Betänkande - A8-0003/2014Betänkande
A8-0003/2014

BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om utnyttjande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter, i enlighet med punkt 13 i det interinstitutionella avtalet av den 2 december 2013 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin, samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning (ansökan (EGF/2014/000 TA2014 – tekniskt stöd på kommissionens initiativ)

11.9.2014 - (COM(2014)0366 – C8-0031/2014 – 2014/2041(BUD))

Budgetutskottet
Föredragande: Liadh Ní Riada

Förfarande : 2014/2041(BUD)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A8-0003/2014
Ingivna texter :
A8-0003/2014
Debatter :
Antagna texter :

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS RESOLUTION

om förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om utnyttjande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter, i enlighet med punkt 13 i det interinstitutionella avtalet av den 2 december 2013 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin, samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning (ansökan EGF/2014/000 TA2014 – tekniskt stöd på kommissionens initiativ)

(COM(2014)0366 – C8-0031/2014 – 2014/2041(BUD))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–       med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (COM(2014)0366 – C8-0031/2014),

–       med beaktande av Europeiska rådets slutsatser av den 28−29 juni 2012 om en tillväxt- och sysselsättningspakt,

–       med beaktande av Europeiska rådets slutsatser av den 7–8 februari 2013,

–       med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1309/2013 av den 17 december 2013 om Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter (2014–2020) och om upphävande av förordning (EG) nr 1927/2006[1],

–       med beaktande av rådets förordning (EU, Euratom) nr 1311/2013 av den 2 december 2013 om den fleråriga budgetramen för 2014–2020[2], särskilt artikel 12,

–       med beaktande av det interinstitutionella avtalet av den 2 december 2013 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin, samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning[3], särskilt punkt 13,

–       med beaktande av resultatet av det trepartsmöte som hölls i enlighet med punkt 13 i det interinstitutionella avtalet av den 2 december 2013,

–       med beaktanden av yttrandet från utskottet för sysselsättning och sociala frågor

–       med beaktande av betänkandet från budgetutskottet (A8-0003/2014), och av följande skäl:

A.     Europeiska unionen har inrättat lagstiftnings- och budgetinstrument för att erbjuda kompletterande stöd till arbetstagare som drabbas av konsekvenserna av större strukturförändringar i de globala handelsmönstren, vilka förvärrats av den ekonomiska, finansiella och sociala krisen, för att underlätta deras återanpassning på arbetsmarknaden.

B.     Det belopp på 330 000 euro som kommissionen föreslås uppbringa för tekniskt stöd under 2014 ligger under det maxbelopp på 0,5 % av det årliga maxbeloppet för Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter (150 miljoner euro i 2011 års priser) som fastställs i artikel 11.1 i förordningen om fonden.

C.     Unionens ekonomiska stöd till arbetstagare som har blivit uppsagda bör vara adekvat och ges så snabbt och effektivt som möjligt, i enlighet med Europaparlamentets, rådets och kommissionens gemensamma uttalande, som antogs vid förlikningsmötet den 17 juli 2008, och med vederbörlig hänsyn till det interinstitutionella avtalet av den 2 december 2013 när det gäller antagandet av beslut om utnyttjande av fonden.

D.     Kommissionens internrevision visar att det behövs förbättringar och att man måste säkerställa funktionen i fondens databas, vilket kräver extern expertis.

E.     På kommissionens initiativ får enligt artikel 11.1 i fondförordningen högst 0,5 % av de samlade årliga anslag som är tillgängliga via fonden användas för att finansiera förberedande åtgärder, övervakning, insamling av uppgifter, upprättande av en kunskapsbas, administrativt och tekniskt stöd, informationsinsatser samt den revision, kontroll och utvärdering som krävs för att genomföra denna förordning. Det tekniska stödet ska enligt artikel 11.4 i fondförordningen även innefatta information och riktlinjer till medlemsstaterna och europeiska och nationella arbetsmarknadsparter om användning, övervakning och utvärdering av fonden.

