RAPORT privind cererea de ridicare a imunității lui Jacek Olgierd Kurski

3.6.2013 - (2013/2019(IMM))

Comisia pentru afaceri juridice
Raportoare: Cecilia Wikström

Procedură : 2013/2019(IMM)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
A7-0187/2013
Texte depuse :
A7-0187/2013
Dezbateri :
Texte adoptate :

PROPUNERE DE DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN

privind cererea de ridicare a imunității lui Jacek Olgierd Kurski

(2013/2019(IMM))

Parlamentul European,

–   având în vedere cererea de ridicare a imunității lui Jacek Olgierd Kurski, transmisă la 16 ianuarie 2013 de Procurorul general al Republicii Polone, în legătură cu cererea din 2 ianuarie 2013 a Directorului Biroului de prevenție al Comisariatului principal al Poliției depusă în numele Comisarului principal al Poliției, și comunicată în ședința plenară din 4 februarie 2013,

–   în urma audierii lui Jacek Olgierd Kurski, în conformitate cu articolul 7 alineatul (3) din Regulamentul de procedură,

–   având în vedere articolul 9 din Protocolul nr. 7 privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene, precum și articolul 6 alineatul (2) din Actul din 20 septembrie 1976 privind alegerea membrilor Parlamentului European prin vot universal direct,

–   având în vedere hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene din 12 mai 1964, 10 iulie 1986, 15 și 21 octombrie 2008, 19 martie 2010 și 6 septembrie 2011[1],

–   având în vedere articolul 105 din Constituția Republicii Polone și articolul 7, articolul 7b alineatul (1) și articolul 7c, coroborate cu articolul 10b din Legea polonă din 9 mai 1996 privind exercitarea mandatului de deputat sau de senator,

–   având în vedere articolul 6 alineatul (2) și articolul 7 din Regulamentul său de procedură,

–   având în vedere raportul Comisiei pentru afaceri juridice (A7-0187/2013),

A. întrucât Procurorul general al Republicii Polone a solicitat ridicarea imunității parlamentare a deputatului în Parlamentul European Jacek Olgierd Kurski, în legătură cu o eventuală urmărire în justiție pentru o presupusă infracțiune;

B.  întrucât, în conformitate cu articolul 9 din Protocolul nr. 7 privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene, membrii Parlamentului European beneficiază, pe teritoriul național, de imunitățile recunoscute membrilor Parlamentului propriei țări;

C. întrucât articolul 105 alineatul (2) din Constituția Republicii Polone prevede că, pe durata mandatului parlamentar, membrii Parlamentului nu pot fi urmăriți penal fără aprobarea prealabilă a Parlamentului;

D. întrucât Jacek Olgierd Kurski este învinuit de încălcarea unor reguli de circulație prevăzute la articolul 92 alineatul (1) din Legea din 20 mai 1971 privind Codul infracțiunilor (Monitorul Oficial al Poloniei nr. 46/2010, poziția 275, cu modificările ulterioare).

E.  întrucât presupusele fapte nu au o legătură directă, evidentă cu exercitarea de către Jacek Olgierd Kurski a funcțiilor sale de membru în Parlamentul European și nu reprezintă opinii sau voturi exprimate în exercitarea funcțiilor sale de membru în Parlamentul European în sensul articolului 8 din Protocolul nr. 7 privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene;

F.  întrucât este evident că învinuirea nu are nicio legătură cu calitatea lui Jacek Olgierd Kurski de deputat în Parlamentul European;

G. întrucât nu există niciun motiv de a suspecta existența unui fumus persecutionis,

1.  hotărăște să ridice imunitatea lui Jacek Olgierd Kurski;

2.  încredințează Președintelui sarcina de a transmite imediat prezenta decizie, precum și raportul comisiei competente, Procurorului general al Republicii Polone și lui Jacek Olgierd Kurski.

  • [1]  Cauza 101/63, Wagner/Fohrmann și Krier, Rec., 1964, p. 195, cauza 149/85, Wybot/Faure și alții, Rec., 1986, p. 2391, cauza Mote/Parlamentul, Rep., 2008, p. II-2849, cauzele conexate C-200/07 și C-201/07 Marra/De Gregorio și Clemente, Rep., 2008, p. I-7929, cauza T-42/06 Gollnisch/Parlamentul, nepublicată încă în Repertoriu și cauza C-163/10 Patriciello, nepublicată încă în Repertoriu.

