VERSLAG over het voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van elektrisch materiaal bestemd voor gebruik binnen bepaalde spanningsgrenzen (herschikking)

28.11.2012 - (COM(2011)0773 – C7‑0427/2011 – 2011/0357(COD)) - ***I

Commissie interne markt en consumentenbescherming
Rapporteur: Zuzana Roithová
(Herschikking – artikel 87 van het Reglement)
PR_COD_1recastingam


Procedure : 2011/0357(COD)
Stadium plenaire behandeling
Documentencyclus :  
A7-0259/2012
Ingediende teksten :
A7-0259/2012
Aangenomen teksten :

ONTWERPWETGEVINGSRESOLUTIE VAN HET EUROPEES PARLEMENT

over het voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van elektrisch materiaal bestemd voor gebruik binnen bepaalde spanningsgrenzen (herschikking)

(COM(2011)0773 – C7‑0427/2011 – 2011/0357(COD))

(Gewone wetgevingsprocedure – herschikking)

Het Europees Parlement,

–   gezien het voorstel van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad (COM(2011)0773),

–   gezien artikel 294, lid 2, en artikel 114 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, op grond waarvan het voorstel door de Commissie bij het Parlement is ingediend (C7-0427/2011),

–   gezien artikel 294, lid 3, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

–   gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité van 28 maart 2012[1],

–   gezien het Interinstitutioneel Akkoord van 28 november 2001 over een systematischer gebruik van de herschikking van besluiten[2],

–   gezien de brief d.d. 27 maart 2012 van de Commissie juridische zaken aan de Commissie interne markt en consumentenbescherming overeenkomstig artikel 87, lid 3, van zijn Reglement,

–   gezien de artikelen 87 en 55 van zijn Reglement,

–   gezien het verslag van de Commissie interne markt en consumentenbescherming (A7-0259/2012),

A. overwegende dat het betreffende voorstel volgens de adviesgroep van de juridische diensten van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie geen andere inhoudelijke wijzigingen bevat dan die welke als zodanig in het voorstel worden vermeld en dat met betrekking tot de ongewijzigd gebleven bepalingen van de bestaande teksten kan worden geconstateerd dat het voorstel een eenvoudige codificatie hiervan behelst, zonder inhoudelijke wijzigingen,

1.  stelt onderstaand standpunt in eerste lezing vast, rekening houdend met de aanbevelingen van de adviesgroep van de juridische diensten van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie;

2.  verzoekt om hernieuwde voorlegging aan het Parlement indien de Commissie voornemens is ingrijpende wijzigingen in dit voorstel aan te brengen of dit door een nieuwe tekst te vervangen;

3.  verzoekt zijn Voorzitter het standpunt van het Parlement te doen toekomen aan de Raad, de Commissie en de nationale parlementen.

Amendement  1

Voorstel voor een richtlijn

Overweging 4

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

(4) Het is de verantwoordelijkheid van de marktdeelnemers dat elektrisch materiaal conform is met de gestelde eisen, in overeenstemming met de respectieve rol die zij vervullen in de toeleveringsketen, teneinde algemene belangen zoals gezondheid en veiligheid, en de consumenten in grote mate te beschermen en eerlijke mededinging op de markt van de Unie te waarborgen.

(4) Het is de verantwoordelijkheid van de marktdeelnemers dat elektrisch materiaal conform is met de gestelde eisen, in overeenstemming met de respectieve rol die zij vervullen in de toeleveringsketen, teneinde algemene belangen zoals gezondheid en veiligheid, en de consumenten in grote mate te beschermen, met inbegrip van kwetsbare consumenten in geval van elektrisch materiaal dat niet voor professioneel gebruik bestemd is, en eerlijke mededinging op de markt van de Unie te waarborgen.

Amendement  2

Voorstel voor een richtlijn

Overweging 7

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

(7) Hoewel de conformiteitsbeoordeling de verantwoordelijkheid van de fabrikant dient te zijn, zonder dat hierbij een onafhankelijke conformiteitsbeoordelingsinstantie hoeft te worden betrokken, moet het de fabrikanten vrij staan zich door een onafhankelijk conformiteitsbeoordelingslaboratorium te laten bijstaan om de voltooiing van de conformiteitsbeoordelingsprocedure te vergemakkelijken.

Schrappen

Amendement  3

Voorstel voor een richtlijn

Overweging 13 bis (nieuw)

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

 

(13 bis) De marktdeelnemers moeten erop toezien dat alle vereiste informatie ook bij verkoop op afstand wordt verstrekt.

Amendement  4

Voorstel voor een richtlijn

Overweging 18 bis (nieuw)

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

 

(18 bis) Wanneer de afgifte van één EU-conformiteitsverklaring specifieke problemen kan opleveren door het complexe karakter of de reikwijdte ervan, moet het mogelijk zijn de ene EU-conformiteitsverklaring te vervangen door afzonderlijke EU-conformiteitsverklaringen voor het desbetreffende elektrisch materiaal.

Amendement  5

Voorstel voor een richtlijn

Overweging 22

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

(22) Het bestaande systeem moet worden aangevuld met een procedure om belanghebbenden te informeren over voorgenomen maatregelen tegen producten die een risico meebrengen voor de gezondheid en veiligheid van personen of voor andere aspecten van de bescherming van algemene belangen. Deze procedure moet ook markttoezichtautoriteiten in staat stellen samen met de betrokken marktdeelnemers eerder tegen dergelijke producten op te treden.

(22) Het bestaande systeem moet worden aangevuld met een procedure om belanghebbenden te informeren over voorgenomen maatregelen tegen producten die een risico meebrengen voor de gezondheid en veiligheid van personen, met inbegrip van de veiligheid van kinderen, ouderen en personen met een handicap wanneer het elektrisch materiaal niet voor professioneel gebruik bestemd is, of voor andere aspecten van de bescherming van algemene belangen. Deze procedure moet ook markttoezichtautoriteiten in staat stellen samen met de betrokken marktdeelnemers eerder tegen dergelijke producten op te treden.

Amendement  6

Voorstel voor een richtlijn

Overweging 25

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

(25) Er moet in een overgangsregeling worden voorzien waardoor elektrisch materiaal dat op grond van Richtlijn 2006/95/EG al in de handel is gebracht, op de markt kan worden aangeboden.

