Betänkande - A7-0258/2012Betänkande
A7-0258/2012

BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om elektromagnetisk kompatibilitet (omarbetning)

28.11.2012 - (COM(2011)0765 – C7‑0429/2011 – 2011/0351(COD)) - ***I

Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd
Föredragande: Zuzana Roithová
(Omarbetning – artikel 87 i arbetsordningen)


Förfarande : 2011/0351(COD)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A7-0258/2012
Ingivna texter :
A7-0258/2012
Antagna texter :

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION

om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om elektromagnetisk kompatibilitet (omarbetning)

(COM(2011)0765 – C7‑0429/2011 – 2011/0351(COD))

(Ordinarie lagstiftningsförfarande – omarbetning)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (COM(2011)0765),

–   med beaktande av artiklarna 294.2 och 114 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, i enlighet med vilka kommissionen har lagt fram sitt förslag för parlamentet (C7‑0429/2011),

–   med beaktande av artikel 294.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

–   med beaktande av yttrandet från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén av den 28 mars 2012[1],

–   med beaktande av det interinstitutionella avtalet av den 28 november 2001 om en mer strukturerad användning av omarbetningstekniken för rättsakter[2],

–   med beaktande av skrivelsen av den 27 mars 2012 från utskottet för rättsliga frågor till utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd i enlighet med artikel 87.3 i arbetsordningen,

–   med beaktande av artiklarna 87 och 55 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd (A7-0258/2012), och av följande skäl:

A. Enligt yttrandet från den rådgivande gruppen, sammansatt av de juridiska avdelningarna vid Europaparlamentet, rådet och kommissionen, innehåller förslaget inte några innehållsmässiga ändringar utöver dem som anges i förslaget, och i fråga om kodifieringen av de oförändrade bestämmelserna i de tidigare rättsakterna tillsammans med dessa ändringar gäller förslaget endast en kodifiering av de befintliga rättsakterna som inte ändrar deras sakinnehåll.

1.  Europaparlamentet antar nedanstående ståndpunkt vid första behandlingen med beaktande av rekommendationerna från den rådgivande gruppen, sammansatt av de juridiska avdelningarna vid Europaparlamentet, rådet och kommissionen.

2.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en ny text för parlamentet om den har för avsikt att väsentligt ändra sitt förslag eller ersätta det med ett nytt.

3.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända parlamentets ståndpunkt till rådet, kommissionen och de nationella parlamenten.

Ändringsförslag  1

Förslag till direktiv

Skäl 22a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(22a) Alla skyldigheter som de ekonomiska aktörerna har enligt detta direktiv bör även vara tillämpliga på distansförsäljning.

Ändringsförslag  2

Förslag till direktiv

Skäl 30a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(30a) Om utfärdandet av en enda EU‑försäkran om överensstämmelse skulle kunna orsaka specifika problem på grund av denna enda EU-försäkrans komplexitet eller omfattning, bör det finnas möjlighet att ersätta en sådan enda EU-försäkran med en individuell EU‑försäkran om överensstämmelse för den berörda apparaten.

Ändringsförslag  3

Förslag till direktiv

Skäl 48

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(48) Det är nödvändigt att fastställa övergångsbestämmelser om att apparater som redan har släppts ut på marknaden i enlighet med direktiv 2004/108/EG ska få tillhandahållas på marknaden och tas i bruk.

(48) Det är nödvändigt att fastställa övergångsbestämmelser som gör att de ekonomiska aktörerna inom rimlig tid har rätt att tillhandahålla och ta i bruk apparater som redan har släppts ut på marknaden i enlighet med direktiv 2004/108/EG. De ekonomiska aktörerna bör få sälja lager av apparater som redan ingår i distributionskedjan den dag då de nationella bestämmelser som införlivar detta direktiv börjar gälla.

Ändringsförslag  4

Förslag till direktiv

Artikel 2 – punkt 2 – stycke 1 – led ca (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

ca) Apparater som utformats uteslutande för forsknings- och utvecklingssyften och som endast görs tillgängliga mellan företag.

Motivering

Privata slutanvändare har inte tillgång till produkter som utformats för forsknings- och utvecklingssyften. I den nyligen genomförda översynen av RoHS- och WEEE-direktiven utesluts sådana apparater från dessa direktivs tillämpningsområde. För att förhindra osäkerhet bör tillämpningsområdet för de olika produktdirektiven harmoniseras.

Ändringsförslag  5

Förslag till direktiv

Artikel 2 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. När, för den utrustning som avses i punkt 1, de väsentliga krav som anges i bilaga I helt eller delvis anges mer specificerat i andra unionsdirektiv, ska detta direktiv inte tillämpas, eller ska inte längre tillämpas, för denna utrustning med avseende på sådana krav från och med dagen för dessa direktivs genomförande.

3. När, för den utrustning som avses i punkt 1, de väsentliga krav som anges i bilaga I helt eller delvis anges mer specificerat i annan unionslagstiftning, ska detta direktiv inte tillämpas, eller ska inte längre tillämpas, för denna utrustning med avseende på sådana krav från och med dagen för den unionslagstiftningens genomförande.

