SUOSITUS esityksestä neuvoston päätökseksi ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden kansakuntien puitesopimuksen Kioton pöytäkirjaan tehdyn Dohan muutoksen tekemisestä Euroopan unionin puolesta ja siihen perustuvien velvoitteiden yhteisestä täyttämisestä

18.5.2015 - (10400/2014 – C8-0029/2015 – 2013/0376(NLE)) - ***

Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta
Esittelijä: Elisabetta Gardini
PR_NLE-AP_Agreement

Menettely : 2013/0376(NLE)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A8-0167/2015
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A8-0167/2015
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

esityksestä neuvoston päätökseksi ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden kansakuntien puitesopimuksen Kioton pöytäkirjaan tehdyn Dohan muutoksen tekemisestä Euroopan unionin puolesta ja siihen perustuvien velvoitteiden yhteisestä täyttämisestä

(10400/2014 – C8-0029/2015 – 2013/0376(NLE))

(Hyväksyntä)

Euroopan parlamentti, joka

–       ottaa huomioon esityksen neuvoston päätökseksi (10400/2014),

–       ottaa huomioon Dohassa, Qatarissa joulukuussa 2012 pidetyssä Kioton pöytäkirjan osapuolten kokouksena toimineessa osapuolten konferenssin kahdeksannessa istunnossa hyväksytyn muutoksen Kioton pöytäkirjaan (Kioton pöytäkirjaan tehty Dohan muutos),

–       ottaa huomioon neuvoston Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 192 artiklan 1 kohdan ja 218 artiklan 6 kohdan toisen alakohdan a alakohdan mukaisesti esittämän hyväksyntää koskevan pyynnön (C8-0029/2015),

–       ottaa huomioon työjärjestyksen 99 artiklan 1 kohdan ensimmäisen ja kolmannen alakohdan ja 2 kohdan sekä 108 artiklan 7 kohdan,

-      ottaa huomioon teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan kirjeen,

–       ottaa huomioon ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnan suosituksen (A8-0167/2015),

1.      antaa hyväksyntänsä Kioton pöytäkirjaan tehdyn Dohan muutoksen tekemiselle;

2.      kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle sekä jäsenvaltioiden hallituksille ja parlamenteille ja Yhdistyneille kansakunnille.

LYHYET PERUSTELUT

Esitys neuvoston päätökseksi ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden kansakuntien puitesopimuksen Kioton pöytäkirjaan tehdyn Dohan muutoksen tekemisestä Euroopan unionin puolesta ja siihen perustuvien velvoitteiden yhteisestä täyttämisestä

Taustaa

Ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden kansakuntien puitesopimuksen Kioton pöytäkirja allekirjoitettiin vuonna 1997. Siinä asetettiin kansainvälisesti velvoittavat päästövähennystavoitteet. EU ratifioi pöytäkirjan vuonna 2002 ja totesi, että EU ja sen silloiset 15 jäsenvaltiota hyödyntäisivät sen määräyksiä täyttääkseen EU:n päästövelvoitteen yhteisesti. EU ja sen jäsenvaltiot olivat siis Kioton pöytäkirjan noudattamismekanismin nojalla yhdessä vastuussa velvoitteesta, joka koski niiden yhteisten kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ensimmäisellä kaudella (2008–2012) kahdeksaan prosenttiin alle vuoden 1990 tason.

Neuvosto ehdotti 9. maaliskuuta 2012 antamissaan päätelmissä unionille 20 prosentin yhteistä määrällistä päästövähennysvelvoitetta vuoden 1990 tasosta Kioton pöytäkirjan toista kautta varten.

Jäsenvaltiot noudattivat neuvoston kantaa joulukuussa 2012 pidetyssä Dohan ilmastonmuutoskonferenssissa, jossa Kioton pöytäkirjan 192 osapuolta hyväksyi muutoksen pöytäkirjaan.

Dohan muutoksella vahvistettiin Kioton pöytäkirjan toinen velvoitekausi, joka alkoi 1. tammikuuta 2013 ja päättyy 31. joulukuuta 2020 ja joka sisältää sitovia päästövähennysvelvoitteita, joiden nojalla EU, sen jäsenvaltiot ja Islanti sitoutuvat vuosina 2013–2020 rajoittamaan keskimääräisiä vuotuisia kasvihuonekaasupäästöjään 80 prosenttiin perusvuoden (yleensä vuosi 1990) päästöistään. Kyseinen velvoite määritettiin sen kasvihuonekaasupäästöjen kokonaismäärän perusteella, joka on sallittu kaudella 2013−2020 EU:n ilmasto- ja energiapaketissa.

Sen lisäksi Dohan muutoksella tehdään Kioton pöytäkirjan tekstiin seuraavat kolme lisämuutosta, jotka on pantava täytäntöön toisella velvoitekaudella: ensinnäkin pöytäkirjaan lisätään uusi kaasu (typpitrifluoridi); toiseksi siinä määrätään tavoitemekanismista, johon sisältyy yksinkertaistettu menettely, jonka avulla osapuoli voi tarkistaa velvoitettaan nostamalla tavoitetasoaan velvoitekauden aikana; kolmanneksi siihen lisätään määräys, jonka nojalla osapuolen tavoitetta tarkistetaan automaattisesti sen estämiseksi, että jäsenvaltion päästöt kaudella 2013–2020 ylittävät sen keskimääräiset päästöt vuosina 2008–2010.

