ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας

6.6.2012 - (COM(2011)0862 – C7-0489/2011 – 2011/0418(COD)) - ***I

Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων
Εισηγήτρια: Sophie Auconie


Διαδικασία : 2011/0418(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A7-0194/2012

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας

(COM(2011)0862 – C7-0489/2011 – 2011/0418(COD))

(Συνήθης νομοθετική διαδικασία: πρώτη ανάγνωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2011)0862),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 294, παράγραφος 2, και το άρθρο 114 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C7-0489/2011),

–   έχοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της 23ης Μαΐου 2012[1],

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 294, παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 55 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων (A7-0194/2012),

1.  εγκρίνει τη θέση του σε πρώτη ανάγνωση όπως παρατίθεται κατωτέρω·

2.  ζητεί από την Επιτροπή να του υποβάλει εκ νέου την πρόταση, αν προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή να την αντικαταστήσει με νέο κείμενο·

3.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο, την Επιτροπή και τα εθνικά κοινοβούλια.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ [2]*

στην πρόταση της Επιτροπής

---------------------------------------------------------

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 114,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας[3],

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[4],

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)       Καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν επίσης κοινωνικούς στόχους και όχι μόνο οικονομικές αποδόσεις σε συνεχώς αυξανόμενο βαθμό, αναδύεται μια αγορά κοινωνικών επενδύσεων στην Ένωση, η οποία αποτελείται εν μέρει από επενδυτικά ταμεία που στοχεύουν σε κοινωνικές επιχειρήσεις. Τα εν λόγω επενδυτικά ταμεία παρέχουν χρηματοδότηση σε κοινωνικές επιχειρήσεις που ενεργούν ως παράγοντες ώθησης της κοινωνικής αλλαγής, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης και συμβάλλοντας σε πολύτιμο βαθμό στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

(1α)    Ο παρών κανονισμός εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που παρουσίασε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της της 25ης Οκτωβρίου 2011 με θέμα «Πρωτοβουλία για την κοινωνική επιχειρηματικότητα - Οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος για την προώθηση των κοινωνικών επιχειρήσεων στο επίκεντρο της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής καινοτομίας».

(2)       Είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο κανόνων σχετικά με τη χρήση της ονομασίας «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας», και ειδικότερα με τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου ταμείων που λειτουργούν υπό την ονομασία αυτή, με τους επιλέξιμους επενδυτικούς τους στόχους, τα επενδυτικά εργαλεία που δύνανται να χρησιμοποιούν και τις κατηγορίες επενδυτών που είναι επιλέξιμοι να επενδύουν στα εν λόγω ταμεία μέσω ενιαίων κανόνων στην Ένωση. Αν δεν διαμορφωθεί αυτό το κοινό πλαίσιο, υπάρχει κίνδυνος τα κράτη μέλη να λάβουν αποκλίνοντα μέτρα σε εθνικό επίπεδο τα οποία θα έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο και θα δημιουργούν εμπόδια στην καλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, καθώς τα ταμεία που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε ολόκληρη την Ένωση θα υπόκεινται σε διαφορετικούς κανόνες στα διάφορα κράτη μέλη. Επιπλέον, οι διαφορετικές ποιοτικές απαιτήσεις σχετικά με τη σύνθεση χαρτοφυλακίου, τους επενδυτικούς στόχους και τους επιλέξιμους επενδυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφορετικά επίπεδα προστασίας των επενδυτών και να προκαλέσουν σύγχυση ως προς την επενδυτική πρόταση που συνδέεται με το «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας» (ΕΤΚΕ). Επιπροσθέτως, οι επενδυτές πρέπει να μπορούν να συγκρίνουν τις επενδυτικές προτάσεις διαφόρων ΕΤΚΕ. Είναι απαραίτητο να αρθούν σημαντικά εμπόδια για τη διασυνοριακή συγκέντρωση κεφαλαίων από τα ΕΤΚΕ και να αποφεύγονται στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ αυτών των ταμείων, καθώς και να προλαμβάνονται στο μέλλον οποιαδήποτε περαιτέρω πιθανά εμπόδια για τις συναλλαγές και σημαντικές στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό. Κατά συνέπεια, το άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, όπως ερμηνεύεται σύμφωνα με τη συναφή νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί την κατάλληλη νομική βάση.

(3)       Είναι απαραίτητο να εκδοθεί κανονισμός για τον καθορισμό ενιαίων κανόνων όσον αφορά τα ΕΤΚΕ, ο οποίος θα επιβάλλει αντίστοιχες υποχρεώσεις στους διαχειριστές τους σε όλα τα κράτη μέλη που επιθυμούν να συγκεντρώνουν κεφάλαια σε όλη την Ένωση με χρήση της ονομασίας «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας». Οι απαιτήσεις αυτές πρέπει να διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών που επιθυμούν να επενδύσουν στα εν λόγω ταμεία.

(3α)    Στόχος του παρόντος κανονισμού δεν είναι να θίξει τις υφιστάμενες εθνικές διατάξεις που επιτρέπουν τις επενδύσεις στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, αλλά να τις συμπληρώσει σε επίπεδο Ένωσης.

(4)       Ο καθορισμός των ποιοτικών απαιτήσεων για τη χρήση της ονομασίας «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας» με τη μορφή κανονισμού διασφαλίζει ότι οι απαιτήσεις αυτές θα ισχύουν άμεσα για τους διαχειριστές οργανισμών συλλογικών επενδύσεων που συγκεντρώνουν κεφάλαια χρησιμοποιώντας αυτή την ονομασία. Έτσι διασφαλίζονται ενιαίοι όροι χρήσης αυτής της ονομασίας, με την πρόληψη τυχόν αποκλινουσών εθνικών απαιτήσεων ως αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης μιας οδηγίας στο αντίστοιχο εθνικό δίκαιο. Ο παρών κανονισμός συνεπάγεται ότι οι διαχειριστές οργανισμών συλλογικών επενδύσεων που χρησιμοποιούν αυτή την ονομασία πρέπει να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες σε όλη την Ένωση, γεγονός που ενισχύει επίσης την εμπιστοσύνη των επενδυτών οι οποίοι επιθυμούν να επενδύσουν σε ταμεία που εστιάζουν σε κοινωνικές επιχειρήσεις. Με τον κανονισμό αναμένεται επίσης μείωση της κανονιστικής πολυπλοκότητας και του κόστους συμμόρφωσης των διαχειριστών με συχνά αποκλίνοντες εθνικούς κανόνες που διέπουν τα εν λόγω ταμεία, ιδίως όσον αφορά τους διαχειριστές που επιθυμούν να συγκεντρώνουν κεφάλαια σε διασυνοριακή βάση. Ο κανονισμός θα συμβάλει επίσης στην εξάλειψη στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό.

(5)       Ο παρών κανονισμός συμπληρώνει και δεν θίγει τους υφιστάμενους γενικά ισχύοντες κανόνες της Ένωσης για τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων και τους διαχειριστές τους, όπως την 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, για το συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ)[5], οι οποίοι έχουν συσταθεί στην Ένωση και είναι καταχωρισμένοι από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής τους σύμφωνα με την οδηγία 2011/61/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2011, σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων.[6] Οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων και οι διαχειριστές τους που υπόκεινται στον παρόντα κανονισμό, αποτελούν υποσύνολο των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και των διαχειριστών τους, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1, στοιχεία α) και β) της οδηγίας 2011/61/EΚ και κατά συνέπεια πρέπει να συμμορφώνονται με τους σχετικούς κανόνες που ισχύουν στην περίπτωσή τους βάσει του παρόντος κανονισμού και βάσει της οδηγίας 2011/61/EΚ.   

(6)       Στην περίπτωση που οι διαχειριστές οργανισμών συλλογικών επενδύσεων δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούν την ονομασία «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας», ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι υφιστάμενοι εθνικοί κανόνες και οι γενικοί κανόνες της Ένωσης.

(6α)    Παρότι τα ΕΤΚΕ μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, και έστω και εάν περιλαμβάνονται διασφαλίσεις για να εξασφαλιστεί ότι γίνεται ορθή χρήση των πόρων, υπάρχει ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν τα ΕΤΚΕ για αλλότριους σκοπούς. Οι εποπτικές αρχές πρέπει να επαγρυπνούν στο πλαίσιο αυτό και πρέπει να πραγματοποιηθεί μια επανεξέταση που θα εξασφαλίσει ότι κάθε τέτοιο ενδεχόμενο κενό στη νομοθεσία έχει κλείσει.

(7)       Ο παρών κανονισμός πρέπει να καθορίζει ενιαίους κανόνες σχετικά με τη φύση των ΕΤΚΕ, ιδίως σχετικά με τις εταιρείες χαρτοφυλακίου στις οποίες οι ΕΤΚΕ επιτρέπεται να επενδύουν, καθώς και σχετικά με τα επενδυτικά μέσα που θα χρησιμοποιούνται. Για να διασφαλιστεί η απαραίτητη σαφήνεια και βεβαιότητα και να αποφευχθεί κάθε κατάχρηση του καθεστώτος των ΕΤΚΕ μέσω μη επιλέξιμων επενδυτικών ταμείων, ο παρών κανονισμός πρέπει επίσης να προβλέπει ενιαία κριτήρια για την αναγνώριση κοινωνικών επιχειρήσεων ως επιλέξιμων εταιρειών χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις. Βασικός στόχος των κοινωνικών επιχειρήσεων είναι η επίτευξη θετικού κοινωνικού αντίκτυπου και όχι η μεγιστοποίηση των κερδών τους. Συνεπώς, ο παρών κανονισμός πρέπει να προβλέπει ότι κάθε επιχείρηση χαρτοφυλακίου που πληροί τις προϋποθέσεις πρέπει να εστιάζει στην επίτευξη μετρήσιμου και θετικού κοινωνικού αντίκτυπου, να χρησιμοποιεί τα κέρδη της για την επίτευξη του πρωταρχικού της στόχου· και να διασφαλίζει ότι η διαχείρισή της πραγματοποιείται κατά τρόπο υπεύθυνο και διαφανή. Γενικά, στις εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες εταιρεία χαρτοφυλακίου που πληροί τις προϋποθέσεις επιθυμεί να διανείμει κέρδη στους μετόχους και τους ιδιοκτήτες της, η εταιρεία χαρτοφυλακίου που πληροί τις προϋποθέσεις πρέπει να εφαρμόζει προκαθορισμένες διαδικασίες και κανόνες για τον τρόπο διανομής των κερδών σε μετόχους και ιδιοκτήτες. Οι κανόνες αυτοί πρέπει να ορίζουν ότι η διανομή κερδών δεν υπονομεύει τον πρωταρχικό κοινωνικό στόχο.

(8)       Οι κοινωνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν μεγάλο εύρος επιχειρήσεων, πρωταρχικός στόχος των οποίων είναι να επιτύχουν κοινωνικό αντίκτυπο και όχι να παραγάγουν κέρδος για ιδιοκτήτες και μετόχους, μπορούν να προσλαμβάνουν διάφορες νομικές μορφές και να παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες ή αγαθά σε ευάλωτα ή περιθωριοποιημένα άτομα. Στις εν λόγω υπηρεσίες περιλαμβάνεται η καταπολέμηση της φτώχειας, η πρόσβαση σε στέγαση, η περίθαλψη, η υποστήριξη ηλικιωμένων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες, η παιδική μέριμνα, η πρόσβαση σε απασχόληση και σε κατάρτιση, καθώς και η διαχείριση εξαρτήσεων. Επίσης στις κοινωνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν μέθοδο παραγωγής αγαθών ή υπηρεσιών που ενσωματώνει τον κοινωνικό τους στόχο, οι δραστηριότητες των οποίων δύναται ωστόσο να μην περιλαμβάνονται στο πεδίο της παροχής κοινωνικών αγαθών ή υπηρεσιών. Στις δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνεται η κοινωνική και η επαγγελματική ένταξη μέσω πρόσβασης σε απασχόληση για μειονεκτούντα άτομα, ιδίως λόγω ανεπαρκών προσόντων ή κοινωνικών ή επαγγελματικών προβλημάτων που οδηγούν σε αποκλεισμό και περιθωριοποίηση. Οι επιχειρήσεις αυτές χρησιμοποιούν τα πλεονάσματα κυρίως για να επιτύχουν κοινωνικούς στόχους, η δε διαχείρισή τους γίνεται με λογοδοσία και διαφάνεια, ιδίως με τη συμμετοχή των εργαζομένων, των πελατών και των εμπλεκομένων που επηρεάζονται από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

(9)       Λαμβανομένων υπόψη των ειδικών χρηματοδοτικών αναγκών των κοινωνικών επιχειρήσεων, είναι απαραίτητη η επίτευξη σαφήνειας σχετικά με τους τύπους των μέσων που πρέπει να χρησιμοποιεί κάθε ΕΤΚΕ για την εν λόγω χρηματοδότηση. Ως εκ τούτου, ο παρών κανονισμός πρέπει να προβλέπει ενιαίους κανόνες για τα επιλέξιμα μέσα που χρησιμοποιούνται από τα ΕΤΚΕ κατά την πραγματοποίηση επενδύσεων, στα οποία περιλαμβάνονται τίτλοι εταιρικού και οιονεί εταιρικού κεφαλαίου, χρεωστικοί τίτλοι, μεταξύ άλλων γραμμάτια και πιστοποιητικά καταθέσεων, επενδύσεις σε άλλα ΕΤΚΕ, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα δάνεια, συμπεριλαμβανομένων δανείων και χορηγήσεων των μετόχων.

(10)     Για να διατηρήσουν την απαραίτητη ευελιξία στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο, τα ΕΤΚΕ δύναται να επενδύουν επίσης σε άλλα περιουσιακά στοιχεία πέραν των ειδικών επενδύσεων, στο μέτρο που οι επενδύσεις αυτές δεν υπερβαίνουν τα όρια που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό για μη ειδικές επενδύσεις. Βραχυπρόθεσμες συμμετοχές, όπως διαθέσιμα ή ισοδύναμα διαθεσίμων, δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των ορίων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό σχετικά με τις μη ειδικές επενδύσεις.

(11)     Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ονομασία «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας» είναι αξιόπιστη και εύκολα αναγνωρίσιμη από επενδυτές σε ολόκληρη την Ένωση, ο παρών κανονισμός πρέπει να προβλέπει ότι μόνο οι διαχειριστές ΕΤΚΕ που συμμορφώνονται με τα ενιαία ποιοτικά κριτήρια τα οποία προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι επιλέξιμοι να χρησιμοποιούν αυτή την ονομασία κατά την εμπορική προώθηση ΕΤΚΕ σε όλη την Ένωση.

