BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om etablering af infrastruktur for alternative brændstoffer

5.12.2013 - (COM(2013)0018 – C7‑0022/2013 – 2013/0012(COD)) - ***I

Transport- og Turismeudvalget
Ordfører: Carlo Fidanza


Procedure : 2013/0012(COD)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb :  
A7-0444/2013
Indgivne tekster :
A7-0444/2013
Vedtagne tekster :

FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om etablering af infrastruktur for alternative brændstoffer

(COM(2013)0018 – C7‑0022/2013 – 2013/0012(COD))

(Almindelig lovgivningsprocedure: førstebehandling)

Europa-Parlamentet,

–   der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (COM(2013)0018),

–   der henviser til artikel 294, stk. 2, og artikel 91 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, på grundlag af hvilke Kommissionen har forelagt forslaget (C7‑0022/2013),

–   der henviser til artikel 294, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

–   der henviser til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg af 22. maj 2013[1],

–   der henviser til udtalelse fra Regionsudvalget af 4. juli 2013[2],

–   der henviser til forretningsordenens artikel 55,

–   der henviser til betænkning fra Transport- og Turismeudvalget og udtalelse fra Udvalget om Industri, Forskning og Energi (A7-0444/2014),

1.  vedtager nedenstående holdning ved førstebehandling;

2.  anmoder om fornyet forelæggelse for Parlamentet, hvis Kommissionen agter at ændre sit forslag i væsentlig grad eller erstatte det med en anden tekst;

3.  pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet, Kommissionen og de nationale parlamenter.

Ændringsforslag  1

Forslag til direktiv

Betragtning 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(2) Hvidbogen "En køreplan for et fælles europæisk transportområde – mod et konkurrencedygtigt og ressourceeffektivt transportsystem" opfordrede til at bryde transportsektorens olieafhængighed. Kommissionen påtog sig følgelig at udvikle en strategi for alternative brændstoffer såvel som en passende infrastruktur herfor. Hvidbogen sætter også det mål, at drivhusgasemissionerne skal reduceres med 60 % inden 2050.

(2) Hvidbogen "En køreplan for et fælles europæisk transportområde – mod et konkurrencedygtigt og ressourceeffektivt transportsystem" opfordrede til at bryde transportsektorens olieafhængighed. Dette skal opnås gennem en række politiske initiativer, navnlig gennem udvikling af en strategi for alternative brændstoffer såvel som en passende infrastruktur herfor. Hvidbogen sætter også det mål, at drivhusgasemissionerne inden 2050 skal reduceres med 60 % i forhold til niveauet i 1990.

Ændringsforslag  2

Forslag til direktiv

Betragtning 2 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(2a) Der bør gennemføres en EU-strategi for alternative brændstoffer, som ikke berører indsatsen på EU-plan og i medlemsstaterne med henblik på at påvirke passagerernes adfærd og fremme en overflytning til mere bæredygtige transportformer og effektive logistikløsninger, særlig i byområder.

Ændringsforslag  3

Forslag til direktiv

Betragtning 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(4) Efter høring af interessenter, nationale eksperter og anden fagkundskab blev elektricitet, brint, biobrændstoffer, naturgas og flydende gas (LPG) udpeget som de vigtigste alternative brændstoffer, der på lang sigt vil kunne erstatte olie og bidrage til dekarbonisering.

(4) Efter høring af interessenter, nationale eksperter og anden fagkundskab blev elektricitet, brint, biobrændstoffer, naturgas og flydende gas (LPG) udpeget som de på det aktuelle stade vigtigste alternative brændstoffer, der på lang sigt vil kunne erstatte olie og bidrage til dekarbonisering, også i lyset af den mulige samtidige og kombinerede anvendelse af dem, f.eks. ved hjælp af hybridteknologi.

Ændringsforslag  4

Forslag til direktiv

Betragtning 4 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(4a) Uden at det berører listen over alternative brændstoffer i dette direktiv, bør det understreges, at der findes flere typer rene brændstoffer, som kan være potentielle alternativer til fossile brændstoffer. Der bør også tages højde for lovende resultater af forskning og udvikling, når der vælges nye typer alternative brændstoffer. Standarder og lovgivning bør formuleres uden at lægge særlig vægt på en bestemt type brændstof for ikke at hindre den fortsatte udvikling af alternative brændstoffer og energikilder.

Ændringsforslag  5

Forslag til direktiv

Betragtning 6

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(6) En fragmentering af det indre marked på grund af ukoordineret markedsføring af alternative brændstoffer bør undgås. Derfor bør der ved hjælp af koordinerede politikrammer for alle medlemsstater skabes den langvarige sikkerhed, der er nødvendig for private og offentlige investeringer i bil- og brændstofteknologi og opbygning af infrastrukturen. Medlemsstaterne bør derfor etablere nationale politikrammer indeholdende deres mål og støtteforanstaltninger for udviklingen af markedet for alternative brændstoffer, herunder den nødvendige opbygning af infrastrukturen. Medlemsstaterne bør via høringer eller etablering af fælles politiske rammer samarbejde med de omkringliggende medlemsstater på regionalt og makroregionalt niveau - specielt i tilfælde, hvor der enten er behov for, at infrastrukturen for alternative brændstoffer dækker på tværs af de nationale grænser, eller at der etableres ny infrastruktur tæt på nationale grænser. Kommissionen bør sikre koordinering af disse nationale politikrammer og deres sammenhæng på EU-plan og sørge for regelmæssig evaluering heraf.

(6) En fragmentering af det indre marked på grund af ukoordineret markedsføring af alternative brændstoffer bør undgås. Derfor bør der ved hjælp af koordinerede politikrammer for alle medlemsstater skabes den langvarige sikkerhed, der er nødvendig for private og offentlige investeringer i bil- og brændstofteknologi og opbygning af infrastrukturen, hvilket ville tjene det dobbelte formål at bringe olieafhængigheden inden for transportsektoren til ophør og opnå en reduktion på 60 % i drivhusgasemissionerne inden 2050. Medlemsstaterne bør derfor etablere vækstorienterede nationale politikrammer indeholdende deres mål og støtteforanstaltninger for udviklingen af markedet for alternative brændstoffer, herunder den nødvendige opbygning af infrastrukturen, i tæt samarbejde med de regionale og lokale myndigheder og den berørte industri. Sådanne nationale politikrammer bør tilsigte en samlet reduktion i energiforbruget, navnlig forbruget af olie og derivater heraf inden for transportsektoren, samt etablering af eldrevne offentlige transporttjenester. Medlemsstaterne bør via høringer eller etablering af fælles politiske rammer samarbejde med de omkringliggende medlemsstater på regionalt og makroregionalt niveau - specielt i tilfælde, hvor der enten er behov for, at infrastrukturen for alternative brændstoffer dækker på tværs af de nationale grænser, eller at der etableres ny infrastruktur tæt på nationale grænser. Kommissionen bør sikre koordinering af de pågældende nationale politikrammer og deres sammenhæng på EU-plan og sørge for regelmæssig evaluering heraf.

Ændringsforslag  6

Forslag til direktiv

Betragtning 6 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(6a) En strategisk tilgang er nødvendig for at opfylde alle transportformers langsigtede energibehov. Politikkerne bør navnlig baseres på en bred kombination af alternative brændstoffer med fokus på den enkelte transportforms særlige behov. Behovene i forbindelse med transportformer, for hvilke der er begrænsede alternativer til rådighed, bør især integreres behørigt i de nationale politikrammer.

Begrundelse

De fleste energikilder kan anvendes til nogle transportformer, mens der til andre transportformer er langt færre alternativer til rådighed. En europæisk strategi for alternative brændstoffer bør tage højde for disse begrænsninger og sikre, at alternative brændstoffer øremærkes på den mest optimale måde til de forskellige transportformer.

Ændringsforslag  7

Forslag til direktiv

Betragtning 7

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(7) Kun brændstoffer, der er omfattet af de nationale politikrammer, bør kunne komme i betragtning til EU-støtteforanstaltninger eller nationale støtteforanstaltninger for infrastrukturer for alternative brændstoffer, således at den offentlige støtte målrettes mod en koordineret udvikling af det indre marked, hvor alternative brændstoffer driver køretøjer og skibe, som kan færdes i hele Unionen.

udgår

Ændringsforslag  8

Forslag til direktiv

Betragtning 7 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(7a) Dette direktiv har ikke til formål at pålægge medlemsstaterne eller de regionale og lokale myndigheder nye økonomiske byrder, især ikke i en tid med finansiel og økonomisk krise. Medlemsstaterne kan gennemføre dette direktiv på en omkostningsneutral måde, hvad angår deres nationale budgetter, gennem en bred vifte af lovgivningsmæssige og ikkelovgivningsmæssige incitamenter og i tæt samarbejde med private aktører, som bør spille en førende rolle med hensyn til at fremme udviklingen af infrastruktur for alternative brændstoffer. Det kunne også overvejes at indføre skattemæssige incitamenter til fordel for de forskellige aktører i den alternative brændstofkæde for at stimulere markedsudviklingen.

Ændringsforslag  9

Forslag til direktiv

Betragtning 7 b (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(7b) I henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. .../2013 om oprettelse af Connecting Europe-faciliteten15a bør udvikling af nye teknologier og innovation, særlig for så vidt angår dekarbonisering af transportsektoren, være EU-støtteberettiget. Forordningen åbner desuden mulighed for at yde yderligere finansiering til foranstaltninger, som udnytter synergier mellem mindst to af de sektorer, som forordningen dækker (transport, energi og telekommunikation). Endelig opfordrer forordningen Kommissionen til at fremlægge fælles arbejdsprogrammer med henblik på en fuld udnyttelse af de mulige synergier mellem sektorerne. Denne finansieringskilde burde således fuldt ud bidrage til etableringen af infrastruktur for alternative brændstoffer.

 

_____________________

 

15a EUT L ...

Ændringsforslag  10

Forslag til direktiv

Betragtning 7 c (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(7c) Horisont 2020-programmet vil også yde støtte til forskning og innovation med hensyn til køretøjer, der bruger alternative brændstoffer, og den tilhørende infrastruktur, navnlig gennem det særlige mål "Intelligent, grøn og integreret transport" under det prioriterede område "Samfundsmæssige udfordringer". Denne finansieringskilde bør også bidrage til etableringen af infrastruktur for alternative brændstoffer og bør til fulde betragtes som en yderligere mulighed for at sikre et bæredygtigt mobilitetsmarked i hele Unionen.

Ændringsforslag  11

Forslag til direktiv

Betragtning 7 d (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(7d) Strukturfondene, navnlig Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden, giver yderligere muligheder for at finansiere og støtte etableringen af infrastruktur for alternative brændstoffer i Unionen. I den forbindelse er det vigtigt at opfordre de nationale, regionale og lokale myndigheder til fuldt ud at medtage etableringen af infrastruktur for alternative brændstoffer i deres operationelle programmer og prioriteter.

Ændringsforslag  12

Forslag til direktiv

Betragtning 9

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(9) Biobrændstoffer fremstilles af biomasse som defineret i direktiv 2009/28/EF. Biobrændstoffer er for tiden det vigtigste af de alternative brændstoffer og står for 4,4 % af EU's transport. De kan bidrage til en væsentlig reduktion af de samlede CO2-emissioner, hvis de fremstilles bæredygtigt og ikke medfører indirekte ændringer i arealanvendelsen. De vil kunne forsyne alle transportformer med ren energi, dog vil forsyningsvanskeligheder og bæredygtighedshensyn muligvis kunne begrænse brugen.

(9) Biobrændstoffer fremstilles af biomasse som defineret i direktiv 2009/28/EF. Biobrændstoffer er for tiden den mest udbredte type alternative brændstoffer og udgør 4,4 % af de transportbrændstoffer, der anvendes i Unionen. De kan bidrage til en væsentlig reduktion af de samlede CO2-emissioner, hvis de fremstilles bæredygtigt og ikke medfører indirekte ændringer i arealanvendelsen. De vil kunne forsyne alle transportformer med ren energi, dog vil forsyningsvanskeligheder og bæredygtighedshensyn muligvis kunne begrænse brugen.

Ændringsforslag  13

Forslag til direktiv

Betragtning 9 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(9a) Mangel på tilstrækkelig produktionskapacitet er stadig en af de største hindringer for ibrugtagningen af biobrændstoffer inden for lufttransport. Derimod er infrastruktur til levering af biobrændstoffer til luftfart allerede tilgængelig, da biobrændstoffer kan distribueres gennem det eksisterende brændstofforsyningssystem.

Begrundelse

Der mangler at blive udviklet infrastruktur for produktionen af bæredygtige biobrændstoffer til luftfart.

Ændringsforslag  14

Forslag til direktiv

Betragtning 10

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(10) Manglen på en ensartet udvikling af en infrastruktur for alternative brændstoffer i Unionen forhindrer udviklingen af stordriftsfordele på udbudssiden og mobilitet i hele Unionen på efterspørgselssiden. Der er behov for opbygning af nye infrastrukturnet især for elektricitet, brint og naturgas (LNG og CNG).

(10) Manglen på en ensartet udvikling af en infrastruktur for alternative brændstoffer i Unionen forhindrer udviklingen af stordriftsfordele på udbudssiden og mobilitet i hele Unionen på efterspørgselssiden. Der er behov for opbygning af nye infrastrukturnet især for elektricitet, brint og naturgas (LNG og CNG) under hensyntagen til klimaændringer, forskning, omkostninger og teknologisk udvikling. Det er vigtigt at anerkende de forskellige udviklingstrin for de enkelte brændstofteknologier og den dermed forbundne infrastruktur, herunder modenhedsgraden af de forretningsmodeller, der anvendes af private investorer, og tilgængeligheden og forbrugernes accept af alternative brændstoffer. Der bør endvidere tages højde for befolkningstæthed og geografiske faktorer i forbindelse med fastlæggelsen af minimumsinfrastrukturmål.

Ændringsforslag  15

Forslag til direktiv

Betragtning 10 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(10a) Der bør udtænkes en efterspørgselsbaseret strategi i tæt samarbejde med de regionale og lokale myndigheder og navnlig med byerne, eftersom de har de bedste muligheder for at opfylde borgernes reelle behov og tage korrekt hensyn til de lokale forhold.

Ændringsforslag  16

Forslag til direktiv

Betragtning 10 b (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(10b) Etableringen af infrastruktur for alternative brændstoffer skal nødvendigvis bygge på et diversificeret og sikkert energimiks, hvor dekarboniserede løsninger eller løsninger med lav CO2-emission prioriteres. For at nå målene i dette direktiv er det vigtigt at sikre teknologineutraliteten og tilse, at der i nationale politikrammer tages behørigt hensyn til kravet om at støtte udviklingen af markedet for alternative brændstoffer, som er tilgængelige i tilstrækkelige mængder og af tilfredsstillende kvalitet.

Begrundelse

Det er vigtigt at overholde princippet om teknologineutralitet, hvis Unionens strategi for etablering af infrastruktur for alternative brændstoffer skal lykkes. Ifølge dette princip bør man ikke fremme en løsning på bekostning af andre. Sideløbende skal det sikres, at de valgte løsninger omfatter alternative brændstoffer, som er tilgængelige i tilstrækkelige mængder til at gøre dem økonomisk rentable.

Ændringsforslag  17

Forslag til direktiv

Betragtning 11

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(11) Elektricitet er et rent brændstof, der navnlig er attraktivt til anvendelse i elektriske køretøjer på både to og fire hjul i byområder, hvilket kan bidrage til forbedret luftkvalitet og støjreduktion. Medlemsstaterne bør sikre, at der i tilstrækkeligt omfang opstilles ladestandere til elektriske køretøjer, dvs. mindst dobbelt så mange som antallet af køretøjer, og at 10 % af ladestanderne er offentligt tilgængelige, særlig i byområderne. Private ejere af elektriske køretøjer er i høj grad afhængige af, at der findes ladestandere på fælles parkeringspladser ved f.eks. boligblokke og kontor- og forretningsbygninger. De offentlige myndigheder bør fastsætte bestemmelser, som hjælper borgerne ved at sikre, at entreprenører og ledere af byggepladser etablerer en passende infrastruktur med et tilstrækkeligt antal elektriske ladestandere.

(11) Elektricitet er som et rent brændstof ved brugsstedet navnlig attraktivt til anvendelse i elektriske køretøjer på både to og fire hjul i byområder, forstadsområder og de transportveje, som forbinder disse områder indbyrdes, hvilket kan bidrage til forbedret luftkvalitet og støjreduktion og mindske CO2-emissionerne fra personbiler. Medlemsstaterne bør sikre, at der i tilstrækkeligt omfang opstilles ladestandere til elektriske køretøjer, dvs. mindst dobbelt så mange som antallet af køretøjer, og at 10 % af ladestanderne er offentligt tilgængelige, særlig i byområderne. Private ejere af elektriske køretøjer er i høj grad afhængige af, at der findes ladestandere på fælles parkeringspladser ved f.eks. boligblokke og kontor- og forretningsbygninger. De offentlige myndigheder bør fastsætte bestemmelser, som hjælper borgerne ved at sikre, at entreprenører og ledere af byggepladser etablerer en passende infrastruktur med et tilstrækkeligt antal elektriske ladestandere.

Ændringsforslag  18

Forslag til direktiv

Betragtning 11 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(11a) Elektrificering af transport giver mulighed for at forvalte multimodal energi ved hjælp af energiudnyttelses- og -lagringssystemer og derved bidrage til opnåelsen af Unionens mål for energieffektivitet. Der er i denne henseende tale om et første skridt i retning af "intelligente" byer og lokalsamfund.

Begrundelse

Elektrificering giver store muligheder for forbedring af transportsektorens energieffektivitet, særlig på et tidspunkt, hvor transport udgør kilden til den største mængde drivhusgasemissioner.

