ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τον προτεινόμενο διορισμό της Iliana Ivanova ως μέλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου

5.6.2012 - (C7‑0111/2012 – 2012/0803(NLE))

Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού
Εισηγήτρια: Inés Ayala Sender

Διαδικασία : 2012/0803(NLE)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A7-0188/2012
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A7-0188/2012
Συζήτηση :
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τον προτεινόμενο διορισμό της Iliana Ivanova ως μέλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου

(C7‑0111/2012 – 2012/0803(NLE))

(Διαβούλευση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 286 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο κλήθηκε από το Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει (C7-0111/2012),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 108 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού (A7-0188/2012),

Α. έχοντας υπόψη ότι η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού προέβη σε αξιολόγηση των προσόντων του υποψήφιου μέλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και ειδικότερα με βάση τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 286 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

B.  έχοντας υπόψη ότι, κατά τη συνεδρίασή της στις 4 Ιουνίου 2012, η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού άκουσε το προτεινόμενο από το Συμβούλιο υποψήφιο μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου,

1.  εκδίδει θετική γνωμοδότηση σχετικά με την πρόταση του Συμβουλίου να διοριστεί η Iliana Ivanova μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου·

2.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει την παρούσα απόφαση στο Συμβούλιο και, προς ενημέρωση, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στα λοιπά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα ελεγκτικά όργανα των κρατών μελών.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ Iliana Ivanova

Γεννήθηκε το 1975 στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας.

Εκπαίδευση:

2004 – Δίπλωμα μάστερ στο Διεθνές Μάνατζμεντ με έμφαση στη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη από το Thunderbird, The Garvin School of International Management, Φίνιξ (Αριζόνα), ΗΠΑ, αποφοίτησε με έπαινο, μέλος της Betta Gamma Sigma Honor Society

1999 – Δίπλωμα μάστερ στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Βάρνα, Βουλγαρία

1998 – Πτυχίο στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Βάρνα, Βουλγαρία

 Επαγγελματική και πολιτική πείρα:

 2009 έως σήμερα – Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού, Αντιπρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για τη Χρηματοπιστωτική, Οικονομική και Κοινωνική Κρίση, Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Κίνα, μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.

Εισηγήτρια της CONT στα ακόλουθα θέματα: ετήσια έκθεση της ΕΤΕπ για το 2010, κανονισμός για το πρόγραμμα Hercule III με στόχο την προώθηση δραστηριοτήτων στον τομέα της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανονισμός σχετικά με τη χρηματοδότηση, διαχείριση και παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής, γνωμοδότηση για τα καινοτόμα χρηματοπιστωτικά μέσα σε σχέση με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, μελέτη για την οικονομική υποχρέωση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τον ΕΜΧΣ και τον ΕΜΣ και εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον έλεγχο του προϋπολογισμού, μελέτη «Προενταξιακή χρηματοδότηση για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία: Ποια διδάγματα μπορούν να αντληθούν για τις μελλοντικές διευρύνσεις»

 2007 – 2009Δήμος της Σόφιας, Δημοτική σύμβουλος, μέλος των επιτροπών Προϋπολογισμού και Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων και Περιβάλλοντος.

 2006Ericsson USA, Ντάλας (Τέξας), ΗΠΑ – Ελέγκτρια συμβάσεων – παρέσχε συμβουλευτικές υπηρεσίες όσον αφορά την αναδιάρθρωση των λογιστικών συστημάτων της Ericsson σε συνάρτηση με τη νομοθεσία Sarbanes-Oxley των ΗΠΑ· διαχειρίστηκε τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση για διάφορα έργα μέσω μοντελοποίησης με υπολογιστή.

 2006Clayton Commercial Group, Ντάλας (Τέξας), ΗΠΑ – Ανώτερος σύμβουλος για εμπορικά ακίνητα - παρέσχε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εμπορικούς δανειοδότες όσον αφορά την αναδοχή, τη δέουσα επιμέλεια, την εξέταση δανείων· ετοίμασε σχέδια μισθώσεων και έκανε λογιστικο-διαχειριστικό έλεγχο σε βάσεις δεδομένων με μισθώσεις.

 2005-2006Bank of America (πρώην Countrywide Home Loans) – Ντάλας (Τέξας), ΗΠΑ – Ανώτερη χρηματοοικονομική αναλύτρια – διαχειρίστηκε τη διαβίβαση πληροφοριών από τοπικούς διευθυντές πωλήσεων και μεσίτες υποθηκών για λογαριασμό του τμήματος ειδικών δανειοδοτήσεων, που είχε αναπτύξει δραστηριότητα στον τομέα των δανείων μειωμένης εξασφάλισης· σχεδίασε και διαχειρίστηκε βάσεις δεομένων ACCESS για τη διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με τη διαχείριση κινδύνου.

