Betänkande - A8-0063/2015Betänkande
A8-0063/2015

BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om linbaneanläggningar

25.3.2015 - (COM(2014)0187 – C7‑0111/2014 – 2014/0107(COD)) - ***I

Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd
Föredragande: Antonio López-Istúriz White


Förfarande : 2014/0107(COD)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A8-0063/2015
Ingivna texter :
A8-0063/2015
Antagna texter :

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION

om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om linbaneanläggningar

(COM(2014)0187 – C7‑0111/2014 – 2014/0107(COD))

(Ordinarie lagstiftningsförfarande: första behandlingen)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–       med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (COM(2014)0187),

–       med beaktande av artiklarna 294.2 och 114 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, i enlighet med vilka kommissionen har lagt fram sitt förslag för parlamentet (C7‑0111/2014),

–       med beaktande av artikel 294.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

–       med beaktande av artikel 59 i arbetsordningen,

–       med beaktande av betänkandet från utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd (A8‑0063/2015).

1.      Europaparlamentet antar nedanstående ståndpunkt vid första behandlingen.

2.      Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en ny text för parlamentet om den har för avsikt att väsentligt ändra sitt förslag eller ersätta det med ett nytt.

3.      Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända parlamentets ståndpunkt till rådet, kommissionen och de nationella parlamenten.

Ändringsförslag  1

Förslag till förordning

Skäl 3a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(3a) Denna förordning är tillämplig på nya linbaneanläggningar och omfattar delsystem och säkerhetskomponenter som är nya på unionsmarknaden när de släpps ut på marknaden. Det betyder att de antingen är nya delsystem och säkerhetskomponenter tillverkade av en tillverkare som är etablerad i unionen eller är delsystem och säkerhetskomponenter, nya eller begagnade, som importerats från ett tredjeland. Denna förordning är inte tillämplig på flyttning av linbaneanläggningar som uppförts på unionens territorium eller på flyttning av delsystem eller säkerhetskomponenter som monterats i sådana anläggningar, förutom om en sådan flyttning medför en större förändring av anläggningen som kräver administrativt tillstånd.

Ändringsförslag  2

Förslag till förordning

Skäl 7

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(7) I förordning (EU) nr […/…] [om marknadskontroll av produkter]16 finns närmare bestämmelser om marknadskontroll och kontroll av produkter som förs in till unionen från tredjeländer, inklusive delsystem och säkerhetskomponenter. I förordningen fastställs dessutom ett skyddsklausulförfarande. Medlemsstaterna ska organisera och utföra marknadskontroll, utse myndigheter för marknadskontroll och ange dessa myndigheters befogenheter och skyldigheter. De ska även upprätta allmänna och branschspecifika program för marknadskontroll.

utgår

__________________

 

16 EUT L […].

 

Ändringsförslag  3

Förslag till förordning

Skäl 8

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(8) Tillämpningsområdet för direktiv 2000/9/EG bör behållas. Denna förordning bör tillämpas på linbaneanläggningar för persontransport som används på turistorter i bergsområden eller i stadstrafiksystem. Linbaneanläggningar utgörs i huvudsak av liftsystem, t.ex. bergbanor, pendellinbanor, linbanor, gondolbanor, stolliftar och släpliftar. Framdrivning genom kabel och persontransportfunktion är de huvudkriterier som avgör vilka linbaneanläggningar som omfattas av denna förordning.

(8) Tillämpningsområdet för direktiv 2000/9/EG bör behållas. Denna förordning bör tillämpas på linbaneanläggningar för persontransport som vanligen används på turistorter eller i stadstrafiksystem. Linbaneanläggningar utgörs i huvudsak av liftsystem, t.ex. bergbanor, pendellinbanor, linbanor, gondolbanor, stolliftar och släpliftar samt andra anläggningar för turism- och idrottsändamål. Framdrivning genom kabel och persontransportfunktion är de huvudkriterier som avgör vilka linbaneanläggningar som omfattas av denna förordning.

Ändringsförslag  4

Förslag till förordning

Skäl 11

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(11) Lindrivna hissar, både vertikala och lutande, som permanent betjänar särskilda plan i byggnader och andra anläggningar än stationer, omfattas av särskild unionslagstiftning och bör därför undantas från tillämpningsområdet för denna förordning.

(11) Hissar, inbegripet lindrivna hissar, både vertikala och lutande, som permanent betjänar särskilda plan i byggnader och anläggningar och som inte går mellan linbanestationer, omfattas av särskild unionslagstiftning och bör därför undantas från tillämpningsområdet för denna förordning.

Ändringsförslag  5

Förslag till förordning

Skäl 11a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(11a) Linbaneanläggningar i historiskt utförande, såsom de definieras i nationell lagstiftning, med sina delsystem och säkerhetskomponenter bör undantas från tillämpningsområdet för denna förordning. Medlemsstaterna bör garantera en hög skyddsnivå för människors hälsa och säkerhet och för egendom när det gäller dessa linbaneanläggningar, vid behov genom sin nationella lagstiftning.

Ändringsförslag  6

Förslag till förordning

Skäl 14a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(14a) Försiktighetsprincipen, som fastställs i artikel 191.2 i EUF-fördraget och beskrivs bland annat i kommissionens meddelande av den 2 februari 2000 om försiktighetsprincipen, är en princip som är av grundläggande betydelse för produkt- och konsumentsäkerheten och bör vederbörligen beaktas när det fastställs kriterier för bedömning av säkerheten vid linbaneanläggningarna och deras infrastruktur, delsystem och säkerhetskomponenter.

Ändringsförslag  7

Förslag till förordning

Skäl 15

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(15) Denna förordning påverkar inte medlemsstaternas rätt att fastställa de krav de anser vara nödvändiga när det gäller markanvändning och fysisk planering samt för att säkerställa skyddet av miljön och människors hälsa och säkerhet, särskilt arbetstagare vid användning av linbaneanläggningar.

(15) Denna förordning påverkar inte medlemsstaternas rätt att fastställa de krav de anser vara nödvändiga när det gäller markanvändning och fysisk planering samt för att säkerställa skyddet av miljön och människors hälsa och säkerhet, särskilt arbetstagare och operatörer vid användning av linbaneanläggningar.

Ändringsförslag  8

Förslag till förordning

Skäl 19a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(19a) För att skapa ett tydligt rättsläge är det nödvändigt att klargöra att de regler om marknadskontroll i unionen och om kontroll av produkter som förs in på unionsmarknaden som fastställs i förordning (EG) nr 765/2008 ska tillämpas på delsystem och säkerhetskomponenter som omfattas av denna förordning. Denna förordning bör inte hindra medlemsstaterna från att välja vilka behöriga myndigheter som ska utföra dessa uppgifter.

Ändringsförslag  9

Förslag till förordning

Skäl 20

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(20) Medlemsstaterna bör vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att linbaneanläggningar tas i drift endast om de uppfyller kraven i denna förordning och inte kan äventyra människors hälsa och säkerhet eller egendom när de uppförs, underhålls och används på ett korrekt sätt för deras avsedda ändamål.

(20) Medlemsstaterna bör vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att linbaneanläggningar tas i drift endast om de uppfyller kraven i denna förordning och inte kan äventyra människors hälsa eller säkerhet eller egendom när de uppförs, underhålls och används på ett korrekt sätt för deras avsedda ändamål.

Ändringsförslag  10

Förslag till förordning

Skäl 25

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(25) Delsystem och säkerhetskomponenter bör få monteras i en linbaneanläggning, under förutsättning att de medger uppförande av linbaneanläggningar som uppfyller kraven i denna förordning och inte kan äventyra människors hälsa och säkerhet eller egendom när de monteras, underhålls och används på ett korrekt sätt för deras avsedda ändamål.

(25) Delsystem och säkerhetskomponenter bör få monteras i en linbaneanläggning, under förutsättning att de medger uppförande av linbaneanläggningar som uppfyller kraven i denna förordning och inte kan äventyra människors hälsa eller säkerhet eller egendom när de monteras, underhålls och används på ett korrekt sätt för deras avsedda ändamål.

Ändringsförslag  11

Förslag till förordning

Skäl 31

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(31) Det är nödvändigt att säkerställa att delsystem och säkerhetskomponenter som förs in till unionsmarknaden från tredjeländer uppfyller kraven i denna förordning, särskilt att tillverkarna har genomfört lämpliga förfaranden för bedömning av överensstämmelse när det gäller dessa delsystem och säkerhetskomponenter. Det bör därför föreskrivas bestämmelser om att importörerna ska se till att de delsystem eller säkerhetskomponenter som de släpper ut på marknaden uppfyller kraven i denna förordning och att de inte släpper ut delsystem och säkerhetskomponenter på marknaden som inte uppfyller dessa krav eller som utgör en risk. Det bör även föreskrivas bestämmelser om att importörerna ska se till att förfaranden för bedömning av överensstämmelse har utförts och att den märkning och dokumentation för delsystem och säkerhetskomponenter som tillverkarna har utarbetat är tillgänglig för kontroll av behöriga tillsynsmyndigheter.

(31) Det är nödvändigt att säkerställa att delsystem och säkerhetskomponenter som förs in till unionsmarknaden från tredjeländer uppfyller kraven i denna förordning, särskilt att tillverkarna har genomfört lämpliga förfaranden för bedömning av överensstämmelse när det gäller dessa delsystem och säkerhetskomponenter. Det bör därför föreskrivas bestämmelser om att importörerna ska se till att de delsystem eller säkerhetskomponenter som de släpper ut på marknaden uppfyller kraven i denna förordning och att de inte släpper ut delsystem och säkerhetskomponenter på marknaden som inte uppfyller dessa krav eller som utgör en risk. Det bör även föreskrivas bestämmelser om att importörerna ska se till att förfaranden för bedömning av överensstämmelse har utförts och att den märkning och dokumentation för delsystem och säkerhetskomponenter som tillverkarna har utarbetat är tillgänglig för kontroll av behöriga nationella myndigheter.

Ändringsförslag  12

Förslag till förordning

Skäl 33

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(33) När en importör släpper ut ett delsystem eller en säkerhetskomponent på marknaden bör importören ange sitt namn, sitt registrerade firmanamn eller varumärke och sin postadress där den kan kontaktas. Undantag bör föreskrivas för de fall då detta inte är möjligt på grund av säkerhetskomponentens storlek eller art. Detta gäller bland annat de fall då importören skulle behöva öppna förpackningen för att sätta sitt namn och sin adress på säkerhetskomponenten.

(33) När en importör släpper ut ett delsystem eller en säkerhetskomponent på marknaden bör importören ange sitt namn, sitt registrerade firmanamn eller varumärke och sin postadress där den kan kontaktas samt i förekommande fall en webbplats. Undantag bör föreskrivas för de fall då detta inte är möjligt på grund av delsystemets eller säkerhetskomponentens storlek eller art. Detta gäller bland annat de fall då importören skulle behöva öppna förpackningen för att sätta sitt namn och sin adress på delsystemet eller säkerhetskomponenten. I sådana fall bör uppgifterna anges på förpackningen och i de bruksanvisningar som åtföljer säkerhetskomponenten.

Ändringsförslag  13

Förslag till förordning

Skäl 37

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(37) I den här förordningen bör endast de grundläggande kraven anges. För att underlätta bedömningen av överensstämmelsen med dessa krav är det nödvändigt att föreskriva om presumtion om överensstämmelse för linbaneanläggningar som överensstämmer med harmoniserade standarder som har antagits i enlighet med förordning (EU) nr 1025/2012 i syfte att ange närmare tekniska specifikationer för dessa krav, särskilt när det gäller linbaneanläggningarnas konstruktion, uppförande och drift.

(37) I den här förordningen bör endast de grundläggande kraven anges. För att underlätta bedömningen av överensstämmelsen med dessa krav är det nödvändigt att föreskriva om presumtion om överensstämmelse för linbaneanläggningar, delsystem och säkerhetskomponenter som överensstämmer med harmoniserade standarder som har antagits i enlighet med förordning (EU) nr 1025/2012 i syfte att ange närmare tekniska specifikationer för dessa krav, särskilt när det gäller linbaneanläggningarnas konstruktion, uppförande och drift.

Ändringsförslag  14

Förslag till förordning

Skäl 41

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(41) För att säkerställa en effektiv tillgång till information för marknadskontrolländamål bör den information som krävs för att identifiera alla tillämpliga unionsakter för ett delsystem eller en säkerhetskomponent finnas tillgänglig i en enda EU-försäkran om överensstämmelse.

(41) För att säkerställa en effektiv tillgång till information för marknadskontrolländamål bör den information som krävs för att identifiera alla tillämpliga unionsakter för ett delsystem eller en säkerhetskomponent finnas tillgänglig i en enda EU-försäkran om överensstämmelse. För att minska den administrativa bördan för de ekonomiska aktörerna kan denna enda EU-försäkran om överensstämmelse utgöras av dokumentation bestående av flera enskilda försäkringar om överensstämmelse.

Ändringsförslag  15

Förslag till förordning

Skäl 43

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(43) För att effektivt skydda användare och tredje parter krävs en kontroll av att de grundläggande krav för delsystem och säkerhetskomponenter som anges i denna förordning uppfylls.

(43) För att effektivt skydda operatörer, användare och tredje parter krävs en kontroll av att de grundläggande krav för delsystem och säkerhetskomponenter som anges i denna förordning uppfylls.

Ändringsförslag  16

Förslag till förordning

Skäl 46

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(46) Erfarenheten har visat att de kriterier i direktiv 2000/9/EG som organen för bedömning av överensstämmelse måste uppfylla för att kunna bli anmälda till kommissionen är otillräckliga för att säkerställa att dessa organs verksamhet är på lika hög nivå i hela unionen. Det är dock av största vikt att alla organ för bedömning av överensstämmelse utför sina uppgifter lika väl och under rättvisa konkurrensvillkor. Det kräver att man fastställer obligatoriska krav för de organ för bedömning av överensstämmelse som vill bli anmälda för att få utföra bedömningar av överensstämmelse.