(12)     Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα ΕΤΚΕ έχουν διακριτό και αναγνωρίσιμο προφίλ το οποίο ανταποκρίνεται στο σκοπό τους, πρέπει να προβλέπονται ενιαίοι κανόνες για τη σύνθεση χαρτοφυλακίου και τις επενδυτικές τεχνικές που επιτρέπεται να εφαρμόζουν τα εν λόγω ταμεία.

(13)     Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα ΕΤΚΕ δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη συστημικών κινδύνων και ▌ότι, κατά τις ασφαλιστικές τους δραστηριότητες, αυτά τα ταμεία επικεντρώνονται στην υποστήριξη εταιρειών χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν πρέπει να επιτρέπεται δανεισμός ή μόχλευση σε επίπεδο ταμείου. Ωστόσο, για να είναι σε θέση το ταμείο να καλύπτει έκτακτες ανάγκες ρευστότητας που δύναται να ανακύπτουν μεταξύ της κλήσης για καταβολή του δεσμευμένου κεφαλαίου από τους επενδυτές και της πραγματικής λήψης του στους λογαριασμούς του ταμείου, πρέπει να επιτρέπεται βραχυπρόθεσμος δανεισμός.

(14)     Προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπορική προώθηση ΕΤΚΕ σε επενδυτές που διαθέτουν τις γνώσεις, την πείρα και την ικανότητα να αναλαμβάνουν τους κινδύνους που ενέχουν αυτά τα ταμεία, και για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ΕΤΚΕ, πρέπει να προβλεφθούν ορισμένες συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες. Ως εκ τούτου, τα ΕΤΚΕ πρέπει γενικά να προωθούνται εμπορικά μόνο σε επενδυτές που είναι επαγγελματίες επενδυτές ή που δύνανται να αντιμετωπίζονται ως επαγγελματίες επενδυτές σύμφωνα με την οδηγία 2004/39/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004 ▌. Ωστόσο, για να διασφαλιστεί επαρκώς ευρεία βάση επενδυτών για επενδύσεις σε ΕΤΚΕ, πρέπει και ορισμένοι άλλοι επενδυτές να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα ταμεία, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτών που διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια. Για τους εν λόγω άλλους επενδυτές πρέπει να προβλέπονται ειδικές ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να διασφαλίζεται η εμπορική προώθηση ΕΤΚΕ μόνο σε επενδυτές που έχουν το απαραίτητο προφίλ για να πραγματοποιούν τέτοιου είδους επενδύσεις. Αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες αποκλείουν την εμπορική προώθηση μέσω της χρήσης προγραμμάτων περιοδικής αποταμίευσης.

(15)     Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μόνο διαχειριστές ΕΤΚΕ που εκπληρώνουν ενιαία ποιοτικά κριτήρια σχετικά με τη συμπεριφορά τους στην αγορά χρησιμοποιούν την ονομασία «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας», ο παρών κανονισμός θα πρέπει να θεσπίζει κανόνες για την επαγγελματική δεοντολογία και τη σχέση του διαχειριστή ΕΤΚΕ με τους επενδυτές του. Για τον ίδιο λόγο, ο παρών κανονισμός πρέπει επίσης να προβλέπει ενιαίους όρους αντιμετώπισης περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων από τους εν λόγω διαχειριστές. Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, ο διαχειριστής πρέπει επίσης να εφαρμόζει τα απαραίτητα οργανωτικά και διοικητικά μέτρα ώστε να διασφαλίζει την ορθή αντιμετώπιση περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων.

(15α)  Όταν ένας διαχειριστής ΕΤΚΕ προτίθεται να μεταβιβάσει αρμοδιότητες σε τρίτα μέρη, η ευθύνη του διαχειριστή απέναντι στο ΕΤΚΕ και τους επενδυτές του δεν πρέπει να επηρεάζεται από τη μεταβίβαση εκ μέρους του διαχειριστή ΕΤΚΕ σε τρίτα μέρη. Επιπλέον, ο διαχειριστής ΕΤΚΕ δεν πρέπει να μεταβιβάζει αρμοδιότητες δεδομένου ότι, ουσιαστικά, δεν θα μπορεί πλέον να θεωρείται διαχειριστής του ΕΤΚΕ και θα έχει μετατραπεί σε οντότητα-σφραγίδα. Ο διαχειριστής ΕΤΚΕ πρέπει να παραμένει ανά πάσα στιγμή υπεύθυνος για την ορθή διεκπεραίωση των αρμοδιοτήτων που έχουν μεταβιβαστεί και για τη συμμόρφωση προς τον παρόντα κανονισμό. Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων δεν πρέπει να υπονομεύει την αποτελεσματικότητα της εποπτείας του διαχειριστή ΕΤΚΕ και, ειδικότερα, δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην άσκηση της δραστηριότητας του διαχειριστή ΕΤΚΕ ή της διαχείρισης του ΕΤΚΕ, ούτως ώστε να εξυπηρετούνται κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των επενδυτών του ΕΤΚΕ.

(16)     Η δημιουργία θετικού κοινωνικού αντίκτυπου επιπροσθέτως της παραγωγής οικονομικών αποδόσεων για τους επενδυτές αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των επενδυτικών ταμείων που στοχεύουν σε κοινωνικές επιχειρήσεις, το οποίο τους επιτρέπει να διακρίνονται από άλλους τύπους επενδυτικών ταμείων. Ως εκ τούτου, ο παρών κανονισμός πρέπει να προβλέπει ότι οι διαχειριστές ΕΤΚΕ πρέπει να εφαρμόζουν διαδικασίες παρακολούθησης και μέτρησης του θετικού κοινωνικού αντίκτυπου που θα επιτευχθεί από επενδύσεις σε εταιρείες χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις.

(17)     Προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ονομασίας «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας», ο παρών κανονισμός πρέπει να περιέχει επίσης ποιοτικά κριτήρια σχετικά με την οργάνωση κάθε διαχειριστή ΕΤΚΕ. Συνεπώς, ο παρών κανονισμός πρέπει να ορίζει ενιαίες, αναλογικές απαιτήσεις για την ανάγκη διατήρησης επαρκών τεχνικών και ανθρώπινων πόρων, καθώς και επαρκών ίδιων κεφαλαίων, για την κατάλληλη διαχείριση των ΕΤΚΕ.

(18)     Για σκοπούς προστασίας των επενδυτών, πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα περιουσιακά στοιχεία των ΕΤΚΕ αποτιμούνται καταλλήλως. Ως εκ τούτου, τα καταστατικά έγγραφα των ΕΤΚΕ πρέπει να περιέχουν κανόνες αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων. Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζονται η ακεραιότητα και η διαφάνεια της αποτίμησης.

(19)     Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι διαχειριστές ΕΤΚΕ που χρησιμοποιούν την ονομασία «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας» λογοδοτούν επαρκώς για τις δραστηριότητές τους, πρέπει να καθοριστούν ενιαίοι κανόνες για τις ετήσιες εκθέσεις.

(20)     Προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ονομασίας «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας» για τους επενδυτές, αυτή η ονομασία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από διαχειριστές ταμείων που χαρακτηρίζονται από απόλυτη διαφάνεια όσον αφορά την επενδυτική πολιτική τους και τους επενδυτικούς τους στόχους. Ως εκ τούτου, ο παρών κανονισμός πρέπει να προβλέπει ενιαίους κανόνες για τις απαιτήσεις γνωστοποίησης που επιβάλλονται στους διαχειριστές ΕΤΚΕ σε σχέση με τους επενδυτές τους. Οι απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνουν τα στοιχεία που αφορούν συγκεκριμένα επενδύσεις σε κοινωνικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη μεγαλύτερης συνέπειας και συγκρισιμότητας των εν λόγω πληροφοριών. Στις πληροφορίες αυτές περιλαμβάνονται στοιχεία για τα κριτήρια και τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται κατά την επιλογή συγκεκριμένων εταιρειών χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις ως επενδυτικών στόχων. Περιλαμβάνονται επίσης πληροφορίες για το θετικό κοινωνικό αντίκτυπο που θα επιτευχθεί από την επενδυτική πολιτική και τον τρόπο παρακολούθησης και αξιολόγησής του. Προκειμένου να διασφαλιστεί η απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών στις εν λόγω επενδύσεις, στις πληροφορίες αυτές περιλαμβάνονται επίσης πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία του ΕΤΚΕ που δεν επενδύονται σε εταιρείες χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις και τον τρόπο επιλογής τους.

(21)     Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εποπτεία των ενιαίων απαιτήσεων που προβλέπει ο παρών κανονισμός, η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής πρέπει να εποπτεύει τη συμμόρφωση του διαχειριστή ΕΤΚΕ με τις ενιαίες απαιτήσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό. Για το σκοπό αυτό, ο διαχειριστής ΕΤΚΕ που επιθυμεί να προωθήσει εμπορικά τα ταμεία του υπό την ονομασία «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας» πρέπει να ενημερώσει την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής του σχετικά με την πρόθεσή του. Η αρμόδια αρχή πρέπει να χορηγήσει άδεια στον διαχειριστή του ταμείου εάν έχουν παρασχεθεί όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και εάν έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού. Η άδεια αυτή πρέπει να έχει ισχύ σε ολόκληρη την Ένωση.

(22)     Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εποπτεία της συμμόρφωσης με τα ενιαία κριτήρια που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, ο κανονισμός πρέπει να περιέχει κανόνες σχετικά με τις περιστάσεις στις οποίες πρέπει να επικαιροποιούνται οι πληροφορίες που έχουν παρασχεθεί στην αρμόδια αρχή στο κράτος μέλος καταγωγής.

(23)     Για την αποτελεσματική εποπτεία των προβλεπόμενων απαιτήσεων, ο παρών κανονισμός πρέπει να προβλέπει επίσης διαδικασία αποστολής διασυνοριακών ειδοποιήσεων μεταξύ των αρμόδιων εποπτικών αρχών, η οποία θα ενεργοποιείται με την αδειοδότηση του διαχειριστή ΕΤΚΕ στο κράτος μέλος καταγωγής του.

(24)     Για να διατηρηθούν συνθήκες διαφάνειας για την εμπορική προώθηση διαχειριστών ΕΤΚΕ σε όλη την Ένωση, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) που έχει συγκροτηθεί με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[7] πρέπει να αναλάβει το καθήκον διατήρησης κεντρικής βάσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλους τους ΕΤΚΕ που έχουν αδειοδοτηθεί σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

(24α)  Η ΕΑΚΑΑ και οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για την ενημέρωση των επενδυτών, των διαχειριστών των ταμείων επενδύσεων και των επιχειρήσεων σχετικά με την ύπαρξη των ΕΤΚΕ.

(25)     Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εποπτεία των ενιαίων κριτηρίων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, ο παρών κανονισμός πρέπει να περιλαμβάνει κατάλογο των εποπτικών εξουσιών που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες αρχές.

(26)     Προκειμένου να διασφαλιστεί η κατάλληλη επιβολή του, ο παρών κανονισμός πρέπει να προβλέπει κυρώσεις στην περίπτωση παράβασης των βασικών διατάξεών του, ήτοι των κανόνων για τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου, για τις ασφαλιστικές δικλείδες σχετικά με την ταυτότητα των επιλέξιμων επενδυτών και για τη χρήση της ονομασίας «ευρωπαϊκό ταμείο επιχειρηματικού κεφαλαίου» μόνο από αδειοδοτημένους διαχειριστές ΕΤΚΕ. Πρέπει να οριστεί ότι η παράβαση αυτών των βασικών διατάξεων συνεπάγεται απαγόρευση χρήσης της ονομασίας και διαγραφή του διαχειριστή οργανισμών από το μητρώο.

(27)     Πληροφορίες εποπτείας πρέπει να ανταλλάσσονται μεταξύ των αρμόδιων αρχών στα κράτη μέλη καταγωγής και υποδοχής και της ΕΑΚΑΑ.

(28)     Η αποτελεσματική κανονιστική συνεργασία μεταξύ των οντοτήτων που έχουν επιφορτιστεί με την εποπτεία της συμμόρφωσης με τα ενιαία κριτήρια που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό απαιτεί την τήρηση υψηλού επιπέδου επαγγελματικού απορρήτου από όλες τις συναφείς εθνικές αρχές και την ΕΑΚΑΑ.

(29)     Τα τεχνικά πρότυπα για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες πρέπει να διασφαλίζουν συνεκτική εναρμόνιση και υψηλό επίπεδο εποπτείας σε όλη την Ένωση. Δεδομένου ότι πρόκειται για φορέα με ιδιαιτέρως εξειδικευμένη τεχνογνωσία, θα ήταν αποδοτικό και ενδεδειγμένο να ανατεθούν στην ΕΑΚΑΑ η κατάρτιση σχεδίων εκτελεστικών τεχνικών προτύπων, εφόσον αυτά δεν περιλαμβάνουν επιλογές πολιτικής, και η υποβολή τους στην Επιτροπή.

(30)     Στην Επιτροπή πρέπει να δοθεί η εξουσία να εκδίδει εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα μέσω εκτελεστικών πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 291 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών) ▌. Η ΕΑΚΑΑ πρέπει να αναλάβει την κατάρτιση εκτελεστικών τεχνικών προτύπων για τη μορφή ▌των ειδοποιήσεων ▌.

(31)     Προκειμένου να εξειδικευτούν οι απαιτήσεις που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη διευκρίνιση των μεθόδων που θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό και την παρακολούθηση του ορίου που αναφέρεται στον παρόντα κανονισμό, τους τύπους υπηρεσιών ή αγαθών και τις μεθόδους παραγωγής αγαθών ή υπηρεσιών που ενσωματώνουν κοινωνικό στόχο και τις περιστάσεις υπό τις οποίες δύναται να διανεμηθούν κέρδη σε ιδιοκτήτες και επενδυτές, τους τύπους σύγκρουσης συμφερόντων τις οποίες πρέπει να αποφεύγουν οι διαχειριστές ΕΤΚΕ και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σχετικά με αυτές, τα στοιχεία των διαδικασιών μέτρησης του κοινωνικού αντίκτυπου που επιτυγχάνεται από τις εταιρείες χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις και το περιεχόμενο και τη διαδικασία για την παροχή πληροφοριών στους επενδυτές. Έχει ιδιαίτερη σημασία να προβαίνει η Επιτροπή σε κατάλληλες διαβουλεύσεις κατά τη διάρκεια του προπαρασκευαστικού έργου της, μεταξύ άλλων και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, λαμβάνοντας υπόψη πρωτοβουλίες αυτορρύθμισης και κώδικες δεοντολογίας. Η Επιτροπή, κατά την προετοιμασία και σύνταξη των εκτελεστικών πράξεων, θα πρέπει να εξασφαλίσει την ταυτόχρονη, έγκαιρη και κατάλληλη διαβίβαση των σχετικών εγγράφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

(33)     Εντός τεσσάρων ετών το αργότερο από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, ο παρών κανονισμός πρέπει να επανεξεταστεί ώστε να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις της αγοράς των ΕΤΚΕ. Βάσει της επανεξέτασης, η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο συνοδευόμενη, αν χρειάζεται, από νομοθετικές τροποποιήσεις.

