ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τη θέσπιση Μηχανισμού Σταθερότητας

6.12.2013 - (COM(2011)0845 – C7‑0497/2011 – 2011/0413(COD)) - ***I

Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων
Εισηγήτρια: Franziska Katharina Brantner


Διαδικασία : 2011/0413(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A7-0451/2013
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A7-0451/2013
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση Μηχανισμού Σταθερότητας

(COM(2011)0845 – C7‑0497/2011 – 2011/0413(COD))

(Συνήθης νομοθετική διαδικασία: πρώτη ανάγνωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2011)0845),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 294, παράγραφος 2 και τα άρθρα 209 παράγραφος 1 και 212 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C7-0497/2011),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 294 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

–   έχοντας υπόψη τη δέσμευση του εκπροσώπου του Συμβουλίου με επιστολή της 4ης Δεκεμβρίου 2013, να εγκρίνει τη θέση του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 4 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 55 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Ανάπτυξης ,της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και της Επιτροπής Προϋπολογισμών (Α7-0451/2013),

1.  εγκρίνει τη θέση κατά την πρώτη ανάγνωση όπως παρατίθεται κατωτέρω•

2.  λαμβάνει υπόψη τη δήλωση της Επιτροπής που επισυνάπτεται στο παρόν ψήφισμα·

3.  ζητεί από την Επιτροπή να του υποβάλει εκ νέου την πρόταση, αν προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή να την αντικαταστήσει με νέο κείμενο•

4.  αναθέτει στον/στην Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στα εθνικά κοινοβούλια.

Τροπολογία  1

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ[1]*

στην πρόταση της Επιτροπής

---------------------------------------------------------

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της

για τη θέσπιση μηχανισμού συμβολής στη σταθερότητα και την ειρήνη

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 209 παράγραφος 1 και το άρθρο 212 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφερειών1

[2]Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία1,

[3]Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)         Ο παρών κανονισμός θεσπίζει έναν από τους μηχανισμούς άμεσης στήριξης των εξωτερικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα αντικαταστήσει τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1717/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Νοεμβρίου 2006, για τη θέσπιση Μηχανισμού Σταθερότητας[4], ο οποίος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013.

(2)         Η διατήρηση της ειρήνης, η πρόληψη των συγκρούσεων, η ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας και η παροχή συνδρομής σε πληθυσμούς, χώρες και περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές συγκαταλέγονται στους πρωταρχικούς στόχους της εξωτερικής δράσης της Ένωσης, όπως καθορίζονται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο 21 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ). Οι κρίσεις και οι συγκρούσεις που πλήττουν χώρες και περιοχές, καθώς και άλλοι παράγοντες, όπως η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η βία που ασκείται με βάση το φύλο του θύματος, η κλιματική αλλαγή, τα ζητήματα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο και οι απειλές κατά της ασφάλειας που προκύπτουν από φυσικές καταστροφές, συνιστούν κίνδυνο για ▌ τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν εγκαίρως και αποτελεσματικά τα προβλήματα αυτά, απαιτούνται ειδικοί χρηματοοικονομικοί πόροι και χρηματοδοτικοί μηχανισμοί δυνάμενοι να λειτουργούν συμπληρωματικά προς τους μηχανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας και μακροπρόθεσμης συνεργασίας.

(3)         Στα συμπεράσματά του της 15ης και 16ης Ιουνίου 2001, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα της Ένωσης για την πρόληψη βίαιων συγκρούσεων, όπου υπογραμμιζόταν η πολιτική δέσμευση της Ένωσης να επιδιώξει την πρόληψη των συγκρούσεων ως έναν από τους κύριους στόχους των εξωτερικών σχέσεων της Ένωσης, και αναγνώρισε ότι οι μηχανισμοί αναπτυξιακής συνεργασίας μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου αυτού ▌. Στα συμπεράσματα ▌ του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2011 επιβεβαιώθηκε ότι το εν λόγω πρόγραμμα συνιστά έγκυρη βάση πολιτικής για την ανάπτυξη περαιτέρω ▌ δράσεων της Ένωσης στον τομέα της πρόληψης των συγκρούσεων. Στα συμπεράσματά του της 17ης Νοεμβρίου 2009, το Συμβούλιο ενέκρινε τη «γενική ιδέα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων διαμεσολάβησης και διαλόγου της ΕΕ».

(4)         Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2007 σχετικά με την ανταπόκριση της ΕΕ σε ευαίσθητες καταστάσεις καθώς και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στα πλαίσια του Συμβουλίου, επίσης της 19ης Νοεμβρίου 2007, σχετικά με την ασφάλεια και την ανάπτυξη τονίζεται ότι η διασύνδεση της ανάπτυξης και της ασφάλειας αποτελεί στοιχείο που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις στρατηγικές και τις πολιτικές της Ένωσης, συμβάλλοντας έτσι στη συνοχή των αναπτυξιακών πολιτικών σύμφωνα με το άρθρο 208 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) καθώς και στη συνοχή της εξωτερικής δράσης της Ένωσης γενικά. Ειδικότερα, το Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στις μελλοντικές εργασίες στον τομέα της ασφάλειας και της ανάπτυξης θα πρέπει να περιληφθούν οι επιπτώσεις που έχουν στην ασφάλεια και την ανάπτυξη η κλιματική αλλαγή, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τα ζητήματα διαχείρισης των φυσικών πόρων, καθώς και η μετανάστευση.

(5)         Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την ευρωπαϊκή στρατηγική ασφαλείας στις 12 Δεκεμβρίου 2003 και την κοινή ανάλυση της έκθεσης εφαρμογής της στις 11 Δεκεμβρίου 2008. Στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Η στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ στην πράξη: πέντε βήματα για μια ασφαλέστερη Ευρώπη», η Επιτροπή υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες και περιφερειακούς οργανισμούς, ιδίως για την καταπολέμηση πολλαπλών απειλών, όπως της εμπορίας ανθρώπων, της διακίνησης ναρκωτικών και της τρομοκρατίας.

(6)         Στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Για την ανταπόκριση της ΕΕ σε ευαίσθητες καταστάσεις – δέσμευση σε περιβάλλοντα δυσμενή για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την ειρήνη», η Επιτροπή αναγνωρίζει την ουσιαστική συμβολή της ενωσιακής συνεργασίας στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, μέσω της αντιμετώπισης των εκδηλώσεων βίας και των βαθύτερων αιτίων της ανασφάλειας και των βίαιων συγκρούσεων· πρόκειται για στόχους στην επίτευξη των οποίων πρέπει να συμβάλει ο παρών κανονισμός.

(7)         Την 8η Δεκεμβρίου 2008, το Συμβούλιο ενέκρινε συνολική προσέγγιση για την εφαρμογή από την ΕΕ των αποφάσεων αριθ. 1325 (2000) και 1820 (2000) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια, αναγνωρίζοντας τον στενό συσχετισμό των ζητημάτων της ειρήνης, της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της ισότητας των φύλων. Η Ένωση έχει επανειλημμένως ζητήσει την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια που θεσπίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και έχει υπογραμμίσει ιδίως την ανάγκη να καταπολεμηθεί η βία κατά των γυναικών σε καταστάσεις συγκρούσεων και να προωθηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην εγκαθίδρυση της ειρήνης.

(8)         Στο στρατηγικό πλαίσιο και στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, τα οποία εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο στις 25 Ιουνίου 2012, ζητείται η ανάπτυξη επιχειρησιακής καθοδήγησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι συνεκτιμούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων στήριξης αντιτρομοκρατικών δράσεων, και τονίζεται ότι η εξάλειψη των βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης καθώς και ο σεβασμός των διαδικαστικών εγγυήσεων (όπως του τεκμηρίου αθωότητας, της αμερόληπτης δίκης και των δικαιώματων υπεράσπισης) αποτελούν προτεραιότητα της Ένωσης στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

(9)         Η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν τεθεί στην πρώτη γραμμή των σχέσεων της Ένωσης με τις τρίτες χώρες και πρέπει, συνεπώς, να λογίζονται ως αρχές στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού.

(10)       Στη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της 25ης Μαρτίου 2004, ζητείται η ενσωμάτωση των αντιτρομοκρατικών στόχων στα προγράμματα εξωτερικής βοήθειας. Στην αντιτρομοκρατική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία υιοθέτησε το Συμβούλιο στις 30 Νοεμβρίου 2005, ζητείται ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας με τις τρίτες χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη. Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 23ης Μαΐου 2011 για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των εσωτερικών και των εξωτερικών πτυχών του αγώνα κατά της τρομοκρατίας ζητείται ▌ να ενισχυθούν οι ικανότητες των αρμόδιων αρχών που ασχολούνται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε τρίτες χώρες στο πλαίσιο του στρατηγικού προγραμματισμού του Μηχανισμού Σταθερότητας που θεσπίσθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1717/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου3.

[5](11)       Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1717/2006 εκδόθηκε για να μπορεί η Ένωση να δρα με συνεκτικό και ολοκληρωμένο τρόπο σε καταστάσεις κρίσης και αναδυόμενης κρίσης και να αντιμετωπίζει συγκεκριμένες διεθνείς και διαπεριφερειακές απειλές κατά της ασφάλειας, καθώς και για να μπορέσει να ενισχύσει την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κρίσεων. Στόχος του παρόντος κανονισμού είναι η θέσπιση αναθεωρημένου μηχανισμού, βάσει της πείρας που έχει αποκτηθεί από ▌τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1717/2006, ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητα και η συνοχή των δράσεων της Ένωσης όσον αφορά την πρόληψη των συγκρούσεων και την αντιμετώπιση κρίσεων, την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κρίσεων και την εγκαθίδρυση της ειρήνης, καθώς και την αντιμετώπιση απειλών ▌ και προκλήσεων που αφορούν την ασφάλεια.

(12)       Τα μέτρα που θεσπίζονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού πρέπει να εξυπηρετούν τους στόχους του άρθρου 21 της ΣΕΕ και των άρθρων 208 και 212 της ΣΛΕΕ. Μπορούν να συμπληρώνουν και πρέπει να συνάδουν με τα μέτρα που λαμβάνει η Ένωση για την επίτευξη των στόχων της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, στο πλαίσιο του τίτλου V της ΣΕΕ, καθώς και με τα μέτρα που θεσπίζονται στο πλαίσιο του πέμπτου μέρους της ΣΛΕΕ. Το Συμβούλιο και η Επιτροπή πρέπει να συνεργάζονται για τη διασφάλιση της συνοχής αυτής, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους.

(13)       Ο παρών κανονισμός πρέπει να συνάδει με τις διατάξεις περί της οργάνωσης και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) όπως καθορίζονται στην απόφαση 2010/427/EΕ4. Η συνημμένη στην εν λόγω απόφαση δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου για την πολιτική λογοδοσία επιβεβαιώνει τις αρχές του διαλόγου, της διαβούλευσης, της πληροφόρησης και της αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

[6](14)       Η Επιτροπή και η ΕΥΕΔ, κατά περίπτωση, οφείλουν να προβαίνουν σε τακτικές και συχνές ανταλλαγές απόψεων και πληροφοριών με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, σύμφωνα με τις σχετικές διοργανικές συμφωνίες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να έχει πρόσβαση στα έγγραφα, προκειμένου να μπορεί να ασκεί το δικαίωμα του ελέγχου που προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου5 έχοντας την κατάλληλη ενημέρωση.

[7](15)       Στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. …/… του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[8] [9] (εφεξής «κοινός εκτελεστικός κανονισμός»), πρέπει να θεσπιστούν κοινοί κανόνες και διαδικασίες για την εφαρμογή των μηχανισμών εξωτερικής δράσης της Ένωσης.

(16)       Προκειμένου να εξασφαλιστούν ενιαίες συνθήκες εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή. Οι εκτελεστικές αρμοδιότητες που αφορούν τον προγραμματισμό και τα μέτρα εκτέλεσης που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

(17)       Λαμβανομένου υπόψη του χαρακτήρα των εν λόγω εκτελεστικών πράξεων, ιδίως δε της λειτουργίας τους ως μέσων προσανατολισμού της πολιτικής ή των δημοσιονομικών τους επιπτώσεων, θα πρέπει για την έκδοσή τους να εφαρμόζεται κατ' αρχήν η διαδικασία εξέτασης, εξαιρουμένων των μέτρων μικρής οικονομικής κλίμακας.

(18)       Η Επιτροπή πρέπει να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις που έχουν άμεση εφαρμογή όταν, σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις που συνδέονται με την ανάγκη ταχείας αντίδρασης της Ένωσης, αυτό επιβάλλεται από επιτακτικούς λόγους επείγουσας ανάγκης.

(19)       Η Ένωση θα πρέπει να επιδιώξει την αποδοτικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων προκειμένου να βελτιστοποιήσει τον αντίκτυπο της εξωτερικής δράσης της. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί με τη συνοχή και τη συμπληρωματικότητα των μηχανισμών εξωτερικής δράσης, καθώς και με τη δημιουργία συνεργιών μεταξύ του παρόντος μηχανισμού, άλλων μηχανισμών εξωτερικής δράσης και άλλων πολιτικών της Ένωσης. Θα πρέπει δε περαιτέρω να οδηγήσει σε αμοιβαία ενίσχυση των προγραμμάτων που καταρτίζονται στο πλαίσιο αυτών των μηχανισμών.

(20)       Επειδή οι στόχοι του εν λόγω κανονισμού δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη αλλά μπορούν μάλλον, λόγω της κλίμακας ή των αποτελεσμάτων της δράσης, να επιτευχθούν καλύτερα σε ενωσιακό επίπεδο, η Ένωση δύναται να θεσπίζει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της ΣΕΕ. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως ορίζεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη των εν λόγω στόχων.

(21)       Λόγω της λήξης του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1717/2006 την 31η Δεκεμβρίου 2013, ο παρών κανονισμός πρέπει να τεθεί σε ισχύ την ημέρα της δημοσίευσής του.