(25) Er moet in een overgangsregeling worden voorzien waardoor elektrisch materiaal dat op grond van Richtlijn 2006/95/EG al in de handel is gebracht, op de markt kan worden aangeboden. De marktdeelnemers moeten voorraden van elektrisch materiaal bestemd voor gebruik binnen bepaalde spanningsgrenzen kunnen verkopen die op de datum van toepassing van de nationale maatregelen ter omzetting van deze richtlijn reeds in de distributieketen zijn.

Amendement  7

Voorstel voor een richtlijn

Overweging 25 bis (nieuw)

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

 

(25 bis) In de geharmoniseerde normen die relevant zijn voor deze richtlijn moet tevens ten volle rekening worden gehouden met het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap, dat de Europese Unie op 23 december 2010 heeft ondertekend.

Amendement  8

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 2 – punt 1

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

(1) "in de handel brengen": het voor het eerst in de Unie op de markt aanbieden van elektrisch materiaal;

(1) "op de markt aanbieden": het in het kader van een handelsactiviteit, al dan niet tegen betaling, verstrekken van elektrisch materiaal met het oog op distributie, consumptie of gebruik op de markt van de Unie;

Amendement  9

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 2 – punt 2

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

(2) "op de markt aanbieden": het in het kader van een handelsactiviteit, al dan niet tegen betaling, verstrekken van elektrisch materiaal met het oog op distributie, consumptie of gebruik op de markt van de Unie;

(2) "in de handel brengen": het voor het eerst in de Unie op de markt aanbieden van elektrisch materiaal;

Amendement  10

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 2 – punt 7

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

(7) "marktdeelnemers": de fabrikant, de gemachtigde, de importeur en de distributeur;

(7) "marktdeelnemer": een fabrikant, een gemachtigde, een importeur of een distributeur;

Amendement  11

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 2 – punt 9

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

(9) "geharmoniseerde norm": geharmoniseerde norm zoals gedefinieerd in artikel 2, lid 1, onder c), van Verordening (EU) nr. [../..] [betreffende Europese normalisatie];

(9) "geharmoniseerde norm": een norm zoals gedefinieerd in artikel 2, lid 1, onder c), van Verordening (EU) nr. [../..] [betreffende Europese normalisatie];

Amendement  12

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 3 – lid 1

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

1. Het elektrisch materiaal kan  slechts op de markt  worden aangeboden  indien het, vervaardigd volgens de regels van goed vakmanschap op het gebied van de veiligheid die in de Unie  gelden, bij correcte installatie en degelijk onderhoud en bij gebruik overeenkomstig de bestemming, de veiligheid van mensen, huisdieren en goederen niet in gevaar brengt.

1. Het elektrisch materiaal kan slechts op de markt worden aangeboden indien het, vervaardigd volgens de regels van goed vakmanschap op het gebied van de veiligheid die in de Unie gelden, bij correcte installatie en degelijk onderhoud en bij gebruik overeenkomstig de bestemming dan wel redelijkerwijs te verwachten gebruik, de veiligheid van mensen, huisdieren en goederen niet in gevaar brengt.

Amendement  13

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 3 – lid 2 bis (nieuw)

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

 

2 bis. Voor zover van toepassing mag elektrisch materiaal dat niet voor professioneel gebruik bestemd is slechts op de markt worden aangeboden indien de constructie zodanig is dat het voor personen met een handicap gemakkelijk toegankelijk en te gebruiken is.

Amendement  14

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 5 – titel

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

Stroomvoorziening

Verbod op strengere veiligheidseisen voor de stroomvoorziening

Amendement  15

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 5

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

De lidstaten zien erop toe dat de distributiebedrijven de aansluiting op het net en de stroomvoorziening aan de verbruikers, voor elektrisch materiaal niet afhankelijk stellen van strengere veiligheidseisen dan is bepaald in artikel 3 en bijlage I.

(Niet van toepassing op de Nederlandse versie.)

Amendement  16

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 6 – lid 4 – alinea 2

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

Indien dit rekening houdend met de risico’s van elektrisch materiaal passend wordt geacht, voeren fabrikanten met het oog op de bescherming van de veiligheid van de consumenten steekproeven uit op elektrisch materiaal dat op de markt is aangeboden, onderzoeken zij klachten, niet-conform elektrisch materiaal en teruggeroepen elektrisch materiaal en houden zij daarvan zo nodig een register bij, en houden zij de distributeurs op de hoogte van dergelijk toezicht.

Indien dit rekening houdend met de risico’s van elektrisch materiaal passend wordt geacht, voeren fabrikanten met het oog op de bescherming van de gezondheid en veiligheid van de consumenten steekproeven uit op elektrisch materiaal dat op de markt is aangeboden, onderzoeken zij klachten, niet-conform elektrisch materiaal en teruggeroepen elektrisch materiaal en houden zij daarvan zo nodig een register bij, en houden zij de distributeurs op de hoogte van dergelijk toezicht.

Amendement  17

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 6 – lid 6

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

6. Fabrikanten vermelden hun naam, geregistreerde handelsnaam of geregistreerde merknaam en het contactadres op het elektrisch materiaal, of wanneer dit niet mogelijk is, op de verpakking of in een bij het elektrisch materiaal gevoegd document. Het adres moet één enkele plaats aangeven waar de fabrikant kan worden gecontacteerd.

6. Fabrikanten vermelden op het elektrisch materiaal hun naam, geregistreerde handelsnaam of geregistreerde merknaam en het postadres of indien beschikbaar de website waarop zij gecontacteerd kunnen worden; wanneer dit niet redelijkerwijs mogelijk is, worden deze gegevens vermeld op de verpakking of in een bij het elektrisch materiaal gevoegd document. Het adres moet één enkele plaats aangeven waar de fabrikant kan worden gecontacteerd. De contactgegevens worden vermeld in een taal die de eindgebruikers en de markttoezichtautoriteiten gemakkelijk begrijpen.

Amendement  18

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 6 – lid 7

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

7. Fabrikanten zien erop toe dat het elektrisch materiaal vergezeld gaat van informatie aangaande de veiligheid, in een door de betrokken lidstaat bepaalde taal die de consumenten en andere eindgebruikers gemakkelijk kunnen begrijpen.

