SUOSITUS esityksestä neuvoston päätökseksi metsälainsäädännön soveltamisen valvontaa, metsähallintoa ja puutuotteiden kauppaa Euroopan unioniin koskevan Euroopan unionin ja Liberian tasavallan vapaaehtoisen kumppanuussopimuksen (FLEGT) tekemisestä

27.3.2012 - (11104/2011 – C7‑0241/2011 – 2011/0160(NLE)) - ***

Kansainvälisen kaupan valiokunta
Esittelijä: Elisabeth Köstinger

Menettely : 2011/0160(NLE)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A7-0081/2012
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A7-0081/2012
Keskustelut :
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

esityksestä neuvoston päätökseksi metsälainsäädännön soveltamisen valvontaa, metsähallintoa ja puutuotteiden kauppaa Euroopan unioniin koskevan Euroopan unionin ja Liberian tasavallan vapaaehtoisen kumppanuussopimuksen (FLEGT) tekemisestä

(11104/2011 – C7-0241/2011 – 2011/0160(NLE))

(Hyväksyntä)

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon ehdotuksen neuvoston päätökseksi (11104/2011),

–   ottaa huomioon Euroopan unionin ja Liberian tasavallan vapaaehtoisen kumppanuussopimuksen metsälainsäädännön soveltamisen valvonnasta, metsähallinnosta ja Euroopan unioniin suuntautuvasta puutuotteiden kaupasta (11101/2011),

–   ottaa huomioon neuvoston Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 207 artiklan 3 ja 4 kohdan sekä 218 artiklan 6 kohdan toisen alakohdan a alakohdan v alakohdan sekä 218 artiklan 7 kohdan mukaisesti esittämän hyväksyntää koskevan pyynnön (C7‑0241/2011),

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 81 artiklan ja 90 artiklan 7 kohdan,

–   ottaa huomioon kansainvälisen kaupan valiokunnan suosituksen sekä kehitysyhteistyövaliokunnan lausunnon (A7-0081/2012),

1.  antaa hyväksyntänsä sopimuksen tekemiselle;

2.  kehottaa komissiota tiedottamaan parlamentille säännöllisesti voimassa olevien vapaaehtoisten kumppanuussopimusten täytäntöönpanossa sekä uusia vapaaehtoisia kumppanuussopimuksia koskevissa neuvotteluissa sekä uusien sopimusten täytäntöönpanossa tapahtuvasta edistymisestä;

3.  kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle sekä jäsenvaltioiden ja Liberian tasavallan hallituksille ja parlamenteille.

PERUSTELUT

Johdanto

Neuvosto antoi joulukuussa 2005 komissiolle valtuudet neuvotella puutavaraa tuottavien ja vievien maiden kanssa useista vapaaehtoisista kumppanuussopimuksista edistääkseen Euroopan unionin markkinoille suuntautuvaa laillisesti korjatun puun kauppaa ja parantaakseen kumppanimaiden metsähallintoa. Nämä kahdenväliset sopimukset ovat perustana metsälainsäädännön valvontaa, metsähallintoa ja puukauppaa (FLEGT) koskevalle EU:n toimintasuunnitelmalle[1], jonka tarkoituksena on pysäyttää laiton puunkorjuu.

Vapaaehtoisissa kumppanuussopimuksissa kumppanimaat sitoutuvat tuomaan EU:hun ainoastaan varmennettuja laillisia puutuotteita. Puutavaran viennin laillisuuden varmentamiseksi sopimuksissa vahvistetaan lupajärjestelmän puitteet, instituutiot ja järjestelmät, ja niissä määrätään toimitusketjun tarkastuksesta, laillisuuden valvontaa koskevasta kehyksestä sekä riippumatonta valvontaa koskevista vaatimuksista. Kumppanimaat kehittävät vapaaehtoisten kumppanuussopimusten mukaisesti ja EU:n tuella järjestelmiään, joilla ne varmentavat EU:hun vietävän puutavaran laillisuuden.