F.     Utgifterna för tekniskt stöd under 2014 har minskat kraftigt jämfört med föregående år, vilket bland annat beror på att inga utvärderingar finansieras.

G.     Kommissionen är enligt artikel 12.2 i fondförordningen skyldig att skapa en webbplats, som ska vara tillgänglig på unionens alla språk, för att tillhandahålla och sprida information om ansökningar och belysa budgetmyndighetens roll.

H.     Den sista delen av efterhandsutvärderingen av fonden för justering för globaliseringseffekter (2007–2013) genomfördes under 2013.

I.      På grundval av dessa artiklar har kommissionen begärt att fonden ska användas till att ge tekniskt stöd för att kontrollera de ansökningar som kommer in och får anslag samt de åtgärder som föreslås och genomförs, utvidga webbplatsen och översätta nya delar till alla EU-språk, öka fondens synlighet, ta fram trycksaker och audiovisuella program, skapa en kunskapsbas samt tillhandahålla administrativt och tekniskt stöd till medlemsstater och regionala myndigheter men inte för utvärderingar under 2014.

J.      De många ärenden som gått genom fonden fram tills idag skapar underlag för betydande kvalitativa och kvantitativa uppgifter om fondens effekter för anställningsbarheten hos de arbetstagare som sagts upp till följd av globaliseringen och den finansiella och ekonomiska krisen.

K.     Ansökan uppfyller kriterierna för berättigande till stöd enligt förordningen om Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter.

L.     Kostnaden för informationsverksamhet har minskat kraftigt under 2014.

M.    Arbetsgruppen för fonden har ofta betonat behovet av större synlighet för fonden som ett gemenskapsinstrument för solidaritet med uppsagda arbetstagare.

N.     Det pågår förberedelser för att integrera europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter i det elektroniska datautbytessystemet (SFC2014).

O.     Det tekniska stöd som kommissionen erbjuder medlemsstaterna främjar och förbättrar användningen av fonden genom att ge information om tillämpningarna och sprida bästa praxis bland medlemsstaterna.

1.      Europaparlamentet stöder de åtgärder som kommissionen föreslagit och som ska finansieras som tekniskt stöd i enlighet med artikel 11.1 och 11.4 samt artikel 12.2, 12.3 och 12.4 i förordningen om Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter.

2.      Europaparlamentet påminner om vikten av nätverkssamarbete och informationsutbyte runt fonden. Parlamentet stöder därför finansieringen av fondens expertgrupp med kontaktpersoner och andra nätverksaktiviteter bland medlemsstaterna, inklusive årets seminarium för personer som arbetar med att genomföra fonden. Parlamentet understryker behovet av att ytterligare stärka förbindelserna mellan alla som deltar i fonden, däribland arbetsmarknadens parter och intressenter på regional och lokal nivå, för att skapa största möjliga synergieffekter.

3.      Europaparlamentet noterar att kostnaden för informationsverksamhet har minskat kraftigt under 2014. Parlamentet understryker att detta inte får ha en negativ effekt på produktionen och betonar att man måste distribuera tillräckligt med informationsmaterial och ge nödvändig vägledning om den nya fondförordningen under dess första tillämpningsår.

4.      Europaparlamentet uppmanar kommissionen att ytterligare utveckla sitt arbete med att standardisera förfarandena för att förenkla och skapa snabbare hantering av ansökningarna och förenkla rapporteringen i syfte att lätta den administrativa bördan för medlemsstaterna. Parlamentet uppmanar kommissionen att vidta ytterligare åtgärder för att förbättra fondens synlighet.

5.      Europaparlamentet understryker betydelsen av att öka den allmänna medvetenheten om fonden och göra den mer synlig. Parlamentet påminner medlemsstaterna om att de enligt artikel 12 i fondförordningen måste informera de direkta mottagarna, myndigheterna, arbetsmarknadens parter, medierna och allmänheten om de åtgärder som finansieras genom fonden.

6.      Europaparlamentet noterar att kommissionen kommer att trycka utvärderingen av fonden utöver att publicera den på internet.

