RAPORT referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind circulația necomercială a animalelor de companie

13.11.2012 - (COM(2012)0089 – C7‑0060/2012 – 2012/0039(COD)) - ***I

Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară
Raportor: Horst Schnellhardt


Procedură : 2012/0039(COD)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
A7-0371/2012

PROIECT DE REZOLUȚIE LEGISLATIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN

referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind circulația necomercială a animalelor de companie

(COM(2012)0089 – C7‑0060/2012 – 2012/0039(COD))

(Procedura legislativă ordinară: prima lectură)

Parlamentul European,

–   având în vedere propunerea Comisiei prezentată Parlamentului European și Consiliului (COM(2012)0089),

–   având în vedere articolul 294 alineatul (2), articolul 43 alineatul (2) și articolul 168 alineatul (4) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în temeiul cărora propunerea a fost prezentată de către Comisie (C7-0060/2012),

–   având în vedere articolul 294 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

–   având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European din 23 mai 2012[1],

–   după consultarea Comitetului Regiunilor,

–   având în vedere articolul 55 din Regulamentul său de procedură,

–   având în vedere raportul Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (A7-0371/2012),

1.  adoptă poziția în primă lectură prezentată în continuare;

2.  solicită Comisiei să îl sesizeze din nou în cazul în care intenționează să modifice în mod substanțial propunerea sau să o înlocuiască cu un alt text;

3.  încredințează Președintelui sarcina de a transmite Consiliului și Comisiei, precum și parlamentelor naționale poziția Parlamentului.

Amendamentul 1

Propunere de regulament

Considerentul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5) Directiva 92/65/CEE a Consiliului din 13 iulie 1992 de definire a cerințelor de sănătate animală care reglementează schimburile și importurile în Comunitate de animale, material seminal, ovule și embrioni care nu se supun, în ceea ce privește cerințele de sănătate animală, reglementărilor comunitare speciale prevăzute la punctul I din anexa A la Directiva 90/425/CEE prevede, printre altele, cerințele de sănătate animală aplicabile comerțului și importurilor de câini, pisici și dihori domestici, care sunt animale din speciile susceptibile la rabie. Deoarece aceste specii sunt, de asemenea, ținute ca animale de companie și deseori deplasate, în scopuri necomerciale împreună cu proprietarul lor, în interiorul Uniunii și în Uniune, prezentul regulament ar trebui să prevadă cerințele de sănătate animală aplicabile circulației necomerciale a speciilor respective în statele membre. Aceste specii sunt enumerate în partea A din anexa I la prezentul regulament.

(5) Directiva 92/65/CEE a Consiliului din 13 iulie 1992 de definire a cerințelor de sănătate animală care reglementează schimburile și importurile în Comunitate de animale, material seminal, ovule și embrioni care nu se supun, în ceea ce privește cerințele de sănătate animală, reglementărilor comunitare speciale prevăzute la punctul I din anexa A la Directiva 90/425/CEE prevede, printre altele, cerințele de sănătate animală aplicabile comerțului și importurilor de câini, pisici și dihori domestici, care sunt animale din speciile susceptibile la rabie. Deoarece aceste specii sunt, de asemenea, ținute ca animale de companie, care deseori își însoțesc în scopuri necomerciale proprietarul sau o persoană autorizată, în interiorul Uniunii și în Uniune, prezentul regulament ar trebui să prevadă cerințele de sănătate animală aplicabile circulației necomerciale a speciilor respective în statele membre. Aceste specii sunt enumerate în partea A din anexa I la prezentul regulament.

Justificare

Modificarea servește sporirii lizibilității pentru utilizatori.

Amendamentul 2

Propunere de regulament

Considerentul 8

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(8) Lista ar trebui să includă toate speciile de păsări, cu excepția păsărilor de curte care intră în domeniul de aplicare al Directivei 92/65/CEE și al Directivei 2009/158/CE a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind condițiile de sănătate animală care reglementează comerțul intracomunitar și importurile din țări terțe de păsări de curte și de ouă pentru incubație, precum și rozătoarele și iepurii domestici.

(8) Lista ar trebui să includă toate speciile de păsări, cu excepția păsărilor de curte care intră în domeniul de aplicare al Directivei 92/65/CEE și al Directivei 2009/158/CE a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind condițiile de sănătate animală care reglementează comerțul intracomunitar și importurile din țări terțe de păsări de curte și de ouă pentru incubație, precum și rozătoarele și iepurii, cu excepția speciilor care sunt menite producției de alimente și care intră în domeniul de aplicare al anexei I la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală1.

 

_________________

 

1 JO L 139, 30.4.2004, p. 55.

Amendamentul 3

Propunere de regulament

Considerentul 12

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(12) Pentru a face o distincție clară între normele care se aplică circulației necomerciale și cele care se aplică comerțului și importurilor din țările terțe în Uniune de câini, pisici și dihori domestici care fac obiectul cerințelor de sănătate animală din Directiva 92/65/CEE, prezentul regulament ar trebui să definească atât animalele de companie, cât și circulația necomercială a unor astfel de animale ca o circulație care nu implică sau nu urmărește, în mod direct sau indirect, un câștig financiar sau un transfer de proprietate.

(12) Pentru a face o distincție clară între normele care se aplică circulației necomerciale și cele care se aplică comerțului și importurilor din țările terțe în Uniune de câini, pisici și dihori domestici care fac obiectul cerințelor de sănătate animală din Directiva 92/65/CEE, prezentul regulament ar trebui să definească atât animalele de companie, cât și circulația necomercială a unor astfel de animale ca o circulație în cadrul căreia respectivul animal își însoțește proprietarul sau o persoană autorizată. Experiența a arătat că în timpul acestui tip de circulație nu este întotdeauna posibil ca animalul de companie să se afle în orice moment în imediata apropiere a proprietarului sau a persoanei autorizate. În situații suficient de documentate și motivate se consideră că circulația are loc în compania proprietarului sau a persoanei autorizate dacă circulația animalului de companie nu este întreruptă, în timp sau spațiu, pe o perioadă mai mare de cinci zile.

Amendamentul 4

Propunere de regulament

Considerentul 12 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(12a) Experiența cu punerea în aplicare a normelor precedente arată că comerțul cu animalele enumerate în partea A din anexa I poate fi ascuns în mod fraudulos. Pentru a interzice dezvoltarea unor astfel de practici, prezentul regulament ar trebui să stabilească pentru animalele de companie enumerate în partea A din anexa I un număr maxim de animale care își pot însoți proprietarul sau o persoană autorizată. Acest număr maxim ar putea fi depășit numai în anumite situații specificate.

Amendamentul 5

Propunere de regulament

Considerentul 13

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(13) Ca urmare a îmbunătățirii situației privind rabia în Uniune, Irlanda, Malta, Suedia și Regatul Unit au abandonat sistemul carantinei obligatorii de șase luni, pe care l-au aplicat timp de mai multe decenii pentru anumite animale de companie care intrau pe teritoriul lor, în favoarea unui sistem alternativ, mai puțin restrictiv, care oferă un nivel echivalent de siguranță, stabilit în Regulamentul (CE) nr. 998/2003. Statele membre respective sunt enumerate în partea A din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 998/2003 și au aplicat până la 31 decembrie 2011, în plus față de o vaccinare antirabică valabilă, în conformitate cu normele naționale, un control înainte de intrare privind eficacitatea vaccinării antirabice la pisicile și câinii de companie provenind din alte state membre și anumite țări și teritorii terțe.

eliminat

Justificare

Nu mai prezintă relevanță pentru interpretarea noii versiuni a prezentului regulament.

Amendamentul 6

Propunere de regulament

Considerentul 14

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(14) Secțiunea 1 din partea B din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 998/2003 stabilește o listă cu restul statelor membre, inclusiv țări și teritorii care sunt, în sensul regulamentului menționat, considerate parte a statelor membre, deoarece se aplică condițiile naționale de circulație a animalelor din speciile enumerate în anexa I la acesta, sau sunt considerate comparabile cu statele membre, în cazul în care aceste animale sunt transportate în scopuri necomerciale între statele membre și aceste țări și teritorii.

eliminat

Justificare

Nu mai prezintă relevanță pentru interpretarea noii versiuni a prezentului regulament.

Amendamentul 7

Propunere de regulament

Considerentul 16

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(16) Ținând cont de sfârșitul regimului de tranziție prevăzut de Regulamentul (CE) nr. 998/2003 și din motive de claritate a legislației Uniunii, lista statelor membre, inclusiv Irlanda, Malta, Suedia și Regatul Unit, teritoriile care fac parte din statele membre și Gibraltar, ar trebui stabilită în anexa II la prezentul regulament, iar prezentul regulament ar trebui să clarifice cerințele de sănătate animală aplicabile circulației necomerciale a animalelor de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I într-un stat membru dintr-un alt stat membru și din țări și teritorii terțe.

eliminat

Justificare

În prezentul regulament ar trebui să se aplice definiția uzuală a statelor membre din tratatele UE, astfel încât anexa II nu mai este necesară.

Amendamentul 8

Propunere de regulament

Considerentul 17

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(17) Regulamentul (CE) nr. 998/2003 prevede, de asemenea, că, pentru o perioadă de tranziție, animalele de companie din speciile enumerate în părțile A și B din anexa I la regulamentul respectiv sunt considerate ca fiind identificate atunci când acestea prezintă fie un tatuaj clar lizibil, fie un sistem de identificare electronică (denumit în continuare „transponder”). Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să clarifice normele de marcare a animalelor de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I după expirarea perioadei de tranziție la 3 iulie 2011, inclusiv calificările necesare pentru cei care efectuează marcarea.

(17) Regulamentul (CE) nr. 998/2003 prevede, de asemenea, că, pentru o perioadă de tranziție, animalele de companie din speciile enumerate în părțile A și B din anexa I la regulamentul respectiv sunt considerate ca fiind identificate atunci când acestea prezintă fie un tatuaj clar lizibil, fie un sistem de identificare electronică (denumit în continuare „transponder”). Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să stabilească normele de marcare a animalelor de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I după expirarea perioadei de tranziție la 3 iulie 2011.

Amendamentul  9

Propunere de regulament

Considerentul 17 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(17a) Pentru a proteja sănătatea umană și animală și pentru a îmbunătăți trasabilitatea, prezentul regulament ar trebui să prevadă cerința ca, după ce au fost marcate, animalele din speciile enumerate în partea A din anexa I să fie înregistrate într-o bază de date autorizată, accesibilă în toate statele membre de la un punct de acces central.

Justificare

Identificarea fără o înregistrare centralizată este ineficientă. Este important ca, în momentul în care animalele sunt transportate între statele membre, detaliile lor de identificare să fie accesibile prin înregistrare într-o bază de date aprobată, așa cum există deja în multe țări europene. Identificarea și înregistrarea obligatorii sunt esențiale pentru a controla eficient riscul răspândirii de boli și pentru a preveni riscurile legate de comerțul ilegal.

Amendamentul  10

Propunere de regulament

Considerentul 17 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(17b) Implantarea transponderului reprezintă o intervenție invazivă care necesită o anumită calificare pentru a fi efectuată. De aceea, implantarea ar trebui să fie efectuată doar de o persoană calificată autorizată de către autoritatea competentă.

Amendamentul 11

Propunere de regulament

Considerentul 20

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(20) Vaccinurile antirabice administrate animalelor de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I înainte de vârsta de trei luni nu pot induce o imunitate protectoare din cauza competiției cu anticorpii materni. Prin urmare, producătorii de vaccinuri recomandă ca animalele tinere să nu fie vaccinate înainte de această vârstă. În consecință, pentru a autoriza circulația necomercială a animalelor tinere din speciile enumerate în partea A din anexa I care nu au fost vaccinate contra rabiei, prezentul regulament ar trebui să stabilească anumite măsuri de precauție care trebuie adoptate și să ofere statelor membre posibilitatea de a autoriza circulația pe teritoriile lor a animalelor tinere care sunt în conformitate cu măsurile respective.

(20) Vaccinurile antirabice administrate animalelor de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I înainte de vârsta de trei luni nu pot induce o imunitate protectoare din cauza competiției cu anticorpii materni. Prin urmare, producătorii de vaccinuri recomandă ca animalele tinere să nu fie vaccinate înainte de această vârstă. În consecință, pentru a autoriza circulația necomercială a animalelor tinere din speciile enumerate în partea A din anexa I care nu au fost vaccinate contra rabiei sau care au fost vaccinate, dar nu au fost încă imunizate, prezentul regulament ar trebui să stabilească anumite măsuri de precauție care trebuie adoptate și să ofere statelor membre posibilitatea de a autoriza circulația pe teritoriile lor a animalelor tinere care sunt în conformitate cu măsurile respective.