(22)       Ο παρών κανονισμός προβλέπει, για ολόκληρη την διάρκεια του παρόντος κανονισμού, δημοσιονομικό κονδύλιο το οποίο αποτελεί το ποσό προνομιακής αναφοράς, κατά την έννοια του σημείου 17 της διοργανικής συμφωνίας της .... μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση7[10]*, για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατά την ετήσια διαδικασία του προϋπολογισμού.

(23)       Είναι σκόπιμο να ευθυγραμμιστεί η διάρκεια ισχύος του παρόντος κανονισμού με τον κανονισμό για τη θέσπιση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020[11]. Κατά συνέπεια, ο παρών κανονισμός πρέπει να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2014,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΤΙΤΛΟΣ Ι

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

1.          Ο παρών κανονισμός θεσπίζει μηχανισμό συμβολής στη σταθερότητα και την ειρήνη, ο οποίος παρέχει, για το διάστημα 2014-2020, άμεση στήριξη στις εξωτερικές πολιτικές της Ένωσης μέσω της αύξησης της αποδοτικότητας και της συνοχής των δράσεων της Ένωσης στους τομείς της πρόληψης ενόπλων συγκρούσεων, της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων και της αντιμετώπισης κρίσεων και της οικοδόμησης της ειρήνης, καθώς και όσον αφορά την αντιμετώπιση παγκόσμιων και διαπεριφερειακών απειλών.

2.          Η Ένωση λαμβάνει μέτρα αναπτυξιακής συνεργασίας, καθώς και μέτρα χρηματοδοτικής, οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας με τρίτες χώρες, περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, άλλους κρατικούς φορείς και παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού.

3.          Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, στους παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών συγκαταλέγονται οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οργανώσεις αυτοχθόνων πληθυσμών, οι τοπικές ομάδες πολιτών και οι επαγγελματικές ενώσεις, οι συνεταιρισμοί, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οργανώσεις που εκπροσωπούν οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα, οι τοπικές οργανώσεις (περιλαμβανομένων των δικτύων) που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αποκεντρωμένης περιφερειακής συνεργασίας και ολοκλήρωσης, οι οργανώσεις καταναλωτών, οι οργανώσεις γυναικών και νέων, οι εκπαιδευτικοί, πολιτιστικοί, ερευνητικοί και επιστημονικοί οργανισμοί, τα πανεπιστήμια, οι εκκλησίες και οι θρησκευτικές οργανώσεις και κοινότητες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και όλες οι μη κυβερνητικές ενώσεις και τα ιδιωτικά και δημόσια ιδρύματα που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ή την εξωτερική διάσταση των εσωτερικών πολιτικών. Όταν είναι αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων του παρόντος κανονισμού, είναι δυνατή η χρηματοδότηση και άλλων φορέων ή παραγόντων που δεν αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο.

4.          Οι ειδικοί στόχοι ▌ του παρόντος κανονισμού είναι οι ακόλουθοι:

α)     σε καταστάσεις κρίσης ή αναδυόμενης κρίσης, η ταχεία συμβολή στη σταθερότητα, μέσω της ανάπτυξης αποτελεσματικής δράσης σχεδιασμένης να βοηθήσει στη διατήρηση, τη διαμόρφωση ή την αποκατάσταση των συνθηκών που είναι αναγκαίες για την κατάλληλη υλοποίηση των εξωτερικών πολιτικών και δράσεων της Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 21 της ΣΕΕ,

β)     η συμβολή στην πρόληψη συγκρούσεων και στη διασφάλιση της ικανότητας και της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση καταστάσεων πριν και μετά την κρίση και την εγκαθίδρυση της ειρήνης, και

γ)      η αντιμετώπιση συγκεκριμένων παγκόσμιων και διαπεριφερειακών απειλών κατά της ειρήνης, της διεθνούς ασφάλειας και της σταθερότητας.

Άρθρο 2

Συνοχή και συμπληρωματικότητα της ενωσιακής βοήθειας

1.          Η Επιτροπή διασφαλίζει ότι τα μέτρα που θεσπίζονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού συνάδουν με το συνολικό στρατηγικό πλαίσιο πολιτικής της Ένωσης για τις χώρες-εταίρους και ειδικότερα με τους στόχους των μέτρων που αναφέρονται στην παράγραφο 2, καθώς και με άλλα σχετικά ενωσιακά μέτρα.

2.          Τα μέτρα που θεσπίζονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού μπορούν να συμπληρώνουν και συνάδουν με τα μέτρα που θεσπίζονται δυνάμει του τίτλου V της ΣΕΕ και του πέμπτου μέρους της ΣΛΕΕ. Στα μέτρα που θεσπίζονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού συνεκτιμώνται δεόντως οι απόψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3.  Η ενωσιακή βοήθεια που παρέχεται δυνάμει του παρόντος κανονισμού είναι συμπληρωματική προς τη βοήθεια που προβλέπεται στο πλαίσιο ▌ των ενωσιακών μηχανισμών εξωτερικής βοήθειας, παρέχεται μόνον εφόσον δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί επαρκής και αποτελεσματική δράση στο πλαίσιο των προαναφερόμενων μηχανισμών και σχεδιάζεται και εκτελείται κατά τρόπο που να εξασφαλίζει τη συνέχεια των δράσεων στο πλαίσιο των εν λόγω μηχανισμών, κατά περίπτωση.

4.          Ει δυνατόν, λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα διατομεακά θέματα, μεταξύ άλλων και στον προγραμματισμό:

α)     προαγωγή της δημοκρατίας και χρηστή διακυβέρνηση,

β)     ανθρώπινα δικαιώματα και ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των παιδιών και των δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών,

γ)      αποφυγή διακρίσεων,

δ)     ισότητα των φύλων και χειραφέτηση των γυναικών,

ε)      πρόληψη συγκρούσεων και

στ)   κλιματική αλλαγή.

5.          Δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογή του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1257/96[12] του Συμβουλίου και της απόφασης (ΕΕ) αριθ. … του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[13] και είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση δυνάμει των εν λόγω νομοθετικών πράξεων δεν χρηματοδοτούνται βάσει του παρόντος κανονισμού.

6.  Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα και η συμπληρωματικότητα των ενωσιακών και των εθνικών μέτρων παροχής βοήθειας, καθώς και για να αποφευχθεί η διπλή ▌ χρηματοδότηση, η Επιτροπή προωθεί τον στενό συντονισμό ▌ των δραστηριοτήτων της Ένωσης με τις δραστηριότητες των κρατών μελών ▌τόσο σε επίπεδο λήψης αποφάσεων όσο και επιτόπου. Προς τούτο, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή χρησιμοποιούν σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών. ▌ Η Επιτροπή μπορεί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προώθηση του συντονισμού αυτού. Επιπροσθέτως, η Επιτροπή διασφαλίζει τον συντονισμό και τη συνεργασία με πολυμερείς, περιφερειακούς και υποπεριφερειακούς οργανισμούς και άλλους δωρητές.

ΤΙΤΛΟΣ Ια

ΤΥΠΟΙ ΕΝΩΣΙΑΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Άρθρο 3Βοήθεια για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης ή αναδυόμενης κρίσης με σκοπό την πρόληψη συγκρούσεων

1.          Η Ένωση παρέχει τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια για την επίτευξη των ειδικών στόχων που ορίζονται στο άρθρο 1 παράγραφος 4 στοιχείο α) ▌ ανταποκρινόμενη στις ακόλουθες εξαιρετικές και απρόβλεπτες καταστάσεις:

α)     σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, κρίσης ή αναδυόμενης κρίσης,

β)     σε περιπτώσεις καταστάσεων που συνιστούν απειλή για τη δημοκρατία, τη δημόσια τάξη, την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών ή την ασφάλεια και την προστασία των ατόμων, ιδίως εκείνων που είναι εκτεθειμένα σε βία ασκούμενη με βάση το φύλο του θύματος σε καταστάσεις αστάθειας, ή

γ)      σε περιπτώσεις καταστάσεων οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθούν σε ένοπλες συγκρούσεις ή να αποσταθεροποιήσουν ▌ σοβαρά την ή τις εμπλεκόμενες τρίτες χώρες.

Τα μέτρα αυτά μπορούν επίσης να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση καταστάσεων κατά τις οποίες η Ένωση επικαλείται τις ρήτρες ουσιωδών στοιχείων που περιλαμβάνονται σε διεθνείς συμφωνίες, προκειμένου να αναστείλει, εν όλω ή εν μέρει, τη συνεργασία της με τρίτες χώρες.

2.          Η τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια που αναφέρεται στην παράγραφο 1 μπορεί να καλύπτει τους ακόλουθους τομείς:

α)     στήριξη μέσω της παροχής τεχνικής και υλικοτεχνικής βοήθειας των προσπαθειών που αναλαμβάνουν διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, ▌ καθώς επίσης κρατικοί φορείς και παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών για την προώθηση της ανάπτυξης εμπιστοσύνης, της διαμεσολάβησης, του διαλόγου και της συμφιλίωσης,

β)     στήριξη της εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια, ιδίως σε ευάλωτες χώρες, σε χώρες όπου βρίσκονται σε εξέλιξη συγκρούσεις και σε χώρες που εξέρχονται από συγκρούσεις,

γ)      στήριξη της συγκρότησης και ▌ λειτουργίας προσωρινών διοικήσεων οριζόμενων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο,

δ)     στήριξη της ανάπτυξης δημοκρατικών και πλουραλιστικών κρατικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στους εν λόγω θεσμούς, της αποτελεσματικής πολιτικής διοίκησης και της πολιτικής επίβλεψης του συστήματος ασφαλείας, καθώς και μέτρων για την ενίσχυση των ικανοτήτων των αρχών επιβολής του νόμου και των δικαστικών αρχών που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και όλων των μορφών παράνομης διακίνησης,

ε)      στήριξη διεθνών ποινικών δικαστηρίων και ειδικών εθνικών δικαστηρίων, επιτροπών εξακρίβωσης της αλήθειας και συμφιλίωσης καθώς και μηχανισμών για τη νομική διευθέτηση καταγγελιών σχετικών με τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τη διεκδίκηση και επιδίκαση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας που συγκροτούνται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου ▌,

στ)  στήριξη μέτρων αναγκαίων για την έναρξη της αποκατάστασης και ανοικοδόμησης βασικών υποδομών, καταλυμάτων, δημόσιων κτιρίων και οικονομικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και της βασικής παραγωγικής ικανότητας, και άλλων μέτρων για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση των ελάχιστων συνθηκών που είναι αναγκαίες για βιώσιμη κοινωνική ανάπτυξη,

ζ)      στήριξη μη στρατιωτικών μέτρων που συνδέονται με την αποστράτευση και την επανένταξη πρώην μαχητών και των οικογενειών τους στην κοινωνία των πολιτών και, κατά περίπτωση, του επαναπατρισμού τους, καθώς και μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης των παιδιών στρατιωτών και των μαχητριών,

η)     στήριξη μέτρων για τον μετριασμό των κοινωνικών επιπτώσεων της αναδιάρθρωσης ▌ των ένοπλων δυνάμεων,

θ)     στήριξη μέτρων για την αντιμετώπιση στο πλαίσιο των ενωσιακών πολιτικών συνεργασίας και των στόχων τους των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων που έχουν στον άμαχο πληθυσμό οι νάρκες ξηράς κατά προσωπικού, οι μη εκραγέντες μηχανισμοί ή τα εκρηκτικά κατάλοιπα του πολέμου. Οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται δυνάμει του παρόντος κανονισμού ▌ μπορούν να καλύπτουν, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση όσον αφορά τους κινδύνους ▌, την ανίχνευση ναρκών και την εκκαθάριση ναρκοπεδίων και, σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα, την καταστροφή των αποθεμάτων,

ι)      στήριξη μέτρων για την καταπολέμηση στο πλαίσιο των ενωσιακών πολιτικών συνεργασίας και των στόχων τους της παράνομης χρήσης και της πρόσβασης σε φορητά όπλα και ελαφρύ οπλισμό ▌,

ια)    στήριξη μέτρων για την εξασφάλιση της επαρκούς κάλυψης των ειδικών αναγκών των γυναικών και των παιδιών σε καταστάσεις κρίσης και συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσής τους σε βία ασκούμενη με βάση το φύλο του θύματος,

ιβ)    στήριξη της αποκατάστασης και της επανένταξης των θυμάτων ένοπλων συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών των γυναικών και των παιδιών,

ιγ)     στήριξη μέτρων για την προώθηση και προάσπιση του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, καθώς και των συναφών διεθνών πράξεων,

ιδ)    στήριξη των κοινωνικοοικονομικών μέτρων για την προώθηση της δίκαιης πρόσβασης στους φυσικούς πόρους και της διαφανούς διαχείρισής τους σε καταστάσεις κρίσης ή αναδυόμενης κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της εγκαθίδρυσης της ειρήνης,

ιε)     στήριξη ▌ μέτρων για την αντιμετώπιση των δυνητικών επιπτώσεων αιφνίδιων μετακινήσεων πληθυσμών οι οποίες επηρεάζουν την πολιτική κατάσταση και την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την κάλυψη των αναγκών κοινοτήτων υποδοχής σε καταστάσεις κρίσης ή αναδυόμενης κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της εγκαθίδρυσης της ειρήνης,

ιστ)   στήριξη μέτρων για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών και της συμμετοχής της στην πολιτική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στις εν λόγω διαδικασίες και μέτρων για την προαγωγή ανεξάρτητων, πλουραλιστικών και επαγγελματικών μέσων ενημέρωσης,

ιζ)     στήριξη μέτρων για την αντιμετώπιση φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών που απειλούν τη σταθερότητα, καθώς και απειλών κατά της δημόσιας υγείας σχετιζόμενων με πανδημίες, σε περίπτωση που δεν παρέχεται ενωσιακή ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια πολιτικής προστασίας ή συμπληρωματικά προς τη βοήθεια αυτή.