7. Fabrikanten zien erop toe dat het elektrisch materiaal vergezeld gaat van instructies en informatie aangaande de veiligheid, in een door de betrokken lidstaat bepaalde taal die de consumenten en andere eindgebruikers gemakkelijk kunnen begrijpen. Deze instructies en veiligheidsinformatie en eventuele etiketten dienen duidelijk en begrijpelijk te zijn.

Amendement  19

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 8 – lid 3

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

3. Importeurs vermelden hun naam, geregistreerde handelsnaam of geregistreerde merknaam en het contactadres op het elektrisch materiaal, of wanneer dit niet mogelijk is, op de verpakking of in een bij het elektrisch materiaal gevoegd document.

3. Importeurs vermelden op het elektrisch materiaal hun naam, geregistreerde handelsnaam of geregistreerde merknaam en het postadres of indien beschikbaar de website waarop zij gecontacteerd kunnen worden; wanneer dit niet redelijkerwijs mogelijk is, worden deze gegevens vermeld op de verpakking of in een bij het elektrisch materiaal gevoegd document. De contactgegevens worden vermeld in een taal die de eindgebruikers en de markttoezichtautoriteiten gemakkelijk begrijpen.

Amendement  20

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 8 – lid 4

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

4. Importeurs zien erop toe dat het elektrisch materiaal vergezeld gaat van informatie aangaande de veiligheid, in een door de betrokken lidstaat bepaalde taal die de consumenten en andere eindgebruikers gemakkelijk kunnen begrijpen.

4. Importeurs zien erop toe dat het elektrisch materiaal vergezeld gaat van instructies en informatie aangaande de veiligheid, in een door de betrokken lidstaat bepaalde taal die de consumenten en andere eindgebruikers gemakkelijk kunnen begrijpen.

Amendement  21

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 8 – lid 6

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

6. Indien dit rekening houdend met de risico’s van elektrisch materiaal passend wordt geacht, voeren importeurs met het oog op de bescherming van de veiligheid van de consumenten, steekproeven uit op elektrisch materiaal dat op de markt is aangeboden, onderzoeken zij klachten, niet-conform elektrisch materiaal en teruggeroepen elektrisch materiaal en houden daarvan zo nodig een register bij, en houden zij de distributeurs op de hoogte van dit toezicht.

6. Indien dit rekening houdend met de risico’s van elektrisch materiaal passend wordt geacht, voeren importeurs met het oog op de bescherming van de gezondheid en veiligheid van de consumenten, steekproeven uit op elektrisch materiaal dat op de markt is aangeboden, onderzoeken zij klachten, niet-conform elektrisch materiaal en teruggeroepen elektrisch materiaal en houden daarvan zo nodig een register bij, en houden zij de distributeurs op de hoogte van dit toezicht.

Amendement  22

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 9 – lid 2 – alinea 1

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

2. Alvorens elektrisch materiaal op de markt aan te bieden, controleren distributeurs of het elektrisch materiaal voorzien is van de CE-markering en vergezeld gaat van de informatie aangaande de veiligheid, in een taal die de consumenten en andere eindgebruikers in de lidstaat waar het elektrisch materiaal op de markt wordt aangeboden, gemakkelijk kunnen begrijpen, en of de fabrikant en de importeur aan de eisen in artikel 6, leden 5 en 6, en artikel 8, lid 3, hebben voldaan.

2. Alvorens elektrisch materiaal op de markt aan te bieden, controleren distributeurs of het elektrisch materiaal voorzien is van de CE-markering en vergezeld gaat van de vereiste documenten en instructies en informatie aangaande de veiligheid, in een taal die de consumenten en andere eindgebruikers in de lidstaat waar het elektrisch materiaal op de markt wordt aangeboden, gemakkelijk kunnen begrijpen, en of de fabrikant en de importeur aan de eisen in artikel 6, leden 5 en 6, en artikel 8, lid 3, hebben voldaan.

Amendement  23

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 9 – lid 5 bis (nieuw)

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

 

5 bis. De lidstaten zien erop toe dat elektrisch materiaal dat voor [de in artikel 25, lid 1, tweede alinea, vermelde datum] in de handel is gebracht, zonder nadere productvereisten op de markt kan worden aangeboden.

Amendement  24

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 11 – lid 1 – inleidende formule

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

Marktdeelnemers delen, op verzoek, aan de markttoezichtautoriteiten mee:

Marktdeelnemers doen de markttoezichtautoriteiten op verzoek gespecificeerde opgave van:

Amendement  25

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 11 – lid 2

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

Marktdeelnemers moeten tot tien jaar nadat het elektrisch materiaal aan hen is geleverd en tot tien jaar nadat zij het elektrisch materiaal hebben geleverd, de in de eerste alinea bedoelde informatie kunnen verstrekken.

Marktdeelnemers moeten tot tien jaar nadat het elektrisch materiaal aan hen is geleverd en tot tien jaar nadat zij het elektrisch materiaal hebben geleverd, de in de eerste alinea bedoelde informatie verstrekken. Marktdeelnemers hoeven geen bijgewerkte informatie te verstrekken als de levering al heeft plaatsgevonden.

Amendement  26

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 11 bis (nieuw)

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

 

Artikel 11 bis

 

Verplichtingen van marktdeelnemers met betrekking tot producten in voorraad

 

De lidstaten zien erop toe dat de verplichtingen van de marktdeelnemers met betrekking tot producten in voorraad in overeenstemming met artikel 24 worden toegepast.

Amendement  27

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 13 – lid 1

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

1. Voor zover er geen geharmoniseerde normen in de zin van artikel 12 zijn vastgesteld en gepubliceerd, nemen de lidstaten de nodige maatregelen opdat hun ter zake bevoegde overheidsinstanties met het oog op het in artikel 3 bedoelde op de markt aanbieden of het in artikel 4 bedoelde in het vrije verkeer brengen, eveneens als beantwoordende aan artikel 3 en bijlage I beschouwen, het elektrisch materiaal dat beantwoordt aan de veiligheidsvoorschriften van de "International Electrotechnical Commission" (IEC) (Internationale Elektrotechnische Commissie). De in lid 1 bedoelde veiligheidsvoorschriften worden door de Commissie aan de lidstaten medegedeeld . De Commissie vermeldt, na overleg met de lidstaten, de voorschriften, en met name de varianten ten aanzien waarvan zij bekendmaking aanbeveelt.

