BETÆNKNING om forslag til Rådets direktiv om gennemførelse af forstærket samarbejde på området for afgift på finansielle transaktioner

24.6.2013 - (COM(2013)0071 – C7‑0049/2013 – 2013/0045(CNS)) - *

Økonomi- og Valutaudvalget
Ordfører: Anni Podimata


Procedure : 2013/0045(CNS)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb :  
A7-0230/2013
Indgivne tekster :
A7-0230/2013
Forhandlinger :
Vedtagne tekster :

FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING

om forslag til Rådets direktiv om gennemførelse af forstærket samarbejde på området for afgift på finansielle transaktioner

(COM(2013)0071 – C7‑0049/2013 – 2013/0045(CNS))

(Særlig lovgivningsprocedure – høring)

Europa-Parlamentet,

–   der henviser til Kommissionens forslag til Rådet (COM(2013)0071),

–   der henviser til artikel 113 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, der danner grundlag for Rådets høring af Parlamentet (C7‑0049/2013),

–   der henviser til forretningsordenens artikel 55,

–   der henviser til betænkning fra Økonomi- og Valutaudvalget og udtalelse fra Budgetudvalget (A7-0230/2013),

1.  godkender Kommissionens forslag som ændret;

2.  opfordrer Kommissionen til i en omfattende konsekvensvurdering og omkostningsanalyse at påvise, at et forstærket samarbejde vil respektere ikke-deltagende medlemsstaters beføjelser, rettigheder og forpligtelser;

3.  opfordrer Kommissionen til at ændre sit forslag i overensstemmelse hermed, jf. EUF-traktatens artikel 293, stk. 2;

4.  opfordrer Rådet til at underrette Parlamentet, hvis det ikke agter at følge den tekst, Parlamentet har godkendt;

5.  anmoder Rådet om fornyet høring, hvis det agter at ændre Kommissionens forslag i væsentlig grad;

6.  pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen samt til de nationale parlamenter.

Ændringsforslag  1

Forslag til direktiv

Betragtning 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(1) I 2011 noterede Kommissionen sig en vedvarende debat på alle niveauer vedrørende yderligere beskatning af den finansielle sektor. Denne debat udspringer af ønsket om at sikre, at den finansielle sektor yder et rimeligt og væsentligt bidrag til dækning af omkostningerne i forbindelse med krisen og fremover beskatningsmæssigt behandles på en rimelig måde i forhold til andre sektorer, at fjerne de finansielle institutioners incitament til at løbe for store risici, at supplere de lovgivningsmæssige foranstaltninger, der skal forhindre kriser i fremtiden, og at generere supplerende indtægter til de offentlige budgetter eller til bestemte politiske tiltag.

(1) I 2011 noterede Kommissionen sig en vedvarende debat på alle niveauer vedrørende yderligere beskatning af den finansielle sektor. Denne debat udspringer af ønsket om at sikre, at den finansielle sektor yder et rimeligt og væsentligt bidrag til dækning af omkostningerne i forbindelse med krisen og fremover beskatningsmæssigt behandles på en rimelig måde i forhold til andre sektorer, at fjerne de finansielle institutioners incitament til at løbe for store risici, at supplere de lovgivningsmæssige foranstaltninger, der skal forhindre kriser i fremtiden og begrænse spekulation, og at generere supplerende indtægter til de offentlige budgetter, bl.a. som et bidrag til den finanspolitiske konsolidering eller til bestemte politiske tiltag til fordel for bæredygtighed og fremme af vækst, uddannelse og beskæftigelse med særligt fokus på ungdomsarbejdsløshed. Indførelsen af en afgift på finansielle transaktioner (AFT) vidner således om en positivt fordelings- og styringskapacitet, idet der ydes et hensigtsmæssigt supplement til de eksisterende lovgivningsmæssige reforminitiativer.

Ændringsforslag  2

Forslag til direktiv

Betragtning 1 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(1a) Ifølge konklusionerne fra Det Europæiske Råd af 8. februar 2013 om den næste flerårige finansielle ramme 2014-2020 bør en del af indtægterne fra AFT tildeles Unionens budget som egentlige egne indtægter. Anvendelsen af AFT-indtægter som Unionens egne indtægter er kun mulig under proceduren for forstærket samarbejde, hvis de deltagende medlemsstaters nationale bidrag til Unionens budget nedsættes med det tilsvarende beløb, og hvis det sikres, at de deltagende landes bidrag ikke bliver uforholdsmæssigt i forhold til de ikke-deltagende landes. Når AFT er gennemført på EU-plan, bør den del af de egne indtægter, der stammer fra AFT, helt eller delvist lægges til medlemsstaternes nationale bidrag med henblik på at samle nye finansieringskilder til europæiske investeringer, uden at de deltagende medlemsstaters nationale bidrag til Unionens budget nedsættes.

Ændringsforslag  3

Forslag til direktiv

Betragtning 1 b (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(1b) Kommissionen bør forud for indførelsen af AFT påvise, at et forstærket samarbejde ikke vil undergrave det indre marked eller den økonomiske, sociale og territoriale samhørighed. Kommissionen bør også påvise, at det hverken udgør en hindring for eller en forskelsbehandling i forbindelse med samhandelen mellem medlemsstaterne eller fordrejer konkurrencen mellem dem. Kommissionen bør forelægge en ny omfattende undersøgelse og konsekvensanalyse af virkningerne af et forslag om en fælles AFT for deltagende og ikke-deltagende lande samt for det indre marked som helhed.

Ændringsforslag  4

Forslag til direktiv

Betragtning 2 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(2a) Målsætningen med AFT vil kun blive opfyldt, hvis den indføres på globalt plan. Det forstærkede samarbejde mellem 11 medlemsstater udgør derfor et første skridt hen imod en AFT på EU-plan og i sidste ende på globalt plan. Unionen vil fortsat arbejde på, at AFT indføres globalt, og vil indtrængende opfordre til, at AFT sættes på dagsordenen for G20- og G8-topmøderne.

Begrundelse

Parlamentet har i sin holdning af 23. maj 2012 og i sin beslutning af 12. december 2012 erklæret, at målsætningen med indførelse af AFT udelukkende vil blive opfyldt, hvis afgiften indføres på globalt plan. Unionen bør derfor yde en stor indsats for at drøfte og afklare dette spørgsmål på G20.

Ændringsforslag  5

Forslag til direktiv

Betragtning 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(3) For at forhindre, at de deltagende medlemsstater ensidigt træffer foranstaltninger, der fordrejer markedsvilkårene, og med henvisning til, at de fleste af de pågældende finansielle transaktioner er særdeles mobile, er det således vigtigt for et mere velfungerende indre marked, at de grundlæggende kendetegn ved en afgift på finansielle transaktioner i de deltagende medlemsstater harmoniseres på EU-plan. Derved bør det være muligt at undgå incitamenter til skattearbitrage mellem de deltagende medlemsstater og allokeringsforvridninger mellem deres finansielle markeder samt muligheder for dobbeltbeskatning eller nulbeskatning.

(3) Flere af de 11 deltagende medlemsstater har allerede indført eller er i færd med at indføre en form for AFT. For at forhindre, at de deltagende medlemsstater ensidigt træffer foranstaltninger, der fordrejer markedsvilkårene, og med henvisning til, at de fleste af de pågældende finansielle transaktioner er særdeles mobile, er det således vigtigt for et mere velfungerende indre marked, at de grundlæggende kendetegn ved en afgift på finansielle transaktioner i de deltagende medlemsstater harmoniseres på EU-plan. Derved bør det være muligt at undgå incitamenter til skattearbitrage mellem de deltagende medlemsstater og allokeringsforvridninger mellem deres finansielle markeder samt muligheder for dobbeltbeskatning eller nulbeskatning.