Amendamentul 12

Propunere de regulament

Considerentul 21

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(21) Pentru a simplifica condițiile circulației necomerciale a animalelor de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I între statele membre cu statut favorabil echivalent referitor la rabie, prezentul regulament ar trebui să prevadă, de asemenea, posibilitatea de a se adopta condiții de derogare de la cerința vaccinării antirabice. Măsurile respective ar trebui să se bazeze pe informații științifice validate și aplicate proporțional cu riscurile pentru sănătatea publică sau animală prezentate de circulația necomercială a animalelor susceptibile de a fi afectate de rabie. Acestea ar trebui să includă norme pentru clasificarea statelor membre sau a regiunilor acestora și proceduri de justificare continuă a motivelor pentru statele membre care impun aplicarea derogării. De asemenea, ar trebui să se prevadă stabilirea unei liste a statelor membre sau a regiunilor acestora clasificate în conformitate cu normele pentru clasificarea statelor membre sau regiunilor acestora, într-un act de punere în aplicare ce urmează să fie adoptat în conformitate cu prezentul regulament.

(21) Pentru a simplifica condițiile circulației necomerciale a animalelor de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I între statele membre cu statut favorabil echivalent referitor la rabie și cu risc neglijabil de introducere a rabiei, prezentul regulament ar trebui să prevadă, de asemenea, posibilitatea de a se adopta condiții de derogare de la cerința vaccinării antirabice. Măsurile respective ar trebui să se bazeze pe informații științifice validate și aplicate proporțional cu riscurile pentru sănătatea publică sau animală prezentate de circulația necomercială a animalelor susceptibile de a fi afectate de rabie. Acestea ar trebui să includă norme pentru clasificarea statelor membre sau a regiunilor acestora și proceduri de justificare continuă a motivelor pentru statele membre care impun aplicarea derogării. De asemenea, ar trebui să se prevadă stabilirea unei liste a statelor membre sau a regiunilor acestora clasificate în conformitate cu normele pentru clasificarea statelor membre sau regiunilor acestora, într-un act de punere în aplicare ce urmează să fie adoptat în conformitate cu prezentul regulament.

Amendamentul 13

Propunere de regulament

Considerentul 22

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(22) Țările și teritoriile enumerate în secțiunea 2 a părții B din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 998/2003 aplică norme echivalente cu cele aplicate de statele membre, în timp ce țările și teritoriile terțe menționate în partea C din anexa II la respectivul regulament trebuie să respecte criteriile prevăzute la articolul 10 din regulamentul menționat. Prin urmare, este necesar să se asigure introducerea acestor liste, fără modificări substanțiale, într-un act de punere în aplicare care trebuie adoptat în termen de un an de la adoptarea prezentului regulament. Cu toate acestea, prezentul regulament ar trebui să prevadă faptul că lista țărilor și teritoriilor prevăzute în secțiunea 2 din partea B și în partea C din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 998/2003 continuă să se aplice în sensul prezentului regulament, până la intrarea în vigoare a actului de punere în aplicare menționat.

(22) Țările și teritoriile enumerate în secțiunea 2 a părții B din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 998/2003 aplică norme echivalente cu cele aplicate de statele membre, în timp ce țările și teritoriile terțe menționate în partea C din anexa II la respectivul regulament trebuie să respecte criteriile prevăzute la articolul 10 din regulamentul menționat. Prin urmare, este necesar să se asigure introducerea acestor liste, fără modificări substanțiale, într-un act delegat care trebuie adoptat în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.

Justificare

A se vedea amendamentul la articolul 13 alineatul (1).

Amendamentul 14

Propunere de regulament

Considerentul 22 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(22a) Trebuie adoptată o listă cu teritoriile unui stat membru sau ale țărilor terțe, care aplică dispoziții echivalente dispozițiilor aplicate de statele membre referitoare la animalele de companie enumerate în partea B din anexa I, într-un act delegat în conformitate cu dispozițiile prezentului regulament.

Justificare

A se vedea amendamentul la articolul 14a (nou).

Amendamentul 15

Propunere de regulament

Considerentul 25

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(25) Pentru a atesta respectarea condițiilor din prezentul regulament, sunt necesare documente de identificare care însoțesc animalele de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I care sunt deplasate în scopuri necomerciale în statele membre. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să stabilească în condițiile în care se emit documentele de identificare și cerințele privind conținutul, valabilitatea și formatul acestora.

(25) Pentru a atesta respectarea condițiilor din prezentul regulament, sunt necesare documente de identificare care însoțesc animalele de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I care sunt deplasate în scopuri necomerciale în statele membre. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să stabilească în condițiile în care se emit documentele de identificare și cerințele privind conținutul, valabilitatea, caracteristicile de siguranță și formatul acestora.

Amendamentul 16

Propunere de regulament

Considerentul 27

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(27) Prezentul regulament ar trebui, de asemenea, să ofere statelor membre posibilitatea de a autoriza, în cazul în care există o necesitate de plecare urgentă, intrarea directă pe teritoriul lor a animalelor de companie din speciile enumerate în anexa I care nu sunt în conformitate cu condițiile prevăzute de prezentul regulament, cu condiția solicitării și acordării prealabile a unui permis de către statul membru de destinație și a aplicării unei carantine pe o perioadă limitată, sub supraveghere oficială, pentru a îndeplini aceste condiții. Chiar dacă există o necesitate de plecare urgentă, un astfel de permis ar trebui să fie indispensabil din cauza riscurilor pentru sănătatea animală care decurg din introducerea în Uniune a unui animal de companie care nu este în conformitate cu condițiile prevăzute în prezentul regulament.

(27) Prezentul regulament ar trebui, de asemenea, să ofere statelor membre posibilitatea de a autoriza, în cazul în care există o necesitate de plecare urgentă a proprietarului – de exemplu în cazul unei catastrofe naturale subite, unor turbulențe politice sau unor situații personale de urgență deosebit de grave, intrarea directă pe teritoriul lor a animalelor de companie din speciile enumerate în anexa I care nu sunt în conformitate cu condițiile prevăzute de prezentul regulament, cu condiția solicitării și acordării prealabile a unui permis de către statul membru de destinație și a aplicării unei carantine pe o perioadă limitată, sub supraveghere oficială, pentru a îndeplini aceste condiții. Chiar dacă există o necesitate de plecare urgentă, un astfel de permis ar trebui să fie indispensabil din cauza riscurilor pentru sănătatea animală care decurg din introducerea în Uniune a unui animal de companie care nu este în conformitate cu condițiile prevăzute în prezentul regulament.

Amendamentul 17

Propunere de regulament

Considerentul 29

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(29) Prin urmare, pentru a permite statelor membre să verifice conformitatea cu normele prevăzute în prezentul regulament și să ia măsurile necesare, prezentul regulament ar trebui să prevadă că persoana care însoțește animalul de companie trebuie să prezinte documentul de identificare în momentul circulației necomerciale sau intrării într-un stat membru și să prevadă controale țintite sau aleatorii ale documentelor și identității animalelor de companie care circulă în scopuri necomerciale într-un stat membru dintr-un alt stat membru. De asemenea, acesta ar trebui să prevadă că statele membre trebuie să efectueze, în punctele de intrare desemnate, controale sistematice ale documentelor și identității animalelor de companie care circulă în scopuri necomerciale într-un stat membru din țări sau teritorii terțe. Controalele menționate ar trebui să țină cont de principiile relevante din Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor.

(29) Prin urmare, pentru a permite statelor membre să verifice conformitatea cu normele prevăzute în prezentul regulament și să ia măsurile necesare, prezentul regulament ar trebui să prevadă că persoana care însoțește animalul de companie trebuie să prezinte documentul de identificare în momentul circulației necomerciale sau intrării într-un stat membru și să prevadă controale țintite sau aleatorii ale documentelor și identității animalelor de companie care circulă în scopuri necomerciale într-un stat membru dintr-un alt stat membru. De asemenea, acesta ar trebui să prevadă că statele membre trebuie să efectueze, în punctele de intrare desemnate, controale sistematice ale documentelor și identității animalelor de companie care circulă în scopuri necomerciale într-un stat membru din țări sau teritorii terțe. Controalele menționate ar trebui să țină cont de principiile relevante din Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor. Pentru a putea face uz de data acestor controale în vederea stabilirii perioadei de valabilitate a documentului de identificare pentru alte circulații în interiorul Uniunii Europene, statele membre ar trebui să fie obligate să înregistreze dovada controalelor în documentul de identificare.

Amendamentul  18

Propunere de regulament

Considerentul 31

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(31) Cu scopul de a oferi cetățenilor informații clare și accesibile privind normele care se aplică circulației necomerciale în Uniune a animalelor de companie din speciile enumerate în anexa I, statele membre ar trebui să aibă obligația de a pune aceste informații la dispoziția publicului, în special dispozițiile relevante din legislația națională, în termen de un an de la data adoptării prezentului regulament.

(31) Cu scopul de a oferi cetățenilor și medicilor veterinari informații clare și accesibile privind normele care se aplică circulației necomerciale în Uniune a animalelor de companie din speciile enumerate în anexa I, statele membre ar trebui să aibă obligația de a pune aceste informații la dispoziția publicului și a medicilor veterinari, în special dispozițiile relevante din legislația națională, în termen de un an de la data adoptării prezentului regulament.

Amendamentul 19

Propunere de regulament

Considerentul 34

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(34) Pentru a se asigura condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament în ceea ce privește lista statelor membre sau a regiunilor acestora clasificate în conformitate cu condițiile de derogare de la anumite condiții aplicabile circulației necomerciale între statele membre cu statut echivalent în ceea ce privește rabia animalelor de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I și cu normele privind măsurile sanitare preventive de combatere a bolilor și a infecțiilor, altele decât rabia, precum și listele cu țările sau teritoriile terțe în scopul derogării de la anumite condiții ale circulației necomerciale, modelul pentru documentele de identificare care trebuie să însoțească animalele de companie din speciile enumerate în anexa I care sunt deplasate în scop necomercial într-un stat membru dintr-un alt stat membru sau dintr-o țară sau teritoriu terț, măsurile de salvgardare în cazul apariției sau răspândirii rabiei și aplicarea uniformă a cerințelor privind informațiile, competențele de punere în aplicare ar trebui să fie conferite Comisiei. Aceste competențe ar trebui exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie.

(34) Pentru a se asigura condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament în ceea ce privește lista statelor membre sau a regiunilor acestora clasificate în conformitate cu condițiile de derogare de la anumite condiții aplicabile circulației necomerciale între statele membre cu statut echivalent în ceea ce privește rabia animalelor de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I și cu normele privind măsurile sanitare preventive de combatere a bolilor și a infecțiilor, altele decât rabia, precum și listele cu țările sau teritoriile terțe în scopul derogării de la anumite condiții ale circulației necomerciale, modelul pentru documentele de identificare care trebuie să însoțească animalele de companie din speciile enumerate în anexa I care sunt deplasate în scop necomercial într-un stat membru dintr-un alt stat membru sau dintr-o țară sau teritoriu terț, măsurile de salvgardare în cazul apariției sau răspândirii rabiei, unei epidemii sau infecții și aplicarea uniformă a cerințelor privind informațiile, competențele de punere în aplicare ar trebui să fie conferite Comisiei. Aceste competențe ar trebui exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie.

Amendamentul 20

Propunere de regulament

Considerentul 35

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(35) Comisia ar trebui să adopte acte de punere în aplicare imediat aplicabile prin care să actualizeze lista cu țări sau teritorii terțe în scopul derogării de la anumite condiții privind circulația necomercială și cu privire la măsurile de salvgardare în cazul apariției sau răspândirii rabiei, dacă, în cazuri justificate în mod corespunzător, acestea se impun din motive de maximă urgență în ceea ce privește sănătatea umană și animală.

(35) Comisia ar trebui să adopte acte de punere în aplicare imediat aplicabile prin care să actualizeze lista cu țări sau teritorii terțe în scopul derogării de la anumite condiții privind circulația necomercială și cu privire la măsurile de salvgardare în cazul apariției sau răspândirii rabiei, unei epidemii sau infecții, dacă, în cazuri justificate în mod corespunzător, acestea se impun din motive de maximă urgență în ceea ce privește sănătatea umană și animală.

Amendamentul 21

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Prezentul regulament se aplică circulației necomerciale a animalelor de companie din speciile enumerate în anexa I într-un stat membru dintr-un alt stat membru sau din țări sau teritorii terțe.

(1) Prezentul regulament se aplică circulației necomerciale a animalelor de companie într-un stat membru dintr-un alt stat membru sau din țări sau teritorii terțe.

Justificare

Eliminarea are ca obiectiv sporirea lizibilității.