Ändringsförslag  6

Förslag till direktiv

Artikel 3 – stycke 1 – led 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

5. elektromagnetisk störning: elektromagnetiskt fenomen som kan försämra funktionen hos en utrustning, t.ex. elektromagnetiskt brus, en oönskad signal eller en förändring i själva överföringsmediet,

5. elektromagnetisk störning: elektromagnetiskt fenomen som inte är en önskad signal och som kan försämra funktionen hos en utrustning, t.ex. elektromagnetiskt brus eller en förändring i själva överföringsmediet,

Motivering

Detta ändringsförslag syftar till att återinföra den ursprungliga definitionen, som uttryckligen anger att önskade signaler inte ska definieras som en störning, eftersom dessa signaler utgör en elektromagnetisk inkompatibilitet i enlighet med artikel 6 och därmed inte ens får förekomma. Även i fortsättningen får en elektromagnetisk störning endast förekomma då det handlar om ett naturligt fenomen eller en oönskad signal – det kan aldrig handla om en önskad signal.

Ändringsförslag  7

Förslag till direktiv

Artikel 3 – led 15

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

15. ekonomisk aktör: tillverkaren, tillverkarens representant, importören och distributören,

15. ekonomisk aktör: en tillverkare, en tillverkares representant, en importör eller en distributör,

Ändringsförslag  8

Förslag till direktiv

Artikel 3 – led 17

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

17. harmoniserad standard: harmoniserad standard enligt definitionen i artikel 2.1 c i förordning (EU) nr [../..] [om europeisk standardisering],

17. harmoniserad standard: standard enligt definitionen i artikel 2.1 c i förordning (EU) nr [../..] [om europeisk standardisering],

Ändringsförslag  9

Förslag till direktiv

Artikel 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Medlemsstaterna ska vidta alla lämpliga åtgärder för att säkerställa att utrustning tillhandahålls på marknaden och/eller tas i bruk endast om den uppfyller kraven i detta direktiv när den är korrekt installerad, underhållen och används för avsett ändamål.

Medlemsstaterna ska vidta alla lämpliga åtgärder för att säkerställa att utrustning tillhandahålls på marknaden och/eller tas i bruk endast om den uppfyller kraven i detta direktiv när den är korrekt installerad, underhållen och används för avsett ändamål eller för ett ändamål som rimligen kan förutses.

Ändringsförslag  10

Förslag till direktiv

Artikel 7 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Tillverkarna ska, när de släpper ut apparater på marknaden och/eller tillhandahåller dem för ibruktagande, se till att de har konstruerats och tillverkats i enlighet med de väsentliga kraven i bilaga I.

1. Tillverkarna ska, när de släpper ut apparater på marknaden, se till att de har konstruerats och tillverkats i enlighet med de väsentliga kraven i bilaga I.

Ändringsförslag  11

Förslag till direktiv

Artikel 7 – punkt 2 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Tillverkarna ska utarbeta den tekniska dokumentation som avses i bilagorna II och III och utföra eller låta utföra den bedömning av överensstämmelse som avses i artikel 15.

2. Tillverkarna ska utarbeta den tekniska dokumentation som avses i bilagorna II eller III och utföra eller låta utföra den bedömning av överensstämmelse som avses i artikel 14.

Ändringsförslag  12

Förslag till direktiv

Artikel 7 – punkt 6

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

6. Tillverkarna ska ange namn, registrerat firmanamn eller registrerat varumärke och en kontaktadress på apparaten eller, om detta inte är möjligt, på förpackningen eller i ett medföljande dokument. Den angivna adressen ska gå till en enda kontaktpunkt där tillverkaren kan kontaktas.

6. Tillverkarna ska på apparaten ange namn, registrerat firmanamn eller registrerat varumärke och postadress eller webbplatsadress – om en sådan finns – där de kan kontaktas, eller, om detta inte är rimligen möjligt, ska de ange dessa uppgifter på förpackningen eller i ett dokument som medföljer apparaten. Den angivna adressen ska gå till en enda kontaktpunkt där tillverkaren kan kontaktas. Kontaktuppgifterna ska anges på ett språk som lätt kan förstås av slutanvändarna och marknadskontrollmyndigheterna.

Ändringsförslag  13

Förslag till direktiv

Artikel 7 – punkt 7

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

7. Tillverkarna ska se till att apparaten åtföljs av bruksanvisningar och övrig information som avses i artikel 18 på ett språk som lätt kan förstås av konsumenterna och andra slutanvändare och som bestämts av den berörda medlemsstaten.

7. Tillverkarna ska se till att apparaten åtföljs av bruksanvisningar och övrig information som avses i artikel 18 på ett språk som lätt kan förstås av konsumenterna och andra slutanvändare och som bestämts av den berörda medlemsstaten. Sådana bruksanvisningar och säkerhetsföreskrifter, såväl som eventuella märkningar, ska vara tydliga och lättbegripliga.

Ändringsförslag  14

Förslag till direktiv

Artikel 7 – punkt 8

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

8. Tillverkare som anser eller har skäl att tro att en apparat som de har släppt ut på marknaden och/eller tillhandahållit för ibruktagande inte överensstämmer med detta direktiv ska omedelbart vidta de korrigerande åtgärder som krävs för att få apparaten att överensstämma med kraven eller, om så är lämpligt, för att dra tillbaka eller återkalla apparaten. Om apparaten utgör en risk ska tillverkarna dessutom omedelbart underrätta de behöriga myndigheterna i de medlemsstater där de har tillhandahållit apparaten och/eller där den tagits i bruk, och lämna detaljerade uppgifter om i synnerhet den bristande överensstämmelsen och de korrigerande åtgärder som vidtagits.