 2005BSB Capital/Beal Bank, Ντάλας (Τέξας), ΗΠΑ – Αναλύτρια επενδύσεων – ανέπτυξε και εισηγήθηκε ποσοτικά μοντέλα για την αξιολόγηση του προφίλ κινδύνου/ απόδοσης των συναλλαγών· έκανε αναλύσεις αποτίμησης επενδύσεων σε εμπορικά ακίνητα, αεροσκάφη και μεταποιητικές εγκαταστάσεις· ανέπτυξε και προώθησε νέα πιστωτικά προϊόντα και πρότεινε κεφαλαιακές δομές για τη χρηματοδότηση.

 2004Total Systems Acquiring Solutions, Φίνιξ (Αριζόνα), ΗΠΑ – (πρώην Vital Processing Services – VISA and Total Systems JV) – Εμπειρογνώμονας επιχειρηματικής ανάπτυξης: αρμόδια για την ανάλυση ευκαιριών για συγχωνεύσεις και εξαγορές· αξιολόγησε χρηματοοικονομικές επιδόσεις πελατών μέσω ηλεκτρονικής επεξεργασίας δεδομένων κατάστρωσης μοντέλων για υπολογιστές· ανέπτυξε στρατηγικές τιμολόγησης και έκανε αναλύσεις διακύμανσης· εισηγήθηκε τη δημιουργία συμπράξεων και την αναδιοργάνωση της ομάδας επαφών με μεγάλους πελάτες στο εσωτερικό της εταιρείας.

 1999-2002Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων της ΒουλγαρίαςΣυντονίστρια για τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα - αρμόδια για τις σχέσεις του υπουργείου με την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης: επέβλεψε και οριστικοποίησε σημαντικά έργα σχετιζόμενα με τα δάνεια προσαρμογής για τη γεωργία ASAL I και ASAL II, στρατηγική βοήθειας ανά χώρα· ετοίμασε εκθέσεις περάτωσης της εκτέλεσης για λογαριασμό του υπουργείου, στο πλαίσιο των διαδικασιών παρακολούθησης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα δάνεια προσαρμογής· επεξεργάστηκε και διαπραγματεύθηκε διεθνείς συμφωνίες για τη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ Βουλγαρίας και αντίστοιχων χωρών στον τομέα της κτηνιατρικής και του φυτοϋγειονομικού ελέγχου.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Iliana Ivanova ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Επαγγελματική πείρα

1.      Παρακαλούμε να αναφέρετε τις κυριότερες πτυχές της επαγγελματικής πείρας σας στα δημόσια οικονομικά, στο μάνατζμεντ ή στον έλεγχο του μάνατζμεντ.

Έχω 12 χρόνια επαγγελματικής και πολιτικής πείρας σε διάφορες θέσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, σχετικές με χρηματοοικονομικό μάνατζμεντ, έλεγχο και πληροφόρηση.

Από την αρχή της σταδιοδρομίας μου, ήμουν στραμμένη σε θέματα χρηματοοικονομικού μάνατζμεντ και πληροφόρησης. Αρχικά πέρασα 3 χρόνια σαν υπεύθυνη για τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων. Ήμουν συντονίστρια για τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από το 1999, και στις βασικές μου αρμοδιότητες περιλαμβάνονταν οι σχέσεις του υπουργείου με την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου στο υπουργείο, διαχειριζόμουν επίσης την επεξεργασία και διαπραγμάτευση διεθνών συμφωνιών για τη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ Βουλγαρίας και αντίστοιχων χωρών στον τομέα της κτηνιατρικής και του φυτοϋγειονομικού ελέγχου. Συμμετείχα στις διαπραγματεύσεις και στις συμφωνίες για σημαντικά έργα σχετιζόμενα με τη στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας μέσω δανείων προσαρμογής για τη γεωργία (ASAL I και ASAL II), συνολικού ύψους 125 εκ. δολαρίων. Στις άλλες μου αρμοδιότητες περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων: παρακολούθηση της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η βουλγαρική κυβέρνηση σε ορισμένους κλάδους του γεωργικού τομέα, παρακολούθηση της προόδου και των επιτεύξεων μέσω μιας μήτρας μέτρων, πληροφόρηση για τους τομείς κινδύνου που χρειάζονται βελτίωση, και συστάσεις για τις ενδεικνυόμενες ενέργειες. Στο πλαίσιο των διαδικασιών παρακολούθησης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα δάνεια προσαρμογής, και σύμφωνα με τις αρχές της υγιούς δημοσιονομικής διαχείρισης, ετοίμασα το σχετικό μέρος των εκθέσεων περάτωσης της εκτέλεσης (ICR) για λογαριασμό του υπουργείου, αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα των έργων, τη βιωσιμότητά τους και τη συμμόρφωσή τους προς το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο καθώς και τις πολιτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η διαδικασία αυτή, για την οποία ήμουν η κατ’ εξοχήν αρμόδια στο υπουργείο, θεωρήθηκε εσωτερικός έλεγχος συμμόρφωσης και επίδοσης των έργων. Μια σημαντική πτυχή της ICR ήταν το τμήμα που ανέλυε τις αξιολογήσεις και επισήμαινε τα διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από κάθε έργο.