Amendamentul 22

Propunere de regulament

Articolul 3 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) „circulație necomercială” înseamnă orice circulație care nu implică sau nu vizează, direct sau indirect, un câștig financiar sau un transfer de proprietate;

(a) „circulație necomercială” orice circulație care nu implică vânzarea animalului de companie sau transferul de proprietate asupra animalului;

Justificare

Experiențele cu punerea în aplicare a normelor existente au arătat că în anumite cazuri criteriul unui câștig financiar direct sau indirect nu este suficient de clar.

Amendamentul 23

Propunere de regulament

Articolul 3 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) „animal de companie” înseamnă orice animal din speciile enumerate în anexa I, care însoțește în scopul circulației necomerciale proprietarul său sau o persoană fizică acționând în numele și de comun acord cu proprietarul și care rămâne în cursul acestei circulații necomerciale în responsabilitatea proprietarului sau a unei astfel de persoane;

(b) „animal de companie” înseamnă orice animal din speciile enumerate în anexa I, care însoțește în scopul circulației necomerciale proprietarul său sau o persoană autorizată și care rămâne în cursul acestei circulații necomerciale în responsabilitatea proprietarului sau a persoanei autorizate;

Amendamentul 24

Propunere de regulament

Articolul 3 – litera c

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) „proprietar” înseamnă o persoană fizică care deține animalul de companie;

(c) „proprietar” înseamnă o persoană fizică sau juridică care deține un animal de companie și care este trecută în documentul de identificare drept proprietar;

Justificare

Pentru a evita confuziile este necesară doar o denumire.

Amendamentul 25

Propunere de regulament

Articolul 3 – litera ca (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ca) „persoană autorizată” înseamnă o persoană fizică împuternicită în scris de proprietar să efectueze în numele acestuia circulația necomercială a animalului de companie;

Justificare

Experiențele cu punerea în aplicare a normelor precedente au arătat că comerțul cu animalele de companie poate fi mascat, în cazul în care ocazia circulației nu poate fi atestată îndeajuns, iar animalele sunt însoțite fără dovezi în numele unor terți.

Amendamentul 26

Propunere de regulament

Articolul 3 – litera e

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(e) „document de identificare” înseamnă orice document care permite identificarea clară a animalului de companie și verificarea stării sale de sănătate în scopul asigurării conformității cu prezentul regulament;

(e) „document de identificare” înseamnă documentul care permite identificarea clară a animalului de companie și verificarea stării sale de sănătate în scopul asigurării conformității cu prezentul regulament și care a fost întocmit conform dispozițiilor acestui regulament;

Justificare

Documentul de identificare ar trebui întocmit într-un format ușor de recunoscut și de identificat ca atare de autoritățile de supraveghere; prin urmare, în prezentul regulament trebuie să existe dispoziții în acest sens.

Amendamentul 27

Propunere de regulament

Articolul 3 – litera f

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(f) „state membre” înseamnă țările și teritoriile enumerate în anexa II;

eliminat

Justificare

Se va aplica definiția uzuală a statelor membre din tratatele UE, astfel încât anexa II este eliminată.

Amendamentul 28

Propunere de regulament

Articolul 3 – litera g

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(g) „punct de intrare a călătorilor” înseamnă orice zonă de control desemnată de statele membre în sensul articolului 36 alineatul (1).

(g) „punct de intrare a călătorilor” înseamnă orice zonă desemnată de statele membre în scopul efectuării controalelor conform articolului 36 alineatul (1).

Justificare

În mod formal nu trebuie să fie vorba de o zonă de control explicită atât timp cât călătorii știu exact unde se pot adresa pentru efectuarea controalelor.

Amendamentul 29

Propunere de regulament

Articolul 3 – litera ga (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ga) „medic veterinar oficial” înseamnă un medic veterinar oficial autorizat de autoritatea competentă;

Amendamentul 30

Propunere de regulament

Articolul 3 – litera gb (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(gb) „medic veterinar autorizat” înseamnă oricare medic veterinar care a fost autorizat de autoritățile competente să efectueze anumite activități în conformitate cu prezentul regulament sau cu alte dispoziții adoptate pe baza prezentului regulament;

Amendamentul 31

Propunere de regulament

Articolul 3 – litera gc (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(gc) „controlul documentelor” înseamnă verificarea documentului de identificare care îl însoțește pe animalul de companie;

Amendamentul 32

Propunere de regulament

Articolul 3 – litera gd (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(gd) „controlul identității” înseamnă verificarea conformității documentului de identitate cu animalul de companie și cu marcarea.

Amendamentul  33

Propunere de regulament

Articolul 4 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 4a

 

Numărul maxim de animale de companie

 

(1) Numărul animalelor de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I care pot să își însoțească proprietarul sau o persoană autorizată pe parcursul unei singure circulații necomerciale nu poate fi mai mare de cinci.

 

(2) Prin derogare de la cerințele prevăzute la alineatul (1), numărul animalelor de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I poate fi mai mare de cinci dacă:

 

(a) circulația necomercială a animalelor de companie are loc în scopul participării la concursuri, expoziții sau evenimente sportive, respectiv, în vederea pregătirii pentru aceste evenimente; și

 

(b) proprietarul sau persoana autorizată poate prezenta o invitație scrisă și un document scris de înregistrare, o chitanță de plată online care să facă dovada plății unui astfel de transfer bancar pentru evenimentul la care se participă în conformitate cu litera (a) sau dacă poate face dovada scrisă că animalele de companie sunt înregistrate la o asociație care organizează evenimentele menționate la litera (a), cu condiția ca respectivele animale de companie să aibă vârsta de peste șase luni.

 

(3) Statele membre pot efectua controale standard prin sondaj pentru a verifica corectitudinea informațiilor prezentate conform alineatului (2) litera (b).

 

(4) Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 41 pentru a adopta norme care limitează numărul animalelor de companie din speciile enumerate în partea B care pot însoți proprietarul sau o persoană autorizată pentru o singură deplasare necomercială.

 

(5) Comisia informează Parlamentul European și Consiliul cu privire la aplicarea acestui articol într-o perioadă de cel mult cinci ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament. Pe baza raportului său, Comisia propune, dacă este cazul, revizuiri ale regulamentului.

Amendamentul 34

Propunere de regulament

Capitolul II – subtitlu (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Secțiunea 1

 

Animale de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I

Justificare

Sporirea lizibilității textului.

Amendamentul 35

Propunere de regulament

Articolul 5 – litera c

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) respectă măsurile sanitare preventive pentru bolile sau infecțiile, altele decât rabia, în cazul în care este necesar:

(c) respectă măsurile sanitare preventive pentru bolile sau infecțiile, altele decât rabia, astfel cum se prevede la articolul 18 alineatul (1) din prezentul regulament;

(i) în conformitate cu articolul 18 alineatul (1) din prezentul regulament, sau

 

(ii) adoptate în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) al doilea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 998/2003;

 

Justificare

Sporirea lizibilității textului prin eliminarea referinței la regulamentul care trebuie revizuit.

Amendamentul 36

Propunere de regulament

Articolul 5 – litera d

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(d) sunt însoțite de un document de identificare completat în mod corespunzător emis în conformitate cu articolul 20 alineatul (1).

(d) sunt însoțite de un document de identificare completat în mod corespunzător emis în conformitate cu articolul 22a.

Justificare

Adaptarea numerotării din cauza modificării ordinii articolelor în cauză.

Amendamentul 37

Propunere de regulament

Articolul 6 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Prin derogare de la articolul 5 litera (b), statele membre pot autoriza circulația necomercială a animalelor de companie care au mai puțin de trei luni și care nu sunt vaccinate împotriva rabiei, cu condiția ca acestea să fie însoțite de documentul de identificare completat în mod corespunzător și emis în conformitate cu articolul 20, și:

Prin derogare de la articolul 5 litera (b), statele membre pot autoriza circulația necomercială pe teritoriul lor a animalelor de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I, care

Justificare

Sporirea lizibilității textului.

Amendamentul 38

Propunere de regulament

Articolul 6 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) fie proprietarul sau o persoană fizică acționând în numele și de comun acord cu proprietarul să ofere dovada că acestea au rămas la locul nașterii fără a intra în contact cu animale sălbatice din speciile susceptibile care au putut fi expuse la rabie,

(a) fie au mai puțin de 12 săptămâni și încă nu au fost vaccinate împotriva rabiei; fie

Justificare

Animalele care au mai puțin de 12 săptămâni nu sunt încă vaccinate din motive de sănătate animală.

Amendamentul 39

Propunere de regulament

Articolul 6 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) fie să fie însoțite de mama lor, de care aceste animale încă depind, și să fi fost documentat faptul că mamei i-a fost administrată înainte de nașterea lor o vaccinare antirabică care a respectat cerințele de valabilitate stabilite în anexa IV.

(b) au între 12 și 16 săptămâni și au fost vaccinate împotriva rabiei, însă nu îndeplinesc încă cerințele de la punctul 2 litera (d) din anexa IV.

Justificare

Trebuie să se garanteze că animalele, care încă nu corespund cerințelor de la punctul 2 litera (d) din anexa IV, pot circula în scopuri necomerciale. Pentru imunizarea animalelor care au mai puțin de 12 săptămâni nu este important ca acestea să fie însoțite de mama lor.

Amendamentul  40

Propunere de regulament

Articolul 6 – paragraful 1 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Autorizația menționată la primul paragraf poate fi acordată doar dacă:

 

(a) animalele sunt transportate între state membre sau regiuni ale acestora care pot fi definite geografic și care sunt indemne de rabie sau cu risc neglijabil de introducere a rabiei, în conformitate cu articolul 7;

 

(b) proprietarul sau persoana autorizată declară în scris că, din momentul nașterii și până la data transportului, animalele de companie nu au intrat în contact cu animale sălbatice din speciile susceptibile care au putut fi expuse la rabie; și

 

(c) este documentat faptul că mamei i-a fost administrată înainte de a rămâne gestantă o vaccinare antirabică care a respectat cel puțin cerințele de valabilitate stabilite în anexa IV pentru cel puțin 24 de ore după nașterea animalului.

Justificare

Recentele cazuri de pui de câini bolnavi de rabie care au intrat în UE subliniază faptul că este extrem de important ca orice derogare pentru animalele mici să aibă în vedere minimizarea riscurilor de răspândire a bolii. Prin urmare, este important ca cerințele implicate de această derogare să fie extinse și clarificate în scopul de a minimiza orice risc.

Amendamentul 41

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Prin derogare de la articolul 5 litera (b), circulația necomercială a animalelor de companie din speciile enumerate în anexa I partea A care nu au fost vaccinate contra rabiei poate fi autorizată între statele membre sau regiuni ale acestora indemne de rabie, cu condiția ca acestea să respecte condițiile specifice. Pentru a se asigura aplicarea măsurilor necesare pentru autorizarea adecvată a circulației necomerciale în temeiul acestei derogări, Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 41 referitoare la condițiile specifice pentru autorizarea acestei circulații necomerciale.

(1) Prin derogare de la articolul 5 litera (b), circulația necomercială a animalelor de companie din speciile enumerate în anexa I partea A care nu au fost vaccinate contra rabiei poate fi autorizată între statele membre sau regiuni ale acestora care pot fi definite geografic indemne de rabie sau cu risc neglijabil de introducere a rabiei, cu condiția ca acestea să respecte condițiile specifice. Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 41 referitoare la condițiile specifice pentru autorizarea acestei circulații necomerciale.

Justificare

Sporirea lizibilității.

Amendamentul 42

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Condițiile specifice pentru autorizare stabilite în actele delegate adoptate în temeiul alineatului (1) se bazează pe informații științifice adecvate, fiabile și validate privind o evaluare a stării de sănătate în ceea ce privește rabia din statele membre sau regiuni ale acestora și sunt aplicate proporțional cu riscurile pentru sănătatea publică sau animală asociate cu circulația necomercială a animalelor de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I care ar putea fi afectate de rabie.

(2) Respectivele acte delegate se bazează pe:

 

(a) informații științifice adecvate, fiabile și validate privind o evaluare a stării de sănătate în ceea ce privește rabia din statele membre sau regiuni ale acestora, colectate prelevate pe baza datelor istorice sau actuale cu privire la statutul lor în ceea ce privește rabia și la sistemele de supraveghere și raportare privind rabia; și

 

(b) o analiză proporțională a riscurilor pentru sănătatea publică sau animală asociate cu circulația necomercială a animalelor de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I care ar putea fi afectate de rabie.

Justificare

Sporirea lizibilității.

Amendamentul 43

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3) Din același motiv, actele delegate menționate la alineatul (1) pot include, de asemenea:

eliminat

(a) norme de clasificare a statelor membre sau ale regiunilor acestora bazate pe date istorice cu privire la statutul lor în ceea ce privește rabia și la sistemele de supraveghere și raportare privind rabia;

 

(b) condițiile care trebuie îndeplinite de statele membre pentru a rămâne eligibile pentru autorizația menționată la alineatul 2.