3.          Στις καταστάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1, η Ένωση μπορεί να παρέχει τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια που δεν καλύπτεται ρητά από τους συγκεκριμένους τομείς βοήθειας που αναφέρονται στην παράγραφο 2. Η βοήθεια αυτή περιορίζεται στα έκτακτα μέτρα βοήθειας του άρθρου 7 παράγραφος 2 τα οποία πληρούν όλους τους ακόλουθους όρους:

α)     εμπίπτουν στο γενικό πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού και στους ειδικούς στόχους του άρθρου 1 παράγραφος 4 στοιχείο α),

β)     περιορίζονται ως προς τη διάρκειά τους στο χρονικό διάστημα που ορίζει το άρθρο 7 παράγραφος 2, ▌

γ)      θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες επιλέξιμα στο πλαίσιο άλλων ενωσιακών μηχανισμών εξωτερικής βοήθειας ή άλλων συνιστωσών του παρόντος κανονισμού, αλλά, λόγω της ανάγκης ταχείας αντιμετώπισης της κατάστασης, θα πρέπει να υλοποιηθούν με μέτρα για την αντιμετώπιση κρίσεων ή αναδυόμενων κρίσεων.

Άρθρο 4Βοήθεια για την πρόληψη συγκρούσεων, την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κρίσεων και την εγκαθίδρυση της ειρήνης

1.          Η Ένωση παρέχει τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια προς επιδίωξη των ειδικών στόχων που εκτίθενται στο άρθρο 1 παράγραφος 4 στοιχείο β). Αυτή η τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια καλύπτει τη στήριξη μέτρων που στοχεύουν στην οικοδόμηση και την ενίσχυση των ικανοτήτων της Ένωσης και των εταίρων της όσον αφορά την πρόληψη συγκρούσεων, την εγκαθίδρυση της ειρήνης και την κάλυψη των αναγκών πριν και μετά την κρίση, σε στενό συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς, περιφερειακούς και υποπεριφερειακούς οργανισμούς, ▌ κρατικούς φορείς και παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για:

α)     την προαγωγή της έγκαιρης προειδοποίησης ▌ και της ανάλυσης των κινδύνων με προσοχή στη διάσταση των συγκρούσεων κατά τη χάραξη και την εφαρμογή πολιτικών,

β)     τη διευκόλυνση και ανάπτυξη ικανοτήτων όσον αφορά την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, τη διαμεσολάβηση, τον διάλογο και τη συμφιλίωση, με ιδιαίτερη προσοχή σε αναδυόμενες διακοινοτικές εντάσεις,

γ)      την ενίσχυση των ικανοτήτων συμμετοχής και ανάπτυξης δυνάμεων σε μη στρατιωτικές αποστολές σταθεροποίησης·

δ)     τη βελτίωση της ανάκαμψης έπειτα από συγκρούσεις και καταστροφές οι οποίες επηρεάζουν την πολιτική κατάσταση και την ασφάλεια,

ε)      τον μετριασμό της χρήσης φυσικών πόρων για τη χρηματοδότηση συγκρούσεων καθώς και τη στήριξη της συμμόρφωσης των εμπλεκομένων με πρωτοβουλίες όπως το σύστημα πιστοποίησης της διαδικασίας Κίμπερλυ, ιδίως όσον αφορά τη διενέργεια αποδοτικών εγχώριων ελέγχων της παραγωγής και της εμπορίας φυσικών πόρων.

2.          Τα μέτρα που αναφέρονται στο παρόν άρθρο περιλαμβάνουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών, την αξιολόγηση των κινδύνων/απειλών, την έρευνα και την ανάλυση, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, την κατάρτιση και την παροχή υπηρεσιών. Συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη διαρθρωμένου διαλόγου επί ζητημάτων εγκαθίδρυσης της ειρήνης. Τα μέτρα μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν χρηματοδοτική και τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση δράσεων στήριξης της εγκαθίδρυσης της ειρήνης και της συγκρότησης κράτους.

Άρθρο 5Βοήθεια για την αντιμετώπιση παγκόσμιων, διαπεριφερειακών

και αναδυόμενων απειλών

Η Ένωση παρέχει τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια προς επιδίωξη των ειδικών επιδιώξεων που εκτίθενται στο άρθρο 1 παράγραφος 4 στοιχείο γ) στους ακόλουθους τομείς:

α)          απειλές κατά της δημόσιας τάξης, της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών, των κρίσιμων υποδομών και της δημόσιας υγείας,

Η βοήθεια καλύπτει τη στήριξη μέτρων που στοχεύουν:

i)      στην ενίσχυση της ικανότητας των αρχών επιβολής του νόμου και των δικαστικών και πολιτικών αρχών που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοεγκλήματος, και όλων των μορφών παράνομης διακίνησης, καθώς και στον αποτελεσματικό έλεγχο του παράνομου εμπορίου και της παράνομης διαμετακόμισης.

Προτεραιότητα δίνεται σε διαπεριφερειακές συνεργασίες όπου συμμετέχουν δύο ή περισσότερες τρίτες χώρες που έχουν επιδείξει σαφή πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προβλημάτων. Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μπορεί επίσης να αναπτυχθεί συνεργασία με μεμονωμένες χώρες, περιοχές ή διεθνείς, περιφερειακούς και υποπεριφερειακούς οργανισμούς,

Τα μέτρα στον τομέα αυτό δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη χρηστή διακυβέρνηση και είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο·

Όσον αφορά την παροχή βοήθειας σε αρχές που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προτεραιότητα δίνεται σε υποστηρικτικά μέτρα για την ανάπτυξη και ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, την εφαρμογή και την εκτέλεση του δημοσιονομικού, τελωνειακού και μεταναστευτικού δικαίου, την ανάπτυξη διαδικασιών επιβολής του νόμου εναρμονισμένων με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και σύμφωνων με το διεθνές δίκαιο, την ενίσχυση των μηχανισμών δημοκρατικού ελέγχου και θεσμικής εποπτείας, καθώς και την πρόληψη του βίαιου ριζοσπαστισμού,

Όσον αφορά τη βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, δίνεται η δέουσα προσοχή στη διεθνή συνεργασία που αποσκοπεί στην προώθηση βέλτιστων πρακτικών για τον περιορισμό της ζήτησης, της παραγωγής και των βλαπτικών επιπτώσεων.

ii)     στην αντιμετώπιση απειλών κατά κρίσιμων υποδομών, στις οποίες μπορούν να περιλαμβάνονται οι διεθνείς μεταφορές, περιλαμβανομένων των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, οι δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας, τα δίκτυα διανομής ενέργειας και τα ηλεκτρονικά δίκτυα πληροφοριών και επικοινωνιών.

Τα μέτρα που λαμβάνονται σε αυτόν τον τομέα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διαπεριφερειακή συνεργασία και στην εφαρμογή διεθνών προτύπων όσον αφορά τη συνειδητοποίηση των κινδύνων, τις αναλύσεις τρωτότητας, την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, τις προειδοποιήσεις και τη διαχείριση των συνεπειών.

iii)    στην εξασφάλιση της κατάλληλης αντιμετώπισης σοβαρών απειλών κατά της δημόσιας υγείας, όπως αιφνίδιων επιδημιών με ενδεχόμενες διακρατικές επιπτώσεις,

(iv)   στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων και διαπεριφερειακών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με δυνητικά αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο στην ειρήνη και την ασφάλεια.

β).    μετριασμός και ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων που προκαλούνται εκ προθέσεως, λόγω ατυχήματος ή από φυσικά αίτια και συνδέονται με χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά και πυρηνικά υλικά ή παράγοντες·

Η βοήθεια καλύπτει τη στήριξη μέτρων που στοχεύουν:

(i)     στην προώθηση μη στρατιωτικών ερευνητικών δραστηριοτήτων ως εναλλακτικών προς εκείνες που συνδέονται με αμυντικούς σκοπούς ▌,

(ii)    στην ενίσχυση των πρακτικών ασφάλειας που συνδέονται με μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύονται ή υφίστανται επεξεργασία στο πλαίσιο μη στρατιωτικών ερευνητικών προγραμμάτων ευαίσθητα χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά και πυρηνικά υλικά ή παράγοντες,

(iii)  στη στήριξη στο πλαίσιο των ενωσιακών πολιτικών συνεργασίας και των στόχων τους της δημιουργίας μη στρατιωτικών υποδομών και της εκπόνησης των σχετικών μη στρατιωτικών μελετών που απαιτούνται για την αποξήλωση, την αποκατάσταση ή τη μετατροπή εγκαταστάσεων και χώρων χρησιμοποιούμενων για εξοπλισμούς, εφόσον δηλώνεται ότι οι εγκαταστάσεις και οι χώροι αυτοί ▌δεν είναι πλέον ενταγμένοι σε αμυντικό πρόγραμμα,

(iv)   στην ενίσχυση της ικανότητας των αρμόδιων μη στρατιωτικών αρχών που συμμετέχουν στην ανάπτυξη και την επιβολή αποτελεσματικού ελέγχου της παράνομης διακίνησης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών υλικών ή παραγόντων (συμπεριλαμβανόμενου του εξοπλισμού για την παραγωγή ή τη χρήση τους) ▌,

(v)    στην ανάπτυξη του νομικού πλαισίου και των θεσμικών ικανοτήτων για την καθιέρωση και επιβολή αποτελεσματικών ελέγχων των εξαγωγών αγαθών διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων μέτρων περιφερειακής συνεργασίας ▌,

(vi)   στην ανάπτυξη αποτελεσματικών μη στρατιωτικών μέτρων όσον αφορά την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών, τον προγραμματισμό ▌ για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, την αντιμετώπιση κρίσεων και τις δυνατότητες μέτρων καθαρισμού▌.

ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Άρθρο 6Γενικό πλαίσιο ▌

▌          Η ενωσιακή βοήθεια εκτελείται σύμφωνα με τον κοινό εκτελεστικό κανονισμό και μέσω των ακόλουθων εγγράφων προγραμματισμού και μέτρων δημοσιονομικής εκτέλεσης:

α)     έκτακτα μέτρα βοήθειας και προσωρινά προγράμματα δράσης,

β)     θεματικά έγγραφα στρατηγικής και πολυετή ενδεικτικά προγράμματα,

γ)      ετήσια προγράμματα δράσης, μεμονωμένα μέτρα και ειδικά μέτρα,

δ)     μέτρα στήριξης.

Άρθρο 7

Έκτακτα μέτρα βοήθειας και προσωρινά προγράμματα δράσης

1.          Η ενωσιακή βοήθεια που προβλέπεται στο άρθρο 3 παρέχεται με έκτακτα μέτρα βοήθειας και ▌ προσωρινά προγράμματα δράσης.

2.          Η Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει έκτακτα μέτρα βοήθειας σε ▌ καταστάσεις ▌ όπως οι αναφερόμενες στο άρθρο 3 παράγραφοι 1 και 3. Τα μέτρα αυτά ▌ μπορούν να έχουν διάρκεια έως 18 μήνες, η οποία μπορεί να παραταθεί δύο φορές ▌ κατά έξι επιπλέον μήνες το πολύ, έως 30 μήνες κατά ανώτατο όριο, σε περίπτωση αντικειμενικών και απρόβλεπτων εμποδίων στην εφαρμογή τους, υπό τον όρο ότι δεν αυξάνεται το ποσό για τη χρηματοδότησή τους.

Σε περιπτώσεις παρατεταμένων κρίσεων και συγκρούσεων, η Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει δεύτερο έκτακτο μέτρο βοήθειας, του οποίου η διάρκεια μπορεί να είναι έως 18 μήνες.

Η διάρκεια του εκτάκτου μέτρου βοήθειας της πρώτης παραγράφου συνδυαζόμενη με την διάρκεια του εκτάκτου μέτρου βοήθειας που αναφέρεται στο δεύτερο εδάφιο δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες.

3.          Όταν το κόστος ενός έκτακτου μέτρου βοήθειας υπερβαίνει τα 20 000 000 ευρώ, το μέτρο εγκρίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 16 παράγραφος 3 του κοινού εκτελεστικού κανονισμού.

4.  Η Επιτροπή μπορεί να θεσπίζει προσωρινά προγράμματα δράσης, σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 16 παράγραφος 3 του κοινού εκτελεστικού κανονισμού, με σκοπό την εγκαθίδρυση ή την αποκατάσταση των βασικών συνθηκών που απαιτούνται για την αποτελεσματική υλοποίηση των πολιτικών εξωτερικής συνεργασίας της Ένωσης. Τα προσωρινά προγράμματα δράσης βασίζονται στα έκτακτα μέτρα βοήθειας.

5.          Πριν από την έγκριση ή την παράταση έκτακτων μέτρων βοήθειας το κόστος των οποίων δεν υπερβαίνει τα 20 000 000 ευρώ, η Επιτροπή ενημερώνει το Συμβούλιο σχετικά με τον χαρακτήρα και τους στόχους των εν λόγω μέτρων, καθώς και τα προβλεπόμενα χρηματοδοτικά ποσά. Η Επιτροπή ενημερώνει ομοίως το Συμβούλιο πριν να προβεί σε σημαντικές επί της ουσίας τροποποιήσεις ήδη εγκριθέντων έκτακτων μέτρων βοήθειας. Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τη σχετική προσέγγιση πολιτικής του Συμβουλίου τόσο κατά τον προγραμματισμό όσο και κατά την επακόλουθη εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, χάριν της συνοχής της εξωτερικής δράσης της Ένωσης.

6.          Το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση ενός έκτακτου μέτρου βοήθειας, και σε κάθε περίπτωση εντός τριών μηνών από αυτή, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ▌στην οποία περιγράφεται ο χαρακτήρας, το πλαίσιο και το σκεπτικό των εγκριθέντων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της συμπληρωματικότητάς τους προς τις εν εξελίξει και τις σχεδιαζόμενες δράσεις της ΕΕ.

7.          Η Επιτροπή ενημερώνει δεόντως και εγκαίρως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της ενωσιακής βοήθειας δυνάμει του άρθρου 3, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων χρηματοδοτικών ποσών, και επιπλέον ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν προβαίνει σε επί της ουσίας τροποποιήσεις ή παρατάσεις.