(33α)  Ο παρών κανονισμός δεν συνεπάγεται προσέγγιση των υφιστάμενων φορολογικών δομών στα κράτη μέλη προκειμένου να ενθαρρυνθεί η κοινωνική επιχειρηματικότητα. Οι δομές αυτές πρέπει να σέβονται το δίκαιο της Ένωσης, ιδίως την αρχή της μη εισαγωγής διακρίσεων. Το αργότερο κατά την αναθεώρηση του παρόντος κανονισμού, το αργότερο, η Επιτροπή θα εξετάσει κατά πόσον είναι σκόπιμο να συμπληρωθεί ο κανονισμός από ευρωπαϊκές φορολογικές δομές με στόχο την υποστήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

(34)     Ο παρών κανονισμός σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τηρεί τις αρχές που έχουν αναγνωριστεί μεταξύ άλλων στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και της επιχειρηματικής ελευθερίας.

(35)     Η οδηγία 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 1995, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών[8], διέπει την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που εκτελείται στα κράτη μέλη στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού και υπό την εποπτεία των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών, ιδίως των δημόσιων ανεξάρτητων αρχών που διορίζουν τα κράτη μέλη. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα[9] από τα όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, διέπει την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που εκτελείται από την ΕΑΚΑΑ στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού και υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Επόπτη Προστασίας Δεδομένων.

(36)     Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού, ήτοι η ανάπτυξη εσωτερικής αγοράς για τα ΕΤΚΕ με καθορισμό πλαισίου για την αδειοδότηση των διαχειριστών ΕΤΚΕ που διευκολύνει την εμπορική προώθηση των ΕΤΚΕ σε όλη την Ένωση, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη και κατά συνέπεια, λόγω της έκτασης και των επιπτώσεών του, μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης· η Ένωση δύναται να εγκρίνει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως διατυπώνεται στο εν λόγω άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου αυτού,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

Άρθρο 1

Ο παρών κανονισμός προβλέπει ενιαίες απαιτήσεις για τους διαχειριστές οργανισμών συλλογικών επενδύσεων που επιθυμούν να χρησιμοποιούν την ονομασία «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας» (ΕΤΚΕ) και τους όρους εμπορικής προώθησης οργανισμών συλλογικών επενδύσεων υπό αυτή την ονομασία στην Ένωση, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Ο παρών κανονισμός προβλέπει επίσης ενιαίους κανόνες για την εμπορική προώθηση διαχειριστών ΕΤΚΕ σε επιλέξιμους επενδυτές σε ολόκληρη την Ένωση, για τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου των ΕΤΚΕ, για τα επιλέξιμα επενδυτικά μέσα και τεχνικές, καθώς και για την οργάνωση, τη διαφάνεια και τη δεοντολογία διαχειριστών ΕΤΚΕ που προωθούν εμπορικά ΕΤΚΕ σε ολόκληρη την Ένωση.

Άρθρο 2

1.        Ο παρών κανονισμός ισχύει για τους διαχειριστές οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, όπως ορίζονται στο στοιχείο β) του άρθρου 3 παράγραφος 1, οι οποίοι έχουν συσταθεί στην Ένωση και οι οποίοι διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια ΕΤΚΕ τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των οποίων συνολικά:

α)        δεν υπερβαίνουν ανώτατο όριο 500 εκατ. ευρώ και υπόκεινται σε καταχώριση από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής τους σύμφωνα με το στοιχείο α) του άρθρου 3 παράγραφος 3 της οδηγίας 2011/61/ΕΚ, ή

β)        φτάνουν ή υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 500 εκατ. ευρώ και υπόκεινται σε αδειοδότηση σύμφωνα με το άρθρο 6 της οδηγίας 2011/61/ΕΕ, υπό τον όρο ότι οι εν λόγω διαχειριστές επιλέγουν να ενταχθούν στο καθεστώς που δημιουργείται με τον παρόντα κανονισμό και συμμορφώνονται με αυτόν ανά πάσα στιγμή σε σχέση με τα ΕΤΚΕ που διαχειρίζονται.

Στα κράτη μέλη νόμισμα των οποίων δεν είναι το ευρώ, το εν λόγω ανώτατο όριο υπολογίζεται στην αντίστοιχη αξία στο εθνικό νόμισμα κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

2.        Κατά τον υπολογισμό του ορίου που αναφέρεται στην παράγραφο 1, οι διαχειριστές οργανισμών συλλογικών επενδύσεων που διαχειρίζονται ταμεία άλλα από ΕΤΚΕ δεν χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψη τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται στα εν λόγω άλλα ταμεία.

3.        Η Επιτροπή αναλαμβάνει την εξουσία να εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 24 για τον προσδιορισμό των μεθόδων υπολογισμού του ορίου που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου και για την παρακολούθηση της συνεχούς συμμόρφωσης με το όριο αυτό.

3α.      Οι διαχειριστές ΕΤΚΕ που υπόκεινται σε αδειοδότηση βάσει του παρόντος κανονισμού, μπορούν επιπλέον να διαχειρίζονται ΟΣΕΚΑ που υπόκεινται σε αδειοδότηση βάσει της οδηγίας 2009/65/ΕΚ, υπό τον όρο ότι είναι εξωτερικοί διαχειριστές.

Άρθρο 3

1.        Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)        «ΕΤΚΕ»: οργανισμός συλλογικών επενδύσεων που επενδύει ελάχιστο ποσοστό 70% του συνόλου των εισφορών κεφαλαίου του και του δεσμευμένου κεφαλαίου που δεν έχουν κληθεί να καταβάλουν τα μέλη του σε περιουσιακά στοιχεία που συνιστούν ειδικές επενδύσεις·

αα)     "σχετικές δαπάνες": τέλη, επιβαρύνσεις και έξοδα που βαρύνουν άμεσα ή έμμεσα τους επενδυτές και για τα οποία υπάρχει συμφωνία μεταξύ του διαχειριστή και των επενδυτών του ΕΤΚΕ.

β)        «οργανισμός συλλογικών επενδύσεων»: οργανισμός που συγκεντρώνει κεφάλαια από διάφορους επενδυτές με σκοπό την επένδυσή τους σύμφωνα με καθορισμένη επενδυτική πολιτική προς όφελος των επενδυτών αυτών και ο οποίος δεν χρειάζεται άδεια σύμφωνα με το άρθρο 5 της οδηγίας 2009/65/ΕΚ·

γ)        «ειδικές επενδύσεις»: οποιοδήποτε από τα ακόλουθα μέσα:

i)         τίτλος ιδίων κεφαλαίων ή οιονεί ιδίων κεφαλαίων που

–         εκδίδεται από εταιρεία χαρτοφυλακίου που πληροί τις προϋποθέσεις και τον αποκτά απευθείας το ΕΤΚΕ από την εταιρεία χαρτοφυλακίου,

–         εκδίδεται από εταιρεία χαρτοφυλακίου που πληροί τις προϋποθέσεις, ως αντάλλαγμα χρεογράφου εταιρικού κεφαλαίου το οποίο έχει εκδοθεί από την εταιρεία χαρτοφυλακίου που πληροί τις προϋποθέσεις· ή

–         εκδίδεται από οργανισμό ο οποίος κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας χαρτοφυλακίου που πληροί τις προϋποθέσεις, η οποία είναι θυγατρική του, και αποκτάται από το ΕΤΚΕ ως αντάλλαγμα για τίτλο εταιρικού κεφαλαίου που εκδίδεται από την εταιρεία χαρτοφυλακίου που πληροί τις προϋποθέσεις·

ii)        εξασφαλισμένοι ή μη εξασφαλισμένοι χρεωστικοί τίτλοι εκδιδόμενοι από εταιρείες χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις, περιλαμβανομένων γραμματίων και πιστοποιητικών καταθέσεων, δανείων και χορηγήσεων των μετόχων·

iii)        μερίδια ή μετοχές ενός ή περισσότερων άλλων ΕΤΚΕ·

iv)       μεσομακροπρόθεσμα δάνεια που χορηγούνται σε εταιρείες χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις από το ΕΤΚΕ·

v)        οποιουδήποτε άλλου είδους συμμετοχή σε εταιρεία χαρτοφυλακίου που πληροί τις προϋποθέσεις. δ)

δ)        «εταιρεία χαρτοφυλακίου που πληροί τις προϋποθέσεις»: οργανισμός που, όταν πραγματοποιείται επένδυση από το ΕΤΚΕ, δεν είναι εισηγμένος σε ρυθμιζόμενη αγορά, όπως αυτή ορίζεται στο σημείο 14 του άρθρου 4 παράγραφος 1 της οδηγίας 2004/39/ΕΚ, ▌ και:

i)         έχει πρωταρχικό στόχο την επίτευξη μετρήσιμου, θετικού κοινωνικού αντίκτυπου σύμφωνα με το καταστατικό του, τον εσωτερικό κανονισμό του ή οποιοδήποτε άλλο καταστατικό έγγραφο για τη σύσταση της επιχείρησης, στην περίπτωση εφόσον η επιχείρηση:

–       ▌παρέχει υπηρεσίες ή αγαθά σε ευάλωτα, περιθωριοποιημένα, μειονεκτούντα ή κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα· ▌

–       παρέχει αγαθά και υπηρεσίες μέσω μιας μεθόδου παραγωγής, η οποία ενσωματώνει την ένταξη ευάλωτων, περιθωριοποιημένων, μειονεκτούντων ή κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων· ή

       χρηματοδοτεί ή υποστηρίζει επιχειρήσεις που εμπίπτουν στην πρώτη ή τη δεύτερη περίπτωση ή και τις δύο·

ii)        χρησιμοποιεί τα κέρδη του πρώτα και κύρια για να επιτύχει τον πρωταρχικό του στόχο αντί να διανέμει κέρδη και εφαρμόζει προκαθορισμένες διαδικασίες και κανόνες για οποιοδήποτε εξαιρετική περίπτωση διανομής κερδών σε μετόχους και ιδιοκτήτες, εξασφαλίζοντας ότι η ενδεχόμενη διανομή κερδών δεν υπονομεύει τον πρωταρχικό στόχο της· και

iii)       η διαχείρισή του πραγματοποιείται κατά τρόπο υπεύθυνο και διαφανή, ιδίως μέσω της συμμετοχής των εργαζομένων, των πελατών και των συμφεροντούχων που επηρεάζονται από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες·

ε)        «εταιρικό κεφάλαιο»: δικαίωμα ιδιοκτησίας σε επιχείρηση, το οποίο αντιπροσωπεύουν οι μετοχές ή άλλης μορφής συμμετοχή στο κεφάλαιο της εταιρείας χαρτοφυλακίου που πληροί τις προϋποθέσεις, τα οποία εκδίδονται στους επενδυτές·

εα)      «οιονεί ίδια κεφάλαια»: οποιοδήποτε μέσο χρηματοδότησης το οποίο συνεπάγεται συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων και χρεωστικών τίτλων ή το οποίο έχει στοιχεία χρεωστικού τίτλου και του οποίου η απόδοση εξαρτάται κυρίως από τα κέρδη ή τις ζημίες του οργανισμού χαρτοφυλακίου που πληροί τις προϋποθέσεις και το οποίο δεν είναι εξασφαλισμένο σε περίπτωση αφερεγγυότητας·

στ)      «εμπορία» ή «εμπορική προώθηση»: άμεση ή έμμεση προσφορά ή τοποθέτηση, με πρωτοβουλία του διαχειριστή ΕΤΚΕ ή εξ ονόματος του διαχειριστή αυτού, μεριδίων ή μετοχών ενός ΕΤΚΕ το οποίο διαχειρίζεται, σε επενδυτές εγκατεστημένους ή με εγκατεστημένο γραφείο στην Ένωση·

ζ)        «δεσμευμένο κεφάλαιο»: οποιαδήποτε δέσμευση σύμφωνα με την οποία ένα πρόσωπο υποχρεούται να αποκτήσει δικαίωμα στο ΕΤΚΕ ή να πραγματοποιήσει εισφορά κεφαλαίου στο ΕΤΚΕ·

η)        «διαχειριστής ΕΤΚΕ»: νομικό πρόσωπο με κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα τη διαχείριση τουλάχιστον ενός ΕΤΚΕ·

θ)        «κράτος μέλος καταγωγής»: το κράτος μέλος στο οποίο έχει συσταθεί ή διατηρεί την επίσημη έδρα του ο διαχειριστής ΕΤΚΕ·

ι)         «κράτος μέλος υποδοχής»: το κράτος μέλος, εκτός από το κράτος μέλους καταγωγής, στο οποίο ο διαχειριστής ΕΤΚΕ προωθεί εμπορικά ΕΤΚΕ σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό·

ια)       «αρμόδια αρχή»: η εθνική αρχή την οποία ορίζει το κράτος μέλος καταγωγής, βάσει νομοθετικών ή κανονιστικών διατάξεων, για την ανάληψη του καθήκοντος καταχώρισης των διαχειριστών οργανισμών συλλογικών επενδύσεων σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 2.

Σε σχέση με το στοιχείο (a) του πρώτου εδαφίου, το ποσοστό υπολογίζεται κατά μέσο όρο εντός κατά μέγιστο πενταετίας, και με βάση το επενδυτέο ποσό μετά την αφαίρεση όλων των σχετικών δαπανών και των βραχυπρόθεσμων συμμετοχών σε διαθέσιμα και ισοδύναμα διαθεσίμων.

Σε σχέση με το στοιχείο (η) εφόσον η νομική μορφή του ΕΤΚΕ επιτρέπει εσωτερική διαχείριση και το διευθυντικό όργανο του ΕΤΚΕ επιλέγει να μη διορίσει εξωτερικό διαχειριστή, διαχειριστής μπορεί να είναι το ίδιο το ΕΤΚΕ, που λαμβάνει, εν τοιαύτη περιπτώσει, άδεια ως διαχειριστής.

2.        Στην Επιτροπή ανατίθεται η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 24, που προσδιορίζουν τους τύπους υπηρεσιών ή αγαθών και τις μεθόδους παραγωγής υπηρεσιών ή αγαθών που ενσωματώνουν κοινωνικό στόχο αναφερόμενο στην περίπτωση i) της παραγράφου 1 στοιχείο δ) του παρόντος άρθρου, λαμβάνοντας υπόψη τα διάφορα είδη εταιρειών χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις και τις περιστάσεις υπό τις οποίες δύναται να διανεμηθούν κέρδη σε ιδιοκτήτες και επενδυτές.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»

Άρθρο 4

Οι διαχειριστές ΕΤΚΕ που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις οι οποίες προβλέπονται στο παρόν κεφάλαιο δικαιούνται να χρησιμοποιούν την ονομασία «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας» για την εμπορική προώθηση ΕΤΚΕ σε ολόκληρη την Ένωση.

