MIETINTÖ ehdotuksesta neuvoston direktiiviksi yhteisestä finanssitransaktioverojärjestelmästä ja direktiivin 2008/7/EY muuttamisesta

3.5.2012 - (COM(2011)0594 – C7‑0355/2011 – 2011/0261(CNS)) - *

Talous- ja raha-asioiden valiokunta
Esittelijä: Anni Podimata


Menettely : 2011/0261(CNS)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A7-0154/2012
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A7-0154/2012
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

ehdotuksesta neuvoston direktiiviksi yhteisestä finanssitransaktioverojärjestelmästä ja direktiivin 2008/7/EY muuttamisesta

(COM(2011)0594 – C7‑0355/2011 – 2011/0261(CNS))

(Erityinen lainsäätämisjärjestys – kuuleminen)

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon komission ehdotuksen neuvostolle (COM(2011)0594),

–   ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 113 artiklan, jonka mukaisesti neuvosto on kuullut parlamenttia (C7‑0355/2011),

–   ottaa huomioon Kyproksen parlamentin, Maltan parlamentin ja Ruotsin valtiopäivien toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteen soveltamisesta tehdyn pöytäkirjan (N:o 2) mukaisesti antamat perustellut lausunnot, joiden mukaan esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi ei ole toissijaisuusperiaatteen mukainen,

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 55 artiklan,

–   ottaa huomioon talous- ja raha-asioiden valiokunnan mietinnön sekä kehitysyhteistyövaliokunnan, budjettivaliokunnan ja sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnan lausunnot (A7-0154/2012),

1.  hyväksyy komission ehdotuksen sellaisena kuin se on tarkistettuna;

2.  pyytää komissiota muuttamaan ehdotustaan vastaavasti Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 293 artiklan 2 kohdan mukaisesti;

3.  pyytää neuvostoa ilmoittamaan parlamentille, jos se aikoo poiketa parlamentin hyväksymästä sanamuodosta;

4.  pyytää tulla kuulluksi uudelleen, jos neuvosto aikoo tehdä huomattavia muutoksia komission ehdotukseen;

5.  kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle sekä kansallisille parlamenteille.

Tarkistus       1

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 1 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(1) Viimeisin finanssikriisi on saanut kaikilla tasoilla aikaan keskustelua finanssialalla mahdollisesti kannettavasta lisäverosta ja erityisesti finanssitransaktioverosta. Tavoitteena on halu saada finanssiala osallistumaan kriisin kustannusten kattamiseen, muuttaa finanssialan verotusta tasapuolisemmaksi verrattuna muihin aloihin, estää finanssilaitoksia harjoittamasta toimintaa, johon liittyy liian suuria riskejä, täydentää tulevien kriisien välttämiseen tähtääviä sääntelytoimenpiteitä sekä kerätä lisätuloja julkiseen talouteen tai erityisiin toimenpidetarkoituksiin.

(1) Viimeisin finanssikriisi on saanut kaikilla tasoilla aikaan keskustelua finanssialalla mahdollisesti kannettavasta lisäverosta ja erityisesti finanssitransaktioverosta. Tavoitteena on halu saada finanssiala osallistumaan kriisin kustannusten kattamiseen, muuttaa finanssialan verotusta tasapuolisemmaksi verrattuna muihin aloihin, estää finanssilaitoksia harjoittamasta toimintaa, johon liittyy liian suuria riskejä, täydentää tulevien kriisien välttämiseen tähtääviä sääntelytoimenpiteitä sekä kerätä lisätuloja julkiseen talouteen muun muassa julkisen talouden vakauttamiseksi ja kasvun ja työpaikkojen luomiseksi tai erityisiin toimenpidetarkoituksiin, kuten kehitysapuun ja ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Tarkistus  2

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 2 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(2) Jotta voidaan estää vääristymät, joita aiheutuu jäsenvaltioiden yksipuolisesti toteuttamista toimenpiteistä ottaen huomioon, että asianomaisista finanssitransaktioista valtaosa on sellaisia, joiden liikkuvuus on erittäin suuri, ja varmistaa sitä kautta sisämarkkinoiden moitteeton toiminta, on tärkeää, että jäsenvaltioissa kannettavan finanssitransaktioveron perusominaisuudet yhdenmukaistetaan unionin tasolla. Samalla olisi pyrittävä välttämään kannustimet verokeinotteluun unionissa ja unionin finanssimarkkinoiden väliset vääristymät sekä mahdollisuudet kaksinkertaiseen verotukseen tai verottamatta jättämiseen.

(2) Jotta voidaan estää vääristymät, joita aiheutuu jäsenvaltioiden yksipuolisesti toteuttamista toimenpiteistä ottaen huomioon, että asianomaisista finanssitransaktioista valtaosa on sellaisia, joiden liikkuvuus on erittäin suuri, ja varmistaa sitä kautta sisämarkkinoiden moitteeton toiminta, on tärkeää, että jäsenvaltioissa kannettavan finanssitransaktioveron perusominaisuudet yhdenmukaistetaan ja tämä direktiivi pannaan täytäntöön unionin tasolla. Samalla olisi pyrittävä välttämään kannustimet verokeinotteluun unionissa ja unionin finanssimarkkinoiden väliset vääristymät sekä mahdollisuudet kaksinkertaiseen verotukseen tai verottamatta jättämiseen. Kun otetaan huomioon lopullisena tavoitteena oleva finanssitransaktioveron soveltaminen koko unionissa, jos jokin jäsenvaltioiden ryhmä, joka käsittää euroalueen maita mutta ei rajoitu niihin, valitsee nopeamman etenemisen soveltaen SEUT-sopimuksen 329 artiklan mukaista tiiviimpää yhteistyötä, tässä direktiivissä kehitetty malli vaikuttaisi sopivalta perustalta toteutukselle tällaisessa jäsenvaltioiden ryhmässä. Finanssitransaktioveron käyttöönotto erityisen vähän jäsenvaltioita sisältävässä ryhmässä voi kuitenkin johtaa kilpailun merkittävään vääristymiseen sisämarkkinoilla, ja olisi toteuttava kattavia toimia sen varmistamiseksi, ettei tällainen toimi vaikuta kielteisesti sisämarkkinoiden toimintaan.

Tarkistus  3

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 2 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

(2 a) Kun otetaan huomioon Eurooppa-neuvoston 17 päivänä kesäkuuta 2010 antamat päätelmät sekä se, että finanssitransaktioveron tavoitteet saavutetaan todella, jos se otetaan käyttöön maailmanlaajuisesti, unionin pitäisi johtaa toimia finanssitransaktioveroa koskevan maailmanlaajuisen sopimuksen aikaansaamiseksi. Näyttämällä esimerkkiä finanssitransaktioveron käyttöönotossa Euroopan unionin on ponnisteltava määrätietoisesti maailmanlaajuista sopimusta varten asiaankuuluvalla kansainvälisellä foorumilla ja erityisesti G20-ryhmässä yhteisen perustan vahvistamiseksi maailmanlaajuisen finanssitransaktioveron käyttöönottoa varten. Tämänsuuntaisten konkreettisten toimien olisi oltava osa kertomusta, jonka komissio esittää tämän direktiivin ensimmäisen uudelleentarkastelun yhteydessä.

Tarkistus  4

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 3 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(3) Jotta sisämarkkinat toimisivat asianmukaisesti, finanssitransaktioveroa olisi sovellettava kauppaan, jota käydään laajalla valikoimalla rahoitusvälineitä, mukaan lukien strukturoidut tuotteet, sekä jäsennellyillä markkinoilla että pörssin ulkopuolella ja myös kaikkien johdannaissopimusten tekemiseen ja muuttamiseen. Samasta syystä finanssitransaktioveroa olisi sovellettava laajasti määritettyyn joukkoon finanssilaitoksia.

(3) Jotta vähennettäisiin mahdollisuuksia veronkiertoon, yritysten siirtymisriskiin ja sääntelyn katvealueisiin, finanssitransaktioveroa olisi sovellettava kauppaan, jota käydään laajalla valikoimalla rahoitusvälineitä, mukaan lukien strukturoidut tuotteet, sekä jäsennellyillä markkinoilla että pörssin ulkopuolella ja myös kaikkien johdannaissopimusten tekemiseen ja muuttamiseen. Samasta syystä finanssitransaktioveroa olisi sovellettava laajasti määritettyyn joukkoon finanssilaitoksia. Erilaisten rahoitusvälineiden ja toimijoiden mahdollisimman laajan mukaanoton pitäisi myös taata, että verotaakka jakautuu tasapuolisesti kaikkien toimijoiden kesken ja että se on kuitenkin suhteellisesti suurempi finanssitransaktioissa, jotka ovat spekulatiivisempia ja joilla voi olla enemmän häiritseviä vaikutuksia. Samaa tulosta ei voitaisi saavuttaa, jos finanssitransaktioveron soveltamisala olisi kapeampi ja jos sitä sovellettaisiin esimerkiksi leimaveron muodossa. Tällöin koko verotaakka tulisi koskemaan paljon rajoitetumpaa määrää välineitä, joilla käydään kauppaa säännellyillä markkinoilla, eikä näin hillittäisi liiallista ja haitallista keinottelua.

Perustelu

Finanssitransaktioveron kaksoistehtävä – lisätulojen varmistaminen ja samalla liiallisten, lyhytaikaisten keinottelevien transaktioiden hillitseminen – voidaan varmistaa kokonaisuudessaan vain, jos veron soveltamisala vahvistetaan mahdollisimman laajaksi. Finanssitransaktioveron rajoitettu malli, kuten leimavero, olisi haitallista, koska koko verotaakka kohdistuisi hyvin rajoitettuun määrään välineitä ja vain säänneltyihin markkinoihin.

Tarkistus  5

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 11 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(11 a) Tiukasti säännellyn, valvotun ja avoimen pörssikaupan aseman vahvistamiseksi sääntelemättömään, valvomattomaan ja vähemmän avoimeen pörssin ulkopuoliseen kauppaan nähden jäsenvaltioiden olisi sovellettava pörssissä toteutettaviin finanssitransaktioihin alempaa verokantaa kuin pörssin ulkopuolisessa kaupassa toteutettaviin. Tämä antaa mahdollisuuden siirtää kaupankäyntiä markkinoilta, joilla sääntelyä on hyvin vähän tai ei lainkaan, pörsseihin, joihin kohdistetaan tiukkaa sääntelyä ja valvontaa.

Tarkistus  6

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 12 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(12) Jotta verotus voidaan kohdistaa kansalaisten sijaan finanssialaan itseensä ja koska finanssilaitokset suorittavat valtaosan transaktioista finanssimarkkinoilla, veroa olisi sovellettava kyseisiin laitoksiin riippumatta siitä, käyvätkö ne kauppaa omissa vai muiden henkilöiden nimissä ja omaan vai muiden henkilöiden lukuun.

(12) Jotta verotus voidaan kohdistaa kansalaisten sijaan finanssialaan itseensä ja koska finanssilaitokset suorittavat valtaosan transaktioista finanssimarkkinoilla, veroa olisi sovellettava ainoastaan kyseisiin laitoksiin riippumatta siitä, käyvätkö ne kauppaa omissa vai muiden henkilöiden nimissä ja omaan vai muiden henkilöiden lukuun.

Tarkistus  7

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 13 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(13) Koska finanssitransaktiot ovat erittäin liikkuvaisia ja jotta voidaan helpottaa mahdollisen veronkierron torjumista, finanssitransaktioveroa olisi sovellettava kotipaikkaperiaatteen perusteella.

(13) Koska finanssitransaktiot ovat erittäin liikkuvaisia ja jotta voidaan helpottaa mahdollisen veronkierron torjumista ja taata mahdollisimman hyvä toimijoiden ja transaktioiden peitto, finanssitransaktioveroa olisi sovellettava hyvin väljästi määritetyn kotipaikkaperiaatteen perusteella ja sitä olisi täydennettävä liikkeeseenlaskua koskevilla periaatteilla. Finanssitransaktioveron noudattamisen valvonnan helpottamiseksi olisi sovellettava omistajuusperiaatetta.

Tarkistus  8

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 14 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(14) Vähimmäisverokannat olisi asetettava riittävän korkealle tasolle tässä direktiivissä asetetun yhdenmukaistamistavoitteen saavuttamiseksi. Niiden olisi kuitenkin samalla oltava riittävän matalia, jotta siirtymisriskit olisivat mahdollisimmat pienet.

(14) Vähimmäisverokannat olisi asetettava riittävän korkealle tasolle tässä direktiivissä asetettujen yhdenmukaistamistavoitteiden saavuttamiseksi, jotta finanssiala vastaa omalta osaltaan asianmukaisesta osuudesta talouskriisin kustannuksista, minkä myötä reaalitalous vahvistuu. Verokantojen olisi kuitenkin samalla oltava riittävän matalia, jotta siirtymisriskit olisivat mahdollisimmat pienet odotettaessa, että finanssitransaktioverojärjestelmä otetaan käyttöön maailmanlaajuisesti.