1. Voor zover er geen geharmoniseerde normen in de zin van artikel 12 zijn vastgesteld en gepubliceerd, nemen de lidstaten de nodige maatregelen opdat hun ter zake bevoegde overheidsinstanties met het oog op het in artikel 3 bedoelde op de markt aanbieden of het in artikel 4 bedoelde in het vrije verkeer brengen, eveneens als beantwoordende aan artikel 3 en bijlage I beschouwen, het elektrisch materiaal dat beantwoordt aan de veiligheidsvoorschriften van de "International Electrotechnical Commission" (IEC) (Internationale Elektrotechnische Commissie), die zijn bekendgemaakt overeenkomstig de leden 2 en 3 van dit artikel. De in lid 1 bedoelde veiligheidsvoorschriften worden door de Commissie aan de lidstaten medegedeeld . De Commissie vermeldt, na overleg met de lidstaten, de voorschriften, en met name de varianten ten aanzien waarvan zij bekendmaking aanbeveelt.

Amendement  28

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 15 – lid 2

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

2. De EU-conformiteitsverklaring komt qua structuur overeen met het model in bijlage IV bij deze richtlijn, bevat de in module A van bijlage III bij deze richtlijn vermelde elementen en wordt voortdurend bijgewerkt. Zij wordt vertaald in de taal of talen zoals gevraagd door de lidstaat waar het elektrisch materiaal in de handel wordt gebracht of op de markt wordt aangeboden.

2. De EU-conformiteitsverklaring komt qua structuur overeen met het model in bijlage IV bij deze richtlijn, bevat de in module A van bijlage III bij deze richtlijn vermelde elementen en wordt voortdurend bijgewerkt. Op verzoek van de markttoezichtautoriteiten verstrekt de marktdeelnemer een kopie van de EU-conformiteitsverklaring op papier of in elektronische vorm en zorgt hij ervoor dat deze wordt vertaald in de taal of talen zoals gevraagd door de lidstaat waar het elektrisch materiaal in de handel wordt gebracht of op de markt wordt aangeboden.

Motivering

Deze bepaling helpt de marktdeelnemers bij hun communicatie met de overheidsinstanties. Dit amendement is geënt op artikel 7, lid 1, van Verordening nr. 305/2011 betreffende bouwproducten.

Amendement  29

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 15 – lid 4

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

4. Door de EU-conformiteitsverklaring op te stellen, neemt de fabrikant de verantwoordelijkheid voor de conformiteit van het elektrisch materiaal op zich.

4. Door de EU-conformiteitsverklaring op te stellen, neemt de fabrikant de verantwoordelijkheid voor de conformiteit van het werktuig met de vereisten van deze richtlijn op zich.

Amendement  30

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 18 – lid 1 bis (nieuw)

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

 

De lidstaten verstrekken de Commissie jaarlijks gegevens over de werkzaamheden van hun markttoezichtautoriteiten en van eventuele plannen voor (intensiever) markttoezicht, met inbegrip van de toewijzing van ruimere middelen, verhoging van de doelmatigheid en de opbouw van de nodige capaciteit om deze doelen te bereiken.

Amendement  31

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 18 – lid 1 ter (nieuw)

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

 

De lidstaten stellen voldoende middelen ter beschikking van hun markttoezichtautoriteiten om ervoor te zorgen dat hun werkzaamheden overal in de Unie consistent en doeltreffend zijn.

Amendement  32

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 19 – lid 1 – alinea 1

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

1. Wanneer de markttoezichtautoriteiten van een lidstaat maatregelen hebben genomen krachtens artikel 20 van Verordening (EG) nr. 765/2008 of voldoende redenen hebben om aan te nemen dat onder deze richtlijn vallend elektrisch materiaal een risico voor de veiligheid van personen, huisdieren of goederen vormt, voeren zij een beoordeling van het elektrisch materiaal uit in het licht van alle in deze richtlijn vastgestelde eisen. De desbetreffende marktdeelnemers werken op elke vereiste wijze met de markttoezichtautoriteiten samen.

1. Wanneer de markttoezichtautoriteiten van een lidstaat maatregelen hebben genomen krachtens artikel 20 van Verordening (EG) nr. 765/2008 of voldoende redenen hebben om aan te nemen dat onder deze richtlijn vallend elektrisch materiaal een risico voor de gezondheid of veiligheid van personen, huisdieren of goederen vormt, voeren zij een beoordeling van het elektrisch materiaal uit in het licht van alle in deze richtlijn vastgestelde ter zake doende eisen. De desbetreffende marktdeelnemers werken op elke vereiste wijze met de markttoezichtautoriteiten samen.

Amendement  33

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 19 – lid 5 – letter a

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

a) het elektrisch materiaal voldoent niet aan de eisen ten aanzien van de veiligheid van personen, huisdieren of goederen;

a) het elektrisch materiaal voldoet niet aan de eisen ten aanzien van de gezondheid of veiligheid van personen, huisdieren of goederen;

Amendement  34

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 19 – lid 7

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

7. Indien binnen twee maanden na de ontvangst van de in lid 4 bedoelde informatie geen bezwaar tegen een voorlopige maatregel van een lidstaat is ingebracht door een lidstaat of de Commissie, wordt die maatregel geacht gerechtvaardigd te zijn.

7. Indien binnen drie maanden na de ontvangst van de in lid 4 bedoelde informatie geen bezwaar tegen een voorlopige maatregel van een lidstaat is ingebracht door een lidstaat of de Commissie, wordt die maatregel geacht gerechtvaardigd te zijn.

Amendement  35

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 19 – lid 8

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

8. De lidstaten zorgen ervoor dat ten aanzien van het betrokken elektrisch materiaal onverwijld passende beperkende maatregelen worden genomen.

8. De lidstaten zorgen ervoor dat ten aanzien van het betrokken elektrisch materiaal onverwijld passende beperkende maatregelen worden genomen, zoals het uit de handel nemen van het elektrisch materiaal.

