ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009 για τις ευρωπαϊκές στατιστικές

21.12.2012 - (COM(2012)0167 – C7‑0101/2012 – 2012/0084(COD)) - ***I

Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής
Εισηγητής: Edward Scicluna


Διαδικασία : 2012/0084(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A7-0436/2012
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A7-0436/2012
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009 για τις ευρωπαϊκές στατιστικές

(COM(2012)0167 – C7‑0101/2012 – 2012/0084(COD))

(Συνήθης νομοθετική διαδικασία: πρώτη ανάγνωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2012)0167),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 294 παράγραφος 2 και το άρθρο 338 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C7-0101/2012),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 294 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 55 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (A7-0436/2012),

1.  εγκρίνει τη θέση κατά την πρώτη ανάγνωση όπως παρατίθεται κατωτέρω·

2.  ζητεί από την Επιτροπή να του υποβάλει εκ νέου την πρόταση, αν προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή να την αντικαταστήσει με νέο κείμενο·

3.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στα εθνικά κοινοβούλια.

Τροπολογία  1

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Το ευρωπαϊκό στατιστικό σύστημα (ΕΣΣ), ως σύμπραξη, έχει γενικά παγιώσει με επιτυχία τις δραστηριότητές του που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκών στατιστικών, μεταξύ άλλων και με τη βελτίωση της διακυβέρνησης του συστήματος.

(1) Το ευρωπαϊκό στατιστικό σύστημα (ΕΣΣ), ως σύμπραξη, έχει γενικά παγιώσει με επιτυχία τις δραστηριότητές του που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση υψηλής ποιότητας, ρυθμισμένων και αξιόπιστων ευρωπαϊκών στατιστικών, μεταξύ άλλων και με τη βελτίωση της διακυβέρνησης του συστήματος.

Τροπολογία  2

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Ωστόσο, πρόσφατα διαπιστώθηκαν ορισμένες αδυναμίες, ειδικότερα όσον αφορά το πλαίσιο για τη διαχείριση της ποιότητας των στατιστικών.

(2) Ωστόσο, πρόσφατα διαπιστώθηκαν σημαντικές αδυναμίες, ειδικότερα όσον αφορά το πλαίσιο για τη διαχείριση της ποιότητας των στατιστικών, που οδήγησαν σε ανακριβή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εσφαλμένα στατιστικά στοιχεία.

Τροπολογία  3

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 2 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(2α) Οι διαρθρωτικές αυτές αδυναμίες χρησίμευσαν για να τονιστεί η ανάγκη διασφάλισης της ανεξαρτησίας των στατιστικών αρχών από ενδεχόμενες πολιτικές πιέσεις σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.

Τροπολογία  4

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Η Επιτροπή πρότεινε ενέργειες αντιμετώπισης των αδυναμιών αυτών στην ανακοίνωσή της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με τίτλο «Για μια αυστηρή διαχείριση της ποιότητας στον τομέα των ευρωπαϊκών στατιστικών», της 15ης Απριλίου 2011. Ειδικότερα, πρότεινε μια στοχοθετημένη τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2009, σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές.

(3) Η Επιτροπή πρότεινε ενέργειες αντιμετώπισης των αδυναμιών αυτών και ενίσχυσης της διακυβέρνησης του ΕΣΣ στην ανακοίνωσή της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με τίτλο «Για μια αυστηρή διαχείριση της ποιότητας στον τομέα των ευρωπαϊκών στατιστικών», της 15ης Απριλίου 2011. Ειδικότερα, πρότεινε μια στοχοθετημένη τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2009, σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές.

Τροπολογία  5

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 6

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(6) Οι πτυχές αυτές δεν θα πρέπει να περιοριστούν στις στατιστικές που παράγονται για τους σκοπούς του συστήματος δημοσιονομικής επιτήρησης και της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, αλλά θα πρέπει να αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές στατιστικές που αναπτύσσονται, παράγονται και διαδίδονται από το ΕΣΣ.

(6) Οι πτυχές αυτές δεν θα πρέπει να περιοριστούν στις στατιστικές που παράγονται για τους σκοπούς του συστήματος δημοσιονομικής επιτήρησης και της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, αλλά θα πρέπει να αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές στατιστικές που αναπτύσσονται, παράγονται και διαδίδονται από το ΕΣΣ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την ανάπτυξη και την απασχόληση, λαμβάνοντας υπόψη και αξιολογώντας την προστιθεμένη αξία της συλλογής στατιστικών στοιχείων για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής Ευρώπη 2020.

Τροπολογία  6

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(7) Επιπλέον, η επάρκεια των πόρων που διατίθενται σε ετήσια ή πολυετή βάση για την αντιμετώπιση των στατιστικών αναγκών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επαγγελματική ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών.

(7) Επιπλέον, η επάρκεια των πόρων που διατίθενται σε ετήσια ή πολυετή βάση για την αντιμετώπιση των στατιστικών αναγκών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη διασφάλιση επαγγελματικής ανεξαρτησίας των στατιστικών αρχών και υψηλής ποιότητας των στατιστικών στοιχείων.

Τροπολογία  7

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 8

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(8) Για τον σκοπό αυτό, η επαγγελματική ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών θα πρέπει να ενισχυθεί και θα πρέπει να εφαρμόζονται ελάχιστα πρότυπα, ιδίως όσον αφορά τους επικεφαλής των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών (ΕΣΥ), στους οποίους πρέπει να παρέχονται συγκεκριμένες εγγυήσεις όσον αφορά την εκτέλεση των στατιστικών καθηκόντων, την οργανωτική διαχείριση και την κατανομή των πόρων.

(8) Για τον σκοπό αυτό, η επαγγελματική ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών θα πρέπει να ενισχυθεί και θα πρέπει να εφαρμόζονται ελάχιστα πρότυπα, εναρμονισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως όσον αφορά τους επικεφαλής των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών (ΕΣΥ), στους οποίους πρέπει να παρέχονται συγκεκριμένες εγγυήσεις όσον αφορά την εκτέλεση των στατιστικών καθηκόντων, την οργανωτική διαχείριση και την κατανομή των πόρων. Προς τον σκοπό αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων για τη νομιμοποίηση της διαδικασίας και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Τροπολογία  8

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 8 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(8α) Ενώ οι αξιόπιστες ευρωπαϊκές στατιστικές απαιτούν ισχυρή επαγγελματική ανεξαρτησία των στατιστικολόγων, οι τομείς στους οποίους πρόκειται να παραχθούν στατιστικές εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κυβερνήσεων και των κοινοβουλίων σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.

