Betänkande - A7-0300/2013Betänkande
A7-0300/2013

BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om flerårig finansiering av Europeiska sjösäkerhetsbyråns åtgärder i fråga om insatser vid förorening från fartyg och vid havsföroreningar från olje- och gasanläggningar

23.9.2013 - (COM(2013)0174 – C7‑0089/2013 – 2013/0092(COD)) - ***I

Utskottet för transport och turism
Föredragande: Keith Taylor


Förfarande : 2013/0092(COD)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A7-0300/2013
Ingivna texter :
A7-0300/2013
Debatter :
Antagna texter :

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION

om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om flerårig finansiering av Europeiska sjösäkerhetsbyråns åtgärder i fråga om insatser vid förorening från fartyg och vid havsföroreningar från olje- och gasanläggningar

(COM(2013)0174 – C7‑0089/2013 – 2013/0092(COD))

(Ordinarie lagstiftningsförfarande: första behandlingen)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (COM(2013)0174),

–   med beaktande av artiklarna 294.2 och 100.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, i enlighet med vilka kommissionen har lagt fram sitt förslag för parlamentet (C7‑0089/2013),

–   med beaktande av artikel 294.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

–   med beaktande av yttrandet från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén av den 10 juli 2013[1],

–   efter att ha hört Regionkommittén,

–   med beaktande av artikel 55 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från utskottet för transport och turism och yttrandet från budgetutskottet (A7-0300/2013).

1.  Europaparlamentet antar nedanstående ståndpunkt vid första behandlingen.

2.  Europaparlamentet betonar att den lagstiftande myndighetens eventuella beslut om en sådan flerårig finansiering för Europeiska sjösäkerhetsbyrån inte får påverka budgetmyndighetens beslut inom ramen för det årliga budgetförfarandet.

3.  Europaparlamentet begär att kommissionen lägger fram en finansieringsöversikt som fullt ut beaktar resultaten från lagstiftningsöverenskommelsen mellan Europaparlamentet och rådet om att tillgodose budget- och personalbehov inom Europeiska sjösäkerhetsbyrån och eventuellt vid kommissionens avdelningar.

4.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en ny text för parlamentet om den har för avsikt att väsentligt ändra sitt förslag eller ersätta det med ett nytt.

5.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända parlamentets ståndpunkt till rådet, kommissionen och de nationella parlamenten.

Ändringsförslag  1

Förslag till förordning

Skäl 4a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(4a) Byråns arbete med förhindrande av föroreningar och beredskap för insatser vid föroreningar är inte bara av ekonomisk nytta utan har också ett icke-ekonomiskt värde. Eventuella föroreningsincidenter medför en risk för förödande miljökonsekvenser och enorma ekonomiska kostnader och kan ha socioekonomiska effekter på andra sektorer som turism och fiske; med tanke på detta är det avgörande att byrån får tillräckliga anslag.

Ändringsförslag  2

Förslag till förordning

Skäl 9

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(9) Byrån bör aktivt verka för att upprätthålla och ytterligare utveckla satellitbildstjänsten för övervakning, tidig upptäckt av föroreningar och identifiering av ansvariga fartyg eller olje- och gasanläggningar. Med detta system blir uppgifterna lättare tillgängliga och kampen mot föroreningar effektivare.

(9) Byrån bör aktivt verka för att upprätthålla och ytterligare utveckla satellitbildstjänsten för övervakning, tidig upptäckt av föroreningar och identifiering av ansvariga fartyg eller olje- och gasanläggningar. Med detta system blir uppgifterna lättare tillgängliga, kampen mot föroreningar blir effektivare och insatserna och tillhandahållandet av lämpliga stödmedel går snabbare.

Motivering

För att byrån och dess insatser ska blir effektiva måste man även garantera snabba reaktioner och snabbast möjliga mobilisering av medel, i syfte att begränsa föroreningarnas skadeverkningar och konsekvenser så mycket som möjligt.

Ändringsförslag  3

Förslag till förordning

Skäl 11

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(11) För att säkerställa ett grundligt genomförande, bör byrån förses med ett livsdugligt och kostnadseffektivt system för finansiering av framför allt dess operativa stöd till drabbade stater.

(11) För att säkerställa ett grundligt genomförande av åtgärdsplanerna bör byrån förses med ett livsdugligt och kostnadseffektivt system för finansiering av framför allt tillhandahållande av operativt stöd till drabbade stater.