 

Justificare

Conținutul acestui alineat este cuprins deja în noul alineat (2).

Amendamentul 44

Propunere de regulament

Capitolul II – subtitlu nou (înaintea articolului 9)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Secțiunea 2

 

Animale de companie din speciile enumerate în partea B din anexa I

Justificare

Sporirea lizibilității textului.

Amendamentul  45

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 1 – litera c – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) sunt însoțite de un document de identificare completat corespunzător emis:

(c) sunt însoțite de un document de identificare, individual sau colectiv, completat corespunzător emis:

Justificare

În cazul transportului de păsări crescute în captivitate în scopuri sportive către locuri în care se desfășoară manifestații, mii de exemplare sunt transportate în mod colectiv sau organizat. Este vorba despre animale controlate constant din punct de vedere sanitar. Documentația individuală de identificare este pe cât de împovărătoare, pe atât de inutilă. Exemplarele sunt marcate individual cu inel „sonor”

Amendamentul 46

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 1 – litera c – punctele i și ii

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(i) în conformitate cu articolul 28;

(i) în conformitate cu articolul 30a;

(ii) în formatul prevăzut la articolul 30.

(ii) în formatul prevăzut la articolul 28a.

Justificare

Adaptarea numerotării din cauza modificării ordinii articolelor în cauză.

Amendamentul 47

Propunere de regulament

Capitolul II – subtitlu nou (înaintea articolului 10)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Secțiunea 1

 

Animale de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I

Justificare

Sporirea lizibilității textului.

Amendamentul 48

Propunere de regulament

Articolul 10 – litera d

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(d) respectă măsurile sanitare preventive pentru bolile sau infecțiile, altele decât rabia, în cazul în care este necesar:

(d) respectă măsurile sanitare preventive pentru bolile sau infecțiile, altele decât rabia, în cazul în care este necesar, în conformitate cu articolul 18 alineatul (1) din prezentul regulament sau

(i) în conformitate cu articolul 18 alineatul (1) din prezentul regulament, sau

 

(ii) adoptate în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) al doilea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 998/2003;

 

Justificare

Eliminarea referinței la un regulament care este revizuit pe baza acestei propuneri.

Amendamentul 49

Propunere de regulament

Articolul 10 – litera e

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(e) sunt însoțite de un document de identificare completat în mod corespunzător emis în conformitate cu articolul 24.

(e) sunt însoțite de un document de identificare completat în mod corespunzător emis în conformitate cu articolul 26a.

Justificare

Adaptarea numerotării din cauza modificării ordinii articolelor în cauză.

Amendamentul 50

Propunere de regulament

Articolul 10 – alineatul 1 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(1a) Animalele de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I sunt deplasate printr-un punct de intrare a călătorilor într-un stat membru dacă vin dintr-o țară sau teritoriu terț altele decât cele enumerate pe lista stabilită în conformitate cu articolul 13 alineatul (1).

 

În acest scop, statele membre întocmesc și mențin actualizată o listă cu punctele de intrare a călătorilor.

Justificare

Trebuie asigurat faptul că sunt deplasate doar animale de companie din țări terțe care nu reprezintă niciun pericol pentru sănătatea umană și animală din interiorul UE.

Amendamentul 51

Propunere de regulament

Articolul 10 – paragraful 1 b – partea introductivă (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(1b) Prin derogare de la paragraful 1 litera (a), statele membre pot permite deplasarea prin alt punct de intrare decât cel prevăzut pentru călători câinilor pentru localizarea persoanelor dispărute, prinse sub dărâmături sau sub zăpadă sau câinilor militari, cu condiția ca:

Justificare

Trebuie stabilite norme care să corespundă anumitor situații excepționale.

Amendamentul 52

Propunere de regulament

Articolul 10 – paragraful 1 b – litera a (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(a) proprietarul sau o persoană autorizată a solicitat mai întâi o autorizație, iar statul membru a acordat această autorizație stabilind în același timp condițiile intrării;

Justificare

În cazul aprobării unor situații excepționale statele membre trebuie să dispună de suficientă flexibilitate.

Amendamentul 53

Propunere de regulament

Articolul 10 – paragraful 1 b – litera b (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(b) câinii au fost verificați într-un loc stabilit pentru această situație de autoritatea competentă cu privire la respectarea condițiilor stabilite în autorizație.

Amendamentul 54

Propunere de regulament

Articolul 11 – alineatul 1 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Prin derogare de la articolul 10 litera (b), statele membre pot autoriza circulația necomercială pe teritoriul lor a animalelor de companie care au mai puțin de trei luni și care nu sunt vaccinate împotriva rabiei, din țările sau teritoriile terțe enumerate în actele de punere în aplicare adoptate în temeiul articolului 13, cu condiția să fie însoțite de documentul de identificare completat în mod corespunzător și emis în conformitate cu articolul 24, și:

(1) Prin derogare de la articolul 10 litera (b), statele membre pot autoriza circulația necomercială pe teritoriul lor a animalelor de companie din țările sau teritoriile terțe enumerate în actele de punere în aplicare adoptate în temeiul articolului 13, care

Amendamentul 55

Propunere de regulament

Articolul 11 – alineatul 1 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) fie proprietarul sau o persoană fizică acționând în numele și de comun acord cu proprietarul să ofere dovada că acestea au rămas la locul nașterii fără a intra în contact cu animale sălbatice din speciile susceptibile care au putut fi expuse la rabie sau

(a) fie au mai puțin de 12 săptămâni și încă nu au fost vaccinate împotriva rabiei sau

Amendamentul 56

Propunere de regulament

Articolul 11 – alineatul 1 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) fie să fie însoțite de mama lor, de care aceste animale încă depind, și să fi fost documentat faptul că mamei i-a fost administrată înainte de nașterea lor o vaccinare antirabică care a respectat cerințele de valabilitate stabilite în anexa IV.

(b) au între 12 și 16 săptămâni și au fost vaccinate împotriva rabiei, însă nu îndeplinesc încă cerințele de la punctul 2 litera (d) din anexa IV.

Amendamentul  57

Propunere de regulament

Articolul 11 – alineatul 1 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(1a) Autorizația menționată la alineatul (1) poate fi acordată doar dacă:

 

(a) animalele sunt transportate într-un stat membru dintr-o țară terță în conformitate cu articolul 12;

 

(b) proprietarul sau persoana autorizată declară în scris că, din momentul nașterii și până la data transportului, animalele de companie nu au intrat în contact cu animale sălbatice din speciile susceptibile care au putut fi expuse la rabie; și

 

(c) este documentat faptul că mamei i-a fost administrată înainte de a rămâne gestantă o vaccinare antirabică care a respectat cel puțin cerințele de valabilitate stabilite în anexa IV pentru cel puțin 24 de ore după nașterea animalului.

Justificare

Recentele cazuri de pui de câini bolnavi de rabie care au intrat în UE subliniază faptul că este extrem de important ca orice derogare pentru animalele mici să aibă în vedere minimizarea riscurilor de răspândire a bolii. Prin urmare, este important ca cerințele implicate de această derogare să fie extinse și clarificate în scopul de a minimiza orice risc.

Amendamentul 58

Propunere de regulament

Articolul 11 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Cu toate acestea, circulația necomercială ulterioară într-un alt stat membru a respectivelor animale este interzisă, cu excepția cazului în care acestea sunt deplasate în conformitate cu condițiile stabilite la articolul 5.

(2) Cu toate acestea, circulația necomercială ulterioară într-un alt stat membru a respectivelor animale este interzisă, cu excepția cazului în care acestea sunt deplasate în conformitate cu condițiile stabilite la articolul 5 sau dacă circulația a fost autorizată în conformitate cu articolul 6.

Justificare

Articolul 6 stabilește special pentru animalele tinere condițiile privind cazurile de excepție.

Amendamentul 59

Propunere de regulament

Articolul 12 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Prin derogare de la articolul 10 litera (c), testul de titrare a anticorpilor nu este necesar în cazul animalelor de companie deplasate într-un stat membru:

Prin derogare de la articolul 10 litera (c), testul de titrare a anticorpilor nu este necesar în cazul animalelor de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I deplasate într-un stat membru din țări sau teritorii terțe care sunt enumerate pe o listă stabilită în conformitate cu articolul 13:

Justificare

Sporirea lizibilității literelor următoare.

Amendamentul 60

Propunere de regulament

Articolul 12 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) fie direct din țări sau teritorii terțe enumerate în actele de punere în aplicare adoptate în conformitate cu articolul 13 sau după o ședere exclusiv în una sau mai multe dintre acele țări sau teritorii terțe,

(a) fie direct sau după o ședere exclusiv în una sau mai multe dintre acele țări sau teritorii terțe,

Justificare

Sporirea lizibilității.

Amendamentul 61

Propunere de regulament

Articolul 12 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) fie din țări sau teritorii terțe menționate în actele de punere în aplicare adoptate în conformitate cu articolul 13 după tranzitul prin alte țări sau teritorii terțe, altele decât cele prevăzute în normele de punere în aplicare adoptate în conformitate cu articolul 13, cu condiția ca proprietarul sau o persoană fizică acționând în numele și de comun acord cu proprietarul să prezinte dovezi conform cărora pe durata tranzitului aceste animale de companie nu au intrat în contact cu specii susceptibile la rabie și au rămas într-un mijloc de transport sau în perimetrul unui aeroport internațional.

(b) după tranzitul prin alte țări sau teritorii terțe, cu condiția ca proprietarul sau o persoană autorizată să prezinte pe baza unei declarații scrise dovezi conform cărora pe durata tranzitului aceste animale de companie nu au intrat în contact cu animale din specii susceptibile la rabie și au rămas într-un mijloc de transport sau în perimetrul unui aeroport internațional.

Justificare

Sporirea lizibilității.

Amendamentul 62

Propunere de regulament

Articolul 13 – titlu

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Stabilirea unei liste cu țări sau teritorii terțe în sensul articolul 12

Stabilirea unei liste cu țări sau teritorii terțe

Justificare

Lista nu este relevantă doar pentru articolul 12.

Amendamentul 63

Propunere de regulament

Articolul 13 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Comisia, prin intermediul unui act de punere în aplicare, adoptă până la [a se introduce data: un an de la intrarea în vigoare a prezentului regulament] o listă cu țări sau teritorii terțe care au demonstrat că aplică norme echivalente cu cele prevăzute în capitolul II, prezentul capitol și secțiunea 2 din capitolul VI pentru animalele din speciile enumerate în anexa I partea A.

(1) Comisia este împuternicită să adopte, până la ...*, în conformitate cu articolul 41, acte delegate de stabilire a unei liste cu țări sau teritorii terțe care au demonstrat că aplică norme echivalente cu cele prevăzute în secțiunea 1 din capitolul II, în prezentul capitol și în secțiunea 2 din capitolul VI pentru animalele din speciile enumerate în anexa I partea B și, dacă este cazul, în dispozițiile care au fost adoptate pe baza acestor norme.

 

______________

 

* Data aplicării prezentului regulament în conformitate cu articolul 47 alineatul (2).

Amendamentul 64

Propunere de regulament

Articolul 13 – alineatul 2 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Comisia, prin intermediul unui act de punere în aplicare, adoptă până la [a se introduce data: un an de la intrarea în vigoare a prezentului regulament] o listă cu țări sau teritorii terțe care au demonstrat că, referitor la animalele din speciile enumerate în anexa I partea A, îndeplinesc cel puțin următoarele criterii:

(2) Comisia, prin intermediul unui act de punere în aplicare, adoptă până la ...* o listă cu țări sau teritorii terțe care au demonstrat că, referitor la animalele din speciile enumerate în anexa I partea A, îndeplinesc cel puțin următoarele criterii:

 

_____________

 

* Data aplicării prezentului regulament în conformitate cu articolul 47 alineatul (2).

Justificare

Actul de punere în aplicare trebuie să existe odată cu intrarea în vigoare a prezentului regulament pentru a evita lacunele de aplicare.

Amendamentul 65

Propunere de regulament

Capitolul II – subtitlu nou (înaintea articolului 14)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Secțiunea 2

 

Animale de companie din speciile enumerate în partea B din anexa I

Justificare

Sporirea lizibilității.

Amendamentul 66

Propunere de regulament

Articolul 14 – alineatul 1 – litera c

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) sunt însoțite de un document de identificare completat corespunzător emis:

(c) sunt însoțite de un document de identificare completat corespunzător emis:

(i) în conformitate cu articolul 28;

(i) în conformitate cu articolul 33a;

(ii) în formatul prevăzut la articolul 33.

(ii) în formatul prevăzut la articolul 31a.

Justificare

Adaptarea numerotării din cauza modificării ordinii articolelor în cauză.