Tarkistus  9

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 15 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(15 a) Koska veropetosten, veronkierron ja väärinkäytösten yleisyys on osittain riippuvaista jäsenvaltioiden kyvystä tarkistaa kolmansissa maissa sijaitsevilla kauppapaikoilla toteutetut transaktiot, jäsenvaltioiden ja tarvittaessa komission olisi käytettävä täysimääräisesti hyväkseen veroyhteistyöhön tarkoitettuja välineitä, jotka OECD, Euroopan neuvosto ja muut kansainväliset järjestöt ovat määritelleet. Tarpeen vaatiessa asiassa olisi käynnistettävä uusia kahdenvälisiä ja monenvälisiä yhteistyöaloitteita.

Tarkistus  10

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 16 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(16) Jotta voidaan antaa yksityiskohtaisempia sääntöjä sen määrittämiseksi, muodostaako tietty finanssitoiminta merkittävän osan yrityksen toimintaa, jolloin yritys voidaan katsoa tässä direktiivissä tarkoitetuksi finanssilaitokseksi, sekä yksityiskohtaisempia sääntöjä veropetoksilta, veronkierrolta ja väärinkäytöksiltä suojautumisesta, komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 artiklan mukaisia säädöksiä niiden toimenpiteiden määrityksestä, jotka ovat tarpeen tätä tarkoitusta varten. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaiset kuulemiset, myös asiantuntijatasolla. Komission olisi delegoituja säädöksiä valmistellessaan ja laatiessaan varmistettava, että neuvosto saa tarvittavat asiakirjat hyvissä ajoin ja asianmukaisesti.

(16) Jotta voidaan antaa yksityiskohtaisempia sääntöjä sen määrittämiseksi, muodostaako tietty finanssitoiminta merkittävän osan yrityksen toimintaa, jolloin yritys voidaan katsoa tässä direktiivissä tarkoitetuksi finanssilaitokseksi, sekä yksityiskohtaisempia sääntöjä veropetoksilta, veronkierrolta ja väärinkäytöksiltä suojautumisesta, komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 artiklan mukaisia säädöksiä niiden toimenpiteiden määrityksestä, jotka ovat tarpeen tätä tarkoitusta varten. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaiset kuulemiset, erityisesti asiantuntijoiden, kansalaisjärjestöjen ja muiden sidosryhmien kanssa. Komission olisi delegoituja säädöksiä valmistellessaan ja laatiessaan varmistettava, että Euroopan parlamentti ja neuvosto saavat tarvittavat asiakirjat hyvissä ajoin ja asianmukaisesti.

Tarkistus  11

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 17 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(17 a) Tässä direktiivissä ei käsitellä finanssitransaktioverosta saatavien tulojen hallinnointia. Kun kuitenkin otetaan huomioon komission ehdotus neuvoston asetukseksi vuosia 2014–2020 koskevan monivuotisen rahoituskehyksen vahvistamisesta ja erityisesti unionin omia varoja koskevat säännökset, osaa finanssitransaktioveron tuloista voitaisiin hallinnoida unionin tasolla joko osana unionin omia varoja tai suoraan liittyen tiettyihin unionin politiikan aloihin ja julkisiin hyödykkeisiin. Jos osa finanssitransaktioverosta saaduista tuloista käytettäisiin unionin omina varoina, tämä pienentäisi unionin talousarvioon maksettavia kansallisia osuuksia, ja näin kansallisista talousarvioista vapautuisi varoja muihin tarkoituksiin.

Tarkistus  12

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 17 b kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(17 b) Vain jäsenvaltioilla on toimivalta kantaa veroa.

Tarkistus  13

Ehdotus direktiiviksi

1 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

2. Tätä direktiiviä on sovellettava kaikkiin finanssitransaktioihin edellyttäen, että vähintään yksi transaktion osapuolista on sijoittautunut jäsenvaltioon ja transaktion osapuolena on jäsenvaltion alueelle sijoittautunut finanssilaitos, joka toimii joko omaan tai toisen henkilön lukuun taikka transaktion osapuolen nimissä.

2. Tätä direktiiviä on sovellettava 3 artiklan mukaisesti kaikkiin finanssitransaktioihin noudattaen jompaakumpaa seuraavista edellytyksistä:

 

(a) vähintään yksi transaktion osapuolista on sijoittautunut jäsenvaltioon ja transaktion osapuolena on jäsenvaltion alueelle sijoittautunut finanssilaitos, joka toimii joko omaan tai toisen henkilön lukuun taikka transaktion osapuolen nimissä; tai

 

(b) transaktioon liittyvän rahoitusvälineen on laskenut liikkeeseen oikeushenkilö, jonka päätoimipaikka on Euroopan unionissa.

Perustelu

Vahvistetaan, että Podimatan mietinnöllä parannetaan direktiiviä merkittävästi veronkiertomahdollisuuksien vähentämiseksi.

Tarkistus  14

Ehdotus direktiiviksi

2 artikla – 1 kohta – 1 alakohta – c a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(c a) avistavaluuttatoimet paitsi jos ne liittyvät suoraan sellaisen finanssialan ulkopuolisen vastapuolen kaupalliseen toimintaan, joka on loppukäyttäjä.

Tarkistus  15

Ehdotus direktiiviksi

2 artikla – 1 kohta – 7 alakohta – f alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(f) eläkerahasto tai Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/41/EY 6 artiklan a alakohdassa määritelty ammatillista lisäeläkettä tarjoava laitos sekä tällaisen rahaston tai laitoksen omaisuudenhoitaja;

(f) eläkerahastoa tai ammatillisia lisäeläkkeitä tarjoavien laitosten toiminnasta ja valvonnasta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/41/EY 6 artiklan a alakohdassa määriteltyä ammatillista lisäeläkettä tarjoavaa laitosta sekä tällaisen rahaston tai laitoksen omaisuudenhoitajaa tai yhteisöä, joka on perustettu tällaisten varojen sijoittamista varten, tai laitoksia, jotka toimivat erityisesti ja yksinomaan tällaisten rahastojen tai laitosten edun mukaisesti, ei katsota tässä direktiivissä tarkoitetuiksi rahoituslaitoksiksi ennen tämän direktiivin uudelleentarkastelua 16 artiklan mukaisesti;

Tarkistus  16

Ehdotus direktiiviksi

3 artikla – 1 kohta – e a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(e a) se on joko omaan lukuunsa tai jonkin toisen henkilön puolesta toimiva osapuoli tai se toimii sellaisen osapuolen nimissä, joka osallistuu jäsenvaltion tai unionin alueella liikkeeseenlaskettua rahoitusvälinettä koskevaan transaktioon.

Perustelu

Tämän lisäehdon avulla voitaisiin varmistaa, että finanssitransaktiovero voidaan kerätä myös liikkeeseenlaskua koskevan periaatteen perusteella.

Tarkistus  17

Ehdotus direktiiviksi

3 artikla – 2 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

2 a. Jotta 1 kohtaa sovellettaisiin johdonmukaisesti, jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten on tehtävä tiivistä yhteistyötä keskenään ja Euroopan arvopaperimarkkinavalvojien komitean kanssa finanssimarkkinoiden valvomiseksi.

Tarkistus  18

Ehdotus direktiiviksi

3 a artikla (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

3 a artikla

 

Liikkeeseenlasku

 

1. Tämän direktiivin soveltamiseksi rahoitusvälineen katsotaan olevan laskettu liikkeeseen jäsenvaltion tai unionin alueella, jos sen on laskenut liikkeeseen oikeushenkilö, jonka päätoimipaikka on jossakin jäsenvaltiossa.

 

2. Johdannaissopimusten kohdalla jäsenvaltion tai unionin alueella tapahtuvaa liikkeeseenlaskua koskeva ehto täyttyy, kun referenssivälineen tai suojattavan välineen on laskenut liikkeeseen oikeushenkilö, jonka päätoimipaikka on jossakin jäsenvaltiossa.

 

3. Strukturoitujen tuotteiden kohdalla jäsenvaltion tai unionin alueella tapahtuvaa liikkeeseenlaskua koskeva ehto täyttyy, kun strukturoitu tuote perustuu merkittävään osuuteen omaisuuseristä tai rahoitusvälineistä ja johdannaissopimuksista, joiden referenssivälineet on laskenut liikkeeseen oikeushenkilö, jonka päätoimipaikka on jossakin jäsenvaltiossa, tai kun sen vakuutena on tällainen osuus.

Perustelu

Tässä uudessa artiklassa määritellään rahoitusvälineitä, johdannaissopimuksia ja strukturoituja tuotteita koskevan liikkeeseenlaskun käsite.

Tarkistus  19

Ehdotus direktiiviksi

3 b artikla (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

3 b artikla

 

Omistusoikeuden siirto

 

1. Finanssitransaktio, jonka yhteydessä ei ole maksettu finanssitransaktioveroa, katsotaan oikeudellisesti toteuttamiskelvottomaksi eikä se johda kohde-etuuden omistusoikeuden siirtoon.

 

2. Edellä 1 kohdassa tarkoitettu finanssitransaktio ei sovellu keskusselvitykseen OTC-johdannaisista, keskusvastapuolista ja kauppatietorekistereistä ... annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o .../2012 [Euroopan markkinarakenneasetus] säännösten perusteella eikä sillä voida täyttää luottolaitoksia ja sijoituspalveluyrityksiä koskevista vakavaraisuusvaatimuksista ... annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o .../2012 [CRD IV] vakavaraisuusvaatimuksia.

 

3. Jos käytössä on automaattinen sähköinen maksujärjestelmä, jäsenvaltioiden veroviranomaiset voivat ottaa käyttöön automaattisen sähköisen järjestelmän finanssitransaktioveron perimistä ja omistusoikeuden siirtoa koskevia todistuksia varten riippumatta siitä, osallistuuko niihin maksuselvitysosapuolia.

Perustelu

Jotta veronkiertoa koskevaa riskiä voidaan vähentää, finanssitransaktioveroon olisi sisällytettävä järjestelmä, jolla varmistetaan, että rahoitusvälineen ostoa tai myyntiä koskevat sopimukset katsotaan toteuttamiskelvottomiksi, jos veroa ei ole maksettu. Tämän järjestelmän perusteella rahoitusväline, josta ei ole maksettu veroa, ei sovellu keskusselvitykseen, mikä aiheuttaisi veronkiertäjälle moninkertaisesti suuremmat kustannukset kuin veron maksaminen.

Tarkistus  20

Ehdotus direktiiviksi

8 artikla – 3 kohta

Komission teksti

Tarkistus

3. Jäsenvaltioiden on sovellettava samaa verokantaa kaikkiin finanssitransaktioihin, jotka kuuluvat samaan ryhmään 2 kohdan a ja b alakohdan nojalla.

3. Verokeinottelun välttämiseksi jäsenvaltioiden on sovellettava samaa verokantaa kaikkiin finanssitransaktioihin, jotka kuuluvat samaan ryhmään 2 kohdan a ja b alakohdan nojalla.

Tarkistus  21

Ehdotus direktiiviksi

8 artikla – 3 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

3 a. Jäsenvaltioiden on sovellettava pörssissä toteutettaviin finanssitransaktioihin alempaa verokantaa kuin pörssin ulkopuolisessa kaupassa toteutettaviin. Tätä sovelletaan sekä 5 että 6 artiklassa tarkoitettuihin finanssitransaktioihin.

Perustelu

Tämä antaa mahdollisuuden siirtää kaupankäyntiä markkinoilta, joilla sääntelyä on hyvin vähän tai ei lainkaan, pörsseihin, joihin kohdistetaan tiukkaa sääntelyä ja valvontaa.

Tarkistus  22

Ehdotus direktiiviksi

9 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

2. Jos finanssilaitos toimii toisen finanssilaitoksen nimissä tai lukuun, vain kyseinen toinen finanssilaitos on velvollinen maksamaan finanssitransaktioveron.

2. Jos finanssilaitos toimii toisen finanssilaitoksen nimissä, lukuun tai toimeksiannosta, vain kyseinen toinen finanssilaitos on velvollinen maksamaan finanssitransaktioveron. Kun tällaiseen prosessiin osallistuu useita finanssilaitoksia, finanssitransaktioveron joutuu maksamaan ainoastaan alkuperäiseksi kaupankävijäksi luokiteltu finanssilaitos.

Perustelu

Kerrannaisvaikutusten välttämiseksi olisi tehtävä selväksi, että jos finanssilaitos toimii toisen finanssilaitoksen nimissä, lukuun tai toimeksiannosta, verotettava tapahtuma tapahtuu vain kerran.

Tarkistus  23

Ehdotus direktiiviksi

10 artikla – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

1. Jäsenvaltioiden on säädettävä rekisteröinti-, kirjanpito- ja ilmoitusvelvoitteista sekä muista velvoitteista, joiden tarkoituksena on varmistaa, että veroviranomaisille maksettava finanssitransaktiovero maksetaan tosiasiallisesti.

1. Jäsenvaltioiden on säädettävä kirjanpito- ja ilmoitusvelvoitteista sekä muista velvoitteista, joiden tarkoituksena on varmistaa, että veroviranomaisille maksettava finanssitransaktiovero maksetaan tosiasiallisesti.

