Betänkande - A7-0266/2013Betänkande
A7-0266/2013

REKOMMENDATION om utkastet till rådets beslut om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och Republiken Kap Verde om förenklat utfärdande av viseringar för kortare vistelse till medborgare i Republiken Kap Verde och i Europeiska unionen

17.7.2013 - (05674/2013 – C7‑0110/2013 – 2012/0271(NLE)) - ***

Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor
Föredragande: Mariya Gabriel

Förfarande : 2012/0271(NLE)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A7-0266/2013
Ingivna texter :
A7-0266/2013
Debatter :
Antagna texter :

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION

om utkastet till rådets beslut om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och Republiken Kap Verde om förenklat utfärdande av viseringar för kortare vistelse till medborgare i Republiken Kap Verde och i Europeiska unionen

(05674/2013 – C7‑0110/2013 – 2012/0271(NLE))

(Godkännande)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av utkastet till rådets beslut (05674/2013),

–   med beaktande av utkastet till avtal mellan Europeiska unionen och Republiken Kap Verde om förenklat utfärdande av viseringar för kortare vistelse till medborgare i Republiken Kap Verde och i Europeiska unionen (14203/2012),

–   med beaktande av den begäran om godkännande som rådet har lagt fram i enlighet med artikel 77.2 a, samt artikel 218.6 andra stycket led a, i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (C7‑0110/2013),

–   med beaktande av artiklarna 81 och 90.7 i arbetsordningen,

–   med beaktande av rekommendationen från utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (A7‑0266/2013).

1.  Europaparlamentet godkänner att avtalet ingås.

2.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända parlamentets ståndpunkt till rådet och kommissionen samt till regeringarna och parlamenten i medlemsstaterna och i Republiken Kap Verde.

MOTIVERING

Förbindelserna mellan Europeiska unionen och Kap Verde regleras genom partnerskapsavtalet mellan AVS-länderna och EU (Cotonouavtalet), undertecknat den 23 juni 2005 och därefter ändrat, av ett särskilt partnerskapsavtal mellan EU och Kap Verde och ett partnerskap för rörlighet mellan Europeiska unionen och Kap Verde som undertecknades den 5 juni 2008. Inom ramen för det särskilda partnerskapsavtalet mellan EU och Kap Verde har Europeiska unionen åtagit sig att föra en politik som går längre än en traditionell relation mellan givare och stödmottagare och som syftar till att fördjupa EU:s förbindelser med Kap Verde, främja god samhällsstyrning, säkerhet och stabilitet, en hållbar utveckling, fattigdomsbekämpning, kultur och uppbyggnad av ett informations- och kunskapssamhälle samt normativ och teknisk konvergens.

Kap Verde är ett demokratiskt och stabilt land. Precis som Europeiska unionen värnar Kap Verde om demokratiska värderingar och principer, god samhällsstyrning och respekt för de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen. I sitt meddelande till rådet och Europaparlamentet från 2007 om de framtida förbindelserna mellan EU och Kap Verde erkände kommissionen de starka och speciella historiska banden mellan parterna, präglade av nära mänskliga och kulturella kontakter och gemensamma sociala och politiska värderingar. Landets högt utvecklade normer och praxis när det gäller samhällsstyrning ger all anledning att fortsätta utvecklingen av förbindelserna med Europeiska unionen.

I detta sammanhang kommer processen för fördjupning av förbindelserna mellan Europeiska unionen och Kap Verde säkert att bidra till att förbättra rättstillämpningen och respekten för olika friheter. De båda avtal som nyligen ingåtts med Kap Verde, dvs. ett för förenklat utfärdande av viseringar för kortare vistelse och ett annat för återtagande av personer utan uppehållstillstånd, kommer absolut att bidra till att dessa mål nås.

**

Föredraganden är alltså positiv till ingåendet av dessa båda avtal med Kap Verde. Avtalen är kopplade till varandra, parallella med varandra och ska träda i kraft samtidigt, och de kommer att flytta gränserna för området med frihet, säkerhet och rättvisa så att det omfattar mer än själva Europeiska unionen.

De båda avtalen är först och främst en verklig milstolpe och ett stort framsteg i förbindelserna mellan EU och Kap Verde. Det finns i grunden en stor vilja från Kap Verdes sida att närma sig Europeiska unionen, och i början av 2000-talet gav regeringen och det civila samhället i Kap Verde vid ett flertal tillfällen uttryck för sin önskan att fördjupa och bredda förbindelserna med Europeiska unionen.

Avtalen är dessutom de första mellan ett AVS-land och Europeiska unionen som gäller viseringar för kortare vistelse och återtagande av personer utan uppehållstillstånd. Avtalen är av såväl politisk som förfarandemässig betydelse och ingåendet av dem är ett uppmuntrande steg framåt och en tydlig signal från Europeiska unionens sida.

Avtalen är också relevanta ur regional synvinkel och kommer att bli ett stöd i EU:s strävanden att förbättra samarbetet med andra länder i regionen. För Kap Verde utgör avtalen också ett framsteg och en uppmuntran att fördjupa förbindelserna med Europeiska unionen.

