ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου γιατο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών (2013)

21.9.2012 - (COM(2011)0489 – C7-0217/2011 – 2011/0217(COD)) - ***I

Επιτροπή Δημοσίων Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων
Εισηγήτρια: Αντιγόνη Παπαδοπούλου


Διαδικασία : 2011/0217(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A7-0271/2012
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A7-0271/2012
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών

(COM(2011)0489 – C7-0217/2011 – 2011/0217(COD))

(Συνήθης νομοθετική διαδικασία: πρώτη ανάγνωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2011)0489),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 294, παράγραφος 2, και το άρθρο 21, παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C7‑0217/2011),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 294, παράγραφος 3, της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

–   έχοντας υπόψη τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της 28ης Μαρτίου 2012[1],

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 55 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Δημοσίων Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Αναφορών (A7-0271/2012),

1.  εγκρίνει τη θέση κατά την πρώτη ανάγνωση όπως παρατίθεται κατωτέρω·

2.  ζητεί από την Επιτροπή να του υποβάλει εκ νέου την πρόταση, αν προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή να την αντικαταστήσει με νέο κείμενο·

3.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στα κοινοβούλια των κρατών μελών.

Τροπολογία 1

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ[2]*

στην πρόταση της Επιτροπής

---------------------------------------------------------

ΑΠΟΦΑΣΗ αριθ. .../2012/ΕΕΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της

για το Ευρωπαϊκό έτος των πολιτών (2013)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 21 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[3],

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία[4],

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(-1)        Η Ένωση εδράζεται στις απαράγραπτες και οικουμενικές αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ισότητας και αλληλεγγύης και βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Οι αρχές αυτές είναι θεμελιώδεις για τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο κοινωνιών στις οποίες επικρατούν η πολυφωνία, η απουσία διακρίσεων, η ανεκτικότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ισότητα ανδρών και γυναικών. Κάθε πολίτης της Ένωσης κατέχει και πρέπει να απολαμβάνει τα δικαιώματα που προβλέπονται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(1)         Η συνθήκη του Μάαστριχτ του 1993 εισήγαγε το θεσμό της «ιθαγένειας της Ένωσης»: Η συνθήκη του Άμστερνταμ του 1999 και η συνθήκη της Λισαβόνας του 2009 ενίσχυσαν περαιτέρω τα δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης. Το έτος 2013 συμπίπτει με την εικοστή επέτειο της καθιέρωσης της ιθαγένειας της Ένωσης. Το σημείο 12 του άρθρου 1 και το σημείο 34 του άρθρου 2 της συνθήκης της Λισαβόνας (νυν άρθρο 9 ΣΕΕ και άρθρο 20 ΣΛΕΕ) ορίζουν ότι κάθε πρόσωπο που έχει την υπηκοότητα κράτους μέλους είναι πολίτης της Ένωσης, ότι η ιθαγένεια της Ένωσης είναι πρόσθετη και δεν υποκαθιστά την εθνική ιθαγένεια των οικείων κρατών μελών και ότι οι πολίτες της Ένωσης έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στις συνθήκες ▌. Το σημείο 35 του άρθρου 2 της συνθήκης της Λισαβόνας (νυν άρθρο 21 της ΣΛΕΕ) κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών της Ένωσης να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα στο έδαφος των κρατών μελών.

(4)         ▌Tο πρόγραμμα της Στοκχόλμης – Μια ανοικτή και ασφαλής Ευρώπη που εξυπηρετεί και προστατεύει τους πολίτες[5] τοποθετεί τον πολίτη στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης. Εστιάζει τις δράσεις τους στην «οικοδόμηση της Ευρώπης των πολιτών», περιλαμβανομένης της προώθησης των δικαιωμάτων των πολιτών και ιδίως του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας καθώς και των δικαιωμάτων που επιτρέπουν στους πολίτες της Ένωσης να συμμετέχουν ενεργά στο δημοκρατικό βίο της Ένωσης.

(5)         Στο ψήφισμά του της 15 Δεκεμβρίου 2010 «σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2009) - θεσμικές πτυχές μετά τη συνθήκη της Λισσαβόνας»[6], το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να ανακηρύξει το 2013 σε ευρωπαϊκό έτος των πολιτών ώστε να προωθηθεί ο διάλογος σχετικά με την ευρωπαϊκή ιθαγένεια, περιλαμβανομένης της ορολογίας, του περιεχομένου και του πεδίου εφαρμογής της, και να ενημερωθούν οι ευρωπαίοι πολίτες για τα δικαιώματά τους, και ειδικότερα για τα νέα δικαιώματα που απορρέουν από την έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισσαβόνας, καθώς και για τα υφιστάμενα μέσα για την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών.

(5a)       Το 2013 πρέπει να ανακηρυχθεί ως το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών. Ένα ευρωπαϊκό έτος των πολιτών θα προσφέρει μία κατάλληλη από άποψη χρόνου δυνατότητα για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με τα δικαιώματα και τις ευθύνες που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης. Το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών θα πρέπει να αποσκοπεί επίσης να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα δικαιώματά τους που απορρέουν από την ιθαγένεια της Ένωσης όταν αυτοί ασκούν το δικαίωμά τους να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα σε ένα άλλο κράτος μέλος, για παράδειγμα ως σπουδαστές, εργαζόμενοι, αναζητούντες εργασία, εθελοντές, καταναλωτές, επιχειρηματίες, νέοι ή συνταξιούχοι. Στο πλαίσιο αυτό η ευαισθητοποίηση θα πρέπει να αναπτυχθεί σε γεωγραφικό, δημογραφικό και κοινωνικό επίπεδο και επίσης να εστιαστεί στην άρση των υπολειπόμενων εμποδίων στην άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιθαγένεια της Ένωσης. Γενικώς, πρέπει να μεταδοθεί το μήνυμα ότι οι πολίτες της Ένωσης καθεαυτοί οφείλουν να διαδραματίσουν ένα καθοριστικής σημασίας ρόλο στην ενίσχυση των εν λόγω δικαιωμάτων μέσω της συμμετοχής τους στην κοινωνία των πολιτών και στο δημοκρατικό βίο.

(5β)       Για να είναι σε θέση οι πολίτες της Ένωσης να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, δεν επαρκεί η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το δικαίωμα αυτό. Είναι σημαντικό για τους πολίτες της Ένωσης να είναι επίσης κατάλληλα ενημερωμένοι για άλλα δικαιώματα που τους παρέχονται βάσει του δικαίου της Ένωσης σε διασυνοριακές καταστάσεις. Οι πληροφορίες αυτές θα τους επέτρεπαν επίσης να απολαύσουν πλήρως τα άλλα αυτά δικαιώματα, εάν αποφασίσουν να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους ελεύθερης κυκλοφορίας.

(6)         Από την εισαγωγή του το 1958 στη συνθήκη της Ρώμης ως μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες, το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής απέδειξε την αξία του ως ένας από τους πυλώνες δημιουργίας της εσωτερικής αγοράς προς όφελος των οικονομιών των κρατών μελών και των μεμονωμένων πολιτών της Ένωσης.

(8)         Το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στο έδαφος των κρατών μελών εκτιμάται ιδιαίτερα από τους πολίτες της Ένωσης ως βασικό ατομικό δικαίωμα που συνδέεται με την ιθαγένεια της Ένωσης. Ως τέτοιο δικαίωμα, αποδεικνύει και προωθεί μια καλύτερη κατανόηση της αξίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς και τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση της ▌ Ένωσης ▌.

(9)         Παρά το γεγονός ότι το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εδραιώνεται στο πρωτογενές δίκαιο της Ένωσης και αναπτύσσεται ουσιαστικά στο παράγωγο δίκαιο της Ένωσης, υφίσταται ακόμη ένα χάσμα μεταξύ των εφαρμοστέων νομικών διατάξεων και της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες κατά την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών στην πράξη. Εκτός από την αβεβαιότητα που ενδεχομένως αισθάνονται όσον αφορά τα πλεονεκτήματα της κινητικότητας, οι πολίτες της Ένωσης αντιμετωπίζουν πάρα πολλά πρακτικά εμπόδια όσον αφορά τη ζωή και εργασία τους σε ένα άλλο κράτος μέλος.

(10)       Στην έκθεση του 2010 για την ιθαγένεια της ΕΕ με τίτλο «Άρση των εμποδίων στα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ», η Επιτροπή εξέτασε τα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινή τους ζωή κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους ως πολιτών της ένωσης, ιδίως σε διασυνοριακές καταστάσεις και περιέγραψε 25 συγκεκριμένες δράσεις για την άρση των εμποδίων αυτών. Ένα από τα εντοπισθέντα εμπόδια στο πλαίσιο αυτό ήταν η έλλειψη ενημέρωσης. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα, στην έκθεσή της ότι οι πολίτες της Ένωσης δεν ασκούν τα δικαιώματά τους διότι δεν τα γνωρίζουν και ανήγγειλε την πρόθεσή της να ενισχύσει τη διάδοση πληροφοριών στους πολίτες της Ένωσης σχετικά με τα δικαιώματά τους και ιδίως σχετικά με το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας.

(10a)     Η ΣΕΕ και η ΣΛΕΕ παρέχουν σε κάθε πολίτη της Ένωσης το δικαίωμα να κυκλοφορεί και να διαμένει ελεύθερα στην επικράτεια των κρατών μελών, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του κράτους μέλους της διαμονής του, υπό τους ίδιους όρους με τους υπηκόους του εν λόγω κράτους, το δικαίωμα να τυγχάνει προστασίας από τις διπλωματικές ή προξενικές αρχές κάθε κράτους μέλους σε τρίτη χώρα στην οποία η χώρα του δεν εκπροσωπείται υπό τους ίδιους όρους με τους υπηκόους του κράτους μέλους αυτού, το δικαίωμα να υποβάλλει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το δικαίωμα να προσφεύγει στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και το δικαίωμα να απευθύνεται στα θεσμικά όργανα της Ένωσης καθώς και μία σειρά δικαιωμάτων σε διάφορους τομείς όπως η ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών, η προστασία των καταναλωτών και η δημόσια υγεία, η ισότητα ευκαιριών και η ισότιμη μεταχείριση, η πρόσβαση στην απασχόληση και στην κοινωνική προστασία.

(10β)     Η Συνθήκη της Λισαβόνας εισήγαγε νέα δικαιώματα και ιδίως την πρωτοβουλία πολιτών, η οποία προβλέπεται στο οικείο σημείο 12 του άρθρου 1 και στο σημείο 37 του άρθρου 2 (άρθρο 11 ΣΕΕ και άρθρο 24 ΣΛΕΕ), με την οποία επιτρέπεται σε τουλάχιστο ένα εκατομμύριο πολίτες, από ένα σημαντικό αριθμό κρατών μελών, να ζητήσουν από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση σε οποιονδήποτε από τους τομείς δραστηριότητας της Ένωσης, προωθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική ζωή της Ένωσης και καθιστώντας δυνατή την άμεση συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του δικαίου της ΕΕ[7].

(10γ)     Από το 1979, όταν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες άμεσες εκλογές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λειτούργησε ως φορέας άμεσης επαφής μεταξύ πολιτών και Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα μέλη του διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διάδοση των δικαιωμάτων και των πλεονεκτημάτων της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, στην ανάδειξη των προβληματισμών των πολιτών της Ένωσης κατά το σχεδιασμό των πολιτικών και στην προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών της Ένωσης. Η ενημέρωση για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης, την ισότητα των φύλων, τη συμμετοχή των γυναικών και των ανδρών στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης, περιλαμβανομένων των εκλογικών τους δικαιωμάτων, ως εκλογέων και ως υποψηφίων, στο κράτος μέλος της διαμονής τους και για το εύρος των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη νομοθετική διαδικασία είναι επίσης σημαντική ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014. Οι επιπτώσεις δράσεων ευαισθητοποίησης θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, με στενή συνεργασία και αξιοποίηση συνεργειών με συναφείς δράσεις που εφαρμόζονται από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, ιδίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και ιδρύματα και τα κράτη μέλη, με την προοπτική των εκλογών αυτών.

(13)       Επιπλέον, οι πολίτες της Ένωσης που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να κάνουν χρήση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής, θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τα δικαιώματα που θα αποκτήσουν ή θα διατηρήσουν στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων σχετικά με τη διασυνοριακή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μέσω των κανόνων της Ένωσης για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Οι κανόνες αυτοί εξασφαλίζουν ότι δεν θα απολέσουν δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης εάν επιλέξουν να αλλάξουν τόπο διαμονής μέσα στην Ένωση. Επιπλέον θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με την ▌αναγνώριση των εκπαιδευτικών, επιστημονικών και επαγγελματικών τους προσόντων και σχετικά με τις κοινωνικές και πολιτικές τους ικανότητες που αποτελούν τμήμα του ευρωπαϊκού πλαισίου των «βασικών ικανοτήτων της δια βίου μάθησης»[8] και που θα τους επιτρέψουν να συμμετέχουν πλήρως στην πολιτική ζωή και θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα να ασκήσουν τα δικαιώματά τους βάσει του δικαίου της Ένωσης.

(14)       Οι πολίτες της Ένωσης θα πρέπει επίσης να ενημερώνονται καλύτερα για τα δικαιώματά τους ως επιβάτες που ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για τα δικαιώματα του καταναλωτή σε διασυνοριακό επίπεδο. Εάν οι πολίτες της Ένωσης έχουν εμπιστοσύνη ότι προστατεύονται αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους ως καταναλωτών, θα μπορέσουν να συμβάλλουν ▌στην ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αγοράς αγαθών και υπηρεσιών, η οποία θα αναπτύξει κατ' αυτόν τον τρόπο αποτελεσματικότερα το πλήρες δυναμικό της προς όφελος των πολιτών. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι πολίτες θα ενημερώνονται καλύτερα σχετικά με τους κανόνες για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων και την επιτήρηση της αγοράς, κατά τρόπο ώστε να είναι ενήμεροι για τους τρόπους προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους σε ολόκληρη την Ένωση, ιδίως σε περίπτωση απειλών ή κινδύνων που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ως άτομα. Εξάλλου, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης σχετικά με τα δικαιώματά τους στη διασυνοριακή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στα συνοδευτικά μέτρα, όπως η ηλεκτρονική υγεία και η τηλεϊατρική, κατά τρόπο ώστε να είναι σε θέση να επωφελούνται πλήρως από ασφαλή και άρτια ποιότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σε όλα τα κράτη μέλη.

(14a)     Η απόφαση αυτή αποσκοπεί να συμβάλει στην υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», στο βαθμό που η διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων και η ενίσχυση της κινητικότητας των εργαζομένων αποτελούν σημαντικό μέσο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της δημογραφικής αλλαγής στην αγορά εργασίας και για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των πολιτών και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Μακροπρόθεσμα η απόφαση αποσκοπεί να υποστηρίξει την έρευνα και την καινοτομία στην Ένωση στο πλαίσιο των σημερινών συνθηκών με τα ανησυχητικά υψηλά ποσοστά ανεργίας σε ορισμένα κράτη μέλη.

(14β)  Οι εκστρατείες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης που οργανώνονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους των πολιτών πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων και ευάλωτων πολιτών. Η ενημέρωση πρέπει να είναι δωρεάν και να παρέχεται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης, Πρέπει να προσφέρεται σε απλή γλώσσα και σε συνεργασία με τις τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές, τα μέσα ενημέρωσης, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Όλοι οι ποικίλοι αυτοί φορείς θα μπορούσαν να εξετάσουν πρωτοβουλίες όπως διαγωνισμούς έκθεσης, και την ανάπτυξη σχεδίων και οδηγών δράσης, επιγραμμικά φόρα και εκστρατείες σε σχολεία και πανεπιστήμια.

(14γ)     Ο ενεργός ρόλος των πολιτών της Ένωσης και των ενώσεων που τους εκπροσωπούν είναι κομβικής σημασίας για τη λειτουργία της Ένωσης. Τα άρθρα 10 και 11 ΣΕΕ υπογραμμίζουν τη σημασία της συμμετοχικής δημοκρατίας σε όλες της τις πτυχές και το ρόλο που διαδραματίζουν οι πολίτες και οι αντιπροσωπευτικές τους ενώσεις όσον αφορά τη γνωστοποίηση και την ανταλλαγή των απόψεών τους σε όλους τους τομείς δράσης της Ένωσης. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης πρέπει να προωθούν την ενεργό δημοκρατική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσω ενός ανοικτού, διαφανούς και τακτικού διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών προκειμένου να διασφαλίζεται η συνεκτικότητα και η διαφάνεια των δράσεων της Ένωσης, Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών της Ένωσης πρέπει επίσης να διευκολύνεται με την πρόσβαση σε έγγραφα και πληροφορίες, τη χρηστή διακυβέρνηση και διοίκηση.

(14δ)     Η εκπαιδευτική πολιτική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών, ιδίως των νέων, όσον αφορά το θεσμό της ιθαγένειας της Ένωσης και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην προώθηση της πολυγλωσσίας, της κινητικότητας των σπουδαστών, των καθηγητών, των προσώπων που τυγχάνουν επαγγελματικής επιμόρφωσης και των εκπαιδευτών τους καθώς και στην ενίσχυση των κοινωνικών και πολιτικών ικανοτήτων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο «βασικές ικανότητες της διά βίου μάθησης», οι οποίες θα τους επιτρέψουν να συμμετάσχουν πλήρως στον πολιτικό βίο και θα τους δώσουν τη δυνατότητα να ασκήσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο του δικαίου της Ένωσης. Πρέπει να μπορούν να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις, να παρασχεθεί ενημέρωση σχετικά με δυνατότητες εθελοντισμού, σπουδών στο εξωτερικό, πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης σε άλλο κράτος μέλος ή συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγών στην Ένωση.

(14ε)     Το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών θα συνοδεύεται από την έκθεση της Επιτροπής του 2013 για την ιθαγένεια της ΕΕ, η οποία θα εκθέτει την πρόοδο που σημειώθηκε μετά την έκθεσή της του 2010 για την ιθαγένεια της ΕΕ και θα προτείνει περαιτέρω δράσεις για την άρση των υπόλοιπων φραγμών που εμποδίζουν τους πολίτες της ΕΕ να ασκούν τα δικαιώματά τους. Με βάση την έκθεση αυτή το Συμβούλιο θα μπορούσε να θεσπίσει ρυθμίσεις για την ενίσχυση ή τη συμπλήρωση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιθαγένεια της Ένωσης.

(14στ)   Οι πολίτες της Ένωσης πρέπει επίσης να γνωρίζουν την πολύγλωσση πύλη «Your Europe», η οποία αποτελεί ένα σημείο ενημέρωσης μιας στάσης σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών και των επιχειρήσεων στην Ένωση.

(14ζ)     Τα κέντρα ενημέρωσης «Europe Direct» που αποτελούν ένα τοπικό μέσο διασύνδεσης μεταξύ Ένωσης και των πολιτών της πρέπει να συνεργάζονται στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο των εκστρατειών ευαισθητοποίησης, με την προώθηση του τοπικού και περιφερειακού διαλόγου σχετικά με την Ένωση, τη διαβίβαση και διάδοση ενημερωτικού υλικού στο κοινό και την παροχή της δυνατότητας αναπληροφόρησης με τα θεσμικά όργανα της Ένωσης.

(14η)     Όλες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για τους σκοπούς και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους των πολιτών πρέπει να επιδιώκουν την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των πολιτών της Ένωσης, των θεσμικών οργάνων της Ένωσης και των κρατών μελών. Αυτό προϋποθέτει ενημέρωση του προσωπικού των δημόσιων αρχών για τα δικαιώματα των πολιτών σε ενωσιακό, εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.

(14ι)      Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει από την ίδρυσή του το 1949 διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα με την προώθηση και ίδρυση ευρωπαϊκών πολιτιστικών δικτύων καθώς και μέσω του πολιτιστικού διαλόγου και της προώθησης της γλωσσικής ποικιλομορφίας. Η Ένωση πρέπει συνεπώς να αναπτύξει συνέργειες με το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πεδίο αυτό σε συνάρτηση με το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών το 2013.

(22)       Την βασική ευθύνη για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματά τους ως πολιτών της Ένωσης έχουν τα κράτη μέλη. Αυτή περιλαμβάνει την παροχή πληροφοριών για την Ένωση και στοχευμένη υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις δραστηριότητες όλων των θεσμικών οργάνων της Ένωσης. Η δράση σε επίπεδο της Ένωσης συμπληρώνει τις εθνικές περιφερειακές και τοπικές δράσεις, όπως υπογραμμίστηκε στην πολιτική δήλωση «Σύμπραξη για την επικοινωνιακή προβολή των ευρωπαϊκών θεμάτων» που υπογράφηκε στις 22 Οκτωβρίου 2008 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή[9]. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης και τα κράτη μέλη πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία με τα μέσα ενημέρωσης και να δεσμευθούν ότι θα τους παρέχουν υψηλής ποιότητας πληροφορίες για την Ένωση.

(22α)     Προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των δραστηριοτήτων που προβλέπονται για το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών, είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί μία δέσμη προπαρασκευαστικών δράσεων κατά τη διάρκεια του 2012, σύμφωνα με το άρθρο 49, παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου της 25 Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (δημοσιονομικός κανονισμός)[10].

(24)       Είναι σκόπιμο να λαμβάνονται ενδεδειγμένα μέτρα για την πρόληψη παρατυπιών και περιπτώσεων απάτης, καθώς και να κινούνται οι αναγκαίες διαδικασίες για την ανάκτηση απολεσθέντων κεφαλαίων, ή άλλων που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ή που δεν χρησιμοποιήθηκαν σωστά σύμφωνα με τους κανονισμούς του Συμβουλίου (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 της 18ης Δεκεμβρίου 1995 σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων[11] και (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 της 11ης Νοεμβρίου 1996 σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες[12] και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 1999, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)[13].

(25)       Μπορεί να δοθεί κοινοτική χρηματοδότηση για δραστηριότητες εκτός από εκείνες που χρηματοδοτούνται βάσει του προϋπολογισμού του ευρωπαϊκού έτους των πολιτών, μέσω υπαρχόντων προγραμμάτων της Ένωσης ή των διαρθρωτικών ταμείων, ιδίως το πρόγραμμα «Ευρώπη των πολιτών» 2007-2013 και το ειδικό πρόγραμμα «Θεμελιώδη δικαιώματα και ιθαγένεια» 2007-2013 ως μέρος του γενικού προγράμματος "θεμελιώδη δικαιώματα και δικαιοσύνη", του προγράμματος "διά βίου μάθηση", περιλαμβανομένων του προγράμματος Erasmus, της πρωτοβουλίας "Νεολαία σε κίνηση" και του προγράμματος "MEDIA".

(25α)     Προς όφελος των μελλοντικών ευρωπαϊκών ετών πρέπει να πραγματοποιηθεί μία λεπτομερής αποτίμηση των μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους των πολιτών. Η σχετική έκθεση πρέπει να περιλαμβάνει ιδέες και βέλτιστες πρακτικές για μελλοντική δράση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα απευθυνθεί κανείς αποτελεσματικότερα προς τους πολίτες και θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους με βάση, ενδεχομένως, συγκριτικά ποσοτικά στοιχεία που θα προκύψουν από το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών.

(25β)     Δεδομένου ότι οι στόχοι του ευρωπαϊκού έτους των πολιτών, τουτέστιν η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης και η ενίσχυση της ικανότητας άσκησης των δικαιωμάτων αυτών καθώς και η προώθηση της ενεργού συμμετοχής στο δημοκρατικό βίο της Ένωσης, δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη καθόσον απαιτούνται πολυμερείς εταιρικές σχέσεις, ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών, ευαισθητοποίηση σε επίπεδο Ένωσης και διάδοση βέλτιστων πρακτικών, και οι οποίοι συνεπώς, λόγω των απαιτήσεων του ευρωπαϊκού έτους των πολιτών, μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση μπορεί να εγκρίνει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας που ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας που θεσπίζεται στο εν λόγω άρθρο, η παρούσα απόφαση δεν υπερβαίνει τα απαιτούμενα για την επίτευξη των στόχων αυτών.

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1Αντικείμενο

Το έτος 2013 ανακηρύσσεται «Ευρωπαϊκό έτος των πολιτών» ▌

Άρθρο 2Στόχοι

1.          Ο γενικός στόχος του ευρωπαϊκού έτους των πολιτών (εφεξής: «το ευρωπαϊκό έτος») είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν πλήρη χρήση των δικαιωμάτων τους ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εντός του εδάφους των κρατών μελών. Στο πλαίσιο αυτό, το ευρωπαϊκό έτος θα προωθήσει επίσης την άσκηση από τους πολίτες της Ένωσης και των υπολοίπων δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιθαγένεια της Ένωσης.

2.          Με βάση την παράγραφο 1, οι ειδικοί στόχοι του ευρωπαϊκού έτους είναι:

(α)    Η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης ως προς τα δικαιώματά τους ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης και στο πλαίσιο αυτό ως προς όλα τα άλλα κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης χωρίς διακρίσεις, περιλαμβανομένου του δικαιώματος συμμετοχής στις τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές στο κράτος μέλος της διαμονής τους·

(β)    η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης, περιλαμβανομένων των νέων, για το πώς μπορούν να έχουν απτά οφέλη από τα δικαιώματα και τις πολιτικές της Ένωσης, καθώς και από υφιστάμενα προγράμματα για την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών·

(γ)    η ενθάρρυνση συζήτησης σχετικά με τον αντίκτυπο και τις δυνατότητες του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής, ως αναπόσπαστης πτυχής της ιθαγένειας της Ένωσης, με στόχο την προώθηση και την ενίσχυση της ενεργού πολιτικής και δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών της Ένωσης, ιδίως σε πολιτικά βήματα για τις πολιτικές της Ένωσης και τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την κοινωνική συνοχή, την πολιτιστική ποικιλομορφία, την αλληλεγγύη, την ισότητα ανδρών και γυναικών, τον αμοιβαίο σεβασμό και ένα αίσθημα μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών, με βάση τις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης που είναι κατοχυρωμένες στη ΣΕΕ και στη ΣΛΕΕ καθώς και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 3Σχετικές πρωτοβουλίες

1.          Τα μέτρα που λαμβάνονται για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στο άρθρο 2 περιλαμβάνουν τις ακόλουθες πρωτοβουλίες σε ενωσιακό, εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο ▌

(α)    πραγματοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης, κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης που στοχεύουν στο ευρύ κοινό και σε συγκεκριμένες ομάδες·

(β)    ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειρίας και ορθών πρακτικών μεταξύ ενωσιακών, εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών και άλλων δημόσιων οργανισμών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών·

(γ)    διοργάνωση συνεδρίων, ακροάσεων – και μέσω Διαδικτύου – και άλλων εκδηλώσεων για την προώθηση του διαλόγου, την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη σημασία και τα οφέλη που απορρέουν από το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής και γενικότερα από το θεσμό της ιθαγένειας της Ένωσης και τα εξ αυτής απορρέοντα δικαιώματα·

(δ)    χρήση των υπαρχόντων πολυγλωσσικών συμμετοχικών μέσων για την ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτών στο ευρωπαϊκό έτος, περιλαμβανομένων και τέτοιων μέσων άμεσης δημοκρατίας όπως η πρωτοβουλία πολιτών και οι δημόσιες διαβουλεύσεις·

(ε)    ενίσχυση του ρόλου και της προβολής των υπαρχόντων μέσων, περιλαμβανομένων των μέσων της σύγχρονης τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών, για την ενημέρωση των πολιτών, όπως τα πολύγλωσσα ενημερωτικά κέντρα Europe Direct και η πολύγλωσση δικτυακή πύλη Your Europe ως βασικών στοιχείων ενός «ενιαίου» συστήματος ενημέρωσης για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης·

(στ)  ενίσχυση του ρόλου και της προβολής των μέσων επίλυσης προβλημάτων, όπως το SOLVIT, ώστε να επιτραπεί στους πολίτες της Ένωσης να ασκούν καλύτερα και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο του δικαίου της Ένωσης·

(ζ)    παροχή πληροφοριών στους πολίτες της Ένωσης σχετικά με την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, ώστε να τους επιτραπεί να ασκούν καλύτερα και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο του δικαίου της Ένωσης· και

(η)    εκπόνηση της έκθεσης για την ιθαγένεια της ΕΕ η οποία θα βασίζεται σε ενδελεχή διάλογο και ενεργό συνεισφορά των πολιτών και των ενδιαφερομένων μερών και η οποία θα εντοπίζει περαιτέρω εμπόδια που παρακωλύουν τους πολίτες της Ένωσης να ασκούν πλήρως τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιθαγένεια της Ένωσης και θα προωθεί κατάλληλες στρατηγικές για την άρση των εμποδίων αυτών.