Tarkistus  24

Ehdotus direktiiviksi

10 artikla – 1 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

1 a. Finanssilaitoksen on kuuden kuukauden kuluessa tämän direktiivin voimaantulosta rekisteröidyttävä veroviranomaisille jäsenvaltiossa, johon sen katsotaan sijoittautuneen 3 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

Perustelu

Jotta vältetään konfliktitilanteet, jossa kaksi tai useampia jäsenvaltioita on eri mieltä siitä, mihin tietyn finanssilaitoksen katsotaan sijoittautuneen, lisätään muodollinen rekisteröintivaatimus.

Tarkistus  25

Ehdotus direktiiviksi

10 artikla – 1 b kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

1 b. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava toisilleen alueelleen rekisteröityneistä finanssilaitoksista.

Tarkistus  26

Ehdotus direktiiviksi

10 artikla – 5 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

5 a. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava vuosittain komissiolle ja Eurostatille transaktiovolyymit, joista tuloja on kerätty.

Perustelu

Komissio voisi verrata näitä tietoja kauppatietorekistereihin.

Tarkistus  27

Ehdotus direktiiviksi

11 artikla – otsikko

Komission teksti

Tarkistus

Veropetosten, veronkierron ja väärinkäytösten estämiseen liittyvät erityissäännökset

Avoimuuteen sekä veropetosten, veronkierron ja väärinkäytösten estämiseen liittyvät erityissäännökset

Tarkistus  28

Ehdotus direktiiviksi

11 artikla – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

1. Jäsenvaltioiden on toteutettava toimenpiteitä veropetosten, veronkierron ja väärinkäytösten estämiseksi.

1. On toteutettava yhteiset unionin säännöt veropetosten, veronkierron ja väärinkäytösten estämiseksi.

Perustelu

EU:n tasolla saatetaan tarvita erityisiä säännöksiä, jotta estetään veropetokset, veronkierto ja väärinkäytökset. On huomattava, että veronkierto itsessään vähentäisi vaikutusta investointipääoman kustannusten kasvuun. Verojen keruuseen liittyvät vääristymät kuitenkin kasvaisivat.

Tarkistus  29

Ehdotus direktiiviksi

11 artikla – 1 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

1 a. Komissio perustaa asiantuntijatason työryhmän (finanssitransaktiokomitea), johon kuuluu tämän direktiivin soveltamista valvovia edustajia jäsenvaltioista. Jäsenvaltioiden on nimitettävä elimiä ja annettava niille riittävästi toimivaltaa, jotta ne voivat ryhtyä välittömiin vastatoimiin väärinkäytöstapauksissa.

 

Finanssitransaktiokomitean on valvottava finanssitransaktioita, jotta havaittaisiin välttelyjärjestelmät, ehdotettaisiin asianmukaisesti vastatoimia ja koordinoitaisiin niiden täytäntöönpanoa tarvittaessa kansallisella tasolla.

Tarkistus  30

Ehdotus direktiiviksi

11 artikla – 3 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

3 a. Finanssitransaktioverosta veroviranomaisille aiheutuva hallinnollinen rasite on pidettävä mahdollisimman pienenä, ja komissio edistää siksi kansallisten veroviranomaisten välistä yhteistyötä.

Tarkistus  31

Ehdotus direktiiviksi

11 artikla – 3 b kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

3 b. Eurostatin on koottava ja julkaistava vuosittain rahoitusvirrat, joihin unionissa sovelletaan finanssitransaktioveroa.

Perustelu

Rahoitusvirtojen ja kerättyjen finanssitransaktioverojen avoimuuden parantamiseksi olisi laadittava ja julkaistava tilastoja.

Tarkistus  32

Ehdotus direktiiviksi

11 artikla – 3 c kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

3 c. Jotta voidaan tarkistaa kolmansissa maissa sijaitsevilla kauppapaikoilla toteutetut transaktiot, jäsenvaltioiden ja tarvittaessa komission on käytettävä täysimääräisesti hyväkseen veroyhteistyöhön tarkoitettuja välineitä, jotka kyseiset kansainväliset organisaatiot ovat määritelleet.

Perustelu

Sijoittautumisperiaatteeseen perustuvan EU:n finanssitransaktioverojärjestelmän moitteeton toiminta riippuu jossakin määrin tehokkaasta verotusalan yhteistyöstä EU:n ulkopuolisten lainkäyttöalueiden kanssa kaikkialla maailmassa. Nykyisiä välineitä olisi käytettävä täysimääräisesti, ja tämän suhteen on ehkä esitettävä uusia aloitteita.

Tarkistus  33

Ehdotus direktiiviksi

11 artikla – 3 d kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

3 d. Jäsenvaltioiden on taattava jäsenvaltioiden verohallinnoille riittävät ja asiaankuuluvat henkilöresurssit ja tekniset välineet, jotta ne voivat sopeutua tämän direktiivin säännöksiin ja erityisesti osallistua 3 kohdassa tarkoitettuun hallinnolliseen yhteistyöhön. Erityistä huomiota on kiinnitettävä virkamiesten koulutuksen tarjoamiseen.

Perustelu

Veroviranomaisten käyttöön olisi annettava riittävästi henkilöstöä ja teknisiä resursseja, jotta ne voivat selviytyä näistä uusista vaatimuksista.

Tarkistus  34

Ehdotus direktiiviksi

11 artikla – 3 e kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

3 e. Komissio suorittaa perinpohjaisen tarkastelun, jossa se arvioi tämän direktiivin täytäntöönpanosta alueellisille ja paikallisille viranomaisille aiheutuvia hallinnollisia kustannuksia.

Tarkistus  35

Ehdotus direktiiviksi

16 artikla

Komission teksti

Tarkistus

Komissio toimittaa neuvostolle joka viides vuosi ja ensimmäisen kerran 31 päivään joulukuuta 2016 mennessä kertomuksen tämän direktiivin täytäntöönpanosta ja tarvittaessa ehdotuksen sen muuttamisesta.

Komissio toimittaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle joka viides vuosi ja ensimmäisen kerran 31 päivään joulukuuta 2016 mennessä kertomuksen tämän direktiivin täytäntöönpanosta ja tarvittaessa ehdotuksen sen muuttamisesta.

Kyseisessä kertomuksessa komissio tarkastelee vähintään finanssitransaktioveron vaikutuksia sisämarkkinoiden moitteettomaan toimintaan, finanssimarkkinoihin ja reaalitalouteen sekä ottaa huomioon finanssialan verotuksessa tapahtuneen kansainvälisen kehityksen.

Kyseisessä kertomuksessa komissio tarkastelee vähintään finanssitransaktioveron vaikutuksia sisämarkkinoiden moitteettomaan toimintaan, finanssimarkkinoihin ja reaalitalouteen. Se arvioi myös vaikutusta, joka on tietyillä säännöksillä, kuten finanssitransaktioveron asianmukaisella soveltamisalalla, mahdollisuudella erottaa toisistaan rahoitustuotteiden ja varojen luokkia, jotta voidaan periä suurempaa veroa peruutettujen toimeksiantojen tietyn määrän jälkeen, verokannalla sekä ammatillisia lisäeläkkeitä tarjoavia laitoksia koskevalla poikkeuksella 1 artiklan 2 kohdan mukaisesti. Jos komissio havaitsee vääristymiä tai väärinkäytöksiä, se ehdottaa asianmukaisia korjaavia toimia.

 

Lisäksi komissio laatii analyysin ja raportin kansallisten finanssitransaktioverotulojen keruusta finanssilaitosten sijoittautumisen perusteella ja siitä, missä määrin keruu eroaa verojen jakautumisesta asiakkaiden sijoittautumisen perusteella, toisin sanoen siitä, missä laajuudessa rahoitusalan yhdistyminen keskittää verotuloja finanssikeskuksiin.

 

Kertomuksissaan komissio ottaa huomioon rahoitusalan eri verotusmuodot, joita käsitellään tai joita käytetään jo, ja laajemman finanssitransaktioveron käyttöönotossa saavutetun edistyksen. Tarvittaessa komissio esittää ehdotuksia tai toteuttaa toimia, joilla edistetään lähentymistä ja maailmanlaajuisen finanssitransaktioveron käyttöönottoa.

PERUSTELUT

Yhteistä finanssitransaktioverojärjestelmää koskevan komission ehdotuksen eteneminen

Vuoden 2008 maailmanlaajuinen finanssikriisi on levinnyt reaalitalouteen nopeasti ja terävästi aiheuttaen maailmantalouden syvän taantuman ja vaikuttaen mittavasti työllisyyteen. Julkisista varoista rahoitetut tukijärjestelyt, jotka ovat välttämättömiä liian suurten ja liian heikolla pohjalla olevien finanssilaitosten pelastamiseksi, ovat merkittävästi heikentäneet julkista taloutta ja syventäneet talouden taantumaa maailmanlaajuisesti ja Euroopan tasolla.

Tässä yhteydessä olisi huomioitava seuraavat seikat:

–    Finanssiala, joka on yksi finanssikriisin tärkeimmistä osapuolista ja joka on saanut merkittävää julkista tukea kriisin vaikutusten torjumiseen, ei osallistu tasapuolisesti kriisin kustannuksiin. Unionin kansalaisten välitöntä ja välillistä verotusta on lisätty merkittävästi ja heidän palkkojaan ja eläkkeitään on leikattu huomattavasti, mutta samaan aikaan finanssialan toimintoja ja transaktioita ei vieläkään suurimmaksi osaksi veroteta.

–    Finanssitransaktioiden määrä on kasvanut valtavasti viime vuosikymmenen aikana ja on tapahtunut muutos pitkän aikavälin investoinneista lyhyen aikavälin toimintaan ja todella spekulatiivisiin ja riskinottoa sisältäviin transaktioihin, erityisesti huippunopeassa algoritmikaupassa. Tämä osoittaa selvästi, että finanssialan päärooli on muuttunut reaalitalouden tarpeiden rahoittamisesta operaatioihin, joilla ei ole tuotannollista vaikutusta ja jotka voivat häiritä vakavasti markkinahintoja ja kansantalouksien toimintaa.

–    Nykyiset vakavat julkistalouden ongelmat useissa unionin jäsenvaltioissa estävät merkittävästi jäsenvaltioita ja unionia puuttumasta tärkeisiin haasteisiin kuten kasvun rahoittamiseen, kestävään ja sosiaaliseen kasvuun, ilmastonmuutoksen torjuntaan ja kehitysavun rahoittamiseen. Perinteisten verotusvälineiden tason ja soveltamisalan lisääminen sekä uudet julkisten menojen leikkaukset eivät voi olla riittävä eivätkä kestävä ratkaisu näihin haasteisiin. Siksi tarvitaan progressiivisia verotusvälineitä, joiden avulla voidaan siirtää verorasitus työn ja tuotantoinvestointien verottamisesta aloille, joilla on merkittäviä kielteisiä ulkoisvaikutuksia reaalitalouteen.

Tässä yhteydessä keskustelusta finanssitransaktioveron käyttöönotosta on tullut entistäkin ajankohtaisempaa. Perinteisiin verotusvälineisiin ja eri talouspolitiikkoihin verrattuna finanssitransaktioveron etuna on, että sillä on seuraavanlaisia monitahoisia tehtäviä:

–    Veron avulla voidaan saada merkittäviä uusia tuloja (uusien arvioiden mukaan jopa 57 miljardia euroa, jos vero pannaan täytäntöön unionin tasolla).

–    Veron avulla voidaan siirtää verorasitus toimintoihin, joilla on kielteisiä ulkoisvaikutuksia, kuten huippunopeaan algoritmikauppaan ja hyvin spekulatiivisiin finanssitransaktioihin, mikä varmistaisi rasituksen oikeudenmukaisemman jakautumisen.

–    Vero voisi auttaa estämään raskaasti vivutettuja ja haitallisia spekulatiivisia transaktioita, ja se voi näin ollen auttaa asianmukaisen sääntely- ja valvontajärjestelmän rinnalla vakauttamaan markkinoita ja suuntaamaan alan uudelleen kohti tuottavia pitkän aikavälin investointeja.

Hiljattain tehdyn tutkimuksen ("Financial Transaction Taxes", tekijät Stephany Griffith Jones ja Avinash Persaud) ja komission tarkistetun vaikutusten arvioinnin perusteella arvioidaan, että finanssitransaktiovero voi nostaa unionin kasvua 0,25 prosenttia seuraavien tekijöiden avulla:

–    Veron avulla voidaan vähentää merkittävästi uuden kriisin todennäköisyyttä vähentämällä järjestelmäriskejä ja "noise trading" -sijoittamista sekä huippunopeaa algoritmikauppaa. Kriisin todelliset kasvuun kohdistuvat kustannukset ovat merkittäviä, joten finanssitransaktiovero voi vähentää näitä kustannuksia ja vaikuttaa myönteisesti unionin pitkän aikavälin kasvuun.

–    Verosta voi tulla julkisen talouden vakauttamisen ja kasvuun ja työllisyyteen kohdistuvien merkittävien investointien uusi rahoituslähde.

–    Veron avulla voidaan siirtää verorasitus muihin toimintoihin. Tällä tavalla finanssitransaktiovero voi laskea tai ainakin lisätä vähemmän tulojen ja työn verotusta ja edistää siten kulutusta ja kokonaiskysyntää.

