BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 111/2005 om regler for overvågning af handel med narkotikaprækursorer mellem Fællesskabet og tredjelande

6.5.2013 - (COM(2012)0521 – C7‑0316/2012 – 2012/0250(COD)) - ***I

Udvalget om International Handel
Ordfører: Franck Proust


Procedure : 2012/0250(COD)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb :  
A7-0167/2013
Indgivne tekster :
A7-0167/2013
Vedtagne tekster :

FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 111/2005 om regler for overvågning af handel med narkotikaprækursorer mellem Fællesskabet og tredjelande

(COM(2012)0521 – C7‑0316/2012 – 2012/0250(COD))

(Almindelig lovgivningsprocedure: førstebehandling)

Europa-Parlamentet,

–   der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (COM(2012)0521),

–   der henviser til artikel 294, stk. 2, og artikel 207 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, på grundlag af hvilke Kommissionen har forelagt forslaget for Parlamentet (C7-0316/2012),

–   der henviser til artikel 294, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

–   der henviser til forretningsordenens artikel 55,

–   der henviser til betænkning fra Udvalget om International Handel (A7-0167/2013),

1.  vedtager nedenstående holdning ved førstebehandling;

2.  anmoder om fornyet forelæggelse, hvis Kommissionen agter at ændre sit forslag i væsentlig grad eller erstatte det med en anden tekst;

3.  pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen samt til de nationale parlamenter.

Ændringsforslag  1

Forslag til forordning

Betragtning 1 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(1a) Handel med lægemidler kontrolleres ikke, da disse hidtil ikke har været medtaget i definitionen af registrerede stoffer.

Ændringsforslag  2

Forslag til forordning

Betragtning 6

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(6) Lægemidler, der indeholder ephedrin eller pseudoephedrin, bør derfor kontrolleres uden at lægge hindringer i vejen for den lovlige handel hermed.

(6) Lægemidler bør også kontrolleres ligesom andre registrerede stoffer, uden at der lægges hindringer i vejen for den lovlige handel hermed. Med henblik herpå bør lægemidler herefter medtages i definitionen af registrerede stoffer.

Ændringsforslag  3

Forslag til forordning

Betragtning 7

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(7) Med henblik herpå bør der ved al eksport af lægemidler, der indeholder ephedrin eller pseudoephedrin, foretages en forudgående eksportanmeldelse fra de kompetente myndigheder i Unionen til de kompetente myndigheder i bestemmelseslandet.

(7) Der bør derfor oprettes en ny kategori af registrerede stoffer for at tage højde for de særlige egenskaber ved lægemidler. Inden sådanne registrerede stoffer eksporteres, bør der foretages en forudgående eksportanmeldelse fra de kompetente myndigheder i Unionen til de kompetente myndigheder i bestemmelseslandet med de oplysninger, virksomhederne tidligere har afgivet.

Ændringsforslag  4

Forslag til forordning

Betragtning 8

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(8) Medlemsstaternes kompetente myndigheder bør gives beføjelser til at opbringe eller beslaglægge sådanne produkter i forbindelse med eksport, import eller transit, når der er rimelig grund til at antage, at de er bestemt til ulovlig fremstilling af narkotika.

(8) Medlemsstaternes kompetente myndigheder bør gives beføjelser til at opbringe eller beslaglægge sådanne produkter i forbindelse med eksport, import eller transit, når der er rimelig grund til at antage, at de er bestemt til ulovlig fremstilling af narkotika. Medlemsstaternes kompetente myndigheder bør indbyrdes og med Kommissionen udveksle oplysninger om beslaglæggelser og opbragte forsendelser via en EU-database med henblik på at forbedre det generelle informationsniveau vedrørende handel med narkotikaprækursorer og lægemidler indeholdende ephedrin eller pseudoephedrin.