Ændringsforslag  19

Forslag til direktiv

Betragtning 13

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(13) Elektriske køretøjer vil kunne medvirke til at stabilisere elektricitetssystemet ved at deres batterier genoplades fra nettet på tidspunkter, hvor efterspørgslen på elektricitet generelt er lille, og føre strøm tilbage fra batterierne til nettet på tidspunkter, hvor efterspørgslen på elektricitet generelt er stor. Ladestanderne bør derfor anvende intelligente målersystemer, og prisen for elektricitet ved ladestanderne bør være markedsbaseret, således at dynamisk prissætning fremmer fleksibelt forbrug (og lagring) af elektricitet.

(13) Elektriske køretøjer vil kunne medvirke til at stabilisere elektricitetssystemet ved at deres batterier genoplades fra nettet på tidspunkter, hvor efterspørgslen på elektricitet generelt er lille, og føre strøm tilbage fra batterierne til nettet på tidspunkter, hvor efterspørgslen på elektricitet generelt er stor. Perioder med spidsbelastning i strømforbruget på det lokale elektricitetsdistributionsnet kan forventes at være sammenfaldende med tidspunkter, hvor priserne er lave på elektricitetsudbudsmarkedet. Ladestanderne bør derfor i markedskonsolideringsfasen anvende intelligente ladesystemer, som regulerer ladeeffekten og -varigheden og er koblet sammen med intelligente målersystemer Prisen for elektricitet ved ladestanderne bør være markedsbaseret, således at dynamisk prissætning og formidling af oplysninger fra distributionssystemoperatørerne om perioder med lav belastning kan fremme fleksibelt forbrug (og lagring) af elektricitet.

Begrundelse

Ud over markedsprisen og den generelle efterspørgsel på elektricitet bør der medtages andre faktorer, som er afgørende for, hvornår elektriske køretøjer lades op, herunder den lokale efterspørgsel i det pågældende elektricitetsdistributionsnet. Et intelligent system til regulering af ladeeffekten og -varigheden vil i den forbindelse være en effektiv løsning.

Ændringsforslag  20

Forslag til direktiv

Betragtning 13 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(13a) Etablering af infrastruktur for alternative brændstoffer bør ske i overensstemmelse med opfyldelsen af energi- og klimaændringsmålsætningerne, navnlig angående forsyningssikkerhed, konkurrencedygtige priser og reduktion af drivhusgasemissioner. Fremme af alternative brændstoffer og af elektriske køretøjer og hybridkøretøjer bør føre til en reduktion af den eksterne energiafhængighed og færre emissioner, forudsat at elektriciteten opnås fra emissionsfrie energikilder eller energikilder med meget lave emissioner.

Ændringsforslag  21

Forslag til direktiv

Betragtning 14

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(14) Hvad angår ladestandere til elektriske køretøjer, som ikke er offentligt tilgængelige, bør medlemsstaterne sikre ensartethed og stile mod at opnå den størst mulige synergi med udbygningsplanerne for intelligente målersystemer i henhold til det krav, der er fastsat i bilag I, punkt 2, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/72/EF af 13. juli 2009 om fælles regler for det indre marked for elektricitet og om ophævelse af direktiv 2003/54/EF17. Offentligt tilgængelige ladestandere hører på nuværende tidspunkt ikke under de af distributionssystemoperatørernes aktiviteter, der ifølge kapitel VI i direktiv 2009/72/EF er omfattet af regulering.

(14) Hvad angår ladestandere til elektriske køretøjer, som ikke er offentligt tilgængelige, bør medlemsstaterne ved hjælp af intelligente kontrolsystemer sikre, at sådanne ladestandere medvirker til at stabilisere elektricitetssystemet og er økonomisk effektive under udnyttelse af eksisterende løsninger og mulige synergier med udbygningsplanerne for intelligente målersystemer i henhold til det krav, der er fastsat i bilag I, punkt 2, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/72/EF17.

_______________________

_______________________

17 EUT L 211 af 14.8.2009, s. 55.

17Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/72/EF af 13. juli 2009 om fælles regler for det indre marked for elektricitet og om ophævelse af direktiv 2003/54/EF (EUT L 211 af 14.8.2009, s. 55).

Ændringsforslag  22

Forslag til direktiv

Betragtning 15

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(15) I 2010 gav Kommissionen de europæiske standardiseringsorganer mandat (M468) til at udforme nye standarder eller revidere de eksisterende med det formål at sikre interoperabiliteten og forbindelsen mellem elektriske ladestandere og de elektriske køretøjers opladere. CEN/CENELEC dannede en fokusgruppe, som i oktober 2011 offentliggjorde en rapport. Selvom rapporten indeholder en række anbefalinger, var der ikke enighed om et vælge én standardgrænseflade. Der er derfor behov for yderligere politisk handling for at finde en fælles løsning, der sikrer interoperabilitet over hele EU.

(15) I 2010 gav Kommissionen de europæiske standardiseringsorganer mandat (M468) til at udforme nye standarder eller revidere de eksisterende med det formål at sikre interoperabiliteten og forbindelsen mellem elektriske ladestandere og de elektriske køretøjers opladere i hele Unionen. CEN/CENELEC dannede en fokusgruppe, som i oktober 2011 offentliggjorde en rapport. Selvom rapporten indeholder en række anbefalinger, var der ikke enighed om et vælge én standardgrænseflade. Der er derfor behov for yderligere politisk handling for at finde en fælles løsning, der sikrer interoperabilitet over hele Unionen. Desuden bør Unionen sikre, at der fastlægges fælles tekniske specifikationer på markedet for elbiler, og arbejde for en global harmonisering af de tekniske standarder for opladningsinfrastruktur til elektriske køretøjer.

Ændringsforslag  23

Forslag til direktiv

Betragtning 15 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(15a) Valget af udstyr til almindelige og hurtige ladestandere bør ikke føre til et lavere sikkerhedsniveau for elektrisk udstyr og elektriske anlæg, som allerede er etableret i hele Unionen. De relevante standarder bør opdateres i takt med de teknologiske fremskridt samt udviklingen inden for god sikkerhedsteknisk praksis.

Begrundelse

Der er udarbejdet nationale regler i de sidste 50 år for at forbedre elektriske anlægs sikkerhedsniveau. Det elektriske udstyrs sikkerhed er afgørende for, at markedet for elektriske køretøjer kan udvikle sig på passende vis. Stikkontakterne til Type 2-stik skal standardiseres hurtigst muligt for at opfylde kravene om sikkerhedsafbrydere i flere medlemsstater.

Ændringsforslag  24

Forslag til direktiv

Betragtning 16

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(16) Strømforsyning fra land kan fungere som miljøvenlig energiforsyning i sø- og indlandshavne, især i sø- og indlandshavne med dårlig luftkvalitet eller højt støjniveau.

(16) Strømforsyning fra land kan fungere som miljøvenlig energiforsyning i sø- og indlandshavne, især i sø- og indlandshavne med dårlig luftkvalitet og højt støjniveau. Endvidere kan elforsyning til stationære fly i lufthavne reducere brændstofforbruget og støjniveauet, forbedre luftkvaliteten og reducere følgerne af klimaændringerne.

Ændringsforslag  25

Forslag til direktiv

Betragtning 16 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(16a) I jernbanesektoren er elektricitet allerede den vigtigste energikilde. Der er imidlertid behov for øget elektrificering, og der bør ydes yderligere støtte for at forhøje andelen af elektrificeret jernbaneinfrastruktur til det optimale niveau.

Begrundelse

Ifølge data fra 2013 fra Det Europæiske Miljøagentur er CO2-emissionerne pr. passagerkilometer eller tonkilometer inden for jernbanetransport næsten blevet halveret ved overgangen fra diesel til elektricitet.

Ændringsforslag  26

Forslag til direktiv

Betragtning 18

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(18) Medlemsstaterne bør sørge for opbygning af en offentligt tilgængelig infrastruktur for brintkøretøjer, hvor afstandene mellem tankstationer for motorkøretøjer gør det muligt for brintkøretøjer at færdes overalt i landet, ligesom der bør etableres et vist antal tankstationer i byområderne. Dermed vil brintdrevne køretøjer kunne færdes i hele Unionen.

(18) Medlemsstaterne bør i tæt samarbejde med de regionale og lokale myndigheder og den berørte industri sørge for opbygning af en offentligt tilgængelig infrastruktur for brintkøretøjer, hvor afstandene mellem tankstationer for motorkøretøjer gør det muligt for brintkøretøjer at færdes overalt i landet, ligesom der bør etableres et vist antal tankstationer i byområderne. Dermed vil brintdrevne køretøjer kunne færdes i hele Unionen.

Ændringsforslag  27

Forslag til direktiv

Betragtning 20

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(20) Medlemsstaterne bør sørge for opbygning af en offentligt tilgængelig infrastruktur for forsyning af komprimeret naturgas (CNG) til motorkøretøjer, hvor afstandene mellem tankstationerne gør det muligt for CNG-drevne køretøjer at færdes i hele Unionen, ligesom der bør anlægges et vist antal tankstationer i byområderne.

(20) Medlemsstaterne bør i tæt samarbejde med de regionale og lokale myndigheder og den berørte industri sørge for opbygning af en offentligt tilgængelig infrastruktur for forsyning af komprimeret naturgas (CNG) til motorkøretøjer, hvor afstandene mellem tankstationerne gør det muligt for CNG-drevne køretøjer at færdes i hele Unionen, ligesom der bør anlægges et vist antal tankstationer i byområderne.

Ændringsforslag  28

Forslag til direktiv

Betragtning 21

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(21) Flydende naturgas (LNG) er et attraktivt alternativt brændstof, der gør det muligt for skibe at leve op til de krav om en reduktion af svovlindholdet i skibsbrændstoffer i svovlemissionskontrolområderne, som berører halvdelen af skibene i den europæiske nærskibsfart, jf. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2012/33/EU af 21. november 2012 om ændring af Rådets direktiv 1999/32/EF for så vidt angår svovlindholdet i skibsbrændstoffer18. Senest ved udgangen af 2020 bør der være anlagt et hovednet af LNG-tankstationer for søgående skibe og fartøjer til sejlads på indre vandveje. Den foreløbige fokus på hovednettet udelukker ikke, at LNG gøres tilgængeligt i andre havne uden for nettet på et senere tidspunkt, især i de havne, der er vigtige for fartøjer, som ikke er involveret i transportaktiviteter såsom fiskerfartøjer, offshore-servicefartøjer m.fl.

(21) Flydende naturgas (LNG) er et attraktivt alternativt brændstof for skibe på grund af dettes gode miljøresultater. Blandt andre miljøfordele leverer LNG en løsning, der giver gode muligheder for at leve op til de krav om en reduktion af svovlindholdet i skibsbrændstoffer i svovlemissionskontrolområderne, som berører halvdelen af skibene i den europæiske nærskibsfart, jf. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2012/33/EU18. Senest ved udgangen af 2020 bør der være anlagt et hovednet af LNG-tankstationer for søgående skibe og fartøjer til sejlads på indre vandveje. LNG bør være et supplement til andre brændstoffer som f.eks. destillater med lavt svovlindhold eller brændstoffer med et højt svovlindhold, som benyttes af skibe, der er udstyret med en skrubber, i et forsøg på at sikre opfyldelsen af ovennævnte krav. Den foreløbige fokus på hovednettet udelukker ikke muligheden for, at LNG gøres tilgængeligt i andre havne uden for nettet på et senere tidspunkt, især i de havne, der er vigtige for fartøjer, som ikke er involveret i transportaktiviteter såsom fiskerfartøjer, offshore-servicefartøjer m.fl.

______________

________________

18 EUT L 327 af 27.11.2012.

18 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2012/33/EU af 21. november 2012 om ændring af Rådets direktiv 1999/32/EF for så vidt angår svovlindholdet i skibsbrændstoffer (EUT L 327 af 27.11.2012).

Ændringsforslag  29

Forslag til direktiv

Betragtning 21 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(21a) Etableringen af LNG-infrastruktur som omhandlet i dette direktiv bør ikke hindre udviklingen af andre potentielle nye energieffektive alternative brændstoffer til skibe (methanol osv.). Dette brændstof bør også ses som en bæredygtig metode til at overholde de strengere krav om svovlindhold fra 2015.

Ændringsforslag  30

Forslag til direktiv

Betragtning 22

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(22) LNG er ligeledes en omkostningseffektiv teknologi, der gør det muligt for tunge erhvervskøretøjer at overholde de grænser for emissioner af forurenende stoffer, som er fastsat i Euro VI-standarderne.

(22) LNG er ligeledes et attraktivt brændstof for tunge erhvervskøretøjer, der sætter dem i stand til at overholde de grænser for emissioner af forurenende stoffer, som er fastsat i Euro VI-standarderne.

Ændringsforslag  31

Forslag til direktiv

Betragtning 23 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(23a) Selv om grundlaget for etableringen af LNG-infrastruktur bør være det transeuropæiske transportnet (TEN-T), kan andre elementer være vigtige, når der etableres et net af LNG-tankstationer i både sø- og indlandshavne. Det er navnlig hensigtsmæssigt at tage de faktiske markedsbehov og de eksisterende bunkringsteder i betragtning for at sikre proportionalitet i etableringen af LNG-infrastruktur. Havne, som er vigtige for fartøjer, der ikke er involveret i transportaktiviteter, navnlig fiskerfartøjer, offshoreservicefartøjer osv., skal også tages i betragtning.

Ændringsforslag  32

Forslag til direktiv

Betragtning 23 b (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(23b) Udvinding af naturgas i Unionen skal finde sted efter fælles høje EU-dækkende standarder for sikkerhed og miljø- og sundhedsbeskyttelse.

Ændringsforslag  33

Forslag til direktiv

Betragtning 24 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(24a) Med henblik på at gøre forbrugerne mere bevidste om de alternative brændstoffer, der er omfattet af dette direktiv, bør Kommissionen og de relevante interessenter undersøge, hvordan forbrugerne kan få oplysninger ved tankstationerne/ladestanderne, således at de kan sammenligne de forskellige brændstoffers pris, energiindhold og klimavirkninger.

Ændringsforslag  34

Forslag til direktiv

Betragtning 24 b (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(24b) Med henblik på at overvåge indvirkningerne og indsamle bedste praksis og udvikle de rigtige incitamenter bør medlemsstaterne i samarbejde med regioner og byer oprette en ramme for koordineret og harmoniseret indsamling af data, som omfatter eksisterende overvågningsaktiviteter som portalen om renere køretøjer, Det Europæiske Observationscenter for Elektromobilitet osv.

Ændringsforslag  35

Forslag til direktiv

Betragtning 24 c (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(24c) Med henblik på at skabe et intelligent transportsystem (ITS) bør der parallelt med, at infrastrukturen for alternative brændstoffer udbygges, også udvikles intelligente informationssystemer, som stiller vigtige informationer til rådighed for brugerne om tilgængeligheden af ladestandere og tankstationer samt enhver anden oplysning, der er nødvendig for en ubegrænset mobilitet.

Ændringsforslag  36

Forslag til direktiv

Betragtning 26

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(26) Der bør fastsættes tekniske specifikationer for ladestandere og tankstationers interoperabilitet i europæiske standarder, som er fuldt ud forenelige med de relevante internationale standarder. Manglen på europæiske standarder gør det umuligt at give detaljerede henvisninger til visse påkrævede specifikationer. Kommissionen bør derfor anmode de europæiske standardiseringsorganisationer om at offentliggøre sådanne europæiske standarder i henhold til artikel 10 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1025/2012 om europæisk standardisering, om ændring af Rådets direktiv 89/686/EØF og 93/15/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 94/9/EF, 94/25/EF, 95/16/EF, 97/23/EF, 98/34/EF, 2004/22/EF, 2007/23/EF, 2009/23/EF og 2009/105/EF og om ophævelse af Rådets beslutning 87/95/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1673/2006/EF22, og disse standarder bør, hvor det er relevant, baseres på gældende internationale standarder eller igangværende internationalt standardiseringsarbejde. I tilfælde, hvor der allerede findes internationale standarder, bør de tekniske specifikationer heri anvendes som en midlertidig løsning, indtil der vedtages europæiske standarder. For standarder, der endnu ikke er offentliggjort, vil arbejdet blive baseret på: i) "Configuration FF, IEC 62196-3:CDV 2012" for hurtige vekselstrømsladestandere til motorkøretøjer, ii) ISO TC67/WG10 for LNG-tankstationer til søgående fartøjer og iii) ISO/TC 252 for CNG- og L-CNG-tankstationer til motorkøretøjer. Kommissionen bør tillægges beføjelser til gennem delegerede retsakter at tilpasse henvisningerne til de europæiske standarders tekniske specifikationer.

(26) Der bør fastsættes tekniske specifikationer for ladestandere og tankstationers interoperabilitet i europæiske standarder, som er fuldt ud forenelige med de relevante internationale standarder. Manglen på europæiske standarder gør det umuligt at give detaljerede henvisninger til visse påkrævede specifikationer. Kommissionen bør derfor anmode de europæiske standardiseringsorganisationer om at offentliggøre sådanne europæiske standarder i henhold til artikel 10 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1025/201222, og disse standarder bør, hvor det er relevant, baseres på gældende internationale standarder eller igangværende internationalt standardiseringsarbejde. I tilfælde, hvor der allerede findes internationale standarder, bør de tekniske specifikationer heri anvendes som en midlertidig løsning, indtil der vedtages europæiske standarder. For standarder, der endnu ikke er offentliggjort, vil arbejdet blive baseret på: i) ”Configuration FF, IEC 62196-3:CDV 2012" for hurtige vekselstrømsladestandere til motorkøretøjer, ii) ISO TC67/WG10 for LNG-tankstationer til søgående fartøjer, iii) ISO/TC 252 for CNG- og L-CNG-tankstationer til motorkøretøjer og iv) arbejdet i CEN/TC19 om standarder for brændstof med højere bioindhold og jetbrændstoffer. Kommissionen bør tillægges beføjelser til gennem delegerede retsakter at tilpasse henvisningerne til de europæiske standarders tekniske specifikationer. Dette bør ikke berøre den gældende lovgivning vedrørende jernbanesektoren, som er omfattet af retligt bindende tekniske specifikationer for interoperabilitet som fastlagt i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/57/EF22a.