Koska finanssiala ja sen palvelut ovat luonteeltaan maailmanlaajuisia, finanssitransaktiovero olisi pantava täytäntöön mahdollisimman laajamittaisesti, jotta se voi täysin omaksua monitahoiset tehtävänsä. Kansainvälistä sopimusta ei kuitenkaan ole, joten maailman johtavien talouskumppanien on otettava aiempaa vahvempi rooli. Unioni muodostaa nykypäivänä maailman suurimmat finanssimarkkinat, ja sen vastuulla on näin ollen ottaa ensimmäinen askel ja koordinoida sellainen hyvin suunnitellun ja helposti täytäntöönpantavissa olevan finanssitransaktioveron käyttöönotto, joka luo vahvan yllykkeen kansainvälisen sopimuksen tekemistä koskevalle prosessille.

Innovatiivisesta rahoituksesta globaalilla tasolla ja Euroopan tasolla antamassaan päätöslauselmassa (P7_TA-PROV (2011)0080) parlamentti totesi, että "EU:n olisi edistettävä transaktiomaksun käyttöönottoa maailmanlaajuisesti" ja "jos siinä ei onnistuta, EU:n olisi ensimmäisenä askeleena toteutettava transaktiomaksu unionin tasolla", sekä kehotti komissiota "tekemään pikaisesti toteutettavuustutkimuksen, jossa otetaan huomioon maailmanlaajuisesti tasavertaisten toimintaedellytysten tarve, ja esittämään konkreettisia lainsäädäntöehdotuksia".

Vastauksena päätöslauselmaan komissio esitteli vaikutusten arvioinnin, jossa tuettiin unionin laajuisen finanssitransaktioveron käyttöönottoa, sekä finanssitransaktioveroa koskevan lainsäädäntöehdotuksen.

Hyvin suunniteltu ja helposti täytäntöönpantavissa oleva finanssitransaktiovero

EU-pohjaisen finanssitransaktioveron käyttöönoton suurimpia haasteita ovat, miten voidaan

–    välttää transaktioiden siirtyminen unionin ulkopuolisille lainkäyttöalueille

–    estää veronkierto

–    välttää kustannusten siirtyminen kuluttajille ja kansalaisille.

Veronkiertoa ja veropetoksia voidaan vähentää, kuten kaikkien verotusvälineiden kohdalla, jos ei-toivotusta toiminnasta tehdään kannattavan ja riskittömän sijaan kannattamaton ja riskialtis. Finanssitransaktioveron kohdalla tämä tarkoittaa matalaa verokantaa, jolloin veronkierto ei ole kannattavaa, sekä vakavia seuraamuksia, jos veroa ei noudateta, jolloin noudattamatta jättäminen on riskialtista.

Eri puolilla maailmaa eri lainkäyttöalueilla on käytössä useita finanssitransaktioveron tyyppisiä välineitä, mutta erityisesti rekisteröintimaksut (jotka määrätään kaikille sellaisen transaktion osapuolille, joka koskee resident security -osakkuuden siirtoa) ovat suurin menestystarina, sillä niiden välttäminen on osoittautunut hyvin vaikeaksi ja ne tuovat huomattavasti lisätuloja niillä lainkäyttöalueilla, joilla ne ovat voimassa.

Komission ehdotuksen keskeiset asiat

Parlamentti pitää myönteisenä komission päätöstä esittää lainsäädäntöehdotus, jossa otetaan käyttöön finanssitransaktiovero ja tuetaan täysin pääargumentteja, jotka parlamentti esitti innovatiivisesta rahoituksesta globaalilla tasolla ja Euroopan tasolla antamassaan päätöslauselmassa (P7_TA-PROV (2011)0080).

•    Direktiivin soveltamisala

Komission ehdotus kattaa kaikkien erityyppisten arvopaperien (osakkeet, joukkovelkakirjat ja niihin liittyvät johdannaissopimukset) transaktiot sekä kaikenlaisen säännellyissä ja sääntelemättömissä järjestelmissä käytävän kaupankäynnin. Soveltamisalan ulkopuolelle jätetään ensimarkkinoilla suoritettavien joukkovelkakirjojen ja osakkeiden (muttei niihin liittyvien johdannaissopimusten) transaktiot, jolloin ei vaikuteta reaalimaailman pääoman hankkimistarpeisiin.

Veron soveltamisala rajoittuu finanssilaitoksiin, jotka toimivat joko omaan tai muiden henkilöiden lukuun. Kansalliset keskuspankit, Euroopan keskuspankki ja unionin perustamat elimet ovat ainoat finanssilaitokset, jotka jätetään soveltamisalan ulkopuolelle. Tämä on perusteltua, jotta voidaan välttää ei-toivotut ulkoisvaikutukset rahapolitiikkaan tai finanssialan jälleenrahoitusmahdollisuuksiin. Olisi kuitenkin tehtävä selväksi, että tämä poikkeus on voimassa vain, kun kyseisten laitosten transaktiot vastaavat niiden julkista päätehtävää.

•    Kotipaikkaperiaate

Komission ehdotuksen perusteella veroa sovelletaan, jos yksi transaktion osapuolista on sijoittautunut jäsenvaltion alueelle.

Tämä kattaa kaikki unionissa sijaitsevien finanssilaitosten transaktiot muttei kaikkia unionista peräisin olevia rahoitusvälineitä. Näin ollen veroa sovelletaan sellaisiin unionin sijoittautuneiden finanssilaitosten transaktioihin, jotka koskevat unionin ulkopuolelta peräisin olevia rahoitusvälineitä, mikä voi vaikuttaa myönteisesti unionin ulkopuolelta peräisin olevien rahoitusvälineiden markkinoihin. Vastaavasti veroa ei sovelleta sellaisiin unionin ulkopuolisten finanssilaitosten transaktioihin, jotka koskevat unionin alueella liikkeeseen laskettuja välineitä, mikä saattaa unioniin sijoittautuneet finanssilaitokset epäedulliseen kilpailuasemaan.

•    Liikkeeseenlaskua koskeva periaate

Paras keino välttää lainsäädännölliset puutteet ja epäedullisen kilpailuaseman syntyminen olisi noudattaa rekisteröintimaksujen esimerkkiä ja määrätä vero kaikille transaktioille, jotka liittyvät jäsenvaltioiden tai unionin alueella liikkeeseen laskettuihin rahoitusvälineisiin. Vaikka tätä voidaan soveltaa täysin joukkovelkakirjoihin ja osakkeisiin, se voi kuitenkin aiheuttaa joitakin ongelmia johdannaissopimusten, kuten swap-sopimusten, kohdalla, kun liikkeeseenlaskua on vaikea määritellä.

Jotta tähän ongelmaan voidaan puuttua täysin, paras vaihtoehto olisi yhdistää nämä kaksi periaatetta ja esittää 3 artiklassa lisäehto, joka koskee liikkeeseenlaskupaikkaa. Tällöin vero olisi maksettava, jos yksi 3 artiklassa tarkoitetuista ehdoista täyttyy.

Jotta liikkeeseenlaskua koskevan periaatteen kaikkia etuja voidaan hyödyntää, veronmaksun yhdistäminen sopimuksen oikeudelliseen toteuttamiskelpoisuuteen olisi myös lisättävä oikeudelliseksi seuraamukseksi.

•    Verokannat

Jotta vero on helposti täytäntöönpantavissa ja vältetään sisämarkkinoiden vääristymät, verokantojen olisi oltava yksinkertaisia panna täytäntöön ja ilmennettävä rahoitusvälineiden eri piirteitä.

Komission ehdottama 0,1 prosentin vähimmäiskanta osakkeille ja joukkovelkakirjoille sekä 0,01 prosentin vähimmäiskanta johdannaissopimuksille noudattaa näitä periaatteita. Molemmat verokannat ovat suhteellisen matalia ja vähimmäiskantoja, joten ne turvaavat yhdenmukaistamista mutta aiheuttavat mahdollisimman vähän vääristymiä ja tarjoavat jäsenvaltioille joustavuutta, jos nämä katsovat asianmukaiseksi soveltaa tiukempia kantoja.

Erottelu eri omaisuuserien välillä on perusteltua, sillä osakkeiden ja joukkovelkakirjojen markkinakäyttäytyminen on samankaltaisempaa kuin johdannaissopimusten markkinakäyttäytyminen.

Johdannaissopimusten arvon arvioiminen on paljon vaikeampaa, joten nimellisarvon – joka voi olla huomattavasti korkeampi kuin johdannaissopimuksen todellinen markkina-arvo – käyttäminen oikeuttaa soveltamaan niihin matalampaa verokantaa.

•    Maantieteellinen soveltamisala

Ehdotus voidaan panna parhaiten täytäntöön hyväksymällä direktiivi yksimielisesti, jotta voidaan välttää vääristymät ja yhdentää edelleen unionin finanssimarkkinoita.

Kun otetaan huomioon, että useissa jäsenvaltioissa on jo käytössä tai harkitaan useita finanssitransaktioveron tyyppisiä verotusvälineitä, unionin olisi nopeutettava prosessia vääristymien poistamiseksi asiaankuuluvilla aloilla. Jos tätä direktiiviä ei voida hyväksyä yksimielisyyssäännön avulla, jäsenvaltiot voivat ottaa käyttöön tämän direktiivin säännökset tiiviimmän yhteistyön sääntöjen nojalla.

•    Tulojen hallinnointi

Komission ehdotuksessa ei viitata suoraan tulojen hallinnointiin. Mietinnössä todetaan, että tällä hetkellä keskusteltavana olevassa monivuotista rahoituskehystä 2014–2020 koskevassa lainsäädäntöehdotuksessa suunnitellaan, että osa finanssitransaktioveron tuloista ohjattaisiin unionin omiin varoihin. Finanssitransaktioveron tulot voitaisiin myös sitoa tiettyihin unionin politiikkoihin ja julkishyödykkeisiin, muun muassa kehitysavun tavoitteiden, ilmastonmuutoksen torjumisen, kestävän kehityksen ja unionin hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamiseen tai kansallisten talousarvioiden rahoittamiseen etenkin julkisen talouden vakauttamispyrkimysten tukikeinona.

KEHITYSYHTEISTYÖVALIOKUNNAN LAUSUNTO (30.3.2012)

talous- ja raha-asioiden valiokunnalle

ehdotuksesta neuvoston direktiiviksi yhteisestä finanssitransaktioverojärjestelmästä ja direktiivin 2008/7/EY muuttamisesta
(COM(2011)0594 – C7‑0355/2011 – 2011/0261(CNS))

Valmistelija: Ricardo Cortés Lastra

TARKISTUKSET

Kehitysyhteistyövaliokunta pyytää asiasta vastaavaa talous- ja raha-asioiden valiokuntaa sisällyttämään mietintöönsä seuraavat tarkistukset:

Tarkistus       1

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 1 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(1) Viimeisin finanssikriisi on saanut kaikilla tasoilla aikaan keskustelua finanssialalla mahdollisesti kannettavasta lisäverosta ja erityisesti finanssitransaktioverosta. Tavoitteena on halu saada finanssiala osallistumaan kriisin kustannusten kattamiseen, muuttaa finanssialan verotusta tasapuolisemmaksi verrattuna muihin aloihin, estää finanssilaitoksia harjoittamasta toimintaa, johon liittyy liian suuria riskejä, täydentää tulevien kriisien välttämiseen tähtääviä sääntelytoimenpiteitä sekä kerätä lisätuloja julkiseen talouteen tai erityisiin toimenpidetarkoituksiin.

(1) Viimeisin finanssikriisi on saanut kaikilla tasoilla aikaan keskustelua finanssialalla mahdollisesti kannettavasta lisäverosta ja erityisesti finanssitransaktioverosta. Tavoitteena on halu saada finanssiala osallistumaan kriisin kustannusten kattamiseen, muuttaa finanssialan verotusta tasapuolisemmaksi verrattuna muihin aloihin, hillitä keinottelua erityisesti perushyödykemarkkinoilla ja näin rajoittaa elintarvikkeiden hintojen heilahtelua ja sen vaikutuksia elintarviketurvaan, estää finanssilaitoksia harjoittamasta toimintaa, johon liittyy liian suuria riskejä, täydentää tulevien kriisien välttämiseen tähtääviä sääntelytoimenpiteitä sekä kerätä lisätuloja julkiseen talouteen tai erityisiin toimenpidetarkoituksiin, kuten julkishyödykkeiden rahoitukseen ja varsinkin vuosituhannen kehitystavoitteiden saavuttamiseen tähtääviin unionin kehityspolitiikkoihin.

Tarkistus  2

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 1 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(1 a) Finanssitransaktioveron tavoitteena on hyvinvoinnin jakautuminen sosiaalisesti oikeudenmukaisemmalla tavalla, ja siitä saatavilla tuloilla olisi tarjottava kehitysmaille lisätuloja sosiaalisten ohjelmien rahoittamiseen ja täydennettävä kansallisia kehitysapusitoumuksia, jotka ovat 0,7 prosenttia BKT:stä, ja tulot olisi suunnattava julkishyödykkeiden, kuten unionin kehityspolitiikkojen, köyhyyden vähentämisen ja ilmastonmuutoksen torjunnan, rahoittamiseen kehitysmaissa. Näiden tavoitteiden olisi säilyttävä olennaisena osana näitä uusia tuloja.