Ændringsforslag  5

Forslag til forordning

Betragtning 10 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(10a) Den EU-database, hvori der oprettes et EU-register over virksomheder, som er i besiddelse af en licens, eller som er registreret til lovlig handel med narkotikaprækursorer og lægemidler indeholdende ephedrin eller pseudoephedrin, bør ajourføres regelmæssigt, og de oplysninger, der tilvejebringes, bør udelukkende anvendes af Kommissionen og medlemsstaternes kompetente myndigheder til at forebygge, at disse produkter ender på det illegale marked.

Begrundelse

Formålet er at præcisere, at den EU-database, der skal oprettes under denne forordning, ikke skal anvendes til politi- og retshåndhævelsesmæssige formål.

Ændringsforslag  6

Forslag til forordning

Betragtning 14

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(14) For at nå målene i forordning (EF) nr. 111/2005, bør beføjelsen til at vedtage retsakter i overensstemmelse med artikel 290 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde delegeres til Kommissionen for at fastsætte bestemmelser om tilfælde, hvor der ikke kræves licens, og fastsætte yderligere betingelser for licensudstedelse, fastsætte betingelser for undtagelser fra kontrol af visse kategorier af virksomheder og virksomheder, der kun eksporterer små mængder registrerede stoffer, der er opført i kategori 3, opstille kriterier for, hvordan transaktionens lovlige formål kan påvises, fastsætte, hvilke oplysninger der kræves af de kompetente myndigheder for at kunne overvåge virksomhedernes eksport-, import- eller formidlingsvirksomhed, bestemme de bestemmelseslande, til hvilke eksport af registrerede stoffer i bilagets kategori 2 og 3 kræver en forudgående eksportanmeldelse, fastsætte forenklede procedurer forud for eksport og opstille de fælles kriterier herfor, bestemme de bestemmelseslande, til hvilke eksport af registrerede stoffer i bilagets kategori 3 kræver en eksporttilladelse, opstille forenklede procedurer for indhentning af eksporttilladelser og fælles kriterier herfor, føje yderligere stoffer til bilaget til denne forordning samt foretage andre ændringer, som måtte være nødvendige for at reagere på nye tendenser inden for ulovlig anvendelse af narkotikaprækursorer. Det er særlig vigtigt, at Kommissionen gennemfører relevante høringer som led i det forberedende arbejde, herunder på ekspertniveau.

(14) For at nå målene i forordning (EF) nr. 111/2005, bør beføjelsen til at vedtage retsakter i overensstemmelse med artikel 290 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde delegeres til Kommissionen for at fastsætte bestemmelser om tilfælde, hvor der ikke kræves licens, og fastsætte yderligere betingelser for licensudstedelse, fastsætte betingelser for undtagelser fra kontrol af visse kategorier af virksomheder og virksomheder, der kun eksporterer små mængder registrerede stoffer, der er opført i kategori 3, opstille kriterier for, hvordan transaktionens lovlige formål kan påvises, fastsætte, hvilke oplysninger der kræves af de kompetente myndigheder for at kunne overvåge virksomhedernes eksport-, import- eller formidlingsvirksomhed, bestemme de bestemmelseslande, til hvilke eksport af registrerede stoffer i bilagets kategori 2 og 3 kræver en forudgående eksportanmeldelse, fastsætte forenklede procedurer forud for eksport og opstille de fælles kriterier herfor, bestemme de bestemmelseslande, til hvilke eksport af registrerede stoffer i bilagets kategori 3 kræver en eksporttilladelse, opstille forenklede procedurer for indhentning af eksporttilladelser og fælles kriterier herfor, føje yderligere stoffer til bilaget til denne forordning for at reagere på nye tendenser inden for ulovlig anvendelse af narkotikaprækursorer. Det er særlig vigtigt, at Kommissionen gennemfører relevante høringer som led i det forberedende arbejde, herunder på ekspertniveau.

Ændringsforslag  7

Forslag til forordning

Betragtning 16 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(16a) De delegerede retsakter, der fastsætter de tilfælde, hvor der ikke kræves tilladelse, og andre betingelser for udstedelse af tilladelser, samt de gennemførelsesretsakter, der fastsætter en model for en standardtilladelse, bør tilsikre en systematisk og konsekvent kontrol og overvågning af virksomheder.

