ΣΥΣΤΑΣΗ σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας του Πράσινου Ακρωτηρίου για την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια

17.7.2013 - (14546/2012 – C7-0109/2013 – 2012/0268(NLE)) - ***

Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων
Εισηγήτρια: Mariya Gabriel

Διαδικασία : 2012/0268(NLE)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A7-0267/2013
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A7-0267/2013
Συζήτηση :
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας του Πράσινου Ακρωτηρίου για την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια

(14546/2012 – C7‑0109/2013 – 2012/0268(NLE))

(Έγκριση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου (14546/2012),

–   έχοντας υπόψη το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας του Πράσινου Ακρωτηρίου για την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια (14759/2012),

–   έχοντας υπόψη την αίτηση έγκρισης που υπέβαλε το Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 79 παράγραφος 3 και το άρθρο 218 παράγραφος 6 δεύτερο εδάφιο στοιχείο α) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C7-0109/2013),

–   έχοντας υπόψη τα άρθρα 81 και 90 παράγραφος 7 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη τη σύσταση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (A7-0267/2013)

1.  εγκρίνει τη σύναψη της συμφωνίας

2.   αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή, καθώς και στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών και της Δημοκρατίας του Πράσινου Ακρωτηρίου.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πράσινου Ακρωτηρίου διέπονται από τη συμφωνία εταιρικής σχέσης ΑΚΕ-ΕΕ (συμφωνία του Κοτονού) που υπεγράφη στις 23 Ιουνίου 2005 και αναθεωρήθηκε στη συνέχεια, από μια ειδική εταιρική σχέση ΕΕ/ΠΑ και από μια εταιρική σχέση για την κινητικότητα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πράσινου Ακρωτηρίου, που υπεγράφη στις 5 Ιουνίου 2008. Στο πλαίσιο της ειδικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Πράσινου Ακρωτηρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να εφαρμόσει μια πολιτική που υπερβαίνει την παραδοσιακή σχέση χορηγού-δικαιούχου και η οποία αποσκοπεί στην εμβάθυνση των σχέσεων με το Πράσινο Ακρωτήριο, στην προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης, της ασφάλειας, της σταθερότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης και του περιορισμού της φτώχειας, του πολιτισμού και της οικοδόμησης μιας κοινωνίας της πληροφορίας και της γνώσης, καθώς και της τεχνικής και κανονιστικής σύγκλισης.

Η Δημοκρατία του Πράσινου Ακρωτηρίου είναι μία χώρα που διακρίνεται για τη δημοκρατία και τη σταθερότητά της. Το Πράσινο Ακρωτήριο, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει τις αξίες και τις αρχές της δημοκρατίας, της χρηστής διακυβέρνησης, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του κράτους δικαίου. Το 2007, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το μέλλον των σχέσεων ΕΕ/Πράσινου Ακρωτηρίου, στην οποία αναγνώριζε τις ισχυρές και ιδιαίτερες ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο μερών, οι οποίες βασίζονται σε στενούς ανθρώπινους και πολιτιστικούς δεσμούς, καθώς και σε κοινές κοινωνικοπολιτικές αξίες. Τα υψηλό επίπεδο των προτύπων και των πρακτικών που μπορεί να επιδείξει η χώρα αυτή στον τομέα της διακυβέρνησης αποτελεί βάσιμο λόγο για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, η διαδικασία για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πράσινου Ακρωτηρίου θα συμβάλει οπωσδήποτε στη βελτίωση της λειτουργίας της δικαιοσύνης και του σεβασμού των ελευθεριών. Οι δύο συμφωνίες που συνήφθησαν πρόσφατα με το Πράσινο Ακρωτήριο, η μία για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων μικρής διάρκειας και η άλλη για την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια, θα συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων αυτών.

**

Η εισηγήτρια επιδοκιμάζει συνεπώς τη σύναψη των δύο αυτών αλληλένδετων και παράλληλων συμφωνιών με τη Δημοκρατία του Πράσινου Ακρωτηρίου, οι οποίες πρόκειται να τεθούν ταυτόχρονα σε εφαρμογή, συμφωνίες που θα διευρύνουν τα όρια του χώρου ελευθερίας και ασφάλειας, επεκτείνοντάς τον και πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο αυτές συμφωνίες αποτελούν, κυρίως, ένα σημαντικό βήμα, μία εξέλιξη στις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας του Πράσινου Ακρωτηρίου. Είναι προφανές ότι υπάρχει σαφής βούληση προσέγγισης μεταξύ του Πράσινου Ακρωτηρίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, η κυβέρνηση και η κοινωνία των πολιτών του Πράσινου Ακρωτηρίου εξέφρασαν επανειλημμένα την επιθυμία να εμβαθύνουν και να διευρύνουν τις σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, οι συμφωνίες αυτές είναι οι πρώτες συμφωνίες που συνάπτονται μεταξύ μιας χώρας ΑΚΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έκδοση θεωρήσεων μικρής διάρκειας και την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια. Οι δύο αυτές συμφωνίες έχουν ταυτόχρονα πολιτική και διαδικαστική σημασία. Η σύναψή τους συνιστά, ως εκ τούτου, ενθαρρυντική πρόοδο και ισχυρό σήμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξάλλου, οι συμφωνίες αυτές παρουσιάζουν επίσης ενδιαφέρον σε περιφερειακό επίπεδο και θα συμβάλουν στις προσπάθειες της Ένωσης για ενίσχυση της συνεργασίας με άλλες χώρες ΑΚΕ. Για το Πράσινο Ακρωτήριο, αυτό αποτελεί πρόοδο και ενθάρρυνση για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