Ändringsförslag  4

Förslag till förordning

Skäl 12

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(12) Man måste därför, på grundval av ett flerårigt åtagande, se till att det finns lämplig finansiell säkerhet för finansieringen av byråns uppgifter i samband med insatser vid förorening och andra därmed förknippade åtgärder. De årliga beloppen från unionen bör fastställas av budgetmyndigheten i enlighet med det årliga budgetförfarandet.

(12) Man måste därför, på grundval av ett flerårigt åtagande, se till att det finns lämplig finansiell säkerhet för finansieringen av byråns uppgifter i samband med insatser vid förorening och andra därmed förknippade åtgärder. Beloppet för det fleråriga åtagandet måste beräknas med vederbörlig hänsyn till byråns nya uppgifter och utvidgningen av insatsernas geografiska omfattning. De årliga beloppen från unionen bör fastställas av budgetmyndigheten i enlighet med det årliga budgetförfarandet.

Motivering

Det fleråriga budgetanslaget bör vara tillräckligt stort för att byrån ska kunna utföra sina uppgifter, som utökades genom förordning (EU) nr 100/2013. Beloppet bör därför fastställas på en nivå som motsvarar behoven och utmaningarna.

Ändringsförslag  5

Förslag till förordning

Skäl 13

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(13) De belopp som ska avsättas för finansieringen av insatser vid förorening bör avse perioden 1 januari 2014–31 december 2020 i enlighet med den nya fleråriga budgetramen. En finansieringsram för samma period bör därför utarbetas.

(13) De belopp som ska avsättas för finansieringen av insatser vid förorening bör avse perioden 1 januari 2014–31 december 2020 i enlighet med den nya fleråriga budgetramen. Det är därför nödvändigt att avsätta större resurser till byrån för att ta hänsyn till de nya uppgifterna.

Ändringsförslag  6

Förslag till förordning

Skäl 14a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(14a) Byrån behöver finansiell säkerhet, och oberoende av kommissionens fleråriga finansiering bör unionen och medlemsstaterna därför införa mekanismer för att från tredje part få ersättning för kostnader för varor, tjänster eller arbetsinsatser från byrån.

Ändringsförslag  7

Förslag till förordning

Artikel 2 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

b) farliga och skadliga ämnen: andra ämnen än olja som om de tillförs den marina miljön kan utgöra en fara för människors hälsa, skada biologiska resurser och den marina floran och faunan, skada områdenas attraktionsvärde eller störa annat legitimt utnyttjande av havet, i enlighet med protokollet från år 2000 om beredskap för, insatser vid och samarbete vid olyckor förorsakade av farliga och skadliga ämnen.

b) farliga och skadliga ämnen: andra ämnen än olja, inklusive dispergeringsmedel, som om de tillförs den marina miljön kan utgöra en fara för människors hälsa, skada biologiska resurser och den marina floran och faunan, skada områdenas attraktionsvärde eller störa annat legitimt utnyttjande av havet, i enlighet med Internationella sjöfartsorganisationens protokoll från år 2000 om beredskap för, insatser vid och samarbete vid olyckor förorsakade av farliga och skadliga ämnen.

Ändringsförslag  8

Förslag till förordning

Artikel 2 – led ba (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

ba) olje- och gasanläggning: en stationär fast eller mobil installation, eller en kombination av installationer som är permanent sammanlänkade genom broar, bryggor eller andra strukturer, som används för olje- eller gasverksamhet till havs eller i samband med sådan verksamhet; detta omfattar flyttbara offshoreborrplattformar om de placerats i djuphavsvatten för borrning, produktion eller annan verksamhet med anknytning till olje- eller gasverksamhet till havs, samt infrastruktur och installationer för transport till land eller till landterminaler av olja och gas från produktion till havs.

Motivering

Föredragandens definition bör vidgas så att begreppet olje- och gasanläggningar omfattar även anläggningar för transport till land liksom förbindelser till landbaserade olje- och gasterminaler.