Αφού απέκτησα ένα δεύτερο μάστερ, με έπαινο, στο Διεθνές Μάνατζμεντ και στη Διεθνή Χρηματοδότηση στο Thunderbird, The Garvin School of International Management στο Φίνιξ (Αριζόνα, ΗΠΑ), συνέχισα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα, στον τομέα της τραπεζικής και των χρηματοοικονομικών στις ΗΠΑ.

Ανέπτυξα περαιτέρω την επαγγελματική πείρα μου σε κορυφαία τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ως εμπειρογνώμονας επιχειρηματικής ανάπτυξης στην Total Systems Acquiring Solutions, Φίνιξ (Αριζόνα, ΗΠΑ) – μια εταιρεία επεξεργασίας ηλεκτρονικών συναλλαγών – που ειδικευόταν στην εκ των προτέρων επαλήθευση και την καταγραφή, καθώς επίσης στην εκκαθάριση και τον διακανονισμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ήμουν αρμόδια για την ανάλυση και την πληροφόρηση σχετικά με τις χρηματοοικονομικές επιδόσεις των πελατών. Βάσει των χρηματοοικονομικών αναλύσεων, ανέπτυξα στρατηγικές τιμολόγησης μέσω αναλύσεων διακύμανσης και υπέδειξα πιθανές συμπράξεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Τις δεξιότητές μου στον τομέα της ανάλυσης και της πληροφόρησης τις βελτίωσα σαν αναλύτρια επενδύσεων στην Beal Bank, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες στο Ντάλας (Τέξας, ΗΠΑ). Οι βασικές μου αρμοδιότητες ήταν να σχεδιάζω ποσοτικά υπολογιστικά μοντέλα για την αξιολόγηση του προφίλ κινδύνου/ απόδοσης των συναλλαγών· να κάνω αναλύσεις διακύμανσης για διάφορες επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα, αναλύοντας καταστάσεις εσόδων-εξόδων, ισολογισμούς, καταστάσεις χρηματορροών και πιστωτικές και μετοχικές διαρθρώσεις· και, βάσει προκαθορισμένων στόχων σε σχέση με δείκτες και συγκριτικά μεγέθη, να εκτιμώ τους κινδύνους δυνητικών δανείων και να αναπτύσσω και προωθώ περαιτέρω νέα πιστωτικά προϊόντα και κεφαλαιακές δομές για τη χρηματοδότηση

Συνέχισα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία ως σύμβουλος στον χρηματοπιστωτικό τομέα, εργαζόμενη για την Bank of America ως ανώτερη χρηματοοικονομική αναλύτρια για το τμήμα ειδικών δανειοδοτήσεων που ανέπτυσσε δραστηριότητα στον τομέα των δανείων μειωμένης εξασφάλισης, όπου διαχειρίστηκα την πληροφόρηση διαχείρισης κινδύνου από τοπικούς διευθυντές πωλήσεων και μεσίτες υποθηκών· στη συνέχεια ανέλαβα, βάσει σύμβασης, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών όσον αφορά την αναδοχή, τη δέουσα επιμέλεια, την εξέταση δανείων, τον λογιστικοδιαχειριστικό έλεγχο σε βάσεις δεδομένων με μισθώσεις, καθώς και επιτόπιες επιθεωρήσεις.

Το  2006 έγινα ανάδοχος-εσωτερική ελέγκτρια για την Ericsson (ΗΠΑ) και πραγματοποίησα εσωτερικούς ελέγχους στα λογιστικά συστήματα της Ericsson σε συνάρτηση με τη νομοθεσία Sarbanes-Oxley των ΗΠΑ· διαχειρίστηκα τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση για διάφορα έργα μέσω μοντελοποίησης με υπολογιστή.

Η εμπλοκή μου σε θέματα ελέγχου προϋπολογισμού συνεχίστηκε όταν έγινα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2009 και πλήρες μέλος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού. Στην COCOBU εργάζομαι ως εισηγήτρια σε διάφορα θέματα: ετήσια έκθεση της ΕΤΕπ για το 2010, κανονισμός για το πρόγραμμα Hercule III με στόχο την προώθηση δραστηριοτήτων στον τομέα της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανονισμός σχετικά με τη χρηματοδότηση, διαχείριση και παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής, γνωμοδότηση για τα καινοτόμα χρηματοπιστωτικά μέσα σε σχέση με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, μελέτη για την οικονομική υποχρέωση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τον ΕΜΧΣ και τον ΕΜΣ και εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον έλεγχο του προϋπολογισμού, έγγραφο εργασίας σχετικά με την ειδική έκθεση 11/2009 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) για τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων LIFE-Nature και τη διαχείρισή τους από την Επιτροπή, μελέτη «Προενταξιακή χρηματοδότηση για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία: Ποια διδάγματα μπορούν να αντληθούν για τις μελλοντικές διευρύνσεις».

Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία μού επέτρεψε να αποκτήσω γνώση και κατανόηση της χρηματοοικονομικής διαχείρισης και ελέγχου, από τη σκοπιά όχι μόνο του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, και έτσι να αντιλαμβάνομαι και από τις δύο πλευρές τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ισχύοντος συστήματος.

2.      Ποιες είναι οι τρεις σημαντικότερες αποφάσεις στη λήψη των οποίων συμμετείχατε κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής σας;

Η πρώτη μου πολύ σημαντική επαγγελματική επίτευξη ήταν να καθιερώσω συνετές και αξιόπιστες πρακτικές όσον αφορά τη διαδικασία παρακολούθησης και πληροφόρησης για τα μεγάλα δάνεια αναδιάρθρωσης προς τον δημόσιο τομέα της Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου στο υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων (ΥΓΤ) της Βουλγαρίας, συμμετείχα στην προπαρασκευή, στις διαπραγματεύσεις και στην ολοκλήρωση ενός από τα σημαντικότερα προγράμματα για τη στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας – του δανείου προσαρμογής για τη γεωργία ASAL II, ύψους 50 εκ. δολαρίων. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπούσε στη στήριξη σημαντικών μεταρρυθμίσεων στον γεωργικό τομέα της Βουλγαρίας, καλύπτοντας πτυχές όπως η ιδιωτικοποίηση, οι έγγειες μεταρρυθμίσεις, η άρδευση, τα χρηματοπιστωτικά μέσα, οι γεωργικές επιδοτήσεις και οι εγγυήσεις από το Κρατικό Γεωργικό Ταμείο, η δασοκομία, οι αγορές χονδρικής των γεωργικών προϊόντων κτλ. Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα συνίστατο στην εξασφάλιση όλου του συντονισμού – από τον βουλγαρικό εκτελεστικό φορέα (ΥΓΤ) – μεταξύ των ενδιαφερομένων και της ομάδας της Παγκόσμιας Τράπεζας, στη μέριμνα για την εσωτερική παρακολούθηση και την επιτέλεση προόδου σε σχέση με όλα τα λαμβανόμενα μέτρα, καθώς και στην πληροφόρηση και τη διατύπωση συστάσεων προς τους ιθύνοντες σχετικά με οιουσδήποτε εντοπιζόμενους κινδύνους που θα εμπόδιζαν την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Σε μια εποχή κατά την οποία τα βουλγαρικά υπουργεία βρίσκονταν ακόμα στη διαδικασία οικοδόμησης διοικητικής ικανότητας, η σπουδαιότητα τέτοιων προγραμμάτων υπερέβαινε κατά πολύ τη χρηματοοικονομική διαχείριση ενός δανείου προσαρμογής, δεδομένου ότι σκοπός αυτών των μηχανισμών ήταν να εφαρμοστούν οι αναγκαίες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας οι οποίες θα επέτρεπαν στη Βουλγαρία να προσχωρήσει στην ΕΕ και να είναι έτοιμη για την απορρόφηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε επιτυχώς και συνέβαλε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του βουλγαρικού γεωργικού τομέα.

Την περίοδο 2002-2006 διεύρυνα τους ορίζοντές μου στη χρηματοοικονομική διαχείριση και τη διαχείριση κινδύνου, καθώς και στον λογιστικοδιαχειριστικό έλεγχο, και απέκτησα πολύτιμη πείρα σε διάφορους οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ. Από ελεγκτική σκοπιά, και σύμφωνα με μία από τις κυριότερες πτυχές της μεθοδολογίας της δήλωσης αξιοπιστίας (DAS) που είναι η αξιολόγηση των συστημάτων εποπτείας και ελέγχου και η αποτίμηση των κινδύνων του ελέγχου, θα σημείωνα την εργασία μου στην Bank of America σε σχέση με το πρόγραμμα της δημιουργίας μοντέλων για την αποτίμηση των επιπέδων κινδύνου των διάφορων ομάδων δανειοληπτών. Σχεδίασα βάσεις δεδομένων για την κατάρτιση εκθέσεων που εντόπιζαν τις περιοχές κινδύνου για λογαριασμό του τμήματος που εμπλεκόταν στα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης· τα μοντέλα βασίζονταν σε ορισμένους δείκτες – αριθμός καθυστερήσεων ανά περίοδο, πιστωτικό προφίλ των δανειοληπτών κτλ. Η σύγκριση του αποτελέσματος της ανάλυσης με προκαθορισμένους στόχους επέτρεπε να αποτιμάται ο κίνδυνος του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων. Βάσει των πορισμάτων, υποδείχθηκε η καθιέρωση αυστηρότερων όρων δανειοδοσίας για τις ομάδες κινδύνου που εντοπίστηκαν. Αυτή η εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα με δίδαξε να κατανοώ την αποτίμηση κινδύνου και από μικροοικονομική σκοπιά, και βελτίωσε τις επαγγελματικές μου γνώσεις, επιτρέποντάς μου να αντιλαμβάνομαι τη χρηματοοικονομική διαχείριση από τα κάτω προς τα πάνω.