_____________________

_________________

22 EUT L 316 af 14.11.2012, s. 12.

22Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1025/2012 af 25. oktober 2012 om europæisk standardisering, om ændring af Rådets direktiv 89/686/EØF og 93/15/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 94/9/EF, 94/25/EF, 95/16/EF, 97/23/EF, 98/34/EF, 2004/22/EF, 2007/23/EF, 2009/23/EF og 2009/105/EF og om ophævelse af Rådets beslutning 87/95/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1673/2006/EF (EUT L 316 af 14.11.2012, s. 12).

 

22aEuropa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/57/EF af 17. juni 2008 om interoperabilitet i jernbanesystemet i Fællesskabet (EUT L 191 af 18.7.2008, s. 1).

Ændringsforslag  37

Forslag til direktiv

Betragtning 29 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(29a) Kommissionen bør fastsætte alle nødvendige foranstaltninger, der sikrer et harmoniseret højt brændstofkvalitetsniveau i hele Unionen, og bør, hvis det er relevant, fremlægge et forslag til ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/70/EF23a med henblik på at medtage de vigtigste kvalitetsspecifikationer for de alternative brændstoffer, der er omfattet af dette direktiv.

 

_______________

 

23a Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/70/EF af 13. oktober 1998 om kvaliteten af benzin og dieselolie og om ændring af Rådets direktiv 93/12/EØF (EFT L 350 af 28.12.1998).

Begrundelse

Da formålet med dette forslag er at etablere en infrastruktur for alternative brændstoffer i hele Unionen, bør Kommissionen pålægges inden for rammerne af direktivet om brændstofkvalitet at foreslå de vigtigste parametre for disse alternative brændstoffer i overensstemmelse med direktivets anvendelsesområde, dvs. menneskers sundhed og miljørelaterede specifikationer, ligesom det er tilfældet med benzin og dieselolie.

Ændringsforslag  38

Forslag til direktiv

Artikel 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Dette direktiv fastsætter fælles foranstaltninger for etablering af en infrastruktur for alternative brændstoffer i Unionen med det formål at bryde transportsektorens olieafhængighed, og fastsætter minimumskrav til opbygningen af en infrastruktur for alternative brændstoffer og fælles tekniske specifikationer, herunder ladestandere til elektriske køretøjer og tankstationer til naturgas (LNG og CNG) og brint.

Dette direktiv fastsætter fælles foranstaltninger for etablering af en infrastruktur for alternative brændstoffer i Unionen med det formål at bryde transportsektorens olieafhængighed og opfylde målsætningen om en nedbringelse af drivhusgasemissioner fra transport på 60 % i forhold til 2050 og derigennem bidrage til Unionens langsigtede dekarboniseringspolitik. Desuden fastsætter det minimumskrav til opbygningen af en infrastruktur for alternative brændstoffer og fælles tekniske specifikationer, herunder ladestandere til elektriske køretøjer og tankstationer til naturgas (LNG og CNG) og brint.

Ændringsforslag  39

Forslag til direktiv

Artikel 2 – nr. 1 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1) "Alternative brændstoffer" brændstoffer, som erstatter fossile brændstoffer til transportenergiforsyningen og potentielt bidrager til dens dekarbonisering, og som omfatter:

1) "Alternative brændstoffer" brændstoffer eller energikilder, som tjener som erstatning for fossile brændstoffer til transportenergiforsyningen og potentielt bidrager til dens dekarbonisering og begrænser forureningen, og som bl.a. omfatter:

Ændringsforslag  40

Forslag til direktiv

Artikel 2 – nr. 1 – led 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

– syntetiske brændstoffer

– syntetiske og paraffinholdige brændstoffer, herunder methanol

Ændringsforslag  41

Forslag til direktiv

Artikel 2 – nr. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2) "Ladestander" en langsom eller hurtig ladestander eller et anlæg, hvor der kan foretages et fysisk batteriskift i et elektrisk køretøj.

2) "Ladestander" en almindelig, hurtig eller trådløs ladestander eller et anlæg, hvor der kan foretages et fysisk batteriskift i et elektrisk køretøj.

Begrundelse

Dette direktiv bør ikke forhindre udviklingen og indførelsen af andre genopladningsteknologier såsom trådløs opladning, for hvilke international standardisering er under udarbejdelse.

Ændringsforslag  42

Forslag til direktiv

Artikel 2 – nr. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3) "Langsom ladestander" en ladestander, hvor et elektrisk køretøj kan oplades direkte med en effekt på højst 22 kW.

3) "Almindelig ladestander" en ladestander, hvor et elektrisk køretøj kan oplades direkte med en effekt på højst 22 kW.

 

(Dette ændringsforslag gælder for hele teksten. Hvis det vedtages, skal ændringerne foretages alle relevante steder).

Begrundelse

Denne type opladning bliver den mest almindeligt anvendte til private formål og til en stor del af opladningen på offentlige områder. Derfor bør henvisningen til denne type ladestander være positiv, da den vil blive anvendt af langt de fleste brugere af elektriske køretøjer.

Ændringsforslag  43

Forslag til direktiv

Artikel 2 – nr. 5

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

5) "Offentligt tilgængelig ladestander eller tankstation" en ladestander eller tankstation med lige adgang for alle brugere.

5) "Offentligt tilgængelig ladestander eller tankstation" en ladestander eller tankstation med lige, let, åben og EU-dækkende interoperabel adgang for alle brugere ved hjælp af almindeligt accepterede betalingssystemer.

Begrundelse

De fleste af de nuværende ladestandere drives på særlige betingelser på privat basis. Dette er ret upraktisk for forbrugerne, da de ikke kan skifte operatør/energileverandør på grund af begrænset interoperabilitet. Der skal sikres åben adgang til alle offentlige ladestandere ved hjælp af almindeligt accepterede betalingssystemer og uden pligt til at indgå en kontrakt med en bestemt operatør/energileverandør.

Ændringsforslag  44

Forslag til direktiv

Artikel 2 – nr. 5 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

5a) "Opladning uden for spidsbelastningsperioder” en kombination af to situationer, dvs. en lav pris på elektricitetsudbudsmarkedet og lav efterspørgsel efter elektricitet.

Begrundelse

Opladning uden for spidsbelastningsperioder dækker behovene hos de fleste brugere af elektriske køretøjer, eftersom de strækninger, sådanne køretøjer tilbagelægger, er korte daglige ture. Denne opladningsmetode bør derfor fremhæves især i forbindelse med et intelligent ladereguleringssystem til elektriske køretøjer.

Ændringsforslag  45

Forslag til direktiv

Artikel 2 – nr. 6

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

6) "Elektrisk køretøj" et køretøj, jf. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2007/46/EF af 5. september 2007 om fastlæggelse af en ramme for godkendelse af motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil samt af systemer, komponenter og separate tekniske enheder til sådanne køretøjer24, med en konstruktivt bestemt største hastighed på over 25 km/h, udstyret med en eller flere elektriske drivmotorer, og som ikke er permanent tilsluttet elnettet, samt højspændingskomponenter og –systemer hertil, som er galvanisk forbundet til det elektriske fremdriftssystems højspændingsbus.

6) "Elektrisk køretøj":

 

– et køretøj, jf. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2007/46/EF24, med en konstruktivt bestemt største hastighed på over 25 km/h, udstyret med en eller flere elektriske drivmotorer, og som ikke er permanent tilsluttet elnettet, samt højspændingskomponenter og -systemer hertil, som er galvanisk forbundet til det elektriske fremdriftssystems højspændingsbus

 

–et køretøj, jf. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 168/201324a, der fremdrives af en elektrisk motor.

______________________________

__________________

24 EUT L 263 af 9.10.2007, s. 1.

24Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2007/46/EF af 5. september 2007 om fastlæggelse af en ramme for godkendelse af motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil samt af systemer, komponenter og separate tekniske enheder til sådanne køretøjer (EUT L 263 af 9.10.2007, s. 1).

 

24aEuropa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 168/2013 af 15. januar 2013 om godkendelse og markedsovervågning af to- og trehjulede køretøjer samt quadricykler (EUT L 60 af 2.3.2013, s. 52).

Begrundelse

Anvendelsesområdet for direktiv 2007/46/EF omfatter ikke to- og trehjulede køretøjer og quadricykler. For også at gøre det foreslåede direktiv gældende for elektriske cykler, knallerter, scootere, motorcykler, tricykler og quadricykler skal denne artikel omfatte en separat definition for disse køretøjer med en henvisning til den relevante typegodkendelseslovgivning, som definerer og kategoriserer dem.

Ændringsforslag  46

Forslag til direktiv

Artikel 2 – nr. 8

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

8) "LNG-tankstation" et sted, hvor LNG kan tankes enten via en fysisk etableret pumpe, der er forbundet med et fast eller mobilt anlæg (herunder køretøjer og fartøjer) eller via en mobil LNG-tank.

8) "LNG-tankstation" et sted, hvor LNG kan tankes via en fysisk etableret pumpe, der er forbundet med et fast eller mobilt anlæg (herunder køretøjer og fartøjer), via en mobil LNG-tank eller via andre systemer.

Ændringsforslag  47

Forslag til direktiv

Artikel 2 – nr. 8 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

8a) "påfyldningssted for LNG-tankvogne" et LNG-forsyningssted for påfyldning af kryogene tankvogne.

Begrundelse

Formålet med dette ændringsforslag er at fastsætte krav om, at der skal være en minimumsinfrastruktur i den enkelte medlemsstat for påfyldning af LNG (i den flydende fase) på kryogene tankvogne for videre transport til tankstationer.

Ændringsforslag  48

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 1 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Hver medlemsstat vedtager en national politikramme for udviklingen af markedet for alternative brændstoffer og den tilhørende infrastruktur, som indeholder de oplysninger, der er anført i bilag I, og som minimum følgende elementer:

1. Uden at det berører anvendelsen af direktiv 2009/28/EF, skal medlemsstaterne senest i 2020 fastsætte nationale mål for udviklingen af alternative brændstoffer inden for de forskellige transportformer (vej, jernbane, vand og luft) og etableringen af den relevante infrastruktur. Disse mål skal mindst være i overensstemmelse med målene og bestemmelserne i dette direktiv.

 

Medlemsstaterne fastsætter også mellemliggende mål for at vurdere deres fremskridt i forbindelse med gennemførelsen af de nationale mål for 2020.

 

Hver medlemsstat vedtager på en gennemsigtig måde og i tæt samarbejde med de regionale og lokale myndigheder og den berørte industri en national politikramme for udviklingen af markedet for alternative brændstoffer og den tilhørende infrastruktur, som er i overensstemmelse med de nationale mål, der er omhandlet i stk. 1. Den skal indeholde de oplysninger, der er anført i bilag I, og som minimum følgende elementer:

Begrundelse

Formålet med dette ændringsforslag er at styrke ambitionsniveauet i de nationale politikrammer og sikre, at medlemsstaterne forpligter sig til disse rammer gennem de specifikke mål i dem.

Ændringsforslag  49

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 1 – led 1 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

– en årlig rapport om udviklingen på markedet for alternative brændstoffer med særligt fokus på udbud og efterspørgsel

Ændringsforslag  50

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 1 – led 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

– en vurdering af i hvilket omfang en infrastruktur for alternative brændstoffer dækker på tværs af grænserne

– en vurdering af i hvilket omfang en infrastruktur for alternative brændstoffer dækker på tværs af grænserne, også i lyset af en mulig samtidig og kombineret anvendelse heraf

Begrundelse

Hybridteknologien, der kombinerer diesel med CNG, reducerer partikelemissioner (PM10) og CO2. Den bør derfor tilvejebringes sammen med andre hybridløsninger, som kombinerer elektricitet, LPG, CNG osv.

Ændringsforslag  51

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 1 – led 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

– de lovmæssige rammer, der skal støtte opbygningen af en infrastruktur for alternative brændstoffer

– de lovmæssige rammer, der skal støtte opbygningen af en infrastruktur for alternative brændstoffer, hvor der bl.a. tages hensyn til små og mellemstore virksomheders behov

Ændringsforslag  52

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 1 – led 4 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

– politikforanstaltninger til opnåelse af den størst mulige bæredygtige mobilitet og Unionens overordnede mål for nedbringelse af energiforbruget i transportsektoren

Ændringsforslag  53

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 1 – led 4 b (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

– mål for mindskelse af trafiktætheden i byerne, øget mobilitetseffektivitet og anvendelse af eldrevne offentlige transporttjenester

Ændringsforslag  54

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 1 – led 4 c (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

– nationale planer for forsyning af elektriske køretøjer med grøn elektricitet

Ændringsforslag  55

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 1 – led 5

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

– støtteforanstaltninger til etablering af en infrastruktur og fremstilling af alternativ brændstofteknologi

– støtteforanstaltninger til etablering af en infrastruktur og fremstilling af alternativ brændstofteknologi med særlig vægt på den indledende lanceringsfase

Ændringsforslag  56

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 1 – led 5 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

–oplysninger om de gældende tekniske og administrative procedurer, personale, metodologi og lovgivning for så vidt angår tilladelse til levering af alternative brændstoffer for at sikre, at en ansøgning fra en alternativ brændstofleverandør, der ønsker at komme ind på markedet, godkendes inden for en rimelig frist, efter at den er indgivet

Ændringsforslag  57

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 1 – led 7

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

– målsætninger for anvendelse af alternative brændstoffer

– målsætninger for anvendelse af alternative brændstoffer i overensstemmelse med Unionens gældende miljø- og klimabeskyttelseslovgivning

Ændringsforslag  58

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 1 – led 9

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

– en vurdering af behovet for LNG-tankstationer i havne uden for det transeuropæiske transportnet, som er vigtige for fartøjer, der ikke er involveret i transportaktiviteter, navnlig fiskerfartøjer

– en vurdering af behovet for LNG-tankstationer i havne uden for det transeuropæiske transportnet, som er vigtige for fartøjer, der er involveret i transportaktiviteter, fiskeri og passagertransport

Ændringsforslag  59

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 1 – led 9 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

– udpegelse af prioriterede havne, uanset om de er en del af det transeuropæiske transportnet (TEN-T), som skal udstyres med LNG-forsyningsinfrastruktur

Ændringsforslag  60

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 1 – led 9 b (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

– et minimumsantal af togstationer og offentlige transportstationer, godsterminaler og logistikcentre, der skal udstyres med ladestandere til elektriske køretøjer på teknisk passende steder i nærheden af dem

Begrundelse

I tråd med de europæiske transportpolitiske mål til fremme af multimodal transport bør ibrugtagningen af elektriske køretøjer integreres med jernbaneinfrastruktur og offentlig transportinfrastruktur samt infrastruktur til jernbanegodsterminaler og logistikterminaler, hvor det er muligt.

Ændringsforslag  61

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 1 – led 10 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

– ordninger for tæt samarbejde med de regionale og lokale myndigheder og den berørte industri med henblik på at nå målene i dette direktiv.

Ændringsforslag  62

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 1 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

1a. Medlemsstaterne sikrer, at de nationale politikrammer integrerer de enkelte transportformers behov, herunder transportformer, for hvilke der er begrænsede alternativer til fossile brændstoffer til rådighed.

Begrundelse

En europæisk strategi for alternative brændstoffer bør tage højde for eksisterende begrænsninger ved ibrugtagningen af rene brændstoffer inden for alle transportformer og sikre, at alternative brændstoffer fordeles på den mest optimale måde til de forskellige transportformer.

Ændringsforslag  63

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Kun brændstoffer, der er omfattet af de nationale politikrammer, kommer i betragtning til EU-støtteforanstaltninger eller nationale støtteforanstaltninger for infrastrukturer for alternative brændstoffer.

udgår

Ændringsforslag  64

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 5

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

5. Medlemsstaterne underretter Kommissionen om deres nationale politikrammer [inden for 18 måneder fra datoen for dette direktivs ikrafttræden].

5. Medlemsstaterne underretter Kommissionen om deres nationale mål for anvendelse af alternative brændstoffer og etablering af den tilhørende infrastruktur samt deres nationale politikrammer [inden for 18 måneder fra datoen for dette direktivs ikrafttræden].

Ændringsforslag  65

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 6

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

6. Kommissionen evaluerer de nationale politikrammer og sikrer sammenhæng på EU-plan. Inden for et år efter modtagelsen af de nationale politikrammer sender Kommissionen Europa-Parlamentet en evalueringsrapport om de nationale politikrammer.

6. Kommissionen evaluerer de nationale politikrammer, særlig med hensyn til deres effektivitet med henblik på at opfylde de nationale mål, der er omhandlet i stk. 1, og sikrer sammenhæng på EU-plan. Inden for et år efter modtagelsen af de nationale politikrammer sender Kommissionen Europa-Parlamentet en evalueringsrapport om de nationale politikrammer.

Ændringsforslag  66

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Medlemsstaterne sikrer, at der senest den 31. december 2020 opstilles det minimumsantal ladestandere til elektriske køretøjer, der er anført i tabellen i bilag II.

1. Medlemsstaterne sikrer i tæt samarbejde med de regionale og lokale myndigheder og den berørte industri, at der senest den 31. december 2020 opstilles det minimumsantal offentligt tilgængelige ladestandere til elektriske køretøjer, der er anført i tabellen i bilag II.

 

Medlemsstaterne træffer desuden foranstaltninger til at fremme udviklingen af ladestandere, som ikke er tilgængelige for offentligheden.

Ændringsforslag  67

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Mindst 10 % af ladestanderne skal være offentligt tilgængelige.

2. Medlemsstaterne sikrer, at der opstilles det minimumsantal offentligt tilgængelige ladestandere til elektriske køretøjer, der er anført i tabellen i bilag II, med særligt fokus på byområder og andre tæt befolkede områder som f.eks. forstæder, og med passende afstande langs det transeuropæiske transportnet (TEN-T).

