HENSTILLING om udkast til Rådets afgørelse om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af aftalen mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater og Island vedrørende Islands deltagelse i den fælles opfyldelse af Unionens, medlemsstaternes og Islands forpligtelser i den anden forpligtelsesperiode, der er fastsat i Kyotoprotokollen til De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer
18.5.2015 - (10883/2014 – C8-0088/2015 – 2014/0151(NLE)) - ***
Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed
Ordfører: Giovanni La Via
PR_NLE-AP_Agreement
FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING
om udkast til Rådets afgørelse om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af aftalen mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater og Island vedrørende Islands deltagelse i den fælles opfyldelse af Unionens, medlemsstaternes og Islands forpligtelser i den anden forpligtelsesperiode, der er fastsat i Kyotoprotokollen til De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer
(10883/2014 – C8-0088/2015 – 2014/0151(NLE))
(Godkendelse)
Europa-Parlamentet,
– der henviser til udkast til Rådets afgørelse (10883/2014),
– der henviser til aftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og Island på den anden side om Islands deltagelse i den fælles opfyldelse af Den Europæiske Unions, dens medlemsstaters og Islands forpligtelser i den anden forpligtelsesperiode i Kyotoprotokollen til De Forenede Nationers Rammekonvention om klimaændringer (10941/2014),
– der henviser til den anmodning om godkendelse, som Rådet har forelagt, jf. artikel 192, stk. 1, og artikel 218, stk. 6, andet afsnit, litra a), i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (C8-0088/2015),
– der henviser til skrivelse fra Udenrigsudvalget,
– der henviser til forretningsordenens artikel 99, stk. 1, første og tredje afsnit, og stk. 2, og artikel 108, stk. 7,
– der henviser til henstilling fra Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (A8-0166/2015),
1. godkender indgåelsen af aftalen;
2. pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen samt til medlemsstaternes regeringer og parlamenter og Republikken Islands regering og parlament.
KORT BEGRUNDELSE
om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af aftalen mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og Island på den anden side vedrørende Islands deltagelse i den fælles opfyldelse af Den Europæiske Unions, medlemsstaternes og Islands forpligtelser i den anden forpligtelsesperiode, der er fastsat i Kyotoprotokollen til De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer
Baggrund
Kyotoprotokollen til De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer blev undertegnet i 1997 og fastsatte emissionsreduktionsmål, der var internationalt bindende. EU ratificerede protokollen i 2002 og erklærede, at det og dets på det tidspunkt 15 medlemsstater ville gøre brug af denne bestemmelse til i fællesskab at opfylde EU’s emissionstilsagn. Den Europæiske Union og dens medlemsstater var således i fællesskab ansvarlige under Kyotoprotokollens overholdelsesmekanisme for at opfylde tilsagnet om at reducere deres kollektive udledning af drivhusgasser i den første periode (2008-2012) til 8 % under 1990-niveauet.
Rådet enedes i sine konklusioner af 9. marts 2012 om at foreslå en fælles kvantificeret emissionsreduktionsforpligtelse på 20 % under 1990-niveauet for Unionen i Kyotoprotokollens anden forpligtelsesperiode. Rådets holdning blev fulgt af dets medlemsstater under Dohaklimakonferencen i december 2012, hvor de 192 parter i Kyotoprotokollen til De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer (UNFCCC) vedtog en ændring til protokollen.
Dohaændringen fastsætter den anden forpligtelsesperiode under Kyotoprotokollen, der begynder den 1. januar 2013 og slutter den 31. december 2020 med retligt bindende tilsagn om emissionsreduktioner, ifølge hvilke Den Europæiske Union, dens medlemsstater og Island er forpligtet til i fællesskab at begrænse deres gennemsnitlige årlige drivhusgasemissioner i årene 2013 til 2020 til 80 % af deres emissioner i referenceåret (oftest 1990). Denne forpligtelse blev fastsat på grundlag af de samlede tilladte drivhusgasemissioner i perioden 2013-2020 i henhold til EU's klima- og energipakke.