Amendamentul 67

Propunere de regulament

Articolul 14 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 14a

 

Stabilirea unei liste cu țări sau teritorii terțe

 

Comisia este împuternicită să adopte, până la ...*, în conformitate cu articolul 41, acte delegate de stabilire a unei liste cu țări sau teritorii terțe care au demonstrat că aplică norme echivalente cu cele prevăzute în secțiunea 2 din capitolul II , în prezentul capitol și în secțiunea 2 din capitolul VI pentru animalele din speciile enumerate în anexa I partea B și, dacă este cazul, în dispozițiile care au fost adoptate pe baza acestor norme.

 

______________

 

* Data aplicării prezentului regulament în conformitate cu articolul 47 alineatul (2).

Justificare

În vederea aplicării prezentului regulament este necesară o listă a țărilor și teritoriilor terțe care aplică norme echivalente privind circulația animalelor enumerate în anexa I partea B.

Amendamentul  68

Propunere de regulament

Capitolul II – subtitlu nou (înaintea articolului 15)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Secțiunea 3

 

Derogare de la condițiile aplicabile circulației necomerciale a animalelor de companie

Justificare

Subtitlu introdus în vederea ameliorării lizibilității textului.

Amendamentul  69

Propunere de regulament

Articolul 16 – alineatul 1 – paragraful 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Dacă un astfel de animal de companie este marcat cu un transponder care nu este în conformitate cu cerințele tehnice prevăzute în anexa III, proprietarul sau persoana fizică care acționează în numele și de comun acord cu proprietarul trebuie să furnizeze mijloacele necesare pentru citirea transponderului în momentul verificării identității, prevăzute la articolul 20 alineatul (2), articolul 24 alineatul (2), articolul 35 și articolul 36 alineatul (1).

Dacă un astfel de animal de companie este marcat cu un transponder care nu este în conformitate cu cerințele tehnice prevăzute în anexa III, proprietarul sau persoana autorizată trebuie să furnizeze mijloacele necesare pentru citirea transponderului în momentul verificării identității, prevăzute la articolul 20, articolul 24 alineatul (2), articolul 35 și articolul 36 alineatul (1).

Amendamentul  70

Propunere de regulament

Articolul 17

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Statele membre stabilesc norme cu privire la minimul de calificări necesare pentru persoanele care efectuează implantarea transponderelor la animalele de companie.

Statele membre stabilesc norme cu privire la minimul de calificări necesare pentru medicii veterinari sau alte persoane competente care efectuează implantarea transponderelor la animalele de companie.

Justificare

Deși trebuie să existe, desigur, un nivel minim de competență în UE și în afara ei pentru implantarea de microcipuri, cei care ar putea pierde cel mai mult ca urmare a acestei propuneri ar fi asociațiile de caritate pentru animale, autoritățile locale și crescătorii de animale. O restricție în sensul limitării la medicii veterinari ar avea un impact negativ asupra acestor operațiuni.

Amendamentul  71

Propunere de regulament

Articolul 20

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolul 20

eliminat

Emiterea documentului de identificare

 

(1) Documentul de identificare menționat la articolul 5 litera (d):

 

(a) se emite de un medic veterinar autorizat de către autoritatea competentă în acest sens;

 

(b) consemnează conformitatea cu cerințele prevăzute la articolul 5 literele (a), (b) și (c) și, după caz, la articolul 27 litera (b) punctul (ii); această conformitate poate să fie consemnată în mai multe documente de identificare, în formatul prevăzut la articolul 22 alineatul (1).

 

(2) Conformitatea cu cerințele privind marcarea prevăzute la articolul 5 litera (a) se verifică înainte de:

 

(a) emiterea documentului de identificare în conformitate cu alineatul (1) litera (a);

 

(b) consemnarea conformității cu cerințele prevăzute la alineatul (1) litera (b).

 

Justificare

Se prezintă o nouă versiune modificată la articolul 22a.

Amendamentul  72

Propunere de regulament

Articolul 20 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 20a

 

Formatul documentului de identificare

 

(1) Documentul de identificare menționat la articolul 5 litera (d) este întocmit în formatul unui pașaport conform modelului de la anexa Va. Acesta cuprinde rubrici pentru introducerea informațiilor prevăzute în conformitate cu articolul 21 alineatul (1).

 

(2) Comisia este împuternicită să adopte într-un act de punere în aplicare cerințe privind limbile de redactare, caracteristicile de siguranță și formatul pașaportului menționat la alineatul (1). Comisia stabilește, de asemenea, într-un act de punere în aplicare măsuri tranzitorii pentru perioada de timp până la trecerea situației existente. Actul de punere în aplicare respectiv se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 43 alineatul (2).

 

(3) Pașaportul menționat la alineatul (1) conține un număr constituit din codul ISO al statului membru emitent urmat de un cod alfanumeric unic.

Amendamentul  73

Propunere de regulament

Articolul 21 – alineatul 1 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) numele, adresa și semnătura proprietarului;

(b) numele, adresa și semnătura proprietarului și maximum doi proprietari anteriori dacă este cazul;

Amendamentul  74

Propunere de regulament

Articolul 21 – alineatul 1 – litera ba (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ba) numele, adresa și semnătura medicului veterinar autorizat care emite sau completează documentul de identificare;

Amendamentul 75

Propunere de regulament

Articolul 21 – alineatul 1 – litera d

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(d) data recoltării sângelui pentru testul de titrare a anticorpilor antirabici în cazul prevăzut la articolul 27 litera (b) punctul (ii);

(d) data recoltării sângelui pentru testul de titrare a anticorpilor antirabici;

Amendamentul  76

Propunere de regulament

Articolul 21 – alineatul 1 – litera e – punctul ii

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(ii) adoptate în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) al doilea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 998/2003;

eliminat

Justificare

Eliminarea referinței la un regulament care este revizuit pe baza acestei propuneri.

Amendamentul  77

Propunere de regulament

Articolul 21 – alineatul 1 – litera ea (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ea) specia, rasa, sexul, culoarea și orice alte trăsături sau caracteristici notabile ale animalului;

Justificare

Astfel se va reduce utilizarea de documente de identificare ilegale și frauduloase și se va preveni utilizarea unui document pentru un animal potențial nevaccinat.

Completarea unor criterii esențiale privind descrierea animalului pentru a facilita identificarea acestuia.

Amendamentul  78

Propunere de regulament

Articolul 21 – alineatul 1 – litera f

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(f) alte informații relevante privind descrierea și starea de sănătate a animalului.

(f) alte informații relevante privind descrierea stării de sănătate a animalului.

Amendamentul  79

Propunere de regulament

Articolul 21 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Medicul veterinar care a emis documentul de identificare înregistrează informațiile menționate la alineatul (1) literele (a) și (b) și păstrează informațiile respective timp de cel puțin 10 ani de la data emiterii documentului de identificare.

(2) Medicul veterinar care a emis documentul de identificare înregistrează informațiile menționate la alineatul (1) literele (a) și (b) și păstrează informațiile respective pentru o perioadă determinată de autoritatea competentă, care trebuie să fie de cel puțin trei ani de la data emiterii documentului de identificare.

Amendamentul  80

Propunere de regulament

Articolul 22

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolul 22

eliminat

Formatul documentului de identificare

 

(1) Documentul de identificare menționat la articolul 5 litera (d) trebuie să aibă formatul unui pașaport în conformitate cu modelul care urmează să fie adoptat de Comisie prin intermediul unui act de punere în aplicare și cuprinde rubrici pentru introducerea informațiilor necesare în conformitate cu articolul 21 alineatul (1). Actul de punere în aplicare respectiv se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 43 alineatul (2) până la [a se introduce data: trei ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament].

 

(2) Actul de punere în aplicare menționat la alineatul (1) stabilește cerințe privind limbile de redactare și formatul pașaportului la care se face referire în alineatul menționat.

 

(3) Pașaportul menționat la alineatul (1) conține un număr constituit din codul ISO al statului membru emitent urmat de un cod alfanumeric unic.

 

Justificare

Se propune o versiune modificată la articolul 20a (nou).

Amendamentul  81

Propunere de regulament

Articolul 22 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 22a

 

Emiterea documentului de identificare

 

Documentul de identificare menționat la articolul 5 litera (d) este emis de un medic veterinar autorizat după ce:

 

(a) a verificat că animalul a fost marcat în conformitate cu articolul 16 alineatul (1);

 

(b) a trecut cu atenție în documentul de identificare informațiile relevante menționate la articolul 21 alineatul (1), certificând astfel conformitatea cu cerințele prevăzute la articolul 5 literele (b) și (c) și eventul și cu cerința de la articolul 27 litera (b) punctul (ii) și

 

(c) proprietarul a semnat documentul de identificare.

Amendamentul  82

Propunere de regulament

Articolul 23 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Prin derogare de la articolul 22 alineatul (1), statele membre autorizează circulația necomercială într-un stat membru dintr-un alt stat membru a animalelor de companie însoțite de documentul de identificare emis în sensul articolului 10 litera (e):

(1) Prin derogare de la articolul 20a alineatul (1), statele membre autorizează circulația necomercială într-un stat membru dintr-un alt stat membru a animalelor de companie însoțite de documentul de identificare emis în sensul articolului 10 litera (e):

(a) în conformitate cu articolul 24;

(a) în conformitate cu articolul 26a;

(b) în formatul prevăzut la articolul 26 alineatul (1).

(b) în formatul prevăzut la articolul 24a alineatul (1).

Justificare

Adaptarea numerotării din cauza modificării ordinii articolelor în cauză.

Amendamentul  83

Propunere de regulament

Articolul 24

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolul 24

eliminat

Emiterea documentului de identificare

 

(1) Documentul de identificare menționat la articolul 10 litera (e) conține un număr de serie și:

 

(a) este emis:

 

(i) fie de un medic veterinar oficial din țara terță de origine pe baza documentelor justificative;

 

(ii) fie de un medic veterinar autorizat de către autoritatea competentă din țara terță de origine în acest scop și este aprobat ulterior de autoritatea competentă;

 

(b) consemnează conformitatea cu cerințele prevăzute la articolul 10 literele (a) - (d).

 

(2) Conformitatea cu cerințele privind marcarea prevăzute la articolul 10 litera (a) se verifică înainte de:

 

(a) emiterea documentului de identificare în conformitate cu alineatul (1);

 

(b) consemnarea respectării cerințelor menționate la articolul 10 literele (b), (c) și (d).

 

Justificare

Acest articol va fi prezentat într-o formă modificată ca un nou articol 26a. Noua ordine va servi pentru o mai bună aplicabilitate.

Amendamentul 84

Propunere de regulament

Articolul 24 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 24a

 

Formatul documentului de identificare

 

(1) Documentul de identificare menționat la articolul 10 litera (e) este întocmit în formatul unui certificat de sănătate animală, în conformitate cu modelul prevăzut la anexa Vb. Acesta cuprinde rubrici pentru introducerea informațiilor prevăzute în conformitate cu articolul 25 alineatul (1).

 

(2) Comisia este împuternicită să adopte într-un act de punere în aplicare cerințe privind limbile de redactare, formatul și valabilitatea certificatului de sănătate animală menționat la alineatul (1). Actul de punere în aplicare respectiv se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 43 alineatul (2).

Amendamentul 85

Propunere de regulament

Articolul 25 – alineatul 1 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) numele și adresa proprietarului sau a persoanei fizice care acționează în numele și de comun acord cu proprietarul;

(b) numele, adresa și semnătura proprietarului sau a persoanei autorizate;

Amendamentul 86

Propunere de regulament

Articolul 25 – alineatul 1 – litera ba (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ba) numele, adresa și semnătura medicului veterinar autorizat, care emite sau completează documentul de identificare;

Amendamentul 87

Propunere de regulament

Articolul 25 – alineatul 1 – litera e – punctul ii

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(ii) adoptate în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) al doilea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 998/2003;

eliminat

Amendamentul 88

Propunere de regulament

Articolul 25 – alineatul 1 – litera ea (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ea) specia, rasa, sexul și culoarea animalului;

Amendamentul 89

Propunere de regulament

Articolul 25 – alineatul 1 – litera f

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(f) alte informații relevante privind descrierea și starea de sănătate a animalului.

(f) alte informații relevante privind descrierea stării de sănătate a animalului.

Amendamentul 90

Propunere de regulament

Articolul 25 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Documentul de identificare menționat la articolul 10 litera (e) este completat de o declarație scrisă, semnată de proprietar sau de persoana fizică care acționează în numele și de comun acord cu proprietarul, care atestă că animalul de companie este deplasat în Uniune în scopuri necomerciale.

(2) Documentul de identificare menționat la articolul 10 litera (e) este completat de o declarație scrisă, semnată de proprietar sau de persoana autorizată, care atestă că animalul de companie este deplasat în Uniune în scopuri necomerciale.