Ændringsforslag  68

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 3 – afsnit 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Langsomme ladestandere til elektriske køretøjer skal senest den 31. december 2015 opfylde de tekniske specifikationer, der er fastsat i bilag III, punkt 1.1.

Almindelige ladestandere til elektriske køretøjer skal senest den 31. december 2015 opfylde de tekniske specifikationer, der er fastsat i bilag III, punkt 1.1. Ladestandere, som ikke er offentligt tilgængelige, og som blev opstillet inden den ...*, er undtaget fra dette krav.

 

_______________

 

* EUT: Indsæt venligst datoen: 36 måneder efter dette direktivs ikrafttræden.

Ændringsforslag  69

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 3 – afsnit 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Hurtige ladestandere til elektriske køretøjer skal senest den 31. december 2017 opfylde de tekniske specifikationer, der er fastsat i bilag III, punkt 1.2.

Hurtige ladestandere til elektriske køretøjer skal senest den 31. december 2017 opfylde de tekniske specifikationer, der er fastsat i bilag III, punkt 1.2. Ladestandere, som blev opstillet inden den ...*, er undtaget fra dette krav.

 

_______________

 

* EUT: Indsæt venligst datoen: 36 måneder efter dette direktivs ikrafttræden.

Ændringsforslag  70

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 3 – afsnit 2 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Trådløse ladestandere til elektriske køretøjer skal senest den 31. december 2015 opfylde de tekniske specifikationer, der er fastsat i bilag III, punkt 1.2a.

Begrundelse

Dette direktiv bør ikke forhindre udvikling og indførelse af andre genopladningsteknologier såsom trådløs opladning, for hvilken en international standardisering er undervejs.

Ændringsforslag  71

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 3 – afsnit 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Medlemsstaterne sikrer, at det udstyr til langsomme og hurtige ladestandere, som er fastsat i bilag III, punkt 1.1 og 1.2, er tilgængeligt på fair, rimelige og ikke-diskriminerende vilkår.

Medlemsstaterne sikrer i tæt samarbejde med de regionale og lokale myndigheder og den berørte industri, at det udstyr til almindelige, hurtige og trådløse ladestandere, som er fastsat i bilag III, punkt 1.1, 1.2 og 1.2a, vil være tilgængeligt på fair, rimelige og ikke-diskriminerende vilkår.

Ændringsforslag  72

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 3 – afsnit 3 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Medlemsstaterne kan opretholde yderligere sikkerhedskrav, der er gældende på nationalt plan, f.eks. om forsyning af stikkontakter med et sikkerhedsdæksel.

Ændringsforslag  73

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

4. Medlemsstaterne sikrer, at der etableres strømforsyning fra land til søgående fartøjer i havnene, forudsat at den er omkostningseffektiv og har miljømæssige fordele.

4. Medlemsstaterne sikrer i tæt samarbejde med de regionale og lokale myndigheder, havneforvaltningsmyndighederne og den berørte industri, at der senest den 31. december 2020 etableres strømforsyning fra land til søgående fartøjer, som kræver over 1 MVA, på kajpladser i havne i det transeuropæiske transportnet (TEN-T), som ligger inden for tre km fra bolig- og forretningsområder. Kravet skal også gælde for krydstogts- og færgeterminaler, der ikke er omfattet af TEN-T, medmindre deres forvaltningsmyndigheder beviser, at det ville resultere i manglende omkostningseffektivitet, eller at det ikke ville indebære betydelige miljømæssige fordele.

Ændringsforslag  74

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 5 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

5a. Medlemsstaterne sikrer, at der etableres strømforsyning til brug for stationære fly i lufthavne, forudsat at den er omkostningseffektiv og har miljømæssige fordele.

Ændringsforslag  75

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 5 b (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

5b. Strømforsyning, der installeres i lufthavne til brug for stationære fly, skal senest den 31. december 2015 opfylde de tekniske specifikationer, der er fastsat i bilag III, punkt 1.3a.

Ændringsforslag  76

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 5 c (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

5c. For at lette den multimodale passager- og godstransport fastsætter medlemsstaterne i tæt samarbejde med forvaltere af jernbaneinfrastruktur, operatører, ejere af togstationer og offentlige transportstationer samt forvaltere af jernbanegodsterminaler og logistikcentre inden for deres nationale politikrammer et minimumsantal togstationer og offentlige transportstationer, godsterminaler og logistikcentre, der skal udstyres med ladestandere til elektriske køretøjer på teknisk passende steder i nærheden af dem. Dette må ikke hindre, at jernbanerne og de offentlige transporttjenester fungerer gnidningsløst.

Begrundelse

I tråd med de europæiske transportpolitiske mål til fremme af multimodal transport bør ibrugtagningen af elektriske køretøjer integreres med jernbaneinfrastruktur og offentlig transportinfrastruktur samt infrastruktur til jernbanegodsterminaler og logistikterminaler, hvor det er muligt.

Ændringsforslag  77

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 6

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

6. Alle offentligt tilgængelige ladestandere til elektriske køretøjer udstyres med intelligente målersystemer, som er defineret i artikel 2, stk. 28, i direktiv 2012/27/EU, og som opfylder kravene i nævnte direktivs artikel 9, stk. 2.

6. I markedskonsolideringsfasen skal passende systemer stå til rådighed til opladning af elektriske køretøjer ved offentligt tilgængelige ladestandere for at fremme opladning uden for spidsbelastningsperioder og give klare og gennemsigtige forbrugeroplysninger om opladningsprisen under angivelse af, om den anførte pris dækker en tjenesteydelse eller den brugte mængde elektricitet (kWh).

Ændringsforslag  78

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 10

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

10. Medlemsstaterne sikrer, at de priser, der opkræves ved de offentligt tilgængelige ladestandere, er rimelige og ikke omfatter ekstragebyrer eller uoverkommelige afgifter for genopladning af elektriske køretøjer for brugere, der ikke har indgået kontrakt med den pågældende ladestanders operatør.

10. Medlemsstaterne sikrer, at de priser, der opkræves ved de offentligt tilgængelige ladestandere, er gennemsigtige og rimelige og ikke omfatter ekstragebyrer eller uoverkommelige afgifter for genopladning af elektriske køretøjer for brugere, der ikke har indgået kontrakt med den pågældende ladestanders operatør. Prisreduktioner for brugere af elektriske køretøjer, der har indgået kontrakt med den pågældende ladestanders operatør, skal være tydeligt mærkede og synlige.

Begrundelse

Af hensyn til kunderne skal forbrugeroplysninger være gennemsigtige og letforståelige.

Ændringsforslag  79

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 11

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

11. Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 8, hvad angår ajourføring af de tekniske specifikationer i bilag III, punkt 1.1, 1.2 og 1.3.

11. Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 8, hvad angår ajourføring af antallet af offentligt tilgængelige ladestandere, som hver medlemsstat som minimum skal opstille i henhold til tabellen i bilag II, og de tekniske specifikationer i bilag III, punkt 1.1, 1.2, 1.2a, 1.3 og 1.3a.

Ændringsforslag  80

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 11 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

11a. Kommissionen tillægges beføjelser til senest den ...* at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 8 vedrørende de tekniske specifikationer, der finder anvendelse på ladestandere til elektriske busser.

 

_______________

 

*EUT: Indsæt venligst datoen: to år efter dette direktivs ikrafttræden.

Ændringsforslag  81

Forslag til direktiv

Artikel 5 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Medlemsstater, hvor der på dagen for dette direktivs ikrafttræden allerede eksisterer brinttankstationer, sikrer, at et tilstrækkeligt antal offentligt tilgængelige tankstationer er til rådighed med maksimale afstande på 300 km, således at brintdrevne køretøjer senest den 31. december 2020 kan færdes i hele landet.

1. Medlemsstater, hvor der på datoen for dette direktivs ikrafttræden allerede eksisterer brinttankstationer, sikrer i tæt samarbejde med de regionale og lokale myndigheder og den berørte industri, at et tilstrækkeligt antal offentligt tilgængelige tankstationer er til rådighed med maksimale afstande på 300 km, herunder én tankstation pr. 250 000 indbyggere i byområder, således at brintdrevne køretøjer senest den 31. december 2020 kan færdes i hele landet.

Medlemsstater, på hvis område der på dagen for dette direktivs ikrafttræden ikke eksisterer brinttankstationer, skal opfylde kravene i stk. 1 senest den 31. december 2030.

 

Isolerede områder i medlemsstaterne med en befolkningstæthed på under 10 indbyggere pr. kvadratkilometer er ikke omfattet af kravene i første afsnit.

Ændringsforslag  82

Forslag til direktiv

Artikel 6 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Medlemsstaterne sikrer, at der senest den 31. december 2020 er anlagt offentligt tilgængelige LNG-tankstationer til søtransport eller transport ad indre vandveje i alle søhavne i det transeuropæiske transportnet (TEN-T).

1. Medlemsstaterne sikrer i tæt samarbejde med de regionale og lokale myndigheder, havneforvaltningsmyndighederne og den berørte industri, at der senest den 31. december 2020 er et tilstrækkeligt antal søhavne i det transeuropæiske transportnet (TEN-T), som er udstyret med offentligt tilgængelige LNG-tankstationer til søtransport eller transport ad indre vandveje med passende afstande, således at LNG-fartøjer vil kunne færdes i hele Unionen.

 

Ved fastlæggelsen af nettet af LNG-tankstationer i søhavne tages der højde for de aktuelle markedsbehov og de eksisterende bunkringsteder.

Begrundelse

Udtrykket "passende afstand" muliggør en mere pragmatisk tilgang, når der udpeges tankstationer, uden at der sættes spørgsmålstegn ved den grundlæggende forbindelse med havnene i TEN-T-nettet. I forbindelse med forpligtelsen til at anvende bunkring-infrastruktur for LNG skal der tages højde for de faktiske forhold på markedet, således at der ikke investeres i faciliteter, som ikke udnyttes, eller som er underudnyttede.

Ændringsforslag  83

Forslag til direktiv

Artikel 6 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Medlemsstaterne sikrer, at der senest den 31. december 2025 er anlagt offentligt tilgængelige LNG-tankstationer til transport ad indre vandveje i alle indlandshavne i det transeuropæiske transportnet (TEN-T).

2. Medlemsstaterne sikrer i tæt samarbejde med de regionale og lokale myndigheder og den berørte industri, at der senest den 31. december 2025 er et tilstrækkeligt antal indlandshavne i det transeuropæiske transportnet (TEN-T), som er udstyret med offentligt tilgængelige LNG-tankstationer til transport ad indre vandveje med passende indbyrdes afstande til, at LNG-fartøjer vil kunne færdes i hele Unionen.

 

Ved fastlæggelsen af nettet af LNG-tankstationer i indlandshavne tages der højde for de aktuelle markedsbehov og de eksisterende bunkringsteder.

Begrundelse

Udtrykket "passende afstand" muliggør en mere pragmatisk tilgang, når der udpeges tankstationer, uden at der sættes spørgsmålstegn ved den grundlæggende forbindelse med havnene i TEN-T-nettet. I forbindelse med forpligtelsen til at anvende bunkring-infrastruktur for LNG skal der tages højde for de faktiske forhold på markedet, således at der ikke investeres i faciliteter, som ikke udnyttes, eller som er underudnyttede.

Ændringsforslag  84

Forslag til direktiv

Artikel 6 – stk. 2 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

2a. Kommissionen foreslår en ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/87/EF24b og af den europæiske konvention om international transport af farligt gods ad indre vandveje (ADN) med henblik på at tillade normal brug og transport af LNG på de indre vandveje.

 

_______________

 

24bEuropa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/87/EF af 12. december 2006 om fastsættelse af tekniske forskrifter for fartøjer på indre vandveje og om ophævelse af Rådets direktiv 82/714/EØF (EUT L 389 af 30.12.2006, s. 1).

Begrundelse

For øjeblikket er der hverken mulighed for transport eller bunkring af LNG på de indre vandveje. Den transport og bunkring, der nu finder sted, sker på grundlag af en undtagelse, som bevilges i de enkelte tilfælde i den gældende lovgivning. Det er klart, at lovgivningen bør tilpasses, således at der til fulde gives mulighed for transport og bunkring af LNG på de indre vandveje.

Ændringsforslag  85

Forslag til direktiv

Artikel 6 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Medlemsstaterne samarbejder for at sikre, at tunge erhvervskøretøjer, der bruger LNG, kan køre på alle veje på det transeuropæiske transportnet. Offentligt tilgængelige LNG-tankstationer skal derfor etableres med højst 400 kilometers afstand senest den 31. december 2020.

3. Medlemsstaterne samarbejder under tæt samarbejde med de regionale og lokale myndigheder og den berørte industri for at sikre, at tunge erhvervskøretøjer, der bruger LNG, kan køre på alle veje på det transeuropæiske transportnet. Offentligt tilgængelige LNG-tankstationer skal derfor etableres med højst 400 kilometers afstand senest den 31. december 2020.

Ændringsforslag  86

Forslag til direktiv

Artikel 6 – stk. 3 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a. Medlemsstaterne sikrer, at der senest den 31. december 2020 er mindst ét påfyldningssted for LNG-tankvogne tilgængeligt i deres land.

Begrundelse

Formålet med dette ændringsforslag er at fastsætte krav om, at der skal være en minimumsinfrastruktur i den enkelte medlemsstat for påfyldning af LNG (i den flydende fase) på kryogene tankvogne for videre transport til tankstationer.

Ændringsforslag  87

Forslag til direktiv

Artikel 6 – stk. 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

4. LNG-tankstationer til søtransport eller transport ad indre vandveje skal senest den 31. december 2015 opfylde de tekniske specifikationer, der er fastsat i bilag III, punkt 3.1.

4. LNG-tankstationer til søtransport eller transport ad indre vandveje samt de nødvendige tilknyttede faciliteter (såsom lagertanke, pontoner osv.) skal senest den 31. december 2015 opfylde de tekniske specifikationer, der er fastsat i bilag III, punkt 3.1.

Ændringsforslag  88

Forslag til direktiv

Artikel 6 – stk. 6

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

6. Medlemsstaterne sikrer, at et tilstrækkeligt antal offentligt tilgængelige tankstationer er til rådighed med maksimale afstande på 150 km, således at CNG-drevne køretøjer senest den 31. december 2020 vil kunne færdes i hele Unionen.

6. Medlemsstaterne sikrer i tæt samarbejde med de regionale og lokale myndigheder og den berørte industri, at et tilstrækkeligt antal offentligt tilgængelige tankstationer er til rådighed med maksimale afstande på 100 km, herunder én tankstation pr. 100 000 indbyggere i byområder, således at CNG-drevne køretøjer senest den 31. december 2020 vil kunne færdes i hele Unionen.

Begrundelse

Det er vigtigt at fastsætte mere ambitiøse mål med hensyn til CNG, dvs. at sikre rettidig ibrugtagning af forsyningsnettet i alle medlemsstater og at øge minimumskravet til tankstationer.

Ændringsforslag  89

Forslag til direktiv

Artikel 6 – stk. 8

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

8. Alle CNG-tankstationer til motorkøretøjer skal levere gas af den kvalitet, der er påkrævet i eksisterende og teknisk avancerede CNG-drevne køretøjer.

8. Alle LNG- og CNG-tankstationer til motorkøretøjer skal levere gas af en kvalitet, der opfylder de af CEN udviklede standarder.

Ændringsforslag  90

Forslag til direktiv

Artikel 6 – stk. 8 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

8a. Alle offentligt tilgængelige LNG-tankstationer til motorkøretøjer skal senest den 31. december 2015 opfylde de tekniske specifikationer, der er fastsat i bilag III, punkt 3a.

Ændringsforslag  91

Forslag til direktiv

Artikel 6 – stk. 9

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

9. Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 8, hvad angår ajourføring af de tekniske specifikationer i bilag III punkt 3.1, 3.2 og 3.3.

9. Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 8, hvad angår ajourføring af de tekniske specifikationer i bilag III, punkt 3.1, 3.2, 3.3 og 3a.

Ændringsforslag  92

Forslag til direktiv

Artikel 6 – stk. 10 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Kommissionen vedtager gennemførelsesretsakter med hensyn til:

Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 8, hvad angår:

Begrundelse

"Sikkerhedsforskrifter" og "tekniske specifikationer" er generelle foranstaltninger, som skal supplere ikkevæsentlige elementer af basisretsakten. De bør derfor vedtages i form af delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 290 i TEUF.

Ændringsforslag  93

Forslag til direktiv

Artikel 6 – stk. 10 – afsnit 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Disse gennemførelsesretsakter vedtages i henhold til proceduren i artikel 9.

udgår

Ændringsforslag  94

Forslag til direktiv

Artikel 7 – stk. 1 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Uden at det berører anvendelsen af direktiv 2009/30/EF, sikrer medlemsstaterne, at relevant, klar og enkel information om, hvilke brændstoffer på markedet der kan bruges i hvilke køretøjer, er tilgængelig:

1. Uden at det berører anvendelsen af direktiv 2009/30/EF, sikrer medlemsstaterne, at relevant, klar og enkel information om specifikationer og om, hvilke brændstoffer på markedet der kan bruges i hvilke motorkøretøjer/søgående skibe og fartøjer til sejlads på indre vandveje, er tilgængelig:

Ændringsforslag  95

Forslag til direktiv

Artikel 7 – stk. 1 – litra a

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(a) på pumperne på alle tankstationer, hos forhandlere af køretøjer og hos de tekniske kontrolfaciliteter på deres områder

(a) på pumperne på alle tankstationer på deres områder

Ændringsforslag  96

Forslag til direktiv

Artikel 7 – stk. 1 – litra b

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(b) i køretøjernes manualer

(b) i køretøjsejermanualerne og hos forhandlere af køretøjer på deres områder

Ændringsforslag  97

Forslag til direktiv

Artikel 7 – stk. 1 – litra c a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(ca) hos de tekniske kontrolfaciliteter på deres områder.