Ændringsforslag  6

Forslag til direktiv

Betragtning 3 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(3a) Som følge af de væsentlige fremskridt i reguleringen af de europæiske finansielle markeder såsom forordning (EU) nr. .../2013 [kapitalkravsforordningen], direktiv 2013/36/EU og denne forordning bør deltagende medlemsstater, der har indført bankafgifter i lyset af den nylige finanskrise, overveje nødvendigheden af disse afgifter og deres forenelighed med reglerne i og målene med EU-lovgivningen og det indre marked.

Ændringsforslag  7

Forslag til direktiv

Betragtning 3 b (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(3b) Enhver harmonisering af AFT blandt deltagende lande bør ikke resultere i ekstra-territorial beskatning, der er i strid med det potentielle beskatningsgrundlag for ikke-deltagende EU-medlemsstater.

Begrundelse

Ekstra-territorial beskatning – spredning af skattekonsekvenser ud over de nationale grænser for de lande, der indfører skatten. Dette er en type aggressiv skattekonkurrence, der normalt anses for uønsket og skadelig. Landene bør ikke gribe ind i andre landes beskatningsret.

Ændringsforslag  8

Forslag til direktiv

Betragtning 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(4) For at det indre marked kan blive mere velfungerende, og navnlig for at undgå forvridninger mellem de deltagende medlemsstater, bør en AFT finde anvendelse på et bredt udvalg af finansielle institutioner og transaktioner og på handel med en bred vifte af finansielle instrumenter, herunder strukturerede produkter, både på organiserede markeder og OTC markeder, samt på alle derivataftaler og væsentlige ændringer af de pågældende operationer.

(4) For at det indre marked kan blive mere velfungerende, og navnlig for at undgå forvridninger mellem de deltagende medlemsstater, for at begrænse muligheden for skattesvig, skatteunddragelse og aggressiv skatteplanlægning samt udflytningsrisikoen og tilsynsarbitrage bør en AFT finde anvendelse på et bredt udvalg af finansielle institutioner og transaktioner og på handel med en bred vifte af finansielle instrumenter, herunder strukturerede produkter, både på organiserede markeder og OTC-markeder, samt på alle derivataftaler, herunder differencekontrakter og transaktioner i konvertible valutaer (currency spots) på valutamarkedet og spekulative terminsforretninger, og på væsentlige ændringer af de pågældende operationer.

Begrundelse

En undtagelse for spotvalutatransaktioner er fortsat tvivlsom i økonomisk sammenhæng på grund af det daglige antal valutatransaktioner på spotmarkedet, der beløb sig til 1,5 bio. USD i 2010. Dette udgør en tredjedel af det daglige samlede antal valutatransaktioner på 4 mia. USD. Den stigende betydning af højfrekvenshandel, navnlig på spotmarkedet, er en af årsagerne til det stigende antal transaktioner siden starten af krisen.

Ændringsforslag  9

Forslag til direktiv

Betragtning 8

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(8) Med undtagelse af indgåelse eller væsentlige ændringer af derivataftaler bør den handel, der finder sted på primærmarkederne, og transaktioner, der er relevante for borgere og virksomheder, f.eks. indgåelse af forsikringsaftaler, optagelse af realkreditlån, forbrugerkreditter eller betalingstjenester, ikke være omfattet af en AFT, således at virksomhederne og regeringerne ikke hindres i at rejse kapital, og husholdningerne ikke berøres.

(8) Med undtagelse af indgåelse eller væsentlige ændringer af derivataftaler bør den handel, der finder sted på primærmarkederne, og transaktioner, der er relevante for borgere og virksomheder, f.eks. indgåelse af forsikringsaftaler, optagelse af realkreditlån, forbrugerkreditter eller betalingstjenester, ikke være omfattet af en AFT, således at virksomhederne og regeringerne ikke hindres i at rejse kapital, og husholdningerne og realøkonomien ikke berøres negativt.

Ændringsforslag  10

Forslag til direktiv

Betragtning 13 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(13a) Medlemsstaterne bør indføre højere afgifter på OTC-transaktioner med henblik på at styrke de regulerede markeders position og navnlig en børshandel, der er strengt reguleret, kontrolleret og gennemsigtig, i modsætning til en ureguleret, mindre kontrolleret og mindre gennemsigtig over the counter (OTC)-handel. Hermed vil det blive muligt at gennemføre et skifte i handlen fra markeder med ringe eller ingen regulering til fordel for regulerede markeder. De højere afgifter bør ikke finde anvendelse på finansielle transaktioner med OTC-derivater, hvor de objektivt set mindsker risici og derfor tjener realøkonomien.

Begrundelse

Parlamentet har allerede i sin holdning af 23. maj 2012 erklæret, at børshandel bør styrkes i forhold til ureguleret, ukontrolleret og mindre gennemsigtig OTC-handel. OTC-transaktioner bør derfor pålægges en højere afgift. OTC-derivater, der tjener realøkonomien, bør ikke pålægges denne højere afgift.

Ændringsforslag  11

Forslag til direktiv

Betragtning 15 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(15a) Ikke-finansielle virksomheder foretager betydelige transaktioner på finansmarkederne for at begrænse risici, der er direkte forbundet med deres erhvervsaktiviteter. AFT bør ikke finde anvendelse på disse aktører, når de foretager sådanne transaktioner. Hvis ikke-finansielle virksomheder imidlertid foretager spekulative transaktioner, som ikke er forbundet med risikobegrænsning for deres erhvervsaktiviteter, bør de betragtes som finansielle institutioner, og AFT bør finde anvendelse på dem.

Ændringsforslag  12

Forslag til direktiv

Betragtning 15 b (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(15b) For at gøre skatteunddragelse til en dyr satsning med ringe fortjeneste og sikre bedre håndhævelse bør princippet om hjemsted og udstedelse suppleres med princippet om overførsel af ejendomsretten.

Ændringsforslag  13

Forslag til direktiv

Betragtning 15 c (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(15c) Når det er relevant, bør Kommissionen indlede forhandlinger med tredjelande for at lette inddrivelsen af AFT. Kommissionen bør endvidere revidere sin definition af ikke-samarbejdsvillige jurisdiktioner og ajourføre sin handlingsplan til bekæmpelse af skatteunddragelse og aggressiv skatteplanlægning i overensstemmelse hermed.

Ændringsforslag  14

Forslag til direktiv

Betragtning 16

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(16) Afgiftens mindstesatser bør være tilstrækkeligt høje til at opfylde harmoniseringsmålsætningen for en fælles AFT. Samtidig bør de være tilstrækkeligt lave til at minimere risikoen for udflytning.

udgår

Begrundelse

For at undgå en fordrejning af den fælles AFT-ordning under et forstærket samarbejde bør afgiftssatserne være ensartede.

Ændringsforslag  15

Forslag til direktiv

Betragtning 19

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(19) De deltagende medlemsstater bør træffe passende foranstaltninger for at forhindre skattesvig og skatteunddragelse.

(19) De deltagende medlemsstater bør træffe passende foranstaltninger for at forhindre skattesvig, skatteunddragelse og aggressiv skatteplanlægning, f.eks. substitution.

Ændringsforslag  16

Forslag til direktiv

Betragtning 19 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(19a) Kommissionen bør nedsætte en ekspertarbejdsgruppe (et AFT-udvalg) bestående af repræsentanter fra alle medlemsstater, Kommissionen, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Europæiske Tilsynsmyndighed (Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed) (ESMA) til at vurdere den reelle gennemførelse af dette direktiv og forebygge skattesvig, skatteunddragelse og aggressiv skatteplanlægning og bevare det indre markeds integritet. AFT-udvalget bør overvåge de finansielle transaktioner med henblik på at afdække misbrugsarrangementer som defineret i artikel 14, foreslå modforanstaltninger på passende vis og om nødvendigt koordinere gennemførelsen heraf på nationalt plan. Det bør gøre fuld brug af EU-retten inden for områderne beskatning og regulering af finansielle tjenester såvel som af de instrumenter til samarbejde om skattespørgsmål, der er indført af internationale organisationer, herunder OECD og Europarådet. Hvis det er relevant, bør repræsentanter for de deltagende lande kunne oprette en undergruppe for at behandle emner med hensyn til gennemførelse af AFT, som ikke angår ikke-deltagende medlemsstater.