Άρθρο 8Θεματικά έγγραφα στρατηγικής και πολυετή ενδεικτικά προγράμματα

1.          Τα θεματικά έγγραφα στρατηγικής αποτελούν τη γενική βάση για την εκτέλεση της βοήθειας που προβλέπεται στα άρθρα 4 και 5. Τα θεματικά έγγραφα στρατηγικής παρέχουν ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και των οικείων χωρών ή περιοχών εταίρων και είναι σύμφωνα με τον γενικό σκοπό και το πεδίο αρμοδιοτήτων, τους στόχους, τις αρχές και τις πολιτικές της Ένωσης.

2.          Κατά την κατάρτιση και την εφαρμογή των θεματικών εγγράφων στρατηγικής εφαρμόζονται οι αρχές της αποτελεσματικότητας της βοήθειας, όπως η εταιρική σχέση, ο συντονισμός ▌ και, κατά περίπτωση, η εναρμόνιση. Προς τον σκοπό αυτό, τα θεματικά έγγραφα στρατηγικής συνάδουν, χωρίς να αλληλεπικαλύπτονται, με τα έγγραφα προγραμματισμού τα οποία έχουν εγκριθεί ή θεσπιστεί στο πλαίσιο άλλων μηχανισμών εξωτερικής βοήθειας της Ένωσης. Τα θεματικά έγγραφα στρατηγικής καταρτίζονται, κατ’ αρχήν, βάσει διαλόγου της Ένωσης ή, κατά περίπτωση, των ενδιαφερομένων κρατών μελών ▌ με την οικεία χώρα ή περιοχή-εταίρο και με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και των περιφερειακών και τοπικών αρχών, ώστε να διασφαλίζεται επαρκής ενστερνισμός της διαδικασίας προγραμματισμού από την οικεία χώρα ή περιοχή. Η Ένωση και τα κράτη μέλη της διαβουλεύονται μεταξύ τους στα αρχικά στάδια της διαδικασίας προγραμματισμού, προκειμένου να προωθήσουν τη συνοχή και τη συμπληρωματικότητα των δραστηριοτήτων συνεργασίας που πραγματοποιούν.

3.          Κάθε θεματικό έγγραφο στρατηγικής συνοδεύεται από πολυετές ενδεικτικό πρόγραμμα, όπου συνοψίζονται οι τομείς προτεραιότητας που έχουν επιλεγεί για ενωσιακή χρηματοδότηση, οι ειδικοί στόχοι, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οι δείκτες απόδοσης και το χρονοδιάγραμμα της ενωσιακής στήριξης. Στα πολυετή ενδεικτικά προγράμματα καθορίζονται ενδεικτικά χρηματοδοτικά κονδύλια για κάθε πρόγραμμα, με γνώμονα τις ανάγκες και τις ιδιαίτερες δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι οικείες χώρες ή περιοχές εταίροι. Εάν χρειάζεται, τα χρηματοδοτικά κονδύλια μπορούν να ορίζονται υπό τη μορφή εύρους τιμών.

4.          Η Επιτροπή εγκρίνει τα θεματικά έγγραφα στρατηγικής και τα πολυετή ενδεικτικά προγράμματα, σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 16 παράγραφος 3 του κοινού εκτελεστικού κανονισμού. Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται επίσης σε ουσιαστικές αναθεωρήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική τροποποίηση ▌της στρατηγικής ή του προγραμματισμού της.

5.          Η διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στην παράγραφο 4 δεν ισχύει για μη ουσιώδεις τροποποιήσεις ή τεχνικές προσαρμογές των θεματικών εγγράφων στρατηγικής και των πολυετών ενδεικτικών προγραμμάτων ▌, που συνεπάγονται την ανακατανομή κονδυλίων εντός του πλαισίου των ενδεικτικών κατανομών ανά τομέα προτεραιότητας ή την αύξηση ή μείωση του μεγέθους της αρχικής ενδεικτικής κατανομής κατά ποσοστό μέχρι και 20%, χωρίς να υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, με την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω τροποποιήσεις δεν θίγουν τους τομείς και τους στόχους προτεραιότητας που καθορίζονται στα εν λόγω έγγραφα. Στην περίπτωση αυτή, οι προσαρμογές κοινοποιούνται χωρίς καθυστέρηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους των κρατών μελών στην επιτροπή που αναφέρεται στο άρθρο 11.

6.          Η διαδικασία επείγοντος του άρθρου 16 παράγραφος 4 του κοινού εκτελεστικού κανονισμού μπορεί να εφαρμόζεται για την τροποποίηση των θεματικών εγγράφων στρατηγικής και των πολυετών ενδεικτικών εγγράφων όταν, για δεόντως αιτιολογημένους λόγους επιτακτικής ανάγκης, απαιτείται ταχεία αντίδραση της Ένωσης.

7.          Σε τυχόν προγραμματισμό ή αναθεωρήσεις προγραμμάτων που πραγματοποιούνται μετά τη δημοσίευση της ενδιάμεσης έκθεσης που αναφέρεται στο άρθρο 17 του κοινού εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. .../... λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα, τα ευρήματα και τα συμπεράσματα της εν λόγω έκθεσης.

Άρθρο 9Κοινωνία των πολιτών

Η προετοιμασία, ο προγραμματισμός, η υλοποίηση και η παρακολούθηση των μέτρων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό πραγματοποιούνται, εφόσον είναι εφικτό και σκόπιμο, σε διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών.

Άρθρο 10Ανθρώπινα δικαιώματα

1.          Η Επιτροπή διασφαλίζει ότι τα μέτρα που εγκρίνονται στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού σε σχέση με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος εφαρμόζονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

2.          Σύμφωνα με το στρατηγικό πλαίσιο και το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, αναπτύσσεται επιχειρησιακή καθοδήγηση προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεκτίμηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων στήριξης αντιτρομοκρατικών δράσεων που λαμβάνονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού, ιδίως όσον αφορά την πρόληψη των βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης και τον σεβασμό των διαδικαστικών εγγυήσεων, όπως του τεκμηρίου αθωότητας, της αμερόληπτης δίκης και των δικαιωμάτων υπεράσπισης. Στα μέτρα που αφορούν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος συνεκτιμάται σαφώς η διάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

3.          Η Επιτροπή παρακολουθεί προσεκτικά την εφαρμογή των μέτρων που αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο, προκειμένου να διασφαλίζει την τήρηση των υποχρεώσεων σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, και συμπεριλαμβάνει σχετικές πληροφορίες στις τακτικές εκθέσεις της.

ΤΙΤΛΟΣ ΙΙΙ

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 11Διαδικασία

επιτροπής

1.          Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή («επιτροπή του μηχανισμού συμβολής στην σταθερότητα και την ειρήνη»). Πρόκειται για επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

2.          

Στις περιπτώσεις παραπομπής στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

Άρθρο 12Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης

Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται σύμφωνα με ▌ την απόφαση 2010/427/EΕ και ιδίως το άρθρο 9 αυτής.

Άρθρο 13Χρηματοδοτικό

κονδύλιο

1.          Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού κατά την περίοδο 2014 έως 2020 ορίζεται στα ▌ 2 338 719 000 ευρώ.

2.          Οι ετήσιες πιστώσεις εγκρίνονται από το ▌το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εντός των ορίων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

3.          Κατά την περίοδο 2014-2020 τουλάχιστον το 70% του χρηματοδοτικού κονδυλίου διατίθεται για μέτρα που εμπίπτουν στο άρθρο 3 και το 9% για μέτρα που εμπίπτουν στο άρθρο 4.

Άρθρο 14Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει ▌την ημέρα ▌της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και εφαρμόζεται άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

(Τόπος),

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο                               Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                         Ο Πρόεδρος

  • [1] *              Τροπολογίες: Πολιτικές τροπολογίες: το νέο κείμενο και η αντικατάσταση κειμένου σημειώνονται με έντονους πλάγιους χαρακτήρες και η διαγραφή με το σύμβολο ▌.
  • [2] 1             ΕΕ C 391 της 18.12.2012, σ. 110.
  • [3] 1              Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ... (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της ... .
  • [4]               ΕΕ L 327 της 24.11.2006, σ. 1–11
  • [5] 3              Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1717/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Νοεμβρίου 2006, για τη θέσπιση μηχανισμού σταθερότητας (ΕΕ L 327 της 24.11.2006, σ. 1).
  • [6] 4              Απόφαση 2010/427 EΕ του Συμβουλίου, της 26ης Ιουλίου 2010, για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΕ L 201 της 3.8.2010, σ. 30).
  • [7] 5              Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).
  • [8]               Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. .../... του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον καθορισμό κοινών κανόνων και διαδικασιών για την εφαρμογή των μηχανισμών εξωτερικής δράσης της Ένωσης
  • [9]               ΕΕ: να εισαχθεί η ημερομηνία, ο αριθμός και τα στοιχεία δημοσίευσης του κανονισμού PE-CONS …/2013-2011/0412 (COD).
  • [10] *              ΕΕ: να εισαχθεί η ημερομηνία και τα στοιχεία δημοσίευσης της διοργανικής συμφωνίας που περιέχεται στο έγγρ. 11838/13.
    7              ΕΕ …
  • [11]               ΕΕ …
  • [12]               Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1257/96 του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 1996, σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια (ΕΕ L 163 της 2.7.1996, σ. 1).
  • [13]               Απόφαση (ΕΕ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης (ΕΕ L …).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣTO NOMOΘΕTΙKO ΨHΦΙΣMA

STATEMENT BY THE COMISSION ON THE STRATEGIC DIALOGUE WITH THE EUROPEAN PARLIAMENT The Commission will be represented at the responsible Commissioner level* Where applicable

On the basis of Article 14 TEU, the Commission will conduct a strategic dialogue with the European Parliament prior to the programming of [add the name of the corresponding ENI, DCI, IPA II, EIDHR, ISP, PI Regulation] and after initial consultation of its relevant beneficiaries, where appropriate. The Commission will present to the Parliament the relevant available documents on programming with indicative allocations foreseen per country/region, and, within a country/region, priorities, possible results and indicative allocations foreseen per priority for geographic programmes, as well as the choice of assistance modalities*. The Commission will present to the Parliament the relevant available documents on programming with thematic priorities, possible results, choice of assistance modalities*, and financial allocations for such priorities foreseen in thematic programmes. The Commission will take into account the position expressed by the European Parliament on the matter.

The Commission will conduct a strategic dialogue with the European Parliament in preparing the Mid Term Review and before any substantial revision of the programming documents during the period of validity of this Regulation.

The Commission, if invited by the European Parliament, will explain where Parliament's observations have been taken into consideration in the programming documents and any other follow-up given to the strategic dialogue.

  • [1]  The Commission will be represented at the responsible Commissioner level
    * Where applicable

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Ανάπτυξης (20.6.2012)

προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη θέσπιση Μηχανισμού Σταθερότητας
(COM(2011)0845 – C7-0497/2011 – 2011/0413(COD))

Συντάκτης γνωμοδότησης: Cristian Dan Preda

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η δημιουργία του Μηχανισμού Σταθερότητας το 2007 αποτέλεσε μια σημαντική καινοτομία για τη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ να αντιμετωπίζει κρίσεις και έχει έκτοτε διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα τη διασύνδεση ασφάλειας και ανάπτυξης, αποδεικνύοντας ότι συνιστά εργαλείο στρατηγικής σημασίας και αυξάνοντας την ικανότητα της ΕΕ να αναλαμβάνει δράση σε καταστάσεις κρίσης.

Σήμερα, ο χρόνος αντίδρασης της ΕΕ σε καταστάσεις κρίσης είναι περίπου οκτώ εβδομάδες ενώ μπορεί να παρασχεθεί χρηματοδότηση για μέτρα διάρκειας έως και 18 μηνών. Η μακροπρόθεσμη συνιστώσα του Μηχανισμού Σταθερότητας επιτρέπει επίσης στην ΕΕ να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες, δυνάμει αποσταθεροποιητικές, παγκόσμιες και διαπεριφερειακές απειλές και να συμβάλλει στην ενίσχυση της ικανότητας διεθνών, περιφερειακών και άλλων οργανώσεων να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις πριν και μετά την κρίση.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η πρόταση της Επιτροπής είναι ευπρόσδεκτη, δεδομένου ότι επιδιώκει να διατηρήσει τα κύρια χαρακτηριστικά του Μηχανισμού Σταθερότητας, με παράλληλο εξορθολογισμό των διατάξεών του ώστε να βελτιωθεί η χαρακτηριστική ευελιξία του μηχανισμού αυτού.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι επίσης ο προτεινόμενος προϋπολογισμός των 2.828.000 ευρώ που διατίθεται στον Μηχανισμό Σταθερότητας στο προσεχές ΠΔΠ, ήτοι αύξηση κατά 42%, μολονότι απομένει να αποδειχθεί ότι η αύξηση αυτή είναι επαρκής. Πρόσφατα γεγονότα που συνδέονται με την Αραβική Άνοιξη κατέδειξαν ότι η ΕΕ εξακολουθεί να μη διαθέτει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέσα για τον τερματισμό των συγκρούσεων και τον περιορισμό της βίας κατά την άμεση μεταβατική περίοδο. Εφόσον υπάρχει γνήσια πολιτική βούληση να καταστεί ο Μηχανισμός Σταθερότητας αποτελεσματικό εργαλείο, θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά η μελλοντική του χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, το 65% τουλάχιστον του προϋπολογισμού προορίζεται για βοήθεια στο πλαίσιο της αντίδρασης σε καταστάσεις κρίσης ή αναδυόμενης κρίσης με στόχο την πρόληψη των συγκρούσεων. Δεδομένου ότι το ποσό που διατίθεται σήμερα για δράσεις βάσει του άρθρου 3 αντιστοιχεί περίπου στο 73%, τούτο ενδέχεται να υποδηλώνει αλλαγή προσέγγισης, στο πλαίσιο της οποίας η μακροπρόθεσμη συνιστώσα αποκτά συγκριτικά μεγαλύτερη βαρύτητα. Ωστόσο, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι για τις δράσεις βάσει του άρθρου 4 θα πρέπει να διατεθεί το 20% τουλάχιστον της χρηματοδότησης του Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ανάλογη σημασία έχει και η ενίσχυση των πτυχών που αφορούν τη σύνδεση αρωγής, αποκατάστασης και ανάπτυξης σε ορισμένες διατάξεις και η αύξηση της συνολικής συνοχής του νέου νομοθετικού κειμένου με την ενσωμάτωση ειδικών διατάξεων για τα ετήσια προγράμματα δράσης, όπως και για τα ειδικά μέτρα. Η τρέχουσα αναθεώρηση που στοχεύει στην απλούστευση της δράσης του Μηχανισμού Σταθερότητας δεν θα πρέπει να αποβεί εις βάρος της σαφήνειας των ειδών εκτελεστικών μέτρων που μπορούν να εγκριθούν. Θα ήταν επίσης προτιμότερο να υπάρχουν ειδικές διατάξεις για την αξιολόγηση των μέτρων που εγκρίνονται στο πλαίσιο του Μηχανισμού Σταθερότητας. Διευκρίνιση θα πρέπει να υπάρξει επίσης ως προς τους δείκτες επιδόσεων των διαφόρων μορφών βοήθειας. Τέλος, μολονότι ο Μηχανισμός Σταθερότητας έχει αποκτήσει ωριμότητα ως μέσο, η ενσωμάτωση ρήτρας αναθεώρησης κρίνεται επιβεβλημένη και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της συνοχής μεταξύ των παρεμβάσεων των κρατών μελών και της ΕΕ.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Ανάπτυξης καλεί την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Η διατήρηση της ειρήνης, η πρόληψη των συγκρούσεων, η ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας, η παροχή συνδρομής σε πληθυσμούς, χώρες και περιοχές που πλήττονται από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές περιλαμβάνονται μεταξύ των πρωταρχικών στόχων της εξωτερικής δράσης της Ένωσης, όπως καθορίζεται στο άρθρο 21 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κρίσεις και οι συγκρούσεις που πλήττουν τις χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και διάφοροι άλλοι παράγοντες όπως η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η κλιματική αλλαγή, καθώς και οι προκλήσεις και απειλές της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και οι φυσικές καταστροφές συνιστούν κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Για να αντιμετωπιστούν τα προαναφερθέντα προβλήματα εγκαίρως και αποτελεσματικά, απαιτούνται ειδικοί χρηματοδοτικοί πόροι και μηχανισμοί που συμπληρώνουν την ανθρωπιστική βοήθεια και τους μακροπρόθεσμους μηχανισμούς συνεργασίας.