Τροπολογία  9

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 8 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(8β) Εκτός από την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των ΕΣΥ, είναι απαραίτητο να εδραιωθεί η ανεξαρτησία της Eurostat και να διασφαλίζεται μέσω αποτελεσματικών μηχανισμών κοινοβουλευτικής εξέτασης και ελέγχου.

Τροπολογία  10

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 9

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(9) Ακόμη, ο συντονιστικός ρόλος που αποδίδεται ήδη στις ΕΣΥ θα πρέπει να αποσαφηνιστεί όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής του, έτσι ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερος συντονισμός των στατιστικών δραστηριοτήτων σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της ποιότητας.

(9) Ακόμη, ο συντονιστικός ρόλος που αποδίδεται ήδη στις ΕΣΥ για τις ευρωπαϊκές στατιστικές που παράγονται μέσω του ΕΣΣ θα πρέπει να αποσαφηνιστεί όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής του, έτσι ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερος συντονισμός των στατιστικών δραστηριοτήτων εντός του ΕΣΣ σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της ποιότητας. Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ των ΕΣΥ και της Eurostat καθώς και να αντιμετωπιστούν οι όποιες αδυναμίες παρατηρούνται στον τομέα αυτό.

Τροπολογία  11

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 9 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(9α) Σύμφωνα με το άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009 και το άρθρο 2a του κανονισμού (EΚ) του Συμβουλίου αριθ. 2533/98 της 23ης Νοεμβρίου 1998 για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα1, το ΕΣΣ, και το ΕΣΚΤ συνεργάζονται στενά για να διασφαλίσουν πλήρη και συνεκτικά στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από τα δύο στατιστικά συστήματα στους τομείς αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με τα αντίστοιχα προγράμματα εργασίας τους. Στους ιδιαίτερους τομείς συνεργασίας περιλαμβάνονται τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους εθνικούς λογαριασμούς και το ισοζύγιο πληρωμών, καθώς και η παροχή συμβουλών προς την Επιτροπή όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

 

______________

 

1 ΕΕ L 318, 27.11.1998, σ. 8.

Τροπολογία  12

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 10

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(10) Για να μειωθεί η επιβάρυνση για τις στατιστικές αρχές και τους απαντώντες, οι ΕΣΥ και οι άλλες εθνικές αρχές θα πρέπει να έχουν δυνατότητα πρόσβασης και χρήσης των διοικητικών μητρώων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων τα οποία συμπληρώνονται σε ηλεκτρονική μορφή, αμέσως και δωρεάν, καθώς και ενσωμάτωσης των μητρώων αυτών στις στατιστικές.

(10) Για να μειωθεί η επιβάρυνση για τις στατιστικές αρχές και τους απαντώντες, οι ΕΣΥ και οι άλλες εθνικές αρχές θα πρέπει να έχουν δυνατότητα πρόσβασης και χρήσης διοικητικών μητρώων των διαθέσιμων στο κοινό πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων τα οποία συμπληρώνονται σε ηλεκτρονική μορφή, αμέσως και δωρεάν, καθώς και ενσωμάτωσης των μητρώων αυτών στις στατιστικές.

Τροπολογία  13

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 10 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(10α) Τα στατιστικά στοιχεία, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να είναι ευχερώς συγκρίσιμα και προσβάσιμα, καθώς και να ανανεώνονται έγκαιρα και σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου οι πολιτικές και οι χρηματοδοτήσεις της Ένωσης να λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις εξελίξεις στη Ευρώπη και ιδιαίτερα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Τροπολογία  14

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 11

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(11) Θα πρέπει ακόμη να ζητείται η γνώμη των ΕΣΥ σε πρώιμο στάδιο για τον σχεδιασμό νέων διοικητικών μητρώων, τα οποία θα μπορούσαν να παρέχουν δεδομένα για στατιστικούς σκοπούς, καθώς και για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές ή την κατάργηση υφιστάμενων διοικητικών πηγών δεδομένων. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν τα σχετικά μεταδεδομένα από τους ιδιοκτήτες των διοικητικών δεδομένων και να συντονίζουν τις δραστηριότητες τυποποίησης των διοικητικών μητρώων που συνδέονται με την παραγωγή στατιστικών στοιχείων.

(11) Θα πρέπει ακόμη να ζητείται η γνώμη των ΕΣΥ σε πρώιμο στάδιο για τον σχεδιασμό νέων διοικητικών μητρώων, τα οποία θα μπορούσαν να παρέχουν δεδομένα για στατιστικούς σκοπούς, καθώς και για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές ή την κατάργηση υφιστάμενων διοικητικών πηγών δεδομένων. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν τα σχετικά μεταδεδομένα από τους ιδιοκτήτες των διοικητικών δεδομένων και να συντονίζουν τις δραστηριότητες τυποποίησης των διοικητικών μητρώων που συνδέονται με την παραγωγή στατιστικών στοιχείων. Οι δραστηριότητες των ΕΣΥ και άλλων αρμόδιων εθνικών αρχών που άπτονται της πρόσβασης, της χρήσης, της τυποποίησης, του αρχικού σχεδιασμού, της συνεπακόλουθης τήρησης και της κατάργησης διοικητικών μητρώων του ΕΣΚΤ, δεν πρέπει να εμπλέκονται με την άσκηση των καθηκόντων του ΕΣΚΤ που ορίζονται στο άρθρο 127 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) ή τις διασφαλίσεις σχετικά με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, όπως ορίζουν το άρθρο 130 και το άρθρο 282 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ και τα άρθρα 7 και 37 του πρωτοκόλλου αριθ. 4 σχετικά με το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τροπολογία  15

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 12

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(12) Ο απόρρητος χαρακτήρας των στοιχείων που λαμβάνονται από τα διοικητικά μητρώα θα πρέπει να προστατεύεται σύμφωνα με τις κοινές αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές που εφαρμόζονται για όλα τα απόρρητα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των ευρωπαϊκών στατιστικών. Για τα δεδομένα αυτά θα πρέπει επίσης να καθιερωθούν πλαίσια αξιολόγησης της ποιότητας.

(12) Ο απόρρητος χαρακτήρας των στοιχείων που λαμβάνονται από τα διοικητικά μητρώα θα πρέπει να προστατεύεται σύμφωνα με τις κοινές αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές που εφαρμόζονται για όλα τα απόρρητα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των ευρωπαϊκών στατιστικών. Για τα δεδομένα αυτά θα πρέπει επίσης να καθιερωθούν πλαίσια αξιολόγησης της εναρμονισμένης ποιότητας και της διαφάνειας.