Σαν βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα επισήμαινα την επιτυχή έγκριση της έκθεσής μου για τις δραστηριότητες της ΕΤΕπ το 2010. Η έκθεση τονίζει τον κρίσιμο ρόλο της ΕΤΕπ ως της «ευρωπαϊκής» τράπεζας από την οποία προσδοκάται να αποτελέσει ένα από τα κυριότερα μέσα που θα βοηθήσουν την Ευρώπη να βγει από τη χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Οι συστάσεις υπογραμμίζουν σημαντικές πτυχές των δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ που αποσκοπούν στη βελτίωση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της χρηματοδότησης των ΜΜΕ, με την καθιέρωση σαφών δεικτών επιδόσεων και την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας της εξωτερικής δανειοδότησης – με έμφαση στον ειδικό και σημαντικό ρόλο των χρηματοπιστωτικών μέσων, τα οποία χρειάζεται να σταθμίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια μέσω της καθιέρωσης σχετικών κριτηρίων αναφοράς και να εξηγηθούν πληρέστερα στους ευρωπαίους φορολογουμένους.

Ανεξαρτησία

3.      Η Συνθήκη ορίζει ότι τα Μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου ασκούν τα καθήκοντά τους «με πλήρη ανεξαρτησία». Πώς θα εφαρμόζατε την υποχρέωση αυτή στην εκτέλεση των μελλοντικών σας καθηκόντων;

Η ανεξαρτησία των Μελών του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αρχές που θα προσδιόριζαν την ικανότητα ενός υποψηφίου να εκτελεί τα καθήκοντά του, και πρέπει να τηρείται από όλα τα Μέλη. Ο ελεγχόμενος φορέας δεν πρέπει να μπορεί να επηρεάζει το έργο των Μελών με κανένα τρόπο. Τα άρθρα 285 και 286 της ΣΛΕΕ ορίζουν ότι τα Μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου ασκούν τα καθήκοντά τους με πλήρη ανεξαρτησία. Επιπλέον, δε ζητούν ούτε δέχονται υποδείξεις από καμία κυβέρνηση ή άλλον οργανισμό.

Θα σεβαστώ πλήρως τις διατάξεις της ΣΛΕΕ όσον αφορά τα κριτήρια «ανεξαρτησίας» και θα απόσχω από κάθε δραστηριότητα που θα ήταν ασύμβατη με την εκτέλεση των καθηκόντων μου ή θα την έθετε σε κίνδυνο.

4.      Σας έχει χορηγηθεί απαλλαγή για καθήκοντα μάνατζμεντ που εκτελέσατε προηγουμένως, αν προβλέπεται τέτοια διαδικασία;

Στις θέσεις που κατείχα δεν ενέπιπτα σε διαδικασία απαλλαγής.

5.      Έχετε επιχειρηματικές ή χρηματοοικονομικές συμμετοχές ή οποιεσδήποτε άλλες δεσμεύσεις που ενδεχομένως θα συγκρούονταν με τα μελλοντικά σας καθήκοντα; Είστε διατεθειμένη να γνωστοποιήσετε όλα σας τα οικονομικά συμφέροντα και τις άλλες δεσμεύσεις προς τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να τα δημοσιοποιήσετε; Αν εμπλέκεσθε σε οποιαδήποτε υπό εξέλιξη δικαστική διαδικασία, θα μπορούσατε να αναφέρετε λεπτομερή στοιχεία;

Σαν βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γνωστοποιώ σε τακτική βάση τα οικονομικά συμφέροντά μου· τις αναγκαίες πληροφορίες για τα οικονομικά μου συμφέροντα θα τις παράσχω επίσης στον Πρόεδρο του ΕΕΣ και θα τις δημοσιοποιήσω. Θα σεβαστώ πλήρως τις διατάξεις της ΣΛΕΕ όσον αφορά τις ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων οι οποίες θα ήταν ασύμβατες με την άσκηση των καθηκόντων μου.

6.      Είστε διατεθειμένη να παραιτηθείτε από οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα, ή από οποιοδήποτε ενεργό λειτούργημα με αρμοδιότητες σε πολιτικό κόμμα, μετά τον διορισμό σας ως Μέλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

Εάν διοριστώ, θα παραιτηθώ από το αξίωμα του βουλευτή του ΕΚ.

Δεν κατέχω καμία ανώτερη κομματική θέση, αλλά εν ανάγκη θα αναστείλω πλήρως τη συμμετοχή μου σε οιοδήποτε πολιτικό κόμμα, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης ανεξαρτησία κατά τη διάρκεια της θητείας μου.