8. Tillverkare som anser eller har skäl att tro att en apparat som de har släppt ut på marknaden inte överensstämmer med detta direktiv ska omedelbart vidta de korrigerande åtgärder som krävs för att få apparaten att överensstämma med kraven eller, om så är lämpligt, för att dra tillbaka eller återkalla apparaten. Om apparaten utgör en risk ska tillverkarna dessutom omedelbart underrätta de behöriga myndigheterna i de medlemsstater där de har tillhandahållit apparaten och lämna detaljerade uppgifter om i synnerhet den bristande överensstämmelsen och de korrigerande åtgärder som vidtagits.

Ändringsförslag  15

Förslag till direktiv

Artikel 7 – punkt 9

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

9. Tillverkarna ska på motiverad begäran av en behörig nationell myndighet ge myndigheten all information och dokumentation som behövs för att visa att apparaten överensstämmer med kraven, på ett språk som lätt kan förstås av den myndigheten. De ska på begäran samarbeta med den behöriga myndigheten om de åtgärder som vidtas för att undanröja riskerna med de apparater som de har släppt ut på marknaden och/eller tillhandahållit för ibruktagande.

9. Tillverkarna ska på motiverad begäran av en behörig nationell myndighet ge myndigheten all information och dokumentation som behövs för att visa att apparaten överensstämmer med kraven, på ett språk som lätt kan förstås av den myndigheten. De ska på begäran samarbeta med den behöriga myndigheten om de åtgärder som vidtas för att undanröja riskerna med de apparater som de har släppt ut på marknaden.

Ändringsförslag  16

Förslag till direktiv

Artikel 9 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Importörerna ska ange namn, registrerat firmanamn eller registrerat varumärke och en kontaktadress på apparaten eller, om detta inte är möjligt, på förpackningen eller i ett medföljande dokument.

3. Importörerna ska på apparaten eller, om detta inte är rimligen möjligt, på förpackningen eller i ett dokument som medföljer apparaten, ange namn, registrerat firmanamn eller registrerat varumärke och postadress eller webbplatsadress – om en sådan finns – där de kan kontaktas. Kontaktuppgifterna ska anges på ett språk som lätt kan förstås av slutanvändarna och marknadskontrollmyndigheterna.

Ändringsförslag  17

Förslag till direktiv

Artikel 10 – punkt 2 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Innan distributörerna tillhandahåller en apparat på marknaden ska de kontrollera att apparaten är försedd med CE-märkning, att den åtföljs av erforderliga dokument och av bruksanvisningar och övrig information som avses i artikel 18 på ett språk som lätt kan förstås av konsumenterna och andra slutanvändare i den medlemsstat där apparaten ska tillhandahållas på marknaden och/eller tas i bruk samt att tillverkaren och importören har uppfyllt kraven i artiklarna 7.5, 7.6 och 9.3.

2. Innan distributörerna tillhandahåller en apparat på marknaden ska de kontrollera att apparaten är försedd med CE-märkning, att den åtföljs av erforderliga dokument och av bruksanvisningar och övrig information som avses i artikel 18 på ett språk som lätt kan förstås av konsumenterna och andra slutanvändare i den medlemsstat där apparaten ska tillhandahållas på marknaden samt att tillverkaren och importören har uppfyllt kraven i artiklarna 7.5, 7.6 och 9.3.

Ändringsförslag  18

Förslag till direktiv

Artikel 10 – punkt 5a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

5a. Medlemsstaterna ska se till att apparater som lagligen släppts ut på marknaden före den [the date set out in the second subparagraph of Article 43(1)] kan tillhandahållas på marknaden av distributörer utan ytterligare produktkrav.

Ändringsförslag  19

Förslag till direktiv

Artikel 12 – stycke 1 – inledningen

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

De ekonomiska aktörerna ska på begäran identifiera följande aktörer för marknadskontrollmyndigheterna:

De ekonomiska aktörerna ska på begäran specificera följande aktörer för marknadskonstrollsmyndigheterna:

Ändringsförslag  20

Förslag till direktiv

Artikel 12 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

De ekonomiska aktörerna ska kunna ge den information som avses i första stycket i tio år efter att de har fått en apparat levererad och i tio år efter att de har levererat en apparat.

De ekonomiska aktörerna ska ge den information som avses i första stycket i tio år efter att de har fått en apparat levererad och i tio år efter att de har levererat en apparat. De ekonomiska aktörerna ska inte vara skyldiga att uppdatera den informationen efter det att leveransen är slutförd.

Ändringsförslag  21

Förslag till direktiv

Artikel 12a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Artikel 12a

 

De ekonomiska aktörernas skyldigheter beträffande produkter i lager

 

Medlemsstaterna ska se till att de ekonomiska aktörernas skyldigheter beträffande produkter som finns i lager tillämpas i enlighet med artikel 42.

Ändringsförslag  22

Förslag till direktiv

Artikel 14 – stycke 1 – inledningen

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

För att visa att apparater överensstämmer med de väsentliga krav som anges i bilaga I ska något av följande förfaranden  användas:

För att visa att apparater överensstämmer med de väsentliga krav som anges i bilaga I ska något av följande förfaranden användas, enligt tillverkarens eget val:

Ändringsförslag  23

Förslag till direktiv

Artikel 15 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. EU-försäkran om överensstämmelse ska utformas i enlighet med mallen i bilaga IV till detta direktiv och regelbundet uppdateras. Den ska översättas till det eller de språk som krävs av den medlemsstat där apparaten släpps ut eller tillhandahålls på marknaden.