Ændringsforslag  17

Forslag til direktiv

Betragtning 19 b (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(19b) Medlemsstaterne har en forpligtelse til at samarbejde på administrativt plan på skatteområdet i medfør af direktiv 2011/16/EU samt til at yde hinanden gensidig bistand ved inddrivelse af fordringer i forbindelse med visse afgifter, skatter og andre foranstaltninger i medfør af direktiv 2010/24/EU.

Ændringsforslag  18

Forslag til direktiv

Betragtning 21

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(21) For at gøre det muligt at fastsætte nærmere regler på visse tekniske områder vedrørende forpligtelser til registrering, bogføring og indberetning og andre forpligtelser, der skal sikre, at den skyldige AFT reelt betales til skattemyndighederne, og for at sikre at disse regler tilpasses rettidigt efter behov, bør Kommissionen i medfør af artikel 290 i traktaten og Den Europæiske Unions funktionsmåde tillægges beføjelse til at vedtage retsakter med henblik på at specificere de nødvendige foranstaltninger i den forbindelse. Det er navnlig vigtigt, at Kommissionen gennemfører relevante høringer under det forberedende arbejde, bl.a. på ekspertniveau. Kommissionen bør i forbindelse med udarbejdelsen af delegerede retsakter sørge for rettidig og hensigtsmæssig fremsendelse af relevante dokumenter til Rådet.

(21) For at gøre det muligt at fastsætte nærmere regler på visse tekniske områder vedrørende forpligtelser til registrering, bogføring og indberetning og andre forpligtelser, der skal sikre, at den skyldige AFT reelt betales til skattemyndighederne, og for at sikre at disse regler tilpasses rettidigt efter behov, bør Kommissionen i medfør af artikel 290 i traktaten og Den Europæiske Unions funktionsmåde tillægges beføjelse til at vedtage retsakter med henblik på at specificere de nødvendige foranstaltninger i den forbindelse. Det er navnlig vigtigt, at Kommissionen gennemfører relevante høringer under det forberedende arbejde, bl.a. på ekspertniveau. Kommissionen bør i forbindelse med udarbejdelsen af delegerede retsakter sørge for samtidig, rettidig og hensigtsmæssig fremsendelse af relevante dokumenter til Europa-Parlamentet og Rådet.

Begrundelse

Med ændringsforslaget genindføres Europa-Parlamentets beføjelser i overensstemmelse med artikel 290 i TEUF og standardbetragtningen i den fælles fortolkning af delegerede retsakter.

Ændringsforslag  19

Forslag til direktiv

Artikel 2 – stk. 1 – nr. 2 – litra c

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(c) indgåelse af derivataftaler før netting og afregning

(c) indgåelse af derivataftaler, herunder differencekontrakter og spekulative terminsforretninger, før netting og afregning

Ændringsforslag  20

Forslag til direktiv

Artikel 2 – stk. 1 – nr. 2 – litra c a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(ca) transaktioner i konvertible valutaer (currency spots) på valutamarkedet

Ændringsforslag  21

Forslag til direktiv

Artikel 2 – stk. 1 – nr. 2 – litra e

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(e) genkøbsaftaler, omvendte genkøbsaftaler, aftaler om udlån og indlån af værdipapirer

(e) genkøbsaftaler, omvendte genkøbsaftaler, aftaler om udlån og indlån af værdipapirer, herunder annullerede ordrer i forbindelse med højfrekvenshandel

Ændringsforslag  22

Forslag til direktiv

Artikel 2 – stk. 1 – nr. 3 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(3a) "statslig udsteder": statlig udsteder som defineret i artikel 2, stk. 1, litra d), i forordning (EU) nr. 236/2012

Ændringsforslag  23

Forslag til direktiv

Artikel 2 – stk. 1 – nr. 3 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(3b) "statsobligation": statsobligation som defineret i artikel 2, stk. 1, litra f), i forordning (EU) nr. 236/2012

Ændringsforslag  24

Forslag til direktiv

Artikel 2 – stk. 1 – nr. 7 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(7a) "SMV-vækstmarked": en multihandelsfacilitet, der er registreret som et SMV-vækstmarked i overensstemmelse med artikel 35 i direktiv nr. .../...[ MiFID].

Ændringsforslag  25

Forslag til direktiv

Artikel 2 – stk. 1 – nr. 12 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(12a) "højfrekvenshandel": algoritmisk handel med finansielle instrumenter ved hastigheder, hvor den fysiske latens i den mekanisme, som fremsender, annullerer eller ændrer ordrer, bliver den afgørende faktor med hensyn til den tid, det tager at formidle instruksen til en markedsplads eller udføre en transaktion

Ændringsforslag  26

Forslag til direktiv

Artikel 2 – stk. 1 – nr. 12 b (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(12b) "højfrekvenshandelsstrategi": en strategi for handel for egen regning med et finansielt instrument, der indebærer højfrekvenshandel, og som har mindst to af følgende kendetegn:

 

(i) den anvender samhusningsfaciliteter, direkte markedsadgang eller proximity hosting

 

(ii) den er knyttet til en daglig porteføljeomsætning på mindst 50 %

 

(iii) andelen af annullerede ordrer (herunder delvis annullering) overstiger 20 %

 

(iv) hovedparten af positioner, der tages i besiddelse, afvikles inden for samme dag

 

(v) over 50 % af ordrerne eller transaktionerne udføres på markedspladser, der tilbyder prisnedslag eller rabatter på ordrer, der tilvejebringer likviditet og er berettigede til sådanne rabatter.

Ændringsforslag  27

Forslag til direktiv

Artikel 2 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Hver af de operationer, der er omhandlet i stk. 1, nr. 2), litra a), b), c) og e), anses for at give anledning til én enkelt finansiel transaktion. Hver udveksling som omhandlet i stk. 1, nr. 2), litra d), anses for at give anledning til to finansielle transaktioner. Hver væsentlig ændring af en operation som omhandlet i stk. 1, nr. 2), litra a) til e), anses som en ny operation af samme art som den oprindelige operation. En ændring betragtes navnlig som væsentlig, hvis den indebærer en udskiftning af mindst én part, hvis operationens genstand eller omfang, herunder dens tidsmæssige omfang, eller den aftalte modydelse ændres, eller hvis den oprindelige operation ville have givet anledning til en højere afgift, såfremt den oprindeligt var blevet gennemført i sin ændrede form.

2. Hver af de operationer, der er omhandlet i stk. 1, nr. 2), litra a), b), c) og e), anses for at give anledning til én enkelt finansiel transaktion. Hver udveksling som omhandlet i stk. 1, nr. 2), litra d), anses for at give anledning til to finansielle transaktioner. Hver væsentlig ændring af en operation som omhandlet i stk. 1, nr. 2), litra a) til e), anses som en ny operation af samme art som den oprindelige operation. En ændring betragtes navnlig som væsentlig, hvis den indebærer en udskiftning af mindst én part, hvis operationens genstand eller omfang, herunder dens tidsmæssige omfang, eller den aftalte modydelse ændres, eller hvis den oprindelige operation ville have givet anledning til en højere afgift, såfremt den oprindeligt var blevet gennemført i sin ændrede form. En eventuel novation af transaktioner, der gennemføres med henblik på clearing eller afvikling af en central modpart eller en anden clearingcentral eller operatøren af et værdipapirafviklingssystem eller af interoperable systemer som defineret i direktiv 98/26/EF, udgør ikke en væsentlig ændring i henhold til dette stykke.

Begrundelse

Præcisering af de centrale modparters og clearingcentralernes clearingfunktion.