Komissio aloitti neuvottelut Liberian kanssa maaliskuussa 2009. Liberian kanssa 27. heinäkuuta 2011 allekirjoitettu sopimus on Ghanan, Kongon, Kamerunin, Keski-Afrikan tasavallan ja Indonesian kanssa tehtyjen sopimusten jälkeen kuudes tämäntyyppinen kumppanuussopimus. Vastaavista sopimuksista käydään parhaillaan neuvotteluja muutaman muun Afrikan ja Aasian maan kanssa, ja monet muut maat ovat ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita liittymään vapaaehtoista kumppanuussopimusta koskevaan prosessiin.

Aiempien vapaaehtoisten FLEGT-kumppanuussopimusten tavoin tämän sopimuksen tekeminen edellyttää Euroopan parlamentin hyväksyntää.

Liberia ja vapaaehtoinen FLEGT-kumppanuussopimus

EU:n ja Liberian vapaaehtoinen kumppanuussopimus on luonteeltaan hyvin erityinen. Lähes 45 prosenttia Liberian pinta-alasta on metsän peitossa, ja yli puolet Länsi-Afrikan jäljellä olevasta sademetsästä on sen alueella[2]. Metsäala joutui vahvasti mukaan pitkittyneeseen sisällissotaan (1997–2003) – puutuloja käytettiin konfliktin lietsomiseen – minkä seurauksena YK:n turvallisuusneuvosto määräsi rajoituksia Liberiasta peräisin olevalle puuntuonnille. Rajoitukset poistettiin vuonna 2006, kun Liberia oli toteuttanut toimenpiteitä metsäalansa uudistamiseksi uudistamalla lainsäädäntöään ja lisäämällä avoimuutta[3].

Sen jälkeen, kun metsäalan toiminta sodan seurauksena loppui, presidentti Ellen Johnson Sirleafin hallitukset ovat pyrkineet muuttamaan alaa kestäväksi ja vastuulliseksi. Vapaaehtoisia FLEGT-kumppanuussopimuksia koskevaan prosessiin osallistuminen tukee parhaillaan toteutettavia toimenpiteitä. Vapaaehtoinen kumppanuussopimus ja siihen liittyvä lupajärjestelmä tarjoavat "veripuutavaran" ("blood timber") ajan perinnöstä kärsivälle Liberian puutavaralle varmistuksen laillisuudesta ja auttaa rauhoittamaan kansainvälisiä markkinoita. Liberialla on jo voimassa oleva kansallinen puutavaran jäljitysjärjestelmä[4], joka on perustana vapaaehtoiselle kumppanuussopimukselle.

Liberiassa vapaaehtoista kumppanuussopimusta koskevassa prosessissa on sovellettu hyvin osallistavaa monen sidosryhmän välistä lähestymistapaa. Lisäksi sekä kansalaisyhteiskunta että teollisuus on otettu suoraan mukaan prosessiin, samoin kuin – ensimmäistä kertaa – metsissä asuvat yhteisöt, joiden huolenaiheet ja oikeudet otetaan laajasti huomioon vapaaehtoisessa kumppanuussopimuksessa. Siinä missä yksityissektorin puutteellinen järjestäytyminen on heikentänyt sen osallistumista, kansalaisyhteiskunta on osoittautunut hyvin äänekkääksi osapuoleksi vapaaehtoista kumppanuussopimusta koskevissa neuvotteluissa ja järjestelmän luomisessa.

Vapaaehtoista kumppanuussopimusta koskevassa prosessissa on kiinnitetty erityistä huomiota uuteen laillisuuden varmistusjärjestelmään, riippumattomaan valvontaan, kansalaisyhteiskunnan rooliin sopimuksen seurannassa sekä avoimuuteen ja tietojen vaihtoon.