Begrundelse

Teksten svarer til den foreslåede ændring af artikel 6, stk. 4. Da den indeholder en beskrivelse af de mål, der skal nås, er den mere velegnet som en betragtning.

Ændringsforslag  8

Forslag til forordning

Betragtning 17

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(17) Da denne forordning bygger på den fælles handelspolitik, bør undersøgelsesproceduren anvendes til vedtagelse af gennemførelsesretsakter.

(17) Da denne forordning bygger på den fælles handelspolitik, bør rådgivningsproceduren anvendes til vedtagelse af gennemførelsesretsakter.

Begrundelse

Dette ændringsforslag afspejler de ændringer, der indføres med ændringsforslag 11, 18 og 19.

Ændringsforslag  9

Forslag til forordning

Artikel 1 – nr. -1 (nyt)

Forordning (EF) nr. 111/2005

Titel

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(-1) I titlen erstattes "Fællesskabet" af "Den Europæiske Union".

 

(Dette ændringsforslag gælder for hele teksten. Hvis det vedtages, skal ændringerne foretages alle relevante steder).

Begrundelse

Hvis ændringsforslaget vedtages, skal "Fællesskabet" erstattes med ordet "Unionen" i hele teksten til forordning (EF) nr. 111/2005, og ordlyden i ændringsforslaget skal tilpasses teknisk for at henvise til alle de berørte særlige bestemmelser.

Ændringsforslag  10

Forslag til forordning

Artikel 1 – nr. 1 – litra a

Forordning (EF) nr. 111/2005

Artikel 2 – litra a

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) "registrerede stoffer": stoffer, der anvendes til ulovlig fremstilling af narkotika eller psykotrope stoffer, og som er opført i bilaget, herunder blandinger og naturprodukter, der indeholder sådanne stoffer. Herfra er undtaget naturprodukter og blandinger, der indeholder registrerede stoffer, og som er sammensat på en sådan måde, at de registrerede stoffer ikke let kan benyttes eller udskilles ved hjælp af let anvendelige eller økonomisk overkommelige midler, og lægemidler som defineret i artikel 1, stk. 2, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/83/EF

a) "registrerede stoffer": stoffer, der kan anvendes til ulovlig fremstilling af narkotika eller psykotrope stoffer, og som er opført i bilaget, herunder blandinger, naturprodukter og lægemidler, der indeholder sådanne stoffer. Herfra er undtaget naturprodukter, blandinger og lægemidler, der indeholder registrerede stoffer, og som er sammensat på en sådan måde, at de registrerede stoffer ikke let kan benyttes eller udskilles ved hjælp af let anvendelige eller økonomisk overkommelige midler

Begrundelse

Ved at medtage lægemidler under forordningens anvendelsesområde gives der mulighed for en mere systematisk og samtidig fleksibel løsning på overvågningen af handelen med narkotikaprækursorer, der er indeholdt i lægemidler.

Ændringsforslag  11

Forslag til forordning

Artikel 1 – nr. 2 – litra b

Forordning (EF) nr. 111/2005

Artikel 6 – stk. 3

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Kommissionen udformer en licensmodel ved hjælp af gennemførelsesretsakter. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 30, stk. 2.

3. Kommissionen udformer en licensmodel ved hjælp af gennemførelsesretsakter. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter rådgivningsproceduren i artikel 30, stk. 2.

Ændringsforslag  12

Forslag til forordning

Artikel 1 – nr. 2 – litra b

Forordning (EF) nr. 111/2005

Artikel 6 – stk. 4

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

4. De delegerede retsakter, der er omhandlet i stk. 1, tredje afsnit, og de gennemførelsesretsakter, der er omhandlet i stk. 3, skal sikre en systematisk og konsekvent kontrol og overvågning af virksomheder.

udgår

Begrundelse

Denne bestemmelse er flyttet til betragtningerne på grund af dens deklaratoriske karakter. Jf. den foreslåede betragtning 16a.

