SUOSITUS ehdotuksesta neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja Kap Verden tasavallan välisen luvattomasti maassa oleskelevien henkilöiden takaisinottamista koskevan sopimuksen tekemisestä
17.7.2013 - (14546/2012 – C7‑0109/2013 – 2012/0268(NLE)) - ***
Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta
Esittelijä: Mariya Gabriel
LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI
ehdotuksesta neuvoston päätökseksi luvattomasti maassa oleskelevien henkilöiden takaisinottamista koskevan Euroopan unionin ja Kap Verden tasavallan välisen sopimuksen tekemisestä
(14546/2012 – C7‑0109/2013 – 2012/0268(NLE))
(Hyväksyntä)
Euroopan parlamentti, joka
– ottaa huomioon ehdotuksen neuvoston päätökseksi (14546/2012),
– ottaa huomioon luonnoksen Euroopan unionin ja Kap Verden tasavallan väliseksi sopimukseksi luvattomasti maassa oleskelevien henkilöiden takaisinottamisesta (14759/2012),
– ottaa huomioon neuvoston Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 79 artiklan 3 kohdan ja 218 artiklan 6 kohdan toisen alakohdan a alakohdan mukaisesti esittämän hyväksyntää koskevan pyynnön (C7‑0109/2013),
– ottaa huomioon työjärjestyksen 81 artiklan ja 90 artiklan 7 kohdan,
– ottaa huomioon kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan suosituksen (A7-0267/2013),
1. antaa hyväksyntänsä sopimuksen tekemiselle;
2. kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle sekä jäsenvaltioiden ja Kap Verden tasavallan hallituksille ja parlamenteille.
PERUSTELUT
Euroopan unionin ja Kap Verden suhteita säätelevät Cotonoussa 23. kesäkuuta 2005 tehty ja sittemmin tarkistettu AKT–EU-kumppanuussopimus, EU:n ja Kap Verden ”erityiskumppanuus” sekä 5. kesäkuuta 2008 allekirjoitettu EU:n ja Kap Verden liikkuvuuskumppanuus. EU:n ja Kap Verden erityiskumppanuudessa unioni on sitoutunut perinteistä rahoittajan ja edunsaajan suhdetta pidemmälle menevään politiikkaan, jossa pyritään syventämään suhteita Kap Verdeen ja edistämään hyvää hallintotapaa, turvallisuutta ja vakautta, kestävää kehitystä ja köyhyyden vähentämistä, kulttuuria, tieto- ja osaamisyhteiskunnan kehittämistä sekä normien ja teknisten vaatimusten lähentämistä.
Kap Verden tasavalta on demokraattinen ja vakaa maa. Euroopan unionin tavoin Kap Verde puolustaa demokratian, hyvän hallintotavan, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion arvoja ja periaatteita. Komissio antoi vuonna 2007 EU:n ja Kap Verden suhteiden tulevaisuutta käsittelevän tiedonannon, jossa se toi esiin niiden lujat ja erityiset historialliset siteet. Niissä korostuvat tiiviit ihmisten väliset ja kulttuuriset yhteydet sekä yhteiskuntapoliittisten arvojen samankaltaisuus. Kap Verde voi olla ylpeä hallintonsa korkeatasoisista normeista ja käytännöistä, joiden ansiosta on perusteltua jatkaa EU-suhteiden kehittämistä.
Unionin ja Kap Verden suhteiden syventäminen varmasti parantaa oikeudenkäyttöä ja vapauksien kunnioittamista. Kap Verden kanssa äskettäin tehdyt sopimukset lyhytaikaista oleskelua varten myönnettävien viisumien myöntämisen helpottamisesta ja luvattomasti maassa oleskelevien henkilöiden takaisinottamisesta edistävät merkittävällä tavalla näiden tavoitteiden saavuttamista.
**
Esittelijä hyväksyy näiden erillisten mutta rinnakkaisten, yhtä aikaa voimaan tulevien sopimusten tekemisen Kap Verden tasavallan kanssa. Ne laajentavat vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aluetta Euroopan unionin rajojen ulkopuolelle.
Nämä kaksi sopimusta ovat ensinnäkin erittäin tärkeä edistysaskel Euroopan unionin ja Kap Verden tasavallan välisissä suhteissa. Kap Verden ja Euroopan unionin välillä on selvä halu lähentymiseen. Kap Verden hallitus ja kansalaisyhteiskunta ovat ilmaisseet 2000-luvun alkuvuosina useaan otteeseen haluavansa syventää ja laajentaa suhteitaan Euroopan unioniin.
Lisäksi nämä sopimukset lyhytaikaista oleskelua varten myönnettävistä viisumeista ja luvattomasti maassa oleskelevien henkilöiden takaisinottamisesta ovat ensimmäiset laatuaan AKT-maan ja Euroopan unionin välillä. Ne ovat merkittäviä paitsi poliittisesti, myös menettelyjen näkökulmasta. Niiden tekeminen on rohkaiseva edistysaskel ja vahva signaali Euroopan unionin taholta.
