RECOMANDARE PENTRU A DOUA LECTURĂ referitoare la poziția în primă lectură a Consiliului în vederea adoptării unei directive a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire

10.4.2015 - (05094/1/2015 – C8-0064/2015 – 2013/0371(COD)) - ***II

Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară
Raportoare: Margrete Auken


Procedură : 2013/0371(COD)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
A8-0130/2015

PROIECT DE REZOLUȚIE LEGISLATIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN

referitoare la poziția în primă lectură a Consiliului în vederea adoptării unei directive a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire

(05094/1/2015 – C8-0064/2015 – 2013/0371(COD))

Procedura legislativă ordinară (a doua lectură)

Parlamentul European,

–       având în vedere poziția în primă lectură a Consiliului (05094/1/2015 – C8–0064/2015),

–       având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European din 26 februarie 2014[1],

–       având în vedere avizul Comitetului Regiunilor din 3 aprilie 2014[2],

–       având în vedere poziția sa în primă lectură[3] referitoare la propunerea Comisiei înaintată Parlamentului European și Consiliului (COM(2013)0761),

–       având în vedere articolul 294 alineatul (7) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

–       având în vedere articolul 76 din Regulamentul său de procedură,

–       având în vedere recomandarea pentru a doua lectură a Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (A8-0130/2015),

1.      aprobă poziția Consiliului în primă lectură;

2.      aprobă declarația sa, anexată la prezenta rezoluție;

3.      constată că actul este adoptat în conformitate cu poziția Consiliului;

4.      încredințează Președintelui sarcina de a semna actul împreună cu Președintele Consiliului, în conformitate cu articolul 297 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene;

5.      încredințează Secretarului General sarcina de a semna actul, după ce s-a verificat îndeplinirea corespunzătoare a tuturor procedurilor, și de a asigura, în acord cu Secretarul General al Consiliului, publicarea sa în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene;

6.      încredințează Președintelui sarcina de a transmite Consiliului și Comisiei, precum și parlamentelor naționale poziția Parlamentului.

ANEXĂ LA REZOLUȚIE:

Declarația Parlamentului European

Parlamentul European ia act de declarația Comisiei privind adoptarea acordului de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire.

După cum a declarat Comisia în expunerea sa de motive, obiectivul propunerii sale inițiale era de „a limita efectele negative asupra mediului, mai ales în ceea ce privește producerea de deșeuri, de a încuraja prevenirea generării de deșeuri și o utilizare mai eficientă a resurselor, limitând, în același timp, efectele socioeconomice negative. Mai precis, propunerea vizează reducerea, în Uniunea Europeană, a consumului de pungi de transport din plastic cu o grosime mai mică de 50 de microni (0,05 milimetri).”

Parlamentul European consideră că textul asupra căruia au convenit cei doi co-legislatori respectă întrutotul obiectivele propunerii Comisiei.

În studiul său de evaluare a impactului, Comisia a conchis că „opțiunea care combină un obiectiv de prevenție la nivel UE cu recomandarea explicită de a utiliza o metodă de stabilire a prețului și posibilitatea pentru statele membre de a aplica restricții la piață prin derogare de la prevederile articolului 18 [...] are cel mai mare potențial de a obține rezultate ambițioase în ceea ce privește protecția mediului, cu efecte economice pozitive, limitând efectele negative asupra ocupării forței de muncă, garantând acceptarea de către publicul larg și contribuind la o mai bună sensibilizare cu privire la consumul durabil”.

Parlamentul European consideră că textul final convenit se bazează pe opțiunea preferabilă identificată în studiul de evaluare a impactului al Comisiei și prevede dispoziții adecvate pentru ca statele membre să asigure o reducere efectivă a consumului de pungi de plastic în Uniune.

Parlamentul European reamintește, totodată, că, în conformitate cu articolul 30 din Acordul interinstituțional privind o mai bună legiferare din 2003, co-legislatorii pot decide dacă se impune realizarea unui studiu de evaluare a impactului anterior adoptării unei modificări importante.

Parlamentul European reamintește că, în conformitate cu articolul 13 alineatul (2) din TUE, „instituțiile cooperează unele cu altele în mod loial.” Parlamentul apreciază eforturile depuse de Comisie pentru încheierea negocierilor interinstituționale. Regretă însă faptul că declarația Comisiei face referire la aspecte ce au fost deja rezolvate în mod satisfăcător în legislatura precedentă.