Ændringsforslag 28

Forslag til direktiv

Artikel 2 – stk. 3 – litra d

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(d) hvis de finansielle transaktioners gennemsnitlige årlige værdi i to på hinanden følgende kalenderår ikke overstiger 50 % af den samlede gennemsnitlige årlige nettoomsætning som defineret i artikel 28 i direktiv 78/660/EØF, har den pågældende virksomhed, institution, organ eller person ret til efter anmodning ikke at blive betragtet eller ikke længere at blive betragtet som en finansiel institution.

(d) hvis de finansielle transaktioners gennemsnitlige årlige værdi i to på hinanden følgende kalenderår ikke overstiger 20 % af den samlede gennemsnitlige årlige nettoomsætning som defineret i artikel 28 i direktiv 78/660/EØF, har den pågældende virksomhed, institution, organ eller person ret til efter anmodning ikke at blive betragtet eller ikke længere at blive betragtet som en finansiel institution.

Ændringsforslag  29

Forslag til direktiv

Artikel 2 – stk. 3 – litra d a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(da) ved beregningen af gennemsnitlige årlige værdi af de finansielle transaktioner, der nævnes i dette stykke, tages der ikke højde for de finansielle transaktioner, der er nævnt i artikel 10 i Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 149/2013 af 19. december 2012 om udbygning af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 648/2012 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske standarder for indirekte clearingordninger, clearingforpligtelsen, det offentlige register, adgang til en handelsplads, ikke-finansielle modparter og risikoreduktionsteknikker for OTC-derivataftaler, der ikke cleares af en CCP*. Dette begrænses til ikke-OTC-derivater.

 

____________

 

EUT L 52 af 23.2.2013, s. 11.

Begrundelse

I henhold til EMIR-eksemplet skal der ved beregningen af den gennemsnitlige værdi ikke tages højde for finansielle transaktioner, der har til formål at sikre mod risici, som er direkte forbundet med et ikke-finansielt instituts forretningsaktiviteter.

Ændringsforslag  30

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 1 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

1a. Hvis AFT gennemføres i andre medlemsstater end de 11 deltagende medlemsstater, skal det ske på samme vilkår i disse andre medlemsstater,

Ændringsforslag  31

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 2 – litra a

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(a) centrale modparter (CCP), når disse udøver funktion som en CCP

(a) centrale modparter (CCP), når disse udøver funktion som en CCP, eller andre clearingcentraler eller operatører af et værdipapirafviklingssystem eller af interoperable systemer som defineret i direktiv 98/26/EF, når disse udøver deres funktion med clearing, herunder eventuel novation, eller afvikling

Begrundelse

Præcisering af de centrale modparters og clearingcentralernes clearingfunktion.

Ændringsforslag  32

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 2 – litra c a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(ca) SMV-vækstmarkeder

Ændringsforslag 33

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 2 – litra c b (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(cb) en person, der på de finansielle markeder på et kontinuerligt grundlag fremstiller sig som værende villig til at handle for egen regning ved at købe og sælge finansielle instrumenter over egenbeholdningen (prisstiller), når den pågældende varetager en væsentlig funktion med hensyn til illikvide obligationer og aktier gennem sin rolle som likviditetsstiller som defineret i en retlig aftale mellem prisstilleren og den organiserede handelsplads, hvor den finansielle transaktion udføres, og hvor transaktionen ikke er led i en "højfrekvenshandelsstrategi".

 

 

Ændringsforslag 34

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 2 – afsnit 1 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Kommissionen vedtager i overensstemmelse med artikel 16 delegerede retsakter, der præciserer, på hvilke betingelser et finansielt instrument skal betragtes som illikvidt i forbindelse med dette direktiv.

Ændringsforslag 35

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 4 – litra g a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(ga) overførsel af retten til at afhænde et finansielt instrument som ejer og enhver tilsvarende handling med overførsel af den risiko, der er forbundet med det finansielle instrument, mellem enheder i en koncern eller mellem enheder i et netværk af decentraliserede banker, hvor disse transaktioner foretages for at opfylde et retligt eller sikkerhedsmæssigt krav fastsat i den nationale ret eller EU-retten.

Ændringsforslag  36

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 1 – litra e a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(ea) det er en filial af en finansiel institution, der er etableret i en deltagende medlemsstat i medfør af litra (c)

Ændringsforslag  37

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 1 – litra g

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(g) den er, enten for egen regning eller for en anden persons regning, part i en finansiel transaktion med et struktureret produkt eller et af de finansielle instrumenter, som er omhandlet i afsnit C i bilag I til direktiv 2004/39/EF, der er udstedt i den pågældende medlemsstats område, med undtagelse af de instrumenter, der er omhandlet i punkt 4) til 10) i nævnte afsnit, som ikke handles på en organiseret platform, eller den handler på vegne af en part i en sådan transaktion.

(g) den er, enten for egen regning eller for en anden persons regning, part i en finansiel transaktion med et struktureret produkt eller et af de finansielle instrumenter, som er omhandlet i afsnit C i bilag I til direktiv 2004/39/EF, der er udstedt i den pågældende medlemsstats område.

Begrundelse

Dette forslag har til formål at sikre, at alle derivatinstrumenter er dækket af princippet om udstedelse, herunder de instrumenter, der er nævnt i afsnit C, punkt 4-10, bilag I, i direktiv 2004/39/EF.

Ændringsforslag  38

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 2 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

2a. Med henblik på dette direktiv anses et finansielt instrument for at være udstedt på en medlemsstats område, når en af følgende betingelser er opfyldt:

 

(a) det er et værdipapir eller et derivat i forbindelse med et sådant værdipapir

 

(b) det er et andet derivat end det, der er omhandlet i litra (a), og optages til handel på en organiseret platform, og den offentlige lovgivning, som regulerer den handel, der gennemføres i henhold til platformens systemer, er den pågældende medlemsstats lovgivning

 

(c) det er et andet finansielt instrument end dem, der er omhandlet i litra (a) og (b), som cleares af en CCP eller gennem et andet clearings- eller afviklingssystem som defineret i direktiv 98/26/EF, når den lovgivning, der regulerer CCP'en eller det pågældende system, er den pågældende medlemsstats lovgivning

 

(d) det er et andet finansielt instrument end dem, der er omhandlet i litra (a), (b), og (c), og den gældende lovgivning i relation til den aftale, hvorunder transaktionen i det berørte finansielle instrument er blevet gennemført, er den pågældende medlemsstats lovgivning

 

(e) det er et struktureret instrument, og mindst 50 % af værdien af de aktiver, der ligger til grund for det strukturerede instrument, refererer til finansielle instrumenter, som er udstedt af en juridisk person, der er registreret i en deltagende medlemsstat.

Begrundelse

Udstedelsesbegrebet for finansielle instrumenter, derivater og strukturerede instrumenter bør defineres, og navnlig udvides, så det omfatter alle tilfælde af udstedelser i forbindelse med de berørte finansielle instrumenter.

Ændringsforslag  39

Forslag til direktiv

Artikel 4 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Artikel 4a

 

Overførsel af ejendomsret

 

1. En finansiel transaktion, som ikke er blevet pålagt en AFT, betragtes ikke som juridisk bindende og medfører ikke overførsel af ejendomsretten til det underliggende instrument.

 

2. En finansiel transaktion som omhandlet i stk. 1 anses for ikke at opfylde kravene om central clearing i henhold til bestemmelserne i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 648/2012 af 4. juli 2012 om OTC-derivater, centrale modparter og transaktionsregistre [EMIR] eller kapitalkravene i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. .../2013 af ... om tilsynskrav for kreditinstitutter og investeringsselskaber [CRR IV].

 

3. For så vidt angår automatiske elektroniske betalingsordninger med eller uden et betalingsafregningsfirmas medvirken, kan afgiftsmyndighederne i en medlemsstat oprette et system til automatisk elektronisk opkrævning af AFT'en og udstedelse af certifikater om overførsel af ejendomsret.

