förmånskonsolidering”.

1. Ländertäckning

Den mest påtagliga förändringen i det nya förslaget är de nya kriterier som fastställts för att omfattas av dessa förmåner, något som i betydande utsträckning skulle minska antalet förmånsländer, från nuvarande 176 länder till ungefär 80. Detta beror på tre aspekter i förslaget:

a) Länder som tillhör ett alternativt förmånssystem, främst frihandelsavtal, kommer inte längre att omfattas av Allmänna preferenssystemet.

b) Utomeuropeiska länder och territorier som hör till EU, Förenta staterna och Australien kommer inte heller att omfattas av systemet.

c) Länder som har klassificerats som ett höginkomstland eller ett högre-medelinkomstland av Världsbanken under tre år i följd omedelbart innan förteckningen över förmånsländer uppdateras kommer inte längre att omfattas av förmånerna. Till länder som skulle förlora sina förmåner hör till exempel Kuwait, Saudiarabien, Ryssland, Brasilien och Qatar.

De två första kriterierna är knappast kontroversiella men det tredje kriteriet kommer att få konsekvenser för länder som förlorar sina förmåner inom ramen för systemet och som kommer att nedgraderas till enbart status som mest gynnad nation, särskilt om förmånsmarginalen för exporterade produkter är betydande. Skälet till detta förslag är att minska konkurrensen för de mindre utvecklade länderna. Enligt kommissionen är de mer utvecklade länderna i dag de länder som främst drar nytta av förmånerna inom ramen för Allmänna preferenssystemet och de står för ungefär 40 procent av importen från förmånsländerna inom ramen för systemet. Flera av dem håller också på att förhandla om bilaterala avtal med Europeiska unionen, vilket tydligt visar att de har behov av en annan typ av handelsförbindelser. Samtidigt skulle detta förslag naturligtvis kunna leda till en stärkt förhandlingsposition för EU.

I detta sammanhang är det värt att nämna att Världsbankens index inte är en nyhet för förordningen om Allmänna preferenssystemet. I den nuvarande förordningen från 2008 sägs det att höginkomstländer ska avföras från systemet, men detta kombinerades med ett sårbarhetskriterium (de fem största avdelningarna av exporten till EU uppgår till högst 75 procent av det totala värdet), och i praktiken har inget land avförts på grundval av dessa kriterier.

Föredraganden anser att man måste kunna förlita sig på objektiva, stabila och internationellt erkända kriterier, som också kan stå emot en prövning i WTO, och som sådant verkar Världsbankens index ha få konkurrenter. Därför har inga ändringsförslag lämnats in i samband med detta. De föreslagna övergångsperioderna behöver dock justeras så att man kan förvissa sig om att länder som har slutit bilaterala avtal med EU vid tidpunkten för förordningens ikraftträdande inte kommer att förlora sin förmånsställning om de på grund av ratificeringsprocessen inte kan tillämpa dem, eftersom detta kan leda till störningar i handeln.

2. Ursprungsregler

Det är dessutom viktigt att klargöra konsekvenserna för handeln, särskilt på regional nivå, om antalet förmånsländer inom Allmänna preferenssystemet, och därmed det antal länder som kan dra fördel av de förbättrade ursprungsreglerna inom ramen för systemet, minskar betydligt. Dessa nya ursprungsregler underlättar regional kumulation och inför begreppet en enda transformation. Om grannländer som är handelspartner inte omfattas av systemet kan detta få långtgående följder för dem som fortsätter att vara förmånsländer inom Allmänna preferenssystemet och deras förmåga att importera eller exportera produkter för vidareförädling. Om ett eller två länder i en av de nuvarande regionerna skulle underteckna ett frihandelsavtal med EU, skulle detta påverka möjligheterna för de återstående förmånsländerna inom Allmänna preferenssystemet, såvida man inte inför särskilda bestämmelser. Det är uppenbart att dessa konsekvenser behöver utvecklas ytterligare och noga övervakas av kommissionen samt vara föremål för särskilda rapporteringsvillkor.

3. Produkttäckning

Genom att minska antalet förmånsländer åstadkommer man också en betydande minskning av mängden förmåner till utvecklingsländerna. Bland de återstående förmånsländerna finns flera länder med hög fattigdom och relativt låga indikatorer på mänsklig utveckling, utan att dessa tillhör de minst utvecklade länderna. Föredraganden anser att översynen av Allmänna preferenssystemet bör syfta till att utvidga förmånerna till fattigare länder som blir kvar i systemet, för att förbättra utvecklingspotentialen. Produkttäckningen borde också utökas till att omfatta vissa produkter som är av särskilt värde för utvecklingsländerna, samtidigt som man måste se upp så att man inte försvagar de minst utvecklade ländernas förmåner för produkter som är av avgörande betydelse för dem.