Amendamentul 91

Propunere de regulament

Articolul 26

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolul 26

eliminat

Formatul documentului de identificare

 

(1) Documentul de identificare menționat la articolul 10 litera (e) are formatul unui certificat de sănătate animală în conformitate cu modelul care urmează să fie adoptat de Comisie prin intermediul unui act de punere în aplicare și cuprinde rubrici pentru introducerea informațiilor necesare în conformitate cu articolul 25 alineatul (1). Actul de punere în aplicare respectiv se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 43 alineatul (2) până la [a se introduce data: trei ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament].

 

(2) Actul de punere în aplicare menționat la alineatul (1) stabilește cerințe privind limbile de redactare, formatul și valabilitatea certificatului de sănătate animală la care se face referire în alineatul menționat.

 

Justificare

Adoptat ca articolul 24a (nou), sub formă modificată și cu ordinea schimbată.

Amendamentul 92

Propunere de regulament

Articolul 26 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 26a

 

Emiterea documentului de identificare

 

Documentul de identificare menționat la articolul 10 litera (e) conține un număr de serie și este emis fie de un medic veterinar oficial din țara terță de origine pe baza documentelor justificative, fie de un medic veterinar autorizat și este aprobat ulterior de autoritatea competentă, după ce medicul veterinar:

 

(a) a verificat că animalul a fost marcat în conformitate cu articolul 16 alineatul (1) și

 

(b) a trecut cu atenție în documentul de identificare informațiile relevante menționate la articolul 25 alineatul (1) literele (a)-(e), certificând astfel conformitatea cu cerințele prevăzute la articolul 10 alineatul (1) literele (b) - (d).

Amendamentul 93

Propunere de regulament

Articolul 27 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Prin derogare de la articolul 26 alineatul (1), statele membre autorizează circulația necomercială a animalelor de companie însoțite de documentul de identificare în formatul prevăzut la articolul 22 alineatul (1) în cazul în care:

Prin derogare de la articolul 24a alineatul (1), statele membre autorizează circulația necomercială a animalelor de companie însoțite de documentul de identificare în formatul prevăzut la articolul 20a alineatul (1) în cazul în care:

Justificare

Adaptarea numerotării din cauza modificării ordinii articolelor în cauză.

Amendamentul 94

Propunere de regulament

Articolul 27 – litera b – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) fie astfel de animale de companie intră într-un stat membru după o deplasare temporară sau după tranzitul printr-o țară sau teritoriu terț dintr-un stat membru, iar un medic veterinar autorizat de autoritatea competentă a consemnat faptul că, înainte ca animalele de companie să părăsească Uniunea, acestea:

(b) fie astfel de animale de companie intră într-un stat membru după o deplasare sau după tranzitul printr-o țară sau teritoriu terț dintr-un stat membru, iar un medic veterinar autorizat a consemnat faptul că, înainte ca animalele de companie să părăsească Uniunea, acestea:

Amendamentul 95

Propunere de regulament

Articolul 28

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolul 28

eliminat

Emiterea documentului de identificare

 

(1) Documentul de identificare menționat la articolul 9 alineatul (1) litera (c):

 

(a) se emite de un medic veterinar autorizat de către autoritatea competentă în acest sens;

 

(b) consemnează conformitatea cu articolul 9 alineatul (1) literele (a), (b) și (c).

 

(2) Conformitatea cu cerințele privind marcarea sau descrierea prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (a) se verifică înainte de:

 

(a) emiterea documentului de identificare în conformitate cu alineatul (1) litera (a);

 

(b) consemnarea respectării cerințelor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) literele (a), (b) și (c) în conformitate cu articolul 18 alineatul (3) litera (c).

 

Justificare

Acest articol este adoptat din nou într-o formă modificată ca articolul 30a (nou), pentru a se garanta printr-o ordine modificată o mai bună aplicabilitate a dispozițiilor.

Amendamentul 96

Propunere de regulament

Articolul 28 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 28a

 

Formatul documentului de identificare

 

(1) Documentul de identitate menționat la articolul 9 alineatul (1) litera (c) are formatul conform modelului de la anexa Vc. Acesta cuprinde rubrici pentru introducerea informațiilor prevăzute la articolul 29.

 

(2) Comisia este împuternicită să adopte într-un act de punere în aplicare cerințe privind limbile de redactare, caracteristicile de siguranță, formatul și valabilitatea documentului de identificare menționat la alineatul (1). Actul de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 43 alineatul (2).

Amendamentul 97

Propunere de regulament

Articolul 29 – litera ba (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ba) numele, adresa și semnătura medicului veterinar autorizat;

Amendamentul 98

Propunere de regulament

Articolul 29 – litera ca (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ca) specia și, în cazul în care este relevant, rasa, sexul și culoarea animalului;

Amendamentul 99

Propunere de regulament

Articolul 29 – litera d

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(d) alte informații relevante privind descrierea și starea de sănătate a animalului.

(d) alte informații relevante privind descrierea stării de sănătate a animalului.

Amendamentul 100

Propunere de regulament

Articolul 30

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolul 30

eliminat

Formatul documentului de identificare

 

(1) Comisia adoptă, prin intermediul unui act de punere în aplicare, un model de document de identificare menționat la articolul 9 alineatul (1) litera (c) care cuprinde rubrici pentru introducerea informațiilor necesare în conformitate cu articolul 29. Actul de punere în aplicare respectiv se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 43 alineatul (2).

 

(2) Actul de punere în aplicare menționat la alineatul (1) trebuie să stabilească cerințe privind limbile de redactare, formatul și valabilitatea documentului de identificare la care se face referire în alineatul menționat.

 

Justificare

Într-o formă modificată, adoptat ca noul articol 28a.

Amendamentul 101

Propunere de regulament

Articolul 30 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 30a

 

Emiterea documentului de identificare

 

Documentul de identificare menționat la articolul 9 alineatul (1) litera (c) este emis de un medic veterinar autorizat după ce:

 

(a) a verificat că animalul a fost marcat în conformitate cu articolul 16 alineatul (2);

 

(b) a trecut cu atenție în documentul de identificare informațiile relevante menționate la articolul 29, certificând astfel conformitatea cu cerințele prevăzute la articolul 9 alineatul (1) și

 

(c) proprietarul a semnat documentul de identificare.

Amendamentul 102

Propunere de regulament

Articolul 31

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolul 31

eliminat

Emiterea documentului de identificare

 

(1) Documentul de identificare menționat la articolul 14 alineatul (1) litera (c):

 

(a) este emis:

 

(i) fie de un medic veterinar oficial, pe baza documentelor justificative;

 

(ii) fie de un medic veterinar autorizat de către autoritatea competentă în acest scop și aprobat ulterior de autoritatea competentă;

 

(b) consemnează conformitatea cu articolul 14 alineatul (1) literele (a), (b) și (c).

 

(2) Conformitatea cu cerințele privind marcarea sau descrierea prevăzute la articolul 14 alineatul (1) litera (a) se verifică înainte de:

 

(a) emiterea documentului de identificare în conformitate cu alineatul (1) litera (a);

 

(b) consemnarea respectării cerințelor prevăzute la articolul 14 alineatul (1) literele (a), (b) și (c) în conformitate cu articolul 18 alineatul (3) litera (c).

 

Justificare

Articolul este adoptat din nou într-o formă modificată ca articolul 33a.

Amendamentul 103

Propunere de regulament

Articolul 31 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 31a

 

Formatul documentului de identificare

 

(1) Documentul de identitate menționat la articolul 14 alineatul (1) litera (c) are formatul conform modelului de la anexa Vd. Acesta cuprinde rubrici pentru introducerea informațiilor prevăzute la articolul 32 alineatul (1).

 

(2) Comisia este împuternicită să adopte într-un act de punere în aplicare cerințe privind limbile de redactare, formatul și valabilitatea documentului de identificare menționat la alineatul (1). Actul de punere în aplicare respectiv se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 43 alineatul (2).

Amendamentul 104

Propunere de regulament

Articolul 32 – alineatul 1 – litera aa (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(aa) specia și, în cazul în care este relevant, rasa, sexul și culoarea animalului;

Amendamentul 105

Propunere de regulament

Articolul 32 – alineatul 1 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) numele și adresa proprietarului sau a persoanei fizice care acționează în numele și de comun acord cu proprietarul;

(b) numele, adresa și semnătura proprietarului sau a persoanei autorizate;

Amendamentul 106

Propunere de regulament

Articolul 32 – alineatul 1 – litera ba (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ba) numele, adresa și semnătura medicului veterinar autorizat;

Amendamentul 107

Propunere de regulament

Articolul 32 – alineatul 1 – litera d

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(d) alte informații relevante privind descrierea și starea de sănătate a animalului.

(d) alte informații relevante privind descrierea stării de sănătate a animalului.

Amendamentul 108

Propunere de regulament

Articolul 32 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Documentul de identificare menționat la articolul 14 alineatul (1) litera (c) este completat de o declarație scrisă, semnată de proprietar sau de persoana fizică care acționează în numele și de comun acord cu proprietarul, care atestă că animalul de companie este deplasat în Uniune în scopuri necomerciale.

(2) Documentul de identificare individual sau colectiv menționat la articolul 14 alineatul (1) litera (c) este completat de o declarație scrisă, semnată de proprietar sau de persoana autorizată, care atestă că animalul de companie este deplasat în Uniune în scopuri necomerciale.

Amendamentul 109

Propunere de regulament

Articolul 33

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolul 33

eliminat

Formatul documentului de identificare

 

(1) Comisia adoptă, prin intermediul unui act de punere în aplicare, un model de document de identificare menționat la articolul 14 alineatul (1) litera (c) care cuprinde rubrici pentru introducerea informațiilor necesare în conformitate cu articolul 32 alineatul (1). Actul de punere în aplicare respectiv se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 43 alineatul (2).

 

(2) Actul de punere în aplicare menționat la alineatul (1) trebuie să stabilească cerințe privind limbile de redactare, formatul și valabilitatea documentului de identificare la care se face referire în alineatul menționat.

 

Justificare

Într-o formă modificată, adoptat din nou ca noul articol 31a.

Amendamentul 110

Propunere de regulament

Articolul 33 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 33a

 

Emiterea documentului de identificare

 

Documentul de identificare menționat la articolul 14 alineatul (1) litera (c) cuprinde un număr de serie și este emis fie de un medic veterinar oficial din țara terță de origine pe baza documentelor justificative, fie de un medic veterinar autorizat și este aprobat ulterior de autoritatea competentă, după ce medicul veterinar:

 

(a) a verificat că animalul a fost marcat în conformitate cu articolul 16 alineatul (2) și

 

(b) a trecut cu atenție în documentul de identificare informațiile relevante menționate la articolul 32 alineatul (1) literele (a)-(c), certificând astfel conformitatea cu cerințele prevăzute la articolul 14 alineatul (2) literele (a) și (b).

Amendamentul 111

Propunere de regulament

Capitolul VI – secțiunea 1 – titlu

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Derogare pentru circulația necomercială directă a animalelor de companie în statele membre

Derogare pentru circulația necomercială a animalelor de companie în statele membre

Amendamentul 112

Propunere de regulament

Articolul 34 – alineatul 1 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Prin derogare de la condițiile prevăzute la articolele 5, 9, 10 și 14, statele membre pot autoriza circulația pe teritoriile lor în scopuri necomerciale a animalelor de companie din speciile enumerate în anexa I care nu sunt în conformitate cu condițiile prevăzute la articolele respective, cu condiția ca:

(1) Prin derogare de la condițiile prevăzute la articolele 5, 9, 10 și 14, în situații excepționale, statele membre pot autoriza circulația pe teritoriile lor în scopuri necomerciale a animalelor de companie din speciile enumerate în anexa I care nu sunt în conformitate cu condițiile prevăzute la articolele respective, cu condiția ca:

Amendamentul 113

Propunere de regulament

Articolul 34 – alineatul 1 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) proprietarul sau persoana fizică care acționează în numele și de comun acord cu proprietarul să fi depus în prealabil o cerere de autorizare și statul membru de destinație să fi acordat o asemenea autorizație;

(a) proprietarul sau persoana autorizată să fi depus în prealabil o cerere de autorizare și statul membru de destinație să fi acordat o asemenea autorizație;

Amendamentul 114

Propunere de regulament

Articolul 35 – titlu

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Controlul documentelor, controlul identității și controale fizice care trebuie efectuate cu privire la circulația necomercială a animalelor de companie într-un stat membru din alt stat membru sau din țări sau teritorii terțe enumerate în temeiul articolului 13 alineatul (1)

Controlul documentelor, controlul identității și controale fizice care trebuie efectuate cu privire la circulația necomercială a animalelor de companie într-un stat membru din alt stat membru sau din țări sau teritorii terțe enumerate în temeiul articolului 13 alineatul (1) și articolului 14a

Amendamentul 115

Propunere de regulament

Articolul 35 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Fără a aduce atingere dispozițiilor de la articolul 15, statele membre efectuează controale țintite sau aleatorii ale documentelor și ale identității și, acolo unde este necesar, controale fizice, asupra animalelor de companie transportate în scop necomercial într-un stat membru dintr-un alt stat membru sau din țări sau teritorii terțe enumerate în actul de punere în aplicare adoptat în conformitate cu articolul 13 alineatul (1) pentru a verifica în mod nediscriminatoriu respectarea dispozițiilor din capitolul II.