2.          Οι πρωτοβουλίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 περιγράφονται λεπτομερώς στο παράρτημα.

3.        Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη μπορούν να προσδιορίσουν άλλες δραστηριότητες που συμβάλλουν στους στόχους του ευρωπαϊκού έτους που προβλέπονται στο άρθρο 2 και να επιτρέψουν τη χρησιμοποίηση της ονομασίας του ευρωπαϊκού έτους για την προώθηση των δραστηριοτήτων αυτών, στο μέτρο που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων αυτών.

.      Σε συνάρτηση με τις πρωτοβουλίες που οργανώνονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους, θα υπάρξει μέριμνα για τον προσδιορισμό των εμποδίων στην εκ μέρους των πολιτών της Ένωσης άσκηση των δικαιωμάτων τους και για την προώθηση κατάλληλων μέτρων και στρατηγικών για την άρση των εμποδίων αυτών καθώς και για την προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης και της καταπολέμησης των διακρίσεων. Συνεπώς, θα αναζητηθούν συνέργειες μεταξύ των πρωτοβουλιών αυτών και των υπαρχόντων μέσων και προγραμμάτων στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των πολιτών, των εργασιακών και κοινωνικών υποθέσεων, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Άρθρο 4

Συντονισμός και εφαρμογή σε επίπεδο Ένωσης

1.          Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, καθώς και με τοπικές και περιφερειακές αρχές και με φορείς και ενώσεις που αντιπροσωπεύουν τοπικά και περιφερειακά συμφέροντα▌.

2.          Η Επιτροπή συγκαλεί συνεδριάσεις με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών οργανώσεων ή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ή φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ιθαγένειας και υπερασπίζονται τα δικαιώματα των πολιτών, ή προάγουν την εκπαίδευση και τον πολιτισμό και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για να βοηθήσουν την Επιτροπή κατά την υλοποίηση του ευρωπαϊκού έτους σε επίπεδο Ένωσης.

3.          Η Επιτροπή καταβάλλει προσπάθειες για να αναζητήσει δυνατότητες συνέργειας μεταξύ διαφόρων θεματικών ευρωπαϊκών ετών, αποτιμώντας επιτεύγματα, παρακολουθώντας υφιστάμενα κενά και παρέχοντας στατιστικά στοιχεία, εφόσον απαιτείται, διασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματική εφαρμογή των στόχων των ευρωπαϊκών ετών.

4.          Η Επιτροπή εφαρμόζει την παρούσα απόφαση σε επίπεδο Ένωσης.

Άρθρο 5Δημοσιονομικές διατάξεις

1.          Για τα μέτρα ενωσιακού χαρακτήρα που προβλέπονται στο μέρος Α του παραρτήματος διεξάγεται δημόσιος διαγωνισμός ή χορηγούνται επιδοτήσεις χρηματοδοτούμενες από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.

2.          Τα μέτρα ενωσιακού χαρακτήρα που προβλέπονται στο μέρος Β του παραρτήματος μπορούν να επιδοτηθούν από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.

Άρθρο 6Διεθνής συνεργασία

Για την επίτευξη των στόχων του ευρωπαϊκού έτους, η Επιτροπή μπορεί να συνεργαστεί με τις κατάλληλες διεθνείς οργανώσεις., και ιδίως με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Άρθρο 7

Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

1.          Κατά την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται δυνάμει της παρούσας απόφασης, η Επιτροπή εξασφαλίζει την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, με τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων και με την ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καθώς επίσης, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες, με την επιβολή αποτελεσματικών, ανάλογων και αποτρεπτικών κυρώσεων. Η Επιτροπή δύναται να διενεργεί ελέγχους και επαληθεύσεις επιτόπου, βάσει της παρούσας απόφασης και σύμφωνα με τον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου. Εφόσον χρειαστεί, διεξάγονται έρευνες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) σύμφωνα με τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1073/1999 ▌.

2.          Για τις δράσεις της Ένωσης που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης, ως «παρατυπία» βάσει του άρθρου 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 νοείται κάθε παράβαση διάταξης του κοινοτικού δικαίου ή κάθε παράβαση συμβατικής υποχρέωσης που προκύπτει από πράξη ή παράλειψη ενός οικονομικού φορέα, η οποία έχει ως πραγματικό ή ενδεχόμενο αποτέλεσμα να ζημιωθεί ο γενικός προϋπολογισμός της Ένωσης, με αδικαιολόγητη δαπάνη.

3.          Η Επιτροπή μειώνει, αναστέλλει ή ανακτά το ποσό της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει χορηγηθεί για μία δράση, εάν διαπιστώσει παρατυπίες και ιδίως μη τήρηση των διατάξεων της παρούσας απόφασης ή της επιμέρους απόφασης ή της σύμβασης για τη χορήγηση της δεδομένης χρηματοδοτικής στήριξης, ή εάν αποκαλυφθεί ότι, χωρίς να έχει ζητηθεί προηγουμένως η έγκριση της Επιτροπής, η δράση έχει υποστεί σημαντική μεταβολή, ασυμβίβαστη με τη φύση ή τους όρους εκτέλεσης της.

4.          Εάν δεν έχουν τηρηθεί οι προθεσμίες ή εάν η πρόοδος στην εκτέλεση της δράσης επιτρέπει να δικαιολογηθεί μέρος μόνον της χρηματοδοτικής στήριξης που χορηγήθηκε, η Επιτροπή ζητά από τον δικαιούχο να της υποβάλει τις παρατηρήσεις του εντός καθορισμένης προθεσμίας. Εάν ο δικαιούχος δεν δώσει ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να ακυρώσει το υπόλοιπο της χρηματοδοτικής συνδρομής και να απαιτήσει την επιστροφή των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί.

5.          Οποιοδήποτε αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό επιστρέφεται στην Επιτροπή. Τόκος προστίθεται σε οποιαδήποτε μη εγκαίρως επιστραφέντα ποσά υπό τους όρους που καθορίζονται στον δημοσιονομικό κανονισμό.

Άρθρο 8Παρακολούθηση και αξιολόγηση

Έως στις 31 Δεκεμβρίου 2014, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την εφαρμογή, τα αποτελέσματα και τη γενική αξιολόγηση των δράσεων που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση. Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει τη βάση των μελλοντικών πολιτικών, μέτρων και δράσεων της Ένωσης στον τομέα αυτό. Με βάση την κτηθείσα εμπειρία από το ευρωπαϊκό έτος, η έκθεση αυτή θα προτείνει επίσης ιδέες και βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τον αποτελεσματικότερο τρόπο ενημέρωσης των πολιτών για τα δικαιώματά τους, ακόμη και μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού έτους.

Άρθρο 9Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 9aΑποδέκτες

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

...............

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο                    Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                  Ο Πρόεδρος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 3

Ως κατευθυντήρια αρχή, η εφαρμογή του ευρωπαϊκού έτους θα βασιστεί σε μια ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης σε ολόκληρη την Ένωση που μπορεί να συμπληρωθεί από δράσεις των κρατών μελών. Στις ενωσιακές και εθνικές δράσεις μπορεί επίσης να συμμετέχει η κοινωνία των πολιτών, η οποία διαθέτει αξιόλογη εμπειρία στον εν λόγω τομέα, καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι, ώστε να αναπτυχθεί αίσθημα ευθύνης σε όλους τους βασικούς παράγοντες. Η εφαρμογή θα γίνει μέσω των ακόλουθων μέτρων:

Α.       ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η χρηματοδότηση σε γενικές γραμμές θα λάβει τη μορφή άμεσης αγοράς αγαθών και υπηρεσιών βάσει ισχυουσών συμβάσεων πλαισίων. Τμήμα της χρηματοδότησης μπορεί να αφιερωθεί στην παροχή γλωσσικών υπηρεσιών (μετάφραση, διερμηνεία, πολύγλωσση ενημέρωση, νοηματική γλώσσα και σύστημα Μπράϊγ).

Οι εκστρατείες ενημέρωσης και προώθησης περιλαμβάνουν:

- παραγωγή και διάδοση οπτικοακουστικού και έντυπου υλικού που αντικατοπτρίζει τα μηνύματα τα οποία προβλέπονται στο άρθρο 2·

- διεξαγωγή εκδηλώσεων ευρείας προβολής και φόρουμ ανταλλαγής εμπειριών και ορθών πρακτικών·

- λήψη μέτρων για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και την προβολή των προγραμμάτων, σχεδίων και πρωτοβουλιών της Ένωσης, που συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του ευρωπαϊκού έτους·

- δημιουργία ενημερωτικού δικτυακού τόπου στον Europa (http://europa.eu/index_en.htm) με αποστολή την εφαρμογή των δράσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους.

- παροχή πληροφοριών για το Ευρωπαϊκό Έτος στα ενημερωτικά δελτία, φυλλάδια, στο ενημερωτικό υλικό και στους ιστότοπους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ενώσεων, μη κυβερνητικών οργανισμών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Β.        ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Τα προγράμματα της Ένωσης, όπως η Ευρώπη για τους Πολίτες 2007-2013 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους. Άλλα προγράμματα, όπως το ειδικό πρόγραμμα "Θεμελιώδη δικαιώματα και ιθαγένεια" 2007-2013 ως μέρος του γενικού προγράμματος "Θεμελιώδη δικαιώματα και δικαιοσύνη", θα ορίσουν ως κριτήριο προτεραιότητας για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων την παροχή πληροφοριών για τα δικαιώματα στο πλαίσιο της ΕΕ.

Γ.        ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΝΩΣΙΑΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Η Ένωση χορηγεί στήριξη μη χρηματοδοτικού χαρακτήρα, όπως είναι η γραπτή άδεια για τη χρησιμοποίηση του ειδικού λογοτύπου, αφού αυτός εκδοθεί, καθώς και λοιπού υλικού σχετικού με το ευρωπαϊκό έτος, για πρωτοβουλίες που πραγματοποιούνται από δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς, εφόσον οι τελευταίοι μπορούν να εγγυηθούν στην Επιτροπή ότι οι εν λόγω πρωτοβουλίες διεξάγονται ή θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του 2013 και μπορούν να συμβάλουν αισθητά στην επίτευξη των στόχων του ευρωπαϊκού έτους.

_______________

  • [1]  Δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Επίσημη Εφημερίδα.
  • [2] * Τροπολογίες: το νέο κείμενο και η αντικατάσταση κειμένου σημειώνονται με έντονους πλάγιους χαρακτήρες και η διαγραφή με το σύμβολο ▌.
  • [3]           ΕΕ C 181, 21.6.2012, σ. 137
  • [4]           Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της .... (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της
  • [5]           ΕΕ C 115, 4.5.2010, σ. 1.
  • [6]           ΕΕ C 169 E, 15.6.2012, σ. 49.
  • [7]           Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 211/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου 2011 σχετικά με την πρωτοβουλία πολιτών (ΕΕ L65, 11.3.2011, σ.1)
  • [8]           Σύσταση 2006/962/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2006 σχετικά με τις βασικές ικανότητες για τη διά βίου μάθηση (ΕΕ L 394, 30.12.2006, σ. 10).
  • [9]           ΕΕ C 13, 20.1.2009, σ. 3
  • [10]           ΕΕ L 248, 16.9.2002, σ. 1.
  • [11]             ΕΕ L 312, 23.12.1995, σ. 1.
  • [12]             ΕΕ L 292, 15.11.1996, σ. 2.
  • [13]             ΕΕ L 136, 31.5.1999, σ. 1.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ιστορικό

Η συνθήκη του Μάαστριχ καθιέρωσε το 1993 την ιθαγένεια της Ένωσης, με σκοπό να ενισχύσει και να ενδυναμώσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα και να δώσει τη δυνατότητα στους ευρωπαίους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η ιθαγένεια της Ένωσης, που αποδίδεται αυτομάτως σε όλους τους πολίτες των αντίστοιχων κρατών μελών, είναι συμπληρωματική της εθνικής ιθαγένειας.

Συνολικά, οι πολίτες της ΕΕ απολαμβάνουν τα κάτωθι δικαιώματα: να μετακινούνται και να εγκαθίστανται ελεύθερα στην επικράτεια των κρατών μελών, να ψηφίζουν και να υποβάλουν υποψηφιότητα στις εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις δημοτικές εκλογές στο κράτος μέλος κατοικίας τους, να χαίρουν διπλωματικής και προξενικής προστασίας από κάθε κράτος μέλος στην επικράτεια τρίτης χώρας, σε περίπτωση που το κράτος μέλος τους δεν εκπροσωπείται σε αυτήν, να υποβάλλουν αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να προσφεύγουν στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, να απευθύνονται στα θεσμικά και συμβουλευτικά όργανα της ΕΕ σε οιαδήποτε από τις επίσημες γλώσσες της Συνθήκης.

Είναι αλήθεια ότι, μεταξύ άλλων, οι πολίτες της ΕΕ επωφελούνται ταξιδιών με ασφαλέστερες και φθηνότερες κλήσεις, καλύτερης ποιότητας και φθηνότερες τηλεφωνικές κλήσεις, προστασία των καταναλωτών, ασφάλεια τροφίμων και πρόσβαση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την ΕΕ. Η ενιαία αγορά τους παρέχει επίσης τη δυνατότητα να ζουν, να εργάζονται, να σπουδάζουν και να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε ολόκληρη την ΕΕ και να απολαμβάνουν μια ευρεία επιλογή ανταγωνιστικών τιμών αγαθών και υπηρεσιών.

Πρόταση της Επιτροπής

Ο γενικός σκοπός του προτεινόμενου Ευρωπαϊκού Έτους είναι να ενισχύσει τη συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες να αξιοποιήσουν πλήρως το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής τους στην επικράτεια των κρατών μελών.

Η πρόταση προβλέπει νέα ώθηση στη συζήτηση που αναπτύσσεται σχετικά με την ιθαγένεια της Ένωσης και θέτει την ενημερωμένη και αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος αυτού στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας.

Υφιστάμενα προβλήματα και εμπόδια

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ορατότητα τις ιθαγένειας της Ένωσης και παρατηρείται έλλειψη συνειδητοποίησης των συγκεκριμένων ωφελειών που παρέχει στους πολίτες, τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς και τους παρόχους προϊόντων και υπηρεσιών της ΕΕ. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωβαρόμετρου[1] δημόσιο για το 2010 για την ιθαγένεια της ΕΕ, μόνο το 43% των πολιτών της Ένωσης δηλώνουν εξοικειωμένοι με τον όρο πολίτης της ΕΕ. Περισσότερο από τα δύο τρίτα όσων απήντησαν από τα 27 κράτη μέλη (67%) δεν είναι καλά ή καθόλου ενημερωμένοι.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη του Ευρωβαρόμετρου[2], που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, μεταξύ των συνηθέστερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ένωσης που διαμένουν, σπουδάζουν, εργάζονται σε άλλη χώρα της ΕΕ είναι η έλλειψη ενημέρωσης και συνειδητοποίησης των δικαιωμάτων καθώς και τα γλωσσικά εμπόδια και η μη αναγνώριση τίτλων σπουδών και προσόντων. Τα εμπόδια αυτά καθίστανται ακόμη σοβαρότερα σήμερα με αφορμή τη χρηματοπιστωτική, πολιτική και κοινωνική κρίση στην ΕΕ, λόγω του αρνητικού αντίκτυπου της κρίσης, όπου περιλαμβάνεται η αύξηση της ανεργίας και της κοινωνικής αναστάτωσης.

Οι πολίτες απαιτούν συγκεκριμένες λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα , καλύτερες και ίσες ευκαιρίες για όλους, χωρίς διακρίσεις λόγω εθνικότητας, ηλικίας, αναπηρίας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, πεποιθήσεων ή θρησκείας. Αναμένεται οι πολιτικές της ΕΕ να υπερβούν τα άλλα εμπόδια που συνδέονται με την επιθυμία τους να μετακινηθούν, να εγκατασταθούν και να εργαστούν ελεύθερα παντού μέσα στην ΕΕ. Οι νέοι, ιδιαίτερα, επιθυμούν να έχουν πραγματικές ευκαιρίες μετακίνησης και διαμονής σε ένα κράτος μέλος πέρα από το δικό τους, εφόσον το αποφασίσουν.

Πρόσφατες έρευνες[3] ωστόσο έδειξαν ότι μεταξύ του 31% των πολιτών της ΕΕ που επιθυμούν να εργαστούν σε ένα κράτος μέλος, μόνο το 11% αποφασίζει τελικά να το πράξει και το 15% πιστεύει ότι τα υφιστάμενα εμπόδια είναι υπερβολικά.

Οι πολίτες παραπονούνται επιπλέον για τις αδυναμίες των ευρωπαϊκών κανόνων, τα προβλήματα όσον αφορά την διοικητική αποτελεσματικότητα της ΕΕ, την έλλειψη διαφάνειας και την υπερβολική γραφειοκρατία. Το χάσμα μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των πολιτών παραμένει καθώς και η περιορισμένη συμμετοχή των πολιτών στη λειτουργία της ΕΕ. Τα ποσοστά αποχής στις ευρωπαϊκές εκλογές είναι υψηλά, ιδίως μεταξύ των νέων.

Άποψη της εισηγήτριας

Η εισηγήτρια χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής αλλά προτείνει αλλαγή του τίτλου, ούτως ώστε το ευρωπαϊκό έτος να αφιερωθεί στην ιθαγένεια, όπως αρχικά είχε προταθεί στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15 Δεκεμβρίου 2010 για την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ (2009). Κατά συνέπεια, το ευρωπαϊκό έτος της ιθαγένειας 2013 θα εορτάσει την 20η επέτειο από τη δημιουργία της ιθαγένειας της Ένωσης.

Επιπλέον, μεγαλύτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη συμμετοχική δημοκρατία και τα νέα δικαιώματα που απορρέουν από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπως για παράδειγμα, την πρωτοβουλία των πολιτών.

Η εισηγήτρια πιστεύει ότι το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εντός της επικράτειας των κρατών μελών, αποτελεί πράγματι θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα που απορρέει από την έννοια της ιθαγένειας της Ένωσης, αλλά οι πολίτες πρέπει να έχουν πλήρη επίγνωση και να αξιοποιούν πλήρως όλο το φάσμα των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν με βάση το δίκαιο της Ένωσης, τόσο στη χώρα τους όσο και σε διασυνοριακές καταστάσεις.

Κατά συνέπεια, έχει τεράστια σημασία να ενισχυθεί η ιθαγένεια της Ένωσης σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε φάση της δημοκρατικής διαδικασίας, να καταστεί η ιθαγένεια οριζόντια διάσταση των πολιτικών της ΕΕ και βασική προτεραιότητα σε όλους τους τομείς δράσης της και να συνδέσει τις πολιτικές της ΕΕ με τις αξίες, τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η εισηγήτρια θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό έτος της ιθαγένειας παρέχει μεγαλύτερη ώθηση στην αύξηση της συνειδητοποίησης της ιθαγένειας της Ένωσης και παρακινεί (α) τη συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης και (β) την αντιμετώπιση των δημοκρατικών ελλειμμάτων και του υψηλού ποσοστού αποχής από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

(α) Η συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης

Για να ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης οι πολίτες πρέπει να έχουν επίγνωση των τρόπων με τους οποίους μπορούν να επωφεληθούν πραγματικά από τα δικαιώματα και τις πολιτικές της ΕΕ για να τα ασκήσουν παντού στις κοινωνίες των κρατών μελών της Ένωσης, τα οποία μοιράζονται τις ίδιες αξίες του πλουραλισμού, της αμεροληψίας, της ανοχής, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Δίνοντας μεγαλύτερη ορατότητα στην ιθαγένεια της Ένωσης και τα συγκεκριμένα οφέλη για τα άτομα, επιτυγχάνεται καλύτερη κατανόηση της αξίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Όλες οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του έτους, πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση της έννοιας του ανήκειν, την ενίσχυση της ανοχής, την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή.

Η εισηγήτρια πιστεύει ότι μια Ένωση ανάπτυξης, σταθερότητας και αλληλεγγύης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την συμμετοχή καλά ενημερωμένων και ενεργών πολιτών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τη χάραξη πολιτικής στα κοινωνικά φόρα.

(β) Αντιμετώπιση των δημοκρατικών ελλειμμάτων και του υψηλού ποσοστού αποχής από τις εκλογές

Είναι απαραίτητο να υπάρξουν πρακτικοί τρόποι για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των πολιτών της, να αντιμετωπιστούν τα δημοκρατικά ελλείμματα και η χαμηλή συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές. Οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε απλή και διαφανή πληροφόρηση σχετικά με τις ευρωπαϊκές εκλογές, τα προγράμματα και τους στόχους των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων και να γνωρίζουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Επιπλέον, οι διαδικασίες ψηφοφορίας πρέπει να απλουστευθούν. Το κομβικό θέμα της ισότητας πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του Έτους, καθόσον το 2013 είναι χρονιά πριν από ευρωπαϊκές εκλογές.

Προτάσεις της εισηγήτριας

Η εισηγήτρια προτείνει συγκεκριμένες και πρακτικές δράσεις για τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του Ευρωπαϊκού Έτους.

Οι προτεινόμενες δράσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

– Εκστρατείες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης εύκολα και δωρεάν προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες της ΕΕ και ιδίως τις ευάλωτες ομάδες.

– Αξιολόγηση της ανατροφοδότησης που βασίζεται σε παρατηρήσεις και προσδοκίες των πολιτών της ΕΕ που χρησιμοποιούν τα δίκτυα πληροφόρησης και βοήθειας, τις δικτυακές πύλες και εργαλεία.

– Κατάρτιση σχεδίου δράσης, ενόψει του Ευρωπαϊκού Έτους, σε συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη, τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, την κοινωνία των πολιτών και διάφορους φορείς, προκειμένου να εντοπιστούν όλα τα εμπόδια και να προαχθούν κατάλληλες στρατηγικές για την υπερπήδηση των εμποδίων αυτών.

– Σύσταση επιτροπής παρακολούθησης /ομάδας δράσης για την Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

– Διοργάνωση πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την ιθαγένεια της Ένωσης το 2013, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνεργασία με τα εθνικά κοινοβούλια.

– Έγκριση Πράσινης Βίβλου της Επιτροπής για να ξεκινήσει ενδελεχής συζήτηση για την ενεργό ιθαγένεια.

– Έκδοση συγκριτικού εγχειριδίου από την Επιτροπή που θα εξηγεί την ορολογία, το πεδίο αναφοράς και το περιεχόμενο της ιθαγένειας της Ένωσης για να βελτιωθεί η κοινή κατανόηση της έννοιας.

Προϋπολογισμός

Η εισηγήτρια εκφράζει την απογοήτευσή της για τον ανεπαρκή προϋπολογισμό όσον αφορά τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Έτους. Το 2011, το Ευρωπαϊκό Έτος είχε προϋπολογισμό 11 εκατ. € (αν περιληφθούν και οι προετοιμασίες που έγιναν το 2010) ενώ ο προϋπολογισμός του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 ανήλθε σε 27 εκατ. €. Η σημερινή πρόταση για τον προϋπολογισμό, που ανέρχεται σε 1 εκατ. € για το ευρωπαϊκό έτος 2013, είναι συγκριτικά χαμηλή. Δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση πρωτοβουλιών των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, παρέχοντας έτσι περιθώρια μόνο για κατιόντα επικοινωνιακά μέτρα και όχι για απτές δράσεις. Ωστόσο, η εισηγήτρια έχει την πεποίθηση ότι η συμμετοχική ευρωπαϊκή ιθαγένεια απαιτεί τη συμμετοχή των πολιτών της ΕΕ. Η αύξηση του προϋπολογισμού θα δώσει τη δυνατότητα στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Έτους και η συμμετοχή τους ασφαλώς θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Τελική παρατήρηση

Οι στόχοι και οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Έτους μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα σε ενωσιακό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με πολυμερείς συμμετοχές και ανταλλαγές βέλτιστων πρακτικών, πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης.

Η εισηγήτρια πιστεύει ότι το ευρωπαϊκό έτος της ιθαγένειας δεν πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμη επετειακό έτος αλλά αφετηρία για τη δημιουργία ενός πλαισίου για την έναρξη μακρόπνοης συζήτησης σχετικά με την ιδέα της ιθαγένειας της Ένωσης και προτείνει ένα χάρτη πορείας ως βάση για τις μελλοντικές πολιτικές, τα μέτρα και τις δράσεις που πρέπει να εφαρμοστούν σταδιακά.

Το ευρωπαϊκό έτος της ιθαγένειας 2013 πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για ένα νέο πρόγραμμα της «Ευρώπης των πολιτών» (2014-2020) που στηρίζει δραστηριότητες για την αύξηση της συνειδητοποίησης και κατανόησης από τους πολίτες της ιδέας της ΕΕ, των αξιών της και της ιστορίας της.

  • [1]  Flash Ευρωβαρόμετρου 294, Αναλυτική έκθεση για την Ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εργασία πεδίου: Μάρτιος 2010, Δημοσίευση, Οκτώβριος 2010.
  • [2]  Ποιοτική έρευνα Ευρωβαρόμετρου, Τα εμπόδια που συναντούν οι πολίτες στην εσωτερική αγορά, Σεπτέμβριος 2011.
  • [3]  Flash Ευρωβαρόμετρου 263, Η εσωτερική αγορά: Συνειδητοποίηση-Προοπτικές-Αντίκτυπος, Εργασία πεδίου: Φεβρουάριος/Μάρτιος 2009, Δημοσίευση Μάρτιος 2010.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (2.3.2012)

Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό έτος των πολιτών (2013)
(COM(2011)0489 – C7‑0217/2011 – 2011/0217(COD))

Συντάκτρια γνωμοδότησης: Inês Cristina Zuber

ΤροπολογίΕΣ

Η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων καλεί την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ως αρμόδια επί της ουσίας επιτροπή, να συμπεριλάβει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Το άρθρο 20 παράγραφος 1 της Συνθήκης προβλέπει την ιθαγένεια της Ένωσης ως πρόσθετη στην εθνική ιθαγένεια των οικείων κρατών μελών, ορίζοντας ότι πολίτης της Ένωσης είναι κάθε πρόσωπο που έχει την υπηκοότητα ενός κράτους μέλους. Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 20 διευκρινίζει ότι οι πολίτες της Ένωσης έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στις συνθήκες και ότι έχουν, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στο έδαφος των κρατών μελών. Το δικαίωμα των πολιτών της Ένωσης για ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή κατοχυρώνεται περαιτέρω στο άρθρο 21 της Συνθήκης.

(1) Το άρθρο 20 παράγραφος 1 της Συνθήκης προβλέπει την ιθαγένεια της Ένωσης ως πρόσθετη στην εθνική ιθαγένεια των οικείων κρατών μελών, ορίζοντας ότι πολίτης της Ένωσης είναι κάθε πρόσωπο που έχει την υπηκοότητα ενός κράτους μέλους. Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 20 διευκρινίζει ότι οι πολίτες της Ένωσης έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στις συνθήκες. Έχουν, μεταξύ άλλων το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στο έδαφος των κρατών μελών χωρίς κανενός είδους διακρίσεις. Το δικαίωμα των πολιτών της Ένωσης για ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή κατοχυρώνεται περαιτέρω στο άρθρο 21 της Συνθήκης.

Τροπολογία  2

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 1 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1α) Το άρθρο 18 της Συνθήκης προβλέπει την απαγόρευση κάθε διάκρισης, λόγω ιθαγένειας, είτε αυτή είναι άμεση είτε έμμεση.

Τροπολογία  3

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 1 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1β) Η έννοια της ιθαγένειας της Ένωσης των υπηκόων των κρατών μελών αντλεί την ισχύ της εν μέρει από τη δυνατότητα απασχόλησης αλλού εντός της εσωτερικής αγοράς, και, κατά συνέπεια, το δικαίωμα διαβίωσης και εργασίας σε ένα άλλο κράτος μέλος, ως βασική συνιστώσα της ιθαγένειας της Ένωσης που αναγνωρίζεται από τις Συνθήκες και που αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ένωσης.

