RECOMANDARE referitoare la proiectul de decizie a Consiliului privind încheierea Acordului sub formă de schimb de scrisori între Uniunea Europeană și guvernul Federației Ruse cu privire la menținerea angajamentelor privind comerțul cu servicii din acordul actual de parteneriat și cooperare UE-Rusia

1.6.2012 - (16815/2011 – C7‑0522/2011 – 2011/0328(NLE)) - ***

Comisia pentru comerț internațional
Raportor: Gianluca Susta

Procedură : 2011/0328(NLE)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
A7-0176/2012
Texte depuse :
A7-0176/2012
Dezbateri :
Texte adoptate :

PROIECT DE REZOLUȚIE LEGISLATIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN

referitoare la proiectul de decizie a Consiliului privind încheierea Acordului sub formă de schimb de scrisori între Uniunea Europeană și guvernul Federației Ruse cu privire la menținerea angajamentelor privind comerțul cu servicii din acordul actual de parteneriat și cooperare UE-Rusia

(16815/2011 – C7‑0522/2011 – 2011/0328(NLE))

(Procedura de aprobare)

Parlamentul European,

–    având în vedere proiectul de decizie a Consiliului (16815/2011),

–    având în vedere proiectul de acord sub formă de schimb de scrisori între Uniunea Europeană și Guvernul Federației Ruse cu privire la menținerea angajamentelor privind comerțul cu servicii conținute în acordul actual de parteneriat și cooperare UE-Rusia (COM(2011)16816),

–    având în vedere cererea de aprobare prezentată de Consiliu în temeiul articolului 91, al articolului 100 alineatul (2), al articolului 207 alineatul (4) primul paragraf și al articolului 218 alineatul (6) al doilea paragraf litera (a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (C7-0522/2011),

–    având în vedere articolul 81 și articolul 90 alineatul (7) din Regulamentul său de procedură,

–    având în vedere recomandarea Comisiei pentru comerț internațional (A7-0176/2012),

1.   aprobă încheierea acordului;

2.   încredințează Președintelui sarcina de a transmite poziția Parlamentului Consiliului și Comisiei, precum și guvernelor și parlamentelor statelor membre și Federației Ruse.

EXPUNERE DE MOTIVE

Cadrul general: angajamentele Rusiei față de Acordul General privind Comerțul cu Servicii în cadrul aderării sale la OMC

Acordul UE-Rusia cu privire la menținerea angajamentelor privind comerțul cu servicii din acordul actual de parteneriat și cooperare UE-Rusia se situează în contextul noului cadru juridic ca urmare a recentei aderări a Rusiei la Organizația Mondială a Comerțului.

Ca rezultat al acestei aderări, Rusia va deveni o țară relativ deschisă serviciilor din străinătate, Este de reținut că piața de servicii a Rusiei a început să se dezvolte cu adevărat în Rusia abia în anii ‘90, după implementarea unei serii de reforme economice implicând privatizarea și liberalizarea economiei naționale.

După 20 de ani, Rusia a menținut restricții foarte mari pentru importuri și pentru crearea de servicii străine pe teritoriul său. Cu toate acestea, calendarele de liberalizare a comerțului cu servicii incluse în pachetul multilateral de aderare a Rusiei la OMC[1] vor conferi furnizorilor străini de servicii numeroase oportunități privind accesul pe piață. Rusia a fost de acord să reducă barierele din calea comerțului și a investițiilor, precum și să acorde un tratament mai favorabil decât înainte furnizorilor străini de servicii din 11 sectoare (reprezentând 118 subsectoare), inclusiv servicii profesionale, informatice, de construcții, servicii poștale, de telecomunicații, mass-media, transporturi, distribuție, servicii de turism și voiaj și servicii financiare (asigurări, bănci, piețe financiare).

Aceste angajamente merg cel mai departe în ceea ce privește modalitatea 1 (livrarea transfrontalieră) și modalitatea 2 (consumul în străinătate) și sunt mai limitate în ceea ce privește modalitatea 3 (prezența comercială, adică desfășurarea unor activități ale societăților străine în Rusia) și modalitatea 4 (prezența persoanelor fizice în Rusia), care sunt, firește, mai sensibile pentru Rusia. În mod oficial Rusia se angajează, de asemenea, în cadrul a numeroase activități de furnizare de servicii, să reducă restricțiile cu privire la accesul pe piață și să interzică aproape orice tratament național pentru a nu discrimina operatorii străini.