Amendement  36

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 21 – titel

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

Conform elektrisch materiaal dat toch een risico voor de veiligheid meebrengt

Conform elektrisch materiaal dat toch een risico voor de gezondheid en veiligheid meebrengt

Amendement  37

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 21 – lid 1

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

1. Wanneer een lidstaat na uitvoering van een beoordeling overeenkomstig artikel 19, lid 1, vaststelt dat elektrisch materiaal dat conform is met deze richtlijn toch een risico voor de veiligheid van personen meebrengt, verlangt deze lidstaat van de desbetreffende marktdeelnemer dat hij alle passende maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat het elektrisch materiaal dat risico niet meer meebrengt wanneer het in de handel wordt gebracht, of om het elektrisch materiaal binnen een door de lidstaat vast te stellen redelijke termijn, die evenredig is met de aard van het risico, uit de handel te nemen of terug te roepen.

1. Wanneer een lidstaat na uitvoering van een beoordeling overeenkomstig artikel 19, lid 1, vaststelt dat elektrisch materiaal dat conform is met deze richtlijn toch een risico voor de gezondheid of veiligheid van personen en de veiligheid van huisdieren en goederen meebrengt, verlangt deze lidstaat van de desbetreffende marktdeelnemer dat hij alle passende maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat het elektrisch materiaal dat risico niet meer meebrengt wanneer het in de handel wordt gebracht, of om het elektrisch materiaal binnen een door de lidstaat vast te stellen redelijke termijn, die evenredig is met de aard van het risico, uit de handel te nemen of terug te roepen.

Amendement  38

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 23 – lid 1

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

De lidstaten stellen regels vast voor tegen marktdeelnemers te nemen sancties op overtredingen van ingevolge deze richtlijn vastgestelde nationale bepalingen en nemen alle nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat zij worden toegepast.

De lidstaten bouwen voort op bestaande mechanismen om te zorgen voor een juiste toepassing van de voorschriften voor de CE-markering en nemen passende maatregelen in geval van oneigenlijk gebruik van het merkteken. De lidstaten stellen regels vast voor sancties op overtredingen door marktdeelnemers van de ingevolge deze richtlijn vastgestelde nationale bepalingen en nemen alle nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat zij worden toegepast. Deze regels kunnen voor ernstige overtredingen strafrechtelijke sancties omvatten.

Amendement  39

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 23 – lid 2

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

De vastgestelde sancties moeten doeltreffend, evenredig en afschrikkend zijn.

De in de eerste alinea bedoelde sancties moeten doeltreffend, op de ernst van de overtreding afgestemd en afschrikkend zijn.

Amendement  40

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 23 – lid 3

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

De lidstaten delen deze bepalingen uiterlijk op [datum invullen – de in artikel 25, lid 1, tweede alinea, vermelde datum] aan de Commissie mede en stellen haar onverwijld in kennis van eventuele latere wijzigingen.

De lidstaten delen deze bepalingen uiterlijk op [datum invullen – de in artikel 25, lid 1, tweede alinea, vermelde datum] aan de Commissie mede en stellen haar onverwijld in kennis van eventuele latere wijzigingen. De Commissie maakt deze bepalingen openbaar via internet.

Amendement  41

Voorstel voor een richtlijn

Artikel 25 – lid 2

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

2. De lidstaten delen de Commissie de tekst van de belangrijke bepalingen van intern recht mede die zij op het onder deze richtlijn vallende gebied vaststellen.

2. De lidstaten delen de Commissie de tekst van de belangrijkste bepalingen van nationaal recht mede die zij op het onder deze richtlijn vallende gebied vaststellen. De Commissie maakt deze teksten via internet openbaar.

Amendement  42

Voorstel voor een richtlijn

Bijlage II – paragraaf 8 bis (nieuw)

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

 

Apparatuur die is ontworpen uitsluitend voor doeleinden van onderzoek en ontwikkeling en die alleen door een bedrijf aan een ander bedrijf ter beschikking wordt gesteld.

Motivering

Particuliere eindverbruikers kunnen niet beschikken over O&O-producten. Bij de recente herschikking van de BGS- en de WEEE-richtlijnen is dergelijke apparatuur reeds van het toepassingsbereik van die richtlijnen uitgesloten. Om onduidelijkheid te voorkomen moet het toepassingsbereik van productrichtlijnen worden geharmoniseerd.

Amendement  43

Voorstel voor een richtlijn

Bijlage III – paragraaf 3 – alinea 1

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

De fabrikant neemt alle nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat het fabricage- en controleproces waarborgt dat het elektrisch materiaal conform is met de in punt 2 bedoelde technische documentatie en met de eisen van deze richtlijn.

De fabrikant neemt alle nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat het fabricage- en controleproces waarborgt dat het vervaardigde elektrisch materiaal conform is met de in punt 2 bedoelde technische documentatie en met de eisen van deze richtlijn.

Amendement  44

Voorstel voor een richtlijn

Bijlage IV – punt 1

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

1. Nr. xxxxxx (uniek identificatienummer van het elektrisch materiaal):

1. Nr. xxxxxx (identificatienummer van het elektrisch materiaal):

Amendement  45

Voorstel voor een richtlijn

Bijlage IV – punt 4

Door de Commissie voorgestelde tekst

Amendement

4. Voorwerp van de verklaring (beschrijving aan de hand waarvan het elektrisch materiaal kan worden getraceerd, met inbegrip van een afbeelding in kleur die voldoende duidelijk is om het elektrisch materiaal te kunnen identificeren):

4. Voorwerp van de verklaring (beschrijving aan de hand waarvan het elektrisch materiaal kan worden getraceerd, eventueel met inbegrip van een afbeelding die voldoende duidelijk is om het elektrisch materiaal te kunnen identificeren):

  • [1]  Nog niet in het Publicatieblad gepubliceerd.
  • [2]  PB C 77 van 28.3.2002, blz. 1.

TOELICHTING

Achtergrond

Dit verslag bevat wijzigingen op het voorstel van de Europese Commissie voor de herschikking van Richtlijn 2006/95/EG betreffende harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van elektrisch materiaal bestemd voor gebruik binnen bepaalde spanningsgrenzen. Het voorstel is in november 2011 ingediend in het kader van de tenuitvoerlegging van het nieuwe wetgevingskader (NWK), dat in 2008 is vastgesteld als het "goederenpakket", dat twee elkaar aanvullende regelingen omvat: Besluit 768/2008 betreffende een gemeenschappelijk kader voor het verhandelen van producten en tot intrekking van Besluit 93/465/EEG van de Raad, en Verordening (EG) nr. 765/2008 tot vaststelling van de eisen inzake accreditatie en markttoezicht betreffende het verhandelen van producten en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 339/93. Het onderhavige voorstel maakt deel uit van een pakket dat negen productrichtlijnen op het NWK moet afstemmen.