Ändringsförslag  9

Förslag till förordning

Artikel 2 – led bb (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

bb) olje- eller gasverksamhet till havs: all verksamhet med anknytning till en anläggning eller ansluten infrastruktur, inklusive utformning, planering, uppbyggnad, drift och avveckling av sådan verksamhet, i samband med prospektering och produktion,

Ändringsförslag  10

Förslag till förordning

Artikel 3 – led a

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

a) Information, framförallt insamling, analys och spridning av bästa praxis, teknik och innovationer, till exempel instrument för att övervaka fartyg som tömmer sina tankar och plattformar till havs i fråga om driftutsläpp och oavsiktliga utsläpp.

a) Information, framförallt insamling, analys och spridning av bästa praxis, teknik och innovationer, till exempel instrument för att övervaka fartyg som tömmer sina tankar och plattformar till havs i fråga om driftutsläpp och oavsiktliga utsläpp; i detta avseende ska de myndigheter som ansvarar för att samordna krisinsatser i medlemsstaterna se till att byrån får tillgång till resultat från tidigare utvärderingar av kemiska ämnen som använts som dispergeringsmedel, för att minimera konsekvenserna på folkhälsan och/eller ytterligare miljöförstörelse.

Ändringsförslag  11

Förslag till förordning

Artikel 3 – led c

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

c) Operativt stöd genom att på begäran bistå medlemsstaterna i deras insatser vid förorening i samband med oavsiktlig eller avsiktlig förorening från fartyg eller förorening till havs från olje- och gasanläggningar med kompletterande resurser som t.ex. insatsberedda saneringsfartyg, satellitbilder och utrustning.

c) Operativt stöd genom att på begäran bistå medlemsstaterna i deras insatser vid förorening i samband med oavsiktlig eller avsiktlig förorening från fartyg eller förorening till havs från olje- och gasanläggningar, samt åtgärder för att städa upp efter sådan förorening, med kompletterande resurser som t.ex. insatsberedda saneringsfartyg, satellitbilder och utrustning, insatsförslag och insatsteknik.

Ändringsförslag  12

Förslag till förordning

Artikel 4 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Finansieringsramen för genomförandet av de uppgifter som avses i artikel 3 ska för perioden 1 januari 2014 – 31 december 2020 vara 160 500 000 euro uttryckt i löpande priser.

Finansieringsramen för genomförandet av de uppgifter som avses i artikel 3 ska för perioden 1 januari 2014 – 31 december 2020 vara 185 500 000 euro uttryckt i löpande priser.

Motivering

Det föreslagna totala budgetanslaget ligger under det lägsta tröskelvärde som skulle göra det möjligt för byrån att både fortsätta med sina nuvarande uppgifter och åta sig nya uppgifter i enlighet med förordning (EU) nr 100/2013. Ytterligare 25 miljoner euro över 7 år behövs för att överhuvudtaget kunna genomföra de nya uppgifterna utan att de befintliga uppgifterna blir lidande. Alla dessa uppgifter betraktas som byråns kärnverksamhet, och unionen har därför en rättslig skyldighet att anslå tillräckliga medel. Se även betänkandets motivering för närmare upplysningar.

Ändringsförslag  13

Förslag till förordning

Artikel 4 – stycke 1a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Om byråns budget för perioden ifråga är mindre än vad som anslagits i den föregående fleråriga budgetramen ska byrån utarbeta en rapport till Europaparlamentet och rådet i vilken den förklarar hur detta kommer att påverka fullgörandet av dess uppgifter.

Ändringsförslag  14

Förslag till förordning

Artikel 5 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

För att kartlägga behoven av operativt stöd, till exempel fler saneringsfartyg, ska byrån regelbundet upprätta en förteckning över vilka offentliga och, om de finns, privata, insatser för att bekämpa föroreningar och vilken insatskapacitet som finns i de olika regionerna i unionen.

För att kartlägga behoven av operativt stöd, till exempel fler saneringsfartyg, ska byrån regelbundet upprätta en förteckning över vilka offentliga och, om de finns, privata, insatser för att bekämpa föroreningar och vilken insatskapacitet som finns i de olika regionerna i unionen. Byrån ska även ange vilka behov som inte är täckta och vilka konsekvenserna blir av detta.

Ändringsförslag  15

Förslag till förordning

Artikel 5 – stycke 2a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

I enlighet med principen om ömsesidigt bistånd och utvidgningen av byråns uppgifter till länder som omfattas av unionens utvidgningspolitik och den europeiska grannskapspolitiken ska de länder som har kust mot europeiska havsområden också underlätta informationsutbytet och bidra till utarbetandet av denna förteckning.