Tarkistus  3

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 12 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(12) Jotta verotus voidaan kohdistaa kansalaisten sijaan finanssialaan itseensä ja koska finanssilaitokset suorittavat valtaosan transaktioista finanssimarkkinoilla, veroa olisi sovellettava kyseisiin laitoksiin riippumatta siitä, käyvätkö ne kauppaa omissa vai muiden henkilöiden nimissä ja omaan vai muiden henkilöiden lukuun.

(12) Jotta verotus voidaan kohdistaa kansalaisten sijaan finanssialaan itseensä ja koska finanssilaitokset suorittavat valtaosan transaktioista finanssimarkkinoilla, veroa olisi sovellettava kyseisiin laitoksiin riippumatta siitä, käyvätkö ne kauppaa omissa vai muiden henkilöiden nimissä ja omaan vai muiden henkilöiden lukuun. Jäsenvaltioiden olisi erityisesti huolehdittava siitä, että finanssilaitokset eivät siirrä vuosittain maksamaansa finanssistransaktionveroa välillisesti asiakkaidensa maksettavaksi.

Tarkistus  4

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 16 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(16) Jotta voidaan antaa yksityiskohtaisempia sääntöjä sen määrittämiseksi, muodostaako tietty finanssitoiminta merkittävän osan yrityksen toimintaa, jolloin yritys voidaan katsoa tässä direktiivissä tarkoitetuksi finanssilaitokseksi, sekä yksityiskohtaisempia sääntöjä veropetoksilta, veronkierrolta ja väärinkäytöksiltä suojautumisesta, komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 artiklan mukaisia säädöksiä niiden toimenpiteiden määrityksestä, jotka ovat tarpeen tätä tarkoitusta varten. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaiset kuulemiset, myös asiantuntijatasolla. Komission olisi delegoituja säädöksiä valmistellessaan ja laatiessaan varmistettava, että neuvosto saa tarvittavat asiakirjat hyvissä ajoin ja asianmukaisesti.

(16) Jotta voidaan antaa yksityiskohtaisempia sääntöjä sen määrittämiseksi, muodostaako tietty finanssitoiminta merkittävän osan yrityksen toimintaa, jolloin yritys voidaan katsoa tässä direktiivissä tarkoitetuksi finanssilaitokseksi, sekä yksityiskohtaisempia sääntöjä veropetoksilta, veronkierrolta ja väärinkäytöksiltä suojautumisesta, komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 artiklan mukaisia säädöksiä niiden toimenpiteiden määrityksestä, jotka ovat tarpeen tätä tarkoitusta varten. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaiset kuulemiset, erityisesti asiantuntijoiden, kansalaisjärjestöjen ja muiden sidosryhmien kanssa. Komission olisi delegoituja säädöksiä valmistellessaan ja laatiessaan varmistettava, että Euroopan parlamentti ja neuvosto saavat tarvittavat asiakirjat hyvissä ajoin ja asianmukaisesti.

Tarkistus  5

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 18 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(18 a) Jos unionin 27 jäsenvaltiota eivät pääse yhteisymmärrykseen, finanssitransaktioveron täytäntöönpanoa haluavien jäsenvaltioiden olisi ryhdyttävä toimiin ja pyydettävä virallisesti tiiviimpää yhteistyötä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 329 artiklan mukaisesti. Euroopan parlamentin olisi annettava hyväksyntänsä nopeasti sillä edellytyksellä, että kyseiset jäsenvaltiot sitoutuvat tekemään Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 333 artiklan 2 kohdan mukaisesti päätöksen, jonka mukaan ne tekevät ratkaisunsa tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen.

Tarkistus  6

Ehdotus direktiiviksi

12 artikla – 1 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

Tiiviimpi yhteistyö

 

Jos unionin 27 jäsenvaltiota eivät pääse yhteisymmärrykseen, finanssitransaktioveron täytäntöönpanoa haluavien jäsenvaltioiden on ryhdyttävä toimiin ja pyydettävä virallisesti tiiviimpää yhteistyötä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 329 artiklan mukaisesti. Euroopan parlamentti antaa hyväksyntänsä nopeasti sillä edellytyksellä, että kyseiset jäsenvaltiot sitoutuvat hyväksymään Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 333 artiklan 2 kohdan mukaisesti päätöksen, jonka mukaan ne tekevät ratkaisunsa tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen.

Tarkistus  7

Ehdotus direktiiviksi

16 artikla – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

Komissio toimittaa neuvostolle joka viides vuosi ja ensimmäisen kerran 31 päivään joulukuuta 2016 mennessä kertomuksen tämän direktiivin täytäntöönpanosta ja tarvittaessa ehdotuksen sen muuttamisesta.

Komissio toimittaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle joka viides vuosi ja ensimmäisen kerran 31 päivään joulukuuta 2016 mennessä kertomuksen tämän direktiivin täytäntöönpanosta ja tarvittaessa ehdotuksen sen muuttamisesta.

Tarkistus  8

Ehdotus direktiiviksi

16 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

Kyseisessä kertomuksessa komissio tarkastelee vähintään finanssitransaktioveron vaikutuksia sisämarkkinoiden moitteettomaan toimintaan, finanssimarkkinoihin ja reaalitalouteen sekä ottaa huomioon finanssialan verotuksessa tapahtuneen kansainvälisen kehityksen.

Kyseisessä kertomuksessa komissio tarkastelee vähintään finanssitransaktioveron vaikutuksia sisämarkkinoiden moitteettomaan toimintaan, finanssimarkkinoihin ja reaalitalouteen, keinotteluun perushyödykkeillä ja elintarvikkeilla ja veroparatiisien torjuntaan sekä ottaa huomioon finanssialan verotuksessa tapahtuneen kansainvälisen kehityksen.

Tarkistus  9

Ehdotus direktiiviksi

17 a artikla (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

17 a artikla

 

Tulojen käyttö unionin talousarvioon otettavina omina varoina

 

Osa unionissa kannettavasta finanssitransaktioverosta kertyvistä tuloista olisi käytettävä unionin talousarvioon otettavina omina varoina, joista merkittävä osuus olisi osoitettava unionin kehitysyhteistyöpolitiikkojen ja ilmastonmuutoksen torjunnan rahoittamiseen kehitysmaissa.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Yhteinen finanssitransaktioverojärjestelmä ja direktiivin 2008/7/EY muuttaminen

Viiteasiakirjat

COM(2011)0594 – C7-0355/2011 – 2011/0261(CNS)

Asiasta vastaava valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ECON

25.10.2011

 

 

 

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

DEVE

25.10.2011

 

 

 

Esittelijä(t)

       Nimitetty (pvä)

Ricardo Cortés Lastra

25.1.2012

 

 

 

Alkuperäinen esittelijä

Ricardo Cortés Lastra

 

 

 

Valiokuntakäsittely

9.2.2012

 

 

 

Hyväksytty (pvä)

27.3.2012

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

23

2

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Michael Cashman, Ricardo Cortés Lastra, Corina Creţu, Leonidas Donskis, Charles Goerens, Catherine Grèze, Filip Kaczmarek, Franziska Keller, Gay Mitchell, Norbert Neuser, Bill Newton Dunn, Maurice Ponga, Birgit Schnieber-Jastram, Michèle Striffler, Alf Svensson, Eleni Theocharous, Patrice Tirolien, Ivo Vajgl, Anna Záborská, Iva Zanicchi, Gabriele Zimmer

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Enrique Guerrero Salom, Edvard Kožušník, Cristian Dan Preda, Patrizia Toia

BUDJETTIVALIOKUNNAN LAUSUNTO (29.3.2012)

talous- ja raha-asioiden valiokunnalle

ehdotuksesta neuvoston direktiiviksi yhteisestä finanssitransaktioverojärjestelmästä ja direktiivin 2008/7/EY muuttamisesta
(COM(2011)0594 – C7‑0355/2011 – 2011/0261(CNS))

Valmistelija: Anne E. Jensen

LYHYET PERUSTELUT

Komission ehdotus

Komissio on ehdottanut, että EU:n tasolla otettaisiin käyttöön finanssitransaktiovero, jota voitaisiin käyttää kokonaisuudessaan tai osittain EU:n talousarvion omina varoina.

Ehdotuksessa säädetyt finanssitransaktioveron vähimmäisverokannat ovat seuraavat:

•   0,1 prosenttia muiden kuin johdannaissopimuksiin liittyvien finanssitransaktioiden osalta ja

•   0,01 prosenttia johdannaissopimuksiin liittyvien finanssitransaktioiden osalta.

Talousarvioon liittyvät näkökohdat

Noin 85 prosenttia unionin tuloista saadaan tällä hetkellä jäsenvaltioiden talousarvioista eikä omista varoista. Tämä on ristiriidassa sekä Lissabonin sopimuksen[1] määräysten että Rooman sopimuksen[2] hengen ja kirjaimen kanssa. Kun Euroopan yhteisöt perustettiin vuonna 1957, BKTL-varojen oletettiin olevan siirtymäkauden ratkaisu. Jäsenvaltioiden rahoitusosuudet korvattiin 1970-luvulla aidoilla omilla varoilla, mutta ne otettiin kuitenkin uudelleen käyttöön vuonna 1988 täydentämään omien varojen vähenemisestä syntynyttä vajetta. On syytä kuitenkin huomata, että tuolloin BKTL-varojen osuus unionin kaikista tuloista oli vain 10 prosenttia. Tämä kehitys on vähitellen tuonut "oikeudenmukaisen palautuksen" logiikan kaiken talousarviota koskevan EU:n päätöksenteon keskeiseksi elementiksi. Tämä on synnyttänyt suuren joukon korjauksia ja perusteettomia poikkeuksia.

Tämän vuoksi on tarpeen uudistaa nykyistä omien varojen järjestelmää, jotta päästään eroon tästä "oikeudenmukaisen palautuksen" ajatukseen perustuvasta toimintatavasta ja EU saa vakaan ja riittävän tulonlähteen. Sen myötä voidaan luopua nykyisestä korjauksiin ja poikkeuksiin perustuvasta EU:n talousarvion tulopuolen järjestelmästä.

Näinä taloudellisesti vaikeina aikoina on myös syytä muistaa, että parlamentti on monissa päätöslauselmissa korostanut omien varojen merkitystä välineenä, jolla varmistetaan, että EU:lla on riittävät rahoitusvarat, joiden avulla se voi täyttää sitoumuksensa ja saavuttaa tavoitteensa kasvattamatta välttämättä EU:n talousarviota[3].

Valmistelija haluaisi muistuttaa, että Euroopan unionin omien varojen järjestelmän tulevaisuudesta antamassaan päätöslauselmassa[4] parlamentti luetteli joukon kriteerejä, joita olisi käytettävä arvioitaessa omiksi varoiksi ehdolla olevien varojen sopivuutta. Näitä kriteerejä olivat riittävyys, vakaus, havainnollisuus ja yksinkertaisuus, alhaiset toimintakustannukset, tehokas resurssien jako, vertikaalinen ja horisontaalinen tasapuolisuus ja oikeudenmukaiset maksuosuudet.

Käsiteltävänä oleva komission ehdotus finanssitransaktioverosta täyttää useimmat näistä kriteereistä. Verosta voisi tulla EU:n talousarvion tulonlähde (komission ehdotuksen mukaan noin 54,2 miljardia euroa vuodessa voitaisiin käyttää finanssitransaktioverosta saatavina omina varoina vuoteen 2020 mennessä). Lisäksi se on sijoittajien ja finanssimarkkinoiden toimijoiden kannalta ilmeinen, se on riittävän yksinkertainen, sen toimintakustannukset ovat alhaiset, se on helppo kantaa ja se takaa vertikaalisen ja horisontaalisen tasapuolisuuden samoin kuin oikeudenmukaiset maksuosuudet. Finanssitransaktiovero ei myöskään lisäisi kansalaisten verotaakkaa, ja se takaisi jäsenvaltioiden verotuksellisen itsemääräämisoikeuden säilymisen.

On huomattava, että finanssitransaktioverolla on EU:n kansalaisten julkinen tuki, kuten kesäkuussa 2011 toteutettu eurobarometritutkimus vahvisti. Sen mukaan 61 prosenttia Euroopan väestöstä kannattaa tällaista maksua, ja 81 prosenttia heistä haluaisi, että sitä sovelletaan koko EU:ssa[5].

Finanssitransaktioveron käyttäminen omina varoina edellyttäisi sen soveltamista kaikissa 27 jäsenvaltiossa.

Valmistelija haluaa korostaa, että talousarvion tulo- ja menopuolen yhtenäisyyden ja keskinäisen riippuvuuden vuoksi monivuotisesta rahoituskehyksestä vuosiksi 2014–2020 ei voida tehdä lopullista sopimusta ennen kuin on saavutettu poliittinen yhteisymmärrys omien varojen järjestelmän uudistamisesta, ja haluaa tämän vuoksi muistuttaa, että omien varojen järjestelmää koskevien täytäntöönpanotoimenpiteiden hyväksyminen edellyttää Euroopan parlamentin hyväksyntää.