7.      Europaparlamentet välkomnar att den sista delen av efterhandsutvärderingen av fonden för justering för globaliseringseffekter (2007–2013) genomfördes under 2013. Parlamentet vill se att slutrapporten offentliggörs inom den tidsfrist som anges i artikel 17 i den föregående fondförordningen (förordning (EG) nr 1927/2006).

8.      Europaparlamentet uppmanar medlagstiftarna att införa särskilda bestämmelser för att underlätta utnyttjandet av fonden för medlemsstater som ställs inför särskilt allvarliga sociala, ekonomiska och finansiella problem.

9.      Europaparlamentet noterar att kommissionen redan 2011 började sitt arbete med det elektroniska ansökningsformuläret och de standardiserade förfarandena för förenklade ansökningar, påskyndad handläggning av ansökningar och bättre rapportering. Parlamentet noterar även förberedelserna för att integrera fonden i det elektroniska datautbytessystemet (SFC2014). Kommissionen uppmanas att visa de framsteg som gjorts tack vare användningen av tekniskt stöd mellan 2011 och 2013.

10.    Europaparlamentet beklagar djupt att kommissionen inte i tillräcklig grad har analyserat effektiviteten i tillämpningen av krisundantagskriteriet, särskilt eftersom de berörda insatserna inom ramen för fonden inte analyserades vid utvärderingen av fonden. Parlamentet beklagar emellertid att resultatet inte presenterades i tid för att kunna beaktas i diskussionen om den nya förordningen om fonden 2014−2020, särskilt när det gäller effektiviteten i tillämpningen av krisundantagskriteriet. Parlamentet anser fortfarande att detta bör beaktas i den kommande utvärderingen av fonden. Medlagstiftarna uppmanas att överväga att snarast återinföra denna åtgärd, i synnerhet med tanke på de sociala nödsituationer som råder i flera medlemsstater.

11.    Europaparlamentet påminner om vikten av nätverkssamarbete och informationsutbyte runt fonden, i synnerhet när det gäller bestämmelserna i den nya fondförordningen. Parlamentet stöder därför finansieringen av fondens expertgrupp med kontaktpersoner. Parlamentet uppmanar kommissionen att bjuda in parlamentet till möten och seminarier med expertgrupperna i enlighet med relevanta bestämmelser i ramavtalet om förbindelser mellan Europaparlamentet och Europeiska kommissionen[4]. Parlamentet understryker dessutom betydelsen av kontakter mellan dem som påverkas av fonden, däribland arbetsmarknadens parter.

12.    Europaparlamentet uppmanar med eftertryck medlemsstaterna att aktivt delta i utbytet av bästa praxis och att särskilt ta efter de medlemsstater och regionala och lokala myndigheter som redan har inrättat nationella informationsnätverk för fonden som omfattar arbetsmarknadens parter och andra berörda lokala och regionala parter i syfte att ha tillgång till en bra stödstruktur så snart det finns risk för att en situation som omfattas av fondens tillämpningsområde uppkommer. Parlamentet understryker att man måste uppmuntra stöd med autonomi och enkel åtkomst på regional nivå för att skapa en botten-upp-strategi med lokala lösningar på regional nivå så snart det finns risk för att en situation som omfattas av fondens tillämpningsområde uppkommer.

13.    Europaparlamentet begär att medlemsstaterna och samtliga berörda institutioner vidtar de åtgärder som krävs för att förbättra förfaranden och budgethantering så att fonden snabbare ska kunna tas i anspråk. Parlamentet noterar i detta sammanhang det förbättrade förfarande som infördes av kommissionen, efter en begäran från parlamentet om att snabba på frigörandet av bidrag, om som gick ut på att inför budgetmyndigheten lägga fram kommissionens bedömning av huruvida en ansökan till fonden är berättigad tillsammans med förslaget om utnyttjande av fonden. Parlamentet noterar att den nya fondförordningen kommer att leda till att fondens effektivitet, transparens, ansvarighet och synlighet förbättras.