EXPUNERE DE MOTIVE

1.  Context

În cursul ședinței din 4 februarie 2013, Președintele a anunțat, în conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din Regulamentul de procedură, că a primit o scrisoare din partea Procurorului general al Republicii Polone prin care se solicită ridicarea imunității parlamentare a lui Jacek Olgierd Kurski. Președintele a transmis această solicitare Comisiei pentru afaceri juridice, în conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din regulamentul de procedură.

Jacek Olgierd Kurski este învinuit de încălcarea unor reguli de circulație, prin efectuarea unui viraj la stânga, ignorând indicatorul rutier B-21, „Interzis virajul la stânga”, și marcajul rutier P-4, „Linie continuă dublă”, având drept rezultat traversarea liniei duble și încălcarea dispozițiilor articolului 92 alineatul (1) din Legea din 20 mai 1971 privind Codul infracțiunilor (Monitorul Oficial al Poloniei nr. 46/2010, poziția 275, cu modificările ulterioare).

2.        Legislația și procedurile privind imunitatea deputaților din Parlamentul European

Articolele 8 și 9 din Protocolul nr. 7 privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene prevăd:

„Articolul 8

Membrii Parlamentului European nu pot fi cercetați, reținuți sau urmăriți datorită opiniilor sau voturilor exprimate în cadrul exercitării funcțiilor lor.

Articolul 9

Pe durata sesiunilor Parlamentului European, membrii acestuia beneficiază:

(a) pe teritoriul național, de imunitățile recunoscute membrilor Parlamentului propriei țări;

(b) pe teritoriul oricărui alt stat membru, de exceptare privind orice măsură de detenție sau urmărire penală.

Imunitatea este valabilă inclusiv pe perioada deplasării la locul reuniunii Parlamentului European, cât și la întoarcere.

Imunitatea nu poate fi invocată în caz de flagrant delict și nici nu poate constitui o piedică pentru Parlamentul European de a ridica imunitatea unuia dintre membri.”

Articolul 105 din Constituția Republicii Polone prevede:

„Articolul 105

(1) Deputatul nu poate fi tras la răspundere pentru activitățile efectuate în sfera mandatului de deputat, pe durata mandatului său sau după expirarea acestuia. În ceea ce privește astfel de activități, deputatul poate fi tras la răspundere numai în fața Seimului și, în cazul în care a încălcat drepturile unor părți terțe, acesta poate fi acționat în instanță numai cu acordul Seimului.

(2) Începând cu data anunțării rezultatului alegerilor și până la data expirării mandatului său, deputatul nu poate fi urmărit penal fără acordul Seimului.

(3) Acțiunile penale deschise împotriva unei persoane înainte de ziua alegerii sale ca deputat se suspendă la cererea Seimului până la data expirării mandatului. În astfel de cazuri, termenul de prescripție pentru procedurile penale se extinde cu perioada echivalentă.

(4) Deputatul își poate da acordul să fie urmărit penal. În astfel de cazuri, dispozițiile alineatelor (2) și (3) nu se aplică.

(5) Deputatul nu poate fi reținut sau arestat fără acordul Seimului, cu excepția cazurilor în care a fost surprins în flagrant delict și în care reținerea sa este necesară pentru buna desfășurare a procedurilor. Orice astfel de reținere se comunică imediat președintelui Seimului, care poate ordona eliberarea imediată a deputatului.

(6) Principiile detaliate și procedurile de urmărire penală a deputaților se specifică prin lege.”

Articolele 6 și 7 din Regulamentul de procedură al Parlamentului European prevăd:

„Articolul 6 - Ridicarea imunității

(1) În exercitarea competențelor sale în ceea ce privește privilegiile și imunitățile, Parlamentul urmărește în special conservarea integrității sale ca adunare legislativă democratică și asigurarea independenței deputaților în îndeplinirea atribuțiilor care le revin.