(46) Erfarenheten har visat att de kriterier i direktiv 2000/9/EG som organen för bedömning av överensstämmelse måste uppfylla för att kunna bli anmälda till kommissionen är otillräckliga för att säkerställa att de anmälda organens verksamhet är på lika hög nivå i hela unionen. Det är dock av största vikt att alla anmälda organ utför sina uppgifter lika väl och under rättvisa konkurrensvillkor. Det kräver att man fastställer obligatoriska krav för de organ för bedömning av överensstämmelse som vill bli anmälda för att få utföra bedömningar av överensstämmelse.

Ändringsförslag  17

Förslag till förordning

Skäl 54

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(54) Av konkurrensskäl är det av avgörande betydelse att organen för bedömning av överensstämmelse tillämpar förfarandena för bedömning av överensstämmelse utan att belasta de ekonomiska aktörerna i onödan. Av samma skäl och för att säkerställa likabehandling av de ekonomiska aktörerna måste en enhetlig teknisk tillämpning av förfarandena för bedömning av överensstämmelse säkerställas. Detta kan bäst uppnås genom lämplig samordning och lämpligt samarbete mellan organen för bedömning av överensstämmelse.

(54) Av konkurrensskäl är det av avgörande betydelse att de anmälda organen tillämpar förfarandena för bedömning av överensstämmelse utan att belasta de ekonomiska aktörerna i onödan. Av samma skäl och för att säkerställa likabehandling av de ekonomiska aktörerna måste en enhetlig teknisk tillämpning av förfarandena för bedömning av överensstämmelse säkerställas. Detta kan bäst uppnås genom lämplig samordning och lämpligt samarbete mellan de anmälda organen.

Ändringsförslag  18

Förslag till förordning

Skäl 54a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(54a) I direktiv 2000/9/EG anges redan ett förfarande för skyddsåtgärder som är nödvändigt för att göra det möjligt att bestrida ett delsystems eller en säkerhetskomponents överensstämmelse. För att öka tydligheten och minska handläggningstiden måste det befintliga förfarandet för skyddsåtgärder förbättras, så att det blir effektivare och man kan dra fördel av den sakkunskap som finns i medlemsstaterna.

Ändringsförslag  19

Förslag till förordning

Skäl 54b (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(54b) Det befintliga systemet bör kompletteras med ett förfarande genom vilket berörda parter underrättas om planerade åtgärder med avseende på delsystem och säkerhetskomponenter som utgör en risk för människors hälsa eller säkerhet. Det bör också göra det möjligt för marknadskontrollmyndigheterna, i samarbete med de berörda ekonomiska aktörerna, att agera i ett tidigare skede med avseende på sådana delsystem och säkerhetskomponenter.

Ändringsförslag  20

Förslag till förordning

Skäl 56a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(56a) När frågor som har anknytning till denna förordning – förutom frågor om genomförandet eller överträdelser av förordningen – behandlas av en expertgrupp inom kommissionen, bör Europaparlamentet i enlighet med gällande praxis få fullständig information och dokumentation och en inbjudan att närvara vid dess möten.

Ändringsförslag  21

Förslag till förordning

Skäl 57

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(57) Det är nödvändigt att föreskriva övergångsbestämmelser som medger att delsystem och säkerhetskomponenter som redan har släppts ut på marknaden i enlighet med direktiv 2000/9/EG får tillhandahållas på marknaden och tas i drift.

(57) Det är nödvändigt att föreskriva övergångsbestämmelser som medger att delsystem och säkerhetskomponenter som redan har släppts ut på marknaden i enlighet med direktiv 2000/9/EG får tillhandahållas på marknaden och tas i drift utan att de måste uppfylla ytterligare produktkrav.

Ändringsförslag  22

Förslag till förordning

Skäl 59

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(59) Medlemsstaterna bör fastställa bestämmelser om påföljder vid överträdelser av denna förordning och se till att de tillämpas. Påföljderna måste vara effektiva, proportionella och avskräckande.

(59) Medlemsstaterna bör fastställa bestämmelser om påföljder vid överträdelser av denna förordning och se till att de tillämpas. De påföljder som föreskrivs bör vara effektiva, proportionella och avskräckande.

Ändringsförslag  23

Förslag till förordning

Skäl 60

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(60) Eftersom målet för denna förordning, nämligen att se till att linbaneanläggningar uppfyller krav som tillförsäkrar användarna en hög skydds- och säkerhetsnivå och garanterar att den inre marknaden för delsystem och säkerhetskomponenter fungerar väl, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna och det därför, på grund av dess omfattning och verkningar, bättre kan uppnås på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

(60) Eftersom målet för denna förordning, nämligen att se till att linbaneanläggningar uppfyller krav som tillförsäkrar en hög skyddsnivå för människors hälsa och säkerhet samt garanterar att den inre marknaden för delsystem och säkerhetskomponenter fungerar väl, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna, utan snarare, på grund av dess omfattning och verkningar, bättre kan uppnås på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

Ändringsförslag  24

Förslag till förordning

Artikel 1 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

I denna förordning fastställs bestämmelser om konstruktion och uppförande av linbaneanläggningar för persontransport samt om tillhandahållande på marknaden av och fri rörlighet för delsystem och säkerhetskomponenter till sådana anläggningar.

I denna förordning fastställs bestämmelser om tillhandahållande på marknaden av och fri rörlighet för delsystem och säkerhetskomponenter till linbaneanläggningar. Den innehåller även bestämmelser om konstruktion, uppförande och idrifttagande av nya linbaneanläggningar.

Ändringsförslag  25

Förslag till förordning

Artikel 1a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Artikel 1a

 

Bestämmelserna i denna förordning bygger på försiktighetsprincipen.

Ändringsförslag  26

Förslag till förordning

Artikel 2 – punkt 2 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

b) lindrivna spårvagnar av traditionellt utförande,

b) linbaneanläggningar i historiskt utförande, inbegripet lindrivna spårvagnar och bergbanor, såsom dessa definieras i nationell lagstiftning, inbegripet delsystem och säkerhetskomponenter som konstruerats särskilt för dem,

Ändringsförslag  27

Förslag till förordning

Artikel 2 – punkt 2 – led c

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

c) anläggningar avsedda för jordbruksändamål och för transport till vindskydd och stugor i bergsområden men inte för transport av allmänheten,

c) anläggningar avsedda för jordbruks- eller skogsbruksändamål,

Ändringsförslag  28

Förslag till förordning

Artikel 2 – punkt 2 – led ca (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

ca) linbaneanläggningar för betjäning av vindskydd och stugor i bergsområden, avsedda enbart för transport av gods samt särskilt bemyndigade personer,

Ändringsförslag  29

Förslag till förordning

Artikel 2 – punkt 2 – led d

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

d) fast eller flyttbar tivoliutrustning och anläggningar på nöjesfält som enbart är avsedd(a) för fritidsändamål och inte som medel för persontransport,

d) fast eller flyttbar utrustning som enbart är avsedd för fritids- och nöjesändamål och inte som medel för persontransport,

Ändringsförslag  30

Förslag till förordning

Artikel 3 – led 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(3) infrastruktur: banans sträckning, uppgifter om systemet, de stationer och linjekonstruktioner som finns längs banan och som särskilt konstruerats för varje anläggning och som uppförts på platsen och som behövs för anläggningens uppförande och drift, inklusive fundamenten,

(3) infrastruktur: de stationer och linjekonstruktioner längs banan som särskilt konstruerats för varje linbaneanläggning, som uppförts på platsen och tar hänsyn till banans sträckning och uppgifter om systemet och som behövs för linbaneanläggningens uppförande och drift, inklusive fundamenten,

Ändringsförslag  31

Förslag till förordning

Artikel 3 – led 18

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(18) teknisk specifikation: ett dokument som föreskriver de tekniska krav som anordningar, infrastruktur, delsystem eller säkerhetskomponenter ska uppfylla,

(18) teknisk specifikation: ett dokument som föreskriver de tekniska krav som linbaneanläggningar, infrastruktur, delsystem eller säkerhetskomponenter ska uppfylla,

Ändringsförslag  32

Förslag till förordning

Artikel 3 – led 24

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(24) återkallelse: varje åtgärd som syftar till att återkalla ett delsystem eller en säkerhetskomponent som redan har monterats i en linbaneanläggning,

(24) återkallelse: varje åtgärd som syftar till att återkalla ett delsystem eller en säkerhetskomponent som redan har gjorts tillgänglig för konstruktion och uppförande av en linbaneanläggning,

Ändringsförslag  33

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(1) Medlemsstaterna ska vidta alla lämpliga åtgärder för att säkerställa att delsystem och säkerhetskomponenter tillhandahålls på marknaden endast om de uppfyller kraven i denna förordning.

(1) Delsystem och säkerhetskomponenter ska tillhandahållas på marknaden endast om de uppfyller kraven i denna förordning.

Ändringsförslag  34

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Medlemsstaterna ska vidta alla lämpliga åtgärder i enlighet med artikel 9 för att fastställa förfaranden som säkerställer att delsystem och säkerhetskomponenter monteras i linbaneanläggningar endast om de möjliggör uppförande av linbaneanläggningar som uppfyller kraven i denna förordning och inte kan äventyra människors hälsa och säkerhet eller egendom när de monteras, underhålls och används på ett korrekt sätt för deras avsedda ändamål.

utgår

Ändringsförslag  35

Förslag till förordning

Artikel 5 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Medlemsstaterna ska vidta alla lämpliga åtgärder i enlighet med artikel 9 för att fastställa förfaranden som säkerställer att linbaneanläggningar tas i drift endast om de uppfyller kraven i denna förordning och inte kan äventyra människors hälsa och säkerhet eller egendom när de uppförs, underhålls och används på ett korrekt sätt för deras avsedda ändamål.

1. Medlemsstaterna ska vidta alla lämpliga åtgärder i enlighet med artikel 9 för att fastställa förfaranden som säkerställer att linbaneanläggningar tas i drift endast om de uppfyller kraven i denna förordning och inte kan äventyra människors hälsa eller säkerhet eller egendom när de uppförs, underhålls och används på ett korrekt sätt för deras avsedda ändamål.

Ändringsförslag  36

Förslag till förordning

Artikel 5 – punkt 1a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

1a. Medlemsstaterna ska vidta alla lämpliga åtgärder i enlighet med artikel 9 för att fastställa förfaranden som säkerställer att delsystem och säkerhetskomponenter monteras i linbaneanläggningar endast om de möjliggör uppförande av linbaneanläggningar som uppfyller kraven i denna förordning och inte kan äventyra människors hälsa eller säkerhet eller egendom när de monteras, underhålls och används på ett korrekt sätt för deras avsedda ändamål.

Ändringsförslag  37

Förslag till förordning

Artikel 5 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Linbaneanläggningar som överensstämmer med harmoniserade standarder, eller delar därav, till vilka hänvisningar har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning ska förutsättas uppfylla de grundläggande krav som dessa standarder eller delar därav omfattar enligt bilaga II.

2. Linbaneanläggningar som överensstämmer med harmoniserade standarder, eller delar därav, till vilka hänvisningar har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning ska förutsättas uppfylla de grundläggande krav som fastställs i bilaga II och som gäller för dessa standarder eller delar därav.

Ändringsförslag  38

Förslag till förordning

Artikel 8 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Alla planerade anläggningar ska genomgå en säkerhetsanalys i enlighet med definitionen i bilaga III som ska omfatta alla säkerhetsaspekter på linbaneanläggningar och deras omgivning i samband med konstruktion, uppförande och idrifttagande och ska göra det möjligt att av tidigare erfarenhet kartlägga risker som kan uppstå vid driften av linbaneanläggningen.

1. Den person som ansvarar för linbaneanläggningen, som utsetts av en medlemsstat i enlighet med nationell lagstiftning, ska genomföra en säkerhetsanalys av den planerade linbaneanläggningen eller låta genomföra en sådan säkerhetsanalys.

Ändringsförslag  39

Förslag till förordning

Artikel 8 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Säkerhetsanalysen ska ingå i en säkerhetsrapport. Rapporten ska innehålla rekommendationer om de åtgärder som planerats för att hantera sådana risker samt en förteckning över de delsystem och säkerhetskomponenter som ska monteras i linbaneanläggningen.

utgår

Ändringsförslag  40

Förslag till förordning

Artikel 8 – punkt 2a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a. Vid den säkerhetsanalys som krävs för alla linbaneanläggningar ska samtliga planerade driftsätt beaktas. Säkerhetsanalysen ska genomföras enligt en erkänd eller fastställd metod, med hänsyn till den senaste tekniska utvecklingen och den berörda linbaneanläggningens komplexitet. Säkerhetsanalysens syfte ska vara att säkerställa att det vid linbaneanläggningens konstruktion och utformning tas hänsyn till den lokala omgivningen och de mest ogynnsamma situationerna, så att tillfredsställande säkerhetsvillkor uppnås. Säkerhetsanalysen ska omfatta alla säkerhetsaspekter på linbaneanläggningen och dess yttre omständigheter i samband med konstruktion, uppförande och idrifttagande och ska göra det möjligt att utifrån tidigare erfarenhet kartlägga risker som kan uppstå vid driften av linbaneanläggningen.

Ändringsförslag  41

Förslag till förordning

Artikel 8 – punkt 2b (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2b. Säkerhetsanalysen ska också omfatta säkerhetsanordningarna och deras inverkan på linbaneanläggningen och därtill hörande delsystem så att

 

a) de kan reagera på ett första stopp eller fel som upptäcks, så att anläggningen därefter antingen fortsatt ska kunna drivas med garanterad säkerhet, med begränsad drift eller i ett felsäkert läge,

 

b) de är redundanta och övervakade, eller

 

c) de är utformade så, att sannolikheten för fel på dem går att bedöma, och deras standard motsvarar standarden för säkerhetsanordningar som uppfyller kriterierna i leden a och b.

 

Säkerhetsanalysen ska användas för att sammanställa en översikt över risker och farliga situationer, rekommendera vilka åtgärder som bör planeras för att hantera sådana risker samt fastställa en förteckning över delsystem och säkerhetskomponenter som ska monteras i linbaneanläggningen. Resultatet av säkerhetsanalysen ska redovisas i en säkerhetsrapport.