In de bestaande richtlijn 2006/95/EG zijn de veiligheidsdoeleinden vastgelegd waaraan elektrisch materiaal moet voldoen om op de EU-markt te mogen worden aangeboden.

Het NWK is bedoeld om tekortkomingen in de harmonisatiewetgeving te verhelpen met het oog op de voltooiing van de interne markt, eerlijke mededinging en veilige producten. Inconsistente tenuitvoerlegging en handhaving in de verschillende lidstaten van de huidige EU-wetgeving, in combinatie met complexe regelgeving, heeft ertoe geleid dat zowel de marktdeelnemers als de overheid steeds meer moeite hebben om de wetgeving op de juiste wijze te interpreteren en toe te passen, met als gevolg ongelijke marktvoorwaarden en onveilige producten in de handel. Het "goederenpakket" biedt een omvattend kader voor een gestroomlijnde regelgeving die meer uniform en beter begrijpelijk is voor zowel de marktdeelnemers als de markttoezichtautoriteiten. De bepalingen van het NWK-besluit zijn echter niet rechtstreeks toepasbaar. Om te waarborgen dat alle economische sectoren die onder de harmonisatiewetgeving van de Unie vallen, van de verbeteringen van het NWK profiteren, moeten de bepalingen van het NWK-besluit in de bestaande productwetgeving worden opgenomen.

Na de vaststelling van het nieuwe wetgevingskader in 2008 heeft de Commissie een evaluatie van de geharmoniseerde Europese productwetgeving ter hand genomen om na te gaan welke regelingen herziening behoeven met het oog op de tenuitvoerlegging van het NWK.

Bij de evaluatie zijn een aantal richtlijnen aangewezen die binnen de komende drie tot vijf jaar aan herziening toe zijn, in verband met herzieningsclausules of om inhoudelijke redenen (zoals verduidelijking van het toepassingsgebied, aanpassing van de veiligheidseisen, e.d.). Het overgrote merendeel van de huidige productwetgeving is om die redenen aan herziening toe. De Commissie pakt de regelingen een voor een aan, uitgaande van haar werkprogramma.

De negen voorstellen van het pakket dat in november 2011 gepresenteerd is, inclusief richtlijn 2006/95/EG, maken geen deel uit van de genoemde groep productrichtlijnen, maar komen wegens hun gemeenschappelijke opbouw in aanmerking voor afstemming op het NWK. De bedrijfstakken die onder de richtlijnen vallen zijn allemaal zeer belangrijke industriesectoren die aan sterke internationale concurrentie blootstaan, en verwacht wordt dat deze bedrijfstakken baat zullen hebben bij de vereenvoudiging en een gelijk speelveld voor Europese bedrijven waar het NWK op afstuurt.

De wijzigingen in deze richtlijn betreffen: de definities, de verplichtingen van marktdeelnemers, het vermoeden van conformiteit dat door geharmoniseerde normen wordt geboden, de conformiteitsverklaring, de CE-markering, de aangemelde instanties, de vrijwaringprocedure en de conformiteitsbeoordelingsprocedures. Het voorstel beperkt zich tot afstemming op de horizontale bepalingen van Richtlijn 768/2008/EG en de nieuwe terminologie van het Verdrag van Lissabon, en de nieuwe regels voor de comitéprocedures.

Procedure

Om de richtlijn met het NWK-besluit op één lijn te brengen zijn een aantal materiële wijzigingen van deze richtlijn noodzakelijk. Er is voor de herschikkingstechniek gekozen overeenkomstig het Interinstitutioneel Akkoord van 28 november 2001.

Overeenkomstig artikel 87 van het Reglement heeft de voor juridische zaken bevoegde commissie het voorstel behandeld aan de hand van de verslagen van de adviesgroep van de juridische diensten van Parlement, Raad en Commissie. Zij is tot de slotsom gekomen dat het ontwerp geen andere inhoudelijke wijzigingen bevat dan die welke als zodanig zijn aangegeven en die welke de adviesgroep heeft gedetecteerd.

Standpunt van de rapporteur

De rapporteur beschouwt de afstemming van de negen productrichtlijnen op het NWK als een belangrijke stap op weg naar de voltooiing van de interne markt.

Het NWK voorziet in een vereenvoudigd regelgevingskader voor producten en consistentere toepassing van de technische voorschriften, waardoor de interne markt beter zal functioneren dankzij gelijke behandeling van niet-conforme producten en marktdeelnemers alsook een gelijke beoordeling van aangemelde instanties overal in de EU.

De rapporteur is van oordeel dat de afstemming van de negen productrichtlijnen op het NWK tot meer vertrouwen bij producenten en consumenten zal leiden doordat de verplichtingen voor de marktdeelnemers duidelijker worden en de nationale autoriteiten effectievere instrumenten in handen krijgen om het markttoezicht uit te voeren, hetgeen niet-conforme en onveilige producten van de markt zal weren.

De voorstellen van de Commissie in het pakket zijn gestoeld op een breed opgezette raadpleging van de belanghebbenden, waaronder honderden kleine en middelgrote bedrijven, die hun ervaringen met het goederenpakket hebben ingebracht, hetgeen de rapporteur een goede zaak vindt.

De rapporteur stemt in met de aanpak van de Commissie die neerkomt op een pure afstemming van de negen productrichtlijnen op de horizontale maatregelen van Besluit 768/2008, maar wenst toch enkele wijzigingen in Richtlijn 2006/95/EG betreffende elektrisch materiaal bestemd voor gebruik binnen bepaalde spanningsgrenzen aan te brengen met het oog op nadere verduidelijking en sectorale aanpassingen, met de volgende doelstellingen:

1. Verdere afstemming van de richtlijn op het NWK en meer rechtszekerheid

Een aantal voorgestelde wijzigingen zijn bedoeld om de richtlijn consistenter te maken met de terminologie van Besluit nr. 768/2008/EG en de eventuele inconsistenties die tot rechtsonzekerheid aanleiding kunnen geven uit de tekst te verwijderen.