Αιτιολόγηση

Η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των πολιτών να εργάζονται, να σπουδάζουν ή να ζουν όπου επιθυμούν. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να διασφαλίζονται όλες οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων και των οικογενειών τους, έτσι ώστε να αποφεύγεται το «κοινωνικό ντάμπινγκ». Οιασδήποτε μορφής διάκριση στη χώρα όπου οι εν λόγω εργαζόμενοι απασχολούνται είναι απαράδεκτη. Όλα τα δικαιώματα πρέπει να είναι εγγυημένα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες και στα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας καθώς και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Τροπολογία  4

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 1 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1γ) Στο άρθρο 45 της Συνθήκης προβλέπεται η εγγύηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων, η οποία «συνεπάγεται την κατάργηση κάθε διακρίσεως λόγω ιθαγένειας μεταξύ των εργαζομένων των κρατών μελών, όσον αφορά την απασχόληση, την αμοιβή και τους άλλους όρους εργασίας».

Αιτιολόγηση

Οποιοδήποτε είδος διακρίσεων κατά των εργαζομένων στη χώρα απασχόλησης είναι απαράδεκτο.

Τροπολογία  5

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 1 δ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1δ) Με την εξίσου συμμετοχή ανδρών και γυναικών το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών θα πρέπει να συμβάλει στην προώθηση της ισότητας και στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού με την ένταξη όλων σε ισότιμη βάση. Ωστόσο, χρειάζεται κοινή οριζόντια νομοθεσία κατά των διακρίσεων για την άρση των εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Τροπολογία  6

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Τα δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης εντάχθηκαν στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το προοίμιο του Χάρτη, η Ένωση «τοποθετεί τον άνθρωπο στην καρδιά της δράσης της, καθιερώνοντας την ιθαγένεια της Ένωσης και δημιουργώντας ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης». Το κεφάλαιο V του Χάρτη θεσπίζει «δικαιώματα πολιτών», περιλαμβάνοντας στο άρθρο 45, το δικαίωμα κάθε πολίτη της Ένωσης να κυκλοφορεί και να διαμένει ελεύθερα στο έδαφος των κρατών μελών.

 

(3) Τα δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης εντάχθηκαν στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το προοίμιο του Χάρτη, η Ένωση «εδράζεται στις αδιαίρετες και οικουμενικές αξίες της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης» και «τοποθετεί τον άνθρωπο στην καρδιά της δράσης της, καθιερώνοντας την ιθαγένεια της Ένωσης και δημιουργώντας ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης». Το κεφάλαιο V του Χάρτη θεσπίζει «δικαιώματα πολιτών», περιλαμβάνοντας στο άρθρο 45, το δικαίωμα κάθε πολίτη της Ένωσης να κυκλοφορεί και να διαμένει ελεύθερα στο έδαφος των κρατών μελών. Αυτά τα δικαιώματα θα πρέπει να είναι εγγυημένα σε όλα τα κράτη μέλη και για όλους τους πολίτες χωρίς κανενός είδους διάκριση λόγω φύλου, φυλετικής προέλευσης, ηλικίας, αναπηρίας ή επαγγελματικών προσόντων και πρέπει να παρέχονται σύμφωνα με τις Συνθήκες σε υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην επικράτεια ενός κράτους μέλους.

Τροπολογία  7

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(4) Συνεπώς, το πρόγραμμα της Στοκχόλμης τοποθετεί τον πολίτη στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης. Εστιάζει τις δράσεις τους στην «οικοδόμηση της Ευρώπης των πολιτών», περιλαμβανομένης της εξασφάλισης της πλήρους άσκησης του δικαιώματος των πολιτών για ελεύθερη κυκλοφορία.

(4) Συνεπώς, το πρόγραμμα της Στοκχόλμης τοποθετεί τον πολίτη στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης. Εστιάζει τις δράσεις τους στην «οικοδόμηση της Ευρώπης των πολιτών», περιλαμβανομένης της εξασφάλισης της πλήρους άσκησης του δικαιώματος των πολιτών για ελεύθερη κυκλοφορία και της διασφάλισης της ύπαρξης ενός χώρου στον οποίο είναι σεβαστή η ποικιλομορφία και προστατεύονται οι πλέον ευάλωτοι.

Τροπολογία  8

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 4 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(4a) Η κινητικότητα των εργαζομένων καθώς και η αναβάθμιση της ποιότητας σπουδών μέσω της κινητικότητας φοιτητών, ασκουμένων και ερευνητών αποτελούν βασικό πυλώνα της στρατηγικής «ΕΕ 202» για «έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», από την άποψη της εξεύρεσης μεθόδου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μέσω της ενδοενωσιακής κινητικότητας.

Αιτιολόγηση

Η αρχή της επαγγελματικής και σπουδαστικής κινητικότητας ενυπάρχει στις εμβληματικές πρωτοβουλίες της στρατηγικής «ΕΕ 2020» «Νεολαία σε κίνηση» και «Ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας».

Τροπολογία  9

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 5

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(5) Στο ψήφισμά του της 15 Δεκεμβρίου «σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2009) – θεσμικές πτυχές μετά τη συνθήκη της Λισσαβόνας» , το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να αφιερώσει το ευρωπαϊκό έτος του 2013 στην ιθαγένεια, ώστε να προωθηθεί ο διάλογος σχετικά με την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και να ενημερωθούν οι ευρωπαίοι πολίτες για τα δικαιώματά τους, και ειδικότερα για τα νέα δικαιώματα που απορρέουν από την έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισσαβόνας.

(5) Στο ψήφισμά του της 15 Δεκεμβρίου «σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2009) – θεσμικές πτυχές μετά τη συνθήκη της Λισσαβόνας» , το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να αφιερώσει το ευρωπαϊκό έτος του 2013 στην ιθαγένεια, ώστε να προωθηθεί ο διάλογος σχετικά με την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και να ενημερωθούν οι ευρωπαίοι πολίτες για τα νέα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, και ειδικότερα για τα νέα δικαιώματα που απορρέουν από την έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισσαβόνας, όπως η "πρωτοβουλία Ευρωπαίων πολιτών" και τα ατομικά δικαιώματα που καθορίζονται στον Χάρτη.

Τροπολογία  10

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 5 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(5a) Με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας ο Χάρτης και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ), κατά το πρωτογενές δίκαιο, αναβαθμίστηκαν στο ίδιο επίπεδο με τις τέσσερεις θεμελιώδεις ελευθερίες. Η Ένωση θα πρέπει να αξιοποιήσει το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών (2013) για να κατατοπίσει τους πολίτες σχετικά με τα βασικά δικαιώματα που τους διασφαλίζει το πρωτογενές δίκαιο, καθώς αυτά εγγυώνται στους πολίτες ένα πλαίσιο ασφάλειας και προστασίας.

Τροπολογία  11

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 5 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(5β) Όσον αφορά τα δικαιώματα των διακινούμενων εργαζομένων και τα πλεονεκτήματα που έχει η κινητικότητα για τις οικονομίες τόσο της Ένωσης όσο και των κρατών μελών της, καίριος παράγοντας για την αποτελεσματική εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας στον τομέα αυτό είναι η ευαισθητοποίηση των εργαζομένων, των μελών των οικογενειών τους και των ενδιαφερομένων μερών ως προς τα δικαιώματά τους, τις ευκαιρίες και τα μέσα που διατίθενται για την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Αιτιολόγηση

Η ενημέρωση που διατίθεται στους πολίτες σχετικά με τα αστικά, κοινωνικά και εργασιακά τους δικαιώματα είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στην ΕΕ. Έχει ζωτική σημασία να ενημερώνονται σωστά οι πολίτες για τα δικαιώματά τους όταν πρόκειται να μετακινηθούν σε άλλο κράτος μέλος, ώστε να αποφεύγονται καταστάσεις εκμετάλλευσης από τους εργοδότες.

Τροπολογία  12

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 6 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(6a) Η Συνθήκη του Μάαστριχτ του 1992 εισήγαγε την έννοια της «ιθαγένειας» στην Ένωση, εκχωρώντας σε κάθε πολίτη της Ένωσης το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας και της ελεύθερης διαμονής στο εσωτερικό της Ένωσης. Η Συνθήκη του Άμστερνταμ του 1997 ενίσχυσε περαιτέρω τα δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης.

Αιτιολόγηση

Το πρώτο δικαίωμα του Ευρωπαίου πολίτη είναι το δικαίωμα να μετακινείται, να εργάζεται και να ζει οπουδήποτε στην Ένωση. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ ενσωμάτωσε αυτό το δικαίωμα στο κεφάλαιό της περί ιθαγένειας, ενώ η Συνθήκη του Άμστερνταμ εισήγαγε διαδικασία για την λήψη μέτρων εναντίον χώρας της ΕΕ που παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της.

Τροπολογία  13

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(7) Ειδικότερα, η ελεύθερη κυκλοφορία και κινητικότητα των εργαζομένων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δημογραφικών αλλαγών στην αγορά εργασίας, ενώ συγχρόνως αναπτύσσει την απασχολησιμότητα των πολιτών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Συγχρόνως, η ελεύθερη κυκλοφορία είτε επιτρέπει, ως βασική προϋπόθεση, είτε παρακινεί την άσκηση εκ μέρους των πολιτών ενός ευρέως φάσματος δικαιωμάτων τα οποία διαθέτουν βάσει του δικαίου της Ένωσης, όπως τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές για πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες ή τα δικαιώματά τους ως ταξιδιώτες και τουρίστες. Κατά συνέπεια, η διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας δυνητικά μπορεί να βελτιώσει τις δυνατότητες των πολιτών να επωφεληθούν πλήρως από την ενιαία αγορά, ενώ συγχρόνως αποτελεί το βασικό κλειδί για την ανάπτυξη.

(7) Ειδικότερα, η ελεύθερη κυκλοφορία και κινητικότητα των εργαζομένων έχουν συμβάλει κάπως στην άμβλυνση των επιπτώσεων των βιομηχανικών αλλαγών, των νέων προτύπων εργασίας και των δημογραφικών αλλαγών στην αγορά εργασίας. Συγχρόνως, η ελεύθερη κυκλοφορία είτε επιτρέπει, ως βασική προϋπόθεση, είτε παρακινεί την άσκηση εκ μέρους των πολιτών ενός ευρέος φάσματος δικαιωμάτων τα οποία διαθέτουν βάσει του δικαίου της Ένωσης, όπως τα δικαιώματά τους ως καταναλωτών για πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, τα δικαιώματά τους ως ταξιδιωτών και τουριστών όπως ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς καμία διάκριση που να βασίζεται στην εθνικότητα μεταξύ εργαζομένων των κρατών μελών όσον αφορά την απασχόληση, την αμοιβή και άλλους όρους εργασίας και απασχόλησης, εξασφαλίζοντας ότι οι διακινούμενοι πολίτες έχουν ίση μεταχείριση και δεν χρησιμοποιούνται ως φθηνό εργατικό δυναμικό. Η διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας δυνητικά μπορεί να βελτιώσει τις δυνατότητες των πολιτών να επωφεληθούν πλήρως από την εσωτερική αγορά, αλλά η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού θα πρέπει να συνδυάζεται με την κατοχύρωση της κοινωνικής ασφάλισης και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και να μην ερμηνεύεται από ορισμένους εργοδότες ως ευκαιρία μείωσης των αμοιβών, περικοπών της κοινωνικής ασφάλισης ή υποβάθμισης των εργασιακών συνθηκών, γενικότερα.

Τροπολογία  14

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 7 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(7a) Για να ενισχυθεί η κινητικότητα των πολιτών της Ένωσης και η ανάπτυξη της αίσθησης του συνανήκειν, είναι σημαντικότατο να στηριχθούν μέσα κινητικότητας όπως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διά βίου μάθησης ή η εμβληματική πρωτοβουλία «Νεολαία σε κίνηση» καθώς και να ενημερώνονται καλύτερα όλοι οι πολίτες σχετικά με την ύπαρξη και τη λειτουργία τους. Μειονεκτούσες ομάδες που έχουν δυσκολότερη πρόσβαση στην κινητικότητα εντός της Ένωσης, όπως άτομα με περιορισμένη μόρφωση, ηλικιωμένοι ή ανάπηροι, θα πρέπει να έχουν ειδική υποστήριξη και να καλύπτονται από εξειδικευμένες πρωτοβουλίες του ευρωπαϊκού έτους.

Τροπολογία  15

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 8

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(8) Το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στο έδαφος των κρατών μελών εκτιμάται ιδιαίτερα από τους πολίτες της Ένωσης ως βασικό ατομικό δικαίωμα που απορρέει από την ιθαγένεια της Ένωσης. Ως τέτοιο δικαίωμα, αποδεικνύει και προωθεί μια καλύτερη κατανόηση της αξίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς και τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν ζουν πτυχές της ζωής τους πέραν των εθνικών συνόρων, μέσω ταξιδιών ή με εγκατάσταση σε άλλα κράτη μέλη, οι πολίτες ενημερώνονται και επωφελούνται από το ευρύ φάσμα δικαιωμάτων που έχουν βάσει του δικαίου της Ένωσης σε διασυνοριακές καταστάσεις. Κατά συνέπεια, η άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής συμβάλλει στο να καταστεί η ιθαγένεια της Ένωσης απτή πραγματικότητα στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

 

(8) Το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας, διαμονής, εργασίας και σπουδών στο έδαφος των κρατών μελών, χωρίς κανενός είδους διάκριση, εκτιμάται ιδιαίτερα από τους πολίτες της Ένωσης ως βασικό ατομικό δικαίωμα, θεμελιώδης ελευθερία και προσωπική αναβάθμιση σε επαγγελματικό επίπεδο που απορρέουν από την ιθαγένεια της Ένωσης. Ως τέτοιο δικαίωμα, αποδεικνύει και προωθεί μια καλύτερη κατανόηση των θετικών πτυχών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ένταξης, καθώς και τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν ζουν πτυχές της ζωής τους πέραν των εθνικών συνόρων, μέσω ταξιδιών, εργασίας, σπουδών ή με εγκατάσταση σε άλλα κράτη μέλη, οι πολίτες ενημερώνονται και επωφελούνται από το ευρύ φάσμα δικαιωμάτων που έχουν βάσει του δικαίου της Ένωσης σε διασυνοριακές καταστάσεις. Κατά συνέπεια, η άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής συμβάλλει στο να καταστεί η ιθαγένεια της Ένωσης απτή πραγματικότητα στην καθημερινή ζωή των πολιτών καθώς και στο να ενισχυθούν η συνοχή και η συνύπαρξη.

Τροπολογία  16

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 9

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(9) Παρά το γεγονός ότι το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εδραιώνεται στο πρωτογενές δίκαιο της Ένωσης και αναπτύσσεται ουσιαστικά στο παράγωγο δίκαιο, υφίσταται ακόμη ένα χάσμα μεταξύ των εφαρμοστέων νομικών διατάξεων και της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες κατά την άσκηση του δικαιώματος αυτού στην πράξη. Πέρα από την αβεβαιότητα που ενδεχομένως αισθάνονται όσον αφορά τα πλεονεκτήματα της κινητικότητας, οι πολίτες της Ένωσης αντιμετωπίζουν πάρα πολλά πρακτικά εμπόδια όσον αφορά τη ζωή και εργασία τους σε άλλα μέρη της Ένωσης.

(9) Παρά το γεγονός ότι το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εδραιώνεται στο πρωτογενές δίκαιο της Ένωσης και αναπτύσσεται ουσιαστικά στο παράγωγο δίκαιο και τα προγράμματα της Ένωσης που στοχεύουν στην προώθηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων ή της κινητικότητας των εργαζομένων, υφίσταται ακόμη ένα χάσμα μεταξύ των εφαρμοστέων νομικών διατάξεων και της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες κατά την άσκηση του δικαιώματος αυτού στην πράξη. Πέρα από την αβεβαιότητα που ενδεχομένως αισθάνονται όσον αφορά τα πλεονεκτήματα της κινητικότητας, οι πολίτες της Ένωσης αντιμετωπίζουν πάρα πολλά πρακτικά εμπόδια συχνά δε αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά την εθνικότητα, την εθνοτική καταγωγή, την κοινωνική και οικογενειακή τους κατάσταση, όπως τα δικαιώματα των μικτών εθνικά ζευγαριών, ή την ιθαγένεια, το συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης ή πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, λόγω των νομικών και διοικητικών μέτρων που επιβάλλονται από ορισμένα κράτη μέλη τα οποία δεν είναι σύμφωνα με τους κανόνες της Ένωσης ή ερμηνεύονται κατά τρόπο αντίθετο με το ενωσιακό δίκαιο όσον αφορά τη ζωή και εργασία τους σε άλλα μέρη της Ένωσης, όπως μεταξύ άλλων την αδυναμία πρόσβασης στην πληροφόρηση αναφορικά με τα δικαιώματά τους και τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Οι κύριοι στόχοι αυτού του Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών θα πρέπει να είναι η βελτίωση της αποτελεσματικής άσκησης δικαιωμάτων εκ μέρους των πολιτών και η άρση των πρακτικών εμποδίων.

Τροπολογία  17

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 9 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(9a) Η γνήσια ελευθερία κυκλοφορίας, η ίση μεταχείριση και η κινητικότητα εντός των 27 κρατών μελών της ΕΕ θα απαιτήσει μεγαλύτερη προσπάθεια για την ενσωμάτωση των νέων κρατών μελών και των κατοίκων τους στην ιδέα της ενωσιακής ιθαγένειας. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξαλείψουν επίσης όλα τα υφιστάμενα διοικητικά και νομικά εμπόδια που βασίζονται σε λανθασμένες ερμηνείες. Ιδιαίτερη προσπάθεια θα πρέπει να καταβληθεί προς τους ανειδίκευτους εργαζομένους και προς εκείνους τους εργαζόμενους που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες λόγω αναπηρίας, προκειμένου να εκπληρωθεί η επιθυμία τους για κινητικότητα, ανταλλαγές και επαγγελματική κατάρτιση. Θα πρέπει να λαμβάνονται συνοδευτικά μέτρα από το κράτος μέλος υποδοχής ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα άσκησης των κοινωνικών δικαιωμάτων τους (όπως πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα) και των εκλογικών δικαιωμάτων τους (τοπικές εκλογές και συμμετοχή στις εκλογές των συνδικαλιστικών οργανώσεων). Αυτό θα διευκολύνει την κοινωνική συνοχή και θα σημαίνει ότι τα εθνικά συστήματα εργασιακών σχέσεων και οι συλλογικές συμβάσεις είναι σεβαστά και δεν τίθενται εν αμφιβόλω.

Τροπολογία  18

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 9 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(9β) Σε πολλούς τομείς η σημασία των διασυνοριακών αγορών εργασίας αυξάνεται. Ωστόσο, οι περισσότεροι διασυνοριακοί εργαζόμενοι έχουν πολύ περιορισμένη γνώση των κανόνων και ρυθμίσεων που ισχύουν για τη θέση απασχόλησής τους ή τον τόπο εργασίας τους, συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών δικαιωμάτων, των συνθηκών εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης. Πρέπει να παρέχεται η δέουσα ενημέρωση στους μετακινούμενους εργαζομένους σχετικά με την εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματά τους.

Τροπολογία  19

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 10

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(10) Στην έκθεση του 2010 για την ιθαγένεια της ΕΕ «Άρση των εμποδίων στα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ», η Επιτροπή εξέτασε τα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινή τους ζωή κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους ως πολιτών της ένωσης, ιδίως σε διασυνοριακές καταστάσεις και περιέγραψε 25 συγκεκριμένες δράσεις για την άρση των εμποδίων αυτών. Ένα από τα εντοπισθέντα εμπόδια στο πλαίσιο αυτό ήταν η έλλειψη ενημέρωσης. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα, στην έκθεση του 2010 για την ιθαγένεια της ΕΕ, ότι οι πολίτες της Ένωσης δεν επωφελούνται από τα δικαιώματά τους διότι δεν τα γνωρίζουν και ανήγγειλε την πρόθεσή της να ενισχύσει τη διάδοση πληροφοριών στους πολίτες της Ένωσης σχετικά με τα δικαιώματά τους και ιδίως σχετικά με το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας.

(10) Στην έκθεση του 2010 για την ιθαγένεια της ΕΕ «Άρση των εμποδίων στα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ», η Επιτροπή εξέτασε τα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινή τους ζωή κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους ως πολιτών της ένωσης, ιδίως σε διασυνοριακές καταστάσεις και περιέγραψε 25 συγκεκριμένες δράσεις για την άρση των εμποδίων αυτών. Ένα από τα εμπόδια αυτά ήταν η έλλειψη εγγυήσεων επί τόπου (δηλαδή τα κράτη μέλη δεν εφαρμόζουν πλήρως τα δικαιώματα των πολιτών). Ένα άλλο από τα εντοπισθέντα εμπόδια στο πλαίσιο αυτό ήταν η έλλειψη ενημέρωσης. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα, στην έκθεση του 2010 για την ιθαγένεια της ΕΕ, ότι οι πολίτες της Ένωσης δεν επωφελούνται από τα δικαιώματά τους διότι δεν τα γνωρίζουν και ανήγγειλε την πρόθεσή της να ενισχύσει τη διάδοση πληροφοριών στους πολίτες της Ένωσης σχετικά με τα δικαιώματά τους και ιδίως σχετικά με το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας.

Τροπολογία  20

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 11

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(11) Δεδομένου ότι το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας βελτιώνει αισθητά τις ζωές των πολιτών, είναι ζωτικής σημασίας οι πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη του εν λόγω δικαιώματος και τους όρους άσκησής του να διατίθενται όσο το δυνατόν ευρύτερα. Εφόσον όλοι οι πολίτες της Ένωσης είναι δυνητικοί δικαιούχοι του δικαιώματος αυτού, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης σε ολόκληρη την Ένωση.

(11) Δεδομένου ότι το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας μπορεί να κάνει ευκολότερη την κινητικότητα με πολλούς και διάφορους τρόπους, είναι ζωτικής σημασίας οι πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη του εν λόγω δικαιώματος και τους όρους άσκησής του να διατίθενται όσο το δυνατόν ευρύτερα. Πρέπει επομένως να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης και για τα άτομα με αναπηρίες. Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης σε ολόκληρη την Ένωση ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι ενημερώνονται σχετικά με τα δικαιώματά τους.

Τροπολογία  21

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 12

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(12) Πάντως, για να είναι σε θέση οι πολίτες της Ένωσης να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, δεν επαρκεί η βελτίωση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το ίδιο το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας· είναι σημαντικό για τους πολίτες της Ένωσης να είναι επίσης ενημερωμένοι για άλλα δικαιώματα που τους διατίθενται βάσει του δικαίου της Ένωσης σε διασυνοριακό πλαίσιο. Οι πληροφορίες αυτές θα τους επιτρέψουν επίσης να απολαύουν πλήρως των δικαιωμάτων αυτών, εάν αποφασίσουν να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους ελεύθερης κυκλοφορίας.

(12) Πάντως, για να είναι σε θέση οι πολίτες της Ένωσης να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, δεν επαρκεί η βελτίωση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το ίδιο το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας· είναι σημαντικό για τους πολίτες της Ένωσης να είναι επίσης ενημερωμένοι για άλλα δικαιώματα που τους διατίθενται βάσει του δικαίου της Ένωσης σε διασυνοριακό πλαίσιο. H επαρκής πληροφόρηση και η συνειδητοποίηση των πλεονεκτημάτων της κινητικότητας μπορεί να αποδειχθούν ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια ανάσχεσης του φαινομένου της διαρροής εγκεφάλων που αντιμετωπίζει η Ένωση. Οι πληροφορίες αυτές θα τους επιτρέψουν επίσης να απολαύουν πλήρως των δικαιωμάτων αυτών, εάν αποφασίσουν να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους ελεύθερης κυκλοφορίας.

Τροπολογία  22

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 12 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(12a) Το σύνολο των υφιστάμενων διαδικτυακών ιστοτόπων που έχουν ενεργοποιηθεί από την Επιτροπή στην υπηρεσία της ενημέρωσης των πολιτών πρέπει να απλοποιηθούν ώστε να γίνουν πιο κατανοητοί για να διευκολύνουν την κινητικότητα όλων των εργαζομένων, όποια κι αν είναι τα προσόντα τους.

Τροπολογία  23

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 13

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(13) Ειδικότερα, οι πολίτες της Ένωσης που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να κάνουν χρήση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τα δικαιώματα που θα αποκτήσουν ή θα διατηρήσουν στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, μέσω των κανόνων της Ένωσης για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης· οι κανόνες αυτοί εξασφαλίζουν ότι δεν θα απολέσουν δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης εάν επιλέξουν να αλλάξουν τόπο διαμονής μέσα στην Ευρώπη. Θα πρέπει επίσης να ενημερώνονται σχετικά με το δικαίωμά τους για αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων και σχετικά με τις κοινωνικές και πολιτικές τους ικανότητες που αποτελούν τμήμα του ευρωπαϊκού πλαισίου των «βασικών ικανοτήτων της δια βίου μάθησης» και που θα τους επιτρέψουν να συμμετέχουν πλήρως στην πολιτική ζωή και θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα να ασκήσουν τα δικαιώματά τους βάσει του δικαίου της Ένωσης.

(13) Ειδικότερα, οι πολίτες της Ένωσης που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να κάνουν χρήση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, θα πρέπει να ενημερώνονται προορατικά σχετικά με το δικαίωμά τους να προσλαμβάνονται με τους ίδιους όρους, χωρίς επιπλέον απαιτήσεις, με τους οποίους προσλαμβάνονται οι υπήκοοι της χώρας στην οποία αναζητούν εργασία. Θα πρέπει επίσης να ενημερώνονται σχετικά με τα δικαιώματα που θα αποκτήσουν ή θα διατηρήσουν στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, μέσω των κανόνων της Ένωσης για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης· οι κανόνες αυτοί εξασφαλίζουν ότι δεν θα απολέσουν δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης ή δικαιώματα που έχουν συσσωρευτεί ατομικά εάν επιλέξουν να αλλάξουν τόπο διαμονής ή εργασίας μέσα στην Ευρώπη. Θα πρέπει επίσης να ενημερώνονται σχετικά με το δικαίωμά τους για αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων και σχετικά με τις κοινωνικές και πολιτικές τους ικανότητες που αποτελούν τμήμα του ευρωπαϊκού πλαισίου των «βασικών ικανοτήτων της διά βίου μάθησης» και που θα τους επιτρέψουν να συμμετέχουν πλήρως στην πολιτική ζωή και θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα να ασκήσουν τα δικαιώματά τους βάσει του δικαίου της Ένωσης. Το δίκαιο της Ένωσης παρέχει επίσης στους πολίτες της Ένωσης το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας χωρίς καμία διάκριση με βάση την εθνικότητα μεταξύ εργαζομένων των κρατών μελών όσον αφορά την απασχόληση, την αμοιβή και άλλες συνθήκες εργασίας και απασχόλησης, χωρίς να έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν αίτηση για άδεια εργασίας και όσον αφορά τα φορολογικά πλεονεκτήματα. Επιπλέον, όταν ένας πολίτης της Ένωσης εργάζεται σε ένα άλλο κράτος μέλος, τα μέλη της οικογένειάς του έχουν το δικαίωμα διαμονής και εργασίας σ’ αυτή τη χώρα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας. Παιδιά εργαζομένων που ασκούν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της καλύτερης ενημέρωσης και μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης είναι αναγκαία η κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και των κοινωνικών εταίρων.

Τροπολογία  24

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 13 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(13a) Θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εξειδικευμένα μέτρα για να αυξηθεί η συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων των πολιτών της Ένωσης να γίνονται εθελοντές, να σπουδάζουν, να κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε άλλο κράτος μέλος ή να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγής της Ένωσης, όπως το Erasmus, το Leonardo ή το Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες. Οι πολίτες της Ένωσης θα πρέπει επίσης να ενημερώνονται σχετικά με τις νέες δυνατότητες αναγνώρισης προσόντων που έχουν αποκτήσει μέσω της αναφοράς σε εθνικά και ευρωπαϊκά πλαίσια επαγγελματικών προσόντων. Αυτό προωθεί την προσωπική ανάπτυξη και ενισχύει τις προοπτικές των πολιτών της Ένωσης καθώς και τις ευκαιρίες για κινητικότητα, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, η ανεπαρκής γνώση ξένων γλωσσών (ιδίως μεταξύ των ενηλίκων) παραμένει βασικό εμπόδιο για την κινητικότητα των εργαζομένων, πράγμα που συνεπάγεται ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών θα πρέπει να προωθηθεί ενεργά σε επίπεδο Ένωσης.