Ændringsforslag  98

Forslag til direktiv

Artikel 7 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. De oplysninger om brug af brændstoffer, som er nævnt i stk. 1, baseres, i det omfang det er muligt og passende for direktivets mål, på de europæiske standarder for brændstofmærkning, jf. bilag III, punkt 4, og der skal udformes en grafisk gengivelse af disse standarder.

2. De oplysninger om brug af brændstoffer, som er nævnt i stk. 1, baseres, i det omfang det er muligt og passende for dette direktivs mål, på de europæiske standarder for brændstofmærkning, jf. bilag III, punkt 3a og 4, og der skal udformes en grafisk gengivelse af disse standarder.

Begrundelse

Dette ændringsforslag har til formål at informere forbrugeren korrekt om det pågældende køretøjs kompatibilitet med den LPG, der leveres ved pumpen, for at forhindre svindel på markedet.

Ændringsforslag  99

Forslag til direktiv

Artikel 7 – stk. 3 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a. Når brændstofpriser angives, kan der yderligere anvendes en enhedspris udtrykt som "en liter benzinækvivalent", forudsat at det pågældende brændstof ikke sælges pr. liter. I den forbindelse skal Kommissionen overveje at ændre Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/6/EF24c for at øge forbrugernes bevidsthed og gøre brændstofprisen fuldstændig gennemsigtig.

 

_______________

 

24cEuropa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/6/EF af 16. februar 1998 om forbrugerbeskyttelse i forbindelse med angivelse af priser på forbrugsvarer (EFT L 80 af 18.3.1998, s. 27).

Begrundelse

Det kunne være relevant at indføre en forbrugervenlig prisfastsættelsesmodel baseret på literækvivalent for at kunne sammenligne forskellige brændstoffer. Det er i dag ikke tilladt for medlemsstaterne at gøre brug af denne mulighed, som imidlertid ville være afgørende med henblik på at øge kundernes bevidsthed og gøre brændstofprisen fuldstændig gennemsigtig.

Ændringsforslag  100

Forslag til direktiv

Artikel 7 – stk. 3 b (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3b. Kommissionen fremlægger senest den ...* et lovforslag til sikring af, at brændstofleverandørerne standardiserer farven på de slanger og dyser, der bruges til leveringen af benzin og diesel på tankstationer i hele Unionen.

 

_______________

 

*EUT: Indsæt venligst datoen: fristen for dette direktivs gennemførelse.

Begrundelse

Det er ganske enkelt at kræve, at brændstofleverandører skal vedtage en fælles farvemarkering for dispensere. Det vil gøre det lettere for forbrugerne at identificere det brændstof, de skal bruge, på tankstationen. Brændstofleverandører bør særlig anvende fælles farver til de slanger og dyser, der bruges til levering af benzin og diesel på tankstationer. Eksisterende CEN-standarder indeholder ikke bestemmelser om fælles farvemarkering.

Ændringsforslag  101

Forslag til direktiv

Artikel 8 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 3-6, tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode.

2. Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 3-6, tillægges Kommissionen for en periode på fem år fra [datoen for dette direktivs ikrafttræden]. Kommissionen udarbejder en rapport vedrørende delegationen af beføjelser senest ni måneder inden udløbet af femårs-perioden. Delegationen af beføjelser forlænges stiltiende for perioder af samme varighed, medmindre Europa-Parlamentet eller Rådet modsætter sig en sådan forlængelse senest tre måneder inden udløbet af hver periode.

Ændringsforslag  102

Forslag til direktiv

Artikel 10 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Hver medlemsstat skal indsende en rapport til Kommissionen om den nationale politikramme og dens gennemførelse senest [to år efter dette direktivs ikrafttræden] og hvert andet år herefter. Disse rapporter skal indeholde de oplysninger, der er fastsat i bilag I.

1. Hver medlemsstat skal indsende en rapport til Kommissionen om den nationale politikramme og dens gennemførelse, hvad angår de nationale mål, senest ...* og hvert andet år herefter. Rapporterne skal indeholde de oplysninger, der er fastsat i bilag I.

 

I rapporterne skal uoverensstemmelser mellem de opnåede mål sammenlignet med de nationale mål, der er fastsat i henhold til artikel 3, stk. 1, i dette direktiv, begrundes.

 

_______________

 

*EUT: Indsæt venligst datoen: to år efter dette direktivs ikrafttræden.

Ændringsforslag  103

Forslag til direktiv

Artikel 10 – stk. 2 – afsnit 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Kommissionens rapport skal indeholde følgende:

Kommissionens rapport skal indeholde følgende:

– en vurdering af de foranstaltninger, der er truffet af hver enkelt medlemsstat

– en vurdering af de foranstaltninger, der er truffet af hver enkelt medlemsstat, herunder deres omkostningseffektivitet

– en vurdering af dette direktivs virkning på udviklingen af markedet for alternative brændstoffer og dets virkning på økonomien og miljøet

– en vurdering af dette direktivs virkning på udviklingen af markedet for alternative brændstoffer og dets virkning på økonomien, miljøet og forbrugerne

– oplysninger om de tekniske fremskridt og udviklingen af markedet for de alternative brændstoffer, der er omfattet af dette direktiv, og af alle andre alternative brændstoffer.

– oplysninger om de tekniske fremskridt og udviklingen af markedet for de alternative brændstoffer, der er omfattet af dette direktiv, og af alle andre alternative brændstoffer.

Ændringsforslag  104

Forslag til direktiv

Artikel 10 – stk. 2 – afsnit 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Kommissionens rapport skal vurdere de krav og tidsfrister, der er fastsat i dette direktiv for opbygning af infrastrukturen og implementering af specifikationer, ud fra den tekniske og økonomiske udvikling samt markedsudviklingen inden for de pågældende alternative brændstoffer, og om fornødent ledsages rapporten af et lovforslag.

Kommissionens rapport skal vurdere de krav, mål og tidsfrister, der er fastsat i dette direktiv for opbygning af infrastrukturen og implementering af specifikationer, ud fra den tekniske og økonomiske udvikling samt markedsudviklingen inden for de pågældende alternative brændstoffer, og om fornødent ledsages rapporten af et lovforslag.

Ændringsforslag  105

Forslag til direktiv

Artikel 10 – stk. 2 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

2a. Senest den ...* forelægger Kommissionen Europa-Parlamentet og Rådet en rapport, som fastsætter de foranstaltninger, der er nødvendige for at sikre et harmoniseret højt brændstofkvalitetsniveau i hele Unionen. Rapporten ledsages, hvis det er relevant, af et forslag til ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/70/EF24d med henblik på at medtage kvalitetsspecifikationer, enheder og grænser for de nye alternative brændstoffer, der er omfattet af dette direktiv. De foreslåede foranstaltninger bør navnlig sikre beskyttelse af sundheden og miljøet ved at give mulighed for levering af alternative brændstoffer i den kvalitet, der er nødvendig til nuværende og fremtidige teknologier, og sikre gode miljøresultater med hensyn til CO2 og andre forurenende emissioner.

 

_______________

 

*EUT: Indsæt venligst datoen: to år efter datoen for dette direktivs ikrafttræden.

 

24dEuropa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/70/EF af 13. oktober 1998 om kvaliteten af benzin og dieselolie og om ændring af Rådets direktiv 93/12/EØF (EFT L 350 af 28.12.1998, s. 58).

Begrundelse

Da formålet med dette direktiv er at etablere en infrastruktur for alternative brændstoffer i hele EU, bør Kommissionen pålægges inden for rammerne af direktivet om brændstofkvalitet at foreslå de vigtigste parametre for disse alternative brændstoffer i overensstemmelse med direktivets anvendelsesområde, dvs. menneskers sundhed og miljørelaterede specifikationer, ligesom det er tilfældet for benzin og dieselolie.

Ændringsforslag  106

Forslag til direktiv

Artikel 10 – stk. 2 b (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

2b. Kommissionen forelægger senest den 31. december 2015 Parlamentet og Rådet et forslag til en omfattende europæisk strategi for elektrisk mobilitet, som er baseret på bedste praksis og tager højde for de individuelle markedsbehov og markedsudviklinger i medlemsstaterne med det mål i størst muligt omfang at skifte til en bæredygtig elektrisk mobilitet.

Begrundelse

En europæisk strategi for elektrisk mobilitet på tværs af sektorerne er nødvendig for at opfylde målsætningen om bæredygtig mobilitet.

Ændringsforslag  107

Forslag til direktiv

Bilag I – punkt 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Lovrammen skal bestå af foranstaltninger, der støtter opbygningen af en infrastruktur for alternative brændstoffer, såsom byggetilladelser, parkeringstilladelser, certificering af virksomhedernes miljøresultater samt koncessioner til tankstationer.

Lovrammen skal bestå af foranstaltninger, der støtter opbygningen af en infrastruktur for alternative brændstoffer, såsom byggetilladelser, parkeringstilladelser, certificering af virksomhedernes miljøresultater samt koncessioner til tankstationer.

Med henblik på at sikre, at en ansøgning fra en leverandør af alternative brændstoffer, der ønsker at komme ind på markedet, godkendes inden for en rimelig frist, efter at den er indgivet, skal den reguleringsmæssige ramme indeholde oplysninger om de gældende tekniske og administrative procedurer, personale, metodologi og lovgivning for at undgå bureaukrati- og lovgivningsrelaterede forsinkelser.

Ændringsforslag  108

Forslag til direktiv

Bilag I – punkt 5 – led 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

– Nationale mål for 2020 for anvendelse af alternative brændstoffer inden for de forskellige transportformer (vej, jernbane, vand og luft) og den relevante infrastruktur

– Nationale mål for 2020 for anvendelse af alternative brændstoffer inden for de forskellige transportformer (vej, jernbane, vand og luft) og den relevante infrastruktur under hensyntagen til målene om en samlet nedbringelse af forbruget af energi og olie og en mindskelse af trafiktætheden i byerne

Ændringsforslag  109

Forslag til direktiv

Bilag I – punkt 5 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

5a. Markedsudvikling

 

En årlig rapport om udviklingen i udbud (yderligere infrastrukturkapacitet) og efterspørgsel (faktisk brugt kapacitet) på markederne for alternative brændstoffer, om direkte og indirekte omkostninger og om svingninger i afgiftsindtægter.

Ændringsforslag  110

Forslag til direktiv

Bilag II – overskrift

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Antal ladestandere for elektriske køretøjer, som hver medlemsstat som minimum skal opstille

Antal offentligt tilgængelige ladestandere for elektriske køretøjer, som hver medlemsstat som minimum skal opstille

Ændringsforslag  111

Forslag til direktiv

Bilag II

Medlemsstat

Antal offentligt tilgængelige ladestandere (i tusinder)

BE

12

BG

4

CZ

7

DK

3

DE

86

EE

1

IE

1

EL

7

ES

47

FR

55

IT

72

CY

1

LV

1

LT

2

LU

1

HU

4

MT

1

NL

18

AT

7

PL

26

PT

7

RO

6

SI

1

SK

2

FI

4

SE

8

UK

70

HR

2

Begrundelse

Medlemsstaterne bør som led i den nationale politikramme sikre, at der er opstillet et tilstrækkeligt antal offentligt tilgængelige ladestandere til, at det er muligt at foretage en hurtig opladning af elektriske køretøjer i byområder. Minimumsantallet af ladestandere til elektriske køretøjer i hver medlemsstat bør sikre, at der er en tilfredsstillende infrastruktur for en europæisk flåde på ca. 2,3 millioner elektriske køretøjer, eller at de elektriske køretøjers andel af EU-markedet for nye køretøjer er på ca. 3 % i 2020.

Ændringsforslag  112

Forslag til direktiv

Bilag III – punkt 1.1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Langsomme vekselstrøms-ladestandere til elektriske køretøjer skal af hensyn til interoperabiliteten udstyres med Type 2-stik som beskrevet i standarden EN62196-2:2012.

Almindelige vekselstrøms-ladestandere til elektriske køretøjer skal af hensyn til interoperabiliteten udstyres med Type 2-stikkontakter som beskrevet i standarden EN62196-2:2012.

 

De kan om nødvendigt være udstyret med Type 2-stik med en kompatibel stikkontakt, der omfatter ekstra sikkerhedsfunktioner såsom et sikkerhedsdæksel, navnlig med henblik på at overholde relevante nationale krav. Med henblik herpå skal standarden EN62196-2:2012 revideres omgående og opdateres i takt med de teknologiske fremskridt samt udviklingen inden for god sikkerhedsteknisk praksis.

Ændringsforslag  113

Forslag til direktiv

Bilag III - punkt 1.1 – afsnit 1 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Almindelige vekselstrøms-ladestandere til elektriske køretøjer af kategori L skal udstyres med stik som beskrevet i IEC/TR 60083 eller, hvor det er relevant, med stik som beskrevet i BS 1363. I tilfælde, hvor stikkene ikke opfylder de nationale forskrifter for opladning på gaden, skal ladestanderne overholde standarden EN 61851-1:2011 og udstyres med Type 3A-stik som beskrevet i standarden EN 62196-2:2012.

Begrundelse

Henvisning til IEC/TR 60083 "Plugs and socket outlets for domestic and similar general use standardized in member countries of IEC" giver, hvor det er muligt, mulighed for at anvende mindre og mere omkostningseffektive stik, der opfylder de gældende standarder i de forskellige EU-medlemsstater.

Ændringsforslag  114

Forslag til direktiv

Bilag III – punkt 1.2 – afsnit 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Hurtige jævnstrøms-ladestandere til elektriske køretøjer skal af hensyn til interoperabiliteten udstyres med Combo 2-stikforbindelser som beskrevet i den relevante EN-standard, som vedtages i 2014.

Hurtige jævnstrøms-ladestandere til elektriske køretøjer skal af hensyn til interoperabiliteten udstyres med kombinerede Combo 2-vekselstrøms-/jævnstrømsstikforbindelser som beskrevet i standarden EN62196-3.

Ændringsforslag  115

Forslag til direktiv

Bilag III - punkt 1.2 – afsnit 2 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

I en overgangsperiode, der slutter den 1. januar 2019, kan hurtige jævnstrøms-ladestandere til elektriske køretøjer desuden udstyres med stik af "CHAdeMO"-typen ved hjælp af dobbelte ladesystemer.

Begrundelse

Da Combo-teknologien endnu ikke er fuldstændig klar, og da der allerede er installeret mere end 650 CHAdeMO-opladere i Europa, og der skal etableres mere end 1 000 inden udgangen af 2013, er det vigtigt at fastsætte en tidsbegrænset overgangsperiode, hvor begge systemer kan anvendes med det mål at finde en fælles standard som angivet i Kommissionens forslag.

Ændringsforslag  116

Forslag til direktiv

Bilag III – punkt 1.2 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

1.2a. Trådløse ladestandere til elektriske køretøjer

 

Trådløse ladestandere til elektriske køretøjer skal af hensyn til interoperabiliteten udstyres med en primær anordning som beskrevet i IEC/TS 61980-3, der skal tages i brug senest i 2014.

Begrundelse

Dette direktiv bør ikke forhindre udvikling og indførelse af andre genopladningsteknologier såsom trådløs opladning, for hvilke en international standardisering er undervejs.

Ændringsforslag  117

Forslag til direktiv

Bilag III – punkt 1.3 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

1.3a. Strømforsyning til stationære fly

 

Strømforsyning, der installeres i lufthavne til brug for stationære fly, herunder udformning, installation og test af systemerne, skal opfylde den relevante EN-standard [defineres i den endelige tekst].

Ændringsforslag  118

Forslag til direktiv

Bilag III – punkt 3.1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

LNG-tankstationer til søgående fartøjer skal opfylde de relevante EN-standarder, som vedtages i 2014.

LNG-tankstationer til søgående fartøjer skal opfylde de relevante EN-standarder, som vedtages i 2014. Standarderne skal, hvor det er relevant, være kompatible med gældende internationale standarder eller igangværende internationalt standardiseringsarbejde.

Ændringsforslag  119

Forslag til direktiv

Bilag III – punkt 3 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a. Tekniske specifikationer for tankstationer til flydende gas (LPG) til motorkøretøjer

 

LPG-tankstationer skal opfylde brændstofmærkningskravene i standarden EN 589:2004.

  • [1]  EUT C 271 af 19.9.2013, s. 111.
  • [2]  EUT C 280 af 27.9.2013, s. 66.

BEGRUNDELSE

I. Kommissionens forslag

Forslaget til direktiv fastsætter fælles foranstaltninger for etablering af en infrastruktur for alternative brændstoffer i Unionen med det formål at bryde transportsektorens olieafhængighed og fremskynde dekarboniseringen af transportsystemet. Det fastsætter mindstekrav til opbygningen af infrastruktur for alternative brændstoffer, herunder fælles tekniske specifikationer.

Der foreslås en obligatorisk minimumsinfrastruktur for elektricitet, brint og naturgas (CNG og LNG), som ved markedssvigt kræver offentlig intervention, og for to transportformer (ad vej og ad søvej), for hvilke udviklingen af det fornødne net ikke kan finde sted uden støtte fra Unionen. Disse sektorer tegner sig for mere end 80 % af mængden af gods- og passagertransport.

Forslaget til direktiv ledsages af en konsekvensanalyse og en meddelelse med en strategisk vision for udviklingen af en europæisk politikramme for alternative brændstoffer.

II. Ordførerens generelle holdning

Ordføreren glæder sig over Kommissionens forslag som et nødvendigt instrument til begrænsning af Europas afhængighed af olie og til forbedring af diversificeringen og energiforsyningssikkerheden. Forslaget til direktiv forventes også at fremme den økonomiske vækst, styrke europæisk industris konkurrenceevne og reducere drivhusgasemissionerne fra transport.

Det langsigtede mål skal være dekarboniseringen af transportsektoren. Olie udgør over 90 % af den energi, der blev brugt i transportsektoren. 84 % af olien er importeret, hvilket i 2011 kostede op mod 1 mia. EUR om dagen og førte til et betydeligt underskud på EU's betalingsbalance på omkring 2,5 % af BNP.