4. Gradering

Gradering innebär att en produktsektor från ett visst land förlorar sina förmåner när den blir alltför konkurrenskraftig på EU:s marknad. Enligt systemet från 2008 tillämpas gradering när den genomsnittliga importen av en avdelning från ett land överstiger 15 procent av importen inom ramen för Allmänna preferenssystemet, av samma produkter från alla förmånsländer under tre år (eller 12,5 procent för textilier). Kommissionen föreslår nu att antalet produktavdelningar ska utökas från 21 till 32 för att göra kategorierna mer homogena. Tröskelvärdena höjs till 17,5 procent respektive 14,5 procent, men enligt kommissionen är detta i stort sett en anpassning till den nya situationen och inte en ökning i reella termer.

Föredraganden välkomnar att produktavdelningarna är mer detaljerade vilket bör främja ett mer målinriktat graderingssystem, och föreslår inga ändringar av tröskelvärdena. Europaparlamentet bör dock noga följa de framtida effekterna av detta förslag.

5. Särskilda stimulansordningen (GSP+)

Ett av de uttalade målen med den föreslagna reformen är att ytterligare främja grundläggande mänskliga rättigheter och arbetstagares rättigheter, principerna för hållbar utveckling och gott styre genom att ge incitament för att fler länder ska delta i den särskilda stimulansordningen. Den särskilda stimulansordningen är ett viktigt verktyg för att främja och skydda de grundläggande mänskliga rättigheterna och principerna om hållbar utveckling.

I själva verket kommer väldigt få av de nuvarande 15 förmånsländerna att även fortsättningsvis omfattas av systemet om de föreslagna kriterierna för systemet bibehålls, antingen på grund av att dessa länder har undertecknat ett frihandelsavtal med EU (Centralamerika, Peru och Colombia) eller på grund av att de graderas som länder med högre medelinkomst. Enligt kommissionens beräkningar skulle endast tre nya länder omfattas av systemet om de uppfyller alla kriterier.

Föredraganden instämmer i kommissionens förslag avseende detta system, vilket omfattar

 en förteckning över 27 konventioner som måste ratificeras för att ett land ska kunna komma i fråga som förmånsland,

 ekonomiska kriterier, inklusive en importandel på 2 procent (i stället för 1 procent) samt oförändrat diversifieringskriterium,

 ingen produktgradering,

 inga tidsfrister för ansökan,

 ett transparentare system för övervakning och en effektivare mekanism för indragande av förmåner.

Men vissa ändringsförslag har införts för att betona att det inte ska finnas några reservationer mot konventionerna som är oförenliga med konventionernas mål och syften samt för att betona vikten av samarbete med övervakningsorganen och informationsutbyte med kommissionen.

6. Skyddsåtgärder

Den nya förordningen omfattar liksom tidigare även en uppsättning skydds- och övervakningsåtgärder. De förfaranden som utlöser skyddsåtgärderna har emellertid omdefinierats och EU-producenter har nu laglig rätt att vidta åtgärder och dessa kommer att bygga på ett lågt skadetest: ”Allvarliga störningar”, det vill säga ”försämrad ekonomisk och/eller finansiell situation” kommer nu att vara tillräckligt i stället för det mer otydliga begreppet ”allvarliga svårigheter”. De särskilda skyddsåtgärderna för vissa textil-, jordbruks- och fiskerisektorer bibehålls, men tröskelvärdena anpassas till graderingsmekanismens tröskelvärden. Föredraganden föreslår att räckvidden för den särskilda skyddsåtgärden för textil bör utsträckas till att omfatta alla textilprodukter, och inte endast kläder, samt att höja tröskelvärdena för när skyddsåtgärder ska tillämpas.