Liberia on sitoutunut luomaan järjestelmän, jonka avulla voidaan varmistaa, että kaikki Liberiasta vietävät puutuotteet on tuotettu laillisesti. Lisäksi Liberian laillisen puutavaran määritelmä on laajempi kuin vapaaehtoisia kumppanuussopimuksia koskevan järjestelmän vähimmäistason tuotekattavuus, ja se ulottuu puuhakkeesta ja tukeista aina puisiin huonekaluihin, ja siihen sisältyy puunkorjuuoikeuksien myöntämisen, työntekijöiden oikeuksien ja ympäristönsuojeluvelvoitteiden kaltaisia näkökohtia.

Torjuakseen muilla kansainvälisillä markkinoilla kuin EU:n markkinoilla ilmenevien vuotojen riskiä – kolmansista maista tuotava puutavara mukaan luettuna – Liberia on päättänyt laajentaa laillisuusvaatimukset koskemaan kotimaan markkinoilla myytäviä puutuotteita. Tämä osoittaa, että vapaaehtoista kumppanuussopimusta koskevalla prosessilla on ollut myönteisiä vaikutuksia menettelytapoihin ja sääntelyyn.

Liberian laillisuuden varmistusjärjestelmän kehittäminen oli määrä aloittaa tammikuussa 2012. Liberia uskoo, että vapaehtoista kumppanuussopimusta koskeva järjestelmä saavuttaa täyden toimintavalmiuden myös vientituotteille myönnettävien FLEGT‑lupien osalta vuoteen 2014 mennessä. Koska Liberian valmiuksissa on merkittäviä puutteita, laillisuuden varmistusjärjestelmän perustaminen vaatii Liberialta huomattavia ponnistuksia sekä kansainvälistä tukea.

Osapuolten perustama yhteinen täytäntöönpanokomitea valvoo sopimuksen täytäntöönpanoa. Myös kansallinen sidosryhmien komitea, joka koostuu hallituksen, teollisuuden, yhteisöjen ja kansalaisyhteiskunnan edustajista, seuraa vapaaehtoisen kumppanuussopimuksen täytäntöönpanoa. Vapaaehtoisessa kumppanuussopimuksessa otetaan myös käyttöön kolmannen osapuolen toteuttama riippumaton valvonta, jotta voidaan varmistaa, että vain lakisääteisesti varmennettua puutavaraa viedään maasta tai myydään kotimaanmarkkinoilla.

EU:n puutavara-asetus

Vapaaehtoisten kumppanuussopimusten lisäksi vuonna 2003 hyväksyttyyn FLEGT‑toimintasuunnitelmaan sisältyy myös uuden EU:n puutavara-asetuksen antaminen[5]. Maaliskuussa 2013 voimaan tulevan puutavara-asetuksen tarkoituksena on helpottaa laillista puutuotteiden kauppaa ja tarjota tasavertaiset toimintaedellytykset kaikille markkinaosapuolille.

Asetuksessa kielletään laittomasti korjatun puun ja tällaisesta puusta valmistettujen tuotteiden myynti EU:ssa alkuperämaan säännösten mukaisesti. Asetuksessa vahvistetaan puutavaraa tai siihen liittyviä tuotteita EU:n markkinoille saattavien toimijoiden asianmukaista huolellisuutta koskevista velvollisuuksista. Asetus kattaa puutavaran koko toimitusketjun hakkuualueilta aina eurooppalaisille kuluttajille, ja näin sillä pyritään takaamaan laillisesta lähteestä peräisin olevien tuotteiden pääsy EU:n markkinoille – samalla kun sillä pyritään pysäyttämään metsäkato kolmansissa maissa.

Kuluttajat ovat yhä tietoisempia laittomasta puunkorjuusta, ja näin ollen asetus vastaa heidän pyrkimykseensä löytää varmennettuja ja sertifioituja puutuotteita. Asetuksen hyväksyminen näyttää myös johtaneen siihen, että kiinnostus vapaaehtoista kumppanuussopimusta koskevaa prosessia kohtaan on kasvanut, mikä parantaa mahdollisuuksia kehittää metsähallintoa niissä trooppisia metsiä omistavissa maissa, jotka ovat ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita.Koska vapaaehtoisen kumppanuussopimuksen allekirjoittaneista maista peräisin olevan FLEGT ‑luvallisen puutavaran katsotaan automaattisesti vastaavan uuden asetuksen vaatimuksia, sopimus voi antaa Liberiasta peräisin olevalle puutavaralle kilpailuedun varmentamattomaan puutavaraan nähden.