2. EU-försäkran om överensstämmelse ska utformas i enlighet med mallen i bilaga IV till detta direktiv och regelbundet uppdateras. På begäran av marknadskontrollmyndigheterna ska de ekonomiska aktörerna tillhandahålla en kopia av EU-försäkran om överensstämmelse i pappersform eller på elektronisk väg, och de ska se till att den översätts till det eller de språk som krävs av den medlemsstat där apparaten släpps ut eller tillhandahålls på marknaden.

Ändringsförslag  24

Förslag till direktiv

Artikel 21 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Medlemsstaterna ska utse en anmälande myndighet med ansvar för att inrätta och genomföra de förfaranden som krävs för bedömning och anmälan av organ för bedömning av överensstämmelse och för kontroll av anmälda organ, inklusive överensstämmelse med artikel 26.

1. Medlemsstaterna ska utse en enda anmälande myndighet med ansvar för att inrätta och genomföra de förfaranden som krävs för bedömning och anmälan av organ för bedömning av överensstämmelse och för kontroll av anmälda organ, inklusive överensstämmelse med artikel 26.

Ändringsförslag  25

Förslag till direktiv

Artikel 37 – stycke 1a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Medlemsstaterna ska årligen förse kommissionen med uppgifter om sina marknadskontrollmyndigheters verksamhet och om eventuella planer och ökningar rörande marknadskontrollerna, inklusive tilldelning av mer resurser, effektivitetsökningar och uppbyggnad av den nödvändiga kapaciteten för att uppnå dessa mål.

Ändringsförslag  26

Förslag till direktiv

Artikel 37 – stycke 1b (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Medlemsstaterna ska tillhandahålla sina marknadskontrollmyndigheter tillräckliga medel så att deras verksamhet blir samstämd och verkningsfull i hela unionen.

Ändringsförslag  27

Förslag till direktiv

Artikel 38 – punkt 1 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Om en medlemsstats marknadskontrollmyndigheter har vidtagit åtgärder i enlighet med artikel 20 i förordning (EG) nr 765/2008 eller om de har tillräckliga skäl att anta att en apparat som omfattas av detta direktiv utgör en risk för aspekter av skydd i allmänhetens intresse som omfattas av detta direktiv, ska de göra en utvärdering av apparaten omfattande alla de krav som fastställs i detta direktiv. De berörda ekonomiska aktörerna ska när så krävs samarbeta med marknadskontrollmyndigheterna.

1. Om en medlemsstats marknadskontrollmyndigheter har vidtagit åtgärder i enlighet med artikel 20 i förordning (EG) nr 765/2008 eller om de har tillräckliga skäl att anta att en apparat som omfattas av detta direktiv utgör en risk för aspekter av skydd i allmänhetens intresse som omfattas av detta direktiv, ska de göra en utvärdering av apparaten omfattande alla de relevanta krav som fastställs i detta direktiv. De berörda ekonomiska aktörerna ska när så krävs samarbeta med marknadskontrollmyndigheterna.

Ändringsförslag  28

Förslag till direktiv

Artikel 38 – punkt 5 – led a

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

a) Apparaten uppfyller inte kraven med avseende på de aspekter av skydd i allmänhetens intresse som omfattas av detta direktiv.

(Berör inte den svenska versionen.)

Ändringsförslag  29

Förslag till direktiv

Artikel 38 – punkt 7

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

7. Om varken en medlemsstat eller kommissionen inom två månader efter mottagandet av den information som avses i punkt 4 har rest invändningar mot en tillfällig åtgärd som vidtagits av en medlemsstat ska åtgärden anses vara berättigad.

7. Om varken en medlemsstat eller kommissionen inom tre månader efter mottagandet av den information som avses i punkt 4 har rest invändningar mot en tillfällig åtgärd som vidtagits av en medlemsstat ska åtgärden anses vara berättigad.

Ändringsförslag  30

Förslag till direktiv

Artikel 38 – punkt 8

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

8. Medlemsstaterna ska se till att lämpliga begränsande åtgärder utan dröjsmål vidtas mot den berörda apparaten.

8. Medlemsstaterna ska se till att lämpliga begränsande åtgärder utan dröjsmål vidtas mot den berörda apparaten, till exempel att apparaten dras tillbaka från marknaden.

Ändringsförslag  31

Förslag till direktiv

Artikel 41 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Medlemsstaterna ska föreskriva påföljder för överträdelser av nationella bestämmelser som har utfärdats med tillämpning av detta direktiv och ska vidta de åtgärder som krävs för att se till att dessa påföljder tillämpas.

Medlemsstaterna ska utgå från befintliga mekanismer för att se till att bestämmelserna om CE-märkning tillämpas korrekt och vidta lämpliga åtgärder i händelse av otillbörlig användning av märkningen. Medlemsstaterna ska föreskriva påföljder för ekonomiska aktörers överträdelser av nationella bestämmelser som har utfärdats med tillämpning av detta direktiv och ska vidta de åtgärder som krävs för att se till att dessa påföljder tillämpas. Påföljderna kan omfatta straffrättsliga påföljder för allvarliga överträdelser.

Ändringsförslag  32

Förslag till direktiv

Artikel 41 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

De påföljder som avses i första stycket ska vara effektiva, proportionella och avskräckande.

De påföljder som avses i första stycket ska vara effektiva, stå i proportion till hur allvarlig överträdelsen är och vara avskräckande.

Ändringsförslag  33

Förslag till direktiv

Artikel 41 – stycke 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Medlemsstaterna ska anmäla dessa bestämmelser till kommissionen senast den [the date set out in the second subparagraph of Article 43(1)], och alla senare ändringar som gäller dem så snart som möjligt.