· Printre cele mai semnificative angajamente se numără concesiunile din domeniul telecomunicațiilor, prin reducerea treptată pe o perioadă de patru ani a limitei actuale (49 %) impuse achizițiilor de participații străine la capitalul grupurilor din domeniul telecomunicațiilor, pe de o parte, și, pe de altă parte, prin decizia de a aplica termenii Acordului cu privire la servicii de telecomunicații de bază (al patrulea Protocol suplimentar la GATS). Rusia va trebui să asigure o reglementare transparentă și nediscriminatorie a sectorului telecomunicațiilor, în special în ceea ce privește acordarea licențelor și alocarea frecvențelor; până în prezent, practicile din acest domeniu au tins să fie destul de opace și necompetitive. Cu toate acestea, este regretabil că furnizarea de servicii de telecomunicații prin satelit din străinătate (modalitatea 1) rămâne extrem de limitată, aparent din motive de securitate națională.

· În sectorul financiar, prezența comercială a asiguratorilor străini pe piața rusă va fi permisă, pe baza anumitor condiții restrictive, la nouă ani după aderarea la OMC. Băncile străine vor avea dreptul de a înființa filiale și nu mai există nicio limită privind achizițiile de capital străin în cadrul instituțiilor bancare individuale din Rusia, cu toate acestea, participația străină la sistemul bancar rus în ansamblul său rămâne limitată la 50 % (cu excepția capitalurilor străine investite în bănci în momentul privatizării acestora). Cu toate acestea, va trebui asigurată o concurență corectă între operatori, în măsura în care statul rus își păstrează în numele propriu sau prin intermediul Băncii Naționale a Rusiei numeroase participații în cadrul băncilor comerciale, inclusiv o participație majoritară (58 %) în cadrul băncii care ocupă în prezent o poziție dominantă pe piața rusă și care beneficiază de garanții nelimitate pentru depozitele sale din partea statului.

· În domeniul turismului, operatorii străini (agențiile de turism și tur-operatorii) vor putea deține doar 49 % din capitalul întreprinderilor până la eliminarea acestei limite, după șapte ani. Cu toate acestea, deținătorii străini de hoteluri și restaurante vor putea să se stabilească în Rusia în aceleași condiții ca cei naționali, fără discriminare.

· Serviciile de transport, în special cele maritime, rutiere și fluviale, sunt deschise într-o mare măsură străinilor, inclusiv transportul de marfă și de persoane. În ceea ce privește serviciile fluviale, care beneficiază actualmente de un regim relativ liber, angajamentele Rusiei nu au evoluat în mod special. Cu toate acestea, se pare că aderarea nu a condus la progrese majore pentru companiile din sectorul aerian.

· În ceea ce privește serviciile de distribuție, Rusia va permite întreprinderilor 100 % străine să opereze în sectorul comerțului cu ridicata, cel al comerțului cu amănuntul și cel al francizelor, simultan cu aderarea la OMC. Singurele restricții majore se referă la distribuția de produse farmaceutice, de produse medicale și la comerțul cu ridicata al băuturilor alcoolice.

· În ceea ce privește deplasările persoanelor, vor fi facilitate transferurile de personal în cadrul grupurilor, precum și contactele profesionale prin intermediul vizitelor de afaceri în vederea stabilirii în Rusia.

· Rusia se angajează să acorde un acces deplin pe piață și un tratament național pentru serviciile informatice, precum și pentru serviciile de construcții, în cadrul tuturor modalităților pentru realizarea comerțului cu servicii. .

Raportorul subliniază dimensiunea angajamentelor și eventualele beneficii pentru Uniunea Europeană. Comerțul cu servicii reprezintă în prezent aproximativ 20 % din exporturile europene către Rusia (22,6 miliarde de euro în 2010). Aceste angajamente ale Rusiei nu numai că vor crea oportunități de afaceri suplimentare pentru întreprinderile europene, dar vor îmbunătăți, de asemenea, situația pentru exportatorii și investitorii europeni care colaborează în prezent cu Rusia, inclusiv în ceea ce privește nediscriminarea și libera concurență. În plus, o concurență crescută ar trebui să conducă la o ofertă de servicii și o calitate a serviciilor mai bune în Rusia în cadrul a numeroase activități, ceea ce ar putea facilita afacerile tuturor întreprinderilor europene stabilite în Rusia. Este de remarcat, de exemplu, că Rusia se situează pe locul 183 și este ultima la categoria „acces la electricitate” din clasamentul Doing Business 2012 realizat de Banca Mondială.

Cu toate acestea, raportorul constată că punerea în aplicare de către guvernul rus a numeroaselor aspecte privind aceste concesiuni, în special cu privire la stabilirea operatorilor străini (modalitatea 3), va impune ajustări profunde ale legislației ruse, în special în planul dreptului comercial, al concurenței, al reglementărilor și al decretelor vamale.

În plus, aceste modificări ale textelor juridice cu privire la sau care afectează comerțul cu servicii nu vor avea niciun rezultat dacă nu sunt susținute de un stat de drept care garantează independența și probitatea unor administrații responsabile cu punerea în aplicare a acestor legi și reglementări, inclusiv autorități competente pentru reglementarea sectorială (în special regulile și procedurile de acordare a licențelor) și instanțe responsabile cu soluționarea litigiilor.