Τροπολογία  16

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 12 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(12α) Όλοι οι χρήστες πρέπει να έχουν πρόσβαση ταυτόχρονα στα ίδια δεδομένα και πρέπει να τηρούνται με αυστηρότητα οι αποκλεισμοί. Οι ΕΣΥ πρέπει να θεσπίζουν δεσμευτικές ημερομηνίες για τη δημοσίευση των περιοδικών δεδομένων.

Τροπολογία  17

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 13

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(13) Η ποιότητα των ευρωπαϊκών στατιστικών θα μπορούσε να ενισχυθεί και να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των χρηστών σ’ αυτές, εάν οι εθνικές κυβερνήσεις αναλάμβαναν μέρος της ευθύνης για την εφαρμογή του κώδικα ορθής πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές. Για τον σκοπό αυτό, κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να συντάξει τη δική του «δέσμευση για την αξιοπιστία των στατιστικών» στην οποία να συμπεριλάβει συγκεκριμένη ανάληψη υποχρεώσεων από την πλευρά της κυβέρνησής του για την εφαρμογή του κώδικα και τη δημιουργία εθνικού πλαισίου διασφάλισης της ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαξιολογήσεων και των βελτιωτικών δράσεων.

(13) Η ποιότητα των ευρωπαϊκών στατιστικών θα μπορούσε να ενισχυθεί και να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των χρηστών σ’ αυτές, εάν οι εθνικές κυβερνήσεις αναλάμβαναν μέρος της ευθύνης για την αυστηρή εφαρμογή του κώδικα ορθής πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές. Για τον σκοπό αυτό, κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να συντάξει τη δική του «δέσμευση για την αξιοπιστία των στατιστικών» στην οποία να συμπεριλάβει συγκεκριμένη ανάληψη υποχρεώσεων από την πλευρά της κυβέρνησής του για την εφαρμογή του κώδικα και τη δημιουργία εθνικού πλαισίου διασφάλισης υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαξιολογήσεων και των βελτιωτικών δράσεων με τη συμμετοχή και την εποπτεία των εθνικών κοινοβουλίων.

Τροπολογία  18

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 13 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(13α) Καθόσον το σύστημα διαχείρισης ποιότητας θα απαιτήσει στενό συντονισμό και συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής (Eurostat) και των εθνικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για την πιστοποίηση των πρωτογενών δεδομένων όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, είναι απαραίτητο να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της εντολής των εθνικών ελεγκτικών συνεδρίων.

Τροπολογία  19

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 13 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(13β) Ο ιστότοπος της Επιτροπής (Eurostat) πρέπει να παρέχει δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε πλήρεις, φιλικές προς τον χρήστη σειρές δεδομένων και να περιλαμβάνει εύληπτα συγκριτικά έγχρωμα γραφήματα. Αυτό πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις δέσμες στοιχείων και πρέπει να διασφαλίζεται η ισότιμη παρουσίαση όλων αυτών των δεσμών. Όπου είναι δυνατόν, πρέπει να παρέχονται περιοδικές επικαιροποιήσεις με ετήσια και μηνιαία στοιχεία για κάθε κράτος μέλος.

Αιτιολόγηση

Βασίζεται σε τροπολογία του εισηγητή. Είναι σημαντικό, επί παραδείγματι, να υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και γραφήματα σχετικά τόσο με το ιδιωτικό όσο και με το δημόσιο χρέος.

Τροπολογία  20

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 18

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(18) Απαιτείται να υπάρξουν ενιαίες προϋποθέσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία για επιστημονικούς σκοπούς. Στην Επιτροπή θα πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες με σκοπό τη δημιουργία των ρυθμίσεων, των κανόνων και των προϋποθέσεων που θα διέπουν αυτή την πρόσβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που προβλέπεται στο άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή.

(18) Απαιτείται να υπάρξουν ενιαίες προϋποθέσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία για επιστημονικούς σκοπούς δίχως να απειλείται η διαφάνεια. Στην Επιτροπή θα πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες με σκοπό τη δημιουργία των ρυθμίσεων, των κανόνων και των προϋποθέσεων που θα διέπουν αυτή την πρόσβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που προβλέπεται στο άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή.

Τροπολογία  21

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – σημείο 2

Regulation No 223/2009

Άρθρο 5 – παράγραφος 1 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Η εθνική στατιστική υπηρεσία που ορίζεται από κάθε κράτος μέλος ως φορέας αρμόδιος για τον συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο σχετικά με την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση ευρωπαϊκών στατιστικών (η ΕΣΥ) λειτουργεί από την άποψη αυτή ως το αποκλειστικό σημείο επαφής της Επιτροπής (Eurostat) για στατιστικά ζητήματα.

1. Η εθνική στατιστική υπηρεσία που ορίζεται από κάθε κράτος μέλος ως φορέας αρμόδιος για τον συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνονται σχετικά με την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση ευρωπαϊκών στατιστικών σε εθνικό επίπεδο με βάση τον παρόντα κανονισμό (η ΕΣΥ) λειτουργεί από την άποψη αυτή ως το αποκλειστικό σημείο επαφής της Επιτροπής (Eurostat) για στατιστικά ζητήματα.

Τροπολογία  22

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – σημείο 2

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009

Άρθρο 5 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Η αρμοδιότητα της ΕΣΥ όσον αφορά τον συντονισμό καλύπτει όλες τις άλλες εθνικές αρχές που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση των ευρωπαϊκών στατιστικών. Η ΕΣΥ είναι, ιδίως, αρμόδια σε εθνικό επίπεδο για τον συντονισμό του στατιστικού προγραμματισμού και την υποβολή εκθέσεων, την παρακολούθηση της ποιότητας, τη μεθοδολογία, τη διαβίβαση των δεδομένων και την επικοινωνία σχετικά με τις δράσεις του ΕΣΣ.

Η αρμοδιότητα της ΕΣΥ όσον αφορά τον συντονισμό καλύπτει όλες τις άλλες εθνικές αρχές που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση των ευρωπαϊκών στατιστικών που παράγονται με βάση τον παρόντα κανονισμό. Η ΕΣΥ είναι, ιδίως, αρμόδια σε εθνικό επίπεδο για τον συντονισμό του στατιστικού προγραμματισμού και την υποβολή εκθέσεων, την παρακολούθηση της ποιότητας, τη σαφή μεθοδολογία, τη διαβίβαση των δεδομένων και την επικοινωνία σχετικά με τις δράσεις του ΕΣΣ και συνεργάζεται με την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα (ΕθΚΤ) για να διασφαλιστεί η παραγωγή πλήρων και συνεκτικών ευρωπαϊκών στατιστικών μέσω του ΕΣΣ και του ΕΣΚΤ στους αντίστοιχους τομείς αρμοδιοτήτων τους.