7. Beslutsprocess

Förutom att det nya lagstiftningsförslaget omfattas av det ordinarie lagstiftningsförfarandet måste det också inkludera de nya bestämmelserna för beslutsförfarandet enligt Lissabonfördraget, med hänvisningar till genomförandeakter och delegerade akter. Det behöver knappast påpekas att Europaparlamentets roll kommer att vara mycket annorlunda enligt denna förordning jämfört med vad vi har sett tidigare, även när det gäller beslut under förordningens genomförandefas. Kommissionen verkar i stort sett dela Europaparlamentets syn på tolkningen av fördraget när det gäller skillnaderna mellan de två olika förfarandena och förfarandet för delegerade akter kommer att användas mycket ofta. Förordningen om Allmänna preferenssystemet åtföljs av flera bilagor som kommer att antas som delegerade akter. Detta beror främst på att flera av tröskelvärdena etc. beräknas på grundval av den totala importen inom ramen för Allmänna preferenssystemet, som naturligtvis ändras med tiden och därför måste anpassas kontinuerligt. Inom detta område inför betänkandet ändringar för att göra förfarandet mer exakt eller att anpassa denna förordning till annan EU-lagstiftning, framför allt om skyddsåtgärder.

8. Förordningens giltighetstid

Kommissionen föreslår att förordningen ska ha obegränsad giltighetstid, utan något datum för när förordningen måste förnyas. En översyn planeras efter fem år. Med tanke på att detta är första gången som förordningen antas genom det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och mot bakgrund av att förslaget innehåller stora förändringar, föreslås en begränsad giltighetstid på tio år. Detta skulle fortfarande vara en stor förbättring jämfört med den nuvarande situationen och det skulle vara en tillräckligt lång period för att garantera stabilitet och förutsägbarhet för ekonomiska aktörer.

YTTRANDE från utskottet för utveckling (31.1.2012)

till utskottet för internationell handel

över förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om tillämpning av Allmänna preferenssystemet
(COM(2011)0241 – C7‑0116/2011 – 2011/0117(COD))

Föredragande: Michèle Striffler

KORTFATTAD MOTIVERING

Allmänna preferenssystemet är ett av EU:s viktigaste handelspolitiska verktyg för att stödja utvecklingsländerna i deras ansträngningar att främja en hållbar utveckling, minska fattigdomen och garantera respekt för de mänskliga rättigheterna.

Föredraganden konstaterar att Allmänna preferenssystemet framför allt är ett utvecklingsverktyg och påminner om att det i artikel 208 i Lissabonfördraget står att EU måste ta hänsyn till målen för utvecklingssamarbetet vid genomförandet av politik som kan påverka utvecklingsländerna.

Länder som omfattas av systemet

Det nya allmänna preferenssystem som kommissionen lagt fram omfattar inte längre höginkomst- eller högre-medelinkomstländer. Systemet utesluter därför de flesta latinamerikanska länder och länder som Algeriet, Sydafrika, Gabon, Namibia och de flesta av öarna i Västindien.

Samtidigt omfattas fortfarande sådana starka ekonomier, om än tillfälligt, som Indien, Kina, Indonesien och Thailand, av Allmänna preferenssystemet.

Det är därför inte rättvist att BNP per capita ska utgöra enda villkoret för om ett land ska omfattas av Allmänna preferenssystemet, eftersom det drabbar små länder där fattigdomen ändå kan vara stor.

Kommissionen bör därför på allvar utreda om man kan använda en kombination av flera indikatorer och metoder.

Särskilda stimulansordningen

Kommissionen bör exakt ange vem som får ge tilläggsinformation om kontrollmekanismerna, utarbeta ett transparent system för ”riktmärken” (benchmarks), göra en klar analys av konsekvenserna för de mänskliga rättigheterna genom att anpassa vår handelspolitik till skyddet av dessa rättigheter och bättre beakta EU-delegationernas roll.

En god skatteförvaltning och kampen mot skatteflykt och skatteparadis bör likaså utgöra nya kriterier för om ett land ska omfattas av den särskilda stimulansordningen.

ÄNDRINGSFÖRSLAG

Utskottet för utveckling uppmanar utskottet för internationell handel att som ansvarigt utskott infoga följande ändringsförslag i sitt betänkande:

Ändringsförslag  1

Förslag till förordning

Skäl 9 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(9) Alla utvecklingsländer som har liknande utvecklingsbehov och befinner sig i ett liknande stadium av ekonomisk utveckling kan omfattas av den allmänna ordningen. I länder som av Världsbanken klassificeras som höginkomstländer eller högre-medelinkomstländer är inkomsten per capita tillräckligt hög för att de ska kunna uppnå en större diversifiering utan tullförmånerna inom systemet, och vissa av dem har framgångsrikt övergått från planekonomi till marknadsekonomi. Dessa länder har inte samma behov som de övriga utvecklingsländerna när det gäller utveckling, handel och ekonomiskt bistånd. Eftersom de är ekonomiskt mer utvecklade befinner de sig inte i samma situation som de mer sårbara utvecklingsländerna och de måste därför behandlas annorlunda för att förebygga ogrundad diskriminering. Om höginkomstländer eller högre-medelinkomstländer utnyttjar tullförmånerna inom systemet ökar dessutom konkurrenstrycket på exporten från fattigare, mer sårbara länder, vilket skulle kunna utgöra en orimlig belastning på dessa länder. I den allmänna ordningen beaktas det faktum att behoven i fråga om utveckling, ekonomiskt bistånd och handel kan ändras, vilket gör att ordningen är tillgänglig om förhållandena i ett land förändras.

(9) Alla utvecklingsländer som har liknande utvecklingsbehov och befinner sig i ett liknande stadium av ekonomisk utveckling kan omfattas av den allmänna ordningen. I länder som av Världsbanken klassificeras som höginkomstländer eller högre-medelinkomstländer och som har ett mycket högt eller högt index för mänsklig utveckling är inkomsten per capita och de ekonomiska utvecklingsnivåerna tillräckligt höga för att de ska kunna uppnå en större diversifiering utan tullförmånerna inom systemet, och vissa av dem har framgångsrikt övergått från planekonomi till marknadsekonomi. Dessa länder har inte samma behov som de övriga utvecklingsländerna när det gäller utveckling, handel och ekonomiskt bistånd. Eftersom de är ekonomiskt mer utvecklade befinner de sig inte i samma situation som de mer sårbara utvecklingsländerna och de måste därför behandlas annorlunda för att förebygga ogrundad diskriminering. Om höginkomstländer eller högre-medelinkomstländer utnyttjar tullförmånerna inom systemet ökar dessutom konkurrenstrycket på exporten från fattigare, mer sårbara länder, vilket skulle kunna utgöra en orimlig belastning på dessa länder. I den allmänna ordningen beaktas det faktum att behoven i fråga om utveckling, ekonomiskt bistånd och handel kan ändras, vilket gör att ordningen är tillgänglig om förhållandena i ett land förändras.

Ändringsförslag  2

Förslag till förordning

Skäl 13a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(13a) Allmänna preferenssystemet bör förbättra samstämmigheten mellan EU:s interna och externa politik. Av hänsyn till EU:s interna bestämmelser om djurskydd bör den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre beviljas de länder som särskilt tar hänsyn till EU:s bestämmelser om djurskydd.

Ändringsförslag  3

Förslag till förordning

Artikel 3 – punkt 1a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

1a. En förteckning över tullförmånsberättigade länder med låg eller medelhög mänsklig utveckling, enligt indexet för mänsklig utveckling, fastställs i bilaga II.

Ändringsförslag  4

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 1 – led a

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

a) har klassificerats som ett höginkomstland eller ett högre‑medelinkomstland av Världsbanken under tre år i följd omedelbart innan förteckningen över förmånsländer uppdateras,

a) har klassificerats som ett höginkomstland eller ett högre‑medelinkomstland av Världsbanken och har klassificerats som ett land med mycket hög eller hög mänsklig utveckling enligt indexet för mänsklig utveckling under tre år i följd omedelbart innan förteckningen över förmånsländer uppdateras,

Ändringsförslag  5

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 1 – led aa (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

aa) har klassificerats som ett högre-medelinkomstland av Världsbanken under tre år i följd omedelbart innan förteckningen över förmånsländer uppdateras och landet inte anses vara ett sårbart land på grund av brist på diversifiering och otillräcklig integration i det internationella handelssystemet, enligt de kriterier som fastställs i bilaga VII,

Ändringsförslag  6

Förslag till förordning

Artikel 9 – punkt 1 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

b) Landet har ratificerat alla de konventioner som anges i bilaga VIII och de berörda övervakningsorganen har i sina senaste slutsatser inte påtalat någon allvarlig brist när det gäller genomförandet av dessa konventioner.

b) Landet har ratificerat alla de konventioner som anges i bilaga VIII utan reservationer eller tolkningsförklaringar som inte överensstämmer med målen i dessa, och de berörda övervakningsorganen har i sina senaste slutsatser inte påtalat någon allvarlig brist när det gäller genomförandet av dessa konventioner.