Prin urmare, Uniunea Europeană va trebui să se asigure în mod corespunzător că deschiderea piețelor ruse de servicii respectă angajamentele multilaterale ale guvernului rus, atât în cadrul legislației sale, cât și în realitate. Partea rusă ar trebui să răspundă în fața colegilor săi din cadrul OMC cu privire la progresele înregistrate de această punere în aplicare, ținând seama de elementele de îngrijorare exprimate de către membrii organizației și reflectate în raportul grupului de lucru privind aderarea Federației Ruse.

Poziția raportorului cu privire la acordul bilateral cu privire la menținerea angajamentelor privind serviciile

Aceste angajamente ale Rusiei pentru liberalizarea regimului său comercial întrec în numeroase sectoare de servicii regimul de care beneficiază până în prezent întreprinderile europene, în temeiul acordului de parteneriat și cooperare semnat în 1994 și pus în aplicare începând cu 1997. Numai în două sectoare de servicii (comerțul maritim și circulația temporară a angajaților în scopuri profesionale) Rusia va avea, odată cu aderarea oficială la OMC, angajamente mai stricte în cadrul acordului UE-Rusia din 1994 decât în cadrul multilateral al GATS.

Cele două părți au încheiat acest acord pentru ca Uniunea Europeană să continue să beneficieze de un regim mai favorabil decât regimul multilateral. Acesta prevede că Rusia va continua să acorde mai multe preferințe în aceste două sectoare în mod exclusiv Uniunii Europene, pe baza unei cereri de scutire de la clauza națiunii celei mai favorizate din cadrul angajamentelor pentru GATS. Acest acord bilateral definește aceste angajamente preferențiale exclusive de care beneficiază UE. Acordul nu implică niciun angajament nou din partea UE.

Raportorul recunoaște efectul pozitiv global al ancorării Rusiei la OMC (a cărei aderare a făcut obiectul unei decizii favorabile a Consiliului Uniunii Europene[2]), organizație care sprijină sistemul comercial multilateral bazat pe norme comune și acceptă necesitatea ca UE să încheie un acord bilateral cu Rusia în vederea obținerii de concesiuni adiționale și suplimentare în raport cu regimul multilateral și, prin urmare, în vederea menținerii nivelului actual al angajamentelor Rusiei privind accesul pe piețe pentru furnizorii europeni în cele două sectoare de servicii sus-menționate.

În cele din urmă, în cadrul părților comerciale ale „noului acord” bilateral dintre Uniunea Europeană și Rusia, care este în curs de negociere pentru înlocuirea acordului de parteneriat și cooperare din 1994, va fi necesară actualizarea condițiilor angajamentelor bilaterale vechi de aproape douăzeci de ani, în special pentru a obține angajamente suplimentare din partea Rusiei cu privire la modalitățile 3 și 4 de la capitolul „Comerțul cu servicii și dreptul de stabilire”. Acest capitol ar trebui, de asemenea, să stabilească în mod mai ferm drepturile furnizorilor europeni de servicii în momentul în care se stabilesc pe teritoriul rus.

Prin urmare, raportorul sprijină acest acord și recomandă Parlamentului să își dea acordul cu privire la acesta.

  • [1]  Raportul Grupului de lucru pentru aderarea Federației Ruse la Organizația Mondială a Comerțului (WT/ACC/RUS/70, WT/MIN(11)/2) și anexa la acesta, partea II – Lista angajamentelor specifice cu privire la servicii – Lista din articolul II MFN – Exceptări (WT/ACC/RUS/70/Add.1; WT/MIN(11)/2/Add.1) din 7 noiembrie 2011.
  • [2]  Decizia Consiliului din 14 decembrie 2011 privind stabilirea poziției care urmează să fie adoptată de către Uniunea Europeană în cadrul organelor competente ale Organizației Mondiale a Comerțului privind aderarea Federației Ruse la OMC (2012/17/UE).

REZULTATUL VOTULUI FINAL ÎN COMISIE

Data adoptării

30.5.2012

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

26

0

0

Membri titulari prezenți la votul final

William (The Earl of) Dartmouth, Laima Liucija Andrikienė, Maria Badia i Cutchet, Daniel Caspary, María Auxiliadora Correa Zamora, Christofer Fjellner, Yannick Jadot, Metin Kazak, Franziska Keller, Vital Moreira, Niccolò Rinaldi, Helmut Scholz, Robert Sturdy, Gianluca Susta, Iuliu Winkler, Jan Zahradil, Paweł Zalewski

Membri supleanți prezenți la votul final

Josefa Andrés Barea, George Sabin Cutaș, Silvana Koch-Mehrin, Elisabeth Köstinger, Emma McClarkin, Miloslav Ransdorf, Tokia Saïfi, Jarosław Leszek Wałęsa, Pablo Zalba Bidegain

Membri supleanți [articolul 187 alineatul (2)] prezenți la votul final

Zuzana Roithová