Τροπολογία  23

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009

Άρθρο 5α – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Οι επικεφαλής των ΕΣΥ, στο πλαίσιο του εθνικού στατιστικού τους συστήματος, έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις ενέργειες, τις στατιστικές μεθόδους, τα πρότυπα και τις διαδικασίες, καθώς και για το περιεχόμενο και τον χρόνο δημοσιοποίησης των στατιστικών στοιχείων και των δημοσιεύσεων για όλες τις ευρωπαϊκές στατιστικές. Εξουσιοδοτούνται να αποφασίζουν σχετικά με όλα τα θέματα που αφορούν την εσωτερική διαχείριση της ΕΣΥ. Συντονίζουν τις στατιστικές δραστηριότητες όλων των εθνικών αρχών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση των ευρωπαϊκών στατιστικών. Οι επικεφαλής των ΕΣΥ κατά την άσκηση των καθηκόντων αυτών ενεργούν ανεξάρτητα· δεν επιζητούν ούτε λαμβάνουν οδηγίες από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή άλλο θεσμικό όργανο, φορέα, υπηρεσία ή οργανισμό· απέχουν από οποιαδήποτε πράξη είναι ασυμβίβαστη με την εκτέλεση των καθηκόντων αυτών.

1. Οι επικεφαλής των ΕΣΥ, στο πλαίσιο του εθνικού στατιστικού τους συστήματος, έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τον συντονισμό των ενεργειών, των στατιστικών μεθόδων, των προτύπων και των διαδικασιών, καθώς και για το περιεχόμενο και τον χρόνο δημοσιοποίησης των στατιστικών στοιχείων και των δημοσιεύσεων για όλες τις ευρωπαϊκές στατιστικές. Εξουσιοδοτούνται να αποφασίζουν σχετικά με όλα τα θέματα που αφορούν την εσωτερική διαχείριση της ΕΣΥ. Συντονίζουν τις στατιστικές δραστηριότητες όλων των εθνικών αρχών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση των ευρωπαϊκών στατιστικών που παράγονται μέσω του ΕΣΣ. Επιπλέον, συνεργάζονται με τις αντίστοιχες ΕθΚΤ επί θεμάτων που άπτονται της παραγωγής ευρωπαϊκών στατιστικών που είναι κοινά τόσο για το ΕΣΣ όσο και για το ΕΣΚΤ. Οι ΕθΚΤ είναι υπεύθυνες για την εσωτερική τους οργάνωση με σκοπό τη συμμόρφωσή τους στον παρόντα κανονισμό. Οι επικεφαλής των ΕΣΥ κατά την άσκηση των καθηκόντων αυτών ενεργούν ανεξάρτητα· δεν επιζητούν ούτε λαμβάνουν οδηγίες από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή άλλο θεσμικό όργανο, φορέα, υπηρεσία ή οργανισμό· απέχουν από οποιαδήποτε πράξη είναι ασυμβίβαστη με την εκτέλεση των καθηκόντων αυτών.

Τροπολογία  24

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009

Άρθρο 5α – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Οι διαδικασίες πρόσληψης, μετάθεσης και απόλυσης των επικεφαλής των ΕΣΥ χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και βασίζονται αποκλειστικά σε επαγγελματικά κριτήρια.

2. Οι διαδικασίες πρόσληψης, μετάθεσης και απόλυσης των επικεφαλής των ΕΣΥ χαρακτηρίζονται από διαφάνεια, βασίζονται σε επαγγελματικά κριτήρια και δημοσιεύονται στον ιστότοπό τους. Οι επικεφαλής των ΕΣΥ ορίζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις μετά από διαβούλευση με το εθνικό κοινοβούλιο. Διασφαλίζεται η ισότητα ευκαιριών ιδίως όσον αφορά το φύλο, καθώς και ότι σε όλες τις θέσεις υπάρχουν υποψήφιοι άνδρες και γυναίκες. Πριν από τον ορισμό τους, οι υποψήφιοι καλούνται να εμφανιστούν ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών των εθνικών κοινοβουλίων.

Τροπολογία  25

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009

Άρθρο 5α – παράγραφος 2 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

2α. Η απόλυση των επικεφαλής των ΕΣΥ αιτιολογείται λεπτομερώς. Οι επικεφαλής των ΕΣΥ δεν απολύονται για πολιτικούς λόγους.

Τροπολογία  26

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009

Άρθρο 5α – παράγραφος 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Οι επικεφαλής των ΕΣΥ λογοδοτούν για τις στατιστικές δραστηριότητες και την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΣΥ· δημοσιεύουν ετήσια έκθεση και μπορούν να διατυπώνουν παρατηρήσεις σχετικά με θέματα διάθεσης του προϋπολογισμού που συνδέονται με τις στατιστικές δραστηριότητες της ΕΣΥ.

3. Οι επικεφαλής των ΕΣΥ λογοδοτούν για τις στατιστικές δραστηριότητες και την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΣΥ· δημοσιεύουν ετήσια έκθεση και μπορούν να κληθούν να εμφανιστούν ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του εθνικού κοινοβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί θέμα που άπτεται της στατιστικής διακυβέρνησης, και να διατυπώνουν παρατηρήσεις σχετικά με θέματα διάθεσης του προϋπολογισμού που συνδέονται με τις στατιστικές δραστηριότητες των εθνικών παραγωγών στατιστικών δεδομένων.

Τροπολογία  27

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – σημείο 4

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009

Άρθρο 6 – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή (Eurostat) ενεργεί ανεξάρτητα διασφαλίζοντας την παραγωγή ευρωπαϊκών στατιστικών σύμφωνα με τους καθιερωμένους κανόνες και τις στατιστικές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον καθορισμό, των ενεργειών, των στατιστικών μεθόδων, προτύπων και διαδικασιών, καθώς και για το περιεχόμενο και το χρόνο δημοσιοποίησης των στατιστικών στοιχείων.

2. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή (Eurostat) ενεργεί ανεξάρτητα διασφαλίζοντας την παραγωγή ευρωπαϊκών στατιστικών σύμφωνα με τους καθιερωμένους κανόνες και τις στατιστικές αρχές, μέσω συνεργασίας και συντονισμού με τις ΕΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό, έχει την ευθύνη για τον καθορισμό, των ενεργειών, των στατιστικών μεθόδων, προτύπων και διαδικασιών, καθώς και για το περιεχόμενο και το χρόνο δημοσιοποίησης των στατιστικών στοιχείων, με την επιφύλαξη της νομοθετικής καθοδήγησης, σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 2.