Medlemsstaterna ska anmäla dessa bestämmelser till kommissionen senast den [the date set out in the second subparagraph of Article 43(1)], och alla senare ändringar som gäller dem så snart som möjligt. Kommissionen ska göra bestämmelserna offentligt tillgängliga genom att lägga ut dem på internet.

Ändringsförslag  34

Förslag till direktiv

Artikel 43 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Medlemsstaterna ska till kommissionen överlämna texten till de centrala bestämmelser i nationell lagstiftning som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.

2. Medlemsstaterna ska till kommissionen överlämna texten till de centrala bestämmelser i nationell lagstiftning som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv. Kommissionen ska göra dessa texter offentligt tillgängliga genom att lägga ut dem på internet.

Ändringsförslag  35

Förslag till direktiv

Bilaga II – punkt 2 – stycke 2 – strecksats 1a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

– Konstruktions- och tillverkningsritningar samt scheman över komponenter, underenheter, kretsar etc.

Motivering

De krav som ställs på den tekniska dokumentationen bör anpassas till de krav som ställs i direktivet om elektrisk utrustning avsedd för användning inom vissa spänningsgränser, med tanke på att elektriska och elektroniska produkter ofta omfattas av båda direktiven.

Ändringsförslag  36

Förslag till direktiv

Bilaga II – punkt 2 – stycke 2 – strecksats 1b (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

– Beskrivningar och förklaringar som behövs för att förstå dessa ritningar och scheman och hur apparaten fungerar.

Motivering

De krav som ställs på den tekniska dokumentationen bör anpassas till de krav som ställs i direktivet om elektrisk utrustning avsedd för användning inom vissa spänningsgränser, med tanke på att elektriska och elektroniska produkter ofta omfattas av båda direktiven.

Ändringsförslag  37

Förslag till direktiv

Bilaga III – punkt 3 – stycke 2 – led c – led ia (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

ia) Konstruktions- och tillverkningsritningar samt scheman över komponenter, underenheter, kretsar etc.

Motivering

De krav som ställs på den tekniska dokumentationen bör anpassas till de krav som ställs i direktivet om elektrisk utrustning avsedd för användning inom vissa spänningsgränser, med tanke på att elektriska och elektroniska produkter ofta omfattas av båda direktiven.

Ändringsförslag  38

Förslag till direktiv

Bilaga III – punkt 3 – stycke 2 – led c – led ib (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

ib) Beskrivningar och förklaringar som behövs för att förstå dessa ritningar och scheman och hur apparaten fungerar.

Motivering

De krav som ställs på den tekniska dokumentationen bör anpassas till de krav som ställs i direktivet om elektrisk utrustning avsedd för användning inom vissa spänningsgränser, med tanke på att elektriska och elektroniska produkter ofta omfattas av båda direktiven.

Ändringsförslag  39

Förslag till direktiv

Bilaga IV – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Nr … (apparatens entydiga identifikation):

1. Nr … (apparatens identifikation):

Ändringsförslag  40

Förslag till direktiv

Bilaga IV – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Denna försäkran om överensstämmelse utfärdas på tillverkarens (eller installatörens) eget ansvar:

3. Denna försäkran om överensstämmelse utfärdas på tillverkarens eget ansvar:

  • [1]  Ännu ej offentliggjort i EUT.
  • [2]  EGT C 77, 28.3.2002, s. 1.

MOTIVERING

Bakgrund

Detta betänkande innehåller ändringar till ett förslag från kommissionen om omarbetning av direktiv 2004/108/EG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om elektromagnetisk kompatibilitet. Förslaget lades fram i november 2011 inom ramen för genomförandet av den nya lagstiftningsramen, som antogs 2008 som det s.k. varupaketet, vilket omfattar de kompletterande rättsakter som utgörs av beslut 768/2008/EG om en gemensam ram för saluföring av produkter och upphävande av rådets beslut 93/465/EEG respektive förordning (EG) nr 765/2008 om krav för ackreditering och marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. Det föreliggande förslaget ingår i ett paket som anpassar nio olika produktdirektiv till den nya lagstiftningsramen.

Det befintliga direktiv 2004/108/EG innehåller de väsentliga krav på elektromagnetisk kompatibilitet som apparater måste uppfylla för att få tillhandahållas på EU-marknaden.

Den nya lagstiftningsramen antogs för att åtgärda brister i befintlig EU-lagstiftning om harmonisering i syfte att fullborda den inre marknaden, med rättvis konkurrens och säkra produkter. EU-harmoniseringen har genomförts och verkställts ojämnt i medlemsstaterna, vilket tillsammans med de komplicerade reglerna har gjort det allt svårare för både ekonomiska aktörer och myndigheter att tolka och tillämpa lagstiftningen korrekt, vilket i sin tur har lett till ojämlika konkurrensvillkor, men även till att osäkra produkter har släppts ut på marknaden. ”Varupaketet” erbjuder en övergripande ram för en rationalisering av produktlagstiftningen som gör denna enhetligare och lättare att förstå för såväl ekonomiska operatörer som marknadskontrollmyndigheter.

Bestämmelserna i beslutet om den nya lagstiftningsramen är dock inte direkt tillämpliga. För att man ska vara säker på att alla ekonomiska sektorer som omfattas av unionslagstiftningen om harmonisering drar nytta av förbättringarna av den nya lagstiftningsramen måste bestämmelserna i beslutet om den nya lagstiftningsramen integreras i den befintliga produktlagstiftningen.