Ändringsförslag  42

Förslag till förordning

Artikel 9 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Medlemsstaterna ska se till att säkerhetsanalysen, säkerhetsrapporten, EU-försäkran om överensstämmelse och övriga dokument som rör delsystemens och säkerhetskomponenternas överensstämmelse samt den dokumentation som avser linbaneanläggningarnas egenskaper lämnas in till den myndighet som ansvarar för godkännandet av linbaneanläggningar. Dokumentationen om linbaneanläggningen ska även innehålla de nödvändiga villkoren, inklusive om driftsinskränkningar, samt fullständiga uppgifter om översyn, justering och underhåll av linbaneanläggningen. Ett exemplar av dessa dokument ska förvaras vid linbaneanläggningen.

2. Den person som ansvarar för linbaneanläggningen, som utsetts av en medlemsstat i enlighet med nationell lagstiftning, ska lämna in säkerhetsrapporten, i enlighet med artikel 8, EU-försäkran om överensstämmelse och övriga dokument som rör delsystemens och säkerhetskomponenternas överensstämmelse samt den dokumentation som avser linbaneanläggningarnas egenskaper till den myndighet eller det organ som ansvarar för godkännandet av linbaneanläggningar. Dokumentationen om linbaneanläggningen ska även innehålla de nödvändiga villkoren, inklusive om driftsinskränkningar, samt fullständiga uppgifter om översyn, justering och underhåll av linbaneanläggningen. Ett exemplar av dessa dokument ska förvaras vid linbaneanläggningen.

Ändringsförslag  43

Förslag till förordning

Artikel 9 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. Medlemsstaterna får inte tillämpa de bestämmelser som avses i punkt 1 för att av skäl som rör de aspekter som omfattas av denna förordning förbjuda, begränsa eller hindra uppförande och idrifttagande av linbaneanläggningar som följer bestämmelserna i denna förordning och inte utgör någon risk för människors hälsa och säkerhet eller för egendom när de har uppförts på ett korrekt sätt för deras avsedda ändamål.

4. Medlemsstaterna får inte tillämpa de bestämmelser som avses i punkt 1 för att av skäl som rör de aspekter som omfattas av denna förordning förbjuda, begränsa eller hindra uppförande och idrifttagande av linbaneanläggningar som följer bestämmelserna i denna förordning och inte utgör någon risk för människors hälsa eller säkerhet eller för egendom när de har uppförts på ett korrekt sätt för deras avsedda ändamål.

Ändringsförslag  44

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Om en medlemsstat konstaterar att en godkänd linbaneanläggning som används för det ändamål den är avsedd kan äventyra människors hälsa och säkerhet och, i förekommande fall, egendom, ska den vidta alla lämpliga åtgärder för att inskränka driftsvillkoren för linbaneanläggningen eller förbjuda att den används.

2. Om en medlemsstat konstaterar att en godkänd linbaneanläggning som används för det ändamål den är avsedd kan äventyra människors hälsa eller säkerhet eller kan äventyra egendom, ska den vidta alla lämpliga åtgärder för att inskränka driftsvillkoren för linbaneanläggningen eller förbjuda att den används.

Ändringsförslag  45

Förslag till förordning

Artikel 11 – punkt 5 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Tillverkarna ska se till att deras delsystem eller säkerhetskomponenter åtföljs av EU-försäkran om överensstämmelse och att de är försedda med typ-, parti- eller serienummer eller annan identifieringsmärkning.

Tillverkarna ska se till att delsystem eller säkerhetskomponenter som de har släppt ut på marknaden är försedda med typ-, parti- eller serienummer som möjliggör identifiering.

Ändringsförslag  46

Förslag till förordning

Artikel 11 – punkt 5 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

När detta inte är möjligt på grund av säkerhetskomponentens storlek eller art, ska tillverkarna se till att den nödvändiga informationen anbringas på förpackningen eller lämnas i den bruksanvisning som åtföljer säkerhetskomponenten.

När detta inte är möjligt på grund av delsystemets eller säkerhetskomponentens storlek eller art, ska tillverkarna se till att den nödvändiga informationen anbringas på förpackningen och lämnas i de dokument som åtföljer delsystemet eller säkerhetskomponenten.

Ändringsförslag  47

Förslag till förordning

Artikel 11 – punkt 6

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

6. Tillverkarna ska ange sitt namn, registrerade firmanamn eller registrerade varumärke samt den postadress där de kan kontaktas på delsystemet eller säkerhetskomponenten, eller, om detta inte är möjligt, på förpackningen och i de bruksanvisningar som åtföljer säkerhetskomponenten. En enda adress ska anges för kontakter till tillverkaren. Kontaktuppgifterna ska vara på ett språk som lätt kan förstås av användarna och myndigheterna för marknadskontroll och som bestämts av den berörda medlemsstaten.

6. Tillverkarna ska ange sitt namn, registrerade firmanamn eller registrerade varumärke samt den postadress där de kan kontaktas, och i förekommande fall en webbplats, på delsystemet eller säkerhetskomponenten, eller, om detta inte är möjligt, på förpackningen och i de dokument som åtföljer delsystemet eller säkerhetskomponenten. En enda adress ska anges för kontakter till tillverkaren. Kontaktuppgifterna ska vara på ett språk som lätt kan förstås av användarna och myndigheterna för marknadskontroll och som bestämts av den berörda medlemsstaten.

Ändringsförslag  48

Förslag till förordning

Artikel 11 – punkt 7

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

7. Tillverkarna ska se till att delsystemet eller säkerhetskomponenten åtföljs av en EU-försäkran om överensstämmelse samt av bruksanvisningar och säkerhetsinformation på ett språk som lätt kan förstås av användarna och som bestämts av den berörda medlemsstaten. Bruksanvisningarna och säkerhetsföreskrifterna ska vara tydliga och lättbegripliga.

7. Tillverkarna ska se till att delsystemet eller säkerhetskomponenten åtföljs av en kopia av EU-försäkran om överensstämmelse samt av bruksanvisningar och säkerhetsinformation i enlighet med vad som anges i punkt 7.1.1 i bilaga II på ett språk som lätt kan förstås av användarna och som bestämts av den berörda medlemsstaten. Bruksanvisningarna och säkerhetsföreskrifterna ska vara tydliga och lättbegripliga.

Ändringsförslag  49

Förslag till förordning

Artikel 11 – punkt 8

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

8. Tillverkare som anser eller har skäl att tro att ett delsystem eller en säkerhetskomponent som de har släppt ut på marknaden inte uppfyller kraven i denna förordning ska omedelbart vidta de korrigerande åtgärder som krävs för att få delsystemet eller säkerhetskomponenten att uppfylla kraven eller, om så är lämpligt, för att dra tillbaka eller återkalla delsystemet eller säkerhetskomponenten. Om delsystemet eller säkerhetskomponenten utgör en risk ska tillverkarna dessutom omedelbart informera de behöriga nationella myndigheterna i de medlemsstater där de har tillhandahållit delsystemet eller säkerhetskomponenten på marknaden samt lämna närmare uppgifter om i synnerhet den bristande överensstämmelsen och de eventuella korrigerande åtgärder som vidtagits.

(Berör inte den svenska versionen.)

Ändringsförslag  50

Förslag till förordning

Artikel 11 – punkt 9

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

9. Tillverkarna ska på motiverad begäran av en behörig nationell myndighet ge den all information och dokumentation som behövs för att visa att delsystemet eller säkerhetskomponenten uppfyller kraven i denna förordning, på ett språk som lätt kan förstås av myndigheten. Denna information och dokumentation får lämnas på papper eller i elektronisk form. Tillverkarna ska på den behöriga myndighetens begäran samarbeta med myndigheten om de åtgärder som vidtas för att undanröja riskerna med de delsystem eller säkerhetskomponenter som de har släppt ut på marknaden.

9. Tillverkarna ska på motiverad begäran av en behörig nationell myndighet ge den all information och dokumentation som behövs, på papper eller i elektronisk form, för att visa att delsystemet eller säkerhetskomponenten uppfyller kraven i denna förordning, på ett språk som lätt kan förstås av myndigheten. Tillverkarna ska på den behöriga myndighetens begäran samarbeta med myndigheten om de åtgärder som vidtas för att undanröja riskerna med de delsystem eller säkerhetskomponenter som de har släppt ut på marknaden.

Ändringsförslag  51

Förslag till förordning

Artikel 12 – punkt 2 – led a

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

a) hålla EU-försäkran om överensstämmelse och den tekniska dokumentationen tillgänglig för de nationella tillsynsmyndigheterna i 30 år efter det att delsystemet eller säkerhetskomponenten har släppts ut på marknaden,

a) hålla EU-försäkran om överensstämmelse och den tekniska dokumentationen tillgänglig för de nationella marknadskontrollmyndigheterna i 30 år efter det att delsystemet eller säkerhetskomponenten har släppts ut på marknaden,

Ändringsförslag  52

Förslag till förordning

Artikel 13 – punkt 2 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Innan importörerna släpper ut ett delsystem eller en säkerhetskomponent på marknaden ska de se till att tillverkaren har utfört den lämpliga bedömningen av överensstämmelse i enlighet med artikel 18. De ska se till att tillverkaren har upprättat den tekniska dokumentationen, att delsystemet eller säkerhetskomponenten åtföljs av EU-försäkran om överensstämmelse, att det/den har försetts med CE-märkning och åtföljs av bruksanvisningar och säkerhetsföreskrifter samt att tillverkaren har uppfyllt kraven i artikel 11.5 och 11.6.

Innan importörerna släpper ut ett delsystem eller en säkerhetskomponent på marknaden ska de se till att tillverkaren har utfört det lämpliga förfarande för bedömning av överensstämmelse som avses i artikel 18. De ska se till att tillverkaren har upprättat den tekniska dokumentationen, att delsystemet eller säkerhetskomponenten åtföljs av en kopia av EU-försäkran om överensstämmelse, att det/den har försetts med CE-märkning och åtföljs av bruksanvisningar och säkerhetsföreskrifter samt att tillverkaren har uppfyllt kraven i artikel 11.5 och 11.6.

Ändringsförslag  53

Förslag till förordning

Artikel 13 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Importörerna ska ange sitt namn, registrerade firmanamn eller registrerade varumärke samt den postadress där de kan kontaktas på delsystemet eller säkerhetskomponenten, eller, om detta inte är möjligt, på dess förpackning och i de bruksanvisningar som åtföljer säkerhetskomponenten. Kontaktuppgifterna ska vara på ett språk som lätt kan förstås av användarna och myndigheterna för marknadskontroll och som bestämts av den berörda medlemsstaten.

3. Importörerna ska på delsystemet eller säkerhetskomponenten ange sitt namn, registrerade firmanamn eller registrerade varumärke samt den postadress där de kan kontaktas, och i förekommande fall en webbplats, eller, om detta inte är möjligt, på förpackningen och i de dokument som åtföljer delsystemet eller säkerhetskomponenten. Kontaktuppgifterna ska vara på ett språk som lätt kan förstås av användarna och myndigheterna för marknadskontroll och som bestämts av den berörda medlemsstaten.

Ändringsförslag  54

Förslag till förordning

Artikel 13 – punkt 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

5. Importörerna ska, så länge de har ansvar för ett delsystem eller en säkerhetskomponent, se till att lagrings- eller transportförhållandena inte äventyrar delsystemets eller säkerhetsanordningens överensstämmelse med kraven i bilaga II.

5. Importörerna ska, så länge de har ansvar för ett delsystem eller en säkerhetskomponent, se till att lagrings- eller transportförhållandena inte äventyrar delsystemets eller säkerhetsanordningens överensstämmelse med de väsentliga kraven i bilaga II.

Ändringsförslag  55

Förslag till förordning

Artikel 13 – punkt 6

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

6. När det anses lämpligt med hänsyn till de risker som ett delsystem eller en säkerhetskomponent utgör ska importörerna för att skydda användarnas hälsa och säkerhet, på en vederbörligen motiverad begäran av de behöriga myndigheterna, utföra slumpvis provning av delsystem eller säkerhetskomponenter som har tillhandahållits på marknaden, granska och vid behov registerföra inkomna klagomål om delsystem eller säkerhetskomponenter som inte uppfyller kraven och återkallelser av sådana delsystem eller säkerhetskomponenter, samt informera distributörerna om all sådan övervakning.

6. När det anses lämpligt med hänsyn till de risker som ett delsystem eller en säkerhetskomponent utgör ska importörerna för att skydda passagerarnas, driftspersonalens och tredje parters hälsa och säkerhet utföra slumpvis provning av delsystem eller säkerhetskomponenter som har tillhandahållits på marknaden, granska och vid behov registerföra inkomna klagomål om delsystem eller säkerhetskomponenter som inte uppfyller kraven och återkallelser av sådana delsystem eller säkerhetskomponenter, samt informera distributörerna om all sådan övervakning.

Ändringsförslag  56

Förslag till förordning

Artikel 13 – punkt 9

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

9. Importörerna ska på motiverad begäran av en behörig nationell myndighet ge den all information och dokumentation som behövs för att visa att ett delsystem eller en säkerhetskomponent uppfyller kraven, på ett språk som lätt kan förstås av den myndigheten. Denna information och dokumentation får lämnas på papper eller i elektronisk form. Importörerna ska på den behöriga myndighetens begäran samarbeta med myndigheten om de åtgärder som vidtas för att undanröja riskerna med de delsystem eller säkerhetskomponenter som de har släppt ut på marknaden.

9. Importörerna ska på begäran av en behörig nationell myndighet ge den all information och dokumentation som behövs, på papper eller i elektronisk form, för att visa att ett delsystem eller en säkerhetskomponent uppfyller kraven, på ett språk som lätt kan förstås av den myndigheten. Importörerna ska på den behöriga myndighetens begäran samarbeta med myndigheten om de åtgärder som vidtas för att undanröja riskerna med de delsystem eller säkerhetskomponenter som de har släppt ut på marknaden.