14.    Europaparlamentet är av den bestämda uppfattningen att unionens utgifter måste granskas utifrån aspekten om valuta för pengarna. Parlamentet uppmanar kommissionen att tydligt ange mervärdet i from av konkreta resultat med inrättandet av en separat budgetpost för fonden.

15.    Europaparlamentet välkomnar utvidgandet av målen och kriterierna för den fondförordning som infördes i december 2013 för att integrera och underlätta ansökningar från regioner och länder med lägre befolkningstäthet. Parlamentet beklagar dock djupt att detta är ett undantag och begränsas till högst 15 % av fondens maximala årsbelopp, samtidigt som dessa regioner drabbas mycket hårdare av den globala sociala, ekonomiska och finansiella krisen.

16.    Europaparlamentet välkomnar att fonden har utvidgats till att omfatta fler behöriga mottagare och nu omfattar egenföretagare och tillhandhållande av individanpassade tjänster som medfinansieras genom fonden till människor som varken arbetar eller studerar och är under 25 år, eller under 30 år om medlemsstaterna så beslutar. Parlamentet anser dock att fondens effektivitet skulle ökas och att man skulle få mycket bättre resultat om den generella tröskeln skulle gå vid 200 arbetstagare istället för vid 500.

17.    Eftersom fondens mål, kriterier och behöriga mottagare har utvidgats kräver Europaparlamentet att såväl åtaganden som bemyndiganden inom fonden måste ökas så att de åtminstone uppgår till 2013 års nivå, dvs. minst 500 miljoner euro, vilket ligger helt i linje med de politiska prioriteringar som unionen har satt upp rörande investeringar för tillväxt och sysselsättning. Parlamentet påminner även rådet om parlamentets ståndpunkt om att överväga att integrera fonden i unionens budget inom ramen för översynen av den fleråriga budgetramen för 2014–2020, i enlighet med principen om enhet i budgeten.

18     Europaparlamentet godkänner det bifogade beslutet.

19.    Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att tillsammans med rådets ordförande underteckna beslutet och se till att det offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

20.    Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution med bilaga till rådet och kommissionen.

  • [1]  EUT L 347, 20.12.2013, s. 855.
  • [2]  EUT L 347, 20.12.2013, s. 884.
  • [3]  EUT C 373, 20.12.2013, s. 1.
  • [4]  EGT L 204, 20.11.2010, s. 47.

BILAGA: EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

om utnyttjande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter, i enlighet med punkt 13 i det interinstitutionella avtalet av den 2 December 2013 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin, om samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning (EGF/2014/000 TA2014 – tekniskt stöd på kommissionens initiativ)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1309/2013 av den 17 december 2013 om Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter (2014–2020) och om upphävande av förordning (EG) nr 1927/2006[1], särskilt artikel 11.2,

med beaktande av rådets förordning (EU, Euratom) nr 1311/2013 av den 2 december 2013 om den fleråriga budgetramen för 2014–2020[2], särskilt artikel 12,

med beaktande av det interinstitutionella avtalet av den 2 december 2013 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin, samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning[3], särskilt punkt 13,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)      Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter (nedan kallad fonden) inrättades för att ge stöd till arbetstagare som blivit uppsagda och egenföretagare vars verksamhet upphört till följd av genomgripande strukturförändringar inom världshandeln beroende på globaliseringen, den fortsatta globala finansiella och ekonomiska krisen enligt förordning (EG) nr 546/2009[4] eller en ny global finansiell och ekonomisk kris samt för att underlätta arbetstagarnas och egenföretagarnas återinträde på arbetsmarknaden.

(2)      Det årliga beloppet för fonden får i enlighet med artikel 12 i rådets förordning (EU, Euratom) nr 1311/2013 inte överskrida 150 miljoner euro (i 2011 års priser).

(3)      Enligt förordning (EU) nr 1309/2013 får högst 0,5 % av de samlade årliga anslag som är tillgängliga via fonden användas varje år för tekniskt stöd på kommissionens initiativ. Kommissionen föreslår därför att ett belopp på 330 000 EUR ska anslås.