Άρθρο 5

1.        Οι διαχειριστές ΕΤΚΕ διασφαλίζουν ότι, κατά την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων εκτός των ειδικών επενδύσεων, ποσοστό έως το 30% του συνόλου των εισφορών κεφαλαίου του ΕΤΚΕ και του δεσμευμένου κεφαλαίου που δεν έχουν κληθεί να καταβάλουν τα μέλη του χρησιμοποιείται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων εκτός των ειδικών επενδύσεων. Το ποσοστό υπολογίζεται κατά μέσο όρο εντός κατά μέγιστο πενταετίας, και με βάση το επενδυτέο ποσό μετά την αφαίρεση όλων των σχετικών δαπανών και των βραχυπρόθεσμων συμμετοχών σε διαθέσιμα και ισοδύναμα διαθεσίμων.

2.        Οι διαχειριστές ΕΤΚΕ μπορούν να δανείζονται, να εκδίδουν χρεωστικά ομόλογα, ή να παρέχουν εγγυήσεις στο επίπεδο του ΕΤΚΕ, υπό τον όρο ότι παρόμοια δάνεια, ομόλογα ή εγγυήσεις καλύπτονται από δεσμευμένο κεφάλαιο που δεν έχουν κληθεί να καταβάλουν τα μέλη της εταιρείας και, κατά συνέπεια, δεν αυξάνουν την έκθεση της εταιρείας πέρα από τις δεσμεύσεις της.

3.        Η ▌παράγραφος 2 ▌δεν ισχύει για δανεισμό μη ανανεώσιμης διάρκειας έως 120 ημερολογιακών ημερών για την εξασφάλιση ρευστότητας μεταξύ της κλήσης για καταβολή κεφαλαίου και της λήψης του δεσμευμένου κεφαλαίου από επενδυτές.

Άρθρο 6

Οι διαχειριστές ΕΤΚΕ προωθούν εμπορικώς μερίδια και μετοχές των ΕΤΚΕ που διαχειρίζονται, αποκλειστικά σε επενδυτές που θεωρούνται επαγγελματίες πελάτες σύμφωνα με το μέρος Ι του παραρτήματος ΙΙ της οδηγίας 2004/39/ΕΚ ή που δύνανται, εάν ζητηθεί, να αντιμετωπιστούν ως επαγγελματίες πελάτες σύμφωνα με το μέρος ΙΙ του παραρτήματος ΙΙ της οδηγίας 2004/39/ΕΚ, ή σε άλλους επενδυτές, στην περίπτωση που:

α)        οι εν λόγω άλλοι επενδυτές δεσμεύονται να επενδύσουν ελάχιστο ποσό 100.000 ευρώ·

β)        οι εν λόγω άλλοι επενδυτές δηλώνουν εγγράφως, σε ξεχωριστό έγγραφο από τη σύμβαση που θα συναφθεί για τη δέσμευση επένδυσης, ότι έχουν λάβει γνώση των κινδύνων που συνδέονται με τη σχεδιαζόμενη δέσμευση·

γ)        ο διαχειριστής ΕΤΚΕ πραγματοποιεί εκτίμηση της τεχνογνωσίας, της πείρας και των γνώσεων του επενδυτή, χωρίς να προϋποτίθεται ότι ο επενδυτής έχει γνώσεις της αγοράς και πείρα στα ζητήματα που αναφέρονται στο μέρος Ι του παραρτήματος ΙΙ της οδηγίας 2004/39/ΕΚ·

δ)        ο διαχειριστής ΕΤΚΕ έχει λάβει εύλογη διασφάλιση, βάσει της φύσης της δέσμευσης που σχεδιάζεται, ότι ο επενδυτής μπορεί να λαμβάνει τις δικές του επενδυτικές αποφάσεις και να κατανοεί τους ενεχόμενους κινδύνους και ότι μια τέτοιου είδους δέσμευση είναι κατάλληλη για τον εν λόγω επενδυτή·

ε)        ο διαχειριστής ΕΤΚΕ επιβεβαιώνει εγγράφως ότι έχει πραγματοποιήσει την εκτίμηση που αναφέρεται στο στοιχείο γ) και ότι έχει καταλήξει στο συμπέρασμα που αναφέρεται στο στοιχείο δ).

Άρθρο 7

Για το ΕΤΚΕ που διαχειρίζονται, οι διαχειριστές ΕΤΚΕ οφείλουν:

α)        να ενεργούν με τη δέουσα δεξιότητα, μέριμνα και επιμέλεια κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων τους και να αντιμετωπίζουν έντιμα τους επενδυτές τους·

β)        να εφαρμόζουν κατάλληλες πολιτικές και διαδικασίες για την πρόληψη εσφαλμένων πρακτικών που ενδέχεται εύλογα να αναμένεται ότι θα επηρεάσουν τα συμφέροντα επενδυτών και των εταιρειών χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις·

γ)        να εκτελούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες έτσι ώστε να προωθούν τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο των εταιρειών χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις και στις οποίες έχουν επενδύσει, καθώς και να προωθούν με το βέλτιστο τρόπο τα συμφέροντα των ΕΤΚΕ που διαχειρίζονται και των επενδυτών στα εν λόγω ΕΤΚΕ, καθώς και την ακεραιότητα της αγοράς·

δ)        να επιδεικνύουν υψηλό επίπεδο επιμέλειας κατά την επιλογή και τη συνεχή παρακολούθηση επενδύσεων σε εταιρείες χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς και του θετικού κοινωνικού αντικτύπου τους·

ε)        να διαθέτουν επαρκή γνώση και κατανόηση των εταιρειών χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις, στις οποίους επενδύουν.

Σε σχέση με το στοιχείο (β) του πρώτου εδαφίου, οι κατάλληλες πολιτικές και διαδικασίες περιλαμβάνουν, ειδικότερα, κανόνες σχετικά με τις προσωπικές συναλλαγές των υπαλλήλων τους ή τη συμμετοχή ή τη διαχείριση επενδύσεων προκειμένου να επενδύσουν για λογαριασμό τους και εξασφαλίζοντας τουλάχιστον τη δυνατότητα ανασύστασης κάθε συναλλαγής που αφορά ΕΤΚΕ ως προς την προέλευσή της, τα εμπλεκόμενα μέρη, τη φύση της καθώς και τη χρονική στιγμή και τον τόπο που έγινε, και ότι τα περιουσιακά στοιχεία των ΕΤΚΕ τα οποία διαχειρίζεται ο διαχειριστής τοποθετούνται σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΤΚΕ ή τα καταστατικά έγγραφά του και τις ισχύουσες νομικές διατάξεις.

Άρθρο 8

1.        Οι διαχειριστές ΕΤΚΕ εντοπίζουν και αποφεύγουν περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων και, όταν αυτές δεν δύναται να αποφευχθούν, διαχειρίζονται, παρακολουθούν και, σύμφωνα με την παράγραφο 4, γνωστοποιούν τις εν λόγω περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων ώστε να προλαμβάνουν την πιθανότητα πρόκλησης δυσμενών επιπτώσεων στα συμφέροντα των ΕΤΚΕ και των επενδυτών τους και να διασφαλίζουν τη δίκαιη μεταχείριση των ΕΤΚΕ τα οποία διαχειρίζονται.

2.        Ειδικότερα, οι διαχειριστές ΕΤΚΕ εντοπίζουν τις περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων που δύναται να ανακύψουν μεταξύ

α)        των διαχειριστών ΕΤΚΕ, των προσώπων που διοικούν ουσιαστικά την επιχείρηση του διαχειριστή ΕΤΚΕ, εργαζομένων ή οποιουδήποτε προσώπου που άμεσα ή έμμεσα ελέγχει ή ελέγχεται από το διαχειριστή ΕΤΚΕ, και του ΕΤΚΕ το οποίο διαχειρίζεται ο διαχειριστής ΕΤΚΕ ή των επενδυτών στα εν λόγω ΕΤΚΕ·

β)        ενός ΕΤΚΕ ή των επενδυτών στο εν λόγω ΕΤΚΕ και ενός άλλου ΕΤΚΕ το οποίο διαχειρίζεται ο διαχειριστής του ΕΤΚΕ ή των επενδυτών στο εν λόγω άλλο ΕΤΚΕ.

3.        Οι διαχειριστές ΕΤΚΕ διατηρούν και εφαρμόζουν αποτελεσματικά οργανωτικά και διοικητικά μέτρα ώστε να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των παραγράφων 1 και 2.

4.        Γνωστοποιήσεις περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, πραγματοποιούνται στην περίπτωση που τα οργανωτικά μέτρα που εφαρμόζει ο διαχειριστής ΕΤΚΕ για τον εντοπισμό, την πρόληψη, τη διαχείριση και την παρακολούθηση περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων δεν επαρκούν ώστε να διασφαλίζουν εύλογα την πρόληψη των κινδύνων πρόκλησης ζημίας στα συμφέροντα των επενδυτών. Οι διαχειριστές ΕΤΚΕ γνωστοποιούν με σαφήνεια το χαρακτήρα γενικά ή τα αίτια της σύγκρουσης συμφερόντων στους επενδυτές πριν αναλάβουν οποιαδήποτε επιχειρηματική δράση εκ μέρους τους.

5.        Ανατίθεται στην Επιτροπή η αρμοδιότητα έκδοσης πράξεων κατ’ εξουσιοδότηση σύμφωνα με το άρθρο 24 οι οποίες προσδιορίζουν:

α)        τους τύπους σύγκρουσης συμφερόντων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου·

β)        τα μέτρα που αναμένεται να λάβουν οι διαχειριστές ΕΤΚΕ όσον αφορά τις δομές και τις οργανωτικές και διοικητικές διαδικασίες για τον εντοπισμό, την πρόληψη, τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τη γνωστοποίηση περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων.

Άρθρο 9

1.        Οι διαχειριστές ΕΤΚΕ χρησιμοποιούν για κάθε ΕΤΚΕ το οποίο διαχειρίζονται διαδικασίες μέτρησης και παρακολούθησης, με σαφείς και συγκρίσιμους δείκτες, του βαθμού στον οποίο οι εταιρείες χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις, στις οποίες επενδύει ο ΕΤΚΕ, επιτυγχάνουν το θετικό κοινωνικό αντίκτυπο που έχουν δεσμευθεί να επιτυγχάνουν.

1α.      Στους δείκτες που αναφέρονται στην παράγραφο 1, περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα εξής:

α)        απασχόληση και αγορά εργασίας,

β)        προδιαγραφές και δικαιώματα που σχετίζονται με την ποιότητα της εργασίας,

γ)        κοινωνική ένταξη και προστασία συγκεκριμένων ομάδων,

δ)        ισότητα μεταχείρισης και ευκαιριών, απουσία διακρίσεων,

ε)        δημόσια υγεία και ασφάλεια,

στ)      πρόσβαση στην κοινωνική προστασία και στα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης και οι συνέπειες σε αυτά,

2.        Ανατίθεται στην Επιτροπή η αρμοδιότητα έκδοσης πράξεων κατ’ εξουσιοδότηση σύμφωνα με το άρθρο 24 οι οποίες προσδιορίζουν:

α)         τις διαδικασίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, όσον αφορά τους διάφορους οργανισμούς χαρτοφυλακίου·

β)        τα λεπτομερή κριτήρια για τα ποσοτικά και ποιοτικά μέτρα των κοινωνικών συνεπειών μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου που πληροί τις προϋποθέσεις, όσον αφορά τις πτυχές στις οποίες αναφέρεται η παράγραφος 2·

γ)        τη μεθοδολογία για τον συνδυασμό των λεπτομερών κριτηρίων που αναφέρονται στο στοιχείο (β) της παρούσας παραγράφου και, αν είναι δυνατόν, τη σχετική στάθμιση αυτών των κριτηρίων στη συνολική εκτίμηση του κοινωνικού αντικτύπου της εταιρείας χαρτοφυλακίου που πληροί τις προϋποθέσεις.

Άρθρο 10

Ανά πάσα στιγμή, οι διαχειριστές ΕΤΚΕ διαθέτουν επαρκή ίδια κεφάλαια επαρκή τουλάχιστον ισοδύναμα με το 25% των παγίων εξόδων τους του προηγούμενου έτους.

Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προσαρμόζουν την απαίτηση αυτή σε περίπτωση ουσιαστικής μεταβολής των δραστηριοτήτων του ΕΤΚΕ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Εάν ένα ΕΤΚΕ δεν έχει συμπληρώσει ένα έτος επιχειρηματικής δραστηριότητας μετά την ίδρυσή του, η απαίτηση είναι να έχει το ΕΤΚΕ ίδια κεφάλαια τουλάχιστον ίσα με το 25% των παγίων εξόδων που προβλέπονται στο επιχειρηματικό του σχέδιο, εκτός αν απαιτείται από τις αρμόδιες αρχές τροποποίηση αυτού του σχεδίου.

Οι διαχειριστές ΕΤΚΕ χρησιμοποιούν κατάλληλους και επαρκείς ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους που απαιτούνται για την ορθή διαχείριση των ΕΤΚΕ.

Άρθρο 11

Οι κανόνες για την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων καθορίζονται στα καταστατικά έγγραφα του ΕΤΚΕ.

Άρθρο 12

1.        Οι διαχειριστές ΕΤΚΕ υποβάλλουν ετήσια έκθεση στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής για κάθε ΕΤΚΕ που βρίσκεται υπό τη διαχείρισή τους εντός 6 μηνών από το τέλος του οικονομικού έτους. Η έκθεση περιγράφει τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου του ΕΤΚΕ και τις δραστηριότητες του προηγούμενου έτους. Περιλαμβάνει τους ελεγμένους οικονομικούς λογαριασμούς του ΕΤΚΕ. Καταρτίζεται σύμφωνα με τα υφιστάμενα πρότυπα αναφοράς και τους όρους που συμφωνούνται μεταξύ του διαχειριστή ΕΤΚΕ και των επενδυτών. Οι διαχειριστές ΕΤΚΕ κοινοποιούν την έκθεση στους επενδυτές, εάν τους ζητηθεί. Οι διαχειριστές ΕΤΚΕ και οι επενδυτές δύναται να συμφωνήσουν μεταξύ τους πρόσθετες γνωστοποιήσεις.