Vaikka prosessin pitäisi auttaa palauttamaan EU Liberiasta peräisin olevan puutavaran merkittäväksi markkina-alueeksi – samalla kun EU pyrkii edistämään tämän puutavaran suotuisaa pääsyä markkinoilleen – luotettavia vientitilastoja ei kuitenkaan ole olemassa.

Päätelmät

Aiempien vapaaehtoisten kumppanuussopimusten tavoin Liberian kanssa tehdyllä sopimuksella toivotaan voitavan parantaa maan metsäalan hallintoa ja lainsäädännön soveltamisen valvontaa. Vapaaehtoinen kumppanuussopimus muodostaa kumppanuusvälineen, jonka avulla Liberia voi pysäyttää ilmastonmuutosta aiheuttavat laittomat hakkuut ja metsien tilan heikkenemisen. Tämän lisäksi sopimuksen pitäisi parantaa Liberian puutuotteiden markkinamahdollisuuksia Euroopan markkinoilla ja muilla kansainvälisillä markkinoilla. Tämän vuoksi sopimuksen voidaan odottaa vaikuttavan myönteisesti myös Liberian yleiseen kehitykseen ja kasvuun.

EU:n ja Liberian vapaaehtoinen kumppanuussopimus on laadittu avoimesti, ja sitä koskevaan prosessiin ovat osallistuneet kaikki metsäalan sidosryhmät, minkä vuoksi osallistuminen on ollut vahvempaa kuin vielä koskaan aikaisemmin. Eri sidosryhmät osallistuvat edelleen vapaaehtoisen kumppanuussopimuksen täytäntöönpanoon ja seurantaan ja lisäävät näin alan avoimuutta, vastuullisuutta ja hyvää hallintoa.

Tehokas täytäntöönpano ja seuranta asettavat kuitenkin haasteita. Liberiassa sopimus on täytäntöönpanovaiheessa, joka kuitenkin etenee hitaasti. Liberian heikko kohta on valmiuksien kehittäminen, missä se tarvitsee EU:n ja sen jäsenvaltioiden tukea.

Lupien myöntämiselle asetettu tavoiteaikataulu vuonna 2014 voi osoittautua liian kunnianhimoiseksi. Liberian lupajärjestelmää on arvioitava huolellisesti vapaaehtoisessa kumppanuussopimuksessa määrättyjen perusteiden mukaisesti ja meneillään oleva sääntelyuudistus on pantava täytäntöön, ennen kuin EU voi aloittaa FLEGT-lupien hyväksymisen.

Myös kansalaisjärjestöt ovat ilmaisseet huolestumisensa sen johdosta, että Liberian hallitus on viime aikoina myöntänyt suuren määrän lupia puunkorjuuseen yksityisomistuksessa olevilta maa-alueilta (Private Use Permits), ja väittäneet, että tämä rikkoo vapaaehtoisen kumppanuussopimuksen henkeä. Tätä kehitystä on jatkossa seurattava.

Samalla kun esittelijä suosittaa sopimuksen hyväksymistä, hän painottaa, että sekä Liberian että Euroopan komission on kiinnitettävä riittävästi huomiota siihen, että vapaaehtoinen kumppanuussopimus, valmiuksien kehittäminen ja paikallisyhteisöjen osallistuminen mukaan luettuina, saatetaan Liberiassa voimaan ripeästi ja tehokkaasti.

Näin ollen esittelijä toistaa, että parlamentti kehottaa[6] tiedottamaan säännöllisesti sekä tehtyjen vapaaehtoisten kumppanuussopimusten täytäntöönpanossa että uusia vapaaehtoisia kumppanuussopimuksia koskevissa neuvotteluissa ja uusien sopimusten täytäntöönpanossa tapahtuneesta edistymisestä. Esittelijä myös kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita jatkossakin varmistamaan, että vapaaehtoisten kumppanuussopimusten, joiden määrä kasvaa jatkuvasti, tehokasta täytäntöönpanoa tuetaan riittävällä rahoituksella.