Ændringsforslag  13

Forslag til forordning

Artikel 1 – nr. 3 – litra a

Forordning (EF) nr. 111/2005

Artikel 7 – stk. 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

"Når de kompetente myndigheder vurderer, om de skal udstede en registrering, skal de tage hensyn til ansøgernes kompetence og hæderlighed."

"Når de kompetente myndigheder vurderer, om de skal udstede en registrering, skal de tage hensyn til ansøgernes kompetence og tidligere transaktionshistorik samt til eventuelle tilfælde, hvor ansøgerne har overtrådt lovgivningen."

Ændringsforslag  14

Forslag til forordning

Artikel 1 – nr. 6 – litra a

Forordning (EF) nr. 111/2005

Artikel 11 – stk. 1 – afsnit 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Forud for enhver eksport af registrerede stoffer opført under kategori 1 i bilaget og eksport til visse bestemmelseslande af registrerede stoffer opført under kategori 2 og 3 i bilaget og al eksport af lægemidler indeholdende ephedrin eller pseudoephedrin skal de kompetente myndigheder i Unionen i henhold til FN-konventionens artikel 12, stk. 10, anmelde den pågældende eksport til de kompetente myndigheder i bestemmelseslandet. Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 30b til opstilling af listen over bestemmelseslandene for at minimere risikoen for ulovlig anvendelse af registrerede stoffer og lægemidler indeholdende ephedrin eller pseudoephedrin ved at sikre en systematisk og konsekvent overvågning af eksporten af sådanne stoffer eller produkter til disse lande.

1. Forud for enhver eksport af registrerede stoffer opført under kategori 1 og 4 i bilaget og eksport til visse bestemmelseslande af registrerede stoffer opført under kategori 2 og 3 i bilaget skal de kompetente myndigheder i Unionen i henhold til FN-konventionens artikel 12, stk. 10, anmelde den pågældende eksport til de kompetente myndigheder i bestemmelseslandet. Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 30b til opstilling af lister over bestemmelseslandene for at minimere risikoen for ulovlig anvendelse af registrerede stoffer ved at sikre en systematisk og konsekvent overvågning af eksporten af sådanne stoffer eller produkter til disse lande.

Begrundelse

I overensstemmelse med det ændrede anvendelsesområde for forordningen, som nu dækker lægemidler, der indføres som registrerede stoffer i kategori 4, fjerner dette ændringsforslag den specifikke omtale af lægemidler.

Ændringsforslag  15

Forslag til forordning

Artikel 1 – nr. 6 – litra b

Forordning (EF) nr. 111/2005

Artikel 11 – stk. 3

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. De kompetente myndigheder kan anvende forenklede procedurer til forudgående eksportanmeldelse, når de finder det godtgjort, at dette ikke vil medføre en risiko for ulovlig anvendelse af registrerede stoffer og lægemidler indeholdende ephedrin eller pseudoephedrin. Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 30b til fastlæggelse af sådanne procedurer og til opstilling af de fælles kriterier, der skal anvendes af de kompetente myndigheder.

3. De kompetente myndigheder kan anvende forenklede procedurer til forudgående eksportanmeldelse, når de finder det godtgjort, at dette ikke vil medføre en risiko for ulovlig anvendelse af registrerede stoffer. Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 30b til fastlæggelse af sådanne procedurer og til opstilling af de fælles kriterier, der skal anvendes af de kompetente myndigheder.

Ændringsforslag  16

Forslag til forordning

Artikel 1 – nr. 7

Forordning (EF) nr. 111/2005

Artikel 12 – stk. 1 – afsnit 3

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Ved eksport af registrerede stoffer, der er opført under kategori 3 i bilaget, kræves der imidlertid kun eksporttilladelse, hvis der kræves en forudgående eksportanmeldelse, eller når disse stoffer eksporteres til bestemte bestemmelseslande. Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 30b til opstilling af listen over sådanne bestemmelseslande for at sikre et passende kontrolniveau.

Ved eksport af registrerede stoffer, der er opført under kategori 3 i bilaget, kræves der imidlertid kun eksporttilladelse, hvis der kræves en forudgående eksportanmeldelse.