2.        Η ετήσια έκθεση περιλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής:

α)        στοιχεία, κατά περίπτωση, των συνολικών κοινωνικών αποτελεσμάτων που επιτυγχάνονται μέσω της επενδυτικής πολιτικής και της μεθόδου που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση αυτών των αποτελεσμάτων·

β)        δήλωση οποιωνδήποτε αποεπενδύσεων οι οποίες έχουν λάβει χώρα σε σχέση με εταιρείες χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις·

γ)        περιγραφή της περίπτωσης που αποεπενδύσεις σε σχέση με τα άλλα περιουσιακά στοιχεία του ΕΤΚΕ που δεν επενδύονται σε εταιρείες χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις έχουν λάβει χώρα βάσει των κριτηρίων που αναφέρονται στο στοιχείο ε) του άρθρου 13 παράγραφος 1·

δ)        σύνοψη των δραστηριοτήτων που έχει πραγματοποιήσει ο διαχειριστής ΕΤΚΕ σε σχέση με τις εταιρείες χαρτοφυλακίου οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με το στοιχείο ια) του άρθρου 13 παράγραφος 1.

δα)      λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη φύση και τον σκοπό των λοιπών επενδύσεων πλην εκείνων σε εταιρείες χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις, στις οποίες αναφέρεται το άρθρο 4, παράγραφος 1.

3.        Στην περίπτωση που ο διαχειριστής ΕΤΚΕ πρέπει να δημοσιεύει ετήσια οικονομική έκθεση σύμφωνα με το άρθρο 4 της οδηγίας 2004/109/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά ΕΤΚΕ, οι πληροφορίες που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου δύναται να παρέχονται είτε ξεχωριστά είτε ως πρόσθετη ενότητα στην ετήσια οικονομική έκθεση.

Άρθρο 13

1.        Πριν από τη λήψη της επενδυτικής τους απόφασης, οι διαχειριστές ΕΤΚΕ διαβιβάζουν στους επενδυτές τους τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

α)        την ταυτότητα του διαχειριστή ΕΤΚΕ και οποιωνδήποτε άλλων παρόχων υπηρεσιών συμβεβλημένων με το διαχειριστή ΕΤΚΕ για τη διαχείρισή τους, και περιγραφή των καθηκόντων τους·

β)        περιγραφή της επενδυτικής στρατηγικής και των στόχων του ΕΤΚΕ, συμπεριλαμβανομένης περιγραφής των τύπων των εταιρειών χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις και της διαδικασίας και των κριτηρίων που χρησιμοποιούνται για την αναγνώρισή τους, των επενδυτικών τεχνικών που δύναται να χρησιμοποιεί και οποιωνδήποτε επιβαλλόμενων επενδυτικών περιορισμών·

γ)        στοιχεία σχετικά με το θετικό κοινωνικό αντίκτυπο στον οποίο στοχεύει η επενδυτική στρατηγική του ΕΤΚΕ, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, εύλογων προβλέψεων των εν λόγω αποτελεσμάτων και πληροφοριών σχετικά με τα κριτήρια και τη μεθοδολογία της μέτρησης του αντικτύπου, τα οποία εφαρμόζονται σε κάθε συγκεκριμένη επένδυση και, εφόσον είναι διαθέσιμες, σχετικά με τις επιδόσεις του παρελθόντος στο πεδίο αυτό·

δ)        πληροφορίες σχετικά με τις μεθοδολογίες που θα χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση του κοινωνικού αντίκτυπου·

ε)        λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη φύση και τον σκοπό των περιουσιακών στοιχείων εκτός των εταιρειών χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις, και της διαδικασίας και των κριτηρίων που χρησιμοποιούνται για την επιλογή αυτών των περιουσιακών στοιχείων, εκτός εάν πρόκειται για διαθέσιμα ή ισοδύναμα διαθεσίμων·

στ)      περιγραφή του προφίλ κινδύνου του ΕΤΚΕ και όλων των κινδύνων που συνδέονται με τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία δύναται να επενδύει το ταμείο ή με τις επενδυτικές τεχνικές που δύναται να χρησιμοποιεί·

ζ)        περιγραφή της διαδικασίας αποτίμησης του ΕΤΚΕ και της μεθοδολογίας αποτίμησης των περιουσιακών του στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την αποτίμηση εταιρειών χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις·

η)        περιγραφή του συνόλου των τελών, επιβαρύνσεων και εξόδων και των μέγιστων ποσών τους, τα οποία βαρύνουν άμεσα ή έμμεσα οι επενδυτές·

θ)        περιγραφή του τρόπου υπολογισμού της αμοιβής του διαχειριστή ΕΤΚΕ, καθώς και δήλωση των κερδών της εταιρείας επιχειρηματικού κεφαλαίου·

ι)         κατά περίπτωση, τις οικονομικές επιδόσεις του ΕΤΚΕ στο παρελθόν·

ια)       τις υπηρεσίες επιχειρηματικής στήριξης και τις άλλες δραστηριότητες στήριξης που ο διαχειριστής ΕΤΚΕ παρέχει ή οργανώνει μέσω τρίτων ώστε να διευκολύνει την ανάπτυξη, τη μεγέθυνση, ή σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις τις συνεχιζόμενες εργασίες των εταιρειών χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις και στις οποίους επενδύει το ΕΤΚΕ ή, στην περίπτωση που δεν παρέχονται τέτοιες υπηρεσίες ή δεν εκτελούνται δραστηριότητες, εξήγηση του γεγονότος αυτού·

ιβ)       περιγραφή των διαδικασιών βάσει των οποίων το ΕΤΚΕ δύναται να αλλάξει την επενδυτική του στρατηγική ή την επενδυτική του πολιτική ή και τις δύο.

2.        Όλες οι αναφερόμενες στην παράγραφο 1 πληροφορίες πρέπει να είναι εύλογες, σαφείς και να μην είναι παραπλανητικές. Πρέπει να τηρούνται επικαιροποιημένες και να επανεξετάζονται τακτικά.

3.        Στην περίπτωση που ο διαχειριστής ΕΤΚΕ πρέπει να δημοσιεύει ενημερωτικό δελτίο σύμφωνα με την οδηγία 2003/71/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ή σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο όσον αφορά με το ΕΤΚΕ, οι πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου δύναται να παρέχονται είτε ξεχωριστά είτε στο πλαίσιο του ενημερωτικού δελτίου.

4.        Ανατίθεται στην Επιτροπή η αρμοδιότητα έκδοσης πράξεων κατ’ εξουσιοδότηση σύμφωνα με το άρθρο 24 οι οποίες προσδιορίζουν:

α)        το περιεχόμενο των πληροφοριών που αναφέρονται στα στοιχεία β) έως ε) και ια) της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου·

β)        τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες που αναφέρονται στα στοιχεία β) έως ε) και ια) της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου δύναται να παρουσιάζονται κατά τρόπο ενιαίο ώστε να διασφαλίζεται ο μέγιστος δυνατός βαθμός συγκρισιμότητας.

βα)      τις αρχές που ισχύουν για τον σχεδιασμό των μεθόδων οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αποτίμηση εταιρειών χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως ορίζεται στην παράγραφο 1, στοιχείο ζ) .

Άρθρο 13α

1.        Για κάθε ΕΤΚΕ το οποίο διαχειρίζεται, ο διαχειριστής εξασφαλίζει ότι διορίζεται ένας μόνον θεματοφύλακας, σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

2.        Ο θεματοφύλακας είναι ίδρυμα υποκείμενο στους κανόνες περί προληπτικής εποπτείας και σε συνεχή έλεγχο. Εμπίπτει στις κατηγορίες ιδρυμάτων που ορίζονται από τα κράτη μέλη ως επιλέξιμα για θεματοφύλακες σύμφωνα με το άρθρο 23 παράγραφος 3 της οδηγίας 2009/65/EK.

3.        Ο θεματοφύλακας είναι υπεύθυνος για την επαλήθευση της ιδιοκτησίας και την τήρηση μητρώου των περιουσιακών στοιχείων του ΕΤΚΕ που πληροί τις προϋποθέσεις.

4.        Ο θεματοφύλακας υπέχει ευθύνη απέναντι στο ΕΤΚΕ και τους επενδυτές του για κάθε απώλεια που προκύπτει ως αποτέλεσμα αμέλειας ή δόλου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Άρθρο 14

1.        Οι διαχειριστές ΕΤΚΕ που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν την ονομασία «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας» για την εμπορική προώθηση των ΕΤΚΕ τους ενημερώνουν την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής τους για την πρόθεσή τους αυτή και παρέχουν τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)        την ταυτότητα των προσώπων που ουσιαστικά ασκούν το έργο της διοίκησης των ΕΤΚΕ·

β)        την ταυτότητα των ΕΤΚΕ των οποίων μερίδια ή μετοχές προωθούνται εμπορικά και τις επενδυτικές τους στρατηγικές·

γ)        πληροφορίες για τα μέτρα που έχουν ληφθεί σχετικά με τη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις του κεφαλαίου ΙΙ·

δ)        κατάλογο των κρατών μελών στα οποία ο διαχειριστής ΕΤΚΕ προτίθεται να προωθήσει εμπορικά κάθε ΕΤΚΕ.

2.        Η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής αδειοδοτεί μόνο το διαχειριστή ΕΤΚΕ, εάν κρίνει ότι πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)        οι απαιτούμενες σύμφωνα με την παράγραφο 1 πληροφορίες είναι πλήρεις·

β)        τα μέτρα που έχουν κοινοποιηθεί σύμφωνα με το στοιχείο γ) της παραγράφου 1 είναι κατάλληλα για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου ΙΙ.

3.        Η αδειοδότηση έχει ισχύ σε ολόκληρη την επικράτεια της Ένωσης και επιτρέπει στους διαχειριστές ΕΤΚΕ να εμπορεύονται ΕΤΚΕ υπό την ονομασία «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας» σε όλη την Ένωση.

Άρθρο 15

Ο διαχειριστής ΕΤΚΕ επικαιροποιεί τις πληροφορίες που παρέχονται στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής στην περίπτωση που ο διαχειριστής ΕΤΚΕ προτίθεται:

α)        να προωθήσει εμπορικά ένα νέο ΕΤΚΕ·

β)        να προωθήσει εμπορικά υφιστάμενο ΕΤΚΕ τα προβλεπόμενα στο στοιχείο δ) του άρθρου 14 παράγραφος 1 χαρακτηριστικά του οποίου έχουν μεταβληθεί.

Άρθρο 16

1.        Αμέσως μετά την αδειοδότηση ενός διαχειριστή ΕΤΚΕ, η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής κοινοποιεί το γεγονός ότι ο διαχειριστής ΕΤΚΕ είναι αδειοδοτημένος στα κράτη μέλη που δηλώνονται σύμφωνα με το στοιχείο δ) του άρθρου 14 παράγραφος 1 και στην ΕΑΚΑΑ.

2.        Τα κράτη μέλη υποδοχής που δηλώνονται σύμφωνα με το στοιχείο δ) του άρθρου 14 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού δεν επιβάλλουν, στους διαχειριστές ΕΤΚΕ που έχουν αδειοδοτηθεί σύμφωνα με το άρθρο 14, οποιεσδήποτε απαιτήσεις ή διοικητικές διαδικασίες σχετικά με την εμπορική προώθηση των ΕΤΚΕ τους και δεν απαιτούν οποιαδήποτε έγκριση της εμπορικής προώθησης πριν από την έναρξή της.

3.        Προκειμένου να διασφαλιστεί η ενιαία εφαρμογή του παρόντος άρθρου, η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων ώστε να καθοριστεί το μορφότυπο της ειδοποίησης.

4.        Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει στην Επιτροπή τα εν λόγω σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων έως την ...[10]*.

5.        Ανατίθενται εξουσίες στην Επιτροπή για την έκδοση των εκτελεστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου σύμφωνα με την προβλεπόμενη στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 διαδικασία.

Άρθρο 17

1.        Η ΕΑΚΑΑ διατηρεί κεντρική βάση δεδομένων, δημοσίως προσβάσιμη μέσω του Διαδικτύου, στην οποία περιέχονται όλα τα ΕΤΚΕ και όλοι οι διαχειριστές ΕΤΚΕ που είναι αδειοδοτημένοι στην Ένωση, καθώς και τις χώρες στις οποίες λειτουργούν, σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό

2.        Η ΕΑΚΑΑ και οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών ενημερώνουν τους επενδυτές, τους διαχειριστές των ταμείων επενδύσεων και τις επιχειρήσεις σχετικά με την ύπαρξη των ΕΤΚΕ.

Άρθρο 18

Η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής εποπτεύει τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 19

Σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, στις αρμόδιες αρχές παρέχονται όλες οι εξουσίες εποπτείας και διερεύνησης που είναι αναγκαίες για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Ειδικότερα, οι εν λόγω αρχές θα έχουν την εξουσία:

α)        να ζητούν πρόσβαση σε οποιοδήποτε έγγραφο, υπό οποιαδήποτε μορφή, και να λαμβάνουν το έγγραφο ή αντίγραφό του·

β)        να απαιτούν την παροχή πληροφοριών χωρίς καθυστέρηση από το διαχειριστή ΕΤΚΕ·

γ)        να ζητούν πληροφορίες από οποιοδήποτε πρόσωπο σχετιζόμενο με τις δραστηριότητες του διαχειριστή ΕΤΚΕ ή του ΕΤΚΕ·

δ)        να διενεργούν επιτοπίως επιθεωρήσεις κατόπιν προηγούμενης ειδοποίησης ή χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση·

ε)        να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα ώστε να διασφαλίζουν ότι ο διαχειριστής ΕΤΚΕ συνεχίζει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού·

στ)      να εκδίδουν εντολή ώστε να διασφαλίζεται ότι ο διαχειριστής ΕΤΚΕ συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού και ότι απέχει από οποιαδήποτε επανάληψη συμπεριφοράς που δύναται να συνιστά παράβαση του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 20

1.        Τα κράτη μέλη καθορίζουν κανόνες για τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του παρόντος κανονισμού, και λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο διασφάλισης της εφαρμογής τους. Οι εν λόγω κυρώσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές.

2.        Έως την ...[11]* τα κράτη μέλη κοινοποιούν τους αναφερόμενους στην παράγραφο 1 κανόνες στην Επιτροπή και στην ΕΑΚΑΑ. Κοινοποιούν χωρίς καθυστέρηση στην Επιτροπή και στην ΕΑΚΑΑ οποιαδήποτε μεταγενέστερη τροποποίησή τους.

Άρθρο 21

1.        Η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 2, στην περίπτωση που οι διαχειριστές ΕΤΚΕ:

α)        δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που ισχύουν για τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου σύμφωνα με το άρθρο 5·

β)        δεν προωθούν εμπορικά το ΕΤΚΕ σε επιλέξιμους επενδυτές σύμφωνα με το άρθρο 6·

γ)        χρησιμοποιούν τη ονομασία «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας» χωρίς αδειοδότηση από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής τους σύμφωνα με το άρθρο 14.