Τροπολογία  25

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 13 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(13 β) Οι πολίτες της Ένωσης θα πρέπει επίσης να ενημερώνονται σχετικά με το δίκτυο Eures όσον αφορά την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού στην Ένωση, ιδίως στις παραμεθόριες περιοχές, και τη συμβολή του στην προώθηση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού σε ολόκληρη την Ένωση, με την παροχή πληροφοριών για όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, που επιδιώκουν να εργαστούν στο εξωτερικό σε άλλο κράτος μέλος, για τις κενές θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με τη μετανάστευση, τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης και τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Αιτιολόγηση

Η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των πολιτών να εργάζονται, να σπουδάζουν ή να ζουν όπου επιθυμούν. Το δίκτυο EURES θα αποτελέσει όχημα διάδοσης πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες εργασίας σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τροπολογία  26

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 13 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(13 γ) Το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία σημαίνει ότι οι στρατηγικές δια βίου μάθησης και επαγγελματικής κατάρτισης πρέπει να προσαρμόζονται, σε επίπεδο Ένωσης, στις εξελίξεις εντός των αγορών εργασίας και να διασφαλίζουν την παροχή δεξιοτήτων που μπορούν να μεταδοθούν και έχουν ευρύτερη κάλυψη ως προς τη γεωγραφική περιοχή και τη γνώση, προκειμένου να αντιστοιχούν στην προσφορά θέσεων απασχόλησης. Από αυτή την άποψη, θα πρέπει να ενθαρρύνονται οι επενδύσεις στην επίσημη και ανεπίσημη εκπαίδευση, στην επαγγελματική κατάρτιση, στις ανταλλαγές εργασιακών εμπειριών και σε συντονισμένα μέτρα, για να επιταχυνθεί η διαδικασία της κινητικότητας των εργαζομένων.

Τροπολογία  27

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 13 δ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(13 δ) Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η στήριξη της κινητικότητας επικεντρώνεται κυρίως στους πτυχιούχους πολίτες. Είναι πια καιρός να ανοίξει η Ένωση τις πόρτες της κινητικότητας στους λιγότερο καταρτισμένους εργαζόμενους και στους εργαζόμενους με αναπηρία, μέσω της δημιουργίας νέων προγραμμάτων ανταλλαγών και σαφώς διαρθρωμένων και εύχρηστων διαδικτυακών ιστοτόπων.

Τροπολογία  28

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 14

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(14) Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες θα πρέπει επίσης να ενημερώνονται καλύτερα για τα δικαιώματά τους ως επιβάτες που ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για τα δικαιώματα του καταναλωτή σε διασυνοριακό επίπεδο. Εάν έχουν εμπιστοσύνη ότι προστατεύονται αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους ως καταναλωτών, θα συμβάλλουν περισσότερο στην ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αγοράς αγαθών και υπηρεσιών στο πλήρες δυναμικό της και θα απολαύουν καλύτερα των οφελών της. Συγχρόνως, οι πολίτες θα ενημερώνονται καλύτερα σχετικά με τους κανόνες για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων και την επιτήρηση της αγοράς, κατά τρόπο ώστε να είναι ενήμεροι για τους τρόπους προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους σε ολόκληρη την ΕΕ, ιδίως όταν πρόκειται για απειλές ή κινδύνους που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ως άτομα. Επίσης, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματά τους στη διασυνοριακή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατά τρόπο ώστε να είναι σε θέση να επωφελούνται πλήρως από ασφαλή και άρτια ποιότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παντού στην Ευρώπη.

(14) Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες θα πρέπει επίσης να ενημερώνονται καλύτερα για τα δικαιώματά τους ως επιβάτες που ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για τα δικαιώματα του καταναλωτή σε διασυνοριακό επίπεδο. Εάν έχουν εμπιστοσύνη ότι προστατεύονται τα δικαιώματά τους ως καταναλωτών στον ύψιστο βαθμό, θα συμβάλλουν περισσότερο στην ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αγοράς αγαθών και υπηρεσιών στο πλήρες δυναμικό της και θα απολαύουν καλύτερα των οφελών της. Συγχρόνως, οι πολίτες θα ενημερώνονται καλύτερα σχετικά με τους κανόνες για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων και την επιτήρηση της αγοράς, κατά τρόπο ώστε να είναι ενήμεροι για τους τρόπους προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους σε ολόκληρη την ΕΕ, ιδίως όταν πρόκειται για απειλές ή κινδύνους που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ως άτομα. Επίσης, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματά τους στη διασυνοριακή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατά τρόπο ώστε να είναι σε θέση να επωφελούνται πλήρως από ασφαλή και άρτια ποιότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παντού στην Ευρώπη.

Τροπολογία  29

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 15

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(15) Σχετικά με τα παραπάνω, βασικής σημασίας είναι η ευαισθητοποίηση για τα εκλογικά δικαιώματα που εγγυάται η Ένωση στους πολίτες. Οι πολίτες της Ένωσης πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα κράτη μέλη διαμονής τους. Συγχρόνως, η πολιτική συμμετοχή μπορεί να συμβάλλει στην ένταξη των πολιτών της Ένωσης στην κοινωνία των κρατών μελών που επέλεξαν για τη διαμονή τους.

(15) Σχετικά με τα παραπάνω, βασικής σημασίας είναι η ευαισθητοποίηση για τα εκλογικά δικαιώματα που εγγυάται η Ένωση στους πολίτες. Οι πολίτες της Ένωσης πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα κράτη μέλη διαμονής τους. Ομοίως, οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται αποτελεσματικά (ανεξαρτήτως του αν είναι οργανωμένοι σε πολιτικά κόμματα, ενώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις ή πρωτοβουλίες πολιτών) σχετικά με τις δυνατότητές τους για ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής. Συγχρόνως, η πολιτική συμμετοχή μπορεί να συμβάλλει στην ένταξη των πολιτών της Ένωσης στην κοινωνία των κρατών μελών που επέλεξαν για τη διαμονή τους.

Τροπολογία  30

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 17

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(17) Το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών το 2013 θα προσφέρει μια πολύ κατάλληλη από άποψη χρόνου δυνατότητα για την ευαισθητοποίηση του γενικού κοινού σχετικά με τα δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης και κατά συνέπεια, θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της διευκόλυνσης της άσκησης του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας.

(17) Το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών το 2013 θα προσφέρει μια πολύ κατάλληλη από άποψη χρόνου δυνατότητα για την ευαισθητοποίηση του γενικού κοινού σχετικά με τα δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης και κατά συνέπεια, θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της διευκόλυνσης της άσκησης του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας και της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, της ευρωπαϊκής ταυτότητας, καθώς και της συνειδητοποίησης των ευρωπαϊκών αξιών.

Τροπολογία  31

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 18

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(18) Το έτος 2013 θα αποτελέσει την 20ή επέτειο της θέσπισης της ιθαγένειας της Ένωσης μέσω της συνθήκης του Μάαστριχτ, που είχε έναρξη ισχύος την 1η Νοεμβρίου 1993. Το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών θα σηματοδοτηθεί από την παρακολούθηση της έκθεσης για την ιθαγένεια της ΕΕ και από ένα σχέδιο δράσης για την ολοκλήρωση της άρσης των απομενόντων εμποδίων που αποτρέπουν τους πολίτες της Ένωσης να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους. Το ευρωπαϊκό αυτό έτος θα δώσει δημοσιότητα στην ιθαγένεια της Ένωσης και στα συγκεκριμένα οφέλη που απορρέουν από αυτήν για τους πολίτες, μεταξύ άλλων, αποδεικνύοντας τα απτά αποτελέσματα που έχουν οι πολιτικές της Ένωσης στις ζωές των πολιτών, ιδίως όσον αφορά την άρση των εμποδίων για την απόλαυση των δικαιωμάτων τους.

(18) Το έτος 2013 θα αποτελέσει την 20ή επέτειο της θέσπισης της ιθαγένειας της Ένωσης μέσω της συνθήκης του Μάαστριχτ, που είχε έναρξη ισχύος την 1η Νοεμβρίου 1993. Το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών θα σηματοδοτηθεί από την παρακολούθηση της έκθεσης για την ιθαγένεια της ΕΕ και από ένα σχέδιο δράσης για την ολοκλήρωση της άρσης των απομενόντων εμποδίων που αποτρέπουν τους πολίτες της Ένωσης να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους. Το ευρωπαϊκό αυτό έτος θα δώσει δημοσιότητα στην ιθαγένεια της Ένωσης και στα συγκεκριμένα οφέλη που απορρέουν από αυτήν για τους πολίτες, μεταξύ άλλων, αποδεικνύοντας τα απτά αποτελέσματα που έχουν οι πολιτικές της Ένωσης στις ζωές των πολιτών, ιδίως όσον αφορά την άρση των εμποδίων για την απόλαυση των δικαιωμάτων τους. Η επίτευξη της εσωτερικής αγοράς καθώς και η ενεργός και ορθή εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης σε όλους τους τομείς που αφορούν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας, λαμβανομένης υπόψη της κοινωνικής διάστασης και των συνεπειών στην αγορά εργασίας, είναι αναγκαίες για την ενίσχυση της κινητικότητας των πολιτών της Ένωσης.

Τροπολογία  32

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 18 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(18 α) Οι πολίτες της Ένωσης στα νέα κράτη μέλη εξακολουθούν να ανησυχούν εν μέρει για τους μεταβατικούς κανόνες σχετικά με το δικαίωμα στην ελεύθερη εργασία και διαμονή σε άλλο κράτος μέλος. Η θετική πείρα των χωρών οι οποίες δεν εφάρμοσαν μεταβατικές περιόδους έχει δείξει ότι η ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων εντός της Ένωσης δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας ή στους μισθούς.

Τροπολογία  33

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 19

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(19) Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών, περιλαμβανομένων των εκλογικών τους δικαιωμάτων στο κράτος μέλος διαμονής τους, είναι επίσης σημαντική όσον αφορά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2014. Οι επιπτώσεις δράσεων ευαισθητοποίησης θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, με στενή συνεργασία και εκμετάλλευση συνεργειών με συναφείς δράσεις που εφαρμόζονται από άλλα θεσμικά όργανα της Ένωσης, ιδίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και από τα κράτη μέλη, με την προοπτική των εκλογών αυτών.

(19) Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών, περιλαμβανομένων των εκλογικών τους δικαιωμάτων στο κράτος μέλος διαμονής τους, είναι επίσης σημαντική όσον αφορά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2014. Οι επιπτώσεις δράσεων ευαισθητοποίησης θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, με στενή συνεργασία και εκμετάλλευση συνεργειών με συναφείς δράσεις που εφαρμόζονται από άλλα θεσμικά όργανα της Ένωσης, ιδίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και από τα κράτη μέλη, με την προοπτική των εκλογών αυτών. Η ευρείας κλίμακας και αποτελεσματική επικοινωνιακή δραστηριότητα της Ένωσης μέσω των δημόσιων παρόχων τηλεοπτικών/ραδιοφωνικών ή διαδικτυακών υπηρεσιών όλων των κρατών μελών και η ενισχυμένη συνεργασία των ΜΜΕ (όπως με το Euronews) θα ενίσχυε αποτελεσματικά τη ροή πληροφοριών για τους πολίτες.

Τροπολογία  34

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 22

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(22) Την βασική ευθύνη για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματά τους ως πολιτών της Ένωσης έχουν τα κράτη μέλη· η δράση σε επίπεδο της Ένωσης συμπληρώνει τις εθνικές δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή, όπως υπογραμμίστηκε στην πολιτική δήλωση «Σύμπραξη για την επικοινωνιακή προβολή των ευρωπαϊκών θεμάτων» που υπογράφηκε στις 22 Οκτωβρίου 2008 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

(22) Την βασική ευθύνη για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματά τους ως πολιτών της Ένωσης έχουν τα κράτη μέλη, τα οποία πρέπει να αναλάβουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους και να δείξουν ότι συνειδητοποιούν τις ευθύνες τους για μία κοινή Ένωση. Τούτο περιλαμβάνει μία συνοδευτική και εντατική ροή πληροφοριών και στοχοθετημένη επικοινωνιακή δραστηριοποίηση που θα αναφέρεται στις δραστηριότητες των θεσμικών οργάνων της Ένωσης. Η δράση σε επίπεδο της Ένωσης συμπληρώνει τις εθνικές δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή, όπως υπογραμμίστηκε στην πολιτική δήλωση «Σύμπραξη για την επικοινωνιακή προβολή των ευρωπαϊκών θεμάτων» που υπογράφηκε στις 22 Οκτωβρίου 2008 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

Τροπολογία  35

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

– η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης ως προς τα δικαιώματά τους ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης και γενικότερα τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης σε διασυνοριακές καταστάσεις, περιλαμβανομένου του δικαιώματός τους να συμμετέχουν στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης·

– η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης ως προς τα δικαιώματά τους ελεύθερης κυκλοφορίας, διαμονής, σπουδών και εργασίας εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης και γενικότερα τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης σε διασυνοριακές καταστάσεις, περιλαμβανομένου του δικαιώματός τους να συμμετέχουν στη δημοκρατική ζωή και στη δημοκρατική διαμόρφωση γνώμης εντός της Ένωσης·

Τροπολογία  36

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

– η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης για το πώς μπορούν να έχουν απτά οφέλη από τα δικαιώματα και τις πολιτικές της Ένωσης, ενώ ζουν σε άλλο κράτος μέλος, και η παροχή κινήτρων για την ενεργό συμμετοχή τους σε πολιτικά φόρουμ σχετικά με πολιτικές και ζητήματα της Ένωσης·

– η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης για το πώς μπορούν να έχουν απτά οφέλη από τα δικαιώματα και τις πολιτικές της Ένωσης, ενώ ζουν και εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος, για το πώς μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους καθώς και η παροχή κινήτρων για την ενεργό συμμετοχή τους σε πολιτικά φόρουμ σχετικά με πολιτικές, ζητήματα και πολιτικές διαδικασίες της Ένωσης·

Τροπολογία  37

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 2 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

– η ευαισθητοποίηση των πολιτών στους εγγενείς κινδύνους της παράνομης εργασίας και στα πλεονεκτήματα που συνδέονται με την απόκτηση νόμιμης θέσης εργασίας (όσον αφορά τη φορολογία, την κοινωνική ασφάλιση, την επαγγελματική κατάρτιση, την απόκτηση ιθαγένειας, την απόκτηση στέγης, την οικογενειακή επανένωση, την πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση, τη μαθητεία μέσω των ήδη υφιστάμενων εργαλείων (όπως το Eures κ.λπ.).

Τροπολογία  38

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

- η ενθάρρυνση συζήτησης σχετικά με τον αντίκτυπο και τις δυνατότητες του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, ως αναπόσπαστης πτυχής της ιθαγένειας της Ένωσης, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των πολιτών της Ένωσης και του δεσμού μεταξύ πολιτών και Ένωσης.

- η ενθάρρυνση συζήτησης σχετικά με τον αντίκτυπο και τις δυνατότητες του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και της εφαρμογής της από τα κράτη μέλη, ως αναπόσπαστης πτυχής της ιθαγένειας της Ένωσης, χωρίς διακρίσεις λόγω εθνικότητας ή εθνοτικής καταγωγής και ως θεμελιώδης ελευθερία ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής ένταξης, της απασχόλησης, της ποιοτικής εκπαίδευσης και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των πολιτών της Ένωσης και του δεσμού μεταξύ πολιτών και Ένωσης.

Τροπολογία  39

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

- η προώθηση δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω εθνικότητας προκειμένου να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις οι οποίες έχουν επίπτωση στα δικαιώματα των πολιτών για ελεύθερη κυκλοφορία και στο δικαίωμά τους για εργασία και διαμονή σε άλλο κράτος μέλος.

Αιτιολόγηση

Η ενημέρωση που διατίθεται στους πολίτες σχετικά με τα ατομικά, κοινωνικά και εργασιακά τους δικαιώματα είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στην ΕΕ. Έχει ζωτική σημασία να ενημερώνονται σωστά οι πολίτες για τα δικαιώματά τους όταν πρόκειται να μετακινηθούν σε άλλο κράτος μέλος, ώστε να αποφεύγονται καταστάσεις εκμετάλλευσης από τους εργοδότες.

Τροπολογία  40

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος -1 (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

-1. Κατά τη διάρκεια του 2012 η Επιτροπή διοργανώνει διαγωνισμό σε πανενωσιακή κλίμακα για τη δημιουργία λογοτύπου του ευρωπαϊκού έτους.

Τροπολογία  41

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

– εκστρατείες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης που στοχεύουν στο ευρύ κοινό και σε συγκεκριμένες ομάδες·

– εκστρατείες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, με την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, που στοχεύουν στο ευρύ κοινό και σε συγκεκριμένες ομάδες, επί ίσοις όροις και χωρίς διακρίσεις, ιδίως όσον αφορά τις πλέον ευπαθείς και μειονεκτούσες ομάδες·

Τροπολογία  42

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

– ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειρίας και ορθών πρακτικών μεταξύ εθνικών, περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων και άλλων οργανώσεων·

– ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειρίας (θετικής και αρνητικής) και ορθών πρακτικών μεταξύ εθνικών, περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων και άλλων οργανώσεων·

Τροπολογία  43

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

– συνέδρια και εκδηλώσεις για την προώθηση του διαλόγου, την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη σημασία και τα οφέλη που απορρέουν από το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής και γενικότερα από τα δικαιώματα των πολιτών ως πολιτών της Ένωσης·

– συνέδρια και εκδηλώσεις για την προώθηση του διαλόγου, την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη σημασία, τα οφέλη και τα εμπόδια στην άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής και γενικότερα από τα δικαιώματα των πολιτών ως πολιτών της Ένωσης·

Τροπολογία  44

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 5

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

- ενίσχυση του ρόλου και της προβολής της πολύγλωσσης δικτυακής πύλης Europe Direct και Your Europe ως βασικών στοιχείων ενός «ενιαίου» συστήματος ενημέρωσης για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης·

- ενίσχυση του ρόλου και της προβολής της πολύγλωσσης δικτυακής πύλης Europe Direct, Your Europe και Eures ως βασικών στοιχείων ενός «ενιαίου» συστήματος ενημέρωσης για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης και επιλογές συμπεριλαμβανομένων της ενημέρωσης σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων και των οικογενειών τους στη σχετική χώρα απασχόλησης καθώς και πρωτοβουλιών όπως Νεολαία σε Κίνηση, με αυξανόμενη χρήση εργαλείων ψηφιακής επικοινωνίας και κοινωνικών δικτύων·

Τροπολογία  45

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 6 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

- ανάδειξη της σημασίας του μέσου της πρωτοβουλίας του πολίτη, η οποία προορίζεται να διευκολύνει την άμεση συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ένωσης·

Τροπολογία  46

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 6 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

- ενθάρρυνση της ολοκληρωμένης και αντικειμενικής ενημέρωσης στα κράτη μέλη σχετικά με τις δραστηριότητες των θεσμικών οργάνων της Ένωσης·

Τροπολογία  47

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 6 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

- βελτιωμένη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το δικαίωμα υποβολής αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με το δικαίωμα προσφυγής στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή·

Τροπολογία  48

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 6 δ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

- ενημερωτικές εκστρατείες για την προβολή του ρόλου της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή·

Τροπολογία  49

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 6 ε (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

- εκσυγχρονισμός του ιστοτόπου Eures, για να απλοποιηθεί η χρήση του και να βελτιωθεί η τακτική ενημέρωσή του, καθώς και μία ενημερωτική εκστρατεία για να ενισχυθεί η προβολή του·

Τροπολογία  50

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 6 στ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

– ενημερωτικές εκστρατείες για να ενισχυθεί η προβολή, η προσβασιμότητα και η πολυγλωσσία του ιστοτόπου Naric που αφορά την αναγνώριση πτυχίων και προσόντων·

Τροπολογία  51

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

1a. Κατά την εφαρμογή των πρωτοβουλιών που αναφέρονται στο άρθρο 3, παράγραφος 1, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν την ενεργό συμμετοχή εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, όπως των κοινωνικών εταίρων·

Τροπολογία  52

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη μπορούν να προσδιορίσουν άλλες δραστηριότητες που συμβάλλουν στους στόχους του ευρωπαϊκού έτους και να επιτρέψουν τη χρησιμοποίηση της ονομασίας του ευρωπαϊκού έτους για την προώθηση των δραστηριοτήτων αυτών, στο μέτρο που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που προβλέπονται στο άρθρο 2.

3. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη προσδιορίζουν πρόσθετες δραστηριότητες που συμβάλλουν στους στόχους του ευρωπαϊκού έτους και επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση της ονομασίας του ευρωπαϊκού έτους για την προώθηση των δραστηριοτήτων αυτών, στο μέτρο που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που προβλέπονται στο άρθρο 2.

Τροπολογία  53

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 4 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Η Επιτροπή συνεργάζεται επίσης στενά με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Η Επιτροπή συνεργάζεται επίσης στενά με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και τους κοινωνικούς εταίρους.

Τροπολογία  54

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 4 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Η Επιτροπή συγκαλεί συνεδριάσεις με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών οργανώσεων ή φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών και με τα ενδιαφερόμενα μέρη για να βοηθήσουν την Επιτροπή κατά την υλοποίηση του ευρωπαϊκού έτους σε επίπεδο Ένωσης.

Η Επιτροπή συγκαλεί συνεδριάσεις με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών οργανώσεων ή φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών και με τα ενδιαφερόμενα μέρη για να βοηθήσουν την Επιτροπή κατά την υλοποίηση του ευρωπαϊκού έτους σε επίπεδο Ένωσης. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και με πολίτες.

 

Η Επιτροπή συνεργάζεται επίσης στενά με οργανώσεις που εκπροσωπούν συγκεκριμένες ομάδες, όπως ανάπηροι, ευπαθείς ομάδες, υπήκοοι τρίτων χωρών, Ρομά ή πολίτες υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

Τροπολογία  55

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 5 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 5a

 

Η Επιτροπή και το Συμβούλιο επιφορτίζονται με τη μέριμνα να εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι για την επιτυχή πραγματοποίηση του Ευρωπαϊκού Έτους και των δραστηριοτήτων που συνεπάγεται, προκειμένου να εξασφαλισθεί η υλοποίηση των στόχων του.

Τροπολογία  56

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 8 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Έως στις 31 Δεκεμβρίου 2014, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την εφαρμογή, τα αποτελέσματα και τη γενική αξιολόγηση των δράσεων που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, έκθεση σχετικά με την εφαρμογή, τα αποτελέσματα και τη γενικότερη αξιολόγηση των πρωτοβουλιών που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση, που θα χρησιμεύσει ως βάση για μελλοντικές πολιτικές της Ένωσης, μέτρα και δράσεις της Ένωσης στον τομέα αυτό. Με βάση την πείρα από το ευρωπαϊκό έτος, η έκθεση αυτή παρουσιάζει επίσης ιδέες και προτάσεις για το πώς να ενημερώνονται καλύτερα οι πολίτες ως προς τα δικαιώματά τους, ακόμη και μετά το πέρας του ευρωπαϊκού έτους.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Ευρωπαϊκό έτος των πολιτών (2013)

Έγγραφα αναφοράς

COM(2011)0489 – C7-0217/2011 – 2011/0217(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

LIBE

13.9.2011

 

 

 

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

EMPL

13.9.2011

 

 

 

Εισηγητής(ές)

Ημερομηνία ορισμού

Inês Cristina Zuber

15.9.2011

 

 

 

Εισηγητής(ές) που αντικαταστάθηκε(καν)

Ilda Figueiredo

 

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

5.12.2011

25.1.2012

29.2.2012

 

Ημερομηνία έγκρισης

1.3.2012

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

38

2

2

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Regina Bastos, Edit Bauer, Heinz K. Becker, Pervenche Berès, Vilija Blinkevičiūtė, Philippe Boulland, Milan Cabrnoch, Alejandro Cercas, Ole Christensen, Emer Costello, Andrea Cozzolino, Frédéric Daerden, Karima Delli, Sari Essayah, Richard Falbr, Marian Harkin, Nadja Hirsch, Stephen Hughes, Danuta Jazłowiecka, Ádám Kósa, Veronica Lope Fontagné, Olle Ludvigsson, Thomas Mann, Elisabeth Morin-Chartier, Csaba Őry, Κωνσταντίνος Πουπάκης, Licia Ronzulli, Elisabeth Schroedter, Nicole Sinclaire, Joanna Katarzyna Skrzydlewska, Jutta Steinruck, Andrea Zanoni, Inês Cristina Zuber

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Georges Bach, Malika Benarab-Attou, Kinga Göncz, Jan Kozłowski, Ramona Nicole Mănescu, Gabriele Zimmer, Светослав Христов Малинов

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Phil Bennion, Silvia-Adriana Ţicău

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας (1.3.2012)

προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό έτος των πολιτών (2013)
(COM(2011)0489 – C7-0217/2011 – 2011/0217(COD))

Συντάκτρια γνωμοδότησης: Marie-Christine Vergiat

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας καλεί την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Το άρθρο 20 παράγραφος 1 της Συνθήκης προβλέπει την ιθαγένεια της Ένωσης ως πρόσθετη στην εθνική ιθαγένεια των οικείων κρατών μελών, ορίζοντας ότι πολίτης της Ένωσης είναι κάθε πρόσωπο που έχει την υπηκοότητα ενός κράτους μέλους. Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 20 διευκρινίζει ότι οι πολίτες της Ένωσης έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στις συνθήκες. Έχουν, μεταξύ άλλων το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στο έδαφος των κρατών μελών. Το δικαίωμα των πολιτών της Ένωσης για ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή κατοχυρώνεται περαιτέρω στο άρθρο 21 της Συνθήκης.

(1) Το άρθρο 20 παράγραφος 1 της Συνθήκης προβλέπει την ιθαγένεια της Ένωσης ως πρόσθετη, και όχι ως αντικατάσταση της εθνικής ιθαγένειας των οικείων κρατών μελών, ορίζοντας ότι πολίτης της Ένωσης είναι κάθε πρόσωπο που έχει την υπηκοότητα ενός κράτους μέλους. Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 20 διευκρινίζει ότι οι πολίτες της Ένωσης έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στις συνθήκες. Έχουν, μεταξύ άλλων το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στο έδαφος των κρατών μελών. Το δικαίωμα των πολιτών της Ένωσης για ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή κατοχυρώνεται περαιτέρω στο άρθρο 21 της Συνθήκης.

Τροπολογία  2

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 1 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1a) Οι πολίτες και οι ενώσεις που τους εκπροσωπούν αποτελούν το επίκεντρο της λειτουργίας της Ένωσης όπως προβλέπεται στα άρθρα 10 και 11 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση που υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της συμμετοχικής δημοκρατίας σε όλες τις πτυχές της.

Τροπολογία  3

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 1 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1β) Τα ουσιώδη δικαιώματα της ιθαγένειας της Ένωσης συνδέονται επίσης με την ευρωπαϊκή διάσταση της παιδείας, και ιδίως με την προώθηση της πολυγλωσσίας και της κινητικότητας των σπουδαστών, του διδακτικού προσωπικού, των ατόμων που μετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και των εκπαιδευτών τους, όπως καθορίζεται στα άρθρα 165 και 166 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τροπολογία  4

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 1 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1γ) Προς το συμφέρον των πολιτών της, η Ένωση πρέπει να λαμβάνει υπόψη την πολιτιστική διάσταση σε όλα τα μέτρα που λαμβάνει, ούτως ώστε να ενθαρρυνθεί ο διαπολιτισμικός σεβασμός, να προωθηθεί η πολυμορφία, να προστατευθεί η κοινή πολιτιστική κληρονομιά και να βελτιωθεί η γνώση της ιστορίας των ευρωπαϊκών λαών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 167 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τροπολογία  5

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Η έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισσαβόνας ενίσχυσε την ιδιότητα του πολίτη της Ένωσης και συμπλήρωσε τα σχετικά δικαιώματα, εισάγοντας ένα νέο δικαίωμα, την Πρωτοβουλία των Πολιτών, που επιτρέπει σε ένα εκατομμύριο πολίτες, από σημαντικό αριθμό κρατών μελών , να ζητήσουν στην Επιτροπή να υποβάλλει πρόταση σε οποιονδήποτε από τους τομείς δραστηριότητας της ΕΕ.