Ändringsförslag  7

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Länder som vill omfattas av den särskilda stimulansordningen ska inge en skriftlig ansökan till kommissionen. Ansökan ska innehålla uttömmande uppgifter om ratificeringen av de konventioner som anges i bilaga VIII samt om de bindande åtaganden som anges i artikel 9.1 c-e.

2. Länder som vill omfattas av den särskilda stimulansordningen ska inge en skriftlig ansökan till kommissionen. Ansökan ska innehålla uttömmande uppgifter om ratificeringen och ett effektivt genomförande av de konventioner som anges i bilaga VIII samt om de bindande åtaganden som anges i artikel 9.1 c-e.

Ändringsförslag  8

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt 4a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

4a. Kommissionens beslut om vilka kriterier som ska gälla för att ett land ska omfattas av den särskilda stimulansordningen ska basera sig på slutsatser och rekommendationer från de berörda övervakningsorganen samt annan information från tredje part, inklusive det civila samhället och fackföreningar.

Ändringsförslag  9

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt 7

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

7. Kommissionen ska underrätta det ansökande landet om alla beslut som fattas i enlighet med punkterna 4 och 5. Om det beslutas att det ansökande landet omfattas av den särskilda stimulansordningen, ska landet underrättas om vilken dag beslutet träder i kraft.

7. Kommissionen ska underrätta det ansökande landet om alla beslut som fattas i enlighet med punkterna 4 och 5 samt offentliggöra ett meddelande om sitt beslut tillsammans med en motivering i Europeiska unionens officiella tidning. Om det beslutas att det ansökande landet omfattas av den särskilda stimulansordningen, ska landet underrättas om vilken dag beslutet träder i kraft.

Ändringsförslag  10

Förslag till förordning

Artikel 13 – punkt 2a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a. Kommissionen ska fastställa ett klart system med riktmärken för att kontrollera de framsteg som gjorts i fråga om hållbar utveckling, och gott styre, inklusive god skatteförvaltning, samt göra en analys av konsekvenserna för de mänskliga rättigheterna i de förmånsländer som omfattas av särskilda stimulansordningen.

Ändringsförslag  11

Förslag till förordning

Artikel 14 – punkt 3 – led ba (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

ba) uppgifter och en allmän utvärdering av de framsteg som de förmånsländer som omfattas av särskilda stimulansordningen gjort för att nå de riktmärken som kommissionen på förhand fastställt, inklusive eventuella anspelningar på allvarliga och fortgående brott mot mänskliga rättigheter, bedrägerier och korruption.

Ändringsförslag  12

Förslag till förordning

Artikel 14 – punkt 3 – led bb (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

bb) information om FN:s drogbekämpningsbyrås program som är relevanta för det tekniska stödet för genomförandet av FN:s konvention mot korruption, särskilt systemen för förebyggande av korruption och antikorruptionsåtgärder som främjar öppenhet, integritet, ansvarighet och utvecklandet av nationella strategier mot korruption, i enlighet med artikel 5 i konventionen.

Ändringsförslag  13

Förslag till förordning

Artikel 15 – punkt 8

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

8. Om kommissionen anser att slutsatserna inte motiverar ett tillfälligt upphävande, ska den i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 38.2 besluta att avsluta förfarandet för tillfälligt upphävande.

8. Om kommissionen anser att slutsatserna inte motiverar ett tillfälligt upphävande, ska den i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 38.2 besluta att avsluta förfarandet för tillfälligt upphävande. Beslutet ska till fullo motiveras, på grundval av de bevis som fåtts, och offentliggöras omedelbart.

Ändringsförslag  14

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 1 – led a

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

a) Vid allvarligt och systematiskt åsidosättande av principerna i de konventioner som anges i del A i bilaga VIII.

a) Vid åsidosättande av principerna i de konventioner som anges i del A i bilaga VIII, i enlighet med artikel 19.2a.

Ändringsförslag  15

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 1 – led ea (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

ea) Vid allvarligt och systematiskt åsidosättande av EU:s lagstiftning om skydd av djur under transport eller slakt.

Ändringsförslag  16

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 2a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a. Kommissionen ska godta en begäran om översyn från Europaparlamentet eller annan tredje part, inklusive fackföreningar eller det civila samhället, avseende påstått åsidosättande av artikel 19.1.