**

Οι υποχρεώσεις επανεισδοχής έχουν καθοριστεί σε πλήρως αμοιβαία βάση και εφαρμόζονται τόσο στους ημεδαπούς όσο και στους υπηκόους τρίτων χωρών και τους ανιθαγενείς. Η υποχρέωση επανεισδοχής των ημεδαπών καλύπτει επίσης τα μέλη της οικογένειας, δηλαδή συζύγους και άγαμα ανήλικα τέκνα.

Επίσης, όσον αφορά τις τεχνικές διατάξεις, κάθε αίτηση επανεισδοχής πρέπει να υποβάλλεται εγγράφως και να περιλαμβάνει αποδεικτικά στοιχεία για την ιθαγένεια. Η αίτηση επανεισδοχής υπηκόου τρίτης χώρας ή ανιθαγενούς πρέπει να υποβάλλεται στην αρμόδια αρχή του κράτους στο οποίο απευθύνεται η αίτηση, εντός προθεσμίας δύο εργάσιμων ημερών, εάν η αίτηση υποβληθεί με την εσπευσμένη διαδικασία, και εντός οκτώ ημερολογιακών ημερών σε όλες τις λοιπές περιπτώσεις. Η μεταφορά μπορεί να γίνει αεροπορικώς ή διά θαλάσσης. Συνεπώς, ως προς το κόστος, όλες οι δαπάνες μεταφοράς βαρύνουν το [αιτούν] κράτος.

Έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία να υπογραμμισθεί ότι η συμφωνία για την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια περιλαμβάνει τμήματα που αφορούν πράξεις διέλευσης, απαραίτητους κανόνες όσον αφορά την προστασία των δεδομένων και τη θέση της συμφωνίας εν σχέσει με τις λοιπές διεθνείς υποχρεώσεις και τις ισχύουσες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ειδικές περιπτώσεις της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας λαμβάνονται υπόψη στο προοίμιο και σε δύο κοινές δηλώσεις που επισυνάπτονται στη συμφωνία. Η στενή σύνδεση της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, της Ελβετίας και του Λιχτενστάιν ως προς την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν αντικατοπτρίζεται επίσης στην κοινή δήλωση που επισυνάπτεται στη συμφωνία.

**

Η εισηγήτρια ευελπιστεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εμπλέκεται και θα ενημερώνεται σε ό, τι αφορά την έναρξη και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ενόψει της υπογραφής συμφωνιών τέτοιου είδους. Κατά συνέπεια, η εισηγήτρια συνιστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εποπτεύει την εφαρμογή των συμφωνιών αυτών. Η εισηγήτρια εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι στη μεικτή επιτροπή η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπείται μόνον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικουρούμενη από εμπειρογνώμονες των κρατών μελών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως εκπρόσωπος των ευρωπαίων πολιτών και θεματοφύλακας της δημοκρατίας και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να συμμετέχει στις εργασίες της μεικτής επιτροπής. Η εισηγήτρια παροτρύνει την Επιτροπή να επανεξετάσει τη σύνθεση των μεικτών επιτροπών διαχείρισης στις μελλοντικές συμφωνίες. Η εισηγήτρια καλεί την Επιτροπή να ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε όλα τα στάδια σχετικά με τα αποτελέσματα και την εφαρμογή των συμφωνιών, σύμφωνα με την αρχή της καλής συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων.

Τέλος, η εισηγήτρια συνιστά στα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων να υποστηρίξουν την έκθεση αυτή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να την εγκρίνει.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ημερομηνία έγκρισης

9.7.2013

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

37

7

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Jan Philipp Albrecht, Roberta Angelilli, Rita Borsellino, Emine Bozkurt, Arkadiusz Tomasz Bratkowski, Salvatore Caronna, Philip Claeys, Carlos Coelho, Agustín Díaz de Mera García Consuegra, Ioan Enciu, Frank Engel, Cornelia Ernst, Tanja Fajon, Hélène Flautre, Kinga Gál, Kinga Göncz, Nathalie Griesbeck, Sylvie Guillaume, Anna Hedh, Salvatore Iacolino, Sophia in ‘t Veld, Teresa Jiménez-Becerril Barrio, Timothy Kirkhope, Juan Fernando López Aguilar, Monica Luisa Macovei, Véronique Mathieu Houillon, Claude Moraes, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, Γεώργιος Παπανικολάου, Carmen Romero López, Judith Sargentini, Birgit Sippel, Csaba Sógor, Rui Tavares, Nils Torvalds, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, Wim van de Camp, Axel Voss, Renate Weber, Josef Weidenholzer, Auke Zijlstra, Светослав Христов Малинов

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Мария Габриел, Станимир Илчев