(2) Η έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισσαβόνας ενίσχυσε την ιδιότητα του πολίτη της Ένωσης και συμπλήρωσε τα σχετικά δικαιώματα, εισάγοντας ένα νέο δικαίωμα, την Πρωτοβουλία των Πολιτών, που επιτρέπει σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πολίτες που προέρχονται από το ένα τρίτο τουλάχιστον των κρατών μελών, να ζητήσουν με την έγκυρη υπογραφή τους από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση σε οποιονδήποτε από τους τομείς δραστηριότητας της ΕΕ.

Τροπολογία  6

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Τα δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης εντάχθηκαν στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το προοίμιο του Χάρτη, η Ένωση «τοποθετεί τον άνθρωπο στην καρδιά της δράσης της, καθιερώνοντας την ιθαγένεια της Ένωσης και δημιουργώντας ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης». Το κεφάλαιο V του Χάρτη θεσπίζει «δικαιώματα πολιτών», περιλαμβάνοντας στο άρθρο 45, το δικαίωμα κάθε πολίτη της Ένωσης να κυκλοφορεί και να διαμένει ελεύθερα στο έδαφος των κρατών μελών.

(3) Τα δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης εντάχθηκαν στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το προοίμιο του Χάρτη, η Ένωση «τοποθετεί τον άνθρωπο στην καρδιά της δράσης της, καθιερώνοντας την ιθαγένεια της Ένωσης και δημιουργώντας ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης». Το κεφάλαιο V του Χάρτη θεσπίζει «δικαιώματα πολιτών», περιλαμβάνοντας στο άρθρο 45, το δικαίωμα κάθε πολίτη της Ένωσης να κυκλοφορεί και να διαμένει ελεύθερα στο έδαφος των κρατών μελών, και, στο άρθρο 41, το δικαίωμα να επικοινωνεί με τα θεσμικά όργανα της Ένωσης σε μια από τις γλώσσες των Συνθηκών και να λαμβάνει απάντηση στην ίδια γλώσσα.

Τροπολογία  7

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3a) Όπως αναφέρεται στο προοίμιο του Χάρτη, η Ένωση βασίζεται στις αδιαίρετες και οικουμενικές αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης, που είναι θεμελιώδους σημασίας για την άσκηση της ιθαγένειας. Η Ένωση πρέπει επίσης να συμβάλλει στη διατήρηση και την ανάπτυξη των εν λόγω κοινών αξιών, ενώ παράλληλα θα σέβεται την πολυμορφία των πολιτισμών και των παραδόσεων των λαών της Ευρώπης, και στην προάσπιση της ελευθερίας έκφρασης και ενημέρωσης, του δικαιώματος στην παιδεία, της ελευθερίας των τεχνών και της έρευνας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Τροπολογία  8

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 3 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3b) Η Σύμβαση της UNESCO για την προστασία και την προώθηση της πολυμορφίας της πολιτιστικής έκφρασης της 20ης Οκτωβρίου 2005 (η Σύμβαση) προβλέπει ότι η πολιτιστική πολυμορφία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πλήρη υλοποίηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Βάσει του άρθρου 10 της Σύμβασης, τα κράτη μέλη και η Ένωση δεσμεύονται να ενθαρρύνουν και να προωθήσουν την κατανόηση της σημασίας που έχει η προστασία και η προαγωγή της πολυμορφίας των πολιτιστικών εκφράσεων, μεταξύ άλλων, με εκπαιδευτικά προγράμματα και με προγράμματα που αποβλέπουν στην αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού.

Τροπολογία  9

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 4 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(4α) Το Συμβούλιο της Ευρώπης, από τότε που συστάθηκε, διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού με την προώθηση και τη δημιουργία ευρωπαϊκών πολιτιστικών δικτύων και μέσω του διαπολιτισμικού διαλόγου και της προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας. Η Ένωση πρέπει συνεπώς να αναπτύξει συνέργιες με τις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης στον τομέα αυτό, και ειδικότερα, θα πρέπει να προωθηθούν αξιοποιηθούν οι συστάσεις που διατυπώθηκαν στον Χάρτη για την Εκπαίδευση στη Δημοκρατική Ιθαγένεια και την Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης του Μαΐου 2010 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών το 2013.

Τροπολογία  10

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 6 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(6α) Μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία καθόρισε τα μέσα με τα οποία η Ένωση θα μπορούσε να συμβάλει στην πολιτική στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της νεότητας, τα προγράμματα που καταρτίζει η Επιτροπή έχουν ως κύριο στόχο την ενθάρρυνση των συναντήσεων και των ανταλλαγών μεταξύ των πολιτών που διαβιούν στην Ένωση και την προώθηση του διαλόγου, της αμοιβαίας κατανόησης και του αμοιβαίου σεβασμού. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους, πρέπει να διαμορφωθούν τα εν λόγω προγράμματα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές συνιστώσες της ιθαγένεια της Ένωσης.

Τροπολογία  11

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 6 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(6β) Η παιδεία, στο βαθμό που είναι προσβάσιμη σε όλους, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση των μελλοντικών πολιτών επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν μια στέρεη βάση γενικών γνώσεων, μεταξύ άλλων, με πλήρη κατανόηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης καθώς και της ιστορίας και των πολιτισμών των ευρωπαϊκών λαών. Από αυτή τη σκοπιά, η πολιτική παιδεία είναι ουσιώδους σημασίας ως μέσο που επιτρέπει στα άτομα να συμμετέχουν πλήρως στο δημοκρατικό, κοινωνικό και πολιτιστικό βίο και να αισθάνονται ότι είναι πραγματικοί πολίτες της Ένωσης από την πιο νεαρά ηλικία.

Τροπολογία  12

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 6 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(6γ) Ο ρόλος της ανεπίσημης και άτυπης εκπαίδευσης είναι θεμελιώδους σημασίας τόσο για την εκπαίδευση σε σχέση με την ιθαγένεια όσο και για την άσκησή της, δεδομένου ότι προωθεί τη χειραφέτηση των μεμονωμένων ατόμων, την αλληλεγγύη και την αμοιβαία κατανόηση και ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών πρέπει επομένως να θεωρηθεί προέκταση του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να ενθαρρυνθεί η αναγνώριση της δέσμευσης των εθελοντών, να αξιοποιηθούν οι δεξιότητες και η εμπειρογνωμοσύνη που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο αυτό και να αρθούν τα εμπόδια που σχετίζονται με διασυνοριακές δραστηριότητες, μεταξύ άλλων και με τις τρίτες χώρες και τους πολίτες τους και ιδιαίτερα εκείνους και εκείνες που διαβιούν στην Ένωση. Παρομοίως, η αναγνώριση του καθεστώτος της ευρωπαϊκής σύνδεσης είναι σημαντική και μπορεί εξάλλου να διευκολύνει την κατάρτιση διασυνοριακών προγραμμάτων.

Τροπολογία  13

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 6 δ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(6δ) Η άσκηση της ιθαγένειας βασίζεται στην πλήρη και απρόσκοπτη άσκηση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, και απαιτεί επίσης την αναγνώριση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων που επιτρέπουν τη συμμετοχή όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των πλέον ευάλωτων ομάδων όπως άτομα με αναπηρία, άτομα που κατάγονται από οικογένειες μεταναστών και άτομα που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από κοινωνική και οικονομική άποψη.

Τροπολογία  14

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 6 ε (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(6ε) Η ελευθερία σκέψης, έκφρασης και ενημέρωσης και η ποικιλομορφία και ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης αποτελούν τις βασικές αρχές για την άσκηση της ιθαγένειας. Η επικοινωνιακή πολιτική των θεσμικών οργάνων της Ένωσης, και ιδιαίτερα της Επιτροπής, λαμβάνει περισσότερο υπόψη την ανάγκη ενημέρωσης και κατανόησης του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ατόμων. Η Επιτροπή πρέπει να συνεργάζεται στενότερα με τους εκπροσώπους τοπικών, περιφερειακών και εθνικών αρχών, τα γραφείο πληροφοριών της Ένωσης στα κράτη μέλη, τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών και περιφερειακών, προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις των ευρωπαϊκών πολιτικών στις εθνικές και τοπικές πολιτικές και να τους επιτρέψει να οικειοποιηθούν τις πολιτικές αυτές με τον καλύτερο τρόπο.

Τροπολογία  15

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 6 στ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(6στ) Από το 1979, όταν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες άμεσες εκλογές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδρασε ως μέσο άμεσης διασύνδεσης μεταξύ των πολιτών και της Ένωσης. Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έπαιξαν καίριο ρόλο στην διάδοση των δικαιωμάτων και των πλεονεκτημάτων της ιθαγένειας της Ένωσης και στην προβολή των προβληματισμών των πολιτών κατά τον σχεδιασμό των πολιτικών.

Τροπολογία  16

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(7) Ειδικότερα, η ελεύθερη κυκλοφορία και κινητικότητα των εργαζομένων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δημογραφικών αλλαγών στην αγορά εργασίας, ενώ συγχρόνως αναπτύσσει την απασχολησιμότητα των πολιτών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Συγχρόνως, η ελεύθερη κυκλοφορία είτε επιτρέπει, ως βασική προϋπόθεση, είτε παρακινεί την άσκηση εκ μέρους των πολιτών ενός ευρέως φάσματος δικαιωμάτων τα οποία διαθέτουν βάσει του δικαίου της Ένωσης, όπως τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές για πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες ή τα δικαιώματά τους ως ταξιδιώτες και τουρίστες. Κατά συνέπεια, η διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας δυνητικά μπορεί να βελτιώσει τις δυνατότητες των πολιτών να επωφεληθούν πλήρως από την ενιαία αγορά, ενώ συγχρόνως αποτελεί το βασικό κλειδί για την ανάπτυξη.

(7) Ειδικότερα, η ελεύθερη κυκλοφορία και κινητικότητα των εργαζομένων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δημογραφικών αλλαγών στην αγορά εργασίας, ενώ συγχρόνως αναπτύσσει την απασχολησιμότητα των πολιτών, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, μακροπρόθεσμα δε, στηρίζει την έρευνα και καινοτομία στην Ένωση. Συγχρόνως, η ελεύθερη κυκλοφορία είτε επιτρέπει, ως βασική προϋπόθεση, είτε παρακινεί την άσκηση εκ μέρους των πολιτών ενός ευρέως φάσματος δικαιωμάτων τα οποία διαθέτουν βάσει του δικαίου της Ένωσης, όπως τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές για πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες ή τα δικαιώματά τους ως ταξιδιώτες και τουρίστες. Κατά συνέπεια, η διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας δυνητικά μπορεί να βελτιώσει τις δυνατότητες των πολιτών να επωφεληθούν πλήρως από την ενιαία αγορά, ενώ συγχρόνως αποτελεί το βασικό κλειδί για την ανάπτυξη. Παράλληλα, συμβάλλει στον κοινωνικό και πολιτισμικό πλούτο και στην υπέρβαση των γλωσσικών φραγμών.

Τροπολογία  17

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 8

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(8) Το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στο έδαφος των κρατών μελών εκτιμάται ιδιαίτερα από τους πολίτες της Ένωσης ως βασικό ατομικό δικαίωμα που απορρέει από την ιθαγένεια της Ένωσης. Ως τέτοιο δικαίωμα, αποδεικνύει και προωθεί μια καλύτερη κατανόηση της αξίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς και τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν ζουν πτυχές της ζωής τους πέραν των εθνικών συνόρων, μέσω ταξιδιών ή με εγκατάσταση σε άλλα κράτη μέλη, οι πολίτες ενημερώνονται και επωφελούνται από το ευρύ φάσμα δικαιωμάτων που έχουν βάσει του δικαίου της Ένωσης σε διασυνοριακές καταστάσεις. Κατά συνέπεια, η άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής συμβάλλει στο να καταστεί η ιθαγένεια της Ένωσης απτή πραγματικότητα στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

(8) Το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στο έδαφος των κρατών μελών εκτιμάται ιδιαίτερα από τους πολίτες της Ένωσης ως βασικό ατομικό δικαίωμα που απορρέει από την ιθαγένεια της Ένωσης. Ως τέτοιο δικαίωμα, αποδεικνύει και προωθεί μια καλύτερη κατανόηση της αξίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς και τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν ζουν πτυχές της ζωής τους πέραν των εθνικών συνόρων, μέσω ταξιδιών ή με εγκατάσταση σε άλλα κράτη μέλη, οι πολίτες ενημερώνονται και επωφελούνται από το ευρύ φάσμα δικαιωμάτων που έχουν βάσει του δικαίου της Ένωσης σε διασυνοριακές καταστάσεις. Ωστόσο, για να διευκολυνθεί η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών, πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερα κέντρα πληροφόρησης - με συναφείς, διαφανείς και εύκολα προσβάσιμες ιστοσελίδες - ιδίως στις παραμεθόριες περιοχές. Κατά συνέπεια, η άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής συμβάλλει στο να καταστεί η ιθαγένεια της Ένωσης απτή πραγματικότητα στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Τροπολογία  18

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 9

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(9) Παρά το γεγονός ότι το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εδραιώνεται στο πρωτογενές δίκαιο της Ένωσης και αναπτύσσεται ουσιαστικά στο παράγωγο δίκαιο, υφίσταται ακόμη ένα χάσμα μεταξύ των εφαρμοστέων νομικών διατάξεων και της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες κατά την άσκηση του δικαιώματος αυτού στην πράξη. Πέρα από την αβεβαιότητα που ενδεχομένως αισθάνονται όσον αφορά τα πλεονεκτήματα της κινητικότητας, οι πολίτες της Ένωσης αντιμετωπίζουν πάρα πολλά πρακτικά εμπόδια όσον αφορά τη ζωή και εργασία τους σε άλλα μέρη της Ένωσης.

(9) Παρά το γεγονός ότι το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εδραιώνεται στο πρωτογενές δίκαιο της Ένωσης και αναπτύσσεται ουσιαστικά στο παράγωγο δίκαιο, υφίσταται ακόμη ένα χάσμα μεταξύ των εφαρμοστέων νομικών διατάξεων και της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες κατά την άσκηση του δικαιώματος αυτού στην πράξη. Πέρα από την αβεβαιότητα που ενδεχομένως αισθάνονται όσον αφορά τα πλεονεκτήματα της κινητικότητας, οι πολίτες της Ένωσης αντιμετωπίζουν πάρα πολλά πρακτικά εμπόδια όσον αφορά τη ζωή, την εργασία και τις σπουδές τους σε άλλα μέρη της Ένωσης. Τούτο είναι ιδιαίτερα εμφανές σε περιοχές κοντά στα εσωτερικά σύνορα, όπου συχνότατα οι πολίτες ζουν σε άλλο κράτος μέλος από εκείνο στο οποίο εργάζονται. Οι πληροφορίες σχετικά με τις «διασυνοριακές θέσεις εργασίας» πρέπει να καταστούν περισσότερο διαφανείς και προσβάσιμες με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. Η διευκόλυνση της πρόσβασης, μέσω τακτικών διακανονισμών σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών με σαφέστερους και ευκολότερα κατανοητούς τρόπους για όσους αναζητούν εργασία συνιστά επίσης επιτακτική ανάγκη για την πρόσληψη ειδικευμένων υπαλλήλων.

Τροπολογία  19

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 9 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(9α) Η κινητικότητα των σπουδαστών και των ερευνητών έχει σε μεγάλο βαθμό ενθαρρυνθεί, μεταξύ άλλων, χάρη στο πρόγραμμα για τη δια βίου μάθηση. Εξακολουθούν όμως να υφίστανται σοβαρά εμπόδια που παρακωλύουν την κινητικότητα, ιδίως σε σχέση με τα κοινωνικά δικαιώματα, τους χρηματοοικονομικούς πόρους και τα κοινωνικά και πολιτικά στερεότυπα, η δε αμοιβαία αναγνώριση των τίτλων σπουδών και των προσόντων πόρρω απέχει από του να επιτευχθεί.

Τροπολογία  20

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 9 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(9β) Η ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων που απασχολούνται στον πολιτιστικό τομέα και ιδιαίτερα των καλλιτεχνών, διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στην ανακάλυψη διαφορετικών πολιτιστικών εκφράσεων, στην κατανόηση και στον αμοιβαίο σεβασμό. Πρέπει επομένως να διευκολυνθεί γενικότερα η άσκηση της ελευθερίας αυτής, λ.χ. με την καθιέρωση ειδικών διαδικασιών και με προσπάθειες για την αναγνώριση ενός καθεστώτος των καλλιτεχνών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τροπολογία  21

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 11

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(11) ) Δεδομένου ότι το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας βελτιώνει αισθητά τις ζωές των πολιτών, είναι ζωτικής σημασίας οι πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη του εν λόγω δικαιώματος και τους όρους άσκησής του να διατίθενται όσο το δυνατόν ευρύτερα. Εφόσον όλοι οι πολίτες της Ένωσης είναι δυνητικοί δικαιούχοι του δικαιώματος αυτού, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης σε ολόκληρη την Ένωση.

(11) Δεδομένου ότι το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας βελτιώνει αισθητά τις ζωές των πολιτών, είναι ζωτικής σημασίας οι διαφανείς και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη του εν λόγω δικαιώματος και τους όρους άσκησής του να διατίθενται όσο το δυνατόν ευρύτερα. Εφόσον όλοι οι πολίτες της Ένωσης είναι δυνητικοί δικαιούχοι του δικαιώματος αυτού, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης σε ολόκληρη την Ένωση.

Τροπολογία  22

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 15

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(15) Σχετικά με τα παραπάνω, βασικής σημασίας είναι η ευαισθητοποίηση για τα εκλογικά δικαιώματα που εγγυάται η Ένωση στους πολίτες. Οι πολίτες της Ένωσης πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα κράτη μέλη διαμονής τους. Συγχρόνως, η πολιτική συμμετοχή μπορεί να συμβάλλει στην ένταξη των πολιτών της Ένωσης στην κοινωνία των κρατών μελών που επέλεξαν για τη διαμονή τους.

(15) Σχετικά με τα παραπάνω, βασικής σημασίας είναι η ευαισθητοποίηση για τα εκλογικά δικαιώματα που εγγυάται η Ένωση στους πολίτες. Οι πολίτες της Ένωσης πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα κράτη μέλη διαμονής τους. Πρέπει, από την παιδική ηλικία, να αποκτούν γνώσεις για την ιστορία της Ευρώπης και των λαών της καθώς και για τα θεσμικά όργανα της Ένωσης προκειμένου να μπορούν να διαδραματίζουν καίριο ρόλο στις συμμετοχικές ευρωπαϊκές διαδικασίες. Συγχρόνως, η πολιτική συμμετοχή μπορεί να συμβάλλει στην ένταξη των πολιτών της Ένωσης στην κοινωνία των κρατών μελών που επέλεξαν για τη διαμονή τους.

Τροπολογία  23

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 16

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(16) Η βελτίωση της ευαισθητοποίησης των πολιτών ως προς τα οφέλη που απορρέουν από τα δικαιώματα αυτά για εκείνους ατομικά αλλά και για την κοινωνία, μπορεί επίσης να συμβάλλει στην ενίσχυση της αίσθησης ότι ανήκουν στην Ένωση.

(16) Η βελτίωση της ευαισθητοποίησης των πολιτών ως προς τα οφέλη που απορρέουν από τα δικαιώματα αυτά για εκείνους ατομικά αλλά και για την κοινωνία, μπορεί επίσης να συμβάλλει στην ενίσχυση της αίσθησης ότι ανήκουν στην Ένωση, και ότι συμμετέχουν σε μια πολιτιστική κληρονομιά που ενώνει τους ανθρώπους και μπορεί να ενισχύσει την πίστη σε αυτήν.

Τροπολογία  24

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 17

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(17) Το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών το 2013 θα προσφέρει μια πολύ κατάλληλη από άποψη χρόνου δυνατότητα για την ευαισθητοποίηση του γενικού κοινού σχετικά με τα δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης και κατά συνέπεια, θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της διευκόλυνσης της άσκησης του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας.

(17) Το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών το 2013 θα προσφέρει μια πολύ κατάλληλη από άποψη χρόνου δυνατότητα για την ευαισθητοποίηση του γενικού κοινού σχετικά με τα δικαιώματα και τα καθήκοντα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης για τον εντοπισμό των εμποδίων που παρακωλύουν την άσκηση των εν λόγω δικαιωμάτων, και κατά συνέπεια, θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της διευκόλυνσης της άσκησης του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας, εξασφαλίζοντας ειδικότερα τη συμμετοχή των εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών. Ειδικές προσπάθειες θα πρέπει να καταβληθούν για τη συμμετοχή των εκπροσώπων των νέων, των μαθητών, του διδακτικού προσωπικού, των απασχολουμένων στον πολιτιστικό τομέα παραγόντων και των μέσων ενημέρωσης, λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερα ευρύ κοινό που καλύπτουν.

Τροπολογία  25

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 18

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(18) Το έτος 2013 θα αποτελέσει την 20ή επέτειο της θέσπισης της ιθαγένειας της Ένωσης μέσω της συνθήκης του Μάαστριχτ, που είχε έναρξη ισχύος την 1η Νοεμβρίου 1993. Το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών θα σηματοδοτηθεί από την παρακολούθηση της έκθεσης για την ιθαγένεια της ΕΕ και από ένα σχέδιο δράσης για την ολοκλήρωση της άρσης των απομενόντων εμποδίων που αποτρέπουν τους πολίτες της Ένωσης να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους. Το ευρωπαϊκό αυτό έτος θα δώσει δημοσιότητα στην ιθαγένεια της Ένωσης και στα συγκεκριμένα οφέλη που απορρέουν από αυτήν για τους πολίτες, μεταξύ άλλων, αποδεικνύοντας τα απτά αποτελέσματα που έχουν οι πολιτικές της Ένωσης στις ζωές των πολιτών, ιδίως όσον αφορά την άρση των εμποδίων για την απόλαυση των δικαιωμάτων τους.

(18) Το έτος 2013 θα αποτελέσει την 20ή επέτειο της θέσπισης της ιθαγένειας της Ένωσης μέσω της συνθήκης του Μάαστριχτ, που είχε έναρξη ισχύος την 1η Νοεμβρίου 1993. Το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών θα σηματοδοτηθεί από την παρακολούθηση της έκθεσης για την ιθαγένεια της ΕΕ και από ένα σχέδιο δράσης για την ολοκλήρωση της άρσης των απομενόντων εμποδίων που αποτρέπουν τους πολίτες της Ένωσης να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους. Το ευρωπαϊκό αυτό έτος θα δώσει δημοσιότητα στην ιθαγένεια της Ένωσης και στα συγκεκριμένα οφέλη που απορρέουν από αυτήν για τους πολίτες, μεταξύ άλλων, αποδεικνύοντας τα απτά αποτελέσματα που έχουν οι πολιτικές της Ένωσης στις ζωές των πολιτών, ιδίως όσον αφορά την άρση των εμποδίων για την απόλαυση των δικαιωμάτων τους και την διατήρηση ενός ανοικτού, διαφανούς και τακτικού διαλόγου με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ενθαρρύνοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή των πολιτών στην δημόσια ζωή και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, με την ταυτόχρονη υπογράμμιση των βασικών αξιών που μοιράζονται οι πολίτες της Ευρώπης.

Τροπολογία  26

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 21

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(21) Το ευρωπαϊκό αυτό έτος θα κάνει πλήρη χρήση των υπαρχόντων συμμετοχικών μέσων και των δικαιωμάτων που απορρέουν από τα άρθρα 10 και 11 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να παρακινήσει τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία εφαρμογής του σχεδίου δράσης του 2013 για την άρση των εμποδίων στην απόλαυση των δικαιωμάτων τους και ευρύτερα, στον καθορισμό των πολιτικών της Ένωσης που δίνουν συγκεκριμένο αποτέλεσμα στα δικαιώματά τους. Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών θα έχουν βασικό ρόλο σε σχέση με αυτό.

(21) Το ευρωπαϊκό αυτό έτος θα κάνει πλήρη χρήση των υπαρχόντων συμμετοχικών μέσων και των δικαιωμάτων που απορρέουν από τα άρθρα 10 και 11 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να παρακινήσει τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία εφαρμογής του σχεδίου δράσης του 2013 για την άρση των εμποδίων στην απόλαυση των δικαιωμάτων τους και ευρύτερα, στον καθορισμό των πολιτικών της Ένωσης που δίνουν συγκεκριμένο αποτέλεσμα στα δικαιώματά τους. Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών θα έχουν βασικό ρόλο σε σχέση με αυτό. Πρέπει επομένως να στηριχθούν ιδιαίτερα οι οργανισμοί και τα έργα που βασίζονται στην πρακτική και στηρίζονται στην κοινωνία των πολιτών.

Τροπολογία  27

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 25

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(25) Μπορεί να δοθεί κοινοτική χρηματοδότηση για άλλες δραστηριότητες από εκείνες που χρηματοδοτούνται βάσει του προϋπολογισμού του ευρωπαϊκού έτους, μέσω υπαρχόντων προγραμμάτων της Ένωσης ή των διαρθρωτικών ταμείων, ιδίως το πρόγραμμα «Ευρώπη των πολιτών» και το πρόγραμμα «Θεμελιώδη δικαιώματα και ιθαγένεια».

(25) Πρέπει παράλληλα με το ευρωπαϊκό έτος να αξιοποιηθούν περαιτέρω άλλες δραστηριότητες από εκείνες που χρηματοδοτούνται βάσει του προϋπολογισμού του ευρωπαϊκού έτους, οι οποίες συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων του έτους αυτού και χρηματοδοτούνται μέσω υπαρχόντων προγραμμάτων της Ένωσης ή των διαρθρωτικών ταμείων, όπως τα προγράμματα «Ευρώπη των πολιτών» και το πρόγραμμα «Θεμελιώδη δικαιώματα και ιθαγένεια», «Δια βίου μάθηση», «Νεολαία εν δράση», «Πολιτισμός» και «MEDIA».

Τροπολογία  28

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Ο γενικός στόχος του ευρωπαϊκού έτους είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης, ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες να κάνουν πλήρη χρήση των δικαιωμάτων τους ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εντός του εδάφους των κρατών μελών. Στο πλαίσιο αυτό, το ευρωπαϊκό έτος θα εστιαστεί, μεταξύ άλλων, στις δυνατότητες πολιτικής συμμετοχής και πρόσβασης σε δικαιώματα που έχουν οι πολίτες της Ένωσης που διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος από το δικό τους, οι σπουδαστές, οι εργαζόμενοι, οι καταναλωτές και οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ένωση.

Ο γενικός στόχος του ευρωπαϊκού έτους είναι να γίνει καλύτερα κατανοητή και να εμβαθυνθεί η έννοια της ιθαγένειας της Ένωσης στις διάφορες διαστάσεις της, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής, καθώς και να εντοπίσουν τα εμπόδια που παρακωλύουν την άσκηση των δικαιωμάτων που περιλαμβάνει ώστε να μπορούν οι πολίτες να κάνουν πλήρη χρήση των δικαιωμάτων τους και να συμμετέχουν πλήρως στον δημοκρατικό βίο των κρατών μελών και της Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, το ευρωπαϊκό έτος θα εστιαστεί, μεταξύ άλλων, στις δυνατότητες πολιτικής συμμετοχής και πρόσβασης σε δικαιώματα καθώς και ανταλλαγών και της κινητικότητας που έχουν όλοι οι πολίτες της Ένωσης, ιδίως οι σπουδαστές, οι εργαζόμενοι, οι καταναλωτές και οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών ανεξαρτήτως του κράτους μέλους διαμονής τους.