Lisäksi esittelijä toteaa, että vapaaehtoisen kumppanuussopimuksen täytäntöönpanotoimet on hyväksyttävä yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä, annetun asetuksen (EU) N:o 182/2011 mukaisesti[7]. Vapaaehtoisen kumppanuussopimuksen liitteiden muuttamisen osalta esittelijä korostaa tarvetta mahdolliseen tulevaan säädösvallan siirtoon, jotta delegoitujen säädösten järjestelmän (SEUT:n 290 artikla) mukaiset parlamentin oikeudet voidaan ottaa täysimääräisesti huomioon.

  • [1]  COM(2003)0251.
  • [2]  http://www.efi.int/files/attachments/euflegt/liberia_vpa-briefingnote_eng.pdf
  • [3]  Liberia oli myös ensimmäinen Afrikan maa, joka pani täytäntöön kaivannaisteollisuuden avoimuusaloitteen (EITI) vuonna 2008, sekä ensimmäinen maa, joka sisällytti aloitteeseen myös puutavarasta saatavat tulot.
  • [4]  Eurooppalaisten yritysten ja metsäalan kehittämisestä vastaavan viranomaisen (Forestry Development Authority) konsortio LiberFor.
  • [5]  Asetus (EY) N:o 995/2010.
  • [6]  P7_TA-PROV(2011)0008.
  • [7]  EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13.

KEHITYSYHTEISTYÖVALIOKUNNAN LAUSUNTO (29.2.2012)

kansainvälisen kaupan valiokunnalle

esityksestä neuvoston päätökseksi metsälainsäädännön soveltamisen valvontaa, metsähallintoa ja puutuotteiden kauppaa Euroopan unioniin koskevan Euroopan unionin ja Liberian tasavallan vapaaehtoisen kumppanuussopimuksen tekemisestä
(11104/2011 – C7‑0241/2011 – 2011/0160(NLE))

Valmistelija: Judith Sargentini

PA_Leg_Consent

LYHYET PERUSTELUT

EU:n ja Liberian välisen vapaaehtoisen kumppanuussopimuksen tarkoituksena on lujittaa metsähallintoa, lisätä avoimuutta, lisätä kansalaisyhteiskunnan osallistumista ja lopettaa laittomat hakkuut. Kehitysyhteistyövaliokunta pitää myönteisenä, että sujuvasti ja osallistavasti käydyissä neuvotteluissa ovat olleet mukana kaikki metsäalan sidosryhmät, mikä on mahdollistanut ensimmäisen sopimuksen, jossa metsäyhteisöt ovat suoraan mukana.

Näistä positiivisista merkeistä huolimatta on muistettava, että asia selviää vasta käytännössä ja että tehokas täytäntöönpano on keskeinen haaste koko prosessissa. Tähän liittyen kehitysyhteistyövaliokunta katsoo, että sopimukseen sisältyviä määräyksiä pidetään onnistuneina, jos FLEGT-sopimuksen tavoitteita ja velvoitteita tuetaan konkreettisesti molempien osapuolten poliittisella tahdolla. Kehitysyhteistyövaliokunta haluaisi korostaa tässä yhteydessä erityisesti seuraavia seikkoja:

   Vapaaehtoista kumppanuussopimusta koskevan prosessin olisi oltava kaikkien metsäalan ja kansallisen lainsäädännön välineiden (lait, asetukset jne.) mukainen, ja sillä olisi oltava täytäntöönpanokehys, jolla saadaan pysäytettyä puutuotealan laittomat hakkuut ja vähennettyä korruptiota.

   Liberian hallituksen on osoitettava voimakasta poliittista tahtoa täydentämällä muiden EU-lahjoittajien myöntämiä varoja ja tukemalla siten yhteisöjä ja kansalaisyhteiskunnan järjestöjä ja tekemällä hallituksen päätöksellä ohjauskomiteasta oikeushenkilön.