(2) Η διατήρηση της ειρήνης, η πρόληψη των συγκρούσεων, η ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας, η παροχή συνδρομής σε πληθυσμούς, χώρες και περιοχές που πλήττονται από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές και η υποστήριξη της βιώσιμης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων χωρών, με πρωτεύοντα στόχο την εξάλειψη της φτώχειας περιλαμβάνονται μεταξύ των αρχών και των πρωταρχικών στόχων της εξωτερικής δράσης της Ένωσης, όπως καθορίζεται στο άρθρο 21 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κρίσεις και οι συγκρούσεις που πλήττουν τις χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και διάφοροι άλλοι παράγοντες όπως η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η κλιματική αλλαγή, καθώς και οι προκλήσεις και απειλές της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και οι φυσικές καταστροφές συνιστούν κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Για να αντιμετωπιστούν τα προαναφερθέντα προβλήματα εγκαίρως και αποτελεσματικά, απαιτούνται ειδικοί χρηματοδοτικοί πόροι και μηχανισμοί που συμπληρώνουν την ανθρωπιστική βοήθεια και τους μακροπρόθεσμους μηχανισμούς συνεργασίας.

Τροπολογία  2

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Προφορική τροπολογία

(3) Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1717/2006 θεσπίστηκε με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στην Ένωση να παρέχει συνεπή και ολοκληρωμένη απάντηση σε καταστάσεις κρίσης και αναδυόμενης κρίσης, να αντιμετωπίζει συγκεκριμένες διαπεριφερειακές απειλές για την ασφάλεια και να ενισχύει την ετοιμότητα έναντι των κρίσεων. Στόχος του παρόντος κανονισμού είναι να θεσπιστεί αναθεωρημένος μηχανισμός, βασιζόμενος στην πείρα που έχει αποκτηθεί από τον προηγούμενο μηχανισμό, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και η συνοχή των δράσεων της Ένωσης όσον αφορά την πρόληψη των συγκρούσεων και την αντίδραση στις κρίσεις, την ετοιμότητα έναντι των κρίσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης, καθώς και την αντιμετώπιση των απειλών της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας του κλίματος.

(3) Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1717/2006 θεσπίστηκε με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στην Ένωση να παρέχει συνεπή και ολοκληρωμένη απάντηση σε καταστάσεις κρίσης και αναδυόμενης κρίσης, να αντιμετωπίζει συγκεκριμένες διαπεριφερειακές απειλές για την ασφάλεια και να ενισχύει την ετοιμότητα έναντι των κρίσεων. Στόχος του παρόντος κανονισμού είναι να θεσπιστεί αναθεωρημένος μηχανισμός, βασιζόμενος στην πείρα που έχει αποκτηθεί από τον προηγούμενο μηχανισμό, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και η συνοχή των δράσεων της Ένωσης όσον αφορά την πρόληψη των συγκρούσεων και την αντίδραση στις κρίσεις, την ετοιμότητα έναντι των κρίσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης, καθώς και την αντιμετώπιση των απειλών της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας του κλίματος μέσω δράσεων και μέτρων για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του πληθυσμού στις φυσικές καταστροφές.

Τροπολογία  3

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 6

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(6) Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την ασφάλεια και την ανάπτυξη (καθώς και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την αντίδραση της ΕΕ σε καταστάσεις αστάθειας) υπογραμμίζουν ότι το σύμπλεγμα ανάπτυξης-ασφάλειας θα πρέπει να διέπει τις στρατηγικές και τις πολιτικές της ΕΕ προκειμένου να συμβάλλει στη συνοχή της εξωτερικής δράσης της ΕΕ. Ειδικότερα, το Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μελλοντικές εργασίες στον τομέα της ασφάλειας και της ανάπτυξης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις της ασφάλειας και ανάπτυξης στην κλιματική αλλαγή, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τα ζητήματα διαχείρισης των φυσικών πόρων, καθώς και τη μετανάστευση.

(6) Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την ασφάλεια και την ανάπτυξη (καθώς και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την αντίδραση της ΕΕ σε καταστάσεις αστάθειας) υπογραμμίζουν ότι το σύμπλεγμα ανάπτυξης-ασφάλειας θα πρέπει να διέπει τις στρατηγικές και τις πολιτικές της ΕΕ προκειμένου να συμβάλλει στη συνοχή της αναπτυξιακής πολιτικής (ΣΑΠ) όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 208 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνοχή της εξωτερικής δράσης της ΕΕ γενικά. Ειδικότερα, το Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μελλοντικές εργασίες στον τομέα της ασφάλειας και της ανάπτυξης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις της ασφάλειας και ανάπτυξης στην κλιματική αλλαγή, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τα ζητήματα διαχείρισης των φυσικών πόρων, καθώς και τη μετανάστευση.

Τροπολογία  4

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 6 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(6a) Στην ευρωπαϊκή συναίνεση για την ανάπτυξη1, την οποία ενέκριναν το Συμβούλιο και οι αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών μελών που συνεδρίασαν με το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή στις 22 Νοεμβρίου 2005, και χαιρέτισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15- 16 Δεκεμβρίου 2005, δηλώνεται ότι η Κοινότητα, στο πλαίσιο των αντιστοίχων αρμοδιοτήτων των οργάνων της, θα αναπτύξει ολοκληρωμένη προσέγγιση για την πρόληψη των εύθραυστων πολιτειακών καταστάσεων, των συγκρούσεων, των φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων, στόχος στον οποίο θα πρέπει να συμβάλλει ο παρών κανονισμός.

 

_____________

 

1 ΕΕ C 46, 24.2.2006, σ. 1.

Τροπολογία  5

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – παράγραφος 2 – στοιχείο β

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

β) να προλαμβάνει συγκρούσεις, να διασφαλίζει την ετοιμότητα έναντι καταστάσεων πριν και μετά την κρίση και να οικοδομεί την ειρήνη·

β) να προλαμβάνει συγκρούσεις, να διασφαλίζει την ικανότητα και την ετοιμότητα έναντι καταστάσεων πριν και μετά την κρίση και να οικοδομεί την ειρήνη·

Τροπολογία  6

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – παράγραφος 2 – στοιχείο γ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

γ) να αντιμετωπίζει συγκεκριμένες παγκόσμιες και διαπεριφερειακές απειλές που έχουν αποσταθεροποιητική επίδραση, όπως, μεταξύ άλλων, την κλιματική αλλαγή.

γ) να αντιμετωπίζει συγκεκριμένες παγκόσμιες και διαπεριφερειακές απειλές που έχουν δυνάμει αποσταθεροποιητική επίδραση, όπως, μεταξύ άλλων, την κλιματική αλλαγή, με τη δημιουργία ικανότητας των τοπικών φορέων, μεταξύ άλλων.

Τροπολογία  7

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 2 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Η Επιτροπή διασφαλίζει ότι τα μέτρα που εγκρίνονται βάσει του παρόντος κανονισμού συνάδουν με το συνολικό στρατηγικό πλαίσιο πολιτικής της Ένωσης για την εκάστοτε χώρα-εταίρο και ειδικότερα με τους στόχους των μηχανισμών της παραγράφου 2, καθώς και με άλλα σχετικά μέτρα της Ένωσης.

1. Η Επιτροπή διασφαλίζει ότι τα μέτρα που εγκρίνονται βάσει του παρόντος κανονισμού συνάδουν με το συνολικό στρατηγικό πλαίσιο πολιτικής της Ένωσης για την εκάστοτε χώρα-εταίρο και ειδικότερα με τους στόχους των μηχανισμών της παραγράφου 2, καθώς και με άλλα σχετικά μέτρα και στόχους της Ένωσης, ιδίως τη ΣΑΠ όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 208 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τροπολογία  8

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 3 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Η τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια της παραγράφου 1 καλύπτει τους συγκεκριμένους τομείς που αναφέρονται αναλυτικά στο παράρτημα Ι. Ο δείκτης επιδόσεων της παρεχόμενης βοήθειας είναι το ποσοστό των έργων που υιοθετούνται εντός τριών μηνών από τη στιγμή της κρίσης.

(Δεν αφορά το ελληνικό κείμενο)

Τροπολογία  9

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 4 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Η τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια της παραγράφου 1 καλύπτει τους συγκεκριμένους τομείς που αναφέρονται αναλυτικά στο παράρτημα ΙΙ. Ο δείκτης επιδόσεων της παρεχόμενης βοήθειας είναι ο βαθμός στον οποίο έχουν ενισχυθεί οι ικανότητες πρόληψης των συγκρούσεων, αντιμετώπισης των καταστάσεων πριν και μετά τη σύγκρουση και οικοδόμησης της ειρήνης.

(Δεν αφορά το ελληνικό κείμενο)

Τροπολογία  10

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 6 – παράγραφος 1 – εισαγωγικό τμήμα

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Η βοήθεια της Ένωσης εφαρμόζεται σύμφωνα με τον κοινό εκτελεστικό κανονισμό και με τα ακόλουθα έγγραφα προγραμματισμού και μέτρα δημοσιονομικής εκτέλεσης:

Η βοήθεια της Ένωσης εφαρμόζεται σύμφωνα με τον κοινό εκτελεστικό κανονισμό και με τα ακόλουθα έγγραφα προγραμματισμού και μέτρα δημοσιονομικής εκτέλεσης:

Τροπολογία  11

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 7 – παράγραφος 8

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

8. Η Επιτροπή ενημερώνει τακτικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον προγραμματισμό της ενωσιακής βοήθειας, σύμφωνα με το άρθρο 3.

8. Η Επιτροπή ενημερώνει τακτικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον προγραμματισμό της ενωσιακής βοήθειας, σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4 και 5.

Τροπολογία  12

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 8 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα θεματικά έγγραφα στρατηγικής αποτελούν τη γενική βάση για την εφαρμογή της βοήθειας σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 5. Τα θεματικά έγγραφα στρατηγικής εξασφαλίζουν πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και των συγκεκριμένων χωρών ή περιοχών-εταίρων, το οποίο συνάδει με τον συνολικό σκοπό και το πεδίο αρμοδιοτήτων, τους στόχους, τις αρχές και τις πολιτικές της Ένωσης.

1. Τα θεματικά έγγραφα στρατηγικής αποτελούν τη γενική βάση για την εφαρμογή της βοήθειας σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 5. Τα θεματικά έγγραφα στρατηγικής εξασφαλίζουν πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και των συγκεκριμένων χωρών ή περιοχών-εταίρων, το οποίο συνάδει με τον συνολικό σκοπό και το πεδίο αρμοδιοτήτων, τους στόχους, τις αρχές και τις πολιτικές της Ένωσης και συνάδει με τις ανάγκες των συγκεκριμένων χωρών ή περιοχών-εταίρων.

Τροπολογία  13

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 8 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Κατά την κατάρτιση και εφαρμογή των εγγράφων στρατηγικής, εφαρμόζονται οι αρχές αποτελεσματικότητας της βοήθειας: εταιρική σχέση, συντονισμός και εναρμόνιση. Προς τον σκοπό αυτό, τα θεματικά έγγραφα στρατηγικής πρέπει να συνάδουν, χωρίς να αλληλεπικαλύπτονται, προς τα έγγραφα προγραμματισμού τα οποία έχουν εγκριθεί ή θεσπιστεί στο πλαίσιο άλλων μηχανισμών εξωτερικής βοήθειας της Ένωσης. Τα θεματικά έγγραφα στρατηγικής καταρτίζονται, κατ’ αρχήν, βάσει διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και, κατά περίπτωση, των ενδιαφερομένων κρατών μελών, αφενός, και, αφετέρου, των χωρών ή περιοχών-εταίρων, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και των περιφερειακών και τοπικών αρχών, ώστε να διασφαλίζεται η επαρκής οικειοποίηση της διαδικασίας από την ενδιαφερόμενη χώρα ή περιοχή. Η Ένωση και τα κράτη μέλη της διαβουλεύονται μεταξύ τους σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας προγραμματισμού για να προαγάγουν τη συνοχή και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ των δραστηριοτήτων συνεργασίας τους.