7.      Πώς θα αντιμετωπίζατε ένα σημαντικό κρούσμα παρατυπίας, ή ακόμη απάτης και/ή δωροδοκίας, με ενεχομένους από το κράτος μέλος καταγωγής σας;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι κανόνες της ΣΛΕΕ ορίζουν ότι τα Μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου ασκούν τα καθήκοντά τους με πλήρη ανεξαρτησία. Κατά συνέπεια, η αμεροληψία στη λήψη αποφάσεων είναι απαραίτητη για την άσκηση των καθηκόντων των Μελών του ΕΕΣ. Θα ακολουθούσα τους κανόνες που προβλέπονται για τέτοιες περιπτώσεις στις διαδικασίες του ΕΕΣ, άσχετα από τη χώρα στην οποία σημειώθηκε το κρούσμα παρατυπίας ή απάτης/ δωροδοκίας.

Θα ενεργούσα σύμφωνα με το άρθρο 2 της απόφασης 97-2004 του ΕΕΣ, διαβιβάζοντας αμέσως τις σχετικές πληροφορίες στο Μέλος που είναι αρμόδιο για την ADAR (ανάπτυξη των ελέγχων και ελεγκτική πληροφόρηση), καθώς και στην OLAF αν υπάρχει υπόνοια ή διαπιστώνονται πιθανά κρούσματα απάτης ή δωροδοκίας ή οιασδήποτε άλλης παράνομης δραστηριότητας.

Ο ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι να προασπίζει τα συμφέροντα όλων των φορολογουμένων της ΕΕ και να εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή χρησιμοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων της ΕΕ. Κατά συνέπεια, όλα τα κράτη μέλη πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όταν υπάρχει υπόνοια απάτης ή άλλης παράνομης δραστηριότητας, και κάθε άλλη προσέγγιση θα ήταν απαράδεκτη για μένα. Επιπλέον, το ΕΕΣ πρέπει να συνεργάζεται στενά με την OLAF για κάθε περίπτωση παρατυπίας ή απάτης. Αυτό θα βελτιώσει τη διαφάνεια και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Εκτέλεση των καθηκόντων

8.      Ποια βασικά χαρακτηριστικά θα έπρεπε να έχει μια νοοτροπία υγιούς δημοσιονομικής διαχείρισης σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία;

Οι τελευταίες εξελίξεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης απέδειξαν ότι η υγιής δημοσιονομική διαχείριση σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο έχουν τεράστια σπουδαιότητα για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών. Πιστεύω εν προκειμένω ότι η κατάλληλη εσωτερική και εξωτερική παρακολούθηση και τα λειτουργικά συστήματα ελέγχου σε όλα τα επίπεδα είναι κρίσιμα προκειμένου να εξασφαλιστεί διαφάνεια και λογοδοσία προς όφελος του ευρωπαίου φορολογουμένου.

Ο δημοσιονομικός κανονισμός θέτει 3 αρχές για την υγιή (χρηστή) δημοσιονομική διαχείριση – οικονομία, αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα. Το άρθρο 27 του δημοσιονομικού κανονισμού αναφέρει ότι η «οικονομία» σημαίνει ότι τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων πρέπει να καθίστανται διαθέσιμα «εγκαίρως, στην ενδεδειγμένη ποσότητα και ποιότητα και στην καλύτερη τιμή». Η αρχή της αποδοτικότητας αφορά την καλύτερη δυνατή σχέση μεταξύ χρησιμοποιηθέντων μέσων και επιτευχθέντων αποτελεσμάτων. Η «αποτελεσματικότητα» αφορά την εκπλήρωση των τεθέντων στόχων και την επίτευξη των αναμενόμενων αποτελεσμάτων.

Σήμερα, σε καιρούς μέτρων λιτότητας, η ΕΕ πρέπει να τηρεί περισσότερο παρά ποτέ αυτές τις τρεις θεμελιώδεις αρχές της υγιούς δημοσιονομικής διαχείρισης. Θα ήθελα επίσης να τονίσω δύο άλλα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την καλή διαχείριση των χρηματοδοτικών πόρων της ΕΕ – μείωση του διοικητικού φόρτου και παράλληλη βελτίωση των συστημάτων εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου.

Η μείωση του διοικητικού φόρτου μέσω απλουστευμένων διαδικασιών δεν θα έπρεπε να οδηγεί σε υποβάθμιση του ελέγχου. Κατά τη γνώμη μου, η πρόοδος στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) θα μπορούσε να παίξει καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση των δύο αυτών ζητημάτων. Εάν εφαρμόζονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη των στόχων της υγιούς δημοσιονομικής διαχείρισης. Επιπλέον, διευκολύνουν την παρακολούθηση των χρηματοοικονομικών πράξεων και την πρόσβαση των οργάνων εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου σε όλα τα επίπεδα των διαδικασιών.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ χρηματοδοτείται από τους ευρωπαίους φορολογουμένους για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους. Από την άποψη αυτή, η υγιής δημοσιονομική διαχείριση πρέπει να είναι θεμελιώδης δημοκρατική απαίτηση που γίνεται σεβαστή από τους διαχειριστές του δημόσιου τομέα. Οι συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η κατάλληλη συνέχεια που τους δίνεται έχουν κρίσιμη σημασία για την εξασφάλιση της τήρησης αυτής της βασικής αρχής.