(4)      Fonden bör således utnyttjas för att tillhandahålla tekniskt stöd på kommissionens initiativ.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter ska belastas med 330 000 EUR i åtagande- och betalningsbemyndiganden ur Europeiska unionens allmänna budget för 2014.

Artikel 2

Detta beslut ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar                   På rådets vägnar

Ordförande                                                   Ordförande

  • [1]  EUT L 347, 20.12.2013, s. 855.
  • [2]  EUT L 347, 20.12.2013, s. 884.
  • [3]  EUT C 373, 20.12.2013, s. 1.
  • [4]  EUT L 167, 29.6.2009, s. 26.

MOTIVERING

I. Bakgrund

Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter inrättades för att ge kompletterande stöd till arbetstagare som blivit arbetslösa till följd av genomgripande strukturförändringar i världshandeln.

Enligt bestämmelserna i punkt 28 i det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006 om budgetdisciplin och sund ekonomisk förvaltning[1] (nu ersatt av det interinstitutionella avtalet av den 2 december 2013) och i artikel 12 i förordning (EG) nr 1927/2006[2] (nu ersatt av förordning 1309/2013) får det årliga belopp som avdelas för fonden inte överstiga 500 miljoner euro i löpande priser, vilket får tas från outnyttjade marginaler under utgiftstaken för det föregående året samt från outnyttjade åtagandebemyndiganden som frigjorts under de två senaste åren, med undantag för sådana som ingår under rubrik 1B i budgetramen.

Enligt bestämmelserna i artikel 12 i förordning (EU, Euratom) nr 1311/2013 om den fleråriga budgetramen för 2014–2020[3] och artikel 15 i förordning (EG) nr 1309/2013[4] får det årliga belopp som avdelas för fonden inte överstiga 150 miljoner euro (i 2011 års priser). Beloppen förs in i Europeiska unionens allmänna budget som en avsättning.

För att kunna aktivera fonden när en positiv bedömning har gjorts av en ansökan ska kommissionen, i enlighet med punkt 13 i det interinstitutionella avtalet av den 2 december 2013 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin, samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning[5], till budgetmyndigheten lägga fram ett förslag om utnyttjande av fonden och samtidigt en motsvarande begäran om överföring. Vid oenighet ska ett trepartsmöte inledas.

II. Kommissionens förslag

Den 24 juni 2014 antog kommissionen ett nytt förslag till beslut om utnyttjande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter.

Det avser utnyttjandet av ett belopp på 330 000 euro från fonden för tekniskt stöd för kommissionen. Målet med det tekniska stödet är att finansiera övervakning och information samt att skapa åtkomst till kunskapsbasen och ge råd åt medlemsstaterna när det gäller användning, uppföljning och utvärdering av fonden. Enligt artikel 11.1 i fondförordningen får högst 0,5 procent (dvs. 750 000 euro i 2011 års priser) av de årliga anslag som är tillgängliga via fonden användas för tekniskt stöd på kommissionens initiativ.

Enligt kommissionens förslag ska det belopp som begärs för 2014 täcka följande verksamhet:

Övervakning: Kommissionen kommer att fortsätta att samla in uppgifter om inkomna ansökningar och utbetalat stöd samt föreslagna och genomförda åtgärder, och uppdatera den statistiska översikten över fonden. Då detta bygger på arbete som utförts under tidigare år kommer det till största delen att genomföras med kommissionens vanliga administrativa resurser. Dock kommer viss extern experthjälp att behövas för att förbättra och säkra funktionerna i fondens databas i enlighet med resultaten från kommissionens internrevision. Kostnaderna för alla dessa åtgärder beräknas till 20 000 euro.

Information: Fondens webbsida[6], som kommissionen har lagt upp på sin webbplats för sysselsättning, socialpolitik och inkludering och som den driver i enlighet med artikel 12.2 i förordning (EG) nr 1309/2013, kommer att uppdateras och utökas regelbundet, och varje ny del ska också översättas till alla EU-språk. Man kommer att ta fram information om den nya fondförordningen och en liten upplaga av fondens efterhandsutvärdering kommer att göras tillgänglig tillsammans med en publikation på nätet. Arbetet kommer att inriktas på att informera om fonden och göra den mer synlig. Fonden kommer också att behandlas i kommissionens publikationer och audiovisuella aktiviteter. Kostnaderna för alla dessa åtgärder beräknas till 20 000 euro.