   Koko metsäalalla on otettava asianmukaisesti huomioon niiden yhteisöjen oikeudet ja edut, joihin hakkuut tulevat vaikuttamaan, yhteisöjen kanssa tehtyihin sopimuksiin sisällytettyjen sosiaalisten ja ympäristönsuojelullisten ehtojen mukaisesti.

   Vaikka FLEGT- ja REDD-järjestelmät (metsäkadosta ja metsien tilan heikkenemisestä aiheutuvien päästöjen vähentäminen kehitysmaissa) koskevat metsien käyttöä, niitä pidetään erillisinä aloitteina ja kumppanuusmaissa niistä vastaavat eri ministerit. Valiokunta painottaa siksi, että jollei hyvää hallintotapaa ja paikallisyhteisöjen ja alkuperäiskansojen oikeuksien tunnustamista vaadita, REDD-järjestelmät voivat sivuuttaa kuulemisprosessit (ja tarvittaessa hallinto- ja lainsäädäntöuudistukset), jotka ovat osa FLEGT-prosessia. Tämän vuoksi REDD-järjestelmien on pohjauduttava FLEGT:n kuulemisprosessiin, ja niissä on keskityttävä metsäkadon ja metsien tilan heikkenemisen taustalla oleviin syihin.

Euroopan parlamentti käsittelee parhaillaan komission suunnitelmaa maakohtaisten kertomusten sisällyttämisestä EU:n avoimuutta ja kirjanpitoa koskeviin direktiiviehdotuksiin. Nämä ehdotukset ovat erityisen tärkeitä kaivannaisteollisuudelle, jonka piiriin metsäteollisuuskin kuuluu. Ehdotukset antavat EU:lle ainutlaatuisen mahdollisuuden osoittaa johtajuutta asettamalla eurooppalaisille yrityksille pakolliset maakohtaiset ilmoitusvaatimukset, joiden avulla torjutaan veronkiertoa ja parannetaan monikansallisten yritysten sosiaalista vastuuta.

******

Kehitysyhteistyövaliokunta pyytää asiasta vastaavaa kansainvälisen kaupan valiokuntaa esittämään parlamentille, että se antaa hyväksyntänsä.

VALIOKUNNAN LOPULLISEN ÄÄNESTYKSEN TULOS

Hyväksytty (pvä)

29.2.2012

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

20

0

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Ricardo Cortés Lastra, Nirj Deva, Leonidas Donskis, Charles Goerens, Filip Kaczmarek, Franziska Keller, Miguel Angel Martínez Martínez, Maurice Ponga, Birgit Schnieber-Jastram, Eleni Theocharous, Patrice Tirolien, Gabriele Zimmer

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Isabella Lövin, Gesine Meissner, Cristian Dan Preda, Bart Staes, Patrizia Toia

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet sijaiset (187 art. 2 kohta)

Joseph Cuschieri, Zita Gurmai, Claudiu Ciprian Tănăsescu

VALIOKUNNAN LOPULLISEN ÄÄNESTYKSEN TULOS

Hyväksytty (pvä)

27.3.2012

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

29

0

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

William (The Earl of) Dartmouth, Damien Abad, Laima Liucija Andrikienė, Maria Badia i Cutchet, David Campbell Bannerman, Daniel Caspary, Marielle de Sarnez, Yannick Jadot, Metin Kazak, Bernd Lange, David Martin, Vital Moreira, Paul Murphy, Godelieve Quisthoudt-Rowohl, Niccolò Rinaldi, Helmut Scholz, Peter Šťastný, Robert Sturdy, Gianluca Susta, Keith Taylor, Iuliu Winkler, Jan Zahradil, Paweł Zalewski

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Josefa Andrés Barea, George Sabin Cutaş, Mário David, Elisabeth Köstinger, Jörg Leichtfried, Jarosław Leszek Wałęsa