Begrundelse

Den foreslåede sletning fjerner gentagelsen af artikel 11, stk. 1. Delegeringen omtales også i artikel 11, stk. 1.

Ændringsforslag  17

Forslag til forordning

Artikel 1 – nr. 9 – litra a

Forordning (EF) nr. 111/2005

Artikel 26 – stk. 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) Stk. 1 affattes således:

udgår

1. Med forbehold af bestemmelserne i artikel 11 til 25 og stk. 2 og 3 i denne artikel forbyder de kompetente myndigheder i den enkelte medlemsstat indførsel til eller udførsel fra Unionens toldområde af registrerede stoffer samt lægemidler indeholdende ephedrin eller pseudoephedrin, hvis der er rimelig grund til at antage, at sådanne stoffer og produkter er bestemt til ulovlig fremstilling af narkotika eller psykotrope stoffer.

 

Begrundelse

I overensstemmelse med det ændrede anvendelsesområde for forordningen, som nu dækker lægemidler, der indføres som registrerede stoffer i kategori 4, fjerner dette ændringsforslag den specifikke omtale af lægemidler.

Ændringsforslag  18

Forslag til forordning

Artikel 1 – nr. 10

Forordning (EF) nr. 111/2005

Artikel 28

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Ud over de i artikel 26 omhandlede foranstaltninger tillægges Kommissionen beføjelse til om nødvendigt og ved hjælp af gennemførelsesretsakter at fastsætte foranstaltninger for at sikre en effektiv overvågning af handelen mellem EU og tredjelande med narkotikaprækursorer med henblik på at forebygge ulovlig anvendelse af sådanne stoffer, navnlig for så vidt angår udformning og brug af eksport- og importtilladelsesformularer. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 30, stk. 2.

Ud over de i artikel 26 omhandlede foranstaltninger tillægges Kommissionen beføjelse til om nødvendigt og ved hjælp af gennemførelsesretsakter at fastsætte foranstaltninger for at sikre en effektiv overvågning af handelen mellem EU og tredjelande med narkotikaprækursorer med henblik på at forebygge ulovlig anvendelse af sådanne stoffer, navnlig for så vidt angår udformning og brug af eksport- og importtilladelsesformularer. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter rådgivningsproceduren i artikel 30, stk. 2.

Ændringsforslag  19

Artikel 1 – nr. 12

Forordning (EF) nr. 111/2005

Artikel 30 – stk. 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Når der henvises til dette stykke, finder artikel 5 i forordning (EU) nr. 182/2011 anvendelse.

2. Når der henvises til dette stykke, finder artikel 4 i forordning (EU) nr. 182/2011 anvendelse.

Ændringsforslag  20

Forslag til forordning

Artikel 1 – nr. 13

Forordning (EF) nr. 111/2005

Artikel 30a

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 30b for at tilpasse bilaget til nye tendenser inden for ulovlig anvendelse af narkotikaprækursorer, navnlig stoffer, der let kan omdannes til registrerede stoffer, og for at følge en ændring af tabellerne i bilaget til FN-konventionen.

Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 30b med henblik på at føje yderligere stoffer til bilaget til denne forordning for at tilpasse bilaget til nye tendenser inden for ulovlig anvendelse af narkotikaprækursorer, navnlig stoffer, der let kan omdannes til registrerede stoffer, og for at følge en ændring af tabellerne i bilaget til FN-konventionen.

Ændringsforslag  21

Forslag til forordning

Artikel 1 – nr. 13

Forordning (EF) nr. 111/2005

Artikel 30b – stk. 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Delegationen af beføjelser som omhandlet i artikel 6, stk. 3, tredje afsnit, artikel 7, stk. 2, artikel 8, stk. 2, artikel 9, stk. 2, artikel 11, stk. 1 og 3, artikel 12, stk. 1, artikel 19, 28 og 30a tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra den […].

2. Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter som omhandlet i artikel 6, stk. 1, tredje afsnit, artikel 7, stk. 2, artikel 8, stk. 2, artikel 9, stk. 2, artikel 11, stk. 1 og 3, samt artikel 19 og 30a tillægges Kommissionen for en periode på fem år periode fra den [OPOCE indsæt datoen for denne ændringsforordnings ikrafttræden]. Kommissionen udarbejder en rapport om de delegerede beføjelser senest ni måneder før udløbet af perioden på fem år. Delegationen af beføjelser forlænges stiltiende for perioder af samme varighed, medmindre Europa-Parlamentet eller Rådet modsætter sig en sådan forlængelse senest tre måneder inden udløbet af hver periode.

Begrundelse

Rettelse af inkonsekvens såsom henvisninger til artikler om gennemførelsesretsakter om delegering af beføjelser, henvisninger til ikkeeksisterende bestemmelser osv. samt ændring af den ubegrænsede delegeringsperiode til fem år, som stiltiende forlænges med tilsvarende perioder.

Ændringsforslag  22

Forslag til forordning

Artikel 1 – nr. 13

Forordning (EF) nr. 111/2005

Artikel 30b – stk. 3

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Delegationen af beføjelser som omhandlet i artikel 6, stk. 3, tredje afsnit, artikel 7, stk. 2, artikel 8, stk. 2, artikel 9, stk. 2, artikel 11, stk. 1 og 3, artikel 12, stk. 1, artikel 19, 28 og 30a, kan til enhver tid tilbagekaldes af Europa-Parlamentet eller Rådet. En afgørelse om tilbagekaldelse bringer delegationen af de beføjelser, der er angivet i den pågældende afgørelse, til ophør. Den får virkning dagen efter offentliggørelsen af afgørelsen i Den Europæiske Unions Tidende eller på et senere tidspunkt, der angives i afgørelsen. Den berører ikke gyldigheden af de delegerede retsakter, der allerede er i kraft.

3. Delegationen af beføjelser i artikel 6, stk. 1, tredje afsnit, artikel 7, stk. 2, artikel 8, stk. 2, artikel 9, stk. 2, artikel 11, stk. 1 og 3, samt artikel 19 og 30a, kan til enhver tid tilbagekaldes af Europa-Parlamentet eller Rådet. En afgørelse om tilbagekaldelse bringer delegationen af de beføjelser, der er angivet i den pågældende afgørelse, til ophør. Den får virkning dagen efter offentliggørelsen af afgørelsen i Den Europæiske Unions Tidende eller på et senere tidspunkt, der angives i afgørelsen. Den berører ikke gyldigheden af de delegerede retsakter, der allerede er i kraft.

Ændringsforslag  23

Forslag til forordning

Artikel 1 – nr. 13

Forordning (EF) nr. 111/2005

Artikel 30b – stk. 5

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

5. En delegeret retsakt vedtaget i henhold til artikel 6, stk. 3, tredje afsnit, artikel 7, stk. 2, artikel 8, stk. 2, artikel 9, stk. 2, artikel 11, stk. 1 og 3, artikel 12, stk. 1, artikel 19, 28 og 30a træder kun i kraft, hvis hverken Europa-Parlamentet eller Rådet har gjort indsigelse inden for en frist på to måneder fra meddelelsen af den pågældende retsakt til Europa-Parlamentet og Rådet, eller hvis Europa-Parlamentet og Rådet inden udløbet af denne frist begge har informeret Kommissionen om, at de ikke agter at gøre indsigelse. Fristen forlænges med to måneder på Europa-Parlamentets eller Rådets initiativ.

5. En delegeret retsakt vedtaget i henhold til artikel 6, stk. 1, tredje afsnit, artikel 7, stk. 2, artikel 8, stk. 2, artikel 9, stk. 2, artikel 11, stk. 1 og 3 samt artikel 19 og 30a træder kun i kraft, hvis hverken Europa-Parlamentet eller Rådet har gjort indsigelse inden for en frist på to måneder fra meddelelsen af den pågældende retsakt til Europa-Parlamentet og Rådet, eller hvis Europa-Parlamentet og Rådet inden udløbet af denne frist begge har informeret Kommissionen om, at de ikke agter at gøre indsigelse. Fristen forlænges med to måneder på Europa-Parlamentets eller Rådets initiativ.

