RAPORT referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind programul Hercule III în vederea promovării unor activități în domeniul protecției intereselor financiare ale Uniunii Europene

23.11.2012 - (COM(2011)0914 – C7‑0513/2011 – 2011/0454(COD)) - ***I

Comisia pentru control bugetar
Raportoare: Monica Luisa Macovei


Procedură : 2011/0454(COD)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
A7-0385/2012

PROIECT DE REZOLUȚIE LEGISLATIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN

referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind programul Hercule III în vederea promovării unor activități în domeniul protecției intereselor financiare ale Uniunii Europene

(COM(2011)0914 – C7‑0513/2011 – 2011/0454(COD))

(Procedura legislativă ordinară: prima lectură)

Parlamentul European,

–   având în vedere propunerea Comisiei prezentată Parlamentului European și Consiliului (COM(2011)0914),

–   având în vedere articolul 294 alineatul (2) și articolul 325 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în temeiul cărora propunerea a fost prezentată de către Comisie (C7-0513/2011),

–   având în vedere articolul 294 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

–   având în vedere avizul Curții de Conturi Europene din 15 mai 2012[1]

–   având în vedere articolul 55 din Regulamentul său de procedură,

–   având în vedere raportul Comisiei pentru control bugetar și avizul Comisiei pentru bugete (A7-0385/2012),

1.  adoptă poziția în primă lectură prezentată în continuare;

2.  subliniază că pachetul financiar specificat în propunerea legislativă are doar un caracter indicativ pentru autoritatea legislativă și nu poate fi stabilit în mod definitiv până când nu se ajunge la un acord asupra propunerii de regulament de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020;

3.  reamintește Rezoluția sa din 8 iunie 2011, intitulată „Investiția în viitor: un nou cadru financiar multianual pentru o Europă competitivă, durabilă și favorabilă incluziunii[2]; reamintește că este necesar să se prevadă resurse suplimentare suficiente în următorul CFM pentru a permite Uniunii să își realizeze prioritățile politice existente și noile sarcini prevăzute în Tratatul de la Lisabona să facă față evenimentelor neprevăzute; atrage atenția asupra faptului că, chiar și în condițiile unei creșteri cu cel puțin 5% a nivelului resurselor pentru următorul CFM, comparativ cu nivelul din 2013, nu se poate aduce decât o contribuție limitată la realizarea obiectivelor și a angajamentelor convenite ale Uniunii și la respectarea principiului solidarității în cadrul Uniunii; solicită Consiliului, în cazul în care nu este de acord cu această abordare, să identifice în mod clar la care dintre prioritățile sau proiectele sale politice ar putea renunța în totalitate, în pofida valorii lor adăugate europene dovedite;

4.  solicită Comisiei să îl sesizeze din nou în cazul în care intenționează să modifice în mod substanțial propunerea sau să o înlocuiască cu un alt text;

5.  încredințează Președintelui sarcina de a transmite Consiliului și Comisiei, precum și parlamentelor naționale poziția Parlamentului.

Amendamentul  1

Propunere de regulament

Considerentul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Uniunea Europeană și statele membre și-au stabilit drept obiectiv combaterea fraudei, corupției și a oricăror alte activități ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, inclusiv a contrabandei cu țigări și a contrafacerii acestora. Împreună cu Comisia, statele membre ar trebui, în special, să stabilească o cooperare strânsă și periodică între autoritățile competente.

(1) Uniunea Europeană și statele membre și-au stabilit drept obiectiv combaterea fraudei, corupției și a oricăror alte activități ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, inclusiv a contrabandei cu țigări și a contrafacerii acestora. Pentru a îmbunătăți impactul pe termen lung al cheltuielilor și pentru a evita suprapunerile, ar trebui să se asigure o cooperare și coordonare strânse și periodice în cadrul diferitelor servicii ale Comisiei, între autoritățile competente ale statelor membre și între serviciile Comisiei și autoritățile competente.

Amendamentul  2

Propunere de regulament

Considerentul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Activitățile având drept scop asigurarea unei mai bune informări, a unei formări profesionale specializate sau a unei asistențe tehnice și științifice contribuie semnificativ la protejarea intereselor financiare ale Uniunii și, totodată, la atingerea unui nivel echivalent de protecție la nivelul întregii Uniuni.

(2) Activitățile având drept scop asigurarea unei mai bune informări, a unei formări profesionale specializate sau a unei asistențe tehnice și științifice contribuie semnificativ la protejarea intereselor financiare ale Uniunii și, totodată, la atingerea unui nivel echivalent de protecție la nivelul întregii Uniuni. Alocarea de resurse pentru punctele de acces în Uniune ar trebui să se bazeze pe riscuri, iar mecanismele de alocare ar trebui să se poată adapta rapid la schimbarea circumstanțelor.

Amendamentul  3

Propunere de regulament

Considerentul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3) Sprijinul anterior pentru astfel de inițiative a făcut posibilă intensificarea activităților întreprinse de Uniune și de statele membre în ceea ce privește combaterea fraudei, corupției și a oricăror alte activități ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii. Obiectivele programului Hercule, atât pentru perioada 2004-2006, cât și pentru perioada 2007-2013, au fost atinse cu succes.

(3) Sprijinul anterior pentru astfel de inițiative a făcut posibilă intensificarea activităților întreprinse de Uniune și de statele membre în ceea ce privește combaterea fraudei, corupției și a oricăror alte activități ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii.

Amendamentul  4

Propunere de regulament

Considerentul 3 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(3a) Comisia a elaborat o evaluare a realizărilor programului Hercule II, care include informații privind eforturile depuse și rezultatele obținute. Comisia ar trebui să se asigure că, până la sfârșitul anului 2014, impactul deplin al programului Hercule II și măsura în care și-a atins obiectivele vor fi evaluate într-un raport extern și independent ale cărui concluzii ar trebui utilizate pentru a modifica și îmbunătăți modul de punere în aplicare a programului Hercule III (Programul).

Amendamentul  5

Propunere de regulament

Considerentul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5) Pentru a continua și chiar dezvolta activitățile la nivelul Uniunii și al statelor membre privind combaterea fraudei, corupției și a oricăror alte activități ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, inclusiv combaterea contrabandei și a contrafacerii de țigări, de asemenea, ținând seama și de noile provocări într-un context de austeritate bugetară, ar trebui adoptat un nou program.

(5) Pentru a continua și chiar dezvolta activitățile la nivelul Uniunii și al statelor membre privind combaterea fraudei, corupției și a oricăror alte activități ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, inclusiv combaterea contrabandei și a contrafacerii de țigări, de asemenea, ținând seama și de noile provocări într-un context de austeritate bugetară, ar trebui adoptat un nou program cu indicatori de performanță îmbunătățiți și bazat pe rezultatele unei analize a programului existent. Pentru statele membre vulnerabile și cu risc ridicat, ar trebui să se prevadă un grad suficient de flexibilitate a nivelului de cofinanțare.

Amendamentul  6

Propunere de regulament

Considerentul 9

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(9) Comisia ar trebui să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport intermediar independent privind punerea în aplicare a prezentului program, precum și un raport final cu privire la îndeplinirea obiectivului acestui program.

(9) Comisia ar trebui să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport intermediar independent privind punerea în aplicare a Programului și un raport final privind realizarea obiectivelor sale. De asemenea, Comisia ar trebui să prezinte în fiecare an Parlamentului European și Consiliului informații cu privire la punerea în aplicare anuală a Programului, inclusiv rezultatele acțiunilor finanțate, precum și informații privind consecvența și complementaritatea cu alte programe și activități de la nivelul Uniunii.

Justificare

Pentru a ameliora transparența, Comisia ar trebui să prezinte Parlamentului European informații suficiente cu privire la punerea în aplicare anuală a programului.

Amendamentul  7

Propunere de regulament

Considerentul 10

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(10) Prezentul regulament respectă principiile subsidiarității și proporționalității. Programul Hercule III facilitează cooperarea dintre statele membre și între Comisie și statele membre în scopul protejării intereselor financiare ale Uniunii, fără a aduce atingere, însă, responsabilităților statelor membre și utilizării resurselor într-un mod mai eficient decât ar putea fi folosite la nivel național. Acțiunea la nivelul Uniunii este necesară și justificată deoarece ajută în mod clar și colectiv statele membre în ceea ce privește protecția bugetului UE și a bugetelor naționale și încurajează utilizarea structurilor UE comune pentru intensificarea cooperării și a schimbului de informații dintre autoritățile competente;

(10) Prezentul regulament respectă principiile subsidiarității și proporționalității. Programul facilitează cooperarea dintre statele membre și între Comisie și statele membre în scopul protejării intereselor financiare ale Uniunii, utilizând resursele într-un mod mai eficient decât ar putea fi utilizate la nivel național. Acțiunea la nivelul Uniunii este necesară și justificată deoarece ajută în mod clar și colectiv statele membre în ceea ce privește protecția bugetului UE și a bugetelor naționale și încurajează utilizarea structurilor UE comune pentru intensificarea cooperării și a schimbului de informații dintre autoritățile competente; Programul nu ar trebui, însă, să aducă atingere responsabilităților statelor membre.

Amendamentul  8

Propunere de regulament

Considerentul 10 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(10a) Interesele financiare ale Uniunii ar trebui să fie protejate prin măsuri proporționale pe tot parcursul ciclului de cheltuieli, inclusiv prin prevenirea, depistarea și investigarea neregulilor, recuperarea fondurilor pierdute, plătite în mod necuvenit sau utilizate incorect și, dacă este cazul, aplicarea de sancțiuni administrative și financiare în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii1;

 

_____________

 

1 JO L 298, 26.10.2012, p. 1.

Justificare

În acest act legislativ ar trebui inclusă o clauză standard specială.

Amendamentul  9

Propunere de regulament

Considerentul 11 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(11a) În vederea asigurării unui cadru de punere în aplicare detaliat, dar flexibil, competența de a adopta acte delegate în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui delegată Comisiei în ceea ce privește revizuirea obiectivelor operaționale și alocarea generală de fonduri, adoptarea indicatorilor-cheie de performanță și a acțiunilor eligibile, stabilirea de criterii pentru definirea statelor membre vulnerabile și cu risc ridicat pentru cofinanțarea și actualizarea sau revizuirea planurilor multianuale stabilite în temeiul prezentului regulament. Este deosebit de important ca, în timpul lucrărilor pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți. Comisia, atunci când pregătește și elaborează acte delegate, ar trebui să asigure o transmitere simultană, în timp util și adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European și Consiliu.

Amendamentul  10

Propunere de regulament

Considerentul 12

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(12) Comisia ar trebui să adopte programele de lucru anuale care stabilesc prioritățile, defalcarea bugetului și criteriile de evaluare a subvențiilor pentru acțiuni. Pentru a asigura condiții uniforme de aplicare a prezentului regulament, Comisiei trebuie să i se confere competențe de executare.

(12) Comisia ar trebui să adopte programele de lucru anuale care stabilesc detaliile implementării planului de lucru multianual și calendare orientative pentru cererea de propuneri pentru perioada acoperită de planul de lucru multianual. De asemenea, programele de lucru anuale ar trebui să conțină o descriere a acțiunilor care urmează să fie finanțate, o precizare a sumei alocate fiecărei acțiuni, un calendar orientativ al punerii în aplicare, rata maximă de cofinanțare pentru subvenții, precum și o evaluare anuală prin care să fie identificate statele membre care pot fi considerate vulnerabile și cu risc ridicat. Comisia ar trebui să elaboreze indicatori-cheie de performanță și să explice, printre altele, raportul dintre recuperările anuale de produse de contrabandă sau contrafăcute și asistența oferită în cadrul Programului. Acești indicatori ar trebui să conțină niveluri-țintă și valori de referință pentru a se evalua rezultatele obținute. Activitățile de formare ar trebui organizate cu respectarea tehnologiei SMART, astfel încât efectele lor să poată fi măsurate cu o mai mare exactitate.

Justificare

Comisia ar trebui să elaboreze indicatori măsurabili, cu ajutorul cărora să evalueze rezultatele.

Amendamentul  11

Propunere de regulament

Articolul 2 – paragraful 1 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) intensificarea cooperării transnaționale la nivelul Uniunii și, în special, a eficacității operațiunilor transfrontaliere;

(b) intensificarea cooperării și coordonării transnaționale la nivelul Uniunii și, în special, a eficacității și eficienței operațiunilor transfrontaliere;

Amendamentul  12

Propunere de regulament

Articolul 2 – paragraful 1 – litera ba (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ba) sporirea transparenței în utilizarea fondurilor în legătură cu protecția intereselor financiare ale Uniunii, inclusiv în combaterea contrabandei și a contrafacerii de țigări;

Amendamentul  13

Propunere de regulament

Articolul 2 – paragraful 1 – litera ca (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ca) intensificarea cooperării și coordonării în cadrul serviciilor Comisiei, între Comisie și statele membre și între diferitele state membre.

Amendamentul  14

Propunere de regulament

Articolul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Obiectivul general al programului este protejarea interesului financiar al Uniunii, crescând, astfel, competitivitatea economiei europene și asigurând protecția banilor contribuabililor.

Obiectivul general al Programului este protejarea interesului financiar al Uniunii, crescând, astfel, competitivitatea economiei europene, intensificând cooperarea dintre statele membre și Comisie și asigurând protecția banilor contribuabililor.

Justificare

Cooperarea dintre statele membre și Comisie ar trebui intensificată.

Amendamentul  15

Propunere de regulament

Articolul 4 – paragraful 1 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Comisia elaborează indicatori-cheie de performanță, inclusiv niveluri-țintă și valori de referință, pentru a evalua eficacitatea Programului, în special obiectivul specific al acestuia.

Justificare

Comisia ar trebui să elaboreze indicatori măsurabili, cu ajutorul cărora să evalueze rezultatele.

Amendamentul  16

Propunere de regulament

Articolul 4 – paragraful 1 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 12a în vederea stabilirii unor indicatori-cheie de performanță.

Justificare

Comisia stabilește indicatori-cheie de performanță prin intermediul actelor delegate.

Amendamentul  17

Propunere de regulament

Articolul 4 – paragraful 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Realizarea acestui obiectiv se măsoară, printre altele, prin valoarea recuperărilor încasate în urma cazurilor de fraudă detectate prin acțiuni comune și operațiuni transfrontaliere, procentul crescut de operațiuni comune reușite și numărul crescut de cazuri acceptate de autoritățile de urmărire penală.

Realizarea acestui obiectiv specific se măsoară evaluând indicatorii-cheie de performanță, printre altele, valoarea capturilor, confiscărilor și recuperărilor încasate în urma cazurilor de fraudă detectate prin acțiuni comune și operațiuni transfrontaliere, valoarea adăugată și utilizarea eficace a echipamentelor tehnice finanțate în temeiul prezentului regulament, schimburile din ce în ce mai numeroase de informații privind rezultatele obținute cu ajutorul materialelor tehnice, numărul din ce în ce mai mare de cursuri de formare specializată și tipurile de activități de formare și efectele lor directe și indirecte asupra detectării, capturării, confiscării și recuperării de produse de contrabandă sau contrafăcute.

Justificare

Comisia ar trebui să elaboreze indicatori măsurabili, cu ajutorul cărora să evalueze rezultatele.

Amendamentul  18

Propunere de regulament

Articolul 4 – paragraful 2 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 12a în ceea ce privește modificarea obiectivelor operaționale ale Programului prevăzute la articolul 4a.

Amendamentul  19

Propunere de regulament

Articolul 4 – paragraful 2 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 12a în ceea ce privește alocarea generală de fonduri pentru obiectivele operaționale ale Programului prevăzute la articolul 4a și definirea de obiective operaționale în vederea utilizării fondurilor nealocate în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.

Justificare

În prezent, alocarea generală de fonduri pentru obiectivele operaționale se efectuează în conformitate cu procedura de codecizie. Prezentul amendament oferă flexibilitate în ceea ce privește efectuarea de modificări prin acte delegate.

Amendamentul  20

Propunere de regulament

Articolul 4 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 4a

 

Obiectivele operaționale ale programului

 

Obiectivele operaționale ale programului sunt următoarele:

 

(a) îmbunătățirea prevenirii și investigării fraudelor și a altor activități ilegale dincolo de nivelurile atinse în prezent prin intensificarea cooperării transnaționale și multidisciplinare;

 

(b) creșterea nivelului de protecție a intereselor financiare ale Uniunii împotriva fraudei, prin facilitarea schimburilor de informații, de experiențe și de bune practici, inclusiv a schimburilor de personal;

 

(c) consolidarea luptei împotriva fraudei și a altor activități ilegale prin asigurarea sprijinului tehnic și operațional necesar pentru investigațiile la nivel național și, în special, pentru autoritățile vamale și de aplicare a legii;

 

(d) limitarea expunerii intereselor financiare ale Uniunii la fraudă, corupție și la alte activități ilegale, în comparație cu nivelul de expunere cunoscut în prezent, în vederea reducerii dezvoltării unei economii ilegale în domenii-cheie de risc, cum ar fi frauda organizată, contrabanda și contrafacerea, în special de țigări;

 

(e) sporirea gradului de dezvoltare a protecției juridice și judiciare specifice a intereselor financiare împotriva fraudei, prin promovarea unei analize de drept comparat.

Justificare

Este mai oportună introducerea acestui text în cuprinsul articolelor decât într-o anexă.

Amendamentul  21

Propunere de regulament

Articolul 6 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3) Reprezentanții țărilor care fac parte din procesul de stabilizare și asociere pentru țările din Europa de Sud-est, Federația Rusă și anumite țări cu care Uniunea a încheiat un acord de asistență reciprocă în materii legate de combaterea fraudei și reprezentanții organizațiilor internaționale și ai altor organizații relevante pot lua parte la activități organizate în cadrul programului ori de câte ori acest lucru este util pentru atingerea obiectivelor la care se face referire la articolele 3 și 4. Acești reprezentanți sunt aleși pe baza competențelor, experienței și cunoștințelor relevante pentru activitățile specifice.

(3) Reprezentanții țărilor care fac parte din procesul de stabilizare și asociere pentru țările din Europa de Sud-Est, Federația Rusă și anumite țări și reprezentanți ai organizațiilor publice internaționale cu care Uniunea a încheiat un acord de asistență reciprocă în materii legate de combaterea fraudei pot lua parte la activități organizate în cadrul Programului ori de câte ori acest lucru este util pentru atingerea obiectivelor la care se face referire la articolele 3 și 4. Reprezentanții în cauză participă la Program în conformitate cu dispozițiile aplicabile din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.

Justificare

Participarea ar trebui să aibă loc în conformitate cu dispozițiile aplicabile din Regulamentul financiar.

Amendamentul  22

Propunere de regulament

Articolul 7 – paragraful 1 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Programul asigură, în aceleași condiții prevăzute în programul de lucru anual la care se face referire la articolul 10, sprijin financiar pentru următoarele acțiuni:

Programul asigură, în aceleași condiții prevăzute în programul de lucru anual la care se face referire la articolul 10, sprijin financiar adecvat pentru următoarele acțiuni:

Amendamentul  23

Propunere de regulament

Articolul 7 – paragraful 1 – litera a – liniuța 7

Textul propus de Comisie

Amendamentul

– intensificarea schimbului de date, dezvoltarea și furnizarea de instrumente IT pentru investigații și monitorizarea activității de informații.

- intensificarea schimbului de date, inclusiv între statele membre și Comisie, dezvoltarea și furnizarea de instrumente IT pentru investigații și monitorizarea activității de informații;

Amendamentul  24

Propunere de regulament

Articolul 7 – paragraful 1 – litera a – liniuța 7 a (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

- finanțarea cheltuielilor de întreținere a echipamentelor tehnice achiziționate în cadrul Programului;

Justificare

Întreținerea unor tipuri de echipamente tehnice, cum ar fi scanerele, ar putea fi foarte costisitoare și, prin urmare, ar trebui inclusă o prevedere în acest sens printre acțiunile eligibile.

Amendamentul  25

Propunere de regulament

Articolul 7 – paragraful 1 – litera b – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) Organizarea de formare specializată și de ateliere de formare privind analiza riscurilor, precum și conferințe, vizând:

(b) Organizarea de formare specializată cu obiective clare și de ateliere de formare privind analiza riscurilor, precum și, după caz, conferințe, vizând:

Amendamentul  26

Propunere de regulament

Articolul 7 – paragraful 1 – litera b – liniuța 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

schimbul de experiență între autoritățile competente din statele membre și țările terțe la care se face referire la articolul 6 alineatul (2), precum și între reprezentanții organizațiilor internaționale, astfel cum se menționează la articolul 6 alineatul (3), inclusiv serviciile specializate de aplicare a legii;

– schimbul de experiență și de cele mai bune practici între autoritățile competente din statele membre și țările terțe la care se face referire la articolul 6 alineatul (2), inclusiv între serviciile specializate de aplicare a legii, precum și între reprezentanții organizațiilor publice internaționale, astfel cum se menționează la articolul 6 alineatul (3);

Amendamentul  27

Propunere de regulament

Articolul 7 – paragraful 1 – litera b – liniuța 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

– dezvoltarea de activități de cercetare de vârf, inclusiv studii;

– dezvoltarea de activități de cercetare de vârf, inclusiv studii de drept comparat;

Amendamentul  28

Propunere de regulament

Articolul 7 – paragraful 1 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

În conformitate cu articolul 3, echipamentele cofinanțate de Program sunt utilizate exclusiv pentru protecția intereselor financiare ale Uniunii;

Amendamentul  29

Propunere de regulament

Articolul 7 – paragraful 1 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Comisia se asigură că sunt evitate orice posibile suprapuneri între diferitele sisteme și baze de date cofinanțate de Program;

Amendamentul  30

Propunere de regulament

Articolul 7 – paragraful 1 c (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 12a în ceea ce privește modificarea prezentului articol pentru a ține seama de indicatorii-cheie de performanță specifici și de evoluțiile care nu au putut fi prevăzute în momentul adoptării prezentului regulament.

Justificare

Prin acest amendament, se asigură stabilirea acțiunilor eligibile prin procedura de codecizie și efectuarea modificărilor ulterioare, dacă este cazul, prin acte delegate. Acest amendament sporește gradul de flexibilitate.

Amendamentul  31

Propunere de regulament

Articolul 8

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Pachetul financiar pentru punerea în aplicare a programului pentru perioada 2014-2020 este de 110 000 000 EUR în prețuri curente.

În sensul articolului [17] din Acordul interinstituțional din xxx/yyy dintre Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind cooperarea în chestiuni bugetare și privind buna gestiune financiară, valoarea financiară de referință pentru autoritatea bugetară pe durata procedurii bugetare anuale în termeni de pachet financiar orientativ pentru punerea în aplicare a programului pentru perioada 2014-2020 este de 110 000 000 EUR în prețuri curente. Creditele anuale sunt autorizate de autoritatea bugetară.

Justificare

Scopul este de a evidenția rolul autorității bugetare.

Amendamentul  32

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 2 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

a) subvenții;

(a) subvenții, inclusiv cele asociate cu întreținerea materialelor tehnice achiziționate în temeiul Programului;

Amendamentul  33

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 3 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(3a) La cererea Comisiei, beneficiarii Programului transmit informații detaliate referitoare la activitățile lor finanțate în cadrul Programului, pentru a spori gradul de transparență și de răspundere și pentru a evalua eficacitatea și eficiența Programului, în conformitate cu articolul 11.

Amendamentul  34

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(4) Rata de cofinanțare pentru subvențiile acordate în cadrul programului nu depășesc 80 % din costurile eligibile. În cazuri excepționale și justificate în mod corespunzător, definite în programul anual de lucru menționat la articolul 10, rata de cofinanțare nu depășește 90 % din costurile eligibile.

(4) Rata de cofinanțare pentru subvențiile acordate în cadrul Programului este de cel puțin 50%, dar nu depășește 80% din costurile eligibile. În cazuri excepționale și justificate în mod corespunzător, precum și în cazul statelor membre vulnerabile și cu risc ridicat, definite în programul anual de lucru menționat la articolul 10, rata de cofinanțare nu depășește 90 % din costurile eligibile. Rata de cofinanțare pentru subvențiile acordate în cadrul programului nu depășește 30% din costurile eligibile, atunci când privește finanțarea întreținerii achizițiilor de materiale tehnice achiziționate în baza Programului. Decizia de alocare de finanțare pentru cheltuielile de întreținere, depinde de prezentarea de către autoritățile naționale Comisiei a unui raport în care se prezintă în detaliu realizările, rezultatele și valoarea adăugată ale utilizării echipamentelor tehnice achiziționate în cadrul Programului.

Amendamentul  35

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 4 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(4a) Rata de cofinanțare este invers proporțională cu suma anuală totală primită de statele membre pe baza veniturilor rezultate în urma acordurilor încheiate de Comisie și statele membre cu patru dintre cei mai importanți producători de tutun.

Justificare

În viitor, statele membre vor primi aproximativ 1,6 miliarde de euro în urma celor patru acorduri, la care se adaugă o sumă substanțială în urma amenzilor prevăzute de acordurile în cauză (dintr-o sumă ridicată primită în baza celui mai vechi acord cu Philip Morris, o mare parte a fost deja distribuită statelor membre participante). Comisia primește un procent de 10% din aceste sume, pe care îl utilizează, în principal, pentru a finanța programele Hercule. Nivelul de cofinanțare ar trebui să depindă, printre altele, de veniturile suplimentare disponibile ale statelor membre, provenite în urma acordurilor.

Amendamentul  36

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 4 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(4b) Statele membre depun eforturi pentru a spori contribuțiile financiare cărora li se aplică rata de cofinanțare a subvențiilor acordate în cadrul Programului.

Justificare

Contribuția financiară crescută a statelor membre le va spori motivația în ceea ce privește realizarea cu succes a programului și, totodată, va duce la majorarea veniturilor statului.

Amendamentul  37

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 4 c (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(4c) Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 12a în ceea ce privește stabilirea criteriilor pentru definirea statelor membre vulnerabile și cu risc ridicat, inclusiv pe baza poziției lor geografice și a poziției geografice a frontierelor, pe baza volumului mărfurilor transportate, a operațiunilor vamale și a celor mai recente date statistice disponibile, publicate de Eurostat, care permit analiza și evaluarea anuală a riscului legat de activitățile ilegale.

Justificare

Sarcina de a stabili criterii clare pentru definirea statelor membre vulnerabile și cu risc ridicat se deleagă Comisiei, însă legiuitorul oferă unele orientări, propunând elemente care trebuie luate în considerare în procesul de definire și cere evaluarea anuală a riscului.

Amendamentul  38

Propunere de regulament

Articolul 10

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolul 10

Articolul 10

Programe de lucru anuale

Planuri de lucru multianuale și programe de lucru anuale

Pentru punerea în aplicare a programului, Comisia adoptă programe anuale de lucru. Acestea stabilesc obiectivele urmărite, rezultatele preconizate, metoda de punere în aplicare și valoarea totală a acestora. De asemenea, programele conțin o descriere a acțiunilor care trebuie finanțate, precizează sumele alocate fiecărei acțiuni și indică un calendar orientativ al punerii în aplicare. În ceea ce privește subvențiile, acestea includ prioritățile, criteriile esențiale de evaluare și rata maximă de cofinanțare.

(1) Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 12a în ceea ce privește adoptarea planurilor de lucru multianuale aferente Programului. Planurile de lucru multianuale stabilesc obiectivele urmărite, rezultatele preconizate, metoda de punere în aplicare și valoarea totală a acestora. În ceea ce privește subvențiile, planurile de lucru multianuale includ prioritățile și criteriile esențiale de evaluare.

 

(2) Pentru punerea în aplicare a Programului, Comisia adoptă programe de lucru anuale pentru implementarea planurilor de lucru multianuale și calendare orientative pentru cererea de propuneri care vizează perioada acoperită de planul de lucru multianual. Programele de lucru anuale specifică, de asemenea, criteriile de acordare a unei subvenții pentru acoperirea întreținerii echipamentului tehnic achiziționat în baza Programului. De asemenea, programele conțin o descriere a acțiunilor care trebuie finanțate, precizează sumele alocate fiecărei acțiuni și indică un calendar orientativ al punerii în aplicare. În ceea ce privește subvențiile, acestea includ rata maximă de cofinanțare.

Bugetul alocat pentru acțiunile de comunicare care urmează a fi efectuate de Comisie în temeiul prezentului regulament vizează, de asemenea, comunicarea la nivelul întreprinderilor a priorităților politice ale Uniunii.

Creditele bugetare alocate pentru acțiunile de comunicare care urmează a fi efectuate de Comisie în temeiul prezentului regulament vizează, de asemenea, comunicarea la nivelul întreprinderilor a priorităților politice ale Uniunii, în măsura în care acestea au legătură cu obiectivul general al Programului.

Amendamentul  39

Propunere de regulament

Articolul 11 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Comisia furnizează anual Parlamentului European și Consiliului informații cu privire la rezultatele programului. Sunt incluse informații privind coerența și complementaritatea cu alte programe și activități la nivelul Uniunii. Comisia diseminează permanent rezultatele activităților sprijinite în cadrul programului. Toate țările participante furnizează Comisiei toate datele și informațiile necesare pentru a permite monitorizarea și evaluarea programului.

(1) Comisia furnizează anual Parlamentului European și Consiliului informații cu privire la punerea în aplicare anuală a Programului, inclusiv cu privire la obiectivele realizate, la rezultate și la indicatorii-cheie de performanță identificați în programul anual. În comunicare, sunt incluse informații detaliate privind coerența și complementaritatea cu alte programe și activități la nivelul Uniunii. Comisia diseminează permanent, inclusiv pe site-urile internet relevante, rezultatele acțiunilor și activităților finanțate și sprijinite în cadrul programului, pentru a spori gradul de transparență în folosul contribuabililor din Uniune. Pentru a demonstra valoarea adăugată a activităților desfășurate de Comisie în temeiul prezentului regulament, Comisia, în special, raportează cu privire la măsurile luate în vederea îmbunătățirii coordonării și în vederea evitări suprapunerilor cu activitățile conexe existente în domeniul protecției intereselor financiare ale Uniunii. Toate țările participante și toți reprezentanții menționați la articolul 6 alineatul (3) furnizează Comisiei toate datele și informațiile necesare pentru a permite monitorizarea și evaluarea implementării anuale a Programului, iar atunci când este cazul, și a programului general.

Justificare

În vederea sporirii gradului de transparență, Comisia informează anual Parlamentul European și Consiliul cu privire la implementarea Programului.

Amendamentul  40

Propunere de regulament

Articolul 11 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Comisia va efectua o evaluare a programului. Până cel târziu la 31 decembrie 2017, Comisia va întocmi un raport de evaluare privind realizarea obiectivelor tuturor măsurilor, rezultatelor și impacturilor, eficiența utilizării resurselor și valoarea sa adăugată europeană, în vederea luării unei decizii privind reînnoirea, modificarea sau suspendarea măsurilor. Evaluarea va aborda, în plus, posibilitățile de simplificare, coerența sa internă și externă, relevanța continuă a tuturor obiectivelor, precum și contribuția măsurilor la prioritățile Uniunii de creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii. Aceasta va ține seama, de asemenea, de rezultatele evaluării privind impactul pe termen lung al măsurilor anterioare.

Comisia efectuează o evaluare detaliată a Programului. Până cel târziu la 31 decembrie 2017, Comisia întocmește un raport de evaluare intermediar privind realizarea obiectivelor tuturor acțiunilor, rezultatelor și impacturilor, eficacitatea și eficiența utilizării resurselor și valoarea sa adăugată europeană, în vederea luării unei decizii privind reînnoirea, modificarea sau suspendarea acțiunilor. Evaluarea abordează, în plus, posibilitățile de simplificare, coerența sa internă și externă, relevanța continuă a tuturor obiectivelor, precum și contribuția acțiunilor la prioritățile Uniunii de creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii. Aceasta va ține seama, de asemenea, de rezultatele evaluării privind realizarea obiectivelor programului Hercule II, care urmează să fie prezentate de Comisie până la 31 decembrie 2014.

În plus, până la data de 31 decembrie 2021, Comisia va prezenta Parlamentului European și Consiliului un raport cu privire la îndeplinirea obiectivelor programului.

În plus, până la data de 31 decembrie 2021, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport cu privire la îndeplinirea obiectivelor generale și specifice ale Programului, la valoarea sa adăugată și la impactul tuturor activităților sau acțiunilor finanțate în baza Programului.

Impactul pe termen mai lung și durabilitatea efectelor programului sunt evaluate în vederea inserării acestora în cadrul unei decizii privind o posibilă reînnoire, modificare sau suspendare a unui program ulterior.

De asemenea, impactul pe termen mai lung și durabilitatea efectelor programului sunt evaluate în vederea inserării acestora în cadrul unei decizii privind o posibilă reînnoire, modificare sau suspendare a unui program ulterior.

Amendamentul  41

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Comisia adoptă măsuri adecvate care să asigure că, în momentul aplicării acțiunilor finanțate în cadrul prezentului regulament, interesele financiare ale Uniunii sunt protejate prin aplicarea de măsuri preventive de combatere a fraudelor, corupției și a oricăror altor activități ilegale, prin controale eficiente și, în cazul identificării unor nereguli, prin recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit și, acolo unde este necesar, prin sancțiuni efective, proporționale și disuasive.

(1) Comisia adoptă măsuri adecvate care să asigure că, în momentul aplicării acțiunilor finanțate în cadrul prezentului regulament, interesele financiare ale Uniunii sunt protejate prin aplicarea de măsuri preventive de combatere a fraudelor, corupției și a oricăror altor activități ilegale, prin controale eficiente și, în cazul identificării unor nereguli, prin recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit și, acolo unde este necesar, prin sancțiuni administrative și financiare eficace, proporționale și disuasive.

Amendamentul  42

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Comisia sau reprezentanții acesteia și Curtea de Conturi dețin competența de a realiza audituri, pe baza documentelor și la fața locului, în cazul tuturor beneficiarilor de subvenții, contractanților și subcontractanților care au primit fonduri europene în cadrul programului.

(2) Comisia sau reprezentanții acesteia și Curtea de Conturi dețin competența de a realiza audituri, pe baza documentelor și la fața locului, în cazul tuturor beneficiarilor de subvenții, contractanților și subcontractanților care au primit fonduri europene în cadrul programului.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) poate efectua controale și inspecții la fața locului la operatorii economici vizați direct sau indirect de această finanțare, în conformitate cu procedurile prevăzute în Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 pentru a stabili dacă există fraude, corupție sau orice altă activitate ilegală care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene în legătură cu un acord de subvenționare sau o decizie de subvenționare sau un contract privind finanțare europeană.

 

Fără a aduce atingere primului și celui de al doilea paragraf, acordurile de cooperare cu țările terțe și organizațiile internaționale și acordurile de subvenționare și deciziile de subvenționare și contractele rezultate în urma punerii în aplicare a prezentului regulament autorizează în mod expres Comisia, Curtea de Conturi și OLAF să efectueze astfel de audituri, precum și controale și inspecții la fața locului.

 

Justificare

Acest text ar trebui inclus într-un alineat nou.

Amendamentul  43

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul 2 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(2a) Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) poate desfășura investigații, inclusiv controale și inspecții la fața locului în conformitate cu dispozițiile și procedurile prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 mai 1999 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Lupta Antifraudă (OLAF)1 și în Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri2, pentru a determina dacă există cazuri de fraudă, corupție sau orice altă activitate ilegală care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii în legătură cu un acord de subvenționare sau cu o decizie de subvenționare sau cu un contract privind finanțarea acordată de Uniune.

 

___________

 

1 JO L 136, 31.5.1999, p. 1.

 

2 JO L 292, 15.11.1996, p. 2.

Justificare

În acest act legislativ, ar trebui inclusă o clauză standard specială.

Amendamentul  44

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul 2 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(2b) Fără a aduce atingere alineatelor (2) și (2a), acordurile de cooperare cu țările terțe și cu organizațiile internaționale, precum și contractele, acordurile de subvenționare și deciziile de acordare a unei subvenții rezultate în urma punerii în aplicare a prezentului regulament conțin dispoziții care autorizează în mod expres Comisia, Curtea de Conturi și OLAF să efectueze astfel de audituri și investigații, în limitele competențelor lor respective.

Justificare

În acest act legislativ, ar trebui inclusă o clauză standard specială.

Amendamentul  45

Propunere de regulament

Articolul 12 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 12a

 

Exercitarea delegării de competențe

 

(1) Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condițiile prevăzute la prezentul articol.

 

(2) Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 4 alineatele (1b) și (2a), la articolul 7 al doilea paragraf, la articolul 9 alineatul (4c) și la articolul 10 alineatul (1) se conferă Comisiei pe o perioadă de șapte ani de la …*.

 

(3) Delegarea de competențe menționată la articolul 4 alineatele (1b) și (2a), la articolul 7 al doilea paragraf, la articolul 9 alineatul (4c) și la articolul 10 alineatul (1) poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificată în decizia respectivă. Ea intră în vigoare în ziua următoare publicării deciziei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau la o dată ulterioară specificată în aceasta. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.

 

(4) De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

 

(5) Un act delegat adoptat în conformitate cu articolul 4 alineatele (1b) și (2a), articolul 7 al doilea paragraf, articolul 9 alineatul (4c) și articolul 10 alineatul (1) intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecțiuni în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu, sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecțiuni. Respectivul termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

 

_______________

 

* OJ: * JO: de introdus data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Justificare

Explică exercitarea competenței de a adopta acte delegate, conferind legiuitorului puterea de a revoca delegarea de competențe, și obligă Comisia să informeze legiuitorul atunci când adoptă un act delegat.

Amendamentul  46

Propunere de regulament

Anexă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Anexă

eliminat

Obiectivele operaționale ale programului

 

Obiectivele operaționale ale programului sunt următoarele:

 

1. îmbunătățirea prevenirii și investigării fraudelor și a altor activități ilegale dincolo de nivelurile atinse în prezent prin intensificarea cooperării transnaționale și multidisciplinare;

 

2. creșterea nivelului de protecție a intereselor financiare ale Uniunii împotriva fraudei, facilitând schimbul de informații, experiențe și bune practici, inclusiv schimburile de personal;

 

3. consolidarea luptei împotriva fraudei și a altor activități ilegale prin asigurarea unui sprijin tehnic și operațional pentru investigația națională și, în special, pentru autoritățile vamale și de aplicare a legii;

 

4. limitarea expunerii intereselor financiare ale Uniunii la fraudă, corupție și la alte activități ilegale, în comparație cu nivelul de expunere cunoscut în prezent, în vederea reducerii dezvoltării unei economii ilegale în domenii de risc cheie, cum ar fi frauda organizată, contrabanda și contrafacerea, în special de țigări;

 

5. sporirea gradului de dezvoltare a protecției juridice și judiciare specifice a intereselor financiare împotriva fraudei prin promovarea unei analize de drept comparat.

 

Justificare

Este mai oportună plasarea acestui text în cuprinsul articolelor decât într-o anexă.

  • [1]              JO C 201, 7.7.2012, p.1.
  • [2]              Texte adoptate, P7_TA(2011)0266.

AVIZ al Comisiei pentru bugete (8.11.2012)

destinat Comisiei pentru control bugetar

referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind programul Hercule III în vederea promovării unor activități în domeniul protecției intereselor financiare ale Uniunii Europene

(COM(2011)0914 – C7‑0513/2011 – 2011/0454(COD))

Raportor pentru aviz: Richard Ashworth

JUSTIFICARE SUCCINTĂ

În decembrie 2011, Comisia a aprobat o propunere de regulament privind programul Hercule III în vederea promovării unor activități în domeniul protecției intereselor financiare ale Uniunii Europene. Noul program pune în continuare un accent deosebit asupra combaterii contrabandei și contrafacerii de țigări pentru a ține seama de obligațiile legale ale Comisiei care decurg din acordurile încheiate cu patru producători internaționali de tutun.

Raportorul salută inițiativa care vizează combaterea corupției, fraudei și a altor activități ilegale care afectează interesele financiare ale UE, însă, există încă dubii în ceea ce privește eficacitatea programelor în cauză, costurile administrative propuse ale programului și consecințele asupra bugetului său general în contextul negocierilor în curs privind CFM și al necesității de a garanta că bugetul UE prevede restricții bugetare.

Raportorul consideră că, în cadrul acestei propuneri, statele membre, Comisia și autoritățile competente trebuie să reducă eventualele dublări și suprapuneri cu alte programe și instrumente anti-fraudă ale UE și ale statelor membre. Este important să se asigure consolidarea sinergiilor cu alte inițiative naționale în vederea îmbunătățirii impactului pe termen lung al cheltuielilor în cadrul programului și, în cele din urmă, să se garanteze protecția banilor contribuabililor.

Raportorul ia act de amânarea publicării avizului Curții de Conturi[1], care ar fi fost foarte util dacă ar fi fost disponibil mai devreme în cadrul procesului de luare a deciziilor pentru a se putea ține seama pe deplin de observațiile Curții de Conturi la luarea deciziilor referitoare la Hercule III. Cu toate acestea, raportorul salută și sprijină pe deplin concluziile Curții de Conturi, în special necesitatea ca viitoarele rapoarte de evaluare să fie independente și să conțină o analiză detaliată privind valoarea adăugată europeană, în special în ceea ce privește asistența tehnică, precum și necesitatea de a lua în considerare rezultatele obținute în raport cu obiectivele propuse, îmbunătățirea indicatorilor de performanță și nevoia de a ține seama de învățămintele desprinse la modificarea programelor viitoare, inclusiv a programului 2014–2020.

Raportorul împărtășește opinia CCE privind rata cofinanțării pentru programul Hercule propus și este de acord cu faptul că nu este de dorit ca, în viitor, să se prevadă cofinanțare suplimentară întrucât, de exemplu, este foarte posibil ca echipamentul tehnic cumpărat în cadrul programului să fie utilizat pentru activități în interes național și nu exclusiv pentru protecția intereselor financiare ale UE; prin urmare, raportorul consideră că rata maximă de cofinanțare ar trebui să rămână la 50% pentru a asigura un echilibru între interesele UE și cele naționale. Rata ar putea crește la 80% în cazuri excepționale, justificate în mod corespunzător.

Pachetul financiar total pentru punerea în aplicare a programului în perioada 2014-2020 se stabilește la 110 milioane EUR, ceea ce reprezintă o creștere substanțială față de Hercule II. Pachetul financiar total depinde în continuare de concluziile negocierilor în curs privind CFM 2014–2020, raportorul subliniind necesitatea unor restricții bugetare mai severe. Prin urmare, raportorul ar dori reducerea costurilor administrative propuse.

AMENDAMENTE

Comisia pentru bugete recomandă Comisiei pentru control bugetar, competentă în fond, să includă în raportul său următoarele amendamente:

Amendamentul  1

Proiect de rezoluție legislativă

Punctul 1 a (nou)

Proiectul de rezoluție legislativă

Amendamentul

 

1a. subliniază că pachetul financiar menționat în propunerea legislativă constituie doar o indicație furnizată autorității legislative și nu poate fi stabilit până când nu se ajunge la un acord privind propunerea de regulament de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020;

Justificare

Pachetul financiar este menționat în propunerea legislativă doar cu titlu orientativ și nu poate fi fixat până nu se ajunge la un acord în ceea ce privește Regulamentul privind cadrul financiar multianual.

Amendamentul  2

Proiect de rezoluție legislativă

Punctul 1 b (nou)

Proiectul de rezoluție legislativă

Amendamentul

 

1b. reamintește Rezoluția sa din 8 iunie 2011, intitulată „Investiția în viitor: un nou cadru financiar multianual pentru o Europă competitivă, sustenabilă și favorabilă incluziunii”; reamintește că este necesar să se prevadă resurse suplimentare suficiente în următorul CFM pentru a permite Uniunii să își realizeze prioritățile politice existente și noile sarcini prevăzute în Tratatul de la Lisabona, precum și să facă față evenimentelor neprevăzute; atrage atenția asupra faptului că, chiar și în condițiile unei creșteri cu cel puțin 5% a nivelului resurselor pentru următorul CFM, comparativ cu nivelul din 2013, nu se poate aduce decât o contribuție limitată la realizarea obiectivelor și a angajamentelor convenite ale Uniunii și la respectarea principiului solidarității în cadrul Uniunii; solicită Consiliului, în cazul în care nu este de acord cu această abordare, să identifice în mod clar la care dintre prioritățile sau proiectele sale politice ar putea renunța în totalitate, în pofida valorii lor adăugate europene dovedite;

 

___________

 

1 Texte adoptate, P7_TA(2011)0266.

Amendamentul  3

Propunere de regulament

Considerentul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Uniunea Europeană și statele membre și-au stabilit drept obiectiv combaterea fraudei, corupției și a oricăror alte activități ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, inclusiv a contrabandei cu țigări și a contrafacerii acestora. Împreună cu Comisia, statele membre ar trebui, în special, să stabilească o cooperare strânsă și periodică între autoritățile competente.

(1) Uniunea Europeană și statele membre și-au stabilit drept obiectiv combaterea fraudei, corupției și a oricăror alte activități ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, inclusiv a contrabandei cu țigări și a contrafacerii acestora. Împreună cu Comisia, statele membre ar trebui, în special, să stabilească o cooperare strânsă și periodică și sinergii între autoritățile competente pentru a îmbunătăți impactul pe termen lung al cheltuielilor și pentru a evita suprapunerile.

Amendamentul  4

Propunere de regulament

Considerentul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3) Sprijinul anterior pentru astfel de inițiative a făcut posibilă intensificarea activităților întreprinse de Uniune și de statele membre în ceea ce privește combaterea fraudei, corupției și a oricăror alte activități ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii. Obiectivele programului Hercule, atât pentru perioada 2004-2006, cât și pentru perioada 2007-2013, au fost atinse cu succes.

(3) Sprijinul anterior pentru astfel de inițiative a făcut posibilă intensificarea activităților întreprinse de Uniune și de statele membre în ceea ce privește combaterea fraudei, corupției și a oricăror alte activități ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii.

Amendamentul  5

Propunere de regulament

Considerentul 3 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(3a) Comisia a elaborat o evaluare a realizărilor programului Hercule II, care include informații privind eforturile depuse și rezultatele obținute în urma programului. Până la 31 decembrie 2014, rezultatele programului Hercule II și măsura în care și-a atins obiectivele vor fi evaluate într-un raport extern și independent ale cărui concluzii ar trebui utilizate pentru a modifica și îmbunătăți modul de punere în aplicare a programului Hercule III.

Amendamentul  6

Propunere de regulament

Considerentul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5) Pentru a continua și chiar dezvolta activitățile la nivelul Uniunii și al statelor membre privind combaterea fraudei, corupției și a oricăror alte activități ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, inclusiv combaterea contrabandei și a contrafacerii de țigări, de asemenea, ținând seama și de noile provocări într-un context de austeritate bugetară, ar trebui adoptat un nou program.

(5) Pentru a continua și chiar dezvolta activitățile la nivelul Uniunii și al statelor membre privind combaterea fraudei, corupției și a oricăror alte activități ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, inclusiv combaterea contrabandei și a contrafacerii de țigări, ținând seama, de asemenea, de noile provocări într-un context de austeritate bugetară, ar trebui adoptat un nou program cu indicatori de performanță îmbunătățiți.

Amendamentul  7

Propunere de regulament

Considerentul 9

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(9) Comisia ar trebui să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport intermediar independent privind punerea în aplicare a prezentului program, precum și un raport final cu privire la îndeplinirea obiectivului acestui program.

(9) Comisia ar trebui să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport anual privind punerea în aplicare a prezentului program, un raport intermediar privind punerea în aplicare a prezentului program, precum și un raport final cu privire la îndeplinirea obiectivului prezentului program.

Justificare

Sunt necesare mai multe raportări. Raportarea, sub formă de raport anual, intermediar și final, trebuie realizată de Comisie. Comisia este responsabilă de utilizarea corectă a banilor proveniți de la bugetul UE.

Amendamentul  8

Propunere de regulament

Articolul 4 – paragraful 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Realizarea acestui obiectiv se măsoară, printre altele, prin valoarea recuperărilor încasate în urma cazurilor de fraudă detectate prin acțiuni comune și operațiuni transfrontaliere, procentul crescut de operațiuni comune reușite și numărul crescut de cazuri acceptate de autoritățile de urmărire penală.

Realizarea acestui obiectiv se măsoară, printre altele, prin valoarea recuperărilor încasate în urma cazurilor de fraudă detectate prin acțiuni comune și operațiuni transfrontaliere, procentul crescut de operațiuni comune reușite și numărul crescut de cazuri acceptate de autoritățile de urmărire penală și prin intensificarea schimburilor de informații privind rezultatele obținute cu ajutorul materialelor tehnice achiziționate în baza programului.

Amendamentul  9

Propunere de regulament

Articolul 6 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3) Reprezentanții țărilor care fac parte din procesul de stabilizare și asociere pentru țările din Europa de Sud-est, Federația Rusă și anumite țări cu care Uniunea a încheiat un acord de asistență reciprocă în materii legate de combaterea fraudei și reprezentanții organizațiilor internaționale și ai altor organizații relevante pot lua parte la activități organizate în cadrul programului ori de câte ori acest lucru este util pentru atingerea obiectivelor la care se face referire la articolele 3 și 4. Acești reprezentanți sunt aleși pe baza competențelor, experienței și cunoștințelor relevante pentru activitățile specifice.

(3) Reprezentanții țărilor care fac parte din procesul de stabilizare și asociere pentru țările din Europa de Sud-est, Federația Rusă și anumite țări cu care Uniunea a încheiat un acord de asistență reciprocă în materii legate de combaterea fraudei și reprezentanții organizațiilor internaționale și ai altor organizații relevante pot lua parte la activități organizate în cadrul programului ori de câte ori acest lucru este util pentru atingerea obiectivelor la care se face referire la articolele 3 și 4. Participarea acestor reprezentanți la program are loc în conformitate cu dispozițiile aplicabile din Regulamentul (UE) nr. xxxx/2012 [al Parlamentului European și al Consiliului privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii].

Justificare

Participarea ar trebui să fie organizată în conformitate cu dispozițiile aplicabile din Regulamentul financiar.

Amendamentul  10

Propunere de regulament

Articolul 7 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Programul asigură, în aceleași condiții prevăzute în programul de lucru anual la care se face referire la articolul 10, sprijin financiar pentru următoarele acțiuni:

Programul asigură, în aceleași condiții prevăzute în programul de lucru anual la care se face referire la articolul 10, sprijin financiar adecvat pentru următoarele acțiuni:

Amendamentul  11

Propunere de regulament

Articolul 7 – litera a – liniuța 7

Textul propus de Comisie

Amendamentul

– intensificarea schimbului de date, dezvoltarea și furnizarea de instrumente IT pentru investigații și monitorizarea activității de informații.

– intensificarea schimbului de date, inclusiv între statele membre și Comisie, dezvoltarea și furnizarea de instrumente IT pentru investigații și monitorizarea activității de informații.

Amendamentul  12

Propunere de regulament

Articolul 7 – litera b – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) Organizarea de formare specializată și de ateliere de formare privind analiza riscurilor, precum și conferințe, vizând:

(b) Organizarea de formare specializată cu obiective clare și de ateliere de formare privind analiza riscurilor, precum și, după caz, conferințe, vizând:

Amendamentul  13

Propunere de regulament

Articolul 7 – litera b – liniuța 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

– schimbul de experiență între autoritățile competente din statele membre și țările terțe la care se face referire la articolul 6 alineatul (2), precum și între reprezentanții organizațiilor internaționale, astfel cum se menționează la articolul 6 alineatul (3), inclusiv serviciile specializate de aplicare a legii;

– schimbul de experiență între autoritățile competente din statele membre și țările terțe la care se face referire la articolul 6 alineatul (2), inclusiv serviciile specializate de aplicare a legii, precum și între reprezentanții organizațiilor internaționale publice, astfel cum se menționează la articolul 6 alineatul (3);

Amendamentul  14

Propunere de regulament

Articolul 7 – litera b – liniuța 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

– dezvoltarea de activități de cercetare de vârf, inclusiv studii;

– dezvoltarea de activități de cercetare de vârf, inclusiv studii de drept comparat;

Amendamentul  15

Propunere de regulament

Articolul 8

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Pachetul financiar pentru punerea în aplicare a programului pentru perioada 2014-2020 este de 110 000 000 EUR în prețuri curente.

În sensul articolului 17 din Acordul interinstituțional din xxx/yyy dintre Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind cooperarea în chestiuni bugetare și privind buna gestiune financiară, valoarea financiară de referință pentru autoritatea bugetară pe durata procedurii bugetare anuale în termeni de pachet financiar pentru punerea în aplicare a programului pentru perioada 2014-2020 este de 110 000 000 EUR în prețuri curente. Creditele anuale sunt autorizate de autoritatea bugetară.

Justificare

Evidențierea rolului autorității bugetare.

Amendamentul  16

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 2 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) subvenții;

(a) subvenții, inclusiv asociate cu întreținerea materialelor tehnice achiziționate în baza programului;

Amendamentul  17

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(4) Rata de cofinanțare pentru subvențiile acordate în cadrul programului nu depășesc 80 % din costurile eligibile. În cazuri excepționale și justificate în mod corespunzător, definite în programul anual de lucru menționat la articolul 10, rata de cofinanțare nu depășește 90 % din costurile eligibile.

(4) Rata de cofinanțare pentru subvențiile acordate în cadrul programului nu este mai mică de 50% și nu depășește 80% din costurile eligibile. În cazuri excepționale și justificate în mod corespunzător, atunci când beneficiarul este un institut educațional de cercetare și o entitate fără scop lucrativ, astfel cum sunt definite în programul anual de lucru menționat la articolul 10, rata de cofinanțare nu depășește 90% din costurile eligibile.

 

Rata de cofinanțare pentru subvențiile acordate în cadrul programului nu depășește 30% din costurile eligibile, atunci când privește finanțarea întreținerii achizițiilor de materiale tehnice în baza programului. În cazul finanțării întreținerii, decizia de atribuire se face în funcție de raportul depus de către autoritățile naționale la Comisie, raport care detaliază capacitatea de producție, rezultatele și valoarea adăugată a punerii în aplicare a echipamentului tehnic achiziționat în baza programului.

Justificare

În conformitate cu articolul 235 din TFUE, protejarea intereselor financiare reprezintă o sarcină comună a UE și a statelor membre. Având în vedere faptul că acest program ar trebui să se autofinanțeze din veniturile câștigate (90% din venituri sunt direcționate la statul membru, 10% la bugetul UE), rata generală a cofinanțării ar trebui stabilită la 50%.

Amendamentul  18

Propunere de regulament

Articolul 10 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Pentru punerea în aplicare a programului, Comisia adoptă programe anuale de lucru. Acestea stabilesc obiectivele urmărite, rezultatele preconizate, metoda de punere în aplicare și valoarea totală a acestora. De asemenea, programele conțin o descriere a acțiunilor care trebuie finanțate, precizează sumele alocate fiecărei acțiuni și indică un calendar orientativ al punerii în aplicare. În ceea ce privește subvențiile, acestea includ prioritățile, criteriile esențiale de evaluare și rata maximă de cofinanțare.

Pentru punerea în aplicare a programului, Comisia adoptă programe anuale de lucru. Programele anuale de lucru stabilesc obiectivele urmărite, rezultatele așteptate, metoda de punere în aplicare și valoarea totală a acestora. Programele de lucru anuale specifică, de asemenea, criteriile de acordare a unei subvenții pentru acoperirea întreținerii echipamentului tehnic achiziționat în baza programului. De asemenea, programele conțin o descriere a acțiunilor care trebuie finanțate, precizează sumele alocate fiecărei acțiuni și indică un calendar orientativ al punerii în aplicare. În ceea ce privește subvențiile, acestea includ prioritățile, criteriile esențiale de evaluare și rata maximă de cofinanțare. După adoptare, aceste programe de lucru anuale sunt trimise Parlamentului European și Consiliului.

Justificare

Sunt necesare mai multe raportări.

Amendamentul  19

Propunere de regulament

Articolul 10 – paragraful 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Bugetul alocat pentru acțiunile de comunicare care urmează a fi efectuate de Comisie în temeiul prezentului regulament vizează, de asemenea, comunicarea la nivelul întreprinderilor a priorităților politice ale Uniunii.

Bugetul alocat pentru acțiunile de comunicare care urmează a fi efectuate de Comisie în temeiul prezentului regulament vizează, de asemenea, comunicarea la nivelul întreprinderilor a priorităților politice ale Uniunii, în măsura în care acestea au legătură cu obiectivul general al prezentului regulament.

Justificare

Acțiunile de comunicare finanțate prin prezentul regulament sunt finanțate doar în măsura în care au legătură cu obiectivele generale ale prezentului regulament.

PROCEDURĂ

Titlu

Programul Hercule III pentru promovarea acțiunilor din domeniul protecției intereselor financiare ale UE

Referințe

COM(2011)0914 – C7-0513/2011 – 2011/0454(COD)

Comisie competentă în fond

 Data anunțului în plen

CONT

19.1.2012

 

 

 

Aviz emis de către

 Data anunțului în plen

BUDG

19.1.2012

Raportor/Raportoare pentru aviz:

 Data numirii

Richard Ashworth

29.2.2012

Data adoptării

6.11.2012

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

26

2

1

Membri titulari prezenți la votul final

Marta Andreasen, Francesca Balzani, Reimer Böge, Jean-Luc Dehaene, Göran Färm, Eider Gardiazábal Rubial, Salvador Garriga Polledo, Lucas Hartong, Jutta Haug, Sidonia Elżbieta Jędrzejewska, Ivailo Kalfin, Sergej Kozlík, Jan Kozłowski, Alain Lamassoure, Giovanni La Via, Jan Mulder, Juan Andrés Naranjo Escobar, Dominique Riquet, Alda Sousa, Helga Trüpel, Derek Vaughan, Angelika Werthmann

Membri supleanți prezenți la votul final

François Alfonsi, Alexander Alvaro, Peter Jahr, Georgios Stavrakakis, Nils Torvalds

Membri supleanți [articolul 187 alineatul (2)] prezenți la votul final

Jens Nilsson

  • [1]  Avizul nr. 3/2012, JO C201, 7.7.2012.

PROCEDURĂ

Titlu

Programul Hercule III pentru promovarea acțiunilor din domeniul protecției intereselor financiare ale UE

Referințe

COM(2011)0914 – C7-0513/2011 – 2011/0454(COD)

Data prezentării la PE

19.12.2011

 

 

 

Comisie competentă în fond

 Data anunțului în plen

CONT

19.1.2012

 

 

 

Comisie(i) sesizată(e) pentru avizare

 Data anunțului în plen

BUDG

19.1.2012

LIBE

19.1.2012

 

 

Avize care nu au fost emise

 Data deciziei

LIBE

28.2.2012

 

 

 

Raportor(i)

 Data numirii

Monica Luisa Macovei

12.1.2012

 

 

 

Data adoptării

15.11.2012

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

19

0

1

Membri titulari prezenți la votul final

Marta Andreasen, Jean-Pierre Audy, Zuzana Brzobohatá, Andrea Češková, Tamás Deutsch, Martin Ehrenhauser, Jens Geier, Gerben-Jan Gerbrandy, Ingeborg Gräßle, Iliana Ivanova, Jan Mulder, Aldo Patriciello, Crescenzio Rivellini, Theodoros Skylakakis, Bart Staes, Georgios Stavrakakis

Membri supleanți prezenți la votul final

Cornelis de Jong, Ivailo Kalfin, Olle Schmidt, Derek Vaughan

Data depunerii

23.11.2012