Det er nødvendigt at gøre en indsats på EU-niveau, da markedsudviklingen for alternative brændstoffer stadig hæmmes af teknologiske og kommercielle mangler, markedssvigt, manglende forbrugertillid, en utilstrækkelig infrastruktur og i mange tilfælde mangel på fælles tekniske specifikationer, som er nødvendige for at sikre interoperabilitet og paneuropæisk mobilitet for køretøjer, der drives af alternative brændstoffer.

Ordføreren mener, at en stabil politisk ramme med bindende mål er vigtig for at tiltrække private investeringer til opbygning af infrastrukturen, mens incitamenter og offentlig støtte vil være væsentlige i de indledende faser som tilskyndelse til at bruge alternative brændstoffer. EU-støtte kan også spille en vigtig rolle med hensyn til at støtte medlemsstaterne i at nå målene i forslaget til direktiv.

Ordføreren har i udkastet til betænkning medtaget en række ændringer, der har til formål at supplere bestemmelserne i Kommissionens forslag og udvide dets målsætninger. Ordføreren har ved udarbejdelsen af udkastet til betænkning i vid udstrækning hørt alle relevante interessenter og også taget højde for resultaterne af den offentlige høring afholdt af Transport- og Turismeudvalget den 18. juni 2013. Udtalelserne fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget blev også taget behørigt i betragtning.

De ændringer, ordføreren foreslår, omfatter bl.a. følgende emner:

a) Styrkelse af de nationale politikrammer for anvendelsen af alternative brændstoffer og etableringen af den tilhørende infrastruktur

Nogle medlemsstater har vedtaget ambitiøse mål for anvendelsen af alternative brændstoffer og med en vis succes etableret den relevante infrastruktur. I andre medlemsstater er debatten først startet for nylig, og fremskridtene er få. Størstedelen af medlemsstaterne har i øjeblikket ikke et tilstrækkeligt antal offentligt tilgængelige ladestandere til elektriske biler og har ikke fremlagt politikker for udvikling af det fornødne net af genopladnings- eller påfyldningsfaciliteter. Ordføreren understreger betydningen af at udarbejde og gennemføre omfattende nationale politikrammer med ambitiøse mål for etableringen af alternative brændstoffer og den tilhørende infrastruktur senest i 2020.

b) Vedtagelse af en strategisk tilgang til anvendelsen af alternative brændstoffer inden for alle transportformer

En konsekvent, langsigtet strategi for alternative brændstoffer bør opfylde alle transportformers energibehov, herunder dem, hvor der er begrænsede alternativer til fossile brændstoffer til rådighed.

Ordføreren understreger behovet for en strategisk tilgang, der bygger på en omfattende kombination af alternative brændstoffer og derved bevarer teknologineutraliteten. Da der ikke findes én samlet brændstofløsning for fremtidens mobilitet, bør de nationale politikrammer omfatte alle de vigtigste alternative brændstoffer med hver transportforms særlige behov for øje. De eksisterende begrænsninger i anvendelsen af rene brændstoffer inden for alle transportformer skal behandles hensigtsmæssigt.

c) Tilvejebringelse af intelligente og inklusive løsninger til opladning af elektriske køretøjer

Anvendelse af forskellige teknologier i forskellige dele af Europa har ført til en fragmentering af det indre marked, som forhindrer køretøjer, der bruger alternative brændstoffer, i at færdes frit i EU. Det haster mest at få indført fælles tekniske specifikationer for grænsefladen mellem elektriske køretøjer og ladestandere for at sikre interoperabilitet og paneuropæisk mobilitet for elektriske køretøjer.

Indtil for nylig kunne den europæiske industri ikke blive enig om en fælles standard for opladestik til elektriske køretøjer. Et grundlæggende punkt, der skaber uenighed, bortset fra de forskellige teknologiske løsninger, der er tilgængelige på markedet, er lovkravet i en række medlemsstater om en kontaktbeskyttelsesmekanisme i stikkontakten i form af en sikkerhedsafbryder.

Ordføreren erkender behovet for en fælles stikforbindelsesløsning, der sikrer interoperabilitet i hele EU. Efter at have fulgt de seneste diskussioner i industrien støtter han den tekniske løsning, som Kommissionen har foreslået, om et Type 2-stik, forudsat at den også kan opfylde kravene i de medlemsstater, hvor stikkontakter skal være udstyret med afbrydere.

Dette direktiv bør på den anden side ikke forhindre udviklingen og indførelsen af andre genopladningsteknologier såsom trådløs opladning, for hvilke international standardisering er under udarbejdelse. Ordføreren støtter derfor medtagelsen af tekniske specifikationer for trådløs opladning i direktivet.

d) Udvidelse af brinttankstationers dækning

Teknologien til brintdrevne brændselscellekøretøjer er ved at modnes, hvilket anvendelsen i passagerbiler, bybusser, lette varevogne og fartøjer i indlandssejladsen er et bevis på. Disse køretøjer og fartøjer har en ydeevne, rækkevidde og optankningsvarighed, som er sammenlignelig med benzin- og dieselkøretøjer. Der er for øjeblikket cirka 500 køretøjer og omkring 120 brinttankstationer i drift. Industrien har varslet lancering af både to- og firhjulede brintdrevne køretøjer i de kommende år, og adskillige medlemsstater planlægger at etablere net af brinttankstationer. Det største problem er de høje priser for brændselscellerne og manglen på en optankningsinfrastruktur. Industriens undersøgelser viser, at priserne vil kunne sænkes til niveauet for traditionelle benzin- og dieselkøretøjer inden 2025[1]. I lyset af de forventede fordele ved dette alternative brændstof foreslår ordføreren at udvide brinttankstationernes dækning ved hjælp af en øget anvendelse i byområder, men også på et senere tidspunkt i medlemsstater, hvor der endnu ikke findes sådanne tankstationer.

e) Sikre adgang til LNG-tankstationer i sø- og indlandshavne

Naturgas i flydende form (LNG) med høj energitæthed er et omkostningseffektivt alternativ til diesel hvad angår aktiviteter på vand (transport, offshore-aktiviteter og fiskeri), lastvogne og tog, da det skaber mindre udledning af forurenende stoffer og CO2 og er mere energieffektivt. Ordføreren mener, at det er nødvendigt at vurdere behovet for at give adgang til LNG-tankstationer i havne uden for det transeuropæiske transportnet, som er vigtige for fartøjer, der ikke er involveret i transportaktiviteter, navnlig fiskerfartøjer Selv om grundlaget for etableringen af LNG-infrastruktur bør være TEN-T-nettet, kan andre elementer være vigtige, når der etableres et net af LNG-tankstationer i både sø- og indlandshavne. Det er navnlig hensigtsmæssigt at tage de aktuelle markedsbehov og de eksisterende bunkringsteder i betragtning for at sikre proportionalitet i etableringen af LNG-infrastruktur.

f) Øget tæthed i nettet af CNG-tankstationer

Teknologien til naturgasdrevne køretøjer er moden til det brede marked med næsten 1 mio. køretøjer på de europæiske veje og cirka 3 000 tankstationer. Yderligere tankstationer vil nemt kunne forsynes fra det eksisterende distributionsnet for naturgas i Europa, forudsat at gassens kvalitet er tilstrækkelig god til brug i de eksisterende og teknisk avancerede CNG-drevne køretøjer.[2] Derfor foreslår ordføreren et tættere distributionsnet for CNG med kortere afstande mellem tankstationerne, herunder byområder.

g) Sikre alternative brændstoffers kvalitet

For at sikre et harmoniseret højt brændstofkvalitetsniveau i hele Unionen opfordrer ordføreren Kommissionen til at foreslå en ændring af direktivet om brændstofkvalitet [direktiv 98/70/EF] med henblik på at medtage kvalitetsstandarder for de alternative brændstoffer, der er omfattet af dette forslag. Revisionen af direktivet om brændstofkvalitet bør navnlig sikre et højt sundheds- og miljøbeskyttelsesniveau og tilvejebringe kvalitetsbrændstoffer, som passer til nuværende og fremtidige teknologier.

h) Forbedring af forbrugeroplysninger om alternative brændstoffer

For at indgyde forbrugerne tillid er det vigtigt at harmonisere forbrugeroplysninger om brændstofkvalitet, forholdet mellem køretøj og brændstof, tilgængelige ladestandere/tankstationer samt de miljømæssige, økonomiske og sikkerhedsmæssige aspekter. Ordføreren går ind for at give forbrugeren gennemsigtige og omfattende oplysninger om prisfastsættelsen for og energiindholdet i alternative brændstoffer.

  • [1]  Meddelelse fra Kommissionen om miljøvenlig energi til transport: En europæisk strategi for alternative brændstoffer COM(2013)0017, s. 8.
  • [2]  ibid, s. 6.

UDTALELSE fra Udvalget om Industri, Forskning og Energi (24.10.2013)

til Transport- og Turismeudvalget

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om etablering af infrastruktur for alternative brændstoffer
(COM(2013)0018 – C7‑0022/2013 – 2013/0012(COD)

Ordfører for udtalelse: Niki Tzavela

KORT BEGRUNDELSE

Som bekendt er det vanskeligt at sælge køretøjer, der ikke anvender olieprodukter, navnlig fordi optanknings- eller opladningsmuligheder ikke umiddelbart er tilgængelige på nationalt og tværnationalt plan. Det er i øjeblikket svært for nye teknologier og nye køretøjer at konkurrere på det internationale marked og udgøre en væsentlig markedsandel. I denne kontekst skal nærværende direktiv skabe incitamenter og sende signaler om investeringer i udvikling og etablering af infrastrukturer for alternative brændstoffer for at fremme adgangen for nye markedsdeltagere og øge konkurrencen.

På den ene side skal der træffes foranstaltninger for at sikre energiforsyningen til nye køretøjer, som f.eks. elektriske køretøjer. På den anden side medfører en indgriben på markedet visse omkostninger for regeringerne og forbrugerne. Desuden er det vigtigt at bemærke, at det potentielt vil være ineffektivt og uhensigtsmæssigt at investere i infrastruktur, hvis den relevante teknologi endnu ikke står til rådighed eller endnu ikke er blevet afprøvet. Navnlig brintdrevne biler synes ikke at være egnede til at blive indført på markedet på nuværende tidspunkt.

Ordføreren glæder sig over forsøgene på at etablere infrastruktur for alternative brændstoffer, idet Unionens afhængighed af olie herved til stadighed kan reduceres. Ordføreren understreger, at investeringer primært bør ske i henhold til efterspørgslen på markedet og bør baseres på et teknologineutralt grundlag. Endvidere er ordføreren overbevist om, at Unionen bør stille relevante forsknings- og udviklingsfonde til rådighed for at fremme markedsintegrationen af nye teknologier og fremskynde tidspunktet for, hvornår disse er parate til at blive anvendt. Herudover mener ordføreren, at EU's standardiseringsindsats er afgørende i forbindelse med dette forslag set i lyset af direktivets omfattende grænseoverskridende dimension. Endelig er det med henblik på at opfylde EU's dagsorden for dekarbonisering vigtigt for det europæiske marked fortsat at indtage en klar førerposition i forbindelse med initiativer som dette.

ÆNDRINGSFORSLAG

Udvalget om Industri, Forskning og Energi opfordrer Transport- og Turismeudvalget, som er korresponderende udvalg, til at optage følgende ændringsforslag i sin betænkning:

Ændringsforslag  1

Forslag til direktiv

Betragtning 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(4) Efter høring af interessenter, nationale eksperter og anden fagkundskab blev elektricitet, brint, biobrændstoffer, naturgas og flydende gas (LPG) udpeget som de vigtigste alternative brændstoffer, der på lang sigt vil kunne erstatte olie og bidrage til dekarbonisering.

(4) Efter høring af interessenter, nationale eksperter og anden fagkundskab blev elektricitet, brint, biobrændstoffer, paraffinholdige brændstoffer, naturgas (eventuelt skifergas), flydende naturgas (LNG) og flydende gas (LPG) udpeget som de vigtigste alternative brændstoffer, der på lang sigt vil kunne erstatte olie og bidrage til dekarbonisering.

Ændringsforslag  2

Forslag til direktiv

Betragtning 6

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(6) En fragmentering af det indre marked på grund af ukoordineret markedsføring af alternative brændstoffer bør undgås. Derfor bør der ved hjælp af koordinerede politikrammer for alle medlemsstater skabes den langvarige sikkerhed, der er nødvendig for private og offentlige investeringer i bil- og brændstofteknologi og opbygning af infrastrukturen. Medlemsstaterne bør derfor indføre nationale politikrammer, som angiver deres målsætninger, konkrete mål og støtteaktioner for udviklingen af markedet for alternative brændstoffer, herunder etableringen af den nødvendige infrastruktur. Medlemsstaterne bør via høringer eller etablering af fælles politiske rammer samarbejde med de omkringliggende medlemsstater på regionalt og makroregionalt niveau – specielt i tilfælde, hvor der enten er behov for, at infrastrukturen for alternative brændstoffer dækker på tværs af de nationale grænser, eller at der etableres ny infrastruktur tæt på nationale grænser. Kommissionen bør sikre koordinering af disse nationale politikrammer og deres sammenhæng på EU-plan og sørge for regelmæssig evaluering heraf.

(6) En fragmentering af det indre marked på grund af ukoordineret markedsføring af alternative brændstoffer bør undgås. Derfor bør der ved hjælp af koordinerede politikrammer for alle medlemsstater skabes den langvarige sikkerhed, der er nødvendig for private og offentlige investeringer i bil- og brændstofteknologi og opbygning af infrastrukturen. Reguleringen skal give de rette incitamenter, bl.a. ved at søge at skabe konvergens mellem rammerne. Medlemsstaterne bør derfor indføre nationale politikrammer, som angiver deres målsætninger, konkrete mål og støtteaktioner for udviklingen af markedet for alternative brændstoffer, herunder etableringen af den nødvendige infrastruktur. Medlemsstaterne bør via høringer eller etablering af fælles politiske rammer samarbejde med de omkringliggende medlemsstater på regionalt og makroregionalt niveau – specielt i tilfælde, hvor der enten er behov for, at infrastrukturen for alternative brændstoffer dækker på tværs af de nationale grænser, eller at der etableres ny infrastruktur tæt på nationale grænser. En koordinering af disse nationale politikrammer og deres sammenhæng på EU-plan bør sikres, og Kommissionen bør undersøge alle metoder og muligheder for at fremme infrastrukturen for alternative brændstoffer.

Ændringsforslag  3

Forslag til direktiv

Betragtning 6 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(6a) Ved etableringen af de nationale politikrammer bør medlemsstaterne tage fuldt hensyn til de virkninger, som etableringen af infrastruktur for alternative brændstoffer kan få for forbrugerne og skatteindtægterne, samt til omkostningseffektiviteten af fremtidige investeringer i etablering af en sådan infrastruktur.

Ændringsforslag  4

Forslag til direktiv

Betragtning 10

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(10) Manglen på en ensartet udvikling af en infrastruktur for alternative brændstoffer i Unionen forhindrer udviklingen af stordriftsfordele på udbudssiden og mobilitet i hele Unionen på efterspørgselssiden. Der er behov for opbygning af nye infrastrukturnet især for elektricitet, brint og naturgas (LNG og CNG).

(10) Manglen på en ensartet udvikling af en infrastruktur for alternative brændstoffer i Unionen forhindrer udviklingen af stordriftsfordele på udbudssiden og mobilitet i hele Unionen på efterspørgselssiden. Der er behov for opbygning af nye infrastrukturnet især for elektricitet, brint og naturgas (LNG og CNG). Der henvises til betydningen af teknologisk udvikling, demonstration og infrastruktur, navnlig for så vidt angår brint.

Ændringsforslag  5

Forslag til direktiv

Betragtning 10 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Standarder vedrørende udstyr til almindelige og hurtige ladestandere bør betragtes som harmoniserede, når de er udarbejdet efter fælles aftale, jf. bilag III, punkt 1.1 og 1.2, og de er offentliggjort i overensstemmelse med de nationale procedurer. Standarderne bør ajourføres i takt med de teknologiske fremskridt og udviklingen inden for god sikkerhedsteknisk praksis.

 

I hele teksten erstattes "langsom" med "almindelig".

Ændringsforslag  6

Forslag til direktiv

Betragtning 11

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(11) Elektricitet er et rent brændstof, der navnlig er attraktivt til anvendelse i elektriske køretøjer på både to og fire hjul i byområder, hvilket kan bidrage til forbedret luftkvalitet og støjreduktion. Medlemsstaterne bør sikre, at der i tilstrækkeligt omfang opstilles ladestandere til elektriske køretøjer, dvs. mindst dobbelt så mange som antallet af køretøjer, og at 10 % af ladestanderne er offentligt tilgængelige, særlig i byområderne. Private ejere af elektriske køretøjer er i høj grad afhængige af, at der findes ladestandere på fælles parkeringspladser ved f.eks. boligblokke og kontor- og forretningsbygninger. De offentlige myndigheder bør fastsætte bestemmelser, som hjælper borgerne ved at sikre, at entreprenører og ledere af byggepladser etablerer en passende infrastruktur med et tilstrækkeligt antal elektriske ladestandere.

(11) Elektricitet fra bæredygtige energikilder er navnlig attraktivt til anvendelse i elektriske køretøjer, særlig dem, der anvendes til kollektiv transport, samt eldrevne cykler, scootere og motorcykler, i byområder, hvilket kan bidrage til forbedret luftkvalitet og støjreduktion. Medlemsstaterne bør tilstræbe, at der, særlig i byområderne, i tilstrækkeligt omfang opstilles ladestandere til elektriske køretøjer, hvoraf en passende del bør være offentligt tilgængelige, under hensyntagen til geografiske og socioøkonomiske aspekter. Private ejere af elektriske køretøjer er i høj grad afhængige af, at der findes ladestandere på fælles parkeringspladser ved f.eks. boligblokke og kontor- og forretningsbygninger. De offentlige myndigheder bør fastsætte bestemmelser, som hjælper borgerne ved at sikre, at entreprenører og ledere af byggepladser etablerer en passende infrastruktur med et tilstrækkeligt antal elektriske ladestandere.