Upprättande av en kunskapsbas: Kommissionen fortsätter sitt arbete för att skapa en elektronisk ansökningsblankett och utarbeta standardiserade förfaranden för ansökan om stöd från fonden, så att ansökningarna enligt den nya förordningen kan förenklas, handläggningen kan påskyndas och rapporterna enklare kan sammanställas för olika behov. Arbetet med att standardisera slutrapporteringsblanketterna fortsätter också med målet att minska medlemsländernas administrativa börda. Kostnaderna för dessa åtgärder beräknas till 100 000 euro.

Administrativt och tekniskt stöd: Fondens expertgrupp med kontaktpersoner, bestående av en företrädare för varje medlemsstat, kommer att hålla två möten som tillsammans beräknas kosta 70 000 EUR.

Dessutom kommer kommissionen att anordna nätverksaktiviteter mellan medlemsstaterna, med två seminarier om fondens genomförandeorgan i medlemsstaterna kring samma datum, med fokus på frågor i samband med tolkningen av den nya förordningen, särskilt när det gäller en eventuell integration av ungdomar som varken arbetar eller studerar i åtgärderna. Kostnaderna för dessa åtgärder beräknas till 120 000 euro.

Utvärdering: Det finns inget behov av att tillhandahålla medel för utvärderingar under 2014. En offentlig upphandling för halvtidsutvärderingen kommer att inledas under 2015 och avslutas senast den 30 juni 2017, i enlighet med artikel 20.1 a i förordning (EU) nr 1309/2013.

III. Förfarande

För att ta fonden i anspråk har kommissionen överlämnat en begäran om överföring till budgetmyndigheten av ett sammanlagt belopp på 330 000 euro från reserven för Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter (40 02 43) och betalningsbemyndiganden (04 04 01) till fondens budgetpost (04 01 04 04).

Detta är det femte förslaget till överföring för att utnyttja fonden som budgetmyndigheten har fått hittills under 2014.

Vid oenighet ska ett trepartsförfarande inledas i enlighet med artikel 15.4 i förordningen om fonden.

Enligt en intern överenskommelse ska utskottet för sysselsättning och sociala frågor delta i processen för att konstruktivt stödja och bidra till bedömningen av ansökningarna om medel ur fonden.

V. Föredragandens ståndpunkt

Föredraganden ställer sig bakom de åtgärder som kommissionen föreslår ska finansieras som tekniskt stöd och som hon anser kommer att underlätta ansökningsförfarandet och förbättra tillgången till relevant information.

Föredraganden stöder särskilt de åtgärder som föreslås för utbyte av kunskaper och information via fondens webbsida och via expertgrupper och nätverk på lokal, regional och nationell nivå, vilket kombinerat med en bättre översikt över fondens funktionssätt skulle leda till ett effektivare genomförande av fondens åtgärder i framtiden.

Föredraganden välkomnar att fonden har utvidgats för att omfatta fler behöriga mottagare och nu omfattar egenföretagare och tillhandhållande av individanpassade tjänster som medfinansieras genom fonden till människor som varken arbetar eller studerar och är under 25 år, eller under 30 år om medlemsstaterna så beslutar, vilket dessutom motiverar en ökning av fondens resurser.

Föredraganden understryker att man måste uppmuntra stöd med autonomi och enkel åtkomst på regional nivå för att skapa en botten-upp-strategi med lokala lösningar på regional nivå så snart det finns risk för att en situation som omfattas av fondens tillämpningsområde uppkommer.

Föredraganden välkomnar utvidgandet av målen och kriterierna för att integrera och underlätta ansökningar från regioner och länder med lägre befolkningstäthet. Hon beklagar dock att denna åtgärd bara utgör ett undantag och anser att det årliga tröskelvärdet istället borde höjas. Dessutom bör tröskeln på 500 arbetstagare minskas till 200 för att öka tillgången till fondens medel.