Motivering

Utvidgningen av byråns uppgifter och verksamhet till tredjeländer med kust mot europeiska havsområden innebär att dessa länder måste lämna viss information om sina offentliga och/eller privata system. Detta informationsutbyte måste vara frivilligt och ingår i systemet för ömsesidigt bistånd.

Ändringsförslag  16

Förslag till förordning

Artikel 7 – stycke 1a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

I rapporten ska det finnas tydliga uppgifter om den socioekonomiska, miljömässiga och ekonomiska nyttan av byråns insatsberedskap i samband med förorening som orsakats av fartyg och havsförorening som orsakats av olje- och gasanläggningar.

Ändringsförslag  17

Förslag till förordning

Artikel 7 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

På grundval av denna rapport ska kommissionen vid behov lägga fram relevanta förslag till ändring av denna förordning med hänsyn till de vetenskapliga framsteg som gjorts på området för bekämpning av föroreningar från fartyg och föroreningar till havs från olje- och gasinstallationer, framförallt föroreningar orsakade av olja eller farliga och skadliga ämnen.

På grundval av denna rapport ska kommissionen vid behov lägga fram relevanta förslag till ändring av denna förordning med hänsyn till de vetenskapliga framsteg som gjorts på området för bekämpning av föroreningar från fartyg och föroreningar till havs från olje- och gasinstallationer, framförallt föroreningar orsakade av olja eller farliga och skadliga ämnen, och med hänsyn till utvecklingen av unionens regionala och internationella åtaganden på området.

Motivering

Den tekniska utvecklingen är inte den enda faktorn som man bör ta hänsyn till vid halvtidsutvärderingen av byråns resultat och åtgärder. Unionen har anslutit sig till olika regionala och internationella organisationer, och man bör därför även ta hänsyn till utvecklingen av dess åtaganden gentemot dessa organisationer.

  • [1]  EUT C …/Ännu ej offentliggjort i EUT.

MOTIVERING

Europeiska sjösäkerhetsbyrån (nedan kallad byrån) som inrättades 2002, tilldelades 2004 uppgifter i fråga om insatser vid förorening av havet. Med tanke på byråns ansvar på lång sikt när det gäller insatser vid förorening krävs lämplig finansiell säkerhet som bygger på ett flerårigt åtagande för att de uppgifter som det handlar om ska kunna fullgöras på ett ändamålsenligt och grundligt sätt. Därför fastställde EU:s lagstiftare 2006 flerårig finansiering för perioden 2007–2013 för byråns insatser vid föroreningar från fartyg.

I enlighet med förordning (EU) nr 2038/2006 och direktiv 2005/35/EG om föroreningar orsakade av fartyg[1] är byråns tre huvudsakliga uppgifter i samband med insatser vid föroreningar orsakade av fartyg följande:

a) Operativ hjälp till medlemsstaterna

Byrån erbjuder ett nätverk av beredskapsfartyg som kan ingripa vid oljeutsläpp och därmed komplettera medlemsstaternas kapacitet att ingripa vid utsläpp. Den erbjuder även en satellitbaserad tjänst för upptäckt och övervakning av oljeutsläpp, kallad CleanSeaNet, samt information om kemiska utsläpp via MAR-ICE-nätverket. Drabbade kuststater kan begära att beredskapsfartyg vid oljeutsläpp ingriper via gemenskapens civilskyddsmekanism[2]. Genom regelbundet deltagande i nationella och regionala övningar sker smidig integrering med medlemsstaternas insatsmekanismer.

b) Samarbete och samordning

Byrån upprätthåller kontakter med medlemsstaternas experter på insatser vid föroreningar samt med befintliga regionala avtal och med Internationella sjöfartsorganisationen.

c) Information

Byrån samlar in, analyserar och sprider information om bästa praxis, teknik och innovationer när det gäller insatser vid havsföroreningar.

Genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 100/2013 om ändring av förordning (EG) nr 1406/2002 tilldelas byrån uppgifter i fråga om insatser vid havsföroreningar från olje- och gasanläggningar, och byråns tjänster utvidgas även till de länder som omfattas av utvidgningspolitiken och av europeiska grannskapspolitiken.

Flera utvärderingsuppdrag har genomförts de senaste åren. De främsta slutsatserna från detta arbete är positiva. Budgeten avsatt för insatser vid föroreningar betraktas som tillräcklig. De åtgärder som finansieras anses allmänt vara kostnadseffektiva, ge mervärde och förvaltas korrekt.