2. Κατά την κατάρτιση και εφαρμογή των εγγράφων στρατηγικής, εφαρμόζονται οι αρχές αποτελεσματικότητας της βοήθειας: εταιρική σχέση, συντονισμός και εναρμόνιση. Προς τον σκοπό αυτό, τα θεματικά έγγραφα στρατηγικής πρέπει να συνάδουν, χωρίς να αλληλεπικαλύπτονται, προς τα έγγραφα προγραμματισμού τα οποία έχουν εγκριθεί ή θεσπιστεί στο πλαίσιο άλλων μηχανισμών εξωτερικής βοήθειας της Ένωσης. Τα θεματικά έγγραφα στρατηγικής καταρτίζονται, κατ’ αρχήν, βάσει διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και, κατά περίπτωση, των ενδιαφερομένων κρατών μελών και άλλων δωρητών, αφενός, και, αφετέρου, των χωρών ή περιοχών-εταίρων, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και των περιφερειακών και τοπικών αρχών, ώστε να διασφαλίζεται η επαρκής οικειοποίηση της διαδικασίας από την ενδιαφερόμενη χώρα ή περιοχή. Η Ένωση και τα κράτη μέλη της διαβουλεύονται μεταξύ τους σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας προγραμματισμού για να προαγάγουν τη συνοχή και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ των δραστηριοτήτων συνεργασίας τους.

Τροπολογία  14

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 8 – παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Η Επιτροπή εγκρίνει τα θεματικά έγγραφα στρατηγικής και τα πολυετή ενδεικτικά προγράμματα, σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 15 παράγραφος 3 του κοινού εκτελεστικού κανονισμού. Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται επίσης σε ουσιαστικές αναθεωρήσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική τροποποίηση της στρατηγικής ή του προγραμματισμού της.

4. Η Επιτροπή εγκρίνει τα θεματικά έγγραφα στρατηγικής και τα πολυετή ενδεικτικά προγράμματα, σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 15 παράγραφος 3 του κοινού εκτελεστικού κανονισμού, και, κατά περίπτωση, με διαβούλευση με τις συγκεκριμένες χώρες ή περιοχές-εταίρους. Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται επίσης σε ουσιαστικές αναθεωρήσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική τροποποίηση της στρατηγικής ή του προγραμματισμού της.

Τροπολογία  15

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 8 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 8α

 

Ετήσια προγράμματα δράσης

 

1. Τα ετήσια προγράμματα δράσης θεσπίζουν μέτρα τα οποία εγκρίνονται βάσει των θεματικών εγγράφων στρατηγικής και των πολυετών ενδεικτικών προγραμμάτων του άρθρου 8.

 

2. Τα ετήσια προγράμματα δράσης προσδιορίζουν τους προς επίτευξη στόχους, τους τομείς παρέμβασης, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τις διαδικασίες διαχείρισης και το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης. Περιέχουν συνοπτική περιγραφή των προς χρηματοδότηση ενεργειών, ένδειξη του ποσού που χορηγείται για κάθε ενέργεια και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους. Όπου κρίνεται απαραίτητο, περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα από διδάγματα που αντλήθηκαν από προηγούμενη παροχή βοήθειας. Οι στόχοι είναι μετρήσιμοι.

 

3. Τα ετήσια προγράμματα δράσης και οιαδήποτε αναθεώρηση ή παράτασή τους εγκρίνονται σύμφωνα με τους κανόνες και τις διαδικασίες που ορίζονται στο άρθρο 2 του κοινού εκτελεστικού κανονισμού.

Τροπολογία  16

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 8 β (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 8β

 

Ειδικά μέτρα

 

1. Με την επιφύλαξη των άρθρων 7, 8 και 8α, σε περίπτωση απρόβλεπτων και δεόντως αιτιολογημένων αναγκών, περιστάσεων ή δεσμεύσεων, η Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει ειδικά μέτρα που δεν προβλέπονται στα μέτρα έκτακτης βοήθειας ούτε στα προσωρινά προγράμματα παρέμβασης του άρθρου7, στα θεματικά έγγραφα στρατηγικής και στα πολυετή ενδεικτικά προγράμματα του άρθρου 8 ή στα ετήσια προγράμματα δράσης του άρθρου 8α.

 

2. Τα ειδικά μέτρα ορίζουν τους στόχους, τους τομείς παρέμβασης, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τους τρόπους διαχείρισης, καθώς και το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης. Περιέχουν περιγραφή των προς χρηματοδότηση ενεργειών, ένδειξη του ποσού που χορηγείται για κάθε ενέργεια και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.

 

3. Τα ειδικά μέτρα εγκρίνονται σύμφωνα με τους κανόνες και τις διαδικασίες που ορίζονται στο άρθρο 2 του κοινού εκτελεστικού κανονισμού.

Τροπολογία  17

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 8 γ (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 8γ

 

Αξιολόγηση

 

1. Η Επιτροπή αξιολογεί τακτικά τα αποτελέσματα και την αποδοτικότητα των πολιτικών και προγραμμάτων καθώς και την αποτελεσματικότητα του προγραμματισμού, ενδεχομένως με ανεξάρτητες εξωτερικές αξιολογήσεις, προκειμένου να ελέγξει κατά πόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι και να καταστήσει δυνατή τη διατύπωση συστάσεων για τη βελτίωση των μελλοντικών ενεργειών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 12 του κοινού εκτελεστικού κανονισμού.

 

2. Στο πλαίσιο των εν λόγω αξιολογήσεων, η Επιτροπή επικεντρώνεται ειδικότερα στο να καταστήσει περισσότερο λειτουργικούς και να τελειοποιήσει τους δείκτες επιδόσεων που αναφέρονται στα άρθρα 3, 4 και 5.

Τροπολογία  18

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 13 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Κατά την περίοδο 2014-2020 τουλάχιστον το 65% του χρηματοδοτικού κονδυλίου διατίθεται για μέτρα που εμπίπτουν στο άρθρο 3.

Κατά την περίοδο 2014-2020 τουλάχιστον το 65% του χρηματοδοτικού κονδυλίου διατίθεται για μέτρα που εμπίπτουν στο άρθρο 3 και τουλάχιστον το 20% για μέτρα που εμπίπτουν στο άρθρο 4.

Τροπολογία  19

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 13 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 13α

 

Έκθεση

 

Η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2017, έκθεση που αξιολογεί την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού κατά τα τέσσερα πρώτα έτη, συνοδευόμενη, εφόσον είναι σκόπιμο, από πρόταση που εισάγει τροποποιήσεις στον κανονισμό.

Τροπολογία  20

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 14 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Τροπολογία  21

Πρόταση κανονισμού

Παράρτημα I – στοιχείο ε

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

ε) στήριξη των αναγκαίων μέτρων για την αποκατάσταση και ανοικοδόμηση των βασικών υποδομών, καταλυμάτων, δημόσιων κτιρίων και οικονομικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και της βασικής παραγωγικής ικανότητας, και άλλων μέτρων για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση των αναγκαίων ελάχιστων προϋποθέσεων για μια διαρκή κοινωνική ανάπτυξη·

ε) στήριξη των αναγκαίων μέτρων για την αποκατάσταση και ανοικοδόμηση των βασικών υποδομών, καταλυμάτων, δημόσιων κτιρίων και οικονομικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και της βασικής παραγωγικής ικανότητας, και άλλων μέτρων για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση των αναγκαίων ελάχιστων προϋποθέσεων για μια διαρκή κοινωνική ανάπτυξη, όπως και για τη διατήρηση ενός προσιτού συστήματος περίθαλψης και εκπαίδευσης·

Τροπολογία  22

Πρόταση κανονισμού

Παράρτημα I – στοιχείο ι

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

ι) στήριξη μέτρων για την εξασφάλιση της επαρκούς κάλυψης των ειδικών αναγκών γυναικών και παιδιών σε καταστάσεις κρίσης και σύγκρουσης, περιλαμβανομένης της έκθεσής τους σε πράξεις βίας λόγω φύλου·

ι) στήριξη μέτρων για την εξασφάλιση άμεσης και επαρκούς κάλυψης των ειδικών αναγκών γυναικών και παιδιών σε καταστάσεις κρίσης και σύγκρουσης, περιλαμβανομένης της έκθεσής τους σε πράξεις βίας λόγω φύλου·

Τροπολογία  23

Πρόταση κανονισμού

Παράρτημα ΙΙ – εισαγωγική πρόταση

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Η τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια που αναφέρεται στο άρθρο 4 μπορεί να καλύπτει την παροχή στήριξης για μέτρα που αποσκοπούν στην οικοδόμηση και την ενίσχυση των ικανοτήτων της ΕΕ και των εταίρων της για την πρόληψη των συγκρούσεων, την οικοδόμηση της ειρήνης και την αντιμετώπιση των αναγκών πριν και μετά τη σύγκρουση, σε στενό συντονισμό με τους διεθνείς περιφερειακούς και υποπεριφερειακούς οργανισμούς, καθώς και με τους κρατικούς και μη κρατικούς φορείς σε σχέση με τις προσπάθειές τους για:

Η τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια που αναφέρεται στο άρθρο 4 καλύπτει την παροχή στήριξης για μέτρα που αποσκοπούν στην οικοδόμηση και την ενίσχυση των ικανοτήτων της ΕΕ και των εταίρων της για την πρόληψη των συγκρούσεων, την οικοδόμηση της ειρήνης και την αντιμετώπιση των αναγκών πριν και μετά τη σύγκρουση, σε στενό συντονισμό με τους διεθνείς περιφερειακούς και υποπεριφερειακούς οργανισμούς, καθώς και με τους κρατικούς και μη κρατικούς φορείς σε σχέση με τις προσπάθειές τους για:

Τροπολογία  24

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο III – σημείο 1 – εδάφιο 2 – εισαγωγική πρόταση

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

η βοήθεια μπορεί να καλύπτει τη στήριξη μέτρων για:

η βοήθεια καλύπτει τη στήριξη μέτρων για:

Τροπολογία  25

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο III – σημείο 2 – εδάφιο 2 – εισαγωγική πρόταση

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

η βοήθεια μπορεί να καλύπτει τη στήριξη μέτρων για:

η βοήθεια καλύπτει τη στήριξη μέτρων για:

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Δημιουργία μέσου σταθερότητας

Έγγραφα αναφοράς

COM(2011)0845 – C7-0497/2011 – 2011/0413(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

AFET

17.1.2012

 

 

 

Γνωμοδότηση της

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

DEVE

17.1.2012

Συντάκτης(τρια) γνωμοδότησης

       Ημερομηνία ορισμού

Cristian Dan Preda

14.2.2012

Εξέταση στην επιτροπή

14.5.2012

 

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

19.6.2012

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

25

0

1

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Thijs Berman, Michael Cashman, Véronique De Keyser, Nirj Deva, Leonidas Donskis, Charles Goerens, Catherine Grèze, Filip Kaczmarek, Michał Tomasz Kamiński, Gay Mitchell, Norbert Neuser, Jean Roatta, Birgit Schnieber-Jastram, Michèle Striffler, Keith Taylor, Patrice Tirolien, Ivo Vajgl, Anna Záborská, Iva Zanicchi, Ελένη Θεοχάρους

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Agustín Díaz de Mera García Consuegra, Gesine Meissner, Csaba Őry, Patrizia Toia

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Ioan Enciu, Gabriele Zimmer

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (26.6.2012)

προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση Μηχανισμού Σταθερότητας
(COM(2011)0845 – C7‑0497/2011 – 2011/0413(COD))

Συντάκτης γνωμοδότησης: Damien Abad

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου καλεί την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ως αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις κάτωθι τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – παράγραφος 2 – στοιχείο γ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

γ) να αντιμετωπίζει συγκεκριμένες παγκόσμιες και διαπεριφερειακές απειλές που έχουν αποσταθεροποιητική επίδραση, όπως, μεταξύ άλλων, την κλιματική αλλαγή.

γ) να αντιμετωπίζει συγκεκριμένες παγκόσμιες και διαπεριφερειακές απειλές που έχουν αποσταθεροποιητική επίδραση, και να διασφαλίζει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστάσεων πριν και μετά από κρίση, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής.

Τροπολογία  2

Πρόταση κανονισμού

Παράρτημα I – στοιχείο γ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(γ) στήριξη της ανάπτυξης δημοκρατικών, πλουραλιστικών κρατικών θεσμών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών σε αυτούς τους θεσμούς, καθώς και της αποτελεσματικής πολιτικής διοίκησης και των σχετικών νομικών πλαισίων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας, της χρηστής διακυβέρνησης, του κράτους δικαίου και της δημόσιας τάξης, συμπεριλαμβανομένης της μη στρατιωτικής τεχνικής βοήθειας για την ενίσχυση του συνολικού πολιτικού ελέγχου και την εποπτεία του συστήματος ασφαλείας, καθώς και των μέτρων για την ενίσχυση της ικανότητας επιβολής του νόμου και της εξουσίας των δικαστικών αρχών που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και όλων των μορφών παράνομης διακίνησης·

(γ) στήριξη της ανάπτυξης δημοκρατικών, πλουραλιστικών κρατικών θεσμών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών σε αυτούς τους θεσμούς, καθώς και της αποτελεσματικής πολιτικής διοίκησης και των σχετικών νομικών πλαισίων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας, της χρηστής διακυβέρνησης, του κράτους δικαίου και της δημόσιας τάξης·

Αιτιολόγηση

Πέραν των μέτρων νομικής και νομοθετικής υποστήριξης που αναφέρονται στο παράρτημα 3, ο μηχανισμός θα πρέπει να επιτρέπει τη θέσπιση μιας ταχείας διαδικασίας για την υποστήριξη της συνεργασίας και της τεχνικής στήριξης όσον αφορά τον έλεγχο στα σύνορα, με στόχο την αντιμετώπιση πάσης φύσεως λαθρεμπορίου που θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση ή σύγκρουση.