Begrundelse

Med henblik på at mindske risikoen for unddragelse bør AFT'en omfatte et system, der skal sikre, at kontrakterne om køb eller salg af et instrument erklæres uanvendelige, såfremt afgiften ikke er betalt. I henhold til dette system ville et afgiftsfrit instrument ikke være kvalificeret til central clearing, hvilket ville være flere gange dyrere for skatteunddrageren end afgiften.

Ændringsforslag  40

Forslag til direktiv

Artikel 9 – stk. 2 – afsnit 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Disse satser skal mindst udgøre:

Disse satser skal udgøre:

(a) 0,1 % for så vidt angår de finansielle transaktioner, der er omhandlet i artikel 6

(a) 0,1 % for så vidt angår de finansielle transaktioner, der er omhandlet i artikel 6, med undtagelse af dem, der er omhandlet i artikel 2, stk. 1, nr. (5), med en løbetid på op til tre måneder

(b) 0,01 % for så vidt angår de finansielle transaktioner, der er omhandlet i artikel 7.

(b) 0,01 % for så vidt angår de finansielle transaktioner, der er omhandlet i artikel 7

 

(ba) 0,01 % for så vidt angår de finansielle transaktioner, der er omhandlet i artikel 2, stk. 1, nr. (5), med en løbetid på op til tre måneder.

Begrundelse

For at undgå en fordrejning af den fælles AFT-ordning under et forstærket samarbejde bør afgiftssatserne være ensartede.

Ændringsforslag  41

Forslag til direktiv

Artikel 9 – stk. 3 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a. Uanset stk. 3 skal deltagende medlemsstater fastsætte en højere sats end de satser, der er specificeret i stk. 2 for finansielle OTC-transaktioner, jf. artikel 6 og 7. Finansielle OTC-derivater, der objektivt kan måles til at reducere risici som defineret i artikel 10 i forordning (EU) nr. 149/2013, bør ikke være underlagt den højere sats.

Begrundelse

Der bør pålægges højere afgiftssatser på OTC-transaktioner for at styrke anvendelsen af regulerede handelssteder i modsætning til OTC-transaktioner. Dette vil være et supplement til Unionens bestræbelser på at føre handelsstrømmene hen imod regulerede, kontrollerede og mere gennemsigtige markeder som beskrevet af Europa-Parlamentet i dets holdning (23. maj 2012). OTC-derivater, der anvendes som sikringstransaktioner for realøkonomien, bidrager til at reducere risici og bør derfor ikke være underlagt denne højere afgiftssats.

Ændringsforslag  42

Forslag til direktiv

Artikel 11 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Kommissionen kan i overensstemmelse med artikel 16 vedtage delegerede retsakter om de foranstaltninger, de deltagende medlemsstater skal træffe i medfør af stk. 1.

2. Kommissionen vedtager i overensstemmelse med artikel 16 delegerede retsakter om de foranstaltninger, de deltagende medlemsstater skal træffe i medfør af stk. 1.

Begrundelse

Harmonisering af de registrerings-, regnskabs- og rapporteringsmæssige forpligtelser er ønskværdig for at sikre en effektiv betaling af AFT til skattemyndighederne.

Ændringsforslag  43

Forslag til direktiv

Artikel 11 – stk. 5

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

5. De deltagende medlemsstater sikrer, at enhver skyldig AFT indbetales til de konti, de har fastsat, på følgende tidspunkter:

5. De deltagende medlemsstater sikrer, at enhver skyldig AFT indbetales til de konti, de har fastsat, på følgende tidspunkter:

(a) på det tidspunkt, hvor afgiften forfalder til betaling, når transaktionen gennemføres elektronisk

(a) på det tidspunkt, hvor afgiften forfalder til betaling, når transaktionen gennemføres elektronisk

(b) inden for tre arbejdsdage fra afgiftens forfaldstidspunkt i alle andre tilfælde.

(b) inden for tre arbejdsdage fra afgiftens forfaldstidspunkt i alle andre tilfælde.

Kommissionen kan vedtage gennemførelsesretsakter om ensartede metoder til opkrævning af skyldig AFT. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 18, stk. 2.

Kommissionen vedtager gennemførelsesretsakter om ensartede metoder til opkrævning af skyldig AFT og forebyggelse af skattesvig, skatteunddragelse og aggressiv skatteplanlægning. Medlemsstaterne kan vedtage supplerende foranstaltninger. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 18, stk. 2.

Begrundelse

Der bør være ensartede metoder til inddrivelse af skyldig AFT for at sikre afgiftens soliditet.

Ændringsforslag  44

Forslag til direktiv

Artikel 11 – stk. 6 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

6a. Den administrative byrde, der pålægges skattemyndighederne ved indførelsen af AFT, skal holdes på et minimum. Med henblik herpå skal Kommissionen tilskynde til samarbejde mellem de nationale skattemyndigheder.

Ændringsforslag  45

Forslag til direktiv

Artikel 11 – stk. 6 b (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

6b. Medlemsstaterne skal årligt oplyse Kommissionen og Eurostat om antallet af transaktioner, på grundlag af hvilke der er indsamlet indtægter, opdelt efter institutionernes type. De skal desuden gøre disse oplysninger offentligt tilgængelige.

Ændringsforslag  46

Forslag til direktiv

Artikel 12 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

De deltagende medlemsstater træffer foranstaltninger til at forebygge skattesvig og skatteunddragelse.

De deltagende medlemsstater træffer foranstaltninger til at forebygge skattesvig, skatteundgåelse og aggressiv skatteplanlægning.

Ændringsforslag  47

Forslag til direktiv

Artikel 15 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

1. Kommissionen nedsætter en ekspertarbejdsgruppe (AFT-udvalget) bestående af repræsentanter for samtlige EU-medlemsstater, Kommissionen, ECB og ESMA til at bistå de deltagende medlemsstater med den faktiske gennemførelse af dette direktiv og forebygge skattesvig, skatteunddragelse og aggressiv skatteplanlægning samt bevare det indre markeds integritet.

 

2. AFT-udvalget vurderer den effektive gennemførelse af dette direktiv og dens virkninger på det indre marked og opsporer unddragelsesplaner, herunder misbrugsarrangementer som defineret i artikel 14, med henblik på at foreslå modforanstaltninger, hvor det er relevant, og gør fuld brug af EU-retten inden for områderne beskatning og regulering af finansielle tjenesteydelser såvel som af de instrumenter til samarbejde om skattespørgsmål, der er oprettet af internationale organisationer.

 

3. Til vurdering af emner, der vedrører den faktiske gennemførelse af AFT, kan de deltagende medlemsstater nedsætte et underudvalg under AFT-udvalget bestående af repræsentanter for de deltagende medlemsstater. Underudvalget skal kun beskæftige sig med emner vedrørende den faktiske gennemførelse af AFT, som ikke angår de ikke-deltagende medlemsstater.

Ændringsforslag  48

Forslag til direktiv

Artikel 16 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 11, stk. 2, tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra den dato, der er omhandlet i artikel 19.

2. Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 11, stk. 2, tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra den dato, der er omhandlet i artikel 21.

Ændringsforslag  49

Forslag til direktiv

Artikel 16 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Den i artikel 11, stk. 2, omhandlede delegation af beføjelser kan til enhver tid tilbagekaldes af Rådet. En afgørelse om tilbagekaldelse bringer delegationen af de beføjelser, der er angivet i den pågældende afgørelse, til ophør. Den får virkning dagen efter offentliggørelsen af afgørelsen i Den Europæiske Unions Tidende eller på et senere tidspunkt, der angives i afgørelsen. Den berører ikke gyldigheden af de delegerede retsakter, der allerede er i kraft.