Sammanfattning av förslaget

Förslaget till förordning syftar till att förnya den fleråriga finansieringen för perioden 2014–2020 inom den nya budgetramen.

I förordningen fastställs närmare bestämmelser för unionens finansiella bidrag till byråns budget för genomförandet av byråns uppgifter i samband med insatser vid förorening från fartyg och olje- och gasanläggningar till havs.

Kommissionen föreslår att man öronmärker 160 500 000 euro under rubrik 1 ”Smart tillväxt för alla” för referensperioden 1 januari 2014 till 31 december 2020. De årliga beloppen bör godkännas av budgetmyndigheten i enlighet med budgetförfarandet.

Grundförordningen ändrades genom förordning (EU) nr 100/2013, och när de ändringarna trädde i kraft i januari 2013 tilldelades byrån följande nya uppgifter i fråga om insatser vid föroreningar:

a) Byråns aktuella insatser vid ”förorening från fartyg” kommer också att omfatta ”havsföroreningar från olje- och gasinstallationer”.

b) CleanSeaNet kommer också att bevaka omfattningen och miljöpåverkan av oljeföroreningar till havs från olje- och gasinstallationer.

c) Dagens geografiska omfattning (medlemsstater och anslutande länder) utvidgas till ”alla partnerländer i den europeiska grannskapspolitiken och till länder som är parter i Parissamförståndsavtalet om hamnstatskontroll”. Detta innebär att byråns fartyg kan användas på unions regionala havsområden i hela sin utsträckning.

Kommissionen föreslår att det öronmärkta beloppet enbart bör omfatta de två första nya uppgifterna, med inledande finansiering för att bygga upp de nya uppgifterna, utan att de befintliga uppgifterna påverkas. Den tredje nya uppgiften bör finansieras från befintliga EU-program för länder som omfattas av utvidgningspolitiken och av den europeiska grannskapspolitiken (programmet Safemed för Medelhavet och program inom ramen för Traceca-initiativet för Svarta havet).

Byrån uppmanas att fortsätta med redan påbörjade synergiinsatser och andra sparåtgärder för att begränsa konsekvenserna av att man inte tagit hänsyn till inflationen i det här förslaget.

Föredragandens ståndpunkt

Föredraganden välkomnar kommissionens förslag om att fortsätta med den fleråriga finansieringen av byråns föroreningsinsatser.

Han är dock mycket bekymrad över kommissionens inkonsekventa strategi: å ena sidan beslutade medlagstiftarna att ge byrån nya uppgifter, enligt vad som beskrivs ovan, men å andra sidan kommer föreliggande förslag inte att göra det möjligt för byrån att genomföra dessa uppgifter.

Byråns arbete med förhindrande av föroreningar och beredskap för insatser vid föroreningar är inte bara av ekonomisk nytta utan har också ett icke-ekonomiskt mervärde. Eventuella föroreningsincidenter medför förödande miljökonsekvenser och enorma ekonomiska kostnader och har socioekonomiska effekter på andra sektorer som turism och fiske. Med tanke på detta är det avgörande att byrån får tillräckliga anslag. Detta är det grundläggande resonemanget bakom föredragandens ståndpunkt, som beskrivs nedan:

1) Föredraganden är besviken på att kommissionen föreslår att hålla anslagen för de kommande sju åren på samma nivå som tidigare, praktiskt taget utan någon som helst ökning. Man har inte ens tagit hänsyn till inflationen. För befintliga projekt är anslagen oförändrade: 154 480 000 euro, men för nya projekt är de bara 6 020 000 euro. Det skulle bara möjliggöra ett mycket begränsat genomförande av nya uppgifter, eller så skulle de nya uppgifterna genomföras på bekostnad av de befintliga projekten.

Föredraganden anser därför att det finansiella referensbeloppet i artikel 4 bör vara 185 500 000 euro i löpande priser (se tabellen i bilagan). Detta motiveras med att det föreslagna totala budgetanslaget på 160 500 000 euro för 2014–2020 ligger under det lägsta tröskelvärde som skulle göra det möjligt för byrån att både fortsätta med sina nuvarande uppgifter och åta sig nya uppgifter i enlighet med förordning (EU) nr 100/2013.