Τροπολογία  3

Πρόταση κανονισμού

Παράρτημα I – στοιχείο δ α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(δα) υποστήριξη και τεχνική συνεργασία με τις δικαστικές και τελωνειακές αρχές που συμμετέχουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και όλων των μορφών παράνομης διακίνησης, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων, και υποστήριξη της περιφερειακής συνεργασίας σε θέματα τελωνειακών ελέγχων·

Τροπολογία  4

Πρόταση κανονισμού

Παράρτημα I – στοιχείο ε

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

ε) στήριξη των αναγκαίων μέτρων για την αποκατάσταση και ανοικοδόμηση των βασικών υποδομών, καταλυμάτων, δημόσιων κτιρίων και οικονομικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και της βασικής παραγωγικής ικανότητας, και άλλων μέτρων για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση των αναγκαίων ελάχιστων προϋποθέσεων για μια διαρκή κοινωνική ανάπτυξη·

ε) στήριξη των αναγκαίων μέτρων για την αποκατάσταση και ανοικοδόμηση των βασικών υποδομών, καταλυμάτων, δημόσιων κτιρίων και οικονομικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και της βασικής παραγωγικής και εμπορικής ικανότητας, και άλλων μέτρων για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, τη διατήρηση και κυρίως τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση των αναγκαίων ελάχιστων προϋποθέσεων για μια διαρκή κοινωνική ανάπτυξη·

Τροπολογία  5

Πρόταση κανονισμού

Παράρτημα I – στοιχείο ιγ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(ιγ) στήριξη των κοινωνικοοικονομικών μέτρων για την προώθηση της δίκαιης πρόσβασης στους φυσικούς πόρους, και της διαφανούς διαχείρισής τους, σε καταστάσεις κρίσης ή αναδυόμενης κρίσης·

(ιγ) στήριξη των κοινωνικοοικονομικών μέτρων για την προώθηση της δίκαιης πρόσβασης στους φυσικούς πόρους, και της βιώσιμης και διαφανούς διαχείρισής τους, σε καταστάσεις κρίσης ή αναδυόμενης κρίσης·

Τροπολογία  6

Πρόταση κανονισμού

Παράρτημα II – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα μέτρα που αναφέρονται στο παρόν σημείο περιλαμβάνουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών, την αξιολόγηση των κινδύνων/απειλών, την έρευνα και την ανάλυση, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, την κατάρτιση και την παροχή υπηρεσιών. Τα μέτρα αυτά μπορούν επίσης να περιλάβουν χρηματοδοτική και τεχνική βοήθεια για την εφαρμογή των δράσεων στήριξης της οικοδόμησης της ειρήνης και της συγκρότησης κράτους.

Τα μέτρα που αναφέρονται στο παρόν σημείο περιλαμβάνουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών, την αξιολόγηση των κινδύνων/απειλών, την έρευνα και την ανάλυση, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, την υποστήριξη για τη συλλογή, την ανάλυση και τη χρήση μακροοικονομικών πληροφοριών και στοιχείων για την πρόβλεψη ή τον εντοπισμό καταστάσεων κρίσης, την κατάρτιση και την παροχή υπηρεσιών. Τα μέτρα αυτά μπορούν επίσης να περιλάβουν χρηματοδοτική και τεχνική βοήθεια για την εφαρμογή των δράσεων στήριξης της οικοδόμησης της ειρήνης και της συγκρότησης κράτους.

Αιτιολόγηση

Η συλλογή και η ανάλυση στοιχείων π.χ. όσον αφορά τις τιμές βασικών αγαθών, τον πληθωρισμό, την εξαγωγή ή εισαγωγή ευαίσθητων αγαθών ή προϊόντων θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν την υποστήριξη του Μηχανισμού Σταθερότητας.

Τροπολογία  7

Πρόταση κανονισμού

Παράρτημα II – παράγραφος 2 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Όσον αφορά την υποστήριξη των προσπαθειών χαλιναγώγησης των κρίσεων στο πλαίσιο των οποίων ένοπλα κινήματα ή οι σύμμαχοί τους καταφεύγουν στη χρήση ακατέργαστων ορυκτών για τη χρηματοδότηση των συγκρούσεων αυτών, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην παροχή βοήθειας στις νόμιμες αρχές για την καταπολέμηση της πρακτικής αυτής και τη συμμόρφωση προς το σύστημα πιστοποίησης της διαδικασίας Κίμπερλι, ιδίως όσον αφορά τη διενέργεια αποτελεσματικών εθνικών ελέγχων στην παραγωγή και το εμπόριο ακατέργαστων διαμαντιών.

Τροπολογία  8

Πρόταση κανονισμού

Παράρτημα III – σημείο 1 – παράγραφος 2 – στοχείο α

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

α) την ενίσχυση της ικανότητας επιβολής του νόμου και των δικαστικών και πολιτικών αρχών που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και όλων των μορφών παράνομης διακίνησης, καθώς και στον αποτελεσματικό έλεγχο του παράνομου εμπορίου και της παράνομης διαμετακόμισης.

α) την ενίσχυση της ικανότητας επιβολής του νόμου και των δικαστικών και πολιτικών αρχών που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και όλων των μορφών παράνομης διακίνησης, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και στον αποτελεσματικό έλεγχο του παράνομου εμπορίου και της παράνομης διαμετακόμισης.

Τροπολογία  9

Πρόταση κανονισμού

Παράρτημα III – σημείο 2 – στοιχείο ε α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(εα) την αντιμετώπιση της περιορισμένης ή ανεπαρκούς πρόσβασης στις πρώτες ύλες και τα είδη πρώτης ανάγκης, που θα μπορούσε εντέλει να απειλήσει τη βιωσιμότητα της κοινωνικοοικονομικής δραστηριότητας·

Αιτιολόγηση

Ο στόχος αυτός, που καλύπτεται εν μέρει στο στοιχείο ιγ) του παραρτήματος Ι, θα πρέπει να αναφέρεται επίσης ως στόχος μακροπρόθεσμης σταθεροποίησης όπως ορίζεται στα άρθρα 4 και 5 του κανονισμού.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Δημιουργία μέσου σταθερότητας

Έγγραφα αναφοράς

COM(2011)0845 – C7-0497/2011 – 2011/0413(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

AFET

17.1.2012

 

 

 

Γνωμοδότηση της

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

INTA

17.1.2012

Συντάκτης(τρια) γνωμοδότησης

       Ημερομηνία ορισμού

Damien Abad

27.3.2012

Εξέταση στην επιτροπή

30.5.2012

 

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

21.6.2012

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

24

4

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

William (The Earl of) Dartmouth, Laima Liucija Andrikienė, John Attard-Montalto, Maria Badia i Cutchet, Daniel Caspary, María Auxiliadora Correa Zamora, Marielle de Sarnez, Harlem Désir, Yannick Jadot, Franziska Keller, Bernd Lange, David Martin, Paul Murphy, Cristiana Muscardini, Franck Proust, Godelieve Quisthoudt-Rowohl, Niccolò Rinaldi, Helmut Scholz, Peter Šťastný, Gianluca Susta, Iuliu Winkler, Paweł Zalewski, Метин Казак

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Amelia Andersdotter, George Sabin Cutaş, Syed Kamall, Elisabeth Köstinger, Marietje Schaake, Konrad Szymański, Jarosław Leszek Wałęsa, Pablo Zalba Bidegain

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Richard Ashworth, Françoise Castex, Philip Claeys, Anna Maria Corazza Bildt, Marielle Gallo

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Προϋπολογισμών (22.6.2012)

προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση μηχανισμού σταθερότητας
(COM(2011)0845 – C7‑0497/2011 – 2011/0413(COD))

Συντάκτρια γνωμοδότησης: María Muñiz De Urquiza

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Σύντομη περίληψη της πρότασης

Το άρθρο 21 της ΣΕΕ αναγνωρίζει τη διατήρηση της ειρήνης, την πρόληψη των συγκρούσεων και την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας ως κεντρικές πτυχές της εξωτερικής δράσης της ΕΕ. Συνεπώς, ο Μηχανισμός Σταθερότητας ο οποίος εξασφαλίζει αφενός ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας για την ετοιμότητα ανταπόκρισης σε κρίσεις και, αφετέρου, τη δημιουργία ικανοτήτων σε μακροπρόθεσμη βάση, συνιστά απαραίτητο εργαλείο για την επίτευξη αυτών των στόχων όπως κατοχυρώνονται με το γράμμα της Συνθήκης.

Ο Μηχανισμός Σταθερότητας ανταποκρίνεται σε ανάγκες οι οποίες ούτε καλύπτονται, ούτε μπορούν να αντιμετωπισθούν από άλλους μηχανισμούς για εξωτερική δράση και αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας με στόχο:

- την εξασφάλιση επείγουσας απάντησης σε κρίσεις πέραν της ανθρωπιστικής βοήθειας,

- την επίλυση παγκόσμιων ή διαπεριφερειακού χαρακτήρα προβλημάτων πέραν του πεδίου ειδικών γεωγραφικών ή θεματικών μηχανισμών,

- την κάλυψη τομέων που δεν περιλαμβάνονται στους μηχανισμούς που συνδέονται με την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια,

- την ανάληψη δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν δράσεις μη ειδικού χαρακτήρα σε συγκεκριμένη χώρα.

Ο Μηχανισμός Σταθερότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε επίπεδο Ένωσης δεδομένου ότι η ΕΕ έχει αποδεδειγμένη φήμη αξιοπιστίας και ουδετερότητας μεταξύ των διεθνών φορέων, γεγονός που της προσφέρει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να παρεμβαίνει σε πολλές περιοχές συγκρούσεων.

Δημοσιονομικές πτυχές

Η Επιτροπή προτείνει τη χορήγηση 2.510 δισεκατομμυρίων ευρώ (σταθερές τιμές 2011) για το πρόγραμμα κατά την περίοδο 2014-2020. Η πίστωση αυτή αντιπροσωπεύει αύξηση της τάξεως του 47% σε πραγματικές τιμές σε σύγκριση με τα κονδύλια που διατέθηκαν για τον ίδιο μηχανισμό μεταξύ του 2007 και του 2013 (1.710 δισεκατομμύρια ευρώ, σταθερές τιμές 2011). Εν είδει σύγκρισης, η συνολική αύξηση της χρηματοδότησης για τον τομέα 4 είναι περίπου της τάξεως του 23,20%. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η προτεινόμενη αύξηση για τον εν λόγω μηχανισμό είναι τρόπον τινά τεχνητή, δεδομένου ότι κατά την περίοδο 2007-2013 η χρηματοδότηση ελήφθη κατ’ επανάληψη από τον Μηχανισμό Σταθερότητας για τη χρηματοδότηση άλλων πολιτικών προτεραιοτήτων όπως της επισιτιστικής διευκόλυνσης για αναπτυσσόμενες χώρες (προϋπολογισμός 2009) ή της ανανεωμένης πολιτικής γειτονίας στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης (προϋπολογισμοί 2011, 2012, 2013). Πράγματι, το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς το οποίο είχε αρχικώς συμφωνηθεί το 2006-2007 για τον Μηχανισμό Σταθερότητας ήταν ουσιαστικά 2.062 δισεκατομμύρια ευρώ (τρέχουσες τιμές).

Στην παρούσα γνωμοδότηση, η συντάκτρια επιθυμεί να τονίσει την ανάγκη για απλούστερη και πιο ευέλικτη πρόσβαση των δικαιούχων στη χρηματοδότηση. Η πρόταση της Επιτροπής αποτελεί ήδη ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση δεδομένου ότι καθιερώνει νέες εναρμονισμένες, απλούστερες και ευέλικτες διαδικασίες λήψης αποφάσεων οι οποίες συνάδουν με τον δημοσιονομικό κανονισμό, ευνοεί τη βελτιωμένη επίδραση των χρηματοδοτικών οργάνων μέσω της βελτιωμένης συμβατότητας και της χρήσης αποτελεσμάτων μόχλευσης, παρέχει ευέλικτες διαδικασίες λήψης αποφάσεων μέσω της προσφυγής σε κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, και προβλέπει συμπληρωματικότητα μεταξύ της βοήθειας από την ΕΕ και της βοήθειας από τα κράτη μέλη.

Εντούτοις, η πρόταση παρουσιάζει ορισμένες ελλείψεις τις οποίες η συντάκτρια επιθυμεί να αποκαταστήσει με τις προτεινόμενες τροπολογίες. Η συντάκτρια επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός όχι μόνο μεταξύ της βοήθειας που προέρχεται από την ΕΕ και της βοήθειας που προέρχεται από τα κράτη μέλη, αλλά να προβλέπεται συντονισμός και συνοχή της βοήθειας που προέρχεται από διεθνείς, τοπικούς και περιφερειακούς δωρητές. Επιπλέον, πρέπει να εξασφαλιστεί αφενός μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τους μη δαπανηθέντες χρηματοοικονομικούς πόρους, και αφετέρου ο επαρκής και κατάλληλος ρόλος του Κοινοβουλίου κατά την εκπόνηση μέτρων έκτακτης βοήθειας, της αρωγής για την πρόληψη συγκρούσεων και καταστάσεων κρίσης και της αντιμετώπισης παγκόσμιων και διαπεριφερειακών απειλών.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Προϋπολογισμών καλεί την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Σχέδιο νομοθετικού ψηφίσματος

Παράγραφος 1α (νέα)

Σχέδιο νομοθετικού ψηφίσματος

Τροπολογία

 

1a. επισημαίνει ότι το χρηματοδοτικό κονδύλιο που ορίζεται στη νομοθετική πρόταση συνιστά απλώς ένδειξη προς τη νομοθετική αρχή και ότι το ακριβές ύψος του δεν μπορεί να καθοριστεί εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία επί της προτάσεως κανονισμού για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για τα έτη 2014-2020·

Τροπολογία  2

Σχέδιο νομοθετικού ψηφίσματος

Παράγραφος 1 β (νέα)

Σχέδιο νομοθετικού ψηφίσματος

Τροπολογία

 

1β. υπενθυμίζει το ψήφισμά του, της 8ης Ιουνίου 2011, σχετικά με τις «Επενδύσεις στο μέλλον: ένα νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς»1· επαναλαμβάνει ότι απαιτούνται επαρκείς πρόσθετοι πόροι για το προσεχές ΠΔΠ ώστε να είναι σε θέση η Ένωση να εκπληρώσει αφενός τις υφιστάμενες πολιτικές της προτεραιότητες και τα νέα καθήκοντα που προβλέπονται στη Συνθήκη της Λισαβόνας και, αφετέρου, να αντιδρά σε απρόβλεπτα γεγονότα· ζητεί από το Συμβούλιο, εάν δεν συμμερίζεται την προσέγγιση αυτή, να προσδιορίσει σαφώς ποιες από τις πολιτικές του προτεραιότητες ή ποια από τα προγράμματα θα μπορούσαν να εγκαταλειφθούν εντελώς, παρά την αποδεδειγμένη ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία τους·

 

_______________

 

1 Κείμενα που εγκρίθηκαν, P7_TA(2011)0266.