Efter det att kommissionen 2008 antog de rättsliga ramarna för den nya lagstiftningsramen har den inlett en process för att utvärdera EU:s harmoniserade produktlagstiftning, med målet att kartlägga vilka rättsakter som måste revideras för att den nya lagstiftningsramen ska kunna genomföras.

Ett antal direktiv har redan ringats in i denna utvärderingsprocess och kommer att behöva revideras inom tre till fem år på grund av översynsklausuler eller av sektorsspecifika skäl (behov att klargöra tillämpningsområdet, uppdatera skyddskraven osv.). Den allra största delen av EU:s befintliga produktlagstiftning kommer att behöva ändras av dessa skäl, och varje rättsakt kommer att behandlas separat i enlighet med kommissionens arbetsprogram.

De nio förslagen i paketet från november 2011, däribland direktiv 2004/108/EG, ingår inte i den ovannämnda gruppen produktdirektiv utan har befunnits vara lämpliga att anpassas till den nya lagstiftningsramen på grund av sin gemensamma struktur. De sektorer som täcks av direktiven är alla mycket viktiga industrisektorer som är utsatta för hård internationell konkurrens, och man har gjort bedömningen att dessa industribranscher kommer att dra nytta av förenklingen och gynnas av rättvisa konkurrensvillkor för de europeiska företag som den nya lagstiftningsramen riktar sig till.

Ändringarna av direktivet gäller definitionerna, de ekonomiska aktörernas skyldigheter, den presumtion om överensstämmelse som harmoniserade standarder ger, försäkran om överensstämmelse, CE-märkningen, de anmälda organen, skyddsklausulförfarandet och förfarandena för bedömning av överensstämmelse.

Avsikten med förslaget begränsades till en ren anpassning till de övergripande bestämmelserna i beslut nr 768/2008/EG och till de nya begrepp som infördes med Lissabonfördraget, däribland nya regler om kommittéförfarandet.

Beslutsgång

Anpassningen till beslutet om den nya lagstiftningsramen kräver flera innehållsliga ändringar av bestämmelserna i detta direktiv. I enlighet med det interinstitutionella avtalet av den 28 november 2001 har man valt att ändra texten genom omarbetning.

I enlighet med artikel 87 i Europaparlamentets arbetsordning har utskottet med ansvar för rättsliga frågor behandlat förslaget på grundval av rapporterna från den rådgivande gruppen (Europaparlamentets, rådets och kommissionens rättstjänster) och kommit fram till att det inte innebär några andra ändringar i sak än dem som angetts som sådana i förslaget eller identifierats av den rådgivande gruppen.

Föredragandens ståndpunkt

Föredraganden ser denna anpassning av nio produktdirektiv till den nya lagstiftningsramen som ett viktigt steg på vägen mot fullbordandet av EU:s inre marknad.

Med den nya lagstiftningsramen införs ett förenklat produktregelverk, och det skapas förutsättningar för ett mer konsekvent genomförande av tekniska normer. Detta kommer att bidra till att förbättra den inre marknadens funktionssätt, genom att likabehandling av bristfälliga produkter och ekonomiska aktörer garanteras, liksom lika bedömning av anmälda organ på hela EU-marknaden.

Föredraganden anser att en anpassning av de nio produktdirektiven till den nya lagstiftningsramen kommer att stärka både producenternas och konsumenternas förtroende tack vare att de ekonomiska aktörernas skyldigheter klargörs och medlemsstaternas myndigheter får bättre verktyg för att genomföra marknadskontroller, vilket sammantaget leder till en minskning av de bristfälliga och osäkra produkterna på marknaden.

Kommissionens förslag i anpassningspaketet bygger på breda samråd med de berörda parterna, däribland flera hundra små och medelstora företag, och på deras erfarenheter av varupaketet, något som föredraganden uppskattar mycket.

Föredraganden stöder kommissionens allmänna avsikt att göra en ren anpassning av de nio produktdirektiven till de övergripande bestämmelserna i beslut nr 768/2008/EG, men vill ändå föreslå några ändringar av direktiv 2004/108/EG om elektromagnetisk kompatibilitet med avseende på ytterligare förtydligande och sektorsjusteringar, med följande mål för ögonen:

1. Vidare anpassning av direktivet till den nya lagstiftningsramen och garanti för ett tydligt rättsläge

Föredraganden anser att det är viktigt att det föreslagna direktivet ändras på ett antal punkter så att man uppnår större konsekvens med den terminologi som används i beslut nr 768/2008/EG och blir av med eventuella inkonsekvenser i texten vilka annars skulle kunna skapa oklarhet i rättsligt hänseende.

Det är också viktigt att klargöra rättsläget för produkter som lagligen släpptes ut på marknaden i enlighet med det nuvarande direktivet, innan det nya direktivet börjat gälla, men som fortfarande hålls i lager. Det bör betonas att EU-lagstiftningen inte har någon retroaktiv verkan, och det bör framgå klart att sådana produkter fortfarande får tillhandahållas på marknaden, även efter att det nya direktivet börjat gälla.

Vidare anser föredraganden att kommissionen bör vara skyldig att på internet offentliggöra de nationella bestämmelserna från det införlivade direktivet och relevanta påföljder (öppenhetsprincipen).

2. Starkare konsumentskydd

Den nya lagstiftningsramen bidrar till att öka konsumenternas förtroende för den inre marknaden. Därför rör ett antal av ändringarna också föredragandens mål att till fullo utnyttja de bestämmelser i den nya lagstiftningsramen som handlar om konsumentskydd. Sålunda ger vissa ändringsförslag det nya direktivet ett bredare tillämpningsområde, så att fler situationer omfattas av de väsentliga skyddskraven, i och med att även användning som rimligen kan förutses ska beaktas under utformningen av produkten (jfr artikel 16 om allmänna krav i förordning (EG) nr 765/2008). Konsumentskyddet skulle också stärkas genom att det preciseras att bruksanvisningar, säkerhetsinformation och märkningar måste vara tydliga och lättbegripliga.