Τροπολογία  28

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – σημείο 4 α (νέο)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009

Άρθρο 6 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(4α) Προστίθεται το ακόλουθο άρθρο:

 

«Άρθρο 6a

 

Γενικός Διευθυντής της Επιτροπής (Eurostat)

 

1. Επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας της Επιτροπής (Eurostat) τίθεται γενικός διευθυντής. Ο γενικός διευθυντής ορίζεται από την Επιτροπή για μη ανανεώσιμη επταετή θητεία, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην παράγραφο 2.

 

2. Η Επιτροπή δημοσιεύει πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του εν ενεργεία γενικού διευθυντή. Η διαδικασία για τη πρόσληψη του γενικού διευθυντή είναι διαφανής και βασίζεται αποκλειστικά σε επαγγελματικά κριτήρια. Η Επιτροπή καταρτίζει κατάλογο των υποψηφίων που διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα και στον οποίο περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένας υποψήφιος από κάθε φύλο. Η Επιτροπή διορίζει τον γενικό διευθυντή μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

 

3. Ο γενικός διευθυντής έχει την αποκλειστική ευθύνη να αποφασίζει όσον αφορά τις ενέργειες, τις στατιστικές μεθόδους, τα πρότυπα και τις διαδικασίες καθώς και το περιεχόμενο και την επιλογή της χρονικής στιγμής των στατιστικών ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων όλων των στατιστικών στοιχείων που παράγει η Επιτροπή (Eurostat). Ο γενικός διευθυντής είναι εξουσιοδοτημένος να αποφασίζει επί όλων των θεμάτων που αφορούν την εσωτερική διαχείριση της Επιτροπής (Eurostat). Κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του, ο γενικός διευθυντής ενεργεί με ανεξαρτησία και δεν επιζητεί ούτε λαμβάνει οδηγίες από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή άλλο θεσμικό όργανο, φορέα, υπηρεσία ή οργανισμό. Σε περίπτωση που ο γενικός διευθυντής κρίνει ότι ένα μέτρο που έλαβε η Επιτροπή θέτει εν αμφιβόλω την ανεξαρτησία του, ενημερώνει πάραυτα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

4. Ο γενικός διευθυντής είναι υπόλογος για τις στατιστικές δραστηριότητες και την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Επιτροπής (Eurostat). Εμφανίζεται κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του Στατιστικού Διαλόγου, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να συζητήσει θέματα που άπτονται της στατιστικής διακυβέρνησης, της μεθοδολογίας και της στατιστικής καινοτομίας, και διατυπώνει παρατηρήσεις σχετικά με θέματα διάθεσης του προϋπολογισμού που συνδέονται με τις στατιστικές δραστηριότητες της Επιτροπής (Eurostat).

 

5. Πριν από την επιβολή πειθαρχικής κύρωσης στον γενικό διευθυντή, η Επιτροπή διαβουλεύεται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος του γενικού διευθυντή αποτελεί αντικείμενο αιτιολογημένης απόφασης, η οποία διαβιβάζονται προς ενημέρωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο και στον Ευρωπαϊκό Συμβουλευτικό Φορέα για τη Διακυβέρνηση στον τομέα της Στατιστικής.»

Τροπολογία  29

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – σημείο 4 β (νέο)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009

Άρθρο 7 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(4β) Προστίθεται το ακόλουθο άρθρο:

 

«Άρθρο 7α

 

Συνεργασία με τα ελεγκτικά συνέδρια

 

1. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία για τον δημόσιο τομέα είναι ακριβή και αντικατοπτρίζουν πιστά την κατάσταση των δημόσιων λογαριασμών, το ΕΣΣ συνεργάζεται στενά με τα ελεγκτικά συνέδρια, με την επιφύλαξη της ανεξαρτησίας τους.

 

2. Οι ΕΣΥ κοινοποιούν στην Επιτροπή (Eurostat) τις αμφιβολίες που έχουν όσον αφορά την ακρίβεια των πρωτογενών δεδομένων που τους διαβιβάζονται με σκοπό την επεξεργασία στατιστικών στοιχείων. Σε περίπτωση που τα δεδομένα αυτά αναθεωρούνται σημαντικά, κατά ποσό που ορίζει η Επιτροπή (Eurostat), περιλαμβάνεται υποσημείωση με χαρακτηρισμό των δεδομένων.»

Τροπολογία  30

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – σημείο 4 γ (νέο)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009

Άρθρο 7 β (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(4γ) Προστίθεται το ακόλουθο άρθρο:

 

«Άρθρο 7β

 

Πρόστιμα για χειραγώγηση στατιστικών δεδομένων

 

1. Εκτός εάν το Συμβούλιο αντιταχθεί με ειδική πλειοψηφία, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο σε κράτος μέλος το οποίο, σκοπίμως ή λόγω βαριάς αμέλειας, παραποιεί στατιστικά στοιχεία.

 

2. Για να εξακριβωθεί η παραποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1, η Επιτροπή μπορεί να διεξαγάγει κάθε αναγκαία έρευνα. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να κινήσει έρευνα σε περίπτωση που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για σοβαρές παραποιήσεις των δεδομένων. Η Επιτροπή διενεργεί την έρευνα λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που, ενδεχομένως, υποβάλλει το κράτος μέλος που αποτελεί αντικείμενο της έρευνας. Για την εκπλήρωση των καθηκόντων της, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από το κράτος μέλος που αποτελεί αντικείμενο της έρευνας να παράσχει πληροφορίες. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να διενεργήσει επιτόπιες επιθεωρήσεις και να έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που παράγει μια ΕΣΥ σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Εάν το απαιτεί η νομοθεσία του κράτους μέλους που αποτελεί αντικείμενο της έρευνας, πριν από οποιαδήποτε επιτόπια επιθεώρηση λαμβάνεται άδεια δικαστικής αρχής.

 

Με την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργεί, η Επιτροπή παρέχει στο κράτος μέλος που αποτελεί αντικείμενο της έρευνας τη δυνατότητα ακρόασης επί των ερευνώμενων θεμάτων. Η Επιτροπή βασίζει την απόφασή της μόνο σε γεγονότα επί των οποίων το κράτος μέλος είχε την ευκαιρία να υποβάλει παρατηρήσεις.

 

Κατά τη διάρκεια της έρευνας γίνονται απολύτως σεβαστά τα υπερασπιστικά δικαιώματα του κράτους μέλους που αποτελεί αντικείμενο της έρευνας.

 

3. Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να θεσπίζει πράξεις κατ' εξουσιοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 26a, σχετικά με:

 

α) λεπτομερή κριτήρια για τον καθορισμό του ύψους του προστίμου· και

 

β) λεπτομερείς διαδικαστικούς κανόνες όσον αφορά τις έρευνες που αναφέρονται στην παράγραφο 2, τα συνοδευτικά μέτρα και την υποβολή εκθέσεων, όπου περιλαμβάνονται και λεπτομερείς διαδικαστικοί κανόνες που αποσκοπούν στη διασφάλιση των υπερασπιστικών δικαιωμάτων και αφορούν την πρόσβαση στον φάκελο, τη νομική εκπροσώπηση, την εμπιστευτικότητα, τα χρονικά περιθώρια και την είσπραξη των προστίμων.