Ændringsforslag  24

Forslag til forordning

Artikel 1 – nr. 14 a (nyt)

Forordning (EF) nr. 111/2005

Artikel 32 – stk. 4 (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

I artikel 32 tilføjes følgende stykke:

 

Kommissionen evaluerer, hvordan denne forordning fungerer, inden den 31. december 2017. Kommissionen forelægger sine konklusioner i en rapport til Europa-Parlamentet og til Rådet. Hvis det er hensigtsmæssigt, ledsages rapporten af forslag om ændring af denne forordning.

Ændringsforslag  25

Forslag til forordning

Artikel 1 – nr. 16 a (nyt)

Forordning (EF) nr. 111/2005

Bilag – Kategori 4 (ny)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(16a) Følgende kategori indsættes i bilaget:

 

"Kategori 4

 

Lægemidler, der indeholder ephedrin eller pseudoephedrin"

BEGRUNDELSE

Dette forslag fra Kommissionen om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 111/2005 om regler for overvågning af handel med narkotikaprækursorer mellem EU og tredjelande har i første række til formål at udfylde et juridisk tomrum i ovennævnte forordning.

Narkotikaprækursorer er lovlige stoffer, der anvendes til fremstilling af lægemidler. Eddikesyre anvendes f.eks. til fremstilling af heroin. Narkotikaprækursorer er omfattet af eksport-, import- og transitkontrol, som kan være mere eller mindre omfattende afhængigt af risikoen for ulovlig anvendelse. Prækursorer, der er genstand for kontrol, og som står opført i bilaget til forordningen, benævnes registrerede stoffer.

I den nuværende forordning findes der tre kategorier af registrerede stoffer. Stoffer, der er registreret i kategori 1, er omfattet af betydelige formaliteter i forbindelse med eksport, import eller transit, mens stoffer, der er registreret i kategori 3, kun er omfattet af visse formaliteter, når de eksporteres til bestemte lande.

Lægemidler har hidtil altid været holdt uden for forordningens anvendelsesområde. Desværre anvendes lægemidler, der indeholder ephedrin og pseudoephedrin, og som anvendes til behandling af forkølelse, influenzasymptomer eller allergi, ulovligt til fremstilling af metamfetaminer. Eftersom lægemidler falder uden for forordningens anvendelsesområde, forhindres medlemsstaterne i nemt at kunne beslaglægge eller opbringe ladninger med lægemidler, der indeholder ephedrin og pseudoephedrin, som bevisligt vil blive anvendt til ulovlige formål.

Derfor har Kommissionen besluttet at medtage lægemidler, der indeholder ephedrin eller pseudoephedrin, i forordningen. Selv om formålet er prisværdigt, mener ordføreren, at Kommissionen burde have grebet sagen anderledes an. I Kommissionens forslag er lægemidler stadig ikke omfattet af definitionen af registrerede stoffer, så lægemidler indeholdende ephedrin og pseudoephedrin er ikke blevet tilføjet en af kategorierne af registrerede stoffer. Kommissionen har oprettet en særlig ordning for disse lægemidler, som ikke svarer til nogen af ordningerne for de øvrige kategorier. Disse lægemidler omfattes ganske enkelt af en anmeldelsespligt forud for udførsel.

Dette betyder, at hvis et nyt lægemiddel ligeledes bliver anvendt som narkotikaprækursor, vil man skulle anvende den fælles beslutningsprocedure for at ændre forordningen. Til trods for, at kampen mod narkotikasmuglere kræver en hurtig reaktionsevne, vil vi skulle bruge over to år på at tilpasse os. Narkotikasmuglerne vil hermed få tid til at tilpasse sig, inden vi overhovedet er færdige med at tilpasse teksten. Dette giver ikke mulighed for at reagere hensigtsmæssigt med henblik på at nå vores mål i kampen mod narkotika og organiseret kriminalitet.