TARKISTUKSET

Budjettivaliokunta pyytää asiasta vastaavaa talous- ja raha-asioiden valiokuntaa sisällyttämään mietintöönsä seuraavat tarkistukset:

Tarkistus  1

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 3 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(3 a) Jotta unionin toimintalinjojen tavoitteet ja unionin talousarvio saataisiin paremmin vastaamaan toisiaan, finanssitransaktioverosta saatavat varat olisi käytettävä kokonaan tai ainakin osittain EU:n talousarvion tuloina.

Perustelu

EU:n laajuinen finanssitransaktiovero voisi toimia välineenä, jolla nykyinen korjausten ja poikkeusten järjestelmä saadaan lakkautettua.

Tarkistus  2

Ehdotus direktiiviksi

10 artikla – 5 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

5 a. Jäsenvaltioiden on varmistettava, että finanssitransaktioverosta unionin omina varoina käytettävä osuus siirretään EU:n talousarvioon [finanssitransaktioveroon perustuvien omien varojen käyttöön asettamisessa noudatettavista menetelmistä ja menettelystä] annetun neuvoston asetuksen (EU) N:o .../2012 mukaisesti.

Perustelu

EU:n laajuinen finanssitransaktiovero voisi toimia välineenä, jolla nykyinen korjausten ja poikkeusten järjestelmä saadaan lakkautettua.

Tarkistus  3

Ehdotus direktiiviksi

16 artikla – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

Komissio toimittaa neuvostolle joka viides vuosi ja ensimmäisen kerran 31 päivään joulukuuta 2016 mennessä kertomuksen tämän direktiivin täytäntöönpanosta ja tarvittaessa ehdotuksen sen muuttamisesta.

Komissio toimittaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle joka viides vuosi ja ensimmäisen kerran 31 päivään joulukuuta 2016 mennessä kertomuksen tämän direktiivin täytäntöönpanosta ja tarvittaessa ehdotuksen sen muuttamisesta.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Yhteinen finanssitransaktioverojärjestelmä ja direktiivin 2008/7/EY muuttaminen

Viiteasiakirjat

COM(2011)0594 – C7-0355/2011 – 2011/0261(CNS)

Asiasta vastaava valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ECON

25.10.2011

 

 

 

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

BUDG

25.10.2011

 

 

 

Esittelijä(t)

       Nimitetty (pvä)

Anne E. Jensen

16.2.2012

 

 

 

Hyväksytty (pvä)

29.3.2012

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

29

3

1

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Marta Andreasen, Francesca Balzani, Zuzana Brzobohatá, James Elles, Göran Färm, José Manuel Fernandes, Eider Gardiazábal Rubial, Salvador Garriga Polledo, Ivars Godmanis, Estelle Grelier, Carl Haglund, Lucas Hartong, Jutta Haug, Monika Hohlmeier, Sidonia Elżbieta Jędrzejewska, Ivailo Kalfin, Jan Kozłowski, Alain Lamassoure, Giovanni La Via, George Lyon, Barbara Matera, Claudio Morganti, Nadezhda Neynsky, Dominique Riquet, Potito Salatto, Derek Vaughan, Angelika Werthmann

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Frédéric Daerden, Jan Mulder, Georgios Papastamkos, Paul Rübig, Georgios Stavrakakis

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet sijaiset (187 art. 2 kohta)

Jens Rohde

  • [1]  Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 311 artiklan ensimmäinen kohta: "Talousarvio rahoitetaan kokonaisuudessaan unionin omin varoin, sanotun kuitenkaan rajoittamatta muita tuloja."
  • [2]  Rooman sopimuksen 201 artikla: Komissio selvittää edellytykset, joiden täyttyessä 200 artiklassa tarkoitetut jäsenvaltioiden rahoitusosuudet voitaisiin korvata yhteisön omilla varoilla ja etenkin yhteisön tullimaksuista saaduilla tuotoilla, kun tullimaksujärjestelmä on otettu käyttöön. Tätä varten komissio toimittaa neuvostolle ehdotuksia ...
  • [3]  Erityisesti seuraavat päätöslauselmat:
    P6_TA(2007)0098, 29. maaliskuuta 2007
    P7_TA (2011)0080, 8. maaliskuuta 2011
    P7_TA (2010)0056, 10. maaliskuuta 2010
    P7_TA (2010) 0089, 25. maaliskuuta 2010
    P7_TA-PROV(2010)0433, 25. marraskuuta 2010
    P7_TA-PROV(2010)0475, 15. joulukuuta 2010
    P7_TA-PROV(2011) 0266, 8. kesäkuuta 2011
    P7_TA-PROV(2011)0327, 6. heinäkuuta 2011
  • [4]  P6_TA(2007)0098, 29. maaliskuuta 2007
  • [5]  Euroopan parlamentin eurobarometritutkimus (EB Parlemeter 75.2); 22. kesäkuuta 2011: http://www.europarl.europa.eu/pdf/eurobarometre/2011/juin/22062011/eb752_financial_crisis_analytical_synthesis_en.pdf

SISÄMARKKINA- JA KULUTTAJANSUOJAVALIOKUNNAN LAUSUNTO (20.3.2012)

talous- ja raha-asioiden valiokunnalle

ehdotuksesta neuvoston direktiiviksi yhteisestä finanssitransaktioverojärjestelmästä ja direktiivin 2008/7/EY muuttamisesta
(COM(2011)0594 – C7‑0355/2011 – 2011/0261(CNS))

Valmistelija: Frank Engel

LYHYET PERUSTELUT

Komission ehdotus finanssitransaktioverosta (FT-vero) on vastaus kaikkialla EU:ssa toistuvasti esitettyihin pyyntöihin saada finanssiala omalta osaltaan mukaan vastaamaan meneillään olevan kriisin kustannuksista. Valmistelija panee ehdotuksen tyytyväisenä merkille, koska se on myös parlamentin alaa koskevien toimintapyyntöjen mukainen.

FT-vero on itsessään osa sisämarkkinoita. Eurooppalaisella oikeuskehyksellä FT-veroa varten pyritään kaksitahoiseen tavoitteeseen: ensinnäkin oikeudenmukaisuuteen, koska finanssitransaktiot säästyvät suurelta osin verotukselta toisin kuin muut taloudelliset transaktiot ja toiseksi yhdenmukaisuuteen, koska tarvitaan yhtenäistä eurooppalaista lähestymistapaa finanssitransaktioiden verottamiseen siten, että vaikka verokanta ei olisikaan identtinen kaikkialla EU:ssa, se olisi ainakin vertailukelpoinen ja yhteisten vähimmäiskriteerien mukaisesti vahvistettu.

FT-vero myös liittyy läheisesti siihen, että pyritään vapauttamaan sisämarkkinoiden täysi potentiaali, jotta saataisiin uutta kasvua Eurooppaan ja mahdollistettaisiin tätä kautta Eurooppa 2020 -strategiassa vahvistettujen tavoitteiden saavuttaminen. Sisämarkkinoilla tarvitaan investointeja, ja niitä olisi saatava eurooppalaisista rahoituslähteistä. Tästä syystä FT-vero, jonka tuotto menee Euroopan unionin yleiseen talousarvioon, auttaa keräämään varoja, jotka ovat tarpeen, jotta voidaan investoida Euroopan omaan talouskehitykseen.

Siksi on selvää, että FT-veroa on sovellettava koko Euroopan unionin alueella. EU:lla on sisämarkkinat ja talousarvio. Euroalueella ei ole näitä. EU:n talousarviota kartuttava FT-vero on dynaamisten sisämarkkinoiden väline, eikä sitä voida periä muuten kuin koko unionissa. Sen on oltava käytössä kaikissa suurissa eurooppalaisissa finanssialan keskuksissa. Jos tästä periaatteesta poikettaisiin, se johtaisi sisämarkkinoiden toiminnan vääristymiseen, mitä ei voida hyväksyä.

FT-verosta on saatava riittävästi tuloja, jotta täytetään sen rooli poliittisena välineenä kriisin nujertamisessa. Samaan aikaan vero ei kuitenkaan saisi johtaa finanssivälineiden ja -laitosten merkittäviin poissiirtymisiin. Nämä ovat Euroopan finanssialan tunnusmerkkejä ja Euroopan finanssikeskusten kehityspotentiaalin taustalla. Vero ei myöskään saa estää sellaisia investointijärjestelyjä, joita EU tarvitsee talouden kehityksen varmistamiseen ja oikeudenmukaisiin korvaaviin tuloihin eläkeläisille.

Tästä syystä valmistelija ehdottaa, että ns. yhteissijoitusyrityksiä (UCITS) koskevan lainsäädännön kattamiin investointirahastoihin ja eläkerahastoihin voitaisiin soveltaa verokannan osalta eri kohtelua eli ne saisivat alemman 0,01 prosentin verokannan.

Strukturoidut rahoitustuotteet, jotka eivät ole juuri ollenkaan avoimia niihin liittyviin transaktioihin osallistuville, ja niiden väärinkäyttö ovat myötävaikuttaneet rahoitusalan kuohunnan syntyyn Yhdysvaltojen kiinteistökuplan puhjettua. Näillä tuotteilla käydään intensiivisesti ja massiivisesti kauppaa, joten oletettavissa olevat verotulot olisivat huomattavat. Jos verotus johtaisi siihen, että tietyt johdannaiskaupan osatekijät siirtyvät pois, myös huippunopean algoritmikaupan alalla, tällainen poistuma ei olisi vahingollista EU:n pääomasisämarkkinoiden kehitykselle.

Niihin pitäisi siis soveltaa 0,1 prosentin perusverokantaa. Tästä syystä valmistelija ehdottaa tämän verokannan soveltamista johdannaissopimuksiin liittyviin finanssitransaktioihin.

Komission esittämää vaikutusarviointia on täydennetty sen jälkeen, kun se esitettiin ensimmäistä kertaa parlamentille. Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalle tai valmistelijalle ei ole ilmoitettu komission täydentävien tai uusien huomioiden sisällöstä. Valmistelija on närkästynyt siitä, että valiokunta ei näin ollen ole pystynyt tarkastelemaan tuoreimman arvioinnin sisältöä. Voidaan kuitenkin olettaa, että sekä siirtymisriskejä että FT-veron odotettua vaikutusta EU:n talouskasvuun on tarkistettu, jotta on saatu aikaan selvästi vähemmän kielteinen kuva kuin julkaistussa vaikutusarvioinnissa esitetty. Edellä mainittu huomioon ottaen FT-veron merkityksestä sisämarkkinatavoitteiden saavuttamisessa tulee keskeinen tekijä tässä lausunnossa ja myös koko parlamentin lausunnossa.

TARKISTUKSET

Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta pyytää asiasta vastaavaa talous- ja raha-asioiden valiokuntaa sisällyttämään mietintöönsä seuraavat tarkistukset:

Tarkistus  1

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 1 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(1) Viimeisin finanssikriisi on saanut kaikilla tasoilla aikaan keskustelua finanssialalla mahdollisesti kannettavasta lisäverosta ja erityisesti finanssitransaktioverosta. Tavoitteena on halu saada finanssiala osallistumaan kriisin kustannusten kattamiseen, muuttaa finanssialan verotusta tasapuolisemmaksi verrattuna muihin aloihin, estää finanssilaitoksia harjoittamasta toimintaa, johon liittyy liian suuria riskejä, täydentää tulevien kriisien välttämiseen tähtääviä sääntelytoimenpiteitä sekä kerätä lisätuloja julkiseen talouteen tai erityisiin toimenpidetarkoituksiin.

(1) Viimeisin finanssikriisi on saanut kaikilla tasoilla aikaan keskustelua finanssialalla mahdollisesti kannettavasta lisäverosta ja erityisesti finanssitransaktioverosta. Tavoitteena on halu saada finanssiala osallistumaan kriisin kustannusten kattamiseen, muuttaa finanssialan verotusta tasapuolisemmaksi verrattuna muihin aloihin, estää finanssilaitoksia harjoittamasta toimintaa, johon liittyy liian suuria riskejä, täydentää tulevien kriisien välttämiseen tähtääviä sääntelytoimenpiteitä sekä kerätä lisätuloja julkiseen talouteen tai erityisiin toimenpidetarkoituksiin talouskasvun hyväksi.

Tarkistus  2

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 1 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(1 a) Tasapainoisen ja onnistuneen finanssitransaktioveron käyttöönoton Euroopan unionissa olisi vahvistettava kansainvälisiä toimia samanlaisten välineiden ottamiseksi käyttöön maailmanlaajuisesti. Siksi unionin olisi otettava johtava rooli asiassa.

