AANBEVELING over het ontwerp van besluit van de Raad betreffende de sluiting van de Overeenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek Kaapverdië inzake de versoepeling van de afgifte van visa voor kort verblijf aan de burgers van de Republiek Kaapverdië en van de Europese Unie

17.7.2013 - (05674/2013 – C7‑0110/2013 – 2012/0271(NLE)) - ***

Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken
Rapporteur: Mariya Gabriel
PR_NLE-AP_art90

Procedure : 2012/0271(NLE)
Stadium plenaire behandeling
Documentencyclus :  
A7-0266/2013
Ingediende teksten :
A7-0266/2013
Debatten :
Aangenomen teksten :

ONTWERPWETGEVINGSRESOLUTIE VAN HET EUROPEES PARLEMENT

over het ontwerp van besluit van de Raad betreffende de sluiting van de Overeenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek Kaapverdië inzake de versoepeling van de afgifte van visa voor kort verblijf aan de burgers van de Republiek Kaapverdië en van de Europese Unie

(05674/2013 – C7‑0110/2013 – 2012/0271(NLE))

(Goedkeuring)

Het Europees Parlement,

–   gezien het ontwerp van besluit van de Raad (05674/2013),

–   gezien het ontwerp voor een overeenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek Kaapverdië inzake de versoepeling van de afgifte van visa voor kort verblijf aan de burgers van de Republiek Kaapverdië en van de Europese Unie (14203/2012),

–   gezien het verzoek om goedkeuring dat de Raad heeft ingediend krachtens artikel 77, lid 2, onder a), en artikel 218, lid 6, tweede alinea, onder a), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (C7‑0110/2013),

–   gezien artikel 81 en artikel 90, lid 7, van zijn Reglement,

–   gezien de aanbeveling van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (A7-0266/2013),

1.  hecht zijn goedkeuring aan de sluiting van de overeenkomst;

2.  verzoekt zijn Voorzitter het standpunt van het Parlement te doen toekomen aan de Raad en aan de Commissie, alsmede aan de regeringen en parlementen van de lidstaten en de Republiek Kaapverdië.

TOELICHTING

De betrekkingen tussen de Europese Unie en de Republiek Kaapverdië worden geregeld in de op 23 juni 2005 ondertekende en sindsdien gewijzigde partnerschapsovereenkomst van Cotonou tussen de ACS-staten en Europese Unie, een speciaal partnerschap tussen de EU en Kaapverdië en een op 5 juni 2008 ondertekend partnerschap voor mobiliteit tussen de Europese Unie en Kaapverdië. In het kader van het speciaal partnerschap tussen de EU en Kaapverdië heeft de Europese Unie zich verbonden tot een beleid dat verder gaat dan de traditionele verhouding tussen kapitaalverschaffer en begunstigde en dat tot doel heeft de betrekkingen met Kaapverdië te verdiepen, en behoorlijk bestuur, veiligheid en stabiliteit, duurzame ontwikkeling, armoedebestrijding, cultuur, de opbouw van een informatie- en kennismaatschappij en convergentie op technisch en normatief vlak, te bevorderen.

De Republiek Kaapverdië is een stabiele democratie. Kaapverdië huldigt dezelfde waarden en beginselen als de Europese Unie op het gebied van democratie, behoorlijk bestuur, en beschermt de mensenrechten en de rechtsstaat. In 2007 heeft de Commissie een mededeling goedgekeurd over de toekomst van de betrekkingen tussen de EU en Kaapverdië, waarin zij vaststelt dat er bijzondere en sterke historische betrekkingen tussen de twee partijen bestaan, die zijn gebaseerd op nauwe banden op menselijk en cultureel vlak en gemeenschappelijke sociaal-politieke waarden. De normen en praktijken die in dit land gangbaar zijn op het gebied van behoorlijk bestuur bieden voldoende aanleiding om de betrekkingen met de Europese Unie verder uit te bouwen.