3. Den i artikel 11, stk. 2, omhandlede delegation af beføjelser kan til enhver tid tilbagekaldes af Europa-Parlamentet eller Rådet. En afgørelse om tilbagekaldelse bringer delegationen af de beføjelser, der er angivet i den pågældende afgørelse, til ophør. Den får virkning dagen efter offentliggørelsen af afgørelsen i Den Europæiske Unions Tidende eller på et senere tidspunkt, der angives i afgørelsen. Den berører ikke gyldigheden af delegerede retsakter, der allerede er i kraft.

Ændringsforslag  50

Forslag til direktiv

Artikel 16 – stk. 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

4. Så snart Kommissionen vedtager en delegeret retsakt, giver den Rådet meddelelse herom.

4. Så snart Kommissionen vedtager en delegeret retsakt, giver den Europa-Parlamentet og Rådet samtidig meddelelse herom.

Ændringsforslag  51

Forslag til direktiv

Artikel 16 – stk. 5

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

5. En delegeret retsakt vedtaget i henhold til artikel 11, stk. 2, træder kun i kraft, hvis Rådet ikke har gjort indsigelse inden for en frist på to måneder fra meddelelsen af den pågældende retsakt til Rådet, eller hvis Rådet inden udløbet af denne frist har informeret Kommissionen om, at det ikke agter at gøre indsigelse. Fristen kan forlænges med to måneder på Rådets initiativ.

5. En delegeret retsakt vedtaget i henhold til artikel 11, stk. 2, træder kun i kraft, hvis enten Europa-Parlamentet eller Rådet ikke har gjort indsigelse inden for en frist på to måneder fra meddelelsen af den pågældende retsakt til Europa-Parlamentet og Rådet, eller hvis Europa-Parlamentet og Rådet inden udløbet af denne frist begge har informeret Kommissionen om, at de ikke agter at gøre indsigelse. Fristen kan forlænges med to måneder på Europa-Parlamentets eller Rådets initiativ.

Begrundelse

Med ændringsforslaget genindføres Europa-Parlamentets beføjelser i overensstemmelse med artikel 290 i TEUF og "standardartiklen" i den fælles fortolkning af delegerede retsakter. Henvisningen til datoen for ikrafttrædelsen i stk. 2 er også korrigeret.

Ændringsforslag  52

Forslag til direktiv

Artikel 19 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Kommissionen forelægger hvert femte år og for første gang senest den 31. december 2016 Rådet en rapport om anvendelsen af dette direktiv og, hvis det findes nødvendigt, et forslag.

1. Kommissionen forelægger hvert tredje år og for første gang senest den 31. december 2016 Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om anvendelsen af dette direktiv og, hvis det findes nødvendigt, et forslag.

Ændringsforslag  53

Forslag til direktiv

Artikel 19 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

I denne rapport foretager Kommissionen mindst en undersøgelse af AFT'ens indflydelse på det indre markeds, de finansielle markeders og realøkonomiens funktionsmåde, og den tager hensyn til udviklingen på den internationale scene med hensyn til beskatning af finanssektoren.

I denne rapport foretager Kommissionen mindst en undersøgelse af AFT'ens indflydelse på det indre markeds, de finansielle markeders og realøkonomiens funktionsmåde, og den tager hensyn til udviklingen på den internationale scene med hensyn til beskatning af finanssektoren. Nødvendige justeringer foretages på grundlag af resultaterne af denne undersøgelse.

Ændringsforslag  54

Forslag til direktiv

Artikel 19 – stk. 2 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Kommissionen vurderer desuden indvirkningen af visse bestemmelser, f.eks. det rette anvendelsesområde for AFT og afgiftssatsen i forhold til pensionsfonde, og tager behørigt hensyn til forskellige risikoprofiler og forretningsmodeller.

Ændringsforslag  55

Forslag til direktiv

Artikel 20 – stk. 1 – afsnit 2 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

For de i artikel 2, stk. 1, nr. (3a), omhandlede instrumenter er den i artikel 9, stk. 2, litra (a), omhandlede sats 0,05 % frem til den 1. januar 2017.

 

For de i artikel 2, stk. 1, nr. (8), litra (f), omhandlede institutioner er den i artikel 9, stk. 2, litra (a), omhandlede sats 0,05 %, og satsen i artikel 9, stk. 2, litra (b), er 0,005 % frem til den 1. januar 2017.

BEGRUNDELSE

Den globale finansielle krise i 2008 satte fokus på svaghederne ved en lang periode med deregulering af finansielle tjenester. Krisen bredte sig hurtigt til realøkonomien med alvorlige konsekvenser for væksten, beskæftigelsen og de offentlige finanser. Skatteyderne blev anmodet om at redde nødlidende finansielle institutioner for at beskytte stabiliteten i systemet.

Samtidig var der generel enighed om, at den finansielle sektor var underbeskattet i forhold til andre økonomiske sektorer, fordi den var momsfritaget, og at den burde bidrage på mere rimelig vis til krisens omkostninger. På denne baggrund opfordrede EP første gang i 2010 til indførelsen af en afgift på finansielle transaktioner i Berès' midtvejsbetænkning om den finansielle, økonomiske og sociale krise. AFT er en socialt retfærdig og progressiv afgift og det foretrukne redskab til at flytte byrden fra skatteyderne over på den finansielle sektor på grund af dens mangeartede funktioner:

- den kan generere betydelige nye indtægter[1] i en tid med intensive bestræbelser på finanspolitisk konsolidering ved at fjerne byrden fra arbejdskraften og den produktive økonomi

- den kan modvirke ekstremt gearede og skadelige spekulationstransaktioner og bidrager dermed sammen med hensigtsmæssig lovgivning og en hensigtsmæssig tilsynsordning til at stabilisere markederne og omdirigere sektoren mod produktive langsigtede investeringer

- den er et første skridt mod at mindske opsplitningen af det indre marked inden for indirekte beskatning. Flere medlemsstater har allerede indført forskellige former for AFT, hvilket kan forvride konkurrencen i EU.

Af disse grunde anførte Europa-Parlamentet i sin beslutning om innovativ finansiering på globalt og europæisk plan (P7_TA-PROV (2011)0080) fra marts 2013, at "... EU bør fremme indførelsen af en afgift på finansielle transaktioner på globalt plan…at EU, hvis dette mislykkes, bør indføre en afgift på finansielle transaktioner på EU-plan som et første skridt".

Kommissionen reagerede i september 2011 med et forslag til retsakt om indførelse af en AFT i hele EU. Efter måneders forhandlinger mellem medlemsstaterne stod det klart, at enstemmighedsreglen på skatte- og afgiftsområdet ikke muliggjorde en vedtagelse inden for en overskuelig fremtid. Europa-Parlamentet havde i sin betænkning om Kommissionens oprindelige forslag signaleret, at det er parat til at støtte, at en gruppe af medlemsstater indfører AFT under proceduren for forstærket samarbejde. I oktober 2012 besluttede 11 medlemsstater at gå videre med indførelsen af AFT og for første gang tage proceduren for forstærket samarbejde i anvendelse på skatte- og afgiftsområdet. I december 2012 godkendte Europa-Parlamentet formelt anmodningen fra de 11, og i januar 2013 gav ECOFIN ligeledes grønt lys. I februar 2013 vedtog Kommissionen sit ændrede forslag om de 11 medlemsstaters indførelse af AFT.

Kommissionens ændrede forslag

De deltagende medlemsstater anmodede i deres hensigtserklæringer vedrørende indgåelse af forstærket samarbejde om, at Kommissionens ændrede forslag tog udgangspunkt i det oprindelige forslag, og at unddragelser, forvridninger og overførsler til andre jurisdiktioner skulle undgås.