"Fælles opfyldelse" er en teknisk term i Kyotoprotokollen. Den betyder, at flere parter kan enes om at opfylde deres forpligtelser i fællesskab. Når de fælles forpligtelser er blevet opnået, anses alle parter, der deltager i den "fælles opfyldelse", for at have overholdt Kyotoprotokollens emissionsforpligtelser. Kun hvis de fælles forpligtelser ikke opnås, bliver hver enkelt part ansvarlig for sit individuelle emissionsniveau i henhold til "vilkår for den fælles opfyldelse".
Ordførerens holdning
Ordføreren glæder sig over udkastet til Rådets afgørelse, der danner grundlag for indgåelsen af en aftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og Island på den anden side vedrørende Islands deltagelse i den fælles opfyldelse af forpligtelserne i den anden forpligtelsesperiode under Kyotoprotokollen til UNFCCC.
Ordføreren ønsker hermed at fremhæve visse aspekter af udkastet til Rådets afgørelse.
Island er en bilag I-part i Kyotoprotokollen, der opfyldte sine individuelle mål for den første forpligtelsesperiode. Island måtte begrænse stigningen af emissioner til under 10 % i gennemsnit i løbet af den første forpligtelsesperiode. Islands emissioner faldt i sidste ende med i gennemsnit 2 % i løbet af denne periode.
I 2009 gav Island udtryk for sin hensigt om at opfylde sine forpligtelser i den anden forpligtelsesperiode i fællesskab med EU og dets medlemsstater. Rådet tilsluttede sig denne anmodning og konkluderede, at fælles opfyldelse i den anden forpligtelsesperiode bør omfatte Island. Rådet anmodede desuden Kommissionen om at forberede de relevante forslag i denne henseende. Kommissionen (som handler på vegne af Den Europæiske Union og dens medlemsstater) og Island afsluttede i 2014 de forhandlinger, der er nødvendige for den fælles opfyldelse af den anden forpligtelsesperiode under Kyotoprotokollen.
Island deltager i EU’s emissionshandelsordning (ETS) og EU-forordningen om overvågningsmekanismen for drivhusgasemissioner. De rettigheder og forpligtelser, der gælder for medlemsstater i den fælles opfyldelse skal gøres gældende for Island gennem EU-lovgivningen.
Island er interesseret i fælles opfyldelse med EU og dets medlemsstater, uanset om landet tiltræder EU eller ej. Tiltrædelsesforhandlingerne mellem Island og EU har derfor ikke konsekvenser for den fælles opfyldelse af de forpligtelser, der er aftalt i fællesskab af EU, dets medlemsstater og Island for den anden forpligtelsesperiode under Kyotoprotokollen.
Kyotoprotokollen kræver, at parterne i en fælles opfyldelsesaftale fastsætter og, samtidig med indgivelsen af deres ratifikationsinstrumenter, giver besked om de emissionsniveauer, der er tildelt hvert medlem af aftalen (artikel 4, stk.1, i Kyotoprotokollen). De emissionsniveauer, der tildeles de enkelte medlemsstater og Island, er fastsat i tabel 1 i bilag I til forslaget til Rådets afgørelse om Dohaændringen (i ton kuldioxidækvivalenter), som er genstand for en parallel godkendelsesprocedure.
Den foreslåede ratifikationsafgørelse indeholder bestemmelser om udarbejdelse af en fælles første rapport fra EU, dets medlemsstater og Island, der udarbejdes af Kommissionen, og særskilte første rapporter fra hver medlemsstat og Island.
Konklusion
Ordføreren mener, at aftalen mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og Island på den anden side vedrørende Islands deltagelse i den fælles opfyldelse af forpligtelserne i anden forpligtelsesperiode under Kyotoprotokollen vil sende et stærkt signal om en koordineret europæisk indsats for at løse klimaændringer på internationalt niveau. EU har længe været en drivende kraft i de internationale forhandlinger om klimaændringerne og var stærkt medvirkende til udarbejdelsen af De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer (UNFCCC) og Kyotoprotokollen.
Dette er grunden til, at ordføreren mener, at Rådets to beslutninger om Dohaændringen til Kyotoprotokollen og Islands deltagelse i den fælles opfyldelse af forpligtelserne i Kyotoprotokollen skal ratificeres parallelt uden unødige forsinkelser og naturligvis i god tid forud for UNFCCC-konferencen i Paris i 2015. Den Europæiske Union indtager rollen som en af verdens førende i kampen imod klimaændringer og støtter en ambitiøs klimapolitik. EU presser på for en aftale, der er ambitiøs, omfattende og juridisk bindende. Som led i overgangen til den fremtidige globale klimaordning deltager EU i den anden forpligtelsesperiode under Kyotoprotokollen, som løber fra 2013 til 2020.