Τροπολογία  29

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

– η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης ως προς τα δικαιώματά τους ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης και γενικότερα τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης σε διασυνοριακές καταστάσεις, περιλαμβανομένου του δικαιώματός τους να συμμετέχουν στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης·

– η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης ως προς τα δικαιώματά τους ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης και γενικότερα τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης σε διασυνοριακές καταστάσεις, περιλαμβανομένου του δικαιώματός τους να συμμετέχουν στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης, και ιδιαίτερα το δικαίωμά τους του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις δημοτικές εκλογές στα κράτη μέλη διαμονής τους, κατά τρόπο ώστε να μπορούν να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν τα εμπόδια στην άσκηση των εν λόγω δικαιωμάτων·

Τροπολογία  30

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 1 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

– η αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών της Ένωσης για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το πεδίο των αρμοδιοτήτων του στην νομοθετική διαδικασία, και τον ρόλο άμεσης εκπροσώπησης των τοπικά εκλεγμένων βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου·

Τροπολογία  31

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 1 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

– η αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών της Ένωσης στα μέσα άμεσης δημοκρατίας όπως είναι η Πρωτοβουλία των Πολιτών και οι δημόσιες διαβουλεύσεις, και η ενθάρρυνση για ενεργό συμμετοχή στην πολιτική ζωή της Ένωσης. Οι δημόσιες διαβουλεύσεις θα διεξάγονται σε όλες τις επίσημες γλώσσες και με προδραστικό τρόπο, περιλαμβάνοντας τη συνεργασία με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ώστε να αυξηθούν σημαντικά τα επίπεδα συμμετοχής·

Τροπολογία  32

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 2 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

– η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων, για τα προγράμματα της Ένωσης στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού και με τον τρόπο αυτό η διευκόλυνση της πρόσβασής τους στην ιθαγένεια της Ένωσης, κυρίως με την εξασφάλιση της συμμετοχής του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ατόμων στα προγράμματα αυτά·

Τροπολογία  33

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 2 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

– η ανάπτυξη δικτύων και μέσων επικοινωνίας για την ενημέρωση σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες σχετικά με τις πολιτικές που θεσπίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις συνέπειές τους στον καθημερινό βίο, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων και των εργαλείων που επιτρέπουν να ενισχυθεί ο διάλογος με τα θεσμικά όργανα της Ένωσης και να ασκείται επιρροή κατά τη χάραξη πολιτικών·

Τροπολογία  34

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 2 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

– η προώθηση της συμμετοχής των νέων στη χάραξη τοπικών, εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών, λ.χ. με τη δημιουργία επιγραμμικών και άλλων πλατφορμών που θα επιτρέπουν να ακούγονται οι απόψεις τους·

Τροπολογία  35

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 2 δ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

– παροχή κατάλληλων ευκαιριών στους απασχολούμενους στον πολιτιστικό τομέα ώστε να απευθύνονται στους πολίτες σε εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς χώρους, μεταξύ άλλων, στις απομακρυσμένες περιφέρειες, προκειμένου να αναδειχθεί ο ρόλος της πολιτιστικής δράσης κατά την άσκηση της ιθαγένειας·

Τροπολογία  36

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

– η ενθάρρυνση συζήτησης σχετικά με τον αντίκτυπο και τις δυνατότητες του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, ως αναπόσπαστης πτυχής της ιθαγένειας της Ένωσης, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των πολιτών της Ένωσης και του δεσμού μεταξύ πολιτών και Ένωσης.

– η ενθάρρυνση συζήτησης σχετικά με τον αντίκτυπο και τις δυνατότητες του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, ως αναπόσπαστης πτυχής της ιθαγένειας της Ένωσης, αλλά και προκειμένου να γίνουν περισσότερο γνωστά τα εμπόδια που εξακολουθούν να παρακωλύουν την άσκηση του δικαιώματος αυτού ιδίως σχετικά με τις δυνατότητες που παρέχει όσον αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και της αμοιβαίας κατανόησης και του σεβασμού μεταξύ όλων εκείνων που διαβιούν στην Ένωση.

Τροπολογία  37

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

– εκστρατείες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης που στοχεύουν στο ευρύ κοινό και σε συγκεκριμένες ομάδες·

– εκστρατείες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης που στοχεύουν στο ευρύ κοινό και σε συγκεκριμένες ομάδες σε συνεργασία με τις τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές και τις ενώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα σε επίπεδο Ένωσης·

Τροπολογία  38

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

– ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειρίας και ορθών πρακτικών μεταξύ εθνικών, περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων και άλλων οργανώσεων·

– ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειρίας και ορθών πρακτικών μεταξύ εθνικών, περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων, ενώσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, και άλλων οργανώσεων·

Τροπολογία  39

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

– συνέδρια και εκδηλώσεις για την προώθηση του διαλόγου, την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη σημασία και τα οφέλη που απορρέουν από το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής και γενικότερα από τα δικαιώματα των πολιτών ως πολιτών της Ένωσης·

– συνέδρια και εκδηλώσεις - από κοινού με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, και ανοικτές στο ευρύτερο δυνατό κοινό - για την προώθηση του διαλόγου, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης όσον αφορά την ευρωπαϊκή ιστορία και ολοκλήρωση, τις πολιτικές που ακολουθεί η Ένωση και τον αντίκτυπό τους στην καθημερινότητα των πολιτών, τα οφέλη που απορρέουν από το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής,- συμπεριλαμβανομένης εκστρατείας για την προώθηση της κινητικότητας των νέων - δυνατότητες για ανταλλαγές, ιδίως στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, και γενικότερα τα δικαιώματα των πολιτών που διαβιούν εντός της Ένωσης·

Τροπολογία  40

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

– εταιρικές σχέσεις μεταξύ περιφερειών για την προώθηση των δράσεων του Ευρωπαϊκού Έτους·

Τροπολογία  41

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

– χρήση των υπαρχόντων πολυγλωσσικών συμμετοχικών μέσων για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα της άσκησης των δικαιωμάτων τους και γενικότερα για να επιτευχθούν οι στόχοι του ευρωπαϊκού έτους·

– χρήση και διάδοση των υπαρχόντων πολυγλωσσικών συμμετοχικών μέσων προκειμένου να βοηθηθούν οι πολίτες να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους και να μπορέσουν να τα ασκήσουν σύμφωνα με τους στόχους του ευρωπαϊκού έτους·

Τροπολογία  42

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 4 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

– βελτίωση της χρήσης εύκολα προσβάσιμων διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας από τα όργανα της Ένωσης, ώστε να διευκολυνθεί η διαδραστική επικοινωνία με τους πολίτες·

Τροπολογία  43

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 5

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

– ενίσχυση του ρόλου και της προβολής της πολύγλωσσης δικτυακής πύλης Europe Direct και Your Europe ως βασικών στοιχείων ενός «ενιαίου» συστήματος ενημέρωσης για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης·

– ενίσχυση του ρόλου και της προβολής της πολύγλωσσης δικτυακής πύλης Europe Direct και Your Europe, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με την κινητικότητα μεταξύ των σπουδαστών της Ένωσης, ως βασικών στοιχείων ενός «ενιαίου» συστήματος ενημέρωσης για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης·

Τροπολογία  44

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 5 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

– ενίσχυση του ρόλου και της προβολής της ιστοσελίδας «Europeana», καθώς και ευρωπαϊκών προγραμμάτων με τη σφραγίδα της ευρωπαϊκής κληρονομιάς και του προγράμματος «Ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα» προκειμένου να μπορούν οι πολίτες να εμβαθύνουν στις γνώσεις τους σχετικά με την ευρωπαϊκή ιστορία και ολοκλήρωση και να προωθηθεί η αμοιβαία κατανόηση·

Τροπολογία  45

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 6

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

– ενίσχυση του ρόλου και της προβολής των μέσων επίλυσης προβλημάτων, όπως το SOLVIT, ώστε να επιτραπεί στους πολίτες της Ένωσης να ασκούν καλύτερα και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους.

σημαντική ενίσχυση του ρόλου και της προβολής αποτελεσματικών μέσων επίλυσης προβλημάτων, όπως το SOLVIT, ώστε να επιτραπεί στους πολίτες της Ένωσης να ασκούν καλύτερα και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους.

Τροπολογία  46

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 6 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

– εντατικοποίηση των επαφών με τα μέσα ενημέρωσης, ιδίως τα τοπικά και περιφερειακά, προκειμένου να δημιουργηθεί αμεσότερο πλαίσιο επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και των θεσμικών οργάνων, και αξιοποίηση των προγραμμάτων και πρωτοβουλιών με στόχο την προώθηση της ενημέρωσης για την Ένωση που απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

Τροπολογία  47

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 6 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

– ενίσχυση των προσπαθειών για την ανάπτυξη εργαλείων που θα βελτιώσουν την ακαδημαϊκή αναγνώριση διπλωμάτων και περιόδων σπουδών, αίροντας έτσι τα εμπόδια στην κινητικότητα των σπουδαστών και των αναζητούντων εργασία.

Τροπολογία  48

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

3α. Οι δημόσιες αρχές, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, σε συνεργασία με μη-κυβερνητικές οργανώσεις, θα διοργανώσουν προγράμματα με τα οποία οι πολίτες άλλων κρατών μελών που ζουν στην επικράτεια της χώρας θα μπορούν να αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ζωή του κράτους μέλους υποδοχής .

Τροπολογία  49

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 3 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

3β. Οι δημόσιες αρχές θα προσφέρουν αποτελεσματική βοήθεια ώστε να μπορούν οι διακινούμενοι εργαζόμενοι να εγγράφονται στα μητρώα και να πληρούν, χωρίς περιττές επιβαρύνσεις, τις διαδικαστικές απαιτήσεις που θα τους επιτρέπουν να συμμετέχουν πλήρως στην οικονομική ζωή του κράτους μέλους υποδοχής. Είναι καίριας σημασίας να χορηγούνται με την ιθαγένεια της Ένωσης απτά δικαιώματα.

Τροπολογία  50

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 4 – παράγραφος 2 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Η Επιτροπή συνεργάζεται με τις Προεδρίες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διασφαλιστεί η προβολή των δράσεων του Ευρωπαϊκού Έτους.

Τροπολογία  51

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 4 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Η Επιτροπή συγκαλεί συνεδριάσεις με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών οργανώσεων ή φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών και με τα ενδιαφερόμενα μέρη για να βοηθήσουν την Επιτροπή κατά την υλοποίηση του ευρωπαϊκού έτους σε επίπεδο Ένωσης.

Η Επιτροπή συγκαλεί συνεδριάσεις με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών οργανώσεων, ενώσεις της κοινωνίας των πολιτών ή φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ιθαγένειας και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς και της εκπαίδευσης και του πολιτισμού και με τα ενδιαφερόμενα μέρη για να βοηθήσουν την Επιτροπή κατά την υλοποίηση του ευρωπαϊκού έτους σε επίπεδο Ένωσης.

Τροπολογία  52

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 4 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 4α

 

Προϋπολογισμός

 

Το ευρωπαϊκό έτος διαθέτει προϋπολογισμό ύψους 5 000 000 ευρώ.

Τροπολογία  53

Πρόταση απόφασης

Παράρτημα – στοιχείο A – παράγραφος 2 – περίπτωση 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

παραγωγή και διάδοση οπτικοακουστικού και έντυπου υλικού που αντικατοπτρίζει τα μηνύματα τα οποία προβλέπονται στο άρθρο 2·

παραγωγή και διάδοση οπτικοακουστικού και έντυπου υλικού και στοχευμένων διαφημιστικών ειδών που αντικατοπτρίζουν τα μηνύματα τα οποία προβλέπονται στο άρθρο 2·

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Ευρωπαϊκό έτος των πολιτών (2013)

Έγγραφα αναφοράς

COM(2011)0489 – C7-0217/2011 – 2011/0217(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

LIBE

13.9.2011

 

 

 

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

CULT

13.9.2011

 

 

 

Εισηγητής(ές)

Ημερομηνία ορισμού

Marie-Christine Vergiat

12.9.2011

 

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

20.12.2011

24.1.2012

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

29.2.2012

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

26

3

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Malika Benarab-Attou, Lothar Bisky, Piotr Borys, Jean-Marie Cavada, Silvia Costa, Lorenzo Fontana, Mary Honeyball, Petra Kammerevert, Emma McClarkin, Emilio Menéndez del Valle, Marek Henryk Migalski, Katarína Neveďalová, Gianni Pittella, Marie-Thérèse Sanchez-Schmid, Marietje Schaake, Marco Scurria, Hannu Takkula, László Tőkés, Helga Trüpel, Gianni Vattimo, Marie-Christine Vergiat, Milan Zver, Емил Стоянов

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Heinz K. Becker, Nadja Hirsch, Seán Kelly, Iosif Matula, Olga Sehnalová, Rui Tavares, Γεώργιος Παπανικολάου

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Miguel Angel Martínez Martínez

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων (21.3.2012)

προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών (2013)
(COM(2011)0489 – C7‑0217/2011 – 2011/0217(COD))

Συντάκτης γνωμοδότησης: Gerald Häfner

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις 15 Δεκεμβρίου 2010 ψήφισμα για τα «θεμελιώδη δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2009) – ουσιαστική εφαρμογή μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας» (P7_TA(2010)0483). Στο εν λόγω ψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απευθύνει έκκληση στην Επιτροπή να ανακηρύξει το 2013 Ευρωπαϊκό έτος ιθαγένειας», ούτως ώστε να προωθηθεί ο διάλογος σχετικά με την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και να ενημερωθούν οι ευρωπαίοι πολίτες για τα δικαιώματά τους, ειδικότερα δε για τα νέα τους δικαιώματα που απορρέουν από την έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισαβόνας».

Η Επιτροπή απαντά τώρα σε αυτό το αίτημα του Κοινοβουλίου με την πρότασή της για απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών (2013) (COM(2011)489 τελικό).

Νομική βάση

Η Επιτροπή έχει επιλέξει το άρθρο 21 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ ως νομική βάση της πρότασής της. Το εν λόγω άρθρο προβλέπει ότι εάν κριθεί απαραίτητη δράση για την επίτευξη του στόχου (δικαίωμα όλων των πολιτών της Ένωσης στην ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή εντός επικράτειας κράτους μέλους), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μπορούν να εγκρίνουν διατάξεις με στόχο τη διευκόλυνση της άσκησης αυτών των δικαιωμάτων. Η απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας. Το άλλο άρθρο της Συνθήκης δεν δίνουν αυτή την άμεση δυνατότητα ανάληψης δράσης, ή εάν το πράττουν, όπως το άρθρο 25 της ΣΛΕΕ, απαιτείται ειδική νομοθετική διαδικασία.

Το πρόβλημα με την επιλεχθείσα νομοθετική βάση είναι, εντούτοις, ότι προσανατολίζεται σε δραστηριότητες που αφορούν κυρίως το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας, εις βάρος των άλλων δικαιωμάτων των πολιτών - ιδιαίτερα αυτών που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, όπως ζήτησε το Κοινοβούλιο στο ψήφισμά του. Θα πρέπει, για το λόγο αυτό, να καταστεί σαφές στην Απόφαση ότι το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας δεν μπορεί να ασκηθεί πλήρως εάν δεν συνδέεται με τα άλλα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών: τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Δραστηριότητες

Το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος δράσης πρέπει να διευρυνθεί ώστε να συμπεριλάβει όλα τα δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια και να προωθηθεί η ενεργός συμμετοχή των πολιτών.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών δεν πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στην ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιώματά τους, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα στους ίδιους τους πολίτες να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους – σχετικά και με νέα δικαιώματα που κρίνουν απαραίτητα. Πρέπει να συμβάλει στην ενίσχυση και την κινητοποίηση της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών λήψης αποφάσεων. Προς τούτο, και για να καταστεί διαρκές το αποτέλεσμα του Έτους, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα σε ιδέες ανάπτυξης ενός διαρθρωμένου πλαισίου για τον ευρωπαϊκό διάλογο των πολιτών, την ανάπτυξη μιας ολιστικής προσέγγισης της ιθαγένειας και την καθιέρωση μιας μόνιμης υπηρεσίας για έναν ειδικό εκπρόσωπο για τη συμμετοχή των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να παρακολουθεί και να αναφέρει τις απόψεις των χωρών και των πολιτών όσον αφορά την συμμετοχή και την ανάμειξή τους, και να υποβάλει προτάσεις για περαιτέρω βελτίωση.

Τα βασισμένα στο διαδίκτυο μέσα ενημέρωσης δίνουν καλές ευκαιρίες για διαδραστική επικοινωνία, αλλά χρειάζεται να οργανωθούν και συναντήσεις με τους πολίτες, όπου θα μπορούν πρόσωπο με πρόσωπο να συζητήσουν με τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων.

Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συνιστούν εξαιρετικούς εταίρους στην διοργάνωση δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών όπως αυτών που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Ο ρόλος των κρατών μελών είναι σημαντικός για την επιτυχία του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτών. Όλοι οι σχετικοί φορείς πρέπει να συμμετέχουν στις προετοιμασίες και την υλοποίηση του Έτους των Πολιτών. Οι νέοι δε, θα πρέπει να αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα-στόχο.

Η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για το Έτος των Πολιτών, ακριβώς πριν τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζει τη σημασία υπογράμμισης των εκλογικών δικαιωμάτων των πολιτών. Εν τούτοις, δεν αρκεί οι πολίτες να γνωρίζουν το δικαίωμά τους του εκλέγειν, πρέπει επίσης να είναι πεπεισμένοι ότι η ψήφος τους επηρεάζει πράγματι τη ζωή τους. Πρέπει, προς τούτο, να διοργανωθούν εκστρατείες από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων καλεί την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Το άρθρο 20 παράγραφος 1 της Συνθήκης προβλέπει την ιθαγένεια της Ένωσης ως πρόσθετη στην εθνική ιθαγένεια των οικείων κρατών μελών, ορίζοντας ότι πολίτης της Ένωσης είναι κάθε πρόσωπο που έχει την υπηκοότητα ενός κράτους μέλους. Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 20 διευκρινίζει ότι οι πολίτες της Ένωσης έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στις συνθήκες. Έχουν, μεταξύ άλλων το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στο έδαφος των κρατών μελών. Το δικαίωμα των πολιτών της Ένωσης για ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή κατοχυρώνεται περαιτέρω στο άρθρο 21 της Συνθήκης.

(1) Το άρθρο 20 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) προβλέπει την ιθαγένεια της Ένωσης ως πρόσθετη στην εθνική ιθαγένεια των οικείων κρατών μελών, ορίζοντας ότι πολίτης της Ένωσης είναι κάθε πρόσωπο που έχει την υπηκοότητα ενός κράτους μέλους. Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 20 διευκρινίζει ότι οι πολίτες της Ένωσης έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στις συνθήκες. Έχουν, το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στο έδαφος των κρατών μελών, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις δημοτικές εκλογές στα κράτη μέλη διαμονής τους, υπό τις ίδιες συνθήκες με τους πολίτες του εν λόγω κράτους, το δικαίωμα να απολαύουν, στην επικράτεια μιας τρίτης χώρας στην οποία το κράτος μέλος του οποίου είναι πολίτες δεν εκπροσωπείται, της προστασίας των διπλωματικών και προξενικών αρχών οποιουδήποτε κράτους μέλους υπό τις ίδιες συνθήκες με τους πολίτες του εν λόγω κράτους, και το δικαίωμα αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσφυγής στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, και προσφυγής στα θεσμικά όργανα και στα συμβουλευτικά όργανα της Ένωσης σε όλες τις γλώσσες της Συνθήκης καθώς και απάντησης στην ίδια γλώσσα. Τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιθαγένεια της Ένωσης κατοχυρώνεται περαιτέρω στα άρθρα 21, 22, 23 και 24 ΣΛΕΕ.

Τροπολογία  2

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 1 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1α) Το άρθρο 25 της ΣΛΕΕ υποχρεώνει την Επιτροπή να υποβάλλει ανά τριετία έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της ΣΛΕΕ για την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και, περαιτέρω δίδει στους νομοθέτες δικαίωμα ενίσχυσης ή συμπλήρωσης των δικαιωμάτων που απαριθμούνται στο άρθρο 20 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ.

Τροπολογία  3

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Η έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισσαβόνας ενίσχυσε την ιδιότητα του πολίτη της Ένωσης και συμπλήρωσε τα σχετικά δικαιώματα, εισάγοντας ένα νέο δικαίωμα, την Πρωτοβουλία των Πολιτών, που επιτρέπει σε ένα εκατομμύριο πολίτες, από σημαντικό αριθμό κρατών μελών, να ζητήσουν στην Επιτροπή να υποβάλλει πρόταση σε οποιονδήποτε από τους τομείς δραστηριότητας της ΕΕ.

(2) Η έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισαβόνας ενίσχυσε σημαντικά την ιδιότητα του πολίτη της Ένωσης και συμπλήρωσε τα σχετικά δικαιώματα, μεταξύ των άλλων εισάγοντας νέα δικαιώματα και μέσα, ειδικότερα την πρωτοβουλία των πολιτών, που επιτρέπει σε ένα εκατομμύριο πολίτες, από σημαντικό αριθμό κρατών μελών, να ζητήσουν στην Επιτροπή να υποβάλει πρόταση σε οποιονδήποτε από τους τομείς δραστηριότητας της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 211/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου 2011 για την πρωτοβουλία των πολιτών1, η πρωτοβουλία των πολιτών θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2012.

 

________________

 

1 ΕΕ L 65, 11.3.2011, σ. 1.

Τροπολογία  4

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Τα δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης εντάχθηκαν στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το προοίμιο του Χάρτη, η Ένωση «τοποθετεί τον άνθρωπο στην καρδιά της δράσης της, καθιερώνοντας την ιθαγένεια της Ένωσης και δημιουργώντας ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης». Το κεφάλαιο V του Χάρτη θεσπίζει «δικαιώματα πολιτών», περιλαμβάνοντας στο άρθρο 45, το δικαίωμα κάθε πολίτη της Ένωσης να κυκλοφορεί και να διαμένει ελεύθερα στο έδαφος των κρατών μελών.

(3) Τα δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης εντάχθηκαν στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το προοίμιο του Χάρτη, η Ένωση «τοποθετεί τον άνθρωπο στην καρδιά της δράσης της, καθιερώνοντας την ιθαγένεια της Ένωσης και δημιουργώντας ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης». Το κεφάλαιο V του Χάρτη θεσπίζει «δικαιώματα πολιτών». Συνεπάγεται ότι κατ’ αρχήν είναι γενικώς δεκτό ότι δεν είναι δυνατή η απώλεια της ιθαγένειας.

Τροπολογία  5

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3α) Η ενεργός και συμμετοχική ιδιότητα του πολίτη εμπεριέχει σημαντικές αρχές όπως την πρόσβαση σε έγγραφα και στην ενημέρωση, τη διαφάνεια, τη χρηστή διακυβέρνηση και διοίκηση, τη δημοκρατική συμμετοχή και εκπροσώπηση, με λήψη αποφάσεων όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πολίτη, προστατεύοντας αυτόν από όλες τις μορφές διακρίσεων και προωθώντας την ισότητα και την ενσωμάτωση των μειονοτικών ομάδων.

Τροπολογία  6

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 3 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3 β) Το άρθρο 6, παράγραφος 2, της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει την προσχώρηση της Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (ΕΣΔΑ), οι δε διαπραγματεύσεις γι’ αυτό τον σκοπό, οι οποίες είναι τώρα εν εξελίξει, δεν θα ολοκληρωθούν χωρίς ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ θα ακολουθήσει η έγκριση όλων των κρατών μελών, σύμφωνα με τις συνταγματικές απαιτήσεις τους, και η κύρωση εκ μέρους όλων των υπογραφόντων κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τροπολογία  7

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(4) Συνεπώς, το πρόγραμμα της Στοκχόλμης τοποθετεί τον πολίτη στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης. Εστιάζει τις δράσεις τους στην «οικοδόμηση της Ευρώπης των πολιτών», περιλαμβανομένης της εξασφάλισης της πλήρους άσκησης του δικαιώματος των πολιτών για ελεύθερη κυκλοφορία.

(4) Συνεπώς, το πρόγραμμα της Στοκχόλμης τοποθετεί τον πολίτη στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης. Εστιάζει τις δράσεις τους στην «οικοδόμηση της Ευρώπης των πολιτών».

Τροπολογία  8

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 5

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(5) Στο ψήφισμά του της 15 Δεκεμβρίου «σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2009) – θεσμικές πτυχές μετά τη συνθήκη της Λισσαβόνας» , το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να αφιερώσει το ευρωπαϊκό έτος του 2013 στην ιθαγένεια, ώστε να προωθηθεί ο διάλογος σχετικά με την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και να ενημερωθούν οι ευρωπαίοι πολίτες για τα δικαιώματά τους, και ειδικότερα για τα νέα δικαιώματα που απορρέουν από την έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισσαβόνας.

(5) Στο ψήφισμά του της 15 Δεκεμβρίου «σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2009) – θεσμικές πτυχές μετά τη συνθήκη της Λισαβόνας» , το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να ανακηρύξει το 2013 Ευρωπαϊκό Έτος της Ιθαγένειας, ώστε να προωθηθεί ο διάλογος σχετικά με την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και να ενημερωθούν οι πολίτες της ΕΕ για τα δικαιώματά τους, και ειδικότερα για τα νέα δικαιώματα που απορρέουν από την έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισαβόνας.

Τροπολογία  9

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(7) Ειδικότερα, η ελεύθερη κυκλοφορία και κινητικότητα των εργαζομένων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δημογραφικών αλλαγών στην αγορά εργασίας, ενώ συγχρόνως αναπτύσσει την απασχολησιμότητα των πολιτών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Συγχρόνως, η ελεύθερη κυκλοφορία είτε επιτρέπει, ως βασική προϋπόθεση, είτε παρακινεί την άσκηση εκ μέρους των πολιτών ενός ευρέως φάσματος δικαιωμάτων τα οποία διαθέτουν βάσει του δικαίου της Ένωσης, όπως τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές για πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες ή τα δικαιώματά τους ως ταξιδιώτες και τουρίστες. Κατά συνέπεια, η διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας δυνητικά μπορεί να βελτιώσει τις δυνατότητες των πολιτών να επωφεληθούν πλήρως από την ενιαία αγορά, ενώ συγχρόνως αποτελεί το βασικό κλειδί για την ανάπτυξη.

(7) Ειδικότερα, η ελεύθερη κυκλοφορία και κινητικότητα των εργαζομένων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δημογραφικών αλλαγών στην αγορά εργασίας, ενώ συγχρόνως αναπτύσσει την απασχολησιμότητα των πολιτών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Συγχρόνως, η ελεύθερη κυκλοφορία είτε επιτρέπει, ως βασική προϋπόθεση, είτε παρακινεί την άσκηση εκ μέρους των πολιτών ενός ευρέως φάσματος δικαιωμάτων τα οποία διαθέτουν βάσει του δικαίου της Ένωσης, όπως τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές για πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες ή τα δικαιώματά τους ως ταξιδιώτες, μόνιμοι κάτοικοι, φοιτητές και τουρίστες. Κατά συνέπεια, η διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας θα βελτιώσει τις δυνατότητες των πολιτών να επωφεληθούν πλήρως από την ενιαία αγορά, ενώ συγχρόνως αποτελεί το βασικό κλειδί για την ανάπτυξη.

Τροπολογία  10

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 9

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(9) Παρά το γεγονός ότι το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εδραιώνεται στο πρωτογενές δίκαιο της Ένωσης και αναπτύσσεται ουσιαστικά στο παράγωγο δίκαιο, υφίσταται ακόμη ένα χάσμα μεταξύ των εφαρμοστέων νομικών διατάξεων και της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες κατά την άσκηση του δικαιώματος αυτού στην πράξη. Πέρα από την αβεβαιότητα που ενδεχομένως αισθάνονται όσον αφορά τα πλεονεκτήματα της κινητικότητας, οι πολίτες της Ένωσης αντιμετωπίζουν πάρα πολλά πρακτικά εμπόδια όσον αφορά τη ζωή και εργασία τους σε άλλα μέρη της Ένωσης.

(9) Παρά το γεγονός ότι τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιθαγένεια της Ένωσης εδραιώνονται στο πρωτογενές δίκαιο της Ένωσης και αναπτύσσονται ουσιαστικά στο παράγωγο δίκαιο, υφίσταται ακόμη ένα χάσμα μεταξύ των εφαρμοστέων νομικών διατάξεων και της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες κατά την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών στην πράξη.

Τροπολογία  11

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 10

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(10) Στην έκθεση του 2010 για την ιθαγένεια της ΕΕ «Άρση των εμποδίων στα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ», η Επιτροπή εξέτασε τα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινή τους ζωή κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους ως πολιτών της ένωσης, ιδίως σε διασυνοριακές καταστάσεις και περιέγραψε 25 συγκεκριμένες δράσεις για την άρση των εμποδίων αυτών. Ένα από τα εντοπισθέντα εμπόδια στο πλαίσιο αυτό ήταν η έλλειψη ενημέρωσης. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα, στην έκθεση του 2010 για την ιθαγένεια της ΕΕ, ότι οι πολίτες της Ένωσης δεν επωφελούνται από τα δικαιώματά τους διότι δεν τα γνωρίζουν και ανήγγειλε την πρόθεσή της να ενισχύσει τη διάδοση πληροφοριών στους πολίτες της Ένωσης σχετικά με τα δικαιώματά τους και ιδίως σχετικά με το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας.