2.        Στις αναφερόμενες στην παράγραφο 1 περιπτώσεις, η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής λαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα, κατά περίπτωση:

α)        απαγορεύει τη χρήση της ονομασίας «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας» για την εμπορική προώθηση ενός ή περισσότερων ΕΤΚΕ του διαχειριστή ΕΤΚΕ·

β)        διαγράφει το διαχειριστή ΕΤΚΕ από το μητρώο.

3.        Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών υποδοχής που δηλώνονται σύμφωνα με το στοιχείο δ) του άρθρου 14 παράγραφος 1 και την ΕΑΚΑΑ χωρίς καθυστέρηση σχετικά με τη διαγραφή του διαχειριστή ΕΤΚΕ από το μητρώο που αναφέρεται στο στοιχείο β) της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

4.        Τα δικαίωμα εμπορικής προώθησης ενός ή περισσότερων ΕΤΚΕ υπό την ονομασία «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας» στην Ένωση παύει να ισχύει αμέσως με τη λήψη της απόφασης της αρμόδιας αρχής που προβλέπεται στα στοιχεία α) ή β) της παραγράφου 2.

Άρθρο 22

1.        Οι αρμόδιες αρχές συνεργάζονται με την ΕΑΚΑΑ για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

2.        Οι αρμόδιες αρχές παρέχουν χωρίς καθυστέρηση στην ΕΑΚΑΑ όλες τις πληροφορίες που της είναι απαραίτητες για να επιτελέσει το έργο της, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1095/2010. Συγκεκριμένα, η ΕΑΚΑΑ και οι αρμόδιες αρχές ανταλλάσσουν κάθε πληροφορία και τεκμήριο που απαιτείται για να εντοπίζουν και να αποκαθιστούν παραβάσεις του παρόντος κανονισμού.

2a.      Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των αρμοδίων αρχών σχετικά με την άσκηση των αντιστοίχων καθηκόντων τους στη βάση του παρόντος κανονισμού, οποιαδήποτε από τις ενδιαφερόμενες αρχές μπορεί να ζητήσει να διαμεσολαβήσει σχετικά η ΕΑΚΑΑ, δυνάμει του άρθρου 19 του κανονισμού αριθ. 1095/2010/ΕΕ.

Άρθρο 23

1.        Όλα τα πρόσωπα που εργάζονται ή έχουν εργαστεί για τις αρμόδιες αρχές ή την ΕΑΚΑΑ, καθώς και οι εντεταλμένοι από τις αρμόδιες αρχές ή την ΕΑΚΑΑ ελεγκτές ή εμπειρογνώμονες, υποχρεούνται στην τήρηση του επαγγελματικού απορρήτου. Δεν επιτρέπεται η γνωστοποίηση σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή αρχή εμπιστευτικών πληροφοριών τις οποίες λαμβάνουν τα πρόσωπα αυτά κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, εκτός από την περίπτωση γνωστοποίησης σε συνοπτική ή συγκεντρωτική μορφή υπό την οποία οι εν λόγω διαχειριστές ΕΤΚΕ και τα ΕΤΚΕ δεν δύναται να αναγνωριστούν μεμονωμένα, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων που καλύπτονται από το ποινικό δίκαιο και των περιπτώσεων ποινικής δίωξης σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

2.        Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών ή η ΕΑΚΑΑ δεν εμποδίζονται στην ανταλλαγή πληροφοριών σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό ή με άλλες νομοθετικές διατάξεις της Ένωσης που ισχύουν για τους διαχειριστές ΕΤΚΕ και τα ΕΤΚΕ.

3.        Στην περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές και η ΕΑΚΑΑ λαμβάνουν εμπιστευτικές πληροφορίες σύμφωνα με την παράγραφο 1, δύναται να τις χρησιμοποιούν μόνο κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους και για το σκοπό της εκτέλεσης διοικητικών και δικαστικών διαδικασιών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 24

1.        Η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο παρόν άρθρο.

2.        Οι εξουσίες που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 3, το άρθρο 3 παράγραφος 2, το άρθρο 8 παράγραφος 5, το άρθρο 9 παράγραφος 2 και το άρθρο 13 παράγραφος 4 ανατίθενται στην Επιτροπή για περίοδο τεσσάρων ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού. Η Επιτροπή συντάσσει έκθεση σχετικά με την ανάθεση εξουσιών εντός διαστήματος εννέα μηνών πριν από το τέλος της τετραετούς περιόδου. Η ανάθεση εξουσιών παρατείνεται σιωπηρά για περιόδους ίσης διάρκειας, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο αντιτεθεί στην εν λόγω παράταση κατά τους τρεις τελευταίους μήνες πριν από το τέλος κάθε περιόδου.

3.        Οι εξουσίες που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 3, το άρθρο 3 παράγραφος 2, το άρθρο 8 παράγραφος 5, το άρθρο 9 παράγραφος 2, και το άρθρο 13 παράγραφος 4 δύναται να ανακληθούν οποιαδήποτε στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την ανάθεση της εξουσίας που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Τίθεται σε ισχύ την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευση της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτήν. Δεν επηρεάζει την εγκυρότητα οποιωνδήποτε κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που βρίσκονται ήδη σε ισχύ.

4.        Μόλις εκδώσει μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτοχρόνως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

5.        Οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις τίθενται σε ισχύ μόνο, εφόσον δεν διατυπωθούν αντιρρήσεις είτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είτε από το Συμβούλιο, εντός προθεσμίας τριών μηνών από την κοινοποίηση της πράξης αυτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ή εάν, πριν από τη λήξη της προθεσμίας αυτής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν πρόκειται να προβάλουν αντιρρήσεις. Η περίοδος αυτή παρατείνεται κατά 3 μήνες με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

Άρθρο 25

1.        Έως τις ...[12]*, η Επιτροπή επανεξετάζει τον κανονισμό. Η επανεξέταση περιλαμβάνει γενική έρευνα σχετικά με τη λειτουργία των κανόνων του παρόντος κανονισμού και με την πείρα που αποκτήθηκε από την εφαρμογή τους, συμπεριλαμβανομένων:

α)        του βαθμού στον οποίο η ονομασία «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας» έχει χρησιμοποιηθεί από διαχειριστές ΕΤΚΕ σε διάφορα κράτη μέλη, είτε σε εγχώρια είτε σε διασυνοριακή βάση·

αα)     μιας ανάλυσης των γεωγραφικών θέσεων των ΕΤΚΕ και των επιχειρήσεων χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις στις οποίες επενδύουν·

β)        της χρήσης των διάφορων ειδικών επενδύσεων από ΕΤΚΕ και του τρόπου με τον οποίο αυτό έχει επηρεάσει την ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ένωση·

βα)      της σκοπιμότητας της θέσπισης ευρωπαϊκής σήμανσης για τις "κοινωνικές επιχειρήσεις"·

γ)        της πρακτικής εφαρμογής των κριτηρίων αναγνώρισης επιχειρήσεων χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις και των σχετικών επιπτώσεων στην ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ένωση και του θετικού κοινωνικού τους αντικτύπου·

γα)      μιας ανάλυσης των διαδικασιών που εφαρμόζουν οι διαχειριστές των ΕΤΚΕ προκειμένου να μετρήσουν τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο που παράγεται από τις επιχειρήσεις χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως αναφέρεται στο άρθρο 9, και μιας εκτίμησης της σκοπιμότητας θέσπισης εναρμονισμένων προτύπων για τη μέτρηση του κοινωνικού αντικτύπου σε ενωσιακό επίπεδο κατά τρόπο συνεπή προς την κοινωνική πολιτική της Ένωσης·

δ)        του πεδίου εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επέκτασης της εμπορικής προώθησης ενός ΕΤΚΕ σε ιδιώτες επενδυτές, και των επιπλέον διασφαλίσεων για την προστασία των επενδυτών που θα συνεπαγόταν μια τέτοια επέκταση του πεδίου εφαρμογής·

δα)      της πρακτικής εφαρμογής του καθεστώτος των θεματοφυλάκων για τα ΕΤΚΕ και του αντικτύπου του·

δβ)      της σκοπιμότητας να συμπληρωθεί ο παρών κανονισμός από ένα ευρωπαϊκό φορολογικό πλαίσιο με στόχο την υποστήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

2.        Σε συνέχεια της επανεξέτασης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 και μετά από διαβούλευση με την ΕΑΚΑΑ, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, συνοδευόμενη, εάν απαιτείται, από νομοθετική πρόταση.

Άρθρο 25α

Έως την ...*, η ΕΑΚΑΑ προβαίνει σε αποτίμηση των αναγκών σε προσωπικό και πόρους τις οποίες συνεπάγεται η ανάληψη των εξουσιών και καθηκόντων της δυνάμει του παρόντος κανονισμού, και υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή.

Άρθρο 25β

Τροποποίηση της οδηγίας 2009/65/ΕΚ

Στο άρθρο 50, παράγραφος 1 της οδηγίας 2009/65/ΕΚ προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο:

"(i) Τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. .../2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ... σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας ((COD) 2011/0418), έως μέγιστο ποσοστό 10%·

Άρθρο 26

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 22α Ιουλίου 2013, εκτός από το άρθρο 2 παράγραφος 3, το άρθρο 3 παράγραφος 2, το άρθρο 8 παράγραφος 5, το άρθρο 9 παράγραφος 2 και το άρθρο 13 παράγραφος 4 που εφαρμόζονται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο                    Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                  Ο Πρόεδρος

  • [1]  Δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Επίσημη Εφημερίδα.
  • [2] * Τροπολογίες: το νέο ή τροποποιημένο κείμενο σημειώνεται με έντονους πλάγιους χαρακτήρες· η διαγραφή κειμένου σημειώνεται με το σύμβολο ▌.
  • [3]                     ΕΕ C … σ. .
  • [4]                     ΕΕ C , σ. .
  • [5]                     ΕΕ L 302 της 17.11.2009, σ. 32.
  • [6]                     ΕΕ L 174 της 01.07.2011, σ. 1.
  • [7]  ΕΕ L 331, 15.12.2010, σελ. 84.
  • [8]                     ΕΕ L 281 της 23.11.1995, σ. 31.
  • [9]                     ΕΕ L 8 της 12.01.2001, σ. 1.
  • [10] *                    ΕΕ: να εισαχθεί η ημερομηνία: εννέα μήνες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.
  • [11] *                    ΕΕJ: να εισαχθεί η ημερομηνία: 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.
  • [12] *                    ΕΕ: να εισαχθεί η ημερομηνία: τέσσερα έτη μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (25.4.2012)

προς την Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας
(COM(2011)0862 – C7‑0489/2011 – 2011/0418(COD))

Συντάκτρια γνωμοδότησης: Pervenche Berès

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων καλεί την Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν επίσης κοινωνικούς στόχους και όχι μόνο οικονομικές αποδόσεις σε συνεχώς αυξανόμενο βαθμό, αναδύεται μια αγορά κοινωνικών επενδύσεων στην Ένωση, η οποία αποτελείται εν μέρει από επενδυτικά ταμεία που στοχεύουν σε κοινωνικές επιχειρήσεις. Τα εν λόγω επενδυτικά ταμεία παρέχουν χρηματοδότηση σε κοινωνικές επιχειρήσεις που ενεργούν ως παράγοντες ώθησης της κοινωνικής αλλαγής, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα και συμβάλλοντας σε πολύτιμο βαθμό στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

(1) Καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν επίσης κοινωνικούς στόχους και όχι μόνο οικονομικές αποδόσεις σε συνεχώς αυξανόμενο βαθμό, αναδύεται μια αγορά κοινωνικών επενδύσεων στην Ένωση, η οποία αποτελείται εν μέρει από επενδυτικά ταμεία που στοχεύουν σε κοινωνικές επιχειρήσεις. Τα εν λόγω επενδυτικά ταμεία παρέχουν χρηματοδότηση σε κοινωνικές επιχειρήσεις που ενεργούν ως παράγοντες ώθησης της κοινωνικής αλλαγής, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης και συμβάλλοντας σε πολύτιμο βαθμό στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Τροπολογία  2

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 8

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(8) Οι κοινωνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν μεγάλο εύρος επιχειρήσεων υπό διάφορες νομικές μορφές που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες ή αγαθά σε ευάλωτα ή περιθωριοποιημένα άτομα. Στις εν λόγω υπηρεσίες περιλαμβάνεται η πρόσβαση σε στέγαση, η περίθαλψη, η υποστήριξη ηλικιωμένων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες, η παιδική μέριμνα, η πρόσβαση σε απασχόληση και σε κατάρτιση, καθώς και η διαχείριση εξαρτήσεων. Επίσης στις κοινωνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν μέθοδο παραγωγής αγαθών ή υπηρεσιών με κοινωνικό στόχο, οι δραστηριότητες των οποίων δύναται ωστόσο να μην περιλαμβάνονται στο πεδίο της παροχής κοινωνικών αγαθών ή υπηρεσιών. Στις δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνεται η κοινωνική και η επαγγελματική ένταξη μέσω πρόσβασης σε απασχόληση για μειονεκτούντα άτομα, ιδίως λόγω ανεπαρκών προσόντων ή κοινωνικών ή επαγγελματικών προβλημάτων που οδηγούν σε αποκλεισμό και περιθωριοποίηση.

(8) Οι κοινωνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν μεγάλο εύρος επιχειρήσεων υπό διάφορες νομικές μορφές που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες ή αγαθά σε ευάλωτα ή περιθωριοποιημένα άτομα, προκειμένου να προωθήσουν και διασφαλίσουν την ίση πρόσβαση σε αυτά τα αγαθά και υπηρεσίες. Στις εν λόγω υπηρεσίες περιλαμβάνεται ενδεικτικά η καταπολέμηση της φτώχειας, η πρόσβαση σε στέγαση, η περίθαλψη, η υποστήριξη ηλικιωμένων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες, η παιδική μέριμνα, η πρόσβαση στην παιδεία (συμπεριλαμβανομένης της νηπιακής εκπαίδευσης), σε απασχόληση και σε κατάρτιση, καθώς και η διαχείριση εξαρτήσεων. Επίσης στις κοινωνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν μέθοδο παραγωγής αγαθών ή υπηρεσιών με κοινωνικό στόχο, οι δραστηριότητες των οποίων δύναται ωστόσο να μην περιλαμβάνονται στο πεδίο της παροχής κοινωνικών αγαθών ή υπηρεσιών. Στις δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνεται ενδεικτικά η κοινωνική και η επαγγελματική ένταξη μέσω πρόσβασης σε απασχόληση για μειονεκτούντα άτομα, ιδίως λόγω ανεπαρκών προσόντων ή κοινωνικών ή επαγγελματικών προβλημάτων που οδηγούν σε αποκλεισμό και περιθωριοποίηση.