Sopimukset ovat merkittäviä myös alueellisesti ja tukevat unionin pyrkimyksiä lisätä yhteistyötä muiden AKT-maiden kanssa. Kap Verdelle ne merkitsevät edistystä ja rohkaisevat syventämään suhteita Euroopan unioniin.
**
Takaisinottovelvollisuudet perustuvat täydelliseen vastavuoroisuuteen. Ne koskevat sekä omia kansalaisia että kolmansien maiden kansalaisia ja kansalaisuudettomia henkilöitä. Omien kansalaisten takaisinottovelvollisuus kattaa myös perheenjäsenet, toisin sanoen puolisot ja naimattomat alaikäiset lapset.
Menettelyistä määrätään, että takaisinottopyynnöt on laadittava kirjallisesti ja että kansalaisuudesta on esitettävä näyttö. Kolmannen maan kansalaisen tai kansalaisuudettoman henkilön takaisinottopyyntö on esitettävä pyyntö vastaanottavan valtion toimivaltaiselle viranomaiselle kahden työpäivän kuluessa, jos pyyntö on esitetty nopeutetussa menettelyssä, ja kahdeksan vuorokauden kuluessa kaikissa muissa tapauksissa. Kuljetus tapahtuu ilmateitse tai meritse. Pyynnön esittänyt valtio vastaa kaikista kuljetuskustannuksista.
Huomionarvoista on, että sopimuksessa luvattomasti maassa oleskelevien henkilöiden takaisinottamisesta on jaksoja, joissa määrätään kauttakulusta, tietosuojasäännöistä ja sopimuksen suhteesta muihin kansainvälisiin velvoitteisiin ja nykyisiin EU-direktiiveihin.
Tanskan, Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin erityisasema otetaan huomioon sopimuksen johdanto-osassa ja kahdessa sopimukseen liitetyssä yhteisessä julistuksessa. Myös Norjan, Islannin, Sveitsin ja Liechtensteinin tiivis osallistuminen Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen mainitaan sopimukseen liitetyssä yhteisessä julistuksessa.
**
Esittelijä pitää erittäin toivottavana, että Euroopan parlamentti otetaan mukaan ja että sille tiedotetaan tällaisia sopimuksia koskevien neuvottelujen aloittamisesta ja edistymisestä. Siksi esittelijä suosittaa, että Euroopan parlamentti seuraa näiden sopimusten täytäntöönpanoa. Esittelijä kiinnittää huomiota siihen, että sopimuksen hallinnointia käsittelevässä sekakomiteassa Euroopan unionia edustaa vain komissio, jota avustavat jäsenvaltioiden asiantuntijat. Unionin kansalaisten edustajana ja demokratian ja unionin periaatteiden puolustajana Euroopan parlamentti voitaisiin ottaa mukaan sekakomitean työhön. Esittelijä kehottaa komissiota tarkastelemaan uudelleen tulevien sopimusten hallintoa käsittelevien sekakomiteoiden kokoonpanoa. Esittelijä pyytää komissiota tiedottamaan Euroopan parlamentille kaikissa vaiheissa sopimusten täytäntöönpanon tuloksista toimielinten välisen hyvän yhteistyön periaatteen mukaisesti.
Esittelijä suosittaa, että kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan jäsenet tukevat tätä suositusta ja että Euroopan parlamentti antaa hyväksyntänsä.
VALIOKUNNAN LOPULLISEN ÄÄNESTYKSEN TULOS
Hyväksytty (pvä) |
9.7.2013 |
|
|
|
|
Lopullisen äänestyksen tulos |
+: –: 0: |
37 7 0 |
|||
Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet |
Jan Philipp Albrecht, Roberta Angelilli, Rita Borsellino, Emine Bozkurt, Arkadiusz Tomasz Bratkowski, Salvatore Caronna, Philip Claeys, Carlos Coelho, Agustín Díaz de Mera García Consuegra, Ioan Enciu, Frank Engel, Cornelia Ernst, Tanja Fajon, Hélène Flautre, Kinga Gál, Kinga Göncz, Nathalie Griesbeck, Sylvie Guillaume, Anna Hedh, Salvatore Iacolino, Sophia in ‘t Veld, Teresa Jiménez-Becerril Barrio, Timothy Kirkhope, Juan Fernando López Aguilar, Monica Luisa Macovei, Svetoslav Hristov Malinov, Véronique Mathieu Houillon, Claude Moraes, Antigoni Papadopoulou, Georgios Papanikolaou, Carmen Romero López, Judith Sargentini, Birgit Sippel, Csaba Sógor, Rui Tavares, Nils Torvalds, Kyriacos Triantaphyllides, Wim van de Camp, Axel Voss, Renate Weber, Josef Weidenholzer, Auke Zijlstra |
||||
Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet |
Mariya Gabriel, Stanimir Ilchev |
||||