3. Minskad byråkrati

Den nya lagstiftningsramen bör bidra till att öka den fria rörligheten för varor inom EU. En betungande byråkrati skulle dock hämma det fria flödet av varor. Föredraganden har därför nagelfarit det föreslagna direktivet för att hitta ställen där byråkratin kan skäras ner. Sålunda föreslås i betänkandet att de nuvarande förfarandena ska moderniseras genom att EU‑försäkran om överensstämmelse förutom i pappersform ska kunna lämnas även elektroniskt. Byråkratin minskas också för de ekonomiska aktörerna när det gäller identifieringen av föregående ekonomiska aktörer i leveranskedjan.

Som sagts ovan stöder föredraganden en förenkling och modernisering av förfarandena inom den nya lagstiftningsramen, men vill samtidigt understryka att det kan behövas flexibilitet beträffande vissa skyldigheter som skapas av den nya ramen. Exempelvis föreslås ett undantag till regeln om ”en enda EU-försäkran om överensstämmelse” för fall där ett enda dokument orsakar specifika problem på grund av dess komplexitet eller omfattning. Här bör det vara möjligt att tillhandahålla varje berörd försäkran om överensstämmelse separat.

Föredraganden har även gjort vissa sektorsspecifika ändringar i texten. För det första föreslås att hänvisningen till ”installatörer” utgår i den del som handlar om EU-försäkran om överensstämmelse, eftersom endast tillverkarna ska upprätta en sådan försäkran i enlighet med detta direktiv. För det andra begär kommissionen i sitt förslag att försäkran om överensstämmelse ersätts med att varor märks med en unik identifiering. Detta förslag är i strid med EN ISO/17050-1 och bör därför ändras.

4. Bättre marknadskontroll för våra produkter

Föredraganden är medveten om att det kommer en ny förordning om marknadskontroll som kommissionen håller på att förbereda, men de sista ändringarna fokuserar ändå på att säkerställa en högre nivå på marknadskontrollen för produkter. I detta syfte föreslår föredraganden att marknadskontrollen skärps vid distansförsäljning genom att det säkerställs att all relevant information som krävs uppges även vid elektronisk handel, att det införs ett krav på att medlemsstaterna årligen ska förse kommissionen med uppgifter om sin marknadskontrollverksamhet samt att medlemsstaterna ska uppmanas att tillhandahålla sina marknadskontrollmyndigheter tillräckliga medel. Slutligen betonar föredraganden att medlemsstaterna måste vidta lämpliga åtgärder mot otillbörlig användning av CE-märkning.

BILAGA: SKRIVELSE FRÅN UTSKOTTET FÖR RÄTTSLIGA FRÅGOR

Ref.: D(2012)22886

Malcolm Harbour,

Ordförande för utskottet för den inre marknaden

och konsumentskydd

ASP 13E130

Bryssel

Ämne:        Förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om elektromagnetisk kompatibilitet (omarbetning)

                  (COM(2011)0765 – C7‑0429/2011 – 2011/0351(COD))

Utskottet för rättsliga frågor, som jag är ordförande för, har behandlat det ovan angivna förslaget i enlighet med artikel 87 om omarbetning i Europaparlamentets arbetsordning.

I punkt 3 i denna artikel står följande:

Om utskottet med ansvar för rättsliga frågor anser att förslaget inte innebär några andra ändringar i sak än dem som angetts som sådana, ska det informera det ansvariga utskottet om detta.

Det utskott som är ansvarigt för ärendet får i så fall bara behandla ändringsförslag om de berör de delar av förslaget som innehåller ändringar och uppfyller villkoren i artiklarna 156 och 157.

Om emellertid det ansvariga utskottet i enlighet med punkt 8 i det interinstitutionella avtalet avser att även lägga fram ändringsförslag till de kodifierade delarna av förslaget, ska det omedelbart meddela rådet och kommissionen sin avsikt, och kommissionen bör före omröstningen i enlighet med artikel 54 meddela utskottet hur den ställer sig till ändringsförslagen och huruvida den avser att dra tillbaka sitt förslag till omarbetning eller inte.

Företrädare för rättstjänsten deltog i det arbete som utfördes av den rådgivande grupp som behandlade omarbetningsförslaget. Efter deras yttrande och med hänsyn tagen till föredragandens rekommendationer anser utskottet för rättsliga frågor att förslaget inte innehåller några innehållsmässiga ändringar utöver dem som anges som sådana, och i fråga om kodifieringen av de oförändrade bestämmelserna i de tidigare rättsakterna tillsammans med dessa ändringar, gäller förslaget endast en kodifiering av de befintliga rättsakterna som inte ändrar deras sakinnehåll.

Sammanfattningsvis rekommenderar utskottet för rättsliga frågor med 23 röster för och inga nedlagda röster[1], och efter att ha behandlat förslaget vid sitt sammanträde den 26 april 2012, att ert utskott, såsom ansvarigt utskott, behandlar ovanstående förslag i enlighet med artikel 87.

Med vänlig hälsning,

Klaus-Heiner LEHNE

Bilaga: Yttrande från den rådgivande gruppen.