(10) Στην έκθεση του 2010 για την ιθαγένεια της ΕΕ «Άρση των εμποδίων στα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ», η Επιτροπή εξέτασε τα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινή τους ζωή κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους ως πολιτών της Ένωσης, ιδίως σε διασυνοριακές καταστάσεις και περιέγραψε 25 συγκεκριμένες δράσεις για την άρση των εμποδίων αυτών. Ένα από τα εντοπισθέντα εμπόδια στο πλαίσιο αυτό ήταν η έλλειψη ενημέρωσης. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα, στην έκθεση του 2010 για την ιθαγένεια της ΕΕ, ότι οι πολίτες της Ένωσης δεν επωφελούνται από τα δικαιώματά τους διότι δεν τα γνωρίζουν και ανήγγειλε την πρόθεσή της να ενισχύσει τη διάδοση πληροφοριών στους πολίτες της Ένωσης σχετικά με τα δικαιώματά τους και ιδίως σχετικά με το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας. Για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού σε αυτά τα δικαιώματα, η διάδοση των σχετικών πληροφοριών πρέπει να πραγματοποιείται σε όλες τις γλώσσες της Ένωσης και να απευθύνεται και να είναι προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες, μέσω, μεταξύ άλλων, της χρησιμοποίησης εργαλείων ψηφιακής επικοινωνίας και κοινωνικών δικτύων.

Τροπολογία  12

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 13

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(13) Ειδικότερα, οι πολίτες της Ένωσης που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να κάνουν χρήση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τα δικαιώματα που θα αποκτήσουν ή θα διατηρήσουν στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, μέσω των κανόνων της Ένωσης για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης· οι κανόνες αυτοί εξασφαλίζουν ότι δεν θα απολέσουν δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης εάν επιλέξουν να αλλάξουν τόπο διαμονής μέσα στην Ευρώπη. Θα πρέπει επίσης να ενημερώνονται σχετικά με το δικαίωμά τους για αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων και σχετικά με τις κοινωνικές και πολιτικές τους ικανότητες που αποτελούν τμήμα του ευρωπαϊκού πλαισίου των «βασικών ικανοτήτων της δια βίου μάθησης» και που θα τους επιτρέψουν να συμμετέχουν πλήρως στην πολιτική ζωή και θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα να ασκήσουν τα δικαιώματά τους βάσει του δικαίου της Ένωσης.

(13) Ειδικότερα, οι πολίτες της Ένωσης που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να κάνουν χρήση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τα δικαιώματα που θα αποκτήσουν ή θα διατηρήσουν στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, μέσω των κανόνων της Ένωσης για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης· οι κανόνες αυτοί εξασφαλίζουν ότι δεν θα απολέσουν δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης εάν επιλέξουν να αλλάξουν τόπο διαμονής μέσα στην Ευρώπη. Θα πρέπει επίσης να ενημερώνονται σχετικά με το δικαίωμά τους για αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων και σχετικά με τις κοινωνικές και πολιτικές τους ικανότητες που αποτελούν τμήμα του ευρωπαϊκού πλαισίου των «βασικών ικανοτήτων της δια βίου μάθησης» και που θα τους επιτρέψουν να συμμετέχουν πλήρως στην πολιτική ζωή και θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα να ασκήσουν τα δικαιώματά τους βάσει του δικαίου της Ένωσης. Θα μπορούσαν να εφαρμόζονται εξειδικευμένα μέτρα για να αυξηθεί η επίγνωση των δικαιωμάτων τους να γίνονται εθελοντές, να σπουδάζουν στο εξωτερικό, να κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε άλλο κράτος μέλος ή να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγής της ΕΕ.

Τροπολογία  13

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 15 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(15α) Η ισότητα των φύλων είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης και πρέπει να τηρείται σε όλες τις δραστηριότητες της. Το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών (2013) πρέπει να ενθαρρύνει και τα δύο φύλα να συμμετάσχουν ενεργά στις επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόσο ως ψηφοφόροι όσο και ως υποψήφιοι.

Τροπολογία  14

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 15 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(15β) Η δυνατότητα άμεσης συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα με την υιοθέτηση κοινού νομικού καθεστώτος θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενεργό συμμετοχή τους στη δημόσια ζωή της Ένωσης.

Τροπολογία  15

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 16

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(16) Η βελτίωση της ευαισθητοποίησης των πολιτών ως προς τα οφέλη που απορρέουν από τα δικαιώματα αυτά για εκείνους ατομικά αλλά και για την κοινωνία, μπορεί επίσης να συμβάλλει στην ενίσχυση της αίσθησης ότι ανήκουν στην Ένωση.

(16) Η βελτίωση της ευαισθητοποίησης των πολιτών ως προς τα οφέλη που απορρέουν από τα δικαιώματά τους ως πολίτες τόσο για εκείνους ατομικά όσο και για την κοινωνία και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης, μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην ενίσχυση της αίσθησης ότι ανήκουν στην Ένωση.

Τροπολογία  16

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 16 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(16α) Ο διασυνοριακός διάλογος εντός της ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνεται, ιδίως σε σχέση με την πρωτοβουλία των πολιτών.

Τροπολογία  17

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 16 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(16β) Οι νέοι πρέπει να αποτελέσουν μια ειδική ομάδα-στόχο κατά το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών. Τα σχολεία έχουν ιδιαίτερη σημασία για την παροχή εκπαίδευσης στους πολίτες σχετικά με την Ένωση.

Τροπολογία  18

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 17

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(17) Το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών το 2013 θα προσφέρει μια πολύ κατάλληλη από άποψη χρόνου δυνατότητα για την ευαισθητοποίηση του γενικού κοινού σχετικά με τα δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης και κατά συνέπεια, θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της διευκόλυνσης της άσκησης του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας.

(17) Το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών το 2013 θα προσφέρει μια πολύ κατάλληλη από άποψη χρόνου δυνατότητα για την ευαισθητοποίηση του ευρέος κοινού σχετικά με τα δικαιώματα και τις ευθύνες που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης και κατά συνέπεια, θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της διευκόλυνσης της άσκησης των δικαιωμάτων αυτών.

Τροπολογία  19

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 19

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(19) Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών, περιλαμβανομένων των εκλογικών τους δικαιωμάτων στο κράτος μέλος διαμονής τους, είναι επίσης σημαντική όσον αφορά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2014. Οι επιπτώσεις δράσεων ευαισθητοποίησης θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, με στενή συνεργασία και εκμετάλλευση συνεργειών με συναφείς δράσεις που εφαρμόζονται από άλλα θεσμικά όργανα της Ένωσης, ιδίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και από τα κράτη μέλη, με την προοπτική των εκλογών αυτών.

(19) Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών, περιλαμβανομένων των εκλογικών τους δικαιωμάτων στο κράτος μέλος διαμονής τους, είναι επίσης σημαντική όσον αφορά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2014. Οι επιπτώσεις δράσεων ευαισθητοποίησης θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, με στενή συνεργασία και εκμετάλλευση συνεργειών με συναφείς δράσεις που εφαρμόζονται από άλλα θεσμικά όργανα της Ένωσης, ιδίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και ιδρύματα και από τα κράτη μέλη, με την προοπτική των εκλογών αυτών.

Τροπολογία  20

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 21 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(21α) Όλες οι πρωτοβουλίες που δρομολογούνται για το ευρωπαϊκό έτος και στο πλαίσιό του πρέπει να αναπτύσσονται προς όφελος τόσο των πολιτών της Ένωσης όσο και των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης, αυξάνοντας έτσι την αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία.

Τροπολογία  21

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 25

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(25) Μπορεί να δοθεί κοινοτική χρηματοδότηση για άλλες δραστηριότητες από εκείνες που χρηματοδοτούνται βάσει του προϋπολογισμού του ευρωπαϊκού έτους, μέσω υπαρχόντων προγραμμάτων της Ένωσης ή των διαρθρωτικών ταμείων, ιδίως το πρόγραμμα «Ευρώπη των πολιτών» και το πρόγραμμα «Θεμελιώδη δικαιώματα και ιθαγένεια»,

(25) Μπορεί να δοθεί κοινοτική χρηματοδότηση για άλλες δραστηριότητες από εκείνες που χρηματοδοτούνται βάσει του προϋπολογισμού του ευρωπαϊκού έτους, μέσω υπαρχόντων προγραμμάτων της Ένωσης ή των διαρθρωτικών ταμείων, όπως το πρόγραμμα «Ευρώπη των πολιτών», το πρόγραμμα «Διά βίου μάθηση», το πρόγραμμα «Νεολαία σε δράση», και το πρόγραμμα «Θεμελιώδη δικαιώματα και ιθαγένεια»,

Τροπολογία  22

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Ο γενικός στόχος του ευρωπαϊκού έτους είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης, ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες να κάνουν πλήρη χρήση των δικαιωμάτων τους ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εντός του εδάφους των κρατών μελών. Στο πλαίσιο αυτό, το ευρωπαϊκό έτος θα εστιαστεί, μεταξύ άλλων, στις δυνατότητες πολιτικής συμμετοχής και πρόσβασης σε δικαιώματα που έχουν οι πολίτες της Ένωσης που διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος από το δικό τους, οι σπουδαστές, οι εργαζόμενοι, οι καταναλωτές και οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ένωση.

Ο γενικός στόχος του ευρωπαϊκού έτους είναι η ευαισθητοποίηση και η προώθηση της συμμετοχής των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματα και τις ευθύνες που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης, ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες να κάνουν πλήρη χρήση των δικαιωμάτων τους, μεταξύ άλλων, ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εντός του εδάφους των κρατών μελών. Στο πλαίσιο αυτό, το ευρωπαϊκό έτος θα εστιαστεί, μεταξύ άλλων, στις δυνατότητες πολιτικής συμμετοχής και πρόσβασης σε πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα που έχουν οι πολίτες της Ένωσης, ακόμη και όταν διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος από το δικό τους, οι σπουδαστές, οι εργαζόμενοι, οι καταναλωτές και οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ένωση.

Σε αυτή τη βάση, οι ειδικοί στόχοι του ευρωπαϊκού έτους είναι:

Σε αυτή τη βάση, οι ειδικοί στόχοι του ευρωπαϊκού έτους είναι:

– η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης ως προς τα δικαιώματά τους ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης και γενικότερα τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης σε διασυνοριακές καταστάσεις, περιλαμβανομένου του δικαιώματός τους να συμμετέχουν στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης·

– η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης και η επίγνωση της δυνατότητάς τους για άσκηση των δικαιωμάτων τους, όπως, μεταξύ άλλων, του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και προκυπτουσών ευθυνών των πολιτών της Ένωσης, ιδιαίτερα των νέων δικαιωμάτων που απορρέουν από την Συνθήκη της Λισαβόνας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους να συμμετέχουν στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης, μεταξύ άλλων, μέσω της πρωτοβουλίας των πολιτών·

– η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης για το πώς μπορούν να έχουν απτά οφέλη από τα δικαιώματα και τις πολιτικές της Ένωσης, ενώ ζουν σε άλλο κράτος μέλος, και η παροχή κινήτρων για την ενεργό συμμετοχή τους σε πολιτικά φόρουμ σχετικά με πολιτικές και ζητήματα της Ένωσης·

– η ενίσχυση και κινητοποίηση της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε φάση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων·

 

– η ανάπτυξη ενός διαρθρωμένου πλαισίου για τον ευρωπαϊκό διάλογο των πολιτών και η διοργάνωση δημοσίων συζητήσεων για θέματα και πολιτικές της Ένωσης·

– η ενθάρρυνση συζήτησης σχετικά με τον αντίκτυπο και τις δυνατότητες του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, ως αναπόσπαστης πτυχής της ιθαγένειας της Ένωσης, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των πολιτών της Ένωσης και του δεσμού μεταξύ πολιτών και Ένωσης.

– η ενθάρρυνση μιας μακρόπνοης συζήτησης σχετικά με το νόημα, τις επιπτώσεις και τις δυνατότητες όλων των πτυχών της ιθαγένειας της Ένωσης, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των πολιτών της Ένωσης, καθώς και του δεσμού μεταξύ των πολιτών και της Ένωσης.

 

– η ενίσχυση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των πολιτών με την ολοκλήρωση της προσχώρησης της Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών·

Τροπολογία  23

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα μέτρα που λαμβάνονται για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στο άρθρο 2 περιλαμβάνουν τις ακόλουθες πρωτοβουλίες σε ενωσιακό, εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, οι οποίες συνδέονται με τους στόχους του ευρωπαϊκού έτους:

1. Τα μέτρα που λαμβάνονται για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στο άρθρο 2 περιλαμβάνουν τις ακόλουθες πρωτοβουλίες σε ενωσιακό, εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, οι οποίες συνδέονται με τους στόχους του ευρωπαϊκού έτους:

– εκστρατείες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης που στοχεύουν στο ευρύ κοινό και σε συγκεκριμένες ομάδες·

– εκστρατείες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης που στοχεύουν στο ευρύ κοινό και σε συγκεκριμένες ομάδες, και που θα δίνουν επίσης στους πολίτες την ευκαιρία να εκφράζουν τις απόψεις τους·

– ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειρίας και ορθών πρακτικών μεταξύ εθνικών, περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων και άλλων οργανώσεων·

– ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειρίας και ορθών πρακτικών μεταξύ εθνικών, περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων και άλλων οργανώσεων·

– συνέδρια και εκδηλώσεις για την προώθηση του διαλόγου, την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη σημασία και τα οφέλη που απορρέουν από το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής και γενικότερα από τα δικαιώματα των πολιτών ως πολιτών της Ένωσης·

– συνέδρια και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών οργάνων της Ένωσης, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, όπως αυτών που εκπροσωπούν ευάλωτες ομάδες πολιτών, των κοινωνικών εταίρων, εθνικών, περιφερειακών και τοπικών διοικητικών φορέων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, για την προώθηση του διαλόγου και την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη σημασία και τα οφέλη που απορρέουν από το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής και γενικότερα από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών ως πολιτών της Ένωσης·

– χρήση των υπαρχόντων πολυγλωσσικών συμμετοχικών μέσων για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα της άσκησης των δικαιωμάτων τους και γενικότερα για να επιτευχθούν οι στόχοι του ευρωπαϊκού έτους·

– χρήση των υπαρχόντων πολυγλωσσικών συμμετοχικών μέσων και ανάπτυξη νέων συμμετοχικών μέσων, ιδίως διαδικτυακών μέσων για τη δημιουργία ενός χώρου όπου θα μπορούν οι πολίτες να εκφράζονται, να συζητούν και να αναδεικνύουν ευρωπαϊκά ζητήματα, προκειμένου να προαχθεί το προφίλ του πολίτη που συζητά και συμμετέχει και να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των πολιτών ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα της άσκησης των δικαιωμάτων τους και γενικότερα για να επιτευχθούν οι στόχοι του ευρωπαϊκού έτους·

– ενίσχυση του ρόλου και της προβολής της πολύγλωσσης δικτυακής πύλης Europe Direct και Your Europe ως βασικών στοιχείων ενός «ενιαίου» συστήματος ενημέρωσης για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης·

– ενίσχυση του ρόλου και της προβολής της πολύγλωσσης δικτυακής πύλης Δίκτυο Europe Direct και Your Europe ως βασικών στοιχείων ενός «ενιαίου» συστήματος ενημέρωσης για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης, ιδίως με συχνότερη χρήση εργαλείων ψηφιακής επικοινωνίας και κοινωνικών δικτύων·

– ενίσχυση του ρόλου και της προβολής των μέσων επίλυσης προβλημάτων, όπως το SOLVIT, ώστε να επιτραπεί στους πολίτες της Ένωσης να ασκούν καλύτερα και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους.

– ενίσχυση του ρόλου και της προβολής των μέσων επίλυσης προβλημάτων, όπως το SOLVIT, ώστε να επιτραπεί στους πολίτες της Ένωσης να ασκούν καλύτερα και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους·

 

– άλλες πρωτοβουλίες όπως διαγωνισμοί δοκιμίων, καλοκαιρινά μαθήματα, ανάπτυξη σχεδίων δράσης και οδηγών, ή ενός διαδικτυακού τόπου δημόσιας συζήτησης,

Τροπολογία  24

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 4 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη και φορείς και ενώσεις που αντιπροσωπεύουν τοπικά και περιφερειακά συμφέροντα, ιδίως την Επιτροπή Περιφερειών.

Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και φορείς και ενώσεις που αντιπροσωπεύουν τοπικά και περιφερειακά συμφέροντα, ιδίως την Επιτροπή Περιφερειών.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Ευρωπαϊκό έτος των πολιτών (2013)

Έγγραφα αναφοράς

COM(2011)0489 – C7-0217/2011 – 2011/0217(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

LIBE

13.9.2011

 

 

 

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

AFCO

13.9.2011

 

 

 

Εισηγητής(ές)

Ημερομηνία ορισμού

Gerald Häfner

5.10.2011

 

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

26.1.2012

28.2.2012

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

20.3.2012

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

19

4

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Alfredo Antoniozzi, Andrew Henry William Brons, Carlo Casini, Andrew Duff, Ashley Fox, Roberto Gualtieri, Enrique Guerrero Salom, Zita Gurmai, Gerald Häfner, Daniel Hannan, Constance Le Grip, Morten Messerschmidt, Paulo Rangel, Algirdas Saudargas, Indrek Tarand, Rafał Trzaskowski, Manfred Weber, Luis Yáñez-Barnuevo García, Станимир Илчев

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Zuzana Brzobohatá, György Schöpflin, Alexandra Thein, Rainer Wieland

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Αναφορών (22.3.2012)

προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό έτος των πολιτών (2013)
COM(2011)0489 – C7-0217/2011 – 2011/0217(COD)

Συντάκτης γνωμοδότησης: Νικόλαος Σαλαβράκος

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Αναφορών καλεί την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική αναφορά 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 21 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 20 παράγραφος 2,

Τροπολογία  2

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Το άρθρο 20 παράγραφος 1 της Συνθήκης προβλέπει την ιθαγένεια της Ένωσης ως πρόσθετη στην εθνική ιθαγένεια των οικείων κρατών μελών, ορίζοντας ότι πολίτης της Ένωσης είναι κάθε πρόσωπο που έχει την υπηκοότητα ενός κράτους μέλους. Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 20 διευκρινίζει ότι οι πολίτες της Ένωσης έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στις συνθήκες. Έχουν, μεταξύ άλλων το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στο έδαφος των κρατών μελών. Το δικαίωμα των πολιτών της Ένωσης για ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή κατοχυρώνεται περαιτέρω στο άρθρο 21 της Συνθήκης.

(1) Το άρθρο 20 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 9 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπουν την ιθαγένεια της Ένωσης ως πρόσθετη στην εθνική ιθαγένεια των οικείων κρατών μελών, ορίζοντας ότι πολίτης της Ένωσης είναι κάθε πρόσωπο που έχει την υπηκοότητα ενός κράτους μέλους. Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 20 διευκρινίζει ότι οι πολίτες της Ένωσης έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στις συνθήκες. Έχουν, μεταξύ άλλων το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στο έδαφος των κρατών μελών. Το δικαίωμα των πολιτών της Ένωσης για ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή κατοχυρώνεται περαιτέρω στο άρθρο 21 της Συνθήκης.

Τροπολογία  3

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 1 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1α) Το άρθρο 20 παρέχει επίσης στους πολίτες της Ένωσης το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις δημοτικές εκλογές καθώς και προστασίας των πολιτών από τη διπλωματική αποστολή οιουδήποτε κράτους μέλους σε μια τρίτη χώρα, όταν το δικό τους κράτος μέλος δεν εκπροσωπείται σε αυτήν. 

Τροπολογία  4

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 1 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1β) Οι πολίτες και οι ενώσεις που τους εκπροσωπούν αποτελούν το επίκεντρο της λειτουργίας της Ένωσης όπως προβλέπεται στα άρθρα 10 και 11 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της συμμετοχικής δημοκρατίας σε όλες τις πτυχές της.

Τροπολογία  5

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Η έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισσαβόνας ενίσχυσε την ιδιότητα του πολίτη της Ένωσης και συμπλήρωσε τα σχετικά δικαιώματα, εισάγοντας ένα νέο δικαίωμα, την Πρωτοβουλία των Πολιτών, που επιτρέπει σε ένα εκατομμύριο πολίτες, από σημαντικό αριθμό κρατών μελών, να ζητήσουν στην Επιτροπή να υποβάλλει πρόταση σε οποιονδήποτε από τους τομείς δραστηριότητας της ΕΕ.

(2) Η έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισσαβόνας ενίσχυσε την ιδιότητα του πολίτη της Ένωσης και συμπλήρωσε τα σχετικά δικαιώματα, εισάγοντας ένα νέο δικαίωμα, την Πρωτοβουλία των Πολιτών, που επιτρέπει σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πολίτες, από το ένα τέταρτο τουλάχιστον των κρατών μελών, να ζητήσουν στην Επιτροπή να υποβάλλει πρόταση σε οποιονδήποτε από τους τομείς δραστηριότητας της ΕΕ.

Τροπολογία  6

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 2 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2a) Κάθε πολίτης της Ένωσης και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διαμένει ή έχει την καταστατική έδρα του σε κράτος μέλος, πρέπει να έχει τη δυνατότητα, ατομικά ή από κοινού με άλλους, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, να ασκήσει το δικαίωμα αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο του άρθρου 227 της ΣΛΕΕ.

Τροπολογία  7

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 2 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(2β) Κάθε πολίτης της Ένωσης και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατοικεί ή έχει την καταστατική έδρα του σε κράτος μέλος, έχει δικαίωμα να προσφεύγει στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, σχετικά με περιπτώσεις κακοδιοίκησης στο πλαίσιο της δράσης των οργάνων, υπηρεσιών ή οργανισμών της Ένωσης, με εξαίρεση το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών καθηκόντων του.

Τροπολογία  8

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 2 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(2γ) Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ ορίζει ότι κάθε πρόσωπο έχει το δικαίωμα να απευθύνει επιστολή στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια από τις γλώσσες των Συνθηκών και δικαιούται να λάβει απάντηση στην ίδια γλώσσα.

Τροπολογία  9

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Τα δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης εντάχθηκαν στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το προοίμιο του Χάρτη, η Ένωση «τοποθετεί τον άνθρωπο στην καρδιά της δράσης της, καθιερώνοντας την ιθαγένεια της Ένωσης και δημιουργώντας ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης». Το κεφάλαιο V του Χάρτη θεσπίζει «δικαιώματα πολιτών», περιλαμβάνοντας στο άρθρο 45, το δικαίωμα κάθε πολίτη της Ένωσης να κυκλοφορεί και να διαμένει ελεύθερα στο έδαφος των κρατών μελών.

(3) Τα δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης εντάχθηκαν στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το προοίμιο του Χάρτη, η Ένωση «εδράζεται στις αδιαίρετες και οικουμενικές αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης» και «τοποθετεί τον άνθρωπο στην καρδιά της δράσης της, καθιερώνοντας την ιθαγένεια της Ένωσης και δημιουργώντας ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης». Το κεφάλαιο V του Χάρτη θεσπίζει «δικαιώματα πολιτών», περιλαμβάνοντας στο άρθρο 45, το δικαίωμα κάθε πολίτη της Ένωσης να κυκλοφορεί και να διαμένει ελεύθερα στο έδαφος των κρατών μελών. Το δικαίωμα αυτό, πρέπει, ως εκ τούτου, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, να χορηγηθεί και στους Ρουμάνους και Βούλγαρους πολίτες.

Τροπολογία  10

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(4) Συνεπώς, το πρόγραμμα της Στοκχόλμης τοποθετεί τον πολίτη στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης. Εστιάζει τις δράσεις τους στην «οικοδόμηση της Ευρώπης των πολιτών», περιλαμβανομένης της εξασφάλισης της πλήρους άσκησης του δικαιώματος των πολιτών για ελεύθερη κυκλοφορία.

(4) Συνεπώς, το πρόγραμμα της Στοκχόλμης τοποθετεί τον πολίτη στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης. Εστιάζει τις δράσεις τους στην «οικοδόμηση της Ευρώπης των πολιτών», περιλαμβανομένης της εξασφάλισης της πλήρους άσκησης του δικαιώματος των πολιτών για ελεύθερη κυκλοφορία, και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», καθώς η διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας και της κινητικότητας των εργαζομένων αποτελεί σημαντικό τρόπο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της δημογραφικής αλλαγής στην αγορά εργασίας, καθώς και βελτίωσης της απασχολησιμότητας των πολιτών και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών.

Τροπολογία  11

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 6 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(6a) Η ελευθερία σκέψης, έκφρασης και ενημέρωσης καθώς και ο πλουραλισμός και η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, αποτελούν τις βασικές αρχές για την άσκηση της ιθαγένειας.

Τροπολογία  12

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(7) Ειδικότερα, η ελεύθερη κυκλοφορία και κινητικότητα των εργαζομένων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δημογραφικών αλλαγών στην αγορά εργασίας, ενώ συγχρόνως αναπτύσσει την απασχολησιμότητα των πολιτών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Συγχρόνως, η ελεύθερη κυκλοφορία είτε επιτρέπει, ως βασική προϋπόθεση, είτε παρακινεί την άσκηση εκ μέρους των πολιτών ενός ευρέως φάσματος δικαιωμάτων τα οποία διαθέτουν βάσει του δικαίου της Ένωσης, όπως τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές για πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες ή τα δικαιώματά τους ως ταξιδιώτες και τουρίστες. Κατά συνέπεια, η διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας δυνητικά μπορεί να βελτιώσει τις δυνατότητες των πολιτών να επωφεληθούν πλήρως από την ενιαία αγορά, ενώ συγχρόνως αποτελεί το βασικό κλειδί για την ανάπτυξη.

(7) Ειδικότερα, η ελεύθερη κυκλοφορία και κινητικότητα των εργαζομένων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δημογραφικών αλλαγών στην αγορά εργασίας, ενώ συγχρόνως αναπτύσσει την απασχολησιμότητα των πολιτών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Επιπλέον, στο πλαίσιο των σημερινών συνθηκών με τα ανησυχητικά υψηλά ποσοστά ανεργίας σε ορισμένα κράτη μέλη, παρέχει την ευκαιρία να συνδεθούν εκ νέου η προσφορά και η ζήτηση εργατικού δυναμικού, και κατ' αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας. Συγχρόνως, η ελεύθερη κυκλοφορία είτε επιτρέπει, ως βασική προϋπόθεση, είτε παρακινεί την άσκηση εκ μέρους των πολιτών ενός ευρέως φάσματος δικαιωμάτων τα οποία διαθέτουν βάσει του δικαίου της Ένωσης, όπως τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές για πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες ή τα δικαιώματά τους ως ταξιδιώτες και τουρίστες. Κατά συνέπεια, η διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας δυνητικά μπορεί να βελτιώσει τις δυνατότητες των πολιτών να επωφεληθούν πλήρως από την ενιαία αγορά, ενώ συγχρόνως αποτελεί το βασικό κλειδί για την ανάπτυξη.

Τροπολογία  13

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 8

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(8) Το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στο έδαφος των κρατών μελών εκτιμάται ιδιαίτερα από τους πολίτες της Ένωσης ως βασικό ατομικό δικαίωμα που απορρέει από την ιθαγένεια της Ένωσης. Ως τέτοιο δικαίωμα, αποδεικνύει και προωθεί μια καλύτερη κατανόηση της αξίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς και τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν ζουν πτυχές της ζωής τους πέραν των εθνικών συνόρων, μέσω ταξιδιών ή με εγκατάσταση σε άλλα κράτη μέλη, οι πολίτες ενημερώνονται και επωφελούνται από το ευρύ φάσμα δικαιωμάτων που έχουν βάσει του δικαίου της Ένωσης σε διασυνοριακές καταστάσεις. Κατά συνέπεια, η άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής συμβάλλει στο να καταστεί η ιθαγένεια της Ένωσης απτή πραγματικότητα στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

(8) Το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στο έδαφος των κρατών μελών, μεταξύ άλλων, με σκοπό την εργασία ή τις σπουδές, εκτιμάται ιδιαίτερα από τους πολίτες της Ένωσης ως βασικό ατομικό δικαίωμα που απορρέει από την ιθαγένεια της Ένωσης. Ως τέτοιο δικαίωμα, αποδεικνύει και προωθεί μια καλύτερη κατανόηση της αξίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς και τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν ζουν πτυχές της ζωής τους πέραν των εθνικών συνόρων, μέσω ταξιδιών ή με εγκατάσταση σε άλλα κράτη μέλη, οι πολίτες ενημερώνονται και επωφελούνται από το ευρύ φάσμα δικαιωμάτων που έχουν βάσει του δικαίου της Ένωσης σε διασυνοριακές καταστάσεις. Κατά συνέπεια, η άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής συμβάλλει στο να καταστεί η ιθαγένεια της Ένωσης απτή πραγματικότητα στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Τροπολογία  14

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 9

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(9) Παρά το γεγονός ότι το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εδραιώνεται στο πρωτογενές δίκαιο της Ένωσης και αναπτύσσεται ουσιαστικά στο παράγωγο δίκαιο, υφίσταται ακόμη ένα χάσμα μεταξύ των εφαρμοστέων νομικών διατάξεων και της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες κατά την άσκηση του δικαιώματος αυτού στην πράξη. Πέρα από την αβεβαιότητα που ενδεχομένως αισθάνονται όσον αφορά τα πλεονεκτήματα της κινητικότητας, οι πολίτες της Ένωσης αντιμετωπίζουν πάρα πολλά πρακτικά εμπόδια όσον αφορά τη ζωή και εργασία τους σε άλλα μέρη της Ένωσης.