Τροπολογία  3

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 10

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(10) Ενώ οι ανάγκες χρηματοδότησης της εξωτερικής βοήθειας της Ένωσης αυξάνονται συνεχώς, οι διαθέσιμοι προς τον σκοπό αυτό πόροι περιορίζονται λόγω της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης της Ένωσης. Η Επιτροπή πρέπει, συνεπώς, να επιδιώξει την αποδοτικότερη δυνατή χρήση των διαθέσιμων πόρων, προσφεύγοντας ιδίως σε χρηματοδοτικά μέσα που έχουν αποτέλεσμα μόχλευσης. Αυτό το αποτέλεσμα μόχλευσης αυξάνεται, όταν παρέχεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης και επαναχρησιμοποίησης των κεφαλαίων που επενδύονται και κινητοποιούνται από τα χρηματοδοτικά μέσα.

(10) Ενώ οι ανάγκες χρηματοδότησης της εξωτερικής βοήθειας της Ένωσης αυξάνονται συνεχώς, οι διαθέσιμοι προς τον σκοπό αυτό πόροι περιορίζονται λόγω της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης της Ένωσης. Η Επιτροπή πρέπει, συνεπώς, να επιδιώξει την αποδοτικότερη δυνατή χρήση των διαθέσιμων πόρων, προσφεύγοντας ιδίως σε χρηματοδοτικά μέσα που έχουν αποτέλεσμα μόχλευσης, αλλά χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ορθή και δίκαιη χρήση των πόρων της Ένωσης. Αυτό το αποτέλεσμα μόχλευσης αυξάνεται, όταν παρέχεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης και επαναχρησιμοποίησης των κεφαλαίων που επενδύονται και κινητοποιούνται από τα χρηματοδοτικά μέσα σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων1.

 

_________

 

1 ΕΕ L 248, 16.9.2002, σ. 1.

Τροπολογία  4

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 13 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(13α) Η βελτίωση της εκτέλεσης και ποιότητας των δαπανών πρέπει να αποτελεί κατευθυντήρια αρχή για την επίτευξη των στόχων του μηχανισμού ενώ, ταυτόχρονα, πρέπει να εξασφαλίζεται η βέλτιστη χρήση των χρηματοδοτικών πόρων.

Τροπολογία  5

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 13 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(13β) Είναι σημαντικό να διασφαλισθούν η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του μηχανισμού καθώς και η κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη και φιλικότερη προς τον χρήστη υλοποίησή του, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλιστούν η ασφάλεια δικαίου και η δυνατότητα πρόσβασης όλων των συμμετεχόντων στον μηχανισμό.

Τροπολογία  6

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 13 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(13γ) Η βοήθεια που παρέχει η Ένωση δυνάμει του παρόντος κανονισμού πρέπει να συμβαδίζει και να συνάδει με την εφαρμογή άλλων εξωτερικών μέσων και να συντονίζεται με τη διμερή βοήθεια που χορηγούν κράτη μέλη, περιφερειακοί και τοπικοί παράγοντες και διεθνείς οργανισμοί. Η Επιτροπή πρέπει να εξασφαλίσει ότι αποφεύγονται επικαλύψεις και ότι η χρηματοδότηση δράσεων και μηχανισμών διέπεται από διαφάνεια.

Τροπολογία  7

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 3 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Η Ένωση μπορεί να παράσχει τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια προς επιδίωξη των ειδικών στόχων που εκτίθενται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο α), ως αντίδραση σε επείγουσα κατάσταση, κρίση ή αναδυόμενη κρίση, σε κατάσταση που αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία, την έννομη και δημόσια τάξη, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών ή την ασφάλεια και προστασία των ατόμων ή σε κατάσταση που απειλεί να κλιμακωθεί σε ένοπλη σύγκρουση ή να αποσταθεροποιήσει σοβαρά την ή τις ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες. Τα μέτρα αυτά μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν καταστάσεις κατά τις οποίες η Ένωση έχει επικαλεσθεί τις ρήτρες «ουσιωδών στοιχείων» διεθνών συμφωνιών με σκοπό την πλήρη ή εν μέρει διακοπή της συνεργασίας με τρίτες χώρες.

1. Η Ένωση μπορεί να παράσχει τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια προς επιδίωξη των ειδικών στόχων που εκτίθενται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο α), ως αντίδραση σε επείγουσα κατάσταση, κρίση ή αναδυόμενη κρίση, σε κατάσταση που αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία, την έννομη και δημόσια τάξη, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών ή την ασφάλεια και προστασία των ατόμων ή σε κατάσταση που απειλεί να κλιμακωθεί σε ένοπλη σύγκρουση ή να αποσταθεροποιήσει σοβαρά την ή τις ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες. Τα μέτρα αυτά μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν καταστάσεις κατά τις οποίες η Ένωση έχει επικαλεσθεί τις ρήτρες «ουσιωδών στοιχείων» διεθνών συμφωνιών με σκοπό την πλήρη ή εν μέρει διακοπή της συνεργασίας με τρίτες χώρες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώνονται έγκαιρα και τακτικά σχετικά με τα μέτρα έκτακτης βοήθειας, περιλαμβανομένων και των προβλεπόμενων ποσών χρηματοδότησης, προτού εγκριθεί απόφαση επί των μέτρων αυτών.

Τροπολογία  8

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 4 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Η Ένωση μπορεί να παράσχει τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια προς επιδίωξη των ειδικών στόχων που εκτίθενται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο β) στον τομέα της πρόληψης των συγκρούσεων, της ετοιμότητας έναντι κρίσεων και της οικοδόμησης της ειρήνης.

1. Η Ένωση μπορεί να παράσχει τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια προς επιδίωξη των ειδικών στόχων που εκτίθενται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο β) στον τομέα της πρόληψης των συγκρούσεων, της ετοιμότητας έναντι κρίσεων και της οικοδόμησης της ειρήνης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καλούνται τακτικά να γνωμοδοτήσουν σχετικά με τα προτεινόμενα μέτρα και τα προβλεπόμενα ποσά χρηματοδότησης.

Τροπολογία  9

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 5 – εδάφιο 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Η Ένωση μπορεί να παράσχει τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια προς επιδίωξη των ειδικών στόχων που εκτίθενται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο γ) στους συγκεκριμένους τομείς που αναφέρονται αναλυτικά στο παράρτημα ΙΙΙ. Ο δείκτης επιδόσεων για την παρεχόμενη βοήθεια θα είναι ο βαθμός ευθυγράμμισης με την εξωτερική πολιτική ασφαλείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής διάστασης της εσωτερικής ασφάλειας.

Η Ένωση μπορεί να παράσχει τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια προς επιδίωξη των ειδικών στόχων που εκτίθενται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο γ) στους συγκεκριμένους τομείς που αναφέρονται αναλυτικά στο παράρτημα ΙΙΙ. Ο δείκτης επιδόσεων για την παρεχόμενη βοήθεια θα είναι ο βαθμός ευθυγράμμισης με την εξωτερική πολιτική ασφαλείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής διάστασης της εσωτερικής ασφάλειας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώνονται έγκαιρα και τακτικά σχετικά με τα προτεινόμενα μέτρα και τα προβλεπόμενα ποσά χρηματοδότησης.

Τροπολογία  10

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 7 – παράγραφος 5

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

5. Πριν από τη θέσπιση ή την ανανέωση μέτρων έκτακτης βοήθειας με κόστος έως 30 000 000 EUR, η Επιτροπή ενημερώνει το Συμβούλιο σχετικά με τον χαρακτήρα και τους στόχους τους, καθώς και για τα προβλεπόμενα ποσά χρηματοδότησης. Η Επιτροπή ενημερώνει ομοίως το Συμβούλιο πριν επιφέρει σημαντικές και ουσιαστικές τροποποιήσεις στα ήδη εγκριθέντα μέτρα έκτακτης βοήθειας. Λαμβάνει υπόψη της τη σχετική πολιτική προσέγγιση του Συμβουλίου τόσο κατά τον προγραμματισμό όσο και κατά τη συνακόλουθη εφαρμογή αυτών των μέτρων, χάριν συνοχής της εξωτερικής δράσης της ΕΕ.

5. Πριν από τη θέσπιση ή την ανανέωση μέτρων έκτακτης βοήθειας με κόστος έως 30 000 000 EUR, η Επιτροπή ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τον χαρακτήρα και τους στόχους τους, καθώς και για τα προβλεπόμενα ποσά χρηματοδότησης. Η Επιτροπή ενημερώνει ομοίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πριν επιφέρει σημαντικές και ουσιαστικές αλλαγές στα ήδη εγκριθέντα μέτρα έκτακτης βοήθειας. Λαμβάνει υπόψη της τη σχετική πολιτική προσέγγιση του Συμβουλίου τόσο κατά τον προγραμματισμό όσο και κατά τη συνακόλουθη εφαρμογή αυτών των μέτρων, χάριν συνοχής της εξωτερικής δράσης της ΕΕ.

Τροπολογία  11

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 7 – παράγραφος 6

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

6. Ωστόσο, στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1, η Επιτροπή μπορεί να θεσπίσει μέτρα έκτακτης βοήθειας με κόστος έως 3 000 000 EUR χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως το Συμβούλιο.

6. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1, η Επιτροπή μπορεί να θεσπίσει μέτρα έκτακτης βοήθειας με κόστος έως 3 000 000 EUR αφού ενημερώσει προηγουμένως δια γραπτής διαδικασίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προσφώνηση

Θέσπιση Μηχανισμού Σταθερότητας

Έγγραφα αναφοράς

COM(2011)0845 – C7-0497/2011 – 2011/0413(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

AFET

17.1.2012

 

 

 

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

Επιτροπή Προϋπολογισμών

17.1.2012

Εισηγητής

Ημερομηνία ορισμού

María Muñiz De Urquiza

6.2.2012

Εξέταση στην επιτροπή

21.3.2012

 

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

20.6.2012

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

33

2

2

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Richard Ashworth, Francesca Balzani, Reimer Böge, Zuzana Brzobohatá, Andrea Cozzolino, James Elles, Eider Gardiazábal Rubial, Jens Geier, Ingeborg Gräßle, Estelle Grelier, Lucas Hartong, Jutta Haug, Sidonia Elżbieta Jędrzejewska, Anne E. Jensen, Sergej Kozlík, Giovanni La Via, George Lyon, Barbara Matera, Claudio Morganti, Juan Andrés Naranjo Escobar, Nadezhda Neynsky, Dominique Riquet, Alda Sousa, László Surján, Helga Trüpel, Angelika Werthmann

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Alexander Alvaro, Franziska Katharina Brantner, Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, Jürgen Klute, Jan Mulder, María Muñiz De Urquiza, Γεώργιος Παπαστάμκος, Paul Rübig, Peter Šťastný, Theodor Dumitru Stolojan

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Bogdan Kazimierz Marcinkiewicz

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Θέσπιση Μηχανισμού Σταθερότητας

Έγγραφα αναφοράς

COM(2011)0845 – C7-0497/2011 – 2011/0413(COD)

Ημερομηνία υποβολής στο ΕΚ

7.12.2011

 

 

 

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

AFET

17.1.2012

 

 

 

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

DEVE

17.1.2012

INTA

17.1.2012

BUDG

17.1.2012

 

Εισηγητής(ές)

       Ημερομηνία ορισμού

Reinhard Bütikofer

5.10.2011

 

 

 

Εισηγητής(ές) που αντικαταστάθηκε(καν)

Franziska Katharina Brantner

 

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

10.7.2012

 

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

5.12.2013

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

47

2

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Elmar Brok, Jerzy Buzek, Mark Demesmaeker, Michael Gahler, Ana Gomes, Andrzej Grzyb, Anna Ibrisagic, Anneli Jäätteenmäki, Jelko Kacin, Tunne Kelam, Nicole Kiil-Nielsen, Eduard Kukan, Alexander Graf Lambsdorff, Vytautas Landsbergis, Willy Meyer, María Muñiz De Urquiza, Annemie Neyts-Uyttebroeck, Norica Nicolai, Raimon Obiols, Kristiina Ojuland, Ria Oomen-Ruijten, Ioan Mircea Paşcu, Alojz Peterle, Bernd Posselt, Hans-Gert Pöttering, Cristian Dan Preda, Libor Rouček, Tokia Saïfi, José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra, György Schöpflin, Werner Schulz, Marek Siwiec, Charles Tannock, Inese Vaidere, Geoffrey Van Orden, Nikola Vuljanić, Sir Graham Watson, Boris Zala, Μαριέττα Γιαννάκου, Андрей Ковачев, Маруся Любчева

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Marije Cornelissen, Kinga Gál, Barbara Lochbihler, Antonio López-Istúriz White, Doris Pack, Ivo Vajgl, Paweł Zalewski

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Hiltrud Breyer

Ημερομηνία κατάθεσης

6.12.2013