Betänkande - A7-0332/2013Betänkande
A7-0332/2013

REKOMMENDATION om utkastet till rådets beslut om ingående av avtalet genom skriftväxling mellan Europeiska unionen och Folkrepubliken Kina i enlighet med artiklarna XXIV.6 och XXVIII i allmänna tull- och handelsavtalet (Gatt) 1994 om ändring av medgivanden i Republiken Bulgariens och Rumäniens bindningslistor i samband med anslutningen till Europeiska unionen

17.10.2013 - (16112/2012 – C7‑0285/2013 – 2012/0304(NLE)) - ***

Utskottet för internationell handel
Föredragande: Helmut Scholz

Förfarande : 2012/0304(NLE)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A7-0332/2013
Ingivna texter :
A7-0332/2013
Debatter :
Antagna texter :

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION

om utkastet till rådets beslut om ingående av avtalet genom skriftväxling mellan Europeiska unionen och Folkrepubliken Kina i enlighet med artiklarna XXIV.6 och XXVIII i allmänna tull- och handelsavtalet (Gatt) 1994 om ändring av medgivanden i Republiken Bulgariens och Rumäniens bindningslistor i samband med anslutningen till Europeiska unionen

(16112/2012 – C7‑0285/2013 – 2012/0304(NLE))

(Godkännande)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av utkastet till rådets beslut (16112/2012),

–   med beaktande av förslaget till avtal genom skriftväxling mellan Europeiska unionen och Folkrepubliken Kina i enlighet med artiklarna XXIV.6 och XXVIII i allmänna tull- och handelsavtalet (Gatt) 1994 om ändring av medgivanden i Republiken Bulgariens och Rumäniens bindningslistor i samband med anslutningen till Europeiska unionen (16118/2012),

–   med beaktande av den begäran om godkännande som rådet har lagt fram i enlighet med artikel 207.4 första stycket samt artikel 218.6 andra stycket a led v, i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (C7‑0285/2013),

–   med beaktande av artiklarna 81 och 90.7 i arbetsordningen,

–   med beaktande av rekommendationen från utskottet för internationell handel och yttrandet från utskottet för utrikesfrågor (A7‑0332/2013).

1.  Europaparlamentet godkänner att avtalet ingås.

2.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända parlamentets ståndpunkt till rådet och kommissionen samt till regeringarna och parlamenten i medlemsstaterna och i Folkrepubliken Kina.

  MOTIVERING

Genom Bulgariens och Rumäniens anslutning har EU:s tullunion utvidgats. Enligt Världshandelsorganisationens (WTO) regler (artikel XXIV.6 i Gatt 1994) var EU därför tvungen att inleda förhandlingar med de WTO-medlemmar som har förhandlingsrättigheter i något av de anslutande ländernas bindningslistor i syfte att komma överens om ömsesidigt godtagbara kompensationer för att uppväga för ökningen av bundna tullar och de betydande förluster som detta medför.

Sådana kompensationer ska ske om antagandet av EU:s externa tulltaxa leder till att tullen höjs över den nivå som det anslutande landet förbundit sig till inom ramen för WTO. Härvid ska vederbörlig hänsyn tas till tullsänkningar som gjorts för samma tullpositioner av andra deltagare i tullunionen när denna bildades, vilket är ett krav enligt artikel XXIV.6.

För att uppfylla WTO:s krav tas två frågor upp i avtalen. För det första, kompensationen för högre tulltaxor. Den metod som oftast används är att öppna landstilldelade tullkvoter eller att öka befintliga. För det andra måste generellt tillämpade tullkvoter från tiden före anslutningen av Bulgarien och Rumänien (inte landstilldelade men öppna för hela världen) också läggas till EU:s nuvarande generella tullkvot.

Den 29 januari 2007 gav rådet kommissionen tillstånd att inleda förhandlingar med de länder som förtjänar kompensation. Förhandlingarna med Folkrepubliken Kina resulterade i ett utkast till avtal genom skriftväxling som paraferades den 31 maj 2012.

De berörda produkterna i kompensationsavtalet mellan EU och Kina är i huvudsak vitlök, svamp, choklad, konfektyrvaror och småkakor.

Avtalet om de nya tullkvoterna för dessa jordbruksprodukter kommer att genomföras genom en genomförandeförordning som kommissionen kommer att anta.

EU har hittills ingått liknande kompensationsavtal med Kuba, Brasilien och – med parlamentets godkännande – Australien, Nya Zeeland, Argentina och USA.

Föredragandens observationer

Föredraganden gläder sig över avtalet med Folkrepubliken Kina och anser att Europaparlamentet bör godkänna att avtalet ingås. Folkrepubliken Kina har rätt att få återupprätta sina handelsrättigheter, som till viss del har urholkats till följd av den utvidgning av EU:s tullunion som Rumäniens och Bulgariens EU-anslutning har medfört.

I artikel XXIV.4 i Gatt framhålls helt riktigt att …”syftet med en tullunion eller ett frihandelsområde bör vara att underlätta handel mellan de konstituerande områdena och inte att skapa handelshinder för andra parter som slutit avtal med de områdena”. Detta kompensationsavtal kan därför ses som ytterligare ett tecken på att EU vill respektera bestämmelserna i det multilaterala handelssystemet, med WTO i centrum.