 

4. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει απεριόριστη αρμοδιότητα να αναθεωρεί αποφάσεις με βάση τις οποίες η Επιτροπή καθόρισε πρόστιμο σύμφωνα με την παράγραφο 1. Μπορεί να ακυρώσει, να μειώσει ή να αυξήσει το επιβληθέν πρόστιμο."

Τροπολογία  31

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – σημείο 4 δ (νέο)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009

Άρθρο 7 γ (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(4δ) Προστίθεται το ακόλουθο άρθρο:

 

«Άρθρο 7γ

 

Διαβίβαση και ποιότητα των στοιχείων

 

Σε περίπτωση που η ροή στοιχείων από τις ΕΣΥ προς την Επιτροπή (Eurostat) ή η ποιότητα των στοιχείων δεν ικανοποιούν την Επιτροπή, η Επιτροπή αποστέλλει προς το οικείο κράτος μέλος δημόσια προειδοποίηση την οποία δημοσιεύει στον ιστότοπο της Επιτροπής (Eurostat), και περιλαμβάνει αναφορά σε αυτή στην αντίστοιχη δέσμη στοιχείων. Εάν, εντός έξι μηνών από την εν λόγω δημοσίευση, τα προβλήματα δεν επιλυθούν, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο σύμφωνα με το άρθρο 7β.»

Τροπολογία  32

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – σημείο 5

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009

Άρθρο 11 – παράγραφος 3 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή του κώδικα ορθής πρακτικής αποβλέποντας στη διατήρηση της αξιοπιστίας των στατιστικών. Για τον σκοπό αυτό, κάθε κράτος μέλος, εκπροσωπούμενο από την κυβέρνησή του, υπογράφει και εφαρμόζει "δέσμευση για την αξιοπιστία των στατιστικών", βάσει της οποίας αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις πολιτικής για την εφαρμογή του κώδικα και για τη δημιουργία ενός εθνικού πλαισίου διασφάλισης της ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαξιολογήσεων και των βελτιωτικών δράσεων. Η δέσμευση προσυπογράφεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

3. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή του κώδικα ορθής πρακτικής αποβλέποντας στη διατήρηση της αξιοπιστίας της συμβολής τους στις ευρωπαϊκές στατιστικές που παράγει το ΕΣΣ. Για τον σκοπό αυτό, κάθε κράτος μέλος, εκπροσωπούμενο από την κυβέρνησή του, υπογράφει και εφαρμόζει "δέσμευση για την αξιοπιστία των στατιστικών", βάσει της οποίας αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις πολιτικής για την εφαρμογή του κώδικα και για τη δημιουργία ενός εθνικού πλαισίου διασφάλισης της υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαξιολογήσεων και των βελτιωτικών δράσεων υπό τη στενή παρακολούθηση των εθνικών κοινοβουλίων. Η δέσμευση προσυπογράφεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναρτάται στον ιστότοπο της ΕΣΥ και της Eurostat συνοδευόμενη από «περίληψη για τον πολίτη». Οι ΕΣΥ γνωστοποιούν από τον ιστότοπό τους κατά πόσον στο κράτος μέλος τους έχει θεσπιστεί «δέσμευση για την αξιοπιστία των στατιστικών».

Τροπολογία  33

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – σημείο 5

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009

Άρθρο 11 – παράγραφος 3 – εδάφιο 2 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Η Επιτροπή θεσπίζει πλαίσιο για την ενθάρρυνση της αξιολόγησης ομοτίμων και τις ανταλλαγές βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των ΕΣΥ.

Τροπολογία  34

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – σημείο 6

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009

Άρθρο 12 – παράγραφος 2 – εδάφιο 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Η τομεακή νομοθεσία μπορεί να καθορίζει ειδικές απαιτήσεις ποιότητας, όπως τιμές-στόχους και ελάχιστα πρότυπα για την παραγωγή των στατιστικών. Αν η τομεακή νομοθεσία δεν περιλαμβάνει ανάλογες διατάξεις, η Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει τις ειδικές αυτές απαιτήσεις ποιότητας βάσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, σύμφωνα με το άρθρο 26α.

Η τομεακή νομοθεσία μπορεί να καθορίζει ειδικές απαιτήσεις ποιότητας, όπως τιμές-στόχους και ελάχιστα πρότυπα για την παραγωγή των στατιστικών.

Αιτιολόγηση

Οι απαιτήσεις περί ποιότητας μπορούν να περιλαμβάνουν, επί παραδείγματι, απαιτήσεις ακρίβειας, που έχουν σοβαρή επίδραση όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, την αύξηση του κόστους και την υψηλότερη επιβάρυνση που επιβάλλεται στους ερωτώμενους. Πρέπει να καλύπτονται από εφαρμοστικές πράξεις και όχι από πράξεις κατ' εξουσιοδότηση.

Τροπολογία  35

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – σημείο 6 α (νέο)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009

Άρθρο 12 – παράγραφος 3 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(6α) Στο άρθρο 12 προστίθεται η εξής παράγραφος:

 

«3α. Η Επιτροπή (Eurostat) διατυπώνει πάραυτα οιαδήποτε σοβαρή ανησυχία έχει όσον αφορά την ποιότητα των διαβιβαζόμενων στοιχείων.

 

Η Επιτροπή (Eurostat) δημοσιοποιεί τις σοβαρές παραβιάσεις του Κώδικα Πρακτικής.»

Τροπολογία  36

Πρόταση κανονισμού

Article 1 – paragraph 1 – point 7 a (new)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009

Άρθρο 16 – παράγραφος 1 α

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(7α) Στο άρθρο 16 παράγραφος 1, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

 

«α) στη μεγιστοποίηση της διαθεσιμότητας συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά τρόπο ώστε να καλυφθούν οι οικονομικές δραστηριότητες των οικογενειακών επιχειρήσεων και του τρίτου τομέα, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής οικονομίας, και στη βελτίωση της έγκαιρης κατάρτισης των ευρωπαϊκών στατιστικών, ιδίως σε σχέση με τους δείκτες που στηρίζουν τους στόχους της στρατηγικής Eυρώπη 2020,»

Τροπολογία  37

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – σημείο 8

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009

Άρθρο 17α – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Αποσκοπώντας στη μείωση της επιβάρυνσης για τους απαντώντες, οι ΕΣΥ, οι άλλες εθνικές αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 4 και η Επιτροπή (Eurostat) έχουν δικαίωμα πρόσβασης και χρήσης, αμέσως και δωρεάν, όλων των διοικητικών μητρώων, καθώς και ενσωμάτωσής τους σε στατιστικές, στο βαθμό που απαιτείται για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση ευρωπαϊκών στατιστικών.