In dit verband draagt het verdiepen van de betrekkingen tussen de Europese Unie en Kaapverdië zonder twijfel bij aan de verbetering van de rechtsbedeling en grotere eerbiediging van de burgerlijke vrijheden. De twee overeenkomsten die onlangs met Kaapverdië zijn gesloten (één met betrekking tot de versoepeling van de afgifte van visa voor kort verblijf, en een tweede met betrekking tot de overname van illegaal verblijvende personen) zullen een belangrijke bijdrage leveren aan de verwezenlijking van deze doelstellingen.

**

De rapporteur is het dan ook eens met de sluiting van deze twee onderling samenhangende en parallelle overeenkomsten met de Republiek Kaapverdië, die gelijktijdig in werking dienen te treden; twee overeenkomsten die de grenzen van de ruimte voor vrijheid, veiligheid en recht doen verleggen tot buiten de Europese Unie.

De twee overeenkomsten vormen in de eerste plaats een belangrijke stap voorwaarts in de betrekkingen tussen de Europese Unie en de Republiek Kaapverdië. Er is een duidelijk aanwezige bereidheid van Kaapverdië om tot toenadering te komen met de EU: In de eerste jaren van de eenentwintigste eeuw hebben de regering en het maatschappelijk middenveld van Kaapverdië herhaaldelijk de wens geuit de betrekkingen met de Europese Unie te verdiepen en uit te breiden.

Daarnaast zijn deze twee overeenkomsten de eerste die gesloten worden tussen een ACS-staat en de Europese Unie op het gebied van visa voor kort verblijf en overname van illegaal verblijvende personen. Deze twee gesloten overeenkomsten zijn zowel van politiek als van procedureel belang. De sluiting van deze overeenkomsten is een bemoedigende stap voorwaarts en een krachtig signaal van de kant van de Europese Unie.

Voorts zijn de overeenkomsten ook in regionaal opzicht van belang en zullen zij bijdragen tot het streven van de Europese Unie naar nauwere samenwerking met andere landen in deze regio. Voor Kaapverdië is dit ook een stap voorwaarts en een aanmoediging om de samenwerking met zijn buurlanden en met de Europese Unie te verdiepen.

**

De overeenkomst met betrekking tot de versoepeling van de afgifte van visa voor kort bedrijf houdt in de eerste plaats de versoepeling in, op basis van wederkerigheid, van de afgifte van visa voor een voorgenomen verblijf van ten hoogste 90 dagen per periode van 180 dagen aan burgers van Kaapverdië en van de Unie. De overeenkomst voorziet in de invoering van vereenvoudigde criteria voor de afgifte van meervoudige visa met een geldigheidsduur van vijf jaar voor bijvoorbeeld leden van de regering of permanente leden van officiële delegaties, en met een geldigheidsduur van een jaar voor wetenschappers, journalisten of studenten. Verder worden meervoudige visa met een geldigheidsduur van ten minste twee en ten hoogste vijf jaar verstrekt indien de aanvrager gedurende de twee jaren voorafgaand aan de aanvraag naar behoren gebruik heeft gemaakt van een meervoudig visum van een jaar en de noodzaak of de bedoeling om frequent of regelmatig te reizen niet kennelijk slechts voor een kortere periode geldt.

Daarnaast voorziet de overeenkomst in een vrijstelling van visumleges voor de leden van officiële delegaties, kinderen jonger dan twaalf jaar, scholieren, studenten, onderzoekers en jongeren van niet ouder dan 25 jaar die deelnemen aan door non-profitorganisaties georganiseerde studiebijeenkomsten, conferenties of sportieve, culturele of educatieve evenementen.

Overigens zal het mogelijk zijn om van iedere visumaanvrager een bijdrage van ten hoogste 30 EUR te vragen in de administratiekosten. Het visum van Kaapverdische of Europese burgers die door overmacht niet in staat zijn het grondgebied van de lidstaten respectievelijk Kaapverdië te verlaten binnen de in hun visum vastgestelde termijn zal kosteloos kunnen worden verlengd;

De overeenkomst voorziet in een beperkte vrijstelling voor Kaapverdische en Europese burgers die houder zijn van een diplomatiek paspoort of een dienstpaspoort en voor burgers van Kaapverdië en Europese lidstaten die hun identiteitsbewijs hebben verloren of van wie het identiteitsbewijs tijdens hun verblijf is gestolen.