Ook is verduidelijking nodig met betrekking tot de wettelijke status van producten die overeenkomstig de thans geldende richtlijn (dus vóór de inwerkingtreding van de nieuwe richtlijn) in de handel zijn gebracht en nog in voorraad zijn. EU-wetgeving heeft geen terugwerkende kracht en daarom moet gepreciseerd worden dat deze producten ook na de inwerkingtreding van de nieuwe richtlijn nog op de markt kunnen worden aangeboden.

Voorts is de rapporteur van mening dat de Commissie verplicht moet zijn de nationale omzettingsmaatregelen en de van toepassing zijnde sancties via internet openbaar te maken (transparantiebeginsel).

2. Betere bescherming van de consument

Het NWK draagt bij tot meer vertrouwen bij de consument in de interne markt. Een aantal wijzigingen zijn daarom gekoppelde aan het oogmerk van de rapporteur om ten volle profijt te trekken van de NWK-bepalingen op het vlak van de consumentenbescherming. Met een aantal amendementen wordt beoogd een breder scala aan situaties onder de essentiële veiligheidseisen van de nieuwe richtlijn te laten vallen, namelijk door in de ontwerpfase ook redelijkerwijs te verwachten gebruik in aanmerking te nemen (zie art. 16 (Algemene voorwaarden) van Verordening nr. 765/2008). Een betere bescherming van de consument wordt voorts bereikt door te verlangen dat de instructies en veiligheidsinformatie en eventuele etikettering duidelijk en begrijpelijk zijn. De rapporteur streeft voorts naar een betere toegankelijkheid van elektrische apparatuur voor personen met een handicap. Er wordt voorgesteld de veiligheidseisen te verscherpen door te waarborgen dat het begrip veiligheid ook de veiligheid van kinderen, ouderen en personen met een handicap omvat in geval van elektrische apparatuur die niet voor professioneel gebruik bestemd is.

3. Minder bureaucratische rompslomp

Het NWK is bedoeld om het vrij verkeer van goederen in de Europese Unie te bevorderen. Omslachtige procedures dragen daar echter niet toe bij. De rapporteur heeft de voorgestelde richtlijn daarom doorgelicht op overbodige bureaucratie. Voorgesteld wordt de procedures eigentijds te maken door toe te staan dat de EU-conformiteitsverklaring ook elektronisch wordt verstrekt. Voorts wordt het voor de marktdeelnemers makkelijker om de volgende/voorgaande schakel in de leveringsketen aan te geven.

Zoals gezegd staat de rapporteur achter de vereenvoudiging en modernisering van procedures waar het NWK naar streeft, maar wil zij er wel op wijzen dat bepaalde verplichtingen die het nieuwe kader heeft ingevoerd met soepelheid benaderd moeten worden. Zo wordt voorgesteld een uitzondering op de regel inzake "één conformiteitsverklaring" te maken in geval van specifieke problemen door het complexe karakter of de reikwijdte ervan. In dat geval zou het mogelijk moeten zijn alle betrokken conformiteitsverklaringen afzonderlijk te verstrekken.

Tevens wijzigt de rapporteur de verplichting tot het opnemen van een afbeelding in kleur in de EU-conformiteitsverklaring in een vrijwillige optie, omdat deze wijziging in het besluit een aanzienlijke besparing voor de relevante sectoren oplevert.

4. Beter markttoezicht

De rapporteur weet dat de Commissie aan een nieuwe verordening inzake markttoezicht werkt, maar stelt toch een aantal amendementen voor om het markttoezicht te verbeteren. Zo stelt zij voor het markttoezicht bij verkoop op afstand te verscherpen door te verlangen dat alle ter zake doende informatie-eisen ook bij e-handel verstrekt worden. Ook wenst zij dat de lidstaten de Commissie jaarlijks op de hoogte brengen van hun activiteiten rond het markttoezicht en dat de lidstaten hun markttoezichtautoriteiten voldoende middelen ter beschikking stellen. Ten slotte wijst de rapporteur erop dat de lidstaten maatregelen nemen om oneigenlijk gebruik van de CE-markering tegen te gaan.

BIJLAGE: BRIEF VAN DE COMMISSIE JURIDISCHE ZAKEN

Ref.: D(2012)22764

De heer Malcolm Harbour

Voorzitter van de Commissie interne markt

en consumentenbescherming

ASP 13E130

Brussel

Betreft: Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende de harmonisatie van de wetgevingen  van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van elektrisch materiaal bestemd voor gebruik binnen bepaalde spanningsgrenzen (herschikking)

             (COM(2011)0773 – C7‑0427/2011 – 2011/0357(COD))

Geachte voorzitter,

De Commissie juridische zaken, waarvan ik voorzitter ben, heeft bovengenoemd voorstel behandeld overeenkomstig artikel 87 inzake herschikking, zoals opgenomen in het Reglement van het Parlement.

Lid 3 van dit artikel luidt als volgt:

"Als de voor juridische zaken bevoegde commissie van oordeel is dat het ontwerp geen andere inhoudelijke wijzigingen bevat dan die welke als zodanig zijn aangegeven, stelt zij de ten principale bevoegde commissie hiervan in kennis.

In dat geval en onverminderd de in de artikelen 156 en 157 vastgelegde voorwaarden zijn amendementen in de bevoegde commissie alleen ontvankelijk als zij betrekking hebben op onderdelen van het ontwerp die wijzigingen bevatten.

Wanneer de terzake bevoegde commissie evenwel voornemens is, overeenkomstig punt 8 van het Interinstitutioneel Akkoord, ook amendementen op de gecodificeerde delen van het voorstel in te dienen, stelt zij de Raad en de Commissie daarvan onverwijld in kennis. Alvorens tot stemming wordt overgegaan maakt laatstgenoemde overeenkomstig artikel 54 aan de commissie haar standpunt inzake de amendementen kenbaar en geeft zij aan of zij voornemens is het herschikkingsontwerp in te trekken."

Na het advies van de Juridische Dienst, waarvan vertegenwoordigers hebben deelgenomen aan de vergaderingen van de Adviesgroep tijdens welke het herschikte voorstel is behandeld, en overeenkomstig de aanbevelingen van de rapporteur voor advies, is de Commissie juridische zaken van oordeel dat het voorstel in kwestie geen andere inhoudelijke wijzigingen bevat dan die welke als zodanig in het voorstel zijn aangegeven en dat, ten aanzien van de codificatie van de ongewijzigde bepalingen van de eerdere wetsbesluiten met deze wijzigingen, het voorstel louter en alleen beperkt is tot een codificatie zonder wijziging van de inhoud van de bestaande wetsbesluiten.