În final, Parlamentul reamintește Comisiei că, în calitate de gardian al tratatelor, este întrutotul responsabilă pentru corecta aplicare a legislației Uniunii de către statele membre.

EXPUNERE DE MOTIVE

În urma negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliu, propunerea Comisiei a fost în mod semnificativ îmbunătățită prin includerea unei obligații pentru statele membre de a asigura o reducere susținută a consumului de pungi de transport din plastic subțire. În mod semnificativ, pentru prima oară în patruzeci de ani de legislație europeană în materie de deșeuri, vom avea măsuri cu caracter obligatoriu la nivelul întregii UE privind generarea de deșeuri.

Obiective sau stabilirea prețului

În esență, textul impune statelor membre să aleagă între două obligații: fie să adopte măsuri care să asigure că nivelul anual de consum nu depășește, în medie, 90 de pungi de transport din plastic subțire pe persoană până la sfârșitul lui 2019, respectiv 40 de pungi pe persoană până în 2025; sau, alternativ, să se asigure că până la sfârșitul lui 2018 acestea nu mai sunt oferite gratuit la punctele de vânzare de bunuri și produse, cu excepția aplicării de instrumente echivalente ca eficiență.

Raportarea anuală a consumului

În vederea evaluării efectivității măsurilor de reducere a consumului, textul introduce dispoziții specifice privind monitorizarea, care prevăd raportarea anuală de către statele membre, la 36 de luni de la intrarea în vigoare a legislației, privind consumul de pungi de transport din plastic, conform unei metodologii comune ce urmează a fi adoptată de Comisie în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a legislației. Aceste prevederi se bazează pe actualele obligații de raportare. Astfel, beneficiile câștigate prin aceste instrumente concrete ce permit statelor membre să controleze eficacitatea măsurilor impuse depășesc de departe sarcinile administrative suplimentare.

Etichetarea pungilor de transport din plastic biodegradabile sau compostabile

Totodată, obligația impusă Comisiei de a prevede măsuri specifice privind etichetarea pungilor de transport din plastic biodegradabile și compostabile reprezintă un mijloc important pentru evitarea practicilor înșelătoare de etichetare falsă a pungilor din plastic, mai ales în cazul așa-numitelor pungi de plastic „oxo-biodegradabile”. Acestea sunt fabricate printr-o tehnologie prin care se adaugă un aditiv materialului plastic convențional, astfel încât acesta să se fragmenteze în timp în micro-particule (de obicei între doi-cinci ani). Soluția este prezentată ca alternativă la depozitarea deșeurilor, însă nu face decât să agraveze problema prin poluarea mediului cu particule de plastic. Caracterul „biodegradabil” efectiv al acestor microparticule de plastic, prezentat ca atare de producătorii acestei tehnologii, este astfel foarte controversat. Faptul că termenul „biodegradabil” este în prezent folosit pentru materiale cu rate extrem de diferite de biodegradare a condus la demonetizarea sa. Adoptarea de prevederi clare pentru etichetarea pungilor ca biodegradabile și compostabile nu numai că ar clarifica situația și ar pune capăt diverselor practici înșelătoare, dar ar putea contribui și la ușurarea colectării separate a deșeurilor biodegradabile, utilizând pungi de plastic cu adevărat biodegradabile și compostabile.

Evaluarea impactului pungilor de plastic „oxo-degradabile” asupra mediului

Întrucât etichetarea adresează doar problema presupuselor caracteristici pozitive ale pungilor de plastic „oxo-biodegradabile”, fără însă să prevină poluarea pe care această tehnologie o poate cauza, textul convenit obligă Comisia să examineze impactul pungilor de plastic „oxo-biodegradabile” asupra mediului și să prezinte Parlamentului European și Consiliului, în maxim 24 de luni de la intrarea în vigoare, un raport care să conțină, după caz, un set de măsuri care să limiteze consumul acestora sau care să reducă pagubele produse. Întrucât materialele din plastic „oxo-biodegradabil” sunt folosite îndeosebi în producerea de pungi de transport din plastic, trebuie deja introduse acțiuni de monitorizare cu caracter obligatoriu în contextul modificării directivei privind ambalajele în ceea ce privește pungile de transport din plastic, iar nu amânate până la efectuarea unei revizii (nesigure) a Cărții verzi a Comisiei privind deșeurile din plastic.