De specifieke situatie van Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt belicht in de preambule en in twee gemeenschappelijke verklaringen die aan de overeenkomst zijn gehecht. Ook de nauwe betrokkenheid van Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein bij de uitvoering, de toepassing en de ontwikkeling van het Schengenacquis komt tot uiting in een aan de overeenkomst gehechte gemeenschappelijke verklaring.

Een overeenkomst over de versoepeling van de afgifte van visa is van groot belang voor het dagelijks leven van de burgers. Visumversoepeling zal zorgen voor minder tijdverlies en minder kosten voor reizen naar de Schengenruimte. De overeenkomst zal voorts de persoonlijke contacten tussen burgers vergemakkelijken, wat een essentiële voorwaarde is voor de ontwikkeling van economische, humanitaire, culturele, wetenschappelijke en andere betrekkingen. Door de visumregeling worden tevens de contacten tussen de volkeren geïntensiveerd en het beginsel van vrij verkeer in de praktijk gebracht, één van de grondrechten in Europa.

**

De rapporteur spreekt zijn nadrukkelijke wens uit dat het Europees Parlement bij de onderhandelingen over dergelijke overeenkomsten betrokken wordt en over de opening en stand van zaken daarvan geïnformeerd wordt. De rapporteur stelt dan ook voor dat het Europees Parlement toezicht houdt op de tenuitvoerlegging van deze overeenkomsten. De rapporteur wijst erop dat de Europese Unie in het Gemengd comité voor het beheer van de overeenkomst slechts is vertegenwoordigd door de Europese Commissie, bijgestaan door deskundigen uit de lidstaten. Als vertegenwoordiger van de Europese burgers en verdediger van de democratie en de beginselen van de Europese Unie, zou het Europees Parlement betrokken kunnen worden bij de werkzaamheden van het Gemengd comité. De rapporteur spoort de Europese Commissie aan om de samenstelling van de gemengde comités voor het beheer van de toekomstige overeenkomsten te herzien. De rapporteur verzoekt de Europese Commissie om het Europees Parlement tijdens alle stadia te informeren over de resultaten van de uitvoering van de overeenkomsten, onder toepassing van het beginsel van loyale samenwerking tussen de instellingen.

Tenslotte stelt de rapporteur voor dat de leden van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken van het Parlement dit verslag steunen en het Europees Parlement hieraan zijn goedkeuring verleent.

UITSLAG VAN DE EINDSTEMMING IN DE COMMISSIE

Datum goedkeuring

9.7.2013

 

 

 

Uitslag eindstemming

+:

–:

0:

43

1

0

Bij de eindstemming aanwezige leden

Jan Philipp Albrecht, Roberta Angelilli, Rita Borsellino, Emine Bozkurt, Arkadiusz Tomasz Bratkowski, Salvatore Caronna, Philip Claeys, Carlos Coelho, Agustín Díaz de Mera García Consuegra, Ioan Enciu, Frank Engel, Cornelia Ernst, Tanja Fajon, Hélène Flautre, Kinga Gál, Kinga Göncz, Nathalie Griesbeck, Sylvie Guillaume, Anna Hedh, Salvatore Iacolino, Sophia in ‘t Veld, Teresa Jiménez-Becerril Barrio, Timothy Kirkhope, Juan Fernando López Aguilar, Monica Luisa Macovei, Svetoslav Hristov Malinov, Véronique Mathieu Houillon, Claude Moraes, Antigoni Papadopoulou, Georgios Papanikolaou, Carmen Romero López, Judith Sargentini, Birgit Sippel, Csaba Sógor, Rui Tavares, Nils Torvalds, Kyriacos Triantaphyllides, Wim van de Camp, Axel Voss, Renate Weber, Josef Weidenholzer, Auke Zijlstra

Bij de eindstemming aanwezige vaste plaatsvervanger(s)

Mariya Gabriel, Stanimir Ilchev