Αιτιολόγηση

Η φτώχεια αποτελεί σαφώς παράγοντα ώθησης του κοινωνικού αποκλεισμού και άλλων κοινωνικών δεινών.

Τροπολογία  3

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 23

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(23) Για την αποτελεσματική εποπτεία των προβλεπόμενων απαιτήσεων, ο παρών κανονισμός πρέπει να προβλέπει επίσης διαδικασία αποστολής διασυνοριακών ειδοποιήσεων μεταξύ των αρμόδιων εποπτικών αρχών, η οποία θα ενεργοποιείται με την καταχώριση του διαχειριστή ΕΤΚΕ στο κράτος μέλος καταγωγής του.

(23) Για την αποτελεσματική εποπτεία των προβλεπόμενων απαιτήσεων, ο παρών κανονισμός πρέπει να προβλέπει επίσης αυτόματη διαδικασία αποστολής διασυνοριακών ειδοποιήσεων μεταξύ των αρμόδιων εποπτικών αρχών, η οποία θα ενεργοποιείται με την καταχώριση του διαχειριστή ΕΤΚΕ στο κράτος μέλος καταγωγής του. Πρέπει επίσης να πραγματοποιείται αυτόματα η ανταλλαγή εποπτικών πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αρχών στα κράτη μέλη υποδοχής και καταγωγής και της ΕΑΚΑΑ.

Τροπολογία  4

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 27

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(27) Πληροφορίες εποπτείας πρέπει να ανταλλάσσονται μεταξύ των αρμόδιων αρχών στα κράτη μέλη καταγωγής και υποδοχής και της ΕΑΚΑΑ.

διαγράφεται

Τροπολογία  5

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 2 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Ο παρών κανονισμός ισχύει για τους διαχειριστές οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, όπως ορίζονται στο στοιχείο β) του άρθρου 3 παράγραφος 1, οι οποίοι έχουν συσταθεί στην Ένωση και υπόκεινται σε καταχώριση από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής τους σύμφωνα με το στοιχείο α) του άρθρου 3 παράγραφος 3 της οδηγίας 2011/61/ΕΚ, εφόσον οι εν λόγω διαχειριστές διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια ΕΤΚΕ τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των οποίων δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους όριο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ή, στα κράτη μέλη όπου το ευρώ δεν είναι το επίσημο νόμισμα, την αντίστοιχη αξία στο εθνικό νόμισμα κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

1. Ο παρών κανονισμός ισχύει για τους διαχειριστές οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, όπως ορίζονται στο στοιχείο β) του άρθρου 3 παράγραφος 1, οι οποίοι έχουν συσταθεί στην Ένωση και υπόκεινται σε καταχώριση από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής τους σύμφωνα με το στοιχείο α) του άρθρου 3 παράγραφος 3 της οδηγίας 2011/61/ΕΚ, εφόσον οι εν λόγω διαχειριστές διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια ΕΤΚΕ τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των οποίων δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους όριο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ή, στα κράτη μέλη όπου το ευρώ δεν είναι το επίσημο νόμισμα, την αντίστοιχη αξία στο εθνικό νόμισμα κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

 

Στην περίπτωση που ΕΤΚΕ επενδύουν σε εταιρείες χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις και ασχολούνται με την κοινωνική στέγαση και άλλους σημαντικούς από κοινωνικής απόψεως τομείς που απαιτούν σημαντικές επενδύσεις μπορεί να ορίζεται κατά περίπτωση υψηλότερο όριο.

Αιτιολόγηση

Τροπολογία που προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων και Περιφερειών για την Κοινωνική Οικονομία, προκειμένου να επιτραπεί κάποια ευελιξία στην περίπτωση ορισμένων ειδών επιχειρήσεων με θετική κοινωνική επίπτωση αλλά και μεγαλύτερη ένταση κεφαλαίου.

Τροπολογία  6

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 2 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Η Επιτροπή αναλαμβάνει την εξουσία να εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 24 για τον προσδιορισμό των μεθόδων υπολογισμού του ορίου που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου και για την παρακολούθηση της συνεχούς συμμόρφωσης με το όριο αυτό.

3. Η Επιτροπή αναλαμβάνει την εξουσία να εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 24 για τον προσδιορισμό των μεθόδων υπολογισμού των κατάλληλων ορίων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου και για την παρακολούθηση της συνεχούς συμμόρφωσης με τα όρια αυτά.

Αιτιολόγηση

Ζητείται η πρόβλεψη αντικειμενικών κριτηρίων για υψηλότερα όρια σε σχέση με την τροπολογία που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων και Περιφερειών για την Κοινωνική Οικονομία, προκειμένου να επιτραπεί κάποια ευελιξία στην περίπτωση ορισμένων ειδών επιχειρήσεων με θετική κοινωνική επίπτωση αλλά και μεγαλύτερη ένταση κεφαλαίου.

Τροπολογία  7

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο γ – εδάφιο 1 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Στην περίπτωση των δανείων ή χρεών που αναφέρονται στα εδάφια γ)(ii) και γ)(iv) ορίζεται ύψος επιτοκίων που δεν υπονομεύει την επίτευξη του πρωταρχικού κοινωνικού στόχου των εταιρειών χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις λόγω του περιορισμού της επανεπένδυσης των κερδών.

Αιτιολόγηση

Ενώ οι κοινωνικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν μέσα δανεισμού, η παρούσα διάταξη προσπαθεί να αποτρέψει το να εμποδίσει η καταβολή των τόκων την επίτευξη του πρωταρχικού κοινωνικού στόχου τους.

Τροπολογία  8

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο δ – εισαγωγικό μέρος

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

δ) «εταιρεία χαρτοφυλακίου που πληροί τις προϋποθέσεις»: οργανισμός που, όταν πραγματοποιείται επένδυση από το ΕΤΚΕ, δεν είναι εισηγμένος σε ρυθμιζόμενη αγορά, όπως αυτή ορίζεται στο σημείο 14 του άρθρου 4 παράγραφος 1 της οδηγίας 2004/39/ΕΚ, ο οποίος είτε έχει ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ είτε έχει ετήσιο σύνολο ισολογισμού που δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ και ο οποίος δεν είναι ο ίδιος οργανισμός συλλογικών επενδύσεων και:

δ) «εταιρεία χαρτοφυλακίου που πληροί τις προϋποθέσεις»: οργανισμός που δεν αποτελεί ο ίδιος οργανισμό συλλογικών επενδύσεων και που, όταν πραγματοποιείται επένδυση από το ΕΤΚΕ, δεν είναι εισηγμένος σε ρυθμιζόμενη αγορά, όπως αυτή ορίζεται στο σημείο 14 του άρθρου 4 παράγραφος 1 της οδηγίας 2004/39/ΕΚ, ο οποίος, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κοινωνική στέγαση ή άλλους σημαντικούς από κοινωνικής απόψεως τομείς που απαιτούν σημαντικές επενδύσεις, είτε έχει ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ είτε έχει ετήσιο σύνολο ισολογισμού που δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ και ο οποίος δεν είναι ο ίδιος οργανισμός συλλογικών επενδύσεων και:

Τροπολογία  9

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο δ – εδάφιο (i)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

i) έχει πρωταρχικό στόχο την επίτευξη μετρήσιμου, θετικού κοινωνικού αντίκτυπου σύμφωνα με το καταστατικό του, τον εσωτερικό κανονισμό του ή οποιοδήποτε άλλο καταστατικό έγγραφο για τη σύσταση της επιχείρησης, στην περίπτωση εφόσον:

i) σύμφωνα με το καταστατικό του, τον εσωτερικό κανονισμό του ή οποιοδήποτε άλλο καταστατικό έγγραφο για τη σύσταση της επιχείρησης, έχει πρωταρχικό στόχο την επίτευξη μετρήσιμου, θετικού κοινωνικού αντίκτυπου αντί για τη δημιουργία κερδών για τους ιδιοκτήτες, τα μέλη και τους μετόχους του, στην περίπτωση εφόσον:

Τροπολογία  10

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο δ – εδάφιο (i) – παύλα 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

- η επιχείρηση παρέχει υπηρεσίες ή αγαθά σε ευάλωτα ή περιθωριοποιημένα άτομα· ή

- η επιχείρηση παρέχει υπηρεσίες ή αγαθά με κοινωνική απόδοση, και/ή

Τροπολογία  11

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο δ – εδάφιο (ii)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

ii) χρησιμοποιεί τα κέρδη του για να επιτύχει τον πρωταρχικό του στόχο αντί να διανέμει κέρδη και εφαρμόζει προκαθορισμένες διαδικασίες και κανόνες για οποιοδήποτε περίπτωση διανομής κερδών σε μετόχους και ιδιοκτήτες·

ii) επανεπενδύει τα κέρδη του για να επιτύχει τον πρωταρχικό του στόχο και εφαρμόζει προκαθορισμένες διαδικασίες και κανόνες για οποιοδήποτε περίπτωση διανομής κερδών· οι κανόνες αυτοί διασφαλίζουν ότι οιαδήποτε διανομή κερδών δεν υπονομεύει τον πρωταρχικό στόχο·

Τροπολογία  12

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο δ – εδάφιο (iii)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

iii) η διαχείρισή του πραγματοποιείται κατά τρόπο υπεύθυνο και διαφανή, ιδίως μέσω της συμμετοχής των εργαζομένων, των πελατών και των συμφεροντούχων που επηρεάζονται από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες·

iii) η διαχείρισή του πραγματοποιείται κατά τρόπο επιχειρηματικό, υπεύθυνο και διαφανή, ιδίως μέσω της συμμετοχής των εργαζομένων, των πελατών και/ή όλων των συμφεροντούχων που επηρεάζονται από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες·

Τροπολογία  13

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 3 – παράγραφος 2 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

2a. Η Επιτροπή αναλαμβάνει την εξουσία να εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 24 για τον προσδιορισμό των κριτηρίων αναγνώρισης των εταιρειών χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις και δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής στέγασης και σε άλλους τομείς κοινωνικής σημασίας και μεγάλης έντασης επενδύσεων και των κατάλληλων ορίων κύκλου εργασιών και ετήσιου συνόλου ισολογισμού για τους σκοπούς της παραγράφου 1 στοιχείο δ).

Αιτιολόγηση

Ζητείται η πρόβλεψη αντικειμενικών κριτηρίων για υψηλότερα όρια σε σχέση με την τροπολογία που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων και Περιφερειών για την Κοινωνική Οικονομία, προκειμένου να επιτραπεί κάποια ευελιξία στην περίπτωση ορισμένων ειδών επιχειρήσεων με θετική κοινωνική επίπτωση αλλά και μεγαλύτερη ένταση επενδύσεων.

Τροπολογία  14

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 7 – στοιχείο γ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

γ) να εκτελούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες έτσι ώστε να προωθούν με το βέλτιστο τρόπο τα συμφέροντα των ΕΤΚΕ που διαχειρίζονται και των επενδυτών στα εν λόγω ΕΤΚΕ, καθώς και την ακεραιότητα της αγοράς·

γ) να εκτελούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες έτσι ώστε να προωθούν με το βέλτιστο τρόπο το θετικό κοινωνικό αντίκτυπο των εταιρειών χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις και στις οποίες έχουν γίνει επενδύσεις, τα συμφέροντα των ΕΤΚΕ που διαχειρίζονται και των επενδυτών στα εν λόγω ΕΤΚΕ, καθώς και την ακεραιότητα της αγοράς·

Αιτιολόγηση

Τα διευθυντικά στελέχη των ΕΤΚΕ πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στο θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Τροπολογία  15

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 7 – στοιχείο δ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

δ) να επιδεικνύουν υψηλό επίπεδο επιμέλειας κατά την επιλογή και τη συνεχή παρακολούθηση επενδύσεων σε εταιρείες χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις·

δ) να επιδεικνύουν υψηλό επίπεδο επιμέλειας κατά την επιλογή και τη συνεχή παρακολούθηση επενδύσεων σε εταιρείες χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις και του θετικού κοινωνικού τους αντίκτυπου·

Τροπολογία  16

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 21 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών υποδοχής που δηλώνονται σύμφωνα με το στοιχείο δ) του άρθρου 14 παράγραφος 1 σχετικά με τη διαγραφή του διαχειριστή ΕΤΚΕ από το μητρώο που αναφέρεται στο στοιχείο β) της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

3. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών υποδοχής που δηλώνονται σύμφωνα με το στοιχείο δ) του άρθρου 14 παράγραφος 1 και την ΕΑΚΑΑ σχετικά με τη διαγραφή του διαχειριστή ΕΤΚΕ από το μητρώο που αναφέρεται στο στοιχείο β) της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

Τροπολογία  17

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 25 – παράγραφος 1 – στοιχείο γ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

γ) της πρακτικής εφαρμογής των κριτηρίων αναγνώρισης επιχειρήσεων χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις και των σχετικών επιπτώσεων στην ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ένωση·

γ) της πρακτικής εφαρμογής των κριτηρίων αναγνώρισης επιχειρήσεων χαρτοφυλακίου που πληρούν τις προϋποθέσεις και των σχετικών επιπτώσεων στην ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ένωση και το θετικό κοινωνικό τους αντίκτυπο·

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας

Έγγραφα αναφοράς

COM(2011)0862 – C7-0489/2011 – 2011/0418(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

 Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

ECON

17.1.2012

 

 

 

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

 Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

EMPL

20.4.2012

 

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

24.4.2012

 

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

24.4.2012

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

25

16

2

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Edit Bauer, Heinz K. Becker, Phil Bennion, Vilija Blinkevičiūtė, Philippe Boulland, David Casa, Alejandro Cercas, Ole Christensen, Derek Roland Clark, Marije Cornelissen, Emer Costello, Andrea Cozzolino, Frédéric Daerden, Karima Delli, Sari Essayah, Richard Falbr, Thomas Händel, Nadja Hirsch, Stephen Hughes, Danuta Jazłowiecka, Martin Kastler, Ádám Kósa, Veronica Lope Fontagné, Olle Ludvigsson, Thomas Mann, Elisabeth Morin-Chartier, Csaba Őry, Siiri Oviir, Rovana Plumb, Κωνσταντίνος Πουπάκης, Συλβάνα Ράπτη, Licia Ronzulli, Elisabeth Schroedter, Nicole Sinclaire, Joanna Katarzyna Skrzydlewska, Jutta Steinruck

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Georges Bach, Sergio Gutiérrez Prieto, Filiz Hakaeva Hyusmenova, Jelko Kacin, Svetoslav Hristov Malinov, Ramona Nicole Mănescu, Emilie Turunen

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων  (27.4.2012)

προς την Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας
(COM(2011)0862 – C7‑0489/2011 – 2011/0418(COD))

Συντάκτης γνωμοδότησης: Dimitar Stoyanov

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Με την εξεταζόμενη πρόταση κανονισμού συγκροτείται το νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη δυνατότητα να αποκτούν διάφορα επενδυτικά ταμεία τον χαρακτηρισμό "ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας" και το αντίστοιχο διαβατήριο. Στόχος είναι η δημιουργία ευρωπαϊκού τομέα επενδύσεων σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι οποίες αναπτύσσουν δραστηριότητες αποσκοπούσες στην υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα.