**

När det gäller de närmare villkoren kommer förenklingen av viseringar för kortare vistelse att ömsesidigt underlätta utfärdandet av viseringar till medborgare i Kap Verde respektive Europeiska unionen för vistelser som beräknas pågå i högst 90 dagar per 180-dagarsperiod. Avtalet innebär att man inför förenklade bestämmelser för utfärdande av viseringar för flera inresor som är giltiga i fem år, till exempel för regeringsmedlemmar eller permanenta medlemmar i officiella delegationer, och för viseringar med en giltighetstid på ett år för vetenskapsmän, journalister eller studerande. Viseringar för flera inresor med en giltighetstid på minst två år och högst fem år ska utfärdas, förutsatt att de sökande under de senaste två åren har använt ettåriga viseringar för flera inresor och att behovet eller avsikten att resa ofta eller regelbundet uppenbart inte avser en kortare tidsperiod.

Avtalet innebär dessutom befrielse från viseringskrav för medlemmar i officiella delegationer, barn under 12 år, skolelever och studerande, forskare och personer upp till 25 års ålder som deltar i seminarier, konferenser, idrottsevenemang och kultur- eller utbildningsevenemang som anordnas av ideella organisationer.

Ett belopp på högst 30 euro i handläggningsavgift kan tas ut av alla som ansöker om visering. Medborgare i Kap Verde och i Europeiska unionen som på grund av force majeure inte kan lämna medlemsstaternas respektive Kap Verdes territorium senast vid den tidpunkt som anges på deras viseringar ska kunna få sina viseringar förlängda utan kostnad.

Avtalet innebär att medborgare i Kap Verde eller i EU-medlemsstaterna som innehar ett giltigt diplomatpass eller tjänstepass, eller som har förlorat eller bestulits på sina identitetshandlingar under vistelsen, ska undantas från viseringsskyldigheten.

Danmarks, Förenade kungarikets och Irlands särskilda situation avspeglas i avtalets ingress och i två gemensamma förklaringar som bifogas avtalet. Norges, Islands, Schweiz och Liechtensteins nära associering till genomförandet, tillämpningen och utvecklingen av Schengenregelverket kommer likaledes till uttryck i en gemensam förklaring som bifogas avtalet.

Ett avtal som syftar till förenklat utfärdande av viseringar är av stor betydelse för medborgarnas liv. Viseringsliberaliseringen kommer att minska den tid som krävs och de kostnader som är förknippade med resor till Schengenområdet. Dessutom underlättar avtalet kontakterna mellan medborgarna, vilket är av avgörande betydelse för att säkra utvecklingen av de ekonomiska, kulturella, vetenskapliga och övriga förbindelserna. Viseringsbestämmelserna förstärker även kontakterna mellan befolkningarna och konkretiserar principen om fri rörlighet, som ju utgör en av Europeiska unionens grundläggande rättigheter.

**

Föredraganden önskar verkligen att Europaparlamentet ska involveras och få information om startpunkten för och läget i de förhandlingar som ska föras innan de båda avtalen ingås. Föredraganden rekommenderar därför att Europaparlamentet ska övervaka tillämpningen av avtalen. Man bör uppmärksamma att Europeiska unionen endast företräds av kommissionen, biträdd av experter från medlemsstaterna, i den gemensamma kommittén för förvaltning av avtalet. Europaparlamentet skulle, i sin egenskap av företrädare för unionsmedborgarna och garant för demokratin i Europeiska unionen och dess principer, kunna involveras i den gemensamma kommitténs arbete. Föredraganden uppmanar kommissionen att se över sammansättningen i de gemensamma kommittéer som ska förvalta framtida avtal. Kommissionen uppmanas att i alla skeden informera parlamentet om hur det går med avtalens genomförande, i enlighet med principen om ett gott samarbete mellan institutionerna.

Slutligen rekommenderar föredraganden ledamöterna i parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor att ge sitt stöd till detta betänkande och Europaparlamentet att ge sitt godkännande.

RESULTAT AV SLUTOMRÖSTNINGEN I UTSKOTTET

Antagande

9.7.2013

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

43

1

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Jan Philipp Albrecht, Roberta Angelilli, Rita Borsellino, Emine Bozkurt, Arkadiusz Tomasz Bratkowski, Salvatore Caronna, Philip Claeys, Carlos Coelho, Agustín Díaz de Mera García Consuegra, Ioan Enciu, Frank Engel, Cornelia Ernst, Tanja Fajon, Hélène Flautre, Kinga Gál, Kinga Göncz, Nathalie Griesbeck, Sylvie Guillaume, Anna Hedh, Salvatore Iacolino, Sophia in ‘t Veld, Teresa Jiménez-Becerril Barrio, Timothy Kirkhope, Juan Fernando López Aguilar, Monica Luisa Macovei, Svetoslav Hristov Malinov, Véronique Mathieu Houillon, Claude Moraes, Antigoni Papadopoulou, Georgios Papanikolaou, Carmen Romero López, Judith Sargentini, Birgit Sippel, Csaba Sógor, Rui Tavares, Nils Torvalds, Kyriacos Triantaphyllides, Wim van de Camp, Axel Voss, Renate Weber, Josef Weidenholzer, Auke Zijlstra

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Mariya Gabriel, Stanimir Ilchev