9.      Σύμφωνα με τη Συνθήκη, το Ελεγκτικό Συνέδριο οφείλει να επικουρεί το Κοινοβούλιο στην άσκηση των εξουσιών ελέγχου του επί της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Πώς θα χαρακτηρίζατε τα καθήκοντά σας όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, ειδικότερα, προς την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού;

Σύμφωνα με το άρθρο 287 της ΣΛΕΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ουσιαστικές και συστηματικές πληροφορίες σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ο διάλογος ανάμεσα στο ΕΕΣ και το ΕΚ, και ειδικότερα την Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού, εμφανίζει πολύ υψηλή προστιθέμενη αξία. Το ΕΕΣ και το Κοινοβούλιο έχουν τον αντίστοιχο ρόλο τους όσον αφορά την παρακολούθηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και την άσκηση του αναγκαίου ελέγχου. Το ΕΕΣ παρέχει εμπειρογνωσία στο ΕΚ, το οποίο με τη σειρά του λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις βάσει των πληροφοριών και των εκτιμήσεων που διαβιβάζει το ΕΕΣ.

Η διαδικασία επικοινωνίας μεταξύ της COCOBU και του ΕΕΣ πρέπει να είναι αμφίδρομη. Ο καλός συντονισμός θα συμβάλει σε ακριβέστερη στοχοθέτηση των θεμάτων προτεραιότητας και θα παρέχει στα μέλη της COCOBU ουσιαστικές και έγκαιρες πληροφορίες για συγκεκριμένους τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Ο ρόλος της ετήσιας έκθεσης του ΕΕΣ σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΕ είναι αναμφισβήτητος στο πλαίσιο κάθε ετήσιας διαδικασίας απαλλαγής και προσφέρει ευρεία επισκόπηση των συστημάτων σε διάφορους τομείς πολιτικής. Επιπροσθέτως, θα επιθυμούσα να τονίσω τη σημασία των ειδικών εκθέσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των συστημάτων εστιάζοντας σε συγκεκριμένες αδυναμίες και διατυπώνοντας συστάσεις για την υπέρβασή τους. Θα επικροτούσα ιδιαίτερα την απόφαση του ΕΚ να εκπονεί εκθέσεις πρωτοβουλίας βάσει των ειδικών εκθέσεων του ΕΕΣ, καθώς αυτές θα αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των εργασιών των βουλευτών επί των ειδικών εκθέσεων.

Εάν εκλεγώ Μέλος του ΕΕΣ, θα φροντίσω ώστε τα έγγραφα που θα διαβιβάζω στο ΕΚ να έχουν αποτελεσματική συμβολή στο έργο της COCOBU. Η καλή επικοινωνία θα είναι κατευθυντήρια αρχή στις σχέσεις μου με το ΕΚ. Θα είμαι διαθέσιμη για τακτικές συναντήσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη της επιτροπής, προκειμένου να συζητούνται θέματα που ενδιαφέρουν το Κοινοβούλιο. Πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει και το ΕΕΣ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τα ζητήματα που άπτονται της προστασίας των συμφερόντων των φορολογουμένων της ΕΕ.

10.    Ποια νομίζετε ότι είναι η προστιθέμενη αξία του ελέγχου επιδόσεων (performance audit) και με ποιους τρόπους θα έπρεπε τα πορίσματά του να ενσωματώνονται στις διαδικασίες του μάνατζμεντ;

Οι κατευθυντήριες αρχές του Διεθνούς Οργανισμού των Ανωτάτων Οργάνων Ελέγχου (INTOSAI) για την εφαρμογή του ελέγχου επιδόσεων προβλέπουν ότι ο έλεγχος επιδόσεων αφορά τον έλεγχο της οικονομίας, αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των συστημάτων. Από την άποψη αυτή, οι έλεγχοι επιδόσεων αναλύουν τις διοικητικές πρακτικές, τη χρησιμοποίηση των πόρων, τις διευθετήσεις μέτρησης και παρακολούθησης των επιδόσεων και τις επιδόσεις ως προς την επίτευξη των στόχων.

Αυτός ο τύπος ελέγχων πρέπει να εξετάζει λεπτομερώς τις διαδικασίες και να συγκρίνει τα επιτυγχανόμενα αποτελέσματα και τους καθορισμένους στόχους. Κατά συνέπεια, πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της πολιτικής και συνδέει με σαφήνεια τις εισροές και τις εκροές.

Τα πορίσματα του ελέγχου επιδόσεων πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όλα τα δυνατά επίπεδα των διαδικασιών του μάνατζμεντ, παρέχοντας καθοδήγηση σε κάθε βήμα αν έχει επιλεγεί η σωστή κατεύθυνση.