Föredraganden kräver att man åtminstone återgår till den tidigare bemyndigandenivån på 500 miljoner euro för fonden, i synnerhet eftersom fondens tillämpningsområde har utvidgats till följd av de politiska prioriteringar som EU har upprättat. Dessutom anser föredraganden att det enligt principen om enhet i budgeten och med tanke på transparens och ansvarsskyldighet är av yttersta vikt att främja en integrering av fonden i EU-budgeten.

Föredraganden insisterar särskilt på det brådskande behovet av att återinföra krisundantaget och att införa särskilda bestämmelser för att underlätta utnyttjandet av fonden för medlemsstater som ställs inför särskilt allvarliga sociala, ekonomiska och finansiella problem.

Föredraganden rekommenderar en förstärkning av kontakterna mellan alla som deltar i fondens bemyndiganden och uppmanar medlemsstaterna att genomföra kompletterande åtgärder på lokal, regional och nationell nivå för att å ena sidan säkerställa adekvat stöd till arbetstagare och å andra sidan införa adekvata rättsliga bestämmelser för att undvika en fortsatt felaktig användning av fondmedlen.

  • [1]  EUT C 139, 14.6.2006, s. 1.
  • [2]  EUT L 406, 30.12.2006, s. 1.
  • [3]  EUT L 347, 20.12.2013, s. 884.
  • [4]  EUT L 347, 30.12.2013, s. 855.
  • [5]  EUT C 373, 20.12.2013, s. 1.
  • [6]  http://ec.europa.eu/egf

BILAGA: SKRIVELSE FRÅN UTSKOTTET FÖR SYSSELSÄTTNING OCH SOCIALA FRÅGOR

ZP/ch D(2014)39257

Jean Arthuis

Ordförande för budgetutskottet

ASP 09G205

Ärende:     Yttrande över utnyttjande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter (ansökan (EGF/2014/000 TA2014 – tekniskt stöd på kommissionens initiativ)

(COM(2014)0366)

Utskottet för sysselsättning och sociala frågor (nedan kallat utskottet) samt dess arbetsgrupp för Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter (nedan kallad fonden) undersökte utnyttjandet av fonden i fallet med ansökan EGF/2014/000 – tekniskt stöd på kommissionens initiativ och antog följande yttrande:

Utskottet och arbetsgruppen för fonden ställer sig positivt till att fonden utnyttjas i samband med denna ansökan. Med tanke på detta har utskottet några anmärkningar att framföra, utan att dock ifrågasätta överföringen av betalningarna.

Utskottets behandling av ärendet bygger på följande överväganden:

A)  Det belopp på 330 000 euro som kommissionen föreslår att ska utnyttjas för tekniskt stöd under 2014 understiger den övre gränsen på 0,5 procent av de samlade årliga anslag som finns tillgängliga via fonden (150 miljoner euro i 2011 års priser), i enlighet med artikel 11.1 i förordning (EU) nr 1309/2013 (förordningen om fonden).

B)  Vid kommissionens internrevision framkom det att man måste förbättra fondens databas och säkerställa dess funktioner. Detta kräver utomstående expertis.

C)  Utgifterna för tekniskt stöd har blivit avsevärt mindre under 2014 jämfört med året innan, bland annat därför att inga utvärderingar behöver finansieras.

D)  Den sista delen av efterhandsutvärderingen av fonden (2007–2013) genomfördes under 2013.

E)  Antalet till dags dato slutförda fall inom fonden ger omfattande kvalitativa och kvantitativa data om hur fonden påverkat anställbarheten hos de arbetstagare som blivit uppsagda till följd av globaliseringen och den finansiella och ekonomiska krisen.

F)  Kostnaderna för informationsverksamheterna 2014 har avsevärt minskat.

G)  Arbetsgruppen för fonden har ofta understrukit att fonden bättre måste föras fram som ett av unionens instrument för solidaritet med uppsagda arbetstagare.