EP er helt enigt i disse målsætninger. I sin oprindelige betænkning om en AFT for EU-27, støttede EP:

•   en bredt anvendelig AFT, som omfatter alle finansielle aktører, alle finansielle produkter og alle finansielle markeder, med henblik på at undgå smuthuller og udskiftning af finansielle instrumenter

•   minimering af skatteflugt og skatteunddragelse ved at ændre uønsket aktivitet fra at være en satsning med højt afkast og lav risiko til en satsning med lavt afkast og høj risiko.

Kommissionens ændrede forslag imødekommer stort set disse målsætninger. EP glæder sig over indarbejdelsen af et af sine vigtigste forslag i det ændrede forslag – indførelsen af udstedelsesprincippet om at afgiftsbelægge enhver transaktion på et finansielt instrument, som er udstedt af en enhed på en deltagende medlemsstats territorium.

For at være i overensstemmelse med EP's holdning og overordnede målsætninger med indførelsen af AFT vil udkastet til betænkning styrke Kommissionens forslag ved at forsøge at lukke nogle smuthuller og forstærke mekanismerne til at forhindre skatteunddragelse og skatteflugt:

- Lukning af smuthullet med udstedelsesprincippet

Selv om Kommissionens indføjelse af udstedelsesprincippet bør bifaldes, åbner undtagelsen for OTC-derivater et smuthul, som kan vise sig at blive ødelæggende for afgiftens succes. Det er i modstrid med princippet om "alle finansielle aktører, alle finansielle produkter og alle finansielle markeder" og skaber incitamenter til at flytte handelen fra gennemsigtige markeder til OTC-handel og dermed undergrave de seneste lovgivningsmæssige initiativer for at forbedre derivatmarkederne. AFT'en bør have et bredt anvendelsesområde, selv hvis udstedelsesprincippet indbefatter OTC-derivater, for at bevare lige konkurrencevilkår.

- Genindførelse af ejerskabsprincippet

Kommissionen indføjede ikke Parlamentets forslag om "ejerskabsprincippet", som var inspireret af den britiske stempelafgift. I henhold til ejerskabsprincippet er en finansiel transaktion, som ikke er blevet pålagt en AFT, ikke juridisk bindende og medfører ikke overførsel af ejendomsretten til det underliggende instrument.

Kommissionen hævder, at ejerskabsprincippet ikke kan medtages i direktivet, idet ikke alle medlemsstater har de administrative procedurer til at håndhæve det. Dette er imidlertid et centralt element i AFT'ens succes, og medlemsstaterne har ansvaret for at indføre de nødvendige procedurer til at få det til at fungere. Dette er ikke en national afgift – det er den første regionale AFT, og medlemsstater, som politisk har forpligtet sig til at indføre den, skal få den til at fungere. Ejerskabsprincippet er nøglen til at gøre omkostningerne ved skatteunddragelse så høje, at de reelt afskrækker herfra.

- Styrkelse af hjemstedsprincippet

Hjemstedsprincippet kan også styrkes ved at præcisere, at filialer af EU-baserede institutioner, som er registreret i AFT-jurisdiktionen, vil høre under AFT'ens anvendelsesområde. Dette er vigtigt for at gøre det klart, at filialer uden for AFT-jurisdiktionen ikke kan benyttes til skatteunddragelse.

- AFT-udvalget

Den omstændighed at AFT'en ikke finder fælles anvendelse i alle 27 medlemsstater, men kun i 11, indebærer, at der er behov for skærpet opmærksomhed for at imødegå potentiel skatteflugt og skatteunddragelse. Det er afgørende at sikre, at inddrivelsesmekanismerne er harmoniseret og virker maksimalt, da svagheder i én medlemsstat vil kunne undergrave afgiftens succes og endda kan medføre arbitrage inden for AFT-området.

Ordføreren foreslår, at dette kan opnås gennem obligatoriske delegerede retsakter og gennemførelsesretsakter (og ikke efter Kommissionens skøn), men også gennem nedsættelse af en ekspertarbejdsgruppe (et AFT-udvalg) bestående af repræsentanter for de deltagende medlemsstater, Kommissionen, ESMA og ECB. Mandatet for dette udvalg vil være at overvåge den reelle gennemførelse af dette direktiv i alle deltagende medlemsstater, opspore unddragelsesplaner og foreslå modforanstaltninger. AFT-udvalget skal desuden undersøge, hvordan der gøres bedst mulig brug af eksisterende EU-lovgivning inden for området finansielle tjenester (EMIR, MIFID og MIFIR), samt samarbejde om beskatningsspørgsmål med henblik på at fremme inddrivelsen af afgiften.

Forvaltning af midlerne

Kommissionens forslag har ingen direkte henvisninger til, hvordan indtægterne skal forvaltes. I forbindelse med forhandlingerne om EU's næste flerårige finansielle ramme har Kommissionen dog foreslået, at en del af AFT-indtægterne anvendes som egentlige egne EU-indtægter. Der er nu en mulighed for inden for rammerne af den næste FFR at gøre fremskridt med hensyn til Unionens egne indtægter for at lette presset på de nationale budgetter på et tidspunkt, hvor dette er allermest nødvendigt. Desuden var EU-ledernes nylige forhandlinger op til Det Europæiske Råds møde den 7.-8. februar en tydelig indikation af, at det er afgørende at få skabt et system med egentlige egne indtægter for at sikre, at EU's prioriteringer reelt afspejles i EU's budget.

Anvendelsen af AFT-indtægter som egne indtægter er mulig selv i tilfælde af forstærket samarbejde. De 11 medlemsstaters nationale bidrag på grundlag af BNI ville blive reduceret med et beløb svarende til den enkelte stats AFT-indtægter. Dette ville frigøre betydelige beløb til de nationale budgetter og således lette den finanspolitiske konsolidering eller finansiere andre prioriteringer.

  • [1]  Ifølge Kommissionen kan AFT'en generere op mod 57 EUR, hvis den indføres af de 27 medlemsstater, og 31 EUR ved forstærket samarbejde mellem de 11 medlemsstater.

UDTALELSE fra Budgetudvalget (7.5.2013)

til Økonomi- og Valutaudvalget

om forslag til Rådets direktiv om gennemførelse af forstærket samarbejde på området for afgift på finansielle transaktioner
(COM(2013)0071 – C7‑0049/2013 – 2013/0045(CNS))

Ordfører for udtalelse: Anne E. Jensen

KORT BEGRUNDELSE

I juni 2011 forelagde Kommissionen en pakke af forslag til en reform af Unionens ordning for egne indtægter. En af de bagvedliggende tanker var at opnå en harmonisering af lovgivningen om beskatning af finansielle transaktioner i EU-medlemsstaterne ved at indføre en afgift på finansielle transaktioner (AFT). Kommissionen foreslog, at 2/3 af indtægterne fra denne afgift skulle indgå i EU-budgettet som en egen indtægt.

Europa-Parlamentet afgav den 23. maj 2012 sin positive udtalelse om Kommissionens forslag til et direktiv om indførelse af en AFT. På Rådets møder den 22. juni og den 10. juli 2012 blev det konstateret, at der stadig er betydelige holdningsforskelle, hvad angår behovet for at oprette en fælles AFT-ordning på EU-niveau, og at princippet om en harmoniseret afgift på finansielle transaktioner ikke vil få enstemmig opbakning i Rådet inden for en overskuelig fremtid.

11 medlemsstater besluttede at gå videre med indførelsen af en harmoniseret AFT, og Kommissionen iværksatte en procedure for forstærket samarbejde med henblik på gennemførelsen af denne afgift udelukkende i disse medlemsstater. Nærværende forslag til et direktiv vedrører gennemførelsen af det forstærkede samarbejde på AFT-området i overensstemmelse med Rådets bemyndigelse af 22. januar 2013, som er givet efter, at Europa-Parlamentet gav sit samtykke den 12. december 2012. Det svarer i det væsentlige til Kommissionens oprindelige forslag til indførelsen af en AFT med de nødvendige tilpasninger for at tage hensyn til det reducerede antal deltagende medlemsstater.