Πιστεύω ότι ο ρόλος των ελέγχων επιδόσεων θα αυξάνεται διαρκώς, και μάλιστα στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης και της κρίσης χρέους που βιώνουμε . Οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να έχουν σαφή απάντηση όσον αφορά την προστιθέμενη αξία που αντιπροσωπεύουν οι πολιτικές της ΕΕ για τη ζωή τους, καθώς και τον αντίκτυπο της ενωσιακής χρηματοδότησης όσον αφορά τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των κοινοτήτων μας. Αυτός είναι ο συνολικός στόχος όλων των προγραμμάτων, και ο έλεγχος επιδόσεων είναι εκείνος που πρέπει να σταθμίζει τι επιτεύχθηκε και να απαντά στο ερώτημα εάν οι πολιτικές της ΕΕ πέτυχαν τους στόχους τους και βελτίωσαν το βιοτικό μας επίπεδο.

Το ΕΕΣ έχει εν προκειμένω να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, καθώς αποτιμά αυτή την προστιθέμενη αξία.

Ελπίζω ότι οι έλεγχοι επιδόσεων θα βρουν ακόμα σημαντικότερο ρόλο και θέση στα σχέδια εργασίας του ΕΕΣ, ώστε να μπορέσουμε, μαζί με το Κοινοβούλιο, να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το μέλλον και τις αυξανόμενες προκλήσεις του, δίνοντας περισσότερες απαντήσεις όχι μόνο για την ποσότητα αλλά και για την ποιότητα των δαπανών της ΕΕ.

11.    Πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η συνεργασία ανάμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, τα εθνικά ελεγκτικά όργανα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού) όσον αφορά τον έλεγχο του προϋπολογισμού της ΕΕ;

Σήμερα περισσότερο από το 80% των προγραμμάτων υπόκεινται σε επιμερισμένη διαχείριση μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κρατών μελών. Επομένως, η καλή συνεργασία και ο αποτελεσματικός συντονισμός ανάμεσα στο ΕΕΣ και τα εθνικά ελεγκτικά όργανα έχει κρίσιμη σημασία για την απρόσκοπτη παρακολούθηση και τον έλεγχο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Επιπλέον, η αυξημένη χρήση σύνθετων μέσων χρηματοοικονομικής τεχνικής σε διάφορους τομείς της πολιτικής της ΕΕ και η ανάπτυξη νέων προγραμμάτων αποδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας αυτής.

Λαμβανομένης υπόψη της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα ανώτατα ελεγκτικά όργανα (ΑΕΟ), το ΕΕΣ και το ΕΚ πρέπει να συνεργάζονται περισσότερο παρά ποτέ, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής αξιολόγηση της ποιότητας των δαπανών της ΕΕ. Ένα παράδειγμα ανοιχτού διαλόγου μεταξύ των οργάνων αυτών ήταν μια ακρόαση, την οποία δρομολόγηση ως βουλευτής και μέλος της COCOBU, για ζητήματα δημοσιονομικού ελέγχου που σχετίζονται με χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς (ΕΜΧΣ, ΕΤΧΣ, ΕΜΣ). Δεδομένου ότι ένα μέρος του ελέγχου για τους νέους αυτούς μηχανισμούς που αποσκοπούν στην υπερνίκηση της κρίσης του χρέους διενεργείται από τα εθνικά ελεγκτικά όργανα και ένα μέρος μέσω του ΕΕΣ, και ότι ο ρόλος του ΕΚ είναι να αντιπροσωπεύει τον δημοκρατικό έλεγχο των πολιτών στη διαδικασία αυτή, είναι φυσικό να ακουστούν όλες οι απόψεις σε μια κοινή συζήτηση η οποία σκιαγραφεί τις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σε σχέση με αυτούς τους μηχανισμούς σταθερότητας.

Η επικοινωνία και ο συντονισμός μεταξύ ΕΚ, ΕΕΣ και εθνικών ΑΕΟ είναι απαραίτητα για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διάφορων ελέγχων που διενεργούνται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έχοντας διατελέσει βουλευτής του ΕΚ έως τώρα, θα συνεχίσω να καταβάλλω προσπάθειες για τη συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων μας, επειδή πιστεύω ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα το κοινό μας έργο – η προστασία των συμφερόντων των φορολογουμένων της ΕΕ.

Άλλες ερωτήσεις

Θα αποσύρατε την υποψηφιότητά σας εάν η γνώμη του Κοινοβουλίου για τον διορισμό σας ως Μέλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν αρνητική;

Ναι.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ημερομηνία έγκρισης

4.6.2012

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

17

2

5

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Jean-Pierre Audy, Inés Ayala Sender, Ryszard Czarnecki, Jens Geier, Ingeborg Gräßle, Jan Mulder, Eva Ortiz Vilella, Crescenzio Rivellini, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Bart Staes, Γεώργιος Σταυρακάκης, Søren Bo Søndergaard, Michael Theurer

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Amelia Andersdotter, Zuzana Brzobohatá, Derek Vaughan, Ивайло Калфин

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Frank Engel, Андрей Ковачев, Constance Le Grip, Nuno Melo, Мария Неделчева, Nuno Teixeira, Pablo Zalba Bidegain