Ændringsforslag  7

Forslag til direktiv

Betragtning 17

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(17) Brintkøretøjer, herunder tohjulede brintkøretøjer, har for øjeblikket en lav markedsdækningsgrad, og opbygning af en tilstrækkelig infrastruktur med brinttankstationer er altafgørende for en øget brug af brintkøretøjer.

(17) Brintkøretøjer, herunder tohjulede brintkøretøjer, har for øjeblikket en lav markedsdækningsgrad, og opbygning af en tilstrækkelig infrastruktur med brinttankstationer er altafgørende for en øget brug af brintkøretøjer på lang sigt.

Ændringsforslag  8

Forslag til direktiv

Betragtning 18

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(18) Medlemsstaterne bør sørge for opbygning af en offentligt tilgængelig infrastruktur for brintkøretøjer, hvor afstandene mellem tankstationer for motorkøretøjer gør det muligt for brintkøretøjer at færdes overalt i landet, ligesom der bør etableres et vist antal tankstationer i byområderne. Dermed vil brintdrevne køretøjer kunne færdes i hele Unionen. Dermed vil brintdrevne køretøjer kunne færdes i hele Unionen.

(18) Medlemsstater, der vælger at anvende brint inden for transport, bør tilstræbe, at der opbygges en offentligt tilgængelig infrastruktur for brintkøretøjer, efterhånden som teknologien bliver mere veletableret, hvor afstandene mellem tankstationer for motorkøretøjer gør det muligt for brintkøretøjer at færdes overalt i landet, ligesom der bør etableres et vist antal tankstationer i byområderne. Dette ville gore det lettere at færdes med brintdrevne køretøjer i hele Unionen.

Ændringsforslag  9

Forslag til direktiv

Betragtning 18 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(18a)For at sikre og beskytte europæisk industris konkurrenceevne vil den nødvendige EU-finansiering blive ydet med henblik på yderligere forskning og udvikling inden for etablering af infrastruktur for alternative brændstoffer, idet det i øjeblikket er tredjelande, der er førende inden for anvendelse af nye teknologier som f.eks. elektriske batterier til elektriske køretøjer.

Ændringsforslag  10

Forslag til direktiv

Betragtning 20

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(20) Medlemsstaterne bør sørge for opbygning af en offentligt tilgængelig infrastruktur for forsyning af komprimeret naturgas (CNG) til motorkøretøjer, hvor afstandene mellem tankstationerne gør det muligt for CNG-drevne køretøjer at færdes i hele Unionen, ligesom der bør anlægges et vist antal tankstationer i byområderne.

(20) Medlemsstater, der vælger denne løsning, bør tilstræbe, at der opbygges en offentligt tilgængelig infrastruktur for forsyning af komprimeret naturgas (CNG) til motorkøretøjer, hvor afstandene mellem tankstationerne gør det muligt for CNG-drevne køretøjer at færdes inden for Unionen, ligesom der bør anlægges et vist antal tankstationer i byområderne.

Ændringsforslag  11

Forslag til direktiv

Betragtning 24

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(24) Den stadig større spredning i brændstoftyper til motorkøretøjer sammenholdt med EU-borgernes voksende mobilitet gør det nødvendigt at forsyne forbrugerne med klar og letforståelig information om, hvorvidt deres køretøj kan anvende de forskellige brændstoffer, der udbydes på markedet, jf. dog Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/30/EF af 23. april 2009 om ændring af direktiv 98/70/EF for så vidt angår specifikationerne for benzin, diesel og gasolie og om indførelse af en mekanisme for overvågning og reduktion af emissionerne af drivhusgasser og om ændring af Rådets direktiv 1999/32/EF for så vidt angår specifikationerne for brændstof, der benyttes i fartøjer til sejlads på indre vandveje, og om ophævelse af direktiv 93/12/EØF.

(24) Den stadig større spredning i brændstoftyper til motorkøretøjer sammenholdt med EU-borgernes voksende mobilitet gør det nødvendigt at forsyne forbrugerne med klar og letforståelig information om, hvorvidt deres køretøj kan anvende de forskellige brændstoffer, der udbydes på markedet, jf. dog Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/30/EF af 23. april 2009 om ændring af direktiv 98/70/EF for så vidt angår specifikationerne for benzin, diesel og gasolie og om indførelse af en mekanisme for overvågning og reduktion af emissionerne af drivhusgasser og om ændring af Rådets direktiv 1999/32/EF for så vidt angår specifikationerne for brændstof, der benyttes i fartøjer til sejlads på indre vandveje, og om ophævelse af direktiv 93/12/EØF. Man bør navnlig overveje standardisering på EU-niveau af farverne på de slanger og dyser, der bruges til levering af brændstof på tankstationer.

Ændringsforslag  12

Forslag til direktiv

Betragtning 25

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(25) For at sikre, at bestemmelserne i dette direktiv tilpasses markedsudviklingen og de tekniske fremskridt, bør beføjelsen til at vedtage retsakter i overensstemmelse med artikel 290 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde delegeres til Kommissionen for så vidt angår infrastrukturens karakteristika og tilstrækkelige dækning og brændstofstandarderne. Det er navnlig vigtigt, at Kommissionen gennemfører relevante høringer under sit forberedende arbejde, herunder på ekspertniveau.

(25) For at sikre, at bestemmelserne i dette direktiv tilpasses markedsudviklingen og de tekniske fremskridt, bør Kommissionen senest den 31. december 2018 forelægge en revision af dette direktiv, navnlig for så vidt angår de alternative brændstoffer, infrastrukturens karakteristika og tilstrækkelige dækning og brændstofstandarderne. Det er i denne forbindelse navnlig vigtigt, at Kommissionen gennemfører relevante høringer, herunder på ekspertniveau.

Ændringsforslag  13

Forslag til direktiv

Artikel 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Dette direktiv fastsætter fælles foranstaltninger for etablering af en infrastruktur for alternative brændstoffer i Unionen med det formål at bryde transportsektorens olieafhængighed, og fastsætter minimumskrav til opbygningen af en infrastruktur for alternative brændstoffer og fælles tekniske specifikationer, herunder ladestandere til elektriske køretøjer og tankstationer til naturgas (LNG og CNG) og brint.

Dette direktiv fastsætter fælles foranstaltninger for etablering af en infrastruktur for alternative brændstoffer i Unionen med det formål at mindske transportsektorens olieafhængighed, og fastsætter minimumskrav til opbygningen af en infrastruktur for alternative brændstoffer og fælles tekniske specifikationer, herunder ladestandere til elektriske køretøjer og tankstationer til naturgas (LNG og CNG) og brint.

Ændringsforslag  14

Forslag til direktiv

Artikel 2 – stk. 1 – nr. 1 – led 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

– syntetiske brændstoffer

– syntetiske brændstoffer som f.eks. DME

Begrundelse

DME (dimethylether) er et brændstof, der allerede er tilgængeligt på markedet, og som bør nævnes særskilt.

Ændringsforslag  15

Forslag til direktiv

Artikel 2 – stk. 1 – nr. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2) "Ladestander" en langsom eller hurtig ladestander eller et anlæg, hvor der kan foretages et fysisk batteriskift i et elektrisk køretøj.

2) "Ladestander" en særlig parkeringsplads med udstyr til opladning af et enkelt køretøj ad gangen (dvs. almindelig opladning og/eller hurtig opladning og/eller trådløs opladning).

 

I hele teksten erstattes "langsom" med "almindelig".

Ændringsforslag  16

Forslag til direktiv

Artikel 2 – stk. 1 – nr. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3) "Langsom ladestander" en ladestander, hvor et elektrisk køretøj kan oplades direkte med en effekt på højst 22 kW.

3) "Almindelig ladestander" en ladestander, hvor et elektrisk køretøj kan oplades direkte med en effekt på højst 3,7 kW.

Ændringsforslag  17

Forslag til direktiv

Artikel 2 – stk. 1 – nr. 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

4) "Hurtig ladestander" en ladestander, hvor et elektrisk køretøj kan oplades direkte med en effekt på over 22 kW.

4) "Hurtig ladestander" en ladestander, hvor et elektrisk køretøj kan oplades direkte med en effekt på over 3,7 kW.

Ændringsforslag  18

Forslag til direktiv

Artikel 2 – stk. 1 – nr. 5

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

5) "Offentligt tilgængelig ladestander eller tankstation" en ladestander eller tankstation med lige adgang for alle brugere.

5) "Offentligt tilgængelig ladestander eller tankstation" en ladestander eller tankstation med lige og interoperabel adgang for alle brugere over hele EU ved hjælp af et betalingssystem, der er bredt anerkendt i hele EU, og som ikke er diskriminerende.

Ændringsforslag  19

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 1 – led 5 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

– krav om støtteforanstaltninger

Ændringsforslag  20

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 1 – led 9

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

– en vurdering af behovet for LNG-tankstationer i havne uden for det transeuropæiske transportnet, som er vigtige for fartøjer, der ikke er involveret i transportaktiviteter, navnlig fiskerfartøjer

– en vurdering af behovet for LNG-tankstationer i havne uden for det transeuropæiske transportnet

Ændringsforslag  21

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 1 – led 10 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

en vurdering af de virkninger, som etableringen af infrastruktur for alternative brændstoffer vil få for skatteindtægterne og forbrugerne

Ændringsforslag  22

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 1 – led 10 b (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

– en grundig cost-benefit-analyse.

Ændringsforslag  23

Forslag til direktiv

Artikel 3 – stk. 7

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

7. Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 8 med henblik på at ændre de i stk. 1 nævnte elementer og de oplysninger, der er fastsat i bilag I.

udgår

Ændringsforslag  24

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Medlemsstaterne sikrer, at der senest den 31. december 2020 opstilles det minimumsantal ladestandere til elektriske køretøjer, der er anført i tabellen i bilag II.

1. Hvert andet år bestræber medlemsstaterne sig på i deres nationale politikrammer at fastsætte et minimumsantal ladestandere til elektriske køretøjer, der er beregnet på grundlag af den eksisterende flåde af elektriske køretøjer og den forudsagte vækst i de kommende år med henblik på at nå op på det antal, der er anført i tabellen i bilag II. Bilag II anvendes som retningslinje for det antal, som de skal bestræbe sig på at opstille senest den 31. december 2020. Kommissionen overvåger de årlige indregistreringstal for elektriske køretøjer i EU og reviderer inden den 1. januar 2017 antallet af nødvendige ladestandere.

 

(Valget af terminologi vil være udslaggivende for tilsvarende artikler i hele direktivet.)

Ændringsforslag  25

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Mindst 10 % af ladestanderne skal være offentligt tilgængelige.

udgår

Ændringsforslag  26

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Langsomme ladestandere til elektriske køretøjer skal senest den 31. december 2015 opfylde de tekniske specifikationer, der er fastsat i bilag III, punkt 1.1.

3. Almindelige ladestandere til elektriske køretøjer skal senest den 31. december 2017 opfylde de tekniske specifikationer, der er fastsat i bilag III, punkt 1.1.

Hurtige ladestandere til elektriske køretøjer skal senest den 31. december 2017 opfylde de tekniske specifikationer, der er fastsat i bilag III, punkt 1.2.

Hurtige ladestandere til elektriske køretøjer skal senest den 31. december 2017 opfylde de tekniske specifikationer, der er fastsat i bilag III, punkt 1.2.

Medlemsstaterne sikrer, at det udstyr til langsomme og hurtige ladestandere, som er fastsat i bilag III, punkt 1.1 og 1.2, er tilgængeligt på fair, rimelige og ikke-diskriminerende vilkår.

Medlemsstaterne tilstræber, at det udstyr til almindelige og hurtige ladestandere, som er fastsat i bilag III, punkt 1.1 og 1.2, er tilgængeligt på fair, rimelige og ikke-diskriminerende vilkår, og sørger for tilstrækkelig fleksibilitet til at sikre overholdelse af særlige sikkerhedsforskrifter på nationalt plan.

Ændringsforslag  27

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 3 – afsnit 2 – nr. 1 (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

1) For at gøre opladning ved forskellige ladestandere mindre kompliceret bør disse ladestanderne være forsynet med et kombineret vekselstrøms-/jævnstrømsstik.

Begrundelse

Et kombineret opladningssystem for elektriske køretøjer muliggør både standardopladning og hurtig opladning ved hjælp af køretøjets stik og gør opladningen mindre kompliceret.

Ændringsforslag  28

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 3 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a. Trådløse ladestandere til elektriske køretøjer skal senest den 31. december 2017 opfylde de tekniske specifikationer, der er fastsat i bilag III, punkt 1.3.

Begrundelse

Dette direktiv bør ikke forhindre udvikling og indførelse af nye opladningsteknologier såsom trådløs opladning.

Ændringsforslag  29

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 6

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

6. Alle offentligt tilgængelige ladestandere til elektriske køretøjer udstyres med intelligente målersystemer, som er defineret i artikel 2, stk. 28, i direktiv 2012/27/EU, og som opfylder kravene i nævnte direktivs artikel 9, stk. 2.

6. Med henblik på opladning ved offentligt tilgængelige ladestandere til elektriske køretøjer udstyres disse, enten enkeltvist eller samlet, med intelligente og gennemsigtige målersystemer, som er defineret i artikel 2, stk. 28, i direktiv 2012/27/EU, og som opfylder kravene i nævnte direktivs artikel 9, stk. 2.

Ændringsforslag  30

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 7

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

7. Bilag I, punkt 1, litra h), og det sidste afsnit af bilag I, punkt 2, til direktiv 2009/72/EF gælder for forbrugsdata og målersystemer for ladestandere til elektriske køretøjer.

7. Bilag I, punkt 1, litra h), og det sidste afsnit af bilag I, punkt 2, til direktiv 2009/72/EF gælder for forbrugsdata og målersystemer for ladestandere til elektriske køretøjer på private forbrugeres område.

Begrundelse

Det er ikke påkrævet, at offentlige ladestandere anvender detaljerede faktureringsbestemmelser, hvis der er tale om en service til kunderne.

Ændringsforslag  31

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 8

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

8. Medlemsstaterne må ikke forhindre brugere af elektriske køretøjer i at købe elektricitet fra en hvilken som helst elektricitetsleverandør, uanset hvilken medlemsstat denne leverandør er registreret i. Medlemsstaterne sikrer, at forbrugerne har ret til at købe elektricitet fra flere leverandører samtidigt, således at elektricitet til et elektrisk køretøj kan købes separat.

8. Medlemsstaterne må ikke forhindre brugere af elektriske køretøjer i at købe elektricitet fra en hvilken som helst elektricitetsleverandør, uanset hvilken medlemsstat denne leverandør er registreret i. Medlemsstaterne sikrer, at forbrugerne har ret til at købe elektricitet fra flere leverandører samtidigt, således at elektricitet til et elektrisk køretøj kan købes separat. Medlemsstaterne sikrer, at ovenstående ikke medfører særlige tilslutningsgebyrer eller krav om en separat fysisk elforbindelse.

Begrundelse

For at åbne op for nye markeder for elektriske køretøjer og støtte uafhængige tjenesteudbydere er det vigtigt at sikre, at ingen reguleringsmæssige hindringer bremser en separat elforsyning til elektriske køretøjer.

Ændringsforslag  32

Forslag til direktiv

Artikel 4 – stk. 10

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

10. Medlemsstaterne sikrer, at de priser, der opkræves ved de offentligt tilgængelige ladestandere, er rimelige og ikke omfatter ekstragebyrer eller uoverkommelige afgifter for genopladning af elektriske køretøjer for brugere, der ikke har indgået kontrakt med den pågældende ladestanders operatør.

10. Medlemsstaterne sikrer, at de priser, der opkræves ved de offentligt tilgængelige ladestandere, er gennemsigtige og rimelige. Prisreduktioner for brugere af elektriske køretøjer, der har indgået kontrakt med den pågældende ladestanders operatør, skal være tydeligt angivet.

Begrundelse

For at sikre den størst mulige forbrugervenlighed skal forbrugeroplysningerne være klart synlige.

Ændringsforslag  33

Forslag til direktiv

Artikel 5 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Medlemsstater, hvor der på dagen for dette direktivs ikrafttræden allerede eksisterer brinttankstationer, sikrer, at et tilstrækkeligt antal offentligt tilgængelige tankstationer er til rådighed med maksimale afstande på 300 km, således at brintdrevne køretøjer senest den 31. december 2020 kan færdes i hele landet.

1. Medlemsstater, der i deres nationale politikrammer, jf. artikel 3, vælger at etablere brinttankstationer, tilstræber, at et tilstrækkeligt antal offentligt tilgængelige tankstationer er til rådighed, særlig i byområder, således at brintdrevne køretøjer senest den 31. december 2020 kan færdes i tilstrækkeligt omfang, forudsat at det er økonomisk rentabelt at drive de pågældende tankstationer.

Ændringsforslag  34

Forslag til direktiv

Artikel 6 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Medlemsstaterne sikrer, at der senest den 31. december 2020 er anlagt offentligt tilgængelige LNG-tankstationer til søtransport eller transport ad indre vandveje i alle søhavne i det transeuropæiske transportnet (TEN-T).

1. Medlemsstaterne tilstræber, at der senest den 31. december 2020 er anlagt offentligt tilgængelige LNG-tankstationer til søtransport eller transport ad indre vandveje i alle søhavne i det transeuropæiske transportnet (TEN-T).

Ændringsforslag  35

Forslag til direktiv

Artikel 6 – stk. 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

4. LNG-tankstationer til søtransport eller transport ad indre vandveje skal senest den 31. december 2015 opfylde de tekniske specifikationer, der er fastsat i bilag III, punkt 3.1.

4. LNG-tankstationer til søtransport eller transport ad indre vandveje samt de nødvendige tilknyttede faciliteter (såsom lagertanke, pontoner osv.) skal senest den 31. december 2015 opfylde de tekniske specifikationer, der er fastsat i bilag III, punkt 3.1.