Utvidgningen av EU har i allmänhet varit positiv för WTO-medlemmarna. I de fall där anslutande länder tidigare hade högre tulltaxor än EU har WTO-medlemmen tjänat på det. I motsatt fall, där de anslutande länderna tidigare hade lägre tulltaxor än EU och sedan var tvungna att höja dem, kompenserar EU för skillnaden. Alltså har WTO-medlemmarna i allmänhet tjänat på systemet.

Kommissionen har gjort rätt i att som kompensationsmetod välja att höja och införa tullkvoter för de berörda kinesiska produkterna eftersom tullkvoter är det mest målinriktade sättet att kompensera förluster.

Europeiska unionen och Folkrepubliken Kina kommer att underrätta varandra då deras interna förfaranden för avtalets ikraftträdande har slutförts. Detta avtal träder i kraft 14 dagar efter det att den sista skriftliga underrättelsen har mottagits. Föredraganden hoppas att vårt partnerland kommer att slutföra sina interna förfaranden utan dröjsmål så att producenterna snart kan få tillträde till marknaden igen.

YTTRANDE från utskottet för utrikesfrågor (5.3.2013)

till utskottet för internationell handel

över förslaget till rådets beslut om ingående av avtalet genom skriftväxling mellan Europeiska unionen och Folkrepubliken Kina i enlighet med artiklarna XXIV.6 och XXVIII i allmänna tull- och handelsavtalet (Gatt) 1994 om ändring av medgivanden i Republiken Bulgariens och Rumäniens bindningslistor i samband med anslutningen till Europeiska unionen
(COM(2012)0641 – C7-0000/2012 – 2012/0304(NLE))

Föredragande: Charles Tannock

KORTFATTAD MOTIVERING

Kommissionens förslag grundar sig på Världshandelsorganisationens (WTO) sedvanliga praxis. Denna praxis består i att kompensera länder som har speciella exportintressen vad gäller andra WTO-medlemmar innan de ansluter sig till en tullunion och som blir tvungna att betala högre tullar på sina exporter till dessa medlemmar. Detta som ett resultat av utvidgandet av de gemensamma yttre tullarna när dessa tredjeländer går med i tullunionen i fråga, i detta fall Europeiska unionen. Praxisen överensstämmer med principerna i det allmänna tull- och handelsavtalet (Gatt), vilka syftar till att främja liberaliseringen av internationell handel, om än på förmånlig grundval, men alltid med vederbörlig hänsyn till den inverkan bildandet av tullunioner har på tredjelandsmedlemmar i WTO som riskerar att påverkas.

De medgivanden som EU lämnar till Folkrepubliken Kina i detta förslag är resultatet av en teknisk förhandling mellan kommissionen och Folkrepubliken Kina. Om man misslyckas med att nå en överenskommelse kan detta, enligt Gatt-bestämmelserna, leda till att Folkrepubliken Kina drar tillbaka motsvarande medgivanden som förhandlats fram med EU. Eftersom många EU-konsumenter är beroende av Folkrepubliken Kinas billiga och rikliga leverans av varor skulle ett handelskrig mellan de båda WTO-medlemmarna inte ligga i någons intresse, i synnerhet i det nuvarande läget med den globala ekonomiska nedgången.

Av dessa skäl föreslår föredraganden att Europaparlamentet godkänner avtalet som innehåller medgivanden till Folkrepubliken Kina, så att EU kan göra sin tullunion förenlig med sina åtaganden inom WTO efter anslutningen av Bulgarien och Rumänien till EU, samtidigt som man försäkrar sig om att Folkrepubliken Kina förblir vår tillförlitliga handelspartner.

******

Utskottet för utrikesfrågor uppmanar utskottet för internationell handel att som ansvarigt utskott föreslå att Europaparlamentet ger sitt godkännande.

RESULTAT AV SLUTOMRÖSTNINGEN I UTSKOTTET

Antagande

4.3.2013

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

29

1

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Sir Robert Atkins, Arnaud Danjean, Mário David, Mark Demesmaeker, Michael Gahler, Marietta Giannakou, Ana Gomes, Takis Hadjigeorgiou, Tunne Kelam, Andrey Kovatchev, Vytautas Landsbergis, Francisco José Millán Mon, María Muñiz De Urquiza, Annemie Neyts-Uyttebroeck, Ioan Mircea Paşcu, Hans-Gert Pöttering, Tokia Saïfi, José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra, Nikolaos Salavrakos, Charles Tannock, Johannes Cornelis van Baalen

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Charalampos Angourakis, Anne Delvaux, Norbert Neuser, Doris Pack, Helmut Scholz, Alf Svensson, Ivo Vajgl

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 187.2)

Danuta Jazłowiecka, Monika Panayotova

RESULTAT AV SLUTOMRÖSTNINGEN I UTSKOTTET

Antagande

14.10.2013

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

22

0

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Laima Liucija Andrikienė, Maria Badia i Cutchet, Nora Berra, Daniel Caspary, María Auxiliadora Correa Zamora, Andrea Cozzolino, George Sabin Cutaş, Marielle de Sarnez, Christofer Fjellner, Yannick Jadot, Franziska Keller, Bernd Lange, Vital Moreira, Paul Murphy, Niccolò Rinaldi, Peter Šťastný, Robert Sturdy, Jan Zahradil

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Jarosław Leszek Wałęsa

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 187.2)

Elisabeth Jeggle, Krzysztof Lisek, Iosif Matula, Paul Rübig, Catherine Stihler