H)  Förberedelser pågår för att integrera fonden i systemet för elektroniskt datautbyte (SFC2014

I)  Kommissionens tekniska stöd till medlemsstaterna stöder och förbättrar användningen av fonden genom att informera om ansökningarna och sprida bästa praxis bland medlemsstaterna.

Utskottet för sysselsättning och sociala frågor uppmanar därför budgetutskottet att såsom ansvarigt utskott infoga följande i sitt förslag till resolution om att kommissionen ska utnyttja fonden för tekniskt stöd:

1.  Europaparlamentet instämmer med kommissionens förslag om vilka åtgärder som ska finansieras såsom tekniskt stöd i enlighet med artikel 11.1 och 11.4 samt artikel 12.2, 12.3 och 12.4 i förordningen om fonden.

2.  Europaparlamentet konstaterar att kostnaderna för informationsverksamheterna 2014 har avsevärt minskat och understryker att detta inte får inverka menligt på att det tas fram och i tillräcklig utsträckning distribueras informationsmaterial och nödvändig vägledning om den nya förordningen om fonden under det första år som förordningen tillämpas.

3.  Europaparlamentet understryker att allmänhetens medvetenhet om fonden måste ökas och att fonden måste göras synligare. Parlamentet påminner de ansökande medlemsstaterna att de enligt artikel 12 i förordningen om fonden ska sprida information om de fondfinansierade åtgärderna till berörda stödmottagare, myndigheter, arbetsmarknadens parter, medier och allmänheten

4.  Europaparlamentet välkomnar att avslutningsfasen av efterhandsutvärderingen av fonden (2007–2013) genomförts under 2013 och vill att denna slutliga utvärdering ska offentliggöras i tid, i enlighet med den tidsfrist som fastställts i artikel 17 i den tidigare förordningen om fonden (förordning (EG) nr 1927/2006).

5.  Europaparlamentet konstaterar att kommissionen redan 2011 inlett arbetet med den elektroniska ansökningsblanketten och de standardiserade rutinerna för förenklade ansökningar, snabbare handläggning av ansökningarna och bättre rapportering. Parlamentet konstaterar dessutom förberedelserna för en integrering av fonden i det elektroniska systemet för datautbyte (SFC2014) och uppmanar kommissionen att redogöra för vilka framsteg som gjorts efter användningen av tekniskt stöd mellan 2011 och 2013.

6.  Europaparlamentet erinrar om att det måste skapas nätverk kring fonden och utbytas information om den, framför allt om bestämmelserna i den nya förordningen. Parlamentet stöder därför finansieringen av expertgruppen av kontaktpersoner för fonden och uppmanar kommissionen att inbjuda parlamentet till expertgruppens möten och seminarier, i enlighet med de relevanta bestämmelserna i ramavtalet om förbindelserna mellan Europaparlamentet och kommissionen[1]. Parlamentet understryker dessutom att man måste ha kontakter med alla dem som berörs av ansökningarna till fonden, också arbetsmarknadens parter.

Med vänlig hälsning

Marita Ulvskog,

t.f. ordförande, första vice ordförande.

  • [1]  Europeiska unionens officiella tidning L 304, 20.11.2010, s. 47.

RESULTAT AV SLUTOMRÖSTNINGEN I UTSKOTTET

Antagande

11.9.2014

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

26

3

2

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Nedzhmi Ali, Richard Ashworth, Jean-Paul Denanot, Gérard Deprez, José Manuel Fernandes, Eider Gardiazabal Rubial, Jens Geier, Esteban González Pons, Heidi Hautala, Iris Hoffmann, Kaja Kallas, Bernd Kölmel, Vladimír Maňka, Siegfried Mureşan, Victor Negrescu, Liadh Ní Riada, Jan Marian Olbrycht, Pina Picierno, Pedro Silva Pereira, Patricija Šulin, Paul Tang, Indrek Tarand, Marco Valli, Monika Vana, Marco Zanni

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Georgios Kyrtsos, Giovanni La Via, Janusz Lewandowski, Ivan Štefanec, Anders Primdahl Vistisen

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 200.2)

Albert Deß