(1) Fără a aduce atingere dispozițiilor de la articolul 15, statele membre efectuează controale țintite sau aleatorii ale documentelor și ale identității și, acolo unde este necesar, controale fizice, asupra animalelor de companie transportate în scop necomercial într-un stat membru dintr-un alt stat membru sau din țări sau teritorii terțe enumerate în actul delegat adoptat în conformitate cu articolul 13 alineatul (1) și articolul 14a pentru a verifica în mod nediscriminatoriu respectarea dispozițiilor din capitolul II.

Amendamentul 116

Propunere de regulament

Articolul 35 – alineatul 2 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Proprietarul sau persoana fizică acționând în numele și de comun acord cu proprietarul, în momentul circulației necomerciale într-un stat membru din alt stat membru sau din țări sau teritorii terțe enumerate în conformitate cu articolul 13 alineatul (1), la solicitarea autorității competente responsabile de controalele prevăzute la alineatul (1) din prezentul articol:

(2) Proprietarul sau persoana autorizată, în momentul circulației necomerciale într-un stat membru din alt stat membru sau din țări sau teritorii terțe enumerate în conformitate cu articolul 13 alineatul (1) și articolul 14a, la solicitarea autorității competente responsabile de controalele prevăzute la alineatul (1) din prezentul articol:

Amendamentul 117

Propunere de regulament

Articolul 35 – alineatul 2 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) prezintă documentul de identificare care demonstrează conformitatea cu cerințele unei astfel de circulații în formatul prevăzut:

(a) prezintă documentul de identificare necesar conform prezentului regulament care demonstrează conformitatea cu cerințele unei astfel de circulații;

(i) fie le articolul 22 alineatul (1),

 

(ii) fie la articolul 23 alineatul (1);

 

Amendamentul 118

Propunere de regulament

Articolul 36 – titlu

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Controlul documentelor, controlul identității și controale fizice care trebuie efectuate cu privire la circulația necomercială într-un stat membru din țări sau teritorii terțe

Controlul documentelor, controlul identității și controale fizice care trebuie efectuate cu privire la circulația necomercială din țări sau teritorii terțe, care nu este enumerat în conformitate cu articolul 13 alineatul (1) sau articolul 14a

Amendamentul 119

Propunere de regulament

Articolul 36 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Circulația necomercială a animalelor de companie într-un stat membru din țări sau teritorii terțe, altele decât cele enumerate în actul de punere în aplicare adoptat în conformitate cu articolul 13 alineatul (1), se supune unor controale ale documentelor și ale identității și, dacă este necesar, unor controale fizice, efectuate de către autoritățile competente la punctul de intrare a călătorilor.

(1) Circulația necomercială a animalelor de companie într-un stat membru din țări sau teritorii terțe, altele decât cele enumerate în actul delegat adoptat în conformitate cu articolul 13 alineatul (1) și articolul 14a, se supune unor controale ale documentelor și ale identității și, dacă este necesar, unor controale fizice, efectuate de către autoritățile competente la punctul de intrare a călătorilor, pentru a verifica conformitatea cu dispozițiile capitolului III.

Amendamentul  120

Propunere de regulament

Articolul 36 – alineatul 2 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Proprietarul sau persoana fizică acționând în numele și de comun acord cu proprietarul, în momentul intrării într-un stat membru din țări sau teritorii terțe, altele decât cele enumerate în actul de punere în aplicare adoptat conformitate cu articolul 13 alineatul (1), la solicitarea autorității competente prevăzute la alineatul (1):

(2) Proprietarul sau persoana autorizată, în momentul intrării într-un stat membru din țări sau teritorii terțe, altele decât cele enumerate în actul delegat adoptat conformitate cu articolul 13 alineatul (1) și articolul 14a, la solicitarea autorității competente la punctul de intrare a călătorilor prevăzute la alineatul (1):

Amendamentul 121

Propunere de regulament

Articolul 36 – alineatul 2 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) prezintă documentul de identificare care demonstrează conformitatea cu cerințele unei astfel de circulații în formatul prevăzut:

(a) prezintă documentul de identificare care demonstrează conformitatea cu cerințele unei astfel de circulații în formatul prevăzut în dispozițiile prezentului regulament.

(i) fie le articolul 26 alineatul (1),

 

(ii) fie la articolul 27 litera (b);

 

Amendamentul  122

Propunere de regulament

Articolul 36 – alineatul 4 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) păstrează registre de evidență a controalelor care au fost efectuate;

(b) păstrează registre de evidență a numărului total al controalelor care au fost efectuate și al cazurilor de neconformitate;

Justificare

Reducerea sarcinii administrative, deoarece mai târziu doar rezultatele privind reclamațiile prezintă un eventual interes.

Amendamentul  123

Propunere de regulament

Articolul 36 – alineatul 4 – litera c

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) consemnează controalele efectuate în documentul de identificare menționat:

(c) consemnează controalele efectuate în documentul de identificare.

(i) fie le articolul 10 litera (e),

 

(ii) fie la articolul 27 litera (b);

 

Justificare

Sporirea lizibilității.

Amendamentul  124

Propunere de regulament

Articolul 37 – alineatul 1 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) În cazul în care controalele prevăzute la articolele 35 și 36 constată că un animal de companie nu respectă condițiile prevăzute în capitolele II și III, autoritatea competentă decide, după consultarea medicului veterinar oficial:

(1) În cazul în care controalele prevăzute la articolele 35 și 36 constată că un animal de companie nu respectă condițiile prevăzute în capitolele II și III, autoritatea competentă decide, după consultarea medicului veterinar oficial și cu proprietarul sau persoana autorizată, după caz:

Amendamentul  125

Propunere de regulament

Articolul 37 – alineatul 1 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) fie întoarcerea animalului de companie în țara sau teritoriul de origine,

(a) întoarcerea animalului de companie pe cheltuiala proprietarului în țara sau teritoriul de origine,

Amendamentul  126

Propunere de regulament

Articolul 37 – alineatul 1 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) fie izolarea animalului de companie, pe cheltuiala proprietarului, sub control oficial pe perioada necesară pentru a fi în conformitate cu condițiile stabilite în capitolele II și III,

(b) fie izolarea animalului de companie, pe cheltuiala proprietarului, sub control oficial pe perioada necesară pentru a fi în conformitate cu condițiile stabilite în capitolele II sau III, după caz

Amendamentul  127

Propunere de regulament

Articolul 37 – alineatul 1 – litera c

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) fie eutanasierea animalului de companie, fără compensarea financiară a proprietarului sau a persoanei fizice care acționează în numele și de comun acord cu proprietarul, în cazul în care întoarcerea animalului nu este posibilă sau izolarea sa nu este practică.

(c) eutanasierea animalului de companie, ca ultimă opțiune și în conformitate cu standardele statului membru privind bunăstarea animalelor, fără compensarea financiară a proprietarului sau a persoanei fizice care acționează în numele și de comun acord cu proprietarul, în cazul în care întoarcerea animalului nu este posibilă sau izolarea sa nu este practică.

Amendamentul  128

Propunere de regulament

Articolul 38 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

În cazul în care într-un stat membru sau într-o țară sau teritoriu terț izbucnește sau se răspândește rabia, iar această situație poate prezenta o amenințare gravă pentru sănătatea publică sau animală, Comisia poate, din proprie inițiativă sau la cererea unui stat membru, să adopte una din următoarele măsuri, prin intermediul unui act de punere în aplicare, fără întârziere și în funcție de gravitatea situației:

În cazul în care într-un stat membru sau într-o țară sau teritoriu terț izbucnește sau se răspândește rabia sau o altă boală sau o infecție, iar această situație poate prezenta o amenințare gravă pentru sănătatea publică sau animală, Comisia poate, din proprie inițiativă sau la cererea unui stat membru, să adopte una din următoarele măsuri, prin intermediul unui act de punere în aplicare, fără întârziere și în funcție de gravitatea situației:

Amendamentul  129

Propunere de regulament

Articolul 39 – alineatul 1 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Până la [a se introduce data: un an de la intrarea în vigoare a prezentului regulament] cel târziu, statele membre pun la dispoziția publicului informații clare și ușor accesibile privind următoarele:

(1) Statele membre pun la dispoziția publicului și a medicilor veterinari informații clare și ușor accesibile privind următoarele:

Justificare

Intrarea în vigoare a prezentului regulament are drept scop informarea publicului larg pentru ca noile norme să fie cunoscute de îndată ce regulamentul începe să se aplice.

Amendamentul  130

Propunere de regulament

Articolul 39 – alineatul 1 – litera aa (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(aa) cerințele generale care se aplică circulației necomerciale a animalelor de companie pe teritoriul Uniunii sau condițiile în care acestea pot intra sau reintra pe teritoriul Uniunii;

Amendamentul  131

Propunere de regulament

Articolul 39 – alineatul 1 – litera d

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(d) lista punctelor de intrare a călătorilor, conform cerințelor prevăzute la articolul 36 alineatul (3), inclusiv autoritatea competentă desemnată să efectueze controalele prevăzute la articolul 36 alineatul (4);

(d) lista punctelor de intrare a călătorilor, conform cerințelor prevăzute la articolul 36 alineatul (3) sau la articolul 10 alineatul (1a), inclusiv autoritatea competentă desemnată să efectueze controalele prevăzute la articolul 36 alineatul (4);

Amendamentul  132

Propunere de regulament

Articolul 39 – alineatul 1 – litera ea (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ea) informațiile privind vaccinurile antirabice pentru care există o autorizație de comercializare în conformitate cu articolul 1 alineatul (b) de la anexa IV, precum și indicații speciale de folosire.

Amendamentul  133

Propunere de regulament

Articolul 39 – alineatul 1 – litera eb (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(eb) măsurilor de restricționare a circulației anumitor specii sau rase de animale de companie adoptate de către statele membre pe baza unor considerații, altele decât cele referitoare la sănătatea animală.

Justificare

Aceste măsuri privesc normele naționale existente care au fost deja aprobate de către Comisie, care ar putea avea, de asemenea, impact asupra deplasărilor necomerciale ale animalelor de companie (de exemplu privind circulația anumitor rase de câini care sunt considerați periculoși în anumite state membre). Persoanele care doresc să călătorească însoțite de animalele lor de companie ar trebui informate despre posibilitatea aplicării unor norme suplimentare față de cele din prezentul regulament. Raportorul consideră că este mai adecvată includerea acestui aspect la articolul 39 Obligații cu privire la informare.

Amendamentul  134

Propunere de regulament

Articolul 40 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Pentru a se evita circulația comercială frauduloasă, mascată sub forma circulației necomerciale a animalelor de companie, Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 41 pentru a adopta norme care limitează numărul animalelor de companie din speciile enumerate în anexa I care pot însoți proprietarul sau persoana fizică acționând în numele și de comun acord cu proprietarul pentru o anumită deplasare necomercială.

eliminat

Justificare

Numărul maxim și circumstanțele excepționale sunt stabilite în amendamentul propus la articolul 4a din prezentul regulament.

Amendamentul  135

Propunere de regulament

Articolul 41 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Delegarea de competențe menționată la articolul 7 alineatul (1), articolul 16 alineatul (2) al doilea paragraf, articolul 18 alineatul (1) primul paragraf și articolul 40 sunt conferite Comisiei pentru o perioadă de timp nedeterminată începând cu (*).

(2) Delegarea de competențe menționată la articolul 4a, articolul 7 alineatul (1), articolul 13 alineatul (1), articolul 14a, articolul 16 alineatul (2) al doilea paragraf, articolul 18 alineatul (1) primul paragraf și articolul 40 sunt conferite Comisiei pentru o perioadă de cinci ani începând cu ..* Comisia prezintă un raport privind delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opun prelungirii respective cel târziu cu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

 

____________

 

* Data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Amendamentul  136

Propunere de regulament

Articolul 44 – paragraful 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Statele membre notifică dispozițiile în cauză Comisiei până la [a se introduce data: un an de la intrarea în vigoare a prezentului regulament] și notifică fără întârziere Comisia cu privire la orice modificare ulterioară a acestora.

Statele membre notifică dispozițiile în cauză Comisiei și notifică fără întârziere Comisia cu privire la orice modificare ulterioară a acestora.

Amendamentul  137

Propunere de regulament

Articolul 45 – alineatul 2 a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(2a) Abrogarea Regulamentului (CE) nr. 998/2003 nu aduce atingere menținerii Regulamentului delegat al Comisiei nr. 1152/2011, care a fost adoptat pe baza articolului 5 alineatul (1) din respectivul regulament.

Amendamentul  138

Propunere de regulament

Articolul 46 – alineatul 1 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Prin derogare de la articolul 22 alineatul (1), documentul de identificare este considerat în conformitate cu prezentul regulament dacă:

(1) Prin derogare de la articolul 20a alineatul (1), documentul de identificare este considerat în conformitate cu prezentul regulament dacă:

Justificare

Cf. 38.

Amendamentul  139

Propunere de regulament

Articolul 46 – alineatul 1 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) este redactat în conformitate cu pașaportul tip stabilit prin Decizia 2003/803/CE;

(a) a fost redactat în conformitate cu pașaportul tip stabilit prin Decizia 2003/803/CE;

Justificare

Odată cu intrarea în vigoare a regulamentului are loc emiterea documentelor de identificare care corespund modelului din anexe. Decizia 2011/874/CE se mai aplică doar în cazul documentelor deja emise.

Amendamentul  140

Propunere de regulament

Articolul 46 – alineatul 1 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) a fost emis în termen de cel mult un an de la data intrării în vigoare a actului de punere în aplicare adoptat în conformitate cu articolul 22 alineatul (1).

(b) a fost emis înainte de data intrării în vigoare a actului de punere în aplicare adoptat în conformitate cu articolul 22 alineatul (1).

Amendamentul  141

Propunere de regulament

Articolul 46 – alineatul 2 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Prin derogare de la articolul 26 alineatul (1), documentul de identificare este considerat în conformitate cu prezentul regulament dacă:

(2) Prin derogare de la articolul 24a alineatul (1), documentul de identificare este considerat în conformitate cu prezentul regulament dacă:

Justificare

Cf. 38.

Amendamentul  142

Propunere de regulament

Articolul 46 – alineatul 2 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) este redactat în conformitate cu pașaportul tip stabilit prin Decizia 2011/874/CE;

(a) a fost redactat în conformitate cu pașaportul tip stabilit prin Decizia 2011/874/CE;

Justificare

Odată cu intrarea în vigoare a regulamentului are loc emiterea documentelor de identificare care corespund modelului din anexe. Decizia 2011/874/CE se mai aplică doar în cazul documentelor deja emise.

Amendamentul  143

Propunere de regulament

Articolul 46 – alineatul 2 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) a fost emis în termen de cel mult un an de la data intrării în vigoare a actului de punere în aplicare adoptat în conformitate cu articolul 26 alineatul (1).

(b) a fost emis înainte de data intrării în vigoare a actului de punere în aplicare adoptat în conformitate cu articolul 26 alineatul (1).

Amendamentul  144

Propunere de regulament

Articolul 47 – paragraful 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Se aplică de la xxxx [a se introduce data: un an de la intrarea în vigoare a prezentului regulament].

Se aplică de la ...*

 

_______________

 

* 18 luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.

Amendamentul  145

Propunere de regulament

Anexa II

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Această anexă se elimină.

Amendamentul  146

Propunere de regulament

Anexa V a (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Anexa Va

 

Model de document de identificare conform articolului 20a

 

(Modelul se introduce înainte de adoptarea actului legislativ final.)

Justificare

În vederea unei puneri în aplicare îmbunătățite a prezentului regulament, modelul de document de identificare trebuie să fie deja cuprins în regulament. Dispozițiile privind formatul documentului de identificare, informațiile introduse și data emiterii au fost rearanjate având în vedere logica utilizării acestuia.

Amendamentul  147

Propunere de regulament

Anexa V b (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Anexa Vb

 

Model de document de identificare conform articolului 24a

 

(Modelul se introduce înainte de adoptarea actului legislativ final.)

Amendamentul  148

Propunere de regulament

Anexa V c (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Anexa Vc

 

Model de document de identificare conform articolului 28a

 

(Modelul se introduce înainte de adoptarea actului legislativ final.)

Amendamentul  149

Propunere de regulament

Anexa V d (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Anexa Vd

 

Model de document de identificare conform articolului 31a

 

(Modelul se introduce înainte de adoptarea actului legislativ final.)

  • [1]  JO C 229, 31.7.2012, p. 119.

EXPUNERE DE MOTIVE

Circulația animalelor de companie a fost reglementată din anul 2003 prin Regulamentul nr. 998/2003 și cele 17 modificări ulterioare ale sale. Însă circumstanțele în care se desfășoară circulația animalelor de companie s-a schimbat în acest interval de timp: Comisia și statele membre, printre altele, au desfășurat cu succes campanii antirabice, ceea ce face ca rabia să poată fi considerată, în principiu, o boală inexistentă în prezent în numeroase părți ale Uniunii, deși, ca întotdeauna, este nevoie de vigilență permanentă. Prezența sau absența rabiei a fost principalul, dar nu și unicul motiv pentru menținerea unui regim de tranziție special pentru circulația animalelor pe teritoriul unor state membre (articolele 6, 8 și 16 din Regulamentul nr. 998/2003).

Expirarea unui alt regim de tranziție în conformitate cu articolul 4 alineatul (1) (marcarea cu tatuaj sau prin transponder) a constituit un alt motiv întemeiat pentru a revizui Regulamentul nr. 998/2003 în vigoare.

În plus, în această perioadă, Tratatul de la Lisabona a intrat în vigoare și Regulamentul nr. 998/2003 a fost aliniat doar parțial la acesta (prin Regulamentul nr. 438/2010). În consecință, alinierea și adaptarea completă a vechilor măsuri de comitologie la noile articole 290 și 291 din TFUE constituie următoarea etapă logică față de care Comisia s-a angajat în declarația atașată la Regulamentul nr. 438/2010.

Observații:

· obiectivul principal al raportorului este de a facilita călătoria proprietarilor de animale de companie însoțiți de acestea în cadrul Uniunii sau în țări terțe, respectând totodată un nivel înalt de siguranță cu privire la potențialele riscuri pentru sănătatea umană și animală. Prin urmare, raportorul a încercat să îmbunătățească lizibilitatea și claritatea propunerii Comisiei în scopul de a permite aplicarea clară și fără echivoc a acesteia de către proprietarii de animale de companie, veterinari, personalul serviciilor de aplicare a legii, autoritățile competente și alți actori implicați în circulația necomercială a animalelor de companie. În consecință, formularea și, uneori, ordinea anumitor articole au fost modificate, deși mesajul principal al dispozițiilor respective a fost adesea păstrat. Astfel de modificări sunt indicate în justificare.

· raportorul confirmă faptul că temeiul juridic dublu este menținut și că a fost adaptat la articolele corespunzătoare din Tratatul de la Lisabona, și anume articolul 43 alineatul (2) (agricultură) și articolul 168 alineatul (4) (sănătate publică).

· experiența a demonstrat că circulația comercială a câinilor, a pisicilor și, uneori, a dihorilor domestici este disimulată frecvent în mod fraudulos ca circulație necomercială, încercându-se eludarea aplicării normelor mai stricte privind comercializarea și importul de astfel de animale. Pentru a preveni apariția unor astfel de practici, normele aplicabile în prezent care se bazează pe Regulamentul nr. 388/2010 al Comisiei limitează la cinci numărul maxim de animale care pot însoți proprietarul. Cu toate acestea, această limitare a cauzat dificultăți enorme în realitate pentru cetățenii care doresc să participe la anumite concursuri, expoziții sau evenimente sportive, în scopul cărora trebuie să călătorească în diferite state membre cu mai mult de cinci animale. Prin urmare, raportorul propune derogări de la acest număr maxim, care sunt suficient de clare și de pragmatice, atât pentru participanții la aceste evenimente, cât și pentru autoritățile însărcinate cu punerea în aplicare a acestor norme.

· dispozițiile aplicabile în prezent acordă statelor membre dreptul de a permite derogări speciale de la vaccinarea antirabică obligatorie a câinilor, a pisicilor și a dihorilor domestici cu vârsta mai mică de trei luni. Aceste derogări se bazează pe faptul că, din punct de vedere veterinar, nu este recomandabil să se vaccineze animale atât de tinere. Totuși, din momentul vaccinării până la dobândirea imunității complete, poate trece o perioadă de până la patru săptămâni, în funcție de vaccinul utilizat. Normele actuale nu abordează această lacună, creând incertitudine în cazul călătoriei cu animale tinere cu vârsta mai mare de 12 săptămâni, dar fără imunitate protectoare în sensul anexei IV punctul 2 litera (d). Raportorul propune, prin urmare, clarificarea acestei situații pentru toți actorii, care să permită, de asemenea, scutirea animalelor tinere cu vârsta cuprinsă între 12 și 16 săptămâni de la cerințele de valabilitate a vaccinării antirabice stabilite în anexa IV.

· structura și formularea normelor privind modul de completare a documentelor de identificare a creat confuzie în rândul veterinarilor și al proprietarilor de animale de companie. Raportorul propune, prin urmare, o nouă structură a acestor părți din regulament: fiecare secțiune indică, în primul rând, formatul obligatoriu al documentului de identificare respectiv în funcție de tipul de animal și de tipul de circulație necomercială (animale deplasate între statele membre ale UE sau animale care sunt deplasate din țări terțe); apoi menționează toate rubricile relevante care trebuie completate de către un veterinar. Fiecare secțiune se încheie prin descrierea procedurii care trebuie urmată de un veterinar pentru a completa în mod corespunzător documentul de identificare. Se propun câteva rubrici suplimentare pentru a îmbunătăți identificarea animalului respectiv și pentru a proteja mai bine documentele de identificare împotriva falsificării. Ori de câte ori a fost posibil, în loc să facă trimiteri încrucișate la alte articole din prezentul regulament, raportorul a încercat să explice cerințele sau dispozițiile care sunt necesare pentru respectarea unui anumit articol.

Pentru a îmbunătăți utilitatea și pentru a spori ușurința de aplicare a prezentului regulament, precum și pentru a garanta uniformitatea, raportorul ar dori să includă un model pentru fiecare tip de document de identificare în anexa la prezentul regulament, astfel încât să nu mai fie necesare examinarea și lecturarea numeroaselor acte juridice ulterioare pentru a identifica tipul de document corect.

PROCEDURĂ

Titlu

Circulația necomercială a animalelor de companie

Referințe

COM(2012)0089 – C7-0060/2012 – 2012/0039(COD)

Data prezentării la PE

5.3.2012

 

 

 

Comisie competentă în fond

       Data anunțului în plen

ENVI

13.3.2012

 

 

 

Comisie(i) sesizată(e) pentru avizare

       Data anunțului în plen

AGRI

13.3.2012

 

 

 

Avize care nu au fost emise

       Data deciziei

AGRI

23.4.2012

 

 

 

Raportor(i)

       Data numirii

Horst Schnellhardt

29.3.2012

 

 

 

Examinare în comisie

19.9.2012

10.10.2012

 

 

Data adoptării

6.11.2012

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

60

0

0

Membri titulari prezenți la votul final

Martina Anderson, Elena Oana Antonescu, Kriton Arsenis, Sophie Auconie, Pilar Ayuso, Paolo Bartolozzi, Sergio Berlato, Lajos Bokros, Nessa Childers, Yves Cochet, Chris Davies, Anne Delvaux, Edite Estrela, Jill Evans, Karl-Heinz Florenz, Elisabetta Gardini, Matthias Groote, Françoise Grossetête, Cristina Gutiérrez-Cortines, Satu Hassi, Jolanta Emilia Hibner, Karin Kadenbach, Christa Klaß, Eija-Riitta Korhola, Holger Krahmer, Jo Leinen, Peter Liese, Zofija Mazej Kukovič, Linda McAvan, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Miroslav Ouzký, Vladko Todorov Panayotov, Antonyia Parvanova, Andres Perello Rodriguez, Mario Pirillo, Pavel Poc, Anna Rosbach, Oreste Rossi, Dagmar Roth-Behrendt, Kārlis Šadurskis, Carl Schlyter, Horst Schnellhardt, Richard Seeber, Bogusław Sonik, Salvatore Tatarella, Thomas Ulmer, Anja Weisgerber, Åsa Westlund, Sabine Wils

Membri supleanți prezenți la votul final

Nikos Chrysogelos, Jutta Haug, Riikka Manner, Justas Vincas Paleckis, Vittorio Prodi, Britta Reimers, Alda Sousa, Rebecca Taylor, Marita Ulvskog, Vladimir Urutchev, Andrea Zanoni

Data depunerii

13.11.2012