Aspekter vedrørende egne indtægter

Parlamentet har ved adskillige lejligheder gentaget sin holdning om, at det vil være relevant med en reform af ordningen for egne indtægter. I modstrid med traktatens ånd og bogstav[1] kommer ca. 85 % af Unionens indtægter i dag fra nationale bidrag og ikke fra egentlige egne indtægter. Dette har sat idéen "rimelig modydelse" i centrum for enhver budgetbeslutning i EU, hvilket giver anledning til en lang række godtgørelser og uberettigede undtagelser.

I sin seneste beslutning (marts 2013) mindede Parlamentet på ny om vigtigheden af at overholde traktatens bestemmelser og krævede, at en ordning for egne indtægter som minimum blev finansieret med 60 % af egne indtægter. Parlamentet insisterer også på forhandlinger om en bindende køreplan for reformen af egne indtægter, der fastsætter de næste skridt i processen. Indførelsen af egentlige egne indtægter vil sikre, at EU har tilstrækkelige midler til at opfylde sine forpligtelser og nå sine målsætninger uden nødvendigvis at skulle forhøje sit budget.

Selv om AFT ikke på nuværende tidspunkt vil blive anvendt i alle medlemsstater, kunne indtægter fra dets opkrævning i de deltagende lande (ca. 31 mia. EUR årligt) fuldt ud eller delvist anvendes til at finansiere EU-budgettet, hvilket kunne reducere medlemsstaternes tilsvarende BNI-bidrag og vil bidrage til at nå målet om at finansiere EU-budgettet med egne indtægter. Kommissionens forslag til AFT opfylder de fleste kriterier til egentlige egne indtægter, som er nævnt i Parlamentets beslutning om fremtiden for Den Europæiske Unions egne indtægter[2] og mere præcist: tilstrækkelighed, stabilitet, synlighed og enkelhed, lave driftsomkostninger, effektiv fordeling af indtægter, vertikal og horisontal lighed og retfærdige bidrag.

ÆNDRINGSFORSLAG

Økonomi- og Valutaudvalget opfordrer Økonomi- og Valutaudvalget, som er korresponderende udvalg, til at optage følgende ændringsforslag i sin betænkning:

Ændringsforslag  1

Forslag til direktiv

Betragtning 24 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(24a) For at give Unionen egne, uafhængige finansieringskilder med henblik på at bringe Unionens politiske mål på linje med EU-budgettet, således som det foreskrives i artikel 311 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, bør indtægterne fra afgiften på finansielle transaktioner fuldt ud eller som minimum delvist fordeles til Unionens budget som en egentlig egen indtægt.

Ændringsforslag  2

Forslag til direktiv

Betragtning 24 b (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(24b) Dette direktiv omhandler ikke forvaltningen af indtægterne fra AFT. Under henvisning til såvel Kommissionens lovgivningsmæssige forslag fra 2011 om reformen af EU's ordning for egne indtægter som til Europa-Parlamentets beslutning af 13. marts 20131 om Det Europæiske Råds konklusioner af 7.-8. februar om den flerårige finansielle ramme bør i det mindste en del af indtægterne fra AFT fordeles til Unionens budget som en egentlig egen indtægt. Anvendelsen af alle eller en del af indtægterne fra AFT som Unionens egentlige egne indtægter ville mindske de deltagende medlemsstaters nationale BNI-baserede bidrag til Unionens budget proportionalt – uanset deres individuelle AFT-bidrag til Unionens budget – og ville derfor reducere presset på de nationale statskasser.

 

____________

 

1 Vedtagne tekster, P7_TA-PROV(2013)0078.

Ændringsforslag  3

Forslag til direktiv

Artikel 10 – stk. 4 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

4a. De deltagende medlemsstater sikrer, at den andel af AFT, der skal anvendes som Unionens egne indtægter, overføres til EU-budgettet i overensstemmelse med Rådets forordning [.../...] om metoderne og proceduren for overdragelse af egen indtægt fra afgiften på finansielle transaktioner1.

 

_____________

 

1 COM(2011)0790.

Ændringsforslag  4

Forslag til direktiv

Artikel 19 - stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Kommissionen forelægger hvert femte år og for første gang senest den 31. december 2016 Rådet en rapport om anvendelsen af dette direktiv og, hvis det findes nødvendigt, et forslag.

1. Kommissionen forelægger hvert femte år og for første gang senest den 31. december 2016 Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om anvendelsen af dette direktiv og, hvis det findes nødvendigt, et forslag.

PROCEDURE

Titel

Gennemførelse af et forstærket samarbejde på området for beskatning af finansielle transaktioner

Referencer

COM(2013)0071 – C7-0049/2013 – 2013/0045(CNS)

Korresponderende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

ECON

12.3.2013

 

 

 

Udtalelse fra

       Dato for meddelelse på plenarmødet

BUDG

12.3.2013

Ordfører for udtalelse

       Dato for valg

Anne E. Jensen

28.2.2013

Dato for vedtagelse

7.5.2013

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

26

2

0

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Marta Andreasen, Richard Ashworth, Zuzana Brzobohatá, Jean-Luc Dehaene, Göran Färm, José Manuel Fernandes, Eider Gardiazábal Rubial, Salvador Garriga Polledo, Jens Geier, Ingeborg Gräßle, Jutta Haug, Monika Hohlmeier, Sidonia Elżbieta Jędrzejewska, Anne E. Jensen, Ivailo Kalfin, Sergej Kozlík, Jan Kozłowski, Alain Lamassoure, Giovanni La Via, Vojtěch Mynář, Juan Andrés Naranjo Escobar, Dominique Riquet, Alda Sousa, László Surján, Derek Vaughan, Angelika Werthmann

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

Edit Herczog, Georgios Stavrakakis

  • [1]  Artikel 311, stk. 1, i TEUF: "Budgettet finansieres med forbehold af andre indtægter fuldt ud af egne indtægter."
  • [2]  P7_TA-(2012)0217

PROCEDURE

Titel

Gennemførelse af et forstærket samarbejde på området for beskatning af finansielle transaktioner

Referencer

COM(2013)0071 – C7-0049/2013 – 2013/0045(CNS)

Dato for høring af EP

28.2.2013

 

 

 

Korresponderende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

ECON

12.3.2013

 

 

 

Rådgivende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

BUDG

12.3.2013

EMPL

12.3.2013

JURI

12.3.2013

 

Ingen udtalelse

       Dato for afgørelse

EMPL

13.3.2013

JURI

20.2.2013

 

 

Ordfører

       Dato for valg

Anni Podimata

14.1.2013

 

 

 

Behandling i udvalg

11.4.2013

27.5.2013

 

 

Dato for vedtagelse

18.6.2013

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

30

12

3

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Jean-Paul Besset, Sharon Bowles, Udo Bullmann, George Sabin Cutaş, Leonardo Domenici, Derk Jan Eppink, Diogo Feio, Markus Ferber, Elisa Ferreira, Ildikó Gáll-Pelcz, Jean-Paul Gauzès, Sven Giegold, Sylvie Goulard, Liem Hoang Ngoc, Syed Kamall, Othmar Karas, Wolf Klinz, Jürgen Klute, Philippe Lamberts, Werner Langen, Astrid Lulling, Hans-Peter Martin, Arlene McCarthy, Sławomir Nitras, Anni Podimata, Antolín Sánchez Presedo, Peter Simon, Theodor Dumitru Stolojan, Kay Swinburne, Sampo Terho, Marianne Thyssen, Ramon Tremosa i Balcells, Corien Wortmann-Kool, Pablo Zalba Bidegain

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

Herbert Dorfmann, Sari Essayah, Vicky Ford, Robert Goebbels, Krišjānis Kariņš, Mojca Kleva Kekuš, Olle Ludvigsson, Thomas Mann, Marisa Matias, Claudio Morganti, Nils Torvalds

Dato for indgivelse

24.6.2013