Om beloppet ökas med 25 miljoner euro över dessa sju år skulle byrån kunna vidta det lägsta antal åtgärder som krävs för att genomföra sina nya uppgifter. Det gäller särskilt följande:

•   Beställning av två nya beredskapsfartyg för återhämtning av spillolja

Två geografiska områden täcks för närvarande inte (Arktis och Kanarieöarna/Södra Portugal) vad gäller ny prospekteringsborrning till havs. Med tanke på den nuvarande verksamhetsnivån för att utforska ytterligare transportrutter till havs och olje- och gasresurser måste dessa områden introduceras 2015 och 2017. För att täcka områden med anläggningar till havs har byrån redan börjat flytta sina fartyg. Till exempel har en anbudsinfordran publicerats för 2013/2014 för norra Nordsjön och Adriatiska havet.

•   Specialutrustning för utsläpp till havs

För att kunna övervaka utsläpp till havs måste byrån skaffa mer specialutrustning än vad den redan har. Det finns ett stort behov av denna nya utrustning, men det totala anslaget för detta syfte är mycket begränsat. Byrån planerar att gradvis introducera dessa verksamheter över en treårsperiod.

•   Dispergeringsmedel för utsläpp till havs

Byråns operativa uppdrag är en del av kuststaternas mekanismer för insatser vid föroreningar. De gäller främst utsläpp som går utöver de enskilda medlemsstaternas nationella insatskapacitet och de genomförs efter en begäran om stöd. Byrån behöver bygga upp sin föroreningsberedskap, troligtvis genom att inrätta ett system för dispergeringsinsatser. Det slutliga beslutet om användning av en viss föroreningsbekämpande metod bör tas av den medlemsstat som begär stöd. Föredraganden anser att dispergeringsmedel – om de måste användas – bör väljas utifrån vad som ger det bästa resultatet för miljön.

•   Utvidgning av CleanSeaNet för att övervaka anläggningar till havs

För att kunna garantera regelbunden övervakning av sådana anläggningar till havs som idag inte omfattas av tjänsterna till medlemsstaterna måste byrån skaffa större satellitbildskapacitet.

Föredraganden stöder förslaget om att det öronmärkta beloppet 185 000 000 euro bara ska omfatta de två första av de nya uppgifterna. Utvidgningen av nuvarande geografiska täckning bör finansieras via befintliga EU-program för länder som omfattas av utvidgningspolitiken och den europeiska grannskapspolitiken.

2) Till följd av Europaparlamentets ståndpunkt fastställd vid första behandlingen den 21 maj 2013 inför antagandet av Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/.../EU om säkerhet för olje- och gasverksamhet till havs och om ändring av direktiv 2004/35/EG föreslås en rad anpassningar, t.ex. definitioner av ”anläggningar” och ”olje- eller gasverksamhet till havs” i artikel 2.

3) Föredraganden inför två rapporteringskrav och efterlyser tillförlitliga siffror om

•   de socioekonomiska kostnaderna och miljökonsekvenserna av incidenter på fartyg och olje- och gasanläggningar (artikel 7) och

•   dispergeringsmedels påverkan på miljön (artikel 3 led a).

Slutsats

Föredraganden anser att kommissionens förslag om finansiering av byrån är otillräckligt med tanke på byråns nya uppgifter, och därför föreslår han ett högre belopp. Tillräcklig flerårig finansiering av byråns föroreningsinsatser ger mycket god valuta för pengarna eftersom anslagen inte bara gör det möjligt för byrån att genomföra sina befintliga och nya uppgifter utan också bidrar till att förhindra de enorma kostnaderna (både miljömässiga och socioekonomiska) i samband med utsläppsincidenter med olja och gas.

BILAGA

Beräknad inverkan på utgifterna – föredragandens förslag

Totala anslag under rubrik 1 ”Smart tillväxt för alla” i den fleråriga budgetramen för referensperioden 2014–2020 (budgetpost 06 02 03 02)

Euro

 

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

TOTALT

Åtaganden

22 375 000

24 800 000

25 900 000

27 450 000

27 025 000

27 850 000

30 100 000

185 500 000

Betalningar

20 642 092

28 490 004

26 094 674

24 642 214

25 184 583

27 210 583

27 915 083

180 179 235

Betalningsbemyndiganden: summan 180 179 235 euro omfattar betalningar inom den fleråriga budgetramen 2007–2013. Betalningar efter 2020: 31 317 000 euro.