Ändringsförslag  57

Förslag till förordning

Artikel 14 – punkt 2 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Innan distributörerna tillhandahåller ett delsystem eller en säkerhetskomponent på marknaden ska de kontrollera att delsystemet eller säkerhetskomponenten har försetts med CE-märkning, att de åtföljs av en EU-försäkran om överensstämmelse och av bruksanvisningar och säkerhetsinformation på ett språk som lätt kan förstås av användarna och som bestämts av den berörda medlemsstaten samt att tillverkaren och importören har uppfyllt kraven i artiklarna 11.5, 11.6 och 13.3.

Innan distributörerna tillhandahåller ett delsystem eller en säkerhetskomponent på marknaden ska de kontrollera att delsystemet eller säkerhetskomponenten har försetts med CE-märkning, att de åtföljs av en kopia av EU-försäkran om överensstämmelse och av bruksanvisningar och säkerhetsinformation på ett språk som lätt kan förstås av användarna och som bestämts av den berörda medlemsstaten samt att tillverkaren och importören har uppfyllt kraven i artiklarna 11.5, 11.6 och 13.3.

Ändringsförslag  58

Förslag till förordning

Artikel 14 – punkt 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

5. Distributörerna ska på motiverad begäran av en behörig nationell myndighet ge myndigheten all information och dokumentation som behövs för att visa att ett delsystem eller en säkerhetskomponent uppfyller kraven. Denna information och dokumentation får lämnas på papper eller i elektronisk form. Distributörerna ska på myndighetens begäran samarbeta med myndigheten om de åtgärder som vidtas för att undanröja riskerna med det delsystem eller den säkerhetskomponent som de har tillhandahållit på marknaden.

5. Distributörerna ska på motiverad begäran av en behörig nationell myndighet ge myndigheten all information och dokumentation som behövs, på papper eller i elektronisk form, för att visa att ett delsystem eller en säkerhetskomponent uppfyller kraven. Distributörerna ska på myndighetens begäran samarbeta med myndigheten om de åtgärder som vidtas för att undanröja riskerna med det delsystem eller den säkerhetskomponent som de har tillhandahållit på marknaden.

Ändringsförslag  59

Förslag till förordning

Artikel 17

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Delsystem och säkerhetskomponenter som överensstämmer med harmoniserade standarder, eller delar därav, till vilka hänvisningar har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning ska förutsättas uppfylla de grundläggande krav som dessa standarder eller delar därav omfattar enligt bilaga II.

Delsystem och säkerhetskomponenter som överensstämmer med harmoniserade standarder, eller delar därav, till vilka hänvisningar har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning ska förutsättas uppfylla de grundläggande krav som fastställs i bilaga II och som gäller för dessa standarder eller delar därav.

Ändringsförslag  60

Förslag till förordning

Artikel 18 – punkt 2 – led c

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

c) Överensstämmelse som grundar sig på fullständig kvalitetssäkring (modul H) enligt bilaga VIII.

c) Överensstämmelse som grundar sig på fullständig kvalitetssäkring och konstruktionskontroll (modul H 1) enligt bilaga VIII.

Ändringsförslag  61

Förslag till förordning

Artikel 18 – punkt 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

5. Protokoll och korrespondens som gäller bedömning av överensstämmelse ska avfattas på det eller de officiella språken i den medlemsstat där det organ som genomför de förfaranden som avses i punkt 2 är etablerat, eller på ett språk som godtas av detta organ.

5. Protokoll och korrespondens som gäller förfarandena för bedömning av överensstämmelse ska avfattas på det eller de officiella språken i den medlemsstat där det organ som genomför de förfaranden som avses i punkt 2 är etablerat, eller på ett språk som godtas av detta organ.

Ändringsförslag  62

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. EU-försäkran om överensstämmelse ska utformas i enlighet med förlagan i bilaga X, innehålla de uppgifter som anges i de relevanta förfarandena för bedömning av överensstämmelse i bilagorna IV–VIII och ska regelbundet uppdateras. Den ska åtfölja delsystemet eller säkerhetskomponenten och ska översättas till det eller de språk som krävs av den medlemsstat på vars marknad delsystemet eller säkerhetskomponenten släpps ut eller tillhandahålls på marknaden.

(2) EU-försäkran om överensstämmelse ska utformas i enlighet med förlagan i bilaga X, innehålla de uppgifter som anges i de relevanta modulerna i bilagorna IV–VIII och ska uppdateras när delsystemet eller säkerhetskomponenten släpps ut på marknaden. Den ska åtfölja delsystemet eller säkerhetskomponenten och ska översättas till det eller de språk som krävs av den medlemsstat där delsystemet eller säkerhetskomponenten släpps ut eller tillhandahålls på marknaden.

Ändringsförslag  63

Förslag till förordning

Artikel 21 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. CE-märkningen ska anbringas på delsystemet eller säkerhetskomponenten eller deras märkskyltar så att den är synlig, lätt läsbar och outplånlig.

1. CE-märkningen ska anbringas på delsystemet eller säkerhetskomponenten eller deras märkskyltar så att den är synlig, lätt läsbar och outplånlig. Om detta inte är möjligt eller lämpligt på grund av delsystemets eller säkerhetskomponentens art, ska märkningen anbringas på förpackningen och i de medföljande dokumenten.

Ändringsförslag  64

Förslag till förordning

Artikel 21 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. CE-märkningen ska åtföljas av identifikationsnumret för det anmälda organ som medverkar i produktionskontrollen.

3. CE-märkningen ska åtföljas av identifikationsnumret för det anmälda organ som medverkar i produktionskontrollen. Det anmälda organets identifikationsnummer ska anbringas av organet självt eller, enligt dess anvisningar, av tillverkaren eller dennes ombud.

Ändringsförslag  65

Förslag till förordning

Artikel 21 – punkt 4a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

4a. Medlemsstaterna ska utgå från befintliga mekanismer för att se till att bestämmelserna om CE-märkning tillämpas korrekt och vidta lämpliga åtgärder i händelse av otillbörlig användning av den märkningen.

Ändringsförslag  66

Förslag till förordning

Artikel 22

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Medlemsstaterna ska underrätta kommissionen och de andra medlemsstaterna om vilka organ som godkänts för att utföra bedömningar av överensstämmelse i enlighet med artikel 18.

Medlemsstaterna ska underrätta kommissionen och de andra medlemsstaterna om vilka organ som godkänts för att utföra bedömningar av överensstämmelse i enlighet med denna förordning.

Ändringsförslag  67

Förslag till förordning

Artikel 23 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Medlemsstaterna ska utse en anmälande myndighet med ansvar för att inrätta och genomföra de förfaranden som krävs för bedömning och anmälan av organ för bedömning av överensstämmelse och för kontroll av anmälda organ, inklusive överensstämmelse med artikel 26.

1. Medlemsstaterna ska utse en anmälande myndighet med ansvar för att inrätta och genomföra de förfaranden som krävs för bedömning och anmälan av organ för bedömning av överensstämmelse och för kontroll av anmälda organ, inklusive överensstämmelse med artikel 28.

Ändringsförslag  68

Förslag till förordning

Artikel 23 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Om den anmälande myndigheten delegerar eller på annat sätt överlåter den bedömning, anmälan eller kontroll som avses i punkt 1 till ett organ som inte är offentligt, ska det organet vara en juridisk person och ska i tillämpliga delar uppfylla kraven i artikel 26.1–26.6. Dessutom ska detta organ ha vidtagit åtgärder för att kunna hantera ansvarsskyldighet som kan uppstå i samband med dess verksamhet.

3. Om den anmälande myndigheten delegerar eller på annat sätt överlåter den bedömning, anmälan eller kontroll som avses i punkt 1 till ett organ som inte är offentligt, ska det organet vara en juridisk person och ska i tillämpliga delar uppfylla kraven i artikel 24. Dessutom ska detta organ ha vidtagit åtgärder för att kunna hantera ansvarsskyldighet som kan uppstå i samband med dess verksamhet.

Ändringsförslag  69

Förslag till förordning

Artikel 25 – rubriken

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

De anmälande myndigheternas informationsskyldighet

De anmälande myndigheternas skyldighet att informera

Ändringsförslag  70

Förslag till förordning

Artikel 26 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. När det gäller anmälan ska ett anmält organ uppfylla kraven i punkterna 2–11.

1. När det gäller anmälan ska ett organ för bedömning av överensstämmelse uppfylla kraven i punkterna 2–11.

Ändringsförslag  71

Förslag till förordning

Artikel 26 – punkt 10

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

10. Personalen vid ett organ för bedömning av överensstämmelse ska iaktta tystnadsplikt beträffande all information som den erhåller vid utförandet av sina uppgifter i enlighet med bilagorna IV–VIII eller de nationella bestämmelser som genomför dessa bilagor, utom gentemot de behöriga myndigheterna i den medlemsstat där verksamheten utförs. Immaterialrätten ska vara skyddad.

10. Personalen vid ett organ för bedömning av överensstämmelse ska iaktta tystnadsplikt beträffande all information som den erhåller vid utförandet av sina uppgifter i enlighet med bilagorna IV–VIII eller de nationella bestämmelser som genomför den, utom gentemot de behöriga myndigheterna i den medlemsstat där verksamheten utförs. Immaterialrätten ska vara skyddad.

Ändringsförslag  72

Förslag till förordning

Artikel 27 – rubriken

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Presumtion om överensstämmelse

Presumtion om överensstämmelse för anmälda organ

Ändringsförslag  73

Förslag till förordning

Artikel 30 – punkt 6

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

6. Kommissionen och de andra medlemsstaterna ska underrättas om alla relevanta ändringar av anmälan.

6. Den anmälande myndigheten ska underrätta kommissionen och de andra medlemsstaterna om alla relevanta ändringar av anmälan.

Ändringsförslag  74

Förslag till förordning

Artikel 31 – punkt 2 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Kommissionen ska offentliggöra förteckningen över de organ som anmälts i enlighet med denna förordning, inklusive de identifikationsnummer som de har tilldelats och den verksamhet som de har anmälts för.

(Berör inte den svenska versionen.)

Ändringsförslag  75

Förslag till förordning

Artikel 31 – punkt 2 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Kommissionen ska se till att denna förteckning hålls uppdaterad.

Kommissionen ska se till att förteckningen hålls uppdaterad.

Ändringsförslag  76

Förslag till förordning

Artikel 32 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Om en anmälande myndighet har konstaterat eller har informerats om att ett anmält organ inte längre uppfyller de krav som anges i artikel 26 eller att det underlåter att fullgöra sina skyldigheter, ska myndigheten i förekommande fall, beroende på hur allvarlig underlåtenheten att uppfylla kraven eller fullgöra skyldigheterna är, begränsa eller återkalla anmälan tillfälligt eller slutgiltigt. Den ska omedelbart informera kommissionen och de andra medlemsstaterna om detta.

1. Om en anmälande myndighet har konstaterat eller har informerats om att ett anmält organ inte längre uppfyller de krav som anges i artikel 26 eller att det underlåter att fullgöra sina skyldigheter, ska myndigheten, beroende på hur allvarlig underlåtenheten att uppfylla kraven eller fullgöra skyldigheterna är, om så är lämpligt begränsa eller återkalla anmälan tillfälligt eller slutgiltigt. Den ska omedelbart informera kommissionen och de andra medlemsstaterna om detta.

Ändringsförslag  77

Förslag till förordning

Artikel 33 – punkt 4 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Den genomförandeakt som avses i första stycket ska antas i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 39.2.

Denna genomförandeakt ska antas i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 39.2.

Ändringsförslag  78

Förslag till förordning

Artikel 34 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Om ett anmält organ konstaterar att en tillverkare inte uppfyller något av de grundläggande kraven i bilaga II eller motsvarande harmoniserade standarder eller tekniska specifikationer, ska det begära att tillverkaren vidtar lämpliga korrigerande åtgärder och inte utfärda något intyg om överensstämmelse.

(Berör inte den svenska versionen.)

Ändringsförslag  79

Förslag till förordning

Artikel 35

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Medlemsstaterna ska se till att det finns ett förfarande för överklagande av de anmälda organens beslut.

De anmälda organen ska se till att det finns ett förfarande för överklagande av deras beslut.

Ändringsförslag  80

Förslag till förordning

Artikel 36 – rubriken

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

De anmälda organens informationsskyldighet

De anmälda organens skyldighet att informera

Ändringsförslag  81

Förslag till förordning

Artikel 38 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Kommissionen ska se till att det införs rutiner för samordning och samarbete mellan de organ som anmälts i enlighet med denna förordning och att samordningen och samarbetet bedrivs på ett tillfredsställande sätt genom en eller flera sektorspecifika grupper av anmälda organ.

Kommissionen ska se till att det införs rutiner för samordning och samarbete mellan de organ som anmälts i enlighet med denna förordning och att samordningen och samarbetet bedrivs på ett tillfredsställande sätt genom en samordningsgrupp för anmälda organ när det gäller linbaneanläggningar.

Ändringsförslag  82

Förslag till förordning

Artikel 38 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Medlemsstaterna ska se till att de organ som de har anmält deltar i den eller dessa gruppers arbete direkt eller genom utsedda representanter.

De anmälda organen ska delta i den gruppens arbete, direkt eller genom utsedda representanter.

Ändringsförslag  83

Förslag till förordning

Kapitel IVa (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

KAPITEL IVa

 

MARKNADSKONTROLL I UNIONEN, KONTROLL AV DELSYSTEM OCH SÄKERHETSKOMPONENTER SOM FÖRS IN PÅ UNIONSMARKNADEN SAMT UNIONENS FÖRFARANDE FÖR SKYDDSÅTGÄRDER

Ändringsförslag  84

Förslag till förordning

Artikel 38a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Artikel 38a

 

Marknadskontroll i unionen och kontroll av delsystem och säkerhetskomponenter som förs in på unionsmarknaden

 

Artiklarna 15.3 och 16–29 i förordning (EG) nr 765/2008 ska gälla för delsystem och säkerhetskomponenter som omfattas av denna förordning.

Ändringsförslag  85

Förslag till förordning

Artikel 38b (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Artikel 38b

 

Förfarande för att på nationell nivå hantera delsystem eller säkerhetskomponenter som utgör en risk

 

1. Om en medlemsstats marknadskontrollmyndigheter har tillräckliga skäl att anta att ett delsystem eller en säkerhetskomponent som omfattas av denna förordning utgör en risk för människors hälsa eller säkerhet, ska de göra en utvärdering av delsystemet eller säkerhetskomponenten omfattande alla relevanta krav som fastställs i denna förordning. De berörda ekonomiska aktörerna ska när så krävs samarbeta med marknadskontrollmyndigheterna i det syftet.