Ο προτεινόμενος κανονισμός θεσπίζει τα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληροί το συγκεκριμένο ταμείο, για να μπορεί να αποκτήσει τον προαναφερθέντα χαρακτηρισμό και το αντίστοιχο διαβατήριο, από την άποψη των διαθέσιμων στοιχείων ενεργητικού. Θεσπίζει επίσης τις απαιτήσεις προς τους διαχειριστές των εν λόγω ταμείων και τους περιορισμούς ως προς τη δυνατότητα για επενδύσεις με βάση στοιχεία ενεργητικού του ταμείου.

Είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι όσον αφορά τα ταμεία επενδύσεων υπάρχουν δύο οδηγίες: η οδηγία 2011/61/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και η οδηγία 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, οι οποίες εμπεριέχουν τους κανόνες που διέπουν τα ταμεία επενδύσεων, τη διαχείρισή τους και τους κανόνες που ισχύουν για τη θέση του επενδυτή σε αυτά. Με την παρούσα γνωμοδότηση επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε τη συνέπεια μεταξύ της πρότασης κανονισμού και των εν λόγω ισχυουσών νομοθετικών πράξεων.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων καλεί την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 18 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(18α) Ομοίως, για την εξασφάλιση της σαφήνειας και της διαφάνειας, είναι επίσης απαραίτητο οι διαχειριστές του ΕΤΚΕ να γνωστοποιούν στους επενδυτές και το σύνολο των μετόχων τις ενδεχόμενες διασυνδέσεις τους με κόμματα και πολιτικές οργανώσεις καθώς και τις αποκτηθείσες κατά το παρελθόν επαγγελματικές εμπειρίες τους καθώς και αυτές που αποκτούν κατά την διαχείριση του ΕΤΚΕ.

Αιτιολόγηση

Δεδομένων των στόχων του ΕΤΚΕ, είναι σκόπιμο να μην αναπτύσσεται μέσω της διαχείρισής του ένας μηχανισμός κατανομής αργομισθιών στα μέλη των πολιτικών κομμάτων. Όλες οι διασυνδέσεις που ενδεχομένως υφίστανται μεταξύ κομμάτων (ή πολιτικών οργανώσεων) και διαχειριστών του πρέπει να γνωστοποιούνται στους επενδυτές.

Τροπολογία  2

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο α

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

α) «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας» (ΕΤΚΕ): οργανισμός συλλογικών επενδύσεων που επενδύει ελάχιστο ποσοστό 70% του συνόλου των εισφορών κεφαλαίου του και του δεσμευμένου κεφαλαίου που δεν έχουν κληθεί να καταβάλουν τα μέλη του σε περιουσιακά στοιχεία που συνιστούν ειδικές επενδύσεις·

α) «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας» (ΕΤΚΕ): οργανισμός συλλογικών επενδύσεων που επενδύει ελάχιστο ποσοστό 70% του συνόλου των εισφορών κεφαλαίου του και του δεσμευμένου κεφαλαίου που δεν έχουν κληθεί να καταβάλουν τα μέλη του σε περιουσιακά στοιχεία που συνιστούν ειδικές επενδύσεις, ανεξαρτήτως του αν ο οργανισμός συλλογικών επενδύσεων είναι ανοικτού ή κλειστού τύπου

Αιτιολόγηση

Αποσαφήνιση του κειμένου με σκοπό να αποφευχθεί παραθυράκι στον νόμο, το οποίο θα επιτρέπει την υποκειμενική του ερμηνεία.

Τροπολογία  3

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο α

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(α) «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας» (ΕΤΚΕ): οργανισμός συλλογικών επενδύσεων που επενδύει ελάχιστο ποσοστό 70% του συνόλου των εισφορών κεφαλαίου του και του δεσμευμένου κεφαλαίου που δεν έχουν κληθεί να καταβάλουν τα μέλη του σε περιουσιακά στοιχεία που συνιστούν ειδικές επενδύσεις·

(α) «ευρωπαϊκό ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας» (ΕΤΚΕ): οργανισμός συλλογικών επενδύσεων που επενδύει ελάχιστο ποσοστό 70% επί των εισφορών κεφαλαίου του και του δεσμευμένου κεφαλαίου που δεν έχουν κληθεί να καταβάλουν τα μέλη του σε περιουσιακά στοιχεία που συνιστούν ειδικές επενδύσεις·

Αιτιολόγηση

Η αιτιολόγηση αφορά αποκλειστικώς το βουλγαρική διατύπωση του κειμένου.

Τροπολογία  4

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο δ – σημείο ii

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(ii) χρησιμοποιεί τα κέρδη του για να επιτύχει τον πρωταρχικό του στόχο αντί να διανέμει κέρδη και εφαρμόζει προκαθορισμένες διαδικασίες και κανόνες για οποιοδήποτε περίπτωση διανομής κερδών σε μετόχους και ιδιοκτήτες·

(ii) χρησιμοποιεί τα κέρδη του κυρίως για να επιτύχει τον πρωταρχικό του στόχο, επενδύοντάς τα εκ νέου στην επιχείρηση, με την επιφύλαξη των διατάξεων του επόμενου σημείου·

Αιτιολόγηση

Η πρόταση του κανονισμού αποσκοπεί στην ενίσχυση, μέσω επενδύσεων, των επιχειρήσεων κοινωνικού σκοπού, κύριος στόχος των οποίων δεν είναι το κέρδος αλλά η ανάπτυξη των κοινωνικών τους δραστηριοτήτων. Εξ άλλου, δεν πρέπει να παραμελούνται τα συμφέροντα των επενδυτών οι οποίοι επιδιώκουν κυρίως το κέρδος. Για τον λόγο αυτό το σημείο ii) πρέπει να διαιρεθεί εις δύο, εις τρόπον ώστε να ορίζεται σαφώς ότι οι επιχειρήσεις κοινωνικού χαρακτήρα οφείλουν να προσπαθούν να επενδύουν εκ νέου τα κέρδη που αποκομίζουν από τις δραστηριότητές τους και να μεριμνούν για την αποδοτικότητα των επενδύσεών τους.

Τροπολογία  5

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο δ – σημείο ii α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(iia) δημιούργησε προκαθορισμένες διαδικασίες για όλες τις καταστάσεις διανομής των κερδών στους μετόχους και τους ιδιοκτήτες και τούτο προκειμένου να εξασφαλισθεί η αποδοτικότητα των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν από το ΕΤΚΕ, ιδίως μέσω της προτιμησιακής μεταχείρισης κατά την κατανομή των κερδών που συνδέονται με τις επενδύσεις του ΕΤΚΕ·

Αιτιολόγηση

Η πρόταση του κανονισμού αποσκοπεί στην ενίσχυση, μέσω επενδύσεων, των επιχειρήσεων κοινωνικού σκοπού, κύριος στόχος των οποίων δεν είναι το κέρδος αλλά η ανάπτυξη των κοινωνικών τους δραστηριοτήτων. Εξ άλλου, δεν πρέπει να παραμελούνται τα συμφέροντα των επενδυτών οι οποίοι επιδιώκουν κυρίως το κέρδος. Για τον λόγο αυτό το σημείο ii) πρέπει να διαιρεθεί εις δύο, εις τρόπον ώστε να ορίζεται σαφώς ότι οι επιχειρήσεις κοινωνικού χαρακτήρα οφείλουν να προσπαθούν να επενδύουν εκ νέου τα κέρδη που αποκομίζουν από τις δραστηριότητές τους και να μεριμνούν για την αποδοτικότητα των επενδύσεών τους.

Τροπολογία  6

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο δ – σημείο iii

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(iii) η διαχείρισή του πραγματοποιείται κατά τρόπο υπεύθυνο και διαφανή, ιδίως μέσω της συμμετοχής των εργαζομένων, των πελατών και των συμφεροντούχων που επηρεάζονται από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

(iii) η διαχείρισή του πραγματοποιείται κατά τρόπο υπεύθυνο και διαφανή, και συγκεκριμένα με την πρόβλεψη, στα νόμιμα έγγραφα που αφορούν την σύσταση της επιχείρησης, της δυνατότητας της συμμετοχής των εργαζομένων και των συμφεροντούχων που επηρεάζονται από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στη διαχείρισή του·

Αιτιολόγηση

Το αρχικό κείμενο σκοπό έχει τα πρόσωπα που απασχολούνται άμεσα από την κοινωνική επιχείρηση ή που έχουν σχέση με τις δραστηριότητές της να συμμετέχουν στη διαχείρισή της. Η τροπολογία αποσκοπεί στη διεύρυνση και την ενίσχυση της διάταξης εισάγοντας μία απαίτηση σχετική με τη συμμετοχή αυτή στο καταστατικό της επιχείρησης. Εξάλλου, η ιδέα της συμμετοχής των πελατών στη διαχείριση της επιχείρησης είναι άτοπη.

Τροπολογία  7

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο ζ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(ζ) «δεσμευμένο κεφάλαιο»: οποιαδήποτε δέσμευση σύμφωνα με την οποία ένα πρόσωπο υποχρεούται να αποκτήσει δικαίωμα στο ΕΤΚΕ ή να πραγματοποιήσει εισφορά κεφαλαίου στο ΕΤΚΕ•

Δεν αφορά το ελληνικό κείμενο.

Αιτιολόγηση

Δεν αφορά το ελληνικό κείμενο.

Τροπολογία  8

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 5 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Οι διαχειριστές ΕΤΚΕ διασφαλίζουν ότι, κατά την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων εκτός των ειδικών επενδύσεων, ποσοστό έως το 30% του συνόλου των εισφορών κεφαλαίου του ΕΤΚΕ και του δεσμευμένου κεφαλαίου που δεν έχουν κληθεί να καταβάλουν τα μέλη του χρησιμοποιείται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων εκτός των ειδικών επενδύσεων. Για τον υπολογισμό αυτού του ορίου δεν λαμβάνονται υπόψη βραχυπρόθεσμες συμμετοχές σε διαθέσιμα και ισοδύναμα διαθεσίμων.

Δεν αφορά το ελληνικό κείμενο.

Αιτιολόγηση

Δεν αφορά το ελληνικό κείμενο.

Τροπολογία  9

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 11 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Οι κανόνες για την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων καθορίζονται στα καταστατικά έγγραφα του ΕΤΚΕ.

Δεν αφορά το ελληνικό κείμενο.

Αιτιολόγηση

Δεν αφορά το ελληνικό κείμενο.

Τροπολογία  10

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 13 – παράγραφος 1 – στοιχείο i α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(ia) μία κατάσταση των παλαιών και των σημερινών επαγγελματικών δραστηριοτήτων της διαχείρισης του ΕΤΚΕ που έχουν αποκτηθεί από τον διαχειριστή και μία κατάσταση των θεμάτων τα οποία εξυπηρέτησαν οι επαγγελματικές αυτές δραστηριότητες·

Αιτιολόγηση

Πρέπει να εξασφαλισθεί η μέγιστη διαφάνεια προκειμένου περί του προσώπου του διαχειριστή και του επαγγελματισμού του.

Τροπολογία  11

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 13 – παράγραφος 1 – στοιχείο i β (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(iβ) οποιεσδήποτε διασυνδέσεις με πολιτικά κόμματα ή οργανώσεις, ένταξη σε αυτά υπό την ιδιότητα του μέλους ή οποιοδήποτε ρόλο σε αυτά, στο παρελθόν ή στο παρόν·

Αιτιολόγηση

Οι απαιτήσεις για σαφήνεια και διαφάνεια επιβάλλουν να είναι ενήμερος ο επενδυτής για τους ενδεχόμενους δεσμούς που υφίστανται μεταξύ του διαχειριστή και των κομμάτων ή των πολιτικών οργανώσεων.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας

Έγγραφα αναφοράς

COM(2011)0862 – C7-0489/2011 – 2011/0418(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

ECON

17.1.2012

 

 

 

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

JURI

17.1.2012

 

 

 

Εισηγητής(ές)

Ημερομηνία ορισμού

Димитър Стоянов

25.1.2012

 

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

26.3.2012

 

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

26.4.2012

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

22

2

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Raffaele Baldassarre, Sebastian Valentin Bodu, Françoise Castex, Christian Engström, Marielle Gallo, Giuseppe Gargani, Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, Sajjad Karim, Antonio López-Istúriz White, Jiří Maštálka, Bernhard Rapkay, Evelyn Regner, Francesco Enrico Speroni, Dimitar Stoyanov, Rebecca Taylor, Alexandra Thein, Cecilia Wikström, Tadeusz Zwiefka

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Piotr Borys, Sergio Gaetano Cofferati, Vytautas Landsbergis, Eva Lichtenberger, Axel Voss

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Karin Kadenbach

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας

Έγγραφα αναφοράς

COM(2011)0862 – C7-0489/2011 – 2011/0418(COD)

Ημερομηνία υποβολής στο ΕΚ

7.12.2011

 

 

 

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

ECON

17.1.2012

 

 

 

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

EMPL

20.4.2012

IMCO

17.1.2012

JURI

17.1.2012

 

Αποφάσισε να μη γνωμοδοτήσει

       Ημερομηνία της απόφασης

IMCO

29.2.2012

 

 

 

Εισηγητής(ές)

       Ημερομηνία ορισμού

Sophie Auconie

25.10.2011

 

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

20.3.2012

26.4.2012

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

31.5.2012

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

37

4

2

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Burkhard Balz, Elena Băsescu, Udo Bullmann, George Sabin Cutaş, Rachida Dati, Leonardo Domenici, Derk Jan Eppink, Diogo Feio, Elisa Ferreira, Ildikó Gáll-Pelcz, Jean-Paul Gauzès, Sven Giegold, Sylvie Goulard, Liem Hoang Ngoc, Othmar Karas, Wolf Klinz, Jürgen Klute, Philippe Lamberts, Werner Langen, Astrid Lulling, Arlene McCarthy, Ivari Padar, Alfredo Pallone, Olle Schmidt, Edward Scicluna, Peter Simon, Ivo Strejček, Kay Swinburne, Sampo Terho, Marianne Thyssen, Ramon Tremosa i Balcells, Pablo Zalba Bidegain, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Νικόλαος Χουντής

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Sophie Auconie, Thijs Berman, Vicky Ford, Danuta Maria Hübner, Olle Ludvigsson, Mario Mauro, Θεόδωρος Σκυλακάκης

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Margrete Auken

Ημερομηνία κατάθεσης

6.6.2012