Dohan muutos edellyttää Kioton pöytäkirjan osapuolten hyväksyntää, ja se tulee voimaan sen jälkeen, kun sopimuksen tallettaja on vastaanottanut hyväksymiskirjat vähintään kolmelta neljäsosalta Kioton pöytäkirjan osapuolista.

Esittelijän kanta

Esitys neuvoston päätökseksi muodostaa perustan Dohan muutoksen tekemiselle unionin toimesta, ja siinä vahvistetaan ehdot velvoitteiden täyttämiselle yhteisesti EU:n, sen jäsenvaltioiden ja Islannin toimesta. Siinä edellytetään, että jäsenvaltiot ryhtyvät tarvittaviin toimiin kansallisten ratifiointiprosessiensa saattamiseksi loppuun viimeistään vuoden 2015 kolmannella vuosineljänneksellä.

Esittelijä suhtautuu myönteisesti esitykseen neuvoston päätökseksi Kioton pöytäkirjaan tehdyn Dohan muutoksen tekemisestä ja siihen perustuvien velvoitteiden yhteisestä täyttämisestä. Esittelijä haluaisi nostaa esille joitakin päätösesitykseen liittyviä näkökulmia.

Ensinnäkin esittelijä pitää valitettavana, että kuten Kioton pöytäkirjan liitteestä B käy ilmi, Kioton pöytäkirjan toiseen velvoitekauteen osallistuvat lähinnä EU-maat ja suurimmat saastuttajat jäävät sen ulkopuolelle. EU:n olisi hyödynnettävä kaikkia mahdollisia käytettävissään olevia poliittisia, diplomaattisia ja taloudellisia välineitä suostutellakseen nämä maat allekirjoittamaan sitovan kansainvälisen sopimuksen, jolla luotaisiin tasapuoliset kilpailuedellytykset, jotta EU ei olisi jatkossakin ainut ilmastovelvoitteisiin sitoutunut toimija. Pariisissa myöhemmin tänä vuonna mahdollisesti tehtävän uuden kansainvälisen sopimuksen on oltava hyvin kunnianhimoinen ja samalla realistinen, jos aiotaan edelleen pyrkiä tavoitteeseen, että maapallon lämpötilan nousu pidetään alle 2 celsiusasteen.

Mitä tulee sopimukseen velvoitteiden yhteisestä täyttämisestä, esittelijä muistuttaa, että vuonna 2009 hyväksytyn ilmasto- ja energiapaketin ja erityisesti EU:n päästökauppajärjestelmän ja taakanjakopäätöksen perusteella EU ja sen jäsenvaltiot ovat jo panemassa täytäntöön 20 prosentin päästövähennystä vuoteen 2020 mennessä, minkä ansiosta ne itse asiassa pystyivät sopimaan panevansa velvoitteet täytäntöön Kioton pöytäkirjan toisella velvoitekaudella. Tämän osalta esittelijä haluaa korostaa, että esitys ei muuta jäsenvaltioiden vuoden 2009 ilmasto- ja energiapakettia koskevan lainsäädännön mukaisia tavoitteita tai velvoitteita.

Kioton pöytäkirjassa edellytetään, että velvoitteiden täyttämisestä yhteisesti tehdyn sopimuksen osapuolet asettavat kullekin sopimuksen osapuolelle osoitetut päästötasot ja ilmoittavat niistä ratifioimiskirjojensa kanssa (Kioton pöytäkirjan 4 artiklan 1 kohta). Kullekin jäsenvaltiolle ja Islannille osoitetut päästötasot esitetään neuvoston päätöstä koskevan ehdotuksen liitteessä I olevassa taulukossa 1 (hiilidioksidiekvivalenttitonneina (tCO2eq)).

Vaikka Islanti ei ole EU:n jäsenvaltio, se osallistuu EU:n päästökauppajärjestelmään ja aikoo täyttää Kioton pöytäkirjan toisen velvoitekauden velvoitteensa yhdessä EU:n ja sen jäsenvaltioiden kanssa. Jäsenvaltioihin velvoitteiden yhteisessä täyttämisessä sovellettavia oikeuksia ja velvollisuuksia on sovellettava Islantiin EU:n lainsäädännön ja EU:n kaikkien jäsenvaltioiden ja Islannin välisen uuden sopimuksen nojalla, ja tätä koskeva ehdotus on parhaillaan myös käsiteltävänä hyväksyntämenettelyssä.

Mitä tulee raportointi- ja kirjanpitovaatimuksiin, Kioton pöytäkirjan toisen velvoitekauden aikana jokaisen osapuolen on toimitettava kertomus, jolla helpotetaan sallitun päästömäärän laskemista ja jossa osapuoli osoittaa kykynsä pitää tiliä päästöistään ja sallitusta päästömäärästään (ensimmäinen kertomus). Ensimmäisiä kertomuksia koskevat yksityiskohtaiset vaatimukset esitetään UNFCCC:n päätöksessä 2/CMP.8.