 

Om marknadskontrollmyndigheterna vid den utvärdering som avses i första stycket konstaterar att delsystemet eller säkerhetskomponenten inte uppfyller kraven i denna förordning, ska de utan dröjsmål ålägga den berörda ekonomiska aktören att vidta alla lämpliga korrigerande åtgärder för att delsystemet eller säkerhetskomponenten ska uppfylla dessa krav, dra tillbaka delsystemet eller säkerhetskomponenten från marknaden eller återkalla dem inom en rimlig period som de fastställer i förhållande till typen av risk.

 

Marknadskontrollmyndigheterna ska informera det berörda anmälda organet om detta.

 

Artikel 21 i förordning (EG) nr 765/2008 ska tillämpas på de åtgärder som avses i andra stycket i denna punkt.

 

2. Om marknadskontrollmyndigheterna anser att den bristande överensstämmelsen inte bara gäller det nationella territoriet, ska de informera kommissionen och de andra medlemsstaterna om utvärderingsresultaten och om de åtgärder som de har ålagt de ekonomiska aktörerna att vidta.

 

3. De ekonomiska aktörerna ska se till att alla lämpliga korrigerande åtgärder vidtas i fråga om alla berörda delsystem och säkerhetskomponenter som de har tillhandahållit på unionsmarknaden.

 

4. Om den berörda ekonomiska aktören inte vidtar lämpliga korrigerande åtgärder inom den period som avses i punkt 1 andra stycket, ska marknadskontrollmyndigheterna vidta alla lämpliga tillfälliga åtgärder för att förbjuda eller begränsa tillhandahållandet av delsystemet eller säkerhetskomponenten på sin nationella marknad, dra tillbaka delsystemet eller säkerhetskomponenten från den marknaden eller återkalla dem.

 

Marknadskontrollmyndigheterna ska utan dröjsmål informera kommissionen och de andra medlemsstaterna om dessa åtgärder.

 

5. I den information som avses i punkt 4 andra stycket ska alla tillgängliga uppgifter ingå, särskilt de uppgifter som krävs för att kunna identifiera det delsystem eller den säkerhetskomponent som inte uppfyller kraven, dess ursprung, vilken typ av bristande överensstämmelse som görs gällande och den risk delsystemet eller säkerhetskomponenten utgör, vilken typ av nationell åtgärd som vidtagits och dess varaktighet samt den berörda ekonomiska aktörens synpunkter. Marknadskontrollmyndigheterna ska särskilt ange om den bristande överensstämmelsen beror på något av följande:

 

a) Delsystemet eller säkerhetskomponenten uppfyller inte kraven med avseende på människors hälsa eller säkerhet eller skydd av egendom.

 

b) De harmoniserade standarder som avses i artikel 17 och utgör underlag för presumtion om överensstämmelse är bristfälliga.

 

6. Andra medlemsstater än den som inledde förfarandet enligt denna artikel ska utan dröjsmål informera kommissionen och de andra medlemsstaterna om vidtagna åtgärder och om eventuella kompletterande uppgifter som de har tillgång till med avseende på det berörda delsystemets eller den berörda säkerhetskomponentens bristande överensstämmelse med kraven samt eventuella invändningar mot den vidtagna nationella åtgärden.

 

7. Om varken en medlemsstat eller kommissionen inom tre månader efter mottagandet av den information som avses i punkt 4 andra stycket har rest invändningar mot en tillfällig åtgärd som vidtagits av en medlemsstat ska åtgärden anses vara berättigad.

 

8. Medlemsstaterna ska se till att lämpliga begränsande åtgärder, till exempel tillbakadragande av delsystemet eller säkerhetskomponenten från marknaden, utan dröjsmål vidtas i fråga om det berörda delsystemet eller den berörda säkerhetskomponenten.

Ändringsförslag  86

Förslag till förordning

Artikel 38c (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Artikel 38c

 

Unionens förfarande för skyddsåtgärder

 

1. Om det, efter det att förfarandet i artikel 38b.3 och 38b.4 har slutförts, har rests invändningar mot en åtgärd som en medlemsstat vidtagit, eller om kommissionen anser att en nationell åtgärd strider mot unionslagstiftningen, ska kommissionen utan dröjsmål inleda samråd med medlemsstaterna och den eller de berörda ekonomiska aktörerna och därefter utvärdera den nationella åtgärden. På grundval av utvärderingsresultaten ska kommissionen besluta huruvida den nationella åtgärden är berättigad eller inte.

 

Kommissionen ska rikta beslutet till alla medlemsstater och omedelbart delge dem och den eller de berörda ekonomiska aktörerna beslutet.

 

2. Om den nationella åtgärden anses vara berättigad ska alla medlemsstater vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa att det delsystem eller den säkerhetskomponent som inte uppfyller kraven dras tillbaka från deras marknader, och de ska underrätta kommissionen om detta. Om den nationella åtgärden anses oberättigad ska den berörda medlemsstaten upphäva åtgärden.

 

3. Om den nationella åtgärden anses vara berättigad och delsystemets eller säkerhetskomponentens bristande överensstämmelse kan tillskrivas en brist i de harmoniserade standarder som avses i artikel 38b.5 b i denna förordning, ska kommissionen tillämpa det förfarande som föreskrivs i artikel 11 i förordning (EU) nr 1025/2012.

Ändringsförslag  87

Förslag till förordning

Artikel 38d (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Artikel 38d

 

Delsystem eller säkerhetskomponenter som uppfyller kraven men utgör en risk för hälsa eller säkerhet

 

1. Om en medlemsstat efter en utvärdering i enlighet med artikel 38a.1 konstaterar att delsystemet eller säkerhetskomponenten visserligen uppfyller kraven i denna förordning men utgör en risk för människors hälsa eller säkerhet, ska den ålägga den berörda ekonomiska aktören att vidta alla lämpliga åtgärder för att antingen säkerställa att det berörda delsystemet eller den berörda säkerhetskomponenten vid utsläppandet på marknaden inte längre utgör en sådan risk eller för att dra tillbaka eller återkalla delsystemet eller säkerhetskomponenten från marknaden inom en rimlig period som medlemsstaten fastställer i förhållande till typen av risk.

 

2. De ekonomiska aktörerna ska se till att alla lämpliga korrigerande åtgärder vidtas i fråga om alla berörda delsystem och säkerhetskomponenter som de har tillhandahållit på unionsmarknaden.

 

3. Medlemsstaten ska omedelbart underrätta kommissionen och övriga medlemsstater om detta. Informationen ska innehålla alla tillgängliga uppgifter, särskilt de uppgifter som krävs för att kunna identifiera delsystemet eller säkerhetskomponenten, dess ursprung och leveranskedja, den risk delsystemet eller säkerhetskomponenten utgör, vilken typ av nationella åtgärder som vidtagits och deras varaktighet.

 

4. Kommissionen ska utan dröjsmål inleda samråd med medlemsstaterna och den eller de berörda ekonomiska aktörerna och därefter utvärdera de nationella åtgärderna. På grundval av utvärderingsresultaten ska kommissionen besluta om den nationella åtgärden är berättigad eller inte, och vid behov föreslå lämpliga åtgärder.

 

5. Kommissionen ska rikta beslutet till alla medlemsstater och omedelbart delge dem och den eller de berörda ekonomiska aktörerna beslutet.

Ändringsförslag  88

Förslag till förordning

Artikel 38e (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Artikel 38e

 

Formell bristande överensstämmelse

 

1. Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 38b ska en medlemsstat, om den konstaterar något av följande, ålägga den berörda ekonomiska aktören att åtgärda den bristande överensstämmelsen:

 

a) CE-märkningen har anbringats i strid med artikel 30 i förordning (EG) nr 765/2008 eller artikel 21 i den här förordningen.

 

b) CE-märkningen saknas.

 

c) Det anmälda organets identifikationsnummer har, i de fall organet medverkar i produktionskontrollen, anbringats i strid med artikel 21 eller saknas.

 

d) EU-försäkran om överensstämmelse åtföljer inte delsystemet eller säkerhetskomponenten.

 

e) Det har inte upprättats någon EU-försäkran om överensstämmelse.

 

f) EU-försäkran om överensstämmelse har inte upprättats på ett korrekt sätt.

 

g) Den tekniska dokumentationen är antingen inte tillgänglig eller inte fullständig.

 

h) Den information som avses i artikel 11.6 eller artikel 13.3 saknas, är felaktig eller ofullständig.

 

i) Något annat av de administrativa krav som fastställs i artikel 11 eller artikel 13 är inte uppfyllt.

 

2. Om en sådan bristande överensstämmelse som avses i punkt 1 kvarstår, ska den berörda medlemsstaten vidta alla lämpliga åtgärder för att begränsa eller förbjuda tillhandahållandet av delsystemet eller säkerhetskomponenten på marknaden eller se till att delsystemet eller säkerhetskomponenten återkallas eller dras tillbaka från marknaden.

Ändringsförslag  89

Förslag till förordning

Artikel 40 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Påföljderna ska vara effektiva, proportionella och avskräckande.

Påföljderna ska vara effektiva, proportionella och avskräckande. Påföljderna ska stå i proportion till överträdelsens allvarsgrad, varaktighet och, i förekommande fall, avsiktliga karaktär. Påföljderna ska dessutom ta hänsyn till om den berörda ekonomiska aktören tidigare har begått en liknande överträdelse.

Ändringsförslag  90

Förslag till förordning

Artikel 41 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Medlemsstaterna får inte förhindra att linbaneanläggningar som omfattas av direktiv 2000/9/EG, uppfyller kraven i det direktivet och uppfördes före den [the date referred to in Article 43(2)] tas i drift.

Medlemsstaterna får inte förhindra att linbaneanläggningar som omfattas av direktiv 2000/9/EG, uppfyller kraven i det direktivet och monterades före den [datumet i artikel 43.2] tas i drift.

Ändringsförslag  91

Förslag till förordning

Artikel 41 – stycke 2a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

För säkerhetskomponenter ska intyg och beslut om godkännande som utfärdats i enlighet med direktiv 2000/9/EG vara giltiga enligt denna förordning.

Ändringsförslag  92

Förslag till förordning

Artikel 42 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Hänvisningar till det upphävda direktivet ska anses som hänvisningar till den här förordningen och ska läsas enligt jämförelsetabellen i bilaga X.

Hänvisningar till det upphävda direktivet ska anses som hänvisningar till den här förordningen och ska läsas enligt jämförelsetabellen i bilaga XI.

Ändringsförslag  93

Förslag till förordning

Artikel 43 – stycke 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Genom undantag från punkt 2 ska artiklarna 22–38 tillämpas från och med den [sex månader efter ikraftträdandet].

Genom undantag från punkt 2 ska artiklarna 22–35, artikel 39 och artikel 40.3 tillämpas från och med den [sex månader efter ikraftträdandet].

Ändringsförslag  94

Förslag till förordning

Bilaga II – led 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

I denna bilaga fastställs grundläggande krav för konstruktion, uppförande och idrifttagande av linbaneanläggningar, inklusive driftstekniska och underhållstekniska krav.

I denna bilaga fastställs grundläggande krav för konstruktion, uppförande och idrifttagande av linbaneanläggningar, liksom för delsystem och säkerhetskomponenter, inklusive driftstekniska och underhållstekniska krav.

Ändringsförslag  95

Förslag till förordning

Bilaga II – punkt 4 – led 4.2.3.3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4.2.3.3. Alla linbaneanläggningar ska ha två eller flera bromssystem som vart och ett kan stanna anläggningen och som är så ordnade i förhållande till varandra att de automatiskt ersätter det drivande systemet om detta systems bromseffekt visar sig otillräcklig. Draglinans sista bromssystem ska direkt verka på drivskivan. Dessa bestämmelser gäller inte släpliftar.

4.2.3.3. Alla linbaneanläggningar ska ha två eller flera bromssystem som vart och ett kan stanna anläggningen och som är så ordnade i förhållande till varandra att de automatiskt ersätter det drivande systemet om detta systems bromseffekt visar sig otillräcklig. Anläggningens sista bromssystem ska verka så nära draglinan som möjligt, eller en eller flera skivor, inklusive drivskivan eller i den transporterande anordningen. Dessa bestämmelser gäller inte släpliftar.

Ändringsförslag  96

Förslag till förordning

Bilaga III

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

BILAGA III

utgår

SÄKERHETSANALYS

 

Vid den säkerhetsanalys som enligt artikel 8 krävs för alla linbaneanläggningar ska samtliga planerade driftsätt beaktas. Analysen ska genomföras enligt en erkänd eller fastställd metod, med hänsyn till den aktuella tekniska utvecklingen och den berörda linbaneanläggningens komplexitet. Dess syfte är också att säkerställa att det vid linbaneanläggningens konstruktion och utformning tas hänsyn till den lokala omgivningen och de mest ogynnsamma situationerna för att garantera att en tillräcklig säkerhet uppnås.

 

Säkerhetsanalysen ska också omfatta säkerhetsanordningarna och deras inverkan på linbaneanläggningen och därtill hörande delsystem så att

 

– de kan reagera på ett första stopp eller fel som upptäcks, så att anläggningen därefter antingen fortsatt ska kunna drivas med garanterad säkerhet, med begränsad drift eller i ett felsäkert läge,

 

– att de är redundanta och övervakade, eller

 

– de är utformade så, att sannolikheten för fel på dem går att bedöma, och deras standard motsvarar standarden för säkerhetsanordningar som uppfyller kriterierna i led a och b.

 

Säkerhetsanalysen ska leda till att en översikt över risker och farliga situationer enligt artikel 8.1 sammanställs och att en förteckning över säkerhetskomponenter enligt artikel 8.2 fastställs. Resultatet av analysen ska sammanfattas i en säkerhetsrapport.