På baggrund af ovenstående overvejelser foreslår ordføreren, at det korresponderende udvalg og Europa-Parlamentet godkender Rådets afgørelse.
Udtalelse i form af en skrivelse fra Udenrigsudvalget (AFET)
Udenrigsudvalget
Formanden
J.nr.: D(2015)18586
201295 29.4.2015
Giovanni La Via
Formand for Udvalget om Miljø,
Folkesundhed og Fødevaresikkerhed
Vedr.: Udtalelse fra Udenrigsudvalget (AFET) til Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (ENVI) om Rådets afgørelse om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af aftalen mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater og Island vedrørende Islands deltagelse i den fælles opfyldelse af Unionens, medlemsstaternes og Islands forpligtelser i den anden forpligtelsesperiode, der er fastsat i Kyotoprotokollen til De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer.
Hr. formand
Udenrigsudvalget opfordrer Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed, som er korresponderende udvalg, til at anbefale, at Europa-Parlamentet godkender aftalen mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater og Island vedrørende Islands deltagelse i den fælles opfyldelse af Unionens, medlemsstaternes og Islands forpligtelser i den anden forpligtelsesperiode, der er fastsat i Kyotoprotokollen til De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer.
At gøre det muligt at lade EU’s forpligtelser træde i kraft som juridisk bindende forpligtelser i international ret sender et stærkt signal om EU's og dets medlemsstaters engagement i en regelbaseret multilateral ordning til bekæmpelse af klimaændringer på internationalt plan.
Jeg glæder mig derfor meget over Islands vilje til at påtage sig denne forpligtelse og opfylde sine forpligtelser i den anden forpligtelsesperiode sammen med EU og dets medlemsstater.
Med venlig hilsen
(underskrift)
Elmar Brok
RESULTAT AF DEN ENDELIGE AFSTEMNING I UDVALGET
Dato for vedtagelse |
6.5.2015 |
|
|
|
|
Resultat af den endelige afstemning |
+: –: 0: |
64 3 0 |
|||
Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer |
Marco Affronte, Margrete Auken, Pilar Ayuso, Zoltán Balczó, Catherine Bearder, Ivo Belet, Biljana Borzan, Lynn Boylan, Cristian-Silviu Bușoi, Nessa Childers, Birgit Collin-Langen, Mireille D’Ornano, Miriam Dalli, Angélique Delahaye, Jørn Dohrmann, Ian Duncan, Stefan Eck, Bas Eickhout, Eleonora Evi, José Inácio Faria, Karl-Heinz Florenz, Francesc Gambús, Iratxe García Pérez, Elisabetta Gardini, Gerben-Jan Gerbrandy, Jens Gieseke, Sylvie Goddyn, Françoise Grossetête, Andrzej Grzyb, Jytte Guteland, György Hölvényi, Anneli Jäätteenmäki, Jean-François Jalkh, Josu Juaristi Abaunz, Kateřina Konečná, Giovanni La Via, Peter Liese, Norbert Lins, Valentinas Mazuronis, Susanne Melior, Miroslav Mikolášik, Massimo Paolucci, Gilles Pargneaux, Piernicola Pedicini, Pavel Poc, Marcus Pretzell, Frédérique Ries, Daciana Octavia Sârbu, Annie Schreijer-Pierik, Davor Škrlec, Dubravka Šuica, Tibor Szanyi, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Damiano Zoffoli |
||||
Til stede ved den endelige afstemning – stedfortrædere |
Renata Briano, Nicola Caputo, Mark Demesmaeker, Esther Herranz García, Jan Huitema, Merja Kyllönen, James Nicholson, Aldo Patriciello, Gabriele Preuß, Bart Staes |
||||
Til stede ved den endelige afstemning – stedfortrædere (forretningsordenens art. 200, stk. 2) |
Marek Jurek, Emilian Pavel, Catherine Stihler |
||||