Ehdotetussa ratifioimispäätöksessä säädetään EU:n, sen jäsenvaltioiden ja Islannin yhteisestä ensimmäisestä kertomuksesta, jonka laatii komissio, ja kunkin jäsenvaltion ja Islannin yksittäisistä ensimmäisistä kertomuksista. Yhteisen ensimmäisen kertomuksen on sisällettävä vaaditut tiedot yhteisestä velvoitteesta, jonka perusteella lasketaan yhteinen sallittu määrä, ja siinä on esitettävä EU:n sallittu määrä.

Päätelmät

Esittelijä katsoo, että ratifiointipäätös Kioton pöytäkirjaan tehdystä Dohan muutoksesta ja velvoitteiden täyttämisestä yhteisesti unionissa lähettää kansainvälisellä tasolla vahvan signaalin EU:n ja sen jäsenvaltioiden ponnisteluista ja johtajuudesta ilmastonmuutoksen torjunnassa. Siksi esittelijä katsoo, että Dohan muutoksen virallinen voimaantulo yhtenä unionin ensisijaisena tavoitteena Kioton pöytäkirjan jälkeen on olennaisen tärkeä askel ilmastonmuutoksen torjuntaa koskevissa maailmanlaajuisissa toimenpiteissä. Esittelijä myös kehottaa neuvostoa varmistamaan, että jäsenvaltioiden kansalliset ratifiointiprosessit voidaan toteuttaa viimeistään vuoden 2015 kolmannella vuosineljänneksellä ja että jäsenvaltiot voivat yhdessä EU:n kanssa tallentaa hyväksymiskirjansa hyvissä ajoin ennen vuonna 2015 Pariisissa järjestettävää ilmastonmuutoskonferenssia.

Edellä mainittu huomioon ottaen esittelijä ehdottaa, että asiasta vastaava valiokunta ja Euroopan parlamentti antavat hyväksyntänsä neuvoston päätökselle mahdollisimman nopeasti.

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan LAUSUNTO KIRJEEN MUODOSSA

305433 25.3.2015

Ref:IPOL-COM-ITRE D (2015) 9602

RvAimu

Giovanni La Via

Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnan puheenjohtaja

Bryssel

Asia:               Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan lausunto ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnalle – Neuvoston päätös ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden kansakuntien puitesopimuksen Kioton pöytäkirjaan tehdyn Dohan muutoksen tekemisestä Euroopan unionin puolesta ja siihen perustuvien velvoitteiden yhteisestä täyttämisestä (ITRE/8/002S4 _I – COM (2013)0768 – 2013/0376(NLE)]

Arvoisa puheenjohtaja

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta kehottaa asiasta vastaavaa ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokuntaa suosittamaan, että parlamentti antaa hyväksyntänsä esitykselle neuvoston päätökseksi ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden kansakuntien puitesopimuksen Kioton pöytäkirjaan tehdyn Dohan muutoksen tekemisestä ja siihen perustuvien velvoitteiden yhteisestä täyttämisestä.

Ystävällisin terveisin

(allekirjoitus)

Jerzy Buzek

VALIOKUNNAN LOPULLISEN ÄÄNESTYKSEN TULOS

Hyväksytty (pvä)

6.5.2015

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

60

3

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Marco Affronte, Margrete Auken, Pilar Ayuso, Zoltán Balczó, Catherine Bearder, Ivo Belet, Biljana Borzan, Lynn Boylan, Cristian-Silviu Bușoi, Nessa Childers, Birgit Collin-Langen, Mireille D’Ornano, Miriam Dalli, Angélique Delahaye, Jørn Dohrmann, Ian Duncan, Stefan Eck, Bas Eickhout, Eleonora Evi, José Inácio Faria, Karl-Heinz Florenz, Francesc Gambús, Iratxe García Pérez, Elisabetta Gardini, Gerben-Jan Gerbrandy, Jens Gieseke, Sylvie Goddyn, Françoise Grossetête, Andrzej Grzyb, Jytte Guteland, György Hölvényi, Anneli Jäätteenmäki, Jean-François Jalkh, Josu Juaristi Abaunz, Kateřina Konečná, Giovanni La Via, Peter Liese, Norbert Lins, Valentinas Mazuronis, Susanne Melior, Miroslav Mikolášik, Massimo Paolucci, Gilles Pargneaux, Piernicola Pedicini, Pavel Poc, Marcus Pretzell, Frédérique Ries, Daciana Octavia Sârbu, Annie Schreijer-Pierik, Davor Škrlec, Dubravka Šuica, Tibor Szanyi, Damiano Zoffoli

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Renata Briano, Nicola Caputo, Mark Demesmaeker, Jan Huitema, Merja Kyllönen, James Nicholson, Aldo Patriciello, Gabriele Preuß, Bart Staes

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet sijaiset (200 art. 2 kohta)

Marek Jurek, Emilian Pavel, Catherine Stihler