Concluderend beveelt de Commissie juridische zaken, na beraadslaging op haar vergadering van 26 april 2012, met 23 stemmen vóór en geen onthoudingen[1] aan dat uw commissie als commissie ten principale overgaat tot behandeling van bovengenoemd voorstel, in overeenstemming artikel 87.

Hoogachtend,

Klaus-Heiner LEHNE

Bijlage: advies van de Adviesgroep

  • [1]  Raffaele Baldassarre, Sebastian Valentin Bodu, Piotr Borys, Françoise Castex, Sergio Gaetano Cofferati, Christian Engström, Marielle Gallo, Giuseppe Gargani, Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, Sajjad Karim, Vytautas Landsbergis, Eva Lichtenberger, Jiří Maštálka, Antonio López-Istúriz White, Bernhard Rapkay, Evelyn Regner, Francesco Enrico Speroni, Dimitar Stoyanov, Rebecca Taylor, Alexandra Thein, Axel Voss, Cecilia Wikström, Tadeusz Zwiefka.

BIJLAGE: ADVIES VAN DE ADVIESGROEP VAN DE JURIDISCHE DIENSTEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN DE COMMISSIE

 

 

 

 

ADVIESGROEP VAN DE

JURIDISCHE DIENSTEN

Brussel, 27 maart 2012

ADVIES

                                                    AAN HET EUROPEES PARLEMENT

                                                              DE RAAD

                                                              DE COMMISSIE

Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van elektrisch materiaal bestemd voor gebruik binnen bepaalde spanningsgrenzen

COM(2011)0773 van 21.11.2011 – 2011/0357(COD)

Gezien het Interinstitutioneel Akkoord van 28 november 2001 over een systematischer gebruik van de herschikking van besluiten, en met name paragraaf 9 daarvan, is de adviesgroep die bestaat uit de Juridische Diensten van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie op 1 maart 2012 bijeengekomen om o.m. voornoemd Commissievoorstel te behandelen.

Tijdens deze bijeenkomst[1] werd het voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad voor de herschikking van Richtlijn 2006/95/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van elektrisch materiaal bestemd voor gebruik binnen bepaalde spanningsgrenzen onderzocht, waarna de adviesgroep in onderlinge overeenstemming tot de onderstaande conclusies is gekomen:

1) Wat de toelichting betreft: wil deze volledig in overeenstemming met de voorschriften van het Interinstitutioneel Akkoord zijn geredigeerd, dan moet hierin worden aangegeven welke bepalingen van de eerdere handeling ongewijzigd zijn gebleven, overeenkomstig punt 6 (a) (iii) van dat akkoord.

2) Onderstaande delen in de tekst van het voorstel hadden moeten worden gemarkeerd met de grijze schaduwletter die in de regel wordt gebruikt om inhoudelijke wijzigingen aan te geven:

in artikel 25, lid 1, eerste alinea, de woorden "artikel 2, artikel 3, lid 1, de artikelen 6 tot en met 12, artikel 13, lid 1, de artikelen 14 tot en met 24, en de bijlagen III en IV", alsook de volledige tekst van de laatste zin, die als volgt luidt: "Zij delen de Commissie de tekst van die bepalingen onverwijld mede, alsmede een tabel ter weergave van het verband tussen die bepalingen en deze richtlijn";

in artikel 25, lid 1, tweede alinea, de woorden "vanaf [de dag na de in de eerste alinea vermelde datum]".

Na de behandeling van het voorstel is de Adviesgroep daarom tot de eensgezinde conclusie gekomen dat het voorstel geen andere inhoudelijke wijzigingen bevat dan de wijzigingen die als zodanig zijn aangegeven in het voorstel of het onderhavige advies. Ten aanzien van de codificatie van de ongewijzigde bepalingen van het eerdere besluit met die inhoudelijke wijzigingen heeft de adviesgroep verder geconcludeerd dat het voorstel een directe codificatie van de bestaande tekst zonder enige inhoudelijke wijziging behelst.

C. PENNERA                       H. LEGAL                            L. ROMERO REQUENA

Juridisch adviseur                    Juridisch adviseur                    Directeur-generaal

  • [1]  De adviesgroep bestudeerde de Engelse, Franse en Duitse versie van het voorstel en is daarbij uitgegaan van de Engelse versie, de oorspronkelijke versie van de te behandelen tekst.

PROCEDURE

Titel

Harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van elektrisch materiaal bestemd voor gebruik binnen bepaalde spanningsgrenzen (Herschikking)

Document- en procedurenummers

COM(2011)0773 – C7-0427/2011 – 2011/0357(COD)

Datum indiening bij EP

21.11.2011

 

 

 

Commissie ten principale

       Datum bekendmaking

IMCO

30.11.2011

 

 

 

Medeadviserende commissie(s)

       Datum bekendmaking

ITRE

30.11.2011

JURI

30.11.2011

 

 

Geen advies

       Datum besluit

ITRE

19.12.2011

 

 

 

Rapporteur(s)

       Datum benoeming

Zuzana Roithová

29.11.2011

 

 

 

Behandeling in de commissie

9.1.2012

28.2.2012

31.5.2012

10.7.2012

Datum goedkeuring

10.7.2012

 

 

 

Uitslag eindstemming

+:

–:

0:

26

0

0

Bij de eindstemming aanwezige leden

Adam Bielan, Sergio Gaetano Cofferati, Birgit Collin-Langen, Lara Comi, Anna Maria Corazza Bildt, Cornelis de Jong, Christian Engström, Vicente Miguel Garcés Ramón, Philippe Juvin, Edvard Kožušník, Toine Manders, Sirpa Pietikäinen, Phil Prendergast, Mitro Repo, Zuzana Roithová, Heide Rühle, Christel Schaldemose, Andreas Schwab, Bernadette Vergnaud

Bij de eindstemming aanwezige vaste plaatsvervanger(s)

Raffaele Baldassarre, Ildikó Gáll-Pelcz, Morten Løkkegaard, Emma McClarkin, Konstantinos Poupakis, Marc Tarabella

Bij de eindstemming aanwezige plaatsvervanger(s) (art. 187, lid 2)

Ismail Ertug

Datum indiening

25.7.2012