 

Ändringsförslag  97

Förslag till förordning

Bilaga IV – led 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. EU-typkontroll är den del av ett förfarande för bedömning av överensstämmelse genom vilken ett anmält organ undersöker ett delsystems eller en säkerhetskomponents tekniska konstruktion och kontrollerar och intygar att den uppfyller kraven i denna förordning.

1. EU-typkontroll är den del av ett förfarande för bedömning av överensstämmelse genom vilken ett anmält organ undersöker ett delsystems eller en säkerhetskomponents tekniska konstruktion och kontrollerar och intygar att den tekniska konstruktionen uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning.

Motivering

Anpassning till den nya lagstiftningsramen.

Ändringsförslag  98

Förslag till förordning

Bilaga IV – led 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. EU-typkontroll sker genom en bedömning av den tekniska konstruktionens lämplighet för delsystemet eller säkerhetskomponenten genom granskning av den tekniska dokumentation och de underlag som avses i punkt 3 samt undersökning av ett provexemplar av det kompletta delsystem eller den kompletta säkerhetskomponent (produktionstyp) som är representativt för produktionen i fråga.

2. EU-typkontroll sker genom en bedömning av den tekniska konstruktionens lämplighet för delsystemet eller säkerhetskomponenten genom granskning av den tekniska dokumentation som avses i punkt 3 samt undersökning av ett provexemplar av det kompletta delsystem eller den kompletta säkerhetskomponent (produktionstyp) som är representativt för produktionen i fråga.

Ändringsförslag  99

Förslag till förordning

Bilaga IV – punkt 4 – led 4.1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4.1. granska den tekniska dokumentationen och underlagen för att bedöma den tekniska konstruktionens lämplighet för delsystemet eller säkerhetskomponenten,

4.1. granska den tekniska dokumentationen för att bedöma den tekniska konstruktionens lämplighet för delsystemet eller säkerhetskomponenten,

Ändringsförslag  100

Förslag till förordning

Bilaga IV – punkt 4 – led 4.3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4.3. om tillverkaren har följt specifikationerna i de relevanta harmoniserade standarderna, utföra eller låta utföra lämpliga undersökningar och provningar för att kontrollera om specifikationerna har tillämpats korrekt,

utgår

Ändringsförslag  101

Förslag till förordning

Bilaga IV – led 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

5. Det anmälda organet ska utarbeta en utvärderingsrapport där det anges vilka åtgärder som har vidtagits i enlighet med punkt 1,4 och vad de har resulterat i. Utan att det påverkar det anmälda organets skyldigheter gentemot de anmälande myndigheterna får organet inte offentliggöra hela eller delar av innehållet i rapporten utan tillverkarens samtycke.

5. Det anmälda organet ska utarbeta en utvärderingsrapport där det anges vilka åtgärder som har vidtagits i enlighet med punkt 4 och vad de har resulterat i. Utan att det påverkar det anmälda organets skyldigheter gentemot de anmälande myndigheterna får organet inte offentliggöra hela eller delar av innehållet i rapporten utan tillverkarens samtycke.

Ändringsförslag  102

Förslag till förordning

Bilaga IV – led 6 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Intyget och bilagorna ska innehålla all information som behövs för att bedöma om de tillverkade delsystemen och säkerhetskomponenterna överensstämmer med den undersökta typen och för att kontrollera dem vid drift.

EU-typintyget och bilagorna ska innehålla all information som behövs för att bedöma om de tillverkade delsystemen och säkerhetskomponenterna överensstämmer med den undersökta typen och för att kontrollera dem vid drift. I detta intyg ska också eventuella villkor för intyget anges, och de beskrivningar och ritningar som behövs för identifikation av den godkända typen ska bifogas.

Ändringsförslag  103

Förslag till förordning

Bilaga IV – led 8 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

8. Varje anmält organ ska underrätta sina anmälande myndigheter och de övriga anmälda organen om de EU-typintyg och/eller tillägg till dessa som det har utfärdat.

8. Varje anmält organ ska underrätta sin anmälande myndighet om de EU-typintyg och/eller eventuella tillägg till dessa som det har utfärdat eller återkallat, och det ska regelbundet eller på begäran ge den anmälande myndigheten tillgång till förteckningen över sådana intyg och/eller tillägg till dessa som det har avslagit, tillfälligt återkallat eller på annat sätt belagt med restriktioner.

Ändringsförslag  104

Förslag till förordning

Bilaga IV – led 8 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Ett anmält organ som avslår en ansökan eller återkallar, tillfälligt drar in eller på annat sätt begränsar ett EU-typintyg ska underrätta sina anmälande myndigheter och övriga anmälda organ om detta, samt ange skälen för sitt beslut.

Varje anmält organ ska underrätta de övriga anmälda organen om de EU-typintyg och/eller tillägg till dessa som det har avslagit, tillfälligt eller slutgiltigt återkallat eller på annat sätt belagt med restriktioner och, på begäran, om sådana intyg och/eller tillägg som det har utfärdat.

Ändringsförslag  105

Förslag till förordning

Bilaga IV – led 8 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Kommissionen, medlemsstaterna och övriga anmälda organ har rätt att på begäran få en kopia av EU-typintyget och/eller tilläggen till det. Kommissionen och medlemsstaterna har rätt att på begäran få en kopia av den tekniska dokumentationen och av resultaten från de undersökningar som utförts av det anmälda organet. Det anmälda organet ska förvara en kopia av EU-typintyget med bilagor och tillägg och av det tekniska underlaget, inklusive dokumentation från tillverkaren, så länge som intyget är giltigt.

Kommissionen, medlemsstaterna och övriga anmälda organ har rätt att på begäran få en kopia av EU-typintyget och/eller tilläggen till det. Kommissionen och medlemsstaterna har rätt att på begäran få en kopia av den tekniska dokumentationen och av resultaten från de undersökningar som utförts av det anmälda organet. Det anmälda organet ska förvara en kopia av EU-typintyget med bilagor och tillägg samt det tekniska underlaget, inklusive dokumentation från tillverkaren, så länge som det intyget är giltigt.

Ändringsförslag  106

Förslag till förordning

Bilaga V – led 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Typöverensstämmelse som grundar sig på kvalitetssäkring av produktionen är den del av ett förfarande för bedömning av överensstämmelse genom vilken tillverkaren fullgör skyldigheterna i punkterna 2,2 och 2,5 samt på eget ansvar säkerställer och försäkrar att de berörda delsystemen eller säkerhetskomponenterna överensstämmer med typen enligt beskrivningen i EU-typintyget och uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning.

1. Typöverensstämmelse som grundar sig på kvalitetssäkring av produktionen är den del av ett förfarande för bedömning av överensstämmelse genom vilken tillverkaren fullgör skyldigheterna i punkterna 2 och 5 samt på eget ansvar säkerställer och försäkrar att de berörda delsystemen eller säkerhetskomponenterna överensstämmer med typen enligt beskrivningen i EU-typintyget och uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning.

Ändringsförslag  107

Förslag till förordning

Bilaga V – led 2 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Tillverkaren ska för produktion, slutlig produktkontroll och provning av de berörda delsystemen eller säkerhetskomponenterna tillämpa ett godkänt kvalitetssäkringssystem enligt punkt 2,3 och ska övervakas i enlighet med punkt 2,4.

Tillverkaren ska för produktion, slutlig produktkontroll och provning av de berörda delsystemen eller säkerhetskomponenterna tillämpa ett godkänt kvalitetssäkringssystem enligt punkt 3 och ska övervakas i enlighet med punkt 4.

Ändringsförslag  108

Förslag till förordning

Bilaga V – punkt 3 – led 3.3 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Revisionen ska också omfatta en inspektion i de lokaler där delsystemen eller säkerhetskomponenterna tillverkas, kontrolleras och provas.

utgår

Ändringsförslag  109

Förslag till förordning

Bilaga V – punkt 5 – led 5.1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

5.1. Tillverkaren ska anbringa CE-märkningen och, under ansvar av det anmälda organ som avses i punkt 3.1, organets identifikationsnummer på varje enskilt delsystem eller varje enskild säkerhetskomponent som överensstämmer med typen enligt beskrivningen i EU-typintyget och uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning. Om det anmälda organet godkänner det, får tillverkaren, under organets ansvar, anbringa det anmälda organets identifikationsnummer på delsystemen eller säkerhetskomponenterna under tillverkningen.

5.1. Tillverkaren ska anbringa CE-märkningen och, under ansvar av det anmälda organ som avses i punkt 3.1, organets identifikationsnummer på varje enskilt delsystem eller varje enskild säkerhetskomponent som överensstämmer med typen enligt beskrivningen i EU-typintyget och uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning.

Ändringsförslag  110

Förslag till förordning

Bilaga V – punkt 5 – led 5.2 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

5.2. Tillverkaren ska upprätta en skriftlig EU-försäkran om överensstämmelse för varje delsystem eller säkerhetskomponent och kunna uppvisa den för de nationella myndigheterna i 30 år efter det att delsystemet eller säkerhetskomponenten har släppts ut på marknaden. I EU-försäkran om överensstämmelse ska det anges för vilken modell av delsystem eller säkerhetskomponent den har upprättats.

5.2. Tillverkaren ska upprätta en skriftlig EU-försäkran om överensstämmelse för varje modell av delsystem eller säkerhetskomponent och kunna uppvisa den för de nationella myndigheterna i 30 år efter det att delsystemet eller säkerhetskomponenten har släppts ut på marknaden. I EU-försäkran om överensstämmelse ska det anges för vilken modell av delsystem eller säkerhetskomponent den har upprättats.

Ändringsförslag  111

Förslag till förordning

Bilaga V – led 7 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

7. Varje anmält organ ska underrätta sina anmälande myndigheter om de godkännanden av kvalitetssäkringssystem som det har återkallat och ska regelbundet eller på begäran ge de anmälande myndigheterna tillgång till information om bedömningar av kvalitetssäkringssystemen.

7. Varje anmält organ ska underrätta sin anmälande myndighet om de godkännanden av kvalitetssäkringssystem som det har utfärdat eller återkallat och ska regelbundet eller på begäran ge sin anmälande myndighet tillgång till förteckningen över godkännanden av kvalitetssäkringssystem som det har avslagit, tillfälligt återkallat eller på annat sätt belagt med restriktioner.

Ändringsförslag  112

Förslag till förordning

Bilaga V – led 7 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Varje anmält organ ska underrätta de övriga anmälda organen om de godkännanden av kvalitetssäkringssystem som det har avslagit, tillfälligt eller slutgiltigt återkallat eller på annat sätt belagt med restriktioner samt ange skälen till sitt beslut.

Varje anmält organ ska underrätta de övriga anmälda organen om de godkännanden av kvalitetssäkringssystem som det har avslagit, tillfälligt eller slutgiltigt återkallat eller på annat sätt belagt med restriktioner samt ange skälen till sitt beslut och, på begäran, om de godkännanden av kvalitetssäkringssystem som det har utfärdat.

 

På begäran ska det anmälda organet ge kommissionen och medlemsstaterna en kopia av de godkännanden av kvalitetssäkringssystem som det har utfärdat.

 

Det anmälda organet ska förvara en kopia av varje godkännande som det har utfärdat med bilagor och tillägg.

Ändringsförslag  113

Förslag till förordning

Bilaga VI – led 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Typöverensstämmelse som grundar sig på kontroll av delsystem eller säkerhetskomponent är den del av ett förfarande för bedömning av överensstämmelse genom vilken tillverkaren fullgör skyldigheterna i punkterna 3.2, 3.5.1 och 3.6 samt på eget ansvar säkerställer och försäkrar att de berörda delsystem eller säkerhetskomponenter som har genomgått kontroll i enlighet med punkt 3.3 överensstämmer med typen enligt beskrivningen i EU-typintyget och uppfyller kraven i denna förordning.

1. Typöverensstämmelse som grundar sig på kontroll av delsystem eller säkerhetskomponent är den del av ett förfarande för bedömning av överensstämmelse genom vilken tillverkaren fullgör skyldigheterna i punkterna 3.2, 3.5.1 och 3.6 samt på eget ansvar säkerställer och försäkrar att de berörda delsystem eller säkerhetskomponenter som har genomgått kontroll i enlighet med punkt 3.3 överensstämmer med typen enligt beskrivningen i EU-typintyget och uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning.

Ändringsförslag  114

Förslag till förordning

Bilaga VI – led 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Tillverkaren ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att tillverkningen och övervakningen av den ska leda till att de tillverkade delsystemen eller säkerhetskomponenterna överensstämmer med den godkända typen enligt beskrivningen i EU-typintyget och uppfyller kraven i denna förordning.

Tillverkaren ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att tillverkningen och övervakningen av den ska leda till att de tillverkade delsystemen eller säkerhetskomponenterna överensstämmer med den godkända typen enligt beskrivningen i EU-typintyget och uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning.

Ändringsförslag  115

Förslag till förordning

Bilaga VI – punkt 3 – led 3.1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3.1. Tillverkaren ska lämna in en ansökan om kontroll av delsystemet eller säkerhetskomponenten till ett valfritt anmält organ.

utgår

Ansökan ska innehålla följande:

 

a) Tillverkarens namn och adress och, om ansökan lämnas in av tillverkarens ombud, även dennes namn och adress.

 

a) En skriftlig försäkran om att samma ansökan inte har lämnats in till något annat anmält organ.

 

b) All relevant information om de delsystem eller säkerhetskomponenter som godkänts enligt modul B.

 

c) Den tekniska dokumentationen för den godkända typen samt en kopia av EU-typintyget eller -typintygen.

 

e) Uppgifter om de (tillverkning)lokaler där delsystemet eller säkerhetskomponenten kan undersökas.

 

Ändringsförslag  116

Förslag till förordning

Bilaga VI – punkt 3 – led 3.2 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3.2 Det anmälda organet ska utföra eller låta utföra lämpliga undersökningar och provningar för att kontrollera delsystemens eller säkerhetskomponenternas överensstämmelse med den godkända typen enligt beskrivningen i EU-typintyget och med de tillämpliga kraven i denna förordning.

3.2 Det anmälda organ som tillverkaren väljer ska utföra lämpliga undersökningar och provningar för att kontrollera delsystemens eller säkerhetskomponenternas överensstämmelse med den godkända typen enligt beskrivningen i EU-typintyget och med de tillämpliga kraven i denna förordning.