Ändringsförslag  17

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 4 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

b) fastställa att kommissionen kommer att övervaka och utvärdera situationen i det berörda förmånslandet i sex månader från och med den dag då meddelandet offentliggjordes.

b) redogöra för de åtgärder som förmånslandet måste vidta för att uppfylla artikel 19.1; fastställa att kommissionen kommer att övervaka och utvärdera situationen i det berörda förmånslandet i sex månader från och med den dag då meddelandet offentliggjordes.

Ändringsförslag  18

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 9

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

9. Om kommissionen anser att slutsatserna inte motiverar ett tillfälligt upphävande, ska den i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 38.2 besluta att avsluta förfarandet för tillfälligt upphävande.

9. Om kommissionen anser att slutsatserna inte motiverar ett tillfälligt upphävande, ska den i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 38.2 besluta att avsluta förfarandet för tillfälligt upphävande. Beslutet ska motiveras till fullo, på grundval av de bevis som fåtts, och offentliggöras omedelbart.

Ändringsförslag  19

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 10

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

10. Om kommissionen däremot av de skäl som anges i punkt 1 anser att slutsatserna talar för ett tillfälligt upphävande får den i enlighet med artikel 36 anta delegerade akter för att ändra bilagorna II, III och IV, beroende på vilken som är tillämplig, i syfte att tillfälligt upphäva de tullförmåner som avses i artikel 1.2.

10. Om kommissionen däremot av de skäl som anges i punkt 1 anser att slutsatserna talar för ett tillfälligt upphävande får den i enlighet med artikel 36 anta delegerade akter för att ändra bilagorna II, III och IV, beroende på vilken som är tillämplig, i syfte att tillfälligt upphäva de tullförmåner som avses i artikel 1.2. Beslutet ska motiveras till fullo, på grundval av de bevis som fåtts, och offentliggöras omedelbart.

Ändringsförslag  20

Förslag till förordning

Bilaga VIII – del B – led 27a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

27a. Förenta nationernas havsrättskonvention (1982) om bevarande och förvaltning av gränsöverskridande och långvandrande fiskbestånd.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Allmänna preferenssystemet

Referensnummer

COM(2011)0241 – C7-0116/2011 – 2011/0117(COD)

Ansvarigt utskott

     Tillkännagivande i kammaren

INTA

7.6.2011

 

 

 

Rådgivande utskott

     Tillkännagivande i kammaren

DEVE

7.6.2011

 

 

 

Behandling i utskott

5.12.2011

 

 

 

Antagande

25.1.2012

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

19

1

3

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Michael Cashman, Ricardo Cortés Lastra, Corina Creţu, Nirj Deva, Charles Goerens, Catherine Grèze, Filip Kaczmarek, Michał Tomasz Kamiński, Franziska Keller, Gay Mitchell, Norbert Neuser, Bill Newton Dunn, Maurice Ponga, Jean Roatta, Birgit Schnieber-Jastram, Michèle Striffler, Alf Svensson, Eleni Theocharous, Ivo Vajgl, Anna Záborská, Gabriele Zimmer

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Santiago Fisas Ayxela, Niccolò Rinaldi, Patrizia Toia

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Allmänna preferenssystemet

Referensnummer

COM(2011)0241 – C7-0116/2011 – 2011/0117(COD)

Framläggande för parlamentet

10.5.2011

 

 

 

Ansvarigt utskott

       Tillkännagivande i kammaren

INTA

7.6.2011

 

 

 

Rådgivande utskott

       Tillkännagivande i kammaren

DEVE

7.6.2011

 

 

 

Föredragande

       Utnämning

Christofer Fjellner

21.6.2011

 

 

 

Behandling i utskott

12.7.2011

11.10.2011

20.12.2011

25.1.2012

Antagande

1.3.2012

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

18

6

6

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Laima Liucija Andrikienė, Kader Arif, Maria Badia i Cutchet, David Campbell Bannerman, Daniel Caspary, María Auxiliadora Correa Zamora, Christofer Fjellner, Yannick Jadot, Metin Kazak, Bernd Lange, David Martin, Vital Moreira, Godelieve Quisthoudt-Rowohl, Helmut Scholz, Peter Šťastný, Robert Sturdy, Gianluca Susta, Keith Taylor, Iuliu Winkler, Jan Zahradil, Paweł Zalewski

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Josefa Andrés Barea, George Sabin Cutaş, Mário David, Silvana Koch-Mehrin, Elisabeth Köstinger, Jörg Leichtfried, Marietje Schaake, Pablo Zalba Bidegain

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 187.2)

Simon Busuttil, Jürgen Klute, Claudio Morganti

Ingivande

9.3.2012