(2) Orice cerere adresată Președintelui de o autoritate competentă a unui stat membru în vederea ridicării imunității unui deputat este comunicată în ședință plenară și trimisă comisiei competente.

[...]

Articolul 7 - Proceduri privind imunitatea

(1) Comisia competentă examinează fără întârziere și în ordinea în care i-au fost prezentate cererile de ridicare a imunității sau de apărare a imunității și privilegiilor.

(2) Comisia prezintă o propunere de decizie motivată prin care se recomandă adoptarea sau respingerea cererii de ridicare a imunității sau de apărare a imunității și privilegiilor.

(3) Comisia poate solicita autorității interesate furnizarea tuturor informațiilor și precizărilor pe care le consideră necesare pentru a stabili dacă este cazul să se ridice sau să se apere imunitatea. Deputatul în cauză are posibilitatea să ofere explicații, poate prezenta toate documentele și mijloacele de probă scrise pe care le consideră pertinente și poate fi reprezentat de un alt deputat.

[...]

(7) Comisia poate emite un aviz motivat privind competența autorității în cauză și admisibilitatea cererii, dar nu se pronunță în niciun caz asupra vinovăției sau nevinovăției deputatului sau asupra oportunității sau inoportunității urmăririi penale a deputatului pentru opiniile sau actele care îi sunt imputate, chiar dacă examinarea solicitării îi permite comisiei să dobândească o cunoaștere aprofundată a cauzei.

[...]

(11)     Comisia tratează aceste chestiuni și examinează toate documentele primite cu cea mai mare confidențialitate.”

3.  Justificarea deciziei propuse

Procurorul general al Republicii Polone a solicitat ridicarea imunității parlamentare a deputatului în Parlamentul European Jacek Olgierd Kurski, în legătură cu o eventuală urmărire în justiție pentru o presupusă infracțiune de încălcare a regulilor de circulație. Deputatul este învinuit de efectuarea unui viraj la stânga, ignorând astfel indicatorul rutier B-21, „Interzis virajul la stânga”, precum și marcajul rutier P-4, „Linie continuă dublă”, având drept rezultat traversarea liniei duble.

Presupusele fapte nu au o legătură directă, evidentă cu exercitarea de către Jacek Olgierd Kurski a funcțiilor sale de membru în Parlamentul European și nu reprezintă opinii sau voturi exprimate în exercitarea funcțiilor sale de membru în Parlamentul European în sensul articolului 8 din Protocolul nr. 7 privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene.

În conformitate cu articolul 9 din Protocolul nr. 7 privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene, deputații beneficiază, pe teritoriul național, de imunitățile recunoscute membrilor Parlamentului propriei țări. Articolul 105 din Constituția Republicii Polone prevede că, pe durata mandatului parlamentar, membrii Parlamentului nu pot fi urmăriți penal fără aprobarea prealabilă a Parlamentului. Prin urmare, decizia Parlamentului European este indispensabilă pentru continuarea urmăririi în justiție a dlui Kurski.

Învinuirea nu are nicio legătură cu activitatea dlui Kurski ca deputat în Parlamentul European. Dl Kurski a fost audiat și nu există niciun motiv de a suspecta existența unui fumus persecutionis.

4.  Concluzie

Pe baza considerațiilor de mai sus, în urma analizării argumentelor în favoarea și împotriva ridicării imunității deputatului, recomandăm ca Parlamentul European să ridice imunitatea parlamentară a lui Jacek Olgierd Kurski.

REZULTATUL VOTULUI FINAL ÎN COMISIE

Data adoptării

29.5.2013

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

14

0

0

Membri titulari prezenți la votul final

Raffaele Baldassarre, Luigi Berlinguer, Sajjad Karim, Klaus-Heiner Lehne, Antonio Masip Hidalgo, Jiří Maštálka, Bernhard Rapkay, Dimitar Stoyanov, Cecilia Wikström, Tadeusz Zwiefka

Membri supleanți prezenți la votul final

Sergio Gaetano Cofferati, Mary Honeyball, Eva Lichtenberger

Membri supleanți [articolul 187 alineatul (2)] prezenți la votul final

Sylvie Guillaume