Derfor foreslår ordføreren, at lægemidler medtages i definitionen af registrerede stoffer, og at der oprettes en ny kategori af stoffer, der giver mulighed for at nuancere den nødvendige kontrol af registrerede stoffer en smule bedre. Bilagene tilpasses ved hjælp af delegerede retsakter, hvilket giver Rådet mulighed for om nødvendigt at nedlægge veto mod Kommissionens beslutning om at tilføje et nyt lægemiddel. I definitionen af registrerede stoffer bestemmes det i øvrigt, at prækursoren let skal kunne udtrækkes af blandingen for at blive betragtet som et registreret stof, og ordføreren er af den opfattelse, at dette vil betyde en kraftig begrænsning af antallet af lægemidler, der med tiden vil kunne blive betragtet som registrerede stoffer, og dermed af forordningens indvirkning på handelen med lægemidler. I øjeblikket er det kun lægemidler, der indeholder ephedrin eller pseudoephedrin, der opfylder denne betingelse.

Kommissionen benytter desuden denne revision til at tilpasse forordningen til Lissabontraktaten, navnlig med hensyn til komitologien. Ordføreren er generelt enig med Kommissionen vedrørende de beføjelser, som denne bør tillægges. Ordføreren er derimod ikke enig i delegeringens varighed. Ordføreren mener faktisk, at en delegering på fem år med mulighed for fornyelse er fornuftigere end en delegering af ubegrænset varighed. Ordføreren har desuden lagt vægt på at præcisere de tilfælde, som delegeringen af beføjelser finder anvendelse på: Mens Kommissionen gav sig selv mulighed for at tilpasse sig nye tendenser gennem delegerede retsakter, foreslår ordføreren, at denne mulighed for tilpasning kun skal gælde for tilføjelsen af nye stoffer. Dette betyder, at ingen registrerede stoffer kan fjernes fra bilagene uden anvendelse af den fælles beslutningsprocedure.

Endelig deler ordføreren ikke Kommissionens valg af procedure med hensyn til gennemførelsesretsakter. Ordføreren mener faktisk, at rådgivningsproceduren vil være mere fornuftig, idet der er tale om mindre væsentlige retsakter, og behovet for at kunne reagere hurtigt er særligt vigtigt i kampen mod narkotikasmuglere.

PROCEDURE

Titel

Handel med narkotikaprækursorer mellem Fællesskabet og tredjelande

Referencer

COM(2012)0521 – C7-0316/2012 – 2012/0250(COD)

Dato for høring af EP

27.9.2012

 

 

 

Korresponderende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

INTA

22.10.2012

 

 

 

Rådgivende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

ENVI

22.10.2012

JURI

22.10.2012

LIBE

22.10.2012

 

Ingen udtalelse

       Dato for afgørelse

ENVI

11.10.2012

JURI

10.10.2012

LIBE

11.10.2012

 

Ordfører

       Dato for valg

Franck Proust

6.11.2012

 

 

 

Behandling i udvalg

23.1.2013

20.2.2013

20.3.2013

 

Dato for vedtagelse

25.4.2013

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

22

3

2

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

William (The Earl of) Dartmouth, Laima Liucija Andrikienė, Nora Berra, Daniel Caspary, María Auxiliadora Correa Zamora, Andrea Cozzolino, George Sabin Cutaş, Metin Kazak, Bernd Lange, David Martin, Vital Moreira, Paul Murphy, Franck Proust, Helmut Scholz, Peter Šťastný, Robert Sturdy, Henri Weber, Iuliu Winkler, Paweł Zalewski

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

José Bové, Albert Deß, Elisabeth Köstinger, Emma McClarkin, Tokia Saïfi, Marietje Schaake, Peter Skinner, Jarosław Leszek Wałęsa

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere, jf. art. 187, stk. 2

Frédéric Daerden, James Elles, Satu Hassi, Anthea McIntyre, Raimon Obiols

Dato for indgivelse

6.5.2013