Pungile de transport din plastic foarte subțiri

Pentru a putea reduce consumul excesiv de pungi de transport din plastic, s-a impus distincția între pungile de transport din plastic foarte subțiri, a căror grosime nu depășește 15 microni și care sunt utilizate din motive de igienă sau ca ambalaj primar pentru alimentele în vrac, când acest lucru ajută la evitarea risipei alimentare. Întrucât statele membre sunt autorizate să introducă excepții pentru pungile de plastic foarte subțiri în ceea ce privește obiectivele de reducere a consumului sau de stabilire a prețului, consumul de astfel de pungi ar putea rămâne la același nivel sau chiar crește. Însă întrucât consumul de astfel de pungi este foarte ridicat, punând probleme deosebite în materie de acumulare de astfel de deșeuri, acordul final introduce obligația pentru Comisie de a evalua impactul ciclului de viață și posibilitățile de reducere a consumului acestui tip de pungi și de a prezenta o propunere legislativă, după caz, în termen de 24 de luni.

Standardul CEN și compostarea menajeră

Acordul final stipulează și faptul că Comisia ar trebui să solicite CEN să introducă un standard pentru ambalajele compostabile acasă.

Pentru a rezuma, acordul final prezintă îmbunătățiri importante în toate aspectele față de propunerea Comisiei. Și, spre deosebire de aceasta, se bazează pe opțiunea preferabilă identificată în însuși studiul de evaluare a impactului al Comisiei. Raportoarea recomandă, prin urmare, adoptarea poziției comune fără amendamente.

PROCEDURĂ

Titlu

Modificarea Directivei 94/62/EC privind ambalajele și deșeurile de ambalaje în vederea reducerii consumului de pungi de transport din plastic subțiri

Referințe

05094/1/2015 – C8-0064/2015 – 2013/0371(COD)

Data primei lecturi a PE

16.4.2014 T7-0417/2014

Propunerea Comisiei

COM(2013)0761 - C7-0392/2013

Data anunțului în plen al primirii poziției Consiliului în primă lectură

12.3.2015

Comisie competentă în fond

Data anunțului în plen

ENVI

12.3.2015

 

 

 

Raportori

Data numirii

Margrete Auken

28.11.2013

 

 

 

Examinare în comisie

18.3.2015

 

 

 

Data adoptării

31.3.2015

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

55

2

6

Membri titulari prezenți la votul final

Marco Affronte, Margrete Auken, Pilar Ayuso, Zoltán Balczó, Catherine Bearder, Ivo Belet, Simona Bonafè, Cristian-Silviu Bușoi, Nessa Childers, Alberto Cirio, Miriam Dalli, Seb Dance, Angélique Delahaye, Jørn Dohrmann, Ian Duncan, Bas Eickhout, Eleonora Evi, José Inácio Faria, Iratxe García Pérez, Elisabetta Gardini, Gerben-Jan Gerbrandy, Jens Gieseke, Julie Girling, Sylvie Goddyn, Matthias Groote, Françoise Grossetête, Jytte Guteland, György Hölvényi, Josu Juaristi Abaunz, Karin Kadenbach, Kateřina Konečná, Giovanni La Via, Peter Liese, Norbert Lins, Valentinas Mazuronis, Massimo Paolucci, Piernicola Pedicini, Bolesław G. Piecha, Pavel Poc, Marcus Pretzell, Michèle Rivasi, Annie Schreijer-Pierik, Davor Škrlec, Renate Sommer, Dubravka Šuica, Tibor Szanyi, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Estefanía Torres Martínez, Glenis Willmott, Jadwiga Wiśniewska, Damiano Zoffoli

Membri supleanți prezenți la votul final

Nikos Androulakis, Nicola Caputo, Herbert Dorfmann, Peter Jahr, Ulrike Müller, James Nicholson, Younous Omarjee, Marit Paulsen, Gabriele Preuß, Christel Schaldemose, Bart Staes, Elżbieta Katarzyna Łukacijewska

Data depunerii

10.4.2015