(9) Παρά το γεγονός ότι το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εδραιώνεται στο πρωτογενές δίκαιο της Ένωσης και αναπτύσσεται ουσιαστικά στο παράγωγο δίκαιο, υφίσταται ακόμη ένα χάσμα μεταξύ των εφαρμοστέων νομικών διατάξεων και της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες κατά την άσκηση του δικαιώματος αυτού στην πράξη. Πέρα από την αβεβαιότητα που ενδεχομένως αισθάνονται όσον αφορά τα πλεονεκτήματα της κινητικότητας, οι πολίτες της Ένωσης αντιμετωπίζουν πάρα πολλά πρακτικά και αδικαιολόγητα εμπόδια όσον αφορά τη ζωή τους και κυρίως την εργασία τους σε άλλα μέρη της Ένωσης.

Τροπολογία  15

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 9 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(9a) Η κινητικότητα των φοιτητών έχει ενισχυθεί πολύ, μεταξύ άλλων με το πρόγραμμα Erasmus. Εντούτοις, παραμένουν εμπόδια, ιδιαίτερα ως αποτέλεσμα των κενών στην αμοιβαία αναγνώριση των διπλωμάτων και των επαγγελματικών προσόντων.

Τροπολογία  16

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 11

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(11) Δεδομένου ότι το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας βελτιώνει αισθητά τις ζωές των πολιτών, είναι ζωτικής σημασίας οι πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη του εν λόγω δικαιώματος και τους όρους άσκησής του να διατίθενται όσο το δυνατόν ευρύτερα. Εφόσον όλοι οι πολίτες της Ένωσης είναι δυνητικοί δικαιούχοι του δικαιώματος αυτού, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης σε ολόκληρη την Ένωση.

(11) Δεδομένου ότι το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας βελτιώνει αισθητά τις ζωές των πολιτών, είναι ζωτικής σημασίας να διατίθενται όσο το δυνατόν ευρύτερα οι πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη του εν λόγω δικαιώματος και τους όρους άσκησής του, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων που καλούνται να εκπληρώσουν οι πολίτες (π.χ. απόδειξη κανονικής απασχόλησης μετά από τρεις μήνες παραμονής). Εφόσον όλοι οι πολίτες της Ένωσης είναι δυνητικοί δικαιούχοι του δικαιώματος αυτού, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης σε ολόκληρη την Ένωση.

Τροπολογία  17

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 13

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(13) Ειδικότερα, οι πολίτες της Ένωσης που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να κάνουν χρήση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τα δικαιώματα που θα αποκτήσουν ή θα διατηρήσουν στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, μέσω των κανόνων της Ένωσης για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης· οι κανόνες αυτοί εξασφαλίζουν ότι δεν θα απολέσουν δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης εάν επιλέξουν να αλλάξουν τόπο διαμονής μέσα στην Ευρώπη. Θα πρέπει επίσης να ενημερώνονται σχετικά με το δικαίωμά τους για αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων και σχετικά με τις κοινωνικές και πολιτικές τους ικανότητες που αποτελούν τμήμα του ευρωπαϊκού πλαισίου των «βασικών ικανοτήτων της δια βίου μάθησης» και που θα τους επιτρέψουν να συμμετέχουν πλήρως στην πολιτική ζωή και θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα να ασκήσουν τα δικαιώματά τους βάσει του δικαίου της Ένωσης.

(13) Ειδικότερα, οι πολίτες της Ένωσης που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να κάνουν χρήση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τα δικαιώματα που θα αποκτήσουν ή θα διατηρήσουν στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, μέσω των κανόνων της Ένωσης για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης· οι κανόνες αυτοί εξασφαλίζουν ότι δεν θα απολέσουν δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης εάν επιλέξουν να αλλάξουν τόπο διαμονής μέσα στην Ευρώπη. Θα πρέπει επίσης να ενημερώνονται σχετικά με το δικαίωμά τους για αναγνώριση των επαγγελματικών και ακαδημαϊκών τους προσόντων και σχετικά με τις κοινωνικές και πολιτικές τους ικανότητες που αποτελούν τμήμα του ευρωπαϊκού πλαισίου των «βασικών ικανοτήτων της δια βίου μάθησης» και που θα τους επιτρέψουν να συμμετέχουν πλήρως στην πολιτική ζωή και θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους βάσει του δικαίου της Ένωσης.

Τροπολογία  18

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 13 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Οι πολίτες της Ένωσης, ιδιαίτερα οι εν δυνάμει μετακινούμενοι εργαζόμενοι σε διασυνοριακές περιοχές, πρέπει να ενημερωθούν για την Ευρωπαϊκή Πύλη για την Επαγγελματική Κινητικότητα, όπου μπορούν να βρουν πληροφορίες για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες απασχόλησης (Δίκτυο Eures ), και τους στόχους τους.

Τροπολογία  19

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 13 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Οι πολίτες της Ένωσης πρέπει επίσης να ενημερωθούν σχετικά με την Ευρωπαϊκή Δικτυακή πύλη ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, που παρέχει πληροφορίες για τα δικαστικά συστήματα και διευκολύνει την πρόσβαση στην δικαιοσύνη στην Ένωση σε 22 γλώσσες.

Τροπολογία  20

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 14

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(14) Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες θα πρέπει επίσης να ενημερώνονται καλύτερα για τα δικαιώματά τους ως επιβάτες που ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για τα δικαιώματα του καταναλωτή σε διασυνοριακό επίπεδο. Εάν έχουν εμπιστοσύνη ότι προστατεύονται αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους ως καταναλωτών, θα συμβάλλουν περισσότερο στην ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αγοράς αγαθών και υπηρεσιών στο πλήρες δυναμικό της και θα απολαύουν καλύτερα των οφελών της. Συγχρόνως, οι πολίτες θα ενημερώνονται καλύτερα σχετικά με τους κανόνες για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων και την επιτήρηση της αγοράς, κατά τρόπο ώστε να είναι ενήμεροι για τους τρόπους προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους σε ολόκληρη την ΕΕ, ιδίως όταν πρόκειται για απειλές ή κινδύνους που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ως άτομα. Επίσης, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματά τους στη διασυνοριακή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατά τρόπο ώστε να είναι σε θέση να επωφελούνται πλήρως από ασφαλή και άρτια ποιότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παντού στην Ευρώπη.

(14) Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες θα πρέπει επίσης να ενημερώνονται καλύτερα για τα δικαιώματά τους ως επιβάτες που ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για τα δικαιώματα του καταναλωτή σε διασυνοριακό επίπεδο. Εάν έχουν εμπιστοσύνη ότι προστατεύονται αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους ως καταναλωτών και εάν έχουν πλήρη πρόσβαση σε οικονομικά συμφέρουσες και μη περίπλοκες διαδικασίες επίλυσης διαφορών (πχ στις διαδικτυακές αγορές), θα συμβάλλουν περισσότερο στην ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αγοράς αγαθών και υπηρεσιών στο πλήρες δυναμικό της και θα απολαύουν καλύτερα των οφελών της. Συγχρόνως, οι πολίτες θα ενημερώνονται καλύτερα σχετικά με τους κανόνες για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων και την επιτήρηση της αγοράς, κατά τρόπο ώστε να είναι ενήμεροι για τους τρόπους προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους σε ολόκληρη την ΕΕ, ιδίως όταν πρόκειται για απειλές ή κινδύνους που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ως άτομα. Επίσης, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματά τους στη διασυνοριακή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατά τρόπο ώστε να είναι σε θέση να επωφελούνται πλήρως από ασφαλή και άρτια ποιότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παντού στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει επίσης να αναφερθούν οι τεράστιες δυνατότητες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στον τομέα της υγείας και της τηλεϊατρικής όχι μόνο για την απλοποίηση της διασυνοριακής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας και την αύξηση της αποδοτικότητας των κρατικών ιατρικών υπηρεσιών.

Τροπολογία  21

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 16

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(16) Η βελτίωση της ευαισθητοποίησης των πολιτών ως προς τα οφέλη που απορρέουν από τα δικαιώματα αυτά για εκείνους ατομικά αλλά και για την κοινωνία, μπορεί επίσης να συμβάλλει στην ενίσχυση της αίσθησης ότι ανήκουν στην Ένωση.

(16) Η βελτίωση της ευαισθητοποίησης των πολιτών ως προς τα οφέλη που απορρέουν από τα δικαιώματα αυτά για εκείνους ατομικά αλλά και για την κοινωνία, μπορεί επίσης να συμβάλλει στην ενίσχυση της αίσθησης ότι ανήκουν στην Ένωση. Παράλληλα, η Επιτροπή πρέπει να προωθήσει περισσότερο τη συνεργασία των εκπροσώπων των τοπικών, περιφερειακών και εθνικών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο των ευρωπαϊκών πολιτικών στις εθνικές και τοπικές πολιτικές. Επομένως, οι ενημερωτικές εκστρατείες που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους πρέπει επιπλέον να προβάλλουν σε μεγάλο βαθμό την προστιθέμενη αξία τέτοιου είδους δικαιωμάτων και να διασφαλίζουν κατ' αυτόν τον τρόπο ότι όλοι οι πολίτες της Ένωσης ανεξαιρέτως έχουν πλήρη επίγνωση της ευρωπαϊκής ιθαγένειάς τους.

Τροπολογία  22

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 17

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(17) Το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών το 2013 θα προσφέρει μια πολύ κατάλληλη από άποψη χρόνου δυνατότητα για την ευαισθητοποίηση του γενικού κοινού σχετικά με τα δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης και κατά συνέπεια, θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της διευκόλυνσης της άσκησης του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας.

(17) Το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών το 2013 θα προσφέρει μια πολύ κατάλληλη από άποψη χρόνου δυνατότητα για την ευαισθητοποίηση του γενικού κοινού σχετικά με τα δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης για τον εντοπισμό και την εξάλειψη των εμποδίων που παρακωλύουν την πλήρη άσκηση των εν λόγω δικαιωμάτων, και θα συμβάλει στη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας, εξασφαλίζοντας ειδικότερα τη συμμετοχή των εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών. Στο μέτρο αυτό, και προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη ροή πληροφοριών για τους πολίτες, θα χρειαστεί ευρεία και αποτελεσματική ενημέρωση από τα μέσα ενημέρωσης όλων των κρατών μελών σχετικά με την Ένωση.

Τροπολογία  23

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 21 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου Ευρωπαϊκού Έτους των πολιτών (2013), πρέπει επίσης να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να προλαμβάνεται και να καταδικάζεται κάθε μορφή μισαλλοδοξίας, διακρίσεων, ταπείνωσης και ξενοφοβίας, συμπεριφορές που επηρεάζουν τους πολίτες που ασκούν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας και ταξιδεύουν, εγκαθίστανται και εργάζονται στην Ένωση.

Τροπολογία  24

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 22

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(22) Την βασική ευθύνη για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματά τους ως πολιτών της Ένωσης έχουν τα κράτη μέλη· η δράση σε επίπεδο της Ένωσης συμπληρώνει τις εθνικές δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή, όπως υπογραμμίστηκε στην πολιτική δήλωση «Σύμπραξη για την επικοινωνιακή προβολή των ευρωπαϊκών θεμάτων» που υπογράφηκε στις 22 Οκτωβρίου 2008 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

(22) Την βασική ευθύνη για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματά τους ως πολιτών της Ένωσης έχουν τα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους και να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους για μία κοινή Ευρώπη. Αυτό περιλαμβάνει μία εντατική ροή συνοδευτικών πληροφοριών και στοχοθετημένη επικοινωνιακή δραστηριοποίηση που θα αναφέρεται στις δραστηριότητες όλων των οργάνων της ΕΕ. Η δράση σε επίπεδο της Ένωσης συμπληρώνει τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή, όπως υπογραμμίστηκε στην πολιτική δήλωση «Σύμπραξη για την επικοινωνιακή προβολή των ευρωπαϊκών θεμάτων» που υπογράφηκε στις 22 Οκτωβρίου 2008 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

Τροπολογία  25

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 25

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Μπορεί να δοθεί κοινοτική χρηματοδότηση για άλλες δραστηριότητες από εκείνες που χρηματοδοτούνται βάσει του προϋπολογισμού του ευρωπαϊκού έτους, μέσω υπαρχόντων προγραμμάτων της Ένωσης ή των διαρθρωτικών ταμείων, ιδίως το πρόγραμμα «Ευρώπη των πολιτών» και το πρόγραμμα «Θεμελιώδη δικαιώματα και ιθαγένεια»,

(25) Μπορεί να δοθεί κοινοτική χρηματοδότηση για άλλες δραστηριότητες από εκείνες που χρηματοδοτούνται βάσει του προϋπολογισμού του ευρωπαϊκού έτους, μέσω υπαρχόντων προγραμμάτων της Ένωσης ή των διαρθρωτικών ταμείων, ιδίως το πρόγραμμα «Ευρώπη των πολιτών» και το πρόγραμμα «Θεμελιώδη δικαιώματα και ιθαγένεια», το πρόγραμμα Erasmus και η πρωτοβουλία Νεολαία σε Κίνηση.

Τροπολογία  26

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 25 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους των πολιτών 2013 αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία μελλοντικών ευρωπαϊκών ετών. Στόχος πρέπει να είναι η ολοκληρωμένη αξιολόγηση της υλοποίησης του ευρωπαϊκού έτους και των συγκεκριμένων επιπτώσεων αυτού, δράση που ορισμένες φορές περιλαμβάνει συγκρίσιμους ποσοτικούς παράγοντες (π.χ. πόσους ανθρώπους αφορά η εφαρμογή κάποιου μέτρου).

Τροπολογία  27

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Ο γενικός στόχος του ευρωπαϊκού έτους είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης, ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες να κάνουν πλήρη χρήση των δικαιωμάτων τους ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εντός του εδάφους των κρατών μελών. Στο πλαίσιο αυτό, το ευρωπαϊκό έτος θα εστιαστεί, μεταξύ άλλων, στις δυνατότητες πολιτικής συμμετοχής και πρόσβασης σε δικαιώματα που έχουν οι πολίτες της Ένωσης που διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος από το δικό τους, οι σπουδαστές, οι εργαζόμενοι, οι καταναλωτές και οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ένωση.

Ο γενικός στόχος του ευρωπαϊκού έτους είναι η διευκόλυνση της άσκησης των δικαιωμάτων των πολιτών της Ένωσης, ιδίως δε το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εντός του εδάφους της Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, το ευρωπαϊκό έτος θα εστιαστεί, μεταξύ άλλων, στις δυνατότητες πολιτικής συμμετοχής και πρόσβασης σε δικαιώματα που έχουν οι ευρωπαίοι πολίτες που διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος από το δικό τους, οι σπουδαστές, οι εργαζόμενοι, οι καταναλωτές και οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ένωση. Επομένως, θα συνεισφέρει στην ανάδειξη των συγκεκριμένων οφελών της ευρωπαϊκής ιθαγένειας για τους πολίτες, καθώς και της σημασίας που έχει η συμβολή των πολιτών στο σχεδιασμό του ευρωπαϊκού έργου, και, παράλληλα, θα ενισχύσει εμμέσως την αίσθηση ότι ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ευρωπαϊκό έτος ενσαρκώνει τον πολιτικό στόχο της Επιτροπής που συνίσταται στο να τεθούν οι πολίτες στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμβάλλει στο να καταστεί η Ένωση απτή πραγματικότητα στην καθημερινότητα των πολιτών, καθιστώντας αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους στην πράξη.

Τροπολογία  28

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

- Η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης ως προς τα δικαιώματά τους ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης και γενικότερα τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης σε διασυνοριακές καταστάσεις, περιλαμβανομένου του δικαιώματός τους να συμμετέχουν στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης·

- Η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης ως προς τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης σε διασυνοριακές καταστάσεις, περιλαμβανομένου του δικαιώματός τους να συμμετέχουν στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης·

(Βλέπε τροπολογία στην περίπτωση 3)

Τροπολογία  29

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 1 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

- η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης σχετικά με το δικαίωμα του εκλέγειν στις τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές σε οποιοδήποτε κράτος μέλος διαμένουν·

Τροπολογία  30

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

- η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης για το πώς μπορούν να έχουν απτά οφέλη από τα δικαιώματα και τις πολιτικές της Ένωσης, ενώ ζουν σε άλλο κράτος μέλος, και η παροχή κινήτρων για την ενεργό συμμετοχή τους σε πολιτικά φόρουμ σχετικά με πολιτικές και ζητήματα της Ένωσης·

- η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης για το πώς μπορούν να έχουν απτά οφέλη από τα δικαιώματα και τις πολιτικές της Ένωσης, ενώ ζουν σε άλλο κράτος μέλος, και η παροχή κινήτρων για την ενεργό συμμετοχή τους σε πολιτικά φόρουμ σχετικά με πολιτικές και ζητήματα της Ένωσης, αλλά και η επισήμανση των υπαρχόντων ακόμη εμποδίων που παρακωλύουν την άσκηση αυτών των δικαιωμάτων και των όρων που πρέπει να πληρούνται για την άσκησή τους·

Τροπολογία  31

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 - παράγραφος 2 - περίπτωση 2 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

- η ανάπτυξη ενός καλύτερου δικτύου πηγών ενημέρωσης και αποτελεσματικής επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων διαδραστικών εργαλείων, και η παροχή ενημέρωσης σε όλες τις γλώσσες της Ένωσης σχετικά με τις πολιτικές που εγκρίνονται σε επίπεδο Ένωσης και τις επιπτώσεις τους στην ιδιωτική και επαγγελματική ζωή των ατόμων·

Τροπολογία  32

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 2 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

- η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών της Ένωσης σε φόρα πολιτών σχετικά με πολιτικές και ζητήματα της Ένωσης·

Τροπολογία  33

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

- η ενθάρρυνση συζήτησης σχετικά με τον αντίκτυπο και τις δυνατότητες του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, ως αναπόσπαστης πτυχής της ιθαγένειας της Ένωσης, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των πολιτών της Ένωσης και του δεσμού μεταξύ πολιτών και Ένωσης.

- η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα η ενθάρρυνση συζήτησης σχετικά με τον αντίκτυπο και τις δυνατότητες του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, ως αναπόσπαστης πτυχής της ιθαγένειας της Ένωσης, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των πολιτών της Ένωσης και του δεσμού μεταξύ πολιτών και Ένωσης.

Τροπολογία  34

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

- η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης σχετικά με τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, για πρόσβαση στην εκπαίδευση, τα κοινωνικά προγράμματα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ίδιο βαθμό με τους υπηκόους του κράτους μέλους όπου διαμένουν·

Τροπολογία  35

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 3 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

- η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αρχών της Ένωσης σχετικά με τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προλαμβάνεται και να καταδικάζεται κάθε μορφή μισαλλοδοξίας, διακρίσεων, ταπείνωσης και ξενοφοβίας, συμπεριφορές που επηρεάζουν τους πολίτες που ασκούν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας και ταξιδεύουν, εγκαθίστανται και εργάζονται στην Ένωση· η προώθηση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των ελευθεριών και των ευρωπαϊκών αξιών, η καταπολέμηση κάθε είδους ακρότητας, και η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως θεματοφύλακα των συνθηκών, σε περίπτωση που συμβούν τέτοια περιστατικά, για να προλαμβάνεται η διαίρεση των ευρωπαίων πολιτών σε δύο κατηγορίες·

Τροπολογία  36

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 3 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

- η ευαισθητοποίηση για το γεγονός ότι το καθεστώς της ιθαγένειας της ΕΕ δεν ωφελεί μόνο τους πολίτες που μετακινούνται από τη χώρα προέλευσής τους, αλλά τα δικαιώματα που πηγάζουν από την ιθαγένεια της Ένωσης βελτιώνουν αισθητά την καθημερινή ζωή όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της Ένωσης και εντός της χώρας τους·

Τροπολογία  37

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 3 δ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

- η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης σχετικά με το δικαίωμά τους για συμμετοχή σε πρωτοβουλία πολιτών, σύμφωνα με το άρθρο 11, παράγραφος 4, της ΣΕΕ·

Τροπολογία  38

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 3 ε (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

- η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης σχετικά με το δικαίωμά τους για προστασία από διπλωματικές αποστολές κρατών μελών σε τρίτες χώρες όταν δεν εκπροσωπείται το δικό τους κράτος μέλος·

Τροπολογία  39

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – περίπτωση 3 στ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

- η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης σχετικά με το δικαίωμά τους για εργασία σε άλλο κράτος μέλος και η προώθηση της ελευθερίας αυτής μέσω της συνεργασίας με όλα τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο·

Τροπολογία  40

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

- εκστρατείες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης που στοχεύουν στο ευρύ κοινό και σε συγκεκριμένες ομάδες·

- εκστρατείες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης που στοχεύουν στο ευρύ κοινό και σε συγκεκριμένες ομάδες, με τη συμμετοχή τοπικών, περιφερειακών και εθνικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ και των οργανώσεων βάσης·

Τροπολογία  41

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 5

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

- ενίσχυση του ρόλου και της προβολής της πολύγλωσσης δικτυακής πύλης Europe Direct και Your Europe ως βασικών στοιχείων ενός «ενιαίου» συστήματος ενημέρωσης για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης·

- ενίσχυση του ρόλου και της προβολής των δικτύων ενημέρωσης που μπορεί κάποιος να συμβουλευθεί στα κράτη μέλη, καθώς και της πολύγλωσσης δικτυακής πύλης Europe Direct, Eures και Your Europe ως βασικών στοιχείων ενός «ενιαίου» συστήματος ενημέρωσης για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης·

Τροπολογία  42

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 6

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

- ενίσχυση του ρόλου και της προβολής των μέσων επίλυσης προβλημάτων, όπως το SOLVIT, ώστε να επιτραπεί στους πολίτες της Ένωσης να ασκούν καλύτερα και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους.

- ενίσχυση του ρόλου και της προβολής των μέσων και οργάνων επίλυσης προβλημάτων, όπως το Solvit, η Επιτροπή Αναφορών των Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ώστε να επιτραπεί στους πολίτες της Ένωσης να ασκούν καλύτερα και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους δυνάμει του δικαίου της Ένωσης.

Τροπολογία  43

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 6 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

- η ενίσχυση της παροχής ενημέρωσης σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών και τα δικαιώματά αναφοράς, ιδίως μέσω των γραφείων πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα κράτη μέλη και του δικτύου εθνικών διαμεσολαβητών·

Τροπολογία  44

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – περίπτωση 6 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

- η ενεργή υποστήριξη των κρατών μελών για την εκτενή και αντικειμενική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης.

Τροπολογία  45

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 4 – παράγραφος 1 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το συντονισμό κοινών δράσεων με στόχο την προώθηση του ευρωπαϊκού έτους των πολιτών.

Τροπολογία  46

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 4 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Η Επιτροπή συγκαλεί συνεδριάσεις με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών οργανώσεων ή φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών και με τα ενδιαφερόμενα μέρη για να βοηθήσουν την Επιτροπή κατά την υλοποίηση του ευρωπαϊκού έτους σε επίπεδο Ένωσης.

Η Επιτροπή συγκαλεί συνεδριάσεις με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ή φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών και με τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως τους ευρωπαίους κοινωνικούς εταίρους, για να βοηθήσουν, για παράδειγμα, την Επιτροπή κατά την υλοποίηση του ευρωπαϊκού έτους σε επίπεδο Ένωσης. Διοργανώνει επίσης σεμινάρια και εκδηλώσεις, καθώς και εκστρατείες στα μέσα ενημέρωσης, σε όλα τα κράτη μέλη, για την καλύτερη ενημέρωση όλων των πολιτών.

Τροπολογία  47

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 4 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Προϋπολογισμός

 

Η δημοσιονομική κάλυψη των δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού έτους πολιτών 2013 ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ.

Τροπολογία  48

Πρόταση απόφασης

Παράρτημα – μέρος B – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Δεν προβλέπεται η συγχρηματοδότηση πρωτοβουλιών.

Άλλα προγράμματα της Ένωσης, όπως τα "Ευρώπη για τους Πολίτες" και "Θεμελιώδη Δικαιώματα και Ιθαγένεια", θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους των πολιτών.

(Βλέπε τροπολογία στο άρθρο 5 παράγραφος 2.)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Ευρωπαϊκό έτος των πολιτών (2013)

Έγγραφα αναφοράς

COM(2011)0489 – C7-0217/2011 – 2011/0217(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

LIBE

13.9.2011

 

 

 

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

PETI

13.9.2011

 

 

 

Εισηγητής(ές)

Ημερομηνία ορισμού

Νικόλαος Σαλαβράκος

3.10.2011

 

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

19.3.2012

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

21

1

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Margrete Auken, Elena Băsescu, Heinz K. Becker, Victor Boştinaru, Philippe Boulland, Simon Busuttil, Giles Chichester, Carlos José Iturgaiz Angulo, Peter Jahr, Lena Kolarska-Bobińska, Miguel Angel Martínez Martínez, Erminia Mazzoni, Judith A. Merkies, Ana Miranda, Jarosław Leszek Wałęsa, Χρυσούλα Παλιαδέλη, Νικόλαος Σαλαβράκος, Мария Неделчева

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Zoltán Bagó, Kinga Göncz, Gerald Häfner, Norica Nicolai, Cristian Dan Preda

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Mario Pirillo

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Ευρωπαϊκό έτος των πολιτών (2013)

Έγγραφα αναφοράς

COM(2011)0489 – C7-0217/2011 – 2011/0217(COD)

Ημερομηνία υποβολής στο ΕΚ

11.8.2011

 

 

 

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

LIBE

13.9.2011

 

 

 

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

EMPL

13.9.2011

CULT

13.9.2011

AFCO

13.9.2011

PETI

13.9.2011

Εισηγητής(ές)

Ημερομηνία ορισμού

Αντιγόνη Παπαδοπούλου

11.10.2011

 

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

17.10.2011

9.2.2012

28.2.2012

8.5.2012

 

3.9.2012

 

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

3.9.2012

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

45

2

2

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Jan Philipp Albrecht, Edit Bauer, Simon Busuttil, Philip Claeys, Carlos Coelho, Agustín Díaz de Mera García Consuegra, Ioan Enciu, Frank Engel, Monika Flašíková Beňová, Kinga Gál, Kinga Göncz, Nathalie Griesbeck, Sylvie Guillaume, Anna Hedh, Salvatore Iacolino, Lívia Járóka, Teresa Jiménez-Becerril Barrio, Juan Fernando López Aguilar, Baroness Sarah Ludford, Monica Luisa Macovei, Véronique Mathieu, Anthea McIntyre, Louis Michel, Carmen Romero López, Judith Sargentini, Birgit Sippel, Rui Tavares, Nils Torvalds, Axel Voss, Renate Weber, Josef Weidenholzer, Cecilia Wikström, Auke Zijlstra, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, Γεώργιος Παπανικολάου

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Anna Maria Corazza Bildt, Cornelis de Jong, Evelyne Gebhardt, Monika Hohlmeier, Franziska Keller, Marian-Jean Marinescu, Antonio Masip Hidalgo, Jan Mulder, Raül Romeva i Rueda, Marie-Christine Vergiat, Glenis Willmott

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Ádám Kósa, Justas Vincas Paleckis, Iuliu Winkler

Ημερομηνία κατάθεσης

21.9.2012