BILAGA: YTTRANDE FRÅN DEN RÅDGIVANDE GRUPPEN, SAMMANSATT AV DE JURIDISKA AVDELNINGARNA VID EUROPAPARLAMENTET, RÅDET OCH KOMMISSIONEN

 

 

 

 

DE JURIDISKA AVDELNINGARNAS

RÅDGIVANDE GRUPP

Bryssel den 27 mars 2012

YTTRANDE

                                                    TILL EUROPAPARLAMENTET

                                                              RÅDET

                                                              KOMMISSIONEN

Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om elektromagnetisk kompatibilitet

COM(2011)0765 av den 21 november 2011 – 2011/0351(COD)

I enlighet med det interinstitutionella avtalet av den 28 november 2001 om en mer strukturerad användning av omarbetningstekniken för rättsakter, särskilt punkt 9, sammanträdde den rådgivande gruppen, sammansatt av de juridiska avdelningarna vid Europaparlamentet, rådet och kommissionen, den 26 januari 2012 för att bland annat granska ovannämnda förslag från kommissionen.

Vid sammanträdet[2] behandlade gruppen förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv, som syftar till en omarbetning av Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/108/EG av den 15 december 2004 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om elektromagnetisk kompatibilitet och om upphävande av direktiv 89/336/EEG, och konstaterade enhälligt följande:

1) När det gäller motiveringen skulle det, för att denna skulle ha utarbetats i full överensstämmelse med de relevanta kraven i det interinstitutionella avtalet, ha angetts exakt vilka bestämmelser i den tidigare rättsakten som inte ändras i förslaget, enligt vad som föreskrivs i punkt 6 a iii i detta avtal.

2) I texten i förslaget till omarbetning borde följande ha markerats med den gråskuggning som normalt sett används för att markera ändringar av sakinnehållet:

– I artikel 13, de föreslagna strykningarna av punkterna 3 och 4 i den befintliga artikel 6 i direktiv 2004/108/EG.

– I artikel 19.1 andra stycket, ersättningen av den befintliga hänvisningen till ”artiklarna 5, 7, 8 och 9” med en hänvisning till ”artiklarna 6–11 och artiklarna 15–18”.

– I artikel 43.1 första stycket, orden ”artikel 3 första stycket leden 9–25, artikel 4, artikel 5.1, artiklarna 7–12, artiklarna 15–17, artikel 19.1 första stycket, artiklarna 20–42 samt bilagorna II, III och IV” samt hela den sista meningen, som lyder ”De ska till kommissionen genast överlämna texten till dessa bestämmelser tillsammans med en jämförelsetabell över dessa bestämmelser och detta direktiv.”

– I artikel 43.1 andra stycket, orden ”[day after date mentioned in first subparagraph]”.

Vid behandlingen var gruppen enig om att förslaget inte innehåller några innehållsmässiga ändringar utöver dem som anges i förslaget eller i detta yttrande. Gruppen konstaterade vidare att förslaget i fråga om kodifieringen av de oförändrade bestämmelserna i de tidigare rättsakterna tillsammans med dessa ändringar endast gäller en kodifiering av de befintliga rättsakterna som inte ändrar deras sakinnehåll.

C. Pennera                            H. Legal                                L. Romero Requena

Juridisk rådgivare                    Juridisk rådgivare                    Generaldirektör

  • [1]  Raffaele Baldassarre, Sebastian Valentin Bodu, Piotr Borys, Françoise Castex, Sergio Gaetano Cofferati, Christian Engström, Marielle Gallo, Giuseppe Gargani, Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, Sajjad Karim, Vytautas Landsbergis, Eva Lichtenberger, Jiří Maštálka, Antonio López-Istúriz White, Bernhard Rapkay, Evelyn Regner, Francesco Enrico Speroni, Dimitar Stoyanov, Rebecca Taylor, Alexandra Thein, Axel Voss, Cecilia Wikström, Tadeusz Zwiefka.
  • [2]  Gruppen förfogade över den engelska, den franska och den tyska språkversionen av förslaget och arbetade utifrån den engelska, som var textens originalversion.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om elektromagnetisk kompatibilitet (omarbetning)

Referensnummer

COM(2011)0765 – C7-0429/2011 – 2011/0351(COD)

Framläggande för parlamentet

21.11.2011

 

 

 

Ansvarigt utskott

       Tillkännagivande i kammaren

IMCO

30.11.2011

 

 

 

Rådgivande utskott

       Tillkännagivande i kammaren

ITRE

30.11.2011

JURI

30.11.2011

 

 

Inget yttrande avges

       Beslut

ITRE

19.12.2011

 

 

 

Föredragande

       Utnämning

Zuzana Roithová

29.11.2011

 

 

 

Behandling i utskott

9.1.2012

28.2.2012

31.5.2012

10.7.2012

Antagande

10.7.2012

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

26

0

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Adam Bielan, Sergio Gaetano Cofferati, Birgit Collin-Langen, Lara Comi, Anna Maria Corazza Bildt, Cornelis de Jong, Christian Engström, Ismail Ertug, Vicente Miguel Garcés Ramón, Philippe Juvin, Edvard Kožušník, Toine Manders, Sirpa Pietikäinen, Phil Prendergast, Mitro Repo, Zuzana Roithová, Heide Rühle, Christel Schaldemose, Andreas Schwab, Bernadette Vergnaud

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Raffaele Baldassarre, Ildikó Gáll-Pelcz, Morten Løkkegaard, Emma McClarkin, Konstantinos Poupakis, Marc Tarabella

Ingivande

28.11.2012