Ändringsförslag  117

Förslag till förordning

Bilaga VI – punkt 5 – led 5.2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

5.2. Ett slumpmässigt urval ska göras ur varje parti i enlighet med kraven i denna förordning. Alla delsystem eller säkerhetskomponenter i urvalet ska undersökas var för sig och lämpliga provningar i enlighet med relevanta harmoniserade standarder och/eller tekniska specifikationer, eller likvärdiga provningar, ska utföras för att säkerställa att de överensstämmer med den godkända typen enligt beskrivningen i EU-typintyget och uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning så att man kan avgöra om partiet ska godkännas eller inte. Om det inte finns någon harmoniserad standard ska det berörda anmälda organet bestämma vilka provningar som ska utföras.

5.2. Ett slumpmässigt urval ska göras ur varje parti i enlighet med kraven i denna förordning. Alla delsystem eller säkerhetskomponenter i urvalet ska undersökas var för sig, och lämpliga provningar i enlighet med relevanta harmoniserade standarder och/eller tekniska specifikationer, eller likvärdiga provningar, ska utföras för att säkerställa att de överensstämmer med den godkända typen enligt beskrivningen i EU-typintyget och uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning och för att avgöra om partiet ska godkännas eller inte. Om det inte finns någon harmoniserad standard ska det berörda anmälda organet bestämma vilka provningar som ska utföras.

Ändringsförslag  118

Förslag till förordning

Bilaga VI – punkt 6 – led 6.1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

6.1. Tillverkaren ska anbringa CE-märkningen och, under ansvar av det anmälda organ som avses i punkt 3, organets identifikationsnummer på varje enskilt delsystem eller varje enskild säkerhetskomponent som överensstämmer med typen enligt beskrivningen i EU-typintyget och uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning.

6.1. Tillverkaren ska anbringa CE-märkningen och, under ansvar av det anmälda organ som avses i punkt 3, organets identifikationsnummer på varje enskild modell av delsystem eller säkerhetskomponent som överensstämmer med den godkända typen enligt beskrivningen i EU-typintyget och uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning.

Ändringsförslag  119

Förslag till förordning

Bilaga VI – punkt 6 – led 6.2 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

6.2. Tillverkaren ska upprätta en skriftlig EU-försäkran om överensstämmelse för varje delsystem eller säkerhetskomponent och kunna uppvisa den för de nationella myndigheterna i 30 år efter det att delsystemet eller säkerhetskomponenten har släppts ut på marknaden. I EU-försäkran om överensstämmelse ska det anges för vilket delsystem eller vilken säkerhetskomponent den har upprättats.

6.2. Tillverkaren ska upprätta en skriftlig EU-försäkran om överensstämmelse för varje delsystem eller säkerhetskomponent och kunna uppvisa den för de nationella myndigheterna i 30 år efter det att delsystemet eller säkerhetskomponenten har släppts ut på marknaden. I EU-försäkran om överensstämmelse ska det anges för vilken modell av delsystem eller säkerhetskomponent den har upprättats.

Ändringsförslag  120

Förslag till förordning

Bilaga VI – punkt 6 – led 6.2 – stycke 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

En kopia av EU-försäkran om överensstämmelse ska på begäran göras tillgänglig. Om det anmälda organ som avses i punkt 3 godkänner det får tillverkaren, under organets ansvar, anbringa det anmälda organets identifikationsnummer på delsystemen eller säkerhetskomponenterna.

Om det anmälda organ som avses i punkt 3 godkänner det får tillverkaren, under organets ansvar, anbringa det anmälda organets identifikationsnummer på delsystemen eller säkerhetskomponenterna.

Ändringsförslag  121

Förslag till förordning

Bilaga VI – punkt 8 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Tillverkarens skyldigheter enligt punkterna 2 och 5.1 får fullgöras för dennes räkning och på dennes ansvar av ett ombud, förutsatt att dessa skyldigheter anges i fullmakten.

Tillverkarens skyldigheter enligt punkterna 2 och 5.1 får fullgöras för dennes räkning och på dennes ansvar av ett ombud, förutsatt att dessa skyldigheter anges i fullmakten. Ett ombud får inte fullgöra någon av tillverkarens skyldigheter enligt punkterna 2 och 5.1.

Ändringsförslag  122

Förslag till förordning

Bilaga VII – led 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Överensstämmelse som grundar sig på kontroll av enskilda produkter är det förfarande för bedömning av överensstämmelse genom vilket tillverkaren fullgör skyldigheterna i punkterna 4.2, 4.3 och 4.5 samt på eget ansvar säkerställer och försäkrar att det berörda delsystem eller den berörda säkerhetskomponent som har genomgått kontroll i enlighet med punkt 4.4 uppfyller kraven i denna förordning.

1. Överensstämmelse som grundar sig på kontroll av enskilda produkter är det förfarande för bedömning av överensstämmelse genom vilket tillverkaren fullgör skyldigheterna i punkterna 4.2, 4.3 och 4.5 samt på eget ansvar säkerställer och försäkrar att det berörda delsystem eller den berörda säkerhetskomponent som har genomgått kontroll i enlighet med punkt 4.4 uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning.

Ändringsförslag  123

Förslag till förordning

Bilaga VII – punkt 3 – led 3.1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3.1. Tillverkaren ska lämna in en ansökan om kontroll av enskilda produkter för ett delsystem eller en säkerhetskomponent till ett valfritt anmält organ.

utgår

Ansökan ska innehålla följande:

 

a) Tillverkarens namn och adress och, om ansökan lämnas in av tillverkarens ombud, även dennes namn och adress.

 

a) En skriftlig försäkran om att samma ansökan inte har lämnats in till något annat anmält organ.

 

b) Den tekniska dokumentationen för delsystemet eller säkerhetskomponenten i enlighet med bilaga IX.

 

c) Uppgifter om de (tillverkning)lokaler där delsystemet eller säkerhetskomponenten kan undersökas.

 

Ändringsförslag  124

Förslag till förordning

Bilaga VII – punkt 3 – led 3.2 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3.2 Det anmälda organet ska granska den tekniska dokumentationen för delsystemet eller säkerhetskomponenten samt utföra eller låta utföra lämpliga undersökningar och provningar i enlighet med de relevanta harmoniserade standarderna eller tekniska specifikationerna, eller likvärdiga provningar, för att säkerställa att systemet eller komponenten uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning. Om det inte finns någon harmoniserad standard och/eller några tekniska specifikationer ska det berörda anmälda organet bestämma vilka provningar som ska utföras.

3.2 Det anmälda organet ska granska den tekniska dokumentationen för delsystemet eller säkerhetskomponenten samt utföra eller låta utföra lämpliga undersökningar och provningar i enlighet med de relevanta harmoniserade standarderna eller tekniska specifikationerna, eller likvärdiga provningar, för att kontrollera att systemet eller komponenten uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning. Om det inte finns någon harmoniserad standard och/eller några tekniska specifikationer ska det berörda anmälda organet bestämma vilka provningar som ska utföras.

Ändringsförslag  125

Förslag till förordning

Bilaga VII – punkt 3 – led 3.2 – stycke 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Om det anmälda organet avslår ansökan om ett intyg om överensstämmelse ska det ange de närmare skälen till avslaget och vilka korrigerande åtgärder som måste vidtas.

utgår

Ändringsförslag  126

Förslag till förordning

Bilaga VII – punkt 3 – led 3.2 – stycke 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Om tillverkaren lämnar in en ny ansökan om kontroll av enskilda produkter för det berörda delsystemet eller den berörda säkerhetskomponenten ska ansökan lämnas till samma anmälda organ.

utgår

Ändringsförslag  127

Förslag till förordning

Bilaga VII – punkt 3 – led 3.2 – stycke 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Det anmälda organet ska på begäran lämna en kopia av intyget om överensstämmelse till kommissionen och medlemsstaterna.

utgår

Ändringsförslag  128

Förslag till förordning

Bilaga VII – punkt 3 – led 3.2 – stycke 6

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Tillverkaren ska kunna uppvisa den tekniska dokumentationen och en kopia av intyget om överensstämmelse för de nationella myndigheterna i 30 år efter det att delsystemet eller säkerhetskomponenten har släppts ut på marknaden.

Tillverkaren ska kunna uppvisa den tekniska dokumentationen och intyget om överensstämmelse för de nationella myndigheterna i 30 år efter det att delsystemet eller säkerhetskomponenten har släppts ut på marknaden.

Ändringsförslag  129

Förslag till förordning

Bilaga VIII – rubriken

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

FÖRFARANDEN FÖR BEDÖMNING AV ÖVERENSSTÄMMELSE FÖR DELSYSTEM OCH SÄKERHETSKOMPONENTER: MODUL H: ÖVERENSSTÄMMELSE SOM GRUNDAR SIG PÅ FULLSTÄNDIG KVALITETSSÄKRING

FÖRFARANDEN FÖR BEDÖMNING AV ÖVERENSSTÄMMELSE FÖR DELSYSTEM OCH SÄKERHETSKOMPONENTER: MODUL H1: ÖVERENSSTÄMMELSE SOM GRUNDAR SIG PÅ FULLSTÄNDIG KVALITETSSÄKRING OCH PÅ KONSTRUKTIONSKONTROLL

Ändringsförslag  130

Förslag till förordning

Bilaga VIII – led 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Överensstämmelse som grundar sig på fullständig kvalitetssäkring är det förfarande för bedömning av överensstämmelse genom vilket tillverkaren fullgör skyldigheterna i punkterna 2 och 5 samt på eget ansvar säkerställer och försäkrar att de berörda delsystemen eller säkerhetskomponenterna uppfyller kraven i denna förordning.

1. Överensstämmelse som grundar sig på fullständig kvalitetssäkring och på konstruktionskontroll är det förfarande för bedömning av överensstämmelse genom vilket tillverkaren fullgör skyldigheterna i punkterna 2 och 5 samt på eget ansvar säkerställer och försäkrar att de berörda delsystemen eller säkerhetskomponenterna uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning.

Ändringsförslag  131

Förslag till förordning

Bilaga VIII – punkt 3 – led 3.1 – stycke 2 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

b) All nödvändig information om de delsystem eller säkerhetskomponenter som ska tillverkas.

utgår

Ändringsförslag  132

Förslag till förordning

Bilaga VIII – punkt 3 – led 3.1 – stycke 2 – led e

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

e) Uppgifter om de lokaler där delsystemen eller säkerhetskomponenterna konstrueras, tillverkas, kontrolleras och provas.

utgår

Ändringsförslag  133

Förslag till förordning

Bilaga VIII – punkt 3 – led 3.3 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Revisionen ska också omfatta en inspektion i de lokaler där delsystemen eller säkerhetskomponenterna konstrueras, tillverkas, kontrolleras och provas.

utgår

Ändringsförslag  134

Förslag till förordning

Bilaga VIII – punkt 3 – led 3.3 – stycke 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Utöver erfarenhet av kvalitetssäkringssystem ska minst en av revisionsgruppens deltagare ha erfarenhet av bedömning av linbaneanläggningar och av tekniken hos de berörda delsystemen eller säkerhetskomponenterna samt kunskaper om tillämpliga krav i denna förordning. Revisionsgruppen ska granska den tekniska dokumentation som avses i punkt 3.1 för att kontrollera att tillverkaren kan identifiera de tillämpliga kraven i denna förordning och för att utföra de undersökningar som krävs för att säkerställa att delsystemen eller säkerhetskomponenterna uppfyller dessa krav.

Utöver erfarenhet av kvalitetssäkringssystem ska minst en av revisionsgruppens deltagare ha erfarenhet av bedömning av linbaneanläggningar och av tekniken hos de berörda delsystemen eller säkerhetskomponenterna samt kunskaper om tillämpliga krav i denna förordning. Revisionen ska också omfatta en inspektion i de lokaler där delsystemen eller säkerhetskomponenterna konstrueras, tillverkas, kontrolleras och provas. Revisionsgruppen ska granska den tekniska dokumentation som avses i punkt 3.1 för att kontrollera att tillverkaren kan identifiera de tillämpliga kraven i denna förordning och för att utföra de undersökningar som krävs för att säkerställa att delsystemen eller säkerhetskomponenterna uppfyller dessa krav.

Ändringsförslag  135

Förslag till förordning

Bilaga VIII – punkt 3 – led 3.3 – stycke 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Det anmälda organet ska meddela sitt beslut till tillverkaren eller dennes ombud. Underrättelsen ska innehålla slutsatserna från revisionen och det motiverade beslutet.

Tillverkaren eller dennes ombud ska underrättas om beslutet. Underrättelsen ska innehålla slutsatserna från revisionen och det motiverade beslutet.

Ändringsförslag  136

Förslag till förordning

Bilaga VIII – punkt 3 – led 3.5 – stycke 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Organet ska underrätta tillverkaren om resultatet av bedömningen. Vid en ny bedömning ska organet meddela tillverkaren sitt beslut. Underrättelsen ska innehålla slutsatserna av bedömningen och det motiverade beslutet.

Organet ska underrätta tillverkaren om sitt beslut. Underrättelsen ska innehålla slutsatserna av bedömningen och det motiverade beslutet.

Ändringsförslag  137

Förslag till förordning

Bilaga VIII – punkt 3 – led 3.5a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

3.5a. Konstruktionskontroll

 

3.5a.1. Tillverkaren ska hos det anmälda organ som avses i punkt 3.1 ansöka om kontroll av konstruktionen.

 

3.5a.2. Ansökan ska göra det möjligt att förstå delsystemets eller säkerhetskomponentens konstruktion, tillverkning och funktionssätt och att bedöma överensstämmelsen med de tillämpliga kraven i denna förordning.

 

Ansökan ska innehålla följande:

 

a) Tillverkarens namn och adress.

 

a) En skriftlig försäkran om att samma ansökan inte har lämnats in till något annat anmält organ.

 

b) Den tekniska dokumentation som beskrivs i bilaga IX.