  • [1]  Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/35/EG av den 7 september 2005 om föroreningar förorsakade av fartyg och införandet av sanktioner för överträdelser (EUT L 255, 30.9.2005, s. 11).
  • [2]  Rådets beslut 2007/779/EG av den 8 november 2007 om inrättande av gemenskapens civilskyddsmekanism, (EUT L 314, 1.12.2007, s. 9).

YTTRANDE från budgetutskottet (6.9.2013)

till utskottet för transport och turism

över förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om flerårig finansiering av Europeiska sjösäkerhetsbyråns åtgärder i fråga om insatser vid förorening från fartyg och vid havsföroreningar från olje- och gasanläggningar
(COM(2013)0174 – C7‑0089/2013 – 2013/0092(COD))

Föredragande: Jutta Haug

KORTFATTAD MOTIVERING

Kommissionen har föreslagit en förordning om en ny flerårig finansiering av insatser vid havsföroreningar. Den föregående fleråriga finansieringen, som man enades om 2006, omfattade perioden 2007–2013. Det nya förslaget ska omfatta perioden för nästa fleråriga budgetram 2014–2020. Genomförandet av dessa uppgifter ska återigen åligga Europeiska sjösäkerhetsbyrån (Emsa).

Föredraganden ställer sig bakom upprättandet av en flerårig finansiering, som tilldelas Emsa för insatser vid havsföroreningar, eftersom byråns uppgifter har en långsiktig karaktär och kräver finansiell säkerhet som bygger på fleråriga åtaganden.

Jämfört med den nuvarande fleråriga finansieringen, som omfattar insatser vid föroreningar från fartyg, ska nästa fleråriga finansiering även omfatta havsföroreningar från olje- och gasanläggningar, i linje med de nya uppgifter som härrör ur förordning (EU) nr 100/2013.

Denna förordning som ändrar förordningen om inrättandet av Emsa utökade även den geografiska omfattningen av de ovannämnda uppgifterna till kandidatländerna och partnerländerna i den europeiska grannskapspolitiken. Kommissionen föreslog dock att denna aspekt inte skulle inkluderas i den fleråriga finansieringen och att sådan verksamhet i stället skulle finansieras med hjälp av befintliga program inom den europeiska grannskapspolitiken och utvidgningsprogram. Föredraganden beklagar att kommissionen inte tillhandahöll några siffror angående den europeiska grannskapspolitiken, åtminstone för kännedom, med hänsyn till att finansieringsöversikten för ändringsförordningen (COM(2010)0611) inte heller innehöll någon information om detta.

När det gäller de anslag som kommissionen föreslagit för den fleråriga finansieringen tvivlar föredraganden på om de kommer att vara tillräckliga för att täcka de nya uppgifterna. För perioden 2007–2013 hade 154 miljoner euro anslagits till verksamhet i samband med insatser vid havsföroreningar. De ovannämnda ytterligare uppgifterna ska utföras med ett tillskott på endast 6,5 miljoner euro. Byrån själv begärde 198 miljoner euro, det vill säga 37,5 miljoner euro mer än vad kommissionen föreslår för att uppfylla dessa åtaganden. Föredraganden föreslår därför att kommissionens förslag ska ändras i linje med de beräkningar som föreslagits i förslaget till betänkande till utskottet för transport och turism, vilket skapar en rättvis balans mellan byråns och kommissionens beräkningar.

Föredraganden ifrågasätter dessutom kommissionens hållning mot att planera ytterligare tjänster för att täcka byråns utökade uppgifter. Denna dåliga ekvation måste lösas för kommande årliga budgetförfaranden. Därför måste kommissionen lägga fram en uppdaterad finansieringsöversikt där man beaktar ändringar från den lagstiftande myndigheten.

ÄNDRINGSFÖRSLAG

Budgetutskottet uppmanar utskottet för transport och turism att som ansvarigt utskott infoga följande ändringsförslag i sitt betänkande:

Ändringsförslag  1

Förslag till lagstiftningsresolution

Punkt 1a (ny)

Förslag till lagstiftningsresolution

Ändringsförslag

 

1a. Europaparlamentet betonar att den lagstiftande myndighetens eventuella beslut om en sådan flerårig finansiering för Emsa inte får påverka budgetmyndighetens beslut inom ramen för det årliga budgetförfarandet.

Ändringsförslag  2

Förslag till lagstiftningsresolution

Punkt 1b (ny)

Förslag till lagstiftningsresolution

Ändringsförslag

 

1b. Europaparlamentet begär att kommissionen lägger fram en finansieringsöversikt som fullt ut beaktar resultaten från lagstiftningsöverenskommelsen mellan Europaparlamentet och rådet om att tillgodose budget- och personalbehov inom Emsa och eventuellt vid kommissionens avdelningar.