Ændringsforslag  36

Forslag til direktiv

Artikel 6 – stk. 6

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

6. Medlemsstaterne sikrer, at et tilstrækkeligt antal offentligt tilgængelige tankstationer er til rådighed med maksimale afstande på 150 km, således at CNG-drevne køretøjer senest den 31. december 2020 vil kunne færdes i hele Unionen.

6. Medlemsstaterne tilstræber, at et minimumsantal ladestandere til elektriske køretøjer er opstillet senest den 31. december 2020, forudsat at det er økonomisk rentabelt at drive disse.

Ændringsforslag  37

Forslag til direktiv

Artikel 6 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Artikel 6a

 

Forsyning af flydende gas til transport

 

Medlemsstaterne sikrer, at et tilstrækkeligt antal offentligt tilgængelige tankstationer er til rådighed med maksimale afstande på 150 km, således at LPG-køretøjer senest den 31. december 2020 vil kunne færdes i hele landet. I stater, hvor LPG allerede er indført, bør det tilstræbes at sørge for fuld dækning på motorvejstankstationer.

Ændringsforslag  38

Forslag til direktiv

Artikel 7 – stk. 1 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Uden at det berører anvendelsen af direktiv 2009/30/EF, sikrer medlemsstaterne, at relevant, klar og enkel information om, hvilke brændstoffer på markedet der kan bruges i hvilke køretøjer, er tilgængelig:

1. Uden at det berører anvendelsen af direktiv 2009/30/EF, sikrer medlemsstaterne, at relevant, klar og enkel information om specifikationerne og om, hvilke brændstoffer på markedet der kan bruges i hvilke køretøjer, er tilgængelig:

Begrundelse

Kun en klar forståelse af alle informationer om de alternative brændstoffer gør det lettere for forbrugerne at foretage en vurdering og fremmer samtidig accepten af elektriske køretøjer.

Ændringsforslag  39

Forslag til direktiv

Artikel 7 – stk. 1 – litra c

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

c) på køretøjerne. Dette krav gælder for alle nye køretøjer, som bliver solgt i medlemsstaterne fra den [datoen for dette direktivs ikrafttræden] og for alle andre køretøjer, der er registreret i medlemsstaterne fra datoen for den første tekniske kontrol af køretøjerne efter den [datoen for dette direktivs ikrafttræden].

c) på køretøjerne. Dette krav gælder for alle nye køretøjer, som bliver solgt i medlemsstaterne fra den [datoen for dette direktivs ikrafttræden] og for alle andre køretøjer, der er registreret i medlemsstaterne fra datoen for den næste tekniske kontrol af køretøjerne efter den [datoen for dette direktivs ikrafttræden].

Ændringsforslag  40

Forslag til direktiv

Artikel 7 – stk. 3 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a. Efter gennemførelsen af dette direktiv og uden, at det berører den relevante EU-lovgivning, forelægger Kommissionen et forslag om, at brændstofleverandører skal standardisere farverne på de slanger og dyser, der bruges til levering af brændstof på tankstationer i hele Unionen.

Begrundelse

Vedtagelse af fælles farver for levering af brændstoffer over hele Unionen vil forbedre forbrugernes bevidsthed om og forståelse af de forskellige brændstoffer, der er til rådighed.

Ændringsforslag  41

Forslag til direktiv

Artikel 7 – stk. 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

4. Kommissionen kan vedtage gennemførselsretsakter, som specificerer, hvor ovennævnte oplysninger skal placeres på køretøjet, og deres grafiske udtryk, så der sikres ensartethed over hele Unionen. I tilfælde, hvor der ikke findes europæiske standarder for brændstofmærkning, eller disse ikke er hensigtsmæssige som grundlag for at nå direktivets mål, kan Kommissionen vedtage gennemførelsesretsakter, der fastsætter parametre for brændstofmærkning for brændstoffer, der markedsføres i Unionen, og som ifølge Kommissionens vurdering udgør 1 % af det samlede salg i mere end en medlemsstat.

4. I tilfælde, hvor der ikke findes europæiske standarder for brændstofmærkning, eller disse ikke er hensigtsmæssige som grundlag for at nå direktivets mål, kan Kommissionen vedtage gennemførelsesretsakter, der fastsætter parametre for brændstofmærkning for brændstoffer, der markedsføres i Unionen, og som ifølge Kommissionens vurdering udgør 1 % af det samlede salg i mere end en medlemsstat.

Ændringsforslag  42

Forslag til direktiv

Artikel 8 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 3-6, tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode.

2. Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 4-6, tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode.

Ændringsforslag  43

Forslag til direktiv

Artikel 8 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Den i artikel 3-6 omhandlede delegation af beføjelser kan til enhver tid tilbagekaldes af Europa-Parlamentet eller Rådet. En afgørelse om tilbagekaldelse bringer delegationen af de beføjelser, der er angivet i den pågældende afgørelse, til ophør. Den får virkning dagen efter offentliggørelsen af afgørelsen i Den Europæiske Unions Tidende eller på et senere tidspunkt, der angives i afgørelsen. Den berører ikke gyldigheden af de delegerede retsakter, der allerede er i kraft.

3. Den i artikel 4-6 omhandlede delegation af beføjelser kan til enhver tid tilbagekaldes af Europa-Parlamentet eller Rådet. En afgørelse om tilbagekaldelse bringer delegationen af de beføjelser, der er angivet i den pågældende afgørelse, til ophør. Den får virkning dagen efter offentliggørelsen af afgørelsen i Den Europæiske Unions Tidende eller på et senere tidspunkt, der angives i afgørelsen. Den berører ikke gyldigheden af de delegerede retsakter, der allerede er i kraft.

Ændringsforslag  44

Forslag til direktiv

Artikel 8 – stk. 5

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

5. En delegeret retsakt vedtaget i henhold til artikel 3-6 træder kun i kraft, hvis hverken Europa-Parlamentet eller Rådet har gjort indsigelse inden for en frist på to måneder fra meddelelsen af den pågældende retsakt til Europa-Parlamentet og Rådet, eller hvis Europa-Parlamentet og Rådet inden udløbet af denne frist begge har informeret Kommissionen om, at de ikke agter at gøre indsigelse. Fristen forlænges med tre måneder på Europa-Parlamentets eller Rådets initiativ.

5. En delegeret retsakt vedtaget i henhold til artikel 4-6 træder kun i kraft, hvis hverken Europa-Parlamentet eller Rådet har gjort indsigelse inden for en frist på to måneder fra meddelelsen af den pågældende retsakt til Europa-Parlamentet og Rådet, eller hvis Europa-Parlamentet og Rådet inden udløbet af denne frist begge har informeret Kommissionen om, at de ikke agter at gøre indsigelse. Fristen forlænges med tre måneder på Europa-Parlamentets eller Rådets initiativ.

Ændringsforslag  45

Forslag til direktiv

Artikel 10 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Kommissionens rapport skal indeholde følgende:

Kommissionens rapport skal indeholde følgende:

– en vurdering af de foranstaltninger, der er truffet af hver enkelt medlemsstat

– en vurdering af de foranstaltninger, der er truffet af hver enkelt medlemsstat, herunder deres omkostningseffektivitet

– en vurdering af dette direktivs virkning på udviklingen af markedet for alternative brændstoffer og dets virkning på økonomien og miljøet

– en vurdering af dette direktivs virkning på udviklingen af markedet for alternative brændstoffer og dets virkning på økonomien, miljøet og forbrugerne

– oplysninger om de tekniske fremskridt og udviklingen af markedet for de alternative brændstoffer, der er omfattet af dette direktiv, og af alle andre alternative brændstoffer.

– oplysninger om de tekniske fremskridt og udviklingen af markedet for de alternative brændstoffer, der er omfattet af dette direktiv, og af alle andre alternative brændstoffer.

Kommissionen kan foreslå passende foranstaltninger.

Kommissionen kan foreslå passende foranstaltninger.

Kommissionens rapport skal vurdere de krav og tidsfrister, der er fastsat i dette direktiv for opbygning af infrastrukturen og implementering af specifikationer, ud fra den tekniske og økonomiske udvikling samt markedsudviklingen inden for de pågældende alternative brændstoffer, og om fornødent ledsages rapporten af et lovforslag.

Kommissionens rapport skal vurdere de krav og tidsfrister, der er fastsat i dette direktiv for opbygning af infrastrukturen og implementering af specifikationer, ud fra den tekniske og økonomiske udvikling samt markedsudviklingen inden for de pågældende alternative brændstoffer, og om fornødent ledsages rapporten af et lovforslag.

Ændringsforslag  46

Forslag til direktiv

Bilag I – punkt 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Lovrammen skal bestå af foranstaltninger, der støtter opbygningen af en infrastruktur for alternative brændstoffer, såsom byggetilladelser, parkeringstilladelser, certificering af virksomhedernes miljøresultater samt koncessioner til tankstationer.

Lovrammen skal bestå af foranstaltninger, der støtter opbygningen af en infrastruktur for alternative brændstoffer, såsom byggetilladelser, parkeringstilladelser, certificering af virksomhedernes miljøresultater samt koncessioner til tankstationer. Med henblik på at sikre, at en ansøgning fra en leverandør af alternative brændstoffer, der ønsker at komme ind på markedet, godkendes inden for tre måneder efter fremsendelsen af ansøgningen, skal den reguleringsmæssige ramme indeholde oplysninger om de gældende tekniske og administrative procedurer, personale, metodologi og lovgivning for at undgå bureaukrati- og lovgivningsrelaterede forsinkelser.

Ændringsforslag  47

Forslag til direktiv

Bilag I – punkt 2 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Foranstaltningerne skal som minimum omfatte følgende elementer:

Foranstaltningerne tager udgangspunkt i følgende elementer:

Ændringsforslag  48

Forslag til direktiv

Bilag I – punkt 5

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

5. Mål

5. Mål

– Nationale mål for 2020 for anvendelse af alternative brændstoffer inden for de forskellige transportformer (vej, jernbane, vand og luft) og den relevante infrastruktur

– Nationale vejledende værdier, der tilstræbes nået senest i 2020, for anvendelse af alternative brændstoffer inden for de forskellige transportformer (vej, jernbane, vand og luft) og den relevante infrastruktur

– Nationale mål, der fastsættes fra år til år, for anvendelse af alternative brændstoffer inden for de forskellige transportformer og den relevante infrastruktur, med det formål at nå de nationale mål for 2020.

– Nationale vejledende mål, der fastsættes fra år til år, for anvendelse af alternative brændstoffer inden for de forskellige transportformer og den relevante infrastruktur, med det formål at nå de nationale mål for 2020.

Ændringsforslag  49

Forslag til direktiv

Bilag II – tabel – overskrift 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Antal ladestandere for elektriske køretøjer, som hver medlemsstat som minimum skal opstille

Vejledende antal ladestandere for elektriske køretøjer, som hver medlemsstat skal opstille

Ændringsforslag  50

Forslag til direktiv

Bilag III – punkt 1.1 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1.1. Langsomme ladestandere til elektriske køretøjer

1.1. Almindelige ladestandere til elektriske køretøjer

Ændringsforslag  51

Forslag til direktiv

Bilag III – punkt 1.1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Langsomme vekselstrøms-ladestandere til elektriske køretøjer skal af hensyn til interoperabiliteten udstyres med Type 2‑stik som beskrevet i standarden EN62196-2:2012.

Almindelige vekselstrøms-ladestandere til elektriske køretøjer skal af hensyn til interoperabiliteten udstyres med Type 2‑stikkontakter som beskrevet i standarden EN62196-2:2012 og de dertil knyttede opdateringer.

Ændringsforslag  52

Forslag til direktiv

Bilag III – punkt 1.1 – afsnit 1 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Almindelige vekselstrøms-ladestandere til elektriske køretøjer skal af hensyn til interoperabiliteten udstyres med primære anordninger til trådløs overførsel af strøm som beskrevet i IEC/TS 61980-3, som vedtages i 2014.

 

(Valget af terminologi vil blive overført på hele forslaget til retsakt.)

Begrundelse

Dette direktiv bør ikke forhindre udvikling og indførelse af nye genopladningsteknologier såsom trådløs opladning.

Ændringsforslag  53

Forslag til direktiv

Bilag III – punkt 1.2 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1.2. Hurtige ladestandere til elektriske køretøjer

1.2. Hurtige ladestandere til elektriske køretøjer på over 22 kW

Ændringsforslag  54

Forslag til direktiv

Bilag III – punkt 1.2 – afsnit 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Hurtige vekselstrøms-ladestandere til elektriske køretøjer skal af hensyn til interoperabiliteten udstyres med Type 2‑stikforbindelser som beskrevet i standarden EN62196-2:2012.

Hurtige vekselstrøms-ladestandere til køretøjer skal af hensyn til interoperabiliteten udstyres med vedføjede kabler til Type 2-stikforbindelser som beskrevet i standarden EN62196-2:2012 og de dertil knyttede opdateringer.

Ændringsforslag  55

Forslag til direktiv

Bilag III – punkt 1.2 – afsnit 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Hurtige jævnstrøms-ladestandere til elektriske køretøjer skal af hensyn til interoperabiliteten udstyres med Combo 2-stikforbindelser som beskrevet i den relevante EN-standard, som vedtages i 2014.

Hurtige jævnstrøms-ladestandere til elektriske køretøjer skal af hensyn til interoperabiliteten udstyres med multi-standard-opladestik til brug for både "CHAdeMO"- og Combo 2-stikforbindelser som beskrevet i den relevante EN-standard, som vedtages i 2014.

Begrundelse

Det er vigtigt, at fremtidige standarder er teknologineutrale og kompatible med udviklingen på markedet, dvs. svarer til de elektriske køretøjer, der fremstilles og anvendes i EU.

Ændringsforslag  56

Forslag til direktiv

Bilag III – punkt 3.1 – afsnit 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

LNG-tankstationer til søgående fartøjer skal opfylde de relevante EN-standarder, som vedtages i 2014.

LNG-tankstationer til søgående fartøjer skal opfylde de relevante EN-standarder, som vedtages i overensstemmelse med de relevante IMO- og ISO-bestemmelser og ‑standarder i 2014. Medlemsstaterne skal samordne deres foranstaltninger for i fællesskab at støtte, at IMO og ISO hurtigst muligt udvikler sådanne standarder.

PROCEDURE

Titel

Etablering af infrastruktur for alternative brændstoffer

Referencer

COM(2013)0018 – C7-0022/2013 – 2013/0012(COD)

Korresponderende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

TRAN

5.2.2013

 

 

 

Udtalelse fra

       Dato for meddelelse på plenarmødet

ITRE

5.2.2013

Ordfører for udtalelse

       Dato for valg

Niki Tzavela

18.4.2013

Behandling i udvalg

9.7.2013

 

 

 

Dato for vedtagelse

26.9.2013

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

42

2

2

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Josefa Andrés Barea, Jean-Pierre Audy, Zigmantas Balčytis, Ivo Belet, Bendt Bendtsen, Jan Březina, Maria Da Graça Carvalho, Giles Chichester, Pilar del Castillo Vera, Dimitrios Droutsas, Christian Ehler, Adam Gierek, Norbert Glante, Robert Goebbels, Fiona Hall, Jacky Hénin, Romana Jordan, Judith A. Merkies, Angelika Niebler, Jaroslav Paška, Aldo Patriciello, Vittorio Prodi, Miloslav Ransdorf, Herbert Reul, Teresa Riera Madurell, Amalia Sartori, Francisco Sosa Wagner, Konrad Szymański, Britta Thomsen, Patrizia Toia, Ioannis A. Tsoukalas, Claude Turmes, Marita Ulvskog, Adina-Ioana Vălean, Alejo Vidal-Quadras

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

Elisabetta Gardini, Satu Hassi, Jolanta Emilia Hibner, Eija-Riitta Korhola, Bernd Lange, Werner Langen, Marian-Jean Marinescu, Markus Pieper, Hannu Takkula, Hermann Winkler

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere, jf. art. 187, stk. 2

Britta Reimers

PROCEDURE

Titel

Etablering af infrastruktur for alternative brændstoffer

Referencer

COM(2013)0018 – C7-0022/2013 – 2013/0012(COD)

Dato for høring af EP

24.1.2013

 

 

 

Korresponderende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

TRAN

5.2.2013

 

 

 

Rådgivende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

ENVI

5.2.2013

ITRE

5.2.2013

IMCO

5.2.2013

REGI

5.2.2013

 

AGRI

5.2.2013

 

 

 

Ingen udtalelse

       Dato for afgørelse

ENVI

19.2.2013

IMCO

20.2.2013

REGI

19.2.2013

AGRI

31.1.2013

Ordfører

       Dato for valg

Carlo Fidanza

6.3.2013

 

 

 

Behandling i udvalg

6.5.2013

16.9.2013

4.11.2013

 

Dato for vedtagelse

26.11.2013

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

30

7

0

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Magdi Cristiano Allam, Georges Bach, Izaskun Bilbao Barandica, Philip Bradbourn, Antonio Cancian, Michael Cramer, Philippe De Backer, Luis de Grandes Pascual, Christine De Veyrac, Saïd El Khadraoui, Ismail Ertug, Carlo Fidanza, Knut Fleckenstein, Jacqueline Foster, Mathieu Grosch, Jim Higgins, Juozas Imbrasas, Dieter-Lebrecht Koch, Georgios Koumoutsakos, Jörg Leichtfried, Marian-Jean Marinescu, Gesine Meissner, Hubert Pirker, Dominique Riquet, Petri Sarvamaa, Vilja Savisaar-Toomast, Olga Sehnalová, Brian Simpson, Keith Taylor, Silvia-Adriana Ţicău, Giommaria Uggias, Peter van Dalen, Patricia van der Kammen, Dominique Vlasto

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

Bogdan Kazimierz Marcinkiewicz, Sabine Wils, Janusz Władysław Zemke

Dato for indgivelse

5.12.2013