 

3.5a.3. Det anmälda organet ska pröva ansökan och, om konstruktionen uppfyller de krav i denna förordning som är tillämpliga på delsystemet eller säkerhetskomponenten, utfärda ett EU-intyg om konstruktionskontroll till tillverkaren. Intyget ska innehålla tillverkarens namn och adress, slutsatserna av kontrollen, eventuella giltighetsvillkor samt de uppgifter som krävs för att identifiera den godkända konstruktionen. Intyget kan ha en eller flera bilagor.

 

Intyget och bilagorna ska innehålla all information som behövs för att bedöma om de tillverkade delsystemen eller säkerhetskomponenterna överensstämmer med den kontrollerade konstruktionen och för att vid behov möjliggöra kontroll under driften.

 

Om konstruktionen inte uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning ska det anmälda organet avslå ansökan om EU-intyg om konstruktionskontroll och underrätta den sökande om detta samt utförligt motivera avslaget.

 

3.5a.4. Det anmälda organet ska följa den tekniska utvecklingen, och om denna ger vid handen att den godkända konstruktionen kanske inte längre uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning, ska organet avgöra om utvecklingen kräver ytterligare undersökningar. Om så är fallet ska det anmälda organet underrätta tillverkaren om detta.

 

Tillverkaren ska underrätta det anmälda organ som har utfärdat EU-intyget om konstruktionskontroll om alla ändringar av den godkända konstruktionen som kan påverka överensstämmelsen med de väsentliga kraven i denna förordning eller villkoren för intygets giltighet. För sådana ändringar krävs det också godkännande – från det anmälda organ som utfärdat EU-intyget om konstruktionskontroll – i form av ett tillägg till det ursprungliga EU-intyget om konstruktionskontroll.

 

3.5a.5. Varje anmält organ ska underrätta sin anmälande myndighet om de EU-intyg om konstruktionskontroll och/eller eventuella tillägg till dessa som det har utfärdat eller återkallat, och det ska regelbundet eller på begäran ge den anmälande myndigheten tillgång till förteckningen över intyg och/eller tillägg till dessa som det har avslagit, tillfälligt återkallat eller på annat sätt belagt med restriktioner.

 

Varje anmält organ ska underrätta de övriga anmälda organen om de EU-intyg om konstruktionskontroll och/eller tillägg till dessa som det har avslagit, tillfälligt eller slutgiltigt återkallat eller på annat sätt belagt med restriktioner och, på begäran, om intyg och/eller tillägg som det har utfärdat.

 

Kommissionen, medlemsstaterna och övriga anmälda organ har rätt att på begäran få en kopia av EU-intyget om konstruktionskontroll och/eller tilläggen till det. Kommissionen och medlemsstaterna har rätt att på begäran få en kopia av den tekniska dokumentationen och av resultaten från de undersökningar som utförts av det anmälda organet.

 

Det anmälda organet ska förvara en kopia av EU-intyget om konstruktionskontroll med bilagor och tillägg och av det tekniska underlaget, inklusive dokumentation från tillverkaren, så länge som intyget är giltigt.

 

3.5a.6. Tillverkaren ska för de nationella myndigheterna kunna uppvisa en kopia av EU-intyget om konstruktionskontroll med bilagor och tillägg tillsammans med den tekniska dokumentationen i 30 år efter det att delsystemet eller säkerhetskomponenten har släppts ut på marknaden.

Ändringsförslag  138

Förslag till förordning

Bilaga VIII – punkt 5 – led 5.1 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

5.1. Tillverkaren ska anbringa CE-märkningen och, under ansvar av det anmälda organ som avses i punkt 3.1, organets identifikationsnummer på varje enskilt delsystem eller varje enskild säkerhetskomponent som överensstämmer med typen enligt beskrivningen i EU-typintyget och uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning.

5.1. Tillverkaren ska anbringa CE-märkningen och, under ansvar av det anmälda organ som avses i punkt 3.1, organets identifikationsnummer på varje enskilt delsystem eller varje enskild säkerhetskomponent som uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning.

Ändringsförslag  139

Förslag till förordning

Bilaga VIII – punkt 5 – led 5.1 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Om det anmälda organet godkänner det, får tillverkaren, under organets ansvar, anbringa det anmälda organets identifikationsnummer på delsystemen eller säkerhetskomponenterna under tillverkningen.

utgår

Ändringsförslag  140

Förslag till förordning

Bilaga VIII – punkt 5 – led 5.2 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

5.2. Tillverkaren ska upprätta en skriftlig EU-försäkran om överensstämmelse för varje delsystem eller säkerhetskomponent och kunna uppvisa en kopia av försäkran för de nationella myndigheterna i 30 år efter det att delsystemet eller säkerhetskomponenten har släppts ut på marknaden. I EU-försäkran om överensstämmelse ska det anges för vilket delsystem eller vilken säkerhetskomponent den har upprättats.

5.2. Tillverkaren ska upprätta en skriftlig EU-försäkran om överensstämmelse för varje modell av delsystem eller säkerhetskomponent och kunna uppvisa en kopia av försäkran för de nationella myndigheterna i 30 år efter det att delsystemet eller säkerhetskomponenten har släppts ut på marknaden. I EU-försäkran om överensstämmelse ska det anges för vilken modell av delsystem eller säkerhetskomponent den har upprättats.

Ändringsförslag  141

Förslag till förordning

Bilaga VIII – punkt 6 – led c

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

b) Den dokumentation om godkända ändringar som avses i punkt 3.5.

b) Den information om godkända ändringar som avses i punkt 3.5.

Ändringsförslag  142

Förslag till förordning

Bilaga X – led 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(1) EU-försäkran om överensstämmelse ska åtfölja delsystemet eller säkerhetskomponenten. Den ska avfattas på samma språk som den manual som avses i punkt 7.1.1 i bilaga II.

utgår

Ändringsförslag  143

Förslag till förordning

Bilaga X – led 2 – inledningen

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(2) EU-försäkran om överensstämmelse ska innehålla uppgifter om följande:

utgår

Ändringsförslag  144

Förslag till förordning

Bilaga X – punkt 2 – led a

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

a) Delsystemets eller säkerhetskomponentens modell (produkt-, parti-, typ- eller serienummer).

a) Delsystem eller säkerhetskomponent alternativt delsystemets eller säkerhetskomponentens modell (produkt-, typ-, parti- eller serienummer).

Ändringsförslag  145

Förslag till förordning

Bilaga X – punkt 2 – led e

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

e) Att föremålet för den försäkran som beskrivs ovan överensstämmer med relevant unionslagstiftning om harmonisering: (hänvisning till övriga unionsakter som har tillämpats).

e) Att föremålet för den försäkran som beskrivs ovan överensstämmer med relevant unionslagstiftning om harmonisering:

Ändringsförslag  146

Förslag till förordning

Bilaga X – punkt 2 – led f

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

f) Hänvisningar till de relevanta harmoniserade standarder som tillämpats eller hänvisningar till de specifikationer enligt vilka överensstämmelsen försäkras.

f) Hänvisningar till de relevanta harmoniserade standarder som tillämpats eller hänvisningar till de andra tekniska specifikationer enligt vilka överensstämmelsen försäkras.

Ändringsförslag  147

Förslag till förordning

Bilaga X – punkt 2 – led h

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

h) Uppgifter om den person som är bemyndigad att underteckna för tillverkarens eller dennes ombuds räkning.

utgår

MOTIVERING

Allmänna kommentarer

Föredraganden stöder förslaget till förordning om linbaneanläggningar, som är ett exempel på unionslagstiftning om harmonisering. Förslaget syftar till att harmonisera villkoren för utsläppande på marknaden av delsystem och säkerhetskomponenter till linbaneanläggningar och att säkerställa fri rörlighet för dessa produkter inom EU. Alla säkerhetskomponenter och delsystem måste konstrueras och tillverkas i enlighet med de väsentliga krav som fastställs i förordningen. När det gäller linbaneanläggningar föreskrivs det i förordningen också en fullständig harmonisering av de väsentliga krav som de måste uppfylla. Förordningen upphäver och ersätter direktiv 2000/9/EG av den 20 mars 2000 om linbaneanläggningar för persontransport.

Rättsligt instrument

Föredraganden är övertygad om att bytet av rättsligt instrument från direktiv till förordning ligger i linje med det allmänna politiska åtagandet att sträva efter bättre lagstiftning och förenkla regelverket. Bytet tillgodoser också behovet att säkerställa ett enhetligt genomförande i hela unionen. Eftersom förordningen föreskriver fullständig harmonisering får medlemsstaterna inte införa strängare eller ytterligare krav i sin nationella lagstiftning. Medlemsstaterna kommer dock att behålla sin behörighet att reglera andra aspekter som rör linbaneanläggningar, såsom markanvändning, fysisk planering och miljöskydd. Valet av en förordning är i detta sammanhang välkommet, eftersom man då slipper onödiga kostnader för införlivande och får tydliga och utförliga regler som kommer att gälla på ett enhetligt sätt i hela unionen. Med en förordning undviker man dessutom risken för ojämnt införlivande, som kan leda till olika grader av skydd och snedvrida den inre marknaden. I detta avseende vill föredraganden påpeka att frågan om ojämnt införlivande pekades ut som ett problem i rapporten om genomförandet av direktiv 2000/9/EG.

Förenlighet med den nya lagstiftningsramen

Föredraganden stöder anpassningen av bestämmelserna till varupaketet, som antogs 2008, och i synnerhet till beslut (EG) nr 768/2008 om en gemensam ram för saluföring av produkter. Den ram som fastställs genom detta beslut består av bestämmelser som används allmänt i produktlagstiftningen i EU. Föredraganden önskar fortsätta utskottets arbete efter antagandet av de nio förslag som tillsammans bildar ”anpassningspaketet”. I detta avseende strävar förslaget till betänkande efter att där så är möjligt respektera den ordalydelse som medlagstiftarna kom överens om under den föregående valperioden. Efter en noggrann analys av förslaget och en övergripande jämförelse med direktiv 2014/29/EU om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av enkla tryckkärl lägger föredraganden fram flera ändringsförslag som syftar till att göra texten förenlig med den nya lagstiftningsramen.

Marknadskontroll

Ursprungligen var det tänkt att bestämmelserna om marknadskontroll av linbaneanläggningar skulle finnas med i den nya förordningen om marknadskontroll (förslag till förordning av den 13 februari 2013 (COM(2013)0075)). Eftersom det förslaget med största sannolikhet inte kommer att antas i tid måste dock särskilda regler för marknadskontroll infogas. Föredraganden stöder därför införandet av ett nytt kapitel IV om marknadskontroll i unionen, kontroll av delsystem och säkerhetskomponenter som förs in på unionsmarknaden samt unionens förfarande för skyddsåtgärder.

Förslagets räckvidd

Föredraganden ser positivt på att förslaget tar upp frågan om räckvidden för direktiv 2000/9/EG om linbaneanläggningar. Enligt konsekvensbedömningen, som utvärderades positivt av parlamentets enhet för förhandsbedömningar, ser en majoritet av de berörda parterna större rättslig klarhet som ett främsta mål. Därför står det i förslaget att förordningen ska tillämpas på linbaneanläggningar för persontransport och på delsystem och säkerhetskomponenter till sådana anläggningar (artikel 2.1), och det anges klart och tydligt vilka undantag som gäller (artikel 2.2). I synnerhet för linbaneanläggningar som konstruerats för både transport- och fritidsändamål åstadkommer förslaget klarhet. Undantaget för linbaneanläggningar som används för fritidsändamål på tivolin eller nöjesparker gäller inte linbaneanläggningar som är avsedda att ha en dubbel funktion. När det gäller historiska anläggningar, som ofta är av stort intresse för turism, bör medlemsstaterna kunna säkerställa en hög skyddsnivå för hälsa och säkerhet genom sin nationella lagstiftning.

Delsystem

Slutligen stöder föredraganden anpassningen av de förfaranden för bedömning av överensstämmelse som är tillgängliga för delsystem till de förfaranden som redan tillämpas på säkerhetskomponenter. Enligt föredraganden finns det ingen giltig anledning att behandla delsystem annorlunda än säkerhetskomponenter, eftersom olika tillvägagångssätt skulle kunna leda till en snedvridning av marknaden och särbehandling. I förslaget behålls de förfaranden för bedömning av överensstämmelse för säkerhetskomponenter som fastställs i direktiv 2000/9/EG, och de införs även för delsystem. De motsvarande modulerna för bedömning av överensstämmelse uppdateras dock i enlighet med den nya lagstiftningsramen.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Linbaneanläggningar

Referensnummer

COM(2014)0187 – C7-0111/2014 – 2014/0107(COD)

Framläggande för parlamentet

27.3.2014

 

 

 

Ansvarigt utskott

  Tillkännagivande i kammaren

IMCO

2.4.2014

 

 

 

Rådgivande utskott

  Tillkännagivande i kammaren

ITRE

2.4.2014

TRAN

2.4.2014

 

 

Inget yttrande avges

  Beslut

ITRE

22.7.2014

TRAN

16.7.2014

 

 

Föredragande

  Utnämning

Antonio López-Istúriz White

17.7.2014

 

 

 

Behandling i utskott

3.12.2014

5.2.2015

16.3.2015

 

Antagande

17.3.2015

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

35

1

2

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Dita Charanzová, Carlos Coelho, Sergio Gaetano Cofferati, Lara Comi, Anna Maria Corazza Bildt, Daniel Dalton, Dennis de Jong, Pascal Durand, Vicky Ford, Ildikó Gáll-Pelcz, Antanas Guoga, Robert Jarosław Iwaszkiewicz, Liisa Jaakonsaari, Antonio López-Istúriz White, Jiří Maštálka, Eva Paunova, Jiří Pospíšil, Virginie Rozière, Christel Schaldemose, Olga Sehnalová, Mylène Troszczynski, Anneleen Van Bossuyt, Marco Zullo

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Lucy Anderson, Jussi Halla-aho, Kaja Kallas, Othmar Karas, Jens Nilsson, Julia Reda, Adam Szejnfeld, Lambert van Nistelrooij, Josef Weidenholzer, Kerstin Westphal

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 200.2)

José Blanco López, Andrea Bocskor, Roger Helmer, György Hölvényi, Emilian Pavel

Ingivande

25.3.2015