Ändringsförslag  3

Förslag till förordning

Artikel 4 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Finansieringsramen för genomförandet av de uppgifter som avses i artikel 3 ska för perioden 1 januari 2014 – 31 december 2020 vara 160 500 000 euro uttryckt i löpande priser.

Finansieringsramen för genomförandet av de uppgifter som avses i artikel 3 ska för perioden 1 januari 2014 – 31 december 2020 vara 185 500 000 euro uttryckt i löpande priser.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Flerårig finansiering av Europeiska sjösäkerhetsbyråns åtgärder i fråga om insatser vid förorening från fartyg och vid havsföroreningar från olje- och gasanläggningar

Referensnummer

COM(2013)0174 – C7-0089/2013 – 2013/0092(COD)

Ansvarigt utskott

       Tillkännagivande i kammaren

TRAN

16.4.2013

 

 

 

Yttrande från

       Tillkännagivande i kammaren

BUDG

16.4.2013

Föredragande av yttrande

       Utnämning

Jutta Haug

24.4.2013

Antagande

5.9.2013

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

33

3

1

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Marta Andreasen, Zuzana Brzobohatá, Jean Louis Cottigny, Jean-Luc Dehaene, Isabelle Durant, Göran Färm, José Manuel Fernandes, Eider Gardiazábal Rubial, Ingeborg Gräßle, Lucas Hartong, Jutta Haug, Monika Hohlmeier, Sidonia Elżbieta Jędrzejewska, Anne E. Jensen, Ivailo Kalfin, Jan Kozłowski, Alain Lamassoure, Giovanni La Via, George Lyon, Claudio Morganti, Jan Mulder, Juan Andrés Naranjo Escobar, Andrej Plenković, Dominique Riquet, Alda Sousa, Oleg Valjalo, Derek Vaughan, Angelika Werthmann, Jacek Włosowicz

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Alexander Alvaro, Maria Da Graça Carvalho, Frédéric Daerden, Paul Rübig, Peter Šťastný, Georgios Stavrakakis, Nils Torvalds, Catherine Trautmann

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Flerårig finansiering av Europeiska sjösäkerhetsbyråns åtgärder i fråga om insatser vid förorening från fartyg och vid havsföroreningar från olje- och gasanläggningar

Referensnummer

COM(2013)0174 – C7-0089/2013 – 2013/0092(COD)

Framläggande för parlamentet

3.4.2013

 

 

 

Ansvarigt utskott

       Tillkännagivande i kammaren

TRAN

16.4.2013

 

 

 

Rådgivande utskott

       Tillkännagivande i kammaren

BUDG

16.4.2013

ENVI

16.4.2013

ITRE

16.4.2013

 

Inget yttrande avges

       Beslut

ENVI

25.4.2013

ITRE

25.4.2013

 

 

Föredragande

       Utnämning

Keith Taylor

24.4.2013

 

 

 

Behandling i utskott

18.6.2013

5.9.2013

 

 

Antagande

17.9.2013

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

37

5

1

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Magdi Cristiano Allam, Georges Bach, Erik Bánki, Izaskun Bilbao Barandica, Philip Bradbourn, Michael Cramer, Joseph Cuschieri, Philippe De Backer, Luis de Grandes Pascual, Christine De Veyrac, Saïd El Khadraoui, Ismail Ertug, Carlo Fidanza, Knut Fleckenstein, Jacqueline Foster, Franco Frigo, Mathieu Grosch, Jim Higgins, Juozas Imbrasas, Dieter-Lebrecht Koch, Werner Kuhn, Jörg Leichtfried, Bogusław Liberadzki, Eva Lichtenberger, Marian-Jean Marinescu, Gesine Meissner, Hubert Pirker, Dominique Riquet, Petri Sarvamaa, David-Maria Sassoli, Vilja Savisaar-Toomast, Olga Sehnalová, Brian Simpson, Keith Taylor, Giommaria Uggias, Patricia van der Kammen, Dominique Vlasto, Artur Zasada, Roberts Zīle

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Spyros Danellis, Eider Gardiazábal Rubial, Bogdan Kazimierz Marcinkiewicz, Geoffrey Van Orden

Ingivande

25.9.2013