Tarkistus  3

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 2 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(2) Jotta voidaan estää vääristymät, joita aiheutuu jäsenvaltioiden yksipuolisesti toteuttamista toimenpiteistä ottaen huomioon, että asianomaisista finanssitransaktioista valtaosa on sellaisia, joiden liikkuvuus on erittäin suuri, ja varmistaa sitä kautta sisämarkkinoiden moitteeton toiminta, on tärkeää, että jäsenvaltioissa kannettavan finanssitransaktioveron perusominaisuudet yhdenmukaistetaan unionin tasolla. Samalla olisi pyrittävä välttämään kannustimet verokeinotteluun unionissa ja unionin finanssimarkkinoiden väliset vääristymät sekä mahdollisuudet kaksinkertaiseen verotukseen tai verottamatta jättämiseen.

(2) Jotta voidaan estää vääristymät, joita aiheutuu jäsenvaltioiden yksipuolisesti toteuttamista toimenpiteistä ottaen huomioon, että asianomaisista finanssitransaktioista valtaosa on sellaisia, joiden liikkuvuus on erittäin suuri, ja varmistaa sitä kautta sisämarkkinoiden moitteeton toiminta ja laajempi yhteisvastuullisuus ja oikeudenmukaisuus sekä välttää kilpailun vääristyminen, on tärkeää, että jäsenvaltioissa kannettavan finanssitransaktioveron perusominaisuudet yhdenmukaistetaan unionin tasolla. Samalla olisi pyrittävä välttämään kannustimet verokeinotteluun unionissa ja unionin finanssimarkkinoiden väliset vääristymät sekä mahdollisuudet kaksinkertaiseen verotukseen tai verottamatta jättämiseen.

Tarkistus  4

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 2 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(2 a) Yhtenä finanssitransaktioveron päätavoitteena olisi oltava liian riskialttiiden transaktioiden rajoittaminen ja finanssipalvelualan palauttaminen tuottavan talouden palvelukseen.

Tarkistus  5

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 2 b kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(2 b) Finanssitransaktioverossa olisi otettava huomioon seuraavat periaatteet:

 

– valuuttaperiaate: veroa sovelletaan kaikkiin euromääräisiin ja unionin jäsenvaltion valuuttamääräisiin välineisiin;

 

– kaupankäyntiperiaate: veroa sovelletaan kaikkiin unionin markkinoilla kaupankäynnin kohteeksi otettuja omaisuuseriä koskeviin johdannaisfinanssitransaktioihin ja

 

– välitysperiaate: veroa sovelletaan kaikkiin finanssitransaktioihin, joissa on välittäjänä unionin alueelle sijoittautunut toimija.

Tarkistus  6

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 4 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(4) Rahoitusvälineiden markkinoista sekä neuvoston direktiivien 85/611/ETY ja 93/6/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/12/EY muuttamisesta ja neuvoston direktiivin 93/22/ETY kumoamisesta (rahoitusmarkkinadirektiivi) 21 päivänä huhtikuuta 2004 annetun direktiivin 2004/39/EY liitteessä I oleva rahoitusvälineiden määritelmä kattaa yhteissijoitusyritysten osuudet. Tämä merkitsee, että siirtokelpoisiin arvopapereihin kohdistuvaa yhteistä sijoitustoimintaa harjoittavia yrityksiä (yhteissijoitusyritykset) koskevien lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten yhteensovittamisesta 13 päivänä heinäkuuta 2009 annetun direktiivin 2009/65/EY 1 artiklan 2 kohdassa määriteltyjen siirtokelpoisiin arvopapereihin kohdistuvaa yhteistä sijoitustoimintaa harjoittavien yritysten (yhteissijoitusyritykset) ja vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajista ja direktiivin 2003/41/EY ja 2009/65/EY sekä asetuksen (EY) N:o 1060/2009 ja (EU) N:o 1095/2010 muuttamisesta 8 päivänä kesäkuuta 2011 annetun direktiivin 2011/61/EU 4 artiklan 1 kohdan a alakohdassa määriteltyjen vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen osakkeet ja osuudet ovat rahoitusvälineitä. Tämän vuoksi näiden välineiden merkintä ja lunastus ovat transaktioita, joista olisi kannettava finanssitransaktioveroa.

(4) Rahoitusvälineiden markkinoista sekä neuvoston direktiivien 85/611/ETY ja 93/6/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/12/EY muuttamisesta ja neuvoston direktiivin 93/22/ETY kumoamisesta (rahoitusmarkkinadirektiivi) 21 päivänä huhtikuuta 2004 annetun direktiivin 2004/39/EY liitteessä I oleva rahoitusvälineiden määritelmä kattaa yhteissijoitusyritysten osuudet. Tämä merkitsee, että siirtokelpoisiin arvopapereihin kohdistuvaa yhteistä sijoitustoimintaa harjoittavia yrityksiä (yhteissijoitusyritykset) koskevien lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten yhteensovittamisesta 13 päivänä heinäkuuta 2009 annetun direktiivin 2009/65/EY 1 artiklan 2 kohdassa määriteltyjen siirtokelpoisiin arvopapereihin kohdistuvaa yhteistä sijoitustoimintaa harjoittavien yritysten (yhteissijoitusyritykset) ja vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajista ja direktiivin 2003/41/EY ja 2009/65/EY sekä asetuksen (EY) N:o 1060/2009 ja (EU) N:o 1095/2010 muuttamisesta 8 päivänä kesäkuuta 2011 annetun direktiivin 2011/61/EU 4 artiklan 1 kohdan a alakohdassa määriteltyjen vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen osakkeet ja osuudet ovat rahoitusvälineitä. Tämän vuoksi näiden välineiden merkintä ja lunastus ovat transaktioita, joista olisi kannettava finanssitransaktioveroa. Yhteissijoitusyritysten erityisluonne ja niiden merkitys sisämarkkinoiden täyden potentiaalin hyödyntämiselle ovat kuitenkin peruste sille, että niihin sovelletaan erityistä alempaa verokantaa. Sama koskee eläkerahastoja tai ammatillisia lisäeläkkeitä tarjoavien laitosten toiminnasta ja valvonnasta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/41/EY1 6 artiklan a alakohdassa määriteltyjä ammatillista lisäeläkettä tarjoavia laitoksia.

 

__________

 

1 EUVL L 235, 23.9.2003, s. 10.

Tarkistus  7

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 11 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(11) Yhdenvertaisen kohtelun varmistamiseksi kuhunkin transaktioryhmään, toisin sanoen muilla rahoitusvälineillä kuin johdannaisilla käytävään kauppaan ja johdannaissopimusten ostoon/myyntiin, tekemiseen ja muuttamiseen, olisi sovellettava samaa verokantaa.

(11) Jotta voidaan vähentää liian suuria riskejä sisältäviä finanssitoimia ja tulevia kriisejä, on tärkeää, että kaikkein riskialtteimpia rahoitustuotteita verotetaan enemmän kuin vähemmän spekulatiivisia tuotteita.

Tarkistus  8

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 13 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(13) Koska finanssitransaktiot ovat erittäin liikkuvaisia ja jotta voidaan helpottaa mahdollisen veronkierron torjumista, finanssitransaktioveroa olisi sovellettava kotipaikkaperiaatteen perusteella.

(13) Koska finanssitransaktiot ovat erittäin liikkuvaisia ja jotta voidaan helpottaa mahdollisen veronkierron torjumista, finanssitransaktioveroa olisi sovellettava kotipaikkaperiaatteen sekä liikkeeseenlasku- ja omistussuhdeperiaatteen perusteella.

Tarkistus  9

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 14 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(14) Vähimmäisverokannat olisi asetettava riittävän korkealle tasolle tässä direktiivissä asetetun yhdenmukaistamistavoitteen saavuttamiseksi. Niiden olisi kuitenkin samalla oltava riittävän matalia, jotta siirtymisriskit olisivat mahdollisimmat pienet.

(14) Vähimmäisverokannat olisi asetettava riittävän korkealle tasolle tässä direktiivissä asetettujen yhdenmukaistamistavoitteiden saavuttamiseksi, jotta finanssiala vastaa omalta osaltaan asianmukaisesta osuudesta talouskriisin kustannuksista, minkä myötä reaalitalous vahvistuu. Verokantojen olisi kuitenkin samalla oltava riittävän matalia, jotta siirtymisriskit olisivat mahdollisimmat pienet odotettaessa, että finanssitransaktioverojärjestelmä otetaan käyttöön maailmanlaajuisesti.

Tarkistus  10

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 17 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(17 a) Komissio hyväksyi 29 päivänä kesäkuuta 2011 ehdotuksen neuvoston päätökseksi Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä, jolla on tarkoitus korvata unionin talousarvion nykyinen rahoitusjärjestelmä uudella järjestelmällä, jossa hyödynnetään täysimääräisesti Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen tarjoamia uusia mahdollisuuksia. Finanssitransaktiovero mainittiin ehdotuksessa unionin yleisen talousarvion mahdolliseksi uudeksi rahoituslähteeksi. Finanssitransaktiovero mahdollistaisi lisäverotulojen ohjaamisen kasvua edistäviin toimiin, joilla pyritään saavuttamaan Eurooppa 2020 ‑strategiassa vahvistetut tavoitteet, ja edistäisi sisämarkkinoiden potentiaalia. Komissio hyväksyi 9 päivänä marraskuuta 2011 muutetun ehdotuksen, jossa paranneltiin ja täydennettiin 29 päivänä kesäkuuta annettua ehdotusta sekä varmistettiin yhdenmukaisuus tämän direktiivin kanssa ja esitettiin, miten finanssitransaktiovero komission mukaan toimii unionin yleisen talousarvion rahoituslähteenä.

Perustelu

FT-verotulojen on kerryttävä EU:n yleiseen talousarvioon, koska se on looginen oma vara ja koska näitä tuloja voidaan käyttää edistämään sisämarkkinoiden aikaansaamista ja Eurooppa 2020 -kasvustrategian tavoitteiden saavuttamista kohdennetun investointipolitiikan avulla. Komissio aikoo esittää ehdotuksen, jossa avataan mahdollisuuksia tällaiselle järjestelylle. Direktiivissä on näin ollen oltava nimenomainen viittaus FT-verosta saatavien tulojen kertymisestä EU:n yleiseen talousarvioon ja yhteydestä omia varoja koskevaan ehdotukseen.

Tarkistus  11

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 17 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(17 a) Verotulot kertyvät Euroopan unionin talousarvioon. Finanssitransaktioverosta saatavat verotulot kertyvät Euroopan unionin talousarvioon sen strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Keskustelu finanssitransaktioveron vaikutuksesta yleiseen talousarvioon olisi käytävä toisessa yhteydessä ja erityisesti tarkasteltaessa monivuotista rahoituskehystä 2014–2010 koskevaa ehdotusta.

Tarkistus  12

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 18 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(18 a) Direktiivi on saatettava voimaan erittäin nopeasti ja koordinoidusti muiden rahoitusmarkkinoiden sääntelytoimien kanssa. Sen on edistettävä sisämarkkinoiden toimintaa ja luotava oikeusvarmuus. Direktiivi olisi näin ollen saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä vuoden 2012 loppuun mennessä.

Perustelu

Kun otetaan huomioon, että FT-vero on katsottava osaksi poliittista pyrkimystä säännellä rahoitusmarkkinoita, nujertaa kriisi ja edistää sisämarkkinoiden toimintaa, jotta reaalitalous kasvaisi, veron kerääminen olisi aloitettava mahdollisimman nopeasti. Tämä on tarpeen myös, jotta saadaan aikaan oikeusvarmuus etenkin, koska yksittäiset jäsenvaltiot harkitsevat vastaavien välineiden yksipuolista käyttöönottoa. Direktiivi olisi näin ollen saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä vuoden 2012 loppuun mennessä ja sen olisi tultava voimaan 1. tammikuuta 2013.

Tarkistus  13

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 18 b kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(18 b) Komission olisi voitava tarkastella tätä direktiiviä uudelleen ja ehdottaa sen korvaamista asetuksella, jos ilmenee, että sen sisämarkkinoita ja yhdenmukaistamista koskevat tavoitteet voitaisiin todennäköisemmin saavuttaa asetuksella.

Tarkistus  14

Ehdotus direktiiviksi

1 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

2. Tätä direktiiviä on sovellettava kaikkiin finanssitransaktioihin edellyttäen, että vähintään yksi transaktion osapuolista on sijoittautunut jäsenvaltioon ja transaktion osapuolena on jäsenvaltion alueelle sijoittautunut finanssilaitos, joka toimii joko omaan tai toisen henkilön lukuun taikka transaktion osapuolen nimissä.

2. Tätä direktiiviä on sovellettava kaikkiin finanssitransaktioihin, myös avistavaluuttatoimiin ja henkivakuutuksiin, jotka täyttävät jonkin seuraavista ehdoista:

 

(a) vähintään yksi transaktion osapuolista on sijoittautunut jäsenvaltioon ja transaktion osapuolena on jäsenvaltion alueelle sijoittautunut finanssilaitos, joka toimii joko omaan tai toisen henkilön lukuun taikka transaktion osapuolen nimissä;

 

(b) transaktion kohteena olevan rahoitusvälineen on laskenut liikkeeseen unioniin sijoittautunut toimija.

Perustelu

Tarkistuksella pyritään siihen, että ehdotus kattaa myös liikkeeseenlaskuperiaatteen, mikä vähentää taloudellisen toiminnan pakenemisriskiä ja estää sen, että finanssilaitokset joutuvat epäsuotuisampaan asemaan kuin ulkoiset laitokset mitä tulee unionissa liikkeeseen laskettujen rahoitusvälineiden kauppaan.

Tarkistus  15

Ehdotus direktiiviksi

1 artikla – 4 kohta – d alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(d) transaktiot jäsenvaltioiden keskuspankkien kanssa.

(d) transaktiot jäsenvaltioiden keskuspankkien, alue- tai paikallisviranomaisten tai muiden viranomaisten kanssa.

Tarkistus  16

Ehdotus direktiiviksi

3 artikla – 1 kohta – e a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(e a) se on osapuolena finanssitransaktiossa, johon liittyvä rahoitusväline on laskettu liikkeeseen jäsenvaltion tai unionin alueella.

Tarkistus  17

Ehdotus direktiiviksi

3 a artikla (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

3 a artikla

 

Liikkeeseenlaskuperiaate

 

1. Tämän direktiivin soveltamiseksi rahoitusvälineen katsotaan olevan laskettu liikkeeseen jäsenvaltion tai unionin alueella, jos sen on laskenut liikkeeseen oikeushenkilö, jonka päätoimipaikka on jossakin jäsenvaltiossa.

 

2. Johdannaissopimusten kohdalla jäsenvaltion tai unionin alueella tapahtuvaa liikkeeseenlaskua koskeva ehto täyttyy, kun referenssivälineen tai kohde-etuuden on laskenut liikkeeseen oikeushenkilö, jonka päätoimipaikka on jossakin jäsenvaltiossa.

 

3. Strukturoitujen tuotteiden kohdalla jäsenvaltion tai unionin alueella tapahtuvaa liikkeeseenlaskua koskeva ehto täyttyy, kun strukturoidun tuotteen perustana tai vakuutena ovat merkittävässä määrin omaisuuserät tai rahoitusvälineet ja johdannaissopimukset, joiden referenssivälineet on laskenut liikkeeseen oikeushenkilö, jonka päätoimipaikka on jossakin jäsenvaltiossa.

Tarkistus  18

Ehdotus direktiiviksi

8 artikla – 2 kohta – 2 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

Kyseisien verokantojen on oltava vähintään

Kyseisien verokantojen on oltava vähintään

(a) 0,1 prosenttia 5 artiklassa tarkoitettujen finanssitransaktioiden osalta;

(a) 0,1 prosenttia 5 artiklassa tarkoitettujen finanssitransaktioiden osalta;

 

i. 0,05 prosenttia niiden finanssitransaktioiden osalta, jotka liittyvät siirtokelpoisiin arvopapereihin kohdistuvaa yhteistä sijoitustoimintaa harjoittavia yrityksiä (yhteissijoitusyritykset) koskevien lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten yhteensovittamisesta 13 päivänä heinäkuuta 2009 annetun direktiivin 2009/65/EY1 1 artiklan 2 kohdan mukaisiin siirtokelpoisiin arvopapereihin kohdistuvaa yhteistä sijoitustoimintaa harjoittavien yritysten osakkeisiin ja osuuksiin;

 

ii. 0,05 prosenttia niiden finanssitransaktioiden osalta, jotka liittyvät eläkerahastoon tai direktiivin 2003/41/EY 6 artiklan a alakohdassa määritellyn ammatillista lisäeläkettä tarjoavan laitoksen osakkeisiin ja osuuksiin.

(b) 0,01 prosenttia 6 artiklassa tarkoitettujen finanssitransaktioiden osalta.

(b) 0,05 prosenttia 6 artiklassa tarkoitettujen finanssitransaktioiden osalta.

 

____________

 

1EUVL L 302, 17.11.2009, s. 32.

Tarkistus  19

Ehdotus direktiiviksi

9 artikla – 3 kohta

Komission teksti

Tarkistus

3. Transaktion jokaisella osapuolella, mukaan lukien muut henkilöt kuin finanssilaitokset, on oltava yhdessä ja erikseen velvollisuus maksaa vero, jonka finanssilaitos on velvollinen maksamaan kyseisestä transaktiosta, jos mainittu finanssilaitos ei ole maksanut veroa, jonka se on velvollinen maksamaan, 10 artiklan 4 kohdassa vahvistettuun määräaikaan mennessä.

3. Transaktion jokaisella osapuolella, muita henkilöitä kuin finanssilaitoksia lukuun ottamatta, on oltava yhdessä ja erikseen velvollisuus maksaa vero, jonka finanssilaitos on velvollinen maksamaan kyseisestä transaktiosta, jos mainittu finanssilaitos ei ole maksanut veroa, jonka se on velvollinen maksamaan, 10 artiklan 4 kohdassa vahvistettuun määräaikaan mennessä.

Perustelu

Ehdotuksella pyritään vapauttamaan muut kuin finanssihenkilöt ja -laitokset veronmaksusta ja sen vaikutuksista. Samaa periaatetta noudattaen niillä ei pitäisi olla velvollisuutta maksaa veroa siinä tapauksessa, että transaktion toimen osapuoli toimii vastoin sääntöjä.

Tarkistus  20

Ehdotus direktiiviksi

9 artikla – 4 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

4 a. Finanssitransaktio, jonka yhteydessä ei ole maksettu finanssitransaktioveroa, katsotaan oikeudellisesti toteuttamiskelvottomaksi eikä se johda suojattavan omaisuuserän omistusoikeuden siirtoon.

Tarkistus  21

Ehdotus direktiiviksi

11 a artikla (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

11 a artikla

 

Verotulojen kertyminen Euroopan unionin talousarvioon

 

Finanssitransaktioverosta saatavat verotulot kertyvät Euroopan unionin talousarvioon.

Perustelu

FT-verotulojen on kerryttävä EU:n yleiseen talousarvioon, koska se on looginen oma vara ja koska näitä tuloja voidaan käyttää edistämään sisämarkkinoiden aikaansaamista ja Eurooppa 2020 -kasvustrategian tavoitteiden saavuttamista kohdennetun investointipolitiikan avulla. Komissio aikoo esittää ehdotuksen, jossa avataan mahdollisuuksia tällaiselle järjestelylle. Direktiivissä on näin ollen oltava nimenomainen viittaus FT-verosta saatavien tulojen kertymisestä EU:n yleiseen talousarvioon ja yhteydestä omia varoja koskevaan ehdotukseen.

Tarkistus  22

Ehdotus direktiiviksi

16 artikla – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

Komissio toimittaa neuvostolle joka viides vuosi ja ensimmäisen kerran 31 päivään joulukuuta 2016 mennessä kertomuksen tämän direktiivin täytäntöönpanosta ja tarvittaessa ehdotuksen sen muuttamisesta.

Komissio toimittaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle joka viides vuosi ja ensimmäisen kerran 31 päivään joulukuuta 2016 mennessä kertomuksen tämän direktiivin täytäntöönpanosta ja tarvittaessa ehdotuksen sen muuttamisesta.

Tarkistus  23

Ehdotus direktiiviksi

16 artikla – 2 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

Edellä 1 kohdassa tarkoitetussa komission ensimmäisessä kertomuksessa käsitellään myös mahdollisuutta korvata tämä direktiivi asetuksella yhdestä finanssitransaktioverojärjestelmästä, joka sisältää yhdet kiinteät vähimmäisverokannat kullekin finanssitransaktioryhmälle kaikkialla unionissa.

Perustelu

Koska eurooppalaisella FT-verolla pyritään yhdenmukaisuuteen sisämarkkinoiden puitteissa, herää looginen kysymys, eikö asetus olisi asianmukainen säädös tähän tarkoitukseen direktiivin sijaan. Asetuksella voitaisiin vahvistaa yksi verokanta kullekin finanssitransaktioryhmälle kaikkialla unionissa ja tekniset säännöt FT-verotulojen kertymiselle unionin yleiseen talousarvioon.

Tarkistus  24

Ehdotus direktiiviksi

17 artikla – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

1. Jäsenvaltioiden on annettava ja julkaistava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2013. Niiden on viipymättä toimitettava komissiolle kirjallisina nämä säännökset sekä kyseisiä säännöksiä ja tätä direktiiviä koskeva vastaavuustaulukko.

1. Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan 31 päivään joulukuuta 2012 mennessä. Niiden on viipymättä toimitettava komissiolle nämä säännökset kirjallisina.

Niiden on sovellettava näitä säännöksiä 1 päivästä tammikuuta 2014.

Jäsenvaltioiden on sovellettava näitä säännöksiä 1 päivästä tammikuuta 2013.

Näissä jäsenvaltioiden antamissa säädöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne virallisesti julkaistaan. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

Näissä jäsenvaltioiden antamissa säädöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne virallisesti julkaistaan. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

Perustelu

Kun otetaan huomioon, että FT-vero on katsottava osaksi poliittista pyrkimystä säännellä rahoitusmarkkinoita, nujertaa kriisi ja edistää sisämarkkinoiden toimintaa, jotta reaalitalous kasvaisi, veron kerääminen olisi aloitettava mahdollisimman nopeasti. Tämä on tarpeen myös, jotta saadaan aikaan oikeusvarmuus etenkin, koska yksittäiset jäsenvaltiot harkitsevat vastaavien välineiden yksipuolista käyttöönottoa. Direktiivi olisi näin ollen saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä vuoden 2012 loppuun mennessä ja sen olisi tultava voimaan 1. tammikuuta 2013. Tällä tarkistuksella mukautetaan komission ehdotus marraskuussa 2011 hyväksyttyyn Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission yhteiseen poliittiseen lausumaan selittävistä asiakirjoista.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Yhteinen finanssitransaktioverojärjestelmä ja direktiivin 2008/7/EY muuttaminen

Viiteasiakirjat

COM(2011)0594 – C7-0355/2011 – 2011/0261(CNS)

Asiasta vastaava valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ECON

25.10.2011

 

 

 

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

IMCO

25.10.2011

 

 

 

Esittelijä(t)

       Nimitetty (pvä)

Frank Engel

17.10.2011

 

 

 

Valiokuntakäsittely

24.1.2012

29.2.2012

 

 

Hyväksytty (pvä)

20.3.2012

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

28

8

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Pablo Arias Echeverría, Adam Bielan, Cristian Silviu Buşoi, Jorgo Chatzimarkakis, Sergio Gaetano Cofferati, Lara Comi, Anna Maria Corazza Bildt, António Fernando Correia de Campos, Christian Engström, Vicente Miguel Garcés Ramón, Evelyne Gebhardt, Małgorzata Handzlik, Iliana Ivanova, Philippe Juvin, Edvard Kožušník, Toine Manders, Hans-Peter Mayer, Mitro Repo, Zuzana Roithová, Heide Rühle, Andreas Schwab, Catherine Stihler, Gino Trematerra, Emilie Turunen, Bernadette Vergnaud, Barbara Weiler

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Raffaele Baldassarre, Simon Busuttil, Nessa Childers, Marielle Gallo, Morten Løkkegaard, Konstantinos Poupakis, Olle Schmidt, Ivo Strejček, Marc Tarabella, Sabine Verheyen

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Yhteinen finanssitransaktioverojärjestelmä ja direktiivin 2008/7/EY muuttaminen

Viiteasiakirjat

COM(2011)0594 – C7-0355/2011 – 2011/0261(CNS)

EP:n kuuleminen (pvä)

19.10.2011

 

 

 

Asiasta vastaava valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ECON

25.10.2011

 

 

 

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

DEVE

25.10.2011

BUDG

25.10.2011

IMCO

25.10.2011

JURI

25.10.2011

Valiokunnat, jotka eivät antaneet lausuntoa

       Päätös tehty (pvä)

JURI

21.11.2011

 

 

 

Esittelijä(t)

       Nimitetty (pvä)

Anni Podimata

25.10.2011

 

 

 

Valiokuntakäsittely

9.1.2012

29.2.2012

26.3.2012

 

Hyväksytty (pvä)

25.4.2012

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

32

10

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Burkhard Balz, Elena Băsescu, Pascal Canfin, George Sabin Cutaş, Rachida Dati, Leonardo Domenici, Derk Jan Eppink, Diogo Feio, Markus Ferber, Elisa Ferreira, Ildikó Gáll-Pelcz, Jean-Paul Gauzès, Sylvie Goulard, Liem Hoang Ngoc, Othmar Karas, Jürgen Klute, Rodi Kratsa-Tsagaropoulou, Philippe Lamberts, Werner Langen, Astrid Lulling, Hans-Peter Martin, Arlene McCarthy, Ivari Padar, Anni Podimata, Antolín Sánchez Presedo, Olle Schmidt, Edward Scicluna, Peter Simon, Theodor Dumitru Stolojan, Ivo Strejček, Kay Swinburne, Marianne Thyssen, Ramon Tremosa i Balcells, Pablo Zalba Bidegain

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Pervenche Berès, Robert Goebbels, Thomas Händel, Sophia in ‘t Veld, Krišjānis Kariņš, Gay Mitchell, Sirpa Pietikäinen, Emilie Turunen

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet sijaiset (187 art. 2 kohta)

Christofer Fjellner, Jaroslav Paška

Jätetty käsiteltäväksi (pvä)

3.5.2012