1. Αποσκοπώντας στη μείωση της επιβάρυνσης για τους απαντώντες, οι ΕΣΥ, οι άλλες εθνικές αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 4 και η Επιτροπή (Eurostat) έχουν δικαίωμα πρόσβασης και χρήσης, αμέσως και δωρεάν, όλων των διοικητικών μητρώων, καθώς και ενσωμάτωσής τους σε στατιστικές, αλλά μόνο στο βαθμό που απαιτείται για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση ευρωπαϊκών στατιστικών που παράγονται στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού.

Τροπολογία  38

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – σημείο 8

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009

Άρθρο 17α – παράγραφος 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Η πρόσβαση και η συμμετοχή των ΕΣΥ, των άλλων εθνικών αρχών και της Επιτροπής (Eurostat), δυνάμει των παραγράφων 1 και 2, περιορίζεται στα διοικητικά μητρώα του δικού τους αντίστοιχου διοικητικού συστήματος.

3. Οι πρακτικές ρυθμίσεις και οι συνθήκες για την επίτευξη αποτελεσματικής πρόσβασης καθορίζονται, κατά περίπτωση, από κάθε κράτος μέλος και από την Επιτροπή (Eurostat) εντός των αντίστοιχων τομέων αρμοδιοτήτων τους. Όσον αφορά τα διοικητικά μητρώα που καταρτίζονται και τηρούνται από το ΕΣΚΤ, η άσκηση από πλευράς των ΕΣΥ, των άλλων εθνικών αρχών και της Επιτροπής (Eurostat) των αρμοδιοτήτων που ορίζονται στις παραγράφους 1 και 2 δεν εμπλέκονται με την άσκηση των καθηκόντων του ΕΣΚΤ όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 127 της ΣΛΕΕ ή με τις διασφαλίσεις όσον αφορά την ανεξαρτησία και το επαγγελματικό απόρρητο των κεντρικών τραπεζών, που ορίζονται στο άρθρο 130 και στο άρθρο 282 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ και στα άρθρα 7 και 37 του πρωτοκόλλου αριθ. 4 για το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τροπολογία  39

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – σημείο 8

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009

Άρθρο 17α – παράγραφος 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Οι ΕΣΥ λαμβάνουν τα σχετικά μεταδεδομένα από τους ιδιοκτήτες των διοικητικών μητρώων που χρησιμοποιούνται για στατιστικούς σκοπούς.

4. Η πρόσβαση και η χρήση των μητρώων από τις ΕΣΥ, τις άλλες εθνικές αρχές και την Επιτροπή (Eurostat), δυνάμει των παραγράφων 1, 2 και 3, περιορίζεται στα διοικητικά μητρώα του δικού τους αντίστοιχου δημόσιου διοικητικού συστήματος.

Τροπολογία  40

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – σημείο 8

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009

Άρθρο 17α – παράγραφος 4 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

4α. Οι ιδιοκτήτες των διοικητικών μητρώων παρέχουν στις ΕΣΥ τα σχετικά μεταδεδομένα που χρησιμοποιούνται για στατιστικούς σκοπούς.

Τροπολογία  41

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – σημείο 11

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009

Άρθρο 26α – παράγραφος 5

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

5. Κάθε κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 12 παράγραφος 2 τίθεται σε ισχύ μόνον εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός 2 μηνών από την κοινοποίηση της πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ή εάν, πριν λήξει αυτή η περίοδος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η περίοδος αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.»

5. Κάθε κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 12 παράγραφος 2 τίθεται σε ισχύ μόνον εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός τριών μηνών από την κοινοποίηση της πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ή εάν, πριν λήξει αυτή η περίοδος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η περίοδος αυτή παρατείνεται κατά τρεις μήνες κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.»

Τροπολογία  42

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 2 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθίσταται διαθέσιμος υπό ενοποιημένη μορφή εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Τα αξιόπιστα και ακριβή ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία έχουν δύο ζωτικής σημασίας σκοπούς ως δημόσιο αγαθό: αποτελούν τον θεμέλιο λίθο πάνω στον όποιο βασίζονται οι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων· και λειτουργούν ως βαρόμετρο για την απεικόνιση της κατάστασης της οικονομίας και της κοινωνίας μας, παρέχοντας διασφάλιση σε άλλες κυβερνήσεις και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ωστόσο, ορισμένα γεγονότα τα τελευταία χρόνια έθεσαν υπό αμφισβήτηση την εμπιστοσύνη του κοινού και των αγορών. Μια δημοσκόπηση που διενήργησε το Ευρωβαρόμετρο το 2008, έδειξε ότι το 45% των πολιτών δήλωναν ότι δεν εμπιστεύονταν τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία, ποσοστό που σχεδόν ταυτιζόταν με το 46% που δήλωνε πως είχε εμπιστοσύνη.

Έκτοτε, διαπιστώσαμε το πόσο τα παραπλανητικά και παραποιημένα στατιστικά στοιχεία μπορούν να επιτείνουν την πολιτική και οικονομική αναταραχή. Πράγματι, η κρίση δημόσιου χρέους ασφαλώς επιδεινώθηκε από τον σκεπτικισμό που επέδειξαν το κοινό και οι αγορές όσον αφορά την ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων σχετικά με το δημόσιο χρέος και τα επίπεδα του ελλείμματος. Μπορούμε να φανταστούμε ότι αν επαναλαμβάνονταν οι δημοσκοπήσεις του 2008, τα επίπεδα εμπιστοσύνης θα αποδεικνύονταν χειρότερα. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως σήμα κινδύνου για όλους μας, καθόσον η εμπιστοσύνη του κοινού στην ακρίβεια των στοιχείων έχει ζωτική σημασία, στον βαθμό που έχουμε μια κουλτούρα που βασίζεται στη χάραξη πολιτικής με βάση στοιχεία και τη δημοκρατική λογοδοσία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο παρών κανονισμός έρχεται σε επίκαιρη στιγμή. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στα στατιστικά στοιχεία. Υπάρχει ένα ρητό που αναφέρει ότι, από τη στιγμή που τα στατιστικά στοιχεία λάβουν πολιτική χροιά, σιγά σιγά απαξιώνονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει ζωτική σημασία η πολιτική να αποκλειστεί από την παραγωγή στατιστικών στοιχείων. Επί παραδείγματι, η έκθεση αυτή προτείνει να απαγορευτεί στα κράτη μέλη να καθυστερούν τη δημοσιοποίηση των περιοδικών στατιστικών στοιχείων.

Αυτό προκύπτει επίσης και από τον κανονισμό για το πρόγραμμα-πλαίσιο για τη στατιστική πληροφόρηση 2013-2017. Ενώ το πρόγραμμα εστιάζει στα στοιχεία που πρέπει να συγκεντρώνει το ΕΣΣ και στον τρόπο πληρωμής, ο παρών κανονισμός εστιάζει στους κανόνες που διέπουν τις ίδιες τις στατιστικές υπηρεσίες και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργούν.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είναι διδακτική και ευθυγραμμίζεται με πολλές από τις προτάσεις του εισηγητή. Ζητεί να υπάρξει μια κίνηση προς την κατεύθυνση ενός «συστήματος ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων που θα διασφαλίζει την επαγγελματική ανεξαρτησία, επαρκείς πόρους και έντονη εποπτεία, όπου θα περιλαμβάνονται και κυρώσεις σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα πρότυπα ποιότητας.»

Έτσι λοιπόν, το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί στην έκθεση αυτή είναι το εξής: ποιοί είναι οι καλύτεροι τρόποι για να διασφαλιστεί η συνεκτική, αξιόπιστη και διαφανής λειτουργία του ΕΣΣ;

Ορισμένοι βασικοί θεμελιώδεις κανόνες για την παραγωγή στατιστικών στοιχείων είναι σαφείς: οι ΕΣΥ πρέπει να είναι απολύτως απαλλαγμένες από κάθε είδους πολιτική παρέμβαση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ορισμός των επικεφαλής των ΕΣΥ πρέπει να γίνεται με διαφανή και δίκαιο τρόπο και με κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Πρέπει επίσης να υπάρξει ένα σύστημα ελέγχων και εξισορροπήσεων, μεταξύ ΕΣΥ, Eurostat, καθώς και ελεγκτικών αρχών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που όλοι θα ελέγχουν την παραγωγή στατιστικών στοιχείων.

Στο μεταξύ, υπάρχει επίσης ανάγκη καθιέρωσης συστήματος ελέγχων, αξιολογήσεων από ομοτίμους και, σε περίπτωση που μια στατιστική υπηρεσία αποδειχθεί ένοχη για σοβαρή παραποίηση στοιχείων, ενδεχομένως επιβολή κυρώσεων, ούτως ώστε οι προδιαγραφές παραγωγής στατιστικών στοιχείων να διατηρούνται σε σταθερά υψηλό επίπεδο. Όλες οι ΕΣΥ πρέπει να υπόκεινται σε λεπτομερή επιθεώρηση του έργου τους σε εξαμηνιαία βάση, όπου αυτό είναι εφικτό.

Η Επιτροπή έχει προωθήσει ορισμένες ενθαρρυντικές πρωτοβουλίες, αλλά αυτές πρέπει να ενισχυθούν. Ο στατιστικός κώδικας πρακτικής που συμφώνησε η Επιτροπή με τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμοστεί και να επιβληθεί με αυστηρότητα.

Ο ρόλος του γενικού διευθυντή της Eurostat πρέπει επίσης να προβλέπει μεγαλύτερη συμμετοχή του Κοινοβουλίου και να ανυψώνει το επίπεδο δημοκρατικού ελέγχου και λογοδοσίας. Για να διασφαλισθεί η ανεξαρτησία του, ο γενικός διευθυντής πρέπει να ορίζεται για μη ανανεώσιμη καθορισμένη θητεία, κατόπιν διαβούλευσης με τον Ευρωπαϊκό Συμβουλευτικό Φορέα για τη διακυβέρνηση στον τομέα της στατιστικής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Επιπλέον, ως επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, πρέπει επίσης να εμφανίζεται ενώπιον του Κοινοβουλίου και να συζητεί πολιτικές που αφορούν την παραγωγή στατιστικών στοιχείων και τη στατιστική διακυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, στους επικεφαλής των ΕΣΥ πρέπει να εφαρμόζονται τα κριτήρια αυτά προκειμένου να διασφαλίζεται όχι μόνο η επιχειρησιακή ανεξαρτησία και η πολιτική ουδετερότητά τους αλλά και η λογοδοσία τους στα αντίστοιχα κοινοβούλια.

Η Eurostat είναι μια μικρή αλλά ζωτική πτέρυγα της Επιτροπής. Οι σχεδόν 800 υπάλληλοί της συντονίζουν περίπου 50.000 υπαλλήλους στατιστικών υπηρεσιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στο Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα (ΕΣΣ). Επί πλέον, η Eurostat επιχορηγείται με περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Το έργο της ΕΣΣ πρέπει να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη.

Τα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκαν τεράστιες μεταρρυθμίσεις στην οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, με σκοπό τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στο σύστημα. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με το ευρωπαϊκό στατιστικό σύστημα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Ευρωπαϊκές στατιστικές

Έγγραφα αναφοράς

COM(2012)0167 – C7-0101/2012 – 2012/0084(COD)

Ημερομηνία υποβολής στο ΕΚ

10.4.2012

 

 

 

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

ECON

20.4.2012

 

 

 

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

REGI

20.4.2012

 

 

 

Not delivering opinions

Ημερομηνία της απόφασης

REGI

21.6.2012

 

 

 

Εισηγητής(ές)

Ημερομηνία ορισμού

Edward Scicluna

7.5.2012

 

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

10.7.2012

6.11.2012

6.12.2012

 

Ημερομηνία έγκρισης

18.12.2012

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

38

0

1

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Burkhard Balz, Elena Băsescu, Jean-Paul Besset, Sharon Bowles, Udo Bullmann, George Sabin Cutaş, Leonardo Domenici, Derk Jan Eppink, Diogo Feio, Elisa Ferreira, Ildikó Gáll-Pelcz, Jean-Paul Gauzès, Sven Giegold, Sylvie Goulard, Liem Hoang Ngoc, Gunnar Hökmark, Wolf Klinz, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Philippe Lamberts, Werner Langen, Astrid Lulling, Ivari Padar, Alfredo Pallone, Antolín Sánchez Presedo, Olle Schmidt, Edward Scicluna, Peter Simon, Theodor Dumitru Stolojan, Kay Swinburne, Sampo Terho, Marianne Thyssen, Pablo Zalba Bidegain

Αναπληρωτής(ές) παρών(όντες) κατά την τελική ψηφοφορία

Herbert Dorfmann, Sari Essayah, Vicky Ford, Ashley Fox, Robert Goebbels, Sophia in ‘t Veld, Thomas